Rabu, 17 Mei 2017

Skandal SRC: Amanah tunggu keputusan Peguam Negara

Amanah sedang menunggu sebarang keputusan yang akan dibuat oleh Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali berhubung isu yang melanda syarikat SRC International (SRC).
Timbalan Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, pihaknya akan mengambil beberapa tindakan yang perlu supaya Peguam Negara memberikan keputusan berhubung isu terbabit.
Salahuddin Ayub "Kita ingin memberi penegasan bahawa Peguam Negara perlu bertindak. (Ini kerana) negara lain telah mempunyai bukti kukuh (berhubung kes itu), (jadi) mengapa Peguam Negara tidak mengambil tindakan terhadap isu ini.
"Kita akan tengok tindakan apa yang boleh kita ambil (berhubung isu ini)," katanya dalam satu sidang media di Wisma Amanah Negara, di sini, hari ini.
Isnin lalu, Apandi menyatakan SPRM dijangka melengkapkan siasatan terhadap dana SRC dalam tempoh sebulan lagi.
Sebelum ini, Apandi telah mengkelaskan kes SRC sebagai NFA (Tiada Tindakan Lanjut) yang bermakna kes itu belum ditutup lagi.
Sementara itu, Salahuddin meluahkan rasa kesal terhadap jawapan yang diberikan oleh Peguam Negara apabila wartawan bertanyakan soalan mengenai isu SRC itu.
Jelasnya, Apandi dilihat tidak menonjolkan sikap serius terhadap kes berkenaan, sebaliknya memberikan jawapan bahawa isu Pulau Batu Puteh daripada isu SRC.
"Apabila Peguam Negara menonjolkan sikap sebegini, saya sangat bimbang beliau akan (menggunakan terma) NFA dalam isu SRC apabila SPRM menyerahkan kertas siasatan kes itu kepadanya," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA