Rabu, 17 Mei 2017

Manifesto HARAPAN: Kuasa pendakwaan pada SPRM

Pakatan Harapan (HARAPAN) akan memberi kuasa penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk melakukan pendakwaan dalam penyiasatan kes rasuah sekiranya diberi mandat selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU) nanti.
Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Salahuddin Ayub berkata, perkara itu antara reformasi yang akan diperkenalkan dalam manifesto HARAPAN.
"Insya-Allah kita akan letakkan dalam manifesto bahawa kita tetap akan memperjuangkan apabila kita mendapat mandat daripada rakyat melalui PRU akan datang bagi memelihara integriti sistem pengasingan kuasa negara untuk praktis pemisahan kuasa.
"Kita tetap akan membawa pandangan dan cadangan hak pendakwaaan kepada SPRM‎," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.
Beliau mengulas perkara itu, sebagai respon terhadap sikap Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali‎ yang disifatkan seolah-olahnya ingin memperkecilkan siasatan SPRM terhadap syarikat SRC‎ International (SRC).
Terdahulu, Apandi enggan mengulas mengenai kandungan didedahkan blog SPRMInsider yang mendakwa dana SRC itu turut disalurkan ke beberapa individu serta syarikat yang berkaitan dengan Umno.
Kesal dengan perkara itu, Salahuddin berkata sikap Apandi itu cuba untuk mengalih perhatian rakyat kepada isu Pulau Batu Putih yang sekarang ini dibawa kembali ke ICJ.
"Bagi seorang peguam negara saya sangat kesal dengan sikap yang ditunjukkan oleh beliau yang sekali lagi saya cukup bimbang hasil penyiasatan SPRM ini akan dipandang kecil dengan sikap yang ditunjukkan oleh Tan Sri Apandi ini.
"Rakyat Malaysia sangat kecewa kerana isu SRC itu merupakan isu yang bukan sekadar menarik perhatian masyarakat tempatan tetapi telah menular di peringkat antarabangsa.

“Dan pendedahan demi pendedahan telah dibuat cuma di Malaysia ini kes-kes melibatkan 1MDB dan SRC ini terhalang oleh kerana ia tidak didakwa ataupun diterima untuk didakwa oleh peguam negara," katanya.
Dua hari lalu SPRM dilaporkan akan menghantar hasil laporan siasatan terhadap SRC dalam masa sebulan lagi dan Apandi enggan mengulas mengenai perkara itu.
Salahuddin berkata, sangat penting untuk beliau beritahu kepada rakyat Malaysia bahawa kenyataan dikeluarkan oleh peguam negara ini seolah-olah satu isyarat yang cukup dibimbangi oleh kerana hak pendakwaan itu akhirnya akan sampai ke meja peguam negara.
"Dengan jawapan yang cuba menunjukkan sikap untuk mengalih pandangan itu saya sangat bimbang sekali lagi penyiasatan yang telah dilakukan dengan penuh kesungguhan oleh pihak SPRM ini akan diketepikan sekali lagi oleh peguam negara.

‎"Inilah satu-satu halangan bagi pihak SPRM yang telah menjalankan melengkapkan siasatan khususnya kes berprofil tinggi akhirnya akan menghadapi masalah iaitu tidak mendapat kebenaran dari peguam negara untuk bawa kes ke mahkamah
"Ini kerana hak pendakwaan itu hanya terletak kepada (kuasa) peguam negara," katanya.
Justeru tambah beliau, HARAPAN pada masa akan datang akan memperjuangkan supaya SRPM diberi kuasa pendakwaan pada membanteras rasuah khususnya kes berprofil tinggi.
"SPRM perlu diberi kebebasan dalam konteks bagi menjalankan tugas memelihara integriti supaya diberi kuasa pendakwaan," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA