Sabtu, 13 Mei 2017

Logo Umno di bangunan DBKL hanya ‘percubaan’ dan berbayar sembang Ku Nan

Menteri Wilayah Persekutuan itu menyifatkan ahli Parlimen pembangkang yang membantah tayangan logo parti itu di bangunan kerajaan sebagai cemburu.
Tengku-Adnan_umno_dbkl_new600
PUTRAJAYA: Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mempertahankan tayangan logo ulang tahun Umno ke-71 di bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) setinggi 34 tingkat atas alasan ia sekadar “percubaan” untuk paparan digital struktur itu.
“Bagi Dewan Bandaraya, (paparan digital di) bangunan itu masih dalam (peringkat) percubaan. Ia belum selesai. Jadi, saya minta mereka cuba (guna logo Umno itu),” kata menteri Wilayah Persekutuan itu.
Setiausaha agung Umno itu mendakwa ahli Parlimen pembangkang yang membantah logo diletakkan di bangunan kerajaan itu marah dengan setiap perkara dilakukannya.
Beliau berkata, Umno secara amnya membayar untuk iklan itu diletakkan di ruang awam seperti pusat beli-belah dan papan iklan.
“Mengapa mereka marah? (Itu) bukan sahaja di bangunan DBKL, logo itu juga ada di (pusat beli-belah) Pavillion, Jalan Klang Lama dan Segambut.”
“Kami dikenakan bayaran dan kami membayarnya. Apa masalahnya? Mereka cemburu.
“Apabila mereka lakukan perkara tertentu, itu okey,” katanya sambil menambah “gambar” tertentu turut dipasang di beberapa bulatan di Selangor di bawah pentadbiran Pakatan Harapan.
Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas menemui ahli surau Putrajaya di pejabatnya hari ini.
Logo, termasuk lambang Umno ditayang di paparan digital yang meliputi seluruh bahagian depan ibu pejabat DBKL itu di Jalan Raja Laut.
Ia turut menonjolkan butiran perhimpunan sempena sambutan ulang tahun Umno ke-71 di Stadium Bukit Jalil yang dihadiri pemimpin tertinggi parti itu, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam.
Tengku Adnan yang juga dikenali sebagai Ku Nan turut mempertahankan kehadiran penuntut universiti diminta menyertai sambutan itu dengan berkata, ia bukan perhimpunan politik.
Katanya, penuntut dibenarkan menghadiri majlis sedemikian di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971.
“Terdapat banyak putar-belit dalam isu ini. Sesetengah penuntut mahu menghadiri sambutan itu. Jadi, kami jemput mereka. Ada yang datang dari UniKL, UiTM, dan universiti lain juga.

“Mereka datang sebagai NGO. Kami tak pernah paksa sesiapa mengambil bahagian. Mereka tidak jangkakan jumlah kehadiran yang sangat besar. Mereka mungkin tidak sedar Umno mempunyai 3.5 juta ahli,” katanya.
Semalam, Timbalan Ketua Pemuda PKR, Dr Afif Bahardin berkata, beliau dimaklumkan ibu bapa penuntut mengenai surat pekeliling kepada pelajar aktiviti ko-kurikulum supaya berkumpul di padang UiTM pagi semalam.
Satu lagi kumpulan pelajar daripada pasukan berseragam pula diarahkan berkumpul jam 2 petang semalam.
Sehubungan itu, Afif mahu Naib Canselor UiTM, Datuk Dr Hassan Said memberi penjelasan, dan berkata sekiranya benar, ia merupakan “usaha tersusun…memanipulasi dan memobilisasi mahasiswa”.
Ahli Parlimen Subang daripada PKR, Sivarasa Rasiah yang juga seorang peguam sebelum ini berkata, Mahkamah Rayuan memutuskan penuntut kolej diharam menyertai aktiviti politik di undang-undang negara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA