Rabu, 17 Mei 2017

KEPUTUSAN TEPAT PKR YANG PERLU DICONTOHI PAS

Berikutan tindakan Pas membatalkan tahaluf siyasi dengan PKR, Biro Politik  parti itu yang bermesyuarat semalam telah membuat beberapa keputusan seperti berikut:-
1. KEADILAN menerima keputusan PAS yang telah membuat ketetapan muktamad untuk membatalkan tahaluf siyasi dengan KEADILAN, tetapi KEADILAN menolak alasan-alasan yang telah mereka berikan. Ini walaupun KEADILAN telah berusaha untuk menjaga dan melunakkan hubungan di antara kedua-dua parti.
2. KEADILAN akan segera mengatur langkah berikut bersama Pakatan Harapan dan sekutu lainnya yang mendokong agenda reformasi untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14.
3. KEADILAN juga telah membuat keputusan bahawa semua lantikan politik KEADILAN di dalam Kerajaan Negeri Kelantan diminta melepaskan jawatan-jawatan tersebut berkuatkuasa serta merta. Perkara ini telah disampaikan kepada Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Kelantan.
4. Kedudukan PAS di dalam Kerajaan Negeri Selangor telah dibincangkan pada malam ini dan akan diputuskan pimpinan KEADILAN bersama YAB Dato’ Menteri Besar Selangor sekembalinya beliau dari lawatan rasmi ke luar negara.
Khamis ini pula, Jawatankuasa Kerja Pas Pusat dijangka akan bermesyuarat buat pertama kalinya selepas muktamar yang antaranya akan memutuskan kedudukan tiga Exco serta semula lantikan politiknya di negeri Selangor.
Mesyuarat kali ini difahamkan akan dipengerusikan oleh Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini diberi amanah memangku tugas jawatan Presiden Pas berikutan Hadi Awang sedang menjalani rawatan rapi selepas menjalani pembedahan jantung di IJN.
Mesej daripada mesyuarat Biro Politik PKR ini tentunya merupakan pedoman yang terbaik bagi Pas untuk mesyuaratnya, Khamis nanti dan secara tidak langsung merupakan ujian kepada Tuan Ibrahim.
Pas tidak perlu terus berdolak-dalik, berselindung di sebalik Istana atau sebagainya berhubung tindakan mereka sendiri memutuskan hubungan dengan PKR.
Tidak perlu tunggu Pas menunggu Menteri Besar Azmin Ali memecat semua lantikan politik itu atau masih berharap Sultan Selangor terus memberi perkenan mereka menikmati gaji dan kemudahan, sebaliknya parti itu perlu tegas mengeluarkan arahan sebagaimana yang telah dilakukan oleh PKR terhadap wakil mereka di Kelantan.
Ini adalah keputusan politik dan di bawah sistem Raja Berperlembagaan yang menjadi amalan negara – mengeluarkan arahan melepaskan semua jawatan atau menghantar surat perletakan jawatan tidak memerlukan Pas mendapatkan perkenan Sultan Selangor terlebih dahulu.
Ia hanya perlu diputuskan dalam bilik mesyuarat yang memerlukan keberanian dan jiwa besar saja.

1 ulasan:

  1. Tahniah PKR. Ini dinamakan politik matang. PAS pula dah jadi parti keliru, parti yang akan membawa orang Melayu ke zaman batu.....

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA