Isnin, 29 Mei 2017

CUKUPLAH RAKYAT DI PERMAINKAN OLEH UMNO DAN PAS.

1 )      Exco Telekomunikasi dan Multi Media Terengganu, Ghazali Taib ketika acara Kembara Dakwah Media Terengganu ke Acheh,  telah menyatakan yang Terengganu "tetap memperjuangkan perlaksanaan Undang-Undang Syariah di negeri itu". Beliau juga berkata "Terengganu akan menjadikan Acheh, Indonesia sebagai model dalam pelaksanaan hukum hudud."  Sebagai reaksi keatas kenyataan tersebut Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif pula telah menyatakan "Terengganu belum bersedia melaksanakan hukum hudud sebelum kajian mendalam terhadapnya dilaksanakan". 


  2 )     Pada sidang Dewan Undangan Negeri- DUN, Terengganu 2016 tahun lepas Usul oleh seorang  Ahli PAS, YB Dr Syed Azman, telah bertanya tentang kemajuan dan perjalanan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu yang telah di luluskan oleh  DUN Terengganu dan di perkenankan oleh Sultan Terengganu pada tahun 2002 lagi. Setelah 15 tahun diluluskan masih tidak ada kemajuan dicapai dari aspek kajian mendalam atau pelaksanaan nya. Cadangan usul YB Syed Azman untuk membahas usul tersebut anehnya telah di tolak oleh Speaker dan tidak di sokong oleh  ahli-ahli DUN PAS dan juga UMNO. Itulah anehnya situasi di Terengganu di mana 31 dari 32 ahli DUN Terengganu terdiri oleh ahli-ahli PAS dan UMNO. Hanya seorang  ahli DUN yang selama ini dituduh "penghalang pelaksanaan undang-undang Syariah" dari Pakatan Harapan- PH- dari PKR. Apa dan siapakah sebenarnya "penghalang" pelaksanaan undang-undang syariah ini ? Tidak mungkin seorang  wakil tunggal PH mampu menggagalkannya di DUN Terengganu !


3 )     YB Ghazali Taib telah membuat kenyataan pelaksanaan undang-undang Syariah ,termasuk hudud, di Terengganu untuk kepentingan politiknya menjelang PRU 14 yang makin hampir. Datuk Seri Ahmad Razif pula sebagai Menteri  Besar pula menafikan nya sementara UMNO Negeri Terengganu bersama PAS telah tidak menyokong usul berkenaan untuk dibahas isu tersebut yang dibawa oleh  Syed Azman pada tahun lepas di DUN Terengganu.                       


4 ) Kalau di Parlimen Malaysia RUU 355 dikatakan "di gagalkan" oleh  Pakatan Harapan - PH, yang mengusai hanya 88 dari 222 kerusi Parlimen, siapa pula yang menggagalkan  Enakmen Jenayah Syariah Terengganu di DUN Terengganu kalau tidak UMNO dan PAS yang menguasai 31 dari 32  kerusi Dewan Negeri ? Cadangan tersebut tidak di benarkan di bahas pun oleh  kedua-dua PAS dan UMNO !


5 )    Pada bulan Ramadhan yang mulia ini, lebih baik Kerajaan menghentikan sandiwara menuduh pihak lain yang menghalang RUU 355 di Parlimen dan juga Enakmen Jenayah Syariah Terengganu. Pihak Kerajaan UMNO- BN dan PAS lah yang telah menangguhkan sebanyak 3 kali RUU 355 di Parlimen . Mereka yang sama juga lah yang menghalang Enakmen Jenayah Syariah Terengganu di bahaskan di DUN Terengganu pada tahun lepas. Insiden kenyataan YB Ghazali Taib dan YAB Datuk Seri Ahmad Razif menunjukkan lebih jelas lagi sikap dolak dalih  kerajaan UMNO- BN bersama dengan sahabat mereka dari PAS baik di DUN Terengganu atau di Parlimen selama ini dalam isu-isu tersebut. Cukuplah rakyat di kelirukan dan dipermainkan oleh UMNO dan PAS.                       


Raja Bahrin Shah.
Ahli Parlimen- Kuala Terengganu.

1 ulasan:

  1. Memang rakyat keliru...
    Jika umno benar mahukan hudud, ia boleh membentangkan usul nya untuk diluluskan.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA