Jumaat, 26 Mei 2017

Bekas ketua JSJ bebas tuduhan gagal isytihar komisen RM1 juta

Chin Wah sebelum ini dituduh gagal mengistiharkan perolehan komisen berjumlah hampir RM1 juta, 4 tahun lepas.
Ku-Chin-Wah_sprm
KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen hari ini membebaskan bekas ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah atas tuduhan gagal mengisytiharkan perolehan komisen berjumlah hampir RM1 juta, 4 tahun lepas.
Hakim Sohaini Alias berkata pihak pembelaan menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap pertuduhan yang dikenakan terhadap Ku.
“Mahkamah memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan pertuduhan dikenakan terhadap tertuduh.
“Oleh itu, tertuduh dilepas dan dibebaskan dari pendakwaan,” katanya.
Ku, 59, didakwa gagal mematuhi terma Notis Pendakwa Raya mengikut Sekyen 49 (1) Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001 bertarikh 23 Disember 2014 di mana beliau gagal untuk mengisytiharkan segala punca perolehan dalam surat akuan bersumpah bertarikh 8 Januari 2014.
Beliau yang kini berkhidmat di Bahagian Urus Setia JSJ di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman didakwa melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya antara 23 Disember 2013 hingga 21 Januari 2014.
Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 49 (3) Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa hukuman denda maksimum RM1 juta atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA