Jumaat, 14 April 2017

Dana 1MDB: PAC enggan buka semula siasatan 1MDB, tak pernah bincang Nasharudin

Pengerusi PAC berkata siasatan 1MDB juga tidak akan dibuka semula susulan pendedahan melibatkan bekas timbalan presiden PAS itu.
Hasan-Arifin_nasaruddinisa_1mdb_600
PETALING JAYA: Nama bekas timbalan presiden PAS Datuk Nasharudin Mat Isa tidak pernah dibangkitkan dalam siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), kata pengerusi badan parlimen itu.
Datuk Hasan Arifin berkata pendedahan yang dibuat Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli semalam, mendakwa Nasharudin menerima wang berkait 1MDB, tidak pernah dibincangkan dalam PAC.
“Isu ini tidak dibincangkan dalam PAC sebelum ini dan kaitan dengan pemimpin PAS juga tidak pernah dibangkitkan,” katanya kepada FMT.
Pada 2015, PAC yang dianggotai wakil rakyat Barisan Nasional dan pembangkang memulakan prosiding siasatan ke atas 1MDB, ekoran pendedahan syarikat milik Kementerian Kewangan itu dibeban hutang mencecah puluhan bilion ringgit. PAC bagaimanapun mengumumkan tugasnya selesai, walaupun dipertikaikan beberapa anggotanya termasuk Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.
Semalam, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendakwa Nasharudin pernah menerima dana berkait 1MDB.
Dalam akuan berkanun yang ditandatanganinya, Rafizi berkata perkara itu diberitahu kepadanya oleh seorang bekas pegawai “paling kanan” dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang terlibat dalam siasatan ke atas wang RM2.6 bilion, yang didakwa mengalir masuk ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Najib sebelum ini berkata wang itu sumbangan Arab Saudi untuk membantu kempen pilihan raya BN pada 2013.

Rafizi berkata sebahagian daripada wang itu dipindahkan “kepada peguam tertentu” sebelum ia sampai ke akaun milik Nasharudin.
Dalam reaksinya, Hasan berkata pendedahan yang dibuat Rafizi tidak akan dibincangkan kembali dalam PAC memandangkan pihaknya sudah mengeluarkan laporan lengkap berhubung siasatan 1MDB.
“Kita sudah selesaikan isu tersebut dan pendedahan Rafizi mengaitkan bekas pemimpin PAS juga kita tidak akan bincang lagi.
“Kes ini sudah tutup dan laporan siasatan telah dibuat,” katanya.

1 ulasan:

  1. bodohnyer pengerusi PAC....dulu tak der...sekarang dah adalah....siap buat SD lg utk menguatkan lgi dakwaan...kene siasatlah bangang..bodoh...bahalol......sial....haramjadah....mkn gaji buta......

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA