Khamis, 12 Januari 2017

Cina belum tentu sokong BN

LAWATAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke China tahun lalu, dengan kejayaan menarik banyak projek pelaburan belum tentu disambut baik oleh masyarakat Cina di Malaysia.
Demikian dinyatakan oleh Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika diwawancara oleh akhbar-akhbar Cina tempatan, baru-baru ini.
Menurut Muhyiddin seperti dilaporkan Sin Chew Jit Poh, Najib memang telah membawa balik perjanjian pelaburan bernilai RM144 bilion dari China, namun pengundi Cina tidak semestinya akan memberikan sokongan yang kuat kepada BN pada PRU14.
"Saya ada ramai kawan Cina yang memperkatakan isu ini. Mereka semuanya tidak setuju kedatangan syarikat-syarikat China membuat projek di negara kita kerana jika kerajaan beri peluang, usahawan-usahawan tempatan juga berupaya membina Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur dan Bandar Malaysia," kata Muhyiddin.
Beliau percaya, pengundi Cina akan terus memberi sokongan kuat kepada parti pembangkang pada PRU14 walaupun Najib cuba mengadakan hubungan perniagaan dengan China.

Selain masyarakat Cina, bekas timbalan perdana menteri itu berkata, masyarakat Melayu juga tidak senang hati dengan kedatangan syarikat China ke Malaysia kerana boleh menjejaskan periuk nasi mereka.
"Jika semua projek diperoleh syarikat-syarikat China, mereka tentu akan mengambil pekerja dan bahan-bahan pembinaan dari China, ini bermakna rakyat di negara kita tidak akan mendapat sebarang faedah," katanya.
Beliau turut mendakwa, pelaburan bernilai RM144 bilion itu sebenarnya bukan diperoleh oleh negara, sebaliknya adalah jumlah pinjaman daria China untuk menjelaskan hutang 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

1 ulasan:

  1. Kami Bantah Caj 20 Sen Guna Beg Plastik. Ini kempen menyusahkan rakyat.

    Ini kerana kempen berkenaan hanya menyusahkan rakyat dan menguntungkan penjual kerana tak perlu sediakan apa2 beg.

    Kerajaan selangor sepatutnya mengarahkan penjual sediakan beg kertas.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA