Isnin, 21 November 2016

SATU DUNIA TAHU !!

SATU2NYA NEGARA DI DUNIA.. yang cuba bongkar skandal kewangan terbesar dunia #1MDB di dalam negara akan ditangkap & didakwa...

RM KUKUH: PM KATA TANYA MENTERI KEWANGAN LAH...!!

TU DIA !!.. Gila babi cekik darah spread dia. awat tak quote 5 terus alang-alang?

Wartawan:
"Apa komen Perdana Menteri tentang kejatuhan ringgit"

Pantas PM menjawab...
"Tanya pada Menteri Kewangan.."

Dr M hadir himpunan untuk desak bebaskan Maria

Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di Dataran Merdeka untuk menghadiri himpunan ekoran penahanan ke atas Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah.
"Bebas Maria, Bebas Maria," laung Mahathir bersama-sama dengan kira-kira 450 penyokong malam ini.
Mahathir berkata, negara ini ditadbir oleh kepimpinan kleptokratik.
"Beberapa pemimpin BERSIH ditangkap, bukan itu sahaja, mereka diseksa.
"Saya sedih apabila diberitahu Maria dikurung dalam penjara.
"Ini adalah perbuatan kejam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak...Orang-orang seperti ini tidak seharusnya menjadi perdana menteri," tambah beliau.
Maria Chin ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 pada Jumaat lepas.
Beliau disiasat di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen dan ditahan di bawah Sosma yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan sehingga 28 hari.
Himpunan sedemikian akan diadakan pada setiap hari sehingga Maria dibebaskan.

1BestariNet akan diaudit lagi, kata Ambrin

Ketua audit negara berkata ia atas permintaan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berikutan banyak rungutan diterima daripada sekolah dan ibu bapa berhubung kadar kelajuan Internet rendah.
Hasan-Arifin_1bestarinet_600
KUALA LUMPUR: Jabatan Audit Negara akan menjalankan audit susulan terhadap Projek Perkhidmatan 1BestariNet dalam masa terdekat bagi melihat keberkesanan pelaksanaan projek itu kepada sekolah terlibat.
Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang berkata keputusan itu dibuat atas permintaan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berikutan banyak rungutan diterima daripada pihak sekolah dan ibu bapa termasuk berhubung kadar kelajuan Internet yang rendah.
“Ini pendapat PAC sendiri sebab 1BestariNet melibatkan satu pelaburan kerajaan yang besar. Jadi PAC mahu lihat keberkesanan pada perbelanjaan yang besar itu. Ia melibatkan banyak sekolah. Jadi hendak tengok impaknya.
“1BestariNet dilaksanakan beberapa tahun. Kita (Jabatan Audit Negara) mahu lihat berdasarkan pengauditan awal itu apakah langkah pembetulan diambil atau sedang diambil,” katanya pada sidang media selepas memberikan taklimat mengenai Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2015 Siri 2, di Parlimen hari ini.
1BestariNet merupakan inisiatif Kementerian Pendidikan bagi mengganti dan menambah baik sistem rangkaian Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) di sekolah dengan pelaksanaan fasa pertamanya bermula 2011 membabitkan peruntukan RM663 juta.
Projek 15 tahun itu mempunyai 3 fasa dengan kos keseluruhan RM4.077 bilion, kini memasuki fasa kedua sejak Julai 2016.
Keseluruhan projek itu menyasarkan 10,000 sekolah dilengkapi dengan akses Internet berkelajuan tinggi dan akses kepada penyelesaian pendidikan bersepadu bertaraf dunia.
Sementara itu, Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata pihaknya akan melawat semua sekolah yang terlibat dengan 1BestariNet untuk meneliti sendiri aduan yang diterima.
“Saya sendiri meminta laporan dari Rompin iaitu kawasan saya tentang prestasi 1BestariNet. Daripada 52 sekolah, hampir 60% prestasi sangat rendah, manakala prestasi yang baik tidak sampai 10%,” katanya.

FELDA rugi berjuta akibat perancangan dan pelaksanaan lemah

KUALA LUMPUR: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) kerugian jutaan ringgit disebabkan kelemahan perancangan dan pelaksanaan projek pemerolehan perkhidmatan pengumpulan data LiDAR atau Light Detection and Ranging, projek jalur lebar serta tiga projek lain.

Laporan Ketua Audit Negara bagi siri 2 tahun 2015 menyatakan audit yang dijalankan antara Januari dan Jun tahun ini, mendapati perancangan, pelaksanaan, pemantauan dan pengurusan projek oleh FELDA dan subsidiarinya tidak memuaskan serta tidak mencapai objektif yang ditetapkan.

Antaranya, 65 kontrak bagi pemerolehan perkhidmatan LiDAR bernilai RM148.42 juta ditandatangani oleh Pengarah Jabatan Pengurusan Tanah yang tidak mempunyai kuasa, katanya dalam laporan itu yang dikeluarkan hari ini.

Selain itu, syarat semua kontrak yang ditandatangani oleh FELDA dengan Bumitouch Sdn Bhd dan Skyline Access Sdn Bhd bagi perkhidmatan LiDAR tidak lengkap kerana tidak memasukkan perkara penting yang menjamin kepentingan FELDA.

Laporan itu menyatakan semakan audit mendapati pembayaran sepenuhnya berjumlah RM40.57 juta telah dibuat terhadap 53 daripada 64 kontrak dengan Bumitouch Sdn Bhd walaupun serahan LiDAR masih belum diterima sepenuhnya.

Menurutnya pengumpulan data LiDAR oleh Bumitouch mulai 2013 hingga 2015 telah dilaksanakan.

Bagaimanapun, penggunaan teknologi LiDAR bagi tujuan penanaman semula tidak boleh dimulakan setelah serahan bagi tempoh Oktober 2013 hingga Mei 2015 bagi kawasan berkenaan tidak diterima sepenuhnya.

LiDAR merupakan teknologi remote sensing yang mampu mengukur jarak antara dua objek atau sifat sesuatu sasaran dengan cara memancarkan cahaya pada sasaran tertentu dengan menggunakan laser. LiDAR dapat memberi maklumat yang tepat dan cepat antaranya bagi aplikasi topografi dan peta 3 dimensi bentuk muka bumi.

Bagi pelaksanaan Projek Inisiatif Jalur Lebar pula, yang melibatkan kos RM566 juta, laporan itu menyebut ia hanya selesai di peringkat penyediaan pelan tindakan pada kos RM40 juta.

"Projek rintis dan pelancaran penuh telah ditangguhkan oleh Lembaga Pengarah FELDA pada 29 Jan, 2015," katanya.

Kerjasama Umno-Pas perlu dilaksanakan..!!

KUALA LUMPUR - Beberapa ahli Parlimen hari ini berpendapat kerjasama politik antara Umno dan Pas dalam memperkukuh hubungan serta perpaduan Melayu-Islam perlu dilaksanakan demi kesejahteraan umat Islam.
Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) berkata walaupun Paa mempunyai dasar perjuangan tersendiri, pihaknya sentiasa terbuka dan rasional dalam soal kerjasama dengan Umno terutama melibatkan kepentingan umat Islam.
Umno Pas "Saya rasa perkara ini sudah lama dilontarkan. Kami tidak ada masalah dalam hal ini khususnya untuk mengekalkan kuasa Islam dalam negara.
"Bagi saya kuasa Islam mesti dipertahankan oleh setiap umatnya," katanya ketika ditemui pemberita di Lobi Parlimen hari ini.
Beliau mengulas kenyataan ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Jamil Khir Baharom berhubung kerjasama itu ketika menjadi speaker Diskusi Agama pada Konvensyen Pemerkasaan Agenda Ummah 2.0, semalam.
Jamil yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata kerjasama sedemikian adalah dituntut malah disebut di dalam al-Quran bagi memastikan survival umat Islam secara keseluruhannya.
Sementara itu, Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena) pula menyerahkan perkara tersebut kepada pucuk pimpinan kedua-dua parti untuk tindakan selanjutnya.
"Bagi saya tidak ada ruang untuk Pas ambil jalan bersendirian untuk menegakkan agama," katanya.
Datuk Azizah Mohd Dun (BN-Beaufort) pula mengalu-alukan sebarang bentuk kerjasama demi kepentingan rakyat, namun kedua-dua pihak perlu berusaha untuk merealisasikan perkara itu.
"Kita mahu bawa pembangunan kepada rakyat. Maka kita perlukan negara yang stabil dengan rakyatnya bersatu padu dan tidak terlalu mementingkan politik," katanya.

Salleh Man masih ahli Pas?

Datuk Salleh Man
GEORGETOWN - Status keahlian parti Adun Permatang Pasir, Datuk Mohd Salleh Man terus dipersoal sama ada beliau masih bersama Pas ataupun telah berhijrah ke parti lain.
Perkara itu dibangkitkan Datuk Muhammad Farid Saad (BN-Pulau Betong) apabila melihat hubungan Mohd Salleh dengan kerajaan negeri Pakatan Harapan begitu akrab.
Menurutnya, tindakan Mohd Salleh itu  bertentangan dengan pendirian Pas Pusat yang menolak sebarang kerjasama dengan DAP.
"Kita minta YB (Yang Berhormat) Permatang Pasir (Mohd Salleh) perjelas kedudukan beliau, sama ada masih dengan Pas atau sudah pun masuk Parti Amanah Negara (Amanah)," katanya ketika mencelas sesi perbahasan Bajet Pulau Pinang 2017 di sini, hari ini.
Terdahulu, Datuk Omar Abdul Hamid (BN-Permatang Berangan) ketika membahaskan ucapan Bajet Pulau Pinang 2017 mempersoal sama ada kerajaan negeri akan meneruskan konsep negeri berkebajikan seperti dilaungkan Pas.
Mohd Salleh ketika bangun menjawab soalan berkenaan tidak menyatakan sebarang pendirian sama ada masih bersama Pas atau sudah menyertai Amanah.
Namun beliau hanya menegaskan konsep negeri berkebajikan itu adalah slogan ditetapkan Pas Pusat dan  bukan Kerajaan Pulau Pinang.

BERSIH 5: Sampai Bila Najib Mampu Bertahan Sebagai PM?

BERSIH5 sah di sisi undang-undang, kata Suhakam

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata, tiada justifikasi untuk pihak polis membuat tangkapan ke atas penganjur utama himpunan BERSIH 5 semalam.

"Pihak berkuasa mempunyai tanggungjawab perlembagaan untuk menjelaskan asas penahanan individu terbabit dan membuat penjelasan kesalahan-kesalahan yang dituduh," kata ketuanya Tan Sri Razali Ismail dalam kenyataan.

Ujar beliau, Suhakam mengerahkan para pemerhati di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching.


"Suhakam juga menekankan bahawa himpunan tidak menyalahi undang-undang dan mendapati para peserta bertindak dengan cara yang boleh diterima, tidak mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara," tambah Razali.

Beliau turut memuji pihak berkuasa khususnya polis kerana mempermudah dan menguruskan himpunan awam bagi memenuhi kehendak para penunjuk perasaan sambil menghormati hak balas penunjuk perasaan.

Jelas Razali lagi, pihaknya akan menyerahkan laporan pemerhatian terperinci kepada Parlimen.

Sementara itu, pemimpin Pakatan Harapan menggesa pembebasan segera semua aktivis BERSIH dan pemimpin pembangkang yang ditahan sama ada sebelum mahu pun selepas perhimpunan tersebut.

"Rakyat sudah bosan dengan kerajaan, seperti yang dibuktikan oleh ribuan penunjuk perasaan semalam," kata Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dalam kenyataan.

Ketua Anggota Parlimen DAP, Lim Kit Siang pula yang mengatakan tangkapan tersebut sebagai melanggar hak perlembagaan rakyat Malaysia untuk bersuara dan berhimpun selain menghalang wakil rakyat daripada menjalankan aktiviti yang sah.


BERSIH5 sudah berakhir dan masing-masing bertanya: apa kesannya?

Sekalipun kerajaan meletakkan perhimpunan itu sebagai perhimpunan haram, namun hakim Nantha Balan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pun TELAH mengesahkan pada 18 Dec bahawa perhimpunan BERSIH 5 adalah PERHIMPUNAN AMAN serta mematuhi undang2 serta perlembagaan negara

Bukankah sebarang tindakan untuk menyatakan perhimpunan BERSIH5 sebagai perhimpunan harama bererti boleh dianggap sebagai menghina mahkamah?

Seorang menteri, Nazri Abd Aziz namanya menyatakan bahawa BERSIH5 sudah berakhir, Najib masih menjadi PM.

Betul, tetapi agaknya sampai bila?

Sekalian rakyat sudah bangkit bersuara supaya Najib berundur kecuali UMNO dan komponen BN termasuk PAS.

Di dalam perjalanan balik dari BERSIH5, GB telah bertemu dengan seorang peserta BERSIH berketurunan India, Shankar yang datang dari Tanjong Malim.

Beliau berkata dalam ratusan ribu rakyat hadir di perhimpunan BERSIH 5, doa sekurang-kurangnya salah seorang dari kita pasti diperkenankan oleh "Tuan Alla"

"Najib tidak dapat lari dari kebenaran," ujarnya,

"Dia sudah merompak harta rakyat. Rakyat kini hidup sengsara, sedangkan dia dan isterinya Rosmah masih hidup berpoya-poya. Tiada pemimpin di dalam dunia ini akan selamat jika begitu sifatnya. Hukum karma akan berjalan. Walaupun Najib menguasai segala institusi kerajaan, para menteri yang kebanyakannya masih mengampunya, tetapi "Tuan Alla" tidak boleh ditipu," tambahnya lagi.

Dedah Rasuah: Adun DAP digantung hadiri sidang Dun Sarawak

Adun Kota Sentosa Chong Chieng Jen digantung hadiri sidang Dun selama lapan hariAdun Kota Sentosa Chong Chieng Jen digantung hadiri sidang Dun selama lapan hari
Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Sentosa Chong Chieng Jen hari ini digantung berkuat kuasa serta merta daripada menghadiri Persidangan Dewan Negeri selama lapan hari yang bermula di sini hari ini.
Speaker DUN Datuk Amar Awang Asfia Awang Nasar membuat keputusan itu selepas Chong gagal menarik balik "dakwaan serius" mengenai rasuah yang dibuatnya terhadap Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem.
Sebelum itu, Chong yang juga Pengerusi DAP Sarawak, cuba memfailkan satu usul ke atas Adenan berhubung sejumlah RM250 juta yang didakwa hilang dan merupakan sebahagian daripada RM905,900,000 yang diluluskan untuk projek-projek kecil luar bandar semasa sidang dewan negeri tahun lepas.
Awang Asfia menasihatkan Chong untuk menarik balik dakwaannya.
Apabila Chong enggan, Menteri Kewangan Kedua Sarawak Datuk Seri Wong Soon Koh mengemukakan satu usul untuk menggantungnya yang kemudiannya disokong Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.
Bercakap kepada pemberita kemudian, Chong berkata tindakan speaker berbuat demikian adalah tidak betul.
"Sebagai anggota dewan negeri, saya bertanggungjawab memastikan wang kerajaan negeri dibelanjakan dengan sewajarnya," katanya.

Mei Fun desak Tajuddin minta maaf jika benar dia ‘lelaki’

Naib presiden MCA berkata mungkin tindakan Tajuddin di Dewan Rakyat hari ini, pengakuan yang mana-mana orang Cina Malaysia dengan nama keluarga “Kok” lebih “lelaki” berbanding dirinya.
Teresa-Kok_tajuddin_600
PETALING JAYA: Timbalan menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat mendesak Datuk Tajuddin Abdul Rahman menunjukkan lebih rasa hormat kepada wanita dan bangsa Cina Malaysia.
Ini susulan timbalan menteri pertanian dan industri asas tani yang juga ahli Parlimen Pasir Salak itu menghina Ahli Parlimen Seputeh daripada DAP Teresa Kok di Dewan Rakyat, awal hari ini dengan berkata hanya dia seorang saja wanita yang ada “Kok”.
Naib presiden MCA itu menerusi kenyataannya hari ini menyelar Tajuddin kerana membuat kenyataan menghina itu, berkata tidak sewajarnya seorang timbalan menteri bersikap kebudak-budakan seperti itu dengan mempermainkan kata.
“Meskipun kami di bahagian berbeza dan tahu komen Teresa sering mencari salah MCA, parti kami tidak tolak ansur dengan apa jua bentuk kekasaran dibuat ahli Parlimen lelaki.
“Apatah lagi daripada seorang timbalan menteri terhadap nama wanita Malaysia berbangsa Cina, dan ditambah lagi dikiaskan dengan alat sulit lelaki,” katanya.
Chew berkata tugas ahli Parlimen di Dewan Rakyat ialah membahaskan dasar kerajaan dan isu negara yang memberi kesan terhadap kehidupan, ekonomi dan sosial rakyat.
“Bukannya untuk menyalahgunakan imuniti seseorang dengan menghina nama keluarga ahli Parlimen Seputeh.

Wanita Amanah desak bebaskan Maria Chin

Solidaritiuntuk maria ChinSolidaritiuntuk maria Chin
Angkatan Wanita Amanah (Awan) Selangor mendesak Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah yang ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) supaya dibebaskan segera.
Ketuanya Rawiyiah Zakaria berkata, tindakan mendakwa pemimpin gerakan menuntut pilihan raya adil dan bersih itu di bawah SOSMA yang mulanya dijanjikan hanya untuk pengganas adalah amat keterlaluan.
“Menempatkan seorang wanita berumur 60 tahun di suatu sel yang sangat kecil tanpa alas dan kemudahan asas lain merupakan tindakan zalim di luar batas kemanusiaan.
“Beliau hanyalah rakyat biasa yang memperjuangkan keadilan dan bukanlah teroris yang berniat mengancurkan negara apatah lagi menggulingkan kerajaan,” ujarnya dalam kenyataan bersama Naib Pengerusi Amanah Selangor, Ustazah Mariam Abdul Rashid hari ini.
Mereka turut menyifatkan Maria seorang wanita berjiwa besar, memimpin sebuah gerakan yang berjaya menghimpunkan sejumlah besar rakyat sivil yang secara demokratik mahukan perubahan dalam negara.
“Kami mengecam sekeras-kerasnya penahanan Maria Chin Abdullah yang telah didakwa dengan kejam di bawah SOSMA Jumaat (18 Januari) lalu.
“Kami menggesa untuk masa terdekat ini agar beliau diberikan kemudahan asas yang sepatutnya beliau terima, termasuklah bantal, tilam, selimut, bahan bacaan, kemudahan tandas dan makanan yang berkhasiat.

SOSMA: Pilu lihat ibu teraniaya, anak Maria buat laporan polis


PETALING JAYA, 21 NOV: Hati mana yang tidak pilu dan marah melihat ibu teraniaya atas kesalahan yang tidak dilakukan.
Lebih-lebih lagi apabila sang ibu merupakan seorang pejuang demi sebuah negara  dan pilihan raya yang adil dan bersih.
slide1Itulah yang sedang berlaku ke atas Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah yang kini tidak diketahui lokasi penahanannya di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).
Menurut anak sulungnya Azumin Yunus, penahanan ibu mereka itu amat tidak wajar memandangkan ibu mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan dan bukanlah pengganas.
Katanya, pihak keluarga juga tidak tahu di mana dan bila Maria ditempatkan.
“Kami agak gembira bila kami bertemu ibu Sabtu lalu,  tapi bila ibu beritahu tentang layanan yang diterima di sel dengan lampu dipasang 24 jam, dia cuma dapat dua pasang pakaian, tidur atas papan, jadi kami fikr berapa lama lagikah ibu akan hadapi semua ini. Bila kami akan bersatu lagi?” kata Azumin.
Beliau bercakap kepada pemberita sebentar tadi di Ibu Pejabat Daerah Polis Petaling Jaya setelah membuat laporan polis berikutan penahanan Maria.
“Ibu kami yang tak buat apa-apa kesalahan dan berjuang demi keadilan, untuk pilihan raya bersih, telah dilayan sedemikian.
“Kenapa ini semua berlaku ke atas ibu kami yang tak lakukan apa-apa kesalahan ke atas negara ini?” ujarnya.

SOSMA disalahguna, polis didesak segera bebaskan Maria Chin


JOHOR BAHRU, 21 NOV: Adun Pakatan Harapan Johor hari ini mendesak agar Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah dibebaskan segera dari tahanan polis di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (SOSMA) 2012.
johor-adunDalam satu kenyataan bersama, pihak polis diminta menjalankan tugas secara adil dan saksama tanpa menyalahgunakan SOSMA kerana perhimpunan Bersih 5 pada 19 November lalu berlangsung secara aman dan tenteram.
Adun Jementah, Tan Chen Choon berkata penangkapan Maria, ahli-ahli pembangkang serta para aktivis adalah tidak adil kerana perhimpunan tersebut langsung tidak menjurus ke arah keganasan.
“Bersih tidak mencemarkan imej negara tetapi skandal kleptokrasi dan penangkapan politik tidak berasas sebeginilah yang menyebabkan imej negara tercalar,” katanya.
Naib Pengerusi DAP Johor itu turut mendesak agar Setiausaha Organisasi parti itu merangkap Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke dibebaskan dengan segera.
Anthony ditahan polis sehari sebelum perhimpunan Bersih 5 diadakan, kononnya kerana berniat mahu menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam ucapannya di Konvensyen Pakatan Harapan pada 12 November lalu.
Dalam kenyataan yang sama, Adun Bukit Baru, Jimmy Puah dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula menyatakan penahanan Maria merupakan bukti bahawa SOSMA disalahguna oleh pihak-pihak berkepentingan.
“Sebelum SOSMA diluluskan di Parlimen, kita (pembangkang) membantah kerana kita melihat terdapat ruang manipulasi ke atas akta ini. Ternyata bantahan kita selama ini memiliki asas yang kukuh.
“Menerusi penangkapan Maria, SOSMA dilihat seolah-olah digunakan bagi tujuan kepentingan poltik kumpulan berkepentingan. Bukannya berfungsi untuk menyekat terorisme dan keganasan yang mengancam keselamatan negara,” tegasnya.

Shahidan tak setuju NUJ boikot Umno Pahang

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu juga menawarkan diri menjadi orang tengah menyelesaikan pertelingkahan antara NUJ dan Umno Pahang.
Shahidan-Kassim_unj_600
KUALA LUMPUR: Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ) tidak seharusnya mencadangkan untuk memboikot persidangan Umno Pahang peringkat negeri, kata Ahli Majlis Tertinggi Datuk Seri Shahidan Kassim.
“NUJ tidak sepatutnya meminta wartawan untuk memboikot kerana mustahil mengasingkan Umno dengan pengamal media.
“Saya tidak setuju dengan NUJ untuk memboikot Umno Pahang. Saya boleh jadi orang tengah untuk selesaikan pertikaian ini,” katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.
Semalam, NUJ mendesak permohonan maaf daripada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob dan Umno Pahang selepas wartawan dihalau ketika membuat liputan konvensyen Umno negeri.
Presiden NUJ Mohd Taufek Razak berkata wartawan tidak ada kuasa untuk memboikot Umno Pahang, tetapi organisasi media masing-masing berkuasa untuk boikot Umno.
Shahidan berkata mungkin berlaku salah faham ketika media dihalau keluar dari konvensyen Umno Pahang, kerana ia mungkin acara tertutup.

NUJ BEBAS UNTUK BOIKOT UMNO PAHANG SEHINGGA ‘KIAMAT’ – ADNAN YAAKOB


KUANTAN – Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ) bebas untuk memboikot sebarang majlis atau aktiviti Umno Pahang sehingga “hari kiamat”, demikian tegas Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob.
“Terpulang kepada NUJ. Itu hak mereka. Sebagai orang tua, saya tidak berkecil hati.
“Saya tidak akan menyimpan dendam. Sejak menjadi Menteri Besar, saya selalu mengutamakan media dan menyokong program mereka,” katanya.
Beliau menambah, NUJ mempunyai hak untuk memulaukan akvititi Umno Pahang selagi orang ramai tidak melakukan perkara sama terhadap Barisan Nasional.
“Saya mahu mengingatkan bahawa beberapa ahli NUJ pasti akan kesusahan tanpa sokongan Umno,” katanya kepada media, Isnin.
Pada Sabtu, wartawan yang bertugas pada konvensyen Umno Pahang diejek dan diarahkan keluar oleh delegasi parti ketika mereka membuat liputan majlis penutup yang dihadiri Naib Presiden parti, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
Perkara itu disedari oleh Adnan apabila melihat kehadiran ramai wartawan di dalam dewan dan memaklumkan kepada mereka bahawa beliau tidak memerlukan liputan media.
Presiden NUJ, Mohd Taufek Razak meminta Adnan dan Umno Pahang memohon maaf susulan insiden tersebut.

Pas saman Sarawak Report: Netizen soal bila lagi?


Pas memberitahu pihaknya akan menghantar dokumen mahkamah kepada pengasas dan pengendali portal berita itu, Clare Rewcastle BrownPas memberitahu pihaknya akan menghantar dokumen mahkamah kepada pengasas dan pengendali portal berita itu, Clare Rewcastle Brown
Selepas tiga bulan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa akan mengemukakan saman terhadap Sarawak Report berhubung dana RM90 juta daripada Perdana Menteri, Pas memberitahu pihaknya akan menghantar dokumen mahkamah kepada pengasas dan pengendali portal berita itu, Clare Rewcastle Brown.
“Alhamdulillah mesyuarat Pas Pusat telah dimaklumkan bahawa wakil Pas telah menemui QC (queen council) Adam Tudor (QCAT) d London berhubung saman Sarawak Report.
“Langkah pertama akan dibuat untuk menghantar Legal Notice of Demand (LND) kpd Clare Rewcastle Brown (Sarawak Report). Doa dan Tawakkal,” dipetik daripada status Facebook Naib Presiden Pas, Idris Ahmad yang dimuat naik pada petang kelmarin iaitu ketika ‘mood’ awam masih tertumpu pada himpunan Bersih 5.
Walau bagaimanapun, ruangan komentar beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang itu dibanjiri dengan kritikan netizen yang mempertikaikan kesungguhan Pas untuk mengambil tindakan ke atas portal berita berpangkalan di London, United Kingdom itu.
Hal ini memandangkan Abdul Hadi pada September lalu memaklumkan Pas pada peringkat akhir persediaan prosiding saman berkenaan.
Pengguna Facebook, Shabri Ismail menulis, “Insyaallah. Allah akan buka aib Pas dan ulamak politiknya” manakala Faizuan Abdullah berkata, “Bulan berapa akan ambil tindakan tu YB Ustaz?”.
Hartini Mahamood pula mempersoal bila lagi Pas akan akan mengemukakan saman tersebut selain daripada hanya bercakap sahaja.
“Action speaks louder than words. Asyik bercakap saja. Tindakannya mana? Bila dah saman, kedua-dua pihak akan kemukakan bukti untuk menyokong bahawa mereka di pihak yang benar. Tak perlu tunggu lagi. Bertindak sekarang. Saman saja,” tegas Hartini.
Sementara itu, Eddy Yuzaidi bertanyakan, “Berapa langkah lagi untuk betul-betul nak saman?” manakala Parandeep Singh hari ini menulis, “104 hari and counting. Tak saman saman lagi.”
Dalam pada masa sama, netizen turut mempersoal sebab Pas tidak diwakili peguam daripada parti itu sebaliknya memilih peguam, Adam Tudor di London.

MEDIA ARUS PERDANA SEMAKIN TERDESAK – KADIR JASIN


REAKSI media arus perdana (MAP) terhadap tunjuk perasaan aman Bersih (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil) siri kelima Ahad lalu tidak memeranjatkan.

Mereka sangat terdesak untuk menggambarkan gerakan rakyat itu sebagai ganas, perkauman dan gagal. Yang paling menekan peneraju dan tukang karut MAP ialah penyertaan ramai orang Melayu dalam Bersih 5.
Hakikat itu mematikan hujah kegemaran MAP selama ini iaitu Bersih adalah gerakan perkauman yang didukung oleh orang Cina, ditaja oleh pembangkang dan diarah oleh DAP.


Tetapi bekas pengarang dan wartawan MAP seperti Mustapha Kamil (New Straits Times), Ku Seman Ku Hussain (Utusan Malaysia), Imlan Abadi (Berita Harian) dan ramai lagi faham.Orang luar mingkin tidak berapa faham mengenai keterdesakan (desperation) MAP, khususnya selepas Bersih 5 apabila bilangan peserta Melayu boleh dikatakan sama atau lebih daripada bukan Melayu.
Mustapha dalam entri Facebooknya, antara lain, menulis: “The NST can call the rally whatever it wishes. The society have already written off the 171-year old newspaper, largely on account that over the decades, its inability to tell the truth has declined exponentially.”
(NST boleh menggelar perhimpunan itu apa saja yang disukainya. Masyarakat telah menyisihkan akhbar berusia 171 tahun itu kerana kemampuannya untuk menyatakan kebenaran telah jatuh merudum sejak beberapa dekad kebelakangan ini.)
Penghakiman Mustapha sukar dipertikaikan kerana beliau baru sahaja berhenti daripada menjadi pengarang akhbar itu. Kini, Facebook beliau yang kritikal terhadap Barisan Nasional, Umno dan pemerintahan Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, adalah antara yang paling ramai pengikut.
Saya cukup faham kerana saya sendiri mengambil keputusan sukar untuk meletakkan jawatan sebagai Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP) pada tahun 2000 kerana tidak berdaya lagi melayan kerenah sesetengah ahli majlis tertinggi Umno.
Selama saya mengenali Mustapha, bahasa pengantar beliau adalah Inggeris. Jadi saya agak terperanjat membaca nukilan beliau dalam bahasa Melayu yang mengagumkan – lancar, mudah dan fokus.
Seorang lagi wartawan MAP yang mengambil langkah membebaskan diri daripada putar belit adalah Ku Seman yang baru-baru ini meninggalkan Utusan Malaysia. Dalam ulasannya kepada komen Mustapha, beliau berkata: “Mus, pukul 11 pagi semalam saya dah tahu tajuk akhbar-akhbar kita. Syukur saya dah lama tak baca. Baca Astro Awani online saja.”
MAP semakin tidak berkesan sebagai ejen propaganda
Imlan Abadi, bekas wartawan kanan Bertia Harian dalam posting Facebooknya pula, antara lain, berkata: “Hari ini akhbar online jadi tumpuan saya dan warga dunia. Ia paling murah dan mudah dicapai. Wibawa media juga boleh dinikmati melalui tulisan yang juga berwibawa. Akhbar yang kurang wibawa tentunya bukan aset untuk minda. Selamat membaca. Bacalah akhbar berwibawa seperti juga baca kehidupan yang lebih fokus.”
Awan Hitam Selubungi MAP
MAP sukar melakukan perubahan agar senada dengan perubahan ekonomi, selera audiens dan teknologi kerana mereka dikongkong oleh pemilik dan pemerintah.
Akibatnya, pengedaran akhbar dan penontonan televisyen, kecuali segmen hiburan, sukan dan agama, telah jatuh merudum. Pengedaran akhbar yang memuncak pada tahun 1990-an mula mendatar pada awal tahun 2000.
Terdapat kaitan yang rapat di antara pengedaran akhbar dengan sentimen politik prokerajaan dan anti-kerajaan. Contohnya, populariti MAP pada tahun 1990-an sampai awal 2000 disertai oleh kemenangan besar Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum 1995, 1999 dan paling gemilang 2004.
Tetapi Tun Abdullah Ahmad Badawi gagal mengekalkan populariti PRU 2004 apabila beliau memperkenalkan dasar yang tidak popular seperti mengurangkan subsidi petroleum dan membiarkan budak-budak Tingkat 4 “merampas” kuasa. Peristiwa ini diekori serta-merta oleh kejatuhan audiens MAP, khususnya yang dimiliki oleh kerajaan dan parti-parti BN.
Pada pilihan raya 2008, BN yang dipimpin oleh Abdullah, kehilangan suara dua pertiga dan dengannya nasib MAP milik Umno/BN menjadi semakin malang. Keadaan mereka terus meruncing walaupun Abdullah berundur dan diganti oleh Mohd Najib pada tahun 2009. Pada PRU 2013 pencapaian BN di bawah Mohd Najib lebih hambar daripada PRU 2008.
Kemerosotan ekonomi yang berlaku selepas itu berserta dengan ledakan teknologi komunikasi menyebabkan audiens dan pasaran MAP jatuh merudum. Kecuali Sinar Harian, tren penjualah semua akhbar adalah menurun.
Akhbar bebas terus relevan dan berdaya maju
Berita Harian merosot kepada 106,754 naskhah, Berita Harian Ahad (109,811), Kosmo (187,967), Kosmo Ahad (205,520), Metro (179,231), Metro Ahad (207,119). The Star merosot kepada 248,413, The Sunday Star (246,652) manakala New Straits Times yang bertindak sebagai lidah rasmi kerajaan dan Umno dalam bahasa Inggeris tinggal 62,113 naskhah sahaja dan New Sunday Times (64,850).Ambil contoh Utusan Malaysia yang berupa lidah rasmi dan pengarak panji-panji Umno. Pengedarannya mencapai kemuncak pada tahun 1990-an di sekitar 350,000 naskhah sehari. Tetapi pada 31 Disember tahun lalu, perangkaan Biro Audit Pengedaran (ABC) menunjukkan jualan hariannya jatuh kepada 154,776 naskhah sahaja manakala edisi Ahad yang pernah melepasi setengah juta naskhah turun kepada 336,233.

Syarat pertama kerjasama adalah Pas mesti memimpin, kata Hashim Jasin


Para pemimpin Pas bergambar ramai dalam Retreat Pas Pusat di Tanjung Sepat semalam.Para pemimpin Pas bergambar ramai dalam Retreat Pas Pusat di Tanjung Sepat semalam.
Pemimpin tertinggi Pas, Hashim Jasin menegaskan, mana-mana pihak yang ingin bekerjasama dengan Pas mestilah menerima Pas sebagai pemimpin.
Dalam satu kenyataannya Hashim yang merupakan Mursyidul Am Pas itu menegaskan, ia adalah syarat pertama kepada prinsip asas yang mesti menjadi panduan setiap kali cadangan melakukan kerjasama politik.
"Pertama, Islam hendaklah menjadi pemimpin dalam kerjasama politik. Tidak boleh sama sekali Islam dipimpin.
"Sesiapa yang mempunyai kecenderungan untuk bersama Pas, mesti menerima Pas sebagai pemimpin," tulis Hashim Jasin dalam kenyataan yang dibuat selepas 'Retreat Pas Pusat' di Tanjung Sepat, Selangor semalam itu.
Hashim JasinHashim JasinMenurut beliau, syarat kedua adalah, kerjasama mestilah dibuat atas dasar Islam.
Dasar-dasar lain yang bercanggah dengan Islam tidak boleh diterima dalam kerjasama politik, katanya.
"Kita mungkin boleh bertolak ansur untuk menerima “persepakatan” dalam kepentingan bersama yang selari dengan Islam seperti menentang kezaliman, mencegah rasuah dan seumpamanya.
"Tetapi kita tidak akan bertolak ansur untuk menggadai dasar Islam," katanya.
Yang ketiga, kata beliau, semua kerjasama yang dirangka mesti membawa keuntungan kepada Islam.
Kerjasama yang terang-terangan merugikan Islam, mencabar kemuliaan Islam atau menentang Islam tidak akan wujud sama sekali, katanya.
"Sebagai sebuah gerakan Islam, apabila kita mahu menjadikan tahaluf sebagai satu strategi politik, maka kita mesti memastikan ia berjalan mengikut landasan syariat.
"Tidak boleh kita berhujah semata-mata atas dasar “diluluskan oleh muktamar” kerana muktamar PAS sendiri adalah terikat dengan sumber hukum PAS iaitu al-Quran, sunnah, ijmak dan Qias.
"Segala keputusan muktamar Pas yang bercanggah dengan sumber hukum atau pelaksanaannya menyanggahi sumber hukum, maka ia adalah terbatal dengan sendirinya," katanya.
Dalam konteks ini, katanya, setiap ahli Pas mesti sedar bahawa tahaluf berdiri di atas beberapa syarat antaranya:
Membawa maslahat dan tidak mengikat sehingga menjejaskan prinsip.
Mengakui kepemimpinan Islam dan tidak menjejaskan prinsip perjuangan
Tidak berwalak kepada sekutu pakatan dan tidak reda dengan pegangan mereka.
Menurut Hashim, pengalaman Pas mengadakan tahaluf sejak 1973 telah mewarnai pendirian kita dalam tahaluf bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14.

TIDAK HERAN jika ini berlaku di dalam Felda sekarang...

Bagaimana seorang yg pernah terpalit dgn politik wang a.k.a. RASUAH dilantik sbg Pengerusi Felda atas NASIHAT NAJIB.. ??!!

Siapa Yang Luluskan....???

Sapa YM Raja Zainal Abidin bin Raja Hussin..??

Pengerusi Eksekutif Malaysian Maritime & Dredging Corporation Sdn. Bhd. (MMDC) itu..??

'JUAL NEGARA"


Bila penyangak #MO1 terus jadi kepala KERAjaan BN, tidak mustahil satu-persatu aset & khazanah negara boleh digadainya..

Hutang 1MDB terus naik RM50 bilion, ditambah lagi buat hutang RM55 bilion dgn k'jaan Komunis-China.

Sifat2 azali ular lidah bercabang..


Terima Kasih KERAjaan BN..

Menteri tak bodoh sangat. Pengundi-pengundi BN lah sebenarnya yang paling bodoh kerana undi2 merekalah menteri2 bodoh sebegini masih terus kekal lama utk perbodohkan rakyat demi pertahankan legasi Umno utk menjahanamkan negara.

Ahli PAS turun BERSIH, Khairuddin serah pada pimpinan parti

MP tandatangan petisyen bantah tangkap MP

PAS yakin usul pinda Akta 355 Rabu atau Khamis - Khairuddin

Tangkap pimpinan pembangkang hanya untuk takutkan rakyat - Elizabeth

Nurul Izzah: 'Macam mana orang perjuangkan pilihan raya bersih ditahan?'

'Tidak setitik pun air mata jatuh ketika ditahan.' - kata Anis Syafiqah

Tindakan Pas terhadap wakil rakyat sertai Bersih 5

PAS yakin 500% usul pinda Akta 355 Rabu atau Khamis

Menjelang minggu terakhir sidang Parlimen bagi tahun ini, PAS yakin usul pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) akan dibentang pada Rabu atau Khamis ini.
Menurut Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Datuk Dr Khairuddin Aman Razali, beliau yakin usul pindaan Akta 355 itu akan dibentang memandangkan masih terdapat dua hari lagi sebelum sidang parlimen berakhir.
"Insha Allah. Hari ini dan esok kerajaan kena habiskan belanjawan. Kita ada Rabu dan Khamis lagi. Kita yakin.
"Tunggu dan lihat. Saya yakin 500 peratus. Insha Allah," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita di perkarangan Dewan Rakyat hari ini.

S4S berhimpun depan DUN Sarawak desak autonomi

Gabungan itu mendesak supaya usul mengembalikan pindaan 1976 bagi Artikel 1(2) Perlembagaan Persekutuan dibentangkan dalam DUN Sarawak.
s4sKUCHING: Gabungan pro autonomi Sarawak For Sarawakians (S4S) mengadakan himpunan hari ini ketika Dewan Undangan Negeri (DUN) bersidang kali terakhir bagi tahun ini.
Mendesak wakil rakyat untuk menegaskan sokongan mereka untuk menuntut semula hak negeri itu, seramai 400 penyokong S4S hadir mendesak usul dibentangkan untuk mengembalikan pindaan 1976 bagi Artikel 1(2) Perlembagaan Persekutuan.
Artikel itu menurunkan status Sarawak daripada rakan setaraf di Malaysia kepada salah satu daripada 13 negeri dalam negara.
Rabu lalu, Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem memutuskan untuk tidak membentangkan usul itu, memetik kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai kemungkinan perbincangan autonomi pada masa depan.
Himpunan hari ini terdiri daripada penyokong S4S dari Kuching, Balai Ringin, Gedong, Serian dan Lubok Antu.
Pemimpin S4S Chan Chee Hiong yang mengetuai himpunan itu melaungkan “Sarawakians for Sarawak” sementara penyokong memegang plakad dan kain rentang mendesak Adun menyokong pelbagai isu berkaitan autonomi.
Tetapi apa yang paling dibimbangkan ialah isu menggugurkan usul berkenaan yang secara simboliknya mendesak Putrajaya untuk melihat hak Sarawak seperti tertera dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Laporan Jawatankuasa Antara-Kerajaan (IGC) 1963 dan Laporan Suruhanjaya Cobbold 1962.
“Kami di sini untuk beritahu Adun kami untuk menyatakan pendirian Sarawak. Mereka dipilih untuk berjuang bagi pihak kami. Tidak kira siapa perintah Sarawak, kerana mereka yang buat pendirian,” kata jurucakap S4S Hanim Haraee.
Hanim yang datang dari Miri berkata kumpulan itu akan menyokong “sesiapa saja di dalam” yang akan membentangkan usul itu.
“Itu yang paling penting. Isu ini bukan untuk ketua menteri saja. Ini isu untuk semua warga Sarawak tanpa mengira bangsa atau agama,” katanya kepada FMT.

Presiden Pas dakwa perhimpunan Bersih 5 tak dikawal baik


Bersih 5 di KLCCBersih 5 di KLCC
Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa perhimpunan Bersih 5 yang berlangsung di ibu negara, Sabtu lalu tidak dikawal dengan baik dari sudut ketenteraman awam.
Justeru beliau bersyukur ahli dan penyokong Pas mematuhi arahan parti agar tidak menyertai perhimpunan tersebut.
"Alhamdulillah ahli dan penyokong Pas patuh kepada arahan kerana kita melihat di sana tidak ada suatu kawalan yang baik untuk mematuhi ketenteraman awam di mana keamanan ini adalah nikmat untuk semua," katanya ketika ditemui pemberita ketika sidang Dewan Undnagan Negeri (Dun) Terengganu berhenti rehat tengah hari di Wisma Darul Iman hari ini.
Adun Rhu Rendang itu tidak menafikan keperluan perhimpunan aman namun katanya ia harus diadakan secara beradab.
"Kita perlu melalui proses demokrasi termasuklah demonstrasi. Bukan sahaja pilihan raya demonstrasi pun boleh tetapi biarlah dengan adab yang baik.Kita tak mahu demonstrasi ini merugikan rakyat," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.
PAS sejak awal lagi memutuskan tidak menyertai perhimpunan Bersih 5 walaupun pada prinsipnya menyokong matlamat asal gabungan itu.
Bagaimanapun enam ahli parlimen dan Adun Pas didapati menyertai Bersih 5 iaitu Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar; Ahli Parlimen Kota Bharu, Dr Nik Mazian Nik Mohamad; Adun Batu Buruk, Dr Syad Azman Syed Nawawi; Adun Kubang Kerian, Ahmad Baihaki; Adun Kubang Rotan; Nasir Mustaffa, Adun Anak Bukit, Datuk Ir Amiruddin Hamzah.

Cucu Tunku Abdul Rahman kata Jamal 'loqlaq'

Cucu perempuan Tunku Abdul Rahman, Tunku Munawirah Putra menempelak Pengerusi gabungan NGO Gerakan Merah Malaysia Datuk Seri Jamal Md Yunos kerana menggunakan imej datuknya itu.
Sambil menzahirkan rasa rimasnya ekoran tindakan Jamal itu meletakkan imej bapa kemerdekaan itu pada kemeja-T merah kumpulannya, Tunku Munawirah turut memanggil beliau sebagai 'loqlaq'.
Loqlaq adalah perkataan atau dialek yang biasa digunakan oleh masyarakat sebelah utara di negara ini yang membawa maksud tidak senonoh.
"Oi Jamal hang nak buat apa dengan gambaq Tok aku tu. Haishh! Loqlaq," katanya menerusi tweet sambil meletakkan #BERSIH5.
Tunku Munawirah turut meletakkan sekeping gambar Jamal sedang memegang kemeja-T berwarna merah yang menggunakan imej Tunku Abdul Rahman semasa melaungkan pengisytiharan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.
Jamal kini dikenakan perintah tahanan reman selama empat hari bersama-sama dengan dua orang lain bagi membantu siasatan berhubung insiden di Ampang Point.
Menurut penasihat undang-undang Mohd Imran Tamrin, kesemua mereka termasuk Jamal dibawa ke pusat tahanan Shah Alam.
Mereka disiasat di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh, Seksyen 186 kerana menghalang seorang pegawai awam dan di bawah Seksyen 353.
Dalam kejadian tersebut, hidung Jamal telah berdarah setelah berlakunya pergelutan antara beliau bersama kumpulannya dengan beberapa anggota polis yang berada di situ bagi mengawal keadaan.

.Laporan audit: Syarikat dapat kontrak RM500 juta tanpa kelulusan Kabinet

Kontrak projek pengorekan Terusan Sungai Bagan itu diberikan kepada Malaysian Maritime & Dredging Corporation tanpa justifikasi yang betul dan tanpa kelulusan Kabinet.
malaysia-maritimePETALING JAYA: Sebuah syarikat yang diberikan kontrak bernilai RM507.77 juta untuk kerja pengorekan di terusan dasar laut dilantik tanpa kelulusan Kabinet, menurut Laporan Ketua Audit Negara 2015 siri kedua yang dibentangkan hari ini.
Dalam laporan itu, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang menyatakan kerajaan menandatangani perjanjian konsesi eksklusif dengan Malaysian Maritime & Dredging Corporation Sdn. Bhd. (MMDC) pada Oktober 2005.
Kerja pengorekan itu membabitkan aktiviti mendalamkan dan melebarkan bagi tujuan menyelesaikan masalah seperti terusan sempit untuk memastikan keselamatan kapal dagang yang belayar menerusi perairan Malaysia.
“Tempoh perjanjian itu ialah 15 tahun dari 19 Oktober 2005 hingga 18 Oktober 2020. Setakat pada Disember 2015, kontrak bernilai RM507.77 juta itu diberikan kepada MMDC oleh Kementerian Pengangkutan,” katanya.
Bagaimanapun, laporan audit itu mendapati pelantikan MMDC bagi kerja pengorekan dibuat tanpa justifikasi yang betul kerana ia baru diperbadankan dan tanpa kelulusan Kabinet.
Ia juga menyatakan kapal yang dibekalkan dan jentera sudah lama dan berada dalam keadaan teruk serta selalu rosak.
“Ini menunjukkan komitmen MMDC tidak memuaskan,” kata laporan itu.
Laporan itu juga menyatakan penggunaan kapal asing tidak selaras dengan objektif Perjanjian Konsesi itu untuk memastikan MMDC menggunakan peralatan tempatan sepenuhnya.
Ia juga menyatakan MMDC mengutamakan kerja pengorekan di kawasan cetek berbanding di kawasan kritikal.

Ahli turun BERSIH, Khairuddin serah pada pimpinan PAS

Walaupun tidak menyokong secara rasmi perhimpunan BERSIH5, namun PAS tidak menghalang anggotanya menyertai himpunan berkenaan, kata anggota Majlis Syura PAS Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.
"Kita tak turun BERSIH secara rasmi tapi tak halang (anggota) untuk pergi," katanya pada pemberita di perkarangan Dewan Rakyat hari ini.
Bagaimanapun, anggota parlimen Kuala Nerus itu berkata, beliau menyerahkan kepada pimpinan untuk memutuskan sekiranya terdapat sebarang tindakan yang akan diambil.

"Itu kita akan lihatlah oleh pimpinan macam mana keadaan," katanya lagi tanpa mengulas lanjut mengenai perkara berkenaan.
Bekas naib presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dikatakan antara yang hadir dalam acara itu, selain bekas ketua pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman dan artis Abby Abadi.
Selain itu, ditanya mengenai kurang penyertaan kaum Melayu pada himpunan 19 November lalu, beliau berkata apa yang penting mesej untuk menolak pentadbiran yang sedia ada dapat disampaikan.
"Tetapi yang jelas rakyat tolak BN. Tak timbul berapa yang turun.

“Tak penting berapa jumlah tapi yang penting suara rakyat sampai kepada pemerintah bahawa banyak polisi kerajaan yang kita tak setuju.
"Cuma PAS ambil sikap tersendiri untuk tak bersama dengan BERSIH," katanya lagi.

PAS: Tiada tahaluf buat penentang, pengkhianat Islam

Kerjasama adalah satu amalan mulia yang diperintahkan oleh Allah dalam kita menegakkan yang makruf dan mencegah kemungkaran. Itulah mafhum daripada perintah Allah dalam Surah al-Maidah ayat 2 yang bermaksud: “Dan bertolong-tolonganlah dalam perkara kebajikan (menegakkan makruf) dan takwa (meninggalkan mungkar)”.
Salah satu kerjasama yang penting ialah kerjasama politik atau disebut “tahaluf siyasi.” Nabi Muhammad SAW menunjukkan contoh terbaik dalam melaksanakan kerjasama politik terutama dengan orang bukan Islam.
Ketika umat Islam diwajibkan bersatu padu atas dasar Islam (hablillah), umat manusia secara umum diperintahkan supaya saling berkenalan (taaruf), yang menunjukkan perlunya ada hubungan kemanusiaan sesama insan.
Dalam sejarah, tahaluf yang berlaku menunjukkan bagaimana keharusan dan prinsip amalan berkenaan, seperti:
  • Peristiwa al-Fudhul: Untuk menentang kezaliman
  • Dengan Abu Talib: Untuk melaksanakan dakwah
  • Dengan Muth’im bin Adi: Untuk memelihara keselamatan pendakwah
  • Dengan Yahudi dalam Sahifah Madinah: Untuk bersama-sama mempertahankan kedaulatan Madinah
  • Perjanjian Raidhwan (dengan Quraisy): Untuk gencatan senjata.
Adapun beberapa peristiwa Muhammad menolak tahaluf seperti:
  • Dengan Abu Lahab - untuk berkompromi tentang akidah
  • Dengan Bani Amir - kerana tidak mahu memberi komitmen menyerah pemerintahan kepada orang tidak beriman dan
  • Dengan Bani Syaiban - kerana mengelakkan gerakan Islam terjerumus ke dalam perangkap musuh
  • Ia telah memberikan garis sempadan dalam kita mengadakan hubungan atau kerjasama politik dengan pihak lain.
Satu prinsip terpenting dalam tahaluf siyasi yang dilaksanakan ialah ia mesti memberikan keuntungan kepada Islam. Mustahil kita melakukan sesuatu tahaluf yang tidak menguntungkan, apatah lagi merugikan Islam.
Itulah yang dimaksudkan oleh Rasulullah dalam hadis riwayat Muslim dan Abu Daud dari Jubair bin Muth’im yang bermaksud: “Tidak ada tahaluf dalam Islam dan setiap tahaluf yang dibuat semasa jahiliyah maka Islam menambahkan kekuatannya”.
Tak bertolak ansur
Maka dalam hal ini, saya gariskan beberapa prinsip asas yang mesti menjadi panduan setiap kali kita membawa cadangan untuk melakukan kerjasama politik.
Pertama, Islam hendaklah menjadi pemimpin dalam kerjasama politik. Tidak boleh sama sekali Islam dipimpin. Sesiapa yang mempunyai kecenderungan untuk bersama PAS, mesti menerima PAS sebagai pemimpin.
Kedua, kerjasama mestilah dibuat atas dasar Islam. Dasar-dasar lain yang bercanggah dengan Islam tidak boleh diterima dalam kerjasama politik.
Kita mungkin boleh bertolak ansur untuk menerima “persepakatan” dalam kepentingan bersama yang selari dengan Islam seperti menentang kezaliman, mencegah rasuah dan seumpamanya.
Tetapi kita tidak akan bertolak ansur untuk menggadai dasar Islam.
Ketiga, semua kerjasama yang dirangka mesti membawa keuntungan kepada Islam. Kerjasama yang terang-terangan merugikan Islam, mencabar kemuliaan Islam atau menentang Islam tidak akan wujud sama sekali.

Akar umbi Umno bimbang Najib ‘jual negara’ pada China

Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia berkata presiden Umno perlu menjadikan perhimpunan agung parti sebagai tempat menangkis segala tohmahan termasuk berhubung lawatan ke China.
Tan-Sri-Abdul-Rahman-Sulaiman
PETALING JAYA: Veteran Umno mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuat penjelasan berhubung tujuan sebenar lawatan ke China, pada perhimpunan agung parti hujung November ini.
Ketua Penerangan Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Tan Sri Abdul Rahman Sulaiman berkata Najib yang juga presiden parti perlu mengutamakan agenda itu kerana wujudnya kekeliruan dalam kalangan pemimpin akar umbi parti kononnya perdana menteri ingin menjual negara kepada China.
“Perkara yang perlu ditekankan presiden Umno pada Persidangan Agung Umno (PAU) 2016 ialah tentang rasionalisasi ke China sebab ramai akar umbi salah faham berhubung perkara itu malah ada yang bimbang dengan lawatan itu.
“Kita kena menerima hakikat China akan menjadi negara yang mempunyai kuasa ekonomi kuat suatu hari nanti mengatasi Amerika Syarikat, jadi kita patut mengambil peluang menjadi rakan perniagaan China,” katanya kepada FMT.
Sebelum ini Najib mengadakan lawatan serta menandatangani beberapa perjanjian dengan kerajaan China dalam usaha membentuk pelaburan langsung asing (FDI) bagi pertumbuhan ekonomi negara.
Najib sebelum ini berkata rakyat asing yang melabur di Malaysia tidak boleh membawa balik infrastruktur yang dibina di sini ke negara asal mereka.
“Bagi mereka yang menuduh kerajaan menjual Malaysia kepada China, ia tidak masuk akal langsung, mungkin disebabkan cemburu atau didorong perasaan iri hati,” katanya.
Rahman berkata Najib juga perlu memberi penekanan mengenai kerjasama Umno dengan rakan komponen dalam Barisan Nasional (BN).
“Presiden kena beri penjelasan mengenai salah faham bukan Islam yang kononnya Umno lebih kepada bangsa Melayu, terutamanya melalui rakan dalam komponen BN.
“Penjelasan itu perlu bagi memastikan mereka (bukan Islam) tidak termakan propaganda pembangkang yang akhirnya menuju kehancuran,” katanya.
Sementara itu, Presiden Mubarak Tan Sri Abdul Aziz Rahman berkata Najib perlu menangkis segala tohmahan dilemparkan bekas pemimpin Umno termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad sekali gus meyakinkan kembali ahli parti yang semakin berpecah.

Jangan sesekali ‘lelah dengan politik’, pesan Zaid

Zaid berkata, antara kejayaan Bersih ialah rakyat tidak lagi takut menyuarakan bantahan terhadap kerajaan.
zaid-ibrahimPETALING JAYA: Perkataan “lelah dengan politik” tidak patut wujud dalam kamus pihak yang menyokong pembangkang, khasnya di saat Maria Chin Abdullah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma), kata Datuk Zaid Ibrahim.
“Tolong berhenti beritahu saya yang anda lelah dengan politik, atau himpunan Bersih tidak mencapai apa-apa. Jika itu benar, Maria Chin tidak akan ditahan,” kata bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menerusi catatan terbaru di blognya, hari ini.
Maria ditahan ketika polis menyerbu pejabat Bersih di Petaling Jaya, Jumaat lalu, sehari menjelang perhimpunan Bersih 5.
Peguamnya, Eric Paulsen berkata, pengerusi Bersih 2.0 ditahan di bawah Sosma yang digubal untuk menyekat penyebaran kegiatan pengganas.
Zaid yang mengecam penahanan itu berkata, antara kejayaan Bersih ialah rakyat tidak lagi takut menyuarakan bantahan terhadap kerajaan.
“Membuatkan orang turun ke jalan dengan jumlah besar adalah tanda tiada lagi ketakutan. Ini adalah kisah kejayaan Bersih dan Maria Chin. Sebab itulah penindas ini sangat takut kepada beliau,” katanya sambil menyifatkan Maria berani dan sumber inspirasi rakyat Malaysia.
“Maka, anda perlu teruskan apa yang sudah dilakukan agar kita semua berjaya mendapat kerajaan yang lebih adil dan saksama,” katanya.
Peguam Maria, Sivarasa Rasiah berkata, wanita itu kini ditahan dalam kurungan berasingan di tempat tidak diketahui.
Bersih 2.0 dalam sidang media semalam juga berikrar akan berjuang habis-habisan bagi memansuhkan Sosma.

DEMO BERSIH 5 & NASIB MALANG PAS

Demonstrasi Bersih 5 berakhir dengan kehadiran lebih ramai peserta berbanding sebelum ini tanpa kehadiran Pas. Pakatan Harapan dapat keuntungan sudut politik kerana nampak kesatuan pembangkang dan peka dengan hasrat rakyat mahukan Najib turun dan tuntutan pilihanraya bersih. Berbeza dengan Pas mendapat imej negatif kerana lebih awal mengharamkan kehadiran ahlinya menyertai siri demo Bersih kali ini.
Selesai sahaja Bersih 5, Pas gagal mempastikan pimpinan khususnya Ahli parlimen dan Adun Pas tidak menyertai demonstrasi Bersih 5 ini. Gambar-gambar diviralkan membuktikan Ahli Parlimen Pokok Sena, Pasir Puteh dan Kubang Kerian telah hadir dalam program tersebut. Sekiranya pimpinan Pas sendiri turun berdemonstrasi, maka masih ada lagi yang berani melanggar arahan pimpinan atasan. Adakah masih ramai golongan harummanis seumpama mereka ini dalam pas sekarang? Pastinya jawapan : Ya.
Pas atasan sudah hilang wibawa kerana gagal mentarbiyah pimpinan bawahan aspek taat dan walak. Tindakan memecat Dato Husam seolah-olah tidak juga berkesan untuk menakut-nakutkan pimpinan bawahan supaya sami'na wa ata'na (kami dengar dan kami patuh) tanpa banyak soal.
Ahli-ahli semakin keliru maksud mengkritik dasar parti dikatakan seolah-olah mengkritik ulama. Walaupun kenyataan pimpinan atasan itu sendiri yang sering menimbulkan fitnah kepada parti dengan mendakwa PM sekarang adalah pemimpin Islam yang haram dijatuhkan. Akhirnya pimpinan bawahan membuat keputusan sendiri mengikut ijtihad arwah Tok Guru Nik Aziz dulu.
Tidak hairan sekiranya kedengaran label munafiq akan diberikan kepada pimpinan dan ahli Pas yang hadir menyertai demo Bersih 5 ini. Jawatankuasa disiplin parti mungkin dituntut bersidang dalam masa terdekat untuk menentukan tindakan sewajarnya dikenakan ke atas ketiga-tiga ahli parlimen tersebut.

'Maria ditahan bertentantangan undang-undang, wajar dibebaskan segera' - Peguam

Isu 'Kok', Teresa desak Najib pecat Tajuddin

Baju Merah: 'Saya seorang profesional, tapi terlupa bawa kalkulator,' kata Armand

MP Seputeh: PM patut pecat Tajuddin jika tak mohon maaf

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman harus dipecat jika tidak memohon maaf atas kenyataan seksis, kata Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok.
Ujar beliau, kenyataan Tajuddin dalam Dewan Rakyat mengenai Teresa adalah seorang wanita dengan 'Kok' adalah tidak wajar.
"Jika beliau tidak menarik balik kenyataannya dan meminta maaf, perdana menteri harus memecatnya.
"Saya tidak ganggunya, tetapi beliau mengeluarkan kenyataan seksis," kata Teresa dalam sidang akhbar di lobi Parlimen, hari ini.
Nama keluarga Kok adalah fonetik serupa dengan perkataan slanga untuk alat kelamin lelaki.
Tajuddin membuat kenyataan sedemikian secara tiba-tiba hari ini ketika berdebat dengan pembangkang mengenai himpunan BERISH 5 pada hari Sabtu yang lalu.
Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee bagaimanapun tidak meminta Tajuddin untuk menarik balik kenyataan itu dengan berkata, beliau hanya merujuk kepada nama Kok.
Ketika ditemui di lobi Parlimen, Tajuddin juga memberi alasan yang sama.
"Nama beliau Teresa Kok. Adakah salah bagi saya untuk mengatakannya adalah satu-satunya dengan nama Teresa Kok itu?" ujar beliau kepada pemberita.
Bagaimanapun, petikan sebenar Tajuddin di dalam Dewan Rakyat adalah: “Satu-satunya perempuan yang ada 'Kok' ini Seputeh.”.
Sementara itu, timbalan menteri Umno itu mencabar Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad untuk memanggil beliau dengan gelaran 'sial' di luar Dewan Rakyat.

SPRM MANA !! 'Pasukan Petugas Khas' MANA !!

DAH SETAHUN BERLALU.. Hingga ke harini senyap jer kes RM2 juta dlm akaun Rosmah tu.. DAH SIASAT atau blom !!!

Bila terbongkar rasuah, dicabar.. mana bukti ??
Bila didedahkan bukti, dituduh ada orang bocorkan maklumat..

Kalau libatkan VVVVVIP Umnooo, lembap siasat mcm siput BABI... Tp klu nak siasat pembangkang seawal2 pagi buta dah tercongok nak cekup dpn pintu pagar !!!

“Ya, kita mahu tumbangkan Najib, tetapi melalui cara berperlembagaan”

Pembangkang memang mahu menumbangkan kerajaan UMNO Barisan Nasional pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kerana membenarkan Malaysia menjadi negara ‘kleptokrasi’, tetapi hanya melalui cara yang dibenarkan oleh perlembagaan.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata cara paling sesuai bagi berbuat demikian adalah melalui pilihan raya dan bukannya menerusi apa-apa tindakan ganas atau tidak berperlembagaan.
“Tidak ada pemimpin DAP dalam 50 tahun penubuhan parti ini yang cuba menggunakan keganasan atau cara yang bercanggah undang-undang untuk menyingkirkan kerajaan yang sedia ada.
“Dan tidak ada pemimpin Bersih, tidak kira di perhimpunan Bersih 1 sehinggalah Bersih 5 yang menggunakan kekerasan dan mahu menjatuhkan kerajaan melalui cara yang tidak demokratik dan tidak berperlembagaan,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Beliau berkata demikian ketika mengulas penahanan Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke di bawah Akta Hasutan 1948 pada Jumaat lalu.
Setiausaha Organisasi DAP itu ditahan kerana kononnya ucapan beliau di Konvensyen Pakatan Harapan di IDCC Shah Alam pada 12 November lalu berniat mahu menjatuhkan Najib.

Mangsa Sosma: Mak bukan pengganas, kata anak Maria

Azumin Yunus, anak sulung pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah, hari ini membuat laporan polis terhadap penahanan ibunya bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).
Bercakap kepada pemberita di luar ibu pejabat polis daerah Petaling Jaya, Azumin menegaskan Maria bukan pengganas dan justeru berhak mendapatkan layanan peri kemanusiaan ketika ditahan.

Selepas ditahan pada Jumaat, Azuman berkata anggota keluarganya hanya berpeluang bertemu Maria sebenar sahaja di IPD itu semalam.

“Sekarang anggota keluarga tidak tahu di mana dia dan bila lagi akan jumpa dia.

“Kami benar-benar tidak tahu dan ini amat menakutkan kami. Emak kami dibawa pergi,” katanya.
Maria ditahan atas alasan cuba memudaratkan demokrasi berparlimen dalam serbuan polis dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) di pejabatnya di Petaling Jaya.

Penyokong Pas Akur Tolak Himpunan Bersih 5 - Hadi Awang

Penyokong dan ahli Pas akur dengan keputusan kepimpinan parti itu apabila tidak menyertai perhimpunan Bersih 5, Sabtu lalu.

Presidennya, Dato Seri Abdul Hadi Awang, berkata parti itu sebelum ini membuat keputusan untuk tidak terlibat dengan aktiviti berkenaan yang jelas menyalahi perundangan serta mengganggu ketenteraman awam.

"Kita melihat di sana (perimpunan Bersih 5 ) tiada suatu kawalan yang baik untuk mematuhi ketenteraman awam.

"Di mana keamanan ini hak kepada semua. Kita perlu melalui proses demokrasi menerusi pilihan raya...bukan tidak boleh demonstrasi tetapi perlu menerapkan adab yang baik. Kita tidak mahu berlaku pertembungan yang merugikan rakyat dan orang awam dan bukannya matlamat protes yang kita tujukan itu..ini sangat penting dan perlu diawasi,"katanya.

Beliau mengulas demikian ketika ditanya mengenai prinsip parti itu terhadap perhimpunan Bersih 5 yang lalu.

Abdul Hadi ditemui ketika sesi rehat sebelum pembentangan Bajet 2017 oleh Menteri Besar, Ahmad Razif Abd Rahman di Persidangan Dewan Undangan Negeri, Wisma Darul Iman, hari ini.

Perjuangan lima tuntutan Bersih 5 mesti diteruskan


KUALA LUMPUR, 21 NOV: Perjuangan menuntut pilihan raya bebas dan adil serta kerajaan yang bersih tidak terhenti setakat di perhimpunan Bersih 5 pada 19 November lalu, tetapi mesti diteruskan oleh semua pihak bagi memastikan misinya tercapai.
bersih 5Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Balakong, Eddie Ng Tien Chee berkata ia boleh dilakukan dengan terus menyebarkan mesej-mesej yang dibawa oleh perhimpunan Bersih 5 yang lalu.
Lima tuntutan tersebut adalah pilihan raya bersih, kerajaan bersih, perkukuh demokrasi berparlimen, hak untuk membantah dan memperkasa Sabah dan Sarawak.
“Saya menyeru kepada semua yang menyertai himpunan ini dan juga mereka yang tidak dapat hadir supaya tidak memberhentikan jejak walaupun himpunan telah bersurai. Perjuangan kita tidak berhenti pada saat ini.
“Sebarkan mesej ini kepada semua rakan kita yang belum sedar. Sebarkan juga mesej ini kepada mereka yang tidak ambil peduli mengenai isu-isu kepimpinan negara agar mereka tahu untuk membuat pilihan pada PRU akan datang,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Dalam pada itu, Setiausaha Organisasi DAP Selangor tersebut turut mengucapkan tahniah kepada semua pihak yang telah menjayakan perhimpunan Bersih 5 walaupun berlaku tangkapan polis serta ugutan dari kumpulan Baju Merah terhadap mereka yang mahu hadir.
“Walaupun polis telah melakukan tangkapan terhadap pemimpin Bersih dan aktivis untuk menakutkan para peserta, himpunan ini tetap mampu mengumpulkan lebih ribuan peserta dari pelbagai kaum.
“Justeru, kita jangan berhenti di sini. Teruskan perjuangan dan semangat Bersih 5 agar kita dapat membawa perubahan kepada negara kita demi masa hadapan dan anak cucu kita,” tegasnya.

Wan Azizah: Begitulah negara ini, bila para demokrat dipenjara...

Wan Azizah IsmailKetua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, mengecam penahanan para peserta Himpunan Bersih 5 di bawah Ops Bersih yang dilakukan pihak berkuasa.
Ujarnya, penahanan itu menunjukkan pemerintah gagal menghormati hak bersuara dan berhimpun dengan aman seperti yang termaktub dalam undang-undang dan perlembagaan.
"Para demonstran berhimpun dan berarak secara aman walaupun keselamatan mereka diancam oleh kumpulan baju merah dan perjalanan mereka disekat oleh pihak berkuasa.
"Begitulah keadaannya di negara kita ini. Para demokrat dipenjara, sang kleptokrat bermaharaja-lela," dakwanya dalam kenyataan hari ini.
Dalam pada itu, katanya beliau juga tidak akan berhenti daripada mendesak para peserta supaya dibebaskan.
"Dan walaupun hampir kesemua tahanan baru sahaja dilepaskan jam 12 tengah hari tadi, kita tidak akan hentikan desakan sehingga Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah juga dibebaskan!," katanya.
Sebelum ini, tiga orang ahli Parlimen telah ditahan; iaitu Tian Chua dan Zuraida Kamaruddin dari PKR, sementara itu Anthony Loke - DAP.
Mereka ditahan reman selama dua hari.