Rabu, 16 November 2016

Jamal juga harus sedia isytihar harta

Memandangkan beliau “mengganggu kediaman peribadi” orang lain melalui tinjauan helikopter, adakah Datuk Seri Jamal Yunos bersedia mengisytiharkan harta sendiri dan akaun banknya?
Perkara itu ditimbulkan oleh anggota parlimen Segambut Lim Lip Eng setelah Jamal semalam meninjau rumah 'Disneyland' Ketua Pemuka PKR (AMK) Ampang Datuk Adam Rosly bagi membuktikan kekayaannya.
“Adakah Jamal berani untuk berkongsi dengan orang ramai tahap pendidikannya dan bagaimana beliau berjaya mengumpul harta kekayaannya sendiri?

“Sekiranya beliau enggan, bolehkah kita pula melaporkan beliau supaya disiasat pihak SPRM (Suruhanjaua Pencegahan Rasuah Malaysia)?” soalnya.

“Sebagai seorang berpangkat Datuk Seri yang kaya, Jamal juga wajar mengisytiharkan berapa banyak cukai pendapatan dan GST (cukai barangan dan perkhidmatan) yang telah beliau sumbangkan kepada negara tahun lalu untuk menjustifikasi kekayaannya dan dakwaan BN bahawa GST hanya mensasarkan warga yang kaya dan berkemampuan.”
Lim juga bertanya jumlah sewaan untuk sesi fotografi daripada helikopter semalam dan siapa yang membayarnya.
“...apalah bijaknya menggunakan helikopter sedangkan gambar yang diambil dari jarak itu semuanya kabur belaka?

Polis nafi keluar kenyataan penutupan jalan Sabtu ini


Tan Sri Khalid ABu Bakar Tan Sri Khalid ABu Bakar Polis menafikan pihaknya telah mengeluarkan kenyataan berkenaan penutupan jalan untuk memberi laluan kepada perhimpunan Bersih 5.0 di ibu negara Sabtu ini.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata setakat ini polis belum mengeluarkan kenyataan berkenaan penutupan jalan.
"Kita belum keluarkan tentang penutupan jalan lagi," katanya ketika hari ini.
Difahamkan, satu sidang media berkenaan penutupan jalan akan diadakan oleh Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur esok.
Hari ini tersebar mesej di laman sosial mengatakan terdapat beberapa laluan di ibu negara akan ditutup pada Sabtu ini bermula 5 pagi sehingga 6 petang berikutan penganjuran perhimpunan Bersih 5.0.
Jalan yang disenaraikan menerusi mesej berkenaan termasuk Jalan Kuching, Jalan Mahameru, Jalan Tun Ismail, Jalan Sultan Ismail Jalan Ipoh, Jalan Tun Razak, Jalan Raja Laut, Jalan Ipoh, Bulatan Pahang, Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Jalan Ampang, Jalan P.Ramlee, Jalan Bukit Bintang, Jalan Pudu, Jalan Pasar, Jalan Dewan Bahasa, Jalan Loke Yew, Jalan Hang Tuah, Jalan Pudu, Jalan Raja Chulan dan Jalan Gereja.

Antara keretapi dan kesihatan awam

ECRLECRL
ahmad anwar asyrafahmad anwar asyraf2017 adalah tahun suram untuk poket rakyat Malaysia. Sewaktu saya menulis rencana berkaitan Belanjawan 2017, saya hanya menyangka Kerajaan Persekutuan yang diperintah oleh Najib akan menjerut poket rakyat selepas Pilihanraya Umum ke 14 nanti. Nampaknya telahan saya tersalah.
Belum pun semua kemanisan gula-gula Belanjawan 2017 itu dapat dinikmati oleh rakyat jelata ( kecuali diskaun pembayaran penuh PTPTN ), Pemerintah telah terlebih dahulu menjerut poket rakyat dengan pelbagai pengumuman pakej kenaikan harga.
Bermula dengan kenaikan harga bahan bakar kepada kenaikan harga minyak masak. Terkini caj wad dan rawatan hospital Kerajaan bakal naik 50 peratus bermula sama ada bulan depan atau pun Januari 2017.
Bagi sektor kesihatan awam pula, penamat 2016 juga kelihatan suram. Bermula dengan kebakaran Hospital Pakar Sultanah Aminah, Johor Bahru, kegagalan menempatkan graduan perubatan untuk menjalani housemanship, pengumuman cadangan mengenakan bayaran penuh di hospital Kerajaan yang rendah sedikit berbanding swasta.
Kemudian ditambah lagi dengan masalah kegagalan mengekalkan Pakar di hospital Kerajaan, kekurangan peruntukan hingga terpaksa menghadkan bilangan ujian patologi di Johor, dan juga pengumuman kenaikan caj wad dan perubatan menunjukkan kegagalan Kerajaan Persekutuan dalam polisi Kesihatan Awam.
Saya mungkin saja akan mempercayai hujah rakyat terpaksa berkorban di kala negara berdepan dengan kesuraman ekonomi. Tetapi, apabila saya melihat tindak tanduk Pemerintah yang galak untuk berbelanja untuk projek-projek mega telah membuatkan saya berfikir dua kali untuk mempercayai hujah tersebut.
Apakah kejayaan negara hanya diukur dengan perlaksanaan projek landasan keretapi berjumlah RM55 bilion? Walhal menurut pemain industri, projek tersebut boleh dibina dengan kos sekitar RM36 bilion sahaja.
Apakah kemakmuran ekonomi itu hanya dikira dengan membina landasan keretapi berkelajuan tinggi bernilai puluhan bilion ringgit? Apakah nikmat yang bakal diperolehi oleh rakyat marhaen dengan kewujudan keretapi laju ini?
Apakah negara bakal berhadapan dengan peperangan sehinggakan kita terpaksa membeli kapal-kapal perang dari China dengan segera? Saya agak skeptik dengan belanjawan pertahanan negara ekoran trauma dengan pembelian Scorpene dahulu. Malah, ratusan juta ringgit telah dikeluarkan untuk pertahanan negara semenjak kewujudan ESSCOM tetapi masih gagal menjaga sempadan perairan di Sabah.

Tiada keperluan klasifikasi semula 1MDB kata Menteri Umno

KUALA LUMPUR - Tiada keperluan untuk mengklasifikasikan semula laporan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB sebagai dokumen bukan rahsia rasmi.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) telah mengemukakan permintaan kepada Jabatan Audit Negara dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak juga sebelum ini telah mengarahkan Ketua Audit Negara untuk mengesahkan secara bebas akaun 1MDB.
1MDB "Tindakan ini jelas menunjukkan keterbukaan kerajaan dalam perkara ini. Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB ini telah dibincangkan oleh PAC sebelum memuktamadkan laporannya yang telah dibentangkan di Parlimen pada 7 April 2016.
"Pengelasan dokumen rahsia tidak semestinya menjejaskan keputusan dalam laporan PAC seperti cuba dimainkan pembangkang. Ini kerana PAC juga telah merujuk pelbagai dokumen atau laporan lain sebelum memuktamadkan laporannya," katanya dalam kenyataan.
Sebelum ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa Najb membenarkan laporan penuh Ketua Audit Negara mengenai 1MDB dikeluarkan daripada klasifikasi rahsia rasmi.
Menurut Azalina, ahli-ahli parlimen pembangkang yang menganggotai PAC juga mempunyai akses sepenuhnya kepada hasil laporan Ketua Audit Negara yang telah dibentangkan kepada PAC.
"Keadaan ini sama seperti meminta kertas siasatan dijadikan sebagai dokumen bukan rahsia rasmi setelah pendakwaan dan penghukuman dibuat.
"Kenyataan Ketua Pembangkang itu, secara tidak langsung mempersoalkan kredibiliti PAC termasuk ahli-ahli parlimen pembangkang yang menganggotai jawatankuasa itu," katanya.

MENUJU BERSIH 5
Malaysia tidak boleh dihukum kerana enggan bantu Switzerland siasat 1MDB

Ia terpulang kepada budi bicara negara kerana ia boleh bersikap memilih sama ada menghulurkan bantuan atau menolak, tanpa memberi sebarang sebab, kata peguam.
S-N-Nair_1mdb_swiss
PETALING JAYA: Malaysia tidak boleh dihukum kerana enggan membantu Switzerland di bawah bantuan undang-undang bersama (MLA) berhubung siasatan ke atas 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Peguam S N Nair berkata, MLA adalah perjanjian persendirian antara 2 negara berdaulat sama ada mereka boleh bersikap memilih apabila menghulurkan bantuan, atau menolak, tanpa memberi sebarang sebab.
“Ia adalah budi bicara Malaysia dalam kes 1MDB untuk tidak melanjutkan bantuan kepada pihak berkuasa Switzerland,” kata Nair, sambil menambah Putrajaya boleh menawarkan bantuan pada masa akan datang dalam kes lain.
Beliau berkata, ia secara diplomatiknya tidak betul kerana tidak menawarkan bantuan apabila diminta kerana terdapat perjanjian bersama antara 2 kerajaan.
Bagaimanapun katanya, di mana perjanjian antarabangsa atau konvensyen PBB terlibat, Malaysia boleh menghadapi sekatan antarabangsa jika pihak berkuasa di sini gagal menghormatinya.
“Dalam kes itu, Malaysia perlu mematuhi kepada mereka kerana kita menandatangani dan mengesahkan perjanjian tersebut,” kata Nair sambil menambah beliau hanya menyatakan kedudukan undang-undang dalam perkara 1MDB.

Speaker tolak usul bahas kesan Trump terhadap Malaysia

Speaker Dewan Rakyat menolak usul itu dengan asas ia masih terlalu awal untuk dibahaskan.
pandikar-trump
KUALA LUMPUR: Wakil rakyat PKR menuduh Dewan Rakyat takut untuk membahaskan kesan pelantikan Donald Trump sebagai presiden Amerika Syarikat (AS) yang baharu, terhadap Malaysia.
Shamsul Iskandar Mohd Akin (PKR-Bukit Katil) berkata demikian sebagai respons terhadap keputusan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk menolak usul membahaskan perkara itu.
“Penolakan usul itu menunjukkan Parlimen Malaysia bukan kelas pertama. Ia tidak cukup berani berdepan kemungkinan perubahan akibat berubahnya pentadbiran di Rumah Putih,” katanya di Dewan Rakyat.
Shamsul memfailkan usul itu pada 11 November, dan ditolak Pandikar pada 14 November.
“Alasan ia ditolak ialah terlalu awal untuk menilai dasar Trump ketika kempen pilihan raya presiden AS dan untuk mengenal pasti hubungan dua hala antara kedua-dua negara,” kata Pandikar di dalam surat penolakan itu.
Shamsul berkata beliau sudah menyatakan usul itu dibuat kerana janji Trump untuk membawa pulang pelaburan luar ke AS untuk merangsang perkembangan ekonomi domestik.
“Ada banyak syarikat Amerika beroperasi di sini. Jika berlaku penghijrahan syarikat Amerika di Malaysia, ribuan rakyat kita mungkin hilang kerja,” katanya.

Iklan Fitnah: Rafizi akui pernah terlibat 'parti buih bogel', tapi..

Nombor telefon Rafizi Ramli sekali lagi disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab yang mendakwa sebagai penganjur parti seks bogel.
Anggota parlimen Pandan itu berkata, beliau mendapat tahu mengenai perkara itu selepas dihubungi Ibu Pejabat Polis (IPD) Shah Alam petang tadi.
"Saya baru dihubungi oleh pegawai polis dari IPD Shah Alam yang ingin menyiasat satu sebaran iklan mengenai penganjuran parti seks bogel.
"Saya baru mendapat salinan iklan tersebut yang disertakan bersama," tulis Rafizi yang turut menyiarkan iklan berkenaan di Facebooknya.
Menurut Rafizi, ini bukan kali pertama nombor telefonnya disalahgunakan bagi menyebarkan maklumat palsu mengenai perkhidmatan seks atau pelacuran.
"Saya telah menjelaskan kepada pihak IPD Shah Alam.
"Saya memohon supaya mereka yang berhajat untuk menyertai parti sebegini, jika mereka membaca berita ini, berhenti menelefon atau menghantar (kiriman) WhatsApp kepada saya," jelasnya.
Secara berseloroh, Rafizi mengakui pernah terlibat dalam parti buih, tetapi hanya ketika memandikan anak kecil beliau.
"Satu-satunya parti buih bogel yang saya pernah terlibat ialah apabila saya memandikan anak kecil saya yang berumur 3 tahun," kata setiausaha agung PKR itu.
Aktivis BERSIH juga terkena

Bila MP Pas mahu Tun M lihat sendiri kekejamannya

"Apabila saya mendengar Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di pentas Konvensyen Pakatan Harapan, saya hanya mampu mengaminkan doa bekas Presiden Pas, Allahyarham Fadzil Mohd Noor," kata Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hasan.
Menurutnya, Mahathir menerusi ucapan di konvensyen telah menyebut mana-mana pembangkang yang tidak bersama mereka adalah bersama Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemakan dedak Umno.
"Maka saya hanya beratus kali mengaminkan kembali doa yang pernah dilafazkan oleh Allahyarham Fadhil.
"Ya ALLAH, Engkau Panjangkan umur Mahathir supaya ia dapat saksikan sendiri kezaliman dan kekejaman yang pernah ia lakukan," ujar Ahli Parlimen Temerloh itu dalam kenyataan di Facebooknya, hari ini.
Kenyataannya itu mendapat pelbagai respons balas daripada netizen di laman sosial.
Seorang netizen, Faizal Ahmad meninggalkan pendapatnya di ruangan komen pada kenyataan dengan berkata, rakyat memilih Nasruddin sebagai wakil rakyat bukan untuk bersama-sama menyaksikan kekejaman dan kezaliman yang dibuat oleh penguasa.
“Seolah-olah YB (Nasruddin) sangat berpuas hati bila kekejaman dan kezaliman itu berlaku,tapi YB tak sedar yang akan menanggung akibat dari kezaliman itu adalah kami rakyat kerdil yang di bawah ini, bukan Mahathir seorang.
“Tetapi kalau dengan cara "menyaksikan" itu yang membuatkan YB rasa menang dan senang, selamat maju jayalah,” sindirnya.
Seorang lagi netizen Norazman Meon berkata, rakyat hanya akan menyokong pihak yang benar-benar menentang BN.
“Kita sokong siapa yang lawan BN... tapi kalau luaran kata lawan, dalam hati ada taman dengan BN, kita tidak akan sokong. Minta maaf," katanya pula.

Kanun mahu polis sensitif unsur provokasi Bersih 5


Wan Anwar Wan IbrahimWan Anwar Wan IbrahimBiro Undang-undang Parti Amanah Negara (Kanun) mengingatkan pihak keselamatan agar lebih sensitif terhadap unsur-unsur provokasi yang bertujuan untuk menimbulkan ketegangan seterusnya menggagalkan perhimpunan Bersih 5 pada Sabtu ini.
Timbalan Pengerusi Kanun, Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, unsur-unsur provokasi tersebut berkemungkinan berpunca daripada kumpulan-kumpulan yang menentang perhimpunan aman tersebut dengan cara penyamaran dengan memakai baju Bersih.
"Pihak keselamatan harus lebih fokus untuk mengawal selia perhimpunan dan memastikan ia dapat dijalankan secara aman bagi memenuhi semangat Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan serta selaras dengan peruntukan Seksyen 8 Akta Perhimpunan Aman 2012 ('Akta 736').
"Semua pihak termasuk pihak keselamatan harus menghormati hak warganegara untuk bersuara dan berhimpun selaras dengan peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan," katanya dalam satu kenyataan.
Beliau turut menggesa pihak polis menghalang kumpulan baju merah yang merancang mengadakan perhimpunan balas terhadap Bersih 5 kerana peruntukan Seksyen 18 dibaca bersama Seksyen 3 Akta 736 tersebut jelas tidak membenarkannya.

Ali Tinju mahu 'bandaraya KL' diletak zon larangan berhimpun elak pertembungan

Ali Baharom dalam sidang medianya petang tadi di hadapan Ibupejabat Polis Daerah Wang MajuAli Baharom dalam sidang medianya petang tadi di hadapan Ibupejabat Polis Daerah Wang Maju
Pihak berkuasa diminta  mengambil tindakan  terhadap dua kumpulan Baju Merah dan  kumpulan Baju Kuning yang akan bertembung dalam perhimpunan Bersih 5 pada Sabtu ini dengan menjadikan  'Bandaraya Kuala Lumpur' sebgai zon larangan berhimpun .
Presiden Pertubuhan Pembela dan Nasib Melayu Malaysia (Gerakan Merah) Mohamad Ali Baharom hari ini membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Wangsa Maju petang ini.
Beliau berkata Gerakan Merah membuat laporan polis kerana berpandangan perhimpunan yang dianjurkan Bersih dan Adil Network Sdn Bhd itu telah ditolak dan tidak mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa sewajarnya penganjur mematuhi arahan tersebut.
"Demi menjaga keharmonian masyarakat berbilang kaum dan agama daripada bertelingkah serta bergaduh serta mengelakkan berlakunya vandelism yang akan merosakkan harta benda awam sewajarnya kedua pihak baju merah dan kuning menghentikan pertembungan mereka," ujarnya.

Saya tak jamin tindakan penyokong ‘lapar’, kata Jamal Yunos

Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu menjangkakan seramai 300,000 orang hadir menyertai Baju Merah yang terdiri daripada pelbagai kaum.
jamal_merah1
KUALA LUMPUR: Pemimpin Baju Merah Datuk Seri Jamal Yunos berkata, beliau tidak dapat menjamin tindakan “lapar” penyokongnya pada perhimpunan Bersih 5, Sabtu ini.
“Saya tidak pasti kerana saya tidak menyediakan makanan untuk mereka yang merancang menyertai kami dalam Bersih 5.
“Apa yang pasti, mereka yang merancang menyertai kami pada hari itu akan ‘lapar’,” katanya sambil disambut sorakan dan tepukan penyokongnya di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
Jamal berkata demikian bagi menjawab soalan yang dikemukakan wartawan pada sidang akhbar di sini, sama ada Baju Merah akan mempedulikan tentang komitmen Bersih 5 dalam memastikan ia menjadi perhimpunan aman dan bukannya ganas pada 19 November ini.
Beliau hadir bersama-sama 50 penyokong berbaju merah.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu juga enggan mendedahkan sebarang maklumat lanjut berhubung lokasi perhimpunan kumpulan itu dan hanya menjawab,
“Itu strategi kami. Kita tidak boleh mengumumkannya sekarang. ”
Bagaimanapun, apabila ditanya lanjut oleh pemberita, Jamal berkata Baju Merah akan berkumpul di mana sahaja lokasi dirancang Bersih 5 untuk berhimpun.
“Jika anda bertanya di mana tempat kami berkumpul, mengapa tidak bertanya di mana ‘baju kuning’ (Bersih) akan berkumpul.
“Di mana ‘kuning’ berada, di situ juga ‘merah’ ada.”
Sebelum ini, Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah mengumumkan penyokong Bersih 5 akan berkumpul di 2 lokasi, Dataran Maybank di Jalan Bangsar dan Masjid Jamek.
Para penyokong kemudian akan berarak ke arah Dataran Merdeka.

Tetap tak boleh berhimpun di Dataran Merdeka, kata Ku Nan

Menteri Wilayah Persekutuan berkata merah ke kuning ke, biru, hijau atau jingga kena lebih rasional dan tidak perlu wujudkan masalah.
Tengku-Adnan-Tengku-Mansor,-Bersih-4.0---KUALA LUMPUR: Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor tetap dengan pendirian tidak akan membenarkan Dataran Merdeka digunakan sebagai tempat berhimpun bagi Bersih 5.
Beliau berkata sepertimana ditegaskan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak akan memberi kelulusan untuk tujuan tersebut.
Katanya, himpunan berkenaan yang dijadualkan Sabtu ini tidak sepatutnya berlangsung kerana tiada apa yang perlu “dibersihkan” lagi.
“Saya nasihatkan, tak perlulah buat. Merah ke kuning ke, biru, hijau atau jingga. Perlu lebih rasional mengapa perlu wujudkan masalah?
“Jika tidak bersih bagaimana ada 80 ahli Parlimen pembangkang yang dapat kerusi? Jika sistem kotor, bagaimana pembangkang boleh memerintah Selangor, Pulau Pinang,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan kunci Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (Rumawip) Residensi Rampai kepada 10 penerima, di sini hari ini.

Pelajar sertai himpunan #TangkapMO1 mahu UKM batal hukuman

Asheeq memberi UKM seminggu untuk menarik balik hukuman penggantungan dan denda terhadapnya, selain 24 jam kepada Mantap bagi memadamkan catatan mereka dan memohon maaf secara terbuka.
asheeq-ali-um-tangkap-mo1
BANGI: Aktivis pelajar, Asheeq Ali tetap ingkar dalam melaksanakan haknya untuk memprotes dan meminta Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) membatalkan penggantungan terhadapnya kerana menyertai himpunan #TangkapMO1, Ogos lalu.
Bercakap kepada wartawan di luar universiti itu sebelum menyerahkan memorandum kepada Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Asheeq berkata, beliau tidak akan menerima sebarang bentuk amaran daripada UKM.
“Saya tidak akan bertolak ansur walaupun amaran daripada UKM terhadap tindakan saya pada majlis itu. Saya akan serah rayuan saya hari ini dan memberi UKM seminggu menarik balik penggantungan dan hukuman yang dikenakan.
“Ini satu bentuk ugutan dan penyalahgunaan kuasa oleh UKM secara jelas,” katanya.
Asheeq turut memberi amaran kepada “Mahasiswa Turun Parlimen” (Mantap) kerana memfitnah beliau dalam Facebook, semalam.
“Catatan itu menggesa semua pelajar jangan ikut jejak saya. Mereka sudah menggunakan sekeping gambar saya tanpa kebenaran saya,” katanya yang memberi tempoh 24 jam kepada Mantap memadamkan catatan itu dan membuat permohonan maaf secara terbuka atau “saya akan mulakan tuntutan mahkamah”.
FMT hari ini melaporkan seorang pelajar jurusan undang-undang tahun 3 digantung 1 semester dan didenda RM200, selepas didapati bersalah dalam pendengaran dengan lembaga disiplin universiti, semalam.
Asheeq berkata, alasan lembaga disiplin ialah beliau memalukan universiti itu dan melakukan kesalahan di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 dengan menyertai sebuah perhimpunan haram.
“Untuk menyabitkan seseorang bersalah, lembaga pendengaran UKM perlu membuktikan niat orang itu hendak memalukan universiti.

ALI TINJU MINTA ZURAIDA JAGA MULUT, JANGAN FITNAH PM, ROSMAH


KUALA LUMPUR: Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin diberi amaran supaya tidak celupar dengan menfitnah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
Presiden Persatuan Veteran Tentera Malaysia (PVTM), Mohd Ali Baharom atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju berkata , Zuraida bersikap ‘kurang ajar’ apabila mengaitkan perdana menteri dan isteri dengan helikopter yang dinaiki pemimpin kumpulan Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos.
“Kepada ‘kuning’ (Bersih 5), jaga mulut kamu. Seperti Zuraida, Ahli Parlimen Ampang, jangan sesekali menyatakan Jamal naik helikopter ditaja oleh perdana menteri dan isterinya Rosmah.
“Kamu biadab dan kamu menfitnah nama baik perdana menteri dan Rosmah. Buat pengetahuan semua, Najib dan Rosmah sekali-kali tidak terlibat dengan Jamal atau Baju Merah,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis terhadap perhimpunan Bersih 5 dan kumpulan Baju Merah di Ibu Pejabat Polis Daerah Wangsa Maju di sini, Rabu.
Mohd Ali berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Zuraida yang percaya ada pihak atasan telah meluluskan permohonan Jamal menggunakan helikopter komersil untuk tujuan tidak bermanfaat dan beliau mempertikaikan bagaimana permohonan itu diluluskan dalam tempoh tidak sampai 24 jam. Jamal, pada Selasa telah menaiki helikopter untuk meninjau ‘kekayaan’ Ketua Pemuda PKR Ampang Datuk Adam Rosly, 28, yang didakwa memiliki banglo dan kereta mewah.

Dalam pada itu, Mohd Ali turut membidas Jamal dan pemimpin Bersih, Maria Chin Abdullah yang disifatkannya sebagai ‘tidak bertamadun’ dan tidak tahu undang-undang.

Skandal Seks: NGO macai desak JAWI siasat Muhyiddin

Jamal jangan jadi jaguh, pesan Ali Tinju

Usul PKR debat Baju Merah ditolak Dewan Rakyat

'Jangan kayakan kroni sahaja,' sindir Jamal terhadap Azmin Ali

Hutang: Lupakan saja Wawasan 2020, kata Dr Mahathir

Dalam blognya hari ini, bekas perdana menteri itu berkata tabiat meminjam Datuk Seri Najib Razak akan membuat Malaysia bankrap dan negara ini bakal merosot sebagai peminta sedekah.
mahathir-2020
KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir mendakwa 2 projek mega Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, iaitu Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) akan memberi kesan buruk kepada negara.
Menerusi artikel di blognya hari ini, bekas perdana menteri itu berkata ini kerana kedua-dua projek itu akan menambahkan beban hutang negara serta menyebabkan wang mengalir keluar dari negara.
“RM55 bilion untuk ECRL akan dipinjam dari China, bermakna projek akan diberi kepada syarikat di sana. Ditambah dengan faedah, ia akan mencecah RM90 bilion. Negara juga perlu mengimport gerabak kerana kita tidak dapat membuatnya sendiri,” katanya.
Katanya, bagi HSR pula negara juga terpaksa meminjam kerana “umum mengetahui kerajaan tiada wang”.
Sehubungan itu, katanya akan berlaku aliran wang ke luar negara yang besar untuk tahun mendatang bagi membayar hutang tersebut dan ia tidak baik untuk negara.
Projek ECRL sah akan diberikan kepada China berikutan lawatan Najib ke Beijing hujung bulan lalu. Manakala bagi kontrak HSR, ekonomi kedua terbesar dunia itu masih menerima saingan dari Jepun.
Dr Mahathir mendakwa, kedua-dua projek itu ditambah dengan hutang 1MDB yang dijamin kerajaan yang kini mencecah RM5 bilion akan menyebabkan negara menanggung hutang RM200 juta.
“Hutang ini dibuat dalam mata wang dolar Amerika Syarikat dan Yuan. Dengan kemerosotan Ringgit yang berlaku dengan pantas, hutang negara akan menjadi lebih tinggi berbanding RM200 bilion.
“Negara akan menanggung hutang tambahan yang besar. Jika kerajaan menjual aset negara untuk membayarnya, sebahagian besar tanah bernilai di Malaysia akan dimiliki orang luar.
“Apabila nilai mata wang merosot, rakyat akan menjadi miskin. Selepas 60 tahun pertumbuhan, Malaysia akan kembali menjadi negara membangun yang miskin. Puncanya ialah tabiat meminjam kerajaan,” katanya.

Buang ketakutan, satukan tenaga, Malaysia baru!

OLEH: MARIA CHIN ABDULLAH
Tiga hari sahaja lagi menuju perhimpunan Bersih yang kelima dalam sejarah panjang perjuangan menuntut pilihan raya yang adil, penambahbaikan institusi dan usaha memperbaiki negara yang sudah lama rosak.
Masuk kali kelima rakyat Malaysia bakal berhimpun Sabtu ini untuk mendesak perubahan melalui jalan yang dibenarkan dalam undang-undang, dengan membangkitkan kesedaran orang ramai bahawa negara tidak boleh ditadbir pencuri, perompak dan penyamun.
Perhimpunan Sabtu ini bukanlah perhimpunan yang menjanjikan huru-hara dan boleh menggulingkan kerajaan dalam masa yang begitu singkat.
Ia bertujuan mendidik dan menyampaikan mesej perubahan kepada seluruh pelosok negara.
Itu sebabnya kenapa kita adakan konvoi menelusuri segenap ceruk kampung dan pekan, agar rakyat Malaysia tahu dan tidak terus tertipu.
Perhimpunan Sabtu ini bukanlah seperti sebuah perlawanan bola sepak antara pasukan merah melawan pasukan kuning.
Samseng-samseng UMNO memang dijangka akan menimbulkan kekacauan dan mengganggu perjalanan perhimpunan Bersih, namun sebenarnya mereka sendiri pun tidak tahu apa yang mereka perjuangkan.
Ketua mereka, Datuk Seri Jamal Yunos, tempoh hari telah terbukti tidaklah kebal pun sebenarnya.
Kita telah melihat bagaimana beliau meronta-ronta dan menjerit-jerit mahu melarikan diri dari kekecohan yang berlaku di Ampang. Seluruh negara telah ketawa melihat gelagat Jamal dan juak-juaknya.
Namun Jamal bukan musuh kita. Kita tidak turun ke jalan raya untuk melawan Jamal dan samseng-samseng UMNO ini. Kita bukannya berhimpun untuk menunjukkan kekuatan atau bertanding siapa lebih ramai.
Kita turun ke jalan raya kerana berdiam diri berhadapan rasuah dan salahguna kuasa bukan lagi satu pilihan.
Kita berhimpun kerana kita punya hak untuk membantah rasuah dan salahguna kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam skandal mega yang telah memberi gelaran ‘kleptokrasi’ kepada negara.

Elak provokasi Baju Merah, patuh arahan penganjur Bersih

Peserta Bersih 5 dinasihatkan tidak terpengaruh atau terlibat dengan tindakan berunsur provokasi dicetuskan mana-mana pihak bertujuan menganggu kelancaran proses penganjuran himpunan aman itu.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah berkata, peserta disarankan mematuhi arahan penganjur bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku sepanjang penganjuran himpunan tersebut berlangsung.
“Peserta perhimpunan Bersih 5 diminta mematuhi arahan penganjur. Jangan sesekali terperangkap dengan provokasi kumpulan Baju Merah.
“Bersih 5 juga diminta mengawasi agar dapat dielakkan kumpulan menyamar (sebagai kumpulan bersih) menyelinap masuk,” katanya dalam kenyataan di Facebook.
Menjelang penganjuran Bersih 5 di Dataran Merdeka Sabtu ini, perhimpunan aman itu menuntut sistem pentadbiran negara lebih telus dan pilihan raya bersih tanpa wujudnya campurtangan pihak berkepentingan.
Sebelum kemuncak pengajurannya, Bersih 5 sebelum ini mengadakan kempen dan konvoi di seluruh negeri mengajak seluruh masyarakat untuk turut sama hadir membuat gesaan tersebut.
Bagaimanapun, beberapa insiden dilaporkan berlaku sebelum ini susulan tindakan provokasi dan ancaman jenayah oleh kumpulan Baju Merah yang diketuai pimpinan Umno, Datuk Jamal Yunos.
Bersih 5 dianjurkan ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berdepan isu derma dan penyelewengan dana syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Jamal jangan jadi jaguh, pesan Ali Tinju

Ali Tinju berkata, jika Jamal ada otak, dia akan mengikut arahan ketua polis negara supaya tidak mengadakan perhimpunan haram.
ali-tinju-jamal
PETALING JAYA: Mohd Ali Baharom sekali lagi memberi kata dua kepada musuh ketatnya, Datuk Jamal Yunos hari ini supaya tidak menjadi jaguh dengan mengadakan perhimpunan balas terhadap Bersih 5, pada Sabtu ini.
Presiden Pertubuhan Pembela Nasib Melayu Malaysia itu yang lebih dikenali sebagai Ali Tinju berkata, provokasi amat berbahaya dan tidak baik untuk negara kerana ia hanya akan menghuru-harakan Malaysia.
“Rakyat Malaysia ada 30 juta, yang nak buat hal hanyalah tak sampai 5% daripada kuning dan merah untuk menghuru-harakan malaysia ini.
“Sebagai rakan, kita dah tulis dalam Facebook. Kalau dia ada otak, dia ikut arahan ketua polis negaralah.
“Dia jangan anggap dia dapat duit daripada politik, dia nak tunjuk jaguh di Malaysia ini. So saya harap Jamal ni janganlah keterlaluan. Patuh arahan ketua polis negara, saya rasa benda ini akan selesai,” katanya sebelum membuat laporan polis terhadap gerakan Baju Merah dan Bersih 5 di Balai Polis Daerah Wangsa Maju, hari ini.
Mei lalu, kedua-dua lelaki itu bercakaran sesama sendiri, apabila Jamal menyifatkan Ali Tinju tidak setaraf dengannya, selepas mendakwa BN akan kalah besar jika ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar, susulan kematian

Jamal: Saya tak sediakan makanan, Baju Merah 'lapar' Sabtu ini

Pemimpin gerakan Baju Merah Datuk Seri Jamal Md Yunos hari ini berkata beliau tidak dapat menjamin tindakan pengikutnya yang 'lapar' semasa perhimpunan BERSIH5 pada Sabtu ini.
“Saya tidak pasti terhadap penyokong saya kerana siapa yang hadir pada hari itu, saya tidak sediakan makanan.
“Pasti yang datang pada hari itu, lapar,” katanya pada sidang akhbar di luar bangunan PWTC di Kuala Lumpur.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu berkata demikian ketika ditanya sama ada himpunan Baju Merah yang diterajuinya bagi menentang BERSIH akan kekal aman.
Sebelum ini, BERSIH berikrar himpunan anjurannya di Kuala Lumpur pada Sabtu ini adalah aman.
Beliau juga mengulangi bahawa gerakan Baju Merah akan mematuhi perancangan mereka untuk menghalang penyokong BERSIH daripada berhimpun, berucap, menyebarkan pembohongan dan akhirnya menyemai kebencian terhadap kerajaan.

Sanjeevan pun nak naik helikopter tinjau Istana Mantin

Pengerusi MyWatch berkata butiran mengenai rombongan bersama media menaiki helikopter akan didedahkan untuk meninjau mahligai RM5.5 juta didakwa milik KPN.
Sanjeevan_khalid_rumah_600
KUALA LUMPUR: Mendapat ilham daripada kerenah Datuk Jamal Yunos, kini pengerusi MyWatch sedang pertimbangkan untuk menjemput media menaiki helikopter meninjau mahligai didakwa milik ketua polis negara (KPN) di Mantin.
Datuk R Sri Sanjeevan berkata Jamal yang juga ketua Baju Merah memberikannya idea untuk turut menggunakan helikopter bagi meninjau rumah Tan Sri Khalid Abu Bakar.
“Terima kasih kepada Jamal, dia beri saya idea yang mungkin saya boleh bawa media naik helikopter tinjau Istana Mantin.
“Saya masih pertimbangkan naik helikopter itu, jadi tunggu dan lihat,” katanya dan menambah ada banyak lagi butiran akan didedahkan tidak lama lagi.
Sanjeevan berkata demikian kepada FMT selepas soal siasat polis di Bukit Aman hari ini susulan dakwaannya mengenai Istana Mantin dan beberapa tuduhan lain dibuat terhadap pasukan polis menerusi posting di blog.
Istana Mantin ialah mahligai bernilai RM5.5 juta di Kampung Gebok in Mantin, Negeri Sembilan dan menurut Sanjeevan ia dimiliki ketua polis negara.
Khalid sebelum ini menafikan tuduhan itu, mendakwa ia dibuat susulan tindakan yang diambil pihak berkuasa terhadap Sanjeevan.

Pas memang relevan bagi PPBM - Tariq Ismail

Tariq Ismail kiri dan Shukur Mohamad anggap Pas penting dalam PRU14.Tariq Ismail kiri dan Shukur Mohamad anggap Pas penting dalam PRU14.
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Tariq Ismail berkata, hal tersebut memandangkan peranan Pas yang selama ini bertanding di kawasan BN.
“Pas memang relevan bagi PPBM. Kita nak bertanding lawan Umno. Pas memang bertanding dengan Umno,” akuinya dalam wawancara Menuju Bersih 5 di Radio Bangsar Utama malam tadi.
Beliau memberitahu, MPT PPBM sedang meneliti beberapa perkara sebelum parti berlogokan bunga raya itu menyertai gabungan Pakatan Harapan.
“Kita perlu masa. MPT kaji draf perjanjian antara PPBM dengan Pakatan Harapan. Kita sudah lihat draf itu. Ada beberapa perkara yang perlu disemak.
“Kita pun perlu bekerjasama dengan Pas. Pas memang sudah setuju bekerjasama dengan kita. Dia pun setuju untuk kembali kepada Pakatan Rakyat tetapi bukan Pakatan Harapan,” ujarnya.
Tariq yang juga cucu kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Dr Ismail Abdul Rahman turut menerangkan reaksi Pas terhadap PKR dan DAP berhubung kerjasama dalam Pakatan Harapan.
“Pas hanya kerjasama dengan PKR sahaja dalam Pakatan Harapan tetapi sebagai ahli majlis tertinggi, kita yakin antara Pas dan DAP tidak ada masalah kalau kita (PPBM) ada sebab kita ini jadi jambatan antara kedua-duanya.
“Kerangka masa berunding dengan Pas? Kita kena tetapkan masa. Kalau kita tandatangan, bagaimanakah kalau jadi kerajaan? Bagaimana Pas dan DAP?
“Contohnya, tentang RUU 355. Memang tidak ada masalah. Sebenarnya, DAP tak cakap apa-apa. MCA ‘hantu’ yang bersuara menentang RUU 355,” tegasnya.
Walau bagaimanapun, Tariq yang merupakan ahli perniagaan itu enggan memberi ulasan apabila ditanya moderator tentang parti mana paling bermasalah antara Pas dan Amanah.
“Antara Amanah dan Pas memang ada masalah. Yang lebih bermasalah? Saya tak nak cakap apa-apa. Apa yang saya lihat Pas kecewa sebab kerusinya ialah kerusi dia tapi jadi kerusi Amanah,” jawabnya lagi.
‘Main masak-masak’

Umno "tak halang" ahli sertai perhimpunan Baju Merah

Tan Sri Annuar Musa berkata tidak ada cara untuk menghalang ahlinya daripada menyertai perhimpunan Bersih 5, Sabtu ini.
Annuar-Musa,-Umno,-Bersih,-Red-Shirts,-intimidationKUALA LUMPUR: Umno tidak boleh menghalang ahlinya menyertai Baju Merah ketika perhimpunan Bersih 5 pada Sabtu ini, kata Tan Sri Annuar Musa hari ini.
Ketua penerangan Umno itu berkata tidak ada peraturan untuk menghalang ahlinya menyertai perhimpunan itu.
“Kami tidak menghalang mereka. Kita terus-terang, kebanyakan ahli Umno tidak suka dengan Bersih dan ada yang sudah tentu mahu menyertai Baju Merah. Tetapi itu semua di peringkat peribadi dan bukan organisasi.
“Beritahu saya bagaimana Umno boleh halang ahlinya jika mereka hendak pergi. Beritahu saya bagaimana. Jika polis tidak boleh halang mereka, anda rasa Umno boleh buat begitu?,” soalnya kepada wartawan ketika ditemui di lobi Dewan Rakyat hari ini.
Bagaimanapun, katanya mereka yang mahu menyertai perhimpunan itu perlu mematuhi undang-undang sebagai rakyat negara ini.
“Umno tidak akan menyokong apa-apa yang melanggar undang-undang. Semudah itu saja.

AJK PAS bidas Dr Mahathir sempena ulang tahun tragedi Memali

Peristiwa berdarah di Kedah yang mengorbankan 18 orang itu berlaku semasa pemerintahan Dr Mahathir Mohamad.
Riduan-Mohd-Nor-Namun_mahathir_600
KUALA LUMPUR: Peristiwa berdarah di Kampung Memali, Baling genap 31 tahun Sabtu ini, dan kebetulan jatuh pada hari sama perhimpunan Bersih 5 diadakan.
Menulis mengenai peristiwa tersebut hari ini, ahli Jawatankuasa PAS Pusat Riduan Mohamad Nor sempat menyindir Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menjawat perdana menteri ketika peristiwa yang mengorbankkan 18 orang itu berlaku.
“Minggu ini dalam pesta pora untuk mewirakan Tun Mahathir sebagai ikon perlawanan rakyat menentang rejim, aroma darah Memali kembali menggugat nurani kita,” tulis Riduan dalam artikel diterbitkan lidah rasmi PAS, Harakahdaily.
“Tragedi Memali yang berlaku pada 19 November 1985 adalah kemuncak manifestasi penentangan ahli PAS terhadap ISA,” katanya, merujuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Sabtu lepas, Dr Mahathir yang kini menjadi pengerusi Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM), secara rasmi mengumumkan partinya akan menganggotai Pakatan Harapan, gabungan pembangkang yang tidak dianggotai PAS.
Hari ini, Dr Mahathir tampil dalam video mengajak rakyat hadir pada perhimpunan Bersih 5 di Kuala Lumpur bagi memberi tekanan kepada Datuk Seri Najib Razak supaya meletak jawatan.
Sebelum ini, bekas timbalan Dr Mahathir, Tun Musa Hitam, yang memegang jawatan menteri dalam negeri ketika tragedi Memali berlaku, kerap dipersalahkan kerana dikatakan gagal mengawal pertumpahan darah di Memali.
Dua tahun lalu, Musa berkata terdapat banyak salah anggap mengenai penglibatan beliau dalam tragedi Memali, yang berlaku sehari sebelum Dr Mahathir berlepas ke China untuk lawatan rasmi.
Tragedi Memali tercetus ekoran kerajaan bertekad menahan pemimpin berpengaruh Ibrahim Mahmud, yang pernah bertugas sebagai pendakwah di bawah Jabatan Perdana Menteri, di bawah ISA.

Luahan Menyentuh Hati Dari Seorang OKU - Ketepikan Perkara Remeh !

Pesanan Presiden PPBM - Berjuang Demi Rakyat

Tumpukan Matlamat Utama - Jatuhkan Najib !

Teori RAHMAN Ini Karut !

Khalid: Akta 355 Umpan Umno Tarik Pas

Tak Macam Pas, Amanah Dakwa 'Dianaktirikan' Parlimen

Pemimpin muda Pakatan Harapan perlu isytihar harta


Shazni Munir Mohd ithnin Shazni Munir Mohd ithnin Setiap pemimpin muda politik Pakatan Harapan perlu mengisytiharkan harta masing-masing dan menjelaskan setiap sumber pendapatan kepada masyarakat, kata Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional, Shazni munir Mohd Ithnin.
Beliau berkata, ia penting bagi meyakinkan rakyat bahawa Pemuda Pakatan Harapan serius dalam membawa agenda perubahan dan tidak menjadikan politik sebagai batu loncatan mengumpul kekayaan.
Ia dipercayai merujuk kepada ketua Pemuda PKR Ampang Datuk Adam Rosly yang didedahkan memiliki banglo dan pelbagai kereta mewah meskipun baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR.
Ketua Umno Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos sebelum semalam membawa wakil media menaiki helikopter bagi meninjau banglo Adam di Ampang.
"Pembongkaran Datuk Seri Jamal Md Yunos berhubung kemewahan luar biasa seorang pemimpin muda politik pembangkang dan jawapan balas yang diberikan seharusnya diambil serius semua pihak," kata Shazni.
Beliau bagaimanapun berkata, gensterime Jamal dan kumpulan baju merah yang anti Bersih 5 harus ditolak.
"Menentang rasuah dan penyalahgunaan kuasa politik adalah perjuangan rentas parti dan pembangkang harus konsisten, bahkan berkali ganda tegas kerana ia bertentangan dengan prinsip integriti dan laungan reformasi.
"Rentetan jawapan balas pemimpin muda berkenaan, masyarakat mula mempersoalkan tekad politik (political will) Pakatan Harapan untuk mereformasi institusi kerajaan dan budaya politik di Malaysia," katanya.

Pelajar Monash diberi amaran jangan hadir 'himpunan haram'

Pelajar Universiti Monash Malaysia boleh dikenakan tindakan disiplin jika didapati menghadiri atau ditahan dalam mana-mana "perhimpunan haram", kata universiti itu.
Amaran emel dihantar kepada pelajar oleh pendaftar universiti, Susheela Nair beberapa hari sebelum perhimpunan BERSIH5 di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching Sabtu ini
"Anda dinasihatkan supaya tidak mengambil bahagian dalam mana-mana perhimpunan / aktiviti menyalahi undang-undang yang berkaitan yang melanggar undang-undang Malaysia.
"Mana-mana pelajar yang didapati menyertai perhimpunan / aktiviti atau yang ditangkap oleh pihak berkuasa kerana berbuat demikian boleh dikenakan tindakan tatatertib," katanya dalam e-mel yang dilihat oleh Malaysiakini.
Emel tersebut tidak menyatakan perhimpunan apa, tetapi menyebut terdapat banyak "perhimpunan haram ... tanpa kelulusan daripada pihak berkuasa" baru-baru ini.
Malaysiakini menghantar e-mel untuk mendapatkan komen setelah panggilan telefon ke universiti itu dan Nair tidak berjawab.
Sementara itu, sesetengah pelajar Monash University Malaysia terkejut dengan amaran berkenaan.
"Saya terkejut kerana Monash sentiasa lantang bersuara mengenai hak asasi manusia dan kesaksamaan.
"Saya tidak sangka mereka beri amaran kepada kita terhadap perhimpunan yang berjuang untuk hak-hak demokratik asas kita," kata seorang pelajar kepada Malaysiakini dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Malaysia tambah condong kepada China jika TPPA gagal

Pembentukan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau, yang dipromosi China, dijangka dipercepatkan jika TPPA tidak dilaksanakan.
malaysia-chiian-tppa
KUALA LUMPUR: Kemungkinan terkuburnya Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dijangka mendorong Malaysia dan beberapa negara lain lebih hampir kepada China.
Malah cadangan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) kini dijangka memperoleh lebih menguntungkan. Ia direka sebagai pengimbang kepada TPPA di mana China ketinggalan.
Kemenangan pilihan raya presiden yang memihak kepada Donald Trump di Amerika Syarikat (AS) hampir memeterai nasib TPPA.
Trump tidak mahukannya dan menyatakan beliau akan mengambil pendirian yang lebih melindungi.
Ini menjadikan rundingan RCEP dipercepatkan di mana ia tidak melibatkan AS.
RCEP, perjanjian perdagangan pan-Asia pertama dilancarkan oleh Asean pada 2012 banyak dipromosikan China dan sudah melalui 15 pusingan rundingan.
Menurut laporan CCTV, terkuburnya TPPA pada saat Malaysia sedang melihat ke timur bagi memacu pertumbuhan pelaburan perdagangan.
Apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melawat China baru-baru ini, Malaysia menandatangani perjanjian perniagaan bernilai AS$35 bilion.
Sambil berkata China merupakan rakan dagang terbesar Malaysia, Najib berkata ia mempunyai modal untuk melabur di Malaysia.
Justeru, seharusnya Malaysia melihat pelbagai peluang ekonomi untuk bekerjasama rapat dengan China.
Laporan CCTV memetik Profesor Yeah Kim Leng, seorang pakar ekonomi di Universiti Sunway sebagai berkata, China akan menjadi rakan kongsi lebih penting bagi memacu Malaysia ke peringkat pertumbuhan seterusnya.
Sementara itu, Bloomberg melaporkan usaha China memperkukuhkan kepimpinannya dalam ekonomi mendapat perhatian dalam usaha melaksanakan RCEP di seluruh Asia.
16 negara yang terlibat dalam RCEP termasuk semua 10 anggota Asean iaitu China, Jepun, India, Korea Selatan, Australia dan New Zealand.

Adam bukan orang kerajaan, tak perlu isytihar harta - Timb Ketua Amk

Afif berkata, pengisytiharan harta hanya untuk mereka yang ada kuasa eksekutif dan pegawai kerajaan, bukan peniaga atau orang awam.
Dr-Afif-Bahardin
KUALA LUMPUR: PKR hari ini mempertahankan pemimpin Pemudanya, Datuk Adam Rosly yang didakwa memiliki kekayaan luar biasa pada usia muda, tidak perlu mengisytiharkan hartanya kerana beliau bukan penjawat awam.
Timbalan Ketua Pemuda PKR, Dr Afif Bahardin turut memuji kesediaan Adam memberi kerjasama kepada pihak berkuasa dalam sebarang siasatan.
“Pengisytiharan harta untuk mereka yang ada kuasa eksekutif dan pegawai kerajaan, bukan peniaga atau orang awam. Beliau sudah jelaskan tiada apa-apa jawatan kerajaan, jadi saya tidak nampak ada keperluan untuk mengisytiharkan harta,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli hari ini menasihatkan Adam mengisytihar semua hartanya secepat mungkin kerana ia adalah mekanisme pemeriksaan dan kawal selia diri yang dirasakannya perlu dilakukan semua orang, lebih-lebih lagi Datuk Jamal Yunos.
Semalam, Jamal yang juga ketua Umno Bahagian Sungai Besar membawa beberapa wartawan menaiki helikopter untuk menunjukkan banglo milik Adam dan mendakwa pemuda berusia 28 tahun itu turut memiliki pelbagai kereta mewah, walaupun baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR.
Adam bagaimanapun berkata, memiliki harta kekayaan dan gelaran “Datuk” pada usia muda bukanlah sesuatu yang aneh dan mencabar Jamal membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Semalam juga, Ketua Umno Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo berkata, beliau sudah membuat laporan kepada SPRM.
Afif berkata, PKR disertai golongan muda pelbagai latar belakang dan status sosial yang “mendukung prinsip reformasi” parti itu.

Rafizi nasihat ketua Pemuda PKR Ampang isytihar harta

Rafizi berkata, lebih cepat Adam mengisytihar hartanya lebih baik, bagi mengelakkan membuang masa polis.
Adam-Rosly
KUALA LUMPUR: Rafizi Ramli hari ini menasihatkan Ketua Pemuda PKR Ampang, Datuk Adam Rosly yang didakwa memiliki kekayaan luar biasa supaya mengisytihar semua hartanya secepat mungkin.
Naib presiden PKR itu berkata, ia adalah perkara betul yang perlu dilakukan Adam bagi mengelakkan “pembaziran masa semua orang”.
“Kenapa kita mahu membazir masa polis apabila mereka perlu fokus terhadap lebih banyak isu penting?
“Isytihar harta anda ialah mekanisme pemeriksaan dan kawal selia diri. Saya rasa semua orang perlu lakukannya, lebih-lebih lagi (Datuk) Jamal (Yunos),” katanya di lobi Parlimen hari ini.
Ditanya jika PKR akan mengarahkan Adam mengisytihar hartanya, ahli Parlimen Pandan itu berkata, parti itu tiada peraturan yang mewajibkan ahlinya berbuat demikian.
“Saya tidak rasa mana-mana parti ada peraturan mengarahkan ahlinya mengisytihar harta mereka. Pengisytiharan harta, khasnya ahli individu tiada dalam Perlembagaan.”
Semalam, Jamal yang merupakan ketua gerakan Baju Merah membawa beberapa wartawan menaiki helikopter untuk menunjukkan banglo milik Adam di Ampang dan mendakwa pemuda berusia 28 tahun itu memiliki pelbagai kereta mewah meskipun baru sepenggal memegang jawatan dalam PKR.

Annuar: Umno tak sekat ahli sertai himpunan Baju Merah

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata, parti itu tidak akan mengambil tindakan atau menghalang mana-mana anggotanya yang mahu menyertai perhimpunan anjuran Baju Merah Sabtu ini.
Menurutnya, mana-mana anggota Umno yang menyertai perhimpunan berkenaan adalah atas kapasiti peribadi dan tiada kaitan dengan parti itu.
Bagaimanapun, anggota parlimen Ketereh itu menasihatkan mereka supaya menjadi warganegara yang mematuhi undang-undang.
"Bagaimana kita hendak menghentikan orang daripada buat apa yang mereka mahu buat.
"Kenapa nak ambil tindakan ke atas ahli? Tak boleh ambil. Adakah DAP akan ambil tindakan (ke atas ahlinya)?
"Ia terpulang kepada mereka. Perkara ini adalah individu (untuk menyokong Baju Merah). Anda kena bezakan antara individu dan organisasi.
"Pada peringkat parti, kita tidak akan mengambil tindakan tetapi kita juga tidak menyekat mana-mana ahli yang mahu pergi," katanya yang sekali lagi menegaskan bahawa Umno tidak menyokong mana-mana tindakan yang melanggar undang-undang.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di Parlimen hari ini.

‘Tabiat suka meminjam Najib akan jadikan Malaysia mengemis’

Tabiat kerajaan yang kerap mendapatkan pinjaman besar bagi membiayai projek negara dan ditambah pula dengan kejatuhan nilai ringgit yang berterusan, akan membankrapkan negara, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.
Dalam tulisan terbaru di blognya hari ini, bekas perdana menteri itu berkata, rakyat perlu membantah terhadap pinjaman seumpama itu kerana ia akan menimbulkan bebanan kewangan kepada negara pada masa hadapan.
Menurutnya, Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan kereta api berkelajuan tinggi yang dicadangkan dari Kuala Lumpur ke Singapura akan menyaksikan negara terpaksa mengambil pinjaman RM100 bilion.
"Pinjaman dalam denominasi dolar Amerika atau Yuan (China). Ringgit susut nilai begitu cepat ... Malaysia akan dibebani dengan tambahan hutang yang besar ini.
"Jika pembayaran semula dibuat dengan menjual aset kerajaan, sebahagian besar tanah berharga di Malaysia akan menjadi milik asing," tulis beliau, dan berkata bahawa hutang 1MDB juga menjejaskan kewangan negara.
Memetik Greece sebagai contoh, Mahathir memberi amaran bahawa pemberi pinjaman lazimnya mempunyai pengaruh besar ke atas penghutang dan mata wang mereka akan susut nilai.
Beliau memberi amaran bahawa penurunan nilai mata wang akan menyebabkan rakyat menjadi miskin.
"Selepas 60 tahun dengan pertumbuhan yang tinggi, Malaysia akan kembali menjadi sebuah negara membangun yang miskin akibat tabiat meminjam kerajaan Malaysia.
"Lupakan Wawasan 2020. Malaysia akan mengemis untuk mendapatkan bantuan. Dan negara-negara yang bergantung kepada bantuan akan kehilangan banyak kebebasan mereka," katanya.
Mengapa bukan firma Malaysia?
Sementara itu, Mahathir juga mempersoalkan mengapa Putrajaya tidak memilih syarikat tempatan untuk projek ECRL.
Beliau berkata, penggunaan syarikat tempatan akan mengelakkan wang negara mengalir keluar.
"Malaysia mempunyai banyak syarikat yang berupaya dan berkemapuan untuk membina landasan kereta api elektrik.
"Memberi kontrak kepada syarikat asing ertinya wang yang akan mengalir keluar dari negara ini. Ini tidak sihat untuk mana-mana negara," katanya.

'Usul Amanah Bukan Nak Lawan Akta 355 Pas'

PKR Kecam Kerajaan Naik Caj Wad Hospital

Speaker tolak usul AMANAH bagi perkasa Mahkamah Syariah

'Jangan beri muka kepada Jamal buat lawak lagi' - kata Rafizi Ramli

Zaid Ibrahim: Melayu jangan jadi badut macam geng Baju Merah

'Tak halang ahli turun berdemo, tapi sedia hadapi tindakan,' - kata Annuar

Ku Nan: Umno tak galakkan ahli 'turun' perhimpunan Baju Merah

Contohi Dr Mahathir hadir Bersih 5, kata Zaid Ibrahim

Tun Mahathir seru serta Bersih 5


Speaker tolak usul AMANAH bagi perkasa Mahkamah Syariah

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini menolak usul rang undang-undang (RUU) persendirian oleh anggota parlimen Parti Amanah Negara (AMANAH) yang bertujuan memperkasakan Mahkamah Syariah.
Menurut anggota parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud, dalam surat bertarikh 1 Oktober oleh Pandikar, usul berkenaan ditolak di bawah Peraturan Mesyuarat 23 (1)(h).
Justeru, beliau mempertikaikan tindakan usul yang ditolak di bawah Peraturan Mesyuarat berkenaan memandangkan usul berkenaan bukan merupakan satu pertanyaan.
Peraturan Mesyuarat 23 (1)(h) menyebut, sesuatu pertanyaan tidak boleh dikeluarkan dengan tujuan hendak mendapat buah fikiran atau penyelesaian berkenaan perkara undang-undang yang belum menjadi masalah atau hendak mendapat jawapan dalam perkara yang dimisalkan.
"Alasan itu diberi mengenai pertanyaan-pertanyaan. Usul saya dari Peraturan Mesyuarat 27.
"Jadi alasan ini bukan alasan sebenar usul saya ditolak," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Ketika ditanya sama ada akan membuat rayuan, ketua angkatan wanita AMANAH itu berkata beliau tidak akan berbuat demikian.
"Tak ada guna saya buat rayuan kerana Speaker akan kata ini keputusan muktamad," katanya.
Pada 11 Oktober lalu, anggota parlimen AMANAH itu mengemukakan usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27 yang meminta supaya peruntukan pentadbiran dan prosedur yang diamalkan oleh Mahkamah Syariah sedia ada dikaji semula.
Ini bertujuan untuk memperkasakan Mahkamah Syariah.

Mahathir gesa rakyat sertai himpunan BERSIH5

Sambil menyarung kemeja-T BERSIH5, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad muncul dalam apa yang percayai sebagai video promosi kempen perhimpunan BERSIH pada Sabtu ini.
Dalam mesej video sepanjang 1 minit 37 saat itu, Mahathir menggesa rakyat supaya turun ke jalanan beramai-ramai.
"Malaysia sekarang berada dalam keadaan cemas kerana pentadbiran (Perdana Menteri) Najib (Razak) telah menyebabkan negara berhutang berbilion-bilion ringgit yang tidak dapat dibayar oleh kerajaan dan negeri.
"Sebab itu kita mesti menunjukkan perasaan tidak puas hati kita kepada kerajaan melalui penyertaan dalam demonstrasi BERSIH di Dataran Merdeka dan juga tempat-tempat lain," kata Mahathir.
"Saya harap semua rakyat Malaysia akan menyertai demonstrasi BERSIH ini kerana mereka bertujuan untuk mecari jalan memulihkan semula negara kita ini dengan menukar kerajaan supaya dapat kerajaan yang tidak dipimpin oleh seseorang yang telah melesapkan wang begitu banyak, yang telah dituduh oleh seluruh dunia.
“Inilah harapan saya dan saya harap rakyat Malaysia akan memberi sokongan penuh dan mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan BERSIH,” katanya dalam video yang dikongsi oleh ADUN Teja Chang Lih Kang di Facebook beliau.
Mahathir membuat penampilan ringkas semasa perhimpunan BERSIH4 pada Ogos tahun lalu. Ketika itu beliau masih bersama Umno tetapi sudah dilabelkan sebagai pengkritik paling lantang berhubung skandal 1MDB dan kepemimpinan Najib.
Himpunan ketika itu diadakan bagi mendesak Najib disingkirkan atas dakwaan terpalit dengan 1MDB.

Lucu Jamal dapat penumbuk, kata Wanita MCA


Kumpulan Baju merah ketika menunjukkkan demonstrasi 'ilmu kebal' dalam satu himpunan baru-baru iniKumpulan Baju merah ketika menunjukkkan demonstrasi 'ilmu kebal' dalam satu himpunan baru-baru ini
Wanita MCA menyelar tindakan ketua kumpulan baju merah Datuk Sri Jamal Md Yunos yang sering bertindak ganas dan mengeluarkan kenyataan berbentuk ancaman khususnya kepada wanita.
Heng Seai KieHeng Seai KiePengerusinya Datuk Heng Seai Kie berkata, walaupun Jamal salah seorang pemimpin Umno namun beliau telah melanggar semangat BN dan semangat 1Malaysia yang mendukung keamanan , keharmonian dan perpaduan dalam negara.
Beliau menggesa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar bertindak tegas ke atas Jamal dan kumpulannya dan tidak boleh memandang ringan kenyataan Jamal yang berbaur ugutan.
Ia merujuk kepada laporan polis yang dibuat Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin kerana tindakan Jamal yang kerap mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan kepada beberapa pimpinan Bersih 5.
"Walaupun Wanita MCA tidak pernah bersetuju dengan mana-mana demonstrasi jalanan terutamanya Bersih 5.0 yang jelas melanggar objektif asal dan kini bertindak lebih pro pembangkang untuk mewujudkan huru-hara, namun kita bimbang dengan dakwaan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin bahawa Jamal Yunos sekali lagi mengancam untuk 'mencincang" petugas partinya.
"Kami mahu pihak polis  mengambil tundakan yang lebih tegas terhadap kumpulan kumpulan baju merah dan Jamal," katanya dalam satu kenyataan.
Beliau bagaimana pun berasa lucu apabila Jamal yang selalu mahukan 'pertumpahan darah' ditumbuk dan kini menuntut keadilan ke atas dirinya.
"Lucu apabila seseorang seperti Jamal yang selalu menyeru kepada pertumpahan darah ditumbuk di hidung dan mahukan keadilan untuk dirinya sedangkan sebelm ini dia dan kumpulannya sering mengeluarkan ancaman.
"Apa yang dia lakukan kepada orang lain, akan kembali kepada dirinya. Tidak salah kalau dia mendapat penumbuk," katanya.

Rafizi: Tolong sedih pada anak orang miskin...

Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli menggesa penyokong untuk tidak mengesiani atau bersedih terhadap diri atau keluarganya, berikutan kemungkinan bahawa beliau akan dihumban ke penjara.
Katanya, meskipun dijatuhkan hukuman penjara 18 bulan pada Isnin lalu, beliau gembira, dan yakin mampu tidur dengan lena di dalam penjara kerana telah melakukan tugasnya sebagai wakil rakyat dan tanggungjawap kepada Allah.
Sebaliknya, kata Rafizi kepada penyokongnya, mereka harus berasa sedih terhadap nasib keluarga miskin yang akan terus menderita di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
“Tolong jangan sedih pada saya dan juga anak dan isteri. Tolong sedih pada anak-anak orang miskin, anak orang kampung, anak orang Cina, Melayu, India, Iban, Kadazan yang bukan anak orang besar, kerana mereka tidak mempunyai suara seperti kami, boleh mendirikan keluarga dalam keadaan istimewa seperti kami.
“Siapa nak bela mereka, kalau tidak jatuhkan Najib dan Rosmah,” katanya pada siri ceramah ‘Projek Buang Najib’ di Kampung Cheras Baru, malam semalam.
Kira-kira 300 orang hadir dan ada yang terpaksa mendengar dan menonton dari skrin yang dipasang di luar kerana dewan ceramah penuh.
Mahkamah Sesyen mendapati Rafizi bersalah terhadap dua pertuduhan mengikut Akta Rahsia Rasmi 1972 pada Isnin lalu.
Pemimpin PKR itu didakwa membocor halaman 98 laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB.

Jamal Pak Tongkol or Jamal Hidung Berdarah

Adakah Najib juga penerima dana dari Soros - Ambiga

Low-down in Ampang

Maria ajak Jamal sertai himpunan Bersih 5

Tun Mahathir - Mari kita lihat perbuatan biadap samseng UMNO! Tolak politik kotor.

Jamal mengaku Sekinchan Ikan Bakar bankrap akibat lawan Bersih

DATUK Jamal Yunos (Jamal Jamban), Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, merangkap Ketua Samseng Baju Merah mengaku rangkaian perniagaan yang diusahakannya Sekinchan Ikan Bakar, 'bankrap' dalam masa 6 bulan akibat tindakannya menentang Bersih 2.

Difahamkan 23 'outlet' rangkaian perniagaan ikan bakar Jamal telah diboikot oleh orang ramai selepas tindakannya membuat demonstrasi depan rumah Datuk Ambiga yang pada masa itu merupakan pengerusi Bersih 2 bersama-sama dengan Saterawan Negara A Samad Said.
"Kita telah buat satu demonstrasi di hadapan rumah Ambiga. Ketika itu, saya tidak tahu menahu pasal politik, cuma kami ingin menyampaikan mesej kepada pihak Bersih bahawa kami tidak mahu Bersih dilakukan di Kuala Lumpur kerana mengganggu ketenteraman awam, mengganggu peniaga," katanya.
"Dan akibat daripada apa yang saya lakukan itu, mereka ini (Bersih) melalui satu gerakan telah pun, apa nama menggerakkan agar saya di 'attack' secara 'personal' dan akibat daripada itu, rangkaian perniagaan saya telah pun tutup dalam waktu 6 bulan." tambahnya lagi.
Jamal mendedahkan perkara itu dalam satu temubual bersama Astro Awani 7:45, sehari selepas hidungnya berdarah tersenggol tangan anggota Polis dalam satu pergelutan di Ampang Point baru-baru ini.
Pengakuan Jamal ini membuat aku teringat — dulu aku memang selalu juga pergi Restoran Sekinchan Ikan Bakar, aku selalu bawa mak aku makan bersama dengan abang dan kakak ipar aku.
Makanan di Sekinchan Ikan Bakar memang  mahal, tapi aku rasa agak berbaloi sebab masakannya boleh tahanlah walau tak sedap sangat, layanannya kadang baik kadang tidak. Sekali 'open table' kurang-kurang mesti habis dalam RM200 - RM300.

NUTP: Guru perlu neutral, tak boleh sertai sebarang perhimpunan

Kamarozaman berkata, tanggungjawab guru ialah mengajar dan membina bangsa, bukannya bertindak mengikut arus politik serta menyertai perhimpunan haram.
Kamarozaman-Abd-Razak
PETALING JAYA: Tidak kira perhimpunan Bersih atau gerakan Baju Merah, guru dilarang menyertai mana-mana perhimpunan yang tidak mendatangkan kepentingan kepada penjawat awam, kata Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).
“Memang dalam akujanji, kita tidak dibenarkan berhimpun. Sebab kita ini penjawat awam yang mesti berada di mana-mana (pihak) kerajaan, termasuk kerajaan pemerintah dan kerajaan negeri tersebut.
“Kalau menyertai himpunan Bersih ini salahlah dari segi etika penjawat awam. Apa keperluan kita nak berhimpun?
“Apa-apa perhimpunan untuk kepentingan kita tidak apa. Tetapi, Bersih ini kita tidak tahu adakah kepentingan itu untuk sebelah kebaikan atau tidak,” kata Presiden NUTP, Kamarozaman Abd Razak kepada FMT hari ini.
Beliau mengulas amaran Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid kepada guru-guru supaya tidak menyertai perhimpunan Bersih.
Semalam, Mahdzir berkata, guru dan penjawat awam lain akan dikenakan tindakan tatatertib seperti digantung tugas, sekiranya didapati menyertai perhimpunan Bersih.