Ahad, 13 November 2016

TU DIA!! Akhirnya Darah Jamal TUMPAH Ditumbuk Polis

TPPA – ‘BABY MUSTAPA’ AKAN DI TANAM HIDUP-HIDUP DI BAWAH TRUMP....

TPPA adalah  perjanjian perdagangan yang 'dahsyat', ia perlu dibatalkan kerana "pengkhianatan terbesar" kepada rakyat Amerika yang akan mengakibatkan kehilangan pekerjaan kepada akibat penyumberan luar kerja besar-besaran. - Donald Trump

Pada 3 November lalu,  Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed meramalkan terdapat kemungkinan Perjanjian PerkongsianTrans-Pasifik (TPPA) akan diratifikasikan oleh Kongres Amerika Syarikat (AS) sama ada pada akhir November atau awal Disember tahun ini.
Beliau membuat andaian itu selepas  diberikan gambaran ada kemungkinan perkara ini diluluskan oleh Kongres.

Beliau menyatakannya kepada wartawan Malaysia, di Beijing sebelum berlepas ke Cebu, Filipina untuk menghadiri mesyuarat Menteri-Menteri Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

Mustapa, berada di Beijing mengiringi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sempena lawatan selama enam hari beliau ke China, akan ke Hong Kong kemudiannya untuk menghadiri majlis penutup Persidangan Asia Pasifik Perniagaan Jerman pada hari Jumaat.

Malah menurutnya TPPA  - dianggap 'baby Mustapa' - akan gagal tanpa penyertaan AS kerana Perkara 30 TPPA telah menjelaskan keperluan penyertaan AS dalam perjanjian perdagangan itu memandangkan AS adalah ekonomi terbesar dunia, menyumbang kira-kira 20 peratus output global.

"Apabila kita merundingkan TPPA, kita merasakan tanpa AS, ia kurang bermakna dan kurang berkesan," katanya.

Kini bukan sahaja ratifikasi TPPA tidak menentu nasibnya malah kebimbangan kerajaan khususnya oleh Mustapa sendiri yang dibayangkan pada 21 Mei lalu bahawa TPPA mungkin berkubur,  jelas semkin menghampiri kenyataan.
Mustapa bercakap di Dewan Rakyat pada tarikh tersebut berkata sekiranya calon Parti Republikan, Donald Trump, menjadi Presiden AS  yang baru bagi menggantikan Barack Obama, keadaan itu akan menjadi kenyataan.
Menyifatkan TPPA sebagai perjanjian perdagangan yang 'dahsyat', Trump mahu ia dibatalkan kerana TPPA merupakan "pengkhianatan terbesar" kepada rakyat Amerika dengan mendakwa perjanjian berkenaan akan mengakibatkan kehilangan pekerjaan kepada rakyat AS daripada penyumberan luar kerja besar-besaran.
Bagi Trump, TPPA  tidak memberi kelebihan kepada negara Uncle Sam itu.

Berikut ialah pendirian Trump yang jelas tidak bersetuju dengan gagasan berkenaan.

"Donald Trump eviscerated the Trans-Pacific Partnership in a speech, repeatedly calling it “a continuing rape of our country.” Speaking at a campaign rally in St. Clairsville, Ohio, the presumptive Republican presidential nominee made his sharpest remarks yet about the Obama administration’s as-yet unratified trade deal, calling it a “disaster” and a “rape” of the American people.

“The Trans-Pacific Partnership is another disaster done and pushed by special interests who want to rape our country, just a continuing rape of our country,” Trump said. “That’s what it is, too. It’s a harsh word: It’s a rape of our country.” (28 Jun 2016)
Mustapa yang menggerakkan usaha ke arah menjayakan TPPA yang merupakan perjanjian perdagangan bebas yang dirundingkan sebagai sebahagian besar daripada Perkongsian Ekonomi Strategik Trans-Pasifik sejak 2010,  sebelum ini mengharapkan semua pemimpin ASEAN akan menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN akan datang, dan begitu juga pemimpin TPPA.
Beliau menjangkakan forum itu membincangkan perkembangan terkini berkaitan perjanjian perdagangan itu.
TPPA yang melibatkan 12 negara iaitu AS, Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Vietnam dan Malaysia telah memuktamadkan rundingan di Atlanta pada 5 Oktober 2015 dan menandatangani perjanjian di Auckland pada 4 Februari 2016.
Namun kini?

Muafakat politik mampu tumbangkan manipulasi sistem pilihan raya

Kerjasama kukuh di antara parti di bawah Pakatan Rakyat bagi memastikan agenda satu lawan satu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu dicapai merupakan model perlu dicontohi Pakatan Harapan dalam menghadapi PRU-14 nanti.
Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata hasil permuafakat pada 2013 itu, Pakatan berjaya memperolehi undian popular sebanyak 52 peratus sokongan terhadap konsesus itu.

“Pemuafakatan Pakatan yang memberi harapan hanya berjaya jika semua partu berjiwa rakyat bersatu dalam pilihan raya, satu-lawan-satu.
“Dengan kepincangan dan manipulasi sistem pilihanraya berlaku pun, kita berjaya mencapai kemenangan dalam PRU-13 apabila ia berhasil dengan kerjasama kukuh di bawah Pakatan Rakyat dengan mendapat sokongan setinggi 52 peratus undi popular.
“Justeru, pilihan raya dengan agenda satu lawan satu adalah agenda yang wajar ditegakkan,” katanya dalam ucapannya di Konvensyen Pakatan Harapan di IDCC di sini, semalam.
Jelasnya, Pakatan harus bergabung tenaga dalam menghadapi segala penipuan dan kepincangan untuk merealisasikan mesej jelas daripada rakyat yang mahukan perubahan dengan kerajaan baru.
Katanya, Pakatan juga hendaklah belajar dari sejarah yang melakarkan bagaimana golongan membawa perubahan sentiasa dizalimi, ditentang, difitnah dan dibunuh kerana perubahan dibawa.
“Kita pula tidak mahu sejarah merakamkan bahawa kita gagal membebaskan dan menyelamatkan negara tercinta kerana kita gagal bermuafakat untuk satu lawan satu,” katanya.

Jamal ugut ‘hutang darah dibayar darah’

Maria berkata, ketua gerakan Baju Merah itu tidak berperikemanusiaan, selepas seharian pergelutan.
jamal kena tumbukDatuk Jamal Md Yunos berjanji akan membayar setiap titisan darahnya yang tertumpah hari ini kerana ditumbuk dalam satu pergelutan pada konvoi Bersih di Ampang.
Ketua gerakan Baju Merah itu mendakwa beliau ditumbuk di mukanya ketika mengetuai penyokong Baju Merah untuk mencari Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin di Pusat Beli-belah Ampang Point.
Ketika kejadian, Zuraida dan sekumpulan ahli PKR sedang melakukan publisiti untuk perhimpunan Bersih 5 yang dijadualkan pada 19 November ini.
“Tiba-tiba seorang lelaki berbaju kuning menumbuk saya. Hidung saya berdarah sebab itu.
“Apabila saya pergi ke sebuah klinik di Ampang selepas itu, doktor memberitahu saya untuk pergi ke hospital melakukan pemeriksaan lanjut, termasuk x-ray.
“Saya okey buat masa ini, tetapi saya berjanji setiap titisan darah saya yang mengalir hari ini, akan dibayar balik dengan darah,” kata Jamal kepada FMT.
Bagaimanapun, Malaysiakini melaporkan Jamal melaungkan “Polis tumbuk saya” dan memetik seorang ahli PKR Ampang yang mendakwa seorang anggota polis berpakaian biasa yang mengawal di pintu keluar pusat beli-belah itu, bergelut dengan Jamal.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu berkata, beliau sudah membuat laporan polis dan menyerahkan perkara itu kepada polis untuk mengambil tindakan sewajarnya.
Laporan polis yang dilihat oleh FMT itu dibuat di Balai Polis Daerah Ampang kira-kira 5 petang tadi.
Jamal menyatakan berlaku pertembungan antara 150 pengikutnya dengan sekumpulan penyokong berbaju Bersih.
Beliau mendakwa mereka yang berbaju kuning itu bertindak ganas dan mengganggu ketenteraman awam.
Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah ketika dihubungi, terkejut dengan insiden terbaru hari ini apabila sekumpulan penyokong Baju Merah yang tidak terkawal mengganggu konvoi di Bangi dan Hulu Selangor.
Maria berkata, sekumpulan penyokong Baju Merah menendang dan menumbuk seorang sukarelawan keselamatan Bersih dan cuba mengugut pemandu-pemandu berbaju kuning dalam konvoi itu.
“Mereka mengganggu konvoi itu seperti samseng ganas. Ia mengejutkan mereka sanggup bertindak sampai ke tahap ini.
“Apa yang ketua polis negara, perdana menteri dan menteri-menteri persekutuan lain seperti Khairy Jamaluddin buat? Kenapa pihak berkuasa tidak melakukan apa-apa?” katanya kepada FMT.

ADUN Sekinchan mohon maaf, malu Jamal dari kawasan sama

ADUN Sekinchan dari DAP, Ng Suee Lim memohon maaf atas 'kewujudan' pemimpin Gerakan Baju Merah, Datuk Seri Jamal Md Yunos kerana kedua-dua mereka beroperasi dari kawasan yang sama.
"Saya ingin memohon maaf kepada anda semua kerana pemimpin Baju Merah, Ketua Umno bahagian Sungai Besar, Jamal adalah dari Sekinchan.
"Saya tidak tahu mengapa kawasan saya mempunyai seseorang seperti itu. Saya malu ada seseorang seperti itu (dari kawasan saya)," kata Ng dalam ceramah BERSIH di tempat letak kereta Bandar Tun Hussein Onn, malam tadi.
Semalam, Jamal dan kumpulannya berkumpul di Dataran Maybank yang menjadi salah satu tempat berkumpul yang dirancang BERSIH.
Beliau mengulangi ancaman sebelum ini untuk menghentikan perhimpunan tersebut dengan Baju Merah akan turut berhimpun di mana sahaja BERSIH mengumpulkan para pesertanya.
Kumpulan baju merah juga telah mengganggu konvoi BERSIH yang diadakan bertujuan untuk meningkatkan kesedaran umum mengenai agenda perhimpunan.
Pada ceramah BERSIH itu yang menyaksikan kira-kira 80 orang hadirin, pengerusinya Maria Chin Abdullah bercerita mengenai ancaman bunuh yang diterimanya.
"Ia (ancaman bunuh) adalah sesuatu yang kita mesti tentang dan hentikan.
"Kami juga diserang dengan dakwaan BERSIH ambil wang daripada (pembiaya Amerika) George Soros," tambahnya.

PPBM mahu jadi parti contoh bukan parti serpihan,gantian Umno


(Dari kiri)  Datuk A Kadir Jasin, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Husam Musa berdiri menyanyikan lagu Negara pada pembukaan forum diadakan.(Dari kiri) Datuk A Kadir Jasin, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Husam Musa berdiri menyanyikan lagu Negara pada pembukaan forum diadakan.
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu pemimpin dan ahlinya menjadikan parti itu sebagai sebuah parti contoh kepada parti-parti lain, bukan dianggap sebagai parti serpihan atau parti gantian Umno.
Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, PPBM dilahirkan untuk memperjuangkan nasib rakyat selepas parti Umno gagal meneruskan perjuangan rakyat setelah 70 tahun ditubuhkan.
"PPBM bukan serpihan Umno bukan juga parti gantian Umno tetapi PPBM dilahirkan semata-mata berjuang untuk rakyat.
"Kita bukan berjuang untuk diri, pangkat, gelaran, nak jadi wakil rakyat tidak juga berjuang untuk jadi ketua bahagian.
"Dulu Umno dilahirkan untuk kemerdekaan negara tidak boleh dinafikan.
"Lama kelamaan ramai kini terlupa yang asal untuk perjuangaan rakyat kini ramai diantara mereka berjuang untuk diri sendiri yang sebahagiannya makan dedak.
"Tiap-tiap hari kita dengar bagaimana Umno hari ini tidak seperti Umno dahulu," ujarnya.
Beliau bercakap demikian dalam ucaptama sebelum Forum Khas Bersatu Meneroka Masa Depan  dimulakan, yang turut dihadiri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Husam Musa (Adun Salor) sebagai panelis dan  Datuk A Kadir Jasin (Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM) selaku moderator pada malam ini di Bukit Jelutong, Shah Alam.
Tan Sri Muhyiddin YassinTan Sri Muhyiddin YassinJusteru kata Ahli Parlimen Pagoh ini lagi, PPBM harus menjadi contoh kewujudan politik baru dengan cara menggelak daripada melakukan sebarang kesalahan yang boleh memburukkan nama parti itu sendiri.
"Kewujudan politik baharu ini kita elak lakukan kesalahan...kitalah pejuangnya, pejuang rakyat bukan untuk diri sendiri...jadi kalau ada yang rasa nakkan jawatan presiden ambil lah.
"Saya berterus terang oleh sebab itu kita harus jadi contoh.
"Kita bentuk satu budaya untuk 'bersatu' itu. Kita nak bentuk kerajaan dengan bekerjasama parti-parti politik lainnya untuk kita bersatu membentuk kerajaan mengantikan Umno-BN selepas PRU akan datang.

Sering tertipu, Pas berhati-hati dengan Umno - Iskandar

PETALING JAYA - Pas sentiasa berhati-hati dalam menjalankan sebaran urusan dengan Umno berikutan sering tertipu dengan parti tersebut sebelum ini.
Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, Pas merupakan parti yang paling terkesan oleh kezaliman Umno termasuk pembunuhan ahli mereka dalam kes Memali, Kedah.
 Iskandar Abdul Samad “Kita pernah berada dalam BN dan ahli kita mati dalam tragedi Memali. Pas banyak tertipu dengan Umno kerana itu apabila berurusan dengan Umno, kita amat berhati-hati.
“Sebelum ni ramai ahli dan pemimpin Pas ditangkap dan dimasukkan ke ISA seperti Presiden Pas ketiga, Datuk Burhanudin Al-Helmy,” katanya.
Katanya, Pas paling terkesan dengan kezaliman Umno berbanding parti-parti lain. Oleh itu katanya, tidak wajar jika dikatakan Pas akan menyertai Umno.
“Parti-lain lain seperti DAP dan sebagainya tidak terkesan banyak oleh kezaliman Umno tapi Pas yang paling teruk dizalimi.
“Jadi, untuk menuduh Pas akan masuk Umno adalah tak masuk akal sebab kita adalah parti yang paling mendapat kesan berat akibat tindakan Umno-BN,” katanya, mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa mana-mana pihak yang tidak sehaluan dengan Pakatan Harapan adalah penyokong Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas majlis Himpunan Ledakan Suara Rakyat (LASAK) di Taman Medan, Petaling Jaya, hari ini.

Selangor jadi sasaran Pakatan Harapan menang PRU14

Poster Tangkap MO1 di persidangan tahunan DAP Selangor hari iniPoster Tangkap MO1 di persidangan tahunan DAP Selangor hari ini
Penasihat DAP Lim Kit Siang mahu Pakatan Harapan menggunakan satu manifesto bersama dan berjuang habis-habisan bagi menawan lima negeri pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.
Beliau menamakan Selangor, Kedah, Perak, Negeri Sembilan dan Johor sebagai sasaran Pakatan Harapan pada PRU14.
“Jika kita ada dua manifesto parti, kita akan jadi bahan ketawa,” katanya kepada perwakilan sempena persidangan tahunan DAP Selangor hari ini.
Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang hadir di persidangan itu turut bersetuju dengan cadangan Lim untuk Pakatan Harapan menggunakan satu manifesto.
Beliau berkata, Pakatan Harapan sedang menangani sebarang cabaran dan isu yang akan dihadapi pada PRU14.
Mengambil tema ceramahnya sepanjang tahun, Lim berkata, manifesto bersama itu perlu bertemakan “Demokrasi menentang Kleptokrasi”.
Beliau sering menggunakan frasa “kleptokrasi global” terhadap kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak dalam ucapan kempen di majlis anjuran parti itu sepanjang tahun, yang merujuk saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) untuk merampas aset kira-kira AS$1 bilion yang didakwa dibeli menggunakan dana 1MDB.
Tindakan AS adalah sebahagian daripada Inisiatif Pemulihan Aset Kleptokrasi.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, manifesto itu “platform jelas untuk pembangkang meneruskan penggunaan tema Demokrasi menentang Kleptokrasi”.
Katanya, sudah tiba masanya untuk berpisah daripada pentadbiran kleptoratik.

Satu logo Pakatan Harapan dan Bersatu elak rakyat keliru


Pakatan Harapan dan PPBM perlu memilih salah satu logo untuk digunakan dalam PRU14Pakatan Harapan dan PPBM perlu memilih salah satu logo untuk digunakan dalam PRU14
Cadangan Pakatan Harapan agar parti pembangkang - Amanah, DAP, PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bertanding menggunakan satu logo memudahkan penyeragaman manifesto dan gerak kerja pilihan raya yang lain.
Timbalan pengerusi Amanah Melaka Mohd Sofi Abdul Wahab berkata, pertandingan atas satu logo sahaja memudahkan Pakatan Harapan dan PPBM untuk berkempen dan dikenali rakyat.
"Cadangan ini melambangkan perpaduan erat antara komponen-komponen Pakatan Harapan dan PPBM.
"Apabila logo bagi semua parti PH dan Bersatu sama, rakyat tidak keliru untuk memangkah sewaktu membuang undi," katanya.
Dalam Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam semalam, pengerusi PPBM Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan agar Pakatan Harapan dan PPBM menggunakan satu logo dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 dan disambut baik oleh presiden Amanah Mohamad Sabu.
Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli pula berjanji akan membawa cadangan penggunaan satu logo ke Sekretariat Pakatan Harapan dengan segera untuk dikaji dari segi pelaksanaannya.
Mohd Sofi berkata, logo yang digunakan akan menjadi alternatif kepada gabungan BN kerana selain lambang dacing hanya ada lambang Pakatan Harapan dan PPBM.
"Parti-parti yang tidak bersama Pakatan Harapan dan PPBM bolehlah disifatkan tidak serius menentang BN," katanya.
Justeru katanya, usaha mesti digerakkan bagi mencapai matlamat ini dengan mengadakan perbincangan bersama pihak berkuasa seperti pendaftar pertubuhan (ROS), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pihak lain yang berkaitan bagi mendapat maklum balas dan fakta berkaitan proses mendapat kebenaran menggunakan satu logo.

Ada pihak sabotaj PAS dengan poster anti-BERSIH?

Kira-kira 1,000 poster anti-BERSIH5 didapati tersebar pada program PAS, himpunan Ledakan Suara Rakyat (LASAK) di Kampung Medan, Petaling Jaya hari ini.
Tampil dengan dua reka bentuk berbeza ia mengajak orang ramai menolak himpunan BERSIH5 yang akan diadakan Sabtu ini kerana pihak terbabit didakwa menghina ulama serta ditaja Yahudi.
Ia juga dianggap sebagai acara maksiat.
Bagaimanapun PAS menafikan parti itu mendalangi atau bertanggungjawab atas penerbitan risalah berkenaan.
Pengerusi LASAK, Roslan Shahir, malah mengecam poster berkenaan dan melarang ia disebarkan kepada orang ramai.
"Jangan sebarkan poster macam ini. PAS sudah lebih 60 tahun dan ini bukan budaya kita," katanya kepada hadirin sambil memegang poster itu.
Kata Roslan, penyebaran kedua-dua poster itu memberi gambaran buruk kepada PAS.
"Kita tidak buat kerja-kerja macam ini, (sebab) kita tahu bagaimana nak berpolitik,” katanya.
Poster pertama yang dilihat tertulis: "Berjemaah di masjid lebih bersih berbanding berhimpun dengan penentang undang-undang Islam".
Poster kedua pula bertulis: "Umat Islam Wajib tolak BERSIH 5 kerana mereka menghina ulama" dan mengaitkan perhimpunan mendesak pelaksanaan pilihan raya bebas dan adil itu dengan Yahudi serta DAP.
Poster berkenaan didakwa diletakkan begitu saja di atas kerusi yang tersedia untuk peserta LASAK.
Sementara itu Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad, tidak menolak kemungkinan poster itu sengaja disebarkan pihak tertentu kerana ingin mensabotaj parti berkenaan.
Bagaimanapun Iskandar berkata beliau tidak mahu menuduh mana-mana pihak.
Namun katanya jika BERSIH mendalangi poster berkenaan, ia menunjukkan pertubuhan terbabit masih memerlukan PAS menyertai program 19 November ini.
“Saya tak ada masalah (dengan BERSIH). Kita semua ada cara sendiri. BERSIH ada cara dia, kita ada cara kita seperti hari ini (LASAK) adalah satu cara nak suarakan hasrat rakyat.

Tahan Jamal segera, elak bahaya orang awam

Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos perly ditahan di bawah Akta Hasutan dan Keselamatan Dalam Negara kerana tindakan beliau yang membahayakan orang awam.
Dalam satu kenyataan, Ketua Penerangan Protemm Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Bahagian Batu, Norsharizal Abdul Razak berkata, setelah melihat perkembangan himpunan Bersih 5.0 yg sedang dicabar Baju Merah, beliau merasakan perlunya penahanan keatas Jamal.
“Bukti jelas dimainkan di media massa termasuk sesi latihan pertempuran yang dilakukan amat merbahaya kepada keselamatan orang awam dan pelancong yang berada di sekitar ibu negara jika benar-benar terjadi pergaduhan pada hari tersebut.
“Oleh Itu, saya menyeru semua rakan-rakan NGO, Mahasiswa, Parti Politik yang cintakan keamanan negara untuk membuat laporan polis diseluruh negara dan mendesak Datuk Jamal ditahan segera,” katanya.
Sebelum ini, Jamal pernah mengumumkan ‘peperangan’ dalam skala besar-besaran terhadap kumpulan BERSIH 5.0 sejurus selepas dibebaskan dari tahanan reman.

Turun Bersih 5 pada 19 Nov desak perubahan lebih baik

Rakyat diseru turut bersama menyertai perhimpunan aman Bersih 5 di Dataran Merdeka pada 19 November ini bagi menuntut demokrasi yang adil dan saksama sekaligus mendesak kepada perubahan yang lebih baik.
Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, perhimpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) itu diadakan bagi menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

“Ini adalah adat perjuangan yang menjadi tanggungjawab kita untuk membina suatu yang lebih baik, lebih saksama dan lebih mulia.
“Semua ini melihat kepada semangat kemerdekaan sebuah negara demokratik dengan Kepercayaan kepada Tuhan, Kesetiaan kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-undang, Kesopanan dan Kesusilaan akan tercapai,” kata Dr Wan Azizah dalam ucapannya di Konvensyen Pakatan Harapan di IDCC di sini, semalam.
Jelasnya, perhimpunan ini juga merupakan plarform bagi membantah monopoli dan kenaikan harga barang, menentang penyalahgunaan kuasa dan kezaliman di mana selaras dengan hak setiap rakyat yang merdeka.
Katanya, perhimpunan aman juga merupakan sebahagian daripada perjuangan reformasi yang bersifat menyeluruh merangkumi segala aspek ekonomi, pendidikan, sosial, serta politik dan semestinya demokrasi itu sendiri.
Tambahnya, perjuangan ini juga sudah mencapai tahap membawa pihak yang dahulunya merupakan musuh politik tetapi hari ini berdiri sebaris untuk berjuang bersama-sama menumbangkan kezaliman.
“Kerana matlamat sama, ia merapatkan hubungan kita yang dulunya terpisah. Dengan keterpisahan itu, mengenalkan sesama kita makna perjuangan rakyat, kebajikan rakyat, dan kemajuan demi rakyat.
“Bak kata, pepatah melayu, ‘sepakat membawa berkat’ dan ‘yang jauh kita dekatkan, yang dekat kita rapatkan,” katanya.

AHHH...JANGAN TERLALU JAUH TERTINGGAL BERBANDING KOREA!!

Himpunan Bersih 5 akan diadakan Sabtu depan, 19 November. Ia hanya kira-kira seminggu saja lagi daripada sekarang. 

Berdasarkan mood rakyat terhadap Najib Razak, UMNO dan kerajaan sedang berada di kedudukan paling rendah ketika ini dan program jelajah di seluruh negara telah diadakan dengan jayanya, tidak mustahil demonstrasi aman Sabtu depan itu akan mengundang kehadiran yang melimpah ruah dan di luar jangkaan.

Selain itu, promosi percuma yang diberikan oleh Kumpulan Baju Merah terhadap Bersih 5  yang berbaju kuning sejak beberapa minggu lalu dengan pelbagai insiden yang menjadi bualan masyarakat, turut dipercayai mampu menyumbang kepada keghairahan orangramai untuk turut serta menghadirinya.

Berapakah dijangka akan turun pada 19 November nanti?

100 ribu? 200 ribu? 500 ribu? Atau lebih daripada itu?
Berapa pula Kumpulan Baju Merah yang bertujuan untuk menghalang Perhimpunan Bersih 5 yang berbaju kuning, mampu mengerahkan kekuatannya?

300 ribu? 30 ribu? 3 ribu? Atau sekadar 300 orang?

Di Korea Selatan, situasi yang hampir sama dengan Malaysia di mana demostrasi mendesak perletakan jawatan presiden negara itu juga sedang memuncak dan membuak-buak.

Semalam, diadakan demonstrasi besar-besaran dengan pihak penganjur menganggarkan sejuta rakyat telah turun dan berhimpun dalam demonstrasi yang sudah memasuki minggu ketiga diadakan.

Mampukah demonstrasi 19 November nanti menyamai jumlah di Korea Selatan itu?

Jelajah Bersih 5 di Bentong berjalan lancar tanpa "Baju Merah"

BENTONG - Jelajah Bersih 5 yang memasuki daerah Bentong disifatkan konvoi paling aman kerana berjalan tanpa sebarang gangguan dan provokasi.
Ketua Koordinator Bersih 5 Negeri Pahang, Sitarunisah Ab Kadir berkata, walaupun konvoi Jelajah Bersih 5 ke tiba di lokasi lambat sedikit daripada jadual namun tiada insiden tidak diingini berlaku.
Jelajah Bersih 5 di Bentong berjalan lancar Menurutnya, perkara ini cukup berbeza jika dibandingkan suasana di Rompin apabila jelajah kami mendapat sedikit tentangan namun kami semua tetap berdisiplin dan tak melawan mereka yang cuba memprovokasi.
“Niat dan matlamat kita hanya satu iaitu mahu beri kesedaran kepada rakyat supaya bangkit  mempertahankan hak dalam perlembagaan dan menuntut pilihan raya yang bersih.
“Kita mahu kumpul seramai mungkin untuk berhimpun di ibu kota pada 19 November nanti kerana pilihan raya juga semakin hampir dan tak mahu rakyat ditipu lagi.
“Siapa menang atau kalah dalam pilihan raya, kita terima tapi kena bersih dan adil. Jangan tak hormat prinsip satu orang satu undi...kena betulkan semua kepincangan.katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui semasa Jelajah Bersih 5 di sini.
Tambahnya, konvoi di Bentong akan dilakukan sehingga 18 November ini sebelum semua ahli Bersih 5 akan membanjiri Kuala Lumpur pada 19 November nanti.
Sementara itu, Timbalan Ketua Koordinator Bersih Pantai Timur, Safwan Anang berkata penerimaan masyarakat pantai timur sangat menggalakkan terutamanya di Kelantan dan Pahang.
Menurutnya, pendekatan konvoi  digunakan kerana mengambil kira bahawa yang datang dalam perhimpunan yang lepas kebanyakannya warga bandar.

MT Umno berterima kasih kepada Pas tak sertai Bersih 5

Bersih 5
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berterima kasih kepada pimpinan Pas yang dilapor menolak ajakan beberapa pemimpin pembangkang untuk menyertai perhimpunan Bersih 5.
Beliau berkata keengganan Pas untuk tidak menyertai perhimpunan tersebut pada kali ini (19 Nov) jelas menunjukkan pimpinan parti itu matang dalam membuat keputusan.
Perhimpunan jalanan seperti dilakukan Bersih bukan cara terbaik bagi rakyat membahaskan sesuatu perkara, kata Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.
Beliau berkata Malaysia sebagai sebuah negara yang mengamalkan demokrasi menyediakan pelbagai ruang, pentas dan platform kepada rakyatnya untuk meluahkan pandangan.
Mustapa bercakap kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung Majlis Permuafakatan Pendidikan Parlimen Jeli di sini hari.

Kami akan halang Bersih 5 dengan apa jua cara, kata Jamal

Jamal berkata, usaha menghalang perhimpunan Bersih 5 diadakan pada 19 November ini lebih penting daripada tahap keselamatan di ibu negara, walaupun Maria Chin Abdullah berjanji ia bakal berlangsung dalam keadaan aman.
jamalKUALA LUMPUR: Gerakan Baju Merah akan menghalang perhimpunan Bersih 5 diadakan minggu depan menggunakan “apa jua cara”, manakala Maria Chin Abdullah pula berjanji himpunan itu bakal berlangsung secara aman.
Ketua gerakan Baju Merah, Datuk Jamal Yunos berkata, usaha menghalang perhimpunan Bersih 5 pada 19 November ini lebih penting daripada tahap keselamatan di ibu negara.
“Apa sahaja yang akan berlaku saya tidak peduli, isu keselamatan menjadi nombor 2 dalam senarai kami. Bagi kami, ia adalah penting untuk menghalang mereka dalam apa jua cara.
“Kami akan berada di mana dan bila-bila sahaja Bersih pergi. Bagi kami, tujuan utama kami ialah menghalang Bersih mengadakan perhimpunan,” katanya kepada FMT.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu mengulas nasihat Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin kepada Bersih dan Baju Merah untuk tidak bertembung pada perhimpunan Sabtu depan.
Menteri belia dan sukan itu bimbang jika kedua-dua pihak itu bertembung, keadaan yang boleh menjejaskan keselamatan orang awam di kawasan terbabit akan berlaku.
Jamal bagaimanapun berkata: “Kami tidak setuju dengan Khairy. Kami tidak mahu Bersih wujud”.
Pengerusi Bersih 2.0, Maria bagaimanapun berjanji perhimpunan itu akan diadakan secara aman.

Jamal ditumbuk, 2 penyokong Bersih cedera dipukul "Baju Merah"

Pergelutan berlaku apabila penyokong Baju Merah cuba mengganggu kumpulan Zuraida di Ampang, manakala 50 pengikut Baju Merah pula menghalang kumpulan Hishamuddin Rais di Hulu Langat.
jamal Datuk Jamal Md Yunos dilaporkan ditumbuk di hidungnya, manakala 2 penyokong Bersih cedera dalam insiden berasingan pada konvoi Bersih hari ini.
Ketua gerakan Baju Merah itu dilaporkan ditumbuk di mukanya dalam satu pergelutan di Pusat Beli-belah Ampang Point, sementara 3 penyokong Baju Merah turut dikatakan ditahan polis.
Dua penyokong Bersih pula dilaporkan cedcera di Hulu Langat, pagi tadi, dalam satu konfrontasi dengan kira-kira 50 pengikut Baju Merah yang memaksa konvoi itu berpatah balik.
Menurut akaun Facebook Bersih, ketua penyelaras konvoi dan seorang pegawai keselamatan cedera. Satu rakaman video turut dimuat naik menunjukkan sekumpulan individu berbaju merah menendang seorang penunggang motosikal berbaju kuning.
Di Pusat Beli-belah Ampang Point, Jamal dilapor melaungkan “Polis tumbuk saya”, tetapi beliau kemudiannya memberitahu wartawan yang itu adalah tindakan “seorang daripada orang Zuraida”.
Jamal dan penyokongnya mengikut Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin ketika beliau dan ahli parti itu melakukan publisiti untuk perhimpunan Bersih pada Sabtu depan.
Satu pergelutan tercetus dengan anggota polis yang mengawal di laluan keluar.
Pengarah Pilihan Raya PKR Ampang, Nallan Dhanabalan yang dipetik Malaysiakini mendakwa anggota polis berpakaian biasa menumbuk Jamal apabila polis cuba memisahkan kedua-dua kumpulan itu.
Di Hulu Langat, aktivis Bersih Hishamuddin Rais berkata, seorang penyokong Bersih ditumbuk, manakala seorang lagi ditendang.
Konvoi itu berpatah balik dan menuju ke Kajang apabila lebih 50 penyokong Baju Merah muncul.

Selepas ditumbuk, Jamal adu kepada Polis

Petugas BERSIH di Hulu Langat cedera dipukul samseng "Baju Merah"

Those who drew my blood shall be repaid, says Jamal

Jamal's nose bloodied in Ampang

Dr M dibarisan hadapan BERSIH pembakar semangat

Samseng Baju Merah bertekak dengan anggota Polis

FRU dikerah, Jamal baju merah nekad 'langgar' BERSIH 5

Pas Beberapa Kali Jemput Muhyiddin - Pesuruhjaya Selangor

Pas Tak Ikut Cakap Mahathir - Mursyidul Am

Bersih Perlukan Pas - Pesuruhjaya Selangor

Jangan Tuduh Pas Masuk BN - Mursyidul Am

Pas Dizalimi Umno Berbanding DAP

"Darah dibayar dengan darah" amaran Jamal

Tegang! Jamal 'baju merah' ditumbuk berdarah ketika cuba merempuh polis

DAP cuma alasan, mungkin PAS dah makan ‘dedak’, kata Dr M

Bekas perdana menteri itu berkata mereka yang menghalang perlawanan satu lawan satu dengan BN sebenarnya penyokong kerajaan Datuk Seri Najib Razak.
mahathir-pas-1SHAH ALAM: Sebarang kemungkinan PAS bergabung untuk menentang BN pada pilihan raya umum akan datang musnah hari ini selepas Tun Dr Mahathir Mohamad menuduh parti Islam itu makan “dedak”.
Bercakap di hadapan lebih 1,000 orang di konvensyen pertama Pakatan Harapan di sini hari ini, bekas perdana menteri itu berkata mana-mana parti yang menghalang matlamat pembangkang untuk menewaskan BN – realitinya ia adalah penyokong kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Dr Mahathir yang juga pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia tidak menamakan parti mana, namun PAS yang masih belum bersetuju untuk sekutu pilihan raya dengan DAP, PKR dan Amanah bagi menentang BN.
“Mereka mendakwa berjuang untuk orang Melayu. Sebenarnya mereka sokong Najib. Mungkin mereka terima dedak.
“Anda tak boleh kata tak mahu sertai Pakatan kerana DAP salah satu parti komponennya. Itu bukan alasan sebenar,” katanya.
Pakatan Rakyat yang menggabungkan PAS, DAP dan PKR terkubur tahun lalu selepas pertelingkahan secara terbuka antara PAS dan DAP dengan pemimpin PAS berkata parti itu tidak akan lagi bekerjasama dengan DAP.
DAP dan PKR membentuk Pakatan Harapan dengan Amanah, yang ditubuhkan bekas pemimpin PAS.
Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin, parti yang ditubuhkan pada September, pernah cuba untuk bergabung dengan PAS, dan berharap parti Islam itu akan menyertai pakatan mereka menentang Najib dan kerajaan BN.

PAS sokong Najib: Dr M cuma berterus terang, kata PH

Kengganan parti Islam bekerjasama dengan PH menunjukkan ada kemungkinan suatu bentuk kerjasama antara PAS dan Umno

SHAH ALAM: Tun Dr Mahathir Mohamad cuma berterus terang apabila mengatakan PAS dilihat menyokong pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Setiausaha Pakatan Harapan.
Datuk Saifuddin Abdullah menambah bekas perdana menteri berusia 91 tahun itu cuma menyatakan sesuatu yang tidak berani dikatakan secara terbuka oleh orang lain.
“Ada dalam kalangan kita yang tak berani nak kata macam itu. Tetapi beliau cuma berterus terang.
“Majlis Presiden Pakatan Harapan perlu teliti perkara itu (hubungan PAS-Umno),” katanya ketika ditemui FMT di Konvensyen PH hari ini.
Ketika ditanya sama ada beliau besetuju dengan pandangan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu, Saifuddin berkata keengganan PAS bekerjasama dengan PH menunjukkan ada kemungkinan suatu bentuk kerjasama antara parti Islam dan Umno.
“Kelakuan PAS seolah seperti sudah berhijrah ke pihak sana. Walaupun mereka mengaku parti pembangkang, tetapi mereka tak mahu sertai Bersih 5, dan tidak menolak belanjawan baru-baru ini.”
Saifuddin menambah PH masih berharap PAS menemui pangkal jalan dan menyertai mereka menumbangkan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang.
“Kalau PAS tak mahu, biarlah mereka,” katanya.
Dr Mahathir sebelum itu berkat parti yang mensabotaj usaha PH untuk memastikan pertandingan 1 lawan 1 dalam pilihan raya akan datang sebenarnya penyokong Najib dan pentadbiran beliau.
Beliau turut membidas PAS dan berpendapat ada kemungkinan parti Islam terima “dedak”, ungkapan yang sering digunakan untuk rasuah.

Boleh bincang tapi takkan masuk BN atau BERSATU, kata PAS

PAS bersedia berbincang dengan mana-mana parti termasuk BN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) berkaitan apa jua isu, namun, menggesa mana-mana pihak supaya tidak menuduh mereka menyertai parti Melayu itu.
Mursyidul Am PAS baru, Hashim Jasin berkata, PAS berpegang dengan ajaran Islam yang mengatakan bahawa meskipun musuh, agama tidak melarang untuk untuk berbincang dengan pihak yang mempunyai pandangan yang berbeza.
“Dalam PAS walaupun dia tu musuh, agama tak larang berjumpa dan berbincang.
“Jadi, sekarang ini dia (BN) nak bincang dengan kita apa-apa persoalan kita sedia dengar dan dia (BN) juga patut sedia dengar apa yang kita nak kata dan kita timbanglah.
“Ya, (PAS sedia bincang) tapi jangan tuduh PAS masuk BN, yang itu kami dah buat keputusan,” katanya dalam sidang media selepas Himpunan Ledakan Suara Rakyat (LASAK) di Taman Medan, Petaling Jaya.
Hashim berkata demikian ketika ditanya mengenai adakah PAS pernah bertemu dengan BN atau BERSATU bagi membincangkan soal kerjasama.

KJ pelik Dr M sanggup pakai lencana 'Bebaskan Anwar'

Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin menyifatkan tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad memakai lencana bertulis 'Free Anwar' (Bebaskan Anwar) ketika menghadiri Konvensyen Pakatan Harapan (HARAPAN) 2016 semalam sebagai perbuatan yang pelik.
"Pelik betul sebab ini menunjukkan bahawa matlamat menghalalkan semua termasuk bergabung semula dengan musuh tradisi.
"Ini menunjukkan seolah-olah tiada pendirian dalam politik dan sanggup mengenepikan pendirian yang dipegang hampir 20 tahun semata-mata demi kepentingan politik masa pendek," katanya yang juga menteri belia dan sukan, memetik laporan Bernama.
Dalam ucapan beliau semasa konvensyen pertama pakatan itu semalam, Mahathir berharap parti yang dinaunginya itu bersetuju untuk memeterai perjanjian kerjasama dengan HARAPAN.
Kata Dr Mahathir lagi, adalah tidak benar Tan Sri Muhyiddin Yassin menentang penyertaan parti berkenaan ke dalam HARAPAN.
Sebaliknya kata Mahathir, Muhyiddin dan beliau bersependapat untuk menyertai gagasan berkenaan secara langsung kerana berkongsi pandangan bahawa negara ini perlu dibebaskan daripada kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Sementara itu, Khairy berharap penyokong BERSIH dan kumpulan Baju Merah tidak bertembung semasa perhimpunan BERSIH yang dijangka berlangsung pada Sabtu depan.

Najib sifatkan sekutu Dr M, Kit Siang sebagai munafik

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak hari ini menggesa masyarakat Cina untuk menilai keikhlasan pakatan terbaru antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Pakatan Harapan (HARAPAN).
Dalam ucapannya semasa mesyuarat agung tahunan MCA ke-63 hari ini, Najib berkata, kerjasama antara Presiden BERSATU, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang sebagai tidak tulen kerana kisah lampau permusuhan mereka.
"Tuan-tuan dan puan-puan, adakah anda benar-benar berfikir pembangkang mempunyai perkongsian yang sejati? Adakah anda fikir Lim benar-benar suka Mahathir? Adakah anda fikir Mahathir benar-benar suka Lim?," soal Najib dengan disahut perwakilan MCA yang menjawab 'tidak'.
Ujar Najib, Mahathir pernah menggambarkan Lim sebagai 'perkauman, anti-Melayu dan anti-Islam' sedangkan yang Lim pula memanggil bekas perdana menteri itu sebagai 'diktator'.
Jelasnya, beliau faham keperluan untuk kepentingan politik tetapi dengan sejarah Mahathir dengan sekutunya itu pada masa ini, hubungan ini wajar digambarkan sebagai 'kemunafikan peringkat tertinggi'.
"Ini pusingan-U politik. Berapa kali mereka mahu buat pusingan-U?
"Saya fikir mereka telah kehilangan arah. Terlalu banyak kali. Bukan sahaja rakyat keliru, mereka (pembangkang) keliru.
"Kita tidak boleh membenarkan negara ini dipimpin oleh kerajaan gabungan tanpa keikhlasan.

Turun Bersih 5, bukan marah di media sosial sahaja

Bersih 5
Wanita Muda Amanah Nasional menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya wanita untuk turun ke perhimpunan Bersih 5 di ibu negara pada 19 November ini.
Anis Afida Mohd AzliAnis Afida Mohd AzliKetuanya Anis Afida Mohd Azli berkata, wanita tidak boleh ketinggalan dalam menyatakan solidariti kepada usaha menyelamatkan negara daripada terus hancur dipimpin oleh pemerintah yang zalim.
"Himpunan ini antara medium yang boleh digunakan rakyat untuk meluahkan isi hati mereka untuk negara yang tercinta.
"Segala kepincangan yang berlaku dalam negara pada hari ini, yang tempiasnya turut dirasakan kaum wanita perlu dihentikan. Bertepatan dengan tuntutan Bersih 5 untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan telus harus didukung oleh semua rakyat yang cintakan keadilan dan keamanan," katanya dalam satu kenyataan.
Lima tuntutan Bersih 5 adalah berkaitan mengadakan pilihan raya bersih, kerajaan bersih, memperkukuhkan Demokrasi Berparlimen, hak untuk membantah dan bersuara dan terakhir memperkasakan Sabah dan Sarawak.
Menurut Anis juga, sekadar meluahkan rasa marah terhadap kenaikan kos sara hidup dan sikap bermewah-mewah kerajaan di media sosial tidak mencukupi selagi tidak diterjemahkan ke dalam tindakan.
"Hari ini, seorang ibu perlu mengikat perut untuk anak-anak dan keluarga kerana kesempitan hidup. Pada masa hadapan anak ini juga dikhuatiri terpaksa mengulang perkara yang sama atau lebih teruk daripada itu akibat tindakan kita yang tidak peduli akan masalah dalam pentadbiran negara.
"Hari ini kita marah akan kenaikan barang dan kos hidup yang tinggi, namun ia tidak cukup. Seluruh rakyat yang sedar perlu bangkit untuk merubah kepincangan yang berlaku," katanya.

SKANDAL 1MDB: DI MANA JHO LOW KETIKA BANYAK NEGARA MENCARINYA?

Kedudukan hartawan kelahiran Pulau Pinang Low Taek Jho – atau lebih dikenali sebagai Jho Low – terus menjadi tanda tanya ketika sebuah lagi negara menyatakan minat mereka untuk menyoalnya berhubung skandal 1MDB.
Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4) berkata ketika memberi keterangan di mahkamah Singapura, Jabatan Hal Ehwal Komersial (CAD) negara itu menyatakan Jho Low adalah “orang berkepentingan” dalam siasatan mereka.
“Bagaimanapun setakat ini Jho Low masih belum ditangkap pihak berkuasa tempatan atau polis antarabangsa,” kata Pengarah Eksekutif C4 Cynthia Gabriel dan pegawai programnya Tarmizi Anuwar.
Mereka turut mempersoalkan sama ada polis Malaysia sudah meminta bantuan Interpol untuk menangkap Jho Low.
“Jika tiada usaha sedemikian oleh polis Malaysia, ia akan kelihatan seolah-olah mereka melindungi Jho Low daripada undang-undang,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.
Jho Low turut dinamakan dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) AS dalam usaha mereka mendapatkan kembali aset didakwa diperolehi melalui penyalahgunaan dana 1MDB.
Khamis lalu pegawai penyiasat CAD Singapura menyatakan minat kepada Jho Low ketika memberi keterangan dalam perbicaraan seorang pegawai bank, Yeo Jia Wei, yang dituduh terlibat dalam aktiviti membantu menyalurkan dana 1MDB.
Kata saksi itu CAD juga berminat berhubung dengan sekutu Jho Low, Eric Tan Kim Loong dan Mohamed Ahmed Badawy Al Husseiny, bekas ketua pegawai eksekutif Aabar Investments PJS.
Mohamed Ahmed sudah ditangkap pihak berkuasa Abu Dhabi sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas 1MDB yang terlibat dengan syarikat negara itu, International Petroleum Investment Company.

Trump dan Brexit dalam perspektif M'sia

Sebaik sahaja saya tiba ketika fajar menyingsing pada musim luruh di bandar raya London, saya sekali lagi berasa amat bangga dengan kewarganegaraan saya kerana tidak perlu beratur panjang di seksyen kawalan pasport bukan negara Kesatuan Eropah (EU) dan menyertai rakyat Kanada, New Zealand, Australia dan Jepun.
Ia merupakan satu keistimewaan yang tidak pernah saya rasakan sebelum ini.
Ia memberikan saya sedikit harapan bagaimana keadaan di seluruh dunia berubah khususnya selepas pilihan raya presiden di Amerika Syarikat.
Apabila sampai di rumah kakak saya di Hammersmith, saya bertanyakan kepadanya mengenai kesan langsung daripada Brexit (keluar daripada EU).
Beliau berkata yuran kemasukan ke hospital dan visa yang baharu diperkenalkan agak membebankan tetapi kita harus sedar bahawa pemotongan bajet kini berlaku di seluruh dunia.
Saya fikir, ia merupakan fenomena di seluruh dunia yang menjejaskan semua orang.
Malah, harga barangan runcit turut meningkat dengan ketara semenjak lawatan terakhir saya ke sini beberapa tahun lalu.
Kunjungan saya kali ini bersesuaian dengan minggu Peringatan yang menandakan tamatnya Perang Dunia Pertama lebih satu abad yang lalu.
Acara itu diadakan bagi memperingati mereka yang kehilangan nyawa semasa perang itu dan konflik terkini baru-baru ini.
Pada Ahad, Ratu (Elizabeth II) akan meletak kalungan bunga di tugu peringatan di Whitehall dan saya bercadang menghadiri acara itu.
Saya ingin bertemu beberapa orang, rakyat Malaysia dan lain-lain mengenai pendapat mereka berkenaan kejayaan Trump dalam pilihan raya presiden baru-baru ini dan bagaimana ia memberi kesan kepada kita semua.
Daripada apa yang saya baca daripada surat khabar Asia dan British, terdapat rasa tidak percaya, kecewa dan sedikit perasaan mengenai masa depan yang membimbangkan.

Jamal 'Baju Merah' bikin kecoh lagi, ganggu Konvoi BERSIH 5 di Bangi

Baju Merah tampil aksi silat, Muay Thai di Dataran Maybank

"Di mana BERSIH 5 berarak, di situ Baju Merah ada," kata Jamal

Jamal baju merah 'gegar' BERSIH 5 di Ampang

Bersih 5: Peserta Bersih Tak Buat Jenayah

Bersih 5: Pas, Umno Dijemput Sertai Himpunan

Bersih 5: Maria Pelawa Baju Merah Berhimpun

Hijrah ke Amanah demi perjuangan, bukan kerana kecewa


Norazam Abd AzizNorazam Abd AzizPenghijrahan bertali arus ahli Pas menyertai Parti Amanah Negara (Amanah) adalah satu kesedaran untuk meneruskan perjuangan Islam, bukan akibat kecewa seperti yang cuba diputar belit oleh golongan tertentu.
"Saya telah berjuang dengan segala upaya ketika bersama parti lama saya dulu semata-mata untuk melihat Islam tertegak, namun terpaksa memikirkan semula untuk menyertai satu pasti yang jelas mempunyai pendirian yang tidak berbolak-balik berhadapan pihak zalim yang menolak hukum Allah," kata bekas timbalan pengelola Halaqat Negeri Kelantan, Ustazah Norazam Abd Aziz.
Beliau berkata demikian di majlis bicara santai sempena program kutipan dana pilihan raya Angkatan Wanita Amanah (Awan) Negeri Kelantan di Wisma Tok Guru,
Salor semalam.
Menurutnya begitu ramai petugas-petugas parti lama berkorban segala aspek kehidupan masing-masing semata-mata untuk melihat Islam bangkit menghadapi penzalim dan hukum-hukum Allah dapat dilaksanakan.
"Saya masih teringat-ingat pesanan almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengingatkan petugas-petugas Islam supaya tidak sekali-kali cenderung hati dan berminat dengan penguasa zalim yang cuba menggunakan tawaran harta benda dan pelbagai ugutan supaya menyebelahi mereka.
"Malangnya sekarang terdapat mereka yang bergelar pemimpin Islam bermain kayu tiga dengan pihak berkuasa yang mengendalikan negara dengan penuh penyelewengan dan kezaliman," katanya.
Ustazah Norazam yang bergiat aktif lebih 25 tahun bersama Pas menyeru umat Islam di negara ini supaya memikirkan semula orientasi perjuangan Islam supaya lebih serasi dengan kaedah-kaedah yang ditunjuk ajar oleh Rasulullah saw.
"Kita mesti mengutamakan keikhlasan dalam perjuangan dengan mementingkan persahabatan dan persaudaraan dan bukannya mencari kepentingan diri dengan mengada-ngadakan fitnah terhadap rakan-rakan sendiri.

Pakatan tak akan bertahan walaupun bertambah besar, kata BN

MCA kata Dr Mahathir punya agenda peribadi, Umno kata 4 parti PH tak dapat bersatu
Liow-Tiong-Lai-pakatan
PETALING JAYA: Blok pembangkang Pakatan Harapan tidak akan bertahan lama walaupun dengan pertambahan komponen baharu.
Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai malam tadi berkata rancangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk menyertai perikatan Pakatan Harapan sekadar perkahwinan untuk kesenangan semata-mata untuk pilihan raya umum akan datang.
“Mereka akan berpisah selepas pilihan raya,” katanya kepada pemberita selepas himpunan tahunan MCA. “Rakyat kenal siapa Mahathir. Beliau ada agenda peribadi.”
Penyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menuduh Dr Mahathir mahu anaknya diangkat menjadi perdana menteri bagi menjaga kepentingan keluarga dan penyokongnya.
Bekas presiden Umno itu dan bekas timbalan presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin menubuhkan PPBM pada September dalam usaha untuk menyingkirkan Najib.
Dr Mahathir menyeru pembentukan barisan pembangkang yang bersatu untuk menewaskan BN dalam pilihan raya umum akan datang.
Pengarah Komunikasi Strategik BN Datuk Abdul Rahman Dahlan bagaimanapun tidak menyakini masa depan PH walaupun dengan saiz yang lebih besar.
“Semoga berjaya. Terpulang mereka mahu bekerja bersama atau tidak. Kita akan bekerja lebih keras,” katanya malam tadi.
“Saya ramal mereka tidak akan tahan lama. Akhirnya mereka akan berpecah kerana masing-masing mempunyai prinsip dan pandangan yang berbeza.”

SALAHKAH BILA TUN M, MUHYIDDIN DAN MUKHRIZ MAHU ANWAR DIBEBASKAN?

Salahkah bila Tun Mahathir Mohamad memakai lencana "Free Anwar Now"  pada bajunya?

Salahkah juga apabila Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir memegang plakad yang tertulis "Free Anwar"?

Sejak petang semalam terlihat meriah sungguh serangan dan persendaan terhadap tindakan Tun Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz itu sambil mereka turut dilabel dengan bermacam-macam tanggapan seolah-olah telah melakukan dosa yang sangat besar.
Apakah tindakan mereka itu suatu dosa dan melambangkan sikap hipokrasi dalam perjuangan?

Jika diperhalusi, tiada apa-apa yang salah sebenarnya. Tun Mahathir dengan Anwar sudah pun berbaik, bertemu dan bersalam antara satu sama lain. Begitu juga dengan Muhyiddin.

Mereka juga sudah sepakat dalam beberapa perkara dan bersetuju dengan hakikat perlunya Najib Razak disingkirkan atas kesalahan yang dilakukannya yang bukan saja merosakkan negara, malah menjadi perbualan di seluruh dunia.

Maka, setelah sealiran begitu, apakah salahnya lagi jika mereka mahu Anwar dibebaskan dalam penjara?

Lagi pun Anwar dipenjara sekarang bukan kerana Tun Mahathir, sebaliknya berlaku di era Najib di mana Saiful Bukhari yang mendakwa diliwat itu didapati telah pun bertemu Najib dua hari sebelum membuat laporan polisnya.

Sama ada Anwar benar-benar melakukan seperti apa yang didakwa Saiful, biarlah Tuhan yang menentukannya. Bukan kerja kita menentukannya.

Tetapi, dalam proses mahkamah, keadilan adalah penting. Sebab itu, dalam kes bunuh atau rasuah misalnya, banyak yang akhirnya didapati tidak bersalah kerana wujudnya beberapa kecurigaan berkaitan kejadian dan bukannya kerana tidak melakukan kesalahan. 

Lim: Taktik perkauman Umno gagal jika pakatan bangkit isu ekonomi

Katanya, taktik sama seperti Umno yang digunakan Donald Trump itu tidak akan berjaya jika ekonomi Amerika Syarikat kuat dan sihat.
Lim Guan EngSHAH ALAM: Ada persamaan yang ketara dalam strategi digunakan Presiden AS Donald Trump dan Umno ketika kempen pilihan raya masing-masing, kata Lim Guan Eng hari ini.
Setiausaha agung DAP itu berkata kedua-duanya menggunakan sentimen agama dan kaum untuk memecahkan komuniti pelbagai etnik, dalam cubaan berjaya mendapat undi majoriti.
Bagaimanapun, katanya, Pakatan Harapan tidak perlu guna tahap yang sama, kerana permainan perkauman Trump berjaya hanya kerana ia diiringi faktor besar – kejatuhan ekonomi US menyebabkan kesukaran hidup bagi rakyatnya.
“BN-Umno dalam pilihan raya umum akan datang akan menggunakan strategi politik identiti, di mana mereka akan guna isu bangsa dan agama, untuk menghasut rakyat dan akhirnya mereka membenci satu sama lain.
“Ini strategi utama BN sekarang kerana mereka sudah gagal menguruskan ekonomi. Tetapi ekonomi ialah isu utama dalam negara kita sekarang.
“Walaupun ada yang kata Trump menang dengan menanamkan rasa takut dalam kalangan warga AS, saya rasa taktik kotornya itu tidak akan berjaya jika ekonomi AS sihat dan kuat sekrang,” katanya ketika berucap di konvensyen Pakatan Harapan 2016 di sini hari ini.
Lim berkata ketika rakyat AS melihat kesan pencapaian lemah ekonomi negara, mereka memutuskan untuk mengubah pentadbiran meskipun pelbagai kontroversi menyelubungi Trump termasuk tuduhan gangguan seksual.
Katanya, itulah sebabnya Pakatan kini patut tukar strategi dengan memfokuskan kepada perkara ekonomi.

Bertanding bukan untuk "syok" sahaja


Pimpinan utama Pakatan Harapan dan Bersatu di Konvensyen Pakatan Harapan hari iniPimpinan utama Pakatan Harapan dan Bersatu di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini
Lim Guan Eng Lim Guan Eng Setiausaha agung DAP kebangsaan Lim Guan Eng mengingatkan anggota Pakatan Harapan bawa parti pembangkang bukan bertanding untuk "syok" sahaja.
Namun tegasnya Pakatan Harapan bertanding untuk menggantikan BN.
"Kita bukan sekadar bertanding pilihan raya tetapi mahu menggantikan BN.
"Bertanding bukan syok-syok saja. Kalau kita nak bersama dengan parti itu tak payahlah. Hasrat kita untuk tolak BN dan gantikan BN," tegasnya di Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.
Ketua menteri Pulau Pinang itu berkata, Pakatan Harapan mesti menggantikan BN yang telah terbukti gagal menguruskan ekonomi negara.
"BN gagal dalam mengurus ekonomi negara. Ini isu utama yang Pakatan Harapan perlu tekankan," katanya.
Justeru katanya Pakatan Harapan harus menyentuh hati rakyat dengan isu ekonomi termasuk penyokong Umno BN yang turut terkesan dengan kenaikan kos sara hidup.
"Jika kita dapat menyentuh hati rakyat tentang isu ekonomi dan Pakatan Harapan dapat yakinkan kita ada cara, saya yakin BN akan tumbang, Pakatan Harapan akan jadi kerajaan baru akan datang.
"Kita pergi kepada perkara pokok tentang isu ekonomi. Sekarang kubu kuat BN juga marah dengan kualiti hidup sekarang ini. Ekonomi, ekonomi, ekonomi," katanya.

Pengundi tegar kita jangan diabaikan, kata Mat Sabu

Presiden Amanah berkata pembentukan sekutu dengan parti lain jangan sampai menjejaskan penyokong tegar pembangkang.
Mohamad SabuSHAH ALAM: Pakatan Harapan perlu terus bekerja keras menjaga pengundi tegar mereka, bukannya bekerjasama hanya dengan sesiapa saja demi kelangsungan parti, kata Mohamad Sabu.
Presiden Amanah itu memetik kemenangan Donald Trump dalam pemilihan presiden Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini dan berkata Trump menang kerana dia ada pengundi tegar daripada kumpulan rakyat AS, dengan menekankan ketuanan (kulit putih).
Katanya, pesaing Trump, Hillary Clinton menggunakan penyanyi Lady Gaga, tetapi Trump tidak memerlukan Lady Gaga kerana dia ada sokongan rakyat.
“Sebab itu kalau nak menang kita jangan hilang undi ‘core’ kita. Kalau kita nak bersahabat dengan siapa pun jangan sampai hilang undi ‘core’,” katanya ketika berucap di konvensyen Pakatan Harapan di sini hari ini.
Beliau yang popular dengan panggilan Mat Sabtu berkata pembangkang perlu bersatu untuk menjatuhkan BN pada pilihan raya umum akan datang.
“Memang elok bertanding satu logo. Semua akui bersendiri tidak kuat. Kalau semua bergabung kita akan jadi parti terkuat di Malaysia. Inilah rakyat menaruh harapan,” katanya.
Lebih 1,000 orang menyertai konvensyen itu yang bermula 8.30 pagi hingga 5 petang tadi.
Antara yang turut serta ialah bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin dan penasihat DAP Lim Kit Siang.

Demi rakyat, mereka yang dulu "jauh" kini bersama Pakatan HarapanWan AZizah Wan Ismail
Ketua pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ibrahim menyeru semua pihak menyatakan pendirian untuk terus bersama dalam gabungan Pakatan Harapan demi menyelamatkan Malaysia.
Beliau berkata, demi rakyat, persefahaman dan kesepakatan harus disuburkan untuk membina Malaysia yang lebih baik tanpa berundur kerana Pakatan Harapan memiliki semangat "lawan tetap lawan-satu lawan satu".
"Dalam begitu lama kita ditindas dalam perjuangan demi mahu memastikan kelangsungan perjuangan rakyat, sehinggakan sampai satu tahap, mereka yang dahulunya ‘jauh’ dengan kita telah bersama dengan kita.
"Kerana matlamat yang sama, ia telah merapatkan hubungan kita yang dulunya terpisah. Dengan keterpisahan itu, mengenalkan sesama kita makna perjuangan rakyat, kebajikan rakyat, dan kemajuan demi rakyat. Bak kata, pepatah melayu, “sepakat membawa berkat” dan “yang jauh kita dekatkan, yang dekat kita rapatkan”," katanya ketika berucap di Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam, semalam.
Konvensyen yang dihadiri kira-kira 1,000 pemimpin akar umbi Pakatan Harapan itu melancarkan petisyen "Bebaskan Anwar".
Malah bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga pengerusi Parti Pribumi Bersatu malaysia (PPBM) turut memakai lencana tertera tulisan "Bebas Anwar" di samping gambar bekas ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ahli parlimen Permatang Pauh itu juga mengajak seluruh pimpinan pembangkang untuk turun ke perhimpnan Bersih 5 bagi bersama-sama rakyat dari seluruh negara membantah monopoli kenaikan harga barang.
"Pada 19 November ini iaitu pada hari Sabtu hadapan, kita akan turun ke Perhimpunan Aman Bersih 5 di Dataran Merdeka bersama-sama rakyat dari segenap pelusuk negara.

PAS – pokok besar yang tidak dapat diendahkan

PPBM sedar mereka akan bertempur dengan Umno di kawasan majoriti Melayu melebihi 85%, lantas memerlukan bantuan PAS jauh melebihi DAP dan PKR.
pas
Jikalau Amanah betul dapat menggantikan PAS, Pakatan Harapan terutamanya PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) tidak akan pening kepala seperti hari ini.
Tidak akan kita kedengaran suara seorang ahli politik PKR yang mempertikaikan kelayakan “Tok Haji yang rasuah” menjadi pemimpin, tapi memilih membutakan mata pada kelayakan seorang pemimpin yang dipenjara kerana kesalahan jenayah moral untuk diangkat sebagai perdana menteri.
Tidak akan kita terlihat cubaan seorang pemimpin tertinggi PPBM melonggokkan pihak yang tidak bersama Pakatan Harapan sebagai kumpulan penyokong perdana menteri, tanpa menyedari betapa terdesaknya kelakuan beliau di mata orang awam.
Hakikatnya, walaupun terlalu pahit ditelan sesetengah pihak di dalam Pakatan Harapan, ialah PAS dengan kekuatan akar umbi dan pengaruhnya tidak boleh diendahkan sekiranya pihak pembangkang ingin mencapai kemenangan.
Kenyataan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang menggesa semua pihak agar tidak terlalu mendesak PAS adalah bukti jelas kepada perkara ini.
PAS terus hidup subur, walaupun cuba dicantas dengan pelbagai cara sejak 2015 menggunakan politik persepsi. Pokok baru yang cuba ditanam pihak yang cuba mencantasnya gagal bertumbuh, malah pokok baru itu tidak dapat berdiri jika tidak berpaut pada tuannya.
Kecenderungan pokok baru ini untuk mengacau kerusi PAS, yang akan menyebabkan parti Islam itu bertindak-balas mengacau semua kerusi yang lain, menjadi liabiliti kepada parti rakan. Kerusi PAS dan DAP boleh dikatakan saling esklusif, oleh itu impaknya akan kurang. Ini berlainan dengan kerusi-kerusi PKR, yang kebanyakkan dilepaskan PAS kepada PKR kerana tahaluf.
Inilah dilemma PKR.
Apakah pula dilemma PPBM?
PPBM mengharapkan sokongan ahli Umno yang bencikan perdana menteri. Apakah kumpulan ahli Umno ini lebih sudi bersama parti yang mendekati PAS, atau parti yang mendekati DAP? Para pemimpin PPBM yang majoritinya bekas Umno sudah pasti boleh menjawab soalan ini dengan tepat.
PPBM sedar mereka akan bertempur dengan Umno di kawasan majoriti Melayu melebihi 85%, lantas memerlukan bantuan PAS jauh melebihi DAP dan PKR. Lebih-lebih lagi PPBM tiada jentera pilihanraya kerana ia masih baru.

Abaikan saja PAS, kata NGO kepada HARAPAN

Semua parti-parti pembangkang digesa untuk menghentikan usaha memikat bagi PAS setelah parti berteraskan Islam itu tidak menunjukkan sebarang komitmen untuk bersatu menukar kerajaan.
"Pakatan Harapan (HARAPAN) perlu sedar Malaysia berada dalam keadaan yang 'bahaya' dari segi ekonomi, masyarakat serta politik dan suatu gerakan drastik perlu diambil untuk menggantikan parti pemerintah demi menyelamatkan negara ini.
"Bagi merealisasikan matlamat ini, gabungan pembangkang yang kuat diperlukan untuk menurunkan regim BN.
"Bagaimanapun, matlamat ini terjejas apabila terdapat pemimpin dalam HARAPAN dan rakan-rakannya yang masih menarik PAS ke dalam pakatan pembangkang.
"PAS dari semua tindakannya jelas menunjukkan tidak mempunyai komitmen untuk menerima jemputan HARAPAN ini dengan mengeluarkan pelbagai alasan dan syarat-syarat," kata NGO pro-HARAPAN dalam memorandum.
Gabungan yang terdiri daripada pertubuhan di peringkat akar umbi semalam menyerahkan memorandum kepada ketua-ketua parti komponen HARAPAN, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Parti Warisan Sabah semasa konvensyen pertama HARAPAN itu, semalam.

Konvensyen gamat dengan "setuju" permohonan mandat Rafizi


Peserta Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari iniPeserta Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini
Peserta Konvensyen Pakatan Harapan hari ini bersorak "setuju" setiap kali Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menyatakan cadangan dalam usaha mengukuhkan Pakatan Harapan.
Rafizi RamliRafizi RamliAhli parlimen Pandan itu antara lain memohon mandat peserta konvensyen untuk memohon Majlis Setiausaha dan Majlis Presiden Pakatan Harapan memulakan rundingan untuk pengagihan kerusi pilihan raya umum (PRU) ke-14.
"Saya mahu minta mandat untuk saya bawa isu-isu ini kepada Majlis Setiausaha dan Majlis Presiden Pakatan Harapan untuk buat keputusan.
"Saya mohon mandat pertama supaya pimpinan di peringkat tertinggi memulakan rundingan untuk pengagihan kerusi bagi pilihan raya umum akan datang.
"Saya juga mohon mandat untuk dibawa ke Majlis Setiausaha dan Majlis Presiden, kita juga kena ada had masa untuk rundingan.
"Setakat mana yang kita boleh, calon-calon bertanding di bawah satu logo," ujarnya disambut sorakan 'setuju' hadirin dewan konvensyen.
Rafizi turut menggesa usaha membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim diperhebat.
Beliau menyifatkan Konvensyen Pakatan Harapan adalah langkah untuk menyusun kembali gabungan pembangkang supaya menjadi lebih kukuh.
"Dengan adanya Amanah, PKR, DAP dan Bersatu, saya percaya rakyat tidak lagi ragu-ragu dengan Pakatan Harapan.
"Pakatan Harapan selama ini dapat sokongan baik daripada bukan Melayu.
"Pengundi Melayu masing-masing kalau diyakinkan mereka tidak teragak-agak untuk meninggalkan Umno-BN.
"Kita berdepan dengan kerajaan yang melakukan pemborosan.

Sokong satu logo, kita jadi parti terkuat, kata Mohamad Sabu

Mohamad SabuMohamad Sabu
Cadangan Tun Dr Mahathir Mohamad agar parti pembangkang, PKR, DAP, Amanah dan Bersatu bertanding di bawah satu logo disambut baik oleh Presiden Amanah, Haji Mohamad Sabu dengan keyakinan Pakatan Harapan akan menjadi parti terkuat.
"Memanglah elok bertanding guna satu logo. Semua parti pembangkang mengakui tidak kuat jika bersendirian.
"Kalau semua bergabung kita akan jadi parti terkuat di Malaysia. Inilah rakyat menaruh harapan," kata Mohamad ketika berucap di Konvensyen Pertama Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.
Menurut beliau yang kurang sihat hari ini, jika semua bersetuju, ini adalah cara terbaik untuk melawan Barisan Nasional yang menggunakan satu logo.
Mohamad juga berkata, jangan ada di kalangan parti Pakatan Harapan nanti yang mahu menjadi 'king maker'.
"Jangan kita kata kita nak jadi king maker, kalau sebelah sini jadi kerajaan kita bersama yang ini, kalau di sana jadi kerajaan kita bersama mereka.
"Kalau nak, ikat perjanjian betul-betul. Setia sebelum pilihan raya, semasa pilihan raya, selepas pilihan raya," kata beliau dipercayai menindir sebuah parti yang mahu jadi king maker dalam pilihan raya nanti.
Sebelum beliau, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berjanji akan membawa cadangan penggunaan satu logo ke Sekretariat Pakatan Harapan dengan segera untuk dikaji dari segi pelaksanaannya.
Tun Dr Mahathir ketika berucap pagi tadi mengulangi cadangannya agar kesemua parti Pakatan Harapan dan Bersatu menggunakan satu logo dalam PRU ke 14 nanti.
"Kalau kita nak kalahkan BN satu cara sahaja iaitu dengan bersatu. Kita daftar seolah-olah satu parti, kita guna satu simbol. Kita letak satu calon. Tak kira DAP ke, Amanah ke, PKR ke...asalkan itu calon kita.
"Hanya dengan cara itu kita akan dapat kemenangan," katanya.
"Kita perlu guna satu logo hilangkan identiti parti masing-masing untuk pilihan raya sajalah, pakai satu simbol," kata Mahathir ketika berucap sessi sebelah pagi tadi.
Sebelum ini, menjelang pilihan raya umum 2013 lalu, DAP pernah bersedia menggunakan logo Pas di Semenanjung dan logo PKR di Sabah dan Sarawak.

Pas tak hadir konvensyen, biar rakyat menilai

SHAH ALAM - "Biar rakyat sendiri menilai (kedudukan dan sikap Pas terhadap pakatan pembangkang)," itu respons Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar ketika ditanya mengenai ketidakhadiran Pas pada Konvensyen Pakatan Harapan, semalam.
Nurul Izzah Anwar Katanya, pihaknya sudah memberikan jemputan rasmi kepada Pas untuk menyertai konvensyen itu.
Bagaimanapun, kata Nurul Izzah memutuskan tidak mahu ambil pusing dengan perihal Pas.
"Saya tidak mahu fikir, jemputan sudah dihantar bagi pihak Pakatan Harapan. (Tentang Pas tidak hadir) Itu biar rakyat menilai," katanya ketika ditemui Sinar Online, di sini.
Sebelum ini, Ketua Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, jemputan telah diedarkan kepada semua parti pembangkang yang mempunyai matlamat sama iaitu menjatuhkan kerajaan BN demi memenangi pilihan raya akan datang.
Jelasnya lagi, jemputan yang sama diberikan kepada parti pembangkang lain turut dihulur kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pas.
Bagaimanapun ujarnya, hanya Bersatu yang memberikan maklum balas untuk hadir menyertai konvensyen itu.

Pihak bawa masalah dalam pembangkang sokong Najib, kata Tun M


Tun Dr Mahathir menerima 'standing ovation' di Konvensyen PH hari ini.Tun Dr Mahathir menerima 'standing ovation' di Konvensyen PH hari ini.
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad yang menerima 'standing ovation' di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini yakin pihak yang menimbulkan masalah di kalangan pembangkang adalah penyokong Datuk Seri Najib Razak.
"Saya berpendapat siapa yang menimbul masalah dalam pembangkang ini adalah penyokong Najib," kata Mahathir ketika memberikan ucapan khas dalam Konvensyen Pertama Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.
Tanpa menyebut mana-mana parti, bekas perdana menteri 22 tahun itu berkata, mereka boleh dakwa berjuang untuk Melayu tetapi sebenarnya sokong Najib.
"Mungkin mereka terima dedak," kata Mahathir di konvensyen itu.
"Kita akan menentang mereka yang tidak bersama dalam gerakan jatuhkan Najib," tegasnya.
Bagi beliau, ada yang berkata tak boleh terlibat sebab ada DAP.
"Saya dulu paling anti DAP, tapi itu terlalu kecil berbanding usaha jatuhkan Najib," kata Mahathir yang menyifatkan Najib terlalu melampau sekarang ini.
"Orang ini sangat berbahaya kepada negara. Hutang negara tak dapat bayar. Sudahlah tak cukup untuk bayar hutang 1MDB, kini pinjam pula kononnya nak buat landasan keretapi RM55 bilion.
"Sebelum ini dia ada RM2.6 bilion dalam akaun, kononnya Tok Arab bagi. Saya minta nak buat universiti Islam, saya dapat kosong," katanya.

'Saya demam bila Trump menang' - Mat Sabu


Mohamad Sabu

SHAH ALAM - Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu berkata, bukan semua ramalan yang dibuat menjadi sepertimana yang dijangkakan.
Mengambil contoh seperti  yang terjadi dalam isu kemenangan ‎Donald Trump yang sebelum ini diramalkan kalah teruk, namun sebaliknya yang berlaku.
"Saya demam bila Trump diisytiharkan menang, dalam 10 ramalan seperti yang dikeluarkan CNN, BBBC, dan lain-lain mengatakan sembilan Hillary, satu Trump, tapi Trump yang menang.
"Mereka buat ramalan bukan semua betul," katanya di Konvensyen Pakatan Harapan, di sini hari ini.
Ujarnya, dalam hal ini satu pengajaran boleh diambil iaitu pendekatan Trump yang menjaga undi sebenar itulah yang telah membuatkannya menang.
"Saya lihat Trump menjaga undi asas beliau iaitu (rakyat Amerika)," katanya.
Oleh itu, Mat Sabu mengajak pemimpin Pakatan Harapan agar mengambil iktibar daripada kejadian itu.
"Kita kena jaga undi sebenar kita, jangan lari daripada undi itu,
"Mereka ini berbicara setiap hari. Adakah kita akan terus setia dengan perjuangan suci ini," katanya lagi.‎

Anak muda mesti di barisan hadapan Bersih 5

Nurul Izzah Anwar Nurul Izzah Anwar Naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar menyeru anak muda turun ke himpunan Bersih 5 pada 19 November ini.
Beliau berkata, anak muda juga perlu keluar mengundi dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 dan menolak Umno BN.
"Saya percaya rakyat sudah jelek dengan pemerintah yang ada. Justeru, syarat yang ada adalah melalui pilihan raya walaupun kita sedar persempadanan semula menyebabkan kerusi marginal tidak lagi menyebelahi PH.
"Sekarang di Malaysia, ada 5 juta anak muda tidak mendaftar mengundi.
"Bila lagi di barisan hadapan, Tun Mahathir dalam himpunan Bersih 19 November," katanya di Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.
Ahli parlimen Lembah Pantai itu juga berkata, anak-anak muda tidak boleh lagi berdiam diri apabila mereka yang lantang bersuara mengkritik kerajaan yang memerintah ditahan pihak berkuasa.
"Jufazli ditangkap kerana berani memperkatakan krisis air di Sabah.
"Anak-anak muda kita yang pintar dikejar. Hanya sebar risalah baru ucap As'salamualaikum (Ashraf Nazrin) ditangkap.
"Dalam kita melakukan perubahan, kebijaksanaan politik mesti ada, orang buat jahat pada kita, kita tolak tapi tak perlu ulang pada orang lain.
Tarik rambut tepung. Pendekatan kita memandu bukan dipandu, bukan ikut naratif musuh," katanya.
Beliau juga berasa bangga dengan kewujudan Pakatan Harapan walaupun melalui pelbagai ujian.