Sabtu, 12 November 2016

Menjelang Konvensyen Pakatan Harapan

MUHYIDDIN TANGGUH SOKONG KERJASAMA DENGAN PAKATAN HARAPAN

PETALING JAYA: Rancangan untuk menandatangani ‘perjanjian kerjasama’ antara Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) pada konvensyen parti itu, Sabtu, belum dapat dilaksanakan, selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta penangguhan.
Presiden PPBM yang sebelum ini telah bersetuju untuk turut serta, dipercayai telah meminta penangguhan kerana inginkan lebih banyak masa untuk berfikir tentang kerjasama yang dirancang.
Keputusannya memberi tamparan hebat kepada konvensyen Pakatan Harapan yang akan diadakan pertama kali sejak ia ditubuhkan tahun lepas bagi menggantikan Pakatan Rakyat.
Sumber Pakatan Harapan berkata majlis menandatangani perjanjian untuk mengalu-alukan PPBM ke dalam keluarga Pakatan Harapan sepatutnya menjadi acara kemuncak konvensyen di mana Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyampaikan ucaptama.
Muhyiddin telah bersetuju dengan rancangan itu pada mesyuarat dengan pemimpin tertinggi Pakatan Harapan pada petang Selasa.
Sehari selepas mesyuarat itu, Muhyiddin telah berucap pada satu ceramah di Sijangkang, Kuala Langat, di samping Adun Meru Dr Rani Osman dan Ahli Dewan Undangan (Adun) Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi dari PAS.
Adun Kota Anggerik, Yaakob Sapari (PKR), juga menjadi salah seorang penceramah.
Keesokan harinya, Muhyiddin telah menghubungi pemimpin Pakatan Harapan bagi meminta penangguhan perjanjian kerjasama, bagaimanapun beliau menekankan bahawa beliau tidak mempunyai masalah dengan kandungannya.
Difahamkan Muhyiddin menuntut lebih banyak perbincangan dengan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan mengenai hubungan mereka dengan DAP dan Amanah.
Turut difahamkan bahawa Muhyiddin lebih berminat untuk membentuk pakatan pembangkangnya sendiri yang terdiri daripada PPBM, PKR dan PAS.

Langkah Muhyiddin condong ke Pas luas pengaruh?


Langkah Muhyidin ini merupakan satu langkah yang sangat mementingkan diri dan bakal melambatkan langkah pembangkang untuk menewaskan Barisan Nasional pada pilihan raya yang akan datang.Langkah Muhyidin ini merupakan satu langkah yang sangat mementingkan diri dan bakal melambatkan langkah pembangkang untuk menewaskan Barisan Nasional pada pilihan raya yang akan datang.
Rancangan Pakatan Harapan (Pakatan) untuk menandatangani perjanjian persefahaman diantara Pakatan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada konvensyen Pakatan Harapan esok (12 November 2016) mungkin terpaksa ditangguhkan di atas permintaan Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yasin.
Perjanjian ini dikatakan bakal menjanjikan perlawanan 1 lawan 1 diantara parti pembangkang dan Barisan Nasional.
Perubahan di saat akhir Muhyiddin dipercayai berlaku selepas program beliau bersama pemimpin Pas dalam satu program ceramah yang turut dihadiri wakil PKR.
Menurut sumber, Muhyiddin bercadang untuk menubuhkan satu gabungan beliau sendiri yang hanya dianggotai oleh Bersatu,Pas dan PKR dan mengabaikan DAP dan Amanah namun cadangan beliau ditolak oleh pimpinan Pakatan Harapan.
Satu satunya penjelasan yang dapat saya fikirkan buat masa ini mengapa Muhyidin cuba untuk menyingkirkan DAP dan Amanah melalui idea membentuk kerjasama baru parti pembangkang tanpa melibatkan DAP dan Amanah adalah bermula dari krisis dalaman parti Bersatu sendiri sekaligus dilihat sebagai langkah beliau untuk mengukuhkan kedudukan dalam gabungan parti parti pembangkang.

Hubungan Malaysia-China: Melayu dilatih miliki tabiat 'ikan'

Tan Sri Sanusi JunidTan Sri Sanusi Junid
Tabiat' bangsa Melayu seperti seekor ikan yang akan 'melompat' ketika tuannya memberi makan antara sebab negara China hari ini bersedia menjalinkan kerjasama dengan Malaysia, kata bekas veteran Umno Tan Sri Sanusi Junid.
Beliau berkata bangsa Melayu tanpa mengira kedudukan dan pangkat akan 'melompat' seperti ikan apabila mendengar ada 'King' yang membawa 'cash'- dalam budaya 'cash is King.'
"Apabila negara China melihat budaya 'Cash' atau wang boleh menjadi 'King' atau raja, maka terlintaslah di hati mereka untuk menawarkan 'Cash' kepada 'ikan-ikan' di Malaysia kerana mereka tahu 'budaya Wang' boleh membeli segala-galanya  itu sudah mula menular dalam darah daging bangsa Melayu.
"Apabila idea 'Cash is King' sudah menjadi budaya maka yang ada 'Cash' akan menjadi tuan. Dan yang paling banyak 'Cash' di dunia masakini ialah negara China, maka bangsa Melayu dalam Umno perlu bertanya sama ada mereka sudah sanggup mengorbankan ketuanan Melayu untuk menerima, bukan China Malaysia sebagai tuan, tetapi 'Ketuanan Bangsa China di Komunis China?," soalnya ahli seumur hidup Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) ini.
Beliau berkata demikian dalam blognya hari ini yang menceritakan ketika beliau menjawab Menteri Pembangunan Negara dan Luar Bandar semasa melawat ke Vietnam pada 1989 untuk menghadiri satu persidangan Center fot Integrated Rural Development for Asia and the Pasific (CIRDAP).
Beliau dan delegasi negara berkesempatan melawat rumah Ho Chi Minh dan diberitahu pegawai pemandu kediaman tersebut bahawa Ho Chi Minh sangat gemar kepada ikan dan amalannya setiap pagi ialah untuk pergi ke tepi kolam dan memberi makanan kepada ikan. Tetapi, sebelum makanan dicampak ke dalam kolam Ho Chi Minh terlebih dahulu menepuk tangannya.
Dari pemerhatian tabiat ikan dalam kolamnya inilah Uncle Ho (nama kegemaran untuk rakyat Vietnam) melihat satu persamaan dengan perangai manusia. Manusia, seperti ikan, akan mendatangi apabila ada saja signal yang menunjukkan tanda dan arah satu-satu habuan dapat diperolehi olehnya.
Cerita Sanusi lagi, berasaskan kesedaran sikap manusia yang sedemikian maka Ho Chi Minh telah melatih kader-kader parti komunisnya sehingga budaya mengikut tanpa berfikir, dan hanya kerana dorongan kepuasan nafsu, seperti ikan, tidak menjadi budaya pejuang tentera gerila Vietnam yang mahu menang mengalahkan Amerika Syarikat.
Oleh itu usaha menawarkan kemewahan, pujian, pangkat sumber kepuasan nafsu seksual, oleh pihak musuh, tidak mempengaruhi pejuang Vietnam; dan minoriti yang terpengaruh dengan budaya ikan dapat dimusnahkan oleh pejuang Vietnam.
"Sudah tentu semua ikan yang melompat waktu kami melawat kolam ikan itu pada tahun 1989 bukanlah ikan yang sama dengan yang diberi makan oleh Ho Chi Minh 20 tahun lebih yang lalu, sebelum beliau meninggal dunia pada tahun 1969.
"Jawab pemandu kami, ikan-ikan ini adalah lebih dari 20 keturunan ikan yang terdahulu. Kini kita tidak perlu beri makanan lagi kepada ikan di kolam jika kita mahu ikan itu melompat; kita hanya perlu menepuk tangan. Sebabnya ialah kerana respon 'melompat apabila mendengar tepukan sudah menjadi budaya kepada ikan di kolam Ho Chi Minh. Keadaan ikan di dalam kolam tidak lagi menunggu makanan tetapi sekadar menunggu tepukan saja untuk mereka melompat,' ujarnya.
Justeru terang Sanusi lagi, semua pemimpin China di berbagai peringkat yang berfahaman komunis seperti fahaman Ho Chi Minh, sudah tentu mempelajari pengalaman yang luar biasa yang dilalui oleh Ho Chi Minh dari perangai ikan di kolamnya.
"Pakailah songkok, kupiah atau mahkota, dan bawalah keris, pedang atau apa jua senjata, asal kita tidak menjadi budak kepada negara lain.
"Dulu Amerika Syarikat menjadi pelindung pemimpin kita sehingga kerajaan Malaysia sanggup mengorbankan kepentingan negara dengan menantangani TPPA.
"Kini negara China pula menjadi tempat sandaran maruah bangsa Melayu dan negara Malaysia.
"Pemberian BR1M sebagai 'dedak', jika banyak dipanggil 'derma', dalam bentuk-bentuk lain juga, jika berterusan, akan menjadi satu latihan dalam menyuburkan budaya bangsa Melayu untuk patuh kepada yang memberi secara tidak ikhlas, dan dipenghujungnya siapa yang tepuk tanganlah yang menjadi tuan kepada bangsa Melayu yang sudah biasa dimanjakan untuk menerima 'hadiah' sebagai upah untuk mendapat sokongan.

APA SALAHNYA JIKA SEJARAH YANG SAMA BERLAKU KEPADA NEGARA KITA?


Ketika berucap merasmikan Konvensyen UMNO Johor, sepupu Najib Razak, Hishammuddin Hussein dilaporkan memberi ingatan mengenai PRU 14 akan datang yang dianggapnya bakal menjadi paling sengit dalam sejarah perjuangan parti itu.

Beliau yang juga Naib Presiden UMNO mengingatkan, UMNO perlu bersedia menghadapi persaingan mencabar itu bagi mengelak ia menerima nasib seperti Golkar di India, Kongres di India, LDP di Jepun dan Koumintang di Taiwan yang kalah dalam pilihanraya.

Mandat lima tahun sudah hampir dua pertiga hayatnya...ini bermakna UMNO perlu mendapat mandat baru, tapi ia bukanlah semudah yang kita impikan, katanya lagi.

Ingatan Hishammuddin itu tentunya tidak lain untuk memberi semangat kepada ahli-ahli UMNO agar terus bekerja keras lagi kiranya ingin mengekalkan kuasa yang ada sekarang.
Jika tidak, bersedialah hilang kuasa seperti yang dialami oleh Golkar, Kongres, LDP dan Koumintang. Itulah matlamat beliau.

Memang hakikat mengenai titipan sejarah itu barangkali sudah pun difahami oleh ramai orang. Ia bukanlah sesuatu yang asing.

Tetapi, apa yang Hishammuddin tidak beritahu ialah apakah rakyat dan negara Indonesia, India, Jepun serta Taiwan menjadi lebih buruk dan mereka semakin mundur ke belakang berikutan kalahnya parti-parti tersebut?

Adakah negara-negara tersebut telah hancur hanya kerana kalahnya sebuah parti yang selama ini menguasai kerajaan?

1,000 DIJANGKA HADIR KONVENSYEN SULUNG PAKATAN HARAPAN

  SHAH ALAM – Pakatan Harapan akan menganjurkan konvensyennya buat pertama kali pada Sabtu ini.
Bertempat di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, konvensyen itu bertujuan membincangkan penubuhan gabungan pembangkang yang lebih besar dan kuat.
“Konvensyen Pakatan Harapan pertama kali diadakan ini akan berlangsung pada 12 November dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang. Matlamatnya adalah mewujudkan pertandingan satu lawan satu antara pembangkang melawan BN dalam PRU14.
“Konvensyen akan dihadiri 1,000 anggota daripada ketiga-tiga parti Pakatan Harapan (PKR, DAP dan Parti Amanah Negara) dan tetamu undangan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Antara yang akan hadir pada perbahasan dalam konvensyen itu termasuk Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden Amanah, Muhamad Sabu.
Difahamkan, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),  Tan Sri Muhyiddin Yasin juga akan memberikan ucapan pada konvensyen tersebut.
Menurut Saifuddin lagi, Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad akan turut menyampaikan Pidato Khas di konvensyen itu nanti.

Awan harap gabungan pembangkang lebih kukuh

Satu matlamat dan hala tuju yang fokus dalam menumbangkan Umno-BN perlu dicapai dalam konvesyen yang akan diadakan esok.Satu matlamat dan hala tuju yang fokus dalam menumbangkan Umno-BN perlu dicapai dalam konvesyen yang akan diadakan esok.Angkatan Wanita Amanah Nasional (Awan) menggesa Konvensyen Pakatan Harapan yang berlangsung esok menjadi titik tolak dalam memastikan gabungan pembangkang yang lebih kukuh menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
 Ahli Jawatankuasanya, Ustazah Mariam Abdul Rashid berkata, satu matlamat dan hala tuju yang fokus dalam menumbangkan Umno-BN perlu dicapai dalam program yang diadakan di Ideal Convention Centre (IDCC), Sham Alam itu.
“Konvensyen ini untuk memantapkan lagi gabungan pembangkang di negara kita terutama hubungan ketiga-tiga parti iaitu Amanah, PKR dan DAP dalam Pakatan Harapan.
“Kita harap hasil konvensyen ini rakyat melihat satu kekuatan sebab rakyat meletakkan harapan besar kepada Pakatan Harapan,” ujarnya ketika ditemui Malaysia Dateline hari ini selepas sidang media isu pengusiran keluarga bekas AJK masjid di Subang hari ini.
Mengulas dakwaan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menarik diri daripada menyertai Pakatan Harapan, beliau berharap bahawa itu bukannya keputusan muktamad bekas Timbalan Perdana Menteri itu.
“Tindakan Muhyiddin di saat-saat akhir itu mungkin tidak berpanjangan. Kita harap itu bukannya keputusan mutlak beliau.
“Kita mahu semua rakan dalam parti pembangkang dapat bersama dalam satu gabungan besar lagi kukuh untuk menjatuhkan Umno-BN. Hanya pakatan dalam gabungan yang besar sahaja dapat kita mencapai tujuan tersebut,” jelasnya.
Ditanya tentang gabungan berkenaan tanpa penglibatan Pas, Ustazah Mariam yang juga AJK Amanah Negeri Selangor berkata, sikap menolak parti itu menggambarkan Pas tidak mengutamakan kepentingan rakyat.
“Pas sudah berkali-kali kita ajak buka pintu tetapi pemimpin mereka mengeluarkan pelbagai kenyataan. Pada saya, kita tidak cukup masa sebenarnya. Rakyat sudah cukup tertindas dan dizalimi oleh kepimpinan negara pada masa ini.
“Kalau ada parti seperti ini, mereka tidak melihat pada kepentingan rakyat. Sepatutnya ketepikan kepentingan diri. Letakkan pada keutamaan negara,” tegasnya lagi.

PANGGIL SAYA ANTIQUE, PUPPET, GIMMICK TAK DAPAT MENUTUP KESALAHAN NAJIB – TUN M

1. Amatlah menyedihkan kerana kemampuan jurucakap Kerajaan Najib amat terhad.
2. Apabila didedah bukti berkenaan rasuah, pencurian wang Kerajaan, dan salahguna kuasa oleh Najib, jawapan yang diperolehi dari anggota kabinet kleptokratiknya terhad kepada memberi gelaran kepada saya. Memanggil saya antique, puppet, gimmick dan bermacam lagi tidak dapat menutup kesalahan Najib dan pemerintahannya; tidak dapat menidakkan dakwaan yang Najib memiliki 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadinya; tidak dapat mempertikai dakwaan DOJ yang wang ini datang dari 1MDB, tidak dapat mengembali berbillion Ringgit yang dihilangkan oleh 1MDB yang dipimpin oleh Najib, mengadakan Kerajaan kuku besi yang ditakrif sebagai Kleptokrasi iaitu Kerajaan pencuri, penyangak dan perompak.
3. Panggillah saya dengan apa nama dan gelaran pun, kebenaran dakwaan oleh saya tidak terjawab.
4. Kata pepatah Melayu anjing menyalak, bukit tak akan runtuh. Saya terima baik gelaran yang diberi kepada saya kerana ia sebenarnya adalah pengakuan bahawa segala dakwaan oleh saya dan oleh lain-lain pihak memang benar dan tidak dapat dinafikan.

PPBM sindir, hanya Malaysia selamat buat Jho Low

Datuk Kamarudin Md Nor berkata pada masa ini hanya Malaysia yang masih melindungi Low atau popular dengan nama Jho Low itu dengan tiada siasatan atau tindakan diambil terhadapnya.
Datuk-Kamarudin-Md-Nor--jho
PETALING JAYA: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mendakwa hanya Malaysia tempat selamat untuk ahli perniagaan, Low Taek Jho ketika siasatan terhadapnya dijalankan di peringkat antarabangsa berhubung kes pengubahan wang haram berkait dengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ketua penerangannya, Datuk Kamarudin Md Nor berkata pada masa ini hanya Malaysia yang masih melindungi Low atau popular dengan nama Jho Low itu dan tiada siasatan atau tindakan diambil terhadapnya.
“Satu negara lagi mencari Jho Low, semakin lama semakin berkurang negara yang selamat buat dia dan apa yang saya perhatikan, Malaysia tempat paling selamat.
“Kita nak beritahu Jho Low, baliklah, pulang ke negara. Dia sudah tidak selamat lagi di luar negara sebab ramai pihak cari dia sekarang ini,” katanya kepada FMT.
Unit jenayah kolar putih Singapura yang pertama sekali mengenal pasti Jho Low sebagai individu penting yang terbabit dalam siasatan pengubahan wang haram di republik itu.
Pendedahan berkenaan dibuat seorang penyiasat dalam perbicaraan kes pengubahan wang haram berprofil tinggi membabitkan seorang bekas pengurus bank swasta Switzerland, BSI di Singapura.
Kamarudin berkata beliau juga hairan dengan sikap dan pendekatan kerajaan Malaysia dalam menangani isu ini dan dengan sinis menyifatkannya sebagai perkara “hairan bin ajaib”.