Selasa, 1 November 2016

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Bukit Katil

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Stampin

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Bukit Gelugor

YANG INI APA !!!.. ramai menganggur, puluhan ribu berhenti kerja itu PETANDANYA APA !!!

Aiiiikk..??? Bukankah AyahJib cakap aritu katanya ekonomi negara kita BAGUS, TERBAIK, MAPAN, PAPAN, KUKUH, LURUS DI LANDASAN YANG BETUL dan blaa.. blaa.. blaa.. pernah sekali tu kata TOP TEN IN THE WORLD..

Lepas tuduh fitnah pembangkang sengaja nak burukkan k'jaan...

DI MANANYA JAMINAN KPN KHALID ITU ??!! NAMPAK TAK !!!

PELIK TAPI BENAR !!!

Awal2 lagi IGP Khalid dah beri jaminan 4 bulan lepas bhw polis akan jejaki anak tiri Najib, Riza Aziz tidak lama lagi dan polis akan ke luar negara menyoal siasat kedua-duanya.

YANG PELIKNYA, apa tindakan & jaminan IGP ketika Riza Aziz ada bersama Najib & Rosmah di Malaysia pada 31 Oktober 2016 sebelum bertolak bersama ke Beijing, China.. tak kanlah IGP Khalid mahupun pihak polis tidak tahu langsung RIZA Aziz ada bersama2 Najib & Rosmah sebelum berlepas ke China..

Jangan tabur fitnah atau kita lapor polis - Abdullah Sani

KUALA LUMPUR - Bekas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Datuk Lokman Noor Adam diminta supaya tidak menabur fitnah terhadap bekas partinya.
Kata Ahli Parlimen PKR, Abdullah Sani Abdul Hamid, dakwaan PKR menerima dana asing daripada hartawan George Soros hanya dibuat berdasarkan andaian semata-mata tanpa bukti kukuh.
Abdullah Sani Abdul Hamid Katanya, sekiranya Lokman mahu terus bercakap mengenainya, Lokman harus tampil bersama bukti-bukti kukuh berhubung dakwaan tersebut.
"Sila bagi bukti kukuh dahulu kemudian baru kita akan cerita dari situ. Jangan tabur fitnah.
"Setahu saya, kami tidak pernah menerima apa-apa dana asing. Dia (Lokman) perlu buktikan dakwaan itu sebelum sebarkannya. Jika tidak, kami terpaksa laporkan perkara ini kepada polis," katanya ketika ditemui Sinar Online, di Dewan Rakyat, hari ini.
Lokman seperti yang dipetik dari laporan Bernama pada 31 Oktober lalu mendakwa berlaku pertemuan beberapa pemimpin PKR dengan Soros di Washington DC pada penghujung 2003 antaranya melibatkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Khalid Jaafar (bekas setiausaha akhbar bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim) dan Elizabeth Wong (Exco kerajaan negeri Selangor) untuk mendapatkan dana pilihan raya umum bagi tahun 2004.
Lokman yang ketika ini merupakan Ahli Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) mendakwa Azmin telah mengesahkan dalam Mesyuarat Biro Pilihan Raya PKR sebanyak RM3 juta pertama telah diterima dan telah digunakan untuk PKR menempah bendera, t-shirt dan topi di China.

Selangor bantu peminjam PTPTN disenarai hitam CCRIS beli rumah

Iskandar berkata, Bank Rakyat bersetuju meluluskan permohonan peminjam PTPTN yang disenarai hitamkan CCRIS, jika mereka membuat sedikit pembayaran tunggakan pinjaman pelajaran.
selangor-ccris
SHAH ALAM: Kerajaan Selangor cuba membantu peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang disenarai hitamkan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) memiliki rumah melalui rundingan dengan bank bagi melonggarkan syarat pinjaman perumahan.
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, Bank Rakyat bersetuju meluluskan permohonan pinjaman perumahan peminjam PTPTN yang disenarai hitamkan itu, jika mereka membuat sedikit pembayaran tunggakan pinjaman pelajaran.
“Ini antara usaha kerajaan negeri membantu rakyat Selangor memiliki rumah, terutama dalam kalangan belia.
“Saya mempunyai hubungan baik dengan ketua pegawai operasi Perbadanan PR1MA Malaysia dan mereka mensyaratkan setiap program PR1MA disertai PTPTN agar pemohon dapat membuat semakan segera, selain berbincang bagi menyelesaikan masalah.
“Jadi, kita buat perkara sama memohon pemaju membawa PTPTN pada hari terbuka untuk semakan pemohon,” katanya dalam Dewan Undangan Negeri Selangor, hari ini.
Beliau menjawab soalan Adun Kota Damansara, Halimaton Saadiah Bohan yang ingin tahu langkah kerajaan negeri membantu lebih 70% peminjam PTPTN gagal mendapat pinjaman perumahan akibat disenarai hitamkan CCRIS.

Polis mahu ambil keterangan saya, kata Muhyiddin

Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, tarikhnya belum ditetapkan.
muhyiddin
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengesahkan beliau dipanggil polis untuk merakamkan keterangan kerana didakwa mendedahkan rahsia kerajaan mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Bekas timbalan perdana menteri itu berkata, polis menghubungi beliau minggu lalu untuk mengambil keterangannya berhubung dakwaan melanggar sumpah kerahsiaan kerajaan.
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu berkata, polis bersetuju menangguhkan tarikh bagi mengambil keterangannya, selepas beberapa perbincangan.
“Mungkin minggu depan, saya tidak tahu. Tetapi ya, mereka (polis) minta saya pergi ke Bukit Aman,” katanya di lobi Parlimen, hari ini.
Selain Muhyiddin, bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sedang disiasat polis atas dakwaan membocorkan rahsia kerajaan, ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat, minggu lalu.
Siasatan itu dibuat mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 kerana mendedahkan rahsia kerajaan, termasuk berkaitan 1MDB susulan laporan polis dibuat Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan Kelab N87 Wilayah Persekutuan.
Polis yang sepatutnya mengambil keterangan Husni semalam, bagaimanapun menangguhkannya ke minggu depan tanpa memberi tarikh tertentu.
Semalam, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, Akta Rahsia Rasmi (OSA) masih mengikat individu yang pernah menjadi anggota pentadbiran kerajaan, walaupun ahli Parlimen mempunyai kekebalan di dalam Dewan Rakyat.

Kerajaan didesak turunkan harga minyak masak


Norashidah JaafarNorashidah JaafarKenaikan mendadak harga minyak masak menjadikan suri rumah dan peniaga kecil wanita begitu tertekan dan amat berharap keputusan dikaji semula.
Timbalan Ketua  Sayap Wanita Amanah Kelantan Norashidah Jaafar berkata seluruh kumpulan wanita perlu menyatakan bantahan terhadap keputusan kerajaan ini dan perlu mendesak harga bahan utama masakan itu diturunkan segera.
"Minyak masak adalah keperluan yang amat sensitif kepada kaum wanita lebih-lebih lagi kepada yang berniaga makanan secara kecil-kecilan.
"Kepada mereka yang menjual goreng pisang dan kuih- muih yang kebanyakannya menggunakan minyak pastinya amat terasa dengan kenaikan ini," katanya ketika ditemui di pejabatnya petang tadi.
Kenaikan harga minyak ini katanya sudah pasti akan menyebabkan harga makanan yang dijual akan terpaksa dinaikkan.
"Kedua-dua pihak pembeli dan penjual akan menerima kesan dari kenaikan ini.
"Bagi penjual pula tentu akan kehilangan pembeli apabila ada yang tidak mampu menanggung kenaikan harga," katanya.
Bagi kebanyakan pembeli yang tiada pilihan katanya, beban kewangan akan bertambah akibat kenaikan harga yang semakin sukar dikawal.
Beliau berharap NGO-NGO wanita dan kumpulan-kumpulan pengguna lain segera bangkit bersama mendesak kerajaan mengambil tindakan membantu rakyat khususnya golongan wanita.
Angkatan Wanita Amanah (Awan) Kelantan katanya bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mahu berusaha mendesak kerajaan bertindak menurunkan harga bahan asas itu.

Harga sesetengah minyak masak naik hingga 60%

Pembatalan subsidi minyak masak menyebabkan sesetengah pengeluarnya menaikkan harga produk mereka sehingga 60 peratus.
Harga minyak masa Red Eagle untuk botol 5kg naik dari RM14.70 kepada RM23.70 – peningkatan RM9 atau 61.2 peratus, lapor Sin Chew Daily.

Harga botol 1kg jenama sama baik sebanyak RM2.05 (57 peratus) sementara botol 2kg pula naik RM3.35 (46 peratus).
Pengeluar minyak itu, Yee Lee Corporation Bhd, memberitahu harian itu bahawa harga ditentukan berdasar harga minyak sawit.

“Ia nampak macam inflasi, tetapi hakikatnya, ia mencerminkan harga pasaran minyak sawit,” kata pengerusi eksekutif syarikat itu Lim Kok Cheong.

Pembatalan subsidi minyak masak berkuat kuasa hari ini.

Kerajaan tidak lagi memberi subsidi pada semua jenis minyak masak, kecuali paket 1kg yang dijual pada harga RM2.50.

Zairil: PAC mengiyakan kritikan 1BestariNet merugikan

Penemuan membuktikan ia tidak wajar dilaksanakan, dan terdapat ketirisan berlaku akibat perlantikan kontraktor yang tidak menguntungkan kerajaan.
zairil-pac
PETALING JAYA: Ahli Parlimen Bukit Bendera berkata audit susulan ke atas projek 1BestariNet mengiyakan kritikannya sebelum ini, berhubung kerugian yang ditanggung kerajaan akibat pengurusan kontrak yang lemah dan perbelanjaan mencurigakan.
Zairil Khir Johari berkata penemuan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengesahkan dakwaan 1BestariNet merupakan projek mega yang menyebabkan pembaziran berbilion ringgit.
“Siasatan PAC membuktikan projek 1BestariNet tidak wajar dilaksanakan, dan terdapat ketirisan berlaku akibat perlantikan kontraktor yang tidak menguntungkan kerajaan,” katanya ketika dihubungi FMT.
“Ia sekaligus mengiyakan semua hujah saya semasa membangkitkan perkara ini pada 2013 sebaik sahaja saya masuk Parlimen.”
Projek oleh Kementerian Pendidikan bertujuan untuk menyediakan rangkaian 4G berkelajuan tinggi dan platform pembelajaran atas talian melalui persekitaran pembelajaran maya (VLE).
Projek RM4.1 bilion itu diperkenalkan bekas timbalan perdana menteri dan menteri pendidikan ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Ia dianugerahkan kepada YTL Communications Sdn Bhd secara tender terbuka.
Hari ini di Dewan Rakyat, PAC membentangkan laporan berhubung perkhidmatan 1BestariNet yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 3 dan dibentangkan di Parlimen pada 10 November 2014.
Pengerusi Datuk Seri Hasan Arifin dalam kenyataan hari ini meminta JAN melaksanakan kajian keberkesanan projek 1BestariNet dan meneliti semua dokumen perjanjian kontrak bagi memastikan kepentingan kerajaan dilindungi.
Antara perkara kontroversi yang dibangkitkan Zairil adalah pemasangan menara 1BestariNet Receiver Integrated System (1BRIS) yang berfungsi untuk menerima dan menghantar isyarat di sekolah yang tidak mempunyai struktur Rangkaian Kawasan Tempatan (LAN).
Menurut Zairil, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) mengesyorkan Kementerian Pendidikan mengenakan sewa bulanan RM1,200 kepada YTL bagi setiap tapak 1BRIS.

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Batu Pahat

DEWAN SENYAP!! Mahfuz Pertikai Tindakan Khairi Jamaludin TIDAK Hadir Final Piala Malaysia

KALAU TIDAK BERSALAH, KENAPA NAJIB SENDIRI PADAM GAMBAR ANAK TIRINYA?

Menurut kata Rizal Mansor, pembantu kepada Rosmah Mansor, penyertaan ahli keluarga Najib Razak dalam lawatan rasmi Perdana Menteri ke China adalah bersesuaian dengan amalan kebiasaan budaya masyarakat Cina dan keinginan negara itu menjalinkan keakraban melalui hubungan peribadi dan kekeluargaan.

Kata beliau, jarang untuk Najib membawa ahli keluarganya menyertai lawatan rasmi ke sesebuah negara, tetapi kali ini mahukan anak-anaknya ada bersama kerana lawatan panjang selama seminggu ke China.
Apatah lagi, katanya,  penyertaan dalam lawatan rasmi itu setelah mendapat jemputan khas untuk membawa keluarganya.

Rizal juga menambah, budaya menjalin hubungan melalui kekeluargaan itu dikuatkan lagi dengan peribahasa lama Cina yang menyebut apabila minum air, fikirkanlah punca air tersebut.

Sejak malam semalam, heboh di media sosial mengenai penyertaan Riza Aziz, anak tiri Najib yang sedang disaman oleh Jabatan Kehakiman AS, yang didapati turut serta dalam lawatan rasminya kali ini.

Gambarnya turun dari tangga kapal terbang sedang berjalan di belakang Rosmah mengundang rasa jengkel banyak pihak seolah-olah beliau individu penting dalam kerajaan Malaysia sehingga wang pembayar cukai digunakan untuk membiayainya.
Dilaporkan bahawa seorang lagi anak Najib, Norashman juga turut serta dalam lawatan rasminya ke China itu.

Di laman Facebook dan Twitter Najib pada awalnya ada disertakan tulisan mengenai ketibaannya ke China beserta gambar yang turut memaparkan wajah anak tirinya itu.

Mufti perjelas puisi 'ke mana pergi subsidi kami'

Walaupun ditulis enam tahun lalu, di tengah-tengah kontroversi terbaru pembatalan subsidi minyak masak, kecuali bagi paket 1kg, puisi mufti Perlis mungkin kembali relevan.
Menulis di Facebook semalam, Datuk Dr Asri Zainal Abidin mengakui ramai yang bertanya sama ada benar atau tidak beliau menulis puisi berjudul "Ke mana pergi subsidi kami?".
Puisi panjang itu, yang dimuat naik ke laman web beliau pada September 2010 itu antaranya mengkritik keras "rampasan" subsidi yang menurutnya menyebabkan rakyat makin susah susulan tindakan "pencuri harta bumi rakyat marhaen".
“Ramai bertanya; benarkah saya yang menulis puisi ini? Sebenarnya, puisi ini bukan puisi baru. Ia saya tulis pada tahun 2010.

“Saya tulis dengan perasaan saya sebagai seorang rakyat marhaen ketika itu dan kini masih marhaen yang sama,” katanya dalam tulisan bertajuk “Betulkah puisi Dr MAZA?”.

Mengulas puisi itu, Asri berkata “sebagai insan yang lemah”, beliau tidak dapat berdiam dan turut merasa penderitaan golongan bawahan.

“Seluruh urat dan nadi saya rasa bagai digoncang dan seakan memberontak dari dalam. Saya sering cuma untuk mengawalnya. Ia benar-benar menghiris-hiris jantung saya.

“Maka, antara cara meringankannya, saya berkarya agar ada sedikit luahan bebanan rasa. Maka, puisi ini lahir dalam keadaan seperti itu,” katanya sambil berkata ia ditulis ketika umurnya belum lagi 40 tahun.
Dicadangkan diam

Bagaimanapun, dedahnya, tulisan itu mengundang nasihat sebaliknya apabila ada pihak mahu beliau hanya menyimpannya dalam hati.
“Mereka cadangkan agar saya diam apatah lagi apabila ada kaitan dengan politik. Kata mereka hal itu boleh membawa banyak kesusahan kepada saya.

“Nanti ramai pihak cuba bertindak balas dengan pelbagai cara lalu potensi saya yang lain akan dipinggirkan. Kepada Allah saya serahkan segala urusan,” katanya.

Justeru, katanya, di era 40-an beliau kini cuba menelan nasihat itu, apatah lagi ketika berjawatan rasmi sebagai mufti.

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Puchong

DEWAN PANAS!! Macai Umno Mula MENYALAK Bila Lim Guan Eng MARAH Husni Disiasat Polis

BILA KANTOI....TIBA-TIBA GHAIBKAN..!!!!

Tweet Najib Razak yg baru tiba di negara Komunis-China pada 31 Oktober 2016 TIBA-TIBA TELAH DIGHAIBKAN kerana tweet tersebut terang2 ada anak tiri Najib, Riza Aziz ikut sekali bersama2 rombongan kabinet kerajaan tersebut...

BILA DAH SALAHGUNAKAN HARTA KERAJAAN UNTUK KEPENTINGAN KELUARGA, ALLAH TUNJUKKAN SATU PERSATU KEBOBROKAN NAJIB & KERAJAAN UMNO-BN !!!

Makin lama Najib jadi PM semakin byklah aset2 negara bakal tergadai...

Melayu AMENO dalang gadai aset negara, CINA-DAP YANG DISALAHKANNYA.

Melayu AMENO BERSETONGKOL DENGAN KOMUNIS-CHINA pemakan2 dedak jamban baju merah terus buta membisu.. JANJI DAPAT DEDAK RM50 + ROTI + T-SHIRT MERAH... sudah memadai

Bila di Malaysia guna sentimen perkauman pula...

DEDAK GRED APA yg dimakan oleh Pegawai Khas Rosmah Mansor, RIZAL MANSOR INI, hinggakan akur hormat budaya China bg menghalalkan Najib punggah anak-beranak naiki jet mewah VVIP kerajaan ke negara Komunis-China..??!!!

PATUTLER LIAT NAK BERHENTI DARI JAWATAN PM...

Didakwa sejumlah AS$170 juta (RM710 juta) masuk ke akaun peribadi Ambank Najib ??!!!

Bagaimana pula dgn 'derma' RM2.6 bilion ??!!!

Kementerian Kewangan anugerahkan lesen kepada China Construction Bank

Menurut Bank Negara kehadiran China Construction Bank dijangka mengukuhkan hubungan ekonomi dan kewangan kedua negara
mof-cbc
PETALING JAYA: Kementerian Kewangan menganugerahkan lesen bank perdagangan kepada China Construction Bank (Malaysia) Berhad atau CCB Malaysia, anak syarikat milik penuh China Construction Bank Corporation Ltd.
Bank Negara Malaysia (BNM) membuat pengumuman itu dalam satu kenyataan hari ini, ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di China untuk kunjungan rasmi.
BNM menjelaskan penganugerahan lesen perdagangan kepada CCB Malaysia – kali pertama di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 – atas dasar “kekukuhan kehematan dan keupayaan China Construction Bank Corporation Ltd untuk memberikan manfaat kepada kepentingan Malaysia”.
Menurut BNM, CCB Malaysia akan memberikan tumpuan utama pada pembiayaan projek prasarana yang akan menambah nilai ke arah transformasi menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.
“Kehadiran CCB Malaysia dijangka mengukuhkan lagi hubungan ekonomi dan kewangan antara Republik Rakyat China dengan Malaysia, serta menyumbang ke arah pembangunan sektor kewangan yang berkesan dan dinamik di Malaysia.”
Pengumuman BNM itu menyusuli pengumuman Najib yang memuji China sebagai kawasan sejati dan rakan strategik.
Minggu lepas Dewan Rakyat meluluskan keahlian Malaysia dalam institusi kewangan antarabangsa yang dipimpin China, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).
China Construction Bank Corporation Ltd diasaskan pada 1954, dan pada 2015 berada di tangga ke-5 dalam kalangan bank tersenarai di dunia.

Bekas pegawai bank berkaitan 1MDB kaut RM78j

Bekas pegawai bank yang berkait rapat dengan 1MDB, Yeo Jiawei telah mengaut sejumlah S$26 juta atau RM78 juta pada usia 32, menurut laporan Straits Times Singapura.
Hal tersebut dimaklumkan kepada Mahkamah Singapura dengan bekas kakitangan BSI Bank itu didakwa atas empat pertuduhan antaranya pengubahan wang haram, pemalsuan dan penipuan.
Bekas penyelia Yeo, Kevin Swampillai memberi keterangan dalam perbicaraan tersebut sebagai saksi.
Swampillai mengakui, beliau juga menjana sejumlah S$6.95 juta atau RM21 juta dalam 'keuntungan rahsia' dengan 'melaksanakan pelbagai struktur dan menjalankan urusan kewangan' untuk sekumpulan pelanggan BSI.
Beliau kini menganggur setelah BSI Bank bertindak menggantung pekerjaannya.
Swampillai memberi keterangan tentang bagaimana Yeo bersama-samanya bekerja dengan pihak pengantara untuk menjana 'untung rahsia'.
Tambah beliau, antara punca komisen rahsia tersebut adalah Bridge Partners Management International yang turut mengendalikan 'unit dana' 1MDB.
Satu lagi sumber komisen yang lain, jelas Swampillai, adalah kumpulan wang yang dinamakan Devonshire.
Menurut Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat, Devonshire Capital Growth Fund adalah salah satu daripada tiga dana yang digunakan untuk mengalihkan dana AS$1.59 bilion dari 1MDB Global Investment Limited kepada Tanore Finance.
Beliau juga memberi keterangan bahawa Yeo telah meninggalkan BSI Bank pada tahun 2014 untuk bekerja dengan ahli perniagaan Malaysia bernama Low Taek Jho yang lebih dikenali sebagai Jho Low.

Adun BN Selangor bangkitkan isu Raja Berpelembagaan


Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) Selangor hari ini mempersoalkan sejauhmana pentadbiran kerajaan negeri di bawah pimpinan Pakatan Harapan dan Pas mempertahankan institusi DiRaja di negeri itu.
Penyelaras Adun Selongor Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan ketika membahaskan Bajet Selangor 2017 hari ini menekankan bahawa kerajaan negeri sebelum ini pernah  berikrar untuk mempertahankan institusi Raja Berperlembagaan.
Namun ia bercanggah dengan pendirian politik Pakatan Harapan dan Pas yang memerintah di negeri itu dengan perlembagaan parti DAP sendiri.
"Matlamat menubuhkan konsep demokrasi yang berlandaskan nilai demokrasi sosial di Malaysia menerusi perjuangan Parlimen berperlembagaan.
"Maknanya nak tukar Raja Berpelembagaan kepada Parlimen Berpelembagaan. Nak buang institusi Raja," ujarnya ketika menyampaikan ucapan dalam Mesyuarat Ketiga (Bajet 2017) Penggal Empat Dun Selangor ke-13 hari ini.
Mat Nadzari yang juga Adun Batang Kali berkata, BN terbukti mendukung dan menjunjung institusi Raja malah bertanggungjawab sepenuhnya membina Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Tubuh Negeri serta memastikan fungsi institusi Raja dimasukkan serta dimemartabatkan.
"Ikrar memang senang dibuat, tetapi harus dibuktikan dengan tindakan. Kami BN telah buktikan dengan 'track record' sebenar sejak 60 tahun yang lalu.
"Apakah nasib institusi di Raja di bawah pakatan pembangkang?" soalnya.

MP Umno "hampir tumbuk" MP PKR dalam Dewan Rakyat

Ketegangan memuncak di Dewan Rakyat hari ini apabila ahli parlimen BN dan pembangkang hampir bertumbuk.
Kekecohan dilaporkan tercetus, tidak lama selepas Rafizi Ramli (PKR-Pandan) mengakhiri ucapannya.
Kamera parlimen kemudian difokuskan kepada Timbalan Speaker Datuk Ismail Mohamad Said, yang mengarahkan kedua-dua, G Manivannan (PKR-Kapar) dan Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid (BN-Kota Tinggi) untuk duduk.
Ismail kemudian mengarahkan Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru) untuk menyerahkan telefonnya kepada bentara parlimen untuk dipadamkan gambar yang dirakamkan kerana tindakan itu adalah dilarang.
Adalah tidak jelas apa sebenarnya berlaku tetapi Manivannan dan ahli parlimen pembangkang lain mendakwa Ehsanuddin menuju ke tempat duduk mereka dan mahu bertumbuk.
Bagaimanapun, menurut mereka, pegawai parlimen meleraikan Ehsanuddin dan Manivanan.
Ketegangan di antara kedua-dua mereka dilaporkan bermula sejak malam semalam, apabila ahli parlimen PKR itu enggan membiarkan wakil Kota Tinggi mencelah perbahasan ucapan belanjawannya.
Manivannan ketika itu berbahas mengenai masalah sosial dan berkata golongan wanita mungkin terpaksa melacurkan diri manakala golongan belia pula menjual dadah jika beban ekonomi tidak diringankan.
Ehsanuddin bangkit dan berkata bahasa itu adalah tidak wajar dan beliau boleh didengar mengkritik wakil Kapar sepanjang ucapannya.
Pada akhir perbahasan itu, Manivannan menjadikan wakil Umno itu sebagai sasarannya dan berkata: “Kalau anak jantan keluar sekarang.”
Manivannan kemudian memberitahu Malaysiakini bahawa ahli parlimen Umno itu tidak bertemu dengannya dan beliau menjangkakan isu berkenaan telah berakhir.

Parti komponen BN pandai kritik, tetapi tak bantah Bersih 5, kata Jamal

Jamal berkata, parti komponen BN tidak sepatutnya hanya mengkritik dan memberi komen yang akan menimbulkan ketegangan dalam parti itu.
jamal-bn-bersih
PETALING JAYA: Parti komponen Barisan Nasional (BN) diingatkan jangan hanya pandai mengkritik gerakan Baju Merah, tetapi tidak menyumbang idea untuk menentang perhimpunan Bersih 5, kata Datuk Jamal Yunos.
Ketua gerakan Baju Merah itu berkata, MIC, MCA dan Gerakan sepatutnya menyambut baik gesaan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin membenarkan ahlinya menyertai perhimpunan balas Baju Merah bagi menentang himpunan Bersih 5.
“Sepatutnya, mereka (parti komponen BN) kalau tak faham atau mungkin buat tak faham, panggil kami bincang, sebab sebelum ini saya cuba memberi penerangan kepada mereka, tetapi mereka sengaja tak mahu menyambut salam saya untuk menerangkan tujuan gerakan (Baju) Merah.
“Kalau mereka nak bincang kita terbuka, jangan pandai membuat kritikan tetapi langsung tidak memberi pandangan, setakat mencemuh dan beri komen yang akan menimbulkan ketegangan dalam suasana baik antara pakatan BN,” katanya kepada FMT hari ini.
Semalam, MIC, MCA dan Gerakan tidak bersetuju dengan tindakan Khairy membenarkan ahli Pemuda Umno menyertai perhimpunan balas gerakan Baju Merah terhadap Bersih 5 kerana tindakan itu boleh mencetuskan ketegangan kaum.
Ketua Umno Bahagian Sungai Besar itu turut mengucapkan terima kasih kepada Khairy yang memahami keadaan sebenar.
“Terima kasih kepada Khairy Jamaluddin kerana memahami apa yang sedang berlaku, perkara yang sedang berlaku, jelajah Bersih 5 menabur fitnah menghasut rakyat turun demo pada 19 November.
“Sepatutnya, rakan komponen BN turut membantah himpunan kuning, kerana maksud Khairy tidak ada kuning, tidak ada merah,” katanya.

Pembantu Rosmah sembang Riza sertai rombongan ke China atas pelawaan Beijing

Rizal berkata, adalah normal jika perdana menteri mahu anak-anaknya bersama ketika lawatan panjang selama seminggu, apatah lagi najib menerima jemputan khas Beijing untuk membawa keluarganya ke sana.
rizal-mansor-perdana-menteriPETALING JAYA: Satu-satunya alasan 2 anak Datuk Seri Najib Razak dan isterinya menyertai lawatan rasmi delegasi Malaysia ke China kerana Beijing mempelawa mereka sekeluarga ke sana, kata pembantu perdana menteri.
Rizal Mansor melalui Facebooknya hari ini mempertahankan keluarga majikannya dengan berkata, Najib jarang membawa keluarganya untuk lawatan rasmi, tetapi kunjungan ke China kali ini adalah satu pengecualian.
“Adalah normal jika perdana menteri mahu anak-anaknya bersama ketika lawatan panjang selama seminggu, apatah lagi jika terdapat jemputan khas untuk membawa keluarga.
“Kerajaan China menjemput perdana menteri dan keluarganya dalam lawatan ke China kali ini. Mereka yang arif dengan budaya China pasti tahu ianya satu kebiasaan untuk pemimpin China menjalin keakraban melalui hubungan peribadi dan keluarga dengan pemimpin lain,” katanya.
Hari ini, Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli mempertikaikan keperluan anak tiri Najib, Riza Aziz menyertai delegasi Malaysia ke China kerana dia tidak sepatutnya diberikan layanan istimewa, sebaliknya perlu ditahan serta disiasat.
Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) mendakwa Riza menggunakan dana 1MDB untuk membiayai pembikinan filem Wolf of Wall Street, di mana namanya bersama jutawan, Low Taek Jho turut disebut dalam saman sivil difailkan jabatan itu bagi merampas aset bernilai AS$1 bilion (RM4 bilion) berkaitan 1MDB.
Rizal berkata, hubungan dua hala Malaysia-China terjalin sejak 1974, ketika pentadbiran bapa Najib, Tun Abdul Razak, menjadikan Malaysia negara pertama Asean menjalin hubungan diplomatik dengan Beijing.
Beliau berkata, lawatan rasmi kali ini bakal menyaksikan berpuluh-puluh perjanjian perdagangan dan pelaburan dimeterai dan ia bakal membawa puluhan bilion ringgit pelaburan dan manfaat kepada Malaysia.

Kes Riza & Najib di China di bawa bincang di Parlimen

4 strategi Ahmad Maslan (Run Forest Run)

Rafizi Sembur Hujah BERAPI,Kenapa Riza Aziz Naik JET Dengan Najib?

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Beruas

Bahas Bajet 2017 - MP AMANAH Sepang

Bahas Bajet 2017 - MP DAP Bukit Bendera

Bahas Bajet 2017 - MP PKR PJS

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Ampang

Bajet Belum Lulus, Tapi Harga Minyak Dah Naik

Khalid Samad: Anwar still first choice for PM post

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Subang

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Kuantan

Yang jahat dan suka rusuhan adalah 'Geng Merah', dakwa Hanipa

'Riza Aziz boleh naik jet tapi Sekinchan tak boleh naik'

Ahmad Maslan elak jawab soalan harga minyak

'IGP tak boleh buat macam pembangkang suka menghukum orang lain' - Annuar Musa

Kabinet Bayangan: Muhyiddin Tak Terlibat

"Polis minta datang Bukit Aman, mungkin minggu depan," dedah Muhyiddin

Minyak global menjunam ke paras AS$40 setong jika OPEC gagal

Goldman Sachs Group Inc. memberi amaran harga minyak global dijangka menjunam ke paras AS$40 jika rundingan antara anggota-anggota Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (Opec) pada bulan ini gagal.
Memetik laporan Bloomberg, para penganalisis Goldman termasuk Damien Courvalin dalam nota bertarikh 31 Oktober 2016 menyebut, kekangan dalam melaksanakan kuota pengeluaran selain perbalahan antara anggota OPEC mengurangkan kebarangkalian untuk rundingan tersebut berjaya.
"Kekangan kemajuan dalam melaksanakan kuota pengeluaran dan perbalahan yang meningkat antara pengeluar OPEC memberi bayangan tidak positif untuk memeterai perjanjian pada 30 November ini," ujarnya.
Negara-negara anggota OPEC bakal bertemu di Vienna untuk melaksanakan pengurangan pembekalan pertama dalam tempoh lapan tahun dan mendapatkan sokongan pengeluar lain bukan ahli OPEC untuk menyertai tindakan sedemikian, terutama Rusia.
Setakat jam 4.13 petang ini, minyak mentah Brent didagangkan pada paras AS$49 setong.
Di peringkat tempatan, untuk November 2016, harga baru RON 95 ditetapkan pada RM1.95 seliter, RON97 pada RM2.30 seliter dan diesel pada RM1.90 seliter, menurut Paultan.
Ini bermakna berlaku kenaikan 15sen untuk setiap jenis minyak bermula tengah malam tadi.
Harga baru ni juga sekali gus mencatat rekod sebagai harga bahan bakar paling tinggi untuk tahun ini.
Walaupun mendapat kecaman pelbagai pihak ekoran kenaikan tersebut yang dibimbangi menambah beban rakyat negara ini, Menteri Kewangan Kedua Datuk Johari Abdul Ghani berkata, kenaikan petrol bulan ini sepatutnya 20sen dan bukan 15sen.
Kata Johari, keadaan itu berlaku kerana berdasarkan harga semasa petrol pada Oktober tetapi perdana menteri berpendapat kenaikan itu wajar dikurangkan sedikit untuk pengguna.

Lebih 75,000 pekerja diberhentikan sejak 2015

Sektor kewangan dan insurance mencatatkan pemberhentian paling tinggi, diikuti sektor perkilangan, pengangkutan dan penyimpanan
Deputy-Human-Resources-Minister-Ismail-Abdul-MuttalibKUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Manusia mendedahkan 75,819 pekerja diberhentikan sejak 2015.
Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Ismail Abdul Muttalib berkata kontrak pekerjaan ditamatkan dalam dua cara – penamatan kontrak perkhidmatan oleh majikan atau melalui skim pemberhentian secara sukarela (VSS).
“Pada 2015, 44,343 pekerja diberhentikan, membabitkan 24,452 (55.1%) pekerja dalam kategori pertama, dan 19,891 (44.9%) pekerja memilih VSS.”
“Bagi tempoh 1 Januari sehingga September tahun ini, 31,476 pekerja diberhentikan, daripada jumlah itu 17,051 (54.2%) pekerja diberhentikan majikan manakala 14,425 (45.8%) memilih VSS,” katanya.
Beliau menjawab soalan Mastura Mohd Yazid (BN-Kuala Kangsar) di Dewan Rakyat yang meminta jumlah pekerja yang diberhentikan kerja kerana ketidaktentuan ekonomi dunia.
Ismail berkata sektor kewangan dan insurans mencatatkan pemberhentian paling tinggi (17,568 orang), diikuti sektor perkilangan (9,203 orang) serta pengangkutan dan penyimpanan (6,512 orang).
Katanya sebab penamatan khidmat antara lain kerana ketidakstabilan pasaran, tiada atau merosotnya permintaan terhadap barangan dan perkhidmatan, pengoptimuman teknologi komunikasi maklumat, penutupan perniagaan sepenuhnya atau sebahagian, pengecilan tenaga kerja, pengambilalihan syarikat, penstrukturan semula organisasi dan penggabungan syarikat.
“Kita bersimpati dengan para pekerja terbabit dan kementerian melaksanakan inisiatif untuk memastikan mereka boleh mencari peluang pekerjaan lain.
“Ini termasuk ekspo kerjaya di seluruh negara,” katanya.

'Harga petrol patut naik 20 sen tapi Najib kurangkan kepada 15 sen' kata Menteri Umno

Husni boleh cakap apa sahaja dalam Parlimen, tegas MP BN

Rakyat kurang sensitif isu rasuah,1MDB banding kenaikan harga petrol,minyak masak


Mohamad Sabu 1Mohamad Sabu 1Sensitiviti rakyat negara ini terhadap kenaikan harga minyak sepatutnya seiring dengan rasuah dan penyelewengan yang berlaku dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan juga projek bekalan air di Sabah, kata Presiden Amanah Mohamad Sabu.
Beliau berkata, ekonomi negara yang sedang parah dan pengurusan wang negara yang pincang, rakyat khususnya orang Melayu dan Bumiputera dakwanya pejam mata melihat rasuah dan penyelewengan berlaku.
"Kepada rakyat khasnya Orang Melayu dan bumiputera, janganlah kerana pemerintah ini dikuasai bumiputera maka kita pejamkan sahaja mata membiarkan rasuah dan penyelewengan terus berlaku, sekalipun negara menuju kehancuran dan rakyatnya menderita," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.
Walaupun beliau berada lega kerana rata-rata rakyat begitu sensitif dengan pengumumna kenaikan harga bahan api dan minyak masak yang begitu mendadak.
Namun beliau berasa sedikit kecewa kerana sebahagian masyarakat pula ujarnya,sensitiviti sama tidak terasa kepada isu rasuah dan penyelewengan kuasa.
"Isu 1MDB contohnya, telah menyebabkan kecurian khazanah negara berbilion ringgit sehinggakan pelakon filem terkenal Leonardo Di Caprio sanggup memulangkan semula wang yang diupah untuk beliau berlakon dari sumber wang haram dari Malaysia.
"Dua buah bank ditutup dan asetnya dibekukan kerana terlibat dengan wang haram sementara DOJ Amerika Syarikat dan kerajaan Switzerland telah memulakan tindakan ke atas penggubahan wang haram berkait 1MDB di negaranya.
"Saya masih hairan dengan sikap sebahagian rakyat negara kita. Barangkali kerana kesan 1MDB tidak dilihat menimpa individu rakyat secara langsung, maka sensitifnya kurang.

Kami juga mangsa gangguan seksual murid, kata NUTP

Ada kes pelanggaran etika perguruan yang melibatkan unsur percintaan antara pendidik dan murid, kata presidennya.
nutpPETALING JAYA: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) hari ini mendakwa pelajar tingkatan 4 dan 5 juga bersalah dalam kes gangguan seksual melibatkan guru.
“Ada dalam kalangan pelajar sekolah menengah tingkatan 4 dan 5 yang mengganggu guru secara seksual. Para cikgu, terutamanya cikgu lelaki jika tidak berhati-hati akan terperangkap,” kata Presiden NUTP Kamarozaman Abd Razak yang memimpin kesatuan mewakili lebih 430,000 kakitangan pengajar itu.
Kamarozaman meminta orang ramai faham gangguan seksual bukan salah guru sahaja, susulan laporan terdapat 15 kes guru mencabul kehormatan pelajar antara 2010 hingga 2016.
Semalam, Dewan Rakyat diberitahu Kementerian Pendidikan yang guru terlibat akan disiasat sebelum dipindahkan ke daerah lain untuk diletakkan di bawah pengawasan dan pemantauan Jabatan Pelajaran Negeri.
“Dalam kes sebelum ini, jika didapati memang ada perlakuan dari guru-guru, memang dia akan hilang kerja dan ada yang dibuang,” katanya.
Menurut Kamarozaman, ada kes pelanggaran etika perguruan yang melibatkan unsur percintaan antara pendidik dan murid.
Bagaimanapun, beliau berkata guru perlu profesional “kerana ia melibatkan emosi dan perasaan”.
“Jatuh cinta akan berlaku dan di situlah bermulanya gejala tidak elok di antara guru dan murid,” katanya kepada FMT.
“Kita sendiri diajar dalam psikologi kanak-kanak semasa di universiti ataupun di institut pendidikan guru dan didedahkan mengenai perkara ini.
“Sebagai pendidik dia mesti ikhlas sebagai guru dan haruslah anggap anak murid sebagai anak.”

Umno campak baldi, DAP kutip serah pada PKR Pahang

Exco Selangor berkata negeri yang ditadbir kerajaan BN juga mengalami masalah catuan air, sementara masalah bekalan air di Selangor berjaya diselesaikan.
sekinchanSHAH ALAM: Adun DAP mengucapkan terima kasih kepada Pemuda Umno yang mencampakkan baldi dan botol air di depan pusat pentadbiran kerajaan negeri Selangor di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) hari ini.
Adun Sekinchan Ng Suee Lim berkata semua baldi yang dicampak itu sudah dikutip dan diserahkan kepada negeri lain yang mengalami masalah air.
“Pemuda Umno campak baldi tanda protes kononnya tiada air. Sekarang ini kita dapati Johor dan Pahang tiada air. Ada kawasan yang mengalami catuan sehingga 6 bulan pun ada.
“Isunya ialah di kawasan mereka (Barisan Nasional) banyak masalah,” katanya kepada pemberita di lobi DUN Selangor.
Beliau berkata demikian sebagai respons terhadap tindakan sekumpulan Pemuda Umno yang mengadakan protes di depan Bangunan SSAAS pagi tadi.

Duit SRC 'tersangkut' di Bank BSI, kata menteri Umno

Wang pelaburan syarikat Kementerian Kewangan SRC International tidak dapat dikeluarkan dari Bank BSI selepas bank Switzerland itu berdepan siasatan berkaitan 1MDB, kata Menteri Kewangan II Datuk Johari Abdul Ghani.
“Kebanyakan wangnya yang dilabur, mereka letak di Bank BSI.

“Oleh kerana Bank BSI sedang disiasat, saya diberitahu oleh pengurusan SRC bahawa wang itu berada di BSI Bank tetapi dibeku dan oleh itu mereka tidak dapat ambil balik.

“Tetapi saya tidak dapat beri kamu perincian lebih daripada itu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucap utama dalam Sidang Kemuncak Pasaran Modal Malaysia ke-21 di sebuah hotel di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau mengulas soalan berkaitan rancangan SRC untuk membayar faedah tahunan kepada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

SRC meminjam RM4 bilion daripada tabung itu.

Johari berkata mereka mempunyai rancangan untuk membayar faedah itu tetapi enggan mendedahkan maklumat lanjut.

4 lebuh raya berhak naikkan tol tahun depan, kata menteri

Hanya empat lebuh raya berhak menerima kenaikan tol pada tahun depan berdasarkan perjanjian konsesi lebuh raya yang sedang berkuat kuasa.
Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata lebuh raya berkenaan ialah Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur (EDL), Lebuhraya Kajang–Seremban (Lekas), Lebuhraya Senai–Desaru (SDE) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE).
"Anggaran jumlah pampasan tol tahun 2017 bagi empat lebuh raya tersebut ialah RM59.77 juta," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Lim Guan Eng (DAP-Bagan) di Dewan Rakyat, hari ini.
Lim ingin tahu hasil perbincangan dengan syarikat konsesi lebuh raya yang akan menaikkan tol tahun depan dan jumlah pampasan yang perlu dibayar kerajaan sekiranya tol tidak dinaikkan.
Lim turut bertanya mengenai kos pembinaan dan kutipan tol di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) setakat ini, serta sebab tol di lebuh raya itu tidak dimansuhkan.
Fadillah berkata lebuh raya itu dibina pada 1989 dan siap pada 1994 dengan kos RM5.9 bilion yang ditanggung sepenuhnya oleh syarikat konsesi kecuali kos pengambilan tanah yang ditanggung kerajaan.
Berdasarkan perjanjian asal (1988), beliau berkata konsesi lebuh raya itu sepatutnya tamat pada 2018 namun, berikutan usaha mengurangkan kesan kenaikan tol, kerajaan terpaksa menstruktur semula kadar tolnya iaitu pada 1999, 2002 dan 2011.
"Di bawah penstrukturan PLUS terkini (2011), semua konsesi tol lebuh raya di bawah syarikat PLUS Berhad – termasuk Lebuhraya Utara Selatan – telah diselaraskan yang mana ia akan berakhir pada 31 Dis 2038," katanya.
Fadillah berkata sehingga akhir 2015, jumlah kutipan tol keseluruhan di Lebuhraya Utara Selatan sahaja ialah RM36.39 bilion.

Kenapa Riza naik jet kerajaan, sertai delegasi Malaysia ke China?

Rafizi berkata, Riza sepatutnya ditahan dan disiasat atas peranannya dalam skandal 1MDB.

KUALA LUMPUR: Seorang wakil rakyat pembangkang hari ini mempersoalkan keperluan anak tiri perdana menteri, Riza Aziz menyertai lawatan rasmi delegasi Malaysia ke China.
Rafizi Ramli (PKR-Pandan) berkata, Riza menaiki pesawat kerajaan dan ia jelas ditunjukkan dalam tangkap layar liputan RTM 1, ketika Datuk Seri Najib Razak tiba dengan pesawat khasnya di Terminal VIP Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing, pada jam 12.30 tengah hari semalam.
Lawatan rasmi itu bertujuan membincangkan kerjasama dua hala dalam bidang perdagangan dan pelaburan, pendidikan, pertahanan, pertanian, pelancongan dan kebudayaan, sains dan teknologi.
“Kenapa Riza Aziz berada dalam jet yang dibayar dengan wang pembayar cukai? Ia ditunjukkan melalui tangkap layar RTM. Pesawat-pesawat ini mahal.
“Dia tidak boleh diberi layanan istimewa. Dia perlu ditahan dan disiasat,” kata naib presiden PKR itu ketika membahaskan Bajet 2017 di Dewan Rakyat, hari ini.
Pada 20 Julai lalu, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) memfailkan saman sivil untuk merampas aset bernilai AS$1 bilion (RM4 bilion) berkaitan 1MDB, di mana Riza dan jutawan, Low Taek Jho turut disebut dalam saman itu.
DoJ turut mendakwa Riza menggunakan dana 1MDB untuk membiayai pembikinan filem Wolf of Wall Street.

Bersih tempatkan 1,000 petugas pada 19 November

Penganjur perhimpunan Bersih 5 berkata mereka berharap polis akan bekerjasama dan menyediakan anggota keselamatan pada hari itu.
bersih-securityKUALA LUMPUR: Bersih 2.0 menyediakan 1,000 anggota keselamatan dan 80 pegawai perubatan termasuk doktor, jururawat dan paramedik yang akan bersiap sedia untuk perhimpunan Bersih 5 pada 19 November depan.
Menurut kenyataan yang dikeluarkan hari ini notis 10 hari sudah diserahkan kepada PDRM seperti termaktub di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 untuk perhimpunan pada dijadualkan bermula 10 pagi hingga 6 petang.
Notis dihantar ke balai polis di Brickfields, Dang Wangi, Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dengan tindakan susulan akan dibuat pada minggu depan.
“Kami berharap polis akan bekerjasama dengan kami dan menyediakan anggota dan keselamatan pada 19 November nanti,” katanya dalam kenyataan itu.
Kenyataan itu turut mengumumkan 2 tempat berkumpul bagi peserta iaitu di Dataran Maybank di Jalan Bangsar dan Masjid Negara, sebelum berarak untuk berhimpun di Dataran Merdeka.
Bersih 5 diadakan sebagai respons kepada krisis politik akibat skandal 1MDB dan mencadangkan 5 tuntutan untuk pembaharuan dalam institusi negara iaitu pilihan raya bersih, kerajaan bersih, kukuhkan demokrasi berparlimen, hak membantah dan memperkasa Sabah dan Sarawak.

Pas tak terima jemputan konvensyen Pakatan Harapan - Nik Abduh

KUALA LUMPUR  - Pas hari ini mengesahkan belum menerima sebarang jemputan ke Konvensyen Pakatan Harapan yang akan diadakan pada 12 November depan.
Perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz ketika ditemui pemberita di pekarangan Dewan Rakyat, di sini, hari ini.
Nik Abduh Nik Abdul Aziz "Tidak ada (jemputan untuk sertai Konvensyen Pakatan Harapan) sebab tidak ada hubungan (kerjasama). Kita tidak berhubung dengan Pakatan Harapan, hanya mempunyai hubungan dengan PKR sahaja.
"Saya tidak fikir Pakatan Harapan akan jemput Pas sertai kabinet bayangan," katanya.
Pakatan Harapan yang disertai PKR, DAP dan Amanah sudah memulakan rundingannya dengan parti pembangkang lain termasuk Pas dalam menjalinkan kerjasama melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua sekretariat gabungan itu, Datuk Saifuddin Abdullah turut membayangkan beberapa pengumuman penting termasuk kabinet bayangan pada konvensyen yang akan diadakan pada 12 November.
Saifuddin berkata, rundingan turut diadakan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin.
"Kita tidak fikir lagi (untuk tolak sekiranya ada jemputan). Tawaran itu tidak ada lagi sebab hubungan kita (hanya) dengan PKR. Jadi hubungan berkaitan dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) itu kita tidak layan sebab sudah putus hubungan dengan mereka," ujarnya.

Siasatan polis ke atas Husni tak sah, kata Wan Azizah

Siasatan ke atas Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah atas alasan kononnya beliau melanggar sumpah kerahsiaan adalah tidak mengikut perlembagaan, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Beliau memetik Perkara 63 (2) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa "Tiada seorang pun boleh dikenakan apa-apa prosiding dalam mana-mana mahkamah berhubung dengan apa-apa diperkatakan [...] semasa mengambil bahagian dalam mana-mana prosiding sama ada di Parlimen atau mana-mana jawatankuasanya."
Walaupun terdapat pengecualian daripada imuniti parlimen mengikut Perkara 63 (4), beliau berkata pengecualian itu berkaitan dengan kesalahan di bawah Akta Hasutan 1948, dan undang-undang yang berkaitan dengan kedudukan bahasa kebangsaan, kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera, dan kedudukan raja-raja Melayu.
"Apa yang jelas ialah bahawa 1MDB yang disentuh oleh Ahli Parlimen Tambun, tetapi juga oleh Ahli Parlimen Pagoh (Tan Sri Muhyiddin Yassin) dan Ahli Parlimen Semporna (Datuk Seri Mohd Shafie Apdal) tidak mempunyai sebarang kaitan dengan Akta Hasutan.
"Akta Rahsia Rasmi 1972 juga tidak terpakai dalam keadaan ini, dan hanya dalam situasi di mana dokumen yang merupakan rahsia rasmi kerajaan terdedah.
"Perlindungan di bawah Perkara 63 adalah perlu untuk memastikan demokrasi sebenar di Parlimen, dan jika keistimewaan dan kebebasan itu dicabuli oleh mana-mana ahli parlimen, beliau hanya boleh dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan untuk tindakan lanjut.
"Perbincangan mengenai 1MDB adalah sesuatu yang mempunyai kepentingan negara kerana ia adalah skandal kewangan terbesar dalam sejarah Malaysia, dan perlu diberi ruang untuk perbincangan, terutama di Parlimen," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

DAP desak hentikan cabutan khas loteri

Ahli Parlimen Kluang berkata penutupan itu perlu dikuatkuasakan kerana masyarakat berpendapatan rendah cenderung terlibat dalam aktiviti perjudian berkenaan.
PETALING JAYA: Wakil rakyat DAP mendesak kerajaan Barisan Nasional (BN) menutup cabutan khas loteri yang membebankan masyarakat.
Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong berkata beliau bersama Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke sejak 2008 berulang kali mendesak penutupan itu kerana masyarakat berpendapatan rendah cenderung terlibat dalam aktiviti perjudian berkenaan.
Beliau turut mendakwa tidak ada keperluan pun untuk cabutan khas yang dikendalikan syarikat loteri seperti Magnum, Sports Toto dan Da Ma Cai diadakan kerana ia menelan pendapatan boleh guna golongan berpendapatan rendah.
“Sejak 1999, Kementerian Kewangan membenarkan cabutan khas diadakan pada Selasa tertentu. Keuntungan yang diperoleh dianggap sebagai hasil kerajaan.
“Tetapi dalam keadaan sekarang yang memerlukan permintaan domestik lebih tinggi untuk menjana pertumbuhan ekonomi, kementerian perlu pertimbangkan untuk hentikan cabutan khas itu,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Liew berkata 3 syarikat yang disebut di atas mengadakan sekurang-kurangnya 22 kali cabutan khas sejak 2016.
Beliau turut mendesak Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani untuk menghentikan amalan itu bermula tahun depan untuk melindungi kebajikan golongan berpendapatan rendah.

Stesen NGV ditutup, pemandu teksi rugi lebih 40%

Persatuan teksi berkata anggaran kos harian pemandu teksi tanpa NGV melebihi RM100 menyebabkan tekanan kepada mereka, ditambah lagi dengan kewujudan Uber dan GrabCar.
ShamsubahrinPETALING JAYA: Keputusan Petronas Dagangan Berhad (PDB) menutup sementara jualan gas asli (NGV) di 67 stesennya di seluruh negara menambahkan lagi kesengsaraan pengusaha teksi selepas industri itu terjejas teruk akibat kemasukan Uber dan GrabCar.
Penasihat Big Blue Capital Sdn Bhd Datuk Shamsubahrin Ismail berkata kesan penutupan sementara stesen NGV menyebabkan pemadu teksi mengalami kerugian pendapatan melebihi 40%.
“Kerajaan hendak baik pulih tidak mengapa tetapi kalau ditutup serentak ia mengganggu industri teksi kerana kami bergantung kepada NGV.
“Banyak masalah timbul kerana kos perbelanjaan tanpa NGV terlalu tinggi apabila menggunakan minyak ditambah pula harga minyak naik hari ini,” katanya kepada FMT.
Beliau berkata anggaran kos perbelanjaan harian pemandu teksi tanpa NGV melebihi RM100 hingga menyebabkan pemandu teksi tertekan.
“Sebagai contoh kos untuk menghantar penumpang dari Kuala Lumpur ke Klia atau Klia2 bertambah kerana kalau guna NGV kos RM12 tetapi bila guna minyak kosnya RM20,” katanya.
Timbalan Pengerusi Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M) Kamarudin Hussain berkata Petronas sepatutnya mengambil kira implikasi kepada pemandu teksi susulan penutupan stesen pengisian.

Demonstrasi Air: Pemuda Umno Baling Botol, Baldi Ke Arah Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Kerajaan Selangor Nak Salahkan Siapa Lagi kata Noh Omar

Zainuri Mahu Azmin Buktikan Umno Sabotaj Air

Zainuri Dakwa Sungai Dikorek Punca Krisis Air Selangor

Peserta BERSIH akan berkumpul di Dataran Maybank, Masjid Negara

Minyak masak, terpulang kepada rakyat buat pilihan - kata menteri Umno

Azmin Ali macam cicak mengkarung, gelar Armand

DAP gesa kerajaan Umno henti judi cabutan khas mulai 2017

Aksi Riza Aziz dirakam dalam lawatan Najib ke ChinaBR1M umpama raga buruk


Oleh Mohd Sayuti Omar
Bila timbul masalah kekangan kewangan rakyat ekoran kelembaban ekonomi dan kenaikan harga barangan berkali ganda para menteri bermadah ianya tidak membimbangkan sebab kerajaan sudah bantu dengan BR1M.
Apakah mereka tidak sedar berapa sangat wang bantuan itu untuk rakyat mengatasi masalah mereka. Apakah dengan BR1M tidak sampai RM1 juta untuk satu isi rumah itu dapat diselesaikan semua masalah.
1. Minyak naik ditampung dengan BR1M.
2. Buku sekolah dan peralatannya naik ditampung oleh BR1M.
3. Barangan makanan naik ditambah dengan BR1M.
4. Kos pengakuan naik, BR1M menambahnya.
5. Takrif eletrik, air dan ulitis lain naik BR1M kan ada.
Ah macam2 lah. Apakah semua itu dapat ditampung oleh BR1M.
BR1M umpama raga buruk yang hendak dimasukan segala macam buah-buahan, ikan, sayur mayur dan sebagainya. Laratkah raga berkenaan. Akhirnya raga itu akan bekah dan carik menyebabkan semua tidak tertanggung lagi.
Pernahkah menteri memikirkan ini semua. Betul tak Awe Copong.

Peserta BERSIH akan berkumpul di Dataran Maybank, Masjid Negara pada 19.Nov.2016

BERSIH mengumumkan dua tempat pertemuan untuk para pesertanya dalam perhimpunan BERSIH 5.0 pada 19 November ini - Dataran Maybank di Jalan Bangsar dan Masjid Negara.
Seterusnya, para peserta akan mara dan berhimpun di Dataran Merdeka.
The protestors will be converging at Dataran Merdeka.

Perhimpunan berkenaan akan bermula pada jam 10 pagi dan berlanjutan sehingga 6 petang.
Pada sidang media hari ini, badan pemantau pilihan raya itu berkata, pihaknya telah mengemukakan notis 10 hari yang dikehendaki di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 kepada pihak polis.

Rakyat Marhaen Tertekan Di bawah Najib, Berdoa Agar Najib Disingkirkan Segera

Rakyat berang harga bahan api, minyak masak naik serentak

Laman sosial Facebook malam ini dibanjiri komentar orang ramai yang mengecam tindakan kerajaan Umno-BN menaikkan harga bahan api dan harga minyak masak secara serentak berkuatkuasa esok.

Mulai 1 November, harga runcit RON95, RON97 dan diesel naik sebanyak 15 sen seliter menjadikan kenaikan paling tinggi direkodkan untuk tahun ini.

Pada masa sama, rakyat Malaysia sebelum ini digemparkan dengan kenaikan harga minyak masak akibat pemansuhan subsidi oleh kerajaan.


Hal ini menyebabkan harga 1 kilogram minyak masak paket plastik naik 40 sen kepada RM2.90 manakala minyak masak botol 5 kilogram naik RM1.90 kepada RM15.25.

Menulis di ruangan komentar pada status Facebook Najib Razak, Zunairah Abdullah menyifatkan Presiden Umno itu berbohong semasa pembentangan Bajet 2017 pada 21 Oktober lalu.

“Minyak naik Datuk (Najib Razak), hari tu Datuk sembang tipu masa BR1M 2017. Ni semuanya pasal BR1M naik. Minyak pun naik. Minyak masak pun naik,” keluhnya.

Sementara itu, Chew Huey menulis, “Dah dijangka. Sikit hari nanti tol pun ikut naik. Kalau tak, mana mau cari duit untuk bayar BR1M” manakala Rizal Ahmad secara sinis menganggap rakyat Malaysia bertuah kerana mendapat kerajaan yang cakna.

“Alhamdulillah, janji ditepati. Minyak masak naik. Minyak petrol pun naik. Terima kasih kerajaan kesayanganku. Muahhhhhhh. Nasib baiklah dapat kerajaan yang prihatin,” sindir Rizal.

‘Rosmah dapat RM85 juta’

Terdapat juga netizen yang mengaitkan pertambahan peruntukan untuk institusi pendidikan awal kanak-kanak, Pusat Anak Permata Negara (Permata) yang dinaungi Datin Seri Rosmah Mansor pada Bajet 2017.

“Rosmah dapat RM85 juta. Menyusahkan rakyat!” bentak Aziman Azmi manakala Adam Johor menyoal, “Dunia minyak turun bulan November. Mengapa Malaysia naik? Tidak masuk akal,” tegasnya.

Hakikat pasaran minyak dunia tidak mencatatkan kenaikan harga mendadak turut diakui seorang penduduk Sabah, Rayner Gumisi.

Beliau menyifatkan akibat undi penyokong BN pada pilihan raya umum lalu, kerajaan pada masa ini hanya tahu menaikkan harga barangan keperluan sebagai cara kononnya bagi menangani masalah.

“Hanya ucapan tahniah yang dapat diucapkan kepada penyokong buta kerajaan. Semua naik untuk menyelesaikan masalah negara. Rakyat yang undi rakyat juga yang tanggung,” kata Rayner lagi.

Walau bagaimanapun, ruangan komentar status Facebook Najib itu juga dipenuhi catatan #RespectMyPM oleh penama yang dipercayai ramai netizen lain berdaftar atas akaun palsu.

Dalam perkembangan berkaitan, tekanan peningkatan kos sara hidup rakyat sedia ada turut diakui oleh pemuda yang terjun dari Jambatan Kedua Pulau Pinang, 26 Oktober lalu.

Pemuda Melayu berusia 39 tahun itu dalam catatan terakhirnya di Facebook meluahkan dirinya tertekan dengan kerajaan yang zalim dan menganggap hukuman terhadapnya yang menjual rokok seludup sebagai tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan berbanding kes jenayah berskala besar lain.

“Yang pengarah tibai berjuta (ringgit) boleh lepas pulak dengan duit jaminan. Celaka punya pimpinan kerajaan sekarang. Berniaga kedai runcit kampung je bukan untung besar pun, margin cukup nipis dibebani dengan cukai GST lagi,” dipetik daripada akaun Facebook ayah kepada dua cahaya mata berkenaan yang viral baru-baru ini. -mk
 
Hakikatnya rakyat terus menderita di bawah UMNO BN pimpinan Najib.

Yang anehnya, harga bahan api di Malaysia naik paras tertinggi untuk tahun 2016 tatkala harga minyak dunia jatuh merudum sekarang ini.


Rakyat ditipu hidup-hidup dengan kenaikan BR1M yang belum pun sempat ia dinikmati, poket telah bocor terlebih dahulu akibat dari kenaikan kos bahan api dan minyak masak.

'Saya ibarat perempuan cantik, semua orang nak saya' - Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR: Kredibiliti yang dimiliki Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), pada masa ini menjadikan ia pilihan beberapa pihak terutamanya ahli politik kerajaan dan pembangkang yang mahu menjalin kerjasama dengannya.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali bagaimanapun berkata, pihak-pihak terbabit kini dilihat cuba memburukkan reputasi yang ada dengan pelbagai tohmahan yang bermotif untuk menjatuhkannya selepas kerjasama itu ditolak.

"Ibaratnya, saya ini seorang wanita cantik. Ramai yang ingin menjadikan saya isteri mereka tetapi saya tidak minat kepada mereka.

"Akibat saya menolak 'cinta' mereka, saya diburukkan dengan pelbagai tohmahan," jelasnya dalam sidang media yang diadakan di ibu pejabat Perkasa pada Isnin.

Katanya lagi, matlamat perjuangan yang dibawa Perkasa adalah jelas, iaitu memperjuangkan isu berkaitan Bumiputera.

"Perebutan sesetengah parti politik ke atas Perkasa merumitkan perjuangan saya dalam menggalas kepentingan agama, bangsa dan negara," katanya.

Tambah beliau, dia mahu menjadikan Perkasa sebagai jambatan perpaduan buat semua parti politik dalam memperjuangkan hal-hal berkaitan Islam, orang Melayu dan kaum peribumi di Malaysia tanpa dipisahkan oleh ideologi politik.

Husam jawab tuduhan Anuar Tan


Datuk Husam Musa Datuk Husam Musa Tindakan exco kerajaan negeri Datuk Anuar Tan menuduh Adun Salor Datuk Husam Musa menyerang dasar bekas menteri besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila mengkritik program Ladang Rakyat disifatkan sebagai satu percubaan mengelirukan fakta sebenar.
"Janganlah sebarang kelemahan Ladang Rakyat disembunyikan di belakang perisai menilai Ladang Rakyat adalah menolak Tok Guru," kata Husam dalam satu jawapan balas kepada kenyataan Anuar.
Menurut Husam, laporan audit juga menegur kaedah pajakan tanah kepada pemaju kerana pulangannya kepada Ladang Rakyat adalah rendah.
"Adakah YB sedar hal ini?
"Apa YB telah lakukan jika YB sedar mengenainya?
"YB hanya berdiam diri dan membiarkannya ia berterusan sampai bila-bila?
"Bukankah keputusan kolektif yang silap atau lemah boleh dan patut dibaiki oleh
keputusan kolektif yang baru?
"Adakah YB sedar bahawa pada setiap masa YAB Tok Guru tidak pernah mempengerusikan
Ladang Rakyat?," soalnya.
Husam yang juga bekas exco ekonomi berkata, sewaktu pentadbiran Nik Aziz, apabila permohonan tanah oleh Ladang Rakyat dikemuka dalam mesyuarat exco, tidak ada dikemukakan terma-terma penggunaan tanah yang dicadangkan oleh Ladang Rakyat.
"Bolehlah kita dengan selamat mengatakan Tok Guru tidak pernah diberitahu kedudukan kecilnya hasil Ladang Rakyat.
"Tok Guru hanya diberitahu tentang kehebatan Ladang Rakyat berjaya memberikan dividen kepada peserta," katanya.
Beliau juga menolak tohmahan Anuar yang menggunakan hujah mengkritik Ladang Rakyat adalah menghina dan mengkritik Tok Guru yang sudah meninggal.
"Ini adalah salah kerana Tok Guru tidak pernah terlibat dalam menentukan apa-apa terma dan syarat usaha sama Ladang Rakyat.
"Tok Guru tidak pernah terlibat dengan pengurusan serta pentadbiran Ladang Rakyat.
"Bagaimana pula boleh dikatakan mengkritik Ladang Rakyat adalah mengkritik Tok Guru?

PAC desak ketua audit negara semak 1BestariNet sekali lagi

Dalam laporan yang dibentangkan di Dewan rakyat hari ini, ia berkata ada banyak perbelanjaan yang mencurigakan berkaitan projek itu.
1BestariNetKUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) meminta Jabatan Audit Negara membuat semakan kedua terhadap projek kerajaan 1Bestarinet di semua sekolah di seluruh negara.
Dalam laporan PAC yang dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini, ia berkata ada banyak perbelanjaan mencurigakan dan kelemahan pengurusan kontrak.
“PAC tidak boleh menerima alasan dikemukakan Kementerian Pendidikan mengenai ketidaksedaran mengenai pekeliling berhubung ‘Value Management Lab’,” menurut laporan itu.
Jawatankuasa itu juga meminta ketua audit negara melakukan audit susulan secara keseluruhan.
Selain itu, jawatankuasa berkenaan berkata ia akan melawat sekolah di bandar dan luar bandar untuk melihat pelaksanaan projek itu.
PAC juga meminta ketua audit negara menyemak terma dan syarat kontrak 1BestariNet untuk memastikan kepentingan kerajaan dilindungi.
Sebelum ini, PAC meminta Kementerian Pendidikan membatalkan projek 1Bestarinet bernilai RM4.1 bilion di semua sekolah di seluruh negara kerana fasa pertama projek itu tidak dilaksanakan dengan baik.
Ini kerana jawatankuasa itu berpendapat fasa pertama projek itu, meskipun dilengkapkan pada kos RM633 juta, ia tidak memberi keputusan yang diharapkan kerana perkhidmatan yang sepatutnya tidak dapat disampaikan dengan baik.

PKR cabar Najib bentang penyata Tabung Haji

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendedahkan kedudukan kewangan enam bulan pertama Tabung Haji sehingga 30 Jun lalu bagi tahun ini.
Katanya hasil analisis penyata pendapatan pada 31 Disember tahun lalu menunjukkan untung sebenar pelaburan Tabung Haji hanyalah RM450 juta.
Malah katanya tabung itu selama ini menggunakan kadar bayaran dividen tinggi untuk menyembunyikan kerugian besar pelaburannya.
"Saya juga sangat khuatir apabila analisis menunjukkan simpanan bersih bagi tahun 2015 merosot sebanyak lapan peratus sedangkan selama enam tahun dari 2009 hingga 2017 simpanan bersih bertambah pada purata 22.6 peratus.
"Selama ini mereka menyembunyikan kerugian besar pelaburannya kerana saban tahun simpanan bersih baru yang terus bertambah menenggelamkan kerugian-kerugian tersebut," katanya dalam sidang media di lobi parlimen hari ini.
Ahli Parlimen Pandan itu turut mendakwa Tabung Haji kekurangan RM3 bilion sekiranya pendeposit mengeluarkan simpanan pada 31 Disember pada tahun lalu.
Katanya, Tabung Haji hanya dilihat kukuh kerana pendeposit berterusan menambah simpanan tanpa mengira prestasi kewangan yang tidak menerima keuntungan dari aspek pelaburan.

'Keluarga Jho Low cuba tangkis rampasan aset guna dana 1MDB'

Ahli keluarga jutawan kelahiran Pulau Pinang Low Taek Jho sedang berusaha menangkis cubaan Amerika Syarikat untuk merampas aset mereka yang didakwa diperolehi melalui dana 1MDB yang diselewengkan.
Menurut laporan Bloomberg, empat ahli keluarga Jho Low, termasuk abang dan bapanya, telah memulakan tuntutan bagi aset di Amerika Syarikat yang dikenalpasti oleh Jabatan Keadilan (DOJ) dalam kes mereka terhadap 1MDB.
Aset berkenaan termasuk AS$100 juta kepetingan dalam EMI Music Publishing Group, jet Bombardier bernilai AS$35 juta dan saham di Park Lane Hotel berjumlah AS$200 juta.
Menurut laporan itu, ahli keluarga Low terpaksa mengambil tindakan undang-undang sendiri bagi menghalang penyitaan berkenaan kerana pemegang amanah yang memegang aset bagi pihak mereka enggan berbuat demikian.
Ia memetik keluarga Jho Low sebagai berkata bahawa pemegang amanah bimbang bahawa mereka akan terdedah kepada "liabiliti jenayah kerana terbabit dalam pengubahan wang haram" jika mereka campur tangan.
Pemegang amanah adalah Rothschild Trust (Schweiz) AG dan Kendris. Mereka masih belum memberikan sebarang reaksi meskipun Bloomberg telah menghubungi mereka.
Ahli keluarga Jho Low adalah benefisiari amanah yang mengawal aset tersebut.
Walau bagaimanapun, Jho Low, yang juga seorang benefisiari, tidak memfailkan sebarang tindakan.
DOJ percaya bahawa dana kira-kira AS$3.5 bilion diselewengkan dari 1MDB dan sedang berusaha untuk merampas kira-kira AS$1bilion aset yang diperolehi melalui dana tersebut.
Tindakan itu susulan dana 1MDB yang diselewengkan itu adalah melalui sistem kewangan Amerika.
Terdapat juga penyiasatan yang sedang dijalankan di Singapura, Switzerland, Luxembourg, Hong Kong, United Arab Emirates.

Anak Beranak Tibai Harta Negara...!!!

Anda nilaikanlah sendiri bila harta/ aset kerajaan & negara dibuat spt harta mak bapak mereka..

Punggah anak-beranak ke luar negara naiki jet mewah VVIP kerajaan terbang ke negara KOMUNIS-CHINA !!!

'Najib bawa anak kerana hormat budaya China' kata pembantu Rosmah

Penyertaan ahli keluarga Datuk Seri Najib Razak dalam lawatan ke Beijing bersesuaian dengan budaya amalan kebiasaan masyarakat China dan keinginan kerajaan negara itu menjalinkan keakraban melalui hubungan peribadi dan kekeluargaan.
Pembantu Datin Seri Rosmah Mansor, Datuk Rizal Mansor berkata jarang untuk Najib membawa keluarganya menyertai lawatan rasmi ke sesebuah negara asing.
Untuk lawatan ke Beijing sekarang, kata Rizal, kerajaan China amat menghargai pertalian hubungan moden antara negara itu dan Malaysia sejak kerajaan pimpinan bapa Najib, Tun Abdul Razak Hussein.
"Malaysia merupakan negara pertama di kalangan Asean menjalin hubungan diplomatik dengan Beijing pada 1974," katanya dalam kenyataan hari ini.
Walaupun perdana menteri jarang membawa keluarga, tetapi kata Rizal, adalah normal untuk beliau mahukan anak-anaknya ada bersama ketika lawatan panjang selama seminggu.
Apatah lagi katanya jika lawatan itu dibuat selepas mendapat jemputan khas kerajaan asing untuk membawa keluarga.
"Budaya membina hubungan kekeluargaan ini dikuatkan lagi dengan peribahasa lama Cina yang menyebut apabila anda minum air, fikirkanlah punca air tersebut,” katanya.
Kenyataan itu dipercayai dibuat ekoran penyertaan anak Rosmah, Riza Aziz, dalam penerbangan pesawat kerajaan membawa Najib ke Beijing semalam.
Riza yang juga anak tiri Najib adalah individu disebut pihak berkuasa AS dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) negara itu ke atas 1MDB.
Riza juga adalah penerbit filem The Wolf of Wall Street lakonan Leonardo DiCaprio.
Peneyrtaan Riza dikesan melalui tweet berserta gambar Najib mengenai ketibaan beliau di Beijing. Bagaimanapun ia kemudian dipadamkan.
Rizal berkata terdapat banyak perjanjian perdagangan dan pelaburan yang akan ditandatangani kerajaan Malaysia dalam lawatan rasmi berkenaan.
Ia, katanya, bakal membawa pelaburan bernilai puluhan billion ringgit dan manfaat untuk Malaysia.
"Jadi mengapa perlu dibangkitkan soal kecil mengenai kedua anak mengikuti beliau dalam lawatan ini?
"Lagipun lawatan ke China bukan untuk menunggang kuda ataupun melawat ladang," katanya.

Rafizi: Mengapa anak tiri Najib ada dalam jet negara ke China?

Mengapa anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - Riza Aziz - ada dalam kapal terbang yang dibiayai oleh negara dalam lawatan ke China, soal Rafizi Ramli (PKR-Pandan)
“Sudahlah jetnya mahal, kami kena tanggung, kemudian dia (Najib) bawa anak tiri dia yang satu dunia tengah cari mengenai wang (yang disalahgunakan) 1MDB.
“Riza Aziz tidak boleh diberi layanan istimewa mengunakan harta rakyat. Beliau sepatutnya ditangkap dan disoal siasat,” kata Rafizi di Dewan Rakyat.
Riza dikesan dalam rakaman media tempatan dengan gambar Najib dan Datin Seri Rosmah Mansor yang turun dari jet rasmi kerajaan di China semalam.
Juga kelihatan adalah anak pasangan itu, Norashman Najib, yang turut berkongsi gambarnya ketika turun dari jet di Instagram
Riza menjadi subjek siasatan dalam saman sivil Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat. Beliau antara yang dinamakan menerima dana yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.

Langkah tatih jauh Ahmad Husni

Selepas kira-kira 15 minit, dua lelaki melangkah keluar dari dewan tempat berlangsungnya acara syarahan 'isu-isu sensitif' di U8 Shah Alam itu.
Dalam riak wajah yang seakan menyindir seorang daripadanya terus melangkah masuk ke restoran nasi kandar 24 jam di bangunan itu memesan air.
Seorang lagi duduk di meja dan mula mengomel.
"Tak pandai bercakap. Dia macam nak jadi cikgu mengajar murid," katanya perlahan. Barangkali dia mengharapkan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah akan menjadi seperti seekor singa yang luka pada malam tadi.
Ahmad Husni tetaplah Ahmad Husni.
Di dalam dewan beliau bercakap dengan berhati-hati, memilih perkataan dengan betul dan pada ketika tertentu - spontan. Dia bukan Ahmad Husni yang dulu menteri kabinet.
"Pandai bercakap" itu sebenarnya relatif dan terletak pada nilaian seseorang. "Pandai" dan "ranggi" adalah dua perkataan berbeza dan definisinya boleh saja berbeza di mata seorang manusia pada aksi yang sama.
Kira-kira Ahmad Husni ketika bersyarah di Space U8 Shah Alam malam tadi adalah sama seperti Ahmad Husni yang pernah saya temu ramah ketika menjadi pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kira-kira dua dekad lalu.
Berucap sederhana, santai
Kelihatan baju yang menyarung badannya malam tadi adalah baju yang sama dipakai Ahmad Husni ketika ke Bukit Aman beberapa ja sebelumnya.
Ahmad Husni orangnya cermat dan tertib. Dia bukan seorang orator (pemidato) yang baik. Ahmad Husni nampak lebih kepada seorang 'abang' atau 'bapa' yang penyayang. Di depan mikrofon - rasanya - belum pernah kita melihat Ahmad Husni menjadi seorang pengucap yang berapi-api.
Sebagai seorang bekas menteri yang meletak jawatan, berbahas tentang 1MDB dan dipanggil untuk memberi keterangan kepada polis di Bukit Aman, Ahmad Husni adalah susuk noir sekarang. Ia mudah menarik rasa ingin tahu, kagum dan pada masa sama, harapan yang sangat tinggi.
Di serambi partinya Ahmad Husni sudah mula nampak terbuang. Ketika beliau ke Bukit Aman, entah siapa di kalangan ahli Umno yang ada bersama menemaninya. Yang ada kita nampak pada gambar disiar media, bersama-sama Ahmad Husni adalah orang kuat PKR dan DAP.
Bekas menteri kewangan kedua itu seorang yang baik. Justeru ketika berucap di depan kira-kira 200 orang penonton malam tadi sesi itu berlangsung dengan begitu sederhana dan santai.
Beliau bercakap mengenai banyak hal. Alam al-mulk dan al-malakut, misalnya. Juga tentang kepasrahan manusia untuk menerima takdir, serta perlunya seorang "leader" yang bukan berubah oleh keadaan tetapi mengubah keadaan.
Anggota parlimen Tambun itu turut bercakap mengenai keberanian, perubahan serta pengalamannya sebagai menteri kewangan nombor dua.
Tak bertemu media
Juga menarik, cerita beliau mentransformasi pejabat kakitangan daripada berdinding tertutup kepada pembahagi kaca yang telus. Di sana sini beliau bercakap - atau ditanya pada sesi soal jawab - tentang isu paling ingin diketahui ramai ketika ini, iaitu 1MDB.
Namun media tidak dibenarkan membuat rakaman. Atau petikan. Maka jadilah sesi ceramah Kepentingan Tadbir Urus Yang Baik Dalam menguruskan Kewangan Negara itu majlis terbuka yang tertutup.
Selesai majlis orang ramai mengambil peluang beramah mesra dengan Ahmad Husni. Sesetengahnya mengambil gambar bersama dalam suasana begitu mesra.
Di tepi dewan sekumpulan wartawan menunggu dan mencari ruang untuk menemuramah beliau.
Sejurus kemudian Ahmad Husni pun berjalan ke pintu keluar dan tidak memberikan sebarang kenyataan atau menjawab soalan media.

Husni tegur kerajaan, Rafizi angkat 'tabik spring'

Rafizi pertikai Riza Aziz boleh ada dalam pesawat lawatan Najib ke China

Pemuda Umno samseng baling baldi, botol air di bangunan pentadbiran Selangor


'Air mineral lebih mahal daripada minyak masak bersubsidi' kata Menteri Umno

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Kapar, MP Umno Kota Tinggi Emosi...!!!

Bahas Bajet 2017 - MP PKR Pandan

Pelajar rasuah pensyarah untuk lulus, menteri janji siasat

Husni - Sebelum, Semasa dan Selepas Parlimen

8 Hari bersama Ahmad Husni *dari Parlimen ke luar Parlimen*

Walaupun diasak pelbagai soalan, mulut Husni tetap 'terkunci'

Terima kasih buat pengundi2 BN...

ONLY IN MALAYSIA !!!..

Bila minyak dunia naik,
Minyak M'sia ikut naik...

Bila minyak dunia jatuh,
Minyak M'sia MAKIN NAIK !!!