Sabtu, 29 Oktober 2016

ALAHAI, KESIANNYA....PLAKAD...!!!

Sebagaimana maklumat daripada laman Facebook dan Twitter Najib Razak sendiri, semalam belau dilaporkan menerima kunjungan imam-mam dan para pelajar tahfiz di pejabatnya.

Tetapi, plakad bertulisan apa yang mereka pegang itu?

Mari kita besarkan satu persatu gambar-gambar mereka agar lebih jelas gambarannya.Hehehe...mereka menyokong Najib rupanya!! 

Hahaha...yang memuji Bajet 2017 pun ada juga!!

Siapa agaknya yang menyediakan plakad-plakad tersebut? 

Para imam dan pelajar tahfiz berkenaan yang menyediakannya atau mereka hanya disuruh memegangnya saja untuk tujuan diambil gambar?

Lihat pula wajah-mereka? Kenapa masam air muka dan macam terpaksa saja?

Alahai, kesiannya...konon inilah bukti Najib masih popular dan disukai.

Skandal 1MDB: Polis mulakan siasatan terhadap 3 bekas menteri Umno....Najib...???

Kenyataan akan diambil daripada Muhyiddin, Shafie dan Husni berhubung kenyataan mereka di Dewan Rakyat mengenai 1MDB.
MuhyiddinPETALING JAYA: Polis akan mengambil kenyataan daripada 3 bekas menteri Kabinet esok atau Isnin berhubung dakwaan mendedahkan maklumat sulit kerajaan mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Mereka ialah bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas menteri pembangunan wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, dan bekas menteri kewangan kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.
Mereka membuat kenyataan kritikal mengenai 1MDB di Dewan Rakyat, yang kemudiannya ditegur speaker sebagai berkemungkinan melanggar sumpah kerahsiaan.
Laporan polis juga dibuat 2 kumpulan, Jaringan Melayu Malaysia dan Sahabat N87 cawangan Wilayah Persekutuan.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata: “Kami membuka kertas siasatan dan akan menghubungi mereka untuk disoal secepat mungkin. Mudah-mudahan esok atau lusa,” lapor New Straits Times.
Khalid dipetik sebagai berkata: “Saya ingin mengingatkan kakitangan kerajaan, sama ada mereka yang masih bekerja atau meninggalkan perkhidmatan, berhati-hati dan bertanggungjawab apabila membuat kenyataan kerana jika mereka mendedahkan rahsia kerajaan, tindakan akan diambil terhadap mereka).
“Apabila ia melibatkan rahsia kerajaan, kita perlu berhati-hati kerana terdapat banyak implikasi kerana apabila rahsia kerajaan dinyatakan, ia boleh mengancam keselamatan negara dan ekonomi.”
Muhyiddin dikatakan mendedahkan maklumat sulit mengenai 1MDB, firma pelaburan negara, ketika berucap pada perbahasan Bajet 2017 di Dewan Rakyat.
Menurut laporan itu, maklumat itu diperoleh ketika beliau masih memegang jawatan sebagai timbalan perdana menteri.
Muhyiddin digugurkan daripada Kabinet pada Julai tahun lalu selepas mengkritik pengendalian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terhadap 1MDB, dan dibuang daripada Umno awal tahun ini.
Beliau kini menjadi presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
Menurut laporan itu, Shafie juga mempersoalkan beberapa keputusan kerajaan mengenai 1MDB, manakala Husni berkata negara ini masih boleh menghadapi kesan ekonomi jika isu 1MDB tidak dikendalikan dengan betul.

Polis salah guna kuasa ambil kad pengenalan orang awam, kata Maria Chin


Maria Chin dibebas dengan jaminan polis Maria Chin dibebas dengan jaminan polis Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah yang ditahan ketika mengedar risalah di Langkon, Kota Marudu, Sabah dibebaskan petang ini dengan jaminan polis.
Maria berkata, beliau dipercayai ditahan di bawah Seksyen 11 Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana mengedar risalah haram.
"Tapi di risalah yang kami edar ada alamat lengkap pejabat dan di mana ia diterbitkan. Jadi tak ada masalah," katanya selepas disoal siasat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Marudu.
Maria juga berkata, polis menyalahgunakan kuasa mereka apabila meminta  kad pengenalan orang ramai yang didapati mengambil risalah Bersih.
"Polis menyalahguna kuasa mereka apabila mengambil kad pengenalan orang yang menerima risalah Bersih. Mereka tak ada hak mengambil kad pengenalan orang awam dan kami akan ambil tindakan terhadap perkara ini," katanya yang diiringi Ahli jawatankuasa pemandu Bersih, Fadiah Nadwa Fikri.
Bermula 1 Oktober lalu, Bersih menjalankan pameran bergerak di seluruh negara untuk mempromosi perhimpunan Bersih 5 pada 19 November ini.
Perhimpunan itu bagi mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan ekoran skandal 1MDB.
Semalam, Maria telah mengemukukan notis kepada pihak polis mengenai perhimpunan tersebut.

Pemimpin Umno Tambun kesal Husni persoal 1MDB

Pemimpin akar umbi Umno di Parlimen Tambun kesal dengan tindakan wakil rakyatnya Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang dilihat begitu lantang mengkritik kerajaan sehingga melanggar sumpah kerahsiaan.
Menurut sumber itu yang hanya bersetuju bercakap jika identitinya dirahsiakan, segelintir anggota Umno Bahagian Tambun juga 'keliru' dengan kenyataan yang dilemparkan bekas menteri kewangan kedua itu berhubung pengurusan 1MDB.
"Persoalan yang ditimbulkan oleh beliau mengenai 1MDB bercanggah dengan beberapa penerangan yang beliau lakukan di peringkat akar umbi sebelum ini.
"Kenyataan beliau mengenai isu itu amat berbeza semasa di dalam dan setelah berada di luar kerajaan," kata sumber itu kepada Malaysiakini.
Semasa perbahasan ucapan Bajet 2017 Isnin lalu, Ahmad Husni meminta kerajaan menyatakan sebab 1MDB ditubuhkan dan sekiranya terdapat sebarang tindakan diambil kerana menyalurkan dana syarikat ke "tempat yang salah".
Ahmad Husni juga menyoal mengapa kerajaan hanya akan dibayar pada tahun 2020 bagi penjualan 60 peratus kepentingan dalam projek Bandar Malaysia kepada sebuah syarikat China.
Beliau turut membangkitkan sama ada imej Malaysia terjejas sekiranya 1MDB tewas dalam kes timbang tara berhubung tindakan International Petroleum Investment Co milik Abu Dhabi menuntut lebih AS$6.5 bilion daripada 1MDB di London.
Adakah Husni akan pertahan 1MDB jika jadi menteri?
Mengulas lanjut, sumber itu mempersoalkan sama ada Ahmad Husni akan membangkitkan persoalan berkenaan sekiranya khidmatnya selaku menteri kewangan kedua tidak ditamatkan pada rombakan kabinet lalu.
"Ada yang mempersoalkan sekiranya beliau disambung tugas selaku menteri kewangan kedua pada rombakan kabinet yang lalu, apakah beliau akan mempertahankan 1MDB?” katanya kepada Malaysiakini.
Sehubungan itu, menurutnya, majoriti anggota Umno kawasan Tambun kini mengambil pendekatan tunggu dan lihat dengan perkembangan sekarang.
"Di Tambun kebanyakan anggota Umno dan kepimpinan akar umbi tenang dengan mengambil sikap tunggu dan lihat terhadap polemik yang ditimbulkan oleh Datuk Seri Husni.
"Manakala jawatankuasa Umno bahagian nampaknya kukuh dan teguh bersama kepimpinan sedia ada," kata sumber itu.
Tambahnya, hanya segelintir sahaja di kawasan sebuah kampung di Tambun cuba menangguk di air keruh dengan mengelirukan masyarakat setempat termasuk memasang banner sokongan terhadap Husni.
"Mereka ini sebenarnya adalah penentang tegar Husni sebelum ini sehingga bertindak menubuhkan BERSATU.

Sumpah kerahsian bukan untuk lindungi salah laku pemimpin


Datuk Mahfuz OmarDatuk Mahfuz OmarAhli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia seolah-olah mengakui salah laku dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dibangkitkan bekas jemaah menteri adalah benar.
Mahfuz berkata, hal ini kerana Pandikar mendakwa bekas anggota kabinet Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mungkin melanggar sumpah kerahsiaan apabila mereka menyentuh mengenai 1MDB dalam ucapan di Parlimen.
Pandikar berkata, keputusan kabinet itu belum dilaksanakan dan bahawa ia adalah maklumat rahsia kabinet.
"Jika apa yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Handzlah bekas menteri kewangan kedua, yang juga bekas jurucakap kabinet berkaitan dengan 1MDB dalam perbahasan bajet 2017 di Parlimen baru-baru ini dianggap melanggar sumpah kerahsiaan,ini bermakna Speaker Parlimen Malaysia telah mengakui kebenaran apa yang dibangkit dan didedahkan oleh mereka tentang jenayah salah laku dalam urusan pentadbiran kerajaan adalah benar tetapi ianya rahsia," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mahfuz juga berkata, sumpah kerahsiaan bukan bertujuan melindungi jenayah salah laku anggota kabinet termasuk Perdana Menteri.
"Jemaah Menteri bukannya 'jemaah penyamun' yang berpakat untuk melindungi jenayah salah laku antara satu sama lain sebaliknya jemaah menteri adalah satu jemaah untuk melindungi kepentingan negara dan rakyat," tegasnya.
Menurut Mahfuz, amalan sumpah kerahsiaan dalam kalangan anggota kabinet bagi memastikan rancangan strategik sesebuah kerajaan tidak dipintas oleh pihak lain contohnya dalam rancangan keselamatan dan pertahanan negara.

Maria Chin dibebas dengan jaminan polis

Ahli jawatankuasa Bersih, Fadiah berkata status tangkapan tidak jelas kerana polis juga ada menyebut Akta Hasutan.
Fadiah Nadwa Fikri
PETALING JAYA: Maria Chin Abdullah, pemimpin kumpulan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 dibebaskan dengan ikat jamin selepas ditahan di Langkon, Sabah, hari ini.
Ahli jawatankuasa pemandu Bersih, Fadiah Nadwa Fikri memberitahu FMT yang Maria dibebaskan dengan jaminan sehingga diberitahu kelak.
Menurutnya, Maria dipercayai ditahan di bawah Seksyen 11 Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana mengedar risalah
“Tiba-tiba sahaja polis datang dan menahan beliau,” katanya.
“Pegawai penyiasat masih mengambil laporannya, tetapi mereka ada menyebut tentang Akta Hasutan. Kami tidak tahu status seterusnya.”
Chin ditangkap di Langkon dan dibawa ke Balai Polis Kota Marudu di mana beliau ditahan, menurut satu posting Bersih di Twitter.
Fadiah berkata polis memberi amaran kepada konvoi jalanan Bersih 5 apabila mereka meninggalkan Kudat, dengan mengatakan apa yang mereka lakukan adalah menyalahi undang-undang.
“Kami berkata tidak ada yang menyalahi undang-undang mengenai konvoi ini, kami sentiasa memaklumkan kepada polis sepanjang masa.”
Kemudian mereka berkata, ‘anda tahu, ia tidak penting, kammi mempunyai kuasa menghentikan anda daripada melakukan ini’,” kata Fadiah.
Tidak lama selepas amaran polis itu, 2 lelaki bermotosikal mula menganggu konvoi itu, manakala polis hanya memerhatikan, kata Fadiah.
“Sejak 5 minggu lalu, pihak polis tidak melakukan apa-apa untuk menghentikan konvoi itu, jadi mengapa sekarang? Ia agak jelas mereka menyasarkan Maria.”

APA LAGI NAJIB NAK JUAL KEPADA CHINA: BAHAYA TERLALU BERGANTUNG KEPADA BEIJING

MULA-mula sekali permohonan berbanyak-banyak maaf kerana lama tidak buat posting baru. Maklumlah dalam usia macam saya, ada saja roadblock. Tapi Alhamdulillah dah ok dan berdaya menulis semula.
Kedua komen seorang kawan Facebook yang berbunyi: “Lumayan???? Apakah setiap kali peri (pergi)… Ada saja benda nak dijual kepada mereka…”
Petikan di atas adalah jawapan beliau kepada tampalan saya mengenai mesej Perdana Menteri, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak mengenai lawatannya ke China.
Dalam pesanan bertarikh 21 Oktober itu, Mohd Najib berkata: “Minggu hadapan, saya akan ke China pula. Doakan agar lawatan ini membawa kejayaan lumayan untuk negara kita.”
Pengulas yang curiga terhadap apa yang Mohd Najib akan rundingkan di China itu adalah seorang pesara PDRM berpangkat pengarah di Bukit Aman.
Kenyataan pegawai polis pencen itu mewakili perasaan ramai rakyat jelata Malaysia yang sedar mengenai bahaya terlalu bergantung kepada China.
Soalnya, tidakkah tindakan Najib seperti menggadaikan masa depan negara dan cucu cicit kita kepada China semata-mata kerana menimbus RM50 bilion hutang 1MDB?
Dalam beberapa hari selepas Najib meminta kita berdoa itu, dua perkembangan besar telah berlaku.
Pertama, Cai Zemin, Pengurus Besar Kereta Api China di Malaysia berkata sebuah Bandar bawah tanah terbesar di dunia akan dibina di Bandar Malaysia.
Cai Zemin menyifatkannya sebagai “permata yang bergemerlapan di koridor kereta api China.”
Ingat tu – “koridor kereta api China” – yang akan menghubungkan Asia Tenggara dengan Asia Timur, Asia Timur dan Asia Selatan.”
Seperti sesetengah orang telah sedia maklum, China Railway Group (CREC) dan rakam kongsinya, Inskandar Waterfront Berhad milik tauke (Tan Sri) Lim Kang Hoo kini memiliki 60 peratus saham syarikat yang akan memajukan Bandar Malaysia. Baki 40 peratus dipegang oleh 1BDB.
Kedua, pada 28 Oktober Kementerian Pertahanan mengumumkan melalui laman Facebooknya bahawa Malaysia akan menandatangani kontrak membeli kapal persisiran pandai daripada China. Menurut agensi berita Reuters tampalan itu ditarik balik apabila pemberitanya meminta jurucakap kementerian mengulas ucapan Hishammuddin Hussein itu.

Saya dimaklumkan ketika lawatan saya ke Jepun antara 10 dan 16 Oktober lalu yang kerajaan Jepun ingin menawarkan secara percuma bekas kapal pengawal pantainya kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM). Tapi kalau setakat membuat tawaran kepada APMM dan secara percuma mungkin susah berjaya sebab bila percuma tentulah tidak ada unsur komisen.
Dalam lawatan kali ini dia dipercayai akan cuba “menjual” beberapa buah projek raksasa lagi termasuklah kereta api laju Kuala Lumpur-Singapura dan Landasan Kereta Api Pantai Timur.
Jual Harga Lelong
Sebelum Bandar Malaysia, 1MDB yang Najib sendiri asaskan dan menjadi pegawai nombor satunya (MO1 kata Abdul Rahman Dahlan) telah menjual kilang penjana elektrik bebas (IPP) kepada China General Nuclear Company dengan “harga lelong” RM9.2 bilion.
Saya kata “harga lelong” sebab 1MDB membeli kilang-kilang IPP hujung usia itu daripada pemilik Cina, Melayu dan India Malaysia dengan harga tinggi.
Ikut perjanjian konsesi antara kerajaan dan pemilik IPP berkenaan, kilang-kilang itu akan jadi milik TNB apabila habis tempoh konsesi kalau tidak disambung dengan bayaran antara RM50 hingga RM100 saja.
IPP Malaysia itu adalah antara 13 kilang elektrik di lima buah negara yang dijual oleh anak syarikat 1MDB, Edra Global Energy, kepada China Nuclear tahun lalu.
Penjualan murah itu mencetuskan dua ramalan sensasi. Pertama 1MDB kesesakan wang dan sanggup tanggung kerugian dianggarkan RM3 bilion. Kedua RM3 bilion dibayar bawah meja bagi menyelesaikan sebahagian hutang 1MDB.
Tetapi 1MDB menafikannya. Ia berkata harga itu berpatutan kerana syarikat milik negara China tersebut turut mengambil alih hutang Edra. Rancangan asal ialah menjual saham Edra untuk mengumpul modal tetapi dirasakan tidak “viable” apabila skandal 1MDB meledak.
Penjualan 60 peratus saham Bandar Malaysia kepada China Railway Group (CREC) dan Iskandar Waterfront Berhad juga menjadi tanda tanya kerana ia bukanlah pembangunan teknologi tinggi yang kita tidak ada kepakaran.
Kita Tidak Mampu?

Pertanyaan timbul apakah kita memerlukan modal dan kepakaran China untuk membina Bandar Malaysia, bandar kita sendiri, sedangkan kita ada banyak syarikat tempatan seperti Sime Darby, SP Setia, MRCB dan Boustead yang telah berjaya membina projek seperti itu atau lebih besar?
Kalau Sime Darby, SP Setia dan KWSP mampu membangunkan bandar orang putih di tapak kilang penjana elektrik Battersea di London adakah mereka tidak berdaya memajukan Bandar Malaysia?
Siapakah yang memajukan KL Sentral kalau bukan MRCB dan Kompleks Menara Kembar Petronas kalau bukan Petronas sendiri?
Apakah syarikat kita tidak ada modal sehingga perlu bergantung kepada China?
Siapakah yang meminjamkan modal kepada 1MDB untuk membeli tapak Bandar Malaysia dan TRX daripada kerajaan kalau bukan tabung-tabung pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) termasuk Tahung Haji, KWSP dan KWAP?
Apakah Tabung Haji, KSWP, PNB dan LTAT disuruh berpakat memajukan Bandar Malaysia menggunakan modal dan kepakaran tempatan?
Baju Merah ditipu, diguna oleh Najib?Bukankan memberangsang bagi anggota dan pesara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kalau LTAT turut terbabit memajukan Bandar Malaysia kerana tapak itu dulunya milik TUDM?
Mengapa China?
Adakah kerana China ada modal dan kita telah kemuflisan modal?
Adakah kerana China ada kepakaran tetapi kita ketandusan kepakaran?
Atau adakah hanya China sanggup memberi hutang kepada kerajaan pimpinan Mohd Najib ekoran skandal global 1MDB?

DULU DR M ‘BEST’, SEKARANG NAJIB ‘TERUK’: DAHULU DAN SEKARANG MEMANG JAUH BERBEZA

Dalam satu posting di blognya yang ternampak sedikit emosi yang ditujukan kepada Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Najib Razak berkata, perjuangan dahulu dan sekarang adalah berbeza.
Katanya, perjuangan dahulu ialah memperjuangkan kemerdekaan, manakala sekarang pula membangunkan negara.
Memang tidak dinafikan bahawa banyak bezanya antara Tun Mahathir dahulu dengan Najib yang ada sekarang.
Ini adalah antara perjuangan dahulu yang ditinggalkan oleh Tun Mahathir:-
1. Putrajaya
2. PLUS Highway
3. Besraya Highway
4. NKVE Highway
5. KESAS Highway
6. Besarkan Seremban KL Highway
7. 2nd Link
8. KLIA
9. Jambatan Pulau Pinang
10. Litar Sepang
11. Kompleks Sukan Bukit Jalil
12. Putra LRT
13. Star LRT
14. Komuter
15. Monorel
16. ERL
17. Pembesaran Pasir Gudang Port
18. West Port
19. Tanjung Pelepas Port
20. Smart Tunel
21. KL Tower
22. Daya Bumi
23. Perodua
24. Modenas
25. Proton
26. Masjid Wilayah
27. Masjid Putra
28. UTP
29. UIA
30. UUM
31. MMU
32. Cyberjaya
33. KLCC
34. Langkawi
35. Puluhan Masjid2 baru
36. Ratusan Surau2 baru
37. Hospital2 baru
38. Puluhan Sekolah2 baru
39. Puluhan Balai Polis baru
40. Puluhan bangunan Kuaters Guru baru
41. Puluhan bangunan Kuaters baru utk kakitangan kerajaan.
42. PICC
43. Ratusan lagi pembangunan di seluruh negara.
Sekarang:-
1. 1MDB
2. RM2,600 juta dalam akaun peribadi
Apa bezanya?
Dua yang ada sekarang saja sudah cukup untuk menenggelamkan semua yang dahulu.

Kenapa 1MDB terabai daripada Bajet 2017

Ahli Parlimen itu menuduh Najib membuat “cubaan sembunyi daripada skandal itu” selepas dengan bongkak bercakap mengenai syarikat pelaburan itu pada ucapan bajet tahun sebelumnya.
tony-pua_1mdb_600_new
KUALA LUMPUR: Tony Pua berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak cuba menyembunyikan skandal 1MDB, dan menutupnya bagi pihak bersalah termasuk dirinya sendiri, kerana tidak membangkitkan langsung mengenai syarikat pelaburan negara itu dalam Bajet 2017.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata seorang menteri kewangan yang bertanggungjawab sudah tentu menjelaskan bagaimana skandal kewangan itu akan diselesaikan.
Beliau berkata Najib yang juga menteri kewangan, “seronok” mengenai projek 1MDB dan pencapaiannya dalam beberapa siri ucapan bajetnya sebelum 2013.
Tidak menyentuh mengenai perkara itu dalam Bajet 2017 menunjukkan ia “cubaan jelas untuk menyembunyikan skandal itu dan menutupnya untuk pihak bersalah termasuk dirinya”, kata Tony yang juga setiausaha publisiti kebangsaan DAP.
Katanya, pelaksanaan rasionalisasi 1MDB sepatutnya selesai pada Jun tetapi “sudah runtuh” dan berbilion ringgit diseleweng daripada 1MDB.
Tony juga menyentuh perbezaan sikap Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani sebelum dan selepas pelantikannya dalam Kabinet.
“Kagum melihat bagaimana seorang ahli Parlimen Umno bercakap ketika dia berada di dalam dan luar Kabinet,” katanya.
Tony berkata Johari sebelum ini antara ahli Parlimen Umno yang lantang dan bertanya mengenai huraian RM50 bilion dalam skandal 1MDB.
“Tetapi sejak jadi menteri kewangan kedua, Johari beritahu orang 1MDB tidak ada kena mengena dengan bajet persekutuan,” katanya.

Tak moleklah serang Ahmad Husni, kata Pemuda Umno

Exco Pergerakan Pemuda Umno, Datuk Armand Azha Abu Hanifah meminta semua pihak dalam Umno agar berhenti menyerang bekas menteri kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah kerana beliau masih lagi pemimpin Umno.
Armand Azha menambah, tohmahan ke atas anggota Parlimen Tambun itu akhirnya memberi kesan negatif kepada parti.
"Saya rasakan cara serangan terhadap Husni ini tidak baik dan tidak bagus. Husni masih lagi pemimpin Umno dan ahli Parlimen BN. Tidak molek jika Umno serang Ahmad Husni sebegini.
"Ini bukan caranya menyerang kembali pemimpin dalam parti Umno itu sendiri. Saya mohon jasa baik sahabat-sahabat untuk fokus kepada perkukuhkan Umno dengan menceritakan dan memberikan penerangan tentang kekuatan Umno dan lebih ke arah politik khidmat bakti sebagai keutamaan.
"Sebagai pemimpin muda yang dilatih untuk terus menghormati yang lama dan sayangi yang muda rasakan pendekatan kasih sayang lebih baik daripada pendekatan kebencian," ujar beliau, memetik laporan Astro AWANI.
Armand mengulas kenyataan Ahmad Husni berhubung soalannya mengenai 1MDB di Parlimen.
Pada Isnin yang lalu, ketika berucap di Parlimen, Ahmad Husni buat pertama kalinya bersuara secara terbuka terhadap cara kerajaan menangani 1MDB.
"KPI (indeks prestasi utama) saya adalah yang terbaik di kalangan menteri-menteri - sentiasa melebihi 100 peratus.
"(Sebaik sahaja) saya berhenti, anda lihat di media sosial - dua hari selepas saya berhenti, mereka menyerang saya tanpa sebarang sebab.

Maria Chin ditahan di Sabah ketika edar risalah Bersih


Solidariti untuk Maria di luar balai polis Kota Marudu hari iniSolidariti untuk Maria di luar balai polis Kota Marudu hari ini
Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah ditahan polis di Sabah hari ini.
Menurut akaun rasmi facebook Bersih, Maria ditahan kerana mengedarkan risalah berkenaan di Langkon, Kota Marudu.
Beliau dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Marudu untuk disoal siasat.
"Polis turut mengancam untuk menangkap mereka yang mengambil risalah Bersih," kata Bersih.
Beberapa aktivis berkumpul di luar balai polis bagi menunjukkan solidariti untuk Maria yang tidak dibenarkan ditemani sesiapa.
Bermula 1 Oktober lalu, Bersih menjalankan pameran bergerak di seluruh negara untuk mempromosi perhimpunan Bersih 5 pada 19 November ini.
Perhimpunan itu bagi mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan ekoran skandal 1MDB.
Semalam, Maria telah mengemukukan notis kepada pihak polis mengenai perhimpunan tersebut.

Apakah Jamal benar-benar mahu 'bermandi darah'

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ditanya sama ada beliau akan menahan Ketua Umno bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos berhubung kenyataan 'bermandi darah' atau melepaskannya sekali lagi.
"Saya ingin bertanya kepada Khalid sama ada polis akan menahan Jamal untuk disoal siasat atas kenyataan 'bermandikan darah' yang dibuat beliau.
"Atau apakah Khalid akan mengatakan sekali lagi ia hanya 'perang mulut' oleh Jamal, sama seperti apabila beliau menolak ikrar Jamal sebelum ini mengenai perang menentang BERSIH 5 sebagai tidak lebih daripada 'perang mulut'?," tanya Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok dalam kenyataan hari ini.
Pada hari Khamis yang lalu, Jamal semasa sidang media di ibu pejabat Umno Selangor berikrar untuk menyekat perhimpunan BERSIH 5.
"Kita tidak akan teragak-agak untuk berbuat apa sahaja untuk menghentikan perhimpunan BERSIH...Bagi saya, perjuangan kita akan berterusan walaupun jika bermandikan darah," beliau dilaporkan berkata.
Kok menambah, adalah tidak bijak bagi Khalid untuk mengenepikan apa-apa kenyataan Jamal sebagai pergerakan baju merah yang dipimpinnya kerana mempunyai sejarah keganasan.
"Khalid terlepas pandang fakta penting - bahawa kumpulan baju merah telah bertindak ganas terhadap siri jelajah BERSIH.
"Begitu jua, walaupun Jamal telah membuat kenyataan yang sama pada perhimpunan di Kapar Sabtu lalu dan menjelaskan bahawa 'bermandikan darah' itu bermakna baju merah berlumuran dengan darah sendiri dan bukannya orang lain, polis perlu melihat kenyataan itu secara," ujar Kok.
Beliau berharap Khalid akan memulakan siasatan mengenai perkara ini, kata Kok.
Kok juga mengkritik Umno kerana tidak menyekat Jamal.
"Adalah amat mengecewakan dan tidak bertanggungjawab untuk kepimpinan Umno berdiam diri mengenai 'keterlibatan dalam baju merah' oleh Jamal dan kalangan ahli Umno terhadap BERSIH.

HIDUP MELAYU !!!

Kepala besar MO1 dapat gak belasah RM2.6 bilion TETAPI pencacai2nya hanya mampu disuap dedak roti, t-shirt & 50 ringgit..

HIDUP UMNO !!..HIDUP MELAYU !!!!

Bila KERAjaan BN dah tak mampu jana pendapatan secara telus kerana kelemahan & keborosan pengurusan kewangan negara, penjawat awam jadi mangsa..

TETAPI BILA KERAjaan buat hutang, rakyat juga jadi mangsa paksa bayar GST !!!

Najib Razak: Kami Lawan Pengganas (Yes Malaysia!)

Amerika AG vs Malaysia AG Apandi Ali

Siapa yang suka cakap pasal Apandi?

AG Swiss dah hubungi Malaysia - AG Apandi