Khamis, 27 Oktober 2016

KANGKONG LAND

ANTARA NAJIB DAN TIGA BEKAS MENTERI, SIAPA YANG DULU KENA?

Ada dua perkara yang berlaku di Parlimen hari ini.

Pertama, usul untuk merujuk Najib Razak kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atas dakwaan mengelirukan Parlimen berkaitan ucapan Bajet 2017 yang dibentangkannya di Dewan Rakyat, Jumaat lalu.

Usul yang dikemukakan oleh seorang wakil DAP  itu mendakwa beberapa pengumuman yang dibaca oleh Najib dalam ucapan bajetnya tidak terdapat atau berbeza dengan apa yang terkandung dalam dokumen belanjawan.
Perbuatan itu dianggap cuba mengelirukan dewan kerana fakta yang sah ialah apa yang terkandung dalam dokumen belanjawan, bukan ucapan belanjawan oleh Najib

DAP memberi contoh, Najib dalam ucapannya menyebut SKMM akan membelanjakan RM1 bilion untuk menaik taraf liputan dan kualiti perkhidmatan jalur lebar di seluruh negara sedangkan dalam anggaran perbelanjaan yang diperuntukkan kepada Kementerian Komunikasi dan Multimeda yang menaungi SKMM, hanya RM57.5 juta diperuntukkan di bawah perbelanjaan pembangunan untuk projek jalur lebar.

Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Haji Mulia berkata, beliau memerlukan masa untuk menyiasat dakwaan berkenaan.

Ini kerana, tegasnya, kes prima facie mesti diwujudkan terlebih dahulu sebelum seseorang boleh dirujuk kepada jawatankuasa itu.

Kedua, kenyataan Pandikar Amin yang tidak menolak kemungkinan tiga bekas menteri yang menyentuh isu berkaitan 1MDB dalam ucapan membahaskan Bajet 2017 iaitu Muhyiddin Yassin, Shafie Apdal dan Husni Hanadzlah, telah melanggar sumpah kerahsiaan sebagai anggota kabinet.

Kata beliau, ketiga-tiga mereka telah mengangkat sumpah menyimpan rahsia sewaktu menjadi menteri sebelum ini dan tidak sewajarnya mendedahkan sesuatu perkara berkaitan keputusan kabinet, walau di dalam Parlimen sekali pun.

Menurutnya lagi, jika pun sesuatu tindakan tidak diambil dalam persidangan Dewan Rakyat, bekas-bekas menteri itu mungkin berdepan tindakan perundangan di bawah Akta Rahsia Rasmi atau Akta Hasutan.

Kes pertama memerlukan Pandikar Amin  sendiri membuat keputusan berkaitan Najib yang didakwa mengelirukan Parlimen.

Berapa lama agaknya Pandikar Amin perlukan masa untuk menyiasat?

Kes kedua pula dibangkitkan oleh Pandikar yang menyebut kemungkinan tindakan perundangan boleh diambil ke atas tiga bekas menteri berkenaan kerana didakwa telah melanggar sumpah kerahsiaan.

SPRM buka 35 kertas siasatan penyelewengan karpet masjid

Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu berkata ia melibatkan penyelewengan tuntutan keseluruhan bernilai lebih RM1 juta.
MACC director P GanasonKUALA TERENGGANU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Terengganu membuka 35 kertas siasatan berhubung penyelewengan pembekalan pemasangan karpet di beberapa masjid dan surau di negeri ini.
Pengarah SPRM Terengganu P Ganason berkata kertas siasatan itu kini di peringkat akhir sebelum diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya SPRM.
“Kira-kira 30 saksi terdiri daripada kakitangan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), orang awam dan kontraktor telah dipanggil bagi membantu siasatan sejak kita mendapat maklumat mengenai kes itu awal tahun ini,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Pecah Tanah Projek Kompleks Pejabat SPRM Negeri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Dzulkifli Ahmad di Mukim Kubang Parit, dekat sini, hari ini.
Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Sektor Bangunan Datuk Seri Amer Hamzah Mohd Yunus, Pengarah Jabatan Kerja Raya Negeri Terengganu Ab Hamid Md Daud dan Penasihat Korporat Serada Realty Sdn Bhd Tan Sri Abdullah Taib.
Selasa lepas, media melaporkan Pesuruhjaya JHEAT Datuk Wan Mohd Wan Ibrahim mendedahkan perkara itu yang melibatkan penyelewengan tuntutan keseluruhan bernilai lebih RM1 juta.
Dalam pada itu, Ganason memberitahu bahawa SPRM Terengganu membuka 51 kertas siasatan berhubung kes jenayah kolar putih melibatkan kes rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa tahun ini.
“Daripada jumlah itu sebanyak 14 tangkapan telah dilakukan dan 19 individu telah dituduh di mahkamah,” katanya.

UCAPAN INI BUKTI!! Najib Sangat GOYANG Bila Mahathir BERSALAM Dengan Anwar

Perbahasan Bajet 2017: |Dato Mohd Ariff Sabri [ Raub ]

Perbahasan Bajet 2017 - Nga Kor Ming [ Taiping ]

YB Rantau Panjang bahas Bajet 2017

MKN akan terima arahan PM jika terdapat ancaman, kata Najib

1MDB berhantu seperti Altantuya: Tahniah Muhyddin, Husni dan Shafei

Oleh Mohd Sayuti Omar
Walaupun Parlimen telah melarang keras isu 1MDB dibangkitkann dalam perbahasan di parlimen kerana ia dianggap subjudis (?) tetapi kebijaksanaan dan rasa tidak tahan hati ahli parlimen mengenai isu itu yang kini disifatkan sebagai skandal perdana negara ia berjaya juga ditimbulkan untuk pengetahuan rakyat dan tindakan ahli-ahli parlimen yang lain.


Tindakan berani dan bertanggungjawab ahli parlimen membangkit dan mendedahkan bagaimana syarikat pelaburan strategi yang dipengerusikan Najib Razak itu digerak dan dijanakan dalam keadaan songsang dan meragukan sangat dialu-alukan. Tahniah dan syabas kepada mereka yang berani dan ikhlas membangkitkan perkara itu demi negara.

Tindakan mereka itu adalah satu tanggungjawab kepada bangsa dan negara dan sikap seperti inilah yang dibutuhi rakyat. Mereka layak digelar sebagai perwira membela rakyat dan negara.

Dua orang ahli parlimen mengambil bahagian dalam perbahasan Bajet 2017 yang langsung membangkitkan perkara itu kandatipun secara imbas lalu tetapi memberi makna dan kesan besar. Mereka ialah ahli parlimen Pagoh (Muhyiddin Yassin) dan Tambun (Ahmad Husni Hanadzlah). Kedua-dua mereka adalah bekas anggota kabinet dimana mereka tentu lebih arif dan berautoriti bercakap mengenai isu berkenaan dan apa yang mereka utarakan adalah kebenaran.

Sebagai ahli kabinet mereka bukan sahaja tahu yang telor Najib dua biji tetapi warnanya sekali amat dimaklumi. Maaf terkasar sedikit.

Daripada penjelasan dan persoalan dibangkitkan oleh mereka berdua menjelaskan mereka tidak diberikan maklumat yang betul mengenai tujuan penubuhan syarikat 1MDB dan ia tampaknya digerakkan secara perseorangan (one man show) oleh Najib Razak.

Najib adalah pengerusi 1MDB. Kekesalan mereka bersabit isu itu kerana Najib menyembunyikan daripada pengetahuan mereka akan kedudukan sebenar yang sekaligus menafikan hak mereka sebagai anggota kabinet. Di sinilah mereka berasakan mereka hanya dijadikan alat oleh Najib untuk diheret sama dengan skandal itu yang akhirnya mereka tidak lagi betah. Keadaan ini mereka tidak boleh menerima kerana tidak sanggup dilumuri noda.

Kedua-dua mereka kini tidak lagi berada dalam kabinet. Semasa dipecat Muhyiddin adalah timbalan perdana menteri manakala Husni adalah Menteri Kewangan II.

Husni meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan II dan semua jawatan dalam Umno semasa Najib menyusun kabinet baharu berikutan pemecatan Muhyuddin dan Shafei Afdal sebagai anggota kabinet. Walaupun Husni tidak terlibat dengan tindakan "penyucian" kabinet dilakukan Najib dengan pemecatan itu, tetapi beliau mengambil tanggungjawab melepaskan jawatan kerana tidak mahu bersubahat dan terpalit dengan dosa kering?

Ekoran tindakan Husni mengejutkan itu ada yang menganggap beliau menghadapi masalah peribadi menyebabkan tidak dapat menumpukan kepada tugasnya di MOF. Ada juga mengatakan beliau ingin menumpukan perhatian kepada isterinya yang uzur. Sebelum ini Husni tidak menyatakan secara pasti kenapa beliau berhenti dan melepas semua jawatan menyebabkan tindakan drastiknya itu kabur?

Tentulah bagi mereka yang bernafsu besar tergila-gila untuk menjadi menteri gembira dan "raya hindu" dengan tindakan Husni dan tindakan ke atas Muhyiddin dan Shafei itu kerana mereka berharap akan menjadi penggantinya. Dua orang yang dilihat mendapat laba besar ekoran proses penyucian itu ialah Zahid Hamidi dilantik menjadi TPM dan Salleh Said Keruak dibawa masuk ke dalam kabinet.

Wikileaks dedah lobi anti-Najib Soros di Washington

E-mel terkini yang diselongkar oleh Wikileaks mendedahkan terdapat usaha untuk melobi pentadbiran Amerika Syarikat supaya menjauhkan diri mereka daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.
Ini didedahkan dalam pertukaran e-mel antara jurucakap Soros Fund Management (SFM) Michael Vachon dan pengerusi kempen calon presiden 2016, Hillary Clinton iaitu John Podesta.
Perbualan antara Podesta dan Vachon berkisar pada memo yang ditulis oleh felo Open Society Global, John Pang, yang antara lain menggesa pentadbiran Amerika untuk "menjarakkan diri" daripada Najib.
Dalam e-mel 6 Mac dengan tajuk "Memo John Pang", Vachon memberitahu Podesta: "Dan saya fikir George akan mahu bercakap tentang perkara ini, antara lain".

Adalah dipercayai bahawa beliau merujuk kepada jutawan dan penderma kempen Clinton, George Soros.
Vachon dikatakan berhubungan dengan Podesta untuk mengaturkan sebuah mesyuarat, yang juga akan dihadiri oleh anak Soros iaitu Alex.
Podesta kemudian menghantar e-mel 6 Mac itu kepada seorang kakitangan pejabat Clinton iaitu Milia Fisher pada hari yang sama.
E-mel berkenaan diterbitkan oleh Wikileaks Ahad lalu.
Malaysiakini telah menghubungi Vachon dan Pang untuk mendapatkan ulasan mereka.
Memo Pang tang bertajuk "The TPP and Malaysia's Corruption Crisis" menggesa pentadbiran presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama supaya menjauhkan diri daripada Najib.

RUU 355: Biarlah mereka perbodoh diri, kata Nasrudin Tantawi


Nasrudin HassanNasrudin Hassan
Selepas Presiden Pas menggunakan gelaran keldai dan anjing gila, Ketua Penerangan parti Islam itu pula menggelar pihak yang mengkritik usul pindaan Akta 355 sebagai 'membohongi dan memperbodohkan diri sendiri'.
“Adapun pihak yang hanya mahu mencari populariti murahan, rating di Facebook, kelemahan yang mahu dieksploit, debat yang melampau, spin dan sebagainya, biarlah mereka tenggelam dalam keseronokan dan hanyut dalam keghairahan mereka membohongi dan memperbodohkan diri sendiri.
“Bagi mereka yang berlapang dada, bersikap terbuka, ikhlas dan jujur dalam perbincangan dan persahabatan, maka kita rakamkan setinggi-tinggi tahniah dan juga penghargaan,” kata Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan hari ini.
Ketika menganggap pihak yang mempersoal usul pindaan akta tersebut sebagai membohongi dan memperbodohkan diri sendiri, Ahli Parlimen Temerloh itu mendakwa Pas membudayakan politik matang dan sejahtera bercirikan politik dakwah dan amar makruf nahi mungkar.
“Maka Pas bersikap terbuka bertemu dengan siapa jua, mendengar pandangan, menerima kritikan dalam usaha membawa Islam dan apa yang diperjuangkannya.
“Pas menerang tidak menghukum. Pas berdakwah dan melunakkan madu'u (sasaran dakwah) bukan menjauh dan meliarkan mereka. Kita pendakwah bukan qadhi. Jauhkan diri dari kafir mengkafir dan label yang tidak selayaknya sesama ummat Islam,” ujarnya ketika giliran pembentangan RUU 355 semakin tertolak ke bawah dalam aturan mesyuarat Parlimen.

Kit Siang terkejut Husni diserang selepas tinggalkan k'jaan

Ketua Anggota-anggota Parlimen DAP, Lim Kit Siang hari ini menzahirkan rasa terkejut setelah menyaksikan bekas Menteri Kewangan kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah diserang selepas meninggalkan kerajaan.
"Apa yang...mengejutkan ialah pendedahan Ahmad Husni dalam ucapannya di Parlimen bahawa walaupun beliau menjadi menteri yang setia dan profesional, dengan menjana KPI 'di kalangan menteri yang terbaik' telah difitnah dan diburukkan oleh jentera media baru Umno dalam media sosial selepas meninggalkan Kabinet," ujar Lim dalam kenyataan, hari ini.
Sehingga kini, Ahmad Husni masih menutup mulutnya mengenai sebab sebenar beliau meninggalkan kerajaan pada bulan Jun yang lalu tetapi dalam satu wawancara tiga bulan kemudiannya mengakui berada di bawah tekanan yang dahsyat ekoran skandal 1MDB.
Ahmad Husni dipetik sebagai berkata, walaupun bukan beliau tidak mewujudkan skandal tersebut, dirinya ditugaskan untuk menyelesaikannya.
Pada Isnin yang lalu, ketika berucap di Parlimen, Ahmad Husni buat pertama kalinya bersuara secara terbuka terhadap cara kerajaan menangani 1MDB.
"KPI (indeks prestasi utama) saya adalah yang terbaik di kalangan menteri-menteri - sentiasa melebihi 100 peratus.
"(Sebaik sahaja) saya berhenti, anda lihat di media sosial - dua hari selepas saya berhenti, mereka menyerang saya tanpa sebarang sebab.
"Saya tahu siapa 'A', 'B' dan 'C" yang menyerang saya. Mengapa bermain-main? Marilah cintakan rakyat. Kita bekerja untuk rakyat," tambah beliau yang juga anggota Parlimen Tambun.

Azeez doa moga Muhyiddin, Husni tak jadi hipokrit

Ahli Parlimen Baling berkata mereka mungkin kebal di dalam Dewan, tetapi mereka mungkin mungkir Akta Rahsia Rasmi dan Akta Hasutan
Umno MP hits out at 'opposition stooges' Muhyiddin, HusniKUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Umno, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim hari ini mempertikaikan dua bekas menteri yang membangkitkan isu 1Malaysia Development Berhad dalam perbahasan Bajet 2017.
Dalam ucapan bahasnya, Azeez (BN-Baling) mempertikaikan mengapa bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (PPBM-Pagoh) dan bekas menteri kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (Umno-Tambun) tiba-tiba prihatin akan perkara berkaitan 1MDB.
Beliau mengingatkan kedua mereka akan sumpah kerahsiaan yang mereka ikrarkan semasa menjawat portfolio kementerian masing-masing.
“Sebelum ini kamu pertahan 1MDB, sekarang kamu persoalkan? Kamu yang sepatutnya menjawab.
“Kamu tahu amalannya. Sebagai seorang menteri kamu terikat pada sumpah.
“Sekarang (di Dewan Rakyat) kamu kebal, tapi kamu mungkin memungkiri Akta Rahsia Rasmi dan Akta Hasutan.”
Muhyiddin kehilangan kerusi TPM dalam rombakan Jemaah Menteri tahun lepas. Dikatakan kerana kelantangannya mengkritik parti berkenaan isu 1MDB.
Pada Julai tahun ini, beliau disingkirkan sebagai timbalan presiden Umno.
Manakala Husni digugurkan daripada pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak awal tahun ini.
Husni, yang mendakwa uzur akibat menangani kontroversi sekitar 1MDB, mengejutkan ramai pihak apabila mengemukakan mengajukan soalan kritikal terhadap syarikat kerajaan bermasalah itu dalam ucapan Bajet 2017 pada Isnin.

Ucapan Bajet 2017: Menuju ekonomi era baru negara

Oleh DATUK DR MUJAHID YUSOF RAWA
Muqaddimah
فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ ( Ali Imran: 159)
Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu. Karena itu maafkanlah mereka, mohonkanlah ampun bagi mereka, dan bermusyawaratlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.


It was by the mercy of Allah that thou wast lenient with them (O Muhammad), for if thou hadst been stern and fierce of heart they would have dispersed from round about thee. So pardon them and ask forgiveness for them and consult with them upon the conduct of affairs. And when thou art resolved, then put thy trust in Allah. Lo! Allah loveth those who put their trust (in Him).)
[The Meaning of the Glorious Quran]
Suasana manusia yang mahukan sebuah negara yang dapat memberikan kepadanya rasa belas dan rahmat serta bebas adalah idaman seluruh warganegara. Namun ada juga pemimpin negara yang merasakan dirinya mula terancam apabila teguran kepada kefasadan politik seprti rasuah dan penindasan disambut dengan tindakan ala kukubesi bertopengkan undang-undang dan kuasa yang ada. Saat itu sesebuah negara akan menuju kehancuran:
"When the law no longer protects you from the corrupt but protects the corrupt from you, you know your nation is doom" ( Ayn Rand)
Perkara asas menuntut jawapan spt skandal 1MDB, jumlah besar wang 2.6B dalam akaun Perdana Menteri dll dibalas dengan berbagai helah yang tidak menjawab hatta perkara asas seperti menyiasat dan membawa ke pihak pengadilan mereka yang terlibat. Malah bertanyakan soalan ini satu kesalahan sehingga ada yang dipecat dari jawatannya kerana soalan yang menggamit kepentingan negara dan maruah negara.
MELUSURI DASAR EKONOMI NEGARA
Dasar ekonomi negara bermula era post-kemerdekaan dalam inisiden perkauman yang memberi peluang kepada lahirnya Dasar Ekonomi Baru atau DEB bermula 1971-1990. Tujuannya jelas sebagai usaha untuk menghapuskan kemiskinan dan menstruktur semula masyarakat. Satu pendekatan ekonomi secara afirmatif (positive discrimination) dilaksanakan dengan merujuk kepada kaum Melayu yang perlu diberi perhatian kerana ketinggalan dalam struktur masyarakat dari sudut kekayaan dan pemilikan.
Dasar pendidikan mengutamakan anak Melayu memberi tempat kepada mereka di universiti awam dan luar negara dengan biasiswa penuh kerajaan supaya mereka dapat mengisi kekosongan kerja dalam sektor awam, meningkatkan pendapatan dan penglibatan sektor perniagaan lebih meluas.
POST DEB
1990 menyaksikan pendekatan baru ekonomi yang asasnya tidak lari dari tindakan affirmative dengan dasar baru seperti Dasar Pembangunan Negara (1991-2000), Dasar Wawasan Negara (2001-2010) dan terkini bagi mengejar W2020 sebagai negara maju iaitu Model Ekonomi Baru (2010-2020). Lanjutan dasar pro Bumi dan ethnic-centric ekonomi setelah 20 tahun ianya dikecualikan semasa DEB menuntut beberapa persoalan,
1. Apakah Dasar-dasar ini telah gagal sehingga ia terpaksa diteruskan dalam format affirmative dan Melayu-centric? ( lahir istilah ketuanan Melayu selepas DEB)
2. Apakah masalah hubungan antara kaum yang menjadi asas penstruktran semula masyarakat dapat diselesaikan? (kelompok nuansa rasis masih berleluasa mempertikaikan kaum lain atas asas bukan asal di Malaysia)
3. Adakah sasaran kepada orang Melayu tercapai dengan mereka mampu bersaing tanpa dasar affirmative?(amalan perlindungan politik, akses dan ugutan bahaya 'bangsa lain' masih lagi berligar dalam kelompok Melayu, diwajarkan persempedanan semula atas kaum dan momokan Dap anti Melayu dan golongan tertentu Liberal dsb)
IMPLIKASI DEB DAN DASAR AFFIRMATIVE

Kerajaan buat bodoh skandal 1MDB, Husni Hanadzlah pula diserang persoal kebenaran?

Reaksi terhadap ucapan perbahasan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah di Parlimen Selasa lalu yang membangkitkan beberapa persoalan kritis terhadap skandal mega 1MDB tidak memeranjatkan.
Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa pula membakulsampahkan ucapan Husni dengan berkata bahawa tiada apa-apa yang baru diutarakan bekas menteri itu dalam siri persoalannya berkenaan skandal 1MDB.
“Saya terkejut dengan komen Annuar, memandangkan saya mengikuti dengan rapat kisah memilukan skandal 1MDB ini sepanjang tujuh tahun lalu.
“Setahu saya inilah kali pertama Husni menyuarakan keresahannya mengenai skandal mega global 1MDB kepada khalayak umum,” kata Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mengulas perbahasan terbabit.
Dalam ucapan tersebut, buat kali pertama Husni memberi amaran bahawa skandal 1MDB akan menghantui kerajaan Malaysia.
Ini termasuklah persoalan kehilangan dana berjumlah US4 bilion syarikat Aabar BVI, saman arbitrasi US$6.5 bilion IPIC berpangkalan di Abu Dhabi dan pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Amanah Pencek (KWAP) kepada anak syarikat 1MDB, SRC International.
“Apa yang lebih memeranjatkan dalam pendedahan Husni di Parlimen itu ialah, meskipun beliau merupakan menteri paling setia dan profesional dengan KPI terbaik di kalangan menteri-menteri, beliau difitnah oleh cybertrooper UMNO di media sosial selepas meninggalkan Kabinet,” ujar Ahli Parlimen Gelang Patah itu lagi.
Dalam ucapannya Husni berkata, “…the social media, dua hari selepas saya berhenti, dia punya attacking kepada saya for no reason and I know who the “A”, “B”, “C” yang attack saya. Why play this game? Let us love the rakyat. Kita bekerjalah untuk rakyat.”
Semalam, blogger terbuang Raja Petra Kamaruddin juga melancarkan serangan peribadi terhadap Husni, dengan memetik tuduhan-tuduhan salahlaku seks, malah menuduh Ahli Parlimen Tambun itu tidur dengan isteri orang.
Parlimen Malaysia dilihat sedang bersandiwara dengan berlagak seolah-olah masalah melibatkan kleptokrasi dalam negara tidak wujud sama sekali.

Jangan politikkan perang menentang jenayah asuhan seksual


KUALA LUMPUR, 27 OKT: Tidak ada statistik kes asuhan seksual (sexual grooming) di Malaysia memandangkan tidak ada undang-undang yang diperuntukkan untuk jenayah ini.
nie chingJusteru penubuhan jawatankuasa bertindak yang diketuai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said untuk mengkaji isu melibatkan jenayah seksual terutamanya terhadap kanak-kanak amat dialu-alukan.
Namun, kata Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching, jawatankuasa tersebut seharusnya lebih inklusif dan melibatkan Ahli-ahli Parlimen Pembangkang sebelum sebarang rang undang-undang dibentangkan.
“Perang menentang jenayah asuhan seksual bukan sesuatu yang politikal.
“Azalina yang juga pengerusi kaukus wanita di Parlimen pastinya tahu bahawa ahli-ahli Parlimen wanita bersedia mengenepikan perbezaan politik untuk bekerjasama demi kepentingan wanita dan kanak-kanak,” ujar Nie Ching dalam satu kenyataan.
Menurutnya lagi, tidak ada keperluan untuk menyembunyikan rang undang-undang tersebut daripada pengetahuan wakil rakyat pembangkang.

Dari Ops Lalang sehingga Bersih 5, akta zalim kekal subur di bawah UMNO


kas-ops-lalang27 Oktober (hari ini) merupakan ulang tahun ke-29 tragedi Operasi Lalang yang mempamerkan bagaimana kerajaan Barisan Nasional pada tahun 1987 menahan lebih 100 suara prihatin rakyat Malaysia – terdiri dari ahli politik, pendidik, aktivis alam sekitar, pemimpin dan aktivis agama, semuanya dipenjara untuk tempoh yang tidak diketahui tanpa sebarang hakim atau juri, dinafikan hak untuk mempunyai peguam serta penahanan tanpa bicara, kononnya untuk melindungi keselamatan negara.
Negara demokratik dibina atas dasar kejujuran, akauntabiliti, hormat dan keadilan untuk semua, yang dari masa ke masa, menjadi identiti teras, nadi dan denyutan jantung rakyat. Sejak 60 tahun lalu, idea-idea budaya seperti itu dianggap kuno, misoginistik, perkauman atau apartheid oleh kerajaan UMNO/BN dalam sokongan mereka terhadap kronisme berasaskan kaum dan ketaksuban agama.
Hari ini, saya menggesa kerajaan Malaysia agar sudah tiba masanya ia mencari kompas moral, menyedari segala salahlaku, meminta maaf kepada rakyat dan secara jujur membuat perubahan bagi memelihara dan mengangkat semangat hak asasi manusia serta sivil seperti yang ditegaskan dalam Perlembagaan Persekutuan, sebelum ia terus memusnahkan negara ini.
Kerajaan BN secara terang-terangan telah meletakkan kepentingannya melebihi rakyat dan undang-undang tertinggi negara, iaitu Perlembagaan Persekutuan dengan membenarkan pemimpin kleptokratik seperti Najib Tun Razak terus menekan rakyat sehingga ke titisan darah mereka yang terakhir.
14708148_10157611743275103_6403098282368683524_nSelepas hampir 6 dekad, kerajaan BN di Malaysia masih menggunakan taktik kotor dan lapuk untuk menyakinkan rakyat tentang keperluan parti politik yang perkauman, dasar yang perkauman dan tidak henti-henti menggunakan muslihat 3R – agama, kaum dan Raja (religion, race and Rulers) bagi mengekalkan kuasa dengan apa cara sekalipun untuk selama mungkin. Pada masa sama, kerajaan ini juga mencipta Napoleon-Napoleon kecil yang menghalang perdamaian nasional dan mengukuhkan urus tadbir yang buruk.

Dengan ketidakadilan sosial, jurang sosio-ekonomi yang melebar, rasisme dan patriarki berleluasa di Malaysia, kerajaan pimpinan UMNO masih tidak belajar dari kesilapan lalu dan membenarkan politik yang sifar kesopanan, ketelusan dan akauntabiliti.
Kerajaan ini akhirnya mencambahkan budaya politik samseng, rasisme dan keganasan seperti yang boleh dilihat dari ugutan demi ugutan menentang perhimpunan Bersih baru-baru ini.
29 tahun lalu, seluruh warga Malaysia yang patriotik dan berani, lelaki dan wanita telah bangkit tanpa rasa takut untuk melawan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang kuno, menindas serta zalim. Akta ini telah dimanipulasi untuk membisukan suara-suara pengkritik dan mereka yang berbeza pendapat.

Maria: Kami akan beri notis Bersih 5 kepada polis

Maria berkata, notis untuk perhimpunan Bersih sebelum ini ditolak polis dan himpunan Bersih 5 akan diadakan di Dataran Merdeka.
maria-chin1_2
PETALING JAYA: Penganjur himpunan Bersih 5 pada bulan depan akan menghantar notis kepada polis tidak lama lagi, kata Maria Chin Abdullah.
Pengerusi Bersih 2.0 itu berkata demikian sebagai membalas amaran Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk tidak membenarkan perhimpunan Bersih 5 diteruskan, kecuali penganjur menghantar notis sebelum 19 November ini.
Maria berkata, bertentangan dengan kenyataan Khalid, Bersih 2.0 sentiasa mengemukakan notis untuk perhimpunan dianjurkan sebelum ini, termasuk Bersih 2, Bersih 3, Bersih 4, tetapi semua ditolak polis.
“Kami sentiasa beri notis, tetapi mereka selalu menolak notis kami. Untuk Bersih 4, kami serah surat kepada ketua polis negara sendiri dan dia adalah orang pertama kami tulis surat itu.
“Khalid mengarahkan kami ke Balai Polis Dang Wangi dan kemudian beliau kata kami tidak beri notis,” katanya pada sidang media hari ini.
Beliau berkata, sepanjang masa itu, Bersih 2.0 mengadakan mesyuarat sebanyak 2 kali dengan ketua polis daerah Dang Wangi, tetapi notis mereka tetap ditolak.
“Sekarang, beliau (Khalid) melakukan perkara sama dengan mengatakan kami tidak memberi notis. Saya rasa itu tidak munasabah dan tidak bertanggungjawab untuk seorang ketua polis negara.”

Menuju #Bersih5, Pemuda Pakatan Harapan lancar ‘Yellow Weekend’


Malaysia mutakhir ini berada dalam keadaan yang cukup membimbangkan. Selepas terpalit dengan pelbagai isu dan skandal, barisan pemerintah kleptokrasi pimpinan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak kini semakin gila dan terdesak untuk mengekalkan kuasa.
whatsapp-image-2016-10-27-at-17-23-44Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang memusatkan kuasa pengisytiharan ‘darurat’ di tangan Perdana Menteri telah pun dikuatkuasakan walau undang-undang ini bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Pelan melukis sempadan pilihanraya ala gerrymandering pula bakal membunuh suara rakyat, hanya dengan satu matlamat, mengekalkan kepimpinan kleptokrasi. Skandal rompakan berbilion ringgit wang 1MDB melibatkan Perdana Menteri mahu terus didiamkan hingga beban hutang yang mencecah lebih RM50 bilion bakal ditanggung rakyat kelak.
Justeru Pemuda Pakatan Harapan merasakan bahawa, untuk seluruh rakyat bersama-sama dalam Himpunan #Bersih5 yang bakal diadakan di Kuala Lumpur pada 19 November 2016, bukan lagi satu pilihan bahkan kewajipan. Menuntut satu reformasi pilihanraya yang bersih dan adil serta desakan agar suara rakyat (undi) tidak dimanipulasi untuk mengekalkan Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak.
Dengan keadaan negara yang kian tenat, dengan kepimpinan negara yang ‘pekak’ dengan suara perubahan anak muda, lantas kami menyeru kehadiran ribuan anak muda, bandar dan luar bandar, di universiti awam mahupun swasta, bekerja mahupun menganggur, bujang mahupun berkahwin, yang dinafikan hak biasiswa hinggalah disenaraihitam PTPTN, tanpa mengira perbezaan ideologi politik dan kaum, ke Himpunan #Bersih5.
Bagi menggembleng seluruh kekuatan sayap muda ketiga-tiga parti menuju tarikh keramat 19 November, kami mengisytiharkan bahawa bulan November yang bakal menjengah beberapa hari sahaja lagi sebagai #BulanBersih. Seluruh gerak kerja kami di setiap peringkat, samada nasional, negeri, parlimen dan cawangan-cawangan, kesemuanya akan menghala ke arah mobilisasi Himpunan #Bersih5.
Pada masa yang sama, kami bersama warga muda akan menggerakkan flashmob serentak di seluruh negara pada 14 November 2016. Flashmob besar-besaran ini akan disertai dengan ceramah kelompok dan edaran risalah berhubung tuntutan #Bersih5.

"CEO MAS masih lagi ambil orang putih, kenapa tidak ambil orang tempatan," soal MP BN

Siapakah Jamal Yunos (5 temuramah NGO, UMNO)

PAS tidak ada masalah pendakwah mahu dedah audio diskusi Akta 355

BERSIH 5 sasar RM500,000 biayai perhimpunan 19 Nov

PR1MA, Selangorku: Mana Lebih Murah, Soal Azmin

'Saya pun manusia biasa boleh tertekan,' Pandikar Amin Mulia

Ada Unsur Sabotaj Air Bila Menteri Sedia Terima Bukti

"Takkan saya nak sekolahkan wakil rakyat," soal Timb Speaker kepada ahli parlimen bikin kecoh

Bekas anggota kabinet mungkin langgar sumpah kerahsiaan - Pandikar

BERSIH tidak bimbang tiada Melayu PAS di perhimpunan 19 Nov

Tragedi HSA: Kaji Semula Kontrak Medivest

'Biar menteri alam sekitar bincang isu air Selangor, yang lain baik jaga udang,' - kata Azmin

Gambar Najib DiTurunkan Selepas DiCemuh Pengunjung Ekspo Dunia !

Peguam Maria Chin hairan hakim bertukar tiba-tiba kes saman fitnah Jamal

Peguam yang mewakili Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah dalam saman fitnah yang difailkan terhadap Ketua Umno Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos berasa hairan atas pertukaran secara tiba-tiba hakim yang mengendalikan kes tersebut.
Menurutnya lagi, pertukaran itu berlaku tanpa sebarang alasan yang diberikan.
Melissa Sasidaran berkata, hari ini sepatutnya ketetapan untuk pengurusan kes di hadapan timbalan pendaftar di bawah Hakim S Nantha Balan.
"Apabila saman itu difailkan, dalam salinan yang termeterai, mahkamah memaklumkan kepada kami bahawa ia diadakan di mahkamah Hakim Nantha Balan.
"Bagaimanapun, beberapa hari lalu, kami menerima surat daripada seorang lagi timbalan pendaftar memaklumkan kes itu kini dikendalikan oleh Hakim Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab.
"Ini adalah berikutan arahan Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Azahar Mohamed yang mengendalikan urusan mahkamah sivil untuk Mahkamah Tinggi KL," ujarnya lagi.
Peguam itu menambah, tiada sebab diberikan atas pertukaran secara tiba-tiba itu dan membuatkan beliau berada hairan.
Daripada menetapkan pengurusan kes hari ini, Melissa berkata, perkara itu kini telah dijadualkan semula pada Selasa di hadapan seorang lain timbalan pendaftar di bawah Hakim Zaki.
Maria memfailkan saman terhadap Jamal pada 7 Oktober ekoran dakwaan badan pemantau pilihan raya itu telah mempunyai kaitan dengan IS.

Kerajaan negeri perlu timbang tiga isu babitkan projek Warisan Kg Laut


Husam bertemu penduduk Kampung Laut yang berdemonstrasi membantah pengambilan tanah mereka.Husam bertemu penduduk Kampung Laut yang berdemonstrasi membantah pengambilan tanah mereka.
Tiga isu menyentuh cadangan pengambilan hak milik tanah untuk projek Warisan Kampung Laut disentuh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor Datuk Husam Musa ketika membahaskan belanjawan negeri pada sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan, pagi tadi.
Menurut Husam, rancangan projek Warisan Kampung laut yang disebut Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob dalam ucapan pembentangan bajet negeri membabitkan isu pemilikan dan pesaka.
"Tanah orang ramai yang terlibat mempunyai isu pesaka yang tidak diselesaikan dan dengan itu jika pembayaran dibuat, penghuni rumah sedia ada tidak mendapat bahagian yang mencukupi untuk mereka membina atau membeli rumah baru kerana pertindihan banyak pemilik.
"Ini akan berakhir dengan pampasan akan tersangkut di Amanah Raya dan mereka pula akan kehilangan tempat tinggal. Kerajaan patut mempertimbangkan kedudukan ini," katanya.
Isu kedua yang timbul, tambah beliau adalah pengambilan tanah penduduk dilakukan dengan menggunakan kaedah 3(a) iaitu untuk tujuan awam dan bukannya 3(c) iaitu pengambilan untuk tujuan komersial.
"Rasa saya, projek ini mempunyai unsur komersial. Pada hari ini, orang awam dipaksa melepaskan pegangan mereka untuk pihak komersial mendapat sepenuh faedah tidak lagi sesuai diamalkan.
"Pemilik wajar lebih dahulu dirundingi kalau-kalau mereka ingin ikut serta dalam pembangunan itu atau sebolehnya milik mereka dielakkan," katanya.
Husam juga ingin tahu sama ada kajian daya maju (kajian feasibiliti) telah dibuat kerajaan negeri khususnya Unit Pembangunan Ekonomi Negeri (Upen) sebelum projek itu dilaksanakan.
"Adakah dengan adanya pihak yang terpaksa berkorban hak milik mereka, projek ini benar-benar akan membawa perubahan positif, kejayaan dan kesan yang besar?
"Jika kajian itu ada, elok ia didedahkan dahulu kepada orang awam untuk penelitian, bantahan atau penambah baikan.

PAS tak lagi mampu tarik orang Melayu, kata BERSIH

BERSIH menolak dakwaan kononnya tanpa sokongan PAS, perhimpunan 19 November depan tidak akan mendapat sambutan.
Malah, menurut timbalan pengerusi BERSIH, Shahrul Aman Mohd Saari, penyokong Melayu yang bukan ahli PAS kini mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh parti itu.
"Jika kamu perasan, peserta PAS (ramai) akan ada kelompok wanita di satu sudut dan kelompok lelaki di tempat lain. Tetapi jika kita tengok ceramah (BERSIH) di Muar, Johor minggu lalu, wanita bergaul. Mereka sangat aktif dan bertanya soalan.
"Sambutan sangat menggalakkan," katanya, sambil Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah yang hadir menambah, jumlah peserta pada hari itu dianggarkan kira-kira 400 orang.
Ditanya sama ada pengaruh PAS semakin berkurangan, Shahrul berkata hakikatnya adalah sedemikian.
"Ya, ya. Kami jemput mereka untuk bersama tetapi kami tidak terlalu bimbang jika mereka tidak datang."
Bagi naib pengerusi BERSIH, Thomas Fann, beliau kesal kerana PAS tidak mahu menyertai BERSIH 5, tetapi berkata, dirinya tidak kisah dengan keputusan itu.
"Lagipun, kita perlu sedari bahawa PAS tidak mewakili semua orang Melayu,” katanya.

Penduduk Kg Laut buat bantahan depan Dun Kelantan

Penduduk Kampung Laut berdemonstrasi di hadapan kompleks pejabat kerajaan negeri.Penduduk Kampung Laut berdemonstrasi di hadapan kompleks pejabat kerajaan negeri.
Berpuluh penduduk Kampung Laut, Tumpat, Kelantan berdemonstrasi di perkarangan kompleks pejabat kerajaan negeri, di Kota Bharu hari ini.
Mereka membantah tindakan kerajaan mengambil tapak rumah dan tanah mereka untuk dijadikan tapak projek Warisan.
"Kami mahu rumah bukan waye kulit," adalah antara sepanduk yang dinaikkan oleh mereka di depan pejabat SUK Kelantan yang turut menempatkan Dewan Undangan Negeri Kelantan yang kini sedang bersidang.
"Kami oghe Kampung Laut tolak projek Warisan, Jange hambat kami," juga antara sepanduk dan kain rentang yang dinaikkan.
Ketika Dewan berehat tengahari tadi, Adun Salor Datuk Husam Musa telah menemui mereka bagi meredakan kemarahan.
Kampung Laut terletak di dalam kawasan Dun yang diwakili Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.
Kekecohan berlaku apabila tapak rumah di situ diambil oleh kerajaan untuk projek Warisan tanpa perundingan dengan penduduk.

Bajet 2017: Mahasiswa Pakatan Harapan tolak pemotongan dana universiti awam


Ahmad Fadhli Umar AminolhudaAhmad Fadhli Umar AminolhudaMahasiswa Pakatan Harapan bimbang peruntukan untuk sektor pendidikan tinggi negara dipotong sebanyak 30 peratus dalam tempoh tiga tahun.
"Pemotongan secara berturut-turut ini sangat dikhuatiri akan menyebabkan kualiti pendidikan tinggi negara terjejas dan generasi anak muda atau mahasiswa akan turut terkesan dengan beberapa implikasi.
"Antaranya, seperti kos pengajian yang semakin meningkat dan jumlah penyelidikan akademik yang berkurang saban tahun," dipetik daripada kenyataan mereka hari ini.
Wakil kumpulan berkenaan, Ahmad Fadhli Umar Aminolhuda yang juga Pengerusi Mahasiswa Amanah berkata, pihaknya mendapati kemerosotan dana kepada Universiti Awam (UA) menjejaskan bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) seperti dialami Universiti Malaya (UM) sebagai antara universiti penyelidikan di Malaysia.
"Sejak 2014 hingga 2016, UM mencatatkan pemotongan peruntukan sebanyak 41.73 peratus. Akibatnya, jumlah R&D menyusut sebanyak 72 peratus.
"Adakah ini satu perkara yang kita mahu lihat dalam kita mengejar moto 'soaring upwards' atau secara realitinya kita menjadi semakin 'downward'?" bidasnya.
Kenyataan bersama Presiden Mahasiswa PKR Malaysia (MKM), Affendy Hasni dan Pengarah Biro Hal Ehwal Universiti DAPSY, Leong Yu Sheng itu turut menegaskan pemotongan dana tersebut mengundang rantaian kenaikan pelbagai jenis yuran yang tambah membebankan mahasiswa.
"Pemotongan ini juga akan mengakibatkan kenaikan yuran di universiti sama ada melalui yuran pengajian, yuran kolej, dan yuran lain-lain.
"Sebagai contoh pada tahun 2016, pasca pemotongan yang lalu, kenaikan yuran telah berlaku secara mendadak sebanyak 300 peratus bagi Yuran Dana Kebajikan pada tahun 2015 berbanding 2014.
"Pada masa sama, yuran kolej kediaman bagi pelajar Ijazah Sarjana meningkat mendadak sebanyak 50 peratus berbanding 2014 dan ini tidak termasuk kos-kos lain yang terpaksa ditanggung oleh mahasiswa pada hari ini," dipetik daripada kenyataan itu hari ini.
Sehubungan itu, Mahasiswa Pakatan Harapan bakal menggerakkan usaha yang serius dalam menzahirkan bantahan terhadap pemotongan peruntukan pengajian tinggi seperti dibentangkan dalam Bajet 2017.
"Kami dengan ini juga bersungguh-sungguh mendesak agar kerajaan dapat membuat penilaian semula supaya sektor pendidikan sebagai bidang utama negara terus mendapat tempat dan perhatian yang sewajarnya demi masa depan negara," tegas mereka.

Bekas anggota kabinet mungkin langgar sumpah kerahsiaan - Pandikar

Bekas anggota Kabinet yang terlibat dalam perbahasan Bajet 2017 mungkin telah melanggar sumpah kerahsiaan, kata Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.
"Pasal apa yang saya dengar kelmarin, keputusan kabinet konon tidak dilaksanakan. Itu adalah informasi dalam kabinet," kata Pandikar pada sidang akhbar di bilik resepsi parlimen hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada ucapan-ucapan oleh bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas menteri kewangan kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah dan bekas menteri pembangunan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Shafie Apdal telah melanggar mana-mana peraturan dewan.
Ini kerana ketiga-tiga ucapan mereka menyentuh mengenai dakwaan skandal 1MDB.
Muhyiddin dalam ucapannya semalam menegaskan bahawa kabinet tidak berunding mengenai pembentukan 1MDB dan merahsiakan kedudukan kewangannya sehingga skandal itu meletus.
Pandikar berkata, dalam pengalamannya sebagai bekas menteri sendiri, anggota-anggota kabinet perlu mengangkat sumpah kerahsiaan.
"Kita tak akan menzahirkan kepada sesiapa. Tak boleh bisik kepada bini pada waktu malam," katanya.

Nak pertahan Umno atau Najib, tanya Zaharin


Zaharin Mohd YassinZaharin Mohd YassinTimbalan Pengarah War Room BN Bandar Tun Razak Zaharin Mohd Yassin dijangka akan mengaturkan satu program bersama  Ahli Parlimen Tambun Datuk Ahmad Husni Hanadzlah untuk mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak melepaskan jawatan Presiden Umno.
Program itu nanti difahamkan turut akan dihadiri beberapa lagi pemimpin dan ahli di peringkat negeri.
Hari ini di facebook beliau memuat naik status yang menyebut: "Saya dan Ahmad Husni dan berapa orang lagi akan bergabung dalam satu program pertahankan Umno dan Najib Razak perlu berhenti Presiden Umno.
"Masa, tempat dan tarikh akan ditentukan. Bayaran masuk akan dikenakan bagi mengelakkan dikatakan ditaja program itu. Booking tempat dimulakan sekarang. Sila viral."
Zaharin atau lebih dikenali sebagai Sang Kalembai terkenal sebagai penulis blog dan 'cyber trooper' Umno yang gemar menghentam dari dalam dengan kenyataan kontroversi terhadap kepimpinan dan partinya.
Antara pemimpin yang menjadi bahan kontroversinya adalah bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi dengan mengelarkan pemerintahan Pak Lah sebagai 'kerajaan anak beranak'. Begitu juga ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin sewaktu menjawat Timbalan Perdana Menteri, Zaharin berkali-kali telah cuba melaga-lagakan di antara Najib dan Muhyiddin.
Beliau dipecat sebagai Setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak kerana menghina Umno pada 2016.
Hari ini status dimuat naik itu mendapat respon netizen antaranya Azli Mohamad berkata:"Jangan sandiwara Datuk...alang-alang seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan...jangan hangat-hangat tahi ayam...bila kena panggil dengan MO1 tunduk layu," ujarnya.
Zaharin menjawab:" ye ker... saya hanya jumpa Datuk Seri Zahid Hamidi sahaja tak ada apa-apa syarat pun," balasnya.
Ketika dihubungi Malaysia Dateline, Zaharin berkata dua jam selepas statusnya dimuat naik beliau telah dipanggil oleh Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor ekoran  status di facebooknya itu.
"Saya baru selesai bincang dengan Ku Nan tujuan saya dan Ahmad Husni nak buat program ini, kita kena betulkan keadaan," ujarnya ringkas enggan mengulas butir percakapan pertemuan itu.

Katanya lagi, matlamatnya mengadakan program itu untuk mengumpulkan ahli Umno yang benar-benar berjuang untuk mempertahankan parti yang berusia 70 tahun itu.
Zaharin berpandangan sudah tiba masanya ahli Umno perlu berpendirian bahawa mempertahankan parti lebih diutamakan daripada seorang pemimpin parti.

Isu 1MDB punca saya letak jawatan, kata Ezam


Datuk Mohamad Ezam Mohd Noor Datuk Mohamad Ezam Mohd Noor Seorang lagi bekas pemimpin di Kementerian Kewangan bangkit mempertikaikan isu 1MDB selepas Menteri Kewangan Kedua Datuk Mohamad Husni Hanazlah.
Bekas Pengarah Komunikasi di Kementerian Kewangan Malaysia bermula 15 Mac 2014 lalu, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor turut mempertikaikan 1MDB.
"Saya alu-alukan kenyataan Datuk Seri Husni bekas Menteri Kewangan di Parlimen petang tadi.
"Isu yang dibangkitkan terutama soal 1MDB dan SRC amat serius dan amat besar implikasi kepada negara.
"Isu ini jugalah yg menyebabkan saya letak jawatan di MOF setahun lebih awal," kata Ezam dalam satu kenyataannya.
Menurut Ezam, semasa beliau di MOF, beliau telah dinafikan akses kepada fail 1MDB.
"Memo saya untuk dapatkan fail dan penjelasan SRC International juga di nafikan," kata Ezam.
Katanya, atas inisiatif beliau sendiri dengan menggunakan akses kepada agensi lain beliau telah mendapat gambaran jelas isu SRC dan ianya merupakan kes jenayah salahguna kuasa dan wang rakyat khususnya KWAP.
"Apabila OSA digunakan dalam report PAC saya tahu mereka yang terbabit mahu menutup segala pekung penyelewengan ini dengan apa cara sekalipun 'at all cost'," kata bekas ketua pemuda PKR yang menyertai Umno dan keluar meninggalkan Umno baru-baru ini.
Menurut Ezam, ketika kes longgokan ratusan juta duit rasuah rampasan di Sabah, beliau telah nyatakan ianya berpunca dari soal penyelewengan di pelbagai peringkat khususnya di bahagian perolehan/procurement kementerian itu.
"Bahagian Perolehan MOF adalah ibu segala proses tender terbesar negara," kata Ezam.
Semasa di MOF ianya menjadi tumpuan utama beliau kerana "saya tahu disitulah punya penyelewengan boleh berlaku."

BERSIH 5 tetap di Dataran Merdeka

Maria Chin Abdullah hari ini mengumumkan pusat perhimpunan BERSIH 5 yang akan diadakan pada 19 November ini ialah di Dataran Merdeka.
Ia bukan sesuatu yang baru kerana memang kebiasaannya pertubuhan pendesak reformasi pilihan raya itu menetapkan kawasan berkenaan sebagai pusat perhimpunan mereka.
Maria yang juga pengerusi BERSIH 2.0 bagaimanapun berkata butiran lain tidak akan didedahkan buat masa ini dan menyatakan pengumuman rasmi mengenainya akan dibuat minggu depan.
Sementara itu Timbalan Pengerusi BERSIH 2.0 Shahrul Aman Mohd Saari merayu supaya orang ramai menghulurkan derma kepada pertubuhan berkenaan bagi menjayakan himpunan akan datang.
Katanya mereka menyasarkan mengutip RM500,000 bagi membiayai dan menjayakan BERSIH 5.
Kali terakhir BERSIH diadakan di Dataran Merdeka ialah pada 29 dan 30 Ogos tahun lalu.

Polis tak benar Bersih 5 diteruskan jika tiada notis

Khalid berkata, walaupun terdapat akta membenarkan perhimpunan aman berlangsung, terdapat garis undang-undang yang perlu dipatuhi.
khalid-bersih-5-1
KUALA LUMPUR: Polis tidak akan membenarkan perhimpunan Bersih 5 pada 19 November melainkan jika penganjur menghantar notis berhubung perhimpunan yang dijadualkan pihak mereka.
Bercakap kepada pemberita pagi ini, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, beliau “bosan” mengingatkan jawatankuasa pemandu agar mengemukakan notis “setiap hari”, dan mereka masih “tidak mahu mendengar”.
Menurut Khalid, kumpulan Baju Merah, yang sedang menjalankan perhimpunan bertentangan dengan Bersih 5, menghantar notis untuk perhimpunan mereka 2 hari lepas.
“Terdapat proses. Mereka (Bersih) perlu mendapatkan ‘tuan punya kebenaran, tuan punya tempat… mereka mesti mematuhi undang-undang dan sekurang-kurangnya, berikan notis.”
Khalid berkata walaupun Akta Perhimpunan Aman membenarkan perhimpunan berlangsung dan rakyat berhimpun untuk membantah, undang-undang mesti dipatuhi.
Ditanya sama ada Bersih 5 diberi kebenaran untuk meneruskan rancangan mereka, Khalid berkata: “Tidak kerana mereka tidak memberi sebarang notis.”
“Kami akan mengambil tindakan. Tunggu… perlahan-lahan, kami akan ambil tindakan. Ia normal,” katanya sambil menambah notis awal diperlukan untuk membolehkan polis membuat persediaan bagi menangani sebarang kejadian tidak diingini.

Pantun ‘dedak’ PM terima respon Sasterawan Negara

pantunPantun dilontarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung pemberian Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) ketika pembentangan Belanjawan 2017 di laman twitternya menerima respon daripada Sasterawan Negara Datuk A Samad Said.
Magisnya, perkataan ‘dedak’ menjadi pilihan Najib memulakan rangkap pertama pantunnya itu.
“Dedak bukan, umpan pun bukan; BR1M yang iklas satu pemberian; Keperluan rakyat kita dahulukan, Jumlah BR1M, kita tambah-tambahkan,” kata Najib.
Selang beberapa jam hari sama, Pak Samad mengarang pantunnya dilaman sosial sama yang dilihat seakan menjawab pantun Menteri Kewangan itu.
“Masuk ke hutan, muncul di rimba; Selam ditasik, timbul di laut; Bajet umpama simbahan gula; Yang heboh beri, yang senyap kaut,” kata Pak Samad.

Dewan kecoh, MB Selanor tegur Noh Omar jangan campur hal orang lain

Persidangan Dewan Rakyat hari ini menjadi kecoh apabila berlaku pertikaman lidah antara Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan Tan Sri Noh Omar.
Kekecohan itu berlaku ketika Mohamed Azmin selaku Ahli Parlimen Gombak menyertai sesi perbahasan dan menyentuh isu pencemaran air di Selangor.

unknown-1Beliau yang juga Menteri Besar Selangor menjelaskan pencemaran berlaku berpunca daripada Pahang dan Negeri Sembilan, berharap pihak yang menuding jari menuduh Kerajaan Selangor tidak bertindak menangani masalah itu, supaya tidak mencampuri urusan berkenaan.
“Kita mengambil langkah proaktif bagi menjaga keselamatan pengguna domestik dan pemain industri tetapi hari ini kita diserang seolah-olah tiada tindakan daripada Kerajaan Selangor khususnya Tanjong Karang (Noh Omar).
“Saya nasihatkannya fokus kementeriannya dan jangan masuk campur urusan orang lain,” katanya.
Beliau berkata, Kerajaan Selangor menghargai dan bersedia bekerjasama dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dalam menangani masalah itu tetapi tidak bersama Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu.
“Saya tidak akan bekerjasama dengan Tanjong Karang, saya akan lawan habis-habisan.
“Nak jaga udang pun gagal, macam mana nak jaga sungai? soalnya.
Berikutan itu berlaku kekecohan apabila Noh bangkit serta mencelah perbahasan Mohamed Azmin hingga akhirnya Speaker Dewan menangguhkan persidangan berkenaan.

Pandikar pertimbang Najib berdepan jawatankuasa Parlimen kerana mengelirukan ahli Parlimen

Speaker meminta diberikan masa dan peluang bagi mempertimbangkan wujudnya keperluan membawa Najib menghadap Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.
pandikar_Steven-Sim_bajet_600
KUALA LUMPUR: Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia akan menyiasat dakwaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengelirukan ahli Parlimen semasa pembentangan Bajet 2017.
Beliau mengulas usul yang difailkan Steven Sim (DAP-Bukit Mertajam), yang semalam meminta Najib dibawa menghadap Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.
“Parlimen sekarang luar biasa. Tidak pernah dalam mana-mana Parlimen, terdapat percanggahan hingga menyebabkan orang yang membentangkan di Parlimen dituduh mengelirukan Dewan.
“Saya sedang mempertimbangkan jika ada keperluan untuk itu. Beri saya peluang menyiasat dan selepas itu, saya akan membuat keputusan.
“Anda perlu ingat dalam Peraturan Mesyuarat, kes prima facie perlu diwujudkan terlebih dahulu,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat petang ini.
Sim meminta kemas kini terhadap usul yang beliau failkan semalam, memberitahu pemberita selepas itu apa yang diumumkan Najib pada Jumaat lepas adalah “sama ada tidak dijumpai di dalam, atau sebahagian besarnya berbeza daripada dokumen bajet.”

Individu Lenyapkan Duit KWAP RM4 Bilion Perlu Dihukum

Ezam Sedia Jumpa Peguam Negara Isu SRC, KWAP

Ezam Mahu SPRM Siasat Segera Bos KWAP

"Ini masalah YB tak tengok, buka telefon cerita fitnah," selar Ku Nan kepada Teresa Kok

Azmin-Noh bertikam lidah, parlimen kecoh lagi

Perbahasan Bahas Bajet 2017 - MP PKR Gombak

BONGKAR PEMBOHONGAN AMENO-BN !!!

Sebelum ini KERAjaan BN & menterinya bermati-matian menafikan subsidi minyak dihapuskan.

HAKIKATNYA, semua subsidi minyak masak dihapuskan (mengikut jadual) kecuali dalam paket 1 kilogram SAHAJA masih bersubsidi.


SEBAB APA minyak pada paket 1 kg shj ada subsidi ??..

TAHUKAH ANDA..
"Minyak masak yang dijual dalam bungkusan 1 kilogram (kg) di pasaran mungkin dikitar semula.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pengguna-pengguna Standard Malaysia, Ratna Devi berkata, ujian yang dijalankan ke atas 19 jenama minyak masak murah di seluruh negara mendapati minyak masak yang telah digunakan dan didedahkan pada haba panas berulang kali tidak selamat untuk kesihatan pengguna." - MStar, 13 Disember 2011

NAMPAK TAK..!!! agaknya nak suruh rakyat cepat mampos kot guna minyak berpeket.. hanya bg subsidi pd minyak yg tidak berkualiti shj..

 

SIRI PEMBOHONGAN AMENO-BN WAJIB DITERUSKAN..

Menteri Kewangan M'sia.. NAJIB !!
Perdana Menteri M'sia.. NAJIB !!
Bentang Bajet Menipu.. NAJIB !!
Kuat Menipu Rakyat.. NAJIB !!

Inilah kebijaksanaan & kelebihan yg ada pada Perdana Menteri M'sia dan Punahsihat #1MDB..

Apa nasib pelajar, pensyarah lepas PM umum tutup 9 maktab guru?

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK) mahu kepastian status dan nasib pensyarah serta pelajar yang bakal terjejas berikutan keputusan kerajaan untuk menutup sembilan daripada 27 institut latihan guru yang terdapat di negara ini.
Presidennya, Kamarozaman Abd Razak, mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika pembentangan Bajet 2017 minggu lalu yang berkata, sembilan institusi akan dijadikan politeknik dan kolej vokasional.
Kamarozaman mengakui bahawa kesatuan itu ada berjumpa dengan wakil daripada Kementerian Pendidikan sebelum Bajet 2017 dibentangkan dan telah dimaklumkan bahawa institusi berkenaan akan "dinaikkan taraf".
“Kita dah tau cerita tentang institut pendidikan guru (IPG) ini akan dinaiktaraf, cuma dia (kementerian) tak panggil berbincang secara terperinci," katanya kepada Malaysiakini.
Sehubungan itu, KPPK berharap mesyuarat akan datang dengan Kementerian Pelajaran akan membincangkan isu-isu berkaitan pelajar dan pensyarah yang terbabit.
Kamarozaman bagaimanapun berkata beliau tidak pasti bila mesyuarat itu akan diadakan, walaupun telah diberi kepastian ia akan diadakan.
“(Kita) nak tau adakah pensyarah diserapkan ataupun kekal ataupun pergi ke sekolah ataupun pergi ke politek-politek lain. Politek dulu pun guru.
“Kesatuan belum lagi dipanggil untuk berbincang (mengenai perkara ini),” katanya.
Selain nasib pensyarah, KPPK juga ingin bimbang dengan masa depan pelajar semasa di sembilan institusi berkenaan.
“Saya jangka (pelajar) akan dipindahkan ke IPG yang lain, mengikut pilihan masing-masing,” katanya.
Kamarozaman berpendapat bahawa 18 institut lain lebih daripada mencukupi bagi menampung pelajar-pelajar ini.
Ini adalah kerana sejak tempoh dua tahun yang lalu, kerajaan telah mengurangkan pengambilan guru pelatih daripada semua IPG.
“Pengambilan guru semakin berkurangan kalau ikutkan dari segi unjuran kita kalau kita tgengok dengan kementerian, IPG ada 27.
“Jadi tak efektif kalau berlaku kekosongan bangunan,” katanya.

Bajet Najib 'muruku' pengalas perut 2017

Persoalan besar buat kami ialah keengganan Najib berterus terang mengenai kedudukan ekonomi sebenar atau dengan kata lain, dia buat pekak sahaja.
dzulkifly-ahmad
Oleh Dr Dzulkefly Ahmad
Menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak berjaya merumuskan “bajet pilihan raya” dengan cemerlang. Syabas!
Pastinya hampir seluruh segmen rakyat diberikan peruntukan bagi menyuntik rasa sedap. Tidak ada yang dipinggirkan. Perdana menteri berjaya mencetuskan “rasa enak” atau “feel-good factor”.
Tetapi selama mana boleh lega dan rasa sedap atau enak itu? Selama ada makanan itu dalam mulut sebagai “alas perut”.
Ya, tetamu diberikan hidangan “muruku” ketika bertandang di rumah sahabat menyambut perayaan Deepavali. Tak sedap ke muruku ini? Sedap. Tetapi kalau sampai ke malam tetamu masih menguyah muruku, tentunya pelik dan ada yang tidak kena.
Nah, kami nobatkan Belanjawaan 2017 ini sebagai “Bajet Muruku Najib Razak”! Tulisan ini bertanggungjawab meyakinkan anda akan ketepatan keputusan kami.
Buat permulaan, peringatan fakta anggaran perbelanjaan dan sedikit komentar awal tentang perihal itu.
Anggaran Perbelanjaan Persekutuan yang diperakukan bagi tahun 2017 berjumlah RM262,800 juta. Perbelanjaan Mengurus sebanyak RM214,800 juta, sementara Perbelanjaan Pembangunan disediakan peruntukan sebanyak RM48,000 juta atau 18.3%.
Daripada peruntukan pembangunan ini, hanya RM25.9 bilion sahaja untuk sektor ekonomi, selebihnya untuk sektor sosial, keselamatan dan pentadbiran am.
Hutang ‘tersembunyi’
Mengurangkan peruntukan pembangunan sememang menjadi tabiat Najib. Peruntukan untuk memacu pembangunan ekonomi khasnya, sejak beliau ambil alih negara, sengaja secara di luar bajet atau “off-budget spending”.
Hutang itu tidak dikira atau “nampak” dalam penyata kewangan (balance sheet) sebagai aset dan hutang (debt) sebagai liabiliti. Dengan kata lain, hutangnya “tersembunyi”. Maka kewangan negara (atau syarikat) nampak sihat atau ‘heathy’.
Laporan Ketua Audit 2012, contohnya, menggemparkan rakyat yang faham kewangan, kerana tetiba nama PFI Sdn Bhd, anak syarikat milik kerajaan berhutang sebanyak RM28 bilion. Tabiat berbelanja di luar kawalan pemantauan Parlimen ini jugalah, antara lainnya, menatijahkan fenomena skandal super-mega 1MDB.
“Defisit fiskal” nisbah KDNK seolah-olah terus turun daripada 3.8% pada 2013 kepada 3.4% pada 2014, 3.2% untuk tahun 2015. Bagi 2016, kerajaan mengharapkan defisit fiskal akan dapat diturunkan ke paras 3.1% KDNK dan 3% untuk 2017. Hakikatnya pastinya tidak begitu.
Penelitian Laporan Ekonomi 2016/2017 yang diterbitkan Kementerian Kewangan akan menemukakan kita dengan fakta bahawa Syarikat Awam Bukan Kewangan (SABK) yang terdiri daripada 29 syarikat-kaitan kerajaan (GLC) seperti Indah Water Konsortium, KTM Bhd, Telekom Malaysia, Malaysia Airlines Bhd, Malaysia Airport Holdings, Prasarana, Syarikat Perumahan Negara, Tenaga Nasional, MRT Co, UEM Group dan banyak lagi, juga berhutang dengan jumlah yang besar.
Laporan tersebut menunjukkan SABK masih punya hutang berbaki sebanyak RM50,472 juta (RM50.5 bilion). Pembayaran hutang (debt services) kerajaan pusat pula dilaporkan dalam bajet pada paras RM28.8bilion setahun untuk 2017.
Itu tidak termasuk hutang RM20 bilion, juga ditanggung kerajaan akibat angkara rompakan ke atas 1MDB.
Tema bajet Najib, andainya anda terlupa kerana seronok menguyah muruku, ialah “Menjamin Perpaduan dan Pertumbuhan Ekonomi, Menghemah Perbelanjaan Inklusif, Mensejahtera Kehidupan Rakyat Seluruh”. Tahniah Najib! Tema Belanjawaan paling panjang sejak Merdeka.
Seandainya penulis diminta mengulas bajet Najib tentang perihal seluruh “pemberian muruku atau gula-gula” ini kepada semua segmen rakyat; B-40 dan M-40, OKU, awam-swasta dan sektor ketiga-tak formal, bandar-luar bandar, mengikut sektor pertanian, pembuatan, perkhidmatan, pendidikan, kesihatan dan lain-lain nescaya habis ruang penulisan ini. Tentu tidak besar menafaatnya. Cukup secara kritis dan secara selektif. Kita mulakan.
Bajet PRU?
Kita jawab dulu sama ada ini “bajet pilihan raya”. Sebab ada yang dakwa tak mungkin kerana peruntukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya RM48.6 juta sahaja.
SPR diperuntukkan RM150.6 juta pada 2016 bagi antara lainnya, menjalankan pilihan raya negeri Sarawak. Pada Bajet 2013, SPR mendapat peruntukan mega RM461.6 juta untuk mengurus pilihan raya umum (PRU) ke-13. Jadi bagaimana?
Komentar saya, tanggapan seperti ini punya risiko. Ini mungkin langkah Najib secara taktikal untuk “decoy” atau “tipu” pembangkang. Bila-bila masa Najib boleh bentang “Anggaran Perbelanjaan Tambahan” (Supplementary Budget) kalau beliau sudah cukup yakin boleh menang tahun depan. Hati-hati dan jangan terleka.
Perumusan Bajet 2017 ini dan ditambah dengan cara Najib membentangkannya berjaya melupakan rakyat akan kedudukan ekonomi negara sebenarnya.
Pendapatan negara terus menurun sejak 2015 daripada RM235.2 bilion kepada anggaran RM225.7 bilion pada 2016. Bajet 2017 menganggarkan pendapatan turun lagi sebanyak RM219.7 bilion. Anggaran angka itu pun tidak realistik.
Sementara pendapatan dari hasil cukai pendapatan petroleum (Pita) yang menurun daripada RM11.6 bilion pada 2015 kepada RM8.5 bilion, apakah asas jangkaan Najib bahawa ramalan pendapatan dari Pita akan meningkat ke tahap RM10.6 bilion?
Begitu juga kedudukan cukai pendapatan korporat (Cita) yang dijangkakan akan meningkat, sementara Putrajaya tahu bahawa kadar pertumbuhan negara tidak begitu memberangsangkan. Ramalan untuk mendapatkan RM69.2 bilion, sekali lagi agak tinggi. Pihak korporat hanya mampu menjana RM63.2 bilion tahun 2016 ini.
Pun begitu, ramalan untuk mendapatkan pungutan cukai GST untuk 2017 akan melonjak ke paras RM40 bilion dari RM38.5 bilion untuk 2016. Apa asas Najib rakyat akan berbelanja besar. Sebab diberi BR1M?

Naik kadar BR1M: Bajet anak orang kaya, kata PPIM


Datuk Nadzim Johan Datuk Nadzim Johan Kenaikan kadar Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dalam Bajet 2017 kepada 7juta penerima dilihat tidak praktikal dalam keadaan ekonomi negara yang tidak menentu, kata Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nazim Johan.
Beliau membayangkan pemberian BRIM itu sebagai 'bajet anak orang kaya' kerana ia tidak akan memberikan impak positif kepada penerimanya.
"Hari ini kerajaan kurang duit jadi tidak praktikal masih meneruskan BRIM.
"Sedangkan kita lihat hasilnya tidak membantu kesejahteraan rakyat dari jangka panjang.
"Ini bajet anak orang kaya, kita memberi tetapi kita tidak lihat hasilnya kepada penerima dan negara...kita bagi lagi tahun depan," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Pemberian berterusan BR1M itu memberi manfaatkan kepada 7 juta penerima dengan peruntukan RM6.8bilonpada pada 2017.
Berbanding pada 2016 sejumlah 4.7 juta isi rumah dan 2.7 juta individu bujang dengan memperuntukkan RM5.9 bilion pada 2016.
Justeru katanya sudah tiba masanya jika kerajaan amat `bermurah hati' untuk merasai denyut nadi rakyat, kerajaan seharusnya meletakkan syarat kepada penerima untuk memperoleh BR1M.
"Apa kata kalau kerajaan nak bagi BR1M disyaratkan rakyat perlu buat sesuatu yang lebih produktif untuk mengubah hidup mereka mengikut daya kemampuan mereka seperti tanam pokok rambutan atau tanam sayuran belakang rumah bagi penerima yang ada tanah di sekeliling rumah mereka.

"Bayangkan kalau separuh daripada penerima BRIM tanam pokok rambutan atau sayuran pastinya mereka dapat makan buahnya atau menjual hasil tuaiannya untuk menambah ekonomi keluarga berterusan hasil daripada pemberian BRIM itu," ujar beliau.
Pembentangan Bajet 2017 Jumaat lalu Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak yang juga menteri kewangan itu mengumumkan mengenai kadar pemberian bantuan BRIM akan dinaikkan.
Pendapatan isi rumah RM 3,000 dan ke bawah dinaikkan daripada RM 1,000 kepada RM1,200.

Bersih perlu lebih bijak, usah layan provokasi Baju Merah, kata Kadir Jasin

Kadir berkata, Bersih perlu bertindak lebih bijak, berwibawa dan berjiwa besar.
kadir-jasin-bersih-merah
KUALA LUMPUR: Bersih 2.0 perlu lebih bijak dan tidak melayan provokasi gerakan Baju Merah kerana ia adalah gerakan massa yang diterima ramai sekarang, kata Datuk Kadir Jasin.
“Bersih sudah mendapat simpati ramai rakyat Malaysia dan pada peringkat ini, ia perlu lebih magnanimous. Kewibawaan dan kebijaksanaannya harus lebih tinggi.
“Ulangi sahaja mesej perjuangan. Itu lebih baik daripada berkonfrontasi dan cuba menjawab setiap provokasi pihak yang mahu menyekatnya,” kata bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times Press itu ketika ditemubual Radio Bangsar Utama, semalam.
Kekecohan tercetus antara penyokong Baju Merah dan Bersih di beberapa lokasi konvoi Bersih 5 sejak 1 Oktober lalu bagi mempromosikan himpunan itu pada 19 November ini.
Pada 1 Oktober lalu, aktivis Bersih dan penyokong Baju Merah yang diketuai Jamal bergelut di Teluk Intan, sementara serangan di Sabak Bernam pada 8 Oktober lalu menyaksikan penyokong Baju Merah dirakam menendang penunggang motosikal Bersih yang melalui kawasan terbabit.
Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah juga dilihat sering berbalas kenyataan dengan pemimpin gerakan Baju Merah, Datuk Jamal Yunos.
Kadir memuji Bersih 2.0 yang dilihat berjaya menyampaikan mesejnya ke kawasan luar bandar dan pinggir bandar, walaupun tanpa liputan positif media arus perdana.
“Jika melihat gambaran keseluruhan, Bersih sudah diketahui (umum) walaupun liputan media tradisional tidak memihak kepada mereka.
“Mungkin ada penambahbaikan yang boleh dilakukan. Tetapi, hakikat ia sudah sampai ke Teluk Intan, Batu Pahat dan kawasan kampung menunjukkan (gerakan itu) berjaya dalam aspek propaganda dan penyebaran maklumat,” katanya.

Permohonan qazaf Anwar ditolak Mahkamah Tinggi Syariah

"Defisit besar, wang itu dari mana," soal Anwar reaksi Bajet 2017

KENAPA 1MDB PAYAH SANGAT NAK CARI JURUAUDIT?

Pernahkah kita mendengar ada mana-mana syarikat milik kerajaan sebelum ini yang juruauditnya bertukar ganti sampai tiga kali?

Kemudian, pernahkah juga kita dengar ada mana-mana syarikat milik kerajaan yang begitu sukar untuk mendapatkan juruaudit baru sebagai pengganti?

Kenapa hanya 1MDB yang ditimpa masalah begitu?
Masihkah lagi kita mahu percaya bahawa 1MDB adalah sebuah syarikat milik kerajaan yang tidak bermasalah dan semuanya selama ini diurus dengan baik?

Jika tidak bermasalah dan semuanya okay, mengapa sehingga ini seolah-olah tiada juruaudit yang sanggup melakukan audit untuk 1MDB?

Selama 22 tahun Tun Mahathir Mohamad jadi Perdana Menteri, pernahkah kita dengar ada syarikat milik kerajaan yang bukan saja tidak diaudit lebih daripada setahun, bahkan untuk melantik juruaudit baru pun banyak kesukarannya?

Dalam hal ini, apa kata Kementerian Kewangan dan 1MDB meminta bantuan Salleh Said Keruak, Abdul Rahman Dahlan atau Annuar Musa untuk mendapatkan juruaudit baru bagi syarikat pelaburan kerajaan paling bermasalah sejak merdeka itu?

Manalah tahu kalau-kalau ada syarikat audit di Kota Belud atau Ketereh yang sanggup menjalankan "tugas murni"  untuk 1MDB itu!!

Anwar: Visi TN50 Najib tak akan ke mana

Bekas pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang diperkenalkan Datuk Seri Najib Razak dalam Bajet 2017 Jumaat lalu tidak akan mencapai tujuannya.
Anwar berkata, wawasan itu tidak akan ke mana selagi masalah salahguna kuasa tidak diselesaikan.
"Visi itu tak akan ke mana selagi kita tak atasi masalah salahgunakuasa dan tata kelola yang lemah," katanya di luar mahkamah.
Beliau juga berkata, kerajaan perlu menangani defisit yang besar dihadapi negara dan kenaikan harga barangan yang tinggi dihadapi rakyat.
Anwar yang juga bekas menteri kewangan ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1990an diminta mengulas ucapan belanjawan Najib baru-baru ini.

MUHYIDDIN MERUJUK NAJIB SEBAGAI MALAYSIAN OFFICIAL ONE DI PARLIMEN

Semalam Muhyiddin tampil buat pertama kalinya berucap di Parlimen selaku Presiden PPBM, membahas Bajet 2017. Mengikut teks ucapan sebagaimana di FB beliau, banyak kali ditulis perkataan Malaysian Official One.
4.Banyak perkara yang saya bangkitkan mengenai skandal 1MDB ketika saya masih di dalam kerajaan. Saya tidak bersetuju dengan Perdana Menteri hampir dalam semua perkara yang melibatkan 1MDB. Semasa di dalam kerajaan saya menolak pelan rasionalisasi 1MDB untuk menyelesaikan hutang-hutang yang bertimbun menerusi penjualan aset-asetnya yang diperolehi dengan harga yang murah daripada kerajaan kerana saya percaya ada elemen-elemen terselindung yang tidak dijelaskan dengan nyata. Pelan tersebut tidak dibuat oleh pihak pakar yang bebas, tetapi disediakan secara dalaman sahaja oleh Kementerian Kewangan. Seolahnya Malaysian Official One ingin menyembunyikan fakta-fakta penting mengenai penyelewengan 1MDB daripada diketahui oleh pihak lain.
8.Saya berdoa semoga Malaysian Official One diberikan hidayah oleh Allah s.w.t. untuk mengakui kesilapannya, memohon maaf dan bertaubat nasuha di atas segala kemungkaran yang dilakukan. Rakyat yang bermaruah pastinya tidak akan bertolak ansur dengan kemungkaran. Malah adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk melawan dan mengubah kemungkaran. Sepertimana sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadith sahih:
9.Keduanya ialah tentang institusi-institusi penting negara seperti Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Polis DiRaja Malaysia yang gagal berfungsi atau menjadi, dengan izin, dysfunctional. Institusi-institusi ini telah disalahgunakan oleh Malaysian Official One untuk melindungi kesalahan jenayah besar yang telah dilakukannya. Peguam Negara dipecat, pegawai-pegawai SPRM ditukar dan dibersarakan, Gabenor Bank Negara diugut dan Ketua Polis Negara telah gagal melaksanakan amanah.
11.Tetapi di Malaysia tiada apa yang berlaku. Kenapa senyap sunyi? Seolah-olah siasatan terhadap salahlaku oleh mereka yang terlibat secara langsung dalam skandal 1MDB tidak dikuatkuasakan! Siasatan terhadap bekas CEO Shahrul Halmi tidak diambil. Pengerusi dan Ahli Lembaga Pengarah yang berhenti tidak disiasat dan dilepaskan begitu saja. Tiada seorang pun dipecat atau dihadapkan ke mahkamah atas salahlaku yang dibuat oleh mereka. Yang nyata seolah-olah segala yang berlaku ini disahkan oleh Perdana Menteri. Peguam Negara yang baharu pun tidak menemui sebarang bukti untuk mendakwa sesiapapun yang terlibat dalam skandal 1MDB. Walaupun ada bukti RM42 juta wang SRC International masuk ke dalam akaun Perdana Menteri, tetapi Peguam Negara mendapati Perdana Menteri tidak melakukan apa-apa perbuatan jenayah. Pelik dan ajaib! Kalau seringgit pun duit syarikat milik kerajaan masuk ke dalam akaun penjawat awam tanpa ada sebab munasabah merupakan satu perbuatan rasuah, inikan pula RM42 juta masuk ke dalam akaun Perdana Menteri. Bagaimana Peguam Negara boleh mengatakan ini bukan perbuatan rasuah? Betapa rosaknya institusi Peguam Negara di bawah telunjuk Malaysian Official One!
19.Malangnya, bajet 2017 yang dibentangkan oleh Malaysian Official Onelangsung tidak menunjukkan bahawa kerajaan serius serta mempunyai pelan yang jelas untuk memulihkan ekonomi negara dan mempersiapkan Malaysia bagi menghadapi sebarang kemungkinan buruk yang akan berlaku akibat ketahanan ekonomi negara yang lemah.
21.Kaitannya dengan bajet adalah jelas. RM53 bilion hutang 1MDB kini ditanggung oleh kerajaan. Tetapi malangnya, Malaysian Official Onetidak menjelaskan secara terperinci bagaimana hutang piutang ini hendak dibayar oleh kerajaan.

Apa lagi yang Melayu mahukan?

Kepimpinan politik Melayu telah berada di tangan Umno sekian lama. Walaupun Umno telah dilanda berbagai skandal dan masalah, namun secara umumnya, masyarakat Melayu masih menerima kepimpinan Umno. Kedudukan Umno sebagai parti bangsa Melayu telah pada waktu tertentu tercabar, itu pun hasil dari perpecahan yang telah berlaku dalam Umno. Parti serpihan Umno, bermulanya dengan PAS, kemudian Semangat 46 dan PKR telah menghakis sokongan Melayu terhadap Umno, tetapi hanya untuk seketika. Kemudiannya sokongan tersebut telah kembali pada Umno walaupun Umno terus dikaitkan dengan corak kepimpinan yang korup dan rasuah.
PAS yang telah wujud sejak tahun 50an dilihat secara tradisinya sebagi saingan pada Umno. Namun, setelah 60 tahun telah tetap tidak berjaya mencabar kedudukan Umno sebagai parti politik utama orang Melayu. Kecuali hanya di daerah dan negeri tertentu. Secara umumnya dianggarkan tidak sampai 30 peratus masyarakat Melayu bersama PAS. Itu pun sokongan tersebut tercapai hanya sejak tahun 1998 sedangkan sebelum itu sokongan PAS hanya terdapat di negeri Kelantan, Terengganu serta Kedah dan Perlis.
PAS mengaku tak mampu?
Keadaan ini mungkin antara sebab mengapa PAS sudah berubah pendekatan, kecewa dengan kegagalan mendapatkan sokongan majoriti Melayu, maka mula bermesra dengan Umno. Sepertimana yang dikatakan Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang :“Nakkan undi Umno, perlu berbaik dengan Umno”. Kata-kata itu dengan sendirinya menzahirkan kesimpulan bahawa cara selama ini yang diikuti PAS tidak boleh diguna-pakai. Sokongan Melayu terhadap Umno begitu kental dan tidak boleh berubah dengan PAS melawan Umno. PAS mesti berkawan dengan Umno.
Malangnya tindakan sebegitu menyebabkan PAS berpecah. Ingin tambah undi melalui pendekatan baharu tetapi akhirnya hilang sokongan sebahagian ahli dan pimpinan sendiri! Sedangkan yang dengan Umno tetap dengan Umno. Dengan berpecahnya PAS sehingga tertubuhnya AMANAH, kemungkinan sokongan 30 peratus tersebut telah menjadi tidak lebih dari 20 peratus. Ini yang dikatakan pepatah Melayu, “yang dikendung tercicir, yang dikejar terlepas”.
Wujudnya PKR
Dengan wujudnya PKR (dahulunya dikenali sebagai Parti Keadilan Nasional) pada tahun 1998, maka sokongan Melayu terhadap Umno turut terhakis lagi. Pada awalnya, sebaik sahaja Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dan muncul dengan mata lebamnya, hampir 30 peratus masyarakat Melayu bersama PKR. Ini menyebabkan pada tahun 1999, lebih 50 peratus undi Melayu telah bersama gabungan Barisan Alternatif (BA) apabila dicampurkan sokongan Melayu pada PAS dan PKR. Namun undi bukan Melayu pula tidak bersama BA pada ketika itu. Maka, undi bukan Melayu menyelamatkan Umno/BN dalam pilihan raya tersebut.
Dalam keadaan sekarang Melayu yang bersama PKR mungkin tidak lebih dari 20 peratus. Itulah sebabnya apabila dicampurkan sokongan Melayu terhadap PAS dan PKR, ianya sekadar lebih kurang 40-45 peratus sahaja sepertimana undi yang diperolehi pada pilihan raya 2008 dan 2013.
Melayu tetap bersama Umno?
Keadaan di mana sokongan majoriti Melayu tidak berganjak dari Umno terus menjadi sesuatu yang menghairankan ramai. Apa yang perlu dilakukan sehingga Melayu boleh dibawa berhijrah dari Umno?
Kalau ingin terlebih dahulu melihat pemimpin Umno melakukan rasuah dan penyelewengan, baru mahu tinggalkan Umno, ini sudah pun berlaku secara besar-besaran. Kalau ada rekod dunia untuk rasuah dan penyelewengan, saya yakin Malaysia akan mendapat emas.
Kerajaan tidak akan berjaya ditukarkan tanpa berlakunya anjakan sokongan Melayu dari Umno kepada pihak yang lain. Sedangkan Melayu tetap bersama Umno/BN!
Soal keyakinan?
Tetapi ada juga yang mengatakan ianya soal ‘keyakinan’. Keyakinan terhadap kemampuan pemimpin ‘Melayu pembangkang’ berbanding pemimpin Melayu Umno. Khususnya ketidakyakinan rakyat Melayu terhadap kemampuan kepimpinan Melayu pembangkang menangani kepimpinan bukan Melayu pembangkang! Mengikut pandangan mereka, teruk macam mana sekalipun Umno, Umno tetap menguasai BN. Melayu Umno mendominasi bukan Melayu dalam BN. Adakah Melayu pembangkang dapat mempertahankan kepentingan dan hak Melayu dalam gabungan pembangkang? Ini yang dikatakan sebagai kekhuatiran utama.