Isnin, 24 Oktober 2016

TERLALU KEJAM!! Syed Saddiq DAKWA BERJUTA Peruntukkan Rumah Kos Rendah DBKL DISELEWENG

'Saya dulu memang diktator, MT, kabinet semua dungu' - Tun M

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menjawab dakwaan bahawa beliau seorang diktator ketika menjadi perdana menteri keempat.
Bagaimanapun, beliau memberikan jawapan penuh sindiran tajam, seperti yang sering dilakukannya.

“Saya setuju sepenuhnya dengan apa yang orang kata pada saya.

“Sudah tentu saya jadi diktator selama 22 tahun, yang mahu orang lain setia secara mutlak pada saya.

“Majlis Tertinggi Umno dan kabinet agak dungu dan saya seorang saja yang bercakap. Mereka hanya angguk kepada dan kata ya,” sindirnya.
Beliau mengulas tulisan bekas timbalannya Tan Sri Musa Hitam dalam buku biografinya Frankly Speaking.
Menulis dalam blognya hari ini, Mahathir juga membandingkan dirinya dengan diktator-diktator dunia seperti pemimpin Nazi Adolf Hitler, pemimpin fasis Itali Benito Mussolini dan pemimpin Kesatuan Soviet Joseph Stalin.
“Kebetulan saya hendak sebut bahawa semua diktator, Hitler, Mussolini dan Stalin, letak jawatan secara sukarela seperti saya.

“Misterinya bagaimana saya berjaya dipilih lima kali. Tetapi kini kita tahu bahawa perdana menteri yang dipilih juga boleh jadi diktator,” katanya.

Mahathir meletakkan jawatan pada 2003 dan memberi laluan kepada penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau kemudian bertukar pendirian dan mengakui membuat pilihan salah.

Beliau terus lantang mempersoalkan pentadbiran perdana menteri sehingga sekarang, melibatkan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

Dr Mahathir dedah surat Musa Hitam

Punca Musa letak jawatan pada 1986
mahathir-musa-hitam
PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad malam tadi memuatnaik 2 surat yang menyangkal cerita Tun Musa Husam berhubung sebab sebenar peletakan jawatannya.
Musa, yang merupakan bekas timbalan perdana menteri dari 1981 hingga 1986, dalam bukunya Frankly Speaking (Terus Terang Saya Katakan) berkata peletakan jawatannya tiada kena-mengena dengan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.
“Saya setuju peletakan jawatan Musa tidak ada kena mengenai dengan Tengku Razaleigh,” kata Dr Mahathir dalam blognya. Beliau juga secara sinis “bersetuju” dengan Musa yang dirinya seorang diktator.
“Bagi membuktikannya saya lampirkan 2 surat yang ditulis Musa kepada saya mengenai sokongannya kepada pelantikan Tengku Razaleigh ke jawatan Menteri Perdagangan dan Industri.”
“Saya tidak boleh lagi penuhi permintaannya untuk berahsia kerana beliau sekarang ini mahu berterus berterang.”
Salah satu surat itu, bertarikh 5 Julai 1984, mempunyai tanda PERIBADI dan RAHSIA PENTING. Dr Mahathir mencadangkan yang Musa sebenarnya membantah pelantikan Razaleigh atas sebab integriti politik.
Dr Mahathir turut menunjukkan yang Musa sendiri mahu menilai semula kedudukannya dalam kerajaan sekiranya pelantikan Razaleigh diteruskan.
Razaleigh dilantik ke portfolio itu pada 1984.
Dr Mahathir, melalui surat kedua yang bertulisan tangan dan bertarikh 31 Julai 1984, menunjukkan yang Musa sendiri bercadang untuk bersara daripada jawatan timbalan perdana menteri mulai 1 Ogos 1985.

Mengapa tiada tindakan terhadap 1MDB, soal Husni

Bekas Menteri Kewangan II Datuk Ahmad Husni Hanadzlah turut pertikai sebab sebalik tender terhad dalam perolehan kerajaan.
husni-1mdb
KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan II hari mempersoalkan motif kerajaan menubuhkan 1Malaysia Development Berhad yang beliau dakwa menyaksikan banyak penggelapan berlaku tanpa dikenakan tindakan.
Datuk Ahmad Husni Hanadzlah (BN-Tambun) turut mempertikaikan AS$4 bilion (RM16.69 bilion) dilaporkan dalam Aabar Investment PJS Ltd, yang tidak dimiliki IPIC.
IPIC dan anak syarikat Aabar Investments PJS dalam satu kenyataan besama April lepas berkata syarikat Kepulauan Virgin British itu yang mempunyai nama yang hampir sama, Aabar Investments PJS Ltd, “bukan entiti dalam kumpulan mereka”.
“Apakah tindakan yang diambil terhadap pengurusan 1MDB kerana melabur wang bukan di tempat sepatutnya?” soal beliau ketika membahaskan rang undang-undang perbekalan 2017 di Parlimen.
Ahli Parlimen Tambun itu juga menuntut penjelasan tentang unit pelaburan bernilai AS$1 bilion (RM4.17 bilion), yang sepatutnya matang tahun lepas.
Husni, yang meletakkan semua jawatan dalam Umno dan Barisan Nasional, mempertikaikan alasan sebalik keputusan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) untuk meminjamkan RM4 bilion secara sekaligus kepada SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.
“Lazimnya pinjaman diberi secara berperingkat.”
Beliau turut persoalkan alasan sebalik tender terhad dalam perolehan kerajaan tanpa pengetahuan jawatankuasa tender.
“Juga terdapat perjanjian yang menyebelahi syarikat swasta.”
Beliau menggesa pihak berkuasa supaya menyiasat kos Lebuhraya Pan Borneo.
Husni berkata meskipun Barisan Nasional mungkin memenangi pilihan raya umum akan datang, beliau tak pasti “apa yang akan berlaku selepas itu”.
Ini kerana, katanya, terdapat banyak isu berkaitan 1MDB yang belum selesai.
Ini menyebabkan syarikat pelaburan itu terdedah kepada risiko, selain daripada hakikat ia disiasat Switzerland dan Britain.
“Apa yang akan berlaku apabila siasatan itu selesai nanti? Apa akan berlaku sekiraya siasatan tidak menyebelahi kita?”

10 nasihat Tengku Razaleigh kepada UMNO

Kerajaan Kini IMPORT Ubat CAP AYAM Dari CHINA Dan INDIA Untuk PENJIMATAN

TV3 TAK BERANI SIARKAN!! Hujah Wan Azizah BERKENAAN Isu Baget 2017 Najib Yang Tak Masuk AKAL

Bajet 2017: Di mana tersembunyi peruntukan ibu tunggal?

Oleh Veronica Anne Retnam 
Kami dari Jaringan Rakan Ibu Tunggal amat hampa dengan sikap kerajaan yang seolah-olah pekak dan bisu terhadap suara kaum ibu tunggal berpendapatan kurang dari RM1,500 di seluruh negara.

Jaringan kami yang terdiri daripada pelbagai NGO wanita and aktivis hak wanita amat kecewa dengan Bajet 2017 yang dibentangkan Jumaat lalu. Kami kecewa kerana ;
  • Tidak ada bantuan untuk Ibu Tunggal berpendapatan kurang dari RM1,500.
  • Mengikut Bajet  2017, bantuan kanak-kanak tertinggi adalah RM450 sebulan. Tiada kenaikan sesen pun jika dibanding dengan bantuan kanak-kanak sedia ada; masih RM450 bantuan tertinggi.
  • Peningkatan bantuan am dialu-alukan, tetapi apakah kelayakan yang di pertimbangkan? Gambaran yang diberi di akhbar The Star 22/10/2016 adalah untuk keluarga di bawah pendapatan bulanan RM3,000 tetapi situasi sebenarnya ialah ramai keluarga ibu tunggal yang berpendapatan kurang RM1,000 pun susah memperolehi bantuan JKM.
  • Penjagaan untuk kanak-kanak kurang dari 10 tahun dari keluarga Ibu Tunggal adalah diperlukan dengan kadar amat segera tetapi tidak diberi allokasi dalam bajet ini. Peruntukan RM85 juta untuk PERMATA hanya untuk segelintir kanak-kanak sahaja.
  • Pelepasan cukai RM1,000 untuk yuran TASKA dan Tadika itu adalah satu yang baik dan faedah yang sama harus dihulurkan kepada keluarga B40 melalui skim subsidi yuran Taska dan Tadika.
  • Bilangan rumah 5,000 unit dengan syarat adanya tanah sendiri/peruntukan tanah kerajaan di luar kemampuan golongan ibu tunggal. Tetapi, keluarga miskin kota mana yang mempunyai tanah sendiri?
Bajet ini untuk siapa?
Apa terjadi kepada perbelanjaan terperinci yang dikemukakan oleh Jaringan Rakan Ibu Tunggal kepada Kementerian Wanita Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, bersama dengan syor-syor asas pada 25 Februari dan 16 Jun 2016?
Antara yang disyorkan:

Dari mana datangnya 'wajah' DAP sebagai parti Cina?


Oleh SHEIKH OMAR ALI
Konvensyen DAP Johor 2016 selesai dijalankan pada 23 Oktober 2016 baru ini dengan jayanya.Dalam konvensyen tersebut, saya berpeluang memberi respon terhadap ucapan perbahasan delegasi konvensyen.

Antaranya, perbahasan mengenai keperluan mewujudkan kumpulan pemikir bagi merangka strategi mendekati pengundi Melayu.
Sebagai seorang anggota jawatankuasa (AJK) DAP negeri, respon saya seperti berikut:
Melihat DAP sebagai sebuah parti berteraskan kaum Cina adalah terkait dengan persoalan melihat DAP dari lensa Umno-BN.
Hujah saya berbalik kepada garis asas perjuangan DAP yang termaktub dalam perlembagaan parti.
Seawal penubuhan DAP 1966, perlembagaan parti meletakkan DAP sebagai sebuah parti yang rentas kaum.
DAP bukan milik orang Melayu, Cina, India atau mana-mana bangsa sekalipun. Sejak awal penubuhan, perjuangan DAP adalah untuk menjadikan Malaysia sebagai 'rumah' untuk seluruh rakyat Malaysia.
Bahkan atas landasan demokrasi sosial, DAP menjadikan rakyat sebagai pusat bagi setiap tindakan dan polisi yang dirangka oleh parti (berpaksikan rakyat).
Ia berlandaskan nilai-nilai demokrasi dan hak asasi manusia yang memberikan hak saksama kepada setiap warganya.
Namun, timbul persoalan. Dari mana datangnya 'wajah' DAP sebagai parti Cina?
Saya berpendapat, hal ini berlaku akibat reaksi kepada politik perkauman yang diterajui Umno-BN sejak pascamerdeka.
Dasar pecah perintah telah mengheret politik Malaysia menjurus ke arah perkauman. Umno untuk orang Melayu, MCA (Cina) dan MIC (India).
Sebagai reaksi juga, DAP dalam konteks pilihan raya lazimnya berhadapan MCA; bertanding di kawasan majoriti Cina. Lalu jadilah seolah-olah DAP sebagai opsyen kepada orang-orang Cina yang tidak lagi memilih MCA.
Hal ini semakin subur apabila media arus perdana yang dikuasai Umno-BN memainkan peranan memomokkan DAP sebagai parti Cina.
Atas alasan apa sekalipun, saya berpandangan politik atas 'jenama' perkauman ini adalah politik lapuk yang bakal ditelan zaman di mana-mana negara sekalipun pasca abad ke-21 kini.
Pada satu sisi lain, asas perjuangan politik DAP yang sifatnya buta warna ini pula; merupakan politik masa hadapan yang perlu digalas oleh para petugas parti.
Mari kita beralih kepada konteks Johor.
Mutakhir ini, Bangsa Johor merupakan jenama yang kian popular dalam erti kata membina rakyat Johor keseluruhannya tanpa ada sikap membeza-beza.
Bangsa Johor dilihat mampu menjadi penyatu rakyat di negeri ini tanpa mengira apa latar mereka sekalipun.

Bajet berhemah atau bajet berhelah?

KUALA LUMPUR, 24 OKT: Belanjawan 2017 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Jumaat lalu digelar sebagai belanjawan berhelah dan bukannya bajet berhemat apabila ia lebih bersifat menggula-gulakan rakyat bagi memancing undi dalam pilihan raya akan datang.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata langkah itu akan memberi kesan negatif kepada rakyat dan negara sendiri.

“Mungkinkah negara kita sebenarnya bukan sebuah negara ‘berpendapatan sederhana tinggi’ tetapi hakikatnya adalah sebuah negara ‘berkorupsi rasuah tinggi’? Mungkinkah bajet yang dibentangkan ini bukanlah bajet berhemah tetapi bajet berhelah, helah sana dan helah sini?
“Ini kerana, hampir kesemua langkah bajet yang dikemukakan kelihatan bersifat gula-gula untuk rakyat. Jangan sesekali kita terlupa mati semut kerana gula, mati ikan kerana umpan.
“Akhirnya, yang akan menanggung beban, yang akan berhempas pulas membayar cukai, yang disaran berjimat cermat, yang akan mengikat perut, yang akan bergolok-gadai, meminjam, menggali dan menutup lubang hutang negara menggunung, yang akan dipaksa membayar GST adalah rakyat,” katanya.
Azizah berkata demikian ketika membahaskan Belanjawan 2017 di Dewan Rakyat, Bangunan Parlimen di sini, hari ini.
Jelasnya, saranan Najib yang meminta supaya rakyat berbelanja dengan berjimat cermat dan hanya makan di kedai mamak serta menjadi pemandu Uber untuk menambah pendapatan adalah bukti kerajaan sudah mula menagih pengorbanan rakyat di atas kecuaian mereka menguruskan ekonomi negara.

Pembangkang keluar Dewan Rakyat kerana tak puas hati terhadap Najib, Speaker tak perlu emosi


KUALA LUMPUR, 24 OKT: Parlimen hari ini kecoh lagi apabila Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dengan nada penuh emosi mengingatkan ahli-ahli Parlimen pembangkang agar tidak mengheret beliau dalam permainan politik.
Beliau mendakwa tindakan ahli-ahli Parlimen pembangkang keluar dewan sewaktu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak masih membentangkan Belanjawan 2017 kononnya dibuat bertujuan untuk memberi gambaran negatif terhadap beliau.
1st day parliment 2013-_MG_5596 (12)“Saya tertekan, oleh kerana seolah-olah saya menghalau, tetapi Yang Berhomat tahu bahawa perkara itu telah dirancang. Come on man, don’t play game with me, you people play game between you politicians, don’t play game with me!” katanya.
Bagaimanapun, Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng bangun mencelah dan cuba menenangkan keadaan dengan memberikan penjelasan sebenar di sebalik tindakan sebahagian ahli-ahli Parlimen pembangkang berbuat demikian.
“Ketika mereka keluar dewan mereka bukan menunjukkan ketidakpuasan hati ke atas Tan Sri Speaker. Ahli-ahli Parlimen pembangkang melahirkan rasa tidak puas hati ke atas Perdana Menteri, tiada kaitan dengan Speaker,” tegasnya.
“Jadi saya tidak faham mengapa Tan Sri Speaker membangkitkan hal ini,” tambahnya yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.
Kekecohan tercetus sekitar jam 6 petang Jumaat lalu apabila Datuk Seri Najib Razak yang juga Menteri Kewangan mengkritik Ketua Pembangkang dalam pembentangan belanjawannya.
Blok pembangkang kecuali pemimpin PAS kemudiannya membantah ucapan terbabit sambil mengangkat plakad bertulis ‘Siapa MO1’ sebelum keluar meninggalkan Dewan.

Lebih 5,000 dipindah kawasan, pengundi fail semakan kehakiman terhadap SPR


KUALA LUMPUR, 24 OKT: Tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memindahkan sejumlah 5,000 pengundi dari kawasan Batang Kali ke Kuala Kubu Bharu adalah melampaui had kuasa badan itu serta bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
tony puaSehubungan itu, tiga pemilih memfailkan semakan kehakiman ke atas keputusan SPR tersebut pada Jumaat lalu kerana ia menjejaskan hak mereka sebagai pengundi.
Tiga individu tersebut adalah P. Maradeveran dan Zahar Rusuli dari Batang Kali serta Yong Chan Hee dari Kuala Kubu Bharu.
Ahli Parlimen Serdang, Dr. Ong Kian Ming dalam satu sidang media pagi tadi berkata SPR hanya dibenarkan untuk mengubah pembahagian kawasan mengundi dengan cara dan sebab yang munasabah seperti dinyatakan dalam Seksyen 7 Akta Pilihan Raya 1958.
Bagaimanapun, badan itu telah memindahkan sebilangan besar pengundi ke kawasan lain serta melukis semula sempadan pilihan raya tanpa menyatakan perkara itu dalam cadangan persempadanan semula pada September lalu.
“Dalam cadangan persempadanan semula yang diumumkan sebelum ini, SPR mendakwa sempadan bagi kawasan Hulu Selangor termasuk Batang Kali dan Kuala Kubu Bharu tidak terjejas.
“Namun, pengundi mendapati tempat undi mereka berubah dari Batang Kali ke Kuala Kubu Bharu melalui proses belah bahagi yang dijalankan secara senyap pada April lalu,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat DAP pagi tadi.
Menurut Kian Ming, pengundi-pengundi di Batang Kali tidak dapat mengemukakan bantahan walaupun telah menulis surat kepada SPR kerana badan itu mendakwa kawasan mereka tidak terjejas dalam cadangan persempadanan semula.
“Oleh itu, satu-satunya cara yang tinggal adalah untuk memfailkan semakan kehakiman ke atas tindakan melampaui batas SPR yang melukis semula sempadan dan memindahkan pengundi,” ujar Penolong Setiausaha DAP Selangor itu.
Adun Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong yang turut hadir di sidang media itu berkata dua pengundi dari Batang Kali tersebut mula mendapat tahu tentang perubahan kawasan mengundi mereka pada Julai lalu selepas menyemakstatus mereka di laman web SPR.
“Setelah SPR menyatakan keputusan itu tidak boleh dibantah, kita meminta nasihat daripada peguam serta pakar daftar pemilih dan perundangan. Kita kemudiannya bersetuju untuk memfailkan semakan kehakiman,” jelasnya.

Jika syarikat taja Bersih boleh disenarai hitam, penyokong parti pembangkang bagaimana pula?

KUALA LUMPUR, 24 OKT: Tindakan menyenarai hitam mana-mana syarikat yang dikesan membiayai dan membantu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) hanya membuktikan bahawa Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai kredibiliti dalam melaksanakan pembaharuan pembiayaan politik yang adil dan saksama.
Kerajaan BN sebelum ini mencadangkan agar Akta Sumbangan dan Perbelanjaan Politik digubal yang akan memerlukan semua parti politik mendedahkan sumber pembiayaan politik mereka.
kian ming“Jika Menteri menyasarkan syarikat yang menyokong Bersih hanya dengan bersandarkan alasan palsu dan tidak berasas, apa jaminan BN tidak akan mendiskriminasi syarikat dan individu-individu yang menyokong pembangkang?
“Lebih-lebih lagi apabila sumber pembiayaan politik parti pembangkang harus didedahkan melalui akta pembiayaan politik itu,” kata Ahli Parlimen Serdang, Dr. Ong Kian Ming dalam sidang media di ibu pejabat DAP di sini, pagi tadi.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan semalam bahawa kerajaan akan menyiasat dan menyenarai hitam mana-mana syarikat yang didapati menaja Bersih.
Ia susulan artikel yang ditulis Awang Selamat bertajuk ‘Bersih Diperkasa?’ di akhbar UMNO, Mingguan Malaysia yang menyarankan syarikat menaja Bersih disenarai hitam kerana bertujuan untuk menggulingkan kerajaan.
Ruang pojok itu turut menuduh kerajaan negeri pembangkang melakukan langkah tersebut ke atas pihak-pihak yang dilabel sebagai musuh.
Menurut Kian Ming, tuduhan Rahman dan Awang Selamat kononnya Bersih bertujuan untuk menggulingkan kerajaan adalah tidak berasas sama sekali kerana langsung tidak tersenarai dalam lapan tuntutan yang dibawa badan pendesak pilihan raya bersih dan adil itu.

Konvoi Bersih 5 kecoh dihalang penduduk

Konvoi Bersih 5 kecoh dihalang penduduk
Ketua Polis Daerah Rompin (dua,kiri) sedang berbincang dengan wakil konvoi Bersih 5 di Bandar Kuala Rompin dan bersetuju untuk bersurai.
KUALA ROMPIN – Konvoi Bersih 5 dalam misi mengedarkan risalah dan memberi penerangan berkaitan gerakan itu dihalang oleh sekumpulan penduduk yang menanti di Leban Chondong, hari ini.
Konvoi yang menuju ke Bandar Kuala Rompin selepas singgah di Leban Chondong kemudiannya ditahan di Kampung Derahman sekitar jam 12.30 tengahari yang menyebabkan jalan menjadi sesak bagi kedua arah dalam tempoh beberapa minit.
Setelah ditenteramkan oleh pihak polis yang diketuai oleh Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superitendan Muhammad Aidil Roneh Abdullah, keadaan kembali tenang dan konvoi meneruskan perjalanan menuju ke Bandar Kuala Rompin.
Kumpulan penduduk yang turut berkumpul di Bandar Kuala Rompin sekali lagi menyambut ketibaan konvoi itu sambil mendesak mereka menghentikan sebarang aktiviti dan berpatah balik ke tempat bermula konvoi.
Situasi sekali lagi bertukar kecoh dan campur tangan pihak polis berjaya meredakan ketegangan sekali gus kedua belah pihak akhirnya bersurai selepas dinasihatkan oleh DSP Muhammad Aidil.
Wakil kumpulan penduduk, Mohamed Samim Salimullah, 52, yang ditemui berkata, tindakan kumpulan konvoi Bersih 5 itu tidak sensitif dengan sambutan Hari Keputeraan Sultan Pahang yang sepatutnya diraikan oleh masyarakat setempat.

Pembentangan Bajet 2017 gagal banteras rasuah

Wan Azizah
KUALA LUMPUR - Pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak pada 21 Oktober lalu di dakwa tidak memberi penumpuan kerana agenda  membanteras rasuah.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah dalam sesi Perbahasan Rang Undang-Undang Pembekalan 2017 berkata, sepatutnya agenda memerangi rasuah perlu diutamakan kerajaan.
"Saya meneliti setiap helaian teks ucapan Najib dalam Bajet 2017, namun beliau tidak menyebut peri pentingnya memerangi gejala rasuah di kalangan  penjawat awam , rasuah mendapatkan kontrak, penyelewengan dana awam dan penyalahgunaan kuasa," katanya dalam Dewan Rakyat di sini, hari ini.
Ujarnya, ‎ berdasarkan Indeks Persepsi Rasuah Corruption Perception Index (CPI) bagi tahun 2015 Malaysia berada di tangga 54 berbanding negara jiran Singapura di tangga ke lapan.
"Lebih mengejutkan, menurut sebuah artikel yang dikeluarkan oleh Time.com bertarikh 17 Mac 2016, Malaysia merupakan negara kedua selepas Brazil di dalam senarai negara paling korup di dunia," katanya.
Dalam pada itu dakwanya,  kerajaan hanya 'berlakon' dalam agenda memerangi gejala tersebut.
"Malangnya dalam usaha membanteras rasuah yang penuh sandiwara hanya ikan bilis ditangkap manakala ikan jerung terlepas.

Razman enggan mohon maaf, Nizar teruskan saman


Nizar bersetuju dengan cadangan penyelesaian luar mahkamahNizar bersetuju dengan cadangan penyelesaian luar mahkamah
Mahkamah Seksyen Ipoh hari ini mencadangkan kes saman fitnah yang difailkan oleh Timbalan Pengerusi Amanah Perak, Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin ke atas pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria diselesaikan diluar mahkamah.
Mohamad Nizar bersetuju dengan cadangan penyelesaian tersebut tetapi beliau meletakkan syarat agar Razman memohon maaf terhadap kenyataan fitnah yang dilemparkan terhadap beliau.
Razman yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat bagaimanapun enggan memohon maaf terhadap dakwaannya itu dan menuntut kes tersebut dibicarakan.
Sebelum ini, Nizar telah memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan balas yang difailkan oleh Razman yang ditetapkan untuk perbicaraan pada hari ini.
Dalam perbicaraan pagi tadi, peguam Mohamad Nizar, Asmuni Awi berhujah bahawa tuntutan balas tersebut tidak mendedahkan sebarang kausa tindakan kerana defendan gagal untuk menyatakan dengan jelas di dalam tuntutan balas tersebut ucapan dan penulisan yang dikatakan memfitnah plaintif.
Asmuni juga berhujah bahawa tuntutan balas tersebut bercanggah dengan Akta Pertubuhan 1966 apabila Razman di dalam tuntutan balasnya bertindak mewakili PAS Perak.
Asmuni di dalam hujahannya di hadapan mahkamah menjelaskan bahawa berdasarkan kepada seksyen 9 Akta Pertubuhan 1966, PAS Perak hanya boleh memfailkan samannya terhadap Nizar jika ia difailkan oleh pegawai awam yang dilantik oleh parti dan didaftarkan di pejabat pendaftaran pertubuhan.

Ku Li: Majlis Raja-Raja boleh campurtangan sekiranya berlaku krisis

Sekuranya urustadbir tertegun, dan cabang eksekutif, perundangan dan kehakiman mempunyai kekurangan, Majlis Raja-Raja boleh pimpin.
ku-li-raja2-1KUALA LUMPUR: Tengku Razaleigh Hamzah berkata Majlis Raja-Raja mempunyai peranan sekiranya krisis melanda negara, dan menambah ia perlu dilakukan demi kebaikan rakyat dan negara.
“Sekiranya urustadbir tertegun, dan ketiga cabang kerajaan (eksekutif, perundangan dan kehakiman) mempunyai kekurangan, Majlis Raja-Raja boleh pimpin.
“Ia boleh dilakukan. Lagipun, mengikut sejarah Raja-Raja merupakan sumber Perlembagaan kita. Maka adalah wajar sekiranya negara kembali ke Raja-Raja jika Perlembagaan, sama ada secara sengaja atau tidak, diketepikan,” katanya.
Razaleigh, lebih dikenali sebagai Ku Li, berkata demikian dalam ucapan pelancaran buku, “The End of Umno? Essays on Malaysia’s Dominant Party” di suatu kelab peribadi di sini.
Ahli Parlimen berkhidmat di Dewan Rakyat sejak 1974 itu berkata Majlis Raja-Raja wujud sebagai semangat Perlembagaan walaupun tanpa pertubuhan yang berstruktur, seperti mempunyai belanjawan yang bebas dan struktur pentadbiran yang menyeluruh.
“Perkara yang saya mahu tekankan ialah Majlis Raja-Raja boleh berfungsi sebagai kuasa kolektif disamping tiga cabang kerajaan demi kebaikan rakyat dan negara,” kata Razaleigh.
Kenyataannya itu dilihat dalam konteks bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah bulan lepas untuk mempersembahkan Deklarasi Rakyat.
Dr Mahathir kemudiannya berkata beliau gagal meyakinkan Agong akan tuntutan yang dinyatakan dalam deklarasi itu yang mengandungi 1.4 juta tandatangan.
Bagaimanapun, mereka yang mendalangi Deklarasi Rakyat mengutus surat kepada semua Raja-Raja – merayu tindakan diambil terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atas dakwaan salahlaku.

“Pemandu Uber berpeluang jadi Pengerusi GLC,” sindir Azizah

Ucapan membahas Belanjawan 2017 Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mencuit hati Ahli Dewan Rakyat apabila beberapa kali beliau menyindir beberapa kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan belanjawan Jumaat lalu.
wan-azizahAntaranya apabila Dr Wan Azizah menyeru supaya anak muda bekerja sebagai pemandu uber dan berkemungkinan ditawarkan menjadi Pengerusi syarikat milik kerajaan seperti mana Datuk Wahid Omar.

“Buktinya, Perdana Menteri sendiri meminta agar rakyat berjimat berbelanja dan hanya makan di kedai mamak serta menjadi pemandu Uber untuk menambah pendapatan.
“Jika kita mahu tahu bagaimana rasanya menjadi pemandu Uber, bolehlah bertanya kepada Datuk Wahid Omar yang menjadi pemandu Uber dan akhirnya menjadi Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB).
“Saya menyeru semua anak muda jadilah pemandu Uber, mana tahu mungkin ada peluang untuk menjadi Pengerusi GLC pula satu hari nanti,” katanya ketika menyampaikan ucapan perbahasan Belanjawan 2017 di Dewan Rakyat, Bangunan Parlimen di sini hari ini.
Dr Wan Azizah ketika menutup ucapannya turut menyampaikan pantun yang sekali lagi menempelak Najib dan Barisan Nasional (BN).
“Si tukang riba disebut lintah darat, Si hidung belang disebut buaya darat, pedagang banyak hutang itulah konglomerat, Mereka yang berhutang yang bayar la kok rakyat?
“Aduh cantiknya si janda kembang, Sedap menyanyi si jali-jali; Hujan emas di rantau orang, Banjir hutang di negeri sendiri,” ujarnya lagi.

Hindraf isytihar sokong pembangkang tanpa syarat

Pengerusi Hindraf berkata pihaknya akan menggerakkan penyokong untuk bekerja sukarela bersama pembangkang bagi menewaskan BN.
hindrafKUALA LUMPUR: Pertubuhan Hindraf mengisytiharkan ia secara terbuka dan tanpa syarat menyokong gabungan besar pembangkang untuk menyingkirkan pemerintahan Umno/BN dari Putrajaya.
Pengerusinya, P. Waythamoorthy berkata pihaknya akan menggerakkan penyokong untuk bekerja sukarela menewaskan BN dan menggesa masyarakat India supaya membuang tanggapan yang Umno dan BN masih boleh dipercayai.
Beliau yang pernah berada dalam Kabinet dan menjadi senator selepas PRU13 turut menggesa parti politik pembangkang menerima perisytiharan gerakannya dengan minda terbuka.
“Gerakan ini boleh dianggap sebagai isytihar perang terhadap Umno/BN. Kami dan pembangkang ada sasaran sama untuk menjatuhkan rejim ini. Kami bersetuju dengan agenda reformasi Pakatan Harapan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Menjelaskan mengenai perisytiharan itu, peguam hak asasi manusia itu merujuk Bajet 2017 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai “agenda rasis Umno” kerana kelemahan rakan sekutunya.

Bekukan semua kelulusan syarikat konsesi lebuh raya, kata Rafizi

Setiausaha agung PKR berkata, dana yang diperuntukkan boleh digunakan kepada sektor pendidikan dan kesihatan.
rafizi-bajet-highway-1
KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli menyelar Putrajaya yang membazirkan wang kepada syarikat konsesi lebuh raya apabila sektor lain seperti pendidikan dan kesihatan menyaksikan penurunan peruntukan dalam Bajet 2017.
Beliau berkata RM3.9 bilion diperuntukkan kepada Lebuhraya Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) dan Lebuhraya Lembah Klang Timur (EKVE), sambil menambah jumlah itu bersamaan dengan 12% daripada peruntukan bagi perkhidmatan dan bekalan dalam Bajet 2017.
“Saya menggesa kerajaan persekutuan membekukan semua kelulusan kepada syarikat konsesi lebuh raya dan menggunakan dana untuk rakyat.
“Oleh kerana, pembiayaan untuk pendidikan, pendidikan tinggi dan kesihatan, yang penting kepada rakyat, berkurangan dengan ketara,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Rafizi berkata perbelanjaan itu tidak adil kerana dana kerajaan kini bergantung kepada pinjaman, GST dan lain-lain cukai.
Ahli Parlimen Pandan itu akan menulis surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak; Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi Unit Perancang Ekonomi (EPU) Datuk Abdul Rahman Dahlan; Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali berhubung perkara itu.

Jika Bersih berhenti, Baju Merah turut berhenti, kata Nur Jazlan

Bersih dalam keadaan terdesak dan tidak lagi mendapat sokongan masyarakat awam, kata Nur Jazlan.
jazlan
KUALA LUMPUR: Konfrontasi antara Bersih dan kumpulan Baju Merah dengan mudah boleh diselesaikan jika kedua-duanya berhenti menganjurkan demonstrasi jalanan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed.
Ini juga boleh menjadi langkah terbaik kerana Bersih seolah-olah hilang keupayaan menarik orang ramai, katanya.
“Bersih sekarang sudah terdesak, perhimpunan mereka tidak dihadiri ramai orang seperti sebelum ini. Saya rasa orang ramai sudah hilang minat.
“Jika Bersih tidak menarik orang ramai, mereka perlu berhenti.
“Jika mereka berhenti, kumpulan Baju Merah akan berhenti. Kumpulan Baju Merah berhenti, tidak ada masalah,”kata Jazlan kepada pemberita di Parlimen hari ini.
Beliau menjawab soalan mengenai perbalahan antara “kuning” dan “merah”, yang menjadi tidak terkawal apabila beberapa wartawan dan penyokong Bersih diserang secara fizikal kumpulan Baju Merah.
Pertembungan ganas berlaku di beberapa perhimpunan Bersih yang diadakan di seluruh negara memandangkan pemantau pilihan raya itu menuju ke kawasan luar bandar dan separa bandar berkaitan himpunan 19 November.

Tiada layanan istimewa bagi kumpulan pro-Umno, Nur Jazlan beri jaminan

Timbalan menteri dalam negeri berkata, dakwaan yang pihak polis tidak bertindak terhadap kumpulan pro-Umno tidak berasas.
Gerakan-Merah
KUALA LUMPUR: Putrajaya hari ini menegaskan kumpulan pro-Umno – Gerakan Merah dan pergerakan Baju Merah – tiada layanan istimewa diberikan jika pihak polis mendapati terdapat kes terhadap mereka.
Sambil menegaskan tiada situasi pilih kasih berlaku, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, Kementerian Dalam Negeri dan polis mengambil serius sebarang perbuatan jenayah oleh mana-mana pihak yang mengancam keamanan dan keharmonian awam.
“Siasatan akan dijalankan secara telus dan adil, tanpa mengira kedudukan atau status suspek.
“Dakwaan polis tidak bertindak ke atas isu-isu tertentu adalah tidak berasas, dan sengaja disensasikan pihak tertentu bagi kepentingan peribadi mereka,” kata Nur Jazlan di Parlimen, ketika menjawab soalan Ng Wei Aik (DAP-Tanjong) mengenai “kurangnya tindakan” kerajaan terhadap kedua-dua kumpulan pro-Umno itu.
Nur Jazlan berkata, polis sudah menyerahkan kertas siasatan berhubung Ali Tinju, pemimpin Gerakan Merah kepada timbalan pendakwa raya tetapi ia dipulangkan kembali untuk “siasatan lanjut”.

Hampir 50,000 warga asing diberi kerakyatan oleh kerajaan Umno@Bn

Kementerian Dalam Negeri memberitahu pemohon terbesar daripada Indonesia, diikuti India dan Kemboja
ic-malaysiaKUALA LUMPUR: Hampir 5,000 warga asing diberi kerakyatan sejak 2008, menurut Kementerian Dalam Negeri.
Kira-kira 6 daripada pemohon bawah 21 tahun manakala baki 49,355 pemohon lain atas 21 tahun, kata menteri dalam jawapan bertulis kepada soalan daripada Sim Chee Keong (DAP-Bukit Mertajam).
Chee Keong turut meminta pecahan pemohon mengikut jantina, umur, kerjaya dan pendapatan.
Kementerian memaklumkan sejumlah besar pemohon daripada Indonesia, diikuti India dan Kemboja.
Daripada jumlah itu, 16,700 pemohon berjantina lelaki manakala 32,661 pemohon berjantina perempuan.
Beliau juga berkata Jabatan Pendaftaran Negara tidak menyimpan rekod pekerjaan dan pendapatan mereka.

Bajet 2017: Bekukan pembinaan dan konsesi lebuhraya yang menggunakan dana awam


Hentikan pembinaan lebuhraya guna dana awamHentikan pembinaan lebuhraya guna dana awam
Ketika bajet Kerajaan Persekutuan bagi tahun 2017 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak minggu lalu menunjukkan beberapa siri pemotongan peruntukan yang terbesar pernah dibuat amat tidak wajar pembinaan dan konsesi lebuhraya menggunakan dana awam diteruskan.
"Tidak ada sedikit pun alasan moral yang boleh mempertahankan keputusan meneruskan pembinaan lebuhraya dengan dibiayai rakyat pada ketika peruntukan rakyat dipotong dan rakyat dibebankan dengan cukai," kata Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau sendiri akan menulis secara rasmi kepada Perdana Menteri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perancangan Ekonomi), Menteri Kerjaraya dan Menteri Besar Selangor agar segala kelulusan dibekukan secepat mungkin untuk menyelamatkan wang rakyat.

Bajet 2017 katanya menerima kesan pemotongan peruntukan kepada sektor-sektor yang penting seperti pendidikan, pendidikan tinggi dan kesihatan akan menghimpit rakyat yang kini sudah pun tertekan dengan kos sara hidup yang tidak pernah turun sejak Dato’ Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri.

"Sebab itu, bermula hari ini, saya akan kemukakan peruntukan-peruntukan yang tidak dipotong oleh Dato’ Seri Najib yang sepatutnya dipotong agar peruntukan kepada sektor penting seperti pendidikan, pendidikan tinggi dan kesihatan tidak diusik," katanya.

Beliau mengalu-alukan saranan Dato’ Seri Najib supaya rakyat yang berhadapan dengan masalah kesempitan hidup menjadi pemandu Uber untuk menambah pendapatan.

"Saya mempunyai cadangan yang lebih baik yang boleh dilakukan segera oleh Dato’ Seri Najib untuk membantu rakyat.
"Saya cadangkan Dato’ Seri Najib tidak mengambil apa-apa gaji, imbuhan, elaun, kos ditanggung dan lain-lain untuk memotong perbelanjaan kerajaan agar ia dapat disalurkan kepada rakyat.
"Untuk menampung perbelanjaan harian beliau, saya mencadangkan Dato’ Seri Najib membuat kerja sambilan sebagai pemandu Uber pada sebelah malam, lagipun beliau sudah ada Menteri Kewangan II untuk menguruskan hal ehwal kewangan negara," katanya.

Menurut Rafizi, pada hari Selasa, 18 Oktober 2016 Menteri Kerja Raya telah menjawab soalan beliau mengenai bantuan kewangan yang diberikan oleh Kerajaan Persekutuan kepada konsesi-konsesi lebuhraya, khususnya kepada Lebuhraya Lembah Klang Timur (EKVE) dan Lebuhraya Sungai Besi – Ulu Kelang (SUKE).

Tak Cukup Duit: Khairy saran Malaysia henti anjur F1, kos terlalu tinggi

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata Malaysia perlu menghenti daripada menganjurkan perlumbaan Grand Prix Formula 1 kerana pertimbangan kos.
"Saya rasa kita perlu henti anjur F1. Sekurang-kurangnya untuk sementara waktu.
"Kos terlalu tinggi, pulangan terhad," katanya di Twitter.
Sementara itu, Bernama melaporkan nasib perlumbaan Formula 1 (F1) di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dijangka diketahui akhir minggu depan, kata Datuk Razlan Razali.
Beliau berkata, mesyuarat khas akan diadakan bagi membincangkan perkara itu dengan pemegang saham utama SIC, iaitu Kementerian Kewangan pada Khamis.
"Jualan tiket F1 telah merosot sejak 2014.
"Sebaliknya, lumba motosikal Malaysia (MotoGP) nampaknya lebih berjaya dari segi menarik penonton dan potensi kesan limpahannya," katanya pada majlis taklimat media di Kuala Lumpur, hari ini.
Razlan, bagaimanapun berkata, beliau tidak akan tergesa-gesa mengeluarkan pengumuman rasmi mengenai pemberhentian F1 di Malaysia kerana SIC mempunyai perjanjian ketat dengan pemegang lesen sehingga 2018.
"Penarikan diri secara sementara daripada F1 (selepas 2018) mungkin akan memberi manfaat kepada negara. Ketika ini, sesetengah pihak menyatakan produk itu (F1) tidak lagi menarik kerana ia dikuasai satu pasukan.
"Laporan awal untuk perlumbaan terakhir F1 juga menunjukkan jumlah penonton di Malaysia adalah yang terendah dalam sejarah," katanya dengn menambah, F1 Singapura juga dilaporkan mencatat penurunan 20 peratus dalam jualan tiket.

Bajet 2017: ‘Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya...’

Bekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah memberi amaran bahawa matlamat Bajet 2017 tidak akan tercapai jika peruntukan kerajaan itu tidak disalurkan dengan betul.
“Fokus betul-betul. Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya it becomes nothing,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.
"Kita beri (peruntukan) kepada semua orang hingga ia jadi begitu sedikit," katanya.
Ini adalah kali pertama Husni membahas sejak digugurkan jawatannya pada bulan Jun, selepas diberitahu bahawa beliau akan dipindahkan ke kementerian lain dalam rombakan kabinet.
Beliau berkata kerajaan perlu melakukan kajian untuk mengetahui sektor mana yang seharusnya pelaburan dibuat.
Ini katanya, adalah bagaimana negara-negara seperti Korea Selatan mampu melonjakkan negara mereka daripada sebuah negara berpendapatan sederhana kepada berpendapatan tinggi satu.
Beliau juga berkata semua kementerian perlu melihat kekuatan dan kelemahan secara holistik.

1MDB akan 'hantui' BN pada masa depan, kata bekas menteri Umno

Bekas Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (BN-Tambun) hari ini menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan bagaimana masalah kewangan dan skandal 1MDB akan memberi kesan kepada survival Malaysia.
Ini adalah kali pertama Ahmad Husni membahaskan isu kontroversi 1MDB sebagai wakil rakyat selepas menghabiskan tujuh tahun sebagai seorang menteri kabinet, yang kebetulan bertepatan dengan jangka hayat 1MDB.
Ketika membahaskan ucapan Bajet 2017 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini, Ahmad Husni mahu kerajaan mempertimbangkan beberapa kesan negatif akibat kontroversi 1MDB.
“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) cakap persepsi menentukan survival kita
“Katalah, saya tak sebut DOJ (saman sivil Jabatan Keadilan, Amerika Syarikat) lah, katalah kes itu tak menyebelahi kita, bagaimana persepsi terhadap negara kita?
“Katalah kes AS4 bilion dengan Aabar (BVI) itu hilang, sekarang pun tak dapat, apa jadi kepada persepsi terhadap negara kita?” soalnya di Dewan Rakyat, hari ini.
Ahmad Husni merujuk kepada dana 1MDB yang bertujuan untuk usaha sama dengan PetroSaudi International (PSI) tetapi sebaliknya disalurkan ke dalam sebuah syarikat lain yang tidak berkaitan.
Husni yang juga adalah Ahli Parlimen Tambun, turut menyoal bagaimana persepsi ke atas Malaysia akan terjejas jika International Petroleum Investment Co (IPIC) ke atas 1MDB menang di mahkamah timbangtara antarabangsa bagi mendapatkan semula AS$ 6.5 bilion.
Beliau berkata skandal berkenaan akan menjejaskan peluang BN dalam pilihan raya.
“Mungkin pilihan raya akan datang BN akan menang tapi bagaimana lepas itu,” soalnya.

Bahas Bajet 2017 - AMANAH Shah Alam

Rahman Dahlan enggan dedah syarikat bakal disenaraihitam

Bahas Bajet 2017 - DAP PJU

PM Sendiri Ponteng Perbahasan Bajet

Menteri Didakwa Salah Guna Kuasa Serang Bersih

Tony Pua sindir MP BN, 'Tak malukah negara jadi kleptrokrasi'

'Firma guaman bantu gerakan jatuhkan kerajaan turut disenaraihitam' - Rahman Dahlan

'Bajet 2017, fikirkan penjimatan dan bukan pengurangan sahaja' - Mohd Irwan Serigar

'Hutang 1MDB tiada kaitan dengan hutang Malaysia' - Mohd Irwan Serigar

"Mengapa kita tubuhkan 1MDB," soal Husni kepada Najib

Skandal 1MDB: RM940 juta unit aset Brazen Sky diuruskan pengurus dana

Kementerian Kewangan berkata langkah ini diambil selepas operasi BSI di Singapura digantung berikutan transaksi mencurigakan yang berkaitan dengan 1MDB.
1mdb-bsi
KUALA LUMPUR: Sejumlah dana bernilai RM940 juta milik subsidiari 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Brazen Sky diletakkan di bawah pengurus dana, kata Kementerian Kewangan hari ini.
Lembaga pengarah Brazen Sky melaporkan tiada perubahan pada status nilai pelaburan, kata kementerian itu dalam jawapan bertulis kepada Tony Pua (DAP-PJ Utara).
Ahli Parlimen itu mempersoalkan nilai pelaburan dan sama ada terdapat mana-mana bank baru yang bertindak sebagai “penjaga” daripada RM940 juta unit milik Brazen Sky Limited.
Pua menegaskan unit-unit itu diuruskan BSI yang lesen perbankan mereka digantung di Singapura.
“Fungsi pengurus adalah berbeza daripada ‘bank penjaga’ yang bertindak sebagai orang tengah.”
Lembaga Brazen Sky mengesahkan bank antarabangsa berlesen itu diberi mandat untuk bertindak sebagai bank penjaga bagi mengambil alih peranan Bank BSI di Singapura, kata kementerian itu dalam jawapan yang diberikan.
Pada Mei dilaporkan Singapura menggantung operasi BSI di negara itu selepas Switzerland prosiding jenayah terhadap bank itu berhubung dengan 1MDB bermula.
Pihak Berkuasa Kewangan Singapura menarik balik lesen BSI kerana pelanggaran peraturan pengubahan wang haram dan dikenakan S$13.3 juta penalti kewangan bagi 41 pelanggaran, termasuk kegagalan menjalankan usaha wajar ke atas akaun yang berisiko tinggi dan memantau urus niaga pelanggan mencurigakan.
Singapura juga merujuk 6 eksekutif kanan BSI kepada pendakwa raya, termasuk bekas ketua pegawai eksekutif dan timbalannya.

AHLI2 PARLIMEN BN JAUH LEBIH MEMALUKAN

Bukan saja Najib Razak tidak hadir, malah majoriti Ahli-Ahli Parlimen BN tidak berada di dalam dewan ketika Ketua Pembangkang, Dr Wan Azizah Wan Ismail menyampaikan ucapannya membahaskan Bajet 2017.
Bahkan jika diimbas, tidak seperti menteri-menteri kewangan  sebelum ini, Najib diketahui umum sejak dulu memang jarang benar meluangkan masa mendengar ucapan wakil-wakil parti pembangkang berkaitan belanjawan.

Adakah Najib merasakan belanjawan yang dibentangkannya sudah begitu sempurna sehingga tidak mahu langsung mendengar pandangan-pandangan lain yang berbeza?

Kenapa marah orang lain keluar dewan jika diri sendiri dengan sengaja bersikap sombong dan mementingkan diri tidak mahu mendengar pendapat serta pandangan orang lain? 

Tidakkah tindakan sengaja tidak hadir itu jauh lebih memalukan?

Pakatan Harapan runding dengan PAS

Saifuddin membayangkan beberapa pengumuman penting pada Konvensyen Pakatan Harapan bulan depan.
Saifuddin-AbdullahKUALA LUMPUR: Pakatan Harapan yang disertai PKR, DAP dan Amanah sudah memulakan rundingannya dengan parti pembangkang lain termasuk PAS dalam menjalinkan kerjasama melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua sekretariat gabungan itu, Datuk Saifuddin Abdullah turut membayangkan beberapa pengumuman penting termasuk kabinet bayangan pada konvensyen yang akan diadakan pada 12 November.
Saifuddin berkata rundingan turut diadakan dengan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin.
“Ia (konvensyen) akan memberikan gambaran tentang kabinet bayangan,” katanya pada sesi soal jawab majlis pelancaran buku “The End of Umno?” hari ini.
Beliau ditanya mengenai kritikan aktivis Datuk Ambiga Sreenevasan yang menyifatkan Pakatan Harapan tidak menunjukkan kesediaan menggantikan BN, termasuk kegagalan mengumumkan kabinet bayangan.
Gabungan pembangkang sebelum ini menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri, bagaimanapun tidak pernah secara jelas mengumumkan kabinet bayangan.
Saifuddin mengakui masalah yang dihadapi Pakatan dan meminta semua pihak “bersabar”.
“Ada kalanya (masalah) melangkaui imaginasi kami, tetapi kami perlu muncul sebagai barisan pembangkang yang bersatu,” katanya lagi.

Rancangan PAS ganggu DAP tidak masuk akal, kata penganalisis

Demokrasi penduduk di kawasan yang ditandingi DAP berbeza dengan PAS, yang sepatutnya melihat Umno sebagai pesaing utama
Prof-Faisal-S-HazisPETALING JAYA: PAS perlu sedar pesaing utama adalah Umno dan bukannya DAP, kata penganalisis politik Faisal S Hazis.
Semalam, Mursyidul Am PAS baharu Hashim Jasin dilapor lidah rasmi Harakahdaily sebagai berkata PAS mahu bertanding di kerusi yang ditandingi parti pembangkang itu.
Penganalisis Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu menyifatkan rancangan PAS sebagai “tidak masuk akal”, kerana demografi penduduk di kawasan yang ditandingi DAP berbeza dengan PAS.
“Pelik bila PAS melihat DAP sebagai pesaing. Mereka perlu sedar pesaing utama mereka adalah Umno.
“Pada 1990 dan 1999, PAS berjaya menang jumlah kerusi yang besar kerana Umno lemah pada ketika itu. Sejak itu, PAS bertanding di semua kerusi majoriti Melayu yang ditandingi Umno,” kata Faisal kepada FMT.
“Rancangan PAS itu tidak masuk akal.”
Beliau berkata pilihan raya umum tidak akan dipanggil dalam masa terdekat dan PAS akan kembali “waras”.
Sementara itu, Awang Azman Awang Pawi daripada Universiti Malaya percaya PAS berbuat demikian dengan harapan Umno akan menyokong usul PAS yang akan dibahaskan di Parlimen.
“Kenyataan PAS itu dikeluarkan dengan harapan ia akan mendapat kepercayaan Umno. Itu petanda PAS mahu menjarakkan diri daripada DAP.
“Bagaimanapun, tidak ada satu kepastian. Hubungan antara Umno dan PAS masih belum jelas. Mungkin strategi PAS ia akan menyokong PH di peringkat Parlimen, tetapi bersendirian di peringkat Dewan Undangan Negeri,” kata Awang Azman kepada FMT. “Tidak ada kepastian”.
Ini bukan kali pertama Hashim Jasin membidas DAP. Pada Oktober, beliau menegaskan partinya tidak akan bekerjasama dengan DAP dan bersedia untuk menghadapi perlawanan 3 penjuru dalam Pilihan Raya Umum ke-14.
Beliau menganggap PAS-DAP tidak lagi boleh didamaikan kerana DAP melanggar perjanjianya untuk bekerjasama dengan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Busuk ikan bermula di kepala, kata Ku Li

Ahli Parlimen Gua Musang itu memetik pepatah itu ketika berkata sudah tiba masanya ahli Umno bertegas dengan pemimpinnya.
ku-li-tengku-razaleigh-umno-1
KUALA LUMPUR: Ahli Umno perlu mendisiplinkan pemimpin yang dilihat sudah menyimpang daripada perjuangan parti itu, kata Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah.
Veteran Umno itu turut memetik kata-kata pepatah “busuk ikan bermula dari kepala” dalam merujuk kepada gesaannya itu.
“Ahli perlu mengawal dan kalau perlu, bertegas dengan pemimpinnya. Masa depan Umno bergantung kepada ahlinya.
“Ia selalunya menandakan bermulanya nepotisme dan kronisme. Jika tidak ditangani, ia akan menjadi budaya dalam parti politik.
“Masa sudah tiba bagi ahli bersama-sama bertegas dan memberitahu pemimpin parti bekerja keras dan menggerakkan negara mengikut visi pengasas negara ini,” katanya ketika berucap merasmikan pelancaran buku “The End of Umno” di Royal Lake Club hari ini.
Beliau berkata ia bukanlah sesuatu yang baru, memandangkan ahli Umno yang mendesak pemimpin terdahulu menentang Malayan Union.
Ku Li sebelum ini pernah dikaitkan dengan usaha menyingkirkan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri melalui undi tidak percaya di Parlimen.
Katanya, walaupun perlu diakui Umno banyak menyumbang kepada negara, parti itu kini dilihat tidak lagi berkhidmat kepada rakyat tetapi hanya menjaga kepentingan pemimpinnya.
Beliau berkata Umno sudah hilang peranannya selaku entiti yang menyatukan rakyat pelbagai kaum di Malaysia, dan menjadi punca krisis dihadapi negara hari ini.
“Umno perlu mengambil pelajaran daripada apa yang berlaku kepada Parti Liberal Demokratik Jepun (LDP) dan Parti Kongres India. Untuk mengelak nasib sama, Umno perlu kekal relevan,” katanya.
LDP tewas dalam pilihan raya 2009 selepas berdekad mentadbir Jepun, manakala Parti Kongres yang ditubuhkan pada 1885 semakin hilang pengaruhnya terutama selepas kemenangan Narendra Modi dan partinya pada pilihan raya 2014.

PM Pentingkan Peruntukan Konsesi Lebuhraya Daripada Rakyat

Senarai Hitam: Rahman Cuba Tutup Kelemahan Najib

Guan Eng Dakwa Menteri 'Biasa Salah Guna Kuasa'

Orang Asli masih tidak terima bekalan air di saat negara sambut kemerdekaan ke-60, kata Wan Azizah

"Yang Berhormat kalau sensitif, lain kali pilihan raya jangan bertanding," tegur Pandikar

'Alangkah baik jika RM2.6 bilion yang diterima Najib didermakan bagi perumahan rakyat'

'Universiti di Malaysia hanyalah kilang lahir robot-robot yang tiada peluang kerja'

Isu pencemaran, LUAS sudah buat laporan polis, kata MB

Pakatan sudah berbincang dengan PPBM, PAS, kata Saifuddin

'Kerajaan cuba sekat hak bersuara, salah guna kuasa', kata Nurul Izzah

Tolak atau sokong RUU355? Ini pendirian Ku Li...

"UMNO jangan lalai, jangan angkuh," tegur Ku Li

Mana Bukti Syarikat Taja Bersih

"Tunjukkan bukti, jangan buat fitnah," kata Guan Eng kepada Rahman Dahlan

'Kabinet Bayangan' Pakatan mungkin diumum minggu depan, kata Saifuddin

Ku Li bantah gesaan senarai hitam syarikat sokong Bersih

Bahas Bajet 2017: Kami diselar 'keluar dewan' tapi Najib tidak hadir hari ini

"Najib dan Rosmah patut jadi pemandu Uber," kata Rafizi

Bajet 2017 : Perbahasan Yb Ketua Pembangkang - Part 1&2

Tiada larangan mutlak pada soalan berkaitan DOJ di parlimen

Pasca Bajet: Mahu Penjelasan Tempoh Matang Bon Hutang

Aksi Siti Kasim bantah usul hudud Hadi di luar Parlimen

'Guling kerajaan secara demokrasi,' - tegas Tony Pua

Pasca Bajet: RMK10, RMK11 Belum Ada Hospital Pendang

Parlimen kecoh... "Don't play game with me!" kata Pandikar

'Apa kuasa Rahman Dahlan senarai hitam syarikat dikaitkan BERSIH'

'Undang-undang tidak benarkan SPR buat persempadanan semula'

UMNO nak menang pilihan raya bukan cara kotor, Noh cabar Azmin buat laporan polis

Tiada larangan mutlak pada soalan berkaitan DOJ di parlimen

Soalan berkaitan saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ), Amerika Syarikat dalam perbahasan Belanjawan 2017 akan ditentukan sama ada subjudis atau tidak hanya ketika ia dikemukakan.
Gobind Singh Deo (DAP-Puchong) meminta keputusan dibuat berkaitan perkara itu susulan 33 soalan berkaitan DOJ telah diputuskan sebagai subjudis.

Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata beliau tidak dapat membuat keputusan itu kerana soalan belum dikemukakan.
“Bagaimana kamu minta saya buat keputusan jika (soalan) belum ditimbulkan.

“Kalau rasa nak timbulkan, timbulkan.

“Kalau siapa duduk sini (kerusi speaker) rasa langgar peraturan mesyuarat maka itulah keputusannya,” katanya.

Pandikar juga menjelaskan keputusan subjudis sebelum ini hanya terhadap soalan lisan yang sudah dikemukakan.

Beliau meminta maaf kerana mengeluarkan kenyataan kurang tepat bahawa keputusan itu turut melibatkan perbahasan dalam Dewan Rakyat.

‘Lebih memalukan membisu tentang tag kleptokrasi Malaysia’

Apa yang memalukan bukannya tindakan pembangkang yang keluar dewan semasa pembentangan Bajet 2017 di Parlimen, Jumaat lalu tetapi sikap membisu parti pemerintah ketika Malaysia dilabel sebagai negara kleptokrasi, kata Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang.
Menurutnya, bidasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin Umno pemimpin bahawa tindakan pembangkang adalah memalukan tidak dapat dibandingkan dengan kerosakan imej negara berhubung skandal 1MDB.
"Pemimpin Umno seperti Najib, (naib presiden) Hishammuddin Hussein (Ketua Pemuda) Khairy Jamaluddin perlu sedar bahawa tiada apa yang lebih memalukan, tidak senonoh dan tidak profesional daripada mengheret Malaysia kepada 'kleptokrasi global'.
"Saya terkejut bahawa perdana menteri dan menteri-menteri Umno serta BN benar-benar tidak tahu malu sedangkan seluruh dunia kini menganggap Malaysia sebagai negara 'kleptokrasi global', dan mereka boleh menerima cacian dan penghinaan ke atas negara itu dengan penuh ketenangan, " kata Lim dalam ucapannya pada sambutan Deepavali, anjuran DAP Gelang Patah, semalam.

PKPIM kesal kerajaan gagal santuni keperluan mahasiswa,universiti awam


Muhammad Khair SujudMuhammad Khair SujudPersatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menzahirkan rasa kecewa dengan belanjawan 2017 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri menyaksikan kegagalan kerajaan dalam menyantuni keperluan Universiti Awam
dan mahasiswa.
PKPIM berpendapat adalah tidak adil peruntukan kepada pendidikan tinggi dipotong kerana pendidikan merupakan hak asasi dan keperluan utama dalam konteks pembangunan insan
sesebuah negara.
Negara maju seperti Finland dan Norway telah melaksanakan dasar pendidikan percuma yang jelas membawa manfaat dan kesejahteraan kepada penduduk.
"PKPIM mengharapkan para ahli parlimen dan Menteri Pendidikan Tinggi dapat membahas permasalahan bagi mendapatkan solusi yang tuntas di samping merangka pelan
strategik berkesan bagi mengatasi pengurangan peruntukan ini.

"PKPIM sebagai organisasi yang prihatin kepada kebajikan mahasiswa bersedia untuk berdialog dan membantu pihak kerajaan bagi mencari solusi yang terbaik agar kebajikan mahasiswa terjamin," ujar Presiden PKPIM Muhammad Khair Sujud dalam satu kenyataan hari ini.
Pada Jumaat lalu Perdana Menteri yang juga Menteri Kebangan membentangkan Bajet 2017 antara lain telah melakukan pemotongan sebanyak 19.23% dalam peruntukan kepada 20 Universiti awam bagi tahun 2017 menyaksikan peruntukan terendah dalam tempoh tiga tahun terakhir iaitu
RM8,75 Bilion pada 2015 dan RM7,31 Bilion pada 2016 kepada RM6,12 pada 2017.
Muhammad Khair berkata, tindakan kerajaan yang memangsakan universitidan mahasiswa dalam kegagalan kerajaan menangani masalah ketirisan kewangan yang melanda negara kini amat dikesali.
"Pemotongan bajet ini melambangkan sikap kurang cerdik kerajaan yang terpalit dalam soal skandal melibatkan wang bernilai billion ringgit, kemudian golongan mahasiswa dan
institusi universiti yang dibebankan.
"Tindakan memotong peruntukan kepada 20 universiti awam ini jelas menunjukkan kerajaantidak serius dalam pembangunan pendidikan tinggi negara yang setakat ini masih lompong
daripada aspek sumber kewangan dan kemudahan fasiliti.
"Kami akan protes sekiranya yuran pengajian ditingkatkan setelah pengurangan mendadak peruntukan kepada pihak universiti bagi menampung keperluan operasi universiti.
"Pengurangan ini dibimbangi bakal menambah beban mahasiswa yang kemungkinan bakal menanggung hutang yang melampau dalam suasana ekonomi yang tidak menentu kini," ujarnya.

PKPIM juga mengkritik pemotongan ini kerana pihak universiti terpaksa fokus pada usaha mencari keuntungan dan sumber kewangan tambahan sehingga mengabaikan komitmen utama
meningkatkan kualiti pembelajaran dan penyelidikan.
Ini jelas gagal menepati nilai teras universiti sebagai pusat pengembangan ilmu dan pembinaan generasi intelektual mahasiswa yang berkualiti.
Turut dikhuatiri ujar PKPIM lagi, adalah peruntukan kepada program anjuran persatuan mahasiswa disemua universiti turut dikurangkan sekaligus akan menyebabkan produktiviti mahasiswa merosot seterusnya gagal memenuhi cita-cita kerajaan melahirkan mahasiswa yang holistik dan terampil dalam segenap aspek.

Kumpulan Anti-Bersih Ganggu Himpunan Di Pulau Pinang

GEORGE TOWN: Sekumpulan penyokong anti-Bersih menganggu perhimpunan Bersih di Bukit Gedung di sini, Ahad malam.
Kumpulan berpakaian merah itu mendesak supaya ceramah Bersih dihentikan  sekiranya penganjur tidak mahu sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.
Penunjuk perasaan tersebut kemudiannya menggesa penyokong Bersih supaya beredar dengan melaungkan “Undur! Undur! Bersih!”.
Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin yang menganjurkan ceramah Bersih menyifatkan tindakan kumpulan itu sebagai provatif.
"Keadaan menjadi semakin tegang tetapi kembali reda apabila hujan lebat secara tiba-tiba.
"Kita telah mendapat permit untuk mengadakan perhimpunan, tetapi mereka tidak," katanya ketika ditemui di tempat kejadian, sambil menambah bahawa pihak polis mengawal keadaan.
Antara penceramah pada himpunan Bersih adalah Presiden Amanah, Mohamad Sabu yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, Pengarah Pilihan Raya PKR, Datuk Saifuddin Nasution dan bekas timbalan ketua Umno bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Ucapan Ku Li pada pelancaran buku ‘The End of Umno?’

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan sekelian. Pertama sekali, izinkan saya mengucapkan terima kasih kepada Profesor Bridget Welsh, tuan rumah yang baik budi, serta Pusat Pembangunan Penyelidikan dan Maklumat Strategik [Strategic Information and Research Development Centre] kerana sudi mengundang saya untuk melancarkan buku mereka, The End of Umno? Essays on Malaysia’s Dominant Party.
Saya yakin ia perlu dibaca memandangkan penyumbang rencana yang terkandung di dalamnya merupakan empat tokoh akademik terkenal dengan analisis dan komentar sosio-politik. Saya pasti ia harus dibaca oleh sesiapa yang berminat terhadap hal ehwal politik semasa dan juga perkembangan Umno dari zaman Datuk Onn Jaafar hinggalah ke hari ini.
Acara pada pagi ini memberi peluang untuk saya menjawab soalan mengenai kedudukan saya sebagai ahli Umno. Saya ini sememangnya ahli politik Umno . Pengkritik akan mengalih perhatian umum ke arah Semangat 46.
Mereka akan sengaja lupa untuk memberitahu bahawa pengikut dan rakan saya dari Umno tidak keluar dari Umno.
Sebenarnya kami disekat daripada kembali bersatu dengan rakan-rakan lain selepas Umno didapati menyalahi undang-undang pada 1987. Di antara yang terbabit ialah pemimpin seperti
Tunku Abdul Rahman Putra dan Tun Hussein Onn.
Umno Baru ditubuh selepas Umno diisytihar menyalahi undangundang pada 1987. Tetapi Umno Baru bukannya Umno . Budayanya berbeza daripada semangat perjuangan Umno 1946.
Seperti kita sedia maklum, Mahkamah Tinggi telah mengisytihar Umno sebagai sebuah persatuan yang menyalahi undang-undang akibat 30 atau lebih bahagian parti yang tidak
berdaftar telah menghantar perwakilan ke Perhimpunan Agung Tahun 1987.
Mereka ini juga mengambil bahagian dalam pengundian untuk pemilihan ke Majlis Tertinggi Umno pada tahun tersebut. Dalam masa dua minggu selepas penghakiman itu dibuat, Umno Baru ditubuh.
Umno Baru bukannya Umno
Ini diikuti dengan pemindahan aset Umno 1946 kepada Umno Baru. Apabila ditinjau kembali insiden ini, penyelesaian yang lebih sesuai mungkin tercapai kiranya Mahkamah Tinggi
memerintah agar kedudukan bahagian terbabit diperbetulkan dan pemilihan baru diadakan.
Apabila diamati kembali, rasanya para pemimpin Umno pada waktu itu berperanan dalam menerima keputusan mahkamah tanpa membuat rayuan terhadapnya.
Tetapi barang diingat; Umno Baru bukannya Umno.
Maka itu Semangat 46 dipilih sebagai nama apabila saya tubuh sebuah parti politik baru atas gesaan Tunku untuk merapatkan saf apabila keadaan kembali seperti sedia kala.
Nama ini merangkumi semangat parti yang ditubuhkan oleh Datuk Onn pada 1946 dan ketabahan Tunku memimpin wakil parti Perikatan dan Raja-Raja di perundingan kemerdekaan.
Nama ini juga mencerminkan kesetiaan tidak berbelah bagi saya terhadap Umno semenjak saya mula menjadi ahli pada 1962 ketika berumur 25 tahun.
Sejak itu saya dipilih menjadi ketua bahagian, iaitu jawatan yang saya masih sandang sehingga hari ini.
Di samping itu, saya juga pernah menyandang jawatan bendahari dan salah satu daripada tiga naib presiden yang dipilih. Di bidang penggubalan undang-undang, saya pernah menjadi
Ahli Dewan Undangan Negeri di negeri saya.
Kini saya masih lagi bertugas sebagai Ahli Dewan Rakyat, jawatan yang saya masih sandang sejak pertama kali dipilih ke Parlimen pada 1974.
Selepas berkhidmat dengan penuh taat kepada Umno selama 54 tahun, saya rasa lebih baik saya teruskan sahaja amalan ini untuk berbakti kepada Malaysia.
Sebagai Ahli Parlimen, saya mewakili para pengundi dan saya telah bersumpah untuk mempertahankan kepentingan mereka melalui sumpah jawatan Ahli Parlimen.
Di samping itu, saya juga berkewajipan kepada negara untuk terus menatang keluhuran perlembagaan. Inilah maksud sebenarnya mengapa sumpah jawatan di Dewan Rakyat diwajibkan.
'Humpty Dumpty'
Nyatalah kewajipan utama saya ialah mendokong perlembagaan. Ia juga semestinya menjadi
kewajipan utama Umno . Sekiranya ia mahu kedudukannya terus relevan, Umno haruslah menerima kenyataan ini dan terus menjunjung keluhuran perlembagaan.
Maka itu, umpamanya, sesuatu dasar negara yang dicadang mestilah didebat dan keputusan dibuat di Dewan Rakyat dan tidak terlebih dahulu oleh majlis tertinggi parti tersebut.
Barang diingat bahawa kita dan negara tidak wujud tanpa perlembagaan. Begitu juga dengan kedudukan Yang di-Pertuan Agong yang termaktub di bawah Perkara 32; Ketua Negara Utama bagi Persekutuan, dan Isterinya.
Keluhuran perlembagaan dengan sendirinya menolak ke tepi konsep kesetiaan kepada wilayah sendiri mengatasi segalanya seperti yang dicanang akhir-akhir ini.
Nampaknya konsep kewilayahan ini semakin menular kerana kerajaan pusat semakin tidak dihormati kerana kedudukannya seolah-olah tidak sah lagi.
Pihak yang menonjol konsep ini tidak mengambil kira peranan perlembagaan yang menyatukan kita sebagai suatu negara. Kita tidak harus lupa akan kebenaran ini.
Sekiranya kita lupa, tidak mungkin Humpty Dumpty [dua watak nyanyian kanak-kanak Barat yang pecah berkecai apabila jatuh ke tanah dari tempat mereka bertenggek di atas pagar] dapat dicantum kembali.
Saya ingin menyingkap kembali kedudukan Majlis Raja-Raja. Walaupun terdapat peruntukan mengenainya di dalam perlembagaan, rakyat jelata cuma merasai kehadirannya dalam bentuk semangat. Ini disebabkan Majlis Raja-Raja tidak mempunyai badan berstruktur; umpamanya ia tidak mempunyai belanjawan sendiri dan terpaksa bergantung kepada kuasa lain untuk
kewujudannya.
Ia juga tidak mempunyai kerangka petadbiran sendiri yang menyeluruh. Ini menyedihkan. Sebenarnya Raja-Raja merupakan salah satu pihak terlibat secara langsung dalam rundingan kemerdekaan.
Merosakkan negara
Ini bermakna Raja-Raja juga terlibat dalam mewujudkan perlembagaan negara, yang pada
waktu itu ialah Persekutuan Tanah Melayu.
Majlis Raja-Raja seharusnya dapat bertindak sebagai kuasa perlembagaan berkumpulan selain daripada tiga cabang kerajaan yang sedia ada.
Keadaan sebegini pasti memberi faedah kepada rakyat dan negara. Majlis Raja-Raja boleh membantu sekiranya sistem pemerintahan terbantut dan ketiga-tiga cabang kerajaan tidak berfungsi sebagai dijangka.
Barang diingat semuanya ini, kiranya berlaku, ialah untuk kebaikan rakyat. Sesungguhnya ini
dapat dilakukan kerana dari segi sejarah, institusi Raja-Raja merupakan salah satu sumber pengwujudan perlembagaan.
Maka itu tepat sekali sekiranya negara merujuk kembali kepada Majlis Raja-Raja jikalau perlembagaan diketepikan, sama ada secara sengaja atau tidak.
Sememangnya tidak keterlaluan jika kita katakan bahawa keluhuran perlembagaan dan demokrasi berperlembagan telah diperlekeh apabila konsep penswastaan diberi keutamaan dan Malaysia Inc dilancar.
Langkah ini telah merosakkan negara dan akibatnya terasa hinggalah ke hari ini.
Kuasa korporat yang diswastakan itu menjadi faktor utama dalam usaha memacu negara ke hadapan. Ini seolah-olah mempersenda akan kekudusan dan keluhuran perlembagaan.

Umno yang patut malu, negara diperintah pencuri, perompak, penyamun.


MP pembangkang keluar Dewan Rakyat selepas pertengkaran berlaku antara mereka dengan Najib yang sedang membentangkan Baljet 2017.MP pembangkang keluar Dewan Rakyat selepas pertengkaran berlaku antara mereka dengan Najib yang sedang membentangkan Baljet 2017.
Pemimpin Umno yang patut malu apabila menjadi pemimpin negara yang dirujuk sebagai 'global kleptocracy' atau negara yang diperintah oleh PPP - pencuri, perompak dan penyamun, kata ketua parlimen DAP, Lim Kit Siang.
Menurut beliau, pembangkang tidak perlu malu dengan tindakan mereka meninggalkan Dewan Rakyat ketika perdana menteri sedang membentangkan belanjawan negara.
"Saya tidak pernah rasa semalu ini selepas umur saya 75 tahun hidup di negara yang saya sayang ini di mana saya bersedia untuk berkorban kebebasan saya tetapi sangat malu apabila negara saya dikenali seluruh dunia sebagai negara 'global kleprocracy' yang diperintah oleh PPP - Pencuri, Perompak dan Penyamun!" kata Kit Siang dalam kenyataannya hari ini.
Beliau mengulas kenyataan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, menteri pertahanan Datuk Seri Hishamudin Hussein dan menteri belia dan sukan Khairy Jamaludin yang mempertikaikan tindakan pembangkang keluar meninggalkan Dewan Rakyat ketika Najib sedang membentangkan Bajet 2017.
Bagi beliau, Parlimen adalah tempat yang pertama patut dinyatakan penentangan dan protes secara nyata dan jelas ke seluruh dunia terhadap gelaran 'global kleprocracy' ini.
"Tidak ada pilihan untuk Parlimen dan negara untuk hanya berdiam diri dan tidak berbuat apa-apa gelaran yang diberikan dunia bahawa Malaysia adalah 'global kleptocracy'," kata Kit Siang.
Media dunia menyerang Malaysia sebagai 'global kleptocracy' atau negara pengubah wang haram ekoran skandal 1MDB yang dikaitkan dengan perdana menteri Najib.
Jababatan Kehakiman (DoJ) Amerika telah mengambil tindakan dengan membekukan semua aset yang dikaitkan dengan 1MDB di negara itu manakala Singapura juga membuat tindakan mereka termasuk menutup dua cawangan bank yang terlibat dengannya.
Pembangkang mengambil tindakan keluar dari Dewan Rakyat ketika Najib sedang menyampaikan Bajet 2017 Jumaat lalu apabila Najib bertanya, siapa bersandiwara dan diikuti dengan kenyataan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad, "MO1".
Najib dalam ucapannya berkata beliau mendengar ada pihak yang membuat tuduhan bahawa Bajet 2017 sebagai satu sandiwara kerajaan.
"Baru-baru ini kita mendengar ada pihak buat tuduhan bahawa Bajet 2017 satu sandiwara kononnya tanpa substance kerajaan tidak mempunyai wang mencukupi.
"Malah ada seorang pemimpin pembangkang menyebut pula Malaysia mengalami ribut ekonomi yang sukar pada kaumnya.

'Apa nak takut, jangan jadi Jamal bodoh,' kata Muhyiddin

'Pak Lah tak pecat saya, tetapi silap sokong Najib'

Penyamun Bentang Bajet, Boleh Percaya Ke ?

Cara Pemberian BR1M Menghina Maruah Penerima

Jika Terus Pilih BN Kerana Brim, Sampai Bila2lah Nasib Tidak Akan Berubah

Tiga Kali DiCabar Umno, Kini Nak Pujuk Balik Masuk Umno ... Boleh Belah Laaa

Zaman Najib Apapun Takde Sedangkan Cukai GST Tinggi, Subsidi Pula DiTarik

Pasca Bajet: Pinjaman Perumahan Tak Selesai Masalah

Antara ‘sinis’ Bajet 2017 dan pembangkang keluar Dewan Rakyat

Sejauh mana tindakan keluar tidak menghormati institusi Parlimen dan adakah ucapan “sinis” perdana menteri semasa pembentangan bersesuaian peruntukan peraturan mesyuarat Dewan rakyat.
bajet-2017
Oleh Fakhrurrazi Rashid
Pembentangan Bajet 2017 seharusnya menjadi cerita sejarah yang menggemparkan negara. Gaya dan pendekatan Datuk Seri Najib Razak yang tidak mempunyai semangat “negarawan” dalam membentangkan belanjawan di Dewan Rakyat menyaksikan ahli Parlimen di kerusi pembangkang keluar dewan.
Tindakan ini mendapat respons pantas dengan pelbagai reaksi daripada rakyat. Semua berkisar tentang tindakan tersebut melampaui adab di Parlimen. Menariknya, Najib juga mengambil kesempatan dengan ungkapan sinis mempersendakan tindakan pembangkang di media arus perdana selepas selesai belanjawan dibentangkan.
Namun, sejauh manakah tindakan ahli Parlimen keluar Dewan Rakyat ini tidak menghormati institusi Parlimen? dan adakah ucapan “sinis” perdana menteri semasa pembentangan itu bersesuaian dengan peruntukan peraturan mesyuarat Dewan rakyat?
Urusan pembentangan bajet negara
Pembentangan belanjawan negara mendapat liputan dan disiarkan secara langsung oleh media arus perdana. Inilah satu-satunya peluang rakyat untuk melihat salah satu proses dalam sistem demokrasi berparlimen Malaysia secara langsung di kaca televisyen dan radio. Pembentangan belanjawan negara diadakan pada setiap Oktober, berbeza dengan amalan Parlimen Britain dan Singapura yang membentangkan belanjawan pada awal tahun, iaitu pada Mac.
Sebenarnya, hari pembentangan belanjawan merupakan satu-satunya hari perdana menteri “rajin” hadir ke Parlimen. Tetapi, jika diungkai kedatangan Najib ke Parlimen sepanjang sesi Dewan Rakyat bersidang, maka jelas kehadirannya di Parlimen tidak memberangsangkan dan boleh dikira dengan jari.
Seharusnya, seorang perdana menteri perlu hadir ke Parlimen dalam menjawab pertanyaan ahli Parlimen, khususnya pembangkang mengenai dasawarsa dan isu negara.
Perkara ini sudah termaktub dalam Perkara 43 (3) Perlembagaan Persekutuan yang menegaskan tanggungjawab perdana menteri dan Kabinetnya ke atas Parlimen. Tetapi, fasa Perlembagaan Persekutuan ini seolah-olah tidak wujud dalam memberi tekanan kepada perdana menteri hadir dan menjawab segala masalah negara di Parlimen.
Mekanisme kerajaan menggunakan ruang awam, yakni di luar Dewan Rakyat, dalam menjelaskan isu negara seperti rasuah, kelembapan ekonomi negara dan skandal 1MDB oleh kerajaan ternyata tidak mampu mewujudkan satu perbahasan yang sihat.
Parlimen merupakan institusi yang tepat dalam menjelaskan kritikan yang dilontarkan oleh orang awam dan pembangkang. Itulah fungsi parlimen yang merupakan sebuah institusi perwakilan rasmi yang mempunyai peranan dan garis panduan rasmi dalam menentukan setiap keputusan penting buat negara dan rakyat.
Dalam erti kata lain, perdana menteri perlu hadir ke Parlimen menjawab tohmahan pembangkang mengenai isu yang terpaut di bahunya dan Kabinet. Proses ini bersesuaian dengan peranan Parlimen untuk menyemak dan mengimbangi gerak kerja perdana menteri dan Kabinet mentadbir urus negara.
Najib perlu mencontohi tindakan dan tanggungjawab dipersembahkan David Cameron, bekas perdana menteri Britain yang hadir di House of Commons (Parlimen di Britain) bagi menjawab isu dibongkar Panama Paper’s tentang kepentingannya memiliki dana syarikat luar pesisir yang diasaskan bapanya, Ian Cameron.
David menjawab skandal dana itu di hadapan Ketua Pembangkang Jeremy Corbyn daripada parti Buruh dan ahli Parlimen pembangkang pada Isnin, 11 April 2016. Malah, perbahasan selama sejam 27 minit ini akhirnya menyelesaikan isu tersebut dengan memperkenalkan dasar baharu. Mudah bukan?
Jika Najib mengambil komitmen untuk hadir Parlimen menjawab pertanyaan mengenai masalah negara daripada pihak pembangkang, tentunya ia akan mencipta satu kekuatan luar jangkaan dalam menyelesaikan isu negara dan rakyat.

‘Gula-gula’ ucapan Najib tiada dalam dokumen Bajet 2017

Ahli Parlimen DAP berkata antara pengumuman PM yang tiada dalam dokumen ialah RM340 juta untuk tablet percuma kepada 430,000 guru.
steven-lim
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bukit Mertajam mendakwa sebahagian “gula-gula” yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada pembentangan Bajet 2017, Jumaat lalu tiada dalam dokumen sebenar belanjawan.
Steven Sim berkata perkara itu membimbangkan kerana kerajaan hanya perlu melaksanakan apa terkandung dalam dokumen bajet, bukannya ucapan Najib yang juga menteri kewangan.
Katanya, 2 program penting wanita iaitu ujian mamogram dan vaksinasi HPV tiada dalam Anggaran Perbelanjaan Persekutuan tetapi ia disebut pada baris 291 teks dalam ucapan bajet dengan Najib menyebut peruntukan RM30 juta untuk program itu.
“Baris 207 menyebut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan membelanjakan RM1 bilion untuk menambah baik mutu jalur lebar seluruh negara, namun Anggaran Perbelanjaan Persekutuan hanya memperuntukkan RM57.5 juta di bawah perbelanjaan pembangunan untuk projek jalur lebar,
“Dalam baris 224, Najib mengumumkan SKMM akan memperuntukkan RM340 juta untuk tablet percuma kepada 430,000 guru. Ini satu lagi ‘program yang hilang’ dalam anggaran perbelanjaan.
“Malah, peruntukan bagi perkhidmatan dan bekalan kepada sekolah rendah dan menengah masing-masing dipotong 82% dan 64%,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Bajet 2017 memperuntukkan RM260.8 bilion, dengan RM214.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM46 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.
Pengarah Penang Institute itu berkata tiada jaminan “gula-gula” itu akan dilaksanakan kerana kerajaan tidak terikat dengan ucapan bajet, sebaliknya hanya perlu melaksanakan kandungan dalam dokumen seperti Anggaran Perbelanjaan Persekutuan, Anggaran Hasil Kerajaan Persekutuan dan Laporan Ekonomi.

Berapa kerusi Bersatu boleh dapat jika nak ganti Umno? kata Annuar

Tan Sri Annuar Musa Tan Sri Annuar Musa
Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu)  yang dipresidenkan Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat tidak akan mempunyai kerusi Parlimen majoriti dalam kerajaan pakatan pembangkang untuk mencorak pentadbiran, malah dilihat agak sukar mendapat laluan parti lain untuk bertanding dalam PRU akan datang.
"Muhyiddin kata parti dia (Bersatu) akan ganti perjuangan Umno, kalau nak ganti Umno berapa kerusi dia dapat bakal bertanding (PRU akan datang) adakah DAP, Amanah, PKR dan Pas akan beri laluan kepada dia, sudah tentu tidak.
"Kalau Bersatu boleh menang paling banyak 50 kerusi (Parlimen) adakah parti ini boleh menentukan corak pentadbiran negara, kalau tidak boleh jadilah parti si luncai yang menang sorak kampung tergadai," katanya di Melaka malam ini.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Pemimpin Bersama Akar Umbi Peringkat Negeri Melaka di Ayer Keroh di sini yang turut dihadiri Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron, yang juga pengerusi badan perhubungan Umno Melaka.
Annuar berkata Umno ditubuhkan atas dasar perjuangan membela Melayu dan masyarakat negara ini secara keseluruhannya, maka mana mungkin parti yang dibina atas dasar kemarahan beberapa individu tertentu seperti PPBM dapat menggantikan Umno.
Bahkan Umno tidak akan tergugat dengan kewujudan Bersatu, katanya.
Beliau berkata tindakan anggota Umno yang bertindak keluar parti dilihat seperti proses pembersihan dalam parti kerana anggota yang tidak setia dalam perjuangan parti sekiranya dibiarkan akan menjadi duri dalam daging.

TUAN IBRAHIM SAJAKAH DALAM PAS YANG SEDAR BAHAYANYA NAJIB KEPADA RAKYAT MALAYSIA?

Menurut kata Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man, kemungkinan besar kadar cukai GST akan mengalami kenaikan jika kerajaan UMNO dan BN terus kekal berkuasa selepas PRU 14 akan datang.
Keadaan ini, tambah beliau, tidak mustahil akan berlaku sekiranya kerajaan gagal mempelbagaikan hasil pendapatan untuk menampung perbelanjaan yang semakin besar.
Sekiranya jangkaan hasil tidak menepati sasaran, apakah bermakna lebih banyak lagi duit akan diambil dari rakyat?, tanya beliau.
Dalam erti kata lain, Tuan Ibrahim sedar bahayanya kepada rakyat jika UMNO, BN dan Najib Razak terus kekal berkuasa selepas PRU 14 akan datang.
Berdasarkan Bajet 2017, tidak terlibat projek-projek berimpak tinggi yang mampu menjana pendapatan bakal dilaksanakan oleh Najib, sebaliknya yang selalu dipuji berulang-kali ialah GST yang dianggap penyelamat kepada ekonomi negara.
Menumpukan semata-mata hanya kepada GST, apatah lagi jika kadarnya sentiasa dinaikkan, bererti Najib terus menekan kehidupan rakyat.
Tetapi, adakah para pemimpin Pas lain juga sedar bahayanya UMNO, BN dan Najib kepada rakyat negara ini?
Jika mereka turut sedar, mengapa Hadi Awang semakin kendur perjuangannya serta pernah berkata, parti itu tidak mahu berebut kuasa, sebaliknya memadai menjadi penasihat saja?
Begitu juga, mengapa Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin dengan keras menyatakan enggan bekerjasama dengan sebarang usaha untuk menjatuhkan Najib?
Kenapa pula Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan menolak untuk  bersama-sama menyertai Bersih 5 bagi menuntut pilihanraya yang adil dan bersih bagi tujuan lebih mungkin UMNO, BN serta Najib dapat disingkirkan?
Apa sebenarnya perjuangan Pas sekarang?
Mahu membela rakyat dan membebaskan mereka daripada segala derita dan kesengsaraan yang diakibatkan oleh UMNO, BN serta kepimpinan Najib atau mahu membantu beliau terus kekal sebagai Perdana Menteri?
Lagi-lagi yang selalu kedengaran bersuara pro kepada rakyat dalam Pas hanyalah Tuan Ibrahim, manakala yang lain-lain seperti merasakan Najib itu lebih agung untuk terus dikekal dan dipertahankan.
Adakah Tuan Ibrahim sedang bersendirian dengan pendirian pro rakyat dalam Pas ketika ini?