Khamis, 29 September 2016

'Tun M, anda pernah digelar Hitler' - Salleh Keruak


Tun M, Salleh Keruak

KUALA LUMPUR - Adalah ironi bagi Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menggelar penyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai 'Goebbels Kecil', sedangkan beliau sendiri dirujuk sebagai 'Hitler' semasa eranya, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.
Malah, Salleh menambah, mereka yang pernah bekerja untuk Dr Mahathir semsa beliau menjadi perdana menteri diumpamakan sebagai ketua propaganda Nazi Joseph Goebbels.
Menteri itu berkata Dr Mahathir digelar "Hitler" kerana beliau ialah "pemimpin megalomania yang menuduh orang nombor duanya (ketika itu) (Datuk Seri Anwar Ibrahim) melakukan liwat, sebagai alasan untuk menyingkirkannya".
Dalam catatan terbaru dalam blog beliau hari ini, Salleh menulis apa yang dikatakan Dr Mahathir tentang Najib adalah sepertimana yang pernah dikatakan tentang dirinya sendiri.
Dr Mahathir, yang memimpin kerajaan selama 22 tahun, menulis dalam blognya bahawa beberapa "Goebbels Kecil" ditugaskan untuk mengawal kemusnahan dan persepsi terhadap perdana menteri.
Dr Mahathir berkata mungkin terdapat banyak tuduhan dilemparkan terhadapnya sebagai perdana menteri tetapi tiada yang dibuktikan.

MP DAP kemuka usul minta pembentangan laporan audit 1MDB

Ahli Parlimen DAP Taiping Nga Kor Ming hari ini mengemukakan usul di Parlimen meminta pembentangan laporan ketua audit negara mengenai 1MDB yang masih diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi.
"Usul saya adalah meminta supaya laporan ketua audit negara berkenaan skandal 1MDB dibentang dan dibahas di Parlimen supaya mengenal pasti sama ada jumlah wang awam RM28 bilion telah dicuri ataupun tidak.
"Kerajaan Malaysia telah menjadi bahan ketawa dunia kerana memakai Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk menyembunyikan laporan Ketua audit negara," katanya dalam satu kenyataan.
Persidangan Dewan Rakyat akan bermula pada 17 Oktober dan hari ini adalah tarikh akhir untuk ahli Parlimen mengemukakan usul dan soalan.
Nga turut mengemukakan usul mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai 1MDB.
Beliau juga mengemukakan usul meminta semua anggota kabinet mengisytiharkan harta mereka kepada Parlimen pada setiap hujung tahun bulan Disember dan kajian semula Akta Majlis Keselamatan Negara, selaras dengan titah Majlis Raja-Raja.
"Keempat-empat usul bertulis itu adalah perkara-perkara spesifik, berkepentingan awam dan perlu diberi keutamaan dalam menyelamatkan negara ini dari terus terjerumus ke kancah kemusnahan.

Tidak perlu adakan PRU14 tergesa-gesa - Annuar Musa

Annuar MusaPilihan raya umum ke-14 (PRU14) tidak perlu diadakan tergesa-gesa hanya kerana ada isu tertentu menyelubungi negara, kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa.
Beliau berkata, mandat yang diberikan kepada BN hendaklah digunakan sebaik mungkin untuk menyelesaikan masalah dihadapi rakyat dan negara berikutan kelembapan ekonomi dunia.
Katanya kerajaan tidak harus terperangkap dengan provokasi pembangkang yang sentiasa memainkan pelbagai isu termasuk isu perkauman supaya segera mengadakan PRU14 sebelum tempoh akhir 2018.
"Kerajaan yang bertanggungjawab mengutamakan rakyat dan perpaduan kaum, berbeza dengan pembangkang yang lebih pentingkan kuasa politik. Saya harap kerajaan sekarang tidak terikut-ikut rentak mereka.
"Bila rakyat memberi mandat, sewajarnya proses demokrasi itu dibenarkan berjalan sehingga akhir tempoh, bukan diganggu-gugat," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.
Katanya kerajaan BN juga wajar memberi peluang kepada parti politik baharu seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyelesaikan pendaftaran mereka dahulu supaya berpeluang bertanding dalam pilihan raya umum.
Annuar berkata, Umno tidak bimbang untuk PRU14 diadakan pada bila-bila masa kerana sentiasa siap siaga.
"Pembangkang sebaliknya tidak akan berhenti mengganggu sehingga jentera kerajaan gagal berfungsi dan rakyat mempersoalkan keupayaan kerajaan mentadbir negara.
"Oleh kerana kerajaan BN lebih bersifat terbuka untuk dikritik dan ditegur, pembangkang seolah-olah tidak peduli masalah rakyat khususnya ekonomi negara," katanya.

Cubaan halang pembalak, kaki Orang Asli nyaris terpotong gergaji

Dalam kejadian di simpang Petei, Kelantan itu pembalak terbabit datang bersenjatakan gergaji dan senapang bersama 3 anggota polis berseragam, untuk mengalih penghalang
orang-asli
PETALING JAYA: Seorang Orang Asli nyaris terputus kakinya dalam cubaannya menghalang syarikat pembalakan daripada memasuki kawasan tanah adat, kata Jaringan Kampung Orang Asli Kelantan (JKOAK).
Kejadian itu berlaku semalam ketika 160 Orang Asli sekitar Pos Simpor dan JKOAK cuba mempertahankan penghalang jalan daripada dirobohkan pembalak yang turun dalam gerombolan 30 lelaki bersama 3 anggota polis berseragam.
“Dalam kekecohan itu, seorang pemuda yang tidak dikenali melepaskan 2 das tembakan ke udara, tidak jauh daripada penghalang jalan. Orang Asli percaya tembakan itu untuk menakutkan dan memprovokasi orang kampung,” kata JKOAK dalam satu kenyataan hari ini.
Menurut JKOAK, penghalang jalan itu didirikan pada 27 September selepas notis tuntutan kepada syarikat terbabit; aduan kepada Majlis Pensijilan Kayu Malaysia (MTCC), Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa), Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), kerajaan Kelantan dan Pejabat Perdana Menteri; dan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) gagal menghalang aktiviti pembalakan di tanah adat Orang Asli di Pos simpur, Pos Gob dan Kuala Bering.

Menteri disaran laksana tiga perkara elak tragedi MH370 berulang atau letak jawatan


Zaidi AhmadZaidi Ahmad
Berikan elaun kritikal kepada juruterbang jet pejuang seperti amalan beberapa negara lain; wujudkan kursus pendek juruterbang pejuang untuk tugas pemintasan udara serta menggaji semula juruterbang jet pejuang yang telah menamatkan perkhidmatan secara kontrak.
Itu tiga saranan bekas Mejar Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Zaidi Ahmad bagi mengatasi alasan kononnya wujud masalah kekurangan juruterbang jet pejuang sehingga terpaksa menurunkan tahap siap sedia pesawat pejuang (alert status) daripada 30 minit kepada dua jam seperti sebelum nahas MH370.
“Ini adalah sebahagian langkah yang boleh difikirkan oleh kerajaan khususnya Menteri Pertahanan. Jika perkara sebegini pun beliau tidak boleh fikir dan buat, elok beliau letak jawatan saja.
“Sejarah tercatat bahawa tragedi MH370 dan MH17 berlaku semasa beliau adalah Menteri Pertahanan dan Menteri Pengangkutan,” tegasnya dalam satu kenyataan merujuk kepada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Beliau berkata, sekiranya nahas kedua-dua pesawat itu berlaku di luar negara, menteri dan panglima angkatan tentera berkenaan telah meletak jawatan atau dipecat.
“Namun, hakikatnya di Malaysia yang tidak cekap dan gagal tetap dikekalkan asalkan mahu bersekongkol dengan Perdana Menteri yang terpalit dengan pelbagai skandal terutama skandal rompakan wang negara berjumlah RM14 bilion melalui 1MDB,” bidasnya.
Walau bagaimanapun, Zaidi mengingatkan operasi jet pejuang bukanlah penyelesaian terbaik kepada krisis seperti MH370 memandangkan radar pesawat pejuang hanya boleh melihat ke hadapan dan tidak ke sekeliling.

Tanam Kak Wan di jirat: Mufti Pulau Pinang kecam YDP PAS kafirkan sesama Islam


GEORGE TOWN, 29 SEP: Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor mahu supaya umat Islam tidak mengkafirkan sesama Islam berikutan polemik melibatkan rang undang-undang pindaan Akta Mahkamah Syariah 1965 yang bakal dibentangkan di Parlimen pertengahan Oktober kelak.
mufti-penangBeliau melahirkan rasa sedih apabila wujud segelintir agamawan di negara ini yang sewenang-wenang mengkafirkan orang Islam hanya kerana mengambil pendirian tidak bersetuju dengan rang undang-undang tersebut.
“Kita tidak wajar memaksa mana-mana ahli Parlimen menerima RUU355 dengan apa jua cara termasuk mengugut kononnya sesiapa tidak menyokong akan menjejaskan akidah,” tegas beliau dalam satu kenyataan.
Menurut Dr Wan Salim, usul pindaan rang undang-undang tersebut perlu diteliti dari pelbagai aspek perundangan dan dibahaskan demi menghasilkan sebuah undang-undang yang dapat berlaku adil kepada seluruh warga.
“Memang seorang Muslim wajib menerima hukum yang ditetapkan oleh Allah, yang sakral. Tetapi RUU 355 bukan hukum Allah.
“Ini hanya merupakan satu langkah ke arah memperkasa dan memartabatkan Mahkamah Syariah di Malaysia yang akan dibentangkan nanti,” katanya.
Dr Wan Salim berkata, perbahasan dan penelitian perlu dibuat terhadap segala kemungkinan berlakunya kekurangan dan kelemahan tertentu di dalam RUU tersebut yang dan diperbaiki sebelum dijadikan undang-undang.
Polemik RUU355 mencetuskan kontroversi baru-baru ini apabila Yang Di-Pertua PAS Padang Serai Shaharuddin Ibrahim dalam kuliahnya yang viral di media sosial meletakkan hukuman ‘jatuh iman’ bagi mereka yang tidak menyokong RUU355.
Dalam kuliah tersebut, Shaharudin cuba mengkafirkan Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail dengan berkata jika beliau tidak sempat menyokong usul tersebut dan meninggal dunia, beliau akan ditanam di tanah perkuburan bukan Islam.
“Yang Berhormat Kak Wan, Kak Wan nanti Tan Sri Pandikar tanya ahli-ahli yang berhormat siapa yang menyokong akta 355 sila angkat tangan. Kak Wan, Kak Wan kena angkat tangan. Kalau Kak Wan tak angkat tangan, boleh menyebabkan jatuh (gugur) iman, kalau ditakdirkan lepas tak angkat tangan tu mati, kami tanam jirat (perkuburan bukan Islam)”.
Jangan mengkafir
Kesal dengan kenyataan pemimpin PAS tersebut, Exco Hal Ehwal Agama Pulau Pinang Abdul Malik Kassim berkata ucapan Shaharuddin itu tersebut menyimpang dari ajaran Islam yang sebenar.
“Saya nak beri amaran jangan cuba pecah-belahkan umat Islam di Pulau Pinang dengan menggunakan taktik kotor lama dulu dimana kita tahu (berlaku) kafir-mengkafir, sembahyang dua imam dan sebagainya,” katanya dalam sidang media pagi tadi.

Mengkafirkan orang juga jenayah syariah


gambar-1


Baru-baru ini kita digemparkan dengan video ceramah YDP PAS Kawasan Padang Serai Shaharuddin Ibrahim yang telah mengeluarkan kenyataan untuk menanam Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di jirat sekiranya beliau tidak menyokong RUU 355 di Parlimen nanti. Kenyataan ini secara langsung cuba untuk mengkafirkan Datuk Seri Wan Azizah jika beliau tidak menyokong RUU 355.
Sedarkah YDP PAS ini bahawa kenyataannya itu merupakan satu jenayah syariah dan boleh disiasat dan didakwa di bawah Seksyen 24 Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988?
Seksyen 24 menyatakan secara jelas bahawa:
(1) Mana-mana orang yang mengatakan atau mengaitkan melalui kata-kata, sama ada bertutur atau tulisan, atau melalui isyarat, atau melalui gambaran yang boleh dilihat atau melalui apa-apa perbuatan, kegiatan atau kelakuan, atau dengan mengelola, menggalak atau memperaturkan apa-apa kegiatan, atau selainnya dengan apa jua cara, bahawa mana-mana orang yang menganuti Agama Islam, atau orang-orang yang tergolong dalam mana-mana kumpulan, kelas atau perihalan orang-orang yang menganuti Agama Islam :
(i) adalah orang kafir, atau
(ii) telah berhenti menganuti Agama Islam, atau
(iii) tidak patut diterima, atau tidak dapat diterima, sebagai menganuti Agama Islam, atau
(iv) tidak mempercayai, mengikuti, menganuti, atau tergolong dalam Agama Islam,
adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, dikenakan hukuman denda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.
Peruntukan undang-undang mengenai takfiri ini bukan sahaja di Kedah, malah hampir kesemua enakmen jenayah syariah negeri mempunyai peruntukan yang serupa. Tujuan peruntukkan ini diwujudkan adalah untuk menghalang sikap takfiri di kalangan umat Islam apabila berlakunya perbezaan pendapat baik dari segi agama atau politik. Malangnya hari ini, YDP PAS ini sanggup mengkafirkan sesama Muslim demi kepentingan politik. Inilah bahayanya jika agama dan politik itu dicampuradukkan sesuka hati tanpa batasan.

Tuan Ibrahim: Pas boleh hidu kawan, lawan

Tuan Ibrahim Tuan ManSebagai parti lama yang telah berpengalaman dalam kerjasama politik, Pas mendakwa mampu menghidu kawan mahupun lawan.
Sehubungan itu, Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pas kini sedang membina kekuatan blok politik ketiganya, Gagasan Sejahtera bersama rakan yang sedia menerima dasar dibawa parti Islam itu.
“Pas boleh mengenal ribut yang perlu diharungi melalui istiqamahnya, mengenal keikhlasan kawan atau yang hanya ingin menumpang kekuatan Pas, menghidu musuh dan kepura-puraan musuh yang ingin berkawan serta menyedari ia tidak boleh lari dari kesilapan tapi sentiasa istiqamah dalam memperbaiki kesilapan dan mengatasi kekurangan.
“Pas sedang membina kekuatan blok Gagasan Sejahtera walaupun pelbagai cemuhan dibuat. Bagi Pas, ia lebih senang berpakat dengan yang jujur dari yang hanya ingin mengambil kesempatan dalam muafakat,” katanya dalam satu kenyataan.
Mac lalu, Pas membentuk blok politik ketiga dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) yang dipanggil Gagasan Sejahtera.
Dalam pada itu, beliau turut mendakwa parti itu dan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dijadikan sasaran pihak tertentu dengan pelbagai tuduhan kurang enak, mutakhir ini.
Namun, Tuan Ibrahim berkata meskipun parti itu dijadikan ‘puching bag’, masih ada pula yang mengharapkan untuk bekerjasama dengan parti Islam itu.
“Hari ini, Pas dan Presiden Pas dijadikan ‘punching bag’ dengan pelbagai tuduhan kurang enak terutamanya fitnah yang paling banyak diulang iaitu kononnya nak kerjasama dengan Umno dan makan dedak Umno.
“Meskipun diserang, hari ini nampaknya ramai pula mengharapkan kerjasama bersama Pas. Bukankah pelik untuk meminta kerjasama dengan sebuah parti yang dituduh makan dedak Umno?,” katanya.
Menyentuh soal pilihan raya, beliau mendakwa ada parti yang memiliki calon namun jentera dan petugasnya langsung tidak kelihatan semasa berkempen.
“Kempen pilihan raya bukan sekadar menonjolkan calon yang kononnya diiktiraf berwibawa dan boleh menang ketika pilihan raya mendekati tetapi juga persediaan jentera dan petugas. Ada parti yang ada calon tapi jentera dan petugas langsung tak nampak batang hidung.
“Lebih malang, ada parti yang melonggokkan poster calon serta bendera di pejabat dan markas Pas meminta petugas Pas yang menguruskannya.

'Guan Eng perlu letak jawatan,' gesa Umno

GEORGETOWN - Persoalan keengganan Ketua Menteri, Lim Guan Eng untuk melepaskan jawatannya atau sekurang-kurangnya mengambil cuti belum terjawab.
Sebelum ini, pelbagai pihak menggesa beliau supaya meletak jawatan setelah menghadapi dua pertuduhan rasuah di mahkamah namun Guan Eng masih dengan pendiriannya.
Terbaru, Pengerusi Umno negeri, Datuk Seri Zainal Abidin Osman sekali lagi menggesa Guan Eng supaya berbuat demikian.
Zainal Abidin Osman Menurutnya, keengganan Guan Eng itu memberi tekanan kepada pegawai-pegawai Kerajaan Pulau Pinang yang berkemungkinan akan dipanggil sebagai saksi apabila prosiding bicara dimulakan.
"Amat menghairankan, mengapa Guan Eng masih belum melepaskan jawatan atau bercuti dari jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang. Dia sudah didakwa dengan dua pertuduhan salah laku rasuah (Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan) di mahkamah pada 30 Jun lalu.
“ Tindakan Guan Eng yang enggan melepaskan jawatan atau bercuti dari jawatannya itu dilihat bakal menyebabkan tekanan yang tidak wajar ke atas pegawai-pegawai Kerajaan Pulau Pinang yang berkemungkinan akan dipanggil sebagai saksi pihak pendakwaan apabila perbicaraan kes rasuah itu bermula," katanya melalui kenyataan medianya semalam.
Sebelum ini, Zainal Abidin pernah menggesa Guan Eng supaya meletakkan jawatan Ketua Menteri dan lain-lain jawatannya sehingga perbicaraan kes rasuah beliau selesai.
Zainal Abidin berkata, sebelum ini, belum ada mana-mana Ketua Menteri  atau bekas Ketua Menteri dihadapkan ke mahkamah di atas pertuduhan salah laku rasuah dan tindakan itu perlu diambil bagi menjamin integriti jawatan Ketua Menteri tidak dipertikaikan.
Menurutnya, sebagai seorang Ketua Menteri yang beretika dan bermaruah, Guan Eng sepatutnya meletak jawatan atau bercuti.

Jangan kafirkan sesama Islam kerana RUU 355, Mufti tegur Pas


Dr Wan Salim Wan Mohd NoorDr Wan Salim Wan Mohd Noor
Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor menegur segelintir agamawan yang secara berwewenang mengkafirkan orang Islam yang tidak bersetuju dengan Rang Undang-undang 355 (RUU 355) sedangkan ia belum dibentangkan di Dewan Rakyat.
Menurut beliau, adalah tidak wajar mana-mana ahli Parlimen dipaksa menerima RUU 355 termasuk mengugut kononnya sesiapa tidak menyokong akan menjejaskan akidah sedangkan RUU itu perlu dibincangkan terlebih dahulu dari pelbagai aspek oleh pihak legislatif bagi tujuan penambahbaikan.
Kenyataan Dr Wan Salim yang dikeluarkan hari ini dipercayai merujuk kepada kontroversi kuliah Yang Dipertua Pas Padang Serai Shaharuddin Ibrahim yang menyifatkan ahli parlimen yang tidak menyokong RUU 355 sebagai 'jatuh akidah' (rosak akidah) dan layak dikebumikan di jirat (tanah perkuburan Cina).
RUU 355 dijadual dibentangkan Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat, Oktober ini.
"Saya amat sedih mendapati segelintir agamawan di negara ini yang dengan sewenang-wenang mengkafirkan orang Islam hanya kerana mengambil pendirian tidak bersetuju dengan rang undang-undang yang bertujuan memperkasa serta memartabatkan kedudukan Mahkamah Syariah.
"Saya tidak menafikan tentang peri pentingnya gagasan  sedemikian dilaksanakan dan justeru sepatutnya ia mendapat sokongan semua pihak. Tetapi yang perlu difahami RUU 355 belum lagi dimuktamadkan dan hanya akan dibentangkan oleh Ahli Yang Berhormat Marang di Parlimen yang akan mulai bersidang pada pertengahan bulan Oktober ini.
"Biarlah ia dibincang terlebih dahulu dengan teliti dari pelbagai aspek oleh pihak legislatif dengan tujuan penambahbaikan.  Moga-moga dengan perbahasan yang bebas akan menghasilkan satu undang-undang  yang adil untuk dilaksanakan ke atas seluruh warganegara," kenyataan Dr Wan Salim dipetik.
Beliau menambah, seorang Muslim sememangnya wajib menerima hukum yang ditetapkan oleh Allah SWT namun RUU 355 bukanlah hukum Allah SWT dan hanya satu langkah ke arah memperkasa dan memartabatkan Mahkamah Syariah di Malaysia.

Menuju PRU14: Pakatan Harapan Johor berbincang dengan Bersatu


Majlis pelancaran jentera pilihan raya Amanah Johor.Majlis pelancaran jentera pilihan raya Amanah Johor.
Amanah komited melakukan persiapan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) dengan mengenal pasti kerusi-kerusi fokus, kata Ahli Jawatankuasa Amanah Nasional, Mazlan Aliman.
“Perbincangan dalam Pakatan Harapan Johor telah dimulakan. Ia akan disusuli dengan Parti Peribumi Bersatu Malaysia, dimana hubungan akrab sedia terjalin sama ada dengan Tan Sri Muhyiddin serta pimpinan Parti Peribumi Bersatu Malaysia yang lain,” dipetik daripada status di Facebook beliau hari ini.
Menurutnya, Task Force Bantahan Persempadanan Kawasan Pilihan Raya telah ditubuhkan dengan dipengerusikan Suhaizan Kaiat yang juga Setiausaha Organisasi Amanah.
“Task force ini sedang merangka plan tindakan bantahan, analisis Dun (Dewan Undangan Negeri) yang terlibat, mengumpul tanda tangan dan kerja-kerja teknikal berkaitan. Moga usaha kita diberkati Allah,” ujarnya.
Selepas lima hari Sambutan Setahun Amanah di Muar, majlis Pelancaran Jentera Pilihanraya Amanah Johor di Tropical Inn Johor Bahru berlangsung pagi tadi dengan dirasmikan Timbalan Presiden Amanah, Salahudin Ayub.
“Alhamdulillah, pimpinan PKR, DAP dan NGO turut hadir,” tambah Mazlan lagi.

Ahli PAS tidak tertarik dengan hudud, dakwa Ku Li

Wakil rakyat Umno itu berkata ahli PAS mempersoalkan mengapa sekarang ini hukuman lebih keras untuk kesalahan syariah ditonjolkan.
ku-li_pas_6001
PETALING JAYA: PAS kini dipandu pemimpin lemah yang tidak mempunyai arah tuju yang tetap, oleh sebab itu berlaku perpecahan dalam parti, kata Tengku Razaleigh Hamzah.
Dalam satu wawancara eksklusif Sinar Harian, veteran Umno itu juga mendakwa ahli PAS tidak tertarik dengan desakan parti Islam itu untuk meminda undang-undang syariah.
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentangkan usul peribadi untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah), yang akan menyaksikan hukuman lebih keras untuk kesalahan tertentu.
“Perjuangan ini untuk tegakkan islah, bukan hendak tegakkan hukum. Kalau dahulu tidak dilakukan kenapa dibuat sekarang? Jadi ahli persoal itu juga.” katanya lapor Sinar Harian.
Sebelum ini Hadi menjelaskan PAS mendesak pembentangan rang undang-undang itu sejak 1995.
Tengku Razaleigh, yang lebih dikenali sebagai Ku Li berkata mungkin kerana itu ramai ideologis PAS menyertai Amanah.
Amanah ditubuhkan tahun lepas oleh kumpulan profesional dalam PAS.

Umno tidak bekerjasama dengan PAS, kata Umno Kelantan pada Ku Li

Dalam konteks politik, istilah seteru tetap wujud diantara parti Umno dan PAS
Hanafi-Mamat_pas_umno
PETALING JAYA: Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kelantan menegaskan bahawa parti itu tidak ada ikatan atau kerjasama dengan PAS dalam konteks politik.
Datuk Hanafi Mamat berkata, istilah seteru diantara PAS dan Umno memang wujud bahkan parti Melayu itu merupakan pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.
“Parti PAS menguasai kerajaan Kelantan. Antara kedua-dua parti tidak ada sebarang ikatan politik atau kerjasama dalam konteks politik.
“Ini hakikat, tidak ada sebarang perjanjian politik setakat ini. Istilah seteru tetap wujud antara parti Umno dan PAS,” katanya kepada FMT.
Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah dalam wawancara eksklusif Sinar Harian berkata beliau tidak faham sama ada PAS dan Umno rakan atau seteru dalam politik.
Tambahnya, Umno tidak beri jawapan tegas menjawab kekeliruan itu.
Hanafi akui ada kerjasama antara PAS dan Umno tetapi dalam projek yang melibatkan Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat.
“Terdapat kerjasama dalam perlaksanaan projek dan program Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri demi rakyat. Contohnya, baik pulih dan pembinaan rumah untuk mangsa banjir dan masalah bekalan air pembinaan lebuhraya dan sebagainya,” katanya.
Razaleigh merasakan Umno akan tetap menentang PAS pada Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.

Kenyataan Dr Mahathir menjelikkan dan memalukan, kata Rahman Dahlan

Kenyataan bekas perdana menteri mengenai Nazi dan Joseph Goebbels ketika Najib berada di Jerman adalah tidak wajar.
rahman mahathirKUALA LUMPUR: Datuk Abdul Rahman membidas Dr Mahathir Mohamad, memanggilnya seorang yang memalukan dan tidak waras kerana catatan terbaharu bekas perdana menteri itu di blognya semalam.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata pemasaan catatan itu, yang membandingkan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kepada rejim Nazi, menimbulkan rasa meluat dan jelik memandangkan Najib kini melawat Jerman.
“Dr Mahathir kini semakin menjelikkan. Beliau bukan sama membandingkan Perdana Menteri dan semua yang berada dalam Kerajaan sebagai Nazi, tetapi melakukannya ketika Perdana Menteri berada di Jerman.
“Tidak wajar untuk menghina sebuah negara dan mengungkit segala sejarah lampaunya yang memeritkan semata-mata untuk mendapat kelebihan politik,” kata Rahman dalam satu kenyataan hari ini.
Dalam blognya semalam, Dr Mahathir menyifatkan pimpinan BN, penulis blog pro-BN dan media arus perdana – iaitu TV3, New Straits Times dan Utusan Malaysia – Goebbels kecil.
Joseph Goebbels antara pengikut setia Adolf Hitler dan terkenal dengan kemahiran pidato di Jerman di bawah pemerintahan Nazi. Pada 1933, Goebbels diangkat menteri propaganda Hitler.
Dr Mahathir menuduh Goebbels kecil cuba memperbaiki imej perdana menteri yang dikaitkan dengan pelbagai dakwaan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Rahman, yang juga Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN), berkata Mahathir bukan negarawan.

"Yang 90 tahun tu sensitif, rasa dialah yang terbaik" - kata Zahid

PAS sedia kerjasama dengan pembangkang kecuali DAP, Amanah

'Rakyat Perlu Tangani Perlembagaan, Bukan Cuma Perdana Menteri'

'Tak Boleh Pinda Perlembagaan, Memorandum Elak Mati Kutu'

'Negara Tak Stabil Jika Agong Pecat Perdana Menteri'

'Jangan Susahkan Agong, Ada Solusi Jika PM Disingkir'

DAP Selangor bakal sertai Himpunan BERSIH 5.0

Chaos as Orang Asli blockade dismantled in Gua Musang

"Perhimpunan jejaskan imej negara, takutkan pelabur" - kata Ka Chuan

'SPR enggan daftar pengundi muda kerana tak sokong UMNO-BN'

Kerajaan sedia bantu bekas wakil rakyat hidup miskin, kata Zahid

"Saya pun tak tahu kajian IDE, tanyalah DOJ" - kata Noh Omar

Veteran PAS keturunan Bugis bakal ganti Haron Din?

Walaupun sudah lama tidak menonjol dalam politik PAS, tiba-tiba saja beliau dinobatkan 'tokoh ulama paling senior' oleh lidah rasmi parti itu.
Dr Sanusi Daeng MariokKUALA LUMPUR: Nama bekas naib presiden PAS era 90-an, Dr Sanusi Daeng Mariok kini semakin popular untuk dilantik sebagai mursyidul am PAS menggantikan Datuk Dr Haron Din yang meninggal dunia di Amerika Syarikat baru-baru ini.
Daeng, yang pernah dipelawa bekas pemimpin PAS Datuk Mohd Asri Muda ke dalam barisan kepimpinan pada 1976, kini mempengerusikan Jawatankuasa Tatatertib PAS, iaitu badan sama yang melucutkan keahlian bekas naib presiden PAS, Datuk Husam Musa, April lalu.
Walaupun sudah lama tidak menonjol dalam politik PAS, tiba-tiba saja beliau dinobatkan “tokoh ulama paling senior”, dan menjadi fokus satu tulisan khas dalam Harakahdaily, lidah rasmi parti itu.
Rencana itu dikarang Ketua Pusat Sumber, Pusat Penyelidikan PAS, Mohd Fadli Ghani, yang dipercayai mempunyai pengaruh besar dalam kepimpinan PAS semasa.
Fadli sebelum ini giat menulis ruangan “Hari ini dalam sejarah PAS” yang memberikan laporan objektif tanpa memuji mana-mana tokoh yang masih hidup.
Artikel mengenai Daeng itu diterbitkan ketika PAS tercari-cari siapakah bakal dilantik menjadi mursyidul am, jawatan tertinggi yang dikhaskan untuk golongan agamawan PAS.
Selepas kematian Haron, timbalannya Datuk Ahmad Yakub, yang juga menteri besar Kelantan, menolak cadangan beliau mengisi kekosongan itu.
“Bagi saya, tulisan panjang dalam Harakahdaily itu adalah signal besar tentang siapakah bakal mursyidul am yang baru,” kata Abdul Shukur Harun, bekas wartawan dan pemerhati veteran PAS.
Shukur yakin Daeng kini sedang ditonjolkan untuk dijadikan pemimpin spiritual tertinggi PAS.
Pandangan Shukur disokong penganalisis Ilham Centre, Hisomuddin Bakar, yang berkata cadangan itu masuk akal dan wajar.
Namun begitu, beliau masih bertegas Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang masih merupakan calon terbaik untuk jawatan itu.
Dalam penulisan itu, Daeng dipuji kerana berjaya menangani krisis kepemimpinan PAS yang tercetus selepas Muktamar PAS 2015 di Kuala Selangor.

Noh: Kajian buktikan isu 1MDB diputar belit

Dapatan tinjauan terbaru berkaitan sokongan pada BN ketika isu 1MDB melanda membuktikan perkara itu diputar belit pembangkang, kata Tan Sri Noh Omar.
Pengerusi BN Selangor itu berkata penjelasan “terang jelas” telah dibuat, termasuk oleh pemimpin kanan syarikat pelaburan negara itu.
"Ini masalahnya, siasatan 1MDB belum berjalan tetapi kesimpulan dah dibuat.

“Kerana perangai pembangkang macam tu. Suka buat kesimpulan lebih awal," katanya pada sidang media di Shah Alam hari ini.
Beliau mengulas kajian Institut Darul Ehsan (IDE) yang mendapati pengundi Melayu di Selangor masih menyokong BN bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak walaupun tahu berkaitan kontroversi 1MDB.

'Pergi tanya DOJ'
Noh bagaimanapun terdiam seketika diajukan soalan berkaitan dapatan lain bahawa 40 peratus penyokong BN berpendapat kerajaan patut mengambil tindakan undang-undang terhadap Malaysian Official 1 (MO1).
Selepas itu, pemberita kemudian mengulangi soalan sama kepada anggota parlimen Tanjung Karang tersebut sehingga setiausaha akhbarnya meminta supaya Noh tidak menjawab soalan berkenaan.
Noh kemudian hanya berkata:
"Saya pun tak tahu siapa Malaysian Official 1. Itu awak pergi tanya DOJ (Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat)," katanya.

Ditanya sama ada BN yakin menang pada pilihan raya umum akan datang berikutan hasil tinjauan IDE itu, Noh hanya berkata kemenangan merupakan matlamat mereka walaupun tanpa tinjauan tersebut.
"Kalau tak ada tinjauan pun, matlamat kita nak menang. Siapa yang tak nak menang," kata Noh tersenyum.
Selasa lalu, Malaysiakini melaporkan, tinjauan IDE di seluruh Selangor mendapati pengundi Melayu di negeri itu masih setia bersama BN.
Menurut Timbalan Pengerusi IDE Mohammad Redzuan Othman, pengundi di kawasan majoriti Melayu berpendapat isu 1MDB tidak memberi kesan kepada Malaysia kerana mereka masih memperoleh gaji, mampu membeli makanan dan hidup selesa.

7,000 hektar hutan simpan di Kelantan diteroka haram sejak 36 tahun

Selain menanam pelbagai spesies tanaman termasuk kelapa sawit manakala ada kawasan hutan yang dibangunkan sebagai kawasan perkampungan.
zaharin
KOTA BHARU: Sejumlah 7,248 hektar daripada lebih 600,000 hektar Hutan Simpan Kekal diteroka secara haram di seluruh Kelantan sejak 1980-an, kata Pengarah Perhutanan Kelantan Zahari Ibrahim.
Katanya kawasan itu diteroka peneroka tegar yang mengusahakan tanaman pertanian dan peneroka baharu yang cuba meneruskan penerokaan haram itu.
Kawasan itu ditanam pelbagai spesies tanaman termasuk kelapa sawit manakala ada yang dibangunkan sebagai kawasan perkampungan.
“Jawatankuasa Penguatkuasaan Tanah Hutan Simpan Kekal di bawah Akta Perhutanan Negara ditubuhkan bagi mengatasi masalah itu,” katanya ketika ditemui pemberita di pejabatnya di Kompleks Kota Darul Naim, lewat petang semalam.
Beliau berkata, untuk mengatasi masalah itu syarikat-syarikat yang berminat digalakkan menghutankan semula kawasan yang diteroka haram itu dengan pokok hutan bersesuaian.
Zahari berkata bagi tujuan itu kerajaan negeri sudah meluluskan lesen kepada 2 syarikat iaitu Gunung Basor Enterprise dan Kundor Tegoh Solution Sdn Bhd membabitkan kawasan seluas 100 hektar.
“Bagi penerokaan tanah baharu secara haram, kami akan terus membasminya dengan memusnahkan tanaman yang ditanam seperti mana tindakan yang dijalankan ke atas ladang kelapa sawit di kawasan seluas 4 hektar di Gunung Rabung, Kuala Krai, baru-baru ini,” katanya.
Zahari berkata dalam operasi itu pihaknya bertindak meroboh pagar dan membuat parit halangan agar tidak boleh dimasuki kenderaan peneroka haram mengikut Seksyen 32 Akta Perhutanan Negara 1984.
Beliau turut menafikan dakwaan segelintir pihak yang mendakwa kelulusan projek pembangunan di kawasan teroka haram dalam kawasan Hutan Simpan Kekal seluas 1,697, hektar adalah tidak tepat dan penanaman durian kunyit di kawasan berkenaan merupakan projek perintis sebelum ia dilaksanakan lebih meluas.
Mengenai dakwaan yang mengatakan terdapat kelulusan Projek Pembangunan Kawasan Teroka Haram dengan tanaman spesies pokok durian kunyit di Hutan Simpan Sungai Brok, Zahari berkata, “hasil semakan mendapati dakwaan itu tidak tepat dan tidak berasas berikutan pelan kawasan yang dinyatakan adalah Hutan Simpan Ulu Galas.’

Bajet 2017: Usah korbankan dana pendidikan


Hafiz HabilHafiz HabilPemuda Amanah Wilayah Persekutuan mendesak Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan agar tidak lagi mengorbankan peruntukan pendidikan seperti yang berlaku pada Bajet 2016.
Ketuanya, Mohd Hafiz Habil berkata, pendidikan rakyat tidak wajar diperjudikan dan dikorbankan walaupun dalam keadaan ekonomi negara tidak menentu.
“Jika Perdana Menteri mendakwa beliau telah menerima 8,352 cadangan rakyat berhubung dengan Bajet 2017, maka saya pasti tidak ada satu pun yang menyokong pengurangan bajet bagi pendidikan,” tegasnya dalam satu kenyataan hari ini.
Mengimbas dana untuk institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam Bajet 2016 lalu, beliau berkata, pemotongan peruntukan sebanyak RM 1.4 billion mengakibatkan prospek masa hadapan negara terjejas.
“Hal ini sudah tentu menjejaskan kualiti pendidikan anak muda. Dalam keadaan biasiswa yang sangat terhad, mereka tidak mempunyai pilihan selain terpaksa meminjam dengan PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional).

Pemuda Gerakan selar Jamal Yunos tuduh Bersih-IS

Ketua Pemuda Gerakan berkata tuduhan ketua Baju Merah yang IS meresapi Bersih 2.0 juga akan menjejaskan industri pelancongan.
Tan Keng Liang
PETALING JAYA: Meskipun turut mengkritik Bersih 2.0, Pemuda Gerakan tidak bersetuju dengan tuduhan Datuk Jamal Yunos yang kumpulan pendesak perubahan pilihan raya itu “diresapi” oleh pengganas IS.
Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang mengakui Gerakan sangat keliru dengan tuduhan yang serius itu, meskipun parti itu tidak bersetuju dengan cara Bersih 2.0 mahu menjalankan demonstrasi mereka.
“Baju Merah atau sesiapa pun tidak boleh membuat tuduhan serius ‘pengganas’ terhadap Bersih 2.0 kecuali ada bukti kukuh untuk menyokongnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Pada sidang media semalam, ketua Umno Bahagian Umno Sungai Besar itu yang menerajui gerakan Baju Merah juga mendakwa Bersih 2.0 akan mengepung Putrajaya dan lapangan terbang pada 19 November.
Jamal mendakwa menerima maklumat itu daripada “sumber boleh dipercayai”.

'PAS begitu lemah, tapi saya tak faham Umno Kelantan' - Ku Li

Kepimpinan PAS Kelantan kini didakwa begitu lemah tetapi itu belum tentu memberi kelebihan kepada musuh tradisinya Umno.
Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah berkata partinya sendiri bagaimanapun masih tidak memberikan jawapan tegas berkaitan pendiriannya terhadap PAS.
“Saya sendiri pun tidak faham Umno Kelantan ini. Kita tengok baru-baru ini, PAS lawan kita di (pilihan raya kecil) Sungai Besar, PAS juga lawan kita di Kuala Kangsar.

“Tetapi apabila kita tanya apakah dia menjadi seteru kita, lawan kita dalam PRU nanti, dia (Umno) tidak dapat memberikan jawapan tegas,” katanya dalam wawancara disiarkan Sinar Harian hari ini.

Dalam wawancara di kediaman beliau di Gua Musang, Kelantan, baru-baru ini, Tengku Razaleigh bagaimanapun merasakan Umno tetap akan menentang PAS dalam pilihan raya umum akan datang.

“Tetapi saya rasa kita tetap lawan PAS pada pilihan raya akan datang kerana orang bawahan tidak mahu kita bersatu dengan PAS.

“Dan, orang PAS juga sama, tidak mahu bersatu dengan Umno,” katanya lagi.

Bekas sarjan TUDM bebas tuduhan curi, lupus enjin pesawat

Mahkamah mendapati selepas perbicaraan selama 6 tahun, pihak pendakwaan gagal membuktikan tuduhan ke atas kedua-dua tertuduh.
curi-enjinPUTRAJAYA: Bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sarjan N. Tharmendran dan ahli perniagaan K Rajandran Prasad yang didakwa di mahkamah kerana bersubahat mencuri dan melupuskan enjin pesawat, dibebaskan hari ini.
Hakim Mahkamah Sesyen Aslam Zainuddin dalam keputusannya berkata selepas perbicaraan selama 6 tahun, pihak pendakwaan gagal membuktikan tuduhan ke atas kedua-dua tertuduh.
“Selepas mendengar keterangan semua saksi dan bahan bukti, hujah pihak pendakwa dan pembela, mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan semua tuduhan terhadap mereka,” katanya.
Ahli keluarga kedua-dua tertuduh menitiskan air mata mendengar keputusan mahkamah.
Tharmendran dan Rajandran mengaku tidak bersalah bagi pertuduhan pada 6 Januari 2009 di bawah Seksyen 380 dibaca bersama Seksyen 109 kerana bersubahat mencuri 2 enjin J85-21 dari jet F5 dan Seksyen 414 kerana sengaja melupuskan enjin tersebut.
Selain itu, Tharmendran dan Rajandran didakwa bagi 9 kesalahan lain mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFA) untuk pengubahan wang haram berjumlah RM936,639.
Menurut fakta kes, Tharmendran dikatakan menggunakan wang yang diperoleh melalui aktiviti menyalahi undang-undang dikreditkan ke dalam akaun bank peribadinya.
Manakala Rajandran pula menggunakan wang melalui aktiviti menyalahi undang-undang untuk membiayai perbelanjaan sebuah apartmen di Bangsar serta membeli sebuah syarikat, membeli saham dan deposit akaun peribadi.
Seramai 54 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan dalam tempoh perbicaraan sepanjang 7 tahun itu.
Mereka diwakili Rajpal Singh, Gobind Singh dan Haijan Omar manakala Timbalan Pendakwa Raya Muhd Ilmami Ahmad dan Asmah Musa mengendalikan pendakwaan.
Sebelum ini, saksi Mohamad Shukri Mohd Yusof dalam keterangannya mengaku mencuri enjin J85-21 di Pangkalan Tentera Udara di Sungai Besi.

BERSATU bukan parti serpihan UMNO

Kecoh, penonton dan Aziz bertekak mengenai perlembagaan DAP

Dalam Perlembagaan Agong boleh singkir PM, tegas peguam

Siapa Najib untuk bercakap bagi pihak Agong? - Aziz Bari

Pemimpin kini tamak, kejar duit - Ku Li

NAMA Tengku Razaleigh Hamzah, tidak dinafikan, cukup sinonim dengan dunia politik tanah air. Aura tokoh veteran politik ini masih kuat. Pandangan yang diberikan beliau dalam aspek politik, pembangunan, ekonomi dan lain-lain sentiasa diikuti dengan teliti. Malah karakter dan prinsipnya membuatkan beliau terus dihormati pihak kerajaan atau pembangkang. Ketua Biro Sinar Harian Kelantan, MOHD ZAILANI ABD RAHMAN dan wartawan, NOR AKMALIAH RAZAK berpeluang mendapatkan pandangan beliau, khususnya dalam konteks politik semasa. Ikuti wawancara yang diadakan di kediaman beliau di Gua Musang, Kelantan, baru-baru ini.
Tengku Razaleigh Hamzah
Apa pandangan Tengku terhadap senario politik di Kelantan khususnya selepas lebih 20 tahun diperintah Pas.
Orang Kelantan sudah nampak selesa dengan Pas, terutama sekali dengan pimpinan yang tidak memaksa dia buat sesuatu. Orang Kelantan amat bebas, amat berdikari pemikirannya. Amat selesa dalam Pas tetapi dia cepat jemu dengan Pas kerana sudah lama dalam keadaan begini tidak ada perubahan, tidak ada sesuatu perubahan.
Orang Kelantan juga memikirkan mengenai masa depan, terutama sekali pendidikan anak-anak mereka. Orang Kelantan ini mahu tengok kita lebih daripada orang lain. Jadi kalau dia tengok masa depan anak-anak dia, negeri dia, tidak sebagaimana yang diharapkan, dia akan berubah. Walaupun keadaan itu selesa dengan masa ini, kalau tidak meyakinkan, dia boleh berubah.
Sebab itu pada tahun 1977, apabila bergolak sedikit politik di Kelantan disebabkan krisis pemimpin Pas, orang Kelantan  mengambil kesempatan kerana sudah lama duduk dalam keadaan yang tidak menyenangkan dia.
(Akibatnya) dia bertindak mengubah keadaan. Apabila mereka rasa pihak pimpinan Pas ketika itu bermaharajalela, gadai kawasan balak dengan luasnya - 300,000 ekar lebih - kepada orang luar. Orang Kelantan marah.
Sebab itu orang Kelantan, walaupun dia tahu dia rugi dengan enakmen ‘reservation’. Menyebabkan nilai tanah dalam kawasan rizab Melayu rendah daripada tidak dalam rizab Melayu, dia rasa selamat. Oleh kerana orang luar tidak boleh miliki tanah, orang Kelantan tahu jika dia tidak akan untung banyak, tetapi dia mahu kekal dalam keadaan ini. Tetapi kalaulah situasi itu memaksa dia ubah kerana kedudukan terancang, ia akan ubah. Dia tidak takut hendak hadapi risiko.

Bagaimana Tengku melihat perbezaan politik hari ini dengan zaman Tengku?
Orang mungkin tidak bersetuju dengan pandangan saya. Tengok sekarang ini banyak orang memikir kepada kepentingan diri lebih daripada kepentingan rakyat. Kita tengok pemimpin dulu semuanya mati tidak ada duit, tiada ada harta, Tengku (Abdul Rahman), begitu juga Tun Razak dan Tun Hussein Onn, selain pemimpin pembangkang, contohnya Datuk Asri Muda dan Ustaz Fadzil Noor.
Tetapi orang sekarang bertujuan lain sedikit. Biarlah, keadaan negara kita sudah berubah. Kita sudah maju sedikit dan sudah tentu hendak merasa juga kemewahan yang ada. Tetapi janganlah itu menjadi perkara utama mereka.  Menyertai parti politik (tujuannya) untuk teruskan perjuangan.
Tetapi nampaknya (ada yang) lebih materialistik daripada dulu-dulu. Macam saya dulu, saya masuk bukan niat nak jadi menteri. Kita masuk kerana hendak menyumbang  tenaga. Saya pilih Gua Musang, dulu  (dipanggil) Hulu Kelantan. Saya boleh pilih Kota Bharu (kerana ketika itu) saya jadi Setiausaha Perhubungan Umno Kelantan, Tunku Abdul Rahman menjadi pengerusi.
Saya boleh pilih hendak jadi ketua di mana-mana sahaja pun. Di Gua Musang saya terpaksa berjalan kaki berbatu-batu hendak pergi melawat kampung-kampung. Kenapa saya hendak pilih di sini? Kerana saya hendak berkhidmat. Malah rumah yang diduduki sekarang pun saya beli tanah, bukan saya ambil daripada kerajaan. Saya boleh ambil tanah daripada kerajaan, tidak ada siapa tahu pun. Tapi saya tidak ambil.  Ini soal prinsip. Kita buat bukan untuk kepentingan diri. Setakat yang termampu itulah kita lakukan.
Sekarang ini nampak orang yang hendak kepada harta pun bukan hendak satu bilion dua bilion, nak lebih daripada itu. Bukan ratus juta lagi. Mengapa jadi begitu? Kita utamakan lebih soal fizikal daripada soal utama yang kita patut berjuang. Islam tidak ajar kita begitu. Ibu bapa kita tidak ajar kita begitu. Jadi apabila kita sudah masuk dalam arena ini kita rasa tamak. Bagaimana kita hendak berjuang untuk orang kalau kita sudah tamak. Kita sudah tidak amanah ataupun kita sudah rasa tamak.

Pas Kelantan tidak lagi dalam keadaan terbaik selepas pemergian Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat?

12,580 pengundi Pelabuhan Klang dipindahkan, kaum Cina paling terjejas

Seramai 11,814 pengundi bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelabuhan Klang dipindahkan ke DUN lain dalam Syor Cadangan Kajian Persempadan Semula Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Cadangan yang dipamerkan kepada umum bermula 15 September hingga 14 Oktober itu menjadikan jumlah terbaru pengundi DUN berkenaan berkurangan kepada 28,604 berbanding sebelum persempadanan seramai 40,418.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Azmizam Zaman Huri berkata, cadangan persempadanan terbaru itu menjadikan jumlah keseluruhan yang dipindahkan adalah 12,580 orang termasuk 766 yang dipindahkan dalam Daftar Pemilih Induk (DPI) yang diwartakan, pada Mac lalu.
20160928_143022“SPR sekali lagi menjadi boneka BN apabila mengumumkan Syor Cadangan Kajian Persempadanan Semula yang ternyata lebih memihak kepada BN pada pilihan raya akan datang.
“Di Selangor, hampir keseluruhan kerusi Parlimen dan DUN terutama dimenangi KEADILAN disabotaj apabila semua daerah mengundi dan lokaliti di setiap parlimen serta DUN disusun semula demi memastikan kemenangan berpihak kepada BN,” katanya.
Azmizam yang juga Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat (MPP) berkata demikian pada sidang media yang diadakan di Pusat Khidmat Masyarakat Pelabuhan Klang, di Taman Pandamaran, di sini, semalam.
Katanya, seramai 7,560 atau 60 peratus daripada 12,580 pengundi yang dipindahkan itu berumur bawah 40 tahun yang dianggap sebagai golongan berfikiran lebih terbuka dan celik dengan perkembangan politik dan isu semasa.
Mengikut komposisi kaum pula, jumlah pengundi Cina paling ramai dipindahkan membabitkan 6,470 orang kebanyakannya ke tiga DUN berhampiran yang dikuasai DAP iaitu Kota Alam Shah, Pandamaran dan Sungai Pinang menjadikan jumlah pengundi Cina di Pelabuhan Klang selepas persempadanan kepada 5,194 orang berbanding sebelum persempadanan 11,664.
Keadaan ini, sekali gus menjadikan peratusan pengundi Cina di Pelabuhan Klang merosot kepada 18 peratus berbanding sebelum persempadanan, 28 peratus.

Dr M singgung perasaan Jerman, kata menteri Umno

Kritikan Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap pendukung perdana menteri dengan membandingkan mereka dengan menteri propaganda Nazi Joseph Goebbels menyinggung perasaan Jerman, kata Datuk Abdul Rahman Dahlan.
Lebih-lebih lagi, kata menteri di Jabatan Perdana Menteri, ia dilontarkan ketika Datuk Seri Najib Razak berada di negara itu.
“Beliau menimbulkan kebencian dan menyinggung banyak perasaan di Jerman - negara yang membawa kumpulan pelabur Eropah terbesar ke Malaysia tahun lalu,” katanya.
Datuk Seri Najib Razak kini sedang menjadi tetamu kehormat Canselor Angela Merkel, kata pengarah komunikasi strategik BN itu.

Katanya, kedua-dua pemimpin sedang berusaha ke arah meningkatkan kepentingan ekonomi dan keselamatan Malaysia serta rakyatnya.

Pelaburan keseluruhan Jerman bernilai AS$11.4 bilion.

Mahathir semalam secara sinis berterima kasih kepada pendukung Najib yang menurutnya memberi “berjaya menipu Najib bahawa kenyataan-kenyataan mereka berkesan”.
Nama Rahman disebut langsung dalam kenyataan itu, selain beberapa menteri dan pegawai kanan perdana menteri.

DAP akan letak calon Melayu jika mahu menang mudah PRU, kata Umno Selangor


Datuk Mat Nadzari Ahmad DahlanDatuk Mat Nadzari Ahmad DahlanUmno menjangkakan DAP akan menang mudah banyak kerusi yang dipertandingkan di Selangor sekiranya meletakkan calon DAP Melayu di kawasan bukan Melayu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata, persempadanan semula kawasan pilihan raya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia, tidak akan menyumbang kepada peratusan sokongan pengundi di setiap kawasan terhadap parti yang bertanding.
""Persempadanan semula kawasan pilihan raya tidak boleh diharapkan sangat untuk mana-mana parti yang bertanding akan menang.
"Di Selangor contohnya kita lihat DAP boleh menang mudah dibanyak kawasan bukan Melayu.
"Tidak hairan nanti di kawasan ini DAP akan meletakkan calon Melayunya.
"Silap hari bulan, calon DAP boleh jadi Menteri Besar Selangor selepas ini," telahannya kepada Malaysia Dateline.
Beliau diminta mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan(IDE), Prof Datuk Dr Reduan Othman, pada Selasa, dipetik berkata, BN akan menang di Selangor jika pertandingan tiga penjuru berlaku di negeri itu.
BN juga akan menang sama ada sebelum persempadanan semula kawasan pilihan raya ataupun selepas persempadanan semula.
Justeru apa yang diperlukan untuk mempastikan BN boleh dikalahkan adalah dengan memastikan pertandingan dua penjuru antara BN dengan parti pembangkang berlaku.
Mat Nadzari yang juga Adun Batang Kali tidak bersetuju apabila dapatan analisis dilakukan itu menunjukkan BN di Selangor akan kalah jika berlaku pertandingan dua penjuru.
" Come on man... BN boleh kalah dengan Amanah dan Bersatu, dua penjuru?
"Itu rumusan mengikut data dan sampling mereka. Ini (analisis) sekadar hendak menyejukkan hati dan meyakinkan Amanah dan Pas saja," ujarnya.

SPRM perlu hadir sekatan jalan bagi menghalang rasuah, kata C4

Ia susulan pelbagai tuduhan terhadap pegawai polis yang menerima rasuah di sekatan jalan, termasuk rakaman video yang dimuat naik di YouTube.
cynthia-macc-1
PETALING JAYA: Menempatkan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sekatan jalan boleh mengurangkan kegiatan rasuah, kata Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (Pusat C4).
Pengarah Eksekutif Pusat C4, Cynthia Gabriel juga mencadangkan kamera dipasang di sekatan jalan bagi memantau sebarang aktiviti mencurigakan.
Cynthia mengulas kenyataan Timbalan Pengerusi Majlis Penatua PKR, Robert Linggi, yang berkata polis perlu memantau pegawainya termasuk yang mengawal sekatan jalan, bagi menepis sebarang syak wasangka terlibat dalam penerimaan rasuah dari pendatang tanpa izin di Sabah.
Ia susulan pelbagai tuduhan terhadap pegawai polis yang menerima rasuah di sekatan jalan, termasuk rakaman video yang dimuat naik di YouTube menunjukkan pegawai meminta suapan.
Cynthia berkata kehadiran pihak ketiga seperti SPRM akan menyukarkan amalan rasuah di samping menggalakkan ketelusan.
Beliau mengakui sumber SPRM yang terhad untuk menempatkan pegawai di setiap sekatan jalan, namun pemeriksaan secara rambang masih boleh dilakukan.
“Orang ramai juga boleh mengambil tindakan proaktif dan merakamkan bukti amalan rasuah seperti kejadian meminta dan membayar wang sogokan.”
Katanya, seseorang yang memberi rasuah selepas diminta, tetapi menyerahkan rakaman kejadian itu kepada SPRM, kemungkinan besar dianggap saksi dan bukan suspek.
Awal tahun ini, Robert berkata terdapat dakwaan pegawai polis di Sabah menerima wang suapan antara RM50 dan RM300 daripada pendatang tanpa izin.
Ia susulan dakwaan pendatang tanpa izin Indonesia yang berkata mereka berjaya sampai ke Tawau menerusi rasuah, seperti dilapor media Indonesia.

Terengganu contohi Sarawak tuntut hak hasil minyak

Syed Azman akan melancarkan kempen 100,000 tanda tangan untuk dipersembahkan kepada raja Melayu.
syed-azman-1
PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok dari Terengganu, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi mahu mengikut jejak Sarawak dalam menuntut pembayaran royalti hasil minyak, dengan melancarkan kempen mengumpul tanda tangan orang ramai.
Syed Azman berkata Terengganu perlu mencontohi negeri itu yang berjaya membawa Petronas dan kerajaan pusat ke meja rundingan.
Di bawah pentadbiran Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem, Sarawak berusaha mendapatkan hak yang lebih dalam hasil minyak dan gas.
Syed Azman berkata sejak 2000, Terengganu dinafikan hak menerima royalti 5%, yang ditarik balik kerajaan pusat dan digantikan dengan “wang ehsan” dari Putrajaya.
Tahun lalu, Petronas berkata ia tidak lagi perlu membuat pembayaran kepada negeri itu kerana telaga minyak yang terletak di luar lingkungan 3 batu nautika bukan di bawah Terengganu.
“Sebagai anak Terengganu, saya tidak boleh menerimanya. Saya mahu berusaha membawa perubahan,” kata Syed Azman yang berkata usaha itu menerima sokongan 7 NGO dari negeri itu.
Menurutnya, kempen mengumpul tanda tangan akan dilakukan atas talian, dan menyasarkan 100,000 tanda tangan untuk dipersembahkan kepada raja Melayu.
Ahad lalu, dalam surat terbukanya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Syed Azman menyenaraikan 10 resolusi bagi menyelesaikan tuntutan royalti minyak Terengganu.

Pemuda Amanah persoal elaun pelajar matrikulasi hanya RM500

Kegagalan kerajaan membayar penuh elaun pelajar matrikulasi merupakan tindakan yang tidak menghormati hak istimewa.Kegagalan kerajaan membayar penuh elaun pelajar matrikulasi merupakan tindakan yang tidak menghormati hak istimewa.
Menteri Pendidikan diminta menjelaskan tentang pembayaran elaun kepada pelajar matrikulasi yang hanya berjumlah RM500 bagi semester ini berbanding kelazimannya RM1,250.
Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil berkata, bayaran tersebut menjadikan kerajaan berhutang sebanyak RM750 kepada setiap pelajar matrikulasi yang dianggarkan hampir 30,000 di seluruh negara.
“Kerajaan hanya perlu berbelanja RM37.5 juta setiap semester bagi meringankan beban pelajar dengan bantuan kewangan kepada semua pelajar matrikulasi.
“Namun, jika elaun yang dijanjikan tidak ditunaikan, dibimbangi pelajar terpaksa mengikat perut dan keadaan ini pasti menjejaskan tumpuan kepada pelajaran, sedangkan pendidikan adalah sektor utama pembangunan negara,” jelasnya dalam satu kenyataan.
Mengulas lanjut, beliau berkata, jumlah elaun kepada pelajar matrikulasi itu tidaklah terlalu besar jika dibandingkan dengan projek gajah putih kerajaan yang membazir.

Protes Umno hanya sandiwara

ALOR SETAR - Protes Umno terhadap persempadanan semula hanya sandiwara kerana parti itu didakwa memperoleh manfaat besar daripada kajian semula persempadanan itu.
Naib Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, kemungkinan akan berlaku sedikit perubahan akibat bantahan itu, namun syor perubahan itu akan tetap dilaksanakan.
Mukhriz Mahathir “Mungkin ada kalangan Umno memprotes, sebenarnya sekadar sandiwara. Itu semua hanya lakonan,” katanya.
Mukhriz mengulas mengenai mesyuarat khas BN yang diadakan bagi membincangkan persempadanan semula yang dikemukakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman antara yang menolak syor persempadanan membabitkan kawasan itu yang menyaksikan hampir 5,000 pengundi dikeluarkan untuk mengundi di Parlimen Teluk Intan.
Mukhriz juga menyifatkan persempadanan semula sebagai tindakan tidak sihat kerana kesan daripada perubahan itu menyebabkan wujud lebih banyak polarisasi kaum antara pengundi.
“Kawasan di mana Umno bertanding, ditambah pengundi Melayu manakala kawasan yang berisiko BN kalah atau kawasan milik pembangkang ditambah pengundi kaum lain. Sebelum ini, pengundi pelbagai kaum tetapi selepas ini, sesuatu kawasan itu akan ada lebih Melayu dan kawasan lain pula akan lebih bukan Melayu,” katanya.
Mukhriz bagaimana pun menegaskan tiada jaminan kawasan yang ditambah pengundi Melayu akan menjadi kawasan selamat buat Umno, dengan wujudnya Bersatu.
“Belum tentu calon Umno boleh menang sebab Bersatu juga parti berasaskan Melayu. Kami tidak kisah sekalipun ditambah majoriti di kawasan pengundi Melayu, letaklah lebih ramai Melayu kerana di situlah kami akan bertanding menentang Umno,” katanya.

Umno peroleh manfaat kajian persempadanan semula, kata Mukhriz


Mukhriz Mahathir 3Mukhriz Mahathir 3Protes Umno terhadap persempadanan semula hanya sandiwara kerana parti itu didakwa memperoleh manfaat besar daripada kajian semula persempadanan itu.
Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, kemungkinan akan berlaku sedikit perubahan akibat bantahan itu, namun syor perubahan itu akan tetap dilaksanakan.
“Mungkin ada kalangan Umno memprotes, sebenarnya sekadar sandiwara. Itu semua hanya lakonan,” katanya lapor Sinar online.
Mukhriz mengulas mengenai mesyuarat khas BN yang diadakan bagi membincangkan persempadanan semula yang dikemukakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman antara yang menolak syor persempadanan membabitkan kawasan itu yang menyaksikan hampir 5,000 pengundi dikeluarkan untuk mengundi di Parlimen Teluk Intan.
Mukhriz juga menyifatkan persempadanan semula sebagai tindakan tidak sihat kerana kesan daripada perubahan itu menyebabkan wujud lebih banyak polarisasi kaum antara pengundi.
“Kawasan di mana Umno bertanding, ditambah pengundi Melayu manakala kawasan yang berisiko BN kalah atau kawasan milik pembangkang ditambah pengundi kaum lain. Sebelum ini, pengundi pelbagai kaum tetapi selepas ini, sesuatu kawasan itu akan ada lebih Melayu dan kawasan lain pula akan lebih bukan Melayu,” katanya.
Mukhriz bagaimana pun menegaskan tiada jaminan kawasan yang ditambah pengundi Melayu akan menjadi kawasan selamat buat Umno, dengan wujudnya Bersatu.
“Belum tentu calon Umno boleh menang sebab Bersatu juga parti berasaskan Melayu. Kami tidak kisah sekalipun ditambah majoriti di kawasan pengundi Melayu, letaklah lebih ramai Melayu kerana di situlah kami akan bertanding menentang Umno,” katanya.

SIAPA BLOGGER ‘TONG SAMPAH’ YANG DISEBUT OLEH TUN MAHATHIR?


Tersenyum saya membaca sindiran Tun Mahathir melalui artikel terbarunya di Che Det – PROPAGANDA, terhadap usaha propaganda di pihak Najib yang dilakukan oleh para macai dan balacinya.
Tun menamakan Menteri Propaganda Hitler, Joseph Goebbels sebagai contoh dan menggelar mereka yang mendalangi team propaganda Najib sebagai Goebbels kecil hahahahaha ….. saya gelarkan mereka sebagai Goebblets !
Joseph Goebbels, Menteri Propaganda Hitler
Propaganda yang dilakukan oleh Goebbels lebih kepada syok sendiri, hanya dipercayai dan diterima bulat2 oleh orang2 Nazi yang kita tahu memuja2 Hitler sebagai pemimpin mereka sedangkan dunia luar langsung tidak terkesan.
Mula2 memanglah ramai yang termakan dengan propa yang dilakukan tapi selama mana propa yang tidak memijak bumi mampu mempengaruhi minda rakyat Jerman sendiri ? Samalah dengan team propaganda Najib …. lama mana mereka mampu membohongi minda rakyat dengan bodekan2 terhadap Najib walaupun satu dunia mentertawakan Najib dengan derma pak Arabnya.
Tapi bezanya Goebbels punya kemahiran dan sistem dalam melaksanakan tugas propagandanya sementara Goebbels kecil atau Goebblets yang ada di sekeliling Najib main hentam keromo saja. Untuk seketika, Goebbels mampu menaikkan imej Hitler ke peringkat pujaan rakyat Jerman tapi Goebblets bukan saja tambah memusnahkan imej Najib di mata rakyat, dengan diri mereka sendiri menjadi bahan tertawa rakyat dengan hujah2 dangkal sehinggakan budak sekolah pun hanya mampu geleng kepala sukar untuk terima.
Tanyalah budak2 sekolah sekarang pandangan mereka mengenai Najib dan Rosmah kalau tak percaya  ……
Begitu juga propaganda melalui media milik kerajaan seperti Utusan dan TV3 …. kalau di kawasan bandar memang sudah ditolak bulat2. Cuma mungkin dikampung2 media2 ini masih lagi dilayan.

GEMBIRANYA PENYOKONG HISHAMMUDDIN DENGAN KELEMAHAN ZAHID HAMIDI, TAPI…


Sekali nampak macam kebetulan, dua kali diperhatikan seperti sudah bermulanya suatu gerakan. Itulah yang berlaku kepada Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dalam sehari dua ini.
Mula-mula heboh diperkatakan mengenai ketidakfasihan sebutannya ketika berucap dalam bahasa Inggeris di Perhimpunan Agung PBB di New York. Di media sosial, ramai yang memperkatakan perkara itu dan tidak kurang yang memperlekehkannya.
Kemudian timbul isu satu kajian yang dilakukan Institut Darul Ehsan atau IDE yang melaporkan hasil dapatannya bahawa Hishammudin Hussein lebih menjadi pilihan berbanding Zahid Hamidi untuk menggantikan Najib Razak.
Hishammuddin dilaporkan mendapat 32 peratus undi manakala Zahid 31 peratus.
Semua orang tahu dan faham bahawa jika Najib memilih untuk mengundurkan diri, pilihan untuk menggantikan tempatnya ialah Hishammuddin, bukan Zahid. Zahid pun barangkali faham hakikat tersebut, tetapi pergantungan Zahid tentunya ialah popularitinya dalam UMNO selama ini.
Di dalam UMNO, rata-rata mengatakan hanya keajaiban atau sekiranya Najib mati mengejut saja yang membolehkannya menjadi Perdana Menteri. Hishammudin lebih dijadikan pilihan bukan saja kerana pertalian darah keluarga, tetapi juga disebabkan lebih dipercayai oleh Najib untuk melindungi tinggalan buruknya selepas tiada lagi kuasa dalam genggamannya.
Memang Zahid lebih popular dalam UMNO dan sering mendapat undi tertinggi, tetapi sejarah UMNO telah membuktikan berapa ramai pemimpin popular yang kecundang di tengah jalan kerana diketepikan oleh kuasa yang ada pada seorang Perdana Menteri.
Timbulnya isu ketidakfasihan sebutan bahasa Inggeris Zahid dengan hasil kajian IDE yang hampir serentak masanya mungkin secara kebetulan, tetapi yang menghairankan juga ialah bagaimana kajian yang seolah-olah senada dengan selera dan keinginan Najib itu boleh timbul sedangkan IDE adalah badan pemikir yang terletak di bawah kerajaan negeri Selangor?
Apakah selain membuat pelbagai kajian mengenai isu-isu yang menguntungkan kerajaan negeri Selangor, IDE secara halus sudah mula diresapi oleh unsur-unsur luar untuk kepentingan pihak-pihak tertentu?
Selain itu, bagaimana IDE boleh membuat kajian mengenai pengganti Perdana Menteri sedangkan Najib sudah berulangkali menyatakan sebagai Pahlawan Bugis, beliau tidak sesekali akan berundur daripada jawatannya dan tetap melawan sehingga bumi terbelah dua?
Kajian IDE yang mendapati Hishammuddin lebih popular berbanding Zahid seiring dengan “bencana” yang berlaku kepadanya di PBB, bagaimanapun ternyata amat menggembirakan penyokong-penyokong anak Tun Hussein Onn itu.
Nada kegembiraan mereka sehari dua ini seolah-olah kerusi Perdana Menteri selepas Najib sudah terkhusus khas untuk Hishammuddin serta makin menjauh daripada Zahid.
Ketidakfasihan sebutan Zahid bukanlah suatu kesalahan besar sebenarnya. Beliau hanya menyebut perkataan-perkataan Inggeris dalam slanga Melayu atau Jawa yang lebih pekat di lidahnya. Ia sama seperti orang Arab, orang Korea, orang Jepun atau bangsa-bangsa lain ketika bertutur dalam bahasa Inggeris.

PRU 14 DIAWALKAN?

Di Berlin semalam, menurut laporan agensi berita Reuters, Najib Razak dilapor menyatakan tiada perancangan untuk mengadakan pilihanraya lebih awal sehingga tarikh akhirnya pada 2018.

Katanya, sebarang keputusan untuk mengadakan pilihanraya tidak sepatutnya dibuat berdasarkan sesuatu faktor tertentu.

Bagaimanapun, beberapa jam kemudian, Najib membetulkan laporan tersebut yang dianggap tidak tepat.
Dalam penjelasannya kepada Bernama, Najib berkata, beliau tidak pernah menyatakan dengan pasti bahawa pilihanraya akan diadakan pada 2018 atau kemungkinan mengadakan pilihanraya lebih awal daripada itu.

"Saya tidak menyatakan bahawa pilihanraya akan diadakan pada 2018. Apa yang saya nyatakan pilihanraya tidak dijadual sehingga 2018, tetapi penentuan tarikh pilihanraya tidak bergantung kepada faktor tunggal, sebaliknya kepada beberapa faktor.

"Saya tidak menyatakan dengan pasti tarikh pilihanraya ialah pada 2018 dan tidak juga menyatakan kesediaan untuk mengadakan pilihanraya awal," jelasnya lagi.

Apakah makna penjelasan atau pembetulan laporan tersebut?

Mengapa Najib rasa begitu tidak selesa dengan laporan awal yang mengatakan beliau tidak perancangan untuk mengadakan pilihanraya lebih awal sehingga tarikh akhirnya pada 2018?

Apa perlunya dinyatakan semula bahawa beliau tidak menyatakan dengan pasti pilihanraya akan diadakan pada 2018 dan tidak juga lebih awal daripada itu?
Apakah ia bermaksud bahawa Najib memang ada perancangan untuk mengadakan pilihanraya lebjh awal atau secara mengejut di ketika parti-parti pembangkang belum ada kata sepakat mengenai pembahagian kerusi dan dalam masa yang sama pembentukan PPBM  juga masih belum tersusun rapi?

Jika tidak, kenapa Najib begitu pantas membetulkan laporan Reuters itu?

Zahid dan Dalang BERPISAH TIADA..

WALAUPUN DAH DAPAT RM660 juta utk Esscom & ESSZONE, masih kerap berlaku kes penculikan DAN DITUDUHNYA ADA 'DALANG' PLOK !!!

Senang bukan jadi KERAjaan, bila masalah negara xdpt diselesaikan, dipersalahkannya DALANG..

Najib mahu penjenayah MH17 diadili, netizen mahu MO1 ditangkap


Datuk Seri Mohd Najib RazakDatuk Seri Mohd Najib Razak
Laman rasmi Facebook milik Perdana Menteri terus dibanjiri cemuhan pengguna di media sosial ekoran status yang dimuat naik Datuk Seri Mohd Najib Razak kononnya akan bertindak tegas ke atas pihak yang menjatuhkan pesawat MH17.
“Malaysia mahu tindakan yang tegas diambil ke atas mereka yang terlibat dalam jenayah menjatuhkan pesawat MH17. Mereka mestilah dibawa ke muka pengadilan.
“Saya mahu negara yang terlibat untuk mengadakan perbincangan mengenai langkah selanjutnya yang perlu diambil kerana kita telah berjanji untuk menuntut keadilan bagi keluarga mangsa MH17.
“Ini adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh Malaysia, Belanda, Australia dan Ukraine,” dipetik daripada kenyataan Najib di Facebook, tengah malam tadi.
Walau bagaimanapun, pengguna Facebook, Shuhaimi Idris berpendapat rakyat juga mahu tindakan tegas ke atas kes 1MDB manakala Kaswadi Muhd juga mengingatkan, “Tindakan tegas juga perlu diambil ke atas MO1. Jangan lupa.”
Menurut netizen Joe Yongwei Lee pula, rakyat Malaysia mahu tindakan tegas dikenakan ke atas MO1 memandangkan individu terbabit terjebak dalam korupsi 1MDB serta pengubahan wang haram.
Pada masa sama, tidak kurang juga netizen yang menganggap ketegasan Najib itu sekadar “sembang” kerana tidak disusuli dengan tindakan sewajarnya.
“Cakap macam hero. Sendiri pun bermasalah,” ulas Halid Kiman manakala Mohd Aliff Haiqal berkata, “cakap lebih. No action.”
Pemerhatian Malaysia Dateline selepas dua jam status Najib itu dimuat naik turut mendapati sebahagian netizen hanya meninggalkan kata “sembang” seperti Ctkamariah Mokhtar dan Zulhaimi Philippe.

Rakyat tak kisah siapa PM, asalkan takut tuhan

Rakyat kini tidak kisah siapa yang akan menjadi perdana menteri yang seterusnya asalkan pemimpin itu tidak rasuah dan takutkan tuhan.
Perkara itu diluahkan oleh sebilangan warga kota dalam tinjauan Malaysiakini selepas parti BERSATU, menamakan Tan Sri Muhyiddin Yassin manakala PKR pula meletakkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri seandainya kerajaan baru ditubuhkan selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU).
Suri rumah Yee Fong Heng tidak kisah siapa yang harus menjadi perdana menteri asalkan mereka tidak mementingkan diri sendiri serta berusaha memulihkan ekonomi negara yang menurutnya kian merudum.
“Saya tak kisah siapa yang menang asalkan takut tuhan, tidak ambil rasuah dan tak pentingkan diri sendiri.
“Sebagai pemimpin dia perlu pentingkan negara melebihi diri sendiri. Kita tak mahu pemimpin yang diberi kuasa tapi makan duit rakyat," kata wanita berusaia 52 tahun yang mendakwa negara "sudah macam hilang berkat”.
Pekerja swasta Ruebendran Amarjitsingh pula berkata beliau sukar menamakan siapa calon yang benar-benar layak sehinggalah mereka memegang jawatan berkenaan.
Bagaimanapun, beliau mahukan pemimpin baru yang boleh mengubah ekonomi negara ke arah yang lebih baik berbanding sekarang.
“Saya tak nak menamakan siapa perdana menteri seterusnya tapi apa yang saya nak adalah ubah Malaysia kerana ekonomi kita jatuh teruk.
“Kita nak muka baru yang ubah negara. Di berita, kita baca berita setiap hari dan kuasa sosial media sangat besar. Kita tak kisah siapa (perdana menteri) asalkan boleh ubah negara ini.
“Semua orang ada pendapat peribadi sebab kita tak tahu siapa yang layak sehingga mereka dah ada jawatan,” kata Amarjitsingh yang berusia 34 tahun itu.
Manakala pekerja swasta Ganneesh Ramaa pula berpandangan Anwar adalah individu yang paling layak mengisi jawatan perdana menteri.
Malah katanya, Anwar berupaya berbahasa Inggeris dengan baik sekaligus boleh meyakinkan negara luar mengenai polisi negara ini.
“Kita pilih Anwar kerana dia berupaya bercakap dalam bahasa Inggeris bagi meyakinkan dunia mengenai Malaysia. Saya tak mahu perkara yang sama jadi seperti (Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) di United Nation berulang.
“(Seperti Muhyiddin) saya tak rasa dia ada kebolehan kerana dia sebelum ini menteri besar Johor dan Johor tidak ada peningkatan seperti di Selangor dan Penang di bawah pembangkang,” katanya.
Menurutnya, jika Anwar tidak berupaya memimpin, rakyat boleh menukar kerajaan lain dalam PRU15.