Jumaat, 9 September 2016

Siapa 'Malaysian Official 1' ?

Demontrasi #TangkapMO1' yang diadakan  gabungan mahasiswa pada Ogos lalu.Demontrasi #TangkapMO1' yang diadakan gabungan mahasiswa pada Ogos lalu.
1. Adalah menarik untuk ambil perhatian kenyataan Menteri Umno Datuk Abdul Rahman Dahlan yang menamakan Perdana Menteri Datuk Srei MohdNajib Razak adalah individu yang dimaksudkan sebagai “Malaysian Official 1” seperti dirujuk Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ).
2. Sekarang apakah yang DoJ katakan tentang“Malaysian Official 1” iaitu mengenai Najib, Perdana Menteri Malaysia?
I. Pada halaman 13 para 39 laporan itu menyatakan, "Setelah menjadi Perdana Menteri, “Malaysian Official 1”iaitu Datuk Seri Najib mengambil alih kedudukan kuasa 1MDB. Siapa “Malaysian Official 1” (Najib) mempunyai kuasa untuk meluluskan semua pelantikan serta pelucutan Lembaga 1MDB. Di samping itu, sebarang hal ehwal kewangan 1MDB, termasuk pelaburan, yang berkemungkinan menjejaskan jaminan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia untuk manfaat 1MDB atau mana-mana dasar kerajaan Malaysia yang diperlukan perlu mendapat kelulusan “Malaysian Official 1” iaitu Najib.
"
II. Halaman 17 para 50. "Satu mesyuarat khas Lembaga 1MDB diadakan pada 26 September, 2009. Low (bukan ahli lembaga) turut menghadiri mesyuarat ini."
III. Halaman 11 para 29. "Aziz adalah saudara“Malaysian Official 1” (Najib) dan kawan Low."
IV. Halaman 55 para 178. "Apabila dana dipindahkan dari Aabar-BVI untuk Blackstone, ia digunakan untuk membuat bayaran kepada Qubaisi dan Husseiny, yang berkhidmat sebagai pegawai bagi Aabar dan Aabar-BVI untuk “Malaysian Official 1” (Najib) dan kepada Pegawai 3 1MDB.
"
V. Halaman 59 para 192. "Akaun Rundingan MB menerima satu lagi pemindahan AS$1.5juta daripada Akaun Blackstone pada atau sekitar 22 Januari 2013.
3. Blackstone memindahkan sekurang-kurangnya AS$30juta kepada Akaun milik “Malaysian Official 1” (Najib)."
VI. Halaman 59 para 193. "Blackstone juga memindahkan sekurang-kurangnya AS$30juta kepada akaun milik “Malaysian Official 1” (Najib) tidak lama selepas menerima dana daripada Aabar-BVI."
VII. Halaman 59 para 194. "Pada atau sekitar 30 Oktober 2012 - kira-kira tujuh hari selepas Blackstone menerima AS$75juta terus dari Aabar-BVI dan kira-kira enam hari selepas ia menerima AS$360juta tidak langsung daripada Aabar-BVI melalui Enterprise dan Cistenique - Blackstone memindahkan AS$5juta ke dalam akaun di Ambank Malaysia atas nama "AMPRIVATE BANKING MR."
VIII. Halaman 59 para 195. "Akaun bank “AmPrivate Banking MR” milik “Malaysian Official 1” (Najib) dan akaun sama yang menerima AS20juta dari PENGASAS PetroSaudi pada tahun 2011, beberapa hari penerimaan dana daripada Good Star oleh PENGASAS PetroSaudi, seperti yang dinyatakan dalam Seksyen II.G."
IX. Halaman 59 para 196. "Pada atau sekitar 19 November, 2012 - kurang daripada dua minggu selepas Blackstone menerima AS$95juta dari Aabar-BVI melalui Enterprise - Blackstone memindahkan AS$25juta untuk akaun AmPrivate MR sama PERBANKAN-MR milik “Malaysian Official 1”(Najib).
X. Halaman 60 para 200. "Blackstone telah digunakan sebagai perantara untuk mengaburi kenyataan bahawa hasil bon 1MDB telah dihantar dari Aabar-BVI - di mana Qubaisi dan Husseiny adalah pengarah - untuk akaun yang dimilik oleh Qubaisi, Husseiny, “Malaysian Official 1” (Najib) dan Pegawai 3 1MDB."
XII. Page 60 para 202 . “Antara 18 Jun 2012 dan 4 November 4, 2012 AS$238juta telah dipindahkan terus daripada akaun Aabar-BVI Swiss ke akaun yang dikawal oleh Aziz saudara MALAYSIAN OFFICIAL 1 (Najib).”
XI. Halaman 60 para 201. "Dana yang dihantar ke akaun milik Qubaisi, Husseiny, “Malaysian Official 1” (Najib) dan Pegawai 3 1MDB, seperti yang dinyatakan di atas, adalah menyalahi undang-undang kerana menyalahgunakan dana dari 1MDB dan / atau IPIC."
XII. Halaman 60 para 202. "Antara 18 Jun 2012 dan 4 November 2012 duit sebanyak AS$ 238juta telah dipindahkan terus daripada Akaun Swiss Aabar-BVI ke akaun yang dikawal oleh Aziz, saudara Pegawai Malaysia No 1 (Najib)".
XIII. Halaman 67 para 229. "Dana yang dipindahkan kepada Akaun Tanore telah diagihkan untuk manfaat sekurang-kurangnya seorang pegawai awam yang berkaitan dengan 1MDB. Lebih khusus lagi, tidak lama selepas tawaran bon ditutup, sekitar 21 Mac 2013 dan 25 Mac 2013, AS$681 juta telah dipindahkan daripada Akaun Tanore untuk akaun milik PEGAWAI MALAYSIA 1 (Najib). Daripada jumlah ini, kira-kira AS$ 620,juta telah kembali kepada Akaun Tanore pada atau sekitar 26 Ogos 2013."
XIV. Halaman 71 para 242. "Tawaran pekeliling juga menyebut fakta penting yang“Malaysian Official 1” diperlukan untuk membuat representasi itu mengenai penggunaan bon hasil tidak mengelirukan, kerana ia gagal untuk mendedahkan bahawa individu-individu tertentu yang berkaitan dengan 1MDB, termasuk PEGAWAI MALAYSIA 1 (Najib), akan menerima beratus-ratus juta dolar daripada hasil jualan bon dalam masa beberapa hari penutupannya. Fakta ini akan menjadi bahan kepada transaksi bon, kerana ia akan dimaklumkan kepada pelabur untuk kemungkinan konflik transaksi faedah dan pihak berkaitan. Perwakilan yang ADMIC tidak ditentukan bagaimana semua hasil bon akan digunakan tidak merangkumi penggunaan dana tersebut, bermula serta-merta selepas terbitan bon, untuk faedah peribadi individu yang berkaitan dengan 1MDB dan sekutu mereka."
XV. Halaman 74 para 257. "Dana daripada Akaun Tanore dihantar ke akaun milik “Malaysian Official 1” (Najib), dan telah digunakan oleh TAN dan LOW untuk membeli seni. Dana daripada Akaun Tanore juga telah digunakan oleh LOW untuk mengambil alih kepentingan besar di sebuah hotel mewah di New York City. Penggunaan ini tidak konsisten dengan tujuan yang dimaksudkan daripada hasil bon seperti yang dinyatakan dalam surat pekeliling dan 23 April, 2013, siaran akhbar 1MDB."
XVI. Halaman 75. D. "AS$681 JUTA TELAH DIPINDAHKAN DARI AKAUN TANORE KE AKAUN MILIK “Malaysian Official 1”(NAJIB)."
XVII. Page 75 para 259. "Tidak lama selepas hasil jualan 2013 bon dialihkan ke Akaun Tanore, AS$ 681juta dihantar daripada Akaun Tanore ke akaun bank milik PEGAWAI MALAYSIA 1 (Najib)."
XVIII. Halaman 75 para 261. "Akaun milik“Malaysian Official 1” (Najib) dan akaun yang sama pada tahun 2011 menerima AS$20 juta daripada Pengasas Bersama PetroSaudi yang dikesan kepada akaun Good Star, seperti yang dinyatakan dalam Seksyen II.G . Ia juga akaun sama yang pada tahun 2012 menerima sekurang-kurangnya AS$30 juta daripada Akaun Blackstone yang dikesan kepada Akaun Swiss Aabar-BVI dan hasil bon tahun 2012, seperti yang dinyatakan dalam Seksyen III.E.3."
XIX. Halaman 75 para 262. "Pada atau kira-kira 26 Ogos 2013, AS$ 620.010.715 juta dipindahkan dari akaun yang lain di Ambank kepada Akaun Tanore. Akaun AmBank ini juga milik“Malaysian Official 1” (Najib), dan pemindahan itu mewakili dana daripada pembayaran AS$ 681juta yang dipulangkan kepada Tanore.
XX. Halaman 75 para 263. "Peguam Negara Malaysia secara terbuka menyatakan beliau telah menjalankan siasatan ke dalam pembayaran $ 681,000,00. Dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada 26 Januari 2016, Peguam Negara Malaysia mengesahkan, "jumlah AS$681juta (RM2.08 bilion) [telah] dipindahkan ke dalam akaun persendirian“Malaysian Official 1” (Najib)] antara 22 Mac 2013 dan 10 April 2013, "dan bahawa," pada bulan Ogos 2013, sejumlah AS$620 juta (RM2.03 bilion) dikembalikan oleh“Malaysian Official 1” (Najib)] .... "Peguam Negara Malaysia akhirnya menyatakan pembayaran AS$ 681juta sebagai "sumbangan peribadi kepada “Malaysian Official 1” (Najib) dari keluarga diraja Saudi yang telah diberikan kepadanya tanpa sebarang balasan."
XXI. Halaman 76 para 264. "Rekod Bank yang berkaitan dengan Akaun Tanore menunjukkan TAN adalah pemilik benefisial Akaun Tanore, di mana pembayaran sebanyak AS$ 681juta dibuat ke dalam akaun“Malaysian Official 1” (Najib), dan Pegawai 3 1MDB ditambah sebagai Signor yang diberi kuasa bagi akaun Tanore kira-kira sehari sebelum pembayaran pertama AS$620juta dihantar daripada akaun Tanore ke akaun“Malaysian Official 1” (Najib).

Tun Dr Mahathir Mohamad

Kementerian Kewangan akan kaji cadangan Noh Omar

Ketua Setiausaha Perbendaharaan tidak dapat mengulas lanjut cadangan membenarkan pemaju menyediakan pinjaman perumahan.
PETALING JAYA: Kementerian Kewangan terlebih dahulu perlu mengkaji rancangan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk membenarkan pemaju menyediakan pinjaman perumahan, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan.
“Kami perlu mengkajinya (cadangan itu).
“Saya membacanya di akhbar, dan tidak dapat mengulas lanjut,” kata Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah hari ini, lapor Bernama.
Berkuatkuasa semalam, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar berkata pemaju boleh memohon kepada kerajaan supaya mereka boleh menawarkan pinjaman perumahan sehingga 100% kepada pembeli, termasuk pembeli rumah kedua dan permohonan mereka yang ditolak.
Menurut beliau, kadar faedah untuk pinjaman melalui skim ini tidak boleh melebihi 12% untuk pinjaman bercagar dan 18% jika tanpa cagaran, manakala kumpulan sasaran pembiayaan diserahkan kepada budi bicara pemaju.
Hari ini, Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata keputusan kerajaan itu jika disingkap mendedahkan sikap tidak mengambil hirau harga rumah yang dipacu pemaju terbesar adalah diluar kemampuan rakyat.

APAKAH IBRAHIM ALI BAKAL MENINGGALKAN TUN MAHATHIR?

Semua orang tahu bagaimana hubungan Presiden Perkasa, Ibrahim Ali dengan Tun Mahathir Mohamad. Sejak meninggalkan Semangat 46 dan kemudian menyertai UMNO, beliau telah menukar dirinya bulat-bulat menjadi orang Tun Mahathir.

Ibrahim bukan saja antara yang paling lantang menyebelahi Tun Mahathir ketika kes pemecatan Anwar Ibrahim pada 1998, malah sebagai tanda keakraban, bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu juga sedia menjadi Penaung Kehomat Perkasa yang ditubuhkan oleh bekas Ahli Parlimen Pasir Mas tersebut.

Dalam pilihanraya 2013, setelah namanya tidak dipilih untuk bertanding atas tiket BN, dikhabarkan Tun Mahathirlah yang membantunya dengan menelefon Najib untuk memasukkan semula nama Ibrahim sebagai calon.

Calon BN yang telah diumumkan bertanding di Pasir Mas ketika itu, Johan Che Pa akhirnya  tidak mengemukakan kertas pencalonannya dan dengan yang demikian, dapatlah Ibrahim bertanding atas tiket Bebas tetapi disokong oleh BN. 

Sepanjang tempoh kempen pilihanraya, seluruh jentera UMNO dan BN Pasir Mas memberi sokongan penuh kepadanya, tetapi Ibrahim tewas kepada Nik Abduh Nik Aziz dari Pas.

Melalui Perkasa yang menjadi kenderaan perjuangannya, dalam banyak isu melibatkan kepentingan Melayu dan Bumiputera, Ibrahim kerap sekali berganding bahu dengan Tun Mahathir. Suara dan hatinya bukan saja senada dan seirama, malah tidak pernah Ibrahim berbeza pendapat dengan Tun Mahathir.

Dalam sebuah majlis makan malam tidak lama sebelum ini, Ibrahim ada menyebut, hubungan beliau dengan Tun Mahathir adalah kerana mereka saling memerlukan antara satu sama lain.

Orang mungkin nampak saya mempergunakan Tun Mahathir, tetapi sebenarnya Tun Mahathir pun mempergunakan saya dan Perkasa juga, kata Ibrahim dengan ketawa berdekah-dekah yang tidak asing lagi bagi mereka yang rapat dengannya.

Selepas Angkat Kaki: Saya memang patut bersara, kata Adnan Yaakob

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob membayangkan hasrat untuk tidak bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang.
Adnan berkata hasrat itu dibuat kerana beliau sudah lama membabitkan diri dalam politik iaitu lebih 30 tahun.
Bagaimanapun, katanya setakat ini beliau melihat belum ada calon yang sesuai untuk menggantikannya tempatnya sebagai menteri besar, lapor BH Online hari ini.
"Saya sudah lama berpolitik, kalau saya bersara pun patut," katanya ketika ditemui selepas perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Ketereh 2016 di Dewan Tun Abdul Ghaffar Baba Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK), Peringat, Kota Bharu hari ini.
Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Ketua Penerangan Umno yang juga Ketua Umno Bahagian Ketereh, Tan Sri Annuar Musa dan Ketua Pemuda Umno Bahagian Ketereh, Mohd Azam Ismail.
Bagaimanapun Adnan berkata, beliau menyerahkan keputusan itu kepada pucuk pimpinan parti dan akan meneruskan gerak kerja memperkasakan Umno di Pahang dan seluruh negara.
Semalam, Adnan membuat kejutan dalam sidang Dewan Undang Negeri Pahang apabila mengangkat kaki dan mengepit pen menggunakan jari kakinya.
Tindakan itu dilakukan bagi menjawab dakwaan bahawa beliau mengalami masalah kesihatan.
"Saya berpendapat, walaupun kesihatan saya masih hebat, namun tidak ramai dapat melakukan begini," katanya dipetik dari rakaman audio yang diperoleh Malaysiakini.
Turut kedengaran ada ADUN wanita dalam dewan berkenaan beristighfar apabila Adnan bertindak di luar jangkaan.

Tony Fernandes layak jadi presiden FAM, kata bekas ketua jurulatih negara

Orang kenal Fernandes; dia kendali QPR yang berada dalam Liga Inggeris, dia ada kemahiran dan pengetahuan tentang bola sepak profesional.
PETALING JAYA: Kesudian Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes untuk menerajui Persatuan Bola Sepak Negara Malaysia (FAM) sebagai presiden, disokong bekas ketua jurulatih negara, B Satianathan.
Presiden Persatuan Jurulatih Bola Sepak Malaysia (PJBSM) itu berkata Fernandes mempunyai pengalaman, pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan.
“Ini satu berita baik. Orang kenal dia (Fernandes); dia kendali Queens Park Rangers yang berada dalam liga Inggeris, dia ada kemahiran dan pengetahuan tentang bola sepak profesional.”
Menjelaskan ciri yang perlu pada peneraju badan induk bola sepak negara, Satianathan berkata calonnya mesti berwawasan dan mampu merangka rancangan pembangunan bola sepak yang menyakinkan.
Selain daripada pengalamannya di QPR, Satianathan percaya kepakaran perniagaan Fernandes akan membantu pembangunan bola sepak negara daripada aspek kewangan.
“Sekiranya dia boleh bawa dana, dia boleh bangunkan bola di peringkat akar umbi. Kita semua tahu dari zaman 80an sehingga sekarang tidak ada pembangunan bola di peringkat akar umbi.
“Kalau ada bukan secara menyeluruh, malah kalau ada yang sudi buat mereka akan minta dana dengan FAM, kalau tak ada dana tak jalan,” jelasnya.
Terdahulu, memetik laporan FourFourTwo (FFT), Fernandes melahirkan kesediaannya untuk menerajui FAM sebagai presiden sekiranya mendapat sokongan ahli gabungan FAM pada kongres 2017 badan itu nanti.

‘Kalau kerajaan simpan duit, sekarang boleh digunakan’ – Ikram


'Kalau kerajaan simpan duit, sekarang boleh digunakan' - Ikram

Negara tidak dibebani masalah kewangan kritikal jika kerajaan sebelum ini mengamalkan pengurusan kewangan berhemah, kata Ketua Biro Penyelidikan IKRAM, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.
“Kalau selama ini kita simpan duit, sekarang dapat membantu, boleh pakai duit tabung itu. Sekarang ini rakyat tanggung sendiri. Kerajaan tidak ada duit.
“Hutang isi rumah sahaja 90 peratus daripada daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Kalau campur (hutang) 1MDB lebih tinggi sebenarnya,” ujarnya dalam Diskusi Awam bertajuk “Laporan Keadaan Isi Rumah Negara: Di Mana Kita?” di ibu negara malam tadi.
Beliau berkata, masalah ekonomi bukan sahaja wujud di negara ini bahkan merupakan fenomena yang berlaku di seluruh dunia termasuk negara maju.
“Bezanya reputasi pemimpin mereka tidak teruk. Di Amerika pun ada MO tapi Michelle Obama (isteri Presiden). Jepun pula ada GST daripada enam kepada lapan kemudian 10 peratus tapi kerajaan di sana telus,” jelasnya.
Mengulas lanjut, beliau berkata, langkah meningkatkan pendapatan tidak mampu untuk menyelesaikan isu hutang isi rumah.
“Tidak semudah itu. Di Singapura, pendapatan jauh lebih tinggi daripada kita tetapi tetap mengalami masalah. Krisis di Amerika Syarikat pun boleh berlaku.
“Kos hidup tinggi, harga rumah tinggi. Sebab sistem yang diamalkan buat orang susah dan galakkan orang berhutang,” ujar Prof Dr Nazari.

Beri lesen pinjaman kepada pemaju, apa ganjaran yang Noh Omar dapat?

KUALA LUMPUR, 9 SEP: Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar disoal sama ada beliau ada mendapat apa-apa ‘faedah’ atau ‘keuntungan’ daripada cadangannya untuk membenarkan pemaju memberi pinjaman perumahan kepada pembeli.
“Apa yang beliau (Noh Omar) dapat daripada perjanjian ‘syaitan’ dengan para pemaju ini?
“Cadangannya itu ternyata bertujuan membantu pemaju untuk menjual rumah mereka pada harga yang melampau tinggi kepada pembeli yang tidak layak,” kata Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng.
Menurut Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan itu, skim baru tersebut membenarkan pemaju berperanan sebagai ‘ah long’ berlesen, apatah lagi dengan kadar faedah yang tinggi, iaitu 12 hingga 18 peratus.
“Baru saja dua bulan kembali ke Kabinet, Noh Omar telah memperlihatkan agenda sebenarnya yang tidak peduli dengan rakyat berpendapatan rendah dan sederhana, serta mereka yang tidak mampu membeli rumah yang semakin mahal.
“Dengan mengambil alih peranan bank untuk menyediakan kemudahan pinjaman perumahan, adakah Noh Omar sedang bekerjasama dengan ‘ah long’ untuk menyediakan dana kepada pemaju yang sedang kesempitan wang?” soalnya, sinis.
Sehubungan itu, Lip Eng meminta Kabinet segera memberi respons berhubung cadangan tersebut bagi mengelakkan kekeliruan terhadap pasaran kewangan dan hartanah negara.
“Apa yang lebih penting lagi, adakah Kabinet menyokong cadangan ini?” ujarnya.
Noh Omar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor semalam mengejutkan ramai pihak apabila mencadangkan agar pemaju perumahan diberi lesen pemberi pinjaman wang, kononnya untuk membantu pembeli rumah yang sukar membuat pinjaman bank.

Tony Fernandes sudi jadi Presiden FAM

Pemilik kelab Liga Inggeris Queens Park Rangers dan CEO Kumpulan AirAsia sedia ambil alih badan induk bola sepak negara jika mendapat sokongan ahli gabungan
Tony-Fernandes_fam_600
PETALING JAYA: Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan AirAsia sedia terajui Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebagai presiden sekiranya diberi peluang, lapor portal berita sukan hari ini.
Kesudian Fernandes itu dilaporkan FourFourTwo (FFT) memetik temubual tokoh korporat dengan Astro Arena di satu majlis AirAsia di Bangkok semalam.
Fernandes, pemilik kelab Liga Inggeris Queens Park Rangers (QPR), bagaimanapun perlukan sokongan ahli gabungan FAM pada kongres 2017 nanti.
“Jika saya diminta untuk ambil alih jawatan presiden, saya sedia pertimbangkan,” katanya kepada Astro Arena.
FAM sepatutnya mengadakan pemilihan pada 2018, selepas penggal jawatankuasa eksekutif 2014-2018 tamat. Namun hasrat Presiden Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk meletak jawatan sebelum tempoh penggalnya berakhir menyebabkan FAM terpaksa mengadakan kongres lebih awal.
Menurut FFT, exco FAM terima perletakan jawatan Tengku Mahkota Pahang tetapi memohon baginda supaya bertahan di kerusi panas itu sehingga tahun depan.
Semua exco lain akan turut meletak jawatan untuk mendapatkan mandat baharu mentadbir badan bola sepak kebangsaan.

DAP gesa siasat konspirasi pengubahan wang libatkan pegawai bank dan Jho Low

KUALA LUMPUR, 9 SEP: The Wall Street Journal (WSJ) dalam laporannya Selasa lepas mendakwa bahawa pegawai kakitangan Ambank telah bersubahat dengan ahli perniagaan Low Taek Jho dalam melakukan pengubahan wang haram melibatkan berbilion ringgit dana terkait 1MDB.
Menurut laporan akhbar antarabangsa itu, wang haram berkenaan kemudiannya dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan bantuan Low Taek Jho atau Jho Low yang mendakwa dirinya sebagai pemegang amanah akaun berkenaan.
Melalui transkrip perbualan pesanan ringkas aplikasi Blackberry antara Jho Low dengan pegawai bank itu yang didedahkan WSJ dalam laporan berkenaan, ahli perniagaan yang juga sekutu Najib itu menekankan sensitiviti akaun terbabit dan kerahsiaan berkaitan dengannya.
“Apa sahaja yang kamu lakukan, jangan hantar penyata kad kredit ke rumah perdana menteri,” demikian arahan Jho Low kepada pegawai bank terbabit seperti yang dipetik WSJ dalam transkrip perbualan itu.
Menyifatkannya sebagai mencemarkan reputasi baik institusi perbankan dan sistem kewangan di negara ini, Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua dalam satu kenyataan hari ini justeru menggesa agensi penguatkuasaan berkaitan menyiasat dengan segera dakwaan jenayah berkenaan.
“Perbualan di atas (antara Jho Low dan pegawai Ambank) menimbulkan kebimbangan utama mengenai konspirasi peringkat tinggi untuk membolehkan transaksi wang haram berlaku tanpa disoal siasat atau dikesan.

Gandingan Anwar-Mahathir sebabkan Najib tak tidur malam

Pertemuan Anwar dan Mahathir di mahkamah mengejutkan banyak pihak.Pertemuan Anwar dan Mahathir di mahkamah mengejutkan banyak pihak.
Gandingan semula bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan menjanjikan blok pembangkang yang kuat untuk menghadapi BN.
Pengarah komunikasi Amanah, Khalid Samad berkata, seluruh rakyat Malaysia tidak dapat menafikan ketokohan dua individu ini dalam arena politik tanah air.
“Kita mengharapkan suasana yang baru ini di mana Mahathir dan Anwar dapat memperbaiki hubungan antara mereka, dapat mendatangkan satu lonjakan sokongan terhadap pembangkang supaya usaha menjatuhkan Umno dan BN mendapat gelombang baru,” kata beliau pada sidang media di Wisma Amanah Negara di ibu negara.
Malah Khalid yang juga ahli Parlimen Shah Alam memberitahu, beliau secara peribadi pernah mencadangkan kepada Mahathir agar memikirkan cara bagaimana untuk menarik sokongan PKR terhadap parti baharu iaitu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam mengukuhkan blok pembangkang.
“Perjumpaan yang terakhir di Yayasan Perdana dua tiga bulan lepas, saya sendiri bercakap dengan Mahathir, dia mesti memikirkan bagaimanana menarik sokongan PKR dalam Pakatan Harapan dan PPBM supaya Najib tak boleh tidur malam,” katanya.

Ulama bukan raja, perlu berdepan rakyat

Pengarah Islamic Renaissance Front (IRF) Datuk Dr Ahmad Farouk Musa berkata bercakap melalui orang ketiga boleh menimbulkan kecelaruan.
rozana-sisPETALING JAYA: Sisters in Islam (SIS) hari ini memberi amaran jurang antara golongan ulama dan rakyat akan bertambah luas sekiranya golongan itu enggan bercakap kepada media.
Pengarah Eksekutif SIS Rozana Isa berkata demikian mengulas cadangan seorang ahli akademi yang menggesa mufti dan ulama tidak bercakap secara langsung dengan media dan meniru cara raja yang menggunakan pembantunya.
“Mufti seharusnya lebih kerap menggunakan media dalam menyampaikan maklumat terutama untuk berinteraksi dengan rakyat. Institusi mufti mempunyai pengaruh besar terhadap masyarakat harus berubah mengikut peredaran zaman dan keperluan masyarakat.
“Kita juga harus mengubah tanggapan bahawa masyarakat Islam di Malaysia mudah keliru dan tergugat akidah apabila berhadapan dengan pendapat yang berbeza. Kita seharusnya menggalakkan budaya perbincangan supaya kita boleh lebih mendalami agama,” katanya kepada FMT.
Portal pro-Amanah, Malaysia Dateline, sebelum ini memetik Pengerusi Majlis Dakwah Negara (MDN) Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid yang mahu mufti dan golongan “ilmuan” meniru raja Melayu yang tidak mendedahkan diri secara langsung kepada media.
“Kita perlu meniru raja Melayu yang tidak bercakap sendiri. Raja akan bercakap melalui pembantunya,” kata Mahmood, yang berkata mufti perlu hanya memberi kenyataan melalui majlis fatwa “kerana pengaruh mereka cukup besar dalam masyarakat”.
Tegas Rozana, kredibiliti mufti itu dinilai berdasarkan pandangan yang dikeluarkan dan bukan pada pihak media sahaja.
“Cadangan Dr Mahmood akan mengekang interaksi antara para mufti dengan media untuk memberi maklum balas serta-merta berkenaan isu-isu penting dan isu-isu semasa,” katanya.

Jika Khairy berani dedah skandal FAM, mengapa tidak 1MDB?

Teo Nie ChingTeo Nie Ching
Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin bertindak tepat apabila menyifatkan  maklumat yang terkandung dalam 'pendrive' melibatkan skandal rasuah Kesatuan Bolasepak Malaysia (FAM) adalah lebih penting daripada siapa yang mendedahkannya.
Beliau dilaporkan berkata, apa yang lebih penting adalah untuk mengetahui maklumat yang didedahkan dan bukannya siapa yang mendedahkan maklumat tersebut.
Namun soal Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching, adakah Khairy akan mengambil pendirian serupa dalam pendakwaan kepada Naib Presiden PKR Rafizi Ramli di bawah akta Rahsia Rasmi yang mendedahkan laporan audit 1MDB.
Apa yang penting kata Nie Ching, adakah menteri Umno itu sedia untuk mencadangkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menyahklasifikasi laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB itu dalam mesyuarat kabinet.
“Sama seperti peminat bolasepak yang kurang berminat untuk tahu siapa yang mendedahkan maklumat, rakyat Malaysia tidak kisah sekiranya maklumat yang didedahkan Rafizi itu adalah rahsia.
“Apa yang paling penting ialah maklumat tersebut,” ujar Nie Ching dilapor Roketkini.
Justeru, daripada menzalimi Rafizi Ramli dengan akta zalim, gesa Nie Ching, apa yang perlu kerajaan BN lakukan adalah menyahklasifikasi laporan Ketua Audit Negara berkenaan 1MDB supaya ia boleh dinilai oleh rakyat.
“Malah, jika Rafizi telah menyebabkan kekeliruan umum atau telah memfitnah 1MDB, beliau boleh didakwa di bawah undang-undang lain yang berkaitan,” jelasnya.

Lawyer: Wrong to compare Apandi with US AG

Lawyer and Pahang PKR Deputy Chairman Ahmad Nizam Hamid says the American AG is a Cabinet member under the US Constitution.
Ahmad Nizam Hamid.PETALING JAYA: It is wrong for lawyer Wan Azmir Wan Majid to compare Attorney-General (AG) Apandi Ali to his American counterpart, Loretta Lynch, says PKR lawyer Ahmad Nizam Hamid.
“To say US AG (Lynch) also appears together with President Barack Obama on the same stage (without anyone saying anything) is totally wrong.”
He said this in response to Wan Azmir’s statement today in Sinar Harian that calls for Apandi to step down for “dancing with ministers” is without basis.
Ahmad Nizam said under the American Constitution, their AG was a part of the presidential Cabinet and the position was appointed by the President.
“Our friend (Wan Azmir) does not understand the mechanisms of American administration,” he added.
Wan Azmir had told the Malay daily today that those who asked Apandi to step down showed they had nothing else better to pick on.
He said Lynch had appeared on the same stage with Obama but this did not mean they had shared interests.
In a 26-second video, Apandi was seen dancing with a few ministers, namely Natural Resources and Environment Minister Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Communications and Multimedia Minister Salleh Said Keruak, Energy, Green Technology and Water Minister Maximus Ongkili as well as Ministers in the Prime Minister’s Department Azalina Othman Said and Nancy Shukri during a Merdeka Day parade.
Former Batu Kawan Umno Deputy Chief Khairuddin Abu Hassan had said Apandi should resign as Apandi had “crossed a professional and ethical line” by dancing publicly with Cabinet members.
He submitted memorandums to the AG’s Chambers and Prime Minister’s Office calling on Apandi to quit.

Pakar ekonomi: Secara teori negara boleh bankrap jika hutang melebihi 55%

'Tetapi Malaysia punyai sumber pendapatan yang agak kukuh dan tetap, maka tidak sesuai dibandingkan dengan situasi ekonomi Greece
kbarjoyi-bardai_dnk_ringgit_600
PETALING JAYA: Secara teori Malaysia boleh muflis sekiranya nisbah hutang semasa negara berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) melebihi 55%, namun hakikatnya ia bukan semudah itu, kata pakar ekonomi Prof Dr Barjoyai Bardai.
Beliau menjelaskan kadar 53%, yang diuar-uarkan melalui media sosial dan laporan media, sebenarnya titik potong (cut-off point) mengikut kebiasaan.
“Kalau naik terlampau tinggi melebihi 55% itu merupakan tanda-tanda awal negara akan mengalami masalah kewangan yang besar yang boleh menjadikan ia bankrap.
“Walaupun hutang negara semakin tinggi tetapi kita mempunyai sumber pendapatan yang agak kukuh dan agak tetap…maknanya tidak bergantung kepada satu-satu sektor.
“Kita pasti pertumbuhan 4% mampu dicapai seperti yang disasarkan iaitu KDNK negara akan melebih 1.2 trilion. Ini akan memberi kesan berganda untuk kita terus kukuh,” kata pensyarah Universiti Tun Abdul Razak (Unitar) itu ketika dihubungi FMT.
Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan menyatakan nisbah semasa 53.4% bagi hutang berbanding KDNK masih terkawal walaupun lebih tinggi berbanding 2007 (40.1%).
Menurut Rahman, kadar ini adalah rendah jika dibandingkan dengan kadar antara 1980 hingga 1985 apabila nisbah hutang berbanding KDNK melonjak daripada 44.0% kepada 103.4% dan kekal di tahap melebihi 55% sehingga tahun 1994.
“Jika kita tidak muflis ketika kadar 103.4% pada tahun 1985, bagaimana mungkin kita boleh menjadi bankrap pada kadar 55%?” kata menteri, menjawab beberapa mesej berkaitan ekonomi negara yang tersebar luas menerusi aplikasi sosial WhatsApp.

Kos RM650 juta Taman Tugu untuk 4 komponen, kata Khazanah

Tan Sri Azman Mokhtar berkata jumlah yang tinggi itu berfokus kepada komponen taman, pusat inovasi dan pembelajaran serta meningkatkan hubungan laluan di sekitarnya.
azman-mohktar
KUALA LUMPUR: Kos sebanyak RM650 juta untuk mewujudkan Taman Tugu meliputi 4 komponen termasuk penyenggaraan selama 10 tahun, kata Pengarah Urusan Khazanah Nasional Berhad (Khazanah), Tan Sri Azman Mokhtar.
Azman berkata kos tersebut tidak hanya difokuskan kepada komponen taman semata-mata sebaliknya ia juga termasuk pusat inovasi dan pembelajaran serta meningkatkan hubungan laluan di sekitarnya seperti yang dirancang.
“Kita akui ia satu jumlah yang besar. Kalau kita ambil kira kos untuk taman hanya suku saja daripada kos itu, manakala untuk pokok (penebangan dan penanaman semula pokok), 5% saja.
“Tetapi kita laburkan juga untuk komponen ‘connector’ (hubungan) yang kita rancang dan kos penyenggaraan untuk 10 tahun,” katanya kepada pemberita selepas program ‘Taman Tugu Public Engagement Sessions’ di sini hari ini.
Kira-kira 300 peserta terdiri daripada orang awam menyertai sesi pertama yang diadakan di Mercu UEM, KL Sentral di sini, hari ini.
Projek Taman Tugu yang dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Ahad lalu merupakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat Khazanah dalam mentransformasikan kawasan hutan sekunder di belakang Tugu Negara menjadi taman rimba kota.

RM650 juta bina Taman Tugu tak masuk akal, kata Khalid Ibrahim

"Lebih-lebih lagi apabila kos tanah langsung tidak wujud, diberi "percuma" oleh kerajaan pusat," kata bekas menteri besar Selangor
Khalid-Ibrahim_tugu_600PETALING JAYA: Bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyertai suara mengkritik cadangan projek Taman Tugu, kerana angka yang diperuntukkan terlalu tinggi.
“Jelas bahawa projek yang dijangka menelan belanja RM650 juta terlalu tinggi dan tidak munasabah hatta setelah diambil kira kos pembinaan infrastruktur dan bangunan seperti dalam perancangan.
“Jadi, tidaklah menghairankan jika ramai yang musykil dengan metodologi penilaian yang digunapakai oleh Khazanah Nasional Berhad dan Perbendaharaan Negara/Unit Perancang Ekonomi sehingga mewajarkan nilai yang begitu tinggi,” katanya di Facebook.
Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembinaan projek Taman Tugu, terletak di tanah seluas 26.7 hektar berhampiran Tugu Negara. Projek bertujuan mengangkat taraf Kuala Lumpur menjadi kotaraya bertaraf dunia.
Khazanah Nasional Berhad akan membiayai 75% (RM500,000) kos projek itu.
Khalid berkata: “…Untuk mendapat gambaran lebih jelas, saya telah menghubungi rakan lama, Dato’ Haji Ali Ahmad yang mempunyai pengalaman luas 30 tahun dalam pembukaan dan pengurusan ladang di Guthrie.”
“Menurut anggaran paling tinggi berdasarkan pengalaman beliau, saya difahamkan bahawa kos pembersihan dan perataan tanah, penanaman dan penjagaan pokok kelapa sawit dari tunas hingga penuaian adalah sekitar RM21 juta setiap 1,000 hektar atau hanya RM21,000 per hektar.”
Justeru, kos keseluruhan pembinaan taman hutan hujan itu tidak sepatutnya semahal yang diumumkan.

Bekas ketua Umno Pasir Puteh keluar parti, dijangka sertai PPBM

Kamarudin Md NorKamarudin Md Nor
Bekas Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Datuk Kamarudin Md Nor hari ini menghantar surat berhenti menjadi ahli kepada Setiausaha Agong Umno sekaligus menguatkan desas-desus beliau akan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
Surat satu perenggan itu dihantar ke Ibu Pejabat Umno Malaysia di Tingkat 38, Menara Dato' Onn, Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur.
"Saya menulis surat ini untuk memaklumkan kepada YB Dato' Seri selaku Setiausaha Agong Umno bahawa mulai hari ini saya telah keluar dari Umno dan telah berhenti menjadi ahli parti tersebut.
"Keputusan ini saya ambil dengan fikiran yang waras dan tanpa ada paksaan daripada sesiapapun," kandungan surat bertarikh 9 September 2016 itu dipetik.

Selain mengetuai Umno Bahagian Pasir Puteh, Kamarudin juga ialah mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Semerak, bekas Setiausaha Agung Abim dan bekas Setiausaha Agung WAMY (World Association of Muslim Youths) Asia Pacific yang beribu pejabat di Qatar.
Bekas menteri kabinet kelahiran Kelantan, Datuk Zaid Ibrahim baru-baru ini mendedahkan kemungkinan Kamarudin menyertai PPBM.
PPBM dan Amanah yang dipimpin Datuk Husam Musa kata Zaid, mampu mengambil alih Kelantan daripada Pas yang disifatkannya sebagai 'parti yang tidak lagi berguna'.
"Parti Bersatu di bawah Kamaruddin Mat Noor, Dr Zayadi Awang Noh dari Bachok dan Sazmi Miah dari Machang misalnya, boleh bekerjasama dengan Datuk Husam dan merampas Kelantan dari parti yang tak berguna ini. Selamat berjuang!" tulisan Zaid dipetik.
Surat pemakluman keluar daripada Umno oleh Kamarudin.Surat pemakluman keluar daripada Umno oleh Kamarudin.

Pemuda UMNO tidak kisah amal politik cara kampung

Azmin has no time for Noh Omar

EPF records RM8.44b income for Q2 2016

DBKL 'Datuk Seri' faces 18 corruption charges

Beralih dari ‘orang minyak’ kepada industri kreatif, saran ahli ekonomi

Malaysia harus mempelbagaikan sumber pendapatan dengan tidak terus terlalu bergantung kepada industri sawit dan petroleum.
Dr Yusof SaariDr Yusof SaariPensyarah kanan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Mohd Yusof Saari berkata, usaha Korea Selatan dalam memajukan industri kreatif boleh dicontohi.
“Kita ini ‘orang minyak’. Kita masih bergantung pada minyak iaitu sawit dan petroleum. Kalau lembap dua ini, itu yang kita terjejas.
“Kenapa ramai orang kita pergi Korea sampai peniaga di sana faham cakap Melayu? Sebab industri kreatif seperti filem dan pelancongan maju di sana.
“Korea buat pelaburan pada industri kreatif bermula dengan (filem) Winter Sonata,” ujarnya dalam Diskusi Awam bertajuk “Laporan Keadaan Isi Rumah Negara: Di Mana Kita?” di ibu negara malam tadi.
Beliau berkata, Malaysia sebenarnya mengalami masalah struktur serta tidak konsisten daripada segi pelaksanaan polisi sehingga menyebabkan berlaku peningkatan kos barangan makanan walaupun harga minyak turun.
“Struktur kita bermasalah. Kenapa harga makanan tidak turun padahal harga minyak turun? Kita memerlukan perubahan struktur. Buatlah subsidi sana, sini, masalah (peningkatan kos sara hidup) tidak berubah,” jelasnya dalam program anjuran Sekolah Demokrasi itu.
Mengulas lanjut, Dr Yusof memberitahu peningkatan pendapatan isi rumah tidak seiring dengan Indeks Harga Pengguna (IHP) iaitu ukuran bagi kenaikan purata harga barangan dan perkhidmatan.
Menyentuh tentang laporan pendapatan isi rumah dibentangkan Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) baru-baru ini, beliau berkata, laporan berkenaan perlu mengambil gambaran lebih komprehensif termasuk tentang pendapatan boleh guna.

Rafizi: Benarkan pemaju beri pinjaman boleh tarik ‘derma’ politik RM500 juta

Setiausaha Agung PKR mengesyaki kebenaran untuk pemaju beri pinjaman skim BN untuk mendapatkan dana PRU14
rafizi_rumah
PETALING JAYA: Jika satu lesen menarik derma RM100 juta, lima lesen mampu menarik “derma” politik sehingga RM500 juta, begitu kata Rafizi Ramli mengenai keputusan kerajaan membenarkan pemaju menawarkan pinjaman kepada pembeli hartanah.
Berkuatkuasa semalam, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata lesen peminjam wang akan diberi kepada pemaju supaya mereka boleh menyediakan pinjaman perumahan sehingga 100% kepada pembeli, termasuk pembeli rumah kedua dan permohonan mereka yang ditolak.
“Saya khuatir keputusan Kerajaan Pusat ini adalah jalan belakang ke arah itu dan sebagai balasan, kumpulan pemaju besar yang diberikan lesen perlu “menderma” sejumlah yang besar kepada BN,” kata Setiausaha Agung PKR itu.
Menurut Tan Sri Noh Omar, kadar faedah untuk pinjaman melalui skim ini tidak boleh melebihi 12% untuk pinjaman bercagar dan 18% jika tanpa cagaran, manakala kumpulan sasaran pembiayaan diserahkan kepada budi bicara pemaju.
Rafizi berkata keputusan kerajaan itu jika disingkap mendedahkan sikap tidak mengambil hirau harga rumah yang dipacu pemaju terbesar adalah diluar kemampuan rakyat.
Malah, Ahli Parlimen Pandan itu meramalkan lebih banyak projek perumahan diluar kemampuan rakyat akan dibangunkan dengan alasan pembeli kini boleh meminjam 100%, pada kadar faedah yang ditawarkan kegiatan Ah Long.
“Membenarkan pemaju untuk memberikan pinjaman perumahan kepada peminjam yang tidak layak kerana pendapatan mereka tidak padan dengan ansuran bulanan adalah satu tindakan membina portfolio peminjam tidak boleh bayar.

Borang Ahli PPBM Diedar 14 September - TSMY

Muhyiddin Kurang Gembira Tak Boleh Guna Bersatu

Mahathir Ajak Pembangkang Bersatu Tumbangkan BN

"Nanti saya suruh Noh Omar jumpa kerani dan terang pada dia," kata Azmin

"Baguskan jika orang politik contohi ahli sukan," kata Salleh Keruak

Kos RM650 juta pembinaan Taman Tugu untuk 10 tahun akan datang, kata Azman

Taman Tugu: Tan Sri Azman enggan ulas, hanya 'bye' sambil berdedar

Bantu Mazlan untuk terus bela nasib peneroka

Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu menyeru semua rakyat prihatin untuk bersama membantu Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman yang kini berhadapan dengan perintah bayaran RM500,000 oleh mahkamah.
Buku karangan Mazlan Aliman tentang Felda.
Buku karangan Mazlan Aliman tentang Felda.
Menurut Mohamad, Mazlan antara aktivis masyarakat yang sangat disegani kawan dan lawan yang telah banyak menghabiskan kehidupannya kepada memperjuangkan hak peneroka dan golongan tertindas di seluruh negara.
"Di saat ada pemimpin negara membolot harta untuk kekayaan sendiri, Mazlan pula bergolok bergadai turun naik mahkamah dalam menyuarakan hak para peneroka yang ditindas.
Pengorbanan beliau bukan sedikit. Kegigihan beliau bersama anggota Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak) dalam mengangkat martabat para peneroka felda tiada tandingannya," kata Mohamad dalam satu kenyataan.
Mazlan diperintahkan membayar jumlah itu kepada Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), ekoran buku yang ditulis beliau berjudul "FELDA... Dulu Tolong Sekarang Ah Long" dalam menceritakan keperitan hidup warga peneroka yang terpaksa berhadapan kerenah pentadbiran Felda.
Bagaimanapun beliau telah disaman oleh Felda kerana didakwa memfitnah.
Menurut Mohamad, sebagai rakyat Malaysia termasuk warga peneroka, perlu membantu Mazlan yang berhadapan dengan bankrupsi jika gagal membayar jumlah itu.
"Menyumbanglah setakat termampu walaupun hanya RM10 supaya Mazlan boleh terus membela nasib mereka yang ditindas," katanya.
Sumbangan boleh disalurkan terus ke akaun Pusat Penggerak Mobilisasi Akaun No: 564258576644 (Maybank) dengan maklumkan maklumat sumbangan anda ke nombor 017-7709869 (Rahmat).

Pegawai atasan DBKL didakwa 18 pertuduhan rasuah RM4.99 juta

Pengarah Eksekutif DBKL Datuk Seri Syed Afendy Ali Syed Abid Ali dibenarkan diikat jamin sebanyak RM1 juta dengan seorang penjamin.
Syed-Afendy-Ali-Syed-Abid-AlKUALA LUMPUR: Seorang pengarah eksekutif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) didakwa di Mahkamah Sesyen hari ini atas 18 pertuduhan kerana menerima rasuah dan aset berjumlah RM2.9 juta.
Datuk Seri Syed Afendy Ali Syed Abid Ali didakwa mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) dan Kanun Keseksaan.
Tertuduh mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan dan mohon dibicarakan.
Hakim Allaudeen Ismail membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM1 juta dengan seorang penjamin dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah.
Hakim bagaimanapun membenarkan Syed Affendy membayar setengah daripada nilai ikat jamin iaitu RM400,000 hari ini sementara selebihnya perlu dijelaskan sebelum Rabu depan.
Di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM, Syed Afendy dituduh menerima rasuah untuk isterinya dalam bentuk rumah kedai bernilai lebih RM900,000.
Jika disabitkan bersalah, tertuduh boleh dipenjarakan maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda jumlah atau nilai suapan, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.
Syed Afendy juga didakwa dengan 8 lagi pertuduhan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan kerana mengambil aset bernilai dalam bentuk 8 unit kondominium.
Jika disabitkan bersalah, tertuduh boleh dipenjarakan sehingga 2 tahun atau denda.
Syed Afendy, yang diwakili peguam M Athimulan, tiba di mahkamah ditemani isterinya yang berbaju kurung dan tudung berwarna biru.

Tiada masalah kerja dengan Anwar, kata Dr Mahathir

Katanya, beliau boleh bekerja dengan Lim Kit Siang, penentang terbesarnya jadi mengapa tidak dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Mahathir-Anwar-Kit-Siang
PUTRAJAYA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada alasan mengapa beliau tidak boleh bekerjasama dengan bekas timbalannya yang juga pernah menjadi musuhnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Jika saya boleh bekerja dengan Lim Kit Siang, kenapa tidak boleh kerja dengan Anwar?,” katanya ketika ditemui wartawan selepas mesyuarat dengan Pendaftar Pertubuhan untuk memuktamadkan kelulusan Parti Pribumi Bersatu Malaysia hari ini.
Beliau berkata demikian ketika ditanya jika mereka ada bercakap mengenai kemungkinan kerjasama di antara partinya dan PKR, ketika pertemuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin.
Dr Mahathir berkata kerjasama seumpama itu tidak dibincangkan pada pertemuan bersejarah mereka, kali pertama sejak beliau memecat Anwar daripada jawatan timbalan perdana menteri, 18 tahun lalu.
Bagaimanapun, katanya kerjasama antara parti pembangkang diperlukan jika mahu memenangi pilihan raya umum akan datang.
“Bila pembangkang bertanding sebagai parti yang berasingan daripada pakatan pembangkang, mereka sebenarnya berjuang untuk BN, kerana dalam pertembungan 3 penjuru, ada kemungkinan besar BN akan menang, bukan parti lain.
“Sama juga jika parti tidak mahu menyertai pakatan pembangkang, mereka sebenarnya berjuang untuk BN, memastikan BN kekal sebagai kerajaan Malaysia,” katanya.
Ditanya mengenai penyertaan PAS dalam gabungan pembangkang, Dr Mahathir berkata ia terserah kepada mereka dan parti lain.
Bersatu ialah parti serpihan Umno dibentuk untuk menentang BN dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang didakwa kumpulan itu melakukan kesalahan rasuah.

Anak Anwar, Nuha akui tidak lagi marah Dr M

Nuha menganggap kehadiran Dr Mahathir bertemu dengan Anwar membuktikan bapanya tidak bersalah tetapi dianiaya.
nuha-anwarPETALING JAYA: Nurul Nuha Anwar akui dirinya sudah cukup dewasa untuk memahami situasi politik semasa dan cara dia menyimpul pertemuan di antara bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Anak kedua bekas timbalan perdana menteri yang kini menginjak usia 32 tahun menjelaskan dirinya tidak lagi seperti di zaman remaja yang penuh dengan rasa marah melihat penganiayaan berterusan yang dilakukan terhadap bapanya.
“Jangka masa 18 tahun cukup lama dan mengubah saya. Saya banyak belajar dari papa dan mama walaupun terkilan melihat papa yang masih dianiaya. Diktator lama sudah turun, tetapi diktator baru masih ada,” katanya kepada FMT.
Dia yang terkejut dan tergamam seketika akui pertemuan itu juga menjadi bahan bukti yang jelas bapanya tidak bersalah tetapi dijadikan mangsa politik kepimpinan ketika itu.
“Beliau terus dianiayai menggunakan taktik yang sama tetapi di bawah diktator baharu pula. Cuma saya sebagai anak amat berbangga apabila papa berjiwa besar, bersalaman malah senyum lagi.
“Ini menunjukkan kita perlu terus mara ke hadapan sekarang. Walaupun ada peristiwa pahit yang dilalui, dipecat, dipukul dan dimasukkan di penjara atas fitnah sama,” katanya.
Anwar menjalani hukuman penjara 5 tahun, dibawa menghadiri permohonannya menghalang penguatkuasaan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 pada 5 September lalu.
Beliau mendakwa Akta MKN 2016 tidak berperlembagaan dan tidak sah kerana dikuatkuasakan menurut Fasal 66 (4A) Perlembagaan Persekutuan justeru menuntut pembatalan serta perintah injunksi menghalang penguatkuasaan MKN.
Dr Mahathir dan Anwar buat pertama kali bertemu pada hari tersebut selepas 18 tahun Anwar dipecat sebagai timbalan perdana menteri.
Dr Mahathir bertindak memecat Anwar 2 September, 1998 selepas dituduh menyalah guna kuasa dan salah laku seks.
Pemecatannya mencetuskan demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur.

LRT berhenti mengejut, penumpang terpaksa jalan atas rel

Kejadian berlaku 9 pagi tadi apabila tren dari Datuk Keramat ke Jelatek tiba-tiba berhenti di atas trek menyebabkan penumpang terperangkap di dalam tren selama 20 minit.
lrt
KUALA LUMPUR: Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) sekali lagi mengalami gangguan, kali kedua minggu ini, dengan membabitkan laluan Setiawangsa-KLCC.
Kejadian berlaku pada waktu puncak 9 pagi tadi apabila sebuah tren dari Datuk Keramat menuju ke Jelatek tiba-tiba berhenti di atas trek di antara Stesen Datuk Keramat dan Damai menyebabkan penumpang terperangkap di dalam tren selama 20 minit.
Seorang penumpang, Yuen Jan Li, 29, berkata kira-kira 9.10 pagi, tren itu tiba-tiba brek secara mengejut sebelum terus berhenti mengakibatkan lampu dan pendingin hawa turut terpadam.
“Pada mulanya saya ingat ia perkara biasa, namun, setelah 20 minit terperangkap di dalam tren yang sesak orang ramai mula panik dan kami cuba cari butang interkom tetapi tidak jumpa,” katanya.
Yuen berkata tidak lama kemudian, ada pihak dipercayai kakitangan LRT membuka pintu tren dari luar dan mengarahkan semua penumpang keluar dan berjalan di atas trek menuju ke Stesen Damai yang mengambil masa hampir 10 minit.
“Semua penumpang terpaksa berjalan di atas trek yang sedikit licin berikutan hujan renyai sejak awal pagi ini. Dalam tren itu juga ada wanita mengandung, saya tak dapat bayangkan macam mana dia nak berjalan di atas trek itu,” katanya.
Beliau yang dalam perjalanan ke tempat kerja di Jalan Ampang, terpaksa mengambil perkhidmatan Grabcar kerana dimaklumkan tiada bas shuttle disediakan pihak Prasarana.
Yuen turut melahirkan kekesalannya mengenai perkhidmatan LRT yang sering kali tergendala terutama pada waktu puncak.
Difahamkan, Prasarana akan mengadakan sidang media pada 3 petang ini bagi menerangkan masalah yang berlaku itu.

Rumah OKU dilelong tanpa notis, BSN digesa bertimbang rasa

Selepas ditimpa kemalangan pada Jun 2015 semasa bekerja di sebuah syarikat kimpalan besi, Balan lumpuh di bahagian bawah badan dan kini menunggu pampasan.
bala-perumalKUALA LUMPUR: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini digesa membantu kes melibatkan seorang pemilik rumah kurang upaya yang berdepan tindakan Bank Simpanan Nasional melelong rumahnya.
Setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) Seremban, Tinagaran Subramaniam, berkata ada sesuatu yang tidak kena dalam masalah yang menimpa Balan Perumal sejak Julai 2015.
Balan yang membeli rumah di Taman Seremban Jaya pada 2015 membayar ansuran perumahan sebanyak RM700 setiap bulan kepada BSN.
Selepas ditimpa kemalangan pada Jun 2015 semasa bekerja di sebuah syarikat kimpalan besi, Balan lumpuh di bahagian bawah badan sekaligus hilang keupayaan berjalan.
“Sejak kejadian itu saya diarahkan untuk berehat. Saya mendapatkan rawatan berterusan di Hospital Besar Seremban.
“Saya memaklumkan kepada pihak BSN mengenai masalah ini. Mereka sedia maklum tentang proses tuntutan insuran. Kenapa kena teruskan proses lelongan rumah saya?
“Tidak adil bagi warga OKU seperti saya, mereka melelong rumah saya tanpa sebarang notis,” katanya.
Balan berkata bayaran ansuran rumah hanya tergendala selepas kemalangan itu.
Menurutnya, kakaknya Devi Perumal berjumpa dengan pegawai di ibu pejabat BSN yang turut terperanjat mendengar penjelasannya.

Khairuddin serah video peguam negara berjoget dengan menteri

Hakim Datuk Hanipah Farikullah akan bertemu semua pihak berkaitan permohonan semakan kehakiman difailkan bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan itu pada 19 September.
khairuddin-ag
KUALA LUMPUR: Bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang mempertikaikan pelantikan Tan Sri Apandi Ali sebagai peguam negara, memfailkan afidavit bersama klip video peguam tertinggi negara itu sedang menari dengan beberapa menteri ketika perarakan Merdeka baru-baru ini, di mahkamah hari ini.
Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla, yang mewakili Khairuddin berkata anak guamnya melampirkannya dalam dokumen mahkamah mendesak Apandi meletakkan jawatan.
Haniff berkata video itu, sebagai bukti baharu difailkan 2 hari lalu walaupun Mahkamah Tinggi menetapkan 19 November untuk menyampaikan keputusannya terhadap permohonan semakan kehakiman yang difailkan Khairuddin.
“Melihat kepada perkembangan terbaru ini, kami dan peguam kerajaan akan menemui hakim pada 19 September bagi pengurusan kes,” katanya.
Pada Isnin, Khairuddin dan beberapa yang lain ke Pejabat Peguam Negara di Putrajaya untuk menyerahkan surat dan mendesak Apandi meletak jawatan selepas klip video menunjukkan beliau menari bersama menteri kanan menjadi viral di media sosial.
Khairuddin sebelum ini memfailkan semakan kehakiman untuk mengetepikan keputusan Apandi pada 26 Januari yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak melakukan kesalahan jenayah berhubung 3 kertas siasatan difailkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dua jawatan dalam perlembagaan parti agar ia lebih telus, kata Muhyiddin

Kunjungan barisan ahlijawatankuasa protem PPBM untuk memberikan penjelasan mengenai perlembagaan parti dan menerima sijil rasmi pertubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.Kunjungan barisan ahlijawatankuasa protem PPBM untuk memberikan penjelasan mengenai perlembagaan parti dan menerima sijil rasmi pertubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tujuan mereka memasukkan dua jawatan Pengerusi dan Presiden pada perlembagaan adalah sebagai mekanisme menjadikan parti itu  berada dalam keadaan telus.
"Tujuan kita masukkan jawatan presiden dan pengerusi dalam perlembagaan parti adalah untuk mengadakan satu 'check and balance' supaya parti kita agak telus, dan segala perjalanan parti dibuat atas dasar itu.
"Kedua, ia membolehkan parti dilihat sebagai parti yang mengikut kehendak rakyat," katanya kepada media.
Semalam Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata kelulusan kepada parti baharu yang diasaskaan oleh Tun Dr Mahathir itu, diberikan secara dasar kerana PPBM katanya, perlu terlebih dahulu menjelaskan lebih lanjut peranan pengerusi dan presiden parti sebelum surat rasmi kelulusan dikeluarkan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS).,
Justeru hari ini Dr Mahathir,Muhyiddin Datuk Seri Muhkriz Mahathir dan ahli jawatakuasa protem yang lain berkunjung ke ibu pejabat RoS di Putrajaya untuk memberikan penjelasan lanjut berhubung kandungan perlembagaan parti itu.
Muhyiddin juga menjelaskan mereka membuat sedikit pindaan pada logo parti itu.
"Walaupun tidak gembira kita mengunakan akroname Bersatu kerana 'catchy' bagaimanapun saya tidak mahu mempertikaikannya apa yang penting parti ini telah diluluskan, kita juga akan membuat sedikit pindaan kepada logo parti," ujarnya dalam sidang media diadakan selepas pertemuan dengan pegawai RoS pagi ini.

Along Berlesen: Rafizi sifatkan cadangan Noh Omar sebagai keputusan paling gila

Keputusan Benarkan Pemaju Memberi Pinjaman Perumahan: Membunuh Ekonomi, Membunuh Rakyat, Risiko Menjadi Sumber Dana PRU14 Terlalu Tinggi

 


Belum pun kejutan dari pengumuman membelanjakan RM650 juta untuk menaiftaraf Taman Tasik Perdana luntur, pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak membuat satu lagi kejutan baru yang lebih tidak masuk akal. Kali ini kejutan dibuat oleh Dato’ Seri Noh Omar, Menteri Perumahan dan Kesejahteraan Bandar yang mengumumkan keputusan Kerajaan Persekutuan untuk meluluskan lesen memberi pinjaman perumahan kepada pemaju-pemaju besar seperti Kumpulan Sunway, EcoWorld, Mah Sing dan Glomac.
Pengumuman ini dibuat tanpa ada sebarang perbincangan awam dengan “pihak yang berhak” (stakeholders) terutamanya golongan pembeli, para ekonomi, sektor kewangan apatah lagi Ahli Parlimen. Saya tidak pernah mendengar sekali pun dalam masa setahun yang lepas pimpinan Bank Negara Malaysia membuat kenyataan mengenai perkara ini sedangkan ia membawa perubahan paling besar kepada sektor kredit perumahan yang dikawalselia oleh Bank Negara Malaysia.
Mengambil kira pengumuman sebelum ini seperti menaiktaraf Taman Tasik Perdana berjumlah RM650 juta, saya semakin cenderong mengesyaki bahawa keputusan-keputusan yang membawa risiko kewangan besar kepada rakyat dan negara ini bukanlah keputusan berhubung pertimbangan dasar (not driven by policy framework) tetapi satu skim untuk mendapatkan dana Pilihanraya Umum 14 (PRU14) Barisan Nasional.
Saya telah nyatakan secara terbuka analisa saya bahawa satu-satunya faktor yang mengekang Dato’ Seri Najib Tun Razak memanggil PRU14 lebih awal ialah kekurangan dana memandangkan apa-apa dana yang diselewengkan dari 1MDB kini dibekukan di negara-negara lain. Dengan belanja PRU yang mencecah beberapa billion ringgit, Dato’ Seri Najib Tun Razak dan kepimpinan Umno mesti mencari sumber baru.
Membenarkan pemaju besar menawarkan khidmat memberi pinjaman kepada pembeli samalah seperti memberikan lesen institusi kewangan kepada pemaju-pemaju besar ini. Kalau pada awalnya sebuah anak syarikat ditubuhkan hanya untuk memberikan pinjaman perumahan kepada pembeli rumah dari kumpulan pemaju itu, lama-kelamaan hartawan besar yang memiliki kumpulan pemaju ini boleh sahaja melobi supaya lesen mereka diperluaskan untuk berfungsi sebagai sebuah bank.
Lesen membuka institusi kewangan atau bank di negara ini adalah cukup berharga kerana selepas krisis kewangan 1997/98, dasar penggabungan institusi kewangan menghadkan bank kepada beberapa kumpulan besar sahaja demi mengelakkan risiko bank kecil yang bermasalah mencetuskan wabak kewangan yang berjangkit. Sejak proses penggabungan itu selesai lebih 15 tahun lalu, tidak ada satu kumpulan perbankan baru pun yang dibenarkan.
Saya khuatir keputusan Kerajaan Pusat ini adalah jalan belakang ke arah itu dan sebagai balasan, kumpulan pemaju besar yang diberikan lesen perlu “menderma” sejumlah yang besar kepada Barisan Nasional. Jika satu lesen menarik derma sebanyak RM100 juta (iaitu jumlah yang kecil bagi satu lesen institusi kewangan), 5 lesen mampu menarik “derma” politik sehingga RM500 juta.
Saya lebih rela dibuktikan salah dan disaman di mahkamah jika pertanyaan saya ini dianggap fitnah daripada membenarkan perkara ini diteruskan kerana kesannya (selain dari rasuah politik) adalah terlalu besar kepada rakyat.
Saya senaraikan 3 risiko terbesar yang akan membunuh rakyat dan membunuh ekonomi jika perkara ini diteruskan:

Bersatu terima sijil pendaftaran RoS

Tan Sri Muhyiddin Yassin menerima sijil berkenaan daripada RoS selepas memberi penjelasan berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu.
muhyiddin_ros1
PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) hari ini menyerahkan sijil kelulusan pendaftaran kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Presiden Penaja Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menerima sijil tersebut sebelum itu hadir bersama ahli jawatankuasa penaja Bersatu ke RoS di sini bagi memberi penjelasan berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu.
Muhyiddin berterima kasih kepada RoS dan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kerana memberi kelulusan pendaftaran untuk parti itu dalam tempoh 30 hari.
Muhyiddin sebelum ini menyerahkan permohonan bagi mendaftarkan parti itu pada 9 Ogos lalu.
Seorang pegawai RoS yang dihubungi berkata kelulusan itu diberikan setelah pihaknya berpuas hati dengan penjelasan daripada Bersatu berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu.
Semalam, Zahid berkata kelulusan rasmi akan diberikan selepas Bersatu memberi penjelasan berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu kepada RoS.
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga pengerusi Bersatu yang ditemui media di RoS berkata beliau tidak menolak kemungkinan untuk bekerjasama dengan bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghadapi pilihan raya akan datang.
Katanya, usaha sedang dilaksanakan agar semua parti pembangkang bergabung dalam satu pakatan supaya tidak akan ada pertandingan 3 penjuru pada pilihan raya umum nanti.

Norashikin Abdul Rahman kini Tengku Permaisuri Selangor

Setiausaha Dewan Diraja Selangor Hanafisah Jais dalam satu kenyataan hari ini berkata pelantikan itu membawa gelaran Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin.
sultan-selangort
SHAH ALAM: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melantik isteri baginda, Norashikin Abdul Rahman sebagai Tengku Permaisuri Selangor berkuat kuasa semalam.
Setiausaha Dewan Diraja Selangor Hanafisah Jais dalam satu kenyataan hari ini berkata pelantikan itu membawa gelaran Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin.
Beliau berkata baginda juga berkenaan mengurniakan darjah kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor (SPMS) kepada Norashikin yang membawa gelaran Datin Paduka Seri.
Sultan Sharafuddin setelah berunding dengan Dewan Diraja Selangor yang bersidang semalam berkenan mengurniakan darjah kebesaran itu kepada Tengku Permaisuri Selangor.
Baginda diijabkabulkan dengan Tengku Permaisuri Norashikin oleh Mufti Selangor Datuk Setia Mohd Tamyes Abdul Wahid pada 31 Ogos lepas di Masjid Istana Diraja, Istana Alam Shah, Klang.

Parti Pribumi Bersatu Malaysia terima sijil kelulusan

Hanya RM2, ramai akan sertai PPBM - kata Muhyiddin

"Kalau pembangkang betul-betul minat tukar kerajaan...," nasihat Tun M

Baca al-Quran, jangan baca Facebook sahaja - kata Hadi

Parti Bersatu pecah-belahkan orang Melayu jelas Nong Chik

Bersih 5.0: Bantah kepincangan sistem pilihan raya

Perhimpunan Bersih 5.0 yang dijangka pada November depan boleh dijadikan penanda aras bantahan rakyat terhadap kepincangan sistem pilihan raya di negara ini.
Ahli Dewan Negeri (ADN) Sekinchan, Ng Suee Lim berkata, rakyat perlu menggunakan kesempatan itu, lebih-lebih lagi negara kini berdepan pelbagai kemelut juga skandal.
“Saya menyokong Bersih 5 diadakan pada November ini untuk memberi kesedaran kepada rakyat berkenaan kepincangan sistem pilihan raya yang sepatutnya bersih dan adil tetapi dinodai pelbagai penyelewengan.
“Ia termasuk memindah pengundi secara haram sekali gus bercanggah dengan prinsip Perlembagaan Negara,” katanya kepada SelangorKini.
Pada masa sama, Suee Lim berkata, perhimpunan itu turut dijadikan medium bagi rakyat terus menyatakan bantahan terhadap kepincangan skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).
Terdahulu, Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah mengumumkan himpunan Bersih 5.0 akan diadakan pada November depan.
Bagaimanapun, katanya, tarikh himpunan itu akan diumumkan kemudian.

Cadangan pindaan Akta 355 dari sudut legislatif

Pelbagai pihak melontarkan pandangan yang sinis dan tidak kurang mencaci dalam satu laporan yang keluar di Sinar Harian pada 5 September baru-baru ini.

Laporan itu berkenaan kenyataan saya yang menegur Sahibus Samahah Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri ekoran rencana yang ditulis dalam Bayan Linnas terbitan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan bertajuk “Isu Cadangan Pindaan Akta 355: Satu Pendapat”.

Kenyataan saya itu adalah melalui perbualan telefon dalam soal jawab yang diajukan oleh salah seorang wartawan Sinar Harian yang menghubungi saya.
Pertama sekali saya memohon maaf jika laporan itu menyinggung pihak tertentu, khususnya Datuk Mufti namun biarlah saya jelaskan bahawa gaya laporan itu di luar kawalan saya.

Apa yang penting ialah semangat dan intisari kenyataan terhadap kenyataan ‘ahli parlimen Muslim wajib menyokong’ yang saya anggap mempunyai implikasi berbeza berbanding penulisan orang awam atau NGO lain.
Niat kenyataan saya bertujuan semata-mata memberi pandangan atas isu teknikal dan pentadbiran yang ada kena mengena dengan kedudukan saya sebagai ahli legislatif dan kedudukan Datuk Mufti dalam pentadbiran agama.

Tidak ada niat untuk memandang rendah institusi mufti jauh sekali menghina ulama tetapi di atas kedudukan mufti sebagai sebahagian daripada pentadbir agama.
Saya menganggap teguran saya sebagai penggubal undang-undang ada asasnya kerana yang diminta ‘wajib menyokong’ itu adalah saya dan saya terpanggil untuk menyatakan pandangan saya sebagai respons kepada kenyataan ‘wajib sokong’ pindaan 355 itu dalam artikel Datuk Mufti.

Saya juga mengambil kira bahawa yang mengeluarkan artikel itu adalah Pejabat Mufti yang tertakluk dengan prosedur pentadbiran dan kerana itu saya mengambil inisiatif untuk menjelaskan keadaan tentang gesaan ‘wajib sokong’ dari perspektif ahli penggubal undang-undang negara.
Saya tidak menyatakan saya tidak akan menyokong usul pindaan 355 kerana ia masih jauh untuk saya berbuat demikian pada tahap ini, hupun sikap saya akan menyokongnya.

Tetapi saya merakamkan kekesalan saya pada artikel tersebut yang menyatakan pendirian awal tanpa mengambil kira keperluan usul pindaan tersebut diperincikan, dibahas dan diperbaiki seolah-olah Datuk Mufti telah berpuas hati hanya dengan teks usul semata-mata.

Kaedah ini bagi kami anggota parlimen agak pelik kerana kami dilantik oleh rakyat untuk berbahas, meneliti dan melihat implikasi lebih besar pada kerangka perlembagaan yang kami bersumpah untuk mempertahankannya.

Sebagai pentadbir agama, prosedur ini perlu difahami dengan jelas.
Saya sama sekali tidak mempertikaikan semua keperluan yang disebut dari sudut maqasid dan keperluan taqnin undang-undang, itu bukan isunya tetapi artikel itu dilihat mendahului perbahasan sedangkan anggota Parlimen Marang sebagai pembawa usul belum pun lagi membahaskan dan memperincikan hujah-hujahnya dalam dewan parlimen yang mulia di hadapan 222 anggota parlimen.

Jika gesaan itu datang secara individu mahupun NGO, mahupun orang politik, kami menganggap ia perkara biasa.

Tetapi sebagai pentadbir dan penasihat agama rasmi, saya menganggapnya sebagai luar biasa kerana kami sendiri belum mengetahui perincian apa yang hendak disokong.
Sekali lagi saya memohon maaf kerana kurang bersetuju cara Datuk Mufti Wilayah Persekutuan membuat rumusan awal yang akan saya terangkan di bawah nanti implikasinya kepada ‘kehangatan’ tajuk ini kepada orang awam yang terdiri dari mereka yang sokong atau tidak menyokong.

Saya hanya bertindak sebagai anggota parlimen Muslim yang perlu membuat penjelasan kepada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan sebagai sebahagian pentadbiran agama, posisi dan sikap saya dari sudut teknikal dan pentadbiran demokrasi berparlimen supaya tidak mudah kita membuat satu rumusan tanpa menelitinya terlebih dahulu.
Perspektif berbeza

Tun M: 'Kalau Kit Siang boleh, mengapa tidak Anwar?'

"Kalau saya boleh bekerjasama dengan (Lim) Kit Siang, kenapa saya tak boleh kerjasama dengan Anwar?" kata Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.
Bekas perdana menteri selama 22 tahun itu menjawab pertanyaan wartawan yang menemuinya di Putrajaya hari ini.
Terdahulu Dr Mahathir ditanya sama ada beliau ada bincang untuk mengadakan kerjasama antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dengan PKR ketika bersemuka dengan Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin lalu.
Bagaimanapun katanya, beliau tidak berbincang isu itu dengan Anwar.
"Saya tidak berbincang, tetapi kalau saya boleh bekerjasama dengan Kit Siang, kenapa saya tak boleh kerjasama dengan Anwar?" katanya.
Kedua-dua mereka bukanlah presiden bagi mana-mana parti namun Dr Mahathir bertindak sebagai Pengerusi BERSATU manakala Anwar sejak sekian lama dianggap pemimpin sebenar PKR.
PRK kini diketuai isteri Anwar Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

BERSATU sah berdaftar tapi logo berubah

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mendapat kelulusan rasmi daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk menjadi pertubuhan politik sah di negara ini.
Kelulusan tersebut diberi oleh ROS selepas menerima penjelasan secara langsung daripada pimpinan parti berkenaan sebentar tadi.
Antara penjelasan yang diberikan kepada badan pengelola pertubuhan di negara ini ialah peranan dua jawatan tertinggi BERSATU, iaitu presiden dan pengerusi.
Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tujuan mereka memasukkan dua jawatan berkenaan pada perlembagaan adalah sebagai mekanisme menjadikan parti berkenaan berada dalam keadaan telus.
"Tujuan kita masukkan jawatan presiden dan pengerusi dalam perlembagaan parti adalah untuk mengadakan satu check and balance supaya parti kita agak telus, dan segala perjalanan parti dibuat atas dasar check and balance.

"Kedua, ia membolehkan parti dilihat sebagai parti yang mengikut kehendak rakyat," katanya kepada media.
Bekas timbalan perdana menteri itu sebelumnya berjumpa dengan pegawai ROS bagi memberikan penjelasan lanjut berhubung kandungan perlembagaan BERSATU.
Turut hadir bekas perdana menteri yang juga Pengerusi BERSATU Tun Dr Mahathir Mohamad.
Muhyiddin juga menjelaskan mereka membuat sedikit pindaan pada logo BERSATU.
Katanya pindaan itu dibuat atas permintaan ROS.

'Kecewa tidak dapat guna akronim BERSATU, syukur parti dilulus secara rasmi' - TSMY

"'Kenapa tak boleh kerjasama dengan Anwar?" soal Tun M

Satu tindakan tidak bijak dari PM - Tuan Ibrahim

Tindakan memusatkan kuasa kepada tangan perdana menteri, seorang ahli politik berpentingan untuk parti dan dirinya, terutamanya ketika perdana menteri dipalit dengan pelbagai skandal, adalah tindakan yang silap dan sangat tidak bijak.
Tuan Ibrahim Tuan Man Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, orang politik tidak boleh diberi kuasa mutlak seperti berlaku pada Akta Majlis Keselamatan Negera (MKN) 2016 termasuklah dalam menentukan darurat, kerana ada konflik kepentingan yang jelas.
Katanya, kelulusan Yang di-Pertuan Agong wajib diperlukan dalam apa juga keadaan sebelum darurat boleh diisytiharkan.
"Orang politik cenderung mencipta alasan untuk mencampuradukkan kepentingan politik dan partinya dengan kepentingan negara.
"Apakah ada jaminan MKN tidak disalahguna atas nama keselamatan negara kalau ada pemimpin tertinggi rasa dirinya terancam kerana penyelewengan seperti terlibat dalam penggubalan wang haram yang didedah di peringkat antarabangsa?," katanya, semalam.
Isnin lalu, bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 dengan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Akta MKN yang diluluskan di Dewan Rakyat itu didakwa menghina peruntukan Perkara 38 (4), menceroboh kedudukan istimewa Majlis Raja-Raja dan bertentangan dengan hak Yang di-Pertuan Agong.
Persetujuan dan tandatangan Yang di-Pertuan Agong masih diperlukan untuk meluluskan akta ini sebagai undang-undang.

Nurul Izzah tidak sangka Dr Mahathir bersalaman dengan ayah

Anak sulong ketua umum PKR itu tidak menjangkakan Dr Mahathir akan memberikan sokongan seperti itu dengan hadir di mahkamah.
Nurul IzzahPETALING JAYA: Nurul Izzah Anwar akui terkejut apabila Tun Dr Mahathir Mohamad hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin dan bertegur sapa dengan ayahnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Anak sulong Anwar itu berkata sikap dan keterbukaan kedua-dua bekas pemimpin tertinggi negara itu membuktikan mereka lebih mengutamakan isu negara berbanding peribadi.
“Tidak menjangkakan Dr Mahathir akan datang memberikan sokongan kepada usaha dilakukan bapa saya untuk memansuhkan Akta Majlis Keselamatan Negara.
“Malahan, apabila ayah sendiri bersalaman serta mengukirkan senyuman, saya rasa ia simbolik untuk kita terus maju ke hadapan mengukuhkan Malaysia daripada menumpukan isu peribadi,” katanya dalam wawancara bersama badan penyiar Australia, ABC News.
Anwar, 68, yang sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun, dibawa pegawai penjara menghadiri permohonannya menghalang penguatkuasaan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016.
Anwar mendakwa Akta MKN 2016 tidak berperlembagaan dan tidak sah kerana ia dikuatkuasakan menurut Fasal 66 (4A) Perlembagaan Persekutuan.
Beliau menuntut deklarasi Akta MKN tidak berperlembagaan dan terbatal serta perintah injunksi menghalang penguatkuasaan MKN.
Pertemuan Dr Mahathir dan Anwar pada 5 September merupakan yang pertama selepas 18 tahun Anwar dipecat sebagai timbalan perdana menteri.
Anwar dipecat Dr Mahathir pada 2 September, 1998 selepas dituduh menyalah guna kuasa dan salah laku seks. Pemecatan beliau mencetuskan demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur.
Nurul Izzah berkata tidak mudah untuk mereka sekeluarga yang melalui era reformasi melupakan peristiwa Anwar meringkuk di dalam penjara.

Dr M: Roboh tugu helang tak jadikan Melayu lebih Islam

Dr Mahathir berkata beliau yakin umat Islam zaman ini tidak akan menyembah tugu helang di Langkawi.
Bahasa, tugu helang, Dr Mahathir, langkawi, Mufti Perak, patung, IslamPETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan gesaan beberapa pihak supaya patung dan tugu dirobohkan kononnya kerana melanggar hukum Islam, dan berkata tindakan itu tidak akan menjadikan umat Islam lebih warak.
“Umat Islam zaman ini lebih bijak. Mereka tidak akan menyembah lukisan atau tugu. Mereka tahu ia bukan tuhan,” katanya sebagai respon beberapa kenyataan yang dibuat pihak berkuasa agama.
Baru-baru ini, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata pembinaan tugu adalah haram, selepas timbalannya Zamri Hashim mempersoalkan kewajaran mengekalkan tugu helang yang menjadi mercu tanda Pulau Langkawi.
Alasan yang diberikan adalah pembinaan patung dan tugu adalah haram di sisi Islam dan berunsur syirik (menyekutukan Allah).
Pembangunan Pulau Langkawi merupakan sesuatu yang rapat dengan Dr Mahathir, yang kerap memantau pelbagai projek di pulau peranginan itu ketika meneraju kerajaan. Ini termasuk patung helang setinggi 12 meter di Dataran Lang, sebagai simbol asal usul nama Langkawi daripada burung helang.
Dr Mahathir berkata beliau yakin umat Islam tidak akan menyembah tugu helang itu.
“Bila mana umat Islam meletakkan kayu colok dan melutut di depan Helang di Langkawi, maka pada hari itu mereka perlu diberitahu yang mereka tidak menuruti Islam.,” katanya.
“Sehingga kini, tidak ada orang Islam yang bersembahyang atau menyembah tugu helang di Langkawi. Merobohkannya tidak menjadikan orang Melayu lebih Islam.”

PAS perlu bersedia dikenang sebagai parti pengkhianat rakyat, tegas Mejar Zaidi


 Zaidi Ahmad Zaidi Ahmad"Pas perlu bersedia dikenang sebagai parti pengkhianat rakyat  kerana  bersekongkol dengan kezaliman dan jenayah rompakan terbesar dalam sejarah negara oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan konco-konconya."
Itu kritikan bekas juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad terhadap Pas sekiranya parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu masih terus memakan ‘umpan’ yang ditaburkan Umno-BN.
Kecaman pegawai penerangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu berlaku selepas bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim memanggil Pas sebagai parti politik Melayu yang tidak berguna.
Zaidi menyifatkan isu Rang Undang-Undang (RUU) persendirian mengenai pindaan Akta 355 yang dimainkan adalah ‘senjata’ agama selepas isu hudud bagi memusnahkan perpaduan pembangkang yang paling ditakuti Umno seperti pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
“Haji Hadi tak ikut saranan Dr Yusuf Qardawi; perundangan Islam bukan keutamaan. Tarbiyah dan penerangan adalah lebih utama. Bagaimana nak jalankan tarbiah dan penerangan jika belum jadi pemerintah?
“Sebab itu keutamaan sekarang ialah bersatu tak kira bangsa dan agama untuk jatuhkan kerajaan Umno-BN yang zalim dan merompak berbilion-bilion wang rakyat,” ujarnya dalam satu kenyataan semalam.
Beliau berpendapat perpaduan pembangkang berantakan apabila Pas menyambar ‘umpan’ yang dihulurkan Umno-BN iaitu pembentangkan pindaan RUU 355 itu.

Parti sudah lulus, peluang PPBM kotakan janji bawa budaya politik baharu

Permohonan Ahli Jawatankuasa protem Parti Pribumi Bersatu Malaysia menjadi sebuah parti politik kini sudahpun diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan.Permohonan Ahli Jawatankuasa protem Parti Pribumi Bersatu Malaysia menjadi sebuah parti politik kini sudahpun diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan.
Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) melahirkan rasa gembira kerana Pendaftar Pertubuhan (RoS) semalam meluluskan penubuhan parti politik baharu itu dan membolehkan parti itu mengotakan janji untuk membawa budaya politik baharu di negara ini.
Setiausaha Agung protem PPBM Kamarulazaman berkata, dengan tertubuhnya PPBM telah menolak banyak andaian dibuat oleh Umno terhadap usaha bekas ahli-ahlinya untuk menubuhkan sebuah parti politik baharu.
"Tertubuhnya parti ini kerana desakan dari akar umbi ahli Umno, walaupun ada melabelkan penubuhan parti baharu ini dipelopori dikalangan ahli Umno yang kecewa.
"Memang betul kami kecewa... tetapi kecewa kami dengan keadaan tahap hidup rakyat, kecewa dengan kesan kepimpinan Umno, kami kecewa dengan
perdana menteri PM, kami juga kecewa dengan persepsi dunia terhadap negara ini.
"Tetapi kami bukannya kecewa kerana tiada dapat jawatan ini kerana barisan jawatankuasa protem parti ini bukan dikalangan mereka yang gilakan jawatan ketika mereka dalam Umno.
"Jadi kami yang kecewa atas sebab itu, berusaha untuk lakukan 'pembersihan Umno'. Kami yang 'bersih' ini sebenarnya yang telah meninggalkan 'kekotoran' di dalam Umno kerana yang kotor dalam Umno hari ini tidak mungkin akan dapat dibersihkan lagi," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Beliau turut melahirkan rasa gemira kerana RoS juga mengotakan janji mereka untuk meluluskan pertubuhan parti politik baru itu dalam tempoh sebulan yang ditetapkan walaupun RoS meluluskan parti itu  dengan mengunakan singkatan akroname PPBM.
"Kami gembira kerana RoS sudah luluskan parti yang mahu kami tubuhkan ini walaupun ia tidak disebut 'Bersatu'.
"Sekarang kami  mempunyai peluang untuk kita mengotakan janji akan membawa budaya politik baharu dan akan mengamalkan politik bersih.
"Jika kami diberi peluang kami akan berusaha bersunguh-sungguh ke arah itu kerana usaha menubuhan parti ini bukan dibuat oleh pemimpin tetapi atas desakan ahli akar umbi Umno," ujar Pengerusi Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) ini.
Semalam pendaftaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia  diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) dengan nama singkatan PPBM.
Penubuhan parti baharu  itu telah diumumkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan didaftarkan pada 9 Ogos lalu.

TANDA MB PAHANG LEBIH TIDAK SIHAT...LEPAS NI DIA LUMBA RENANG DENGAN IKAN PATIN DITEMERLOH..!!!

Untuk membuktikan dirinya  sihat, Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob mencipta rekod yang tidak pernah dibuat oleh mana-mana pemimpin iaitu menanggalkan kasut, mengangkat kaki ke muka dan kemudian meletakkan pen di celah-celah jari kakinya.

Melakukan aksi tersebut sambil duduk di persidsngan Dewan Undangan Negeri Pahang,  Adnan yang sudah 18 tahun menjadi Menteri Besar dan 30 tahun sebagai ADUN, turut bertanya jika ada mana-mana wakil rakyat lain boleh melakukan aksi sepertinya.
Merujuk aksinya itu, Adnan berkata ia sebagai membuktikan dirinya benar-benar sihat dan untuk menepis dakwaan yang tersebar mengenai masalah kesihatannya.

Perlakuan Adnan ini bukan saja janggal dan pelik dalam konteks Malaysia, malah juga tidak pernah dilakukan olen mana-mana pemimpin lain di dunia ini.

Untuk apa Adnan mempamerkan aksi sedemikian untuk membuktikan dirinya benar-benar  sihat?

Apakah tidak ada cara lain lagi untuk memperlihatkan kesihatan dan segar tubuh badannya?

Pemimpin yang sihat tubuh badan dan tiada gangguan kejiwaan, pasti tidak sanggup berbuat aksi seperti itu. Budak-budak sekolah rendah yang nakal juga belum tentu sampai ke tahap itu perlakuannya.

Dalam hal ini, mungkin Adnan kelihatan sihat dari segi fizikal, tetapi dalamannya jelas ada masalah.

Dengan perlakuan sedemikian, beliau secara langsung telah menunjukkan kepada umum ketidaklayakannya untuk terus menjadi pemimpin.

Rakyat dan pengundi Pahang, dengan yang demikian, punya asas yang lebih kukuh untuk menolak beliau dan kerajaan yang dipimpinnya.