Isnin, 29 Ogos 2016

RM1 B: SAMANLAH MUHYIDDIN DAN GANI PATAIL, BARU BUKTI BOLEH DITUNJUKKAN!!

Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan mahu pendahulunya, Muhyiddin Yassin menunjukkan bukti jika benar dalam akaun bank Najib Razak sudah menerima kemasukan wang kira-kira RM1,000 juta sebelum wujudnya kontroversi RM2,600 juta yang didakwa sebagai derma daripada anak Raja Arab.

Kata beliau, Muhyiddin tidak wajar membuat dakwaan yang hanya berdasarkan khabar angin.

"Minta dia berikan bukti jika dia ada. Dia menuduh Perdana Menteri kita, jadi dia mesti menunjukkan bukti," kata Zahid lagi.

Dalam hal ini, Zahid seharusnya sedar bahawa Muhyiddin tidak membuat dakwaan tersebut berdasarkan khabar angin di kaki-kaki lima, tetapi jelas menyebutnya bahawa setelah ditunjukkan bukti oleh Gani Patail yang merupakan Peguam Negara ketika itu.

Bukti itu sekarang sama ada dalam simpanan Gani Patail atau salinannya turut ada pada Muhyiddin.

Tetapi, sebelum Zahid mahu meminta Muhyiddin menunjukkan bukti, beliau yang pernah menjadi Pengerusi Bank Simpanan Nasional juga sepatutnya sedar mengenai wujudnya Akta Bank dan Institusi Kewangan atau BAFIA yang menghalang maklumat perbankan seseorang didedahkan kepada umum.

Jika Muhyiddin mendedahkannya, belum pun kebenarannya dakwaanya itu disiasat, sudah pasti kesalahannya dibawah BAFIA akan diambil tindakan terlebih dahulu.

Maknanya, jika pun Muhyiddin mendedahkan bukti tersebut sebagai memenuhi permintaan Zahid, ia tidak memberi makna apa-apa kepada kebenaran yang ingin diketahui.

‘Ada Melayu malu nak jadi Melayu’ - Syed Saddiq

Syed Saddiq Abdul Rahman
SHAH ALAM - Penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) adalah bagi mewujudkan satu platform Bumiputera atau Pribumi yang lebih progresif.
Pengasas Bersatu, Syed Saddiq Abdul Rahman berkata, ini kerana Melayu sering dikaitkan dengan stereotaip yang menjatuhkan maruah kaum itu.
“Sebagai anak Melayu, saya sedih kerana Melayu sering dikaitkan dengan budaya rasuah, Melayu layu dan pelbagai lagi stereotaip yang menjatuhkan maruah orang Melayu. Sekarang dah sampai satu tahap di mana orang Melayu malu mengaku jadi Melayu.
“Saya percaya kita perlu wujudkan satu fenomena politik baharu di mana mereka nak kekalkan identiti Melayu tetapi dalam masa sama ingin mereformasikan institusi negara. Sebab itu kita tubuhkan Bersatu,” katanya dalam wacana Sinar Harian siri ke-40 berjudul ‘Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?’, di sini, hari ini.
Menurut beliau, walaupun Bersatu menggunakan platform Pribumi, parti itu memperjuangkan ideologi berlandaskan semangat kebangsaan.
“Contohnya, perjuangan kita adalah untuk menghapuskan rasuah dan memastikan kebebasan institusi demokrasi,” katanya.
Katanya lagi, negara juga kini sudah memasuki satu fasa politik baru iaitu politik integriti.
“Politik integriti ini buta warna, buta kaum. Jika kita lihat sekarang ada satu situasi di mana institusi yang boleh mewarnakan masa depan anak muda dibelakangkan.
“Tidak boleh, ini mesti dihentikan. Jangan sesekali guna nama Melayu untuk halalkan cara yang tidak betul,” katanya.

Wacana gagal temukan Melayu dalam politik

Sebuah wacana yang diadakan untuk 'mencari' kedudukan Malayu dalam politik berakhir dengan tanda tanya tanpa jawapan apabila panelis jemputan dilihat beretorik atau mengulang hujah lama.
Bertajuk Politik Malaysia: Di Mana Melayu diadakan di Shah Alam itu menampilkan panelis daripada parti pembangkang dan Umno.
Mereka ialah Naib Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (AMANAH) Shazni Munir Mohd Ithnin, Ketua Penerangan Pemuda PAS Ahmad Fadhli Shaari, Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Razlan Rafii, Senator Siti Aishah Shaik Ismail (PKR) dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Parti Pribumi Bersatu Malaysia).
Nazri Kahar pula bertindak sebagai moderator.
Dalam wacana itu, Ahmad Fadhli berkata Islam membenarkan perjuangan menguatkan bangsa selagi tidak menzalimi bangsa lain.
Bagaimanapun katanya amat malang dan memalukan sekiranya pemimpin sesebuah negara menindas rakyatnya sendiri.
“Kita cuba melihat perjuangan menguatkan bangsa ini tidak dilarang dalam Islam tetapi syaratnya tidak menzalimi dan menindas hak-hak bangsa yang lain.
“Perjuangan untuk menegakkan ketuanan bangsa, bukan meletakkan bangsa sendiri menjadi pemerintah tetapi mereka sendiri yang menindas bangsa mereka sendiri, (itu) perkara yang amat malang.
“Menegakkan ketuanan kehebatan bangsa dalam skop saling tolong menolong antara satu sama lain dibenarkan dalam islam,” katanya.
Bagi Razlan (gambar) pula berkata, perjuangan membela bangsa Melayu adalah dengan memperjuangkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan harus diteruskan sampai bila-bila.
Katanya, hak keistimewaan orang Melayu wajar diteruskan bagi membantu bangsa itu untuk terus maju.
“Ini perjuangan kita, kita kena teruskan dan tidak boleh berhenti. Sampai bila kita berhenti? (Apabila) DEB mencapai 30 peratus.
“Ini negara kita, jadi nak bicarakan perjuangan bangsa Melayu, hak keistimewaan tidak perlu pertikaikan dan bagi orang Melayu kuasa dan hak istimewanya sampai bila-bila,” tegasnya.
Guna meraih undi
Selain itu, Siti Aishah pula berkata, orang Melayu tidak boleh maju kerana sering dimomokkan dengan ‘Melayuphobia’ iaitu penyakit takutkan banyak perkara yang tidak jelas.
Antaranya kata Siti Aishah mengenai isu maruah dan sensitiviti agama yang dibangkitkan sesetengah pihak semata-mata bagi meraih undi.
“Ada banyak perkara orang Melayu dimomokkan dan ditakutkan. Sinonimnya, orang Melayu paling sensitif apabila bercakap soal bangsa, maruah tapi sesetengah manusia menggunakan bangsanya untuk meraih undi.
“Kita lihat bagaimana Melayu di ceruk rantau sana apabila nak buat perubahan kepada diri, keluarga serta bangsa dan negara, mereka ditakutkan supaya tak buat perubahan,” katanya.
Sementara tu, Syed Saddiq pula berkata identiti Melayu pada ketika ini perlu dipulihkan memandangkan orang Melayu sudah malu untuk menggelarkan diri mereka sebagai bangsa Melayu.
Katanya, bangsa Melayu sendiri kini dipandang negatif walaupun keburukan hanya dilakukan oleh segelintir orang Melayu saja.

Teka-teki Husam tamat malam esok

Selepas empat bulan 'berlayar' tanpa arah yang jelas bekas naib presiden PAS akan mengumumkan bahtera baru politiknya malam esok.
Dalam kenyataan terbuka disiarkan di Facebooknya Datuk Husam Musa berkata berjuang bersendirian ternyata bukan suatu pilihan.
"(Tempoh) empat bulan bukan singkat tetapi tidak pula tersangat panjang.
"Di penghujung empat bulan penantian, saya memilih untuk menyertai bahtera baru untuk sama berganding mencuba merealisasikan: Islam Adalah Penyelesaian," katanya.
Kata Husam selepas dipecat tiada sebarang petunjuk diterima daripada parti yang pernah disertainya dulu atau semakan ke atas penyingkirannya.
Surat penjelasan saya kepada presiden Pas tidak berguna apa-apa," katanya sebentar tadi.
Husam yang suatu ketika dulu dilihat sebagai pengganti allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat namun terpinggir sedikit demi sedikit selepas tokoh berkenaan meninggal dunia pada Februari 2015.
Ketika PAS mengadakan muktamar dan pemilihan pimpinan di Kuala Selangor pada Jun 2015 Husam antara pimpinan bukan ulama yang disingkir perwakilan.
Pimpinan tertinggi yang disingkirkan ialah Mohamad Sabu yang ketika itu menjadi timbalan presiden. Penyingkiran beramai-ramai itu, kata Mohamad, dianggap "pelik bin pelik bin pelik" kerana disambut baik oleh Umno.
Penyingkiran beramai-ramai itu kemudian melahirkan parti baru, Parti Amanah Negara (AMANAH) yang dilihat sangat dimusuhi PAS.
Selepas menyertai beberapa program yang tidak disenangi PAS, Husam kemudian disahkan dipecat daripada parti itu pada 6 Mei lalu.
Pengumuman pemecatan Husam dibuat oleh Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib PAS, Dr Sanusi Daeng Mariok.
Bagaimanapun Husam tidak segera menyatakan penyertaannya ke dalam mana-mana parti sebaliknya menegaskan memerlukan masa untuk membuat penilaian.
Kata Husam semasa menikmati tempoh bertenang dia menemui masyarakat untuk mendapatkan pandangan mereka dan mengelak mengambil tindakan terburu-buru.
Pada masa sama Husam "merenung dan mencari petanda-petanda pedoman".
Ternyata, katanya negara menuju ke arah lebih kritikal berbanding sebelumnya, manakala Kelantan "tidak menjadi lebih baik" selepas ombak pengislahan bermula 1990 (ketika PAS bersama Angkatan Perpaduan Ummah membentuk kerajaan).
Pada masa sama katanya parti yang dianggotainya dulu seperti "terjual" dan berdepan masalah seperti kejumudan tanpa inovasi mentakwil nas di luar sepatutnya serta "syok sendiri" selain membelakangkan budaya berhujah.
"Berdiam diri bukanlah pilihan. Al-Quran menggelarkan orang yang duduk-duduk tanpa berbuat apa-apa sebagai al-Qa'idun.
"Ia disinonimkan dengan perempuan yang lemah atau orang tua yang uzur," katanya.

#TangkapMO1: Siapa kata rakyat Malaysia jemu dengan demonstrasi?


tangkap mo1
KUALA LUMPUR, 29 OGOS: Himpunan #TangkapMO1 pada Sabtu lalu yang dihadiri hampir 3,000 individu merupakan tamparan hebat buat Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mendakwa ia tidak akan mendapat sambutan.
Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng berkata angka itu amat menggalakkan berikutan kumpulan anak muda yang majoritinya berusia kurang dari 30 tahun itu tetap hadir meskipun ‘diugut’ oleh pelbagai pihak.
“Mereka tetap berani menghadiri himpunan itu walaupun diancam dengan penangkapan, tahanan reman, pembatalan biasiswa, dibuang universiti dan dimarahi keluarga,” tegasnya.
anis syafiqahSebelum ini, Nur Jazlan berkata himpunan #Tangkap MO1 yang dibuat bagi mendesak penangkapan individu bergelar ‘Malaysian Official 1’ tersebut tidak lagi efektif kerana kononnya ‘orang sudah penat dan jemu dengan demonstrasi.’
Dalam pada itu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua pula berkata himpunan itu membuktikan mahasiswa dan anak muda sanggup mengambil risiko tinggi asalkan dapat menyuarakan bantahan mereka kepada tindakan pihak berkuasa yang terus berdiam diri mengenai ‘Malaysian Official 1.’
“Kita harap anak-anak muda berani yang akan mewarisi masa depan negara itu akan dapat terus bertindak mengikut prinsip moral dan akhlak yang baik seperti hari ini,” katanya.
Perhimpunan anjuran mahasiswa tersebut bermula kira-kira pukul 2.00 petang di dua kawasan berkumpul, iaitu pusat membeli-belah Sogo dan Masjid Negara sebelum peserta kemudiannya berarak menuju ke Dataran Merdeka.

'Amanah Belum Ada Pendirian Nak Sokong RUU Pas' - Shazni Munir

'Ramai Anak Muda Minat Nak Masuk Bersatu' - Syed Saddiq

Pejabat MB nafi kos bina tugu banjir ditanggung kerajaan Kelantan

Datuk Ahmad Yakob menandatangani plak perasmianDatuk Ahmad Yakob menandatangani plak perasmian
Pejabat Menteri Besar Kelantan menafikan khabar angin yang tersebar di media sosial berkenaan pembinaan Tugu Peringatan Banjir Kuala Krai (TPBKK) yang dikatakan dibiayai kerajaan negeri.
Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Mohd Asri Mat Daud berkata Pembinaan TPBKK langsung tidak menggunakan dana daripada kerajaan negeri sebagaimana dakwaan yang tidak berasas dan mengelirukan rakyat yang disebar melalui media sosial.
"Kos yang disebar juga adalah tidak benar di samping tohmahan berat kepada pemimpin kerajaan negeri hasil pembinaan TPBKK tersebut," kata beliau di status facebook miliknya.
TPBKK katanya, telah dirasmikan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob pada tanggal 25 Zulkaedah 1437 bersamaan 28 Ogos 2016 pada jam 12.00 tengahari di Tapak Monumen Banjir, berhadapan Stesen Caltex Guchil, Kuala Krai.
"Pembinaan TPBKK ini selain ianya menjadi mercu tanda bagi mengenangkan sejarah terjadinya bah kuning, ia juga suatu manifestasi ucapan terima kasih kepada semua agensi, NGO, Badan Korporat, mahupun orang perseorangan yang telah membantu mangsa bah kuning," katanya.
Menurutnya, semua kos pembinaan TPBKK sebanyak RM60 ribu telah dibiayai sepenuhnya oleh Persatuan Juruukur Tanah Bertauliah Malaysia (PEJUTA).
"Seterusnya Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia (JUPEM), Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia (RISM) dan Majlis Daerah Kuala Krai menjadi pelaksana bagi pembinaan TPBKK tersebut," katanya.
Mohd Asri dalam penjelasannya turut menampilkan status facebook yang dikatakan menyebar berita palsu.
Dalam status pengguna facebook Ayi Prop, disebut bahawa kos buat menara banjir itu adalah RM80 ribu.
"Kalau buat rumah setaraf rumah PPRT, dah dua rumah berjaya disiapkan.

'Bukan alat pembangkang, jangan rendahkan kemampuan mahasiswa' - #TangkapMO1

Himpunan Tangkap MO1: Penuntut MARA berdepan tindakan

Pas Selesa Konsep Satu Lawan Satu - Ahmad Fadhli

'Pemuda Pas Tak Lemah Malah Ramai Profesional' - Ahmad Fadhli

DAP tak pernah hormat pada Melayu, kata Razlan

Najib Sendiri Yang Melemahkan Parti dan Kerajaan

Pemuda Umno Mahu DOJ Dedah Siapa MO1

Melayu Terlibat Rasuah Bukan Lagi Persepsi - Siti Aishah

'UMNO tak ada hak cakap pasal Melayu' kata PAS

Jangan sampai rakyat benci negara sendiri - Syazni Munir

Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Syazni Munir Muhd Ithnin SHAH ALAM - Pemimpin sekarang jangan terlalu selesa berada di puncak kerana rakyat bukan sekadar meluat kepada keadaan politik, tapi rakyat juga meluat dengan negara sendiri, kata Parti Amanah Negara (Amanah).
Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Syazni Munir Muhd Ithnin berkata, rakyat kini sudah cukup meluat dengan pemimpin yang menyebabkan krisis dan masalah melanda negara ini.
Katanya lagi, pihaknya tidak mahu rakyat membenci negara sendiri kerana kesilapan pemimpin negara yang gagal mengurus tadbir negara.
"Bulan ini bulan Kemerdekaan. Berapa ramai rakyat yang kita lihat kibarkan bendera Malaysia bulan ini? Ini menunjukkan rakyat makin meluat dengan negara.
"Kita tidak mahu negara selepas ini menjadi negara yang menjadi kacau bilau di mana rakyat berani turun ke jalanan untuk menghalau pemimpin. Itu sudah dikira sebagai tindakan yang lebih radikal," katanya dalam Wacana Sinar Harian Siri ke-40: "Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?"", di sini, hari ini.
Dalam masa sama, Syazni turut mengingatkan pemimpin-pemimpin BN supaya jangan terlalu selesa mempermainkan polemik agama kerana akhirnya rakyat yang akan marah.
"Apabila polemik perkauman dan keagamaan dimainkan oleh parti-parti politik, akhirnya rakyat juga yang terheret.
"Negara sudah sampai ke peringkat bahaya. Negara sedang alami perubahan dan situasi itu mungkin tidak disedari oleh kita," katanya lagi.

Bill Kayong: Polis, Interpol kerjasama buru ‘Datuk’

Polis menunggu maklumat Interpol berhubung lokasi terkini Datuk itu yang kali terakhir dikesan berada di Singapura pada 3 Julai lepas ketika dalam perjalanan menuju ke Australia.
Sarawak-CID-chief-SAC-Dev-Kumar
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini bekerjasama dengan Interpol untuk mengesan lokasi lelaki bergelar ‘Datuk’ yang disyaki dalang utama pembunuhan Setiausaha PKR Miri Bill Kayong pada Jun lepas.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak Datuk Dev Kumar berkata pihaknya sedang menunggu maklumat daripada Interpol berhubung lokasi terkini Datuk berusia 45 tahun itu yang kali terakhir dikesan berada di Singapura pada 3 Julai lepas ketika lelaki itu dalam perjalanan menuju ke Australia.
“Polis masih berhubung dengan pihak Interpol bagi mengesan lokasi terkini suspek dan setakat ini, kami masih belum terima apa-apa maklumat,” katanya.
Ditanya sama ada polis akan mengekstradisi suspek, beliau berkata pihaknya masih belum membuat sebarang keputusan berikutan lokasi suspek masih belum dikenal pasti.
Dalam perkembangan sama, Dev berkata pihaknya dalam proses membatalkan lesen 7 senjata api yang dimiliki lelaki berkenaan.
“Semua senjata api milik suspek mempunyai lesen yang sah dan kami kini dalam proses untuk membatalkannya,” katanya.
Dalam satu serbuan di kediaman lelaki itu di Miri, Sarawak Khamis lepas (24 Ogos), polis menemukan dan merampas 7 senjata api dan lebih 600 butir peluru.

Zahid cabar Muhyiddin bawa bukti ada RM1 bilion dalam akaun Najib

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta pendahulunya Tan Sri Muhyiddin Yassin menunjukkan bukti berhubung dakwaannya bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memiliki hampir RM1 bilion dalam akaun bank peribadinya.
Beliau juga menyelar Muhyiddin kerana membuat kenyataan tidak berasas berdasarkan khabar angin.
"Minta dia berikan bukti jika dia ada. Dia menuduh perdana menteri kita, jadi dia mesti menunjukkan bukti.
"Jangan buat dakwaan berdasarkan khabar angin," katanya apabila diminta mengulas satu laporan bahawa Muhyiddin mendakwa hampir RM1 bilion sudahpun ada di dalam akaun bank peribadi perdana menteri malah sebelum kontroversi yang dilaporkan secara meluas mengenai RM2.6 bilion.
Menurut laporan itu, Muhiyiddin berkata beliau difahamkan mengenai simpanan itu sebelum daripada sumbangan yang dikatakan daripada Arab, daripada bekas Peguam Negara ketika itu Tan Sri Abdul Gani Patail.

SPRM tahan Tan Sri, pengerusi syarikat bank...MO1 bila pula...!!!

SPRM turut membekukan akaun bank individu itu yang mengandungi wang hampir RM1 juta.
azam-baki-sprm
KUALA LUMPUR: Pengerusi sebuah bank bergelar ‘Tan Sri’ ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berkaitan kes rasuah dan salah guna kuasa.
Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata pengerusi yang berumur 60-an itu ditahan di ibu pejabat SPRM pada 1.15 tengah hari tadi.
Beliau berkata akaun bank Tan Sri itu yang mengandungi wang hampir RM1 juta dibekukan.
“Dia ditahan dan akan disoal siasat berkaitan kes berkenaan,” katanya.
Tan Sri berkenaan adalah orang ketiga dari bank berkenaan ditahan SPRM berhubung kes yang sama. Seorang pengarah urusan bergelar ‘Datuk’ ditahan pada 25 Ogos, dan seorang lagi pegawai sehari selepas itu.
Datuk itu ditahan di pejabatnya berhubung rasuah melibatkan tender pertukaran sistem bank dan penerbitan buku mengenai tokoh pemimpin negara.
Sebanyak RM15 juta diberikan kepada sebuah syarikat penerbitan milik individu yang mempunyai kepentingan dengan Datuk tersebut namun sehingga kini tiada sebarang buku yang diterbitkan.
Susulan itu, SPRM membekukan RM8.1 juta daripada beberapa akaun termasuk milik Datuk terbabit dan beberapa individu lain.

Hakikat Peneroka Felda......

APA NAK HERAN jika byk musibah berlaku dlm Felda, kerana byk penyamun di dalamnya..

Masyarakat Sivil desak #TangkapMOI..

Masyarakat Sewel menarik gelek #Ameno

Mahasiwa adakan siri jelajah #TangkapMO1 di kampus

Penganjur Himpunan #TangkapMO1 hari ini berkata mereka akan terus mengadakan sesi penerangan kepada semua mahasiswa universiti awam dan swasta mengenai isu-isu semasa berkaitan syarikat pelaburan negara 1MDB.
Jurucakap kumpulan itu, Anis Syafiqah Md Yusof berkata sesi pertama dijangka diadakan di kampusnya sendiri - Universiti Malaya -apabila semester baru bermula pada 5 September ini.
"Kita akan mula dengan kampus saya dulu (di UM). Kalau saya tak dapat masuk kampus sendiri saya tak tahulah," katanya kepada pemberita selepas ditemui pada sidang akhbar di sebuah restoran di Kuala Lumpur.
Beliau berkata jelajah itu merupakan kesinambungan perhimpunan di Kuala Lumpur Sabtu lepas untuk memberi tekanan kepada pihak berkuasa bagi mengenal pasti dan menyiasat individu yang dikenali sebagai 'Malaysian Official 1' dalam saman sivil yang difailkan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat.
Beliau sebelum itu membaca kenyataan gabungan tersebut yang mengumumkan untuk mengadakan siri 'Jelajah Mahasiswa Tangkap MO1' dengan mensasarkan seramai mungkin mahasiswa di kampus universiti awam.
Menjawab gesaan agar pelajar menumpukan perhatian terhadap pelajaran, Anis Syafiqah berkata "Kita akan pilih masa-masa sesuai yang tak mengganggu kuliah. Saya sendiri akan masuk kuliah seperti biasa, seperti mana-mana pelajar biasa lain," katanya yang berada di tahun akhir kuliah bahasa Arab.
Beliau berkata, kali ini para pelajar juga akan memohon mendapatkan kebenaran rasmi daripada pihak berkuasa kampus bagi bertemu rakan-rakan dan menerangkan mengenai isu berkaitan.
Sementara itu, Luqman Nul Hakim berkata matlamat mereka adalah semata-mata untuk meningkatkan kesedaran dan memulakan perbincangan di kalangan pelajar.
"Kalau berlaku seperti di UiTM, kita akan lihat balik Jelajah Mahasiswa ini. Cuma kita tekankan kita hanya nak bertemu dengan mahasiswa dan beri penerangan. Kita bukan nak menghasut," kata aktivis Persatuan Pelajar Islam Universiti Malaya itu.

Dakwa jadi alat pembangkang tak berasas, kata mahasiwa

Pihak penganjur Himpunan TangkapMO1 hari ini menafikan dakwaan bahawa mereka menjadi alat pembangkang atau dipergunakan pihak lain yang berkepentingan.
Jurucakap TangkapMO1 Anis Syafiqah Md Yusof berkata dakwaan itu bukan sahaja tidak berasas tetapi juga cubaan untuk merendah-rendahkan kemampuan mahasiswa.
"Gabungan Tangkap Malaysian Official 1 dan kemuncaknya himpunan aman TangkapMO1 adalah seratus peratus inisiatif mahasiswa tanpa paksaan daripada mana-mana parti politik dan pihak-pihak berkepentingan.
"Kami mahasiswa mencetuskan gerakan ini dan telah disambut baik dengan mendapat sokongan daripada pelbagai pihak termasuklah parti-parti politik dan NGO.
"Sudah tentulah kami terima sokongan padu daripada sesiapa sahaja yang mempunyai matlamat sepunya dengan apa yang ingin kami bawa," katanya.
Gerakan Baju Merah yang diketuai Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunos sebelum ini berkata pihaknya tidak sampai hati untuk mengadakan demontrasi balas terhadap himpunan itu kerana menyifatkan mereka diperbodohkan oleh kumpulan seperti BERSIH.
Beliau mendakwa 'penganjur sebenar' sekadar menggunakan pelajar untuk mengelakkan bertembung dengan penyokongnya.
Satu lagi gerakan Baju Merah diketuai Datuk Mohd Ali Baharom atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju turut menyifatkan himpunan itu disertai kanak-kanak dan pelajar sekolah 'yang baru belajar untuk berdemonstrasi'.

Rasuah, ketirisan dan himpitan ekonomi rosakkan Melayu, kata Pemuda Amanah


Shazni Munir Mohd Ithnin berkata kedudukan ekonomi orang Melayu tidak akan terpinggir seperti pada masa ini jika tidak berlakunya rasuah dan ketirisanShazni Munir Mohd Ithnin berkata kedudukan ekonomi orang Melayu tidak akan terpinggir seperti pada masa ini jika tidak berlakunya rasuah dan ketirisan
Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) menegaskan masalah utama orang Melayu pada masa ini adalah jenayah rasuah akibat sikap sebahagian pemimpin yang tidak jujur dan amanah.
Naib Ketuanya, Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, kedudukan ekonomi orang Melayu tidak akan terpinggir seperti pada masa ini jika tidak berlakunya rasuah dan ketirisan.
“Kita mahu Melayu yang macam mana? Kita mahu Melayu yang tidak kisah tentang rasuah? Kita mahu Melayu yang tidak rasa apa-apa dengan angka RM42 bilion (hutang ditanggung 1MDB)?” bidasnya dalam forum, “Politik Malaysia: Di Mana Melayu?” di Shah Alam hari ini.
Shazni berkata, sesiapapun yang menjadi pemimpin perlu mengamalkan prinsip integriti dalam sistem bernegara di negara ini.
“Soalnya bagaimana kita menyedari rasuah itu satu dosa besar terutama ‘skrip’ dalam kalangan orang Melayu. Sebab rasuah negara jahanam, sebab rasuah tamadun jatuh.
“Soal beri atau terima rasuah tidak kiralah sama ada RM2.6 bilion mahupun RM10, (kedua-duanya) tetap rasuah,” jelasnya lagi dalam wacana dengan Nazri Kahar dari Astro Awani sebagai moderator.
Turut menjadi panel Ketua Srikandi PKR, Senator Aishah Shaik Ismail; Ketua Penerangan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari; Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Razlan Rafii serta 1/7 Pengasas Parti Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

'Betul, ikut fakta Melayu nampak kalah semua' - Mohd Razlan

Mohd Razlan Muhammad Rafii SHAH ALAM - Umno akui mengikut fakta Melayu dilihat gagal dalam banyak sektor terutamanya ekonomi di negara ini.
Namun Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohd Razlan Muhammad Rafii‎ mengingatkan agar Melayu hari ini jauh lebih maju daripada Melayu zaman 70-an.
"Memang betul kalau ikut fakta, Melayu ini macam gagal tapi saya nak kembali kepada sejarah apabila kita rancang DEB (Dasar Ekonomi Baru).
"Sejak 70-an sampai hari ini, kita berjaya melahirkan orang Melayu bumiputera yg bijak pandai. Seluruh pemuda kita celik akal. Kemiskinan hampir tidak ada di negara kita," katanya ketika menjadi panel pada Wacana Sinar siri ke-40, Politik Malaysia : Di Mana Melayu?, di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di sini, hari ini.

Melayu kena hilangkan 'penyakit' fobia - Siti Aishah


‘Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?’

SHAH ALAM - Bangsa Melayu perlu hilangkan penyakit Melayu fobia yang ada dalam diri masing-masing.

Ketua Srikandi PKR, Senator Siti Aishah Shaik Ismail berkata, 'penyakit' itu hanya akan menyebabkan Melayu ketinggalan di belakang bangsa lain.

"Masalah Melayu di Malaysia, walaupun mereka memegang tampuk majoriti, mereka mempunyai penyakit Melayu fobia.

"Melayu memang sensitif bila bercakap tentang bangsa, bila ada Melayu yang sengaja memomokkan kepentingan orang Melayu demi meraih undi, Melayu akan akan keterbelakang demi mempertahankan agama dan bangsa," katanya Wacana Sinar Harian Siri ke-40: ‘Politik Malaysia: Di Manakah Melayu?’, di sini, hari ini.

Katanya lagi, tanpa 'penyakit' tersebut, negara dapat dibina berasakan tamadun yang cerdik.

"Orang Melayu takut nak bawa perubahan. Bangsa Melayu adalah majoriti, mereka adalah hak yang paling besar dan boleh menentukan parti yang mana boleh memerintah.

"Tetapi jika yang ada itu masih didoktorin dengan fobia Melayu ia tidak akan membina masa depan negara," katanya lagi.

Tangkap MO1 diteruskan dengan siri jelajah siswa


Tidak terhenti pada himpunan Sabtu lalu, mahasiswa meneruskan kempen Tangkap MO1 di seluruh kampus bermula di UM, September iniTidak terhenti pada himpunan Sabtu lalu, mahasiswa meneruskan kempen Tangkap MO1 di seluruh kampus bermula di UM, September ini
Himpunan Tangkap Malaysian Official 1 yang menyaksikan kehadiran lebih 2,000 peserta, Sabtu lalu akan diteruskan dengan kempen penerangan isu semasa negara di seluruh kampus.
Jurucakap Gabungan Tangkap MO1, Anis Syafiqah Md Yusof berkata, 'Jelajah Siswa Tangkap MO1' tersebut akan diadakan sebaik bermula semester baru, September ini.
"Kita mahu beri penerangan lanjut kepada mahasiswa yang mungkin tidak berpeluang mengikuti kempen Tangkap MO1 sebelum ini.
"Kami harapkan kerajaan menjalankan segera siasatan seterusnya menangkap MO1 dan hadapkannya ke muka pengadilan," ujarnya pada sidang media di Restoran Amjal, Jalan Pantai Baharu hari ini.
Ditanya Malaysia Dateline tentang lokasi pertama siri jelajah itu, beliau menjawab, Universiti Malaya (UM) akan menjadi tempat bermulanya aktiviti tersebut diikuti kampus lain termasuk IPTA dan IPTS.
Sementara itu, mengulas dakwaan pihak tertentu bahawa himpunan di Dataran Merdeka, Sabtu lalu kononnya diperalatkan pembangkang, Anis berkata, tuduhan itu tidak berasas dan hanya merendah-rendahkan keupayaan mahasiswa.
"Gabungan Tangkap MO1 adalah seratus peratus inisiatif mahasiswa tanpa paksaan daripada mana-mana parti politik dan pihak berkepentingan," tegasnya.
Beliau berkata, gerakan digembleng mahasiswa itu mendapat sokongan daripada pelbagai pihak termasuk parti-parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO).
Sehubungan itu, pihaknya mengucapkan penghargaan kepada pasukan keselamatan seperti ARiF, Skuad AMK dan Dapsy serta kumpulan perubatan sukarela selain anggota polis kerana banyak membantu demonstrasi aman itu berjalan lancar.

#TangkapMO1: Ali Tinju, Rani Kulup demo depan balai Dang Wangi

Kumpulan pendesak prokerajaan Gerakan Merah berkumpul di depan ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini.
Dipimpin ketuanya Mohd Ali Baharom, atau lebih dikenali sebagai Ali Tinju, mereka membantah “kegagalan” polis menangkap kumpulan pelajar yang menganjurkan perhimpunan mendesak tindakan terhadap Malaysian Official 1 (MO1), Sabtu lalu.
Katanya, keadaan sekarang menggambarkan kewujudan sebuah badan keselamatan yang lemah.
“Kita sudah buat laporan polis, kerana polis tidak tangkap mereka,” kata Mohd Ali hadir bersama sekumpulan penyokong, kepada pemberita.
Ali menyifatkan tindakan itu sebagai pilih bulu.
Turut hadir 'raja repot polis' Abdul Rani Kulup bersama penyokongnya.
Kumpulan pelajar menganjurkan himpunan itu bagi mendesak tindakan terhadap MO1 yang disebut berkali-kali dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ), Amerika Syarikat, untuk menyita aset berkaitan 1MDB.
Polis menganggarkan kira-kira 2,000 orang hadir dalam himpunan dan perarakan di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur itu.
MO1 antara didakwa mendapat manfaat daripada wang berpunca daripada 1MDB, selain anak tiri perdana menteri Riza Aziz dan hartawan Jho Low.
Pembangkang mendakwa MO1 merujuk kepada Datuk Seri Najib Razak. Bagaimanapun pemimpin BN menafikan dakwaan salah laku beliau.

Dakwaan RM1b akaun Najib: Muhyiddin tunjuklah bukti, kata TPM

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menuntut agar Tan Sri Muhyiddin Yassin mengemukakan bukti atas dakwaannya mengenai Datuk Seri Najib Razak mempunyai hampir RM1 bilion dalam akaun bank peribadi.
"Minta beliau kemukakan bukti jika ada," ujar beliau pada sidang akhbar di Putrajaya, sebentar tadi.
"Beliau tuduh perdana menteri kita, mesti tunjukkan bukti. Jangan membuat tuduhan berdasarkan khabar angin," jelas Ahmad Zahid lagi.
Semalam, Muhyiddin mendakwa hampir RM1 bilion berada dalam akaun bank peribadi Najib sebelum kemasukan RM2.6 bilion yang dilaporkan secara meluas.

Najib mendakwa AS$ 681 juta yang diterimanya pada Mac 2013 adalah sumbangan daripada ahli keluarga diraja Arab selepas dihebahkan pada Julai tahun lepas.
Muhyiddin berkata beliau mendapat tahu mengenai deposit yang diterima sebelum 'derma Arab' itu apabila peguam negara ketika itu Tan Sri Abdul Gani Patail berkongsi maklumat dengannya.
"Sah tuan-tuan. Saya tengok, waktu peguam negara itu ialah Gani Patail. dia tunjuk dengan saya, macam saya nak pengsan ada duit banyak itu dalam akaun Datuk Seri Najib.
"Tengok duit masuk akaun peribadi. Sebenarnya disebutkan peguam negara dahulu, sebelum dia juga nasibnya sama macam saya dipecat, dah ada hampir RM1 bilion dalam akuan Datuk Najib sebelum itu.
"Jadi semua yang disebutkan hampir RM4 bilion dalam akaun perdana menteri. Kamu percaya tak," soalnya dalam satu ceramah di Ketereh, Kelantan.

"Oh Najib, pimpinlah kami semua ke neraka," kata Tun M

"Ini tidak adil," jerit Ali Tinju

Baju BERSIH: Kerajaan hormat keputusan mahkamah, kata Ahmad Zahid

RM1 Bilion: 'Muhyiddin kena tunjuk bukti, bukan dengar cakap orang' - Zahid

Mereka jadi 'tukang pegang mikrofon' untuk pembangkang, kata Armand Azha

DBKL berpihak kepada pemaju, dakwa penduduk Jinjang Selatan

'DBKL buat tawaran tidak masuk akal'

Court allows BERSIH appeal against yellow shirt ban

Peneroka tidak percaya Felda lagi, mahu urus ladang sendiri

Selain proses pungutan hasil, kerja membaja juga tidak dilakukan dengan cara betul dan masalah sudah dibangkitkan beberapa kali, namun diabaikan wakil Felda.
Bahasa,-Felda,-tadbir-urus,-penerokaPETALING JAYA: Tadbir urus ladang yang lemah menyebabkan peneroka mahu menjaga ladang sendiri selepas hilang kepercayaan terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).
Seorang peneroka di Felda Chiku 3, Nik Mohamad Wan Isa, 66, berkata beliau sedang mempertimbangkan untuk menguruskan ladangnya yang semakin tidak terurus dan merugikan.
“Saya memang tidak puas hati dengan tadbir urus ladang. Pertama, dari segi kutipan hasil apabila lebih 50% buah sawit masak tidak diambil, malah ditinggalkan bersepah di bawah pokok.
“Kuantiti yang ditinggalkan itu bukan sedikit, malah ada sesetengah pokok tujuh hingga lapan tandan dibiarkan rosak. Ini bukan perkara baru dan saya sendiri kecewa dengan khidmat diberikan,” katanya kepada Sinar Harian.
Seorang lagi peneroka, Nik Hassan Ismail, 61, berkata selain proses pungutan hasil, kerja membaja juga tidak dilakukan dengan cara betul.
“Pekerja membaja ikut rasa. Ada sebahagian pokok dibaja dan ada yang ditinggalkan begitu sahaja. Ada yang terlebih baja dan ada yang langsung tidak dibaja.
“Sebab itu pokok tidak mampu mengeluarkan hasil yang konsisten. Malah, kawasan ladang juga tidak dibersihkan dan dibiarkan semak tanpa pengawasan serta pemantauan,” katanya.
Peneroka berusia 65 tahun, Mat Yaakob Dolah berkata, masalah itu sudah dibangkitkan beberapa kali, namun diabaikan wakil Felda.
“Kita sayang Felda, mahu terus bersama Felda sampai bila-bila. Tapi melihat kepada tadbir urus mereka, jadi serba salah.
“Peneroka bukan mahu jatuhkan Felda, tetapi memperbetulkan cara kerja agar hasil itu dapat dinikmati,” katanya.

Mufti Perak anggap ‘anugerah’ menyindirnya satu penghinaan

Penganjur anugerah itu juga disifatkan sebagai jahil murakkab (berganda-ganda) dan dituduh tidak tahu hukum Islam.
harussani
PETALING JAYA: Tan Sri Harussani Zakaria menganggap tindakan sebuah pertubuhan menobatkan anugerah “menghina kebijaksanaan” kepadanya semalam sebagai suatu penghinaan terhadap dirinya.
Mufti Perak itu turut membidas Kumpulan Bertindak Bersama bagi Kesaksamaan Gender (JAG) dan Inisiatif Kesaksamaan Gender (GEI), yang menganjurkan anugerah tahunan “Aiyoh Wat Lah” bagi menyenaraikan kenyataan paling tidak masuk akal oleh pemimpin dan penjawat awam, sebagai tergolong dalam kategori “jahil murakkab” (bodoh berganda-berganda) kerana tidak memahami hukam Islam.
“Apa benda yang tidak masuk akalnya. Saya tidak pernah cakap benda tidak masuk akal. Saya cuma kata ikut hadis Nabi Muhammad, isteri wajib patuhi arahan suami.
“Ini satu penghinaan kepada saya. Saya cakap benda yang benar. Mereka tidak faham. Lagi satu, mereka ini jahil murakkab (berganda-ganda),” katanya kepada FMT.
Semalam, majlis “Aiyoh Wat Lah” yang diadakan di Petaling Jaya menamakan Harussani antara mereka mengeluarkan kenyataan kontroversi yang tidak masuk akal.
Ia memetik kenyataan mufti itu pada April 2015 yang mewajibkan isteri bersetuju mengadakan hubungan seks dengan suami walaupun “mereka menunggang di belakang unta”.

Baju BERSIH: Mahkamah benar rayuan BERSIH 2.0

Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan rayuan Bersih 2.0 dan mengisytiharkan pengharaman baju-T dan risalah dengan perkataan BERSIH tertera di atasnya sebagai tidak munasabah.
Hakim Datuk Mohd Zawawi Mohd Salleh yang mengetuai panel itu membenarkan rayuan dalam terma.
Ujar beliau, tiada perintah dibuat mengenai kos.
Hakim lain dalam panal itu ialah Datuk Abdul Rahman Sebli dan Datuk Asmabi Mohamad.

Tidak, Wahabi bukan ajaran sesat, kata Asyraf Wajdi

Fahaman Wahabi bukan dalam kategori ajaran sesat kerana ia adalah sebahagian daripada tradisi ahli Sunnah Wal Jamaah, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.
"Persoalan yang diajukan kepada saya adalah sama ada fahaman Wahabi adalah dalam kategori yang sama seperti seperti Syiah dan ajaran sesat lain.
"Dan jawapan saya adalah tidak, fahaman Wahabi bukan dalam kategori yang sama seperti Al Arqam dan ajaran sesat yang lain kerana ia adalah sebahagian daripada tradisi Sunni," jelasnya dalam satu temu bual dengan The Star.
Beliau bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan iaitu walaupun fahaman Wahabi tidak haram, ia tidak serasi dengan budaya dan tradisi di Malaysia.
"Maulud Nabi, mengadakan tahlil, membaca doa di kubur, semua ini adalah amalan amat berakar umbi dalam budaya dan tradisi Islam. Kamu tidak harus menentang sesuatu yang berakar umbi dalam tradisi kita apabila ia tidak mengganggu akidah," katanya.
Pengikut Wahabi atau salafi percaya ibadat mereka adalah tulen dan merupakan ajaran sebenar dalam Islam.
Mereka menentang amalan seperti mengadakan majlis tahlil untuk orang yang meninggal dunia, membaca talqin di kubur atau membaca Yassin pada hari Jumaat dengan menganggapnya sebagai bidaah atau amalan yang ditokok tambah.
Bagaimanapun Dr Asyraf tidak bersetuju dengan pandangan mengatakan fahaman itu boleh mendorong seseorang muslim menjadi radikal atau menyertai kumpulan militan seperti Negara Islam (IS).
"IS (yang merupakan salah satu kumpulan ini) mahu membina sebuah negara Islam dengan cara yang melampau dengan mengelirukan dan memanipulas jihad dalam perjuangan mereka. Wahabi hanya satu sebahagian daripada keseluruhan idealogi pelampau radikal. Ia boleh menjadi sesiapa, bukan hanya fahaman Wahabi.

Mufti Perlis: Ayat Veteran Umno macam 'tipu tesis'

Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin membidas kembali Veteran Umno Malaysia kerana mendakwanya antikerajaan dan memimpin gerakan Wahabi di Malaysia.
Menyifatkannya sebagai fitnah, Asri mempersoalkan sumber maklumat yang diambil bagi mengukuhkan dakwaan dilontarkan.
“Veteran Umno menuduh Dr MAZA anti kerajaan dan sebar Wahabi. Beliau memfitnah kononnya Dr MAZA (Asri) menyokong demonstrasi pro-DAP di Sogo.
“Entah dari mana maklumat yang beliau ambil? Mungkin mahkamah boleh menentukan nanti. Ayatnya itu seperti seseorang yang pernah menipu dalam tesis,” tulisnya di Facebook.
Setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakub semalam berkata beliau kesal dengan sikap Asri yang didakwa terus mengkritik kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak.
Mustapha dipercayai merujuk kenyataan Mohd Asri yang didakwa menyokong perhimpunan #TangkapMO1 anjuran sekumpulan mahasiswa di ibu kota pada Sabtu.
Asri di Facebooknya menulis: "Kibarkan jalur gemilang kita, bangkitlah membela amanah bernegara, tahniah mahasiswa!"
Veteran Umno juga mendakwa Asri terlibat dalam gerakan 'mewahabikan' Malaysia, dan mahu pelantikannya sebagai mufti dikaji semula.
Sementara itu, reaksi balas Asri menyebut, semakan mendapati Mustapha mempunyai hubungan dengan Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWAJA) pimpinan pendakwah kontroversi Dr Zamihan Mat Zin.
“Apabila disemak, rupanya beliau ada hubungan dengan ASWAJA,” tambahnya.
“Marilah kita semua menjadi Ahlus Sunnah wal Jamaah yang sejati bukan yang mendakwa Ahlus Sunnah tapi buruk akhlaknya.”
Veteran UMNO menuduh Dr MAZA anti kerajaan dan sebar wahabi. Beliau memfitnah kononnya Dr MAZA menyokong demonstrasi pro DAP di Sogo. Entah dari mana maklumat yang beliau ambil? Mungkin mahkamah boleh menentukan nanti. Ayatnya itu seperti seseorang yang pernah menipu dalam tesis. Apabila disemak, rupanya beliau ada hubungan dengan ASWAJA.
Marilah kita semua menjadi Ahlus Sunnah wal Jamaah yang sejati bukan yang mendakwa Ahlus Sunnah tapi buruk akhlaknya.

Amanah pertahan mufti Perlis, bidas agamawan ‘tutup mata’

Beliau berkata jika anak muda sudah bersuara, kenapa agamawan "bersara" daripada menjalankan tanggungjawab mereka.
raja-kamarul-bahrian-dr-asri
PETALING JAYA: Pengerusi Amanah Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah mempertahankan Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin yang menggambarkan sokongan kepada tindakan golongan mahasiswa berdemonstrasi hujung minggu lalu mendesak MO1 ditangkap atas kehilangan wang 1MDB seperti dinyatakan dalam tuntutan saman Jabatan Kehakiman (DoJ).
Raja Kamarul yang juga ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata agamawan perlu menjalankan tugas menyuarakan ketidakadilan yang berlaku dalam negara ini, terutama sekali apabila golongan mahasiswa menaruh harapan yang tinggi supaya ulama menjadi penyelamat ummah.
Beliau berkata jika anak muda sudah bersuara, kenapa agamawan “bersara” daripada menjalankan tanggungjawab mereka.
“Yang berani bersuara seperti Datuk Asri diserang semalam oleh setiausaha veteran Umno Datuk Mustafa Yacob, yang ingin beliau dihentikan perkhidmatan sebagai mufti. Yang celik dua belah mata seperti Asri hendak dihentikan khidmat.
“Inilah situasi yang aneh hari ini. Asri berani bercakap tentang isu semasa seperti 1MDB. Bagaimana mufti lain?,” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.
Pada Sabtu lepas, Asri dalam Facebook memuat naik status seolah-olah menyokong perhimpunan #TangkapMO1 yang dianjurkan sekumpulan mahasiswa di ibu negara.
“Kibarkan jalur gemilang kita, bangkitlah membela amanah bernegara, tahniah mahasiswa!”
Ia mengundang gesaan daripada Mustapha supaya Asri meletak jawatan dan menceburi politik.
“Tidak salah dia menegur kepimpinan dengan cara berhemah sesuai dengan jawatannya. Tetapi bukan secara berterusan campur tangan sehingga melebihi batas kemuliaan institusi mufti itu,” Mustapha dilaporkan berkata.

#TangkapMO1: Respon terhadap gesaan Ali Tinju


Tahniah kepada mahasiswa dan anak muda yang menganjurkan himpunan aman TangkapMO1Tahniah kepada mahasiswa dan anak muda yang menganjurkan himpunan aman TangkapMO1
Pertama sekali, saya nak ucapkan tahniah kepada mahasiswa dan anak muda yang menganjurkan himpunan aman #TangkapMO1.
Ia menunjukkan anak muda sudah berani, ada kesedaran dan celik terhadap isu politik tanah air.
Kedua, saya nak komen sedikit mengenai desakan Ali Tinju.
Bila Ali Tinju desak polis tangkap pelajar sertai demo, Ali Tinju mesti memenuhi 2 elemen dahulu: Pertama: Menyertai demo; Kedua: Demo.
Antara (1) Menyertai Demo dan (2) Demo, Ali Tinju perlu klasifikasikan elemen mana yang dianggap salah dan jenayah di sisi undang-undang samada Penal Code, Peaceful Assembly Act 2012 atau mana-mana undang-undang bertulis yang terpakai di Malaysia.
Adakah Menyertai demo itu yang salah atau demo itu sendiri yang salah ataupun kedua-dua elemen itu yang salah di sisi undang-undang.
Ini penting kerana pihak polis tidak boleh sewenang-wenangnya menangkap mana-mana individu dan rakyat Malaysia tanpa sebarang sebab yang dianggap jenayah di sisi undang-undang kerana mereka yang disalah tangkap atau tahan ["wrongful arrest and detained"] boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak polis yang menangkap mereka secara salah tersebut.
Ali Tinju juga tidak boleh sesuka hati mendesak pihak polis menangkap mana-mana individu dan rakyat Malaysia tanpa sebarang sebab yang beliau percaya salah dan jenayah di sisi undang-undang kerana Perlembagaan negara menjamin kebebasan bersuara dan berhimpun secara aman kepada setiap warganegara Malaysia.
Oleh itu, kita juga harus mendesak Ali Tinju kemukakan faktanya dalam masa 48 jam mengenai perkara di atas dan janganlah ikut cara Naib Ketua Pemuda UMNO, saudara Khairul Azwan Harun yang membuat laporan polis berdasarkan kepada andaian beliau semata-mata.
Negara kita bukan negara rimba. Negara kita ada undang-undang.

MOHD FITRI ASMUNI adalah Ketua Pemuda Amanah Perak.

'Dr M letak Zahid dalam ISA kerana timbulkan isu rasuah, kronisme' - Nur Jazlan

Penahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semasa era Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa kerana kelantangannya memperjuangkan penghapusan kronisme, korupsi dan nepotisme.
Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata beliau juga menerima nasib yang sama seperti Zahid apabila dipinggirkan daripada pentas politik tanah air, lapor Utusan Malaysia.
Turut terkena tempias yang sama ialah Ketua Umno Bahagian Kulim Bandar Baru Datuk Abd. Aziz Sheik Fadzil serta beberapa exco Pemuda Umno.
“Ingat dulu kenapa (Tun) Mahathir marah sangat dengan Zahid sampai sanggup letakkan beliau dalam ISA? Sebab utamanya kerana Ahmad Zahid dan kami ketika itu timbulkan isu mengenai kronisme, korupsi dan nepotisme sehingga akhirnya ‘membayar’ dengan disingkirkan daripada kedudukan.
“Kami bersama dengan satu kumpulan dengan tekad menjalankan politik secara telus tetapi Aziz ke parit, saya hampir ke laut manakala Ahmad Zahid dikenakan ISA.
“Begitu pun kami tidak berputus asa kerana kalau kami tak teruskan, maka orang yang kami nak halang daripada melakukan kronisme, korupsi dan nepotisme itu akan terus berkuasa dan Alhamdulillah Ahmad Zahid kini menjadi Timbalan Perdana Menteri,” beliau dilaporkan sebagai berkata.
Pada September 1998, Zahid pada ketika itu merupakan Ketua Pergerakan Pemuda Umno dan empat pemimpin Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah ditahan ISA.
Beliau ditahan mengikut Seksyen 73 (1) (a) ISA kerana mendatangkan kemudaratan kepada keselamatan negara.
Penahanan Zahid itu dibuat sehari selepas penahanan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Pemuda Umno Negeri Sembilan, Ruslan Kassim DI bawah akta yang sama.

Malaysia bernasib baik kerana ada lagi mahasiswa yang 'masih hidup' - Husam


Adun Salor Datuk Husam MusaAdun Salor Datuk Husam Musa
Masih ada 'tulang belakang' dan 'air muka'. Bravo!, begitulah sanjungan Adun Salor, Datuk Husam Musa kepada mahasiswa yang berjaya menjayakan himpunan #TnagkapMO1 Sabtu lalu.
"Ogos 2016, anak-anak pelajar sudah pandai menuntut beliau ditangkap!
"Jenayah mengatur penyelewengan wang negara sebesar gunung untuk diri, keluarga, kroni, orang dan syarikat asing yang tidak ada mengena dengan negara ini semakin jelas.
"Malaysia bernasib baik kerana ada lagi mahasiswa yang 'masih hidup'.
"Ada 'tulang belakang' dan 'air muka'. Bravo!
"Mereka ada hak untuk menggerakkan tangkapan ke atas penjenayah negara. Penjenayah kepada masa depan mereka semua.
"Tahniah mahasiswa Malaysia! Dan syukur," kata beliau dalam satu kenyataan khas menghargai para pelajar terbabit.
Menurutnya, sehari selepas acara mahasiswa Malaysia menangkap MO1 di KL, seluruh dunia melaporkan aksi itu.
"Antara lain pusat-pusat utama dunia membuat fokus berikut:
BBC : Malaysia protest against PM Najib Razak draw thousands
The Star.com Toronto : Malaysian Students Rally Demands Arrest of PM Najib Razak Over Fraud Allegations
Reuters : Malaysian Student Protesters Demand 1MDB Arrest
Aljazeera : Hundreds of Malaysian Protesters Call For 1MDB Arrest
Asian Correspondent : Malaysian Students Lead Mass Protest Demanding 1MDB Arrest
Today Online Australia : Students Plan Protest To Call For 1MDB-linked Arrest
Malunya negara kita," catat beliau.
Beliau menzahirkan kehairanan dengan sikap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengahdapi situasi ini
"Anda Najib, bagaimana?!," soalnya.

BUKU APA KOSNYA SAMPAI RM15 JUTA?

Sehingga ini enam orang sedang ditahan reman untuk disoal siasat oleh SPRM berhubung penyelewengan dana sebanyak RM15 juta melibatkan sebuah bank berkaitan kerajaan untuk menerbitkan buku berkaitan seorang tokoh pemimpin negara.

Selain pengarah urusan bank berkenaan bersama lima yang lain daripada syarikat penerbitan dan syarikat proksi sudah ditahan reman sejak minggu lalu, pengerusi bank yang merupakan bekas jenderal juga turut disoal siasat.
Seiring dengan soal siasat itu, SPRM juga merampas sebuah rumah teres, sebuah Rolls Royce, Ferrari, Toyota dan dua buah motorsikal. Sebelum itu, wang tunai berjumlah RM30 ribu dan enam utas jam tangan berharga RM20 ribu setiap satu juga  dirampas serta beberapa akaun bank bernilai hampir RM10 juta telah dibekukan.

Selain disiasat berhubung penerbitan buku, pengarah urusan dan pengerusi bank berkaitan kerajaan itu juga dipercayai disoal siasat berhubung projek naik taraf sistem perbankan yang bernilai ratusan juta ringgit.

Jika kita mengecilkan skop pencarian, sebenarnya tidaklah sukar mengenalpasti bank, pengaruh urusan dan pengerusi yang sedang disoal siasat itu kerana hanya ada beberapa buah bank berkaitan kerajaan saja yang ada di negara ini.

ADENAN SATEM BERJAYA TUNTUT 7 PRRKARA SETELAH 'BEKU' OPERASI PETRONAS DI SARAWAK

 MALUNYA RAKYAT TERENGGANU!!!

RENUNGKAN APA YANG SEDANG BERLAKU SEKARANG KEPADA NEGERI TERENGGANU DAN CUBA BANDINGKAN DENGAN KEJAYAAN TUNTUTAN KERAJAAN NEGERI SARAWAK!

TERENGGANU:

- Setelah beri 'sumbangan hasil minyak & gas' kepada kerajaan Persekutuan hampir 50 tahun yang bernilai berbilion juta kini semua telaga minyak yg terletak di perairan Terengganu bukan lagi milik 'sah' kerajan Terengganu. KERAJAAN TERENGGANU KINI TIADA SEBARANG HAK!

- royalti sebanyak 5% yang di terima oleh kerajaan Terengganu sejak berpuluh tahun kini hanya sebagai 'Ihsan' dan 'dana khas' dari kerajaan Persekutuan. ROYALTI MINYAK SUDAH TERBATAL

- Terengganu kini tiada sebarang hak atas apa jua tuntutan hasil minyak & gas yang terletak diperairan negeri tersebut. HAK TERENGGANU HILANG

- Telaga minyak BERTAM yang di temui baru-baru ini dan sah terletak diperairan negeri Terengganu kini di'serah' sepenuhnya kepada kerajaan negeri Pahang. MARUAH NEGERI TERENGGANU TERGADAI

BANDINGKAN APA YANG DI CAPAI OLEH KERAJAAN SARAWAK KINI


SARAWAK:
Petronas & kerajaan Sarawak capai persetujuan dalam 7 perkara selepas adakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

- Kemelut tercetus selepas Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas memaklumkan kerajaan negeri beku semua permohonan baharu permit kerja daripada kakitangan Petronas dari luar Sarawak khususnya Semenanjung berkuat kuasa serta-merta.

1. Perlantikan anak tempatan Sarawak sebagai Ahli Lembaga Pengarah Petronas yang bakal diwakili oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

2. 192 jawatan kosong dalam syarikat itu pada masa sekarang akan diiklankan dalam akhbar tempatan dan diisi oleh rakyat Sarawak. Pihak Petro­nas perlu berunding­ dengan kerajaan negeri jika anak tempatan tidak sesuai bagi pekerjaan tersebut.

3. Petronas akan menyediakan 50 tempat untuk anak Sarawak melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi Petronas, memberi latihan teknikal secara intensif dan mendaftar lebih kemasukan untuk rakyat negeri ini di pusat latihan syarikat itu di seluruh negara.

Bukan hanya di Dataran Merdeka, #TangkapMO1 juga ada di Melbourne

Ya, saya kongsi pentas pembangkang, Anifah jawab Shafie

Anifah berkata penglibatannya dalam perbincangan dengan pembangkang mengenai Perjanjian Malaysia diketahui presiden Umno.
anitah-syafie
KIMANIS: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata tindakannya berkongsi pentas dengan pembangkang untuk menyelidik Perjanjian Malaysia 1963 disalahtafsir bekas naib presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal.
Salah tafsir itu berlaku ketika beliau Shafie menyampaikan beberapa ceramah di Sabah bulan lepas.
Malah, Anifah berkata penglibatannya dalam beberapa program dengan pembangkang itu pada tahun lepas juga dipersoalkan sehinggakan tindakan disiplin dari Umno tidak pula diambil terhadapnya kerana berbuat demikian.
Beliau mengaku terlibat dalam program itu, tetapi bukan atas kepentingan dirinya sendiri dan penglibatannya itu turut beliau maklumkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
“Benar, saya sepentas dengan pembangkang. Tetapi saya mahu orang-orang Sabah tahu, tidak ada yang lebih utama dalam prinsip perjuangan saya melainkan hak dan kepentingan rakyat di negeri ini,” katanya pada Persidangan Perwakilan Umno Kimanis di Dewan Membakut sini semalam.
Anifah, yang juga Ketua Umno Bahagian Kimanis, berkata beliau pernah menjemput Shafie untuk turut serta menyelidik Perjanjian Malaysia 1963, tetapi ditolak.
“Padahal, ia (penyelidikan Perjanjian Malaysia 1963) jelas untuk memperjuangkan hak orang Sabah, tetapi beliau (Shafie) berkeras tidak mahu turut serta.
“Malah, beliau (Shafie) marah saya kerana saya sepentas dengan pembangkang,” katanya.
Anifah berkata beliau kesal dakwaan Shafie mengenai permohonan peruntukan untuk membangunkan infrastruktur di Kimanis ketika Shafie menjadi Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

Saiz bukan ukuran di kala rakyat lesu, kata penganjur protes "#TangkapMO1"

#TangkapMO1 tidaklah sebesar perhimpunan Bersih, tetapi lebih penting di sini ialah mesej yang disampaikan golongan belia.
anis-tangkapmo1
KUALA LUMPUR: Aktivis muda Anis Syafiqah Md Yusof berkata protes #TangkapMO1 Sabtu lalu tidak diukur melalui saiz penyertaan, tetapi apa yang penting ialah mesej yang ingin disampaikan.
“Bagi saya jumlah yang ada sudah cukup memberangsangkan dalam keadaan rakyat letih mengambil tahu tentang politik dan isu negara,” katanya kepada FMT semalam, sehari selepas memimpin lebih 2,000 orang berhimpun di Kuala Lumpur bagi menuntut kerajaan menyiasat orang yang diberi nama “Malaysian Official 1” (MO1) dalam dakwaan salah laku berbilion dolar melibatkan 1MDB.
Anis berkata beliau berpuas hati dengan semangat yang ditunjukkan peserta di kala rakyat kelihatan tidak bersuara walaupun selepas dokumen 130 muka surat yang diterbitkan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat bulan lalu menamakan beberapa watak yang dekat dengan pimpinan negara.
“Bagi kami walaupun bilangan peserta tidak sebanyak himpunan Bersih, tetapi sekurang-kurangnya kami sudah mencetuskan kebangkitan semula rakyat Malaysia yang lama lesu tentang kesedaran kepentingan isu-isu negara,” kata Anis, yang merupakan suara paling lantang penganjur #TangkapMO1 Sabtu lalu.
Kebanyakan peserta terdiri daripada kumpulan pelajar universiti, yang turut serta walaupun pihak pengurusan beberapa pusat pengajian tinggi memberi amaran tindakan akan diambil.
Selain saiznya, perhimpunan #TangkapMO1 itu turut berbeza daripada Bersih 4 yang diadakan genap setahun lalu, dari segi komposisi kaum.
Tahun lalu, beberapa pihak mendakwa Bersih 4 disertai majoriti kaum Cina, manakala kali ini #TangkapMO1 mendapat penyertaan ramai belia Melayu.
“Tidak ada masalah rasis dan sebagainya, sebab memang semua rakyat Malaysia iaitu Melayu, Cina dan India ada satu kesedaran yang mahukan perubahan,” kata Anis.
“Sekurang-kurangnya tidak, dapat desak pihak berkuasa ambil tindakan selepas himpunan aman ini, kita dapat berikan kesedaran untuk mereka bangkit,” katanya.
Bekas pensyarah undang-undang Dr Abdul Aziz Bari turut bersetuju saiz tidak menjadi keutamaan dalam menilai kejayaan himpunan #TangkapMO1 kerana ia dianjurkan anak muda daripada kumpulan pelajar.

Demo #TangkapMO1 bertentangan ajaran Islam, kata Mufti Pahang


Datuk Seri Abdul Rahman OsmanDatuk Seri Abdul Rahman OsmanMufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman menyifatkan demonstrasi yang digerakkan oleh mahasiswa hari ini bertentangan dengan ajaran Islam, malah boleh mendatangkan keburukan.
Abdul Rahman beranggapan, jika sesetengah pihak tidak berpuas hati di antara satu sama lain, ia haruslah diselesaikan dengan bersemuka.
Beliau berkata demikian ketika ditemui di Forum Solidariti Rakyat Malaysia Menolak Fahaman Extremis dan Ideologi IS, di negeri itu semalam seperti dilapor KiniTV.
Himpunan #TangkapMO1 yang dianjurkan kumpulan mahasiswa hangat dengan beberapa karikatur menyerupai pemimpin negara dipegang peserta di pusat beli belah di Sogo, ibu negara.
Antaranya, gambaran poster yang dilukis tersebut menyerupai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, Riza Aziz dan Jho Low.

Mufti Perak antara pemenang Anugerah ‘Aiyoh Wat Lah’

Menurut penganjur, tujuan anugerah ini diadakan untuk memastikan pegawai-pegawai awam bertanggungjawab ke atas kenyataan atau tindakan yang dibuat oleh mereka.
aiyoh-wat-lah
PETALING JAYA: Mufti Perak, Harussani Zakaria salah seorang pemenang bagi kategori “ucapan tak masuk akal” dalam Anugerah “Aiyoh Wat Lah” yang diadakan di V Square, Petaling Jaya hari ini.
Beliau memenangi anugerah itu bagi kenyataannya pada April 2015 iaitu isteri mesti bersetuju mengadakan hubungan seks dengan suami walaupun “mereka menunggang di belakang unta.”
Selain Harussani, turut memenangi anugerah bersifat mengajuk yang diadakan secara tahunan anjuran Kumpulan Bertindak Bersama bagi Kesaksamaan Gender (JAG) dan Inisiatif Kesaksamaan Gender (GEI) kali ini ialah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
Menurut penganjurnya, tujuan anugerah ini diadakan untuk memastikan pegawai-pegawai awam bertanggungjawab ke atas kenyataan atau tindakan yang dibuat oleh mereka.
Daniella Zulkifili dari Persatuan Peguam Wanita berkata, “Kami bukan sahaja tidak mahu mereka tidak mengucapkan perkara tertentu tetapi menggantikan kenyataan negatif dengan positif ataupun majlis anugerah ini akan menunjukkan mereka supaya bertanggungjawab terhadapnya.”
Anugerah “Aiyoh Wat Lah” yang mula diadakan pada 2012 ini mempunyai tujuh kategori iaitu anugerah kaki di mulut, ucapan tak masuk akal, tidak boleh diabaikan, dasar yang gagal, cukup sudah, sangat tidak membantu kepada kewanitaan dan halu tuju tepat.
Pemenang untuk kategori “kaki di mulut” adalah Jakim yang mengedarkan risalah pada Februari tahun lepas bertajuk, “10 mitos mengenai homoseksual”. Risalah itu mengemukakan tuntutan tidak berasas mengenai golongan gay termasuk kurang cenderung untuk setia kepada pasangan mereka.
Pemenang anugerah “tidak dapat diabaikan” jatuh kepada tindakan polis terhadap wartawan BFM Aisyah Tajuddin dan jurucakap G25 Noor Farida Ariffin pada Disember tahun lalu atas kesalahan menghasut dan menghina agama Islam dan bukan menyiasat pihak yang mengancam kedua-dua mereka dengan ugutan rogol dan keganasan fizikal termasuk bunuh.
Pemenang “sangat tidak membantu persaudaraan wanita” dirangkul Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri yang pada Jun 2015 berkata, peruntukan berkenaan dengan Seksyen 375 Kanun Keseksaan menyatakan hubungan antara pasangan suami isteri yang sah terus kekal berkuat kuasa dan tidak boleh dianggap rogol.

Mahathir sudah minta maaf, Umno pula bila?

Parti Bumiputera Bersatu Malaysia (BERSATU) menyeru Umno tidak “hipokrit” terhadap permohonan maaf Tun Dr Mahathir Mohamad kerana membataskan kuasa Yang di-Pertuan Agung ketika berkuasa.
Mengakui Mahathir pernah silap, pemimpin muda BERSATU Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata bekas perdana menteri itu sekurang-kurangnya telah meminta maaf.

“Bagaimana pula dengan Umno?
“Tak salah ingin menegur. Tapi, bersihkanlah halaman sendiri dulu sebelum nak membersihkan halaman orang lain.
“Jangan jadi hipokrit,” kata bekas pendebat terbaik Asia itu.
Mahathir pada 25 Ogos memohon maaf kerana meminda perlembagaan supaya kelulusan dan tandatangan Agong tidak lagi perlu untuk menjadikan suatu akta sebagai undang-undang.
Katanya, dengan tindakan itu, Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang baru telah mula berkuat kuasa, walaupun Agong tidak menandatanganinya.
Syed Saddiq membangkitkan perkara itu susulan kritikan terbaru pemimpin Umno berkaitan kenyataan Mahathir berkaitan Bangsa Johor.
Mahathir berkata menyemarakkan semangat kebangsaan negeri seperti bangsa Johor tidak sihat untuk Malaysia dan boleh membawa kepada keruntuhan persekutuan.

Sultan Johor Sultan Ibrahim almarhum Sultan Iskandar turut memberitahu Mahathir supaya menutup mulut daripada membuat kenyataan liar.
Baginda berkata “dia berkeliaran memecah belah rakyat, termasuk orang Melayu, semasa saya sedang menyatukan rakyat Malaysia daripada pelbagai kaum”.

TAHUKAH ANDA..

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mendedahkan, Kuala Lumpur kini berada di ranking kelapan kota pelacuran dunia dengan nisbah 52 orang pelacur bagi setiap 10,000 penduduk.

Secara nisbah juga, Kuala Lumpur di ranking lebih tinggi berbanding Thailand yang kini berada di tangga ke-10 dengan nisbah 45 orang pelacur setiap 10,000 penduduk.

Allah S.W.T. berfirman:

وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ

Maksudnya: “Dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan”. (Surah al-Maidah: ayat 2).

Wallahu a'lam~

Red Shirts will fight back if Bersih starts trouble, says Jamal

Kami beri ruang dan peluang untuk Himpunan Tangkap MO1 jelas Jamal

Mahu duit kami semula, rayu 16 kontraktor kepada kerajaan


Sebahagian 16 kontraktor yang merayu kerajaan segera menyelesaikan masalah mereka.Sebahagian 16 kontraktor yang merayu kerajaan segera menyelesaikan masalah mereka.
Sudah dua tahun sekumpulan kontraktor menuntut pihak kerajaan menjelaskan bayaran tertunggak berjumlah RM26 juta selepas mereka menyiapkan pembinaan kilang dandang wap (steam boiler) yang terletak di Kerteh, Terengganu.
Namun, selepas lebih 20 kali rundingan dengan pelbagai pihak berkaitan sejak 29 Disember 2014 lalu, kesemua 16 kontraktor terbabit semakin buntu menanti bilakah segala janji dan jaminan akan ditunaikan.
Wakil kontraktor terbabit, Ir Khalil Ishak berkata, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) melalui Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp) sebelum ini berjanji akan menyelesaikan bayaran terbabit.
“Kami sudah banyak kali berbincang dengan pihak kerajaan seperti Mida (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia), BiotechCorp dan MOF (Kementerian Kewangan) sehinggalah pada 1 Ogos lalu, kami telah menghantar surat kepada Perdana Menteri.
“Malangnya, sampai hari ini (26 Ogos) jangankan maklum balas, kami diberitahu bahawa kerajaan tidak akan membayar kontraktor atas arahan Menteri Kewangan II, Datuk Johari Ghani. Ini amat mengejutkan,” ujarnya pada sidang media, Jumaat lalu.

KDN perlu terima cadangan Tajuddin buka semula fail tahanan ISA


Oleh Mohd Sayuti Omar
Mungkin Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) perlu menyahut cabaran Tajuddin Abdul Rahman supaya membuka balik fail tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun-tahun 80an bagi mengesahkan siapa, yang menanda tangani surat untuk menahan seseorang dibawah akta zalim berkenaan.

Tindakan ini perlu bagi mengelakkan kekeliruan yang cuba ditimbulkan oleh Tajuddin berhubung kenyataan bekas PM yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad mengatakan, indvidu bertanggungjawab menanda-tangan untuk penahanan seseorang dibawah akta itu ialah timbalannya Megat Junid Megat Ayub.
Bagi Tajuddin kenyataan Dr Mahathir itu sebagai melepas tanggungjawab dan cuba menyalahkan orang yang sudah berada di alam arwah.

Tajuddin menyanggah penjelasan Dr Mahathir itu dengan menuduh Pengerusi Parti Bersatu yang masih dalam proses pendaftaran itu sebagai berbohong. Kononnya Tajuddin sebagai bekas tahanan ISA ada maklumat sebenar mengenai penahanan orang dibawah ISA.

Kenyataan Dr Mahathir itu juga dipertikaiakan oleh anak Megat Junid, yang meminta supaya Dr Mahathir tidak meletakkan tanggungjawab itu kepada arwah bapaknya.

Justeru bagi menjelas dan "membersihkan" perkara ini elok kalau KDN dan PDRM membuka fail penahanan orang dibawah ISA dan dedahkan kepada umum. Selagi tiada pendedahan, perkara itu akan menjadi polimek dan dalam sitausi beliau (Mahathir) sudah tidak mempunyai kuasa, pasti akan dilihat sebagai orang yang berbohong seperti mana dakwaan Tajuddin.

Irmohizam: Kenapa sampai sekarang DOJ masih menyepi?

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) yang mengenakan saman sivilnya terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) perlu tampil dengan penjelasan mengenai kesahihan dakwaan mereka yang sepatutnya memanggil individu berkaitan pada 22 Ogos lalu.
Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim berkata, namun sehingga ke hari ini, perkara itu masih sepi tanpa makluman daripada pihak DOJ.
"Isu 1MDB digemburkan dengan lebih dasyat lagi apabila ada pihak yang 'menangguk di air keruh' hanya untuk mengambil kesempatan. Bahkan juga, media asing turut menghentam kita secara terang-terangan.
"Kita tidak seperti negara lain di mana rakyatnya akan sedaya upaya menangkis tohmahan luar setidaknya mendesak pihak kedutaan untuk memberi penjelasan.
"Jika dakwaan yang dikeluarkan oleh DOJ adalah boleh diguna pakai, kenapa media seperti The Wall Street Journal  (WSJ) dan Telegraph tidak pernah sesekali menggunakan sumber dari DOJ kononnya menggunakan sumber sendiri yang boleh dipercayai," katanya dalam satu kenyataan.

Oleh itu,katanya kini timbul persoalan apakah DOJ tidak mempunyai sumber sahih yang boleh dipercayai.
"Segala dakwaan dan kenyataan yang dikeluarkan oleh DOJ haruslah ada tindakan susulan, namun apa yang saya lihat, DOJ seolah-olah tidak serius mengenai hal ini.
"Kenyataan yang mereka keluarkan tidak bersifat profesional apabila mereka tidak menamakan kepada siapa aset yang ini dikembalikan. Sejujurnya saya boleh katakan ini adalah ketidakadilan DOJ dan hanya mahu membuli negara kita," katanya.

Azwan Bro: Kena bersatu halang Mahathir


PEKAN - Semua anggota dan pemimpin Umno perlu bersatu menentang bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad serta bekas pemimpin parti yang cuba membakar 'khemah besar Umno' yang selama ini telah menaungi orang Melayu.‎
Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun berkata, anggota Umno perlu sedar Mahathir bukan lagi pejuang parti sepertimana 22 tahun beliau menjadi perdana menteri dan presiden Umno.
"Dr Mahathir kini kita lihat cuba membakar 'khemah besar Umno'. Sebaik meninggalkan parti beliau sanggup duduk semeja dengan pembangkang semata-mata nak hancurkan perdana menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak).
"Kita perlu bangkit dan halang beliau daripada melakukan perkara ini kerana khemah inilah yang menjadi tempat anak bangsa kita bernaung," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Pemuda Umno bahagian Pekan di sini, hari ini. 
Khairul Azwan berkata, kenyataan Mahathir baru-baru ini yang memberi gambaran tiga 'Tan Sri' yang didakwa bersubahat untuk menggulingkan perdana menteri telah dikhianati jelas membuktikan laporan polis yang beliau buat berhubung perkara itu berasas.
"Dr Mahathir sendiri beri pengakuan bahawa tiga 'Tan Sri' ini telah dikhianati dan kenyataan ini secara langsung mengesahkan konspirasi ini benar-benar berlaku dan berada dalam pengetahuannya, ini Mahathir kata sendiri tanpa sebarang paksaan.

#TangkapMO1: Gerakan Merah tidak mahu polis pilih kasih, desak kertas siasatan dibuka


Mohd Ali Baharom Mohd Ali Baharom
Presiden Gerakan Merah Malaysia Mohd Ali Baharom tetap dengan pendirian untuk mengadakan protes di hadapan Balai Polis Daerah Dang Wangi jam 2 petang ini, mendesak polis agar mengambil tindakan undang-undang kepada pihak penganjur #TangkapMO1 Sabtu lalu.
Mohd Ali yang terkenal dengan panggilan Ali Tinju itu mendakwa, pihak penganjur #TangkapMO1 jelas berdegil untuk terus berada di lokasi Dataran Merdeka bukannya di Padang Merbok seperti diarahkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan notis mengadakan perhimpunan pula tidak memenuhi syarat berhimpun oleh polis.
"Kami tidak turun berdemontrasi kerana kami patuh kepada arahan polis,walaupun kami mahu berbuat demikian.
"Kami patuh pada arahan polis dan undang-undang tetapi tidak bagi pihak penganjur #TangapMO1 kerana masih mahu berada di kawasan sekitar Dataran Merdeka walaupun tidak mendapat kelulusan DBKL.
"Penganjur #TangkapMO1 yang sebenarnya tidak patuh kepada undang-undang polis kerana notis tidak memenuhi syarat.
"Mereka tetap meneruskan perhimpunan haram," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Pada Isnin lalu, Ali Tinju dalam satu kenyataan menyifatkan tindakan sekumpulan mahasiswa menganjurkan perhimpunan #TangkapMo1 sebagai ‘kurang ajar’ dan percubaan untuk menjatuhkan kerajaan.
Beliau mendesak polis menangkap pihak penganjur sebelum hari perhimpunan dan sekiranya polis tidak berbuat demikian beliau akan mengadakan protes di hadapan Balai Polis Dang Wangi pada 29 Ogos jam 2 petang.
Bagaimanapun beliau tetap meneruskan niatnya itu, sehingga polis mengambil tindakan untuk membuka kertas siasatan terhadap pihak-pihak yang terbabit dalam penganjuran #TangkapMO1 ini.
""Saya telah membuat report dua hari sebelum perhimpunan diadakan.
"Saya desak polis supaya dikenakan tindakan tegas terhadap mereka yang melanggar peraturan dan undang-undang.
"Kalau kami boleh membatalkan niat untuk berdemontrasi kerana atas nasihat polis, mengapa pula pihak penganjur #TangkapMO1 yang terang-terang melanggar peraturan dan undang-undang, tidak patuh kepada arahan DBKL dan polis itu, tidak disiasat.
"Kita tidak mahu polis 'double standard' dalam menangani isu antara penganjur #TangkapMO1 dengan kumpulan gerakan merah.
"Walaupun gerakan merah tidak turun ada juga berlaku kekecohan antara peserta ketika berdemontrasi.
"Saya tidak berganjak dengan keputusan, untuk terus mendesak pihak polis supaya mereka segera di tangkap dan kertas siasatan dibuka," tegasnya.

MUJURLAH TUN M YANG KAKI GADUH INI MASIH SUKA UNTUK BERGADUH!!

Najib Razak semalam menyifatkan Tun Mahathir Mohamad sebagai pemimpin yang suka bergaduh dengan ramai orang, bukan saja sepanjang berkuasa selama 22 tahun, bahkan juga setelah tidak lagi memegang kuasa.

Katanya, bekas Perdana Menteri itu sering mengkritik pemimpin terdahulu dan sekarang sebagai tidak betul dalam segala tindak tanduk mereka.

Kita semua faham orang yang kaki gaduh ini akan selalu cari gaduh, katanya lagi.

Benarkah Tun Mahathir kaki gaduh?

Adakah beliau bergaduh untuk kepentingan dirinya, bagi menyelamatkan negara atau saja-saja suka bergaduh?
Dengan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dan Tun Hussein, Tun Mahathir tidaklah bergaduh dalam ertikata yang sebenar, sebaliknya mereka hanya berbeza pendapat dalam beberapa perkara berkaitan pentadbiran negara.

Bagaimanapun Tun Mahathir amat menghormati bekas pemimpin tersebut dan tidaklah sampai menarik kemudahan polis pengiring atau melucutkan jawatan tertentu mereka, meskipun sering dikritik dan ditegur oleh kedua-duanya.

Namun demikian, kalau pun mahu dikatakan kaki gaduh, bukan Tun Mahathir yang kaki gaduh kerana beliau sedang memegang kuasa ketika itu, tetapi kedua-dua pemimpin yang tidak lagi berkuasa itulah yang sebenarnya mahu cari gaduh dengannya.

Jika bergaduh dengan Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj dan Tun Hussein dikatakan sebagai suatu kesalahan kepada Tun Mahathir sehingga dikatakan kaki gaduh, bermakna Najib juga adalah kaki gaduh apabila bergaduh bekas Perdana Menteri selama 22 tahun ini sekarang ini.

Begitu juga, kiranya bergaduh dengan Musa Hitam sebagai suatu kesalahan kepada Tun Mahathir, bagaimana dengan Najib yang juga bergaduh dengan bekas Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin?

Tidakkah ia bermakna Najib juga kaki gaduh?

Selepas tidak lagi berkuasa, Tun Mahathir hanya bergaduh dengan Tun Abdullah Badawi dan Najib yang berlarutan sehingga sekarang.

Tetapi, cuba bayangkan bagaimana keadaan negara jika Tun Mahathir tidak bergaduh dengan Tun Abdullah Badawi?

Apa jadi kepada keadaan negara sekarang ini?