Rabu, 27 Julai 2016

Dr Asri: Selena Gomez Bukan Isu Besar

Dr Asri: rakyat Perlukan Pemimpin Hebat

Jangan kerana 1MDB, negara seolah-olah akan tumbang - KSU

Jangan biarkan suara-suara negatif yang dikaitkan dengan masalah 1Malaysia Development Bhd (1MDB) meruntuhkan kekuatan yang dibina negara selama ini hingga menjejaskan minat pedagang dan pelabur, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah.
Sebaliknya aspek positif mengenai negara perlu diketengahkan dan kekuatan sektor yang ada di Malaysia harus diperlihatkan kepada orang luar, katanya.
"Kita tidak mahu negara yang kita bina ini runtuh kerana masalah-masalah yang sedang kita hadapi termasuk 'negative noise' kerana orang luar yang mahu berdagang dengan kita tentu akan terfikir mengenai perkara itu.
"Jadi sebab itu kita harus memberi aspek positif berkenaan negara kita berbanding kita fokus kepada aspek negatif kerana tiada negara yang tiada negatif, tetapi mereka selalu akan ketengahkan perkara yang baik," kata Irwan Serigar.
Beliau yang ditemui selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Ekonomi Malaysia ke-11, hari ini, berkata bukan semua syarikat menguntungkan, dan mungkin ada "satu dua" syarikat yang mempunyai masalah tadbir urus, pengurusan dan perkara lain yang tidak diingini.
"Tetapi kita boleh ambil beratus-ratus lagi syarikat lain yang untung berbilion-bilion di bawah Khazanah dan sebagainya... yang itu orang tak nak nilai, tetapi masalah 1MDB telah 'camouflage' seluruh negara, seolah-olah negara akan tumbang," katanya.
Bagaimanapun, katanya, meskipun banyak suara-suara negatif mengenai 1MDB, terbitan sukuk kerajaan Malaysia baru-baru ini masih menerima sambutan menggalakkan yang menunjukkan bahawa masih ada kepercayaan terhadap ekonomi negara.

Konspirasi: PERKASA saran Pemuda Umno disaman malu

Persatuan Pribumi Perkasa (PERKASA) berharap tiga individu berprofil tinggi dinamakan Pemuda Umno dalam laporan polis mereka semalam memulakan proses saman malu jika mendapati ia berunsur fitnah.
Setiausaha Biro Integriti, Antirasuah dan Salah Guna Kuasa PERKASA, Dr Muhammad Faiz Na'aman berkata Pemuda Umno sepatutnya mendesak kerajaan AS mendedahkan siapa sebenarnya individu di sebalik rujukan Malaysian Official 1 (MO1) dalam dokumen pihak berkuasa negara itu berhubung tindakan saman sivil ke atas 1MDB.
Katanya, nama MO1 disebut sebanyak 36 kali dalam dokumen mahkamah Jabatan Kehakiman (DOJ) AS setebal 136 muka surat itu.
"Tindakan (membuat laporan polis) tersebut dilihat seolah-olah suatu bentuk ugutan atau cuba menutup mulut pihak yang pernah terlibat dalam siasatan skandal 1MDB, atau tindakan balas dendam akibat mendedahkan kebenaran," katanya dalam kenyataan hari ini.
Semalam Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun mengunjungi Balai Polis Dang Wangi di Kuala Lumpur untuk membuat aduan ke atas Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan Tan Sri Abdul Gani Patail.
Menurut Khairul Azwan mereka bersekongkol untuk menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak sebagai pemimpin negara ini.
Zeti adalah bekas gabenor Bank Negara dan Abu Kassim bakal menamatkan khidmatnya secara rasmi sebagai ketua persurujaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SRPM) mulai 1 Ogos ini. Abdul Gani pula bekas peguam negara.
Siapa beri arahan
Ketiga-tiga mereka adalah antara tokoh yang terlibat dalam siasatan syarikat pelaburan milik kerajaan, 1MDB, yang didakwa melakukan penyelewengan dana awam.
Pada 20 Julai lalu pula DOJ AS mengemukakan saman sivil di negara itu bagi menyita pelbagai aset didakwa mereka diperoleh melalui wang 1MDB yang disalah guna.
Beberapa nama dipetik dalam dokumen itu termasuk anak lelaki Datin Seri Rosmah Mansor, Riza Aziz. Rosmah adalah isteri Najib.
Dokumen itu juga mengandungi seorang lagi individu yang tidak dinamakan, iaitu "Malaysian Official 1".
Kata Muhammad Faiz PERKASA menganggap tindakan Pemuda Umno semalam sebagai "biadab dan kurang ajar".

DoJ patut dapatkan penjelasan 1MDB – Abdul Rahman

Menteri itu berkata sekiranya DoJ mempunyai bukti untuk mengheret perdana menteri, nama beliau akan dinamakan dalam dokumen DoJ itu.
rahman-dahlan-dojs-1mdb
PUTRAJAYA: Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat patut sekurang-kurangnya berusaha menghubungi pihak 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bagi mendengar penjelasan mereka daripada hanya bersandarkan laporan portal berita (Sarawak Report), kata Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) Datuk Abdul Rahman Dahlan hari ini.
Menyifatkan amat tidak wajar bagi Peguam Negara Amerika Loretta Lynch menggunakan bahasa begitu tegas dalam situasi apabila beliau sendiri tidak pasti sama ada terdapat kes atau tidak, katanya ‘pertuduhan belum diputuskan’ namun memberikan pandangan prejudis terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kerajaan Malaysia dan 1MDB.
“Apabila kita baca (dokumen setebal) 136 muka surat itu, kita mendapati ia bersumberkan kepada Sarawak Report yang mempunyai agenda politik berat terhadap kerajaan, BN dan perdana menteri. Jadi, kemusykilan kita ialah kenapa DoJ tidak menghubungi 1MDB untuk mengesahkannya? Sekurang-kurangnya dapatkan penjelasan di sebelah pihak yang satu lagi.
“Itu saja soalannya. Kenapa anda pergi ke mahkamah dan beritahu seluruh dunia tentang kisah anda sedangkan ia masih belum siap,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis rumah terbuka Hari Raya Unit Perancang Ekonomi (EPU) di sini.
DOJ baru-baru ini memfailkan saman sivil bagi mendapatkan kembali aset yang diperoleh melalui dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang didakwa diselewengkan.
Sementara itu, Abdul Rahman yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertanggungjawab ke atas EPU berkata, perdana menteri telah berulang kali menegaskan bahawa beliau tidak terlibat dan dana rakyat tidak terlibat.

Sukma: Khairul Padam Rekod 18 Tahun Acara Pecut Milik Watson


Khairul Hafiz Jantan mencipta rekod baharu kebangsaan acara 100 meter lelaki pada Sukan Malaysia (Sukma) Ke-18 di Stadium Sarawak pada Rabu.
KUCHING: Rekod 100 meter kebangsaan berusia 18 tahun akhirnya dileburkan pelari muda Melaka, Khairul Hafiz Jantan pada Sukan Malaysia (Sukma) ke-18, di sini pada Rabu.

Raja Pecut baharu negara itu melintasi garisan penamat dalam saingan akhir acara berkenaan di Stadium Sarawak dengan catatan 10.18 saat, sekali gus memadamkan rekod lama 10.30s yang dicipta Watson Nyambek pada Sukan Pra-Komanwel 1998.

Pingat perak milik pelari tuan rumah, Jonathan Nyepa yang mencatat masa 10.36s. Seorang lari pelari Melaka, Badrul Hisyam Abdul Manap, yang turut mencatat masa 10.36s terpaksa berpuas hati dengan pingat gangsa.

Keputusan itu dibuat berdasarkan 'photo-finish'.

Puteri Johor wanita pertama presiden kelab Liga Super

Tunku Aminah mengambil alih jawatan abangnya yang juga pemilik kelab bola sepak Johor Darul Ta'zim (JDT)
tunku-tun-aminah_jdt_600
PETALING JAYA: Revolusi bola sepak Johor mutakhir ini membawa erti baharu dengan perlantikan Tunku Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim Ismail sebagai Presiden kelab Johor Darul Ta’zim (JDT).
Diumumkan melalui laman Facebook Johor Southern Tigers hari ini, Tunku Aminah satu-satunya wanita yang mengepalai kelab bola sepak Liga Super Malaysia – pertandingan kesukanan unggul di negara ini.
Tunku Aminah merupakan adik kepada Tunku Ismail Idris (TMJ), yang melepaskan jawatan itu pada 12 Julai tahun lalu kepada Setiausaha Kerajaan Johor Datuk Ismail Karim, setelah berkhidmat di kedudukan itu sejak Disember 2012.
TMJ merupakan pemilik JDT dan penaung Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ). Ismail Karim merupakan Presiden PBNJ.
Puteri Johor berusia 30 tahun itu satu-satunya anak perempuan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah, dan anak kedua daripada enam adik-beradik keluarga Diraja Johor.
Beliau adalah bekas pelajar Sekolah Convent Johor Bahru dan Sekolah Antarabangsa Australia di Singapura.

LAPORAN POLIS KHAIRUL AZWAN BIN HARUN, NAIB KETUA PEMUDA UMNO MALAYSIA TENTANG KONSPIRASI GUKING PM – SUATU TINJAUAN

No. Report : CHOWKIT/005870/16
Tarikh : 26/07/2016
Waktu : 1314 PM

SAYA KHAIRUL AZWAN BIN HARUN (NO. K/P : 761019-08-5697) SEMASA BERADA DI PEJABAT DI ALAMAT TINGKAT 28, MENARA DATO’ ONN, PWTC, KL MEMPUNYAI SEBAB-SEBAB UNTUK MEMPERCAYAI BAHAWA INDIVIDU-INDIVIDU YANG DINAMAKAN BERIKUT :

1) TAN SRI ABU KASSIM BIN MOHAMED (BEKAS PESURUHJAYA SPRM)
2) TAN SRI ZETTI AKHTAR AZIZ (BEKAS GABENOR BANK NEGARA)
3) TAN SRI ABDUL GANI PATAIL (BEKAS PEGUAM NEGARA)

ADA SECARA BERSEORANGAN DAN/ATAU BERSAMA TERLIBAT DALAM SATU KONSPIRASI UNTUK MENGGULINGKAN YANG AMAT BERHORMAT PERDANA MENTERI DATO’ SERI NAJIB SERTA KERAJAAN MALAYSIA YANG SAH. MEKANISMA YANG DIGUNAKAN OLEH SESIAPA DI ANTARA MEREKA INI ADALAH SEPERTI BERIKUT :

1) MEMBERI MAKLUMAT SULIT DAN DOKUMEN KEPADA AGENSI-AGENSI DI AMERIKA SYARIKAT TERMASUK FBI
2) MAKLUMAT-MAKLUMAT DAN DOKUMEN-DOKUMEN INI TELAH DIBERIKAN KEPADA PIHAK ASING TANPA KELULUSAN YANG SAH OLEH PIHAK BERKUASA MALAYSIA YANG BERKENAAN TERMASUK JABATAN PEGUAM NEGARA
3) SEBAHAGIAN BESAR DARIPADA MAKLUMAT TERSEBUT ADALAH DIREKA, DIPALSUKAN SERTA DIPUTAR BELIT UNTUK MENCAPAI TUJUAN-TUJUAN JAHAT.

PERKARA YANG SAYA LAPORKAN DI SINI BUKANLAH DAKWAAN SEMATA-MATA TANPA ASAS DAN SAYA POHON SUPAYA PIHAK POLIS MENYIASAT PERKARA INI DENGAN SEGERA. SEKIAN LAPORAN SAYA.

ULASAN

Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia Sdr Khairul Azwan telah membuat suatu laporan polis yang cukup serius pada 26/07/2016 yang mendakwa tiga (3) orang yang dinamakan sebagai memberikan maklumat sulit kepada agensi asing untuk menggulingkan Perdana Menteri dan juga Kerajaan Malaysia yang sah. Atas laporan polis ini, pihak polis boleh membuka kertas siasatan di bawah Bahagian 6 Kanun Keseksaan iaitu Kesalahan terhadap Negara yang mana ianya adalah suatu kesalahan keselamatan yang akan dikendalikan melalui Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau lebih dikenali sebagai SOSMA.

Ketiga-tiga penama yang dinamakan di dalam laporan polis tersebut boleh ditangkap dan ditahan oleh Polis di bawah SOSMA selama tidak lebih 29 hari bagi tujuan siasatan.

Laporan Polis Khairul Azwan mendakwa ketiga-tiga penama terlibat dalam suatu konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri dan juga Kerajaan Malaysia. Ketiga-tiga penama didakwa telah memberikan maklumat sulit dan dokumen kepada agensi asing termasuk FBI. Dengan jelas disebutkan bahawa ketiga-tiga penama telah memberikan maklumat sulit dan dokumen kepada agensi asing termasuk FBI yang mana maklumat dan dokumen tersebut diberikan tanpa kebenaran pihak berkuasa termasuk Jabatan Peguam Negara. Dokumen dan maklumat juga didakwa direka, dipalsukan serta diputar belit.

SIAPA TIGA PENAMA TERSEBUT?

Penama yang disebut di dalam laporan polis Khairul Azwan ialah :
a) Tan Sri Abu Kassim Mohamed (Bekas Pesuruhjaya SPRM)
b) Tan Sri Zetti Akhtar Aziz (Bekas Gabenor Bank Negara)
c) Tan Sri Abdul Gani Patail (Bekas Peguam Negara)

Ketiga-tiga penama ini merupakan ahli jawatankuasa siasatan khas berkaitan 1MDB yang telah ditubuhkan suatu ketika dulu sebelum ianya dibubarkan. Seorang lagi Ahli Jawatankuasa Siasatan Khas ialah Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Persoalan yang timbul daripada laporan polis tersebut ialah kenapa Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak terlibat atau tidak dimasukkan bersama tiga yang lain sedangkan KPN juga salah seorang Ahli Jawatankuasa Siasatan Khas 1MDB? Jika diperhatikan tiga penama yang disebut, mereka semua ialah “bekas”. Bekas Pesuruhjaya SPRM, bekas Gabenor Bank Negara dan bekas Peguam Negara. Adakah jika Tan Sri Khalid Abu Bakar juga bekas Ketua Polis, nama beliau juga akan dimasukkan?

MEMBERIKAN MAKLUMAT SULIT DAN DOKUMEN KEPADA AGENSI ASING TERMASUK FBI

Ketiga-tiga penama tersebut dituduh terlibat dalam konspirasi menggulingkan Perdana Menteri dan Kerajaan Malaysia yang sah dengan memberikan maklumat sulit dan dokumen kepada agensi asing termasuk FBI.

Tiada keperluan sidang tergempar Parlimen mengenai 1MDB kata Johari


Tiada keperluan sidang tergempar Parlimen mengenai 1MDB
KUALA LUMPUR: Tiada keperluan untuk mengadakan sidang Parlimen tergempar atau menubuhkan suruhanjaya siasatan diraja untuk menyiasat isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani menambah, isu 1MDB bukan sesuatu yang baru dan kerajaan sudah pun mengambil langkah untuk memperbaiki kelemahan pengurusan dan tadbir urus syarikat pelaburan strategik itu.

"Siasatan isu 1MDB ini sudah pun merupakan siasatan paling intensif, jadi saya tidak fikir semua ini perlu," katanya ketika merasmikan Taklimat Ekonomi Kebangsaan anjuran Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) di sini hari ini.

"Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) berhak lakukan siasatan tersebut, kerana dakwaan penyelewengan dana dan penggubahan itu berlaku di negara mereka," tambahnya.

Datuk Johari turut menafikan 1MDB berurusan dengan individu-individu yang dinamakan dalam laporan DOJ.

"1MDB tiada sebarang urusan dengan individu-individu di dalam laporan tersebut, buat masa ini kami hanya berurusan dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) (mengenai isu pertelingkahan pembayaran faedah bon)," katanya.

Beliau menambah, Kementerian Kewangan merancang untuk membawa pertikaian tersebut ke Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London.

"Kerajaan tidak akan melindungi sebarang individu yang didapati bersalah dalam hal 1MDB ini, tidak kira apa kesalahan yang mereka lakukan atau di mana saja ia dilakukan," katanya.

Tanpa memberi sebarang maklumat lanjut, beliau juga berkata pihak kerajaan telah pun menerima dana hasil penjualan aset tenaga 1MDB kepada China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Pada November 2015, 1MDB mengumumkan perjanjian jual beli saham dimeterai dengan CGN bagi membolehkan ia menerima RM9.3 bilion, di samping pengambilalihan hutang sebanyak RM7.43 bilion.

Segera siasat individu dalam laporan Pemuda UMNO - Pemuda Kedah


Segera siasat individu dalam laporan Pemuda UMNO - Shaiful Hazizy
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) digesa untuk mempercepatkan siasatan mencari dalang konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketua Pemuda UMNO Kedah Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, tuduhan itu amat berat dan perlu disiasat dengan kadar segera.

"Kita amat bimbang dengan senario sekarang iaitu wujudnya kemungkinan beberapa pegawai tinggi kerajaan yang mempunyai maklumat dan data strategik negara bertindak menjual ataupun membocorkan maklumat ini.

"Kita juga mengutuk usaha untuk menjatuhkan Kerajaan dan Perdana Menteri melalui kaedah yang tidak demokratik. Bagi Pemuda Kedah ianya satu pengkhianatan seumpama rampasan kuasa yg tidak sah "coup de tat" terhadap sebuah Kerajaan yang dipilih secara demokratik.

"Pemuda UMNO Kedah yakin, pilihanraya dan demokrasi adalah jalan yang paling baik untuk mana-mana pihak menukar Kerajaan dan Perdana Menteri," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini.

Sebelum ini, Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Khairul Azwan Harun mendakwa bekas ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed, bekas gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan bekas peguam negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail terlibat dalam konspirasi untuk menggulingkan perdana menteri.

Dalam satu laporan polis, Khairul Azwan menjelaskan mempunyai sebab-sebab untuk mempercayai individu-individu tersebut telah memberi maklumat sulit dan dokumen kepada agensi-agensi di Amerika Syarikat termasuk pihak Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

Sekarang Rahsia Telah Terbongkar

Oleh Tun Mahathir
1. Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat telah mengambil tindakan untuk merampas aset individu-individu yang dinamakan yang disyaki mencuri wang hak milik 1MDB dan Kerajaan Malaysia.
2. Secara keseluruhannya 17 aset telah disenaraikan. Ini termasuk harta, pelaburan, pesawat udara, kapal layar, syarikat-syarikat, lukisan dan filem-filem. Jumlahnya bernilai USD1 bilion. Dokumen sepanjang 136 halaman itu menunjukkan secara terperinci cara wang itu disalurkan melalui pelaburan penipuan dalam syarikat-syarikat palsu, melalui pelbagai bank dan individu-individu serta berakhir dalam akaun MALAYSIAN OFFICIAL 1. 3. Siapakah Malaysian Official 1 yang disebut 36 kali dalam laporan ini. Beliau digambarkan sebagai “seorang pegawai berpangkat tinggi dalam Kerajaan Malaysia yang juga memegang kedudukan yang berkuasa dengan 1MDB. Sepanjang keseluruhan masa berkaitan dengan aduan itu, Malaysian Official 1 adalah “pegawai awam” sebagai istilah yang digunakan dalam 18 USC – 1956 (c) (7) (B) (iv) dan “penjawat awam” sebagai istilah yang digunakan dalam Seksyen 21 Kanun Keseksaan Malaysia.”
4. Dalam para 39 laporan tersebut “Malaysian Official 1 memegang jawatan yang berkuasa dengan 1MDB. Malaysian Official 1 mempunyai kuasa untuk meluluskan semua pelantikan kepada, dan penarikan balik daripada, Lembaga Pengarah 1MDB dan Kumpulan Pengurusan Kanan 1MDB. Di samping itu, sebarang komitmen kewangan 1MDB, termasuk pelaburan yang mungkin memberi kesan kepada jaminan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia untuk manfaat 1MDB atau mana-mana dasar kerajaan Malaysia, memerlukan kelulusan Malaysian Official 1. ”
Para 102 laporan menyatakan bahawa Malaysian Official 1 adalah benefisiari muktamad AmPrivate Banking – Akaun MR adalah akaun sama yang kemudiannya menerima bayaran tertentu berjumlah kira-kira USD681 juta pada Mac 2013. Seperti yang dinyatakan dalam Perenggan 263 di bawah, Peguam Negara Malaysia telah secara terbuka menyatakan bahawa akaun yang menerima bayaran $681 milion itu dipunyai oleh Dato Sri Najib, Perdana Menteri Malaysia. Tidak mungkin akaun dan jumlah USD681 juta dimiliki oleh dua orang yang berbeza.
Para 28 menyatakan “Malaysian Official 1″ adalah seorang pegawai berpangkat tinggi dalam Kerajaan Malaysia yang juga memegang kedudukan yang berkuasa dengan 1MDB.”
Para 29 “Riza Shahriz bin Abdul Aziz (“Aziz”), seorang warganegara Malaysia, adalah saudara kepada Malaysian Official 1 dan seorang kawan LOW. Beliau adalah pengasas bersama Red Granite Pictures, iaitu studio pengeluaran dan pengedaran filem Hollywood, pada tahun 2010.”
Dalam Para 39 Malaysian Official 1 mengambil alih kedudukan berkuasa dengan 1MDB dan lain-lain.
5. Saya tidak tahu mengapa pegawai-pegawai Amerika yang menulis laporan segan memberi nama sebenar Malaysian Official 1 pada hal dengan rela hati menyebut nama-nama pesalah lain, iaitu Riza Aziz, Jho Low dan Khadim Abdullah. Jika ini adalah kerana bukan peringkatnya untuk membuat tuduhan jenayah, maka mana-mana nama pun tidak patut disebut.
6. Sekarang Najib dan penyokong-penyokong bodoh beliau mengatakan bahawa Najib tidak terlibat oleh sebab namanya tidak disebut. Najib sendiri berkata, “Biarkan proses undang-undang berjalan bagi mereka yang nama mereka disebut oleh US DOJ.” Jelas sekali bahawa beliau menganggap proses undang-undang itu tidak mengandungi siasatan berhubung peranannya sendiri di dalam mencuri wang milik 1MDB.
7. Namun rujukan kepada Malaysian Official 1 bertepatan dengan apa yang diketahui dan yang diakui oleh Najib sebagai mempunyai kaitan dengan beliau. Ini termasuk rujukan kepada USD681 juta dalam akaun Malaysian Official 1, rujukan kepada kuasa Malaysian Official 1 atas Kerajaan dan 1MDB yang bertepatan dengan kedudukan Najib sebagai Menteri Kewangan dan Penasihat kepada Lembaga Pengarah 1MDB. Dan begitulah seterusnya dengan 30 penerangan lain mengenai hal kuasa dan peranan Malaysian Official 1 serentak dengan peranan Najib sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan Malaysia dan Penasihat kepada Lembaga Pengarah 1MDB.
8. Walaupun terdapat penerangan terperinci dalam laporan DOJ bagaimana wang 1MDB telah dipindahkan melalui pelbagai syarikat, termasuk Good Star, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Jho Low dan bank-bank di beberapa negara dan akhirnya menjelma dalam akaun Malaysian Official 1 di Ambank, Peguam Negara menegaskan bahawa tidak ada bukti bahawa wang daripada 1MDB telah disalah gunakan.

Akta MKN: 5 'kuasa ajaib' yang Najib boleh guna dengan undang2 baru ni..

Undang2 tersebut memberi Najib – atau mana2 Perdana Menteri kelak – kuasa tidak terbatas yang akan memberi kesan pada rakyat seperti kita, antaranya:

1. Mereka boleh mengisytiharkan kawasan darurat di Selangor, ataupun di kedai mamak yang korang selalu lepak

2. Mereka boleh mengisytiharkannya atas apa-apa sebab yang “mengancam” negara

3. Mereka boleh rampas apa sahaja… korang pun boleh kena serkup

4. Kalau korang mampos/mati dalam 'kawasan keselamatan', penyiasatan tak perlu dijalankan

5. Tiada siapa yang boleh menghentikannya, mahupun Agong sekalipun !!

TAHUKAH ANDA.. dengan MKN, darurat kecil boleh diisytiharkan tanpa perlu kebenaran Agong. Pada masa yang sama, sesiapa yang ditugaskan oleh MKN diberi kekebalan dari segi undang-undang.

Dan ada kemungkinan… Kalau Parlimen mengadakan persidangan tergempar sekalipun, MKN boleh mengisytiharkan Parlimen sebagai kawasan keselamatan !!

Adakah Malaysia kini dah jadi sebuah negara diktator ??!!

SKANDAL 1MDB: TU PON KORANG MASIH BUTA PEKAK NAK PANGKAH BN LAGI !!!

BONGKAR & TERBURAI LAGI Skandal 1MDB !!!

Kali ini satu keluarga Tun Razak, yg juga adik-beradik PM Najib Razak terlibat sama...

Primus mendakwa, Goldman menggesanya penerimaan tawaran yang lebih tinggi untuk meningkatkan peranannya dengan Perdana Menteri Malaysia kerana penggabungan akan 'memberi kekayaan' kepada Nazim Razak, pengarah Hong Leong serta Datuk Seri Nazir Razak, Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd. (CIMB.KL), yang menasihatkan Hong Leong dalam pengambilan alih itu.

NAMPAK TAK !!!

Penangan keluarga adik-beradik Najib Razak dlm membolot kekayaan negara...

'TAKUT' nak audit bayar hutang main judi LAS VEGAS KA ??!!

Bertahun2 jadi ‘boneka’ 1MDB, firma audit Deloitte tarik diri ??

KENAPA..??

Apa yang sukar sangat nak audit laporan kewangan 1MDB.? sedangkan yang terlibat adalah syarikat ternama di dunia..?? dari sini saja kita nampak 1MDB sudah cukup bermasalah..

CUBA JANGAN JADI BODOH...

Asal keluar dari mulut UMNO pasti bau bodohnya, KENAPA ??

Persoalan mudah..
Adakah si Shahrul Hakimi ni ada hubungan keluarga "relative" dgn anak tiri Najib, Riza Aziz ??

SUDAH TERANG LAGI BERSULUH dlm dokumen DOJ pada artikel (29.) menjelaskan bhw #MalaysianOfficer1 ada hubungan keluarga dgn anak Rosmah Mansor, Riza Aziz..

Adakah si otai Umno, Zaharin ini masih buta baca dokumen tersebut...

https://www.facebook.com/zahrinmohdyasin/posts/10207090056629593

Komplot jatuhkan Perdana Menteri, tragedi tiga Tan Sri

Pemuda Umno sudah buat laporan polis ke atas tiga orang Tan Sri yang pernah duduk dalam satu jawatankuasa untuk menyiasat dakwaan aliran tunai berjumlah sekitar RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi dengan nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Tiga orang Tan Sri ini, Zeti Akhtar Aziz, Abdul Gani Patail dan Abu Kasim, telah dituduh oleh gerombolan Pemuda Umno kononnya telah berkomplot untuk menjatuhkan Perdana Menteri serta kerajaan Malaysia.
kitsiang_melayuhilangkuasa_Pemuda Umno secara ringkasnya telah menyerang bekas-bekas bos Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Jabatan Peguam Negara dengan mempersoal taat setia mereka kepada kerajaan.
Mereka didakwa telah memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk pihak Biro Siasatan Persekutuan Amerika Syarikat, FBI.
Daripada empat orang Tan Sri yang menganggotai pasukan khas menyiasat aliran tunai ke akaun Najib Razak, hanya seorang Tan Sri sahaja yang masih selamat, iaitu Tan Sri Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Negara. Tan Sri KPN sekarang berhadapan tanggungjawab sukar untuk menyiasat tiga Tan Sri lain, yang dahulunya bekerjasama dengannya dalam satu pasukan.
Pemuda Umno bukan sahaja telah bertindak menyerang peribadi tiga orang Tan Sri yang telah berundur daripada jawatan masing-masing ini (secara paksa atau rela kita tidak pasti), malah Pemuda Umno telah hampir sahaja pasti mengesahkan bahawa individu yang dirujuk sebagai ‘Malaysian Official 1’ dalam dokumen saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika, adalah tidak lain tidak bukan, Perdana Menteri sendiri.
Seelok-eloknya, tiga orang Tan Sri ini mungkin boleh segera memohon suaka politik daripada mana-mana kedutaan terdekat, dan mohon dikeluarkan dari Malaysia secepat mungkin supaya mereka tidak dikekang daripada menyatakan kebenaran oleh tangan-tangan kasar aparat keamanan negara.
Kita mungkin sahaja menyaksikan Gani Patail, Zeti dan Abu Kassim ditangkap, disoal siasat, dan dikurung di bawah undang-undang tahan tanpa bicara, antara lain kerana mengancam proses demokrasi dan merancang untuk menggulingkan kerajaan dengan cara salah. Komplot menggulingkan perdana menteri bukan benda main-main. Pemuda Umno pastinya tahu itu.
Kedua, mungkin kita boleh cadangkan kepada (bekas) staf-staf mereka, terutamanya yang berada di SPRM untuk segera mendedahkan segala bukti dan hasil siasatan terhadap kes-kes melibatkan pemuka-pemuka Umno yang lainnya, terutamanya yang berprofil tinggi.
Kita sangat pasti bahawa fail siasatan terhadap gerombolan Umno ini semua tebal-tebal belaka dan hanya menanti saat dan ketika untuk dibocorkan kepada pengetahuan orang ramai.
Masanya sudah amat sesuai untuk SPRM melancarkan kempen ‘buli balik’ ke atas gerombolan yang selama ini menekan dan mengawal siasatan mereka, malah sesuka hati memindah-mindah pegawai, dan terbaru mendakwa bekas bos mereka sebagai pengkhianat negara.
Baru lah rancak.

Lebih sudu dari kuah, UMNO gentar Pilihanraya negeri Pulau Pinang diadakan

Segalanya masih dalam perundingan. Maka tidak benar dakwaan Pengerusi Umno Pulau Pinang bahawa Lim Guan Eng menerima tamparan hebat kerana masih gagal mendapatkan sokongan komponen dalam Pakatan Harapan khususnya PKR berhubung cadangan Pilihan Raya Negeri (PRN) Pulau Pinang.
lge penang prnTuduhan semberono sesetengah pihak konon DAP hanya mementingkan diri juga adalah tidak betul. Jika DAP mementingkan diri, sudah tentu Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dibubar tanpa mengambil kira pandangan komponen dalam Pakatan Harapan. DAP tidak bertindak sendirian.
Sudah tentu, keputusan untuk membubarkan DUN ini bukanlah suatu yang mudah, tambahan pula pilihanraya berasingan bagi negeri di Semenanjung Malaysia bukanlah sesuatu yang biasa dilakukan. Namun, pilihanraya berasingan antara Parlimen dan Negeri adalah hak demokratik negeri.
Untuk sesuatu yang baharu, tentunya memerlukan perbincangan mendalam. PH tidak seperti UMNO yang dilihat menjadi pembuat keputusan mutlak bagi seluruh komponen BN.
Dalam ribut-ribut PRN Pulau Pinang, suka saya memetik kenyataan Setiausaha Organisasi DAP Kebangsaan Anthony Loke Siew Fook dalam satu wawancara yang memberi sebab kewajaran diadakan PRN Pulau Pinang.
Dengan mengambilkira segala risiko dan kebimbangan rakan-rakan komponen PH, beliau berkata sejak sekian lama, BN menentukan waktu diadakan pilihanraya. Ia bermaksud, waktu pilihanraya yang ditentukan BN itu adalah masa yang memberi kelebihan buat mereka. BN mencari masa yang sesuai supaya mereka boleh menang.

DAP akui berdepan risiko adakan pilihan raya mengejut - Loke

DAP akui bahawa cadangan mengadakan pilihan raya mengejut Pulau Pinang turut didampingi risiko kehilangan banyak kerusi Pakatan Harapan kepada BN, kata Anthony Loke.
Beliau yang merupakan setiausaha penganjur DAP berkata, bagaimanapun, sekarang adalah masa terbaik untuk menyerang Barisan Nasional (BN) dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
"Dengan isu 1MDB, dengan isu pendedahan Jabatan Kehakiman (DOJ) yang begitu besar, ia merupakan kelebihan besar kepada DAP. Kita nak masuk dalam kempen pilihanraya dalam mood serang. Inilah masa yang paling baik untuk kita serang BN, serang Najib.
"Kita lihat Najib sendiri tidak berani adakan pilihanraya umum dalam masa sekarang kerana beliau tak berani menghadapi pengundi dengan isu baru yang menjadikannya sebagai beban," jelas Loke dalam wawancara bahagian 1 bersama Roketkini.
Mengulas lanjut mengenai risiko berkenaan, Loke menambah, jika terus berfikiran negatif, ia membawa maksud kalah walaupun sebelum memasuki gelanggang perlawanan.
"Kalau kita masuk gelanggang dan fikir kita akan kalah, pencapaian tak baik, saya nak tanya balik, bagaimana kalau kita dapat kemenangan dan pencapaian yang lebih besar? Bukankah itu akan menjana satu gelombang untuk PRU ke-14?.
"Memang kita akui ada risiko tetapi itu satu risiko yang kita dah ambil kira sebagai calculated risk. Mengapa kita perlu ambil risiko ini? Pertama, seperti saya katakan tadi, untuk melawan semula pendakwaan politik yang berlaku.
"Kalau kita ini dia (BN), Najib rasa you tak adalah semangat untuk lawan dia. Kita boleh buat apa saja, you tak mampu lawan. Jika kita terus berdiam dalam perkara ni, kita dah buat tindakan yang terlalu pasif," ujarnya.
Ditanya mengenai kewajaran dan kepentingan mengadakan pilihan raya itu yang masih ramai yang belum memahaminya, beliau menambah, bagi DAP, ia penting sebagai tindak balas terhadap pendakwaan politik yang dikenakan ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.
"Kita perlu ada satu tindakan, iaitu melalui pendekatan politik untuk lawan balik apa yang dilakukan BN ke atas Lim.

‘Pilihan raya negeri awal akan diadakan tahun ini’ - LGE

Lim Guan Eng berkata, pilihan raya awal tidak wajar ditangguhkan, sebaliknya perlu diadakan dalam "tempoh munasabah".
guan eng snap
PETALING JAYA: DAP tidak akan tunggu sehingga tahun depan untuk mengadakan pilihan raya awal di Pulau Pinang, kecuali berlaku situasi khas.
Setiausaha agungnya, Lim Guan Eng yang dipetik Oriental Daily dan Sin Chew Daily berkata, pilihan raya awal tidak wajar ditangguhkan, sebaliknya perlu diadakan dalam “tempoh munasabah”.
Pun begitu, Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata, beliau tidak mahu membuat spekulasi sama ada PKR menerima cadangan mengadakan pilihan raya awal, sebaliknya akan terus mengadakan perbincangan sehingga semua parti komponen dalam Pakatan Harapan mencapai kata sepakat.
“Kita tidak akan membuat keputusan berseorangan. Oleh itu, tentu kita akan terus berbincang tetapi tentu ia tidak boleh terlalu lama, sekiranya terlalu lama maka tidak praktikal.
“Kami harap dapat terus berbincang dan meyakikan rakan-rakan dalam Pakatan Harapan berdasarkan sikap saling hormat-menghormati,” katanya yang enggan menyatakan “tempoh munasabah” itu.
Dalam perkembangan sama, Lim dalam sidang media di Komtar hari ini berkata, DAP yakin dapat mempertahankan Pulau Pinang sekarang, “malah dalam tempoh dua tahun akan datang juga” bagi menepis dakwaan ia cadang mengadakan pilihan raya awal kerana tidak yakin dapat menang pada pilihan raya umum akan datang.
Tegasnya, DAP sebenarnya bimbang akan kehilangan kerusi pada pilihan raya awal, namun parti itu berpendapat ia adalah risiko yang berbaloi kerana yakin pengundi masih menyokong Pakatan Harapan.

Apandi: Saya berpegang kepada falsafah Al-Quran

Peguam Negara berkata beliau menjalankan tugasnya secara terbuka dan betul, termasuk dalam kes 1MDB.
apandi-ali_law_600_1
KUALA LUMPUR: Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali berkata beliau berpegang kepada falsafah Al-Quran yang memerintahkan supaya manusia diadili sama rata tanpa memberi pertimbangan pangkat atau hubungan kekeluargaan.
“Falsafah ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing kepada kita semua kerana ‘menegakkan keadilan tanpa rasa takut atau pilih kasih… adalah suatu falsafah yang sungguh sinonim dengan fraterniti perundangan sejak sekian lama,” tulis Apandi dalam Berita Harian ini.
Katanya, falsafah Al-Quran itu juga memberikannya inspirasi mencipta slogan baharu Jabatan Peguam Negara, “Bertekad Menegakkan Keadilan.
Apandi menerima kritikan hebat awal tahun ini susulan keputusannya tidak mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam hal sumbangan RM2.6 bilion yang ditemui dalam akaun peribadi miliknya, seperti didedahkan The Wall Street Journal (WSJ) yang memetik penyiasat Malaysia.
Apandi berkata beliau keliru pihak tertentu mengkritiknya.
“Apa saja yang saya lakukan adalah mengikut undang-undang negara. Begitupun, masih ada pihak yang sanggup mengemukakan usul tidak percaya terhadap saya di Dewan Rakyat, mendesak saya untuk meletakkan jawatan, malah mengheret saya ke mahkamah,” katanya dalam tulisannya bersempena setahun memegang jawatan Peguam Negara.
Apandi dilantik tahun lalu menggantikan Tan Sri Abdul Gani Patail, di kemuncak isu membabitkan syarikat milik negara 1MDB yang disiasat bersama peguam negara, Bank Negara Malaysia dan pelbagai agensi kerajaan lain.
Apandi berkata keputusannya diasaskan sepenuhnya kepada bukti yang ada.
“Inilah yang saya lakukan pada 26 Januari lalu, iaitu dengan mengumumkan bahawa berdasarkan kepada keseluruhan fakta dan keterangan yang ada, saya berpuas hati bahawa tiada terzahir apa-apa kesalahan di dalam tiga kertas siasatan berprofil tinggi yang dikemukakan kepada saya,” tulisnya.
Mengenai saman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) menyita aset berkait 1MDB di negara itu, Apandi berkata tiada sebarang pertuduhan jenayah dikemukakan ke atas mana-mana individu.
“Saya juga menekankan betapa siasatan di peringkat tempatan mengenai perkara ini masih berjalan dan betapa saya tidak akan teragak-agak untuk memulakan prosiding ke atas semua individu yang terlibat dengan perlakuan jenayah sekiranya dapat bukti mencukupi,” kata Apandi.
Apandi turut melahirkan rasa kecewa dengan media yang menurutnya tidak bertanggungjawab dalam laporan mereka.
“Sebab itulah saya sekali lagi mengingatkan semua pihak supaya menjunjung kedaulatan undang-undang.”

New NSC law will suffer same fate as Pota, Sosma, says Raja Bahrin

NSC Act is expected to give Prime Minister Datuk Seri Najib Razak sweeping powersNSC Act is expected to give Prime Minister Datuk Seri Najib Razak sweeping powers
Terengganu Amanah chief Datuk Raja Bahrin Shah has warned that the new National Security Council Act which takes effect next Monday could be misused to silence the public and opposition leaders from speaking out.
"Such similar act had been misused before," said the Kuala Terengganu MP.
His comments come as the NSC Act is expected to give Prime Minister Datuk Seri Najib Razak sweeping powers in the wake of the latest allegations involving his brainchild 1MDB.
The new law would among others allow Najib to designate any area as "security area", where police and army could be deployed to search anyone without a warrant.
The act also allows the authorities not to be liable to any killings on suspects within a "security area".
Raja Bahrin said there already were other recently enacted draconian laws such as Sosma and Pota in addition to the Sedition Act to cope with the threats to national security.
He said while the laws were used against opposition leaders, the government had failed to act against religious fanatics and those who issued threatening statements, including statements justifying the spilling of non-Muslim blood.
He said the government would act the same way with the NSC Act.
"We are almost certain somehow and sometime in the near future it would lead to this type of abuse in order keep the present government in power. We are almost certain it would eventually be used to silent government critics by detaining them," said Raja Bahrin.
The NSC Act was passed in Parliament last December, and later became a law by default after the 30-day period for it to get the royal consent.
The Agong and rulers had asked for changes to the law, which is seen as an attempt to transfer emergency powers from the palace to the prime minister.
Raja Bahrin said Najib had completely ignored the requests from the rulers"
"The Council of Malay Sultans had shown their worry and concern. So should all of us," he said.

Jamal Yunos tak faham isu, kata Maria Chin

Pengerusi Bersih itu berkata mereka tidak akan mengadakan perhimpunan mendesak Lim Guan Eng letak jawatan kerana itu bukan objektif sebenar badan itu.

PETALING JAYA: Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah mendakwa penganjur gerakan himpunan Baju Merah Datuk Jamal Yunos tidak memahami isu sebenar dan matlamat perhimpunan Bersih.
Beliau berkata ajakan Jamal untuk Bersih membuat himpunan supaya Lim Guan Eng letak jawatan, dan bukan protes mendesak Datuk Seri Najib Razak yang berhenti, tidak relevan.
Ini kerana katanya, tiada keperluan untuk Bersih membuat himpunan mendesak ketua menteri itu meletakkan jawatannya kerana masih belum terbukti beliau bersalah.
“Saya tidak tahu mengapa dia (Jamal) berkata begitu kerana objektif Bersih, seperti dalam Bersih 4, kita hendak mereformasikan institusi dan bukan untuk tujuan lain. Itu objektif kita.
“Jadi saya tidak faham mengapa kita nak turunkan Guan Eng? Saya rasa itu bukan mesej Bersih,” katanya kepada FMT.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung pelawaan Jamal supaya Bersih mengadakan himpunan mendesak Guan Eng letak jawatan.
Sebelum ini, Bersih berkata perhimpunan mungkin akan diadakan mendesak peletakan jawatan perdana menteri susulan sidang media Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat yang memfailkan saman menyita aset dibeli daripada wang yang dicuri daripada 1MDB.

BN tetap berkuasa walaupun Najib turun, tegas Mukhriz

Bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini menegaskan bahawa Barisan Nasional tidak akan tumbang walaupun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipaksa turun dari takhta Perdana Menteri sebelum pilihan raya ke-14.
"Kalaupun Najib dipaksa turun sebagai Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum ke-14, bukankah seorang ahli parlimen yang menikmati sokongan terbanyak akan diangkat bagi menggantikan beliau?.
"Adakah ini harus bermakna BN akan tumbang? Tentunya tidak," kata beliau yang juga ahli dewan undangan negeri Ayer Hitam dalam kenyataan, hari ini.
Mukhriz berkata demikian walaupun beliau kini bukan lagi ahli Umno setelah dipecat oleh majlis tertinggi Umno kira-kira sebulan yang lalu bersama-sama Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Mengulas lanjut, Mukhriz menambah, beliau juga tidak menolak wujudnya pemikiran sesetengah rakyat negara ini yang bertanggapan bahawa jawatan perdana menteri itu harus menjadikan individu berkenaan dilimpahi kekayaan.
"Tanggapan PM mesti kaya, pandai-pandai dialah cari duit untuk hidup mewah mungkin dikatakan atau difikirkan sebahagian daripada kita.
"Namun, sedarkah kita bahawa negara tidak mampu menanggung hutang berbilion ringgit angkara 1MDB.
"Apatah lagi sudah didedahkan sekarang bahawa wang berbilion dollar yang dipinjam oleh 1MDB diseleweng untuk tujuan peribadi (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Razak) dan konco-konconya.
Pada masa yang sama, ujar beliau, ada juga sesetengah pihak yang mengandaikan seseorang pemimpin atau kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses demokrasi dilindungi imuniti dari tindakan undang-undang sekiranya didapati bersalah melakukan pecah amanah, rasuah dan sebagainya.
"Adakah demokrasi ala Malaysia bermaksud sekali dipilih secara demokratik, maka seseorang pemimpin itu diberi cek yang tidak diisi jumlah tunainya untuk diguna sesuka hati dan dibenarkan bermewah-mewahan dengan wang Rakyat?.
Justeru, rakyat harus mempersoalkan apakah dengan kemenangan tipis BN pada pilihan raya umum yang lepas menghalalkan apa jua tindakan menyalahi undang-undang yang dilakukan oleh Najib sekarang, katanya.

Rakyat keliru, peguam kepada negara atau peguam Perdana Menteri, kata MP Pokok Sena

Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali digesa membuka semula siasatan berkenaan penyelewengan dana 1Malaysia Development BerhadPeguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali digesa membuka semula siasatan berkenaan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad
Peguam Negara, Tan Sri Mohamad Apandi Ali digesa membuka semula siasatan berkenaan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selepas ditutup pada 13 Oktober tahun lalu.
Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, Apandi perlu berbuat demikian memandangkan Amerika Syarikat (AS) melalui Jabatan Kehakiman Negara (DOJ) telah memfailkan permohonan rampasan sivil terhadap sejumlah aset mencecah lebih AS$1 bilion.
"Kes ini berkaitan dengan jenayah pengubahan wang haram. Kalau Peguam Negara tidak bersedia untuk bertindak, lebih wajar beliau melepaskan jawatan yang disandangnya.
"Saya melihat Peguam Negara hari ini tidak lagi peguam kepada negara sebaliknya menjadi peguam kepada Perdana Menteri untuk melindungi mereka yang terlibat dalam jenayah seperti disenaraikan DOJ," tegasnya selepas menyerahkan memorandum di Jabatan Peguam Negara, Putrajaya hari ini.
Sementara itu, Ahli Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Md Akin berkata, Apandi perlu mengambil tindakan tegas atau memberi jaminan untuk melihat semula keputusan berhubung pengaliran dana 1MDB.
"Kita minta supaya Peguam Negara tidak harus duduk diam sebaliknya memberi komitmen tinggi dalam perkara ini.
"Beri tumpuan untuk mendakwa mereka yang terlibat dengan jenayah pengubahan wang haram.
"Bantu kedua-dua pihak dalam usaha membanteras jenayah khususnya berkongsi bukti (dengan AS). Peguam Negara boleh memanfaatkan segala bukti dan mulakan prosedur siasatan," jelasnya lagi.
Peguam Negara AS, Loretta E Lynch pada 20 Julai lalu mengumumkan tindakan undang-undang untuk merampas semula aset miliknya yang berkaitan dengan 1MDB.
Anak tiri Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz; ahli perniagaan Jho Low dan Eric Tan Kim Loong antara nama dalam senarai saman tersebut.
Turut disebut lebih 30 kali dalam dokumen sebanyak 136 halaman itu ialah individu yang digelar 'Malaysian Official 1' yang didakwa menerima sebanyak AS$731 juta dari 1MDB melalui akaun bank miliknya.

Rakyat bersama Zeti, Gani, Abu Kassim, kata PKR

Rakyat negara ini berdiri teguh bersama Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, Tan Sri Abu Kassim dan Tan Sri Abdul Gani Patail bagi mempertahankan institusi masing-masing, kata Naib Presiden PKR Shamsul Iskandar Mat Akin.
Zeti adalah bekas gabenor Bank Negara, Abu Kassim pula adalah ketua pesuruhjaya SPRM yang dijadualkan bersara akhir bulan ini manakala Gani ialah bekas peguam negara.
"Saya mahu tegaskan bahawa rakyat Malaysia bersama Zeti dan yang lain dalam mempertahankan Bank Negara dan SPRM," kata Shamsul.
Pemuda Umno, semalam membuat laporan polis, mendakwa ketiga-tiga mereka terlibat dalam konspirasi untuk mengulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia yang sah.
Bagi Shamsul, tindakan Pemuda Umno itu adalah sombong, angkuh dan percubaan untuk menyembunyikan jenayah sebenar di sebalik skandal 1MDB.
Beliau berkata rakyat Malaysia mengetahui identiti orang yang disebut sebagai 'Malaysian Official 1' oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat dalam saman sivilnya untuk merampas aset berkaitan 1MDB.
Shamsul yang juga adalah ahli parlimen Bukit Katil menggesa Najib supaya tampil memberi penjelasan.

Pemuda Umno dikritik berkait laporan polis berhubung 'konspirasi'

Tuduh Gani Patail ‘guling PM’ cari kambing hitam?

Bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail menyifatkan dakwaan bahawa beliau terlibat dalam konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan kerajaan Malaysia hanyalah muslihat untuk mencari publisiti.
“Dakwaan sembrono ini merupakan muslihat mencari publisiti tanpa asas.
“Percubaan membunuh perwatakan akan hanya mencetuskan tindak balas dan melemahkan kerajaan pada jangka panjang,” katanya kepada Bernama.
Abdul Gani selanjutnya menegaskan beliau sentiasa bertindak profesional dalam menjalankan tugas dan akan terus bertindak sedemikian dalam setiap usaha masa hadapannya.
Beliau menyatakan demikian menerusi whatsapp’nya bila diminta mengulas mengenai laporan bahawa Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun telah membuat laporan polis terhadap beliau; bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akthar Aziz; dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Abu Kassim Mohamed.
Dalam laporan itu, Khairul Azwan mendakwa ketiga-tiga mereka dipercayai terlibat dalam konspirasi menggulingkan Najib dan kerajaan Malaysia.
Pada 27 Julai, 2015, perkhidmatan Abdul Gani selaku Peguam Negara ditamatkan atas sebab-sebab kesihatan.
Bekas hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilantik sebagai Peguam Negara baharu, berkuatkuasa 27 Julai tahun lalu.
Sebelum ini pada 17 Julai lalu beliau juga menafikan dakwaan kononnya terbabit dalam parti baharu bakal ditubuhkan bekas perdana menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad setelah namanya tersenarai antara barisan pimpinan tertinggi parti baharu itu.

'AG perlu letak jawatan jika gagal dedah siapa MO1'

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar hari ini menggesa Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali meletakkan jawatan sekiranya gagal mendedahkan nama Malaysian Official 1 yang disebut oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat (AS).
Mahfuz berkata Apandi juga harus berbuat demikian sekiranya tiada sebarang tindakan diambil selepas saman sivil dikemukakan DOJ bagi merampas aset yang didakwa dibeli menggunakan dana 1MDB.
Sehubungan itu beliau meminta Apandi menghubungi DOJ dan mendedahkan kepada rakyat Malaysia siapakah 'Malaysian Official 1' yang dinamakan dalam saman itu.
"Kalau peguam negara gagal, peguam negara secara terhormat perlu berundur.
"Saya tengok peguam negara yang ada sekarang bukan lagi menjadi seorang peguam untuk negara tetapi peguam untuk melindungi perdana menteri dan penjenayah yang disebut dalam saman sivil DOJ," kata Mahfuz.
Beliau berkata demikian ketika menyerahkan memorandum kepada peguam negara bersama ahli parlimen PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin dan bekas pemimpin Umno, Datuk Khairuddin Abu Hassan di Jabatan Peguam Negara di Putrajaya hari ini.
Sementara itu, Shamsul yang juga anggota parlimen Bukit Katil menggesa Apandi melihat semula keputusan beliau membersihkan nama Datuk Seri Najib Razak daripada sebarang salah laku berhubung kes 1MDB.

Skandal 1MDB: Apakah Pemuda Umno sokong Jho Low, Riza Aziz?

Pakatan Harapan negeri Perak membidas tindakan Pemuda Umno yang membuat laporan polis ke atas tiga pegawai terkanan dalam kerajaan dengan menganggapnya sebagai biadap, tidak bijak dan berbentuk ugutan politik terhadap semua penjawat awam.
Sebaliknya, kenyataan bersama yang dikeluarkan oleh Pengerusi PKR  Perak, Dr Manuty Muhammad, Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming dan Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Alwi itu mempersoalkan mengapa Pemuda UMNO tidak membuat laporan terhadap Jho Low dan Riza Aziz.
"Tindakan Pemuda UMNO tidak membuat laporan polis ke atas mereka yang dinamakan oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat dalam penyelewengan dan penipuan duit 1MDB menunjukkan sayap Umno ini menyokong rasuah dan hilang segala kewibawaan," katanya dalam kenyataan hari ini.
Semalam, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun membuat laporan polis terhadap bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akthar Aziz, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kasim Mohamed dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.
Menurut Khairul Azwan, ketiga-tiga individu berpengaruh di negara ini dipercayai terbabit dalam satu konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia yang sah.
Dakwanya, ketiga-tiga mereka disyaki memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara termasuk kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) tanpa kelulusan sah oleh pihak berkuasa Malaysia, termasuk Jabatan Peguam Negara.
Beliau yang membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi juga mendakwa sebahagian besar maklumat dokumen yang dikemukakan adalah palsu, diputar-belit dan direka untuk mencapai agenda jahat mereka.
Mengulas lanjut, Pakatan Harapan negeri itu menambah, tindakan Pemuda Umno itu juga boleh disifatkan sebagai serangan terbuka ke atas kredibiliti institusi penjawat awam negara ini.

PKR: People will stand with Zeti and others

Aduan Pemuda Umno: Siapa Sebenarnya Berkonspirasi?

A Kadir Jasin
ALHAMDULILLAH, satu peluang keemasan terbuka kepada pihak-pihak yang berpengetahuan mengenai skandal raksasa 1MDB untuk menyatakan kebenaran.
Kini, demi mempertahankan diri daripada satu tuduhan yang sangat serius, mereka terpaksa memberitahu polis apa yang mereka tahu mengenai skandal itu dan pelaku-pelakunya.
Mereka yang saya maksudkan adalah bekas Peguam Negara (Tan Sri) Abdul Gani Patail, bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (PSRM) (Tan Sri) Abu Kassim Mohamed dan bekas Gebenor Bank Negara, (Tan Sri) Zeti Akhtar Aziz.
Mereka telah dituduh dalam satu laporan polis oleh Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairul Azwan Harun, terlibat dalam konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak dan kerajaan yang sah.
Naik Ketua Pemuda Umno Malaysia dakwa konspirasi terhadap Najib

Ini adalah satu dakwaan yang sangat berat yang boleh ditakrifkan sebagai penderhakaan terhadap kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Jadi wajib disiasat rapi.

Saya tidak tahu apa tujuan tersirat si pembuat laporan. Tetapi secara tersurat, ia nampak seolah-olah satu lagi kegiatan puji ampu oleh pemakan-pemakan dedak Umno.
Namun saya berterima kasih kepada Khairul Azwan kerana akibat laporan beliau itu, ketiga-tiga tokoh yang dituduh boleh memberi keterangan mengenai apa yang mereka tahu berkaitan skandal 1MDB, SRC International Sdn Bhd dan "derma Arab" RM2.6 bilion yang selama ini terpaksa mereka rahsiakan.
Banyak yang boleh mereka ceritakan kepada polis bagi menafikan tuduhan Pemuda Umno itu.
Misalnya mereka boleh menjelaskan sama ada benar atau tidak ura-ura bahawa Mohd Najib di ambang tangkapan dan pertuduhan di mahkamah pada akhir Julai tahun lalu bersabit kes pecah amanah duit SRC International Sdn Bhd.
Abdul Gani sendiri boleh mengesahkan sama ada betul atau tidak jawatannya sebagai Peguam Negara ditamatkan secara mendadak pada 28 Julai lalu kerana beliau sedang bersiap sedia menangkap dan menghadapkan Mohd Najib ke mahkamah bersama-sama dengan Nik Faizal Ariff Kamil dalam kes penipuan SRC International.
Zeti boleh menjawab mengenai hasil penyiasatan ke atas pengaliran keluar-masuk duit 1MDB dan kaitannya dengan “derma” RM2.6 bilion yang masuk akaun peribadi Mohd Najib di AmBank.
Ambank telah pun mengaku salah atas pembabitannya dalam pemindahan wang tersebut dan membayar denda RM53.7 juta kepada Bank Negara November lepas.
Abu Kassim pun macam itu juga. Dia terpaksa menafikan tuduhan itu dengan menceritakan kepada polis apa yang SPRM telah temui dalam siasatannya ke atas SRC International, 1MDB dan derma RM2.6 bilion.
Rakyat Malaysia yang tidak keracunan dedak percaya bahawa SPRM telah membina kes yang cukup kuat yang melibatkan Mohd Najib dan Nik Faisal dalam pengalihan haram duit SRC International sebanyak RM42 juta.

Bloomberg: Unsur khianat dalam pengambil-alihan EON bank?

Goldman Sachs Group Inc yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat yang terjerumus dalam kemelut membabitkan 1MDB kini berdepan satu lagi episod kekalutan dalam operasinya di negara ini.
Menurut laporan Bloomberg, Goldman Sachs dan bekas pengarah urusannya, Tim Leissner didakwa mengkhianati tugas sebagai penasihat kewangan EON Capital Bhd, firma kewangan yang diambil alih oleh Hong Leong Bank Berhad dalam urusniaga bernilai AS$ 1.7 bilion pada bulan Mei 2011.
"Goldman menggunakan maklumat sulit EON untuk membantu bank berkenaan membuat pembelian pada harga lebih rendah walaupun menyedari adik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkhidmat sebagai ahli lembaga pengarah dan seorang lagi adiknya mempengerusikan firma pelaburan, Primus Pacific Partners 1 LP," menurut laporan tersebut.
Aduan yang difailkan di Mahkamah Agung New York melibatkan kes Primus Pacific Partners 1 LP lawan Goldman Sachs Group Inc, petik laporan Bloomberg itu.
Tuntutan undang-undang tersebut diambil susulan penganjuran aktiviti pengumpulan dana Goldman bagi pihak 1MDB yang menarik perhatian pihak pendakwaraya Amerika, kata laporan itu.
"Dalam aduan yang difailkan minggu lalu, mereka menunjukkan bagaimana lebih daripada AS$2 bilion yang dijana oleh Goldman untuk 1MDB disalurkan oleh individu yang mempunyai hubungan politik ke dalam pelbagai projek termasuk penerbitan filem Hollywood, pembelian lukisan terkenal dan jet Bombardier," katanya.
Tanpa menuding jari menyalahkan bank itu, aduan pendakwa raya menunjukkan dokumen yang diedarkan oleh Goldman sebelum jualan bon adalah mengelirukan.
Leissner adalah bekas naib pengerusi operasi Goldman di Asia yang menjadi bank teraju dalam urusniaga 1MDB.
Beliau meletak jawatan dari Goldman selepas diarahkan bercuti pada bulan Januari lalu berikutan 'kenyataan tidak tepat dan tidak dibenarkan" dalam surat rujukan, mengikut rekod pihak berkuasa Kawal Seliaan Industri Kewangan.
Najib pula, bersama-sama Leissner tidak dituduh melakukan sebarang kesalahan dalam aduan di Amerika itu.
Primus Pacific yang adalah pemegang saham terbesar EON selepas pembelian kepentingan lebih 20 peratus pada 2008 tidak berjaya dalam saman sebanyak dua kali untuk menyekat jualan bank itu dengan alasan harga pengambil alihan Hong Leong adalah terlalu rendah.
"Plaintif sebelum ini kalah dalam penghakiman di mahkamah Malaysia bagi menghentikan urusniaga pada tahap penerbitan, sebelum ia kemudiannya diluluskan oleh pemegang saham," kata Andrew Williams yang menjadi jurucakap Goldman dalam satu kenyataan, petik laporan Bloomberg.
Beliau menganggap saman tersebut sebagai 'tersasar'.

Selepas 1MDB, Goldman Sachs disaman RM2 bilion

Saman terbaru itu mengancam untuk mengheret adik-beradik Najib Razak ke dalam kemelut itu.
Goldman
PETALING JAYA: Goldman Sachs Group Inc yang sedang disiasat pendakwa raya Amerika Syarikat kini dilanda masalah lebih besar.
Dalam perkembangan terkini, saman lebih AS$500 juta (RM2 bilion) difailkan Primus Pacific Partners terhadap bank itu mengancam mengheret ahli keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak walaupun tiada kaitan dengan 1MDB.
Primus Pacific yang merupakan pemegang saham terbesar Malaysia EON Capital Bhd sebelum ia dibeli Hong Leong pada harga AS$1.6 bilion, mendakwa Goldman Sachs memujuk lembaga EON Capital mengupahnya sebagai penasihat kewangan, dengan memutar belit dan menyembunyikan konflik kepentingan.
Menurutnya, Goldman dan bekas pengarah urusan, Tim Leissner membelakangkan tanggungjawab mereka sebagai penasihat kewangan EON Capital, dengan menggunakan maklumat sulit untuk membantu Hong Leong membeli EON pada harga lebih rendah.
Salah seorang adik Najib berkhidmat sebagai ahli lembaga, manakala seorang lagi adiknya adalah pengerusi firma pelaburan yang dilantik sebagai penasihat bank itu, menurut Primus Pacific dalam saman itu yang dipetik Bloomberg.
Saman berkenaan difailkan ketika Goldman mendapat perhatian pendakwa raya AS berhubung peranan dalam 1MDB.

Laporan polis terhadap Zeti bukan wakili Umno, kata ahli MT

Bagaimanapun, Exco Pemuda Umno menegaskan laporan polis semalam mewakili pergerakan itu.
bung moktar
PETALING JAYA: Tindakan Naib Ketua Umno, Khairul Azwan Harun membuat laporan polis menuduh bekas gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar Aziz cuba menjatuhkan kerajaan tidak mewakili Umno, kata Datuk Bung Moktar Radin.
Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno itu berkata laporan polis oleh Azwan terhadap Zeti, bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Abu Kassim Mohamed, adalah atas kapasiti peribadinya.
Bung berkata dakwaan mereka terbabit dalam usaha menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat MT.
“Pada saya ianya mungkin bersifat peribadi dan tidak mewakili Umno keseluruhannya dan saya mencadangkan sekiranya Azwan memiliki bukti yang kukuh, maka ianya harus diserahkan kepada pihak yang berwajib untuk disiasat.
“Ia tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat MT sebelum ini,” katanya ketika dihubungi FMT.
Bagaimanapun, Exco Pemuda Umno, Tengku Zuhri Tengku Abdul Aziz berkata laporan itu mewakili Pemuda.
Semalam, Khairul, membuat laporan polis terhadap Zeti, Gani dan Abu Kassim, mendakwa mereka memberi maklumat sulit dan dokumen kepada badan Amerika Syarikat seperti Biro Siasatan Persekutuan (FBI) tanpa kebenaran agensi kerajaan Malaysia.

Integrasi masyarakat runtuh kerana rasuah

Works Minister denies S'wak Report's claim over rail project

Khairuddin: Apandi Ali not fit to be AG, he should quit immediately

DOJ: 1MDB KATA PENYATA KEWANGAN 2013 DAN 2014 TIDAK DIGUNA PAKAI

Konspirasi: Jangan layan Pemuda UMNO yang 'otak udang', kata Khairuddin

Skandal 1MDB: AG mesti segera dakwa mereka terbabit, tegas Keadilan

Apandi hairan dengan kritikan terhadapnya..!!

Hari ini menandakan ulang tahun pertama sejak Tan Sri Mohamad Apandi Ali dilantik sebagai peguam negara, menggantikan Tan Sri Abdul Gani Patail yang dilucutkan atas alasan kesihatan.
Sepanjang tahun lalu, perjalanan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, yang menurut pengkritik adalah boneka kerajaan tetapi dinafikan sekeras-kerasnya, bukan sesuatu yang lancar.
Dalam satu ruangan pendapat yang disiarkan dalam Berita Harian hari ini, Apandi berkata beliau hairan berhubung kritikan terhadapnya walaupun menjelaskan semua keputusannya dibuat mengikut undang-undang.
"Apa saja yang saya lakukan adalah mengikut undang-undang negara. Begitupun, masih ada pihak yang sanggup mengemukakan usul tidak percaya terhadap saya di Dewan Rakyat, mendesak saya untuk meletakkan jawatan, malah mengheret saya ke mahkamah.
"Sebagai contoh, apabila Jabatan Peguam Negara memutuskan untuk tidak memulakan sesuatu prosiding di dalam sesuatu kes tertentu, maka kami akan menjelaskan sebab kami berbuat demikian. Kami akan menerangkan betapa keputusan kami itu diasasakan sepenuhnya kepada bukti yang ada,” tulisnya.
Apandi, 66, berkata ini adalah apa yang mendorong keputusannya pada 26 Januari lalu, adalah beliau berpuas hati bahawa tiada terzahir apa-apa kesalahan di dalam tiga kertas siasatan berprofil tinggi yang dikemukakan kepadanya.
Walaupun dia tidak menyebut kes berkenaan, namun adalah dipercayai bahawa peguam negara merujuk kepada siasatan membabitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Mengenai tindakan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat memfailkan saman tindakan sivil bagi menyita aset berkaitan 1MDB, Apandi berkata beliau dengan segera mengeluarkan kenyataan media bagi menekankan bahawa tiada sebarang pertuduhan jenayah dikemukakan terhadap individu yang terlibat.

Menteri Umno ‘jahil’ undang-undang, langkah terdesak pertahan SOSMA

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed dianggap ‘jahil’ apabila cuba membandingkan akta SOSMA, POTA dan NCY dengan Akta Patriot yang digunakan di Amerika Syarikat.
Peguam KEADILAN, N Surendran, berkata cubaan pemimpin Umno itu untuk terus mempertahankan perundangan terbabit memperlihatkan langkah tidak produktif kepada usaha memerangi keganasan.
“Menteri BN mengaitkan Akta Patriot dalam usaha mempertahankan tindakan penahanan tanpa bicara di negara ini.
N Surendran“Ini menampakkan kejahilan luar biasa (menteri) berkenaan Akta Patriot yang sememangnya tidak membenarkan tahanan tanpa bicara dilaksanakan di Amerika Syarikat,” katanya.
Ahli Parlimen Padang Serai itu mengulas kenyataan Nur Jazlan yang mempertahankan penggunaan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA), yang membolehkan penahanan awal sehingga 28 hari tanpa bicara.
Mengulas lanjut, kata Surendran, Nur Jazlan gagal merujuk beberapa negara yang berisiko tinggi diserang pengganas, namun tidak menggunakan perundangan sedemikian bagi tujuan itu.
“Ahli politik BN seperti Nur Jazlan perlu memahami sistem perundangan negara ini sebelum mengaitkan perundangan negara luar seperti Amerika Syarikat.
“Terutama apabila tiada warga Amerika Syarikat perlu bimbang untuk ditahan tanpa bicara kerana ketetapan proses perundangan negara itu,” sindirnya.

Bertahun jadi ‘boneka’ 1MDB, firma audit Deloitte tarik diri

1MDB nampaknya telah mempergunakan Deloitte Malaysia dan mencemarkan reputasi firma audit antarabangsa itu semata-mata untuk memberi kredibiliti terhadap syarikat milik Kementerian Kewangan berkenaan.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata Deloitte telah membantu 1MDB menutup penyelewengan bernilai berbilion ringgit sejak beberapa tahun lalu sehinggalah Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) mendedahkannya dalam saman sivilnya minggu lepas.
“Bukti oleh DOJ jelas menunjukkan Deloitte telah membuat ‘huru-hara’ dalam audit 1MDB bagi dua tahun kewangan. Juruaudit telah dipergunakan oleh eksekutif 1MDB yang berulang kali menggelapkan berbilion ringgit dari syarikat tersebut.
“Mereka terpedaya dengan dokumen-dokumen palsu dan penipuan menyakinkan yang dibuat oleh pengurusan 1MDB,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Tony berkata demikian sebagai mengulas kenyataan 1MDB semalam bahawa penyata kewangan syarikat itu bagi tahun 2013 dan 2014 yang diaudit sebelum ini tidak lagi boleh digunakan sehingga dakwaan yang dibuat DOJ ditentukan di mahkamah.
1MDB juga sedang mencari juruaudit baru bagi menggantikan Deloitte yang menyatakan akan menarik diri dari terus menjadi juruaudit syarikat berkenaan pada 26 Februari lalu seperti dilapor media.
Menurut Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP, dengan pendedahan DOJ, Deloitte telah sampai ke tahap tidak lagi dapat mempertahankan penyata kewangan yang diauditnya bagi tahun 2013 dan 2014.
Oleh itu, jelasnya, 1MDB telah dipaksa membuat pengumuman yang disifatkannya sebagai ‘ganjil’ kerana terpaksa menafikan kebenaran laporan kewangannya sendiri.
“Pada asasnya, Deloitte sedang menarik diri dari terus terlibat dalam penyelewengan 1MDB. Lembaga Pengarah 1MDB yang baru pula tetap berkeras menyatakan tidak ada kesalahan yang dilakukan oleh syarikat berkenaan,” katanya.

Pemuda Umno sepatutnya minta Najib nafikan beliau ‘Malaysian Official 1’

Pemuda UMNO sepatutnya mendesak Datuk Seri Najib Razak menafikan dakwaan bahawa beliau adalah “Malaysian Official 1” seperti yang dinyatakan dalam tuntutan mahkamah Amerika Syarikat terhadap 1MDB jika benar-benar mahu membersihkan nama perdana menteri itu.
Gesaan itu disuarakan Sosialis Muda DAP (DAPSY) semalam susulan laporan polis yang dibuat Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun terhadap ketua agensi dan bekas ketua agensi kerajaan atas dakwaan cubaan untuk menggulingkan Najib dan kerajaan.
Ketua DAPSY, Wong Kah Woh dalam satu kenyataan mempersoalkan tindakan itu yang didakwa seolah-olah menggertak individu yang mengambil langkah untuk membongkar skandal yang terjadi di negara ini.
Beliau yang juga Adun Canning menyifatkan ia sebagai kegagalan Pemuda UMNO dalam memahami kehendak rakyat khususnya golongan muda yang mahukan kebenaran ditegakkan berhubung dakwaan pihak berkuasa Amerika itu.
Justeru, katanya, Pemuda UMNO tidak berminat untuk merungkai skandal yang melibatkan 1MDB sebaliknya mahu mempertahankan Najib semata-mata.
“Pemuda UMNO jelas gagal untuk memahami apa yang diperlukan oleh rakyat dan golongan muda dalam keadaan begini. Seluruh negara ingin tahu kebenaran di sebalik pendedahan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.
“Rakyat benar-benar ingin mengesahkan identiti ‘Malaysia Official 1’ yang telah menjarah kekayaan negara ini,” katanya sambil menggesa supaya Pemuda UMNO mendesak Najib menafikan dakwaan terbabit.

KENAPA KHAIRY SENDIRI TIDAK TAMPIL BUAT LAPORAN TERHADAP ZETI,GANI DAN ABU KASIMPATUTNYA NAIB KETUA PEMUDA UMNO DITANGKAP

KENAPA KHAIRY SENDIRI TIDAK TAMPIL BUAT LAPORAN TERHADAP ZETI,GANI DAN ABU KASIM
Bagaimanakah Pemuda UMNO boleh mengetahui laporan yang dibuat oleh Zeti, Gani Fatail dan Abu Kasim adalah sulit tanpa mereka melihat dan menilainya.Siapakah yang membocorkan rahsia sulit negara kepada mereka. Patutnya Naib Ketua Pemuda UMNO Khairul Azwan yang ditangkap untuk siasatan.Janganlah nak ditolak polis sampai ke tembok.
Saya ingin mendapat penjelasan dari Ketua Pemuda UMNO Malaysia Khairy Jamaluddin apakah beliau merestukan tindakan Pemuda Umno hari ini membuat laporan polis terhadap bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akthar Aziz, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kasim Mohamed dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.
Malaysiakini melaporkan Naib Ketua Umno Khairul Azwan Harun menuduh ketiga-tiga individu berpengaruh itu dipercayai terbabit dalam satu konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia yang sah.
Khairul membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi.
Dalam laporannya yang juga diperolehi oleh Malaysiakini, Khairul Azwan berkata, ketiga-tiga mereka disyaki memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI).
Katanya, mereka dipercayai memberikan maklumat sulit berkenaan kepada pihak asing tanpa kelulusan sah oleh pihak berkuasa Malaysia, termasuk Jabatan Peguam Negara.

Saya agak hairan kenapakah dalam tindakan yang bagitu penting ini yang melibatkan kepentingan maruah Perdana Menteri Malaysia dan nama baik Malaysia, Khairy sendiri sebagai Ketua Pemuda UMNO tidak tampil ke hadapan?

Adakah beliau tidak mahu terlibat dalam tindakan keperwiraan Pemuda UMNO mempertahankan maruah negara itu sebagai tanggungjawab parti?

Kesan negatif kepada tindakan ini adalah menampakkan seolah-olah Najib berada dalam keadaan benar-benar tertekan dan panik berikutan dengan kegemparan di dalam negara dan di luar negara berhubung dengan laporan Jabatan Kehakiman Negara (DOJ) Amerika Syarikat yang menyebutkan individu-individu terlibat dengan penyelewengan IMDB.- zam


Konspirasi: Pemuda Umno biadap dan kurang ajar, tempelak Mahfuz


Datuk Mahfuz Omar Datuk Mahfuz Omar
Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar membidas sikap Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun yang membuat laporan polis terhadap Tan Seri Abu Kassim Ketua Pesuruhjaya SPRM,Tan Seri Zeti bekas Gabernor Bank Negara dan Tan Seri Abd Ghani Pahtail bekas Peguam Negara (AG) dengan tuduhan terlibat dalam komplot konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri dan Kerajaan.
"Tuduhan jahat yang dilemparkan terlalu berat kononnya Tan Seri bertiga ini menjual dokumen maklumat siasatan dan kepada Amerika Syarikat termasuk FBI.
"Biadap dan kurang ajar tuduhan jahat Pemuda Umno dan Umno terhadap ketiga tiga mereka yang telah banyak berjasa dan mencurah bakti pada negara.
"Betapa sedih dan kecewa melihat anak muda Umno yang tidak punya pekerti dan akal budi terhadap individu yang banyak berjasa menyumbang untuk mengangkat martabat negara dari sudut Ekonomi dan Kewangan,Perundangan dan memerangi Rasuah," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.
Mahfuz menganggap tuduhan terhadap tiga individu penting negara itu adalah satu serangan dan ugutan politik terhadap pegawai dan kakitangan kerajaan seluruhnya.
"Tuduhan jahat terhadap Abu Kasim,Zeti dan Ghani adalah ugutan untuk kakitangan kerajaan kena ikut telunjuk Umno.
"uduhan Pemuda Umno dan Umno yang Abu Kassim,Zeti dan Ghani sebagai berkomplot dengan Amerika Syarikat untuk menggulingkan PM Najib dan Kerajaan sebenarnya adalah satu pengistiharan perang terhadap pegawai dan kakitangan Kerajaan.
"Saya percaya Umno akan terima akibatnya.Pegawai dan kakitangan Kerajaan bukan manusia yang boleh di cucuk hidung. Mereka ada akal yang hidup bukan seperti pemimpin Pemuda Umno dan Umno yang memiliki akal yang mati," tegasnya.

Pemuda Umno dikritik berkait laporan polis berhubung 'konspirasi'

Kritikan menghujani Pemuda Umno selepas naib ketuanya Khairul Azwan Harun membuat laporan polis semalam mendakwa wujud konspirasi antara pegawai tertinggi untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Khairul Azwan mendakwa dalam laporannya bahawa baru-baru ini gabenor Bank Negara Malaysia yang bersara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Tan Sri Abu Kassim dipercayai terbabit dalam satu konspirasi menjatuhkan Najib dan kerajaan Malaysia yang sah.
"Laporan Pemuda Umno (adalah) satu juta langkah ke belakang untuk kemajuan dan pembaharuan di negara ini," kata bekas senator Umno Ezam Mohd Nor di Twitter.
Sebaliknya, kata Ezam, mereka patut buat laporan terhadap Jho Low dan pelakunya.
Ezam merujuk kepada ahli perniagaan Low, yang merupakan antara empat orang yang dinamakan dalam saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) untuk merampas aset dikaitkan dengan 1MDB.
Yang lain yang dinamakan ialah anak tiri PM, Riza Aziz dan dua bekas pegawai Abu Dhabi.
Dalam laporan polisnya, Khairul Azwan  mendakwa  ketiga-tiga mereka disyaki memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI).
FBI adalah sebahagian daripada 'Kleptocracy Asset Recovery Initiative' DOJ, yang meneruskan siasatannya terhadap kes 1MDB, walaupun memfailkan saman sivil pelucuthakan Rabu lepas.
Pemuda Umno juga dibidas oleh bekas pemimpin akar umbi Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan yang mendakwa laporan polis itu menunjukkan pergerakan Pemuda menyokong rasuah.
"Malah Najib pun telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan mereka yang terlibat perlu membersihkan nama mereka.

Skandal 1MDB: Maklumat DOJ beri kesan pada audit kami, kata Deloitte

Maklumat dalam saman Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan rampasan aset berkaitan 1MDB, menjejaskan audit syarikat pelaburan itu pada tahun 2013 dan 2014, kata Deloitte Malaysia.
Oleh itu, kenyataan kewangan 1MDB pada tahun-tahun itu, yang ditandatangani Deloitte pada 28 Mac 2014 dan 5 November 2014 tidak boleh lagi digunakan, kata Syarikat audit itu dalam kenyataan.
Kenyataan ini muncul selepas 1MDB mengumumkan Deloitte sedang menarik diri sebagai juruaudit syarikat pelaburan itu, menjadikannya yang ketiga berbuat demikian sejak 2009.
Deloitte telah memaklumkan hasratnya menarik diri pada Februari lalu, kata 1MDB dalam kenyataan semalam.
Ia, bagaimanapun, menurut 1MDB, akan kekal di kedudukan itu sehingga penggantinya diumumkan.
Akaun-akaun 1MDB dari 2010 hingga 2012 diaudit oleh KPMG. Perkhidmatan syarikat itu bagaimanapun ditamatkan pada Disember 2013.

Menurut laporan jawatankuasa kira-kira Wang Negara berkaitan 1MDB, khidmat KPMG ditamatkan selepas enggan menandatangani akaun-akaun tanpa perincian berkaitan pelaburan bernilai AS$$2.32 bilion.
The Wall Street Journal melaporkan firma Ernst & Young ditamatkan pada 2010 selepas membangkitkan persoalan sama.

DOJ mahu menyita lebih AS$1 bilion aset yang dikatakan berpunca daripada 1MDB.

Lembaga 1MDB semalam bagaimanapun berkata mereka yakin tiada sebarang salah laku berlaku.

1MDB gagal ujian pertama integriti

Lembaga pengarah baru 1MDB yang diketuai Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah telah gagal ujian pertama integriti, kata ahli parlimen DAP Tony Pua.
Ini berikutan 1MDB semalam mengumumkan penyata kewangan yang telah diaudit bagi tahun 2013 dan 2014 tidak lagi boleh digunakan.
1MDB membuat keputusan itu selepas Jabatan Keadilan AS (DOJ) memfailkan tindakan undang-undang sivil minggu lepas untuk merampas aset yang didakwa dibeli dengan dana yang disalahgunakan dari firma pelaburan negara ini.
"Adalah jelas pengumuman pelik ini susulan pendedahan DOJ yang melihat Deloitte akhirnya memberitahu 1MDB bahawa ia tidak lagi berpegang pada penyata kewangan Mac 2013 dan 2014," kata Pua.
Dalam satu kenyataan semalam, 1MDB juga mendedahkan bahawa ia memohon juruaudit baru selepas Deloitte pada 26 Februari memberitahu hasrat untuk menarik diri.
Deloitte telah menandatangani laporan audit 2013 pada 28 Mac 2014, dan laporan audit 2014 pada 5 November 2014.
Pua berkata Deloitte gagal menemui beberapa urus niaga dan tawaran yang dijalankan.
Ini termasuk AS$ 3.5 bilion bayaran 1MDB kepada penipuan Aabar Investment PJS Limited, selain AS$ 1.56 bilion pelaburan 1MDB Global Investment Limited dalam beberapa dana pelaburan kabur.