Ahad, 10 Julai 2016

Pengorbanan Aidilfitri, jangan lupakan mereka di dalam sana

Bagi kebanyakan kita yang terpaksa bertugas pada Aidilfitri pasti ia pengalaman yang amat memeritkan. Masakan tidak, ketika orang lain bergembira di samping keluarga, kita terpaksa berkorban bagi menjalankan tanggungjawab diamanahkan.
BEBAS ANWARNamun, jangan kita lupa ada insan lain yang melakukan pengorbanan lebih besar daripada itu. Ketika kita bergembira meraikan hari lebaran bersama insan tersayang, mereka terpaksa meraikannya di sebalik tembok penjara.
Mereka ini sanggup berkorban, terpaksa berpisah dengan keluarga tercinta demi menjadikan Malaysia ini lebih baik. Mereka mengimpikan Aidilfitri dan perayaan lain lebih baik pada masa akan datang. Mereka ini mengimpikan hari raya generasi akan datang lebih bermakna untuk semua.
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan kali pertama beraya di penjara tetapi sudah hampir 10 kali beraya di dalam jeriji besi itu.
Kali pertama beliau beraya di penjara ketika aktif sebagai aktivis pelajar dan ditahan di bawah tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun 1974 hingga 1976.
Kemudiannya, pada 1999 hingga 2004, ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri, beliau sekali lagi dipenjarakan akibat fitnah lantaran sikapnya yang enggan berkompromi dengan aktiviti rasuah yang semakin berleluasa dalam kerajaan ketika itu.
Selepas dua kali dipenjarakan, Anwar kekal istiqamah dengan pendiriannya menentang kebatilan. Akibatnya, pada 2015 sekali lagi beliau dihumban di sebalik tirai besi di Penjara Sungai Buloh.
Selain Anwar, turut meraikan Aidilfitri kali ini di dalam penjara adalah bekas pegawai khas Menteri Besar Selangor, Mohd Yahya Mat Sahri yang dijatuhi hukuman penjara selama dua tahun. Beliau dipenjarakan sejak Mac lalu.

Apa ataukah Siapa yang mahu diselamatkan Salleh Keruak?

1. Kenyataan Menteri Komunikasi dan Mutimedia DS Salleh Keruak adalah amat mengecewakan umum. Menuntut supaya satu siasatan segera dan mendalam dibuat olih pihak Polis tentang kebocoran Laporan Ketua Audit Negara (AG) tentang 1-MDB, yang didedahkan Sarawak Report (SR) beberapa hari lalu, menyerlahkan sifat sebuah kerajaan yang terpisah dari rakyatnya dan sangat angkuh.
2. Sementara tumpuan rakyat mahukan campurtangan Majlis Raja-Raja bagi membolihkan Laporan AG itu didiklasifikasikan dari status dokumen Akta Rahsia Rasmi (OSA, 1972), supaya membolihkan pelbagai ‘pendedahan celaka’ (damning expose’) dari SR itu disahtentukan (verification), tumpuan tuntutan Salleh Keruak ternyata tersasar.
3. Menteri tersebut mungkin perlu diperingatkan bahawa OSA, antara lain, bertujuan untuk mengelakkan perlakuan jenayah dan bukan untuk melindungi jenayah. OSA bukan Akta atau Undang-undang untuk pertahankan atau menyimpan rahsia pihak yang salah khasnya bagi pemegang jawatan awam, samada untuk melindungi menteri hatta perdana menteri sendiri.
4. Persoalan yang dituntut rakyat ialah apakah perihal strategik atau keselamatan negara yang akan terjejas lalu perlu diletakkan Laporan AG tentang 1-MDB itu sebagai dokumen OSA?
5. Kalaulah Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negara (PAC) tentang 1MDB yang dibentangkan di Parlimen lalu, sudah cukup sarat dengan pelbagai salah-laku, urusniaga kontroversi, pelanggaran pelbagai peraturan dan ketidakpatuhan tadbir-urus (governance), maka perihal pendedahan lebih detail tentang Laporan AG itu seperti didedahkan SR kini, pastinya lebih panas dan menjahanamkan (damning).
6. Maka apakah yang sebenar-benarnya dihebohkan dan digusarkan Salleh Keruak itu? Bukankah beliau sepatutnya turut menuntut pengurusan 1MDB untuk bertangungjawab tentang kehilangan dana sebanyak US$6.7bilion (RM26bilion) itu? Apakah maksud Salleh mempertikaikan tentang kedaulatan, integriti atau maruah wibawa negara yang terjejas akibat pendedahan Laporan SR itu?
7. Bukankah negara telah hilang wibawa dan maruah rakyat tercalar di kacamata masyarakat antarabangsa, sejak ‘skandal rompakan 1-MDB terdahsyat kurun ini’ atau “1-MDB: The Heist of the Century” mula-mula diberi tumpuan dan jolokan oleh media Barat seumpama “The New York Time” seawal Februari 2015 ?
8. Tidak ada jalan dan cara lebih baik untuk membaikpulih integriti dan kedaulatan negara di kacamata dunia, kecuali dengan menambahbaik fungsi institusi-institusi kritikal semak-imbang negara seperti SPRM, Parlimen, Judisiari-Peguam Negara dan badan-badan penguatkuasa seperti PDRM, BNM dan SPR.

15 Jam terkurung di balik tirai besi SPRM

Pada 29 Jun 2016, ketika saya sedang sibuk mempengerusikan mesyuarat Exco, saya tiba-tiba dimaklumkan bahawa wartawan portal berita telah hadir di pejabat saya seawal jam 9 pagi. Saya hairan dan bertanya sendiri, bukankah sidang media saya dijadual pada 12.30 tengahari? Barangkali pegawai saya tersilap.
lgemahkamah-650x340Saya menemui wartawan tersebut untuk memberitahu bahawa beliau datang terlalu awal, tetapi sebaliknya beliau memberitahu saya bahawa ibu pejabatnya telah menerima maklumat bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan datang mencari saya pada hari tersebut. Saya mungkin berhadapan masalah pada hari itu, katanya. Meski sedikit terkejut, pejabat saya masih aman tenteram waktu itu. Apabila katanya maklumat tersebut didapati daripada ibu pejabat SPRM di KL, saya terus menyedari bahawa apa yang bakal berlaku adalah sengaja diatur untuk memperlihatkan saya sebagai watak jahat, untuk memalukan dan mengaibkan saya di mata umum.
Sambil kian ramai pengamal media berkumpul di anjung pejabat, saya menyiapkan diri dan emosi untuk berdepan keadaan paling buruk. Bahkan, saya sudah bersedia untuk apa yang bakal terjadi sejak awal lagi, dan hanya menanti saat dan ketika ia berlangsung.
Masa terus berjalan dan setiap saat berlalu tanpa sebaran tindakan oleh pihak SPRM. Sewaktu sidang media saya pada jam 12.30 tengahari ketika topik terowong dasar laut dibincangkan, tiada siapa yang peduli. Kemudian datanglah khabar angin bahawa SPRM akan ‘menyerang’ pada jam 3 petang. Semakin ramai wartawan tiba di pejabat pada jam 3. Namun tiada pun bayang kehadian SPRM.
Pada jam 5 petang, Setiausaha Sulit saya, Puan Farida Hani memaklumkan bahawa beliau telah dihubungi pegawai SPRM. Mereka sedang dalam perjalanan untuk menemui saya. Mereka juga memberitahu bahawa mereka boleh menunggu sehingga selesai mesyuarat exco sebelum berjumpa dengan saya.
SATU NEGARA, DUA SISTEM – TINDAKAN SENGAJA UNTUK MENGAIBKAN
Setibanya mereka di pejabat, saya masih mempengerusikan mesyuarat exco. Mereka menunggu di bilik yang biasanya diadakan sidang media. Apabila mesyuarat saya selesai, mereka datang kepada saya. Mereka tunjukkan Waran Tangkap dan memberitahu bahawa saya akan berhadapan dua pertuduhan dan bakal bermalam di lokap SPRM.
Peguam-peguam saya begitu marah apabila pegawai SPRM menyebut bahawa saya akan bermalam di lokap SPRM. Adakah mereka risau bahawa saya akan melarikan diri di tengah malam? Kalau saya melarikan diri, bukankah itu lebih baik untuk BN? Saya tidak melakukan sebarang kesalahan, dan saya melawan pertuduhan terhadap saya di Mahkamah.
Ketika bekas Menteri Besar Selangor, Dr Khir Toyo ditangkap, beliau tidak perlu pun bermalam di lokap. Kenapa layanan berbeza dikenakan atas pertuduhan yang sama? Adakah negara sedang berhadapan keadaan double standard di ana wujud dua sistem dalam sebuah negara? Jelas sekali, tujuan utama tindakan ini adalah untuk memburukkan dan mengaibkan saya.
Setelah bertemu dengan pegawai-pegawai SPRM, saya kembali ke bilik mesyuarat exco dan meminta pendapat rakan-rakan mengenai kemungkinan-kemungkinan yang bakal terjadi. Pada masa yang sama, saya menasihati mereka agar terus tabah dan komited ke arah penyampaian dasar-dasar kerajaan seandainya terjadi sebarang kejadian tidak diingini ke atas saya. Sekiranya perlu, mesyuarat tergempar majlis mesyuarat kerajaan negeri akan diadakan.
Pada ketika itu, Adun-Adun beragama Islam daripada Pakatan Harapan yang sedang sibuk membuat persiapan Hari Raya telah menawarkan untuk pulang berhadapan cabaran ini bersama saya. Panggilan telefon daripada rakan-rakan pimpinan Pakatan Harapan; Azmin Ali, Kak Wan dan Mat Sabu turut saya terima.
PERTAHANKAN KUBU KITA!
Sebelum saya meninggalkan pejabat bersama pegawai-pegawai SPRM, Saudara Chow Kon Yeow adalah rakan setugas pertama yang memeluk dan berjabat tangan dengan saya. Anggota exco yang lain kemudian turut serta dan memeluk saya tanda sokongan dan memberi semangat. Ramai yang menitiskan air mata.
Saya tidak menangis. Saya sedar bahawa pada saat dan ketika itu, saya mesti terus tabah, lebih tabah berbanding yang lain. Saya beritahu Chow, “Pertahanan kubu kita”.
Saya mengikut pegawai SPRM, menaiki tangga ke tingkat 29 dan kemudian menaiki lif ke tempat letak kereta. (Laluan ini dipilih pegawai SPRM untuk mengelak pihak media). Ramai wartawan, bagaimanapun telah menunggu di kawasan letak kereta VIP. Ironinya, itulah kali pertama saya mendapat ‘keistimewaan’ diiringi kenderaan polis ketika meninggalkan Komtar, malah mereka turut meletakkan sekatan jalanraya dengan tujuan untuk menahan saya.
Kemudian saya dapat tahu bahawa beberapa anggota parti yang risau turut menunggang motosikal berkuasa tinggi mereka untuk menyertai konvoi polis yang membawa saya ke pejabat SPRM. Saya lihat penyokong yang telah menanti di pintu masuk SPRM. Ada yang menangis ketika melihat saya keluar dari kereta.
Sebaik saya memasuki bangunan SPRM, saya melihat Cik Phang Li Koon yang juga telah ditahan lebih awal. Kami berdua berdiri di pintu masuk dan berbual sekitar lima minit sebelum kami masing-masing dibawa ke bilik berbeza untuk memberi keterangan.
Tidak lama kemudian, isteri, peguam dan anak saya pun tiba. Sesi soaljawab berlangsung sehingga jam 7 malam apabila pegawai SPRM beragama Islam bersiap untuk berbuka puasa. Pada sekitar 7.30 malam, saya diberikan makanan berupa nasi campur. Saya hanya makan beberapa suap kerana tidak ada selera. Saya kemudiannya diberitahu bahawa adik saya Hui Ying cuba menghantarkan makanan tetapi tidak dibenarkan.
DI DALAM LOKAP – PENGALAMAN BARU
Sesi soaljawab bersambung pada jam 8.45 malam dan berterusan sehingga jam 12 tengah malam. Sepanjang tempoh ini, saya dapat mendengar laungan sayup-sayup dari luar bangunan SPRM. Saya dapat merasakan sokongan rakyat Pulau Pinang bersama saya. Saya ternyata tidak sendirian dalam perlawanan ini. Pegawai SPRM juga ada beritahu saya bahawa situasi di luar agak tegang, tetapi sehingga ke tahap bagaimana, saya tidak tahu dan tidak dimaklumkan.
Kali ini, sikap kumpulan pegawai SPRM yang sama, datang jauh dari Putrajaya nampaknya positif. Mereka menyedari bahawa saya memberi kerjasama penuh dan tidak ada apa-apa yang mahu disembunyikan. Isteri saya membawakan sepersalinan pakaian bersih untuk dipakai esok hari apabila dihadapkan ke mahkamah.

Mat Taib sokong Husam, negara perlukan muafakat baru

Mat Taib dan Husam sepakat, Malaysia perlukan muafakat baru.Mat Taib dan Husam sepakat, Malaysia perlukan muafakat baru.

Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhamad Muhamad Taib setuju dengan pandangan Datuk Husam Musa mengenai New Politics atau Politik Baru di Malaysia bahawa rakyat negara ini perlukan muafakat baru.
Bagi bekas naib presiden Umno itu berpendapatan, dengan memilih parti lama tidak banyak yang boleh diubah walaupun hasrat untuk berubah ada.
"Saya melihat untuk Malaysia menjadi lebih dinamik dan maju di masa hadapan rakyat hendaklah berani berubah untuk memilih parti baru untuk mentadbir negara dengan mendepankan tokoh-tokoh muda untuk menerajui negara," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Husam, bekas naib presiden Pas yang popular tetapi dipecat oleh parti itu dalam ucapannya di Kota Bharu semalam berkata, rakyat Malaysia pada masa akan datang ada dua pilihan dalam memilih parti mana yang akan mentadbir negara ini.
Satu kekal dengan Barisan Nasional atau kedua memilih gabungan parti-parti baru seperti Pakatan Harapan.
Memilih BN bererti memilih parti yang sedia ada yang sudah lama memerintah, katanya.
Ada pihak suka memilih parti yang lama yang sudah dikenali sejak dari dahulu.
Ada pihak terutama golongan muda mahu berubah dan lebih berminat kepada pimpinan baru dengan aspirasi baru.

Laporan Sarawak Report: Mahfuz tanya mana PM, Ambrin

Datuk Mahfuz Omar mempersoalkan mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang tidak tampil menafikan laporan terkini Sarawak Report mengenai 1MDB.
Ahli Parlimen Pokok Sena itu berkata, cukup mudah untuk menentukan sama ada dokumen yang berkaitan laporan ketua audit negara berhubung 1MDB adalah palsu atau sahih.
“Hingga kini tiada apa-apa penafian daripada Najib mahu pun ketua audit negara yang mengatakan pendedahan Sarawak Report tentang laporan siasatan 1MDB itu adalah palsu.
“Yang ada hanyalah kenyataan Menteri Komunikasi dan multimedia Datuk Seri Saleh Said Keruak yang menggesa pihak polis menyegerakan siasatan bagaimana kebocoran dokumen rahsia rasmi diperoleh Sarawak Report,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Mahfuz yang juga bekas naib presiden PAS berkata sepatutnya Ambrin boleh mengesahkan laporan diterbit Sarawak Report itu benar atau tidak selepas membaca mengenainya.
“Jika laporan itu palsu tak timbul dah macam mana laporan boleh bocor. Najib boleh saja ambil tindakan undang-undang terhadap Sarawak Report kerana memfitnah,” tegas Mahfuz.
Jelasnya lagi, sekiranya laporan itu benar pihak Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Peguam Negara boleh memulakan langkah mengheret Najib yang juga menteri kewangan ke muka pengadilan.

Sarawak Report fokus perjanjian 2012 1MDB

Dalam pendedahan hari keempat berturut-turut megenai laporan sulit ketua audit negara mengenai 1MDB, Sarawak Report meneliti perjanjian pembelian tenaga pada 2012 membabitkan nilai AS$3.5 bilion dengan Goldman Sachs.
Laman sesawang berpangkalan di London itu semalam menerbitkan apa didakwa mereka sebagai ringkasan eksekutif laporan disediakan Tan Sri Ambrin Buang.
Ia turut memasukkan petikan diterjemahkan daripada seksyen 5 ringkasan berkenaan.
Sarawak Report mengaitkan seksyen itu dengan berbilion-bilion dana daripada perjanjian pembelian tenaga oleh 1MDB itu kepada syarikat Aabar.
Ia juga dikaitkan dengan usaha sama sebelum itu dengan PetroSaudi yang didakwa berlaku penyaluran wang kepada syarikat Jho Low, Good Star.
Bagaimanapun Malaysiakini tidak boleh secara bebas mengesahkan sama ada dokumen diterbitkan Sarawak Report itu adalah sahih atau sebaliknya, selain tidak boleh melaporkan kandungannya disebabkan sekatan undang-undang.
Pada 1 Julai lalu The Wall Street Journal melaporkan syarikat berpangkalan di Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (IPIC) menafikan anak syarikatnya Aabar Investments PJS dijamin mendapat "unit dana" 1MDB di Kepulauan Cayman.
Namun 1MDB dalam kenyataan pada 12 April berkata ia hanya membuat pembayaran kepada Aabar BVI selepas berkomunikasi dengan eksekutif di IPIC, dan yakin kedudukan undang-undang 1MDB dalam perkara itu.
IPIC sejak itu memulakan tindakan undang-undang ke atas 1MDB dan Kementerian Kewangan Malaysia serta membuat tuntutan sebanyak AS$6.5 bilion.

Skandal 1MDB: Keputusan muktamad dalam tangan Parlimen

Pemimpin DAP itu menyangkal pandangan Salleh Said Keruak bahawa laporan PAC laporan muktamad berkenaan 1MDB
Salleh Said Keruak
PETALING JAYA: Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Salleh Said Keruak diingatkan keputusan muktamad berhubung laporan siasatan keatas 1Malaysia Development Bhd dalam tangan Parlimen.
Pemimpin DAP Lim Kit Siang menyangkal Salleh yang berkata laporan Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara merupakan laporan muktamad keatas 1MDB.
Kit Siang menjelaskan PAC sekadar jawatankuasa Dewan Rakyat yang diberi tanggungjawab untuk menyiasat hal ehwal 1MDB.
“Keputusan muktamad samada laporan PAC memuaskan dan lengkap perlu melalui resolusi terlebih dahulu selepas ia dibahaskan melalui suatu usul untuk menerima atau menolak laporan tersebut,” katanya.
PAC menjalankan pendengaran keatas kewangan dan pelaburan 1MDB tahun lalu, manakala Jabatan Audit Negara menjalankan siasatan keatas kewangan 1MDB.
Laporan PAC dibentangkan di Dewan Rakyat awal tahun ini, tetapi penemuan Ketua Audit Negara dirahsiakan sebagai rahsia rasmi dan tidak dibentangkan bersama laporan itu.
Kit Siang berkat Salleh tersilap kerana menuduh Sarawak Report sebagai portal yang mengelirukan orang awam dengan menyiarkan petikan dokumen yang didakwa laporan Ketua Audit Negara kepada PAC.

Sentimen pengundi kembali ke DAP kerana kes LGE - Gerakan

Jika pilihan raya diadakan sekarang ini, Umno dan DAP akan menang besar, kata Presiden Gerakan
Mah Siew Keong
PETALING JAYA: Presiden Gerakan Mah Siew Keong percaya sentimen pengundi kembali kepada DAP ekoran kes banglo Lim Guan Eng, dengan kemenangan besar menanti Umno dan DAP sekiranya pilihan raya diadakan sekarang.
Siew Keong dipetik berkata pengundi menyokong BN dalam pilihan raya baru-baru ini tetapi pengundi akan beralih kepada DAP disebabkan kes Ketua Menteri Pulau Pinang yang didakwa atas tuduhan rasuah dan salahguna kuasa.
BN meraih kemenangan besar dalam pilihan raya negeri Sarawak Mei lalu dan dua pilihan raya kecil pada Jun, merampas lima kerusi DAP di Sarawak dan mengekalkan kerusi Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Penganalisis politik berpendapat kemenangan BN itu berpunca daripada peralihan sokongan pengundi Cina.
Seandainya pilihan raya diadakan sekarang, Umno dan DAP akan meraih kemenangan besar jika dilihat pada sentimen pengundi semasa, kata Siew Keong ketika diwawancara China Press Daily.
Beliau mengeluh “sentimen tidak menyebelahi kita, terutamanya kepada (Gerakan) Pulau Pinang, yang tersepit sekarang ini”.
Gerakan memerintah Pulau Pinang lebih empat dekad daripada 1969 hingga 2008, ketika Pakatan Rakyat merampas negeri-negeri pantai Barat Pulau Pinang, Perak dan Selangor, serta meletakkan PAS berkuasa di Kelantan dan Kedah.
“Saya tak boleh agak sentimen tahun depan, tetapi dengan sentimen sekarang ini…Umno dan DAP akan menang,” katanya.

Perikatan pembangkang baharu memanfaatkan BN

Penganalisis politik tidak yakini prospek Gabungan Rakyat Saksama, tetapi percaya mereka boleh pecahkan undi yang akhirnya akan memberi manfaat kepada BN.
Prof Awang Azman
Barisan Nasional akan menerima manfaat daripada pembentukan sebuah pakatan pembangkang baharu, kata penganalisis politik.
Mengulas laporan media, penganalisis politik di Universiti Malaya Prof Awang Azman akui penggabungan parti-parti pembangkang Sabah dan Sarawak merupakan langkah yang wajar.
“Bagaimanapun, mereka tidak akan mampu pecahkan hegemoni BN di Sabah dan Sarawak, kecuali bergabung tenaga dengan DAP dan PKR,” katanya kepada FMT.
Katanya, gabungan tujuh parti itu, iaitu Parti Reformasi Negeri (Star); Parti Sejahtera Angkatan Perpaduan Sabah (Sapu); Parti Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (Baru); Parti Bersatu Sasa Malaysia (Bersama); Parti Kebangsaan Sabah (PKS); Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) dan Parti Alternatif Rakyat (PAP), terdiri daripada parti-parti yang sangat kecil.
Lantas, gabungan itu tidak akan mampu memberi saingan sengit walaupun mereka berjaya merekrut seorang pemimpin Malaysia Timur yang kuat, seperti bekas Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal.
Bagaimanapun, Saksama boleh memecahkan undi Pakatan Harapan, dan sebarang perpecahan undi akan hanya beri manfaat kepada BN. Awang berkata PH sewajarnya memulakan perbincangan dengan Saksama bagi mengelakkan pertandingan pelbagai penjuru dalam pilihan raya umum.
Sementara itu, penganalisis politik Universiti Malaysia Sarawak Prof Madya Jeniri Amir tidak yakini Saksama akan memberi impak yang besar.

Jangan terpedaya peras ugut Push-Pocket – KPN

Modus operandi push-pocket ini adalah memasukkan barang tertentu seperti telefon bimbit atau dompet ke dalam poket mangsa tanpa disedarinya di tempat-tempat sesak.
khalid-push-pocket
KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menasihatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan taktik ‘Push-Pocket’, satu bentuk jenayah peras ugut.
Modus operandi push-pocket ini adalah memasukkan barang tertentu seperti telefon bimbit atau dompet ke dalam poket mangsa tanpa disedarinya di tempat-tempat sesak.
Pemeras ugut ini kemudian bersama seorang ‘saksi’ akan mendekati mangsa dan menuduhnya mencuri barang miliknya sambil membuat kecoh.
Suspek seterusnya menawarkan kepada mangsa untuk menyelesaikan kes itu jika mangsa membayar sejumlah wang, atau kes itu diadukan kepada polis.
Sesetengah mangsa yang ketakutan setuju membuat bayaran.
Kisah mengenai modus operandi ini menjadi viral di laman sosial dan dikatakan warga asing yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur(KLIA) dan mereka yang berada di stesen LRT sering menjadi mangsa.
Di lapangan terbang suspek selalunya meletakkan barang-barang miliknya ke dalam troli bagasi mangsa tanpa disedari mangsa.
Khalid menasihatkan mangsa agar tidak takut malah membiarkan pemeras ugut itu mengadu kepada polis dan ikut sama ke balai polis berdekatan.

Pemberian RM500, hanya janji palsu PRK?


Risda
Lajnah Asas Tani dan Alam Sekitar Pas (Latas) mendakwa, selepas hampir sebulan diumumkan pemberian bantuan khas (one off RM500) kepada penoreh dan pekebun kecil getah kerajaan sehingga kini ternyata masih gagal melunaskan janji itu.
Pengerusi Latas Pas, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, oleh itu benarlah jangkaan pihaknya, sebelum ini bahawa pengumuman pemberian bantuan khas itu, hanyalah bersifat rasuah politik menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar yang lalu.
"Selain gagal membayar one off RM500 ini,terdapat juga aduan pekebun getah bahawa bantuan tanaman semula getah yang telah diluluskan selepas pemeriksaan juga tidak dibayar oleh Risda. Kerajaan juga masih gagal membayar Insentif Pengeluaran Getah (IPG) melalui LGM selepas 7 bulan tuntutan dibuat oleh penoreh," katanya dalam satu kenyataan medianya hari ini
Dalam pada itu, Muhammad Sanusi berkata, Pengerusi Risda yang juga Ahli Parlimen Padang Besar (BN) Datuk Zahidi Zainul Abidin memaklumkan dalam akhbar semalam bahawa Risda sedang mencari jalan penyelesaian akibat kelewatan ini kerana berlaku masalah dalam tuntutan one off antara pekebun dan penoreh getah.
Katanya lagi, Risda memiliki rekod berhubung hal itu kerana bayaran seumpama ini pernah dilakukan pada tahun 2014. Risda juga memiliki data-data daripada bancian yang dijalankan tahun yang sama.
"Tuduhan yang dibuat kepada penoreh ini sangat serius, seolah-olah pihak kerajaan sentiasa betul, cekap dan efisien- rakyat yang menjadi penoreh sentiasa bermasalah dan tidak jujur," ujarnya.
Katanya oleh itu, Latas mendesak pihak kerajaan segera melunaskan janji pembayaran tersebut kepada penoreh tanpa sebarang dalih dan alasan lagi.

'Jangan hina saya, PRU14 tidak lama lagi...' - Shafie Apdal

Mohd Shafie Apdal
 "Ada yang beri respons bila saya keluar daripada Umno tiada kesan walau sedikit pun kepada kawasan Semporna dan kawasan-kawasan lain di negeri Sabah," demikian luah bekas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berhubung pengunduran beliau daripada Umno.
Namun ujarnya, janganlah beliau dikutuk sebegitu rupa, kerana ada  lagi cabaran untuk Umno pada tahun-tahun mendatang.
"Janganlah hina saya sampai macam tu sekali. Pilihan Raya Umum (PRU) 14 pun sudah tidak lama lagi," katanya dalam Facebooknya hari ini.
Sebelum itu pada empat Julai lalu, Shafie telah mengumumkan bahawa beliau mengambil keputusan untuk keluar daripada Umno.
Jelas Shafie, walaupun  telah keluar dari Umno, beliau akan tetap meneruskan perjuangan di Sabah demi rakyat di negeri itu yang telah memilihnya sebagai wakil rakyat.
“Perjuangan kita akan diteruskan di bumi Sabah ini. Perjuangan kita akan diteruskan di Sabah dan di Semenanjung untuk membela bangsa dan negara.
"Saya mohon ampun dan maaf sekiranya ada kesilapan saya, salah laku saya selama saya memimpin Umno ini," katanya ketika berucap dalam program Rakyat Bersama Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.
Pada 24 Jun lalu, Majlis Tertinggi Umno (MT) memutuskan agar bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir‎ dipecat daripada Umno berkuat kuasa serta merta manakala Shafie pula digantung dari jawatannya.
Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengumumkan perkara itu turut berkata, tindakan itu dipersetujui sebulat suara oleh MT Umno kerana mendapati mereka melakukan kesalahan serius.

Isu air Kelantan: Perlukah tukar kerajaan negeri?


Isu warna air terus berlarutan di KelantanIsu warna air terus berlarutan di Kelantan
Ia ibarat menceraikan isteri yang solehah hanya kerana kopi bancuhannya tidak sedap. Bukan kerana tidak pernah dihidangkan air minuman, bukan kerana kopi itu pahit, ia hanya kurang enak. Yang lainnya bagus belaka. Menguruskan rumahtangga, amanah dan harta suami dikawal rapi, pendidikan anak anak terbaik, bahkan sang isteri adalah seorang hamba Allah yang sejati. Taat kepada suruhan agama, ikut segala sunnah nabi, patuh kepada suami, pendek kata ia solehah. Namun mahu diceraikan hanya kerana perkara yang kecil.
Itu perumpamaan paling tepat yang boleh kita katakan kepada mereka yang mahu menukar kerajaan negeri hanya kerana isu air yang masih bermasalah di negeri ini. Bukan kerana tiada air langsung, bukan kerana tidak efisien, cuma ada masalah. Itupun bukan sepanjang tahun masalah ini timbul, ia jarang jarang sahaja. Dan ia telah, sedang dan akan diperbaiki dari masa ke semasa. Setakat yang kami kenal pasti masalah berkaitan air di Kelantan terdapat 3 juzuk yang besar. Ia berkaitan air yang keruh, bekalan air yang terputus dan rasa air yang payau.
Ini masalah yang biasa dihadapi disemua negeri dalam Malaysia. Apabila kita menyebut bahawa Perak, Johor, Terengganu, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah dan lain lainya, juga mengalami masalah seperti negeri ini, itu tidak membawa makna bahawa Kelantan berada dalam sindrom penafian pada setiap masa. Ia cuma satu tuntutan kepada kita agar berlaku adil kepada situasi yang sedang Kelantan alami pada hari ini. Kisah Pak Pandir yang menyebut "bukan anak kita sahaja yang mati, anak orang lain pun mati juga", tidak kami maksudkan apabila membandingkan masalah Kelantan dengan negeri negeri lain.
Ada netizen yang pro kepada Umno marah apabila kami membawa contoh-contoh masalah air dari negeri lain yang diperintah oleh Barisan Nasional. Sedangkan ia adalah satu realiti dan ajakan supaya semua orang berpijak nyata di bumi apabila bercakap mengenai isu air. Jika Kelantan yang dinafikan geran oleh Kerajaan Pusat dan dimanipulasi pula tempoh masa dan jumlah peruntukannya, mampu untuk menguruskan bekalan air dengan segala kepayahan, maka kenapa pula negeri lain yang diperintah BN dengan segala kelengkapan dan kekuatan kewangan, tetapi masih wujud masalah yang sama seperti di Kelantan? Apakah alasan anda?
Banyak juga individu yang menyalahkan kerajaan negeri secara perse apabila bercakap mengenai isu air ini. Antara hujah yang popular adalah;
i- "Kenapa nak harapkan kerajaan Pusat?"
ii- "25 tahun memerintah Kelantan, takkan belum selesai?"
iii- "Kalau Kerajaan Pusat tak bantu pun, kenapa Kerajaan Negeri tak mahu selesaikan sendiri? Tidur sahaja"
iv- "Rakyat tak kisah siapa pun perintah, janji air jernih"
v- "Kau nak sangat perintah Kelantan, pandai pandailah uruskan air"
vi- "dah tak mampu uruskan air, serah je balik Kelantan pada UMNO"

Dedah laporan audit tulen 1MDB, henti Sarawak Report perdaya rakyat kata PAS

Menggunakan laporan audit yang tulen, kerajaan boleh menunjukkan di mana silapnya laporan Sarawak Report dan bagaimana rakyat sedang diperdaya.
tuan-ibrahim-sarawka-report-1mdb
PETALING JAYA: Kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak digesa mendedahkan laporan sebenar 1MDB oleh Ketua Audit Negara bagi menghentikan isu itu daripada terus diputar belit Sarawak Report.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata demikian supaya ia menghalang portal Sarawak Report daripada terus memperdaya rakyat dengan laporan yang kurang tepat melibatkan anak syarikat kerajaan penuh kontroversi itu.
“PAS mendesak laporan Ketua Audit Negara terhadap 1MDB yang tulen didedahkan segera, memandangkan sekatan akses terhadap Sarawak Report ternyata gagal membendung portal ini daripada memperdaya rakyat Malaysia.
“Menggunakan laporan audit yang tulen, kerajaan melalui media-medianya boleh menunjukkan kesilapan laporan Sarawak Report dan bagaimana rakyat sedang diperdaya, seperti yang dituduh oleh Dr Salleh,” katanya menerusi kenyataan hari ini.
PAS juga bersetuju dengan pendirian Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak yang meminta rakyat tidak terpengaruh dengan laporan Sarawak Report mengenai 1MDB kerana laporan lengkap mengenai agensi pelaburan milik kerajaan itu adalah seperti disiapkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).
Kata Salleh, laporan PAC adalah laporan muktamad siasatan ke atas 1MDB, bukannya Ketua Audit Negara, malah pendengaran ke atas syarikat milik kerajaan itu dijalankan PAC.
Laporan Ketua Audit Negara adalah satu daripada pelbagai sumber yang digunakan PAC untuk menyediakan laporan 1MDB, katanya menjawab dakwaan Sarawak Report yang kononnya memiliki salinan laporan yang mengandungi kebenaran mengenai 1MDB.

Parti picisan bentuk perikatan baharu lawan BN

Tujuh parti dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung bentuk perikatan menghadapi pilihan raya umum akan datang
saksama-1
PETALING JAYA: Enam parti politik picisan di Sabah dan Sarwak serta satu dari Semenanjung dilaporkan menjalin kerjasama dalam satu bentuk perikatan untuk mencabar dominasi Barisan Nasional.
Perikatan baharu itu, yang dijangka dinamakan Gabungan Rakyat Saksama atau ringkasnya Saksama, dibentuk sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang, yang perlu diadakan menjelang Julai 2018.
Komponen Saksama terdiri daripada Parti Reformasi Negeri (Star), Parti Sejahtera Angkatan Perpaduan Sabah (Sapu), Parti Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (Baru), Parti Bersatu Sasa Malaysia (Bersama), Parti Kebangsaan Sabah (PKS), Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) dan daripada Semenanjung, Parti Alternatif Rakyat (PAP).
Presiden Star Lina soo mengumumkan perikatan baharu itu dalam satu sidang media di Kuching, menurut Star Online.
Beliau berkata perikatan itu ditubuhkan ekoran kegagalan parti-parti pembangkang mencabar BN, dan menambah Pakatan Harapan kini berpecah.
Lina berkata Presiden Bersama Philip Among mengerakkan perikatan baharu itu bulan lepas. Lebih ramai parti dijangka menyertai perikatan ini.
Beliau menambah mereka sudah memohon ke Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia untuk didaftarkan sebagai perikatan yang sah.
“Kami akan menjadi kekuatan politik alternatif kepada Barisan Nasional,” katanya.

Maki Guan Eng bermakna maki hamun 1MDB, sindir bekas pengarang Utusan


Lim Guan Eng membuat perkara lumrah yang pernah dilakukanLim Guan Eng membuat perkara lumrah yang pernah dilakukan
"Takkan kita sudah lupa atau buat-buat lupa bahawa 1MDB membeli tanah daripada kerajaan untuk TRX (Tun Razak Exchange) di bawah harga pasaran?"
Demikian bidasan bekas pengarang Mingguan Malaysia, Ku Seman Ku Hussain ketika mengulas pendakwaan mahkamah ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang membeli banglo di bawah harga pasaran.
Beliau berkata, Guan Eng membuat perkara lumrah yang pernah dilakukan oleh syarikat pelaburan negara sarat hutang, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) apabila membeli tanah daripada kerajaan dengan harga yang terlalu rendah.
"1MDB membeli sebidang tanah 28 ekar daripada kerajaan dengan harga RM194 juta kemudian menjual 1.5 ekar kepada Tabung Haji dengan harga RM188.5 juta atau harga RM2,734 satu kaki persegi.
"Cuba bayangkan begini: 28 ekar harga (belian)nya RM194 juta. Hanya jual 1.56 ekar daripada keluasan itu sudah dapat RM188.5 juta. Tidakkah 1MDB membeli tanah itu daripada kerajaan dengan harga yang sangat murah?" soalnya dalam status Facebook beliau semalam.
Menurutnya, potongan harga yang digelar sebagai "gila babi" kepada 1MDB itu menyedut duit rakyat melalui pelbagai cukai dikenakan.
"Tidakkah kita terfikir bahawa penguasa membeli sesuatu di bawah harga pasaran adalah suatu yang 'lumrah'? Kalau tidak lumrah, sudah tentu Umno yang mendukung slogan 'Demi agama, bangsa dan negara' menentang habis-habisan taktik 1MDB membeli tanah di bawah harga pasaran," tegasnya dalam status di media sosial itu yang mendapat lebih 200 'likes' dan 70 komentar setakat pagi ini.
Sehubungan itu, Ku Seman berkata, dirinya tidak berani hendak memaki hamun Guan Eng yang juga Setiausaha DAP itu kerana tindakan tersebut samalah memaki hamun 1MDB sebagai syarikat pelaburan milik negara.
Mengajak orang ramai berfikir sama ada urus niaga 1MDB itu betul manakala Guan Eng salah, Ku Seman secara sinis menganggap Tun Mahathir bersalah kerana memperkenalkan slogan 'Kepimpinan Melalui Teladan' pada 1980-an lalu.
"Lim Guan Eng telah mengikut teladan penguasa yang lebih Besar daripadanya," tambah Ku Seman lagi.
Menjelang Aidilfitri pada 30 Jun lalu, Guan Eng didakwa atas dua tuduhan rasuah berhubung isu pembelian banglo di Jalan Pinhorn yang dibelinya di bawah nilai pasaran dan dikatakan menggunakan kedudukannya bagi meluluskan permohonan pengezonan semula lot pertanian kepada lot perumahan.

Shafie: Jangan Hina Saya Macam Itu Sekali

PAS akan kekal dalam kerajaan negeri Selangor lepas PRU14 - Dewan Ulama

PAS-Umno harus jadikan politik sebagai ibadat, kata Aidit

KENAPA RAKYAT DINAFIKAN LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA MENGENAI 1MDB?

Gambar dipetik daripada Sinar Online
“Apakah Laporan Ketua Audit Negara itu sama sekali tidak benar dan bohong belaka? Jika tidak benar dan bohong semata-mata, campak sahaja  ke dalam bakul sampah laporan ‘tidak berguna’ itu. Kenapa pula ia dibiarkan ‘berhantu’ dan menimbulkan kontroversi yang berpanjangan?”
Apakah ‘rahsia’ di sebalik Sarawak Report yang menyebabkan beberapa pemimpin pembangkang kini mengasak Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak bertalu-talu?
Apakah benar laporan Ketua Audit Negara merugikan dan akan mendatangkan masalah kepada Najib?
Siasatan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB telah diklasifikasikan sebagai sulit mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA). Kandungan laporan itu bagaimanapun, didakwa dibocorkan oleh laman pendedah maklumat Sarawak Report.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Ariffin dalam satu kenyataannya sebelum ini memaklumkan bahawa Laporan Akhir pengauditan 1MDB oleh Ketua Audit Negara kepada PAC Parlimen Malaysia diklasifikasikan sebagai dokumen rahsia rasmi di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.
Sesiapa pun tidak boleh secara bebas melaporkan kandungannya kerana sekatan undang-undang.
Persoalannya siapa yang pernah melihat laporan itu? Hanya anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sahaja?
Bagaimana dengan anggota Kabinet dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN), khsuusnya UMNO? Apa reaksi mereka?
Jika anggota Kabinet tidak melihat laporan Ketua Audit Negara, bagaimana boleh antara mereka mengatakan Sarawak Report mahu erdaya rakyat tentang laporan audit 1MDB'?
Apa asas ketakutan kerajaan dan apa pula asas kepada kenyataan menteri  bahawa laman pendedah maklumat, itu  cuba memperdayakan orang ramai mengenai laporan siasatan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB?
Persoalannya, jika terus mengklasifikasikan laporan Ketua Audit Negara, makin ramai akan tertanya-tanya apa rahsia sebenar di sebalik laporan itu?
Kita bimbang semakin laporan itu menjadi ‘hantu yang ditakuti’ oleh pemimpin tertinggi kerajaan, akan semakin ‘berhantu’ pula Sarawak Report.
Semalam pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang mengemukan soalan, “Adakah laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB masih dirahsiakan kerana ia akan membawa kejatuhan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak?”
Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad pula mengatakan amat aneh sikap kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Menurutnya, kerajaan Malaysia mengatakan Sarawak Report telah memfitnahnya, tetapi apabila pengasas Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dari dahulu lagi menggesa kerajaan menyaman mereka, kerajaan tidak berbuat demikian.
Persoalan pokok ialah kenapa sampai begitu sekali ‘berhantunya’ laporan Ketua Audit Negara itu? Apa kandungannya?
Juga apa persoalan besar yang cuba dirahsiakan kerajaan sehingga Kit Siang berani mengemukakan pertanyaan berikut ini? “Persoalan Najib dan semua menteri kabinet perlu menjawab sama ada pengumuman terbuka laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB akan menyaksikan Najib tidak lagi mampu kekal sebagai perdana menteri dan Presiden UMNO?”
Persoalan juga kenapa hanya angota PAC dan kalangan tertentu sahaja yang diberikan previlage mengenai laporan Ketua Audit Negara?
Rakyat tidak punya hak untuk mengetahui dan menilainya? Kenapa sekat hak rakyat untuk mengetahui keadaan sebenar dalam 1MDB?
Syarikat 1MDB itu hak siapa dan menggunakan duit siapa untuk berniaga? Jika untung atau rugi siapa yang akan mendapat faedah atau menanggung bebannya?
Apakah ia hak peribadi Perdana Menteri, kerajaan Barisan Nasional (BN) atau lembaga pengarah syarikat berkenaan semata-mata dan bukan hak rakyat ramai negara ini?
Juga apakah Laporan Ketua Audit Negara itu sama sekali tidak benar dan bohong belaka?
Jika tidak benar dan bohong semata-mata, campak sahaja  ke dalam bakul sampah laporan ‘tidak berguna itu. Kenapa pula ia dibiarkan ‘berhantu’ dan menimbulkan kontroversi yang berpanjangan?
Tidakkah rakyat kini mula mencurigai kerajaan dengan menjadikan laporan Ketua Audit Negara itu sebagai ‘hantu’ yang perlu dijauhi?

Selepas kalah di dua PRK, Pas nilai semula hubungan dengan PKR


Pas kaji semula hubungan dengan PKRPas kaji semula hubungan dengan PKR
Tindakan PKR yang menyeru pengundi agar tidak memilih calon daripada Pas semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan dijadikan bukti sebelum hubungan kedua-dua parti dinilai semula.
Kata Pengarah Pusat Penyelidikan Pas Dr Mohd Zuhdi Marzuki kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan daripada pimpinan PKR yang disifatkan sebagai satu bentuk pengkhianatan terhadap parti itu akan diperincikan sebelum Majlis Syura membuat keputusan sama ada hubungan dengan PKR patut ditamatkan atau tidak.
“Contoh dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar memang satu pengkhianatan yang jelas yang dibuat oleh PKR.
“Di mana PKR secara jelas menyeru pengundi jangan undi PAS sedangkan kita ada pakatan politik.
“Ini bukti-bukti pengkhianatan yang memang sudah berlaku,” katanya seperti dilapor The Malaysian Mirror hari ini.
Tambahnya, PKR semakin menunjukkan belang terutamanya ketika PRK walaupun PAS bersama-sama dengan parti itu ketika saat genting bermula pemenjaraan Anwar Ibrahim pada 1998.
“PAS masih menganggap ada hubungan dengan PKR, ketika PKR lemah kita bersama PKR walaupun DAP keluar daripada barisan alternatif dulu tetapi sekarang ini nampaknya PKR sudah mula hendak meninggalkan PAS.
“Hubungan ini sudah melebihi satu dekad bermula 1998 semenjak DSAI (Anwar Ibrahim) digugurkan daripada kabinet dan dipenjarakan, tetapi mutakhir ini PKR sudah menunjukkan perangai sebenar,” tambahnya.

UMNO Kepada PAS: "I Love U" Kerana Wujudkan 3 penjuru

Ia berkisar mengenai kedudukan PAS di dalam arena politik negara yang kini berada di dalam apa yang dinamakan blok ketiga. PAS bersama IKATAN (bekas UMNO). UMNO gembira teramat sangat apabila berjaya memusnahkan Pakatan Rakyat dengan bantuan PAS. Dan langkah UMNO itu berhasil di dua PRK yang lalu dengan kewujudan pertandingan 3 penjuru yang menyebabkan UMNO menang dengan majoriti yang besar.


Jom kita ikuti:

3 Penjuru I Love U

Dialoq seorang kawan dengan orang Pas

Orang Pas kata "Umno tidak di hati Pas"
Kawan jawab, "Betul , Umno tidak di hati Pas tapi Pas kini di hati Umno"
Orang Pas kata, "Pas tak akan bergabung dengan Umno"
Kawan jawab, "Betul, tidak bergabung tapi cukup la Pas disayangi Umno"
Orang Pas tanya, "Kenapa Umno nak sayang Pas"
Kawan jawab, "Kerana Pas sanggup bertanding 3 penjuru, 3 penjuru I love u"
Orang Pas tanya, "Apa bukti Umno sayang Pas?"
Kawan jawab, "Bila TV3, Utusan Meloya dah tak hentam Pas"
Orang Pas berlalu pergi, tak mahu bercakap lagi


  Teringat sangat pesanan Ustaz Fadzil Noor:

KENAPA HANYA SALLEH?

Semalam Salleh Said Keruak meminta pihak polis menyiasat bagaimana Laporan Audit 1MDB yang diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi atau OSA boleh bocor kepada Sarawak Report.

Hari ini pula beliau mengatakan Sarawak Report cuba memperdaya orangramai mengenai 1MDB berikutan tindakannya mendedahkan laporan audit itu.

Ini kerana katanya, laporan audit hanyalah salah satu komponen yang digunakan oleh PAC dalam menyiapkan laporannya mengenai 1MDB.

Tegas Salleh lagi,  yang muktamad ialah Laporan PAC.
Sebelum Salleh lupa, bagaimana tentang laporan Bank Negara mengenai 1MDB yang juga menemui beberapa kepincangan dalam urusan dan perjalanan syarikat tersebut?

Adakah beliau tidak ingat lagi tentang surat Bank Negara yang mengesahkan mengenai pemilikan Good Star Ltd oleh Jho Low yang kemudiannya maklumat tersebut diubah suai dalam Laporan PAC?

Jika laporan audit dan dapatan Bank Negara sudah mengesah beberapa kepincangan dan salah laku, apa lagi yang mahu dipertahankan tentang 1MDB?

Salahuddin anggap berita beliau akan kembali ke Pas seperti budak main mercun

Walaupun diserang dari terbit mentari hingga terbit fajar sidiq, syukur tiada yang keluar AmanahWalaupun diserang dari terbit mentari hingga terbit fajar sidiq, syukur tiada yang keluar Amanah
Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) menganggap berita yang tersebar kononnya beliau akan berpatah balik menyertai Pas ibarat letupan mercun oleh budak-budak kecil di malam hari raya.
"Letupan mercun tidak menakutkan cuma kadang-kadang seronok melihat budak-budak walaupun dilarang tetapi curi- curi bermain mercun," katanya dalam satu kenyataan kepada media.
Menurutnya sebagai Timbalan Presiden Amanah, beliau semakin sibuk membantu Presiden dan parti Amanah memperkukuh hubungan luar dengan semua segmen dalam masyarakat , NGOs dan tokoh-tokoh penting negara .
"Memperkukuh Pakatan Harapan bersama dengan Gerakan Deklarasi Rakyat akan terus menggempur kezaliman dan ketidakadilan BN demi menyelamatkan negara tercinta ini.
"Saya dan rakan-rakan pimpinan yang lain akan buktikan bahawa Amanah adalah parti masa depan generasi muda dan merealisasikan cita-cita Islam adalah Rahmatallillalamin, biarlah parti lain yang semakin seronok dengan ciri-ciri dan budaya ISIS," katanya.

Berikut adalah kenyataan penuh beliau,
Salahuddin kembali ke Pas?.
Sambutan Aidil Fitri Syawal tahun ini begitu bermakna bagi saya setelah setahun bermula dengan Gerakan Harapan Baru( GHB) dan seterusnya bersama Parti Amanah Negara (Amanah) , sebuah parti yang saya bersama membinanya dari hari pertama kewujudanya.
Di samping rakan-rakan seagama yang begitu ramai datang bertamu di rumah saya di Kg Tg Piai, Pontian, demikian juga rakan-rakan dari kaum Cina dan India yang memeriahkan lagi sambutan Hari Raya. Saudara mara saya dari kaum tionghua juga tidak ketinggalan setiap tahun datang begitu ramai mewarnai panorama rentas budaya dan politik.
Tidak ketinggalan juga rakan-rakan lama daripada Pas yang berjumpa dengan saya. Ada di kalangan mereka yang masih memegang jawatan dalam Pas. Mereka datang bertanya khabar dan ada yang terus terang meluahkan perasaan kecewa kerana perjuangan Pas bukan lagi seperti dulu apatah lagi tanjak dan keris hadir dalam muktamar Pas yang lalu. Lain benar rasanya kata mereka.