Sabtu, 9 Julai 2016

Sarawak bukan negeri, kata SUPP

Adenan Satem juga bersetuju, kata Sim Kui Hian
Sim Kui Hian
PETALING JAYA: Rakyat Sarawak digesa jangan merendahkan diri dengan menganggap Sarawak salah satu negeri Persekutuan Malaysia.
Presiden SUPP Datuk Sim Kui Hian dipetik laporan berita berkata “Sarawak patut dikenali sebagai Sarawak, bukan salah satu daripada 13 negeri dalam pembentukan Malaysia” jika mereka mahu autonomi pentadbiran yang lebih luas daripada Putrajaya.
Kenyataan itu yang terbaharu dalam pengisytiharaan demi pengisytiharaan oleh ahli politik bahawa Sarawak penandatangan dalam pembentukan Malaysia, setaraf Persekutuan Tanah Melayu, Singapura dan Borneo Utara (Sabah).
Kui Hian dilaporkan oleh Malay Mail Online berkata demikian di pelancaran buku ‘The Grand Design’ oleh penyelidik Zainnal Ajamain di ibu pejabat SUPP.
Beliau mendedahkan perkara ini dibawa ke perhatian Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem dan tidak dimarahi kerana berkata demikian.
“Itu bagi saya bermakna beliau tidak bantah,” kata Kui Hian.
Kui Hian merupakan menteri kerajaan tempatan dalam jemaah menteri Adenan.
Beliau menggesa rakyat Sarawak supaya mengkaji Perjanjian Malaysia yang ditandatangani pada 9 September 1963 supaya lebih maklum akan perkara pembentukan Malaysia.
Adenan meminta autonomi pentadbiran yang lebih luas selaras terma Perjanjian Malaysia sejak menjadi Ketua Menteri pada 2014.
Beberapa hari sebelum ini, beliau mendedahkan rundingan penyerahan kuasa kepada kerajaan negeri dijangka selesai hujung tahun ini.

KERAJAAN BUAT HUTANG, RAKYAT KENA TANGGUNG !!!

Mudahnya jadi KERAjaan... hapus jer semua subsidi rakyat, 'settle' defisit negara..

Selagi Najib tak letak jawatan..

Rakyat terus disuap BR1M..
Rakyat menikmati cukai GST..
Syarikat MAS dah melingkup bungkus..
Tol tak naik, kroni tol dapat pampasan..
Makin byk 'tabung-GLC' rakyat akan dikorek..
Kroni bertambah maju merompak duit rakyat..
Skandal Altantuya, Scorpene & 1MDB 'selamat'
Pelaburan Tabung Haji rugi...
Rosmah, Anak & Menantu bebas naik jet VVIP..

1MDB punya angkara DAP pula disalahkannya..

Mati2 ckp LGE bersalah dlm isu banglo.. HAKIKATNYA LGE masih belum lagi disabitkan bersalah oleh mahkamah.

Jilatlah Najib sbyk mungkin. Manalah tau untung2 boleh dpt title 'TAN SRI' plok yer..

SEJARAH TAK PERNAH MENIPU. Byk penjilat Umno dah mencuba. Tokeh udang pon boleh dpt 'TAN SRI'..

Kepimpinan bertaqwa berbeza dengan kepimpinan ulama versi Pas


Ustaz Fakhrul Razi MokhtarUstaz Fakhrul Razi Mokhtar
Kepimpinan bertaqwa yang turut menekankan aspek integriti jauh berbeza dengan kepimpinan ulama yang kerap dilaung oleh Pas, tegas Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional, Ustaz Mohd Fakhrurazi Mohd Mokhtar.
Menurutnya, kepimpinan bertaqwa atau muttaqin memiliki ciri yang bukan sekadar tahu dan faham tetapi melaksanakan tuntutan Allah.
"Bukan setakat cakap tetapi buat. Paling penting, pelaksanaan suruhan Allah itu perlu disesuaikan dalam kerangka masyarakat majmuk di negara kita.
"Sistem nilai sosio-budaya masyarakat di Malaysia tentunya berlainan dengan cara hidup mereka di Tanah Arab," ujarnya kepada Malaysia Dateline hari ini.
Mengulas lanjut tentang kepimpinan muttaqin, beliau berkata, gagasan tersebut penting diterapkan memandangkan bukan semua ulama itu sendiri bertaqwa.
"Walaupun ada ilmu agama, tetapi jika tidak menterjemahkannya dalam bentuk tindakan yang adil, termasuk memerangi pemimpin zalim maka rosak masyarakat dan tanah air itu.
"Jatuhnya kerajaan-kerajaan Islam dahulu pun antara lain disebabkan wujudnya golongan agamawan yang berkepentingan.
"Sebahagian mereka membela bahkan mengampu pemerintah zalim demi menagih habuan. Sikap mereka itu didorong oleh ketakutan kepada penguasa bukan ketaqwaan menegakkan kebenaran dan keadilan," jelasnya.

Kalau Muyiddin baik tentu dia kekal Umno, kata Pak Lah


Mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad BadawiMantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi
Rancangan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mahu meneruskan perjuangan politiknya dengan menyertai parti politik lain atau menubuhkan parti baharu tidak akan memberi saingan kepada Umno, kata bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.
“Sokongan masih kuat…belum boleh sampai, kekuatan ada pada Umno,” katanya ringkas kepada pemberita selepas ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) baru-baru ini.
Turut hadir, Menteri Pendidikan Tinggi yang juga Penasihat GPMS Datuk Seri Idris Jusoh dan Presiden GPMS, Zambri Mohd Isa.
Ahad lalu, Muhyiddin dalam satu sidang media bersama Datuk Mukhriz Mahathir menyatakan hasrat meneruskan perjuangan politik mereka menerusi platform politik baharu.
Bagaimanapun kedua-dua mereka tidak menyatakan secara terperinci mengenai platfom baharu itu, sama ada menyertai parti politik lain atau menubuhkan parti baharu.
Ditanya mengenai dakwaan Muhyiddin yang beliau sebenarnya seorang ahli yang setia pada parti, Abdullah berkata: “Sekiranya dia baik, dia akan tetap berada dalam UMNO,” katanya.
Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada Jumaat lepas membuat keputusan memecat Muhyiddin yang juga bekas Timbalan Presiden parti dan Mukhriz, bekas Menteri Besar Kedah.
Keputusan pemecatan itu dibuat kerana melanggar disiplin parti apabila kedua-dua pemimpin itu berada sepentas bersama pemimpin pembangkang dan menyerang kepimpinan parti.

KPN: Pastikan ketulenan kandungan Sarawak Report sebelum bertindak

Khalid bidas Sarawak Report sebagai tidak boleh dipercayai
Clare Rewcastle-Brown
PUTRAJAYA: Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis akan menentukan ketulenan pendedahan Sarawak Report yang dikatakan laporan Ketua Audit Negara keatas 1MDB sebelum tindakan diambil.
Ketua Polis Negara berkata ketulenan dokumen Sarawak Report itu akan dibincangkan dengan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali.
“Jika tulen, kita akan siasatan dibawah Akta Rahsia Rasmi. Semua diminta bertenang,” katanya kepada pemberita di rumah terbuka Hari Raya Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Khalid turut membidas portal itu dan pengarangnya, Clare Rewcastle-Brown, sebagai pemberita yang tidak boleh dipercayai kerana menyiarkan berita-berita yang kemudiannya didapati tidak betul.
“Dia hanya mahu menghuru-harakan negara kita, jadi jangan percaya Sarawak Report,” katanya, dan polis tidak dapat menyoalnya kerana dia berpangkalan di United Kingdom.
Orang ramai, tegasnya, perlu bijak menilai berita dari luar negara terutamanya Sarawak Report.
Kenyataan itu susulan gesaan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak kepada polis supaya siasat bagaimana Sarawak Report dilaporkan peroleh sebahagian kandungan laporan Ketua Audit Negara berkenaan 1MDB.
Beliau berkata siasatan perlu dijalankan segera bagi membendung kebocoran dokumen rahsia rasmi, yang mungkin mendedahkan keselamatan negara kepada risiko.
Malaysiakini pada Khamis lepas melaporkan Sarawak Report menyiarkan sebahagian kandungan laporan itu.

Salleh: Siasatan PAC laporan muktamad 1MDB

Penemuan Ketua Audit Negara salah satu aspek dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara
Salleh Said Keruak
PETALING JAYA: Laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) merupakan laporan muktamad siasatan keatas 1Malaysia Development Bhd, bukan laporan Ketua Audit Negara.
Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Salleh Said Keruak dalam catatan blognya berkata pendengaran keatas syarikat milik kerajaan itu dijalankan PAC.
Laporan Ketua Audit Negara itu satu daripada pelbagai sumber yang digunakan PAC dalam menyediakan laporan berkenaan 1MDB, katanya menjawab Sarawak Report yang mendakwa memiliki salinan laporan Ketua Audit Negara yang menurut portal itu mengandungi kebenaran mengenai 1MDB.
“Siasatan PAC bukan sepenuhnya berdasarkan satu sumber tetapi banyak sumber. Kita boleh anggap Sarawak Report tersalah faham atau tidak menyedari hakikat ini,” kata Salleh.
Bagaimanapun, jika Sarawak Report sedari fakta itu, maka portal itu bersalah kerana mengelirukan orang ramai.
“Tetapi begitulah modus operandi Sarawak Report sejak 2010″.
Beliau menjelaskan terdapat banyak laporan dibentangkan dalam mesyuarat PAC dan dibincangkan secara panjang lebar oleh semua anggota PAC, termasuk daripada pembangkang. Mereka juga sedar ada banyak laporan lain.
“Laporan muktamad berkenaan 1MDB adalah laporan PAC. Laporan itu disediakan daripada laporan-laporan lain, siasatan-siasatan dan wawancara-wawancara yang dilakukan,” kata Salleh. Laporan Ketua Audit Negara hanya menjawab satu aspek hal 1MDB.
Beliau berkata makalah laporan Ketua Audit Negara oleh Sarawak Report menggugat integriti anggota PAC, termasuk daripada pembangkang, kerana dilihat seolah cuba menyembunyikan sesuatu.
Laporan PAC diterbitkan April. Ahli Parlimen DAP Tony Pua berkata dirinya hanya 80% berpuas hati dengan laporan setebal 106 muka surat itu, dan mendakwa ada ayat-ayat penting tidak dimasukkan dalam laporan itu.
Polis berkata akan menyiasat kesahihan petikan laporan Sarawak Report itu.

Najib rahsiakan laporan audit 1MDB bagi kekal berkuasa?

Adakah laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB masih dirahsiakan kerana ia akan membawa kejatuhan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, soal pemimpin supremo DAP Lim Kit Siang.
"Persoalan Najib dan semua menteri kabinet perlu menjawab sama ada pengumuman terbuka laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB akan menyaksikan Najib tidak lagi mampu kekal sebagai perdana menteri dan presiden Umno?
"Adakah ini sebabnya, mengapa Najib sedang bertungkus lumus merahsia dan menyekat bermati-matian laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB?" soalnya dalam satu kenyataan hari ini.
Lim juga menyoal sama ada laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB telah dikemukakan kepada jemaah menteri atau anggota kabinet.
"Jika demikian, apakah pendirian kabinet mengenainya?"
Siasatan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB telah diklasifikasikan sebagai sulit mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Kandungan laporan itu bagaimanapun, didakwa dibocorkan oleh laman pendedah maklumat Sarawak Report.
Malaysiakini tidak boleh secara bebas mengesahkan sama ada dokumen yang diterbitkan oleh Sarawak Report adalah sahih, dan juga tidak boleh melaporkan kandungannya kerana sekatan undang-undang.

Rakyat Sarawak digesa sokong perubahan, lupakan janji manis BN

BINTULU, 9 JULAI: Timbalan Pengerusi DAP Sarawak, Chiew Chin Sing berkata, kedudukan ‘selesa’ lebih 50 tahun Barisan Nasional memerintah Sarawak telah mengakibatkan kesan buruk yang berpanjangan ekoran tiada agen semak seimbang dalam memastikan kebajikan rakyat terbela.
Namun, dengan pertambahan kerusi pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak sejak 10 tahun yang lalu, suara pihak pembangkang sedikit sebanyak telah memberikan tekanan yang hebat kepada kerajaan Barisan Nasional untuk melaksanakan pelbagai projek pembangunan di negeri itu, tambahnya.
impian sarawak2Justeru, katanya, pembangunan di Bumi Kenyalang sebenarnya bergerak seiring dengan kekuatan suara pihak pembangkang membela nasib rakyat di peringkat negeri mahupun nasional.
“Sudah terlalu lama BN memerintah. BN sebenarnya telah gagal memberikan pembangunan yang setimpal di Sarawak.
“Cuma akhir-akhir ini kita nampak ada sedikit pembangunan yang cuba dibawa. Tetapi itupun setelah pembangkang banyak memenangi kerusi DUN pada 2006 dan 2011, kemudian barulah BN rasa tertekan dan mengambil kira pandangan dan keperluan rakyat,” katanya kepada Roketkini.com.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kerajaan Tempatan, Datuk Dr. Penguang Manggil yang dilaporkan media menyeru supaya rakyat Sarawak memberikan sokongan kepada Ketua Menteri Sarawak dan BN kononnya demi kesinambungan pembangunan di negeri itu.
Malah Penguang turut meminta supaya rakyat negeri berkenaan bersabar kerana menurutnya pembangunan tidak boleh dilaksanakan dalam tempoh sebulan dua sebaliknya memakan masa yang lama.

Siasat dulu sebelum gantung, kata Shafie

 Siasat dulu sebelum gantung, kata Shafie
SEPANG - “Siasatlah dulu, kenapa takut sangat nak siasat saya berdepan. Tanya saya apa salah saya bukan terus gantung macam itu,” luah bekas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengenai keputusan Majlis Tertinggi (MT) Umno menggantung keahliannya tanpa siasatan, 24 Jun lalu.

Katanya, keputusan MT Umno itu dilakukan ketika beliau sedang mengerjakan ibadah umrah.

“Dalam bulan yang baik kita beramal saya pergi umrah, tak langsung semasa saya hadir (mesyuarat) MT... tak ada tanya saya.

“Bila saya pergi umrah gantung saya. Tapi tak apa lah mungkin ini antara petunjuk ALLAH apabila saya tunaikan ibadah umrah dan berdoa di Masjid Nabawi. Ya ALLAH saya umat yang lemah dan tak sempurna, tunjukanlah jalan-jalan yang baik untuk saya membantu agama dan negara, itu sahaja,” katanya ketika ditemui di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, hari ini.

Dalam mesyuarat MT Umno 24 Jun lalu, Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipecat daripada parti manakala Mohd Shafie digantung sehingga siasatan selesai.

Keputusan ke atas tiga individu itu dibuat MT  Umno selepas kesemua mereka disabit kesalahan melanggar disiplin parti.

Sementara itu, Mohd Sahfie turut mengingatkan pimpinan Umno supaya tidak memandang rendah usahanya selama ini memperjuangkan dan mengukuhkan pengaruh Umno di Sabah.

“Jangan hina saya dengan melemparkan tuduhan pengunduran saya daripada Umno tidak memberi sebarang kesan kepada parti.

Peniaga cekik darah! Ayam naik RM30 seekor

Peniaga cekik darah! Ayam naik RM30 seekor
Ab Ghani (tengah) turut memeriksa ayam yang didakwa dinaikkan harga sesuka hati oleh peniaga.
KOTA BHARU - Cekik darah! Itu tindakan sesetengah peniaga di negeri ini yang dengan sesuka hati menaikkan harga seekor ayam sehingga mencecah RM 30 seekor pada musim perayaan demi untuk meraih keuntungan lebih.
Tindakan mereka dikesan selepas Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepengunaan (KPDNKK) menerima aduan dari orang ramai berhubung kenaikan harga mendadak yang turut memberi kesan kepada pengguna.
Hasil tinjauan dan risikan yang dilakukan pegawai penguat kuasa KPDNKK di Pasar Siti Khadijah di sini semalam mendapati enam peniaga dikesan mencatut harga sesuka hati dan diberi notis tunjuk sebab bagi memberi penjelasan berhubung kenaikan harga ayam secara mendadak pada musim perayaan.
Pengarah KPDNKK negeri, Datuk Ab Ghani Harun berkata, setakat semalam sebanyak 16 aduan melalui telefon yang diterima dari pelanggan berhubung kenaikan harga ayam di pasar-pasar besar di seluruh negeri Kelantan.
“Aduan yang kita terima dari pelanggan rata-ratanya merungut apabila ayam-ayam yang dijual dinaikkan harga sehingga RM 30 seekor.
“Hasil pemantauan dan pemeriksaan yang kita lalukan di Pasar Siti Khadijah di sini semalam, mendapati peniaga tidak menggunakan alat timbang dan menjual ayam menggunakan kaedah ekor,” katanya.

PAS rancang keluar PKR

Tindakan PKR yang menyeru pengundi agar tidak memilih calon daripada PAS semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan dijadikan bukti sebelum hubungan kedua-dua parti dinilai semula.
Kata Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marzuki kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan daripada pimpinan PKR yang disifatkan sebagai satu bentuk pengkhianatan terhadap parti itu akan diperincikan sebelum Majlis Syura membuat keputusan sama ada hubungan dengan PKR patut ditamatkan atau tidak.
“Contoh dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar memang satu pengkhianatan yang jelas yang dibuat oleh PKR.
“Di mana PKR secara jelas menyeru pengundi jangan undi PAS sedangkan kita ada pakatan politik.
“Ini bukti-bukti pengkhianatan yang memang sudah berlaku,” katanya ketika ditemui.
Tambahnya, PKR semakin menunjukkan belang terutamanya ketika PRK walaupun PAS bersama-sama dengan parti itu ketika saat genting bermula pemenjaraan Anwar Ibrahim pada 1998.
“PAS masih menganggap ada hubungan dengan PKR, ketika PKR lemah kita bersama PKR walaupun DAP keluar daripada barisan alternatif dulu tetapi sekarang ini nampaknya PKR sudah mula hendak meninggalkan PAS.
“Hubungan ini sudah melebihi satu dekad bermula 1998 semenjak DSAI (Anwar Ibrahim) digugurkan daripada kabinet dan dipenjarakan, tetapi mutakhir ini PKR sudah menunjukkan perangai sebenar,” tambahnya.
Terdahulu, Dewan Muslimat PAS pada Muktamar parti yang Ke-56 baru-baru ini menerima usul mendesak parti Islam itu mengkaji semula hubungan tahaluf siyasi dengan PKR terutama pada pilihan raya umum akan datang.
Usul yang dikemukakan Dewan Muslimat PAS Kedah dan akan diserahkan kepada Majlis Syura Ulama PAS.
Justeru itu, Mohd Zuhdi memaklumkan sehingga kini proses mengumpul bukti-bukti yang menguatkan lagi pengkhianatan PKR terhadap PAS akan dikumpul dari semasa ke semasa.
Mengulas lanjut PKR katanya lagi sepatutnya mengambil pendekatan berkecuali agar tidak memberi kesan kepada PAS yang merasakan diri disisihkan walaupun mempunyai hubungan politik bersama-sama parti itu.

Duit raya bukan rasuah atau dedak, kata menteri Umno

Tindakan Anggota Parlimen Taiping, Perak, Nga Kor Ming memuat naik status dalam akaun Facebook (FB) miliknya menghina sambutan Hari Raya Aidilfitri disifatkan sebagai tindakan biadab dan sengaja mencari publisiti murahan.
Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perbuatan itu juga menyinggung perasaan umat Islam dan tidak menghormati amalan tradisi yang telah diamalkan masyarakat Melayu sejak turun temurun.
"Ini merupakan perbuatan biadab dan kurang ajar. Ia tidak patut berlaku kerana pemberian duit raya ini bukan satu perkara baru, tetapi untuk mengembirakan kanak-kanak.
Sebab itu ia diberi kepada golongan itu dan bukannya kepada orang dewasa dan perkara ini juga diamalkan masyarakat Cina yang memberi ang pau semasa Tahun Baru Cina," katanya.
"Budaya ini sama saja baik kaum Melayu, dan Cina, malah kaum India sendiri pun semasa Depavali kita beri bantuan kepada golongan memerlukan untuk meringankan bebanan mereka," katanya kepada pemberita ketika ditemui di majlis rumah terbuka Aidilfitri 2016 Parlimen Bera hari ini.
Majlis yang diadakan bermula pukul 9 pagi dan berakhir 2 petang itu dihadiri hampir 20,000 orang yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat.
Sehubungan itu, Ismail Sabri yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah menuntut Kor Ming agar segera meminta maaf kerana tindakannya yang tidak bertanggungjawab mempersendakan Aidilfitri dengan menyamakan sedekah duit raya sebagai rasuah dan 'dedak'.

Pas tak ada kes rasuah, yang ada Umno dan DAP, dakwa Presiden Pas


Datuk Seri Abdul Hadi Awang kata sehingga kini Pas saja yang bersih.Datuk Seri Abdul Hadi Awang kata sehingga kini Pas saja yang bersih.
Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengucapkan syukur kerana sehingga kini, pentadbiran negeri di bawah parti itu di Kelantan, Kedah serta Terengganu sebelum ini, tidak terbabit dengan kes-kes rasuah.
“Yang tak ada kes Pas. Alhmdulillah, orang lain ada kes. Pemimpin Pas Kelantan tak ada kes, kita memerintah Kedah, Ustaz Azizan tak ada kes.
“Yang ada kesnya Umno dan sekarang DAP pun ada kes,”kata Hadi ketika bercakap dengan pihak media di rumahnya pada Jumaat 8 Julai semalam.
Hadi dipercayai menghalakan dakwaannya itu kepada kes Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang didakwa di mahkamah atas dakwaan rasuah sekarang ini.
Sebelum ini, Hadi berkata, Guan Eng tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah.

MB Selangor enggan ulas khutbah Aidilfitri JAIS sokong hudud Hadi

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali hari ini enggan mengulas mengenai khutbah Aidilfitri yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berhubung rang undang-undang persendirian oleh Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Ketika diminta ulasannya berhubung khutbah Aidilfitri Rabu lalu yang dilihat 'menyokong' rang undang-undang presiden PAS itu, Azmin sekadar berkata:
"(Khatib) tak sebut pun nama presiden PAS (Abdul Hadi)," katanya ringkas kepada pemberita semasa ditemui di Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri kerajaan negeri Selangor di ibu negara hari ini.
Rabu lalu, JAIS mengeluarkan khutbah Aidilfitri yang melahirkan rasa syukur berhubung kemenangan umat Islam dengan pembentangan rang undang-undang persendirian oleh Abdul Hadi.
Malah, khutbah itu turut menyatakan syukur dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang menolak cabaran daripada kumpulan Sister in Islam (SIS) terhadap fatwa Selangor yang mengisytiharkan kumpulan itu sebagai 'sesat'.
Khubah tersebut dibacakan di masjid-masjid seluruh Selangor pada pagi hari raya pertama.
Ia juga menggesa umat Islam untuk mengambil kesempatan pada musim perayaan ini untuk saling bermaafan, meningkat hubungan silatulrahim dan saling menziarahi sesama mereka.
Isu pelaksanaan hukum hudud dikatakan antara faktor yang membawa kepada ‘kematian’ Pakatan Rakyat tahun lalu apabila DAP dengan lantang menentang PAS yang mahu menjuarainya.
Meskipun terkubur, namun kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor tidak dibubarkan tetapi Azmin selaku menteri besar cukup berhati-hati kerana kerajaan negeri pimpinannya akan tumbang jika tidak mendapat sokongan ADUN PAS mahupun DAP.
Sementara itu, Rumah Terbuka Aidilfitri kerajaan negeri tersebut turut dihadiri oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Malah kelihatan bersama adalah adik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Datuk Seri Mohd Nazir Razak.
Beberapa pimpinan PKR juha hadir, antaranya, presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, naib presidennya Tian Chua dan Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Ucapan MB Selangor di Rumah Terbuka Peringkat Negeri 2016

PAS tetap tolak Deklarasi Rakyat

PAS Tak Ada Kes Rasuah kata Hadi

Kesulitan berterusan akibat tiada bekalan air -" BN Menang Rakyat Senang "

Damning Summary By The Auditor General On 1MDB's PetroSaudi Ventures

Damning Summary By The Auditor General On 1MDB's PetroSaudi VenturesThe Auditor General’s report into 1MDB is written in professional and dispassionate language.  However, no one could fail to miss the stark criticism and disapproval contained within those paragraphs of factual analysis.
Preceding over 330 pages of tight scrutiny of the evidence made available to him (which he points out was not nearly as much as he would have wished or expected) the AG provides the usual ‘Executive Summary’ for such reports, focusing on the key information and points to be made.
From this Executive Summary we today translate his analysis of the fate of the original US$1.83 billion investment into the PetroSaudi Joint Venture and the next follow up investment into the 1MDB subsidiary SRC International, using money primarily borrowed from the public pension fund KWAP.
His task was made considerably more difficult he says, owing to the fact that 1MDB failed to provide much of the normal documentation an auditor would expect to perform their task:
“JAN [Auditor’s Department] faced limitations while performing this audit in view of the fact that some original or important documents were either submitted late or were not provided by 1MDB for the purpose of verifying transactions or as evidence for the audit.….
The limitations resulted in a significant impact on the audit process in terms of verification of the actual financial position, operations and related transactions. Among important documents that were not submitted were the 1MDB Group’s Management Account for the year ending March 31, 2015 and bank statements from foreign lenders. [The audit team] was unable to access computers, notebooks and servers at 1MDB in order retrieve data and information for cross reference and analysis…”

Executive Summary

The AG sets off by laying out his task, required both by the Cabinet and the Public Accounts Committee, to examine the performance of 1MDB.
He notes the company was originally set up as a sovereign wealth fund, based on Terengganu’s oil reserves, but that the management under CEO Shahrol Halmi fell out with the shareholders in the Terengganu state government almost immediately, because Halmi went ahead with issuing a RM5 billion Islamic Medium Term loan (ITMN) through AmBank, without gaining the appropriate consent of Terengganu.
On July 31st, therefore, the fund was re-launched as 1MDB entirely under the purview of the Ministry of Finance.  The AG notes [2.1.3.] that the Sultan and MB of Terangganu had complained of “malpractice” and “non-compliance” and had accused AmBank of “unauthorised issuance” of the bonds during its dispute with Halmi.
The AG also informs [2.1.4.] that the bond appeared to have been raised from its anonymous lenders at a very punishing rate – those lenders only paid RM87.92 for every RM100 in nominal value “to ensure the issuance of the IMTN was fully subscribed”, he said. He adds that “the coupon rate is 5.75% per annum with effective rate of returns to be 6.68% annually”.  To raise this RM5 billion will cost a total of RM11,90 billion to pay back at these punishing rates the Auditor has noted:
The IMTN issued in 2009 will mature in 2039 with coupon payments amounting to RM287.50 per annum. 1MDB Group’s commitment for the IMTN from November 2015 until 2039 amounts to RM11.90 billion – RM5 billion principle and RM6.90 billion in interest.[6.6 – Executive Summary]
These expensive terms for the loan are known to have been a source of controversy at the time and 1MDB has throughout its existence followed a pattern of such apparently unnecessarily expensive borrowing, which has added considerably to its financial problems and has never been properly explained by the Finance Minister.

PetroSaudi Venture

After outlining such an unpromising start Auditor General, Ambrin Buang, proceeds to outline the first venture in 1MDB’s stated “goal of pioneering investment opportunities abroad”, which was the joint venture with PetroSaudi, signed 28th September 2009.
The AG sums up his disapproval in the following terms:
“The decision to invest in this JV company was made in a period of eight days, without a detailed evaluation process and before issues/conditions raised by the 1MDB Board of Directors were resolved. There were four different companies registered with the name PetroSaudi but the investment proposal paper tabled to the 1MDB Board of Directors did not state this fact.” [2.2.1.]
The Auditor continues with a withering dismissal of the “valuation” of the company provided by a pal of PetroSaudi Director Patrick Mahony, namely the CitiGroup Executive Ed Morse, who was paid US$100,000 for a few hours work:
“The assets valuation report prepared by Edward L Morse was presented on Sept 29, 2009, which is the same date that he was confirmed in his appointment to perform the job by the 1MDB CEO, and the report was received one day after the JV was signed…. The valuation was conducted on assets owned by PetroSaudi International Ltd although the JV agreement clearly states that the company which owned all rights and interests on the agreed assets for the JV project was PetroSaudi International Cayman.” [2.2.2.]
Wow! They valued the wrong company – how come?
The AG goes straight on to complain that this agreement “includes clauses that insufficiently provide for the interest of the company [1MDB]”.  Among these disadvantageous provisions he names the US$700 million “loan”, which was tagged onto the subsidiary that PetroSaudi injected into the joint venture just a couple of days before the deal was signed, on the understanding that the joint venture would then pay it back!
“The payment of USD700 million to the other company was performed without the approval of the 1MDB Board of Directors” confirms the AG [2.2.3.]

Murabahah Notes

Just six months after all this song and dance the whole investment arrangement was altered, writes the AG (you can visualise his eyebrows raising).
1MDB jacked in the whole investment in return for US1.2 billion worth of “notes”, guaranteed by PetroSaudi itself.  This was followed by further ‘Murababaha’ (Islam-friendly) borrowing of US$500 million and then US$330 million – a total of US$1.83 billion [2.2.4.].

All change again!

This arrangement lasted barely two years the AG continues, before 1MDB altered its investment again. This time it converted its borrowing back into shares directly in PetroSaudi, buying a 49% stake in its subsidiary PetroSaudi Oil Services Ltd (PSOSL):
“The swapping of Murabahah Notes for equity in PSOSL was performed without detailed study to determine (PSOSL’s) liability, ability to generate funds and its past financial performance”, notes the AG with a dry sigh [2.2.5.],
This was despite the fact that knowledge of PSOSL’s operations in Venezuelan waters was subjected to restrictions/sanctions by the US and that the company’s drilling contracts were expiring.  Naturally, the plainly unwise investment was done in advance of any kind of Board approval:
Moreover, the approval by the Board of Directors and 1MDB shareholders to swap the Murabahah Notes for equity in PSOSL was signed on June 20, 2012, but the 1MDB CEO had signed five documents regarding the deal on June 1, 2012. This shows that the 1MDB CEO took action even before seeking the board’s approval” [2.2.6.]

Ooops! change again!

Portal dedah 'kritikan pedas’ ringkasan audit 1MDB pula

Selaras dengan janji mereka untuk mendedahkan maklumat lanjut mengenai apa yang didakwa sebagai laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, Sarawak Report menerbitkan petikan ringkasan eksekutif laporan itu hari ini.
"Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB ditulis dalam bahasa profesional dan tanpa belas kasihan.
"Bagaimanapun, tidak ada sesiapun yang akan terlepas dengan apa yang ditelanjangkan melalui kritikan dan pandangan tidak bersetuju yang terkandung dalam perenggan-perenggan analisis fakta itu.
"Penelitian ketat ke atas lebih 330 muka surat berhubung bukti yang dibekalkan, Ketua Audit Negara seperti lazimnya, menyediakan 'ringkasan eksekutif’ dengan tumpuan kepada maklumat utama dan perkara untuk diberi perhatian,” petik artikel itu.
Ini adalah artikel ketiga berturut-turut yang disiarkan oleh Sarawak Report sejak Khamis lalu yang mendedahkan maklumat kononnya dari laporan Ketua Audit Negara berserta dokumen penting berkaitan siasatan 1MDB.
Dalam analisisnya terhadap ringkasan eksekutif berkenaanu, laman web yang berpangkalan di London itu berkata, Ketua Audit Negara membentangkan kebimbangannya berhubung beberapa pelaburan yang boleh dipersoalkan dan keputusan pihak pengurusan 1MDB.
Malaysiakini tidak boleh secara bebas mengesahkan sama ada dokumen yang diterbitkan oleh Sarawak Report itu adalah sahih dan tidak boleh melaporkan kandungannya kerana sekatan undang-undang
Khamis lalu, laman web itu mendedahkan bahawa ia telah mendapat "akses meluas" mengenai laporan Ketua Audit Negara yang menyiasat 1MDB serta menerbitkan beberapa maklumat yang kononnya daripada laporan itu.
Ia berjanji akan menyiarkan maklumat lanjut daripada laporan itu pada hari-hari akan datang, dan keesokannya, ia menerbitkan surat kedua yang didakwa adalah daripada Bank Negara Malaysia kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamad dilaporkan mengesahkan bahawa pihak polis akan menyiasat perkara berkenaan kerana laporan audit negara itu telah diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

‘Sedarkah rakyat, kuasa mutlak kini tangan Najib’


Isu 1MDB sekali lagi mengempar dunia dengan pendedahan Sarawak Report laporan "sulit" PAC - Jawatankuasa Kira kira Wang Negara, yang mengandungi komen kritikal Ketua Audit Negara.
Laporan PAC tersebut yang telah di letak di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA), menjadi tumpuan dan minat dunia.
Kerajaan Malaysia mengatakan Sarawak Report telah memfitnahnya, tetapi apabila pengasas Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dari dahulu lagi menggesa kerajaan menyaman mereka, kerajaan tidak berbuat demikian. Amat aneh sikap kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Saya bersetuju dengan gesaan ADUN Salor, Datuk Husam Musa supaya Majlis Raja-Raja Melayu meminta kerajaan membentang laporan PAC bersama laporan Ketua Audit Negara tentang 1MDB kepada Majlis Raja-Raja Melayu.
Pakar undang-undang dan perlembagaan, Profesor Aziz Bari berpendapat Majlis Raja-Raja berhak mengeluarkan arahan tersebut.
Lagi pun kerajaan telah diminta oleh Majlis Raja-Raja sejak tahun lalu lagi untuk menyelesaikan isu 1MDB ini.
Malangnya kerajaan tidak menghormati titah tersebut dan Najib difahamkan telah tidak hadir dua mesyuarat terakhir Majlis Raja-Raja.
Adakah Najib cuba mengelak dari berhadapan Raja-Raja Melayu tentang isu 1MDB ini?
Amat malang dan satu tragedi besar Akta Rahsia Rasmi (OSA), telah digunakan untuk menutup skandal besar 1MDB dan mengugut rakyat biasa dengan hukuman penjara kalau mengeluarkan rahsia kes tersebut.
Adakah Najib boleh menggunakan peruntukan OSA ke atas DYMM Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja yang berhak atas maklumat 1MDB mengikut perlembagaan Malaysia seperti pendapat pakar perundangan?
Oleh itu DYMM Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja sahajalah menjadi harapan rakyat untuk mengatasi kemelut dan misteri hutang 1MDB ini yang akan membebankan kita sehingga anak, cucu dan cicit kita.
Dari segi adab, Najib telah tidak menghormati langsung pandangan dan teguran Majlis Raja-Raja Melayu kita dengan tidak mengambil tindakan atas gesaan mereka dalam isu 1MDB dan juga isu pengistiharaan darurat melalui akta MKN (Majlis Keselamatan Negara).
Akta MKN tersebut akan merampas semua kuasa pengistiharaan darurat dari Agong dan gesaan Majlis Raja-Raja untuk menghalusi akta tersebut tidak diberi perhatian langsung.

IDEAS: Mustafar Ali paling sesuai pimpini SPRM

Hanya dengan mengekalkan orang dari SPRM itu sendiri, ia dapat mengekalkan transformasi yang telah diusahakan oleh kepimpinan Abu Kassim.
Wan-Saiful-Wan_mustafar-ali_sprm_600
PETALING JAYA: Bagi mengekalkan kepercayaan masyarakat terhadap SPRM dan kesinambungan transformasi yang dibentuk, adalah penting untuk memilih peneraju daripada badan itu sendiri.
Demikian kata Ketua Eksekutif IDEAS Wan Saiful Wan Jan yang berharap Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim diganti oleh seorang yang datang daripada keluarga SPRM itu sendiri.
“Oleh kerana orang nombor satu dan nombor dua SPRM akan bersara, maka calon dalaman yang paling sesuai ialah Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Datuk Seri Mustafar Ali yang merupakan pegawai ketiga tertinggi sekarang,” katanya.
Tambahnya, hanya dengan mengekalkan orang dari SPRM itu sendiri, ia dapat mengekalkan transformasi yang telah diusahakan oleh kepimpinan Abu Kassim.
Abu Kassim telah mengumumkan peletakan jawatannya sebagai ketua SPRM ‘mengikut kehendak sendiri’ pada 1 Ogos dan timbalannya, Mohd Shukri Abdull pula akan meletak jawatan pada 3 Oktober apabila mencapai umur persaraan wajib.
“Terdapat beberapa kes berprofil tinggi yang telah dibawa ke mahkamah dan SPRM juga telah menjalin hubungan baik dengan pelbagai badan bukan kerajaan.
“Jika mana-mana pegawai tinggi SPRM sekarang mengambil alih sekalipun, peluang berlakunya kesinambungan transformasi SPRM pasti lebih tinggi berbanding jika orang luar dipayung terjunkan ke dalam organisasi tersebut,”katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Wan Saiful juga bimbang pelantikan orang luar ke dalam badan itu boleh membantutkan kelancaran badan itu kerana perbezaan budaya kerja dan sebagainya.
“Sekarang ini heboh dikatakan bahawa Dato Dzulkifli Ahmad daripada Jabatan Peguam Negara atau Tan Sri Noor Rashid Ibrahim daripada PDRM.
“Kedua-dua mereka memang berpengalaman tetapi dengan suasana politik sekarang, perlantikan orang luar hanya akan menjejaskan reputasi SPRM itu sendiri,” ujarnya.
Seorang menteri kabinet dari Jabatan Perdana Menteri, Paul Low turut menggesa ketua pesuruhjaya baru itu dilantik dari kalangan SPRM itu sendiri.
Low, yang bertanggungjawab dalam portfolio integriti berkata, pengganti Abu Kassim haruslah seseorang yang berpengalaman dalam memerangi rasuah dan ideal, seseorang yang pernah bekerja bersama Abu Kassim.

‘Tak mungkin Rewcastle-Brown akan diekstradisi ke Malaysia’

Peguam di negara ini mempercayai kemungkinan kerajaan Malaysia mendapat perintah ekstradisi dari UK untuk membawa balik editor, Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown yang mendedahkan dokumen 1MDB yang diklasifikasikan sebagai rahsia adalah amat tipis.
"Kemungkinan besar kerajaan Malaysia tidak berjaya dalam sebarang percubaannya untuk mengekstradisi Rewcastle-Brown dari UK ke Malaysia untuk menghadapi tuduhan melanggar akta rahsia rasmi," kata peguam Andrew Khoo kepada Malaysiakini.
Pada Khamis, laman web Sarawak Report mendedahkan dokumen yang didakwanya sebahagian daripada laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Khoo, yang juga ahli Majlis Peguam Malaysia berkata, UK mempunyai pendekatan yang lebih "matang" terhadap media.
"Hakikatnya di UK dan negara demokrasi maju lain, mereka mempunyai rasa hormat yang lebih matang dan memahami peranan akhbar dan kewartawanan penyiasatan untuk mendedahkan dakwaan rasuah dan salah guna kuasa di pihak kerajaan.
"Ini dilihat sebagai tunggak asas sebuah masyarakat yang terbuka dan demokratik," katanya.
Beliau berkata, tiada mahkamah di Britain akan melayan apa-apa permintaan ekstradisi daripada Malaysia, sambil menambah bahawa beliau tidak fikir jika ada Peguam Negara Malaysia yang "waras" akan membuat permohonan seumpama itu kepada mahkamah Inggeris.
Sementara itu, peguam Eric Paulsen berkata, satu-satunya pilihan realistik untuk kerajaan Malaysia adalah untuk mengambil tindakan sivil terhadap Sarawak Report di mahkamah British.
Khoo berkata, kerajaan juga boleh mendakwa Sarawak Report atau Rewcastle-Brown di Malaysia tanpa kehadirannya, walaupun prosiding itu berkemungkinan mempunyai "semua ciri sebuah mahkamah kangaroo".
Dengan keputusan bersalah, beliau berkata, mereka kemudian boleh cuba mendapatkan bantuan Interpol untuk menahan Rewcastle-Brown dengan memohon beliau diletakkan dalam senarai notis merah pada peringkat antarabangsa.

SR Dedahkan Laporan Ketua Audit Negara: Apa Yang Kerajaan Nak Sorokkan

SR Dedahkan Laporan Ketua Audit Negara: Apa Yang Kerajaan Nak Sorokkan

Dalam kemeriahan dan kesibukan kita melayan hari lebaran ini, dalam diam2 Sarawak Report semalam telah membuat satu pendedahan besar. SR mendakwa mereka punya akses kepada laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB yang telah di OSAkan oleh kerajaan tanpa sebarang alasan diberikan.

Ketika laporan itu siap dan diserahkan kepada PAC, kerajaan jadikannya dokumen rahsia atas alasan mahu mengelakkan sebarang kebocoran sementara PAC menyiapkan laporannya. Namun selepas laporan PAC dibentangkan di Parlimen 3 BULAN LALU, laporan JAN ( Jabatan Audit Negara ) itu masih kekal rahsia di bawah OSA tanpa diberikan sebarang alasan.

Pelbagai pihak telah mendesak agar ia dilepaskan untuk tatapan umum. Mungkin saya silap tapi ini merupakan kali pertama laporan Ketua Audit Negara dijadikan satu dokumen rahsia ! Dan ia berkaitan 1MDB ................ dan Jho Low.

APA SAJA BERKAITAN 1MDB ADALAH PELIK ! Itulah ayat yang sering saya gunakan tiap kali isu 1MDB timbul dan kenyataan2 yang diberikan amat tidak memuaskan. Keputusan kerajaan merahsiakan laporan JAN ini antara yang paling pelik.

Tahun lepas Najib sendiri yang begitu gah mengumumkan kepada rakyat yang beliau dan kabinet telah mengarahkan Ketua Audit Negara supaya melakukan siasatan ke atas 1MDB dek desakan rakyat yang banyak bertanya. Pesalah jika ada, akan dihukum .... tegas Najib ketika itu. Sejak itu, cai2 Najib akan sering berteriak kepada para pengkritik 1MDB - TUNGGU AUDIT! kata mereka.

Sekarang apa sudah jadi ? Mana TUNGGU AUDIT anda, wahai para cai2 Najib ? Soalan yang bermain di fikiran rakyat  - APA YANG NAK DISOROKKAN ?1MDB yang diilhamkan Najib telah RUGI BERBILLION2 RINGGIT sejak ditubuhkan. Bukan setakat rugi, malah aset negara juga turut terjual dek kerana hutang keliling pinggang. Terbaru pihak IPIC pula telah ke mahkamah timbangtara antarabangsa kerana mahu menuntut hutang hampir 26 bilion ringgit dari 1MDB dan juga dari kerajaan Malaysia !

Pendek kata - 1MDB langsung tidak berguna kepada negara dan rakyat Malaysia !

Satu dunia memerhati dan hampir semua mengaitkan 1MDB dengan rasuah dan jenayah penggubahan wang haram. Hanya Najib dan cai2nya saja yang masih mempertahankan 1MDB.

Makanya tindakan kerajaan merahsiakan siasatan audit 1MDB langsung tidak membantu usaha membersihkan nama negara. Ia hanya menguatkan persepsi bahawa terlalu banyak skandal penipuan yang mahu disorokkan dari pengetahuan umum.

KESELAMATAN NEGARA ATAU KESELAMATAN INDIVIDU?

Berbanding banyak pihak yang menuntut agar tindakan lebih proaktif segera diambil demi kepentingan negara berikutan bocornya Laporan Audit 1MDB oleh Sarawak Report, Salleh Said Keruak seperti biasa, lebih mahukan polis menyiasat bagaimana kebocoran itu boleh berlaku.

Polis, katanya mesti menyiasat pengakuan Sarawak Report bahawa ia memiliki dokumen yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi atau OSA.

Tambah beliau, kerajaan mengklasifikasikan dokumen tertentu (tentunya merujuk kepada Laporan Audit 1MDB) di bawah OSA adalah untuk tujuan keselamatan negara.

Sebaik mengenapasti sumber ketirisan tersebut, individu yang terlibat dan organisasi yang bersekongkol perlu diheret ke mahkamah, tegasnya lagi.
Kita tentunya bersetuju bahawa ada dokumen tertentu yang diletakkan dibawah OSA bertujuan untuk keselamatan negara, tetapi apakah Laporan Audit 1MDB, jika tidak diletakkan dibawah OSA, turut mengancam keselamatan negara?

Apakah kerajaan meletakkan laporan itu untuk keselamatan negara atau bertujuan menyelamatkan pihak-pihak tertentu?

Di mana terancamnya keselamatan negara jika OSA tidak dikenakan terhadap Laporan Audit 1MDB itu?

Siapa pula individu yang paling terancam masa depannya jika orangramai bebas membaca dan meneliti Laporan Audit 1MDB tersebut?

Bukankah laporan audit, apatah lagi jika berkaitan syarikat milik kerajaan dan melibatkan harta rakyat, memang bertujuan untuk diketahui ramai?

Pernahkah laporan audit mana-mana syarikat milik kerajaan diletakkan dibawah OSA sebelum ini?

Mengapa Salleh tidak menuntut agar kebenaran Laporan Audit 1MDB itu disiasat dan diambil tindakan demi memulihkan imej dan wibawa kerajaan?

Salleh, Salleh...dulu, kini dan selamanya...serupa saja cara berfikirnya - bukan mencuri yang dianggapnya salah, tetapi siapa yang mendedahkan wajah pencuri yang dilihatnya lebih berdosa besar!!

Datuk Bandar KL & Menteri Wilayah Persekutuan buat apa !! TIDUR KA !!!..

Tak kan nak tunggu bendera tu jatuh 'TERLONDEH' ke bawah baru sedar nak tukar baru atas alasan sebab BULAN PUASA...

MASIH ADA LAGI TAK 'peruntukan' utk ganti bendera tersebut ATAU sudah 'lesap' ??!!

Bahagia tang mana tu...

Sebab itulah BAPAK dia pernah kata.. "HANYA ORANG BODOH BINCANG HUDUD DI MALAYSIA" - 24/3/2015.

BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH !!

Jadi kenyataan Saleh Barua oppss.. Keruak ni jelas tidak menafikan maklumat yang dibongkar adalah TEPAT 100% tetapi mahu polis siasat SIAPA PEMBERI MAKLUMAT....

Apa yang penting bagi rakyat adalah INFO itu benar dan kenapa kerajaan menipu dan melindungi penyelewengan...

KERAJAAN MANA CUBA NAK MENIPU, kerajaan Arab Saudi atau MALAYSIA ??!!

TU DIA !!!... Menteri Umno 'Jamil Khir 2.0' bagi alasan "jangan terlalu berharap janji pampasan KERANA TIADA PERJANJIAN 'HITAM PUTIH'.."

MASIH INGAT kes culik di Sabah baru2 ini juga tiada perjanjian hitam putih bayar pampasan, TETAPI KE mana baki RM3.2 juta wang tebusan ITU ??

ADAKAH dgn tiadanya perjanjian hitam putih oleh kerajaan Saudi, kerajaan Saudi nak menipu bayar pampasan ???

Tak guna jadi menteri kalau rakyat negara sendiri tak boleh nak bela... apa punya jawapan Menteri UMNgOK, budak darjah satu punya jawapan..

Bila yang digelar ulamak buat fitnah, imej Islam tercemar, kata Mat Sabu


Majlis Raya dan Dialog Amanah sempena AidilfitriMajlis Raya dan Dialog Amanah sempena Aidilfitri
Memberi respon kepada soalan siapa sebenarnya ulamak, Presiden Parti Amanah Negara, Haji Mohamad Sabu berkata beliau bimbang dengan kemunculan mereka yang digelar ulamak kini berbohong dan buat fitnah ketika mengajar di masjid menjadikan imej Islam tercalar.
"Mereka hina bapa saya dengan kata-kata keji tapi saya maafkan, tapi bila direka cerita bohong seperti di Pulau Pinang azan tidak diberkakan sejak DAP berkuasa perkara ini tentu menimbulkan persoalan kepada orang bukan Islam tentang mereka yang digelar ulamak oleh orang Islam, katanya di majlis Raya Perantau dan Dialog Adilfitri Amanah di Kota Bharu malam tadi.
Beliau mengimbau kembali semasa permulaan diperkenalkan konsep kepimpinan ulamak yang digerakkan oleh dewan pemuda Pas pada masa itu.
"Saya bersama rakan-rakan pemuda yang diketuai Dato' Mustapha Ali mengadakan muktamar pada tahun 1982 mengusulkan konsep ini supaya mengubah parti Pas supaya jelas halatuju perjuangannya," katanya.
Menurut beliau semua yang terlibat dari awal memahami kerjasama antara ulamak dan aktivis Islam menyebabkan semua pihak saling hormat menghormati peranan masing-masing.
"Sebab tu yang ulamak umur 35 tahun ke atas tu kalau dia nak kata kat Abang Mat pun tidaklah kata dengan perkataan buruk kerana mereka tahu apa kita buat dulu.
"Tapi datang yang muda-muda bawah 35 tahun yang tak tahu hujung pangkal keluar perkataan macam-macam sampai kita heran Islam dari mana yang mereka belajar," katanya.
Majlis yang dikendalikan pemuda Amanah Kelantan malam tadi menarik lebih 2,000 pengunjung yang berebut-berebut bertanya soalan kepada pimpinan Amanah kelantan dan pusat.
Turut hadir bekas artis terkenal Abby Abady dan Adun Salor Datuk Husam Musa.

DEMI GELARAN ‘TUN’ – APAKAH DR M, DR SITI HASMAH AKAN ‘SUJUD DI KAKI NAJIB’?

“Apabila didakwa di mahkamah,  Dr Mahathir akan kehilangan gelaran dan menjadi ‘orang biasa’...status VVIP akan semuanya hilang dan tidak mampu lagi menggunakan kekuatannya. Dr Mahathir bukan lagi menjadi ‘Maha-Mahathir’ tetapi hanya ‘Encik Mahathir’.”
"Mahathir and family are currently in Phuket, Thailand, to discuss their next move. They know it is game over for them and Najib is going to remain Prime Minister. But they still need to figure out how to save Mahathir’s Tun-ship, which he will lose once he is charged for a crime. " - Raja Petra Kamarudin (7 Julai 2016)
Benarkah Tun Dr Mahathir Mohamad lebih sayangkan pingat atau gelaran ‘Tun’ daripada membela nasib rakyat?
Apakah Dr Mahathir sanggup mencium kaki Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak demi mengekalkan gelaran berkenaan?
Apakah gelaran 'Tun' itu segala-galanya untuk Dr Mahathir?
Apakah Najib yang menganugerahkan gelaran berkenaan? Atau apakah yang menganugerahkan gelaran itu akan menurut kata Najib untuk ‘menyentapnya’ daripada Dr Mahathir?
Sampai begitu sekali usaha ‘menjatuhkan maruah’ bekas Perdana Menteri itu mahu dilakukan sesetengah pihak dalam UMNO dan kerajaan? Tidak cukupkah dengan apa yang sudah berlaku di Petronas, Proton dan Yayasan Kepimpinan Perdana? Apakah semuanya akibat dendam yang membara?
Jika benar yakin kuat dengan kedudukan dan kekuatan yang ada,  kenapa sampai pingat atau gelaran untuk bekas seorang Perdana Menteri pun diambil kira?
Penting sangatkah gelaran Tun itu?
Apakah jika Dr Mahathir tiada lagi gelaran Tun, beliau bukan bekas seorang Perdana Menteri yang memerintah negara selama 22 tahun dan membangunkan Malaysia dari sebuah negara pertanian kepada negara industri?
Menurut Raja Petra Kamarudin melalui blognya MAHATHIR, A DEFLATED BALL, TRYING TO SAVE HIS TUN-SHIP’,  kedudukan Dr Mahathir kini bagaikan ‘di lembah hina’ berbanding setahun lalu,  apabila bekas Perdana Menteri itu mendapat sanjungan dan ‘meraikan kemenangan’ di atas ‘kejatuhan Perdana Menteri’.
Kini terpaksa pula berkumpul anak-beranak di ‘persidangan Phuket’ semalam untuk merangka bagaimana membantu Dr Mahathir merangkak keluar daripada lubang yang beliau gali sendiri, sebelum tertimbus untuk selama-lamanya.
Dr Mahathir dikatakan kini – akhirnya – menerima kenyataan bahawa beliau kalah dalam perlawanan dengan Najib dalam usahanya menjatuhkan beliau daripada jawatan Perdana Menteri.
Raja Petra mengatakan Dr Mahathir trerpaksa menelan hakikat bahawa Kempen Anti-Najib (ANC) yang sepatutnya berjaya menurunkan Najib pada Julai 2015, sudah tidak berjaya dan ‘it is game over, real and truly over’.
Berdasarkan faktor bahawa Dr Mahathir akan didakwa bukan lagi ‘kemungkinan bila didakwa tetapi bila akan didakwa’ kerana beberapa pertuduhan – persoalan kini bukan lagi sama ada Najib mampu bertahan sehingga 2018 atau berjaya dijatuhkan sebelum waktu itu – tetapi persoalan penting ialah apa akan jadi kepada Dr Mahathir.
Bagi Raja Petra, penyokong atau keluarga Dr Mahathir kini perlu membincangkan bukan sama ada Najib mampu bertahan atau tidak tetapi sama ada Dr Mahathir dapat bertahan atau sebaliknya.
Katanya, mulanya mereka memikirkan Dr Mahathir jika didapati bersalah akan dihantar di penjara. Kini mereka sedar bahawa memenjarakan Dr Mahathir bukan keutamaan bagi Najib (Raja Petra tahu rancangan Najib – dari sumber mana?).
Dr Mahathir tidak takut dipenjarakan. Malah, menurut Raja Petra, jika Dr Mahathir dipenjara dan ditakdir meninggal dalam penjara, beliau akan  disanjung sebagai pejuang seperti Mahatma Gandhi. Ini akan mengukuhkan perjuangan ANC.
Raja Petra kata Najib tidak bodoh (Raja Petra tahu Najib cerdik, siapa beritahu beliau?)  untuk menjadikannya seorang ;pejuang’ dan mati dalam penjara.
Sebaliknya apa yang perlu dilakukan oleh Najib ialah ‘mengenakan Dr Mahathir dengan paling sengsara’ iaitu menarik balik pingat atau gelaran ‘Tun’. (All Najib needs to do is to hit Mahathir where it hurts most, and that would be to take away his Tun-ship).
Ini kerana bagi Dr Mahathir, gelaran itu lebih penting dari wang – apabila anda mempunyai RM1 bilion, apa lagi yang dibimbangkan – namanya, status, kedudukan dan lain-lain adalah penting. Jadi gelaran ‘Tun’ itu segala-galanya bagi ‘orang tua itu’.

PAS sedia 'cerai' PKR?


Tindakan PKR yang menyeru pengundi agar tidak memilih calon daripada PAS semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan dijadikan bukti sebelum hubungan kedua-dua parti dinilai semula. 
 
Kata Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Dr Mohd Zuhdi Marzuki kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan daripada pimpinan PKR yang disifatkan sebagai satu bentuk pengkhianatan terhadap parti itu akan diperincikan sebelum Majlis Syura membuat keputusan sama ada hubungan dengan PKR patut ditamatkan atau tidak.
 
"Contoh dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar memang satu pengkhianatan yang jelas yang dibuat oleh PKR. 
 
"Di mana PKR secara jelas menyeru pengundi jangan undi PAS sedangkan kita ada pakatan politik. 
 
"Ini bukti-bukti pengkhianatan yang memang sudah berlaku," katanya ketika ditemui. 
 
Tambahnya, PKR semakin menunjukkan belang terutamanya ketika PRK walaupun PAS bersama-sama dengan parti itu ketika saat genting bermula pemenjaraan Anwar Ibrahim pada 1998. 
 
"PAS masih menganggap ada hubungan dengan PKR, ketika PKR lemah kita bersama PKR walaupun DAP keluar daripada barisan alternatif dulu tetapi sekarang ini nampaknya PKR sudah mula hendak meninggalkan PAS. 
 
"Hubungan ini sudah melebihi satu dekad bermula 1998 semenjak DSAI (Anwar Ibrahim) digugurkan daripada kabinet dan dipenjarakan, tetapi mutakhir ini PKR sudah menunjukkan perangai sebenar," tambahnya. 
 
Terdahulu, Dewan Muslimat PAS pada Muktamar parti yang Ke-56 baru-baru ini menerima usul mendesak parti Islam itu mengkaji semula hubungan tahaluf siyasi dengan PKR terutama pada pilihan raya umum akan datang. 

Hari Raya hambar kerana ekonomi meleset akibat korupsi

Kenaikan harga barangan asas pada musim Hari Raya menjadikan sambutan tahun ini lebih mencabar berbanding dengan tahun sebelumnya.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam perutusan Aidilfitri beliau hari ini memberi peringatan bahawa masalah utama rakyat Malaysia adalah ekonomi yang kian meleset akibat oleh pengenaan GST dan penurunan nilai matawang ringgit ekoran skandal kewangan 1MDB sebanyak RM50 bilion dan skandal derma RM4 bilion.
“Kenaikan harga minyak buat pertama kali sejak bulan April 2016, sungguhpun hanya 5 sen adalah petunjuk bahawa keadaan ekonomi akan bertambah lebih buruk lagi.
“Kini harga petrol RON95, RON97 dan diesel masing-masing pada harga RM1.75, RM2.10 dan RM1.60 seliter,” ujar beliau.
Menurut Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, kemelesetan ekonomi hanya boleh diatasi sekiranya tindakan tegas diambil ke atas mereka yang bertanggungjawab ke atas skandal melibatkan 1MDB.
“Itulah sebabnya kerajaan negeri mengambil tindakan tegas terhadap skandal pembelian 234 ekar tanah di Air Itam, Pulau Pinang, oleh 1MDB dengan harga RM1.3 bilion.
“Kerajaan negeri telah mengharamkan segala urusniaga tanah ke atas 234 ekar tanah di Air Itam itu sehingga skandal 1MDB dan “donation” ini diperjelaskan dan diselesaikan,” tambah beliau.
Dalam kenyataan serupa, Ahli Parlimen Bagan itu turut menegaskan tidak terlibat dalam amalan rasuah, terutamanya yang berkait dakwaan korupsi melibatkan pembelian rumah beliau.
“(Kita) akan membuktikan bahawa penjual rumah tidak menerima sebarang faedah dan manfaat yang khas atau luar biasa dan juga tidak ada hubungan perniagaan dengan kerajaan negeri,” ujarnya.
Menurut beliau lagi, dakwaan rasuah terhadapnya adalah satu konspirasi politik jahat untuk mengalihkan perhatian awam daripada skandal rasuah sebenar BN dalam negara.

Najib dicabar dedah laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB

Status sulit laporan Ketua Audit Negara mengenai skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mesti diubah selepas laman web Sarawak Report membocorkan sebahagian daripada dokumen rahsia berkenaan.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata Sarawak Report memberi hadiah Aidilfitri terbaik kepada rakyat Malaysia dengan mendedahkan hasil siasatan Ketua Audit Negara ke atas 1MDB yang selama ini cuba disembunyikan kerajaan melalui Akta Rahsia Rasmi (OSA).
Oleh itu, jelasnya, demi menghormati semangat kejujuran dan kesopanan sempena sambutan Aidilfitri, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mesti segera mengarahkan status laporan Ketua Audit Negara itu diubah agar tidak lagi tertakluk bawah OSA.
“Lagipun, jika beliau ikhlas tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan dan berkeras bahawa Sarawak Report memalsukan laporan Ketua Audit Negara itu, maka mendedahkan laporan ‘sebenar’ akan memusnahkan terus kredibiliti Sarawak Report.
“Kegagalan untuk mengubah status sulit laporan Ketua Audit Negara itu akan hanya meningkatkan syak wasangka orang ramai mengenai penutupan terbesar skandal yang melibatkan Perdana Menteri negara ini,” katanya dalam satu kenyataan.
Laman web Sarawak Report semalam menerbitkan beberapa kandungan yang didakwa sebagai laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB walaupun dokumen berkenaan masih diklasifikasikan sebagai sulit di bawah OSA.

Jenayah tembak-menembak meningkat, kerajaan buat apa?

Jenayah tembakan terancang yang meningkat dalam beberapa bulan terakhir ini mencemaskan rakyat. Pembunuhan terancang atau tembakan rambang tidak menjadi lumrah di negara ini yang amat ketat undang-undang pemilikan senjata api.
Mengulas isu peningkatan jenayah senjata api itu, Ahli Jawatankuasa Nasional Parti Amanah Negara Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin berkata Malaysia seolah-olah negara ‘koboi’ kerana jenayah tembakan melibatkan nyawa manusia yang tiada galang ganti.
“Negara kita seolah-olah sudah menjadi ‘lawless’ (tiada undang-undang). Apakah yang Kerajaan BN sedang buat untuk memulihkan situasi ini?” tanya Nizar Jamaluddin.
Jenayah tembak-menembak meningkat, kerajaan buat apa?Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Changkat Jering meminta kerajaan agar segera bertindak untuk memerangi jenayah tersebut sebelum menjadi trend di Malaysia.
Ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad pula menggesa kerajaan mengkaji trend terbaharu ini yang berhubung kait dengan dunia perniagaan. Katanya, jika tidak dibendung pelabur asing akan takut untuk menanam modal di negara ini kerana pertikaian perniagaan boleh berakhir dengan kematian.
“Saya menggesa pihak berkuasa untuk bertindak dengan pantas dan tegas sebab jika keadaan sebegini berterusan maka pelabur asing pasti akan lari,” tegas beliau.
Manakala seorang pemandu teksi di Kuala Lumpur, George Mun, 60, memberitahu Suara pakatan daily beliau semakin takut untuk pergi jauh dan hanya membawa penumpang di sekitar kawasan yang beliau saban hari bekerja berikutan perkembangan terbaharu itu.
“Sudah kerap baca mengenai kes tembak-menembak dalam suratkhabar sekarang. Saya pun sudah rasa takut. Silap-silap salah tempat, salah masa saya kena tembak.
“Mati satu perkara tetapi kalau lumpuh maka semua ahli keluarga terpaksa jaga, sendiri susah dan ahli keluarga pun susah,” kata George dengan nada suara yang resah.
Sejak 21 Jun lalu, sekurang-kurangnya berlaku 5 jenayah tembakan terancang. Pertama melibatkan Bill Kayong, setiausaha PKR Miri yang ditembak mati di persimpangan lampu trafik di Lutong.
Pada hari sama juga dua lelaki adik-beradik cedera ditembak di MRR2 dekat Selayang; pada 29 Jun, seorang pengurus berumur 40 tahun mengalami kecederaan setelah ditembak lima kali di KM3.5 Lebuhraya KL-Seremban; seorang penembak melepaskan 10 das tembakan di hadapan sebuah rumah di Seremban pada 4 Julai lalu dan seorang peniaga wanita ditembak mati dalam keretanya di Taman OUG, KL pada 6 Julai.

Jangan hina saya keluar Umno – Shafie Apdal

Bekas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal meminta pemimpin parti itu supaya tidak menghina beliau susulan keputusannya untuk keluar daripada Umno yang didakwa tidak menjejaskan parti tersebut.
“Ada yang menyatakan tidak ada kesannya saya keluar dari parti, kita tunggulah ada kesan atau tidak, kita tunggu Allah SWT. Tapi saya dulu antara pengasas Umno di Sabah, sumbangan itu adalah sedikit dalam membesarkan dan mengukuhkan parti di negeri ini.
“Dan saya tahu saya pun ada penyokong bukan tidak ada tapi jangan hina saya. Saya datang dari Sabah nak memperjuangkan (hak rakyat) dan membantu negara kita,” katanya kepada pemberita di balai pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, petang Jumaat.
Ketika ditanya sama ada terdapat ramai lagi ahli Umno Sabah yang akan meninggalkan parti itu, Mohd Shafie tidak menolak kemungkinan perkara itu akan berlaku kerana memahami citarasa masyarakat luar bandar.
“Kita tunggu sahaja macam mana keadaan itu. Saya tahu suara di peringkat akar umbi kerana sudah lapan tahun jadi menteri luar bandar.
“Saya hantar 40 Orang Asli ke London, Amerika Syarikat buat Master Degree. Jadi saya sedar apa citarasa dan apa yang terpendam dalam hati mereka, ” katanya.
Sementara itu, Ahli Parlimen Semporna itu turut mempertikaikan tindakan Majlis Tertinggi (MT) Umno yang menggantungnya daripada jawatan naib presiden tanpa mendapatkan sebarang penjelasan daripadanya secara bersemuka.
“Siasatlah dulu, kenapa takut sangat nak siasat saya secara berdepan. Tanya saya apa salah saya tapi mereka tak tanya saya semasa hadir MT.
“Tapi apabila saya pergi umrah mereka gantung keahlian saya. Tak apalah mungkin ini petunjuk Allah apabila saya berdoa di Masjid Nabawi,” katanya.

Prof Agus Belasah Pentaksub Tegar PAS

Sudah dua hari saya marahkan pentotok tegar PAS. Saya sudah terlalu kasar dan gunakan perkataan ‘saya benci’ dengan puak ini. Itulah gambaran kemarahan saya.

Kenapa marah? Kerana apabila saya menulis meminta kerajaan negeri memperhatikan keselesaan dan keselamatan rakyat sempena Hari Raya, mereka ini menasihati pula saya supaya tidak mengkritik kerajaan negeri.

Saya tidak mengkritik pun, saya cuma menegur dan memperingatkan kerajaan negeri supaya beri perhatian kepada masalah air, jalan dan sampah. Buatkan rakyat negeri bangga dengan negeri dan kerajaan mereka. Tidak ada soal politik pun.

********************************

Malangnya, pentaksub tegar ini menganggap teguran saya kepada kerajaan negeri sebagai satu kesalahan yang bertentangan dengan agama. Mereka mengatakan kerajaan tidak boleh dikritik; kerajaan hanya boleh ditegur secara berhemah. Bagi memperkuatkan hujah, diselitlah hadis-hadis berkaitan.

Saya tanya balik pentotok ini? Apakah kerajaan negeri maksum sehingga tidak boleh dikritik? Jika kerajaan negeri tidak boleh dikritik, apakah PAS tidak mengkritik kerajaan BN semasa kempen PRU 1999, 2008 dan 2013 ketika PAS berada dalam pakatan BA dan PR?

Mereka menjawab pertanyaan saya dengan menyatakan kerajaan negeri tidak boleh dikritik kerana kerajaan negeri adalah kerajaan Islam. Bagi mereka, tidak mempertahankan kerajaan negeri akan menerima balasan Allah nanti.

Inilah yang saya tegur. Apa kaitan mempertahankan kerajaan negeri dengan meminta kerajaan negeri menjaga kebajikan rakyatnya? Tanpa menjawab pun pertanyaan saya, alih-alih saya pula yang dimarah oleh pentaksub tegar ini.

Mereka dakwa puila saya hanya berani tegur kerajaan negeri. Mengapa tidak kritik kerajaan pusat yang rasuah dan lainnya. Mereka juga suruh saya balik Kelantan dan buat sama baiki air dan kutip sampah. jangan sekadar hanya bercakap dan mengkritik, kata mereka.

Apakah bangangnya pentaksub ini? Saya tegur kerajaan negeri untuk keselesaan rakyat yang hendak beraya, biarlah saya selesaikan hal ini dahulu. Mengapa pula perlu dikaitkan dengan kerajaan pusat? Lain saya tulis, lain mereka bahas.

Inilah yang menyebabkan saya marah dengan pentaksub ini. Bagi saya puak ini adalah perosak agama, imej parti dan pemecah belah masyarakat.

GST, skandal 1MDB buat rakyat tertekan sambut Aidilfitri


Lim Guan Eng Lim Guan Eng Sambutan Aidilfitri tahun ini penuh mencabar bagi kebanyakan rakyat di negara ini ekoran kelembapan ekonomi yang melanda negara.
Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata peningkatan harga barang akibat perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) oleh kerajaan BN dan penurunan nilai ringgit menjadikan sambutan Aidilfitri kali ini berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya.
"Keadaan ekonomi lembab ini disebabkan oleh pengenaan GST dan penurunan nilai matawang ringgit ekoran skandal kewangan 1MDB sebanyak RM50 bilion dan skandal 'derma' RM4 bilion.
"Kemelesetan ekonomi hanya boleh diatasi sekiranya tindakan tegas diambil ke atas mereka yang bertanggungjawab ke atas skandal 1MDB dan derma ini," katanya dalam perutusan Aidilfitri hari ini.

Setiausaha Agung DAP itu juga berkata, kenaikan harga minyak buat pertama kali sejak bulan April 2016, sungguhpun hanya 5 sen adalah petunjuk bahawa keadaan ekonomi akan bertambah buruk lagi.

Selain masalah ekonomi, rakyat jiga katanya dibelenggu ketakutan ekoran isu keselamatan awam membabitkan serangan bom tangan oleh kumpulan Negara Islam (IS) di Puchong yang disahkan oleh pasukan polis.

"Adalah diharapkan pihak polis boleh memberikan tumpuan sepenuhnya kepada ancaman ISIS daripada membazirkan sumber anggota, wang dan masa ke atas mereka yang menentang Perdana Menteri secara aman atau mentertawakannya," katanya.