Khamis, 7 Julai 2016

ANTARA NAJIB DAN GUAN ENG DALAM SEMBANG2 HARI RAYA

Dalam kemeriahan sambutan Hari Raya, di samping ketupat, lemang dan pelbagai jenis juadah yang terhidang di depan mata, isu berkaitan Najib Razak dan Lim Guan Eng hampir tidak terlepas daripada menjadi tajuk perbualan apabila berjumpa saudara-mara dan kawan-kawan.

Disebabkan isu Najib dan Guan Eng itu, pertanyaan mengenai keluarga dan anak-anak sudah menjadi topik terkebelakang atau langsung terlupa untuk ditanyakan.

Seorang dibersihkan namanya dan seorang lagi didakwa, tetapi masih ramai yang membuat perbandingan antara kedua-duanya. Antara intipati perbandingan yang kedengaran sambil menyambut Hari Raya ialah:-

Najib

- Dipersoalkan mengenai kesnya yang disiasat SPRM tetapi laporannya bukan saja telah dianggap tiada kes oleh Peguam Negara, malah diarahkan untuk dihentikan siasatan secara serta-merta.

- SPRM dilaporkan kecewa dengan penolakan itu kerana ia dianggap kes yang "straightforward" dan ingin mengemukakan rayuan. Ramai yang tidak tahu apa kesudahannya, sama ada rayuan sudah dibuat atau "tutup cerita", tup-tup yang menjadi tajuk berita ialah dua pegawai tertingginya bakal "dibersarakan".

- Najib diasak berundur daripada jawatannya kerana kepimpinan dan namanya yang sudah tercemar ke seluruh dunia, dianggap telah merosakkan negara.

- Mereka yang sayangkan UMNO mahu Najib berundur kerana bimbang akan kalah pilihanraya dan mereka yang menentang UMNO juga sepakat dengannya kerana percaya lebih banyak kemudaratan kepada rakyat jika beliau lebih lama dipersada kuasa.

- Meski tidak didakwa di mahkamah, sudah dibersihkan dan mungkin akan terus selamat selagi BN berkuasa,  Najib tetap dilihat rakyat sebagai "kotor"' dengan palitan terhadap rasuah, skandal kewangan dan  penggubahan wang haram.

Penurunan kuasa pusat kepada Sarawak dijangka pada Mac 2017


Adenan SatemAdenan SatemKetua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem menjangka rundingan berhubung penurunan kuasa daripada kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri selesai menjelang akhir tahun.
"Ini melibatkan rundingan yang sangat rumit, Saya tidak menjangka keputusan dicapai lebih awal tetapi saya fikir sesuatu akan diumumkan sebelum akhir tahun ini.
"Bukan semua keputusan tetapi rundingannya sangat rumit melibatkan isu undang-undang, isu politik dan sebagainya. Tetapi saya mengharapkan satu atau dua keputusan dicapai pada akhir tahun ini," kata beliau pada sidang media semasa majlis Rumah Terbuka beliau di Pusat Konvensyen Borneo (BCCK) di Kuching hari ini.
Ketika ditanya apakah kedua-dua keputusan itu, Adenan berkata ia berkaitan penurunan kuasa pentadbiran selanjutnya dan perwakilan kuasa.
Pada Isnin (4 Julai), beliau mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.
Adenan berkata beliau sangat gembira kerajaan persekutuan memberi sambutan positif semasa mesyuarat tersebut.

‘Saya beritahu Najib: Kalau pindahkan saya, saya bersara’ - Ahmad Husni

Ahmad Husni menegaskan beliau tidak mempunyai masalah langsung dengan Perdana Menteri, Kabinet mahupun parti dan peletakan jawatannya dalam Kabinet serta Umno tiada kaitan dengan isu 1MDB.
ahmad-husni_putrajaya_6001
IPOH: Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menegaskan beliau meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua kerana tidak mahu ditukarkan ke kementerian lain.
“Saya beritahu diri saya, satu hari (nanti) saya akan bersara tetapi saya tidak tahu bila. Namun saya putuskan persaraan saya hanya di Kementerian Kewangan.
“Sebab itu saya bercakap dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak), saya beritahu beliau saya akan bersara dengan Kementerian Kewangan, jika anda mahu tukar saya, saya tidak mahu. Jadi, gugurkan saya,” katanya di majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Sungai Rokam hari ini.
Ahmad Husni berkata, beliau tidak mempunyai masalah langsung dengan Perdana Menteri, Kabinet mahupun parti.
Beliau meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua pada 27 Jun lalu sebelum Najib mengumumkan rombakan Kabinet yang disusuli dengan peletakan semua jawatannya dalam Umno di peringkat pusat, negeri serta bahagian dan beliau hanya kekal sebagai Ahli Parlimen Tambun.
Ahmad Husni berkata, beliau pada mulanya mahu bersara daripada politik pada pilihan raya umum (PRU) akan datang dan mahu menjadikan Kementerian Kewangan sebagai destinasi terakhirnya dalam kerajaan.
“Tetapi, Perdana Menteri ada idea sendiri dan tukarkan saya ke kementerian lain.
“Kenapa saya mahu jawatan terakhir dalam kementerian itu, ini kerana di bawah MOF (Kementerian Kewangan) saya dapat membantu banyak pihak yang memerlukan.
“Saya percaya di Kementerian Kewangan, saya boleh menyatupadukan orang ramai kerana saya percaya dalam kepelbagaian budaya,” katanya.
Ahmad Husni turut menegaskan peletakan jawatan beliau dalam Kabinet dan Umno tiada kaitan dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
“Tidak… 1MDB tiada kaitan dengan peletakan jawatan saya sebab saya nak bersara sudah lama. Inilah masalahnya apabila bersara, ramailah yang kata ini tentu ada masalah.
“1MDB tidak ada kaitan langsung dengan peletakan jawatan saya kerana saya mahu bersara,” katanya sambil menambah 1MDB adalah satu perniagaan besar dan “kita tidak boleh kata perniagaan itu sempurna sepenuhnya”.
“Dalam perniagaan, ada dua perkara penting iaitu risiko perniagaan dan risiko kewangan. Ini bermakna sesiapa yang mengambil alih 1MDB, maka perlu lihat kedua-dua aspek ini. Jika mereka boleh, sudah pasti tiada masalah,” katanya.
Dalam pada itu, Ahmad Husni turut menafikan akan menyertai bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mahupun parti pembangkang.
“Tidak.. saya tidak akan menyertai (Dr) Mahathir atau mana-mana parti pembangkang sebab saya percaya dalam politik ada titik pengakhirannya,” katanya.

Kedutaan AS nasihat rakyatnya berhati-hati di Malaysia

Kedutaan AS bagaimanapun mengaku tidak mengetahui sebarang ancaman khusus pengganas ke atas rakyat Amerika di Malaysia.
movida_us_isis_600
PETALING JAYA: Kedutaan Amerika Syarikat (AS) mengingatkan rakyatnya yang berada di Malaysia supaya berwaspada terhadap keselamatan diri susulan serangan berkaitan IS ke atas sebuah pusat hiburan di Puchong minggu lalu.
Kedutaan itu dalam satu kenyataan memaklumkan, kumpulan pengganas pada masa lalu merancang melancarkan serangan seiring tarikh penting dalam kalendar.
Bagaimanapun, ia mengaku tidak mengetahui sebarang ancaman khusus pengganas ke atas rakyat Amerika Syarikat di Malaysia.
“Rakyat Amerika perlu sentiasa berhati-hati setiap masa ketika melancong.
“Rakyat Amerika di luar negara mungkin disasarkan kumpulan-kumpulan pelampau tidak kira di negara mana mereka berada,” menurut kenyataan itu.
Kedutaan itu turut menggesa rakyatnya mengkaji semula pelan keselamatan peribadi, sentiasa berwaspada terhadap persekitaran mereka dan mendapatkan maklumat terkini melalui media tempatan serta mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan.
Isnin lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan letupan bom di pusat hiburan Movida di Puchong bulan lalu adalah serangan pertama IS di negara ini.
Serangan pada awal pagi 28 Jun lalu itu mencederakan lapan pengunjung yang sedang menyaksikan perlawanan bola sepak Euro 2016 di bahagian luar premis berkenaan.
IS mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan ke atas tempat-tempat yang menggalakkan aktiviti maksiat pada bulan Ramadan.
Susulan itu, dua lelaki ditahan pada 1 Julai lalu ketika bekerja di sebuah kilang di Pelabuhan Klang yang disyaki bertanggungjawab melontar bom tangan ke premis itu, manakala seorang lagi suspek berusia 33 tahun, Jasanizam Rosni dilaporkan ditahan di sekitar Batu Pahat, Johor pada petang kelmarin.
Seorang lagi suspek diburu polis, Md Saifuddin Muji, 28, yang dipercayai bersubahat melancarkan serangan ke atas pusat hiburan Movida minggu lalu, dipercayai masih berada di selatan Semenanjung dan dia dikatakan membawa bersamanya bom tangan.

Ahmad Husni jelaskan mengapa beliau bersara

Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini berkata beliau meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua kerana tidak mahu ditukarkan ke kementerian yang lain.
"Saya beritahu diri saya, satu hari (nanti) saya akan bersara, tetapi, saya tidak tahu bila. Namun saya putuskan bahawa persaraan saya hanya di Kementerian Kewangan.
Sebab itu saya bercakap dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak), saya beritahu beliau saya akan bersara dengan Kementerian Kewangan, jika anda mahu tukar saya, saya tidak mahu. Jadi, gugurkan saya," katanya kepada pemberita di majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Sungai Rokam di Ipoh.
Ahmad Husni berkata beliau tidak mempunyai masalah langsung dengan Perdana Menteri, Kabinet mahupun parti.
Beliau meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua pada 27 Jun sebelum Najib mengumumkan rombakan Kabinet. Selepas itu, beliau juga meletakkan kesemua jawatannya dalam Umno di peringkat pusat, negeri dan bahagian dan hanya kekal sebagai Anggota Parlimen kawasan Tambun.
Jawatan Menteri Kewangan Kedua kini disandang Datuk Johari Abdul Ghani.
Ahmad Husni berkata, beliau pada mulanya mahu bersara daripada politik pada pilihan raya umum (PRU) akan datang dan mahu menjadikan Kementerian Kewangan sebagai destinasi terakhirnya dalam kerajaan.
"Tetapi Perdana Menteri ada idea sendiri dan tukarkan saya ke kementerian lain," katanya.
"Kenapa saya mahu jawatan terakhir dalam kementerian itu, ini kerana di bawah MOF (Kementerian Kewangan) saya dapat membantu banyak pihak yang memerlukan.
Saya percaya bahawa di Kementerian Kewangan, saya boleh menyatupadukan orang ramai kerana saya percaya dalam kepelbagaian budaya," katanya.
Tiada kaitan 1MDB
Ahmad Husni turut menegaskan peletakan jawatan beliau dalam Kabinet dan Umno tiada kaitan dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Tidak... 1MDB tiada kaitan dengan peletakan jawatan saya sebab saya nak bersara sudah lama. Inilah masalahnya apabila bersara, ramailah yang kata ini tentu adalah masalah.
"1MDB tidak ada kaitan langsung dengan peletakan jawatan saya kerana saya mahu bersara," katanya sambil menambah 1MDB adalah satu perniagaan besar dan "kita tidak boleh kata perniagaan itu sempurna sepenuhnya".
"Dalam perniagaan, ada dua perkara penting iaitu risiko perniagaan dan risiko kewangan. Ini bermakna sesiapa yang mengambil alih 1MDB, maka perlu lihat kedua-dua aspek ini. Jika mereka boleh, sudah pasti tiada masalah," katanya.
Dalam pada itu, Ahmad Husni turut menafikan akan menyertai bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahupun parti pembangkang.
"Tidak.. saya tidak akan menyertai (Dr) Mahathir atau mana-mana parti pembangkang sebab saya percaya dalam politik ada titik pengakhirannya," katanya.
Amalkan integriti
Ahmad Husni berkata setakat ini, beliau ingin memberikan perkhidmatan yang terbaik sebagai Anggota Parlimen Tambun dengan membantu para pengundi yang menyokong beliau selama ini.
"Sekarang ini, apa yang saya ingin lakukan merupakan perkara terakhir iaitu sebagai Anggota Parlimen," katanya sambil menambah kawasannya mempunyai 99,000 pengundi dan kira-kira 300,000 penduduk.

6 ditahan dalam kes 2 mati ditetak parang di Publika

Enam lelaki berusia 21 hingga 29 tahun itu ditahan kira-kira jam 2 pagi tadi.
Destiny_polis_600
KUALA LUMPUR: Enam suspek ditahan bagi membantu siasatan kes tiga mangsa diserang dengan parang di luar Pub Destiny di pusat beli-belah Publika, Solaris Dutamas semalam.
Menurut sumber, enam lelaki berusia 21 hingga 29 tahun itu ditahan kira-kira jam 2 pagi tadi.
Jelasnya, kejadian itu berlaku kira-kira jam 11 malam Rabu apabila seorang daripada mangsa yang duduk di luar pub itu diserang beberapa lelaki bertopeng dan bersenjatakan parang yang keluar dari dua kereta.
“Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan seorang daripada suspek menyerang mangsa manakala yang lain berlari ke dalam pub itu yang tidak mempunyai CCTV,” katanya dalam satu kenyataan.
Mangsa korban dikenal pasti sebagai M Mogan, 21, dan R Mythurai, 23, manakala seorang lagi lelaki yang parah dan dalam keadaan kritikal sedang dirawat di Hospital kuala Lumpur.
Semua suspek direman tujuh hari untuk membantu siasatan kes di bawah Sekyen 302 Kanun Keseksaan.

Jangan lupa kami biaya anda, amaran LGE kepada Institut Pulau Pinang

Guan Eng mahu badan pemikir itu meletakkan kerajaan negeri pada kedudukan baik sambil menaikkan imejnya.
lim-guan-eng_penang_institute_600
KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memberi amaran kepada Institut Pulau Pinang supaya tidak mencemarkan imej kerajaan negeri yang membiayai badan pemikir negeri itu.
Beliau berkata, ahli institut itu “perlu ingat anda bekerja untuk institut yang dibiayai kerajaan negeri”.
“Jangan lupa anda adalah sebahagian daripada kerajaan negeri Pulau Pinang dan tindakan anda tidak wajar dilihat sebagai mencemar imej kerajaan negeri.
“Kerajaan tidak akan bertolak ansur dalam perkara prinsip asas sedemikian kerana kami membiayai anda.”
Video ucapan ketua menteri yang dibuat pada pelancaran awal bangunan pejabat baru Institut Pulau Pinang pada 28 Jun lalu itu dimuat naik ke YouTube.
Guan Eng yang menghadapi dua tuduhan rasuah berkata, beliau mahu badan pemikir itu meletakkan kerajaan negeri pada kedudukan baik sambil menaikkan imejnya.
Setiausaha Agung DAP itu berkata: “Saya faham bila anda kata seseorang itu tidak sepatutnya menggigit tangan orang yang memberinya makan. Tetapi saya kira anda harus berinya peluang untuk menyalak (bersuara) sedikit,” katanya.
Kenyataan beliau menggunakan istilah ‘menggigit’ dan ‘menyalak’ dilihat sesetengah pihak sebagai menghina kumpulan penyelidik di institut itu.
Tetapi, Guan Eng sebagaimana dilaporkan portal berita menafikannya dan berkata penggunaan istilah ‘anjing’ tidak bermaksud menghina mereka.
Beliau berkata, dunia Barat menganggap anjing sebagai makhluk yang disayangi tetapi keadaan sebaliknya di negara Timur.
Institut Pulau Pinang adalah badan pemikir dasar awam berhubung soal sosio-ekonomi dan alam sekitar kerajaan negeri Pulau Pinang yang ditubuhkan pada 1997.

Tangkap, bebas, tangkap semula: Kali keenam buat Sanjeevan

Zakir Naik: Saya tidak galakkan keganasan

Suspek kelapan kes bunuh Bill Kayong diberkas

Suspek lelaki berusia 28 tahun itu ditangkap pada pukul 10.30 malam tadi di sebuah pusat hiburan di Piasau Utara 1, Miri.
dev_kumar_polis
MIRI: Pasukan petugas khas polis memberkas suspek kelapan berkaitan siasatan kes Setiausaha Cabang PKR Miri Bill Kayong yang ditembak mati di persimpangan jalan di Lutong, 21 Jun lepas.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Dev Kumar M.M. Sree Shunmugam berkata suspek lelaki berusia 28 tahun itu ditangkap pada pukul 10.30 malam tadi di sebuah pusat hiburan di Piasau Utara 1, di sini.
“Pasukan petugas percaya suspek ini dapat memberikan lebih banyak maklumat mengenai pembunuhan itu, dia akan dibawa ke Mahkamah Majistret Miri tengah hari ini untuk direman, kata Dev Kumar dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata sejak pasukan petugas itu dibentuk selepas kes pembunuhan itu, lapan suspek ditahan setakat ini dengan tujuh suspek masih dalam tahanan termasuk yang ditahan malam tadi.
Seorang daripada lapan suspek itu telah dibebaskan selepas permohonan untuk tahanan remannya ditolak oleh Mahkamah Majistret Miri.
Beliau berkata pasukan penyiasat itu akan memohon lanjutan tahanan reman bagi enam suspek yang diberkas pada awalnya kerana siasatan masih belum lagi selesai.

Serangan Dhaka: Bangladesh, India siasat Zakir Naik

Rohan Imtiaz dan Nibras Islam mengaku tindakan mereka diinspirasikan ajaran radikal Zakir dan merupakan pengikut "setia" Zakir di Facebook dan Peace Television Channel.
Hasanul-Haque-Inu-zakir
DHAKA: Bangladesh dan India sedang menyiasat pendakwah kontroversi, Dr Zakir Naik berhubung serangan pengganas di sebuah kafe di Dhaka, Jumaat lalu.
Menteri Penerangan Bangladesh, Hassanul Haq Inu berkata, pakar perundangan sedang mengkaji ceramah serta khutbah Zakir sebelum mengambil tindakan jika ia didapati “menggalakkan” keganasan.
Menurutnya, ia susulan pengakuan dua pengganas IS disyaki, Rohan Imtiaz dan Nibras Islam yang tindakan mereka diinspirasikan ajaran radikal Zakir dan merupakan pengikut “setia” Zakir di Facebook dan Peace Television Channel.
Dua pemuda itu terbabit dalam serangan di Holey Artisan Bakery di Dhaka yang meragut 22 nyawa, Jumaat lalu.
Akhbar Bangladesh, Daily Star melaporkan Rohan yang merupakan anak kepada seorang ahli politik dalam parti pemerintah Liga Awami memuat naik satu propaganda memetik Zakir ke Facebook tahun lalu.
“Selama beberapa bulan, ramai alim, ulama dan maulana membuat laporan kepada kementerian saya yang interpretasi Islam Dr Zakir Naik tidak sama dengan al-Quran dan Hadith. Jadi, kami sedang mengkaji kandungannya sekarang.
“Interpretasi Islam dalam cara yang salah boleh mempengaruhi anak muda dan…menggalakkan keganasan. Itu sebabnya sudut (interpretasi) Zakir akan dikaji,” kata Hassanul kepada Times Now.
The Hindustan Times pula memetik Hassanul sebagai berkata: “Saya turut meminta kerajaan dan Menteri Penerangan India mengkaji konteks ajaran Zakir.
Sementara itu, Menteri Dalam Negeri India, Kiren Rijiju berkata, ceramah Zakir adalah “perkara yang membimbangkan kami.”
Jelasnya, agensi keselamatan India sedang menyiasat dan meneliti ceramah Zakir.

Pengawal peribadi: Nik Aziz memang 'simple'

Zakaria Deraman
TOK Guru Nik Aziz sangat ‘simple’. Itu kata-kata yang digambarkan bekas pengawal peribadi, Zakaria Deraman, 62, ketika ditanya pengalamannya bekerja dengan bekas Menteri Besar Kelantan, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selama 23 tahun.

Zakaria atau lebih mesra dipanggil Abe Ya mengakui Allahyarham tidak banyak kerenah hingga mudah untuknya bekerja dengan bekas Mursyidul Am Pas itu.

“Tok Guru ini orang paling mudah diuruskan, memang tak ada banyak kerenah, tidak menyusahkan. Senang sangat. Tak ada banyak protokol. Tak tahu saya nak guna perkataan apa untuk gambarkan betapa mudahnya kerja dengan dia. Cuma jaga makan minum dia... itu cukup.

“Dia paling lemah lembut tapi tegas. Serupa macam mana kamu lihat di luar. Dia tidak ada herdik orang atau marah naik suara. Jadi, kita tenang dan senang bekerja dengan dia.

“Bila dia dah tak ada ini, saya memang terasa sebab sudah tiada lagi kata-kata dia, ucapan dia. Selama berpuluh tahun ini bekerja untuk Tok Guru, jika bulan Ramadan, hanya lima malam sahaja kami berbuka di rumah. Selebihnya saya bersamanya sehingga hari raya untuk pelbagai program dan jemputan,” katanya kepada Sinar Online.

Mengimbau kembali saat pertama kali melangkah masuk ke Galeri Tok Guru, Abe Ya yang juga pesara Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengakui tidak dapat menyembunyikan rasa sebaknya.

Melihat kembali gambar dan barangan peribadi Nik Aziz, Abe Ya akui kesal tidak merakam gambar bersama Allahyarham semasa hayatnya.

“Memang bila fikir balik, sayangnya saya tak rakam gambar bersama beliau dulu. Ada pun gambar saya dengan beliau yang diambil jurugambar-jurugambar,” katanya.

Bercerita lagi, Abe Ya berkata, apabila Allahyarham terasa lapar kerana tidak sempat makan tengah hari, Nik Aziz hanya memintanya membelikan roti ataupun pau sahaja.

DAH HAMPIR 2 minggu Muhyiddin dan Mukhriz keluar Umno, kenapa matawang ringgit MASIH LAGI TAK CECAH2 RM3.50 ??

Beginilah standard kepala hotak pemakan dedak Umno mengatakan nilai matawang ringgit naik turun berdasarkan kedudukan bekas pemimpin Umno itu dlm parti.

Raya yang dulu bukanlah yang sekarang

“Balik kampung, ho ho ho balik kampung…
“Perjalanan jauh tak ku rasa, kerna hati ku melonjak sama, ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain di mata…
“Ho ho hooo balik kampung…hati girang…”
Wah, memang lagu Allahyarham Sudirman ini mengasyikkan. Lebih lagi jika diputarkan ketika sedang memandu ke kampung halaman.
BALIK KAMPUNGWalaupun berjam-jam menempuh kesesakan pastinya sedar atau tidak, separuh perjalanan sudah ditempuhi.
Bila sentuh berkenaan raya, apa agaknya yang menarik tahun ini ya?
Saya selalu mengimbau memori lalu.
Terbayang zaman kanak-kanak. Yang pastinya, ia adalah kenangan yang tidak mungkin akan dilupakan.
Tapi raya sekarang tidak semeriah dahulu. Ingat lagi, masa zaman kecil-kecil, rayalah hari paling seronok di dunia.
Malam raya pastinya adik beradik berkumpul. Kami sekeluarga akan tidur di depan televisyen.
Rumah riuh rendah, cahaya melimpah dalam rumah mahupun luar rumah.
Kemeriahan menyambut Syawal ketika zaman kecil memang tiada galang gantinya. Bangun awal pagi, bersiap dengan baju baru. Sangat teruja.
Seingat saya, zaman kecil dahulu tidak pernah ada tema baju raya seperti sekarang.
SALAMUntuk kami sekeluarga memang tidak pernah ada tema. Kalau ada tujuh adik-beradik, tujuhlah warna, corak dan gaya di pagi Syawal. Penuh warna-warni. Meriah sekali.
Begitu juga dengan mak dan abah. Tiada istilah ‘boria’.
Tetapi zaman sekarang, lain pula trendnya. Beberapa bulan sebelum raya, warna tema baju raya sudah dicanang seluruh keluarga (ramai macam ini), muafakat hendak menentukan tema warna apa tahun ini. Seronok juga.
Masing-masing keluar idea. Nak warna itu, ini. Suami isteri pun boleh bergaduh semata-mata warna tema hari raya.
Fesyennya juga lain-lain. Ada yang suka gaya kurung moden, ada yang jenuh pasang badan sebulan sebab hendak berkebaya, tidak kurang yang lelaki juga, masing-masing mahu nampak bergaya.
Paling comel dan seronok tentulah anak-anak kecil.
Tidak kisah bagaimana kita memilih baju raya, tentu ada kemanisannya sama ada zaman dulu mahupun sekarang.

UNLESS NAJIB STAYS PM TILL HE DIES, JAIL IS INESCAPABLE: AUDITOR-GENERAL'S BOMBSHELL REPORT REVEALED - US$ 7 BIL VANISHED WHILE 1MDB TOLD WHITE LIES

UNLESS NAJIB STAYS PM TILL HE DIES, JAIL IS INESCAPABLE: AUDITOR-GENERAL'S BOMBSHELL REPORT REVEALED - US$ 7 BIL VANISHED WHILE 1MDB TOLD WHITE LIESSarawak Report has now gained extensive access to the Auditor General’s report into 1MDB, along with key accompanying documents from the enquiry.
This report was originally commissioned to shed light on the disappearance of billions of dollars, but was later declared an ‘Official Secret’ by Najib Razak.
In charge - Najib Razak
In charge – Najib Razak
Our review has made it abundantly clear why Najib decided that the findings could not be released, since he wishes to remain Prime Minister – after all he is also the Finance Minister and sole shareholder responsible for decision-making at 1MDB and the conclusions are damning.
What the Auditor General encountered, according to the documents, was chaos and confusion in an organisation where senior executives were unable to provide convincing or consistent explanations for vast payments made to a bogus subsidiary of Abu Dhabi’s sovereign fund Aabar and to a separate false subsidiary of an earlier venture partner, PetroSaudi.
A grand total of US$7 billion is calculated as having gone missing and conflicting and unbelievable explanations were given about why the payments were made.
The AG lamented that the justifications provided for retrospective Board ratifications of those payments (which had already been made months earlier by management without prior permission) changed from one year to the next: furthermore, multi-billion dollar payments were made for the same advertised purpose two times over.
The AG even complained that management would provide one story to his enquiry on one occasion and then completely re-write their own version of events the next time they met.
There was never sufficient proof according to his data, to back up the stories being told. In particular, bank statements were not provided to substantiate many of the simply enormous sums that 1MDB management alleged were being invested in various funds or in ‘refundable deposits’ or ‘terminations of options’ with the bogus Aabar Investments PJS Limited, based in the British Virgin Islands.
Arul Kanda - last minute new versions of the truth!
Arul Kanda – last minute new versions of the truth!
On one case the AG was plainly so incensed by the variable and inconsitent claims by 1MDB management (headed by CEO Arul Kanda), that he described their final version of events as “suspicious” and “unsubstantiated” and therefore refused to accept the documents 1MDB had provided as reliable evidence.
This matter related to a purported US$1.392 billion, that had supposedly been redeemed from 1MDB’s Cayman Island fund, and was originally recorded as having been spent on the termination of options owed to Aabar ($993 million), plus the repayment of loans.
That is what the Board was informed in December 2014 and what was recorded in the Annual Report (even though the AG records there was insufficient proof this was how the money was spent).
The AG - unimpressed
The AG – unimpressed
Then as late as February 2016, to the AG’s disbelief, he was presented with a series of papers ratified by the Board on November 26th 2015 which a year on provided an entirely separate story for how the money was used.
Based on an alleged agreement signed by management in October 6th 2014 (after most of the money had already been paid), the Board on November 26th 2015 retrospectively ratified a series of payments to Aabar Ltd totalling US$1.15 billion saying they had been for the ‘extension of guarantees’ for loans (see our previous story).
The AG complained that there had been no mention of this belated new explanation when he had previously met with 1MDB in December, although it had all been supposedly signed off the previous month:
a.     Although this resolution was approved on Nov 26, 2015 it was only presented to the JAN [AG enquiry] on Feb 2016. This important information was not raised during (JAN’s) discussions with 1MDB’s management held on Dec 16, 2015. This raises doubts on the veracity of the information and documents which were presented.
b.     This also showed that the 1MDB management had made payments without prior knowledge or approval from the Board. The information is also in conflict with information that was given by the 1MDB management during the Board meeting on Dec 20, 2014 – that USD1.392 billion from the redeeming of SPC funds had been used to pay for Aabar’s Termination of Options amounting to USD993 million and the USD399 million used for interest payments for the USD Note(s). However, JAN was unable to verify both payments. [Addendum Document to AG’s Report]
It gets worse, thundered the AG in his addendum to his report, explaining why he had rejected the belated material from his enquiry, on the grounds that it was simply too suspicous:
Although the agreement was signed on Oct 6, 2014, the document was only presented to JAN on Feb 2016 and this important information was not acknowledged or raised during meetings with 1MDB’s management on Dec 16, 2015. This raises doubts on the veracity of the information and documents that were presented.
4. Remittance Slip regarding payments to Aabar and Aabar Ltd
There are 9 remittance slips regarding payments to Aabar (1) and to Aabar Limited (8) which were presented to JAN on Feb 2016. This important information was not acknowledged or raised during meetings with 1MDB’s management on Dec 16, 2015. The veracity of the format of documents was suspicious as it does not include written instructions to the bank nor bank statements as supporting documents.[Addendum Document to AG’s Report]

Double payment meant 1MDB bought out Aabar’s ‘options’ for  more than its guaranteed power plants were even worth!

The AG continues by saying that according to the original data provided by 1MDB the ‘options to Aabar’ were terminated twice over with near identical payments totalling over US$1.8 billion – more than the total value of the 49% of the company Aabar was supposed to be guaranteeing.
Indeed it seems clear that the decision to alter the reason given for these payments was only taken after this outrageous double payment had been spotted and reported upon in the press over a year later. The AG wasn’t buying it:
5. Funds from the Duetsche Bank loan (USD250 mil and USD975 mil), a total of USD855 mil was used for Aabar’s termination of option from May to Sept 2014. According to the Board’s minutes on Dec 20, 2014, a total of USD993 mil was also paid between Sept and Dec 2014. This means that the total amount paid for the termination of option was USD1.848 billion. The total termination of options payment amounting to USD855 million was only changed to Top Up Collateral (Security Deposit) a year later through the Ratification of IPO Variation Payment Made to IPIC on Nov 26, 2015. This demonstrated that the original intention of 1MDB was to pay a total of USD1.848 billion to Aabar Ltd, in contrast with the total stated in the Agreement Relating to Option Agreement (Settlement Agreement) amounting to USD300 mil (refer to Chapter 5, para 7.3.3.4. Pg 189). [Addendum Document to AG’s Report]
Apart from this, the USD1.848 billion amount exceeded the 49% equity value  in 1MDB Energy Sdn Bhd (1MESB), which amounts to RM1.225 billion, and RM862.40 million in 1MDB Energy Langat Sdn Bhd (1MELSB) which amounts to RM2.09 billion in total (refer to Chap 5, para 7.3.2. Pg 182).

Slack?

That a government fund could be run in such a negligent fashion, with such an apparent slip-shod attitude towards the dispensing of billions of dollars of public money, would under normal circumstances defy belief.
Ex-CEO Shahrol Halmi - protected by his dear friends Najib and Rosmah
Ex-CEO Shahrol Halmi – protected by his dear friends Najib and Rosmah
Scanning through the AG’s forensic analysis, readers are consequently led to one glaring conclusion, which is that no one, from 1MDB’s management to the Board, considered it to be their job to worry about the genuine custody and investment of all this cash. In other words, the fund was plainly a front behind which money was being siphoned out by the man in charge (the sole shareholder/Finance Minister/Prime Minister).
No one could conclude otherwise from the narrative and criticism laid out in the AG’s 300 page plus report and analysis, as we shall show over coming articles.
No wonder the Prime Minister, who had a year before assured Malaysians that their concerns would be put to rest about the loss-making fund through this audit, has decided to make it a secret instead.

Changing Options

This was how the Auditor General in the main body of his report referred to how the Board was informed about the supposed second payment of options to Aabar, made from money lent by Deutsche Bank, based on a promise that there was a collateral cash holding of a billion dollars in BSI Bank Singapore (untrue).

Sarawak Report dedah butiran Audit Negara mengenai 1MDB

Laman web pendedah maklumat yang berpangkalan di London, Sarawak Report telah menerbitkan beberapa kandungan laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB walaupun dokumen berkenaan diklasifikasikan sebagai sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Sarawak Report telah mendapat akses meluas kepada laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB, bersama-sama dengan dokumen utama yang disertakan hasil siasatan itu," katanya.
Laman itu menyenaraikan pelbagai kebimbangan yang dicatatakan oleh Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang dalam laporannya, terutamanya berkaitan dengan beberapa pemindahan dana yang dipersoalkan.
Sarawak Report juga menyediakan butiran pemindahan dana berkenaan. Malaysiakini tidak dapat melaporkan kandungan tersebut kerana sekatan undang-undang.
Menurut portal itu, ia akan menerbitkan maklumat lanjut daripada laporan Ketua Audit Negara pada hari-hari akan datang.
Pada April lalu, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak untuk membenarkan laporan Audit Negara mengenai 1MDB dibentangkan di Parlimen dengan alasan ia masih belum dinyah-rahsiakan.
"Saya tidak boleh membenarkan dokumen yang diklasifikasikan dibentangkan di Dewan Rakyat. Saya akan melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 jika membenarkannya," katanya.
Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB dikemukakan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 4 Mac lalu.
Kerajaan setakat ini enggan memaklumkan bila laporan itu akan didedahkan atau dinyah-rahsia. Setakat ini, hanya ahli-ahli PAC yang mempunyai akses kepada laporan itu.

Najib may be stronger, but at a cost for nation

 Najib maybe stronger but not the state.Najib maybe stronger but not the state.Prime Minister Datuk Seri Najib Razak may have survived the country's biggest scandal so far, and his coalition may have won two by-elections, but a steady step away from inclusive politics could be costly for Malaysia, says an editorial in the South China Morning Post (SCMP).
 
"He is putting political survival ahead of Malaysians’ interests," the paper said.
 
It said the latest prosecution of Penang Chief Minister Lim Guan Eng was only one of a series of actions targetting the opposition and dissenting ruling party members, after calls for Najib to step down amid the 1MDB scandal and allegations of billions of ringgit linked to it making its was to the prime minister's private coffers.
 
SCMP said the victories in Sungai Besar and Kuala Kangsar had led to a fresh crackdown on critics and a cabinet reshuffle with the prime minister's men consolidating their positions in key posts.
 
"The moves strengthen Najib’s position ahead of the 2018 national elections, but are also threatening the country’s racial and religious harmony and the possibility of clean and effective governance," it said.
 
The paper said while Umno was fractured due to internal fightings, the party was trying to get back lost suppport by playing the religious card, including giving a rare support for PAS's moves to push through Shariah law amendments to accomodate hudud.
 
"Najib’s government is undermining the country’s fundamentals.
 
"Business and foreign investment will stay away until he embraces open and inclusive politics," said SCMP.

Halau wartawan dari rumah terbuka PM mendukacitakan

Jurukamera Malaysiakini dihalau dari rumah terbuka Najib.Jurukamera Malaysiakini dihalau dari rumah terbuka Najib.
Tindakan menghalau wartawan Malaysiakini yang datang untuk meraikan rumah terbuka dan membuat liputan majlis rumah terbuka Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam amat mendukacitakan.
Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah) Khalid Samad berkata, tindakan ini amat mendukacitakan di hari yang mulia ini.
"Ketika kita semua mahu meraikan hari raya, tindakan menghalau pengamal media yang mahu meraikan dan membuat liputan amat mendukacitakan," kata Khalid kepada Malaysia Dateline.
"Perkara sebegini tidak sepatutnya berlaku di hari mulia ini," tambah ahli parlimen Shah Alam itu.
Jurukamera Malaysiakini yang membuat liputan majlis rumah terbuka Perdana Menteri dihalau oleh pihak keselamatan ketika membuat rakaman video Perdana Menteri sedang bersalam dengan orang ramai yang berkunjung ke majlis beliau.
Sebelum ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mendakwa, Perdana Menteri dan pimpinan negara yang lain antara sasaran serangan militan IS di negara ini.

PH perlukan Anwar Ibrahim ‘baharu’ sebagai pencetus gelombang

Senario politik tanah air seolah-olah tidak bermaya selepas kemenangan BN di Sungai Besar dan Kuala Kangsar berkemungkinan akan menjadi lebih bergelora selepas Hari Raya Eidilfitri ini.
PH perlukan Anwar Ibrahim 'baharu' sebagai pencetus gelombangWalaupun tanggapan umum kedudukan BN, khususnya Perdana Menteri Najib Razak lebih kukuh selepas pilihan raya negeri Sarawak dan pilihan raya kecil namun rakyat atas pagar masih berpendirian BN tidaklah sekuat mana. Cuma pembangkang dilihat tidak mempunyai pemimpin pencetus semangat untuk rakyat menjana gelombang baharu penentangan.
Dalam tinjauan Suara pakatan daily ke atas penyokong Pakatan Harapan (PH) terbukti mereka menantikan seorang ‘Anwar’ baharu muncul bagi merancakkan kembali kekuatan gabungan itu.
“Pada masa ini, Pakatan tiada seorang ‘crowd-puller’ atau pencetus semangat yang mampu menarik ramai hadirin semasa berceramah serta menyokong gabungan.
“Itulah kebolehan istimewa Anwar Ibrahim. Anwar mampu menentukan rentak politik Pakatan Harapan. Tanpa Anwar, gerak kerja Pakatan kelihatan bercelaru,” kata Albert Yong, 80, seorang penyokong DAP di Kepong Baru.
Seorang lagi penyokong PH, Gopalsamy, 70, berpendapat pengaruh Dr Mahathir dalam kalangan orang Melayu tidak boleh diremehkan.
Katanya, keputusan pilihan raya kecil Kuala Kangsar atau Sungai Besar bukanlah petunjuk rasmi keupayaan Dr Mahathir kerana beliau tidak berkempen sepenuh masa di sana.
Beliau juga memberi nasihat kepada PH agar lebih berhati-hati kerana pilihan raya ke 14 adalah pukulan maut berikutan suasana ekonomi dan sosial yang semakin memburuk. Jika PH tidak bersedia maka bermungkinan gabungan itu yang akan menerima pukulan politik tersebut.
“Kita sedang menunggu adakah apa-apa peranan yang boleh dimainkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dalam persada politik tanah air kerana pengaruh beliau memang tidak boleh diremeh-temehkan.
“Pakatan juga patut sedar bahawa Pilihanraya Umum Ke-14 (PRU14) akan menentukan koalisi mana yang akan menerima pukulan maut,” ujar Gopalsamy, seorang pemandu teksi di Kuala Lumpur.

Perutusan Eidilfitri Anwar & Wan Azizah: Dekati masyarakat melalui keadilan Islam

PERUTUSAN: Marilah sama-sama kita panjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT di atas kesempatan yang diberikan kepada kita untuk merayakan Aidilfitri bagi tahun 1437 Hijrah.
Menjelangnya Syawal yang dirai sebagai bulan kemenangan, dilapisi dengan lafaz takbir dan tahmid mesti terus dikekalkan beristiqamah agar segala bentuk kebaikan dan kebajikan seperti ibadah solat, bertasbih dan bersedekah sepanjang madrasah Ramadan ini terus memberikan kesan yang baik pada diri, keluarga, masyarakat dan negara dengan diberkati Allah SWT.
KEADILAN terus komited ke arah memupuk muafakat berteras semangat Malaysia yang sebenar: bersendikan prinsip adil, demokratik dan toleran. Di sinilah hadirnya keperluan untuk kita kembali memaknai prinsip Hablumninallah dan Habluminannas, dengan kembali kepada fitrah insani di sebalik kegembiraan perayaan.
KEADILAN terus memberi perhatian kepada penderitaan umat Islam dan manusia seluruh dunia yang berhadapan dengan penindasan dan ketidakadilan yang kita insafi bersama-sama, di saat kita mampu mengukir senyum dan bersilaturrahim di hari lebaran ini.
KEADILAN juga sedari tiada ada erti amalan Ramadan kareem dan kesyukuran Syawal mubarak jika kita tidak insafi bahawa usaha kita sebagai khalifah Allah mesti digandakan memandangkan Malaysia berhadapan dengan krisis kepimpinan yang kritikal mutakhir ini.
KEADILAN mengajak ilmuan Islam supaya berdakwah dengan hikmah wal mau’izatil hasanah dan berusaha mendekati masyarakat bukan Islam dengan menonjolkan keadilan Islam.
Firman Allah:
Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik.
Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.”
(Surah An-Nahl : 125)
Kita juga kesal dan bimbang dengan tindakan pendakwaan secara berpilih terhadap pemimpin yang tidak sealiran dengan kerajaan. Ianya merupakan suatu kezaliman dan penindasan yang berterusan sejak pelbagai fitnah terancang dilemparkan terhadap Ketua Umum KEADILAN.
KEADILAN juga bimbang dengan perkembangan mutakhir yang membabitkan serangan militan di ibu negara dan menggesa pihak kerajaan mempertingkatkan langkah-langkah keselamatan untuk melindungi rakyat.

Biar Umno memerintah Kelantan ..?

Oleh Mohd Sayuti Omar

Merujuk kepada analisa politis Husam Musa mengenai keadaan politik Kelantan. Beliau yakin Pas akan jatuh di negeri itu pada pilihan raya akan datang. Lantas dia bertanya siapa (puak) mana akan menggantinya.

Tanpa prejudis kalau ikut hati kecil saya biarlah penggantinya Umno. Maksudnya biar Umno memerintah Kelantan. MBnya bukan Annuar Musa, tetapi biarlah Mustapa Mohamad. Mustapa dilihat sangat pantas untuk jadi MB Kelantan.

Dia juga sudah ke penghujung. Jadi elok kalau dia meninggalkan legasi politiknya sebagai MB di Kelantan. Sisa perjuangannya boleh digunakan untuk membangun Kelantan.

Potensi lain yang ada kepada Mustapa, dia seorang pemimpin yang rajin bekerja, tidak banyak kerenah, dan keikhlasannya untuk membantu Kelantan jelas.

Selain itu hubungan baik beliau dengan pihak Istana juga boleh memudahkan urusan pentadbirannya nanti.

26 tahun Pas memerintah dengan pelbagai projek Islamnya kemudian meretaKkan perpaduan dalam Pas selepas ketiadaan Nik Aziz rasanya sudah memadai dan menjadi detik penganjakan pemerintah yang sangat sesuai.

Umno perlu guna kesempatan ketika pembangkang berpecah..??

KUALA LUMPUR: Umno perlu menggunakan peluang yang ada ketika parti-parti pembangkang berpecah untuk meningkatkan populariti parti itu sekaligus menarik lebih ramai penyokong, menurut seorang penganalisis politik.

Pensyarah kanan Kajian Politik dan Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Md Shukri Shuib berkata Umno perlu mengetengahkan barisan pemimpin muda, selain memantapkan jentera akar umbi di setiap cawangan termasuk memberi perhatian khusus dalam menambat hati tokoh-tokoh tempatan yang berpengaruh.

"Umno dan Barisan Nasional (BN) jangan hanya utamakan aspek kepimpinan elit semata-mata sebaliknya perlu mendampingi golongan muda serta tokoh-tokoh di setiap kawasan di seluruh negara bagi memastikan kemenangan parti pada PRU14 akan datang.

"Dengan perpecahan yang dialami pembangkang ketika ini, BN perlu mengambil peluang untuk memastikan kemenangan mereka dan terus memerintah negara," katanya kepada Bernama.

Mengulas mengenai bekas Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir yang dikatakan bakal menubuhkan parti baru selepas dipecat daripada Umno, Md Shukri berkata parti baru tidak akan menjadi saingan kepada Umno mahupun BN.

"Walaupun mereka mencipta parti baru sebagai wadah perjuangan, parti teras khususnya BN, selain PAS dan DAP adalah parti politik yang menjadi pilihan rakyat. Ini kerana mana-mana parti baharu tidak akan mampu mendapat sokongan popular yang berterusan," katanya.

Pada 24 Jun lepas, Muhyiddin dan Mukhriz dipecat daripada Umno, selepas mesyuarat Majlis Tertinggi parti membincangkan laporan daripada jawatankuasa disiplin.

Md Shukri berkata bagaimanapun Umno dan BN perlu bekerja lebih kuat dalam memastikan mereka mendapatkan sokongan berterusan daripada rakyat.

Kebosanan aku di kampung halaman

Kampung halaman menjadi semakin kecil apabila kita semakin dewasa
pantai
Setiap kali aku pulang ke kampung halaman di Kemaman, Terengganu, aku akan ke Pantai Chendor. Ia sudah menjadi satu ritual.
Aku tidak membuat apa-apa pun di sana, apatah lagi mandi seperti ramai yang lain. Hanya duduk di atas pesisirnya atau berdiri di kawasan pantai yang cetek.
Biasanya tidak lama, aku akan pulang selepas menghabiskan dua atau tiga batang rokok.
Semuanya bermula dengan kebosanan.
Rumah ibu saudara (tempat kami sekeluarga tinggal apabila pulang) tiada sambungan internet. Kemaman bukanlah bandar besar, dan ia menjadi semakin kecil apabila kita semakin dewasa.
Lama-kelamaan, ia menjadi satu kewajipan. Aku bukanlah penggemar pantai, tetapi Pantai Chendor ini sedikit berbeza. Aku akan tetap ke sana walaupun masa agak suntuk. Kalau balik hari, aku akan singgah ketika perjalanan pulang.
Pantai ini terletak di Kampung Chendor, kira-kira 20 minit daripada kawasan bandar. Lebih kurang satu kilometer melepasi sempadan Kemaman-Kuantan.
Secara praktikalnya, ia terletak di daerah Kuantan. Tetapi aku sering menganggap pantai ini sebagai sebahagian daripada kampung halaman. Ini adalah pantai yang kami sekeluarga sering kunjungi, ketika masih tinggal di sini belasan tahun lalu. Jaraknya juga lebih dekat dengan Chukai berbanding bandar Kuantan.

Pengerusi MyWatch ditahan buat kali kelima


Pengerusi MyWatch ditahan buat kali kelima
KUALA LUMPUR: Pengerusi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) MyWatch, Datuk R Sri Sanjeevan ditahan buat kali kelima hari ini atas dakwaan ugutan jenayah dan pemerasan, sejurus selepas polis tidak mendapatkan reman terhadapnya dari Majistret di Mahkamah Seremban.

Peguam S Prakash mengesahkan penahanan yang dibuat atas dakwaan sama, dalam laporan polis berlainan, lapor portal Malaysiakini hari ini.

Suspek ditahan 22 Jun lalu bersama pemandunya, M Muthukumar, di kawasan Plaza Tol Nilai pada jam 10.50 malam susulan laporan polis yang dibuat seorang pengadu bahawa Sanjeevan mengugut akan menyiarkan fitnah mengenainya melalui Facebook jika tidak membayar wang perlindungan sebanyak RM25,000.

Jangan tutup pintu, dunia perlu bantu pelarian

Carsten berkongsi reaksi masyarakat Berlin terhadap krisis pelarian Syria dan pelbagai cara untuk menyokong golongan memerlukan.
syrian-refugees_600
ULAANBAATAR (Mongolia): Masyarakat dunia diminta tidak menutup pintu kepada pelarian, sebaliknya semua negara perlu menerima mereka dengan tangan terbuka.
Ahli Parlimen dari Berlin, Carsten Schatz berkongsi pengalaman rakyat Jerman membantu pelarian Syria yang melarikan diri ke Eropah.
Wakil rakyat itu berkata, penduduk Berlin hanya diberikan notis dua jam sebelum pelarian terbabit tiba di ibu negara Jerman itu, tahun lalu.
“Rakyat segera menawarkan diri untuk membantu mengemas sebuah gimnasium sekolah di mana pelarian akan berlindung dan membantu memasang katil untuk mereka.
“Rakyat masih menawarkan diri dengan mengajar bahasa Jerman serta membantu mereka berintegrasi, manakala yang lain memberi sokongan logistik dari segi menyedia dan mengagihkan makanan kepada pelarian,” katanya kepada FMT di luar Forum Rakyat Asia-Eropah ke-11.
Carsten berkata, penduduk setempat juga akan menyediakan makanan sahur dan berbuka puasa kepada pelarian yang majoritinya beragama Islam.
Tambahnya, masyarakat Kristian tempatan turut menganjurkan sebuah pameran seni menampilkan karya-karya pelarian yang boleh dibeli orang ramai.
Carsten berkata, masyarakat setempat tidak xenofobia mahupun mencurigai pelarian kerana kebimbangan utama mereka adalah untuk membantu pelarian menyesuaikan diri dengan masyarakat setempat.
“Sememangnya ramai yang akan bertanya pelbagai soalan mengenai pelarian, seperti berapa lama dan kenapa mereka berada di sini, adakah mereka akan balik dan sebagainya, tetapi jika anda biar pelarian menceritakan kisah mereka, orang akan faham.
“Ini adalah orang yang mengembara beribu kilometer, terpaksa berjalan untuk sebahagian besar perjalanan mereka dan mengalami trauma melihat ramai yang mati,” katanya.
Sehubungan itu, beliau berkata, rakyat dan kerajaan sesebuah negara perlu bersimpati terhadap penderitaan golongan terbabit yang terpaksa menjadi pelarian bukan atas pilihan sendiri.
“Jika saya berada di tempat mereka, saya mahu orang ramai membantu saya,” katanya.

Ke mana hilangnya penuntut lelaki di universiti awam?


Ke mana hilangnya penuntut lelaki di universiti awam?KUALA LUMPUR: Ke mana hilangnya lelaki di universiti awam?

Ini soalan relevan terutamanya apabila hampir kesemua Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini didominasi penuntut wanita.

Menurut laporan Penang Institute, jurang penuntut lelaki dan wanita di universiti awam semakin membesar.

Adakah kita bersedia dengan keadaan di mana hanya golongan wanita memegang jawatan-jawatan besar dan profesional?

Trend ketika ini seakan membayangkan masa depan sebegitu.

Realitinya, golongan lelaki dalam sektor profesional akan semakin berkurangan.

Ini kerana, lelaki dilihat lebih cenderung untuk tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah. Sebaliknya hanya memilih menamatkan pengajian di peringkat sijil.

Apabila lelaki mendominasi kerja kolar biru, maka akan wujud persaingan antara lelaki dan pekerja asing yang kini memenuhi sektor tersebut.

Pengurus Besar Penang Institute, Dr Ong Kian Ming berkata, jurang antara penuntut lelaki dan wanita semakin membesar.


“Jikalau indeks ini melebihi 1.5 ini bermaksud, kita berdepan  serious diparity dan di Malaysia memang GPI ini lebih daripada 1.5 lebih kurang 1.6 macam ini.

“Tetapi ada universiti, IPTA spesifik di mana jurang itu lebih daripada dua, berbanding dengan satu. Dan saya rasa ini menunjukkan bahawa ini adalah sesuatu yang serius dan jurang ini sedang bertambah lagi dan menunjukkan bahawa lebih banyak perempuan masuk IPTA dan lebih banyak lelaki yang drop out daripada post-secondary education

Menurut Ong, isu tersebut bukan bermula di universiti awam, sebaliknya di sekolah menengah, pasca tingkatan tiga.

Bukankah Najib Pernah Minta UMNO Contohi Keberanian IS?

Media jangan beri ruang siar agenda IS – Khalid

KUALA LUMPUR: Pengamal media yang memberi ruang kepada anggota kumpulan militan IS untuk menyampaikan agenda mereka boleh dikenakan tindakan tegas, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

“Media yang ingin mencari kelainan berita dengan menyiarkan temu bual media bersama anggota Daesh warga Malaysia di sana (Syria) sebenarnya boleh menjejaskan keselamatan negara,” katanya pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Polis Negara di Pusat Latihan Polis, Jalan Semarak, hari ini.


Ini kerana tegasnya, media juga mempunyai tanggungjawab terhadap keselamatan negara dan ia perlu menjadi keutamaan mereka.

“Saya tidak kisah jika mahu temu bual (dengan Daesh) tetapi tidak perlu menyiarkannya kepada awam. Mana-mana media tempatan yang memberikan ruang kepada Daesh untuk menyalurkan agenda mereka akan diambil tindakan tegas,” beliau memberi amaran.

Khalid berkata demikian berikutan tindakan dua akhbar tempatan yang menyiarkan berita berhubung temu bual bersama anggota Daesh warga Malaysia di Syria, Muhammad Wanndy Mohamed Jedi@Abu Hamzah, baru-baru ini.

Dia juga memberi amaran kepada semua pengamal media lain agar tidak berbuat demikian kerana keselamatan negara adalah keutamaan.

Dalam perkembangan lain, Khalid berkata pihaknya terus memburu baki suspek serangan bom tangan di sebuah pusat hiburan di Puchong, baru-baru ini.

“Saya minta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung insiden itu agar tampil membantu pihak polis,” kata Khalid.

Setakat ini, polis menahan dua pekerja di sebuah kilang di Pelabuhan Klang yang disyaki melontar bom ke pusat hiburan itu serta seorang lagi suspek yang disyaki bersuhabat dalam serangan itu.