Jumaat, 1 Julai 2016

Sokong Guan Eng: Tiada demo, DAP rancang jelajah seluruh negara

Jelajah ceramah 'Sokong, Simpati dan Solidariti untuk Lim Guan Eng' mahu menjelaskan kepada rakyat dakwaan rasuah bertujuan menggugat kestabilan kerajaan Pulau Pinang
dap_prote_sprm_6001
KUALA LUMPUR: Tiada rancangan untuk menganjurkan tunjuk perasaan jalanan membantah dakwaan rasuah terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, kata DAP.
Keputusan itu diambil meskipun sokongan meluas rakyat Pulau Pinang yang berhimpun di luar ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada malam Guen Eng ditangkap.
“Saya nampak wanita Melayu berpelukan dan menangis. Saya nampak lelaki Melayu berkopiah berpelukan dan menangis. Tak pernah saya saksikan sesuatu seperti ini.
“Kita tak anjurkan perhimpunan itu. Mereka datang atas kehendak sendiri kerana mereka tahu kerajaan negeri ini kerajaan yang bersih. Mereka tahu bagaimana rasanya hidup ditadbir kerajaan bersih.
“Jadi, walaupun kami tak panggil mana-mana orang untuk turun ke jalanraya dan menunjuk perasaan, jangan pandang rendah kespontanan orang awam,” kata Guan Eng di ibu pejabat DAP Pusat hari ini.
Jawatankuasa Kerja Pusat DAP memutuskan untuk membentuk satu jawatankuasa kebangsaan untuk menganjurkan jelajah “Sokong, Simpati dan Solidariti untuk Lim Guan Eng” ke seluruh negara.
Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata jelajah itu mahu menjelaskan kepada rakyat dakwaan terhadapnya cubaan untuk menggugat kestabilan kerajaaan Pulau Pinang.

Cucuk sarang IS: Khalid enggan komen

Ketua Polis Negara berkata pihaknya mempunyai pandangan berbeza dalam menangani kumpulan pengganas IS.
igp.isPETALING JAYA: Pihak polis mempunyai cara dan pandangan tersendiri dalam menangani kumpulan pengganas IS, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Beliau mengulas kenyataan seorang pengkaji keganasan seperti dilaporkan FMT hari ini, yang bimbang cabaran Khalid kepada pejuang IS supaya pulang ke tanah air, boleh membangkitkan provokasi.
“Kita hormati pandangan dia tetapi kami ada pandangan kami,” katanya ringkas menerusi Whatsapp kepada FMT, hari ini.
Pensyarah kajian jenayah di Universiti Help, R Paneir Selvam, berkata pihak berkuasa perlu mengelak mengeluarkan kenyataan cuai, dan memberi contoh kenyataan Khalid yang mencabar anggota IS warga Malaysia di luar negara supaya pulang sekiranya berani.
“Ancaman kumpulan pengganas, terutamanya IS, tidak boleh diambil ringan. Mereka sanggup berbuat apa sahaja demi mencapai matlamat mereka,” kata Paneir yang merupakan pengerusi Persatuan Penyelidik Dasar dan Undang-Undang.
Ia susulan ugutan dari tiga pejuang IS warga Malaysia di Syria, yang mengancam menyerang Bukit Aman.

Muhyiddin masih lagi relevan dalam politik negara

Muhyiddin masih lagi relevan dalam politik negara
Aminolhuda (duduk,dua,kanan) bersama sebahagian pimpinan Amanah negeri pada sidang media berkenaan.
JOHOR BAHRU - Parti Amanah Negara (Amanah) Johor menganggap bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin masih relevan berada di dalam arena politik negara.
Pengerusinya, Aminolhuda Hassan berkata, pihaknya turut mengalu-alukan pemimpin berkenaan untuk menyertai Amanah atau Pakatan Harapan bagi menguatkan jentera pentadbiran pembangkang.
"Muhyiddin merupakan seorang pemimpin  yang baik dan berintegriti, malah beliau juga lantang bersuara dan bersungguh-sungguh dalam memperjuangkan nasib rakyat dari terus dimanipulasi kerajaan korupsi.
"Beliau juga merupakan seseorang yang berpengaruh malah mempunyai pengalaman yang luas mengenai situasi politik yang sedang berlaku," katanya pada sidang media di Kelab Akhbar Cina, di sini.
Aminolhuda berkata, pihaknya turut berpendapat bahawa Muhyiddin juga merupakan calon yang sesuai bagi memegang jawatan ketua pakatan harapan yang baharu memandangkan pengaruhnya yang besar di dalam negara.
"Muhyiddin disingkirkan oleh Umno bukan  disebabkan dia tidak menunjukkan potensi yang baik tetapi disebabkan keberaniannya mempersoal Najib mengenai isu IMDB.
"Dalam masa yang sama, situasi sekarang kami memerlukan pemimpin yang berada di lapangan kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu pemimpin kini sukar untuk berjuang kerana langkahnya terbatas.
"Perbincangan inj telah dilakukan bersama pihak Amanah Nasional dan mereka juga berpendapat bahawa usaha berkenaan merupakan salah satu langkah yang progresif yang boleh diambil bagi memperkuat jentera Pakatan Harapan," katanya.

Pas boleh menang di Kelantan PRU14 ...??

Pas
KOTA BHARU – Pas dijangka tidak akan menghadapi banyak masalah untuk terus memerintah di Kelantan, berpandukan keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang mana memperlihatkan Parti Amanah Negara (Amanah) gagal dapat sokongan kuat pengundi Melayu.
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN), Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, pengundi bukan Melayu yang menjadi penyumbang utama kepada undi calon Amanah di dua PRK berkenaan adalah sangat kecil di Kelantan.
“Jadi berdasarkan faktor ini dapat diandaikan bahawa Amanah tidak akan mampu memecahkan dengan signifikan undi Pas. Berdasarkan kecenderungan di Sungai Besar dan Kuala Kangsar juga, isu nasional seperti 1MDB tidak akan menjadi pertimbangan utama para pengundi berbanding isu tempatan.
“Pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir serta penggantungan Datuk Seri Shafie Apdal dari Umno juga tidak dijangka memberi kesan kepada perimbangan kuasa di Kelantan.
“Bagaimanapun, berbanding di Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang Pas bukan menjadi kerajaan negeri, pemimpin Umno dan Amanah mempunyai lambakan isu tempatan yang boleh digunakan ke atas Pas di Kelantan,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Jawapan Mahathir bila PM umum dana YKP dihentikan


Dr Mahathir

SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan beliau akan tetap bekerja di Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) walaupun kerajaan memutuskan untuk menghentikan segala bentuk sumbangan termasuk berhenti membayar gaji kakitangan kerajaan yang diberi untuknya.
Menurutnya, mana-mana penyokong YKP yang berasa takut ‘rapat’ dengannya kerana bimbang diganggu, mereka boleh berhenti menyokong institut itu.
“Kami perlu berhentikan penyelidikan yang dilakukan di perpustakaan dan arkib kami dan juga (hentikan) kempen kami untuk menjadi pembunuhan orang dan kemusnahan negara-negara melalui perang suatu jenayah.
“Tetapi, tak apa. Saya hanya mahu orang ramai tahu apa sebenarnya Yayasan Kepimpinan Perdana ini,” katanya melalui catatan di blognya, semalam.
Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan kerajaan akan menghentikan segala bentuk sumbangan sama ada peruntukan kewangan, penyelenggaraan mahupun kakitangan yang diberikan kepada YKP selepas mendapati YKP disalahgunakan sebagai pusat untuk menjatuhkan kerajaan secara tidak sah di sisi undang-undang dan Perlembagaan.
Sebelumnya, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun menggesa kerajaan supaya menarik balik peruntukan YKP yang diterajui Mahathir kerana bersekongkol dengan pembangkang untuk menjatuhkan perdana menteri.
Dalam catatan sama, Mahathir berkata, beliau sering ke pejabat meskipun telah bersara susulan banyak pihak datang bertemunya meminta pertolongan.
“Oleh kerana saya berada di dalam bangunan ini, macam-macam jenis orang datang berjumpa dengan saya, secara bersendirian atau berkumpulan. Apabila mereka tidak berpuas hati dengan kerajaan, mereka meminta pertolongan saya. Saya tidak pernah menutup pintu saya kepada sesiapa. Sebab itu selepas bersara saya masih pergi ke pejabat seolah-olah saya masih bekerja.

Syarikat kontroversi Lynas berhentikan pekerja warga tempatan


Papan tanda arah ke Lynas Malaysia Sdn Bhd.Papan tanda arah ke Lynas Malaysia Sdn Bhd.
Syarikat pemprosesan nadir bumi yang diselubungi kontroversi sejak awal beroperasi di negara ini, Lynas Malaysia Sdn Bhd kini berhadapan masalah apabila dilaporkan memberhentikan kakitangannya tanpa prosedur wajar.
Menerusi emelnya kepada Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh, Badan Perhubungan Umno Pahang, Kementerian Sumber Manusia dan Pejabat Perdana Menteri, seorang kakitangan syarikat terbabit kesal kerana aduan yang dikemukakan kepada Kementerian Sumber Manusia (KSM) tentang pemberhentian pekerja Lynas tidak dijawab.
"Mohon perhatian dan tindakan segera YB oleh kerana aduan kepada KSM seperti dilampiran sehingga kini tiada tindakan susulan.
"Bantulah kami warga Kuantan dan Pahang khususnya dan rakyat Malaysia amnya yang tertindas di tanah air sendiri oleh warga asing.
"Kami masih mempunyai anak isteri dan keluarga yang perlu ditanggung tatkala ekonomi merudum serta pasaran pekerjaan yang lembab, agak sukar memperoleh pekerjaan dengan segera.
"Maaf kerana terpaksa merahsiakan (fake) identiti atas faktor tertentu, namun saya merupakan salah seorang dari pekerja yang terlibat," kandungan emel itu dipetik.
Aduan kakitangan Lynas menerusi Sistem Pengurusan Aduan Awam didakwa tidak berjawabAduan kakitangan Lynas menerusi Sistem Pengurusan Aduan Awam didakwa tidak berjawab
Dalam laporan kepada KSM melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (Sispaa) bertarikh 21 Jun lalu, seorang kakitangan Lynas memohon siasatan terperinci dilakukan kementerian terhadap plan pemberhentian pekerja yang didakwa dilakukan secara tidak sah.
Ini membabitkan pemberhentian 24 jam tiga penyelia tempatan manakala semua pekerja bahagian makmal (lab) syarikat tersebut diberhentikan (dianggap kosong) dan perlu memohon semula jawatan dalam proses penstukturan semula.

Tempat duduk Muhyiddin di Dewan Rakyat berubah

Susulan dipecat daripada Umno, Muhyiddin mungkin diletakkan di blok sama dengan bekas menteri besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim iaitu blok wakil rakyat bebas.
Ismail-Mohamed_muhyiddin_600
TEMERLOH: Tempat duduk bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di dalam Dewan Rakyat akan dipindahkan ke kawasan blok bebas pada penggal persidangan Oktober ini ekoran pemecatannya daripada Umno.
Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamed Said berkata Muhyiddin dicadang diletakkan di blok sama dengan bekas menteri besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang merupakan ahli Parlimen Bandar Tun Razak.
Bagaimanapun keputusan pertukaran tempat duduk itu akan ditentukan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, katanya.
“Pada masa ini pembahagian kedudukan wakil rakyat di dalam Dewan Rakyat dibahagikan kepada tiga iaitu blok BN, blok pembangkang dan blok bebas.
“Kelazimannya mana-mana wakil rakyat yang keluar atau dipecat daripada sesuatu parti akan diletakkan di kawasan blok bebas,” katanya kepada pemberita pada majlis penutup tadarus Al-Quran bagi peserta lelaki kawasan Parlimen Kuala Krau di Masjid An-Nur di sini hari ini.
Turut hadir Adun Jenderak dan Naib Ketua Pergerakan Wanita Umno Pahang Senator Norehan Abu Bakar.
Ismail yang juga ahli Parlimen Kuala Krau berkata tempat duduk Ahli Parlimen Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal masih kekal memandangkan beliau hanya digantung daripada parti.
Baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pemecatan Muhyiddin dan bekas menteri besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Dr Mahathir daripada Umno berkuat kuasa serta merta kerana melanggar disiplin parti.

Zaid: Jika didakwa, ikat jamin Najib mungkin RM1 bilion

Walaupun perdana menteri kemungkinan besar tidak akan didakwa di mahkamah, Datuk Zaid Ibrahim membuat spekulasi berkaitan jumlah ikat jamin jika perkara itu benar-benar berlaku.
Beliau cuba membandingkan jumlah ikan jamin RM1 juta yang dikenakan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, yang dianggap amat tinggi.
Menjelaskan keadaan itu, Zaid berkata trend itu bermula dengan kes bekas menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo yang didakwa terlibat kesalahan melibatkan nilai beberapa juta ringgit.

“Walaupun mungkin tidak akan didakwa, Najib akan menarik ikat jamin, berdasar prinsip diguna pakai oleh mahkamah,” katanya sambil menyifatkan perkara itu “betul-betul gila”.

“Jumlah ikat jamin tidak patut bergantung kepada jumlah wang diambil oleh tertuduh,” katanya di Twitter.

Datuk Seri Najib Razak sudah berulang kali menafikan dakwaan salah guna dana awam untuk tujuan peribadi.
Anggota parlimen Pekan sebaliknya mendakwa terdapat konspirasi untuk menjatuhkannya.

Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali juga sudah membersihkannya daripada sebarang salah laku.
Bagaimanapun ia tidak mampu memadamkan serangan berterusan dalam kes kemasukan wang berbilion ringgit ke dalam akaun peribadinya.

Sementara itu, dalam kes Lim, Zahid berkata jumlah 100,000 sudah cukup untuk ikat jamin Lim.

“Ia hanya untuk pastikan dia hadir mahkamah. Lim sebagai penyandang ketua menteri sudah tentu akan hadir perbicaraan.

“Beliau tidak akan lari ke mana-mana,” katanya.

Lim semalam didakwa bawah dua pertuduhan di Mahkamah Tinggi George Town bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Pertuduhan itu dibuat susulan kelulusannya terhadap permohonan Magnificent Emblem Sdn Bhd untuk menukar sebidang tanah daripada status pertanian kepada perumahan.
Beliau juga berdepan kes pembelian banglo daripada ahli perniagaan Phang Li Koon, bawah harga pasaran RM4.27 juta.
DAP semalam mencairkan dana mereka untuk membayar ikat jamin Lim.
Mereka juga berjaya mengumpul lebih RM1 juta tidak sampai 24 jam kempen kutipan dana bagi menampung kos ikat jamin yang dimulakan petang semalam.

Dr M senaraikan bagaimana PM pengaruhi siasatan 1MDB

Tun Dr Mahathir Mohamad menyenaraikan kuasa besar Datuk Seri Najib Razak yang mempengaruhi siasatan terhadap 1MDB dan kemasukan wang RM2.6 bilion ke dalam akaun perdana menteri.
Mahathir, bersama bekas anggota Umno Khairuddin Abu Hassan dan Anina Saadudin, berbuat demikian sebagai balasan terhadap pembelaan Najib dalam saman pelanggaran tanggungjawab fiduciari dan misfeasans dalam kerajaan.
Sebagai contoh, mereka menyatakan bagaimana perdana menteri mempunyai prerogatif menasihatkan Yang di-Pertuan Agong dalam pelantikan dan pengguguran anggota kabinet.

Justeru, perdana menteri boleh mengawal dan menyalah guna kedudukan untuk mempengaruhi menteri, sekali gus melemahkan pelbagai institusi terlibat dalam siasatan 1MDB dan dana RM2.6 bilion.

Najib menafikan beliau mempengaruhi Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali.
Bagaimanapun, Mahathir, Khairuddin dan Ainina berhujah, Najib mempunyai kuasa prerogatif untuk melantik dan memberi cadangan kepada agong berhubung pelantikan ke jawatan itu.

Najib, justeru itu, dikatakan berada dalam kedudukan dapat mengawal dan menggunakan kedudukan untuk mempengaruhi peguam negara supaya bertindak terhadap institusi yang menyiasat dakwaan skandal 1MDB.

Tak usah taksub sangat dengan ahli politik

Ketaksuban terhadap pemimpin dalam dunia politik diberi nama baharu iaitu, 'solidariti'.
all-party_bn_pakatan_600
Ketika seorang rakyat biasa kena saman dengan syarikat konglomerat atas sebab remeh, bila seorang lelaki yang hilang anggota badan dan pekerjaan menjadi bankrap dan nasib keluarganya tidak terbela, apabila seorang wanita fakir miskin yang curi makanan di pasar raya didenda beribu, tidak ada orang yang hirau (mungkin ada kalau kisahnya jadi viral).
Tetapi apabila seorang pemimpin, lebih-lebih lagi pemimpin pujaan anda disaman, berlumba-lumba anda wujudkan akaun di laman sosial mengutip derma, kononnya untuk menunjukkan solidariti.
Pemimpin anda sudah pun miliki berpuluh ribu, berjuta, mungkin berbilion wang ringgit dalam sakunya, anda pula atas nama solidariti sanggup tampung hukuman denda, saman atau perbelanjaannya.
Apakah namanya ini?
Taksub?
Oh tidak, mereka ada nama lain, namanya SOLIDARITI!
Menurut kamus dalam talian, solidariti bermaksud perpaduan atau persepakatan perjanjian di antara mereka yang mempunyai minat, gol, objektif dan fokus yang sama. Demi solidariti (di mana Malaysia lazimnya dihubungkaitkan dengan pemimpin), rakyat diminta bersatu dan menggerakkan sebuah usaha demi kebaikan dan manfaat pemimpin tersebut. Dalam erti kata lain, tanda sokongan tidak berbelah bahagi, tutup mata pun boleh!
Perkataan yang sama, SOLIDARITI digunakan, akhir-akhir ini dalam pelbagai perkara bukan sekadar menyokong secara moral dan rohaniah tetapi kewangan.
Saya pun pelik, apa sebenarnya yang cuba dicapai dengan mengumpul RM10, RM50 ataupun RM100 seorang demi mencukupkan wang yang jelas sepatutnya dibayar oleh tertuduh atau pihak yang bertanggungjawab.
Terlalu banyak kutipan seumpamanya dilakukan dan mereka yang dibantu bukanlah miskin mana pun. Malah mereka pernah menang berjuta-juta saman dan bergaji berbelas ribu ringgit, ini tidak termasuk komisen dan upah lain yang diperoleh atas tiket jawatan yang diduduki.
Saya kasihan bila ada pak cik dan mak cik yang hilang kerja atau hilang anggota badan akibat kemalangan, hilang pendapatan, terpaksa berjuang pagi dan malam untuk menyara hidup dan anak langsung tidak diendahkan masyarakat. Kalau nak keluar duit seringgit dua untuk mereka pun, fikir sepuluh kali, akhirnya tak jadi. Tetapi lain pula apabila melibatkan pemimpin ‘pujaan’ yang kaya-raya.
Ketaksuban kita membuak-buak bila mahu ‘sponsor’ orang kaya tetapi bukan mereka yang benar-benar perlukan.

Demo anti-Israel di KL, PAS tidak hadir

Perarakan sempena Hari Al-Quds yang disambut pada Jumaat terakhir setiap Ramadan merupakan idea pemimpin revolusi Iran pada tahun 1980-an.
palastinprotes
KUALA LUMPUR: Beberapa pertubuhan Islam hari ini berhimpun di hadapan kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Ampang hari ini sempena Hari Antarabangsa Al-Quds, yang diadakan bagi menyatakan solidariti bersama rakyat Palestin setiap Jumaat terakhir Ramadan.
Turut hadir ialah Presiden Amanah Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR Tian Chua dan aktivis Hishamuddin Rais.
Namun tidak seperti tahun-tahun sebelumnya, kelibat penyokong dan pemimpin PAS, yang sering mengadakan demonstrasi anti-Zionis, tidak kelihatan pada acara hari ini.
Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) yang merupakan salah satu badan penganjur, pihaknya memberikan hebahan dan jemputan terbuka berhubung perarakan hari ini.
“Kami buat hebahan dan menganggap semua sudah dijemput. Kami tidak boleh menghantar jemputan khusus kepada setiap badan. Lagipun memang umum mengetahui hari ini adalah sambutan Al-Quds,” kata Pengerusi Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid.
palastinprotes1
Ditanya mengapa PAS tidak menyahut jemputan itu, Azmi sekadar berkata: “Itu kena tanya mereka sendiri.”
Perarakan disertai lebih 200 hadirin dan bermula dari Masjid Tabung Haji, sebaik sahaja selesai solat Jumaat kira-kira jam 2.30 petang.
Sebuah memorandum diserahkan oleh Azmi dan Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Asia Tenggara, Abdul Ghani Samsudin, kepada kedutaan AS.
‘Semua mazhab perlu bersatu’
Hari Al-Quds, merujuk Masjid Quds di Baitul Maqdis, Palestin, diadakan pada Jumaat terakhir setiap Ramadan dan diasaskan pemimpin revolusi Islam Iran, Ayatullah Khomeini.

Panas terik Ramadan tidak luntur semangat peserta Himpunan Al-Quds


Presiden Mapim Azmi Abdul Hamid berucap di hadapan ratusan demonstran sebelum masuk ke kedutaan Amerika.Presiden Mapim Azmi Abdul Hamid berucap di hadapan ratusan demonstran sebelum masuk ke kedutaan Amerika.
Panas tengahari bulan Ramadan tidak melunturkan semangat ratusan umat Islam untuk berdemonstrasi menunjukkan solidariti dengan rakyat Palestin di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.
Himpunan Solidariti Selamatkan Al-Quds itu berlangsung seusai solat Jumaat.
Para demonstran berarak dari Bangunan Tabung Haji sambil melaungkan slogan-slogan menyokong perjuangan rakyat Palestin dan mengecam Israel dan sekutunya.
Program anjuran Majlis Perunding Islam Malaysia (Mapim) itu turut disertai Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) yang dipengerusikan Timbalan Penasihat Umum Amanah Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin.
Ustaz Abdul Ghani dan Presiden Mapim, Azmi Abdul Hamid turut berucap sebelum dibenarkan masuk ke Kedutaan Amerika Syarikat bagi menyerahkan memorandum.
Wakil-wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bernaung di bawah Mapim turut berucap di hadapan bangunan kedutaan.
Sejak beberapa bulan lalu, rejim Israel semakin agresif merempuh masuk kawasan Masjid Al-Aqsa dan sengaja mencabar kesabaran umat Islam apabila cuba menghalang penduduk Palestin masuk ke masjid pada bulan Ramadan ini.
Berhimpun di hadapan Kedutaan Amerika menunjukkan solidariti bersama umat Islam Palestin.Berhimpun di hadapan Kedutaan Amerika menunjukkan solidariti bersama umat Islam Palestin.
Orang ramai berarak dari Bangunan Tabung Haji menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat.Orang ramai berarak dari Bangunan Tabung Haji menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat.
Setia mendengar ucapan di bawah panas terik matahari.Setia mendengar ucapan di bawah panas terik matahari.

Kerajaan perlu beri sebab naik turun harga minyak


Kaedah apungan terurus harga minyak di negara ini perlu dijelaskan kepada rakyatKaedah apungan terurus harga minyak di negara ini perlu dijelaskan kepada rakyat
Kerajaan disaran membentangkan maklumat terperinci setiap kali berlakunya kenaikan atau penurunan harga petrol melalui apungan terurus setiap bulan bagi membuktikan kebertanggungjawaban dan ketelusan mereka.
Muhammad Shaani AbdullahMuhammad Shaani AbdullahAhli lembaga pemegang amanah Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) Muhammad Sa’ani Abdullah berkata, kegagalan kerajaan berbuat demikian menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat yang berterusan.
“Kerajaan perlu kaji semula kenaikan atau penurunan harga mengikut sistem apungan yang diputuskan setiap bulan. Tetapi sehingga kini kerajaan tidak memberi satu kertas yang menjelaskan kenapa harga minyak naik dan turun. Itu perlu ada dan ini adalah satu cara untuk mendidik rakyat tentang tindakan dan keputusan kerajaan.
“Kalau kita cerita tentang kebertanggungjawaban dan ketelusan penjelasan ini harus disertakan bila harga dikaji semula. Kalau ini dijelaskan persoalan wajar atau tidak kenaikan harga minyak boleh difahami rakyat,” katanya kepada Malaysia Dateline.
Harga runcit petrol RON95 dan RON97 masing-masing meningkat sebanyak 5 sen seliter berkuat kuasa tengah malam tadi.
Harga baru RON95 akan menjadi RM1.75 seliter manakala RON97 akan dijual pada harga RM2.10 seliter.
Bagi diesel pula, harga barunya adalah RM1.60.
Dalam pada itu, Sha’ani menyeru rakyat agar menjadi warganegara yang lebih peka dengan segala salah laku yang berlaku membabitkan pemimpin negara.
Tanpa menolak kewajaran rakyat mempersoal tindakan kerajaan menaikkan harga petrol, beliau berkata rakyat juga harus mempersoal rasuah dan salahguna kuasa membabitkan pemimpin negara.
“Memanglah harga minyak naik satu perkara yang membebankan rakyat tetapi kenapa jumlah lain yang lebih banyak kita tak persoal?
“Kes 1MDB, (derma) RM2.6 bilion misalnya kita tak persoal. Dari segi kenaikan harga minyak perlu soal tapi perlu juga bertindak sebagai warganegara yang persoal perkara lain seperti pembaziran, penyalahgunaaan kuasa dalam peruntukan atau perbelanjaan kerajaan, rasuah dan sebagainya. Kita tidak harus berdiam diri,” tegasnya.
Sementara itu beliau mengingatkan para peniaga agar tidak menaikkan harga barang menggunakan alasan kenaikan harga petrol.
Menurut beliau, pengguna perlu membuat aduan kepada pihak berwajib jika berlakunya kenaikan harga barang pada musim perayaan ini.

Tabung derma awam jamin Guan Eng lepasi RM1 juta, ditutup serta-merta


Program Berjalan Bersama Lim Guan Eng pagi Ahad ini.Program Berjalan Bersama Lim Guan Eng pagi Ahad ini.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow 2.30 petang tadi mengumumkan kempen kutipan derma RM1 juta wang jaminan untuk Ketua Menteri Lim Guan Eng dihentikan serta-merta.
Kon Yeow yang juga Pengerusi DAP Pulau Pinang berkata, pihaknya menerima sebanyak RM1,009,000 sejak kempen derma awam itu dilancarkan dalam tempoh 6.00 petang semalam hingga 2.00 petang tadi.
"Dalam tempoh 21 jam sasaran kutipan dicapai, menyamai RM51,000 bagi tiap-tiap jam.
"Saya ingin berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana bukan orang Pulau Pinang sahaja yang melakukan pengorbanan ini demi bersama-sama Saudara Lim Guan Eng menentang rasuah di tanah air ini.
"Kita (DAP Pulau Pinang) boleh umum hentikan kempen ini kerana derma sudah capai sasaran," ujar Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Padang Kota kepada pemberita di Wisma DAP dekat Jalan Rangoon.
Hadir sama Exco Pembangunan Pelancongan, Danny Law Heng Kiang yang juga Adun Batu Lanchang, Adun Air Itam merangkap Setiausaha Politik Ketua Menteri Wong Hon Wai, Adun Sungai Pinang Lim Siew Khim, Adun Jawi Soon Lip Chee dan Setiausaha DAP Negeri, Lim Hui Ying.
Pada sidang media sama, Hon Wai turut mengumumkan penganjuran program "Berjalan Bersama-sama Lim Guan Eng" dari Lebuh Pantai ke Beach Street pada Ahad, 3 Julai mulai jam 7.30 pagi.
Pada jam 10 pagi hari yang sama, katanya Majlis Penerangan Ketua Menteri Bersama Rakyat akan berlangsung di Dewan Sri Pinang.
"Mereka yang ingin menyertai Gerakan Harapan Bersama Ketua Menteri pada Ahad ini disarankan memakai pakaian warna cerah atau warna lembut sebagai tanda solidariti," ujar Hon Wai.

Kempen derma DAP P Pinang capai sasaran RM1j tak sampai 24 jam.

DAP Pulau Pinang mengumumkan kempen mengumpul dana perpaduan yang dilancarkan untuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng telah dihentikan.
Pengerusi DAP negeri itu, Chow Kon Yeow berkata, pihaknya telah mencapai sasaran RM1 juta sejak kempen tersebut dilancarkan sekitar jam 5 petang semalam.
"Kami telah mengumpul RM1,009,000 setakat jam 2 petang," kata Chow pada sidang akhbar, hari ini.
DAP Pulau Pinang telah melancarkan kempen mengumpul derma selepas Setiausaha Agung DAP itu ditahan dan didakwa atas dua tuduhan rasuah di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, semalam.
Sebelum ini, parti itu telah mencairkan dana sendiri bagi membayar wang jaminan Lim.
Semalam, Lim yang mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan atas kedua-dua pertuduhan telah dibenarkan ikat jamin pada RM1 juta dengan seorang penjamin.
Mahkamah juga tidak memerintahkan Lim menyerahkan pasportnya tetapi beliau perlu memaklumkan kepada mahkamah dan Jabatan Peguam Negara, dua hari sebelum ke luar negara.
Mahkamah Tinggi menetapkan 22 September depan sebagai pengurusan kes.

DAP: National support committee being set up

Lim tersentuh Melayu, India, Cina yang 'luar biasa' beri sokongan

'Mengapa 118,774 nama pengundi dipindahkan DUN, Parlimen secara senyap?'

SPR tak nak jumpa sebab sibuk, kata Nurul Izzah

Insiden kecoh Bersih dihalang masuk bangunan SPR

IPIC sangkal 1MDB, kata tidak jamin 'dana unit' di Kepulauan Cayman

International Petroleum Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi menafikan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS menjadi penjamin 'unit dana' 1MDB dalam dana berdaftar Kepulauan Cayman, menurut laporan oleh Wall Street Journal (WSJ).
Ini berlaku setelah juruaudit 1MDB memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bahawa ia telah meneliti pelaburan Cayman dan berpuas hati dengan jaminan yang didakwa oleh Aabar dari Abu Dhabi itu.
"Unit dana" yang dilaburkan oleh anak syarikat 1MDB berpangkalan di Singapura, Brazen Sky Limited sebelum ini telah menimbulkan kontroversi selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak yang juga menteri kewangan memberitahu Parlimen bahawa ia disimpan dalam bentuk wang tunai dolar Amerika.
Ia kemudian mendedahkan tidak ada tunai yang terbabit tetapi 'unit dana', dengan 1MDB dan Ketua Eksekutif Kumpulan itu, Arul Kanda bertanggungjawab atas 'kesilapan' itu.
Dalam perkembangan terkini, IPIC dalam laporan kewangan 2015 berkata: "1MDB telah membayangkan kewujudan jaminan kira-kira AS$940 juta yang disediakan oleh Aabar berkenaan dengan unit dana dalam dana bardaftar Kepulauan Cayman yang dimiliki oleh anak syarikat 1MDB, Brazen Sky dan jaminan lanjut daripada Aabar BVI berkenaan dana pelaburan yang dikendalikan oleh pelbagai pihak ketiga dan pengurus dana berjumlah kira-kira AS$1.5 bilion.
"Kedua-dua IPIC dan Aabar mengesahkan tidak ada sebarang rekod mengenai apa jua jaminan yang disediakan oleh Aabar dan oleh itu, tiada pendedahan bagi jaminan kewangan perlu dibuat dalam penyata kewangan disatukan dan seterusnya mengesahkan bahawa kedua IPIC atau Aabar menerima apa-apa bayaran, aset atau unit dana dari Brazen Sky," tambahnya.
Laporan kewangan telah difailkan kepada Bursa Saham London, semalam.
WSJ berkata, jaminan itu adalah penting kerana ia menjadi asas bagi penilaian oleh juruaudit yang didakwa IPIC sebagai tidak wujud.
Malaysiakini melalui menghantar e-mel kepada 1MDB untuk memberi maklum balas terhadap artikel terbaru WSJ itu.

Rafidah: Umno mengalami "Umno-exit"

KUALA LUMPUR: Umno tidak boleh hanya bersandarkan kapada sentimen perjuangan lama kerana suasana politik, sosial dan ekonomi memerlukan strategi serta penekanan yang berbeza.

Bekas Ketua Wanita Umno, Rafidah Aziz berkata, jika United Kingdom melalui peristiwa "Brexit" nya, dengan referendum untuk keluar dari Kesatuan Eropah, Umno mengalami "Umno-exit" .

Sama ada penyingkiran beberapa pemimpin Umno atau ada yang sendiri meninggalkan parti, katanya.

"Umno dalam setengah abad yang lalu , telah mengalami pelbagai peristiwa dan gegaran. Setiap peristiwa secara berterusan telah menghakis kekuatan dan ketahanan parti ,terutama dengan semakin ramai anak muda yang tidak kenal dengan perjuangan Umno masa lalu," tambahnya

Rafidah menambah, sekarang nyata sudah berlaku "perperangan terbuka" dengan kata-kata kesat dikeluarkan.

Dendam sudah menjadi asas dengan setiap pemimpin mencuba sedaya upaya untuk menujukkan pemimpin yang satu lagi betul-betul huduh dan buruk, katanya.

"Masing-masing menconteng arang ke muka antara satu dengan yang lain, hingga setiap yang terlibat nampak begitu huduh dan buruk kepada awam," tambah eliau.

Menuurt Rafidah, pasti ramai yang beranggapan bahawa tiada seorang pun pemimpin " yang betul " dan mengaggap "semuanya tak bolih pakai."

Ini kerana pemimpin sendiri mencacai dan memburuk-burukan sesama sendiri, katanya.

Adakah ini matlamat perbalahan antara pemimpin dalam Umno dan mengapa dibiar dendam dan sakit hati menjadi pendorong tindakan?

"Umno sudah pernah diharamkan. Orang Umno telah menubuhkan parti politik sendiri dan menentang Umno.

"Mengapa dibiarkan permusuhan menular dalam parti sehingga kawan jadi lawan dan lawan dibawa tidur sebantal?

"Tidakkah kita belajar dari masa lepas, dari peristiwa pahit yang telah banyak menjejaskan parti," kata Rafidah lagi.

Sokong Pecat MP Pagoh – Umno Johor Kerajaan Boneka Najib dan Rosmah


Kenyataan Menteri Besar Johor, mewakili Umno Johor yang menyokong sepenuhnya pemecatan bekas Timbalan Perdana Menteri yang juga Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin membuktikan bahawa pengaruh Najib Tun Razak semakin mencengkam Johor.
Malah, Setiausaha Badan Perhubungan Umno Johor yang juga Exco Datuk Md Jais Sarday mendakwa bahawa tidak terdapat rasa tidak puas hati di kalangan ketua-ketua cawangan Umno di Johor berhubung perkara itu.
najib-umno2Ini jelas satu petanda bahawa suara rakyat akar umbi di Pagoh telah diabaikan apabila beliau hanya mengambil kira suara ahli parti dalam isu tersebut.
Sokongan Umno Johor atas pemecatan TSMY ini melenyapkan sama sekali slogan ‘Progresif’ yang diwar-warkan selama ini. Malah keputusan ini sebenarnya menguntungkan kita dan ini akan mencerahkan lagi peluang penentang pentadbiran Najib untuk bersatu dengan rakyat Bangsa Johor dalam menentang salahguna kuasa Najib Tun Razak berkaitan skandal kewangan terbesar dirantau asia.
Adalah mudah kita mengukur bahawa segala slogan-slogan indah oleh Menteri Besar Johor hanyalah untuk mengumpul sokongan buat Perdana Menteri yang penuh dengan skandal itu.
Secara tidak langsung bermakna beliau:
1. Bersetuju dengan Najib bahawa Gst tidak membebankan rakyat.
2. Bersetuju dengan ‘Politik Dedak’ – Cash is King
3. Bersetuju dengan salahguna kuasa Najib Tun Razak, bahawa tidak wujud skandal 1MDB.
4. Bersetuju bahawa Rosmah Mansur sesuka hati menggunakan harta rakyat untuk tujuan peribadi
5. Bersetuju agar Najib mengekalkan kuasanya sebagai Perdana Menteri
Fakta-fakta ini menjadikan kerajaan BN Johor sebagai kerajaan boneka Najib dan Rosmah. Ini melengkapkan asas-asas perjuangan Bangsa Johor untuk menolak kerajaan boneka ini.

“BN hanya mahu penjarakan saya, tiada kena mengena dengan Taman Manggis” - LGE


Apabila Barisan Nasional (BN) dan Menterinya melancarkan “pendedahan” secara besar- besaran terhadap apa yang kononnya skandal rasuah saya kerana membeli rumah banglo dengan harga yang murah, mereka mengaitkannya dengan penjualan tanah kerajaan di Taman Manggis seluas 1 ekar untuk projek hospital.
Mereka mendakwa bahawa tanah tersebut adalah untuk golongan miskin. Walaupun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah banyak kali mengulang bahawa Kerajaan Negeri Barisan Nasional (BN) sebelum ini yang ingin membangunkan tanah Taman Manggis secara komersial.
c04308b0-87a0-4035-af8e-8eff988370bfIa sebenarnya tiada kaitan dengan pembelian rumah banglo saya kerana tanah Taman Manggis telah dijual kepada pembida tertinggi melalui tender terbuka yang kompetitif, BN masih meneruskan konspirasi dan serangan politik mereka.
Kedua-dua tuduhan rasuah terhadap saya akhirnya mendedahkan bahawa konspirasi politik Barisan Nasional (BN) dan pemimpinnya, terutama Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan yang bukan sahaja pengecut dan pembohong, tetapi juga munafik.
Tiada sebarang tuduhan rasuah ke atas saya berhubung dengan Taman Manggis. Walaupun cuba untuk memperbesarkan dan mengugut supaya berdebat secara terbuka oleh Abdul Rahman yang akhirnya pengecut untuk melakukannya, tiada langsung hasil siasatan tanah Taman Manggis yang sekaligus membuktikan pembohongan BN.
Sebaliknya, saya didakwa untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud dan sama sekali tidak melibatkan penjualan tanah Taman Maggis kepada KLIDC.
Saya berdepan dengan seluruh jentera Kerajaan Persekutuan BN yang mahu memenjarakan saya selama 20 tahun untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud kerana meluluskan pengezonan semula sebidang tanah di Balik Pulau daripada tanah pertanian kepada tanah perumahan yang mana ia masih kekal sebagai tanah pertanian kerana Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) telah menolak pengezonan semula kepada tanah perumahan dan tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian.
Apakah rasuah atau faedah kepada pemilik tanah, Magnificent Emblem Sdn Bhd (MESB) apabila tiada sebarang faedah kerana tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian?

Bagaimana dengan skandal 1MDB, soal Bersih 2.0


KUALA LUMPUR, 1 JUL: Bersih 2.0 menyifatkan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng semalam sebagai satu pendakwaan terpilih, justeru tidak menonjolkan integriti yang sepatutnya dipegang teguh oleh SPRM.
Dalam satu kenyataan, organisasi itu berkata bahawa cara siasatan terhadap Setiausaha Agung DAP dan penahanan beliau adalah jauh lebih drastik daripada kes-kes lain, termasuk skandal 1MDB dan pemindahan wang RM2.67 bilion ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
penahanan guan eng“Siasatan ke ke atas kes-kes berkenaan masih belum selesai walaupun sudah lebih dari dua tahun,” kata Bersih 2.0 dalam satu kenyataan semalam.
Malah, kumpulan pemerhati pilihan raya itu mendakwa, penahanan Guan Eng dan kehadiran polis yang “menakut-nakutkan dan berat” di Komtar semalam adalah tidak wajar memandangkan beliau telah memberi kerjasama penuh sepanjang siasatan SPRM ke atasnya.
“Kami turut mempunyai kebimbangan serius terhadap penangkapan ahli perniagaan, Phang Li Koon.
“SPRM boleh sahaja mengeluarkan perintah untuk Ketua Menteri dan Phang untuk hadir di mahkamah tanpa perlu menahan mereka sedemikian rupa,” jelasnya.
Pada masa sama, Bersih 2.0 menggesa badan kehakiman memaparkan kebebasan dan integriti penuh semasa berurusan dengan kes tersebut agar keadilan dapat diperolehi oleh semua pihak.
“Kenyataan dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan bahawa penahanan Guan Eng itu menunjukkan DAP tidak bersih adalah tidak relevan memandangkan beliau telah menilai kes itu secara individu sebelum ia dibicarakan,” katanya.
Guan Eng mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini dengan jaminan berjumlah RM1 juta setelah didakwa di bawah Seksyen 23 Akta SPRM yang dibaca bersama Seksyen 165 Kanun Keseksaan.
Mahkamah menetapkan 23 September depan untuk pengurusan kes.

Bilqis si ‘gadis belon kuning’ bebas tuduhan

Beliau didakwa atas kesalahan “berkelakuan menghina” kerana membaling belon kuning dan denda maksimum bagi tuduhan itu ialah RM100.
bilqiscourt1
KUALA LUMPUR: Penari Bilqis Hijjas dibebaskan daripada tuduhan menjatuhkan beberapa belon di pusat beli-belah tahun lalu.
Majistret Mohd Faizal Ismail dalam keputusannya berkata pihak pendakwaan gagal membuktikan dakwaan terhadap Bilqis, yang juga anak kepada arkitek terkenal Hijjas Kasturi, mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.
“Bukti pengadu tidak boleh dipercayai ketika mendakwa dirinya dihina. Beliau hanya menjalankan tugasnya sebagai polis bantuan untuk memastikan keamanan di pusat beli-belah itu,” katanya.
Majistret berkata saksi daripada penganjur program kesenian itu juga tidak sedar mengenai kejadian belon jatuh berkenaan sehingga diberitahu.
“Kalau dia sendiri tahu mengenai kejadian itu dan melaporkannya kepada pihak berkuasa, maka mahkamah boleh mengatakan sikap tertuduh itu menghina kerana ia disasarkan kepadanya.”
Dalam keputusannya, Faizal berkata pegawai penyiasat dalam keterangannya kepada mahkamah yang menyatakan Bilqis ‘biadap’, itu hanya pendapatnya sendiri.
Beliau juga meneliti hansard dan mendapati ketika rang undang-undang Kesalahan Kecil dibahaskan, ia tidak secara khusus menyatakan apa niat Seksyen 14 dijadikan undang-undang.

JANGAN2 SELEPAS INI, KLCC DAN PUTRAJAYA PUN NAJIB KATA BUKAN IDEA TUN M JUGA!!

Tak tahu apa yang ada dalam fikiran Najib Razak atau bagaimana beliau berfikir sehingga terkeluar kata-kata daripada mulutnya bahawa Tun Mahathir Mohamad selama 22 tahun menjadi Perdana Menteri telah gagal membangunkan pengangkutan awam dalam negara.

Ini adalah kali kedua Najib mengaitkan Tun Mahathir dalam ucapan rasminya  di mana sebelum ini turut mengatakan Proton mengalami campurtangan politik sehinggalah apabila bekas Perdana Menteri itu mengundurkan diri sebagai pengerusi, ia dianggap sebagai pengakhiran segala-galanya.

Dalam kes Proton, ia kemudian dijawab oleh Rafidah Aziz bahawa ketika era Tun Mahathir, ia bukanlah campurtangan politik, sebaliknya adalah canpurtangan kerajaan untuk memastikan kereta nasional itu sentiasa berkembang.

Najib tentu tahu, beliau adakah menteri ketika itu, demikian kata Rafidah.

Dalam kes pengangkutan awam pula, tidakkah Najib sedar bahawa LRT, Monorail, ERL, keretapi laju, bas yang lebih teratur dan sebahagian yang lain sudah dilaksanakan sejak zaman Tun Mahathir lagi dan beliau hanya menambah beberapa jajaran laluan, sama ada melalui MRT atau LRT sahaja?
Yang tidak melakukan apa-apa kepada sistem pengangkutan awam ialah Tun Abdullah Badawi.

Apakah Najib fikir dengan memperkenalkan MRT dan menambah beberapa laluan LRT sejak 2009 lalu, bermakna semua sistem pengangkutan awam negara ini adalah idea serta perancangannya seorang sahaja?

'Mungkin P Pinang kekal di tangan DAP, tapi tak ke Putrajaya'

Pendakwaan ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng semalam tidak hanya menjebakkan DAP ke kancah krisis politik malah turut memberi kesan kepada pembangkang dalam pilihan raya umum akan datang.
Ini kerana, Setiausaha Agung DAP itu, berdepan risiko hilang kelayakan sebagai ketua menteri dan ahli dewan undangan negeri serta tidak dapat memimpin parti itu dalam pilihan raya akan datang jika beliau disabitkan dengan kesalahan itu, ujar beberapa penganalisis politik kepada Malaysiakini.
Ia akan menambah kesulitan buat pembangkang berikutan perpecahan dalam Pakatan Rakyat pada tahun lepas serta pemenjaraan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata mereka.
"Jika Guan Eng tidak boleh bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun, ia secara langsung akan memberi kesan kepada beliau dan partinya kerana tidak boleh memegang jawatan dalam kerajaan mahupun parti," kata pengulas politik, Tang Ah Chai.
DAP perlu melakukan peralihan kepimpinan dan penyusunan semula kuasa lebih awal daripada perancangan yang boleh dianggap satu tamparan berat untuk parti kerana Lim adalah pemimpin berkarisma, katanya.
"Anda hanya akan berasa rugi dalam parti dan pembangkang setelah pemimpin itu tiada lagi. Sama seperti Anwar, kita hanya sedar beliau  boleh menyatukan pembangkang selepas beliau dipenjarakan," ujarnya.

‘Tak salah cuma tak wajar Apandi masuk kes Guan Eng’

Mengapa Apandi begitu tertarik dengan kes Guan Eng hingga perlu turun padang dan ketuai pendakwaan, tanya peguam.
eric-paulsen-1
PETALING JAYA: Tidak salah Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengetuai pendakwaan terhadap Lim Guan Eng, kata peguam.
Bagaimanapun, ia amalan tidak digalakkan terutama melibatkan kes berprofil tinggi yang terpalit dengan tuduhan ianya bermotif politik.
Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty (LFL) Eric Paulsen menjelaskan Apandi bukan sahaja seorang pendakwaraya tetapi juga penasihat undang-undang kepada kerajaan.
“Jadi dengan mengetuai pendakwaan untuk mensabitkan seorang pemimpin pembangkang, Apandi mengundang persepsi negatif dari orang awam terhadapnya selaku peguam kanan negara, dan terhadap pejabatnya.
“Seperti yang kita tahu, jawatan peguam negara adalah atas budi bicara perdana menteri.
“Malah pembabitan beliau dalam kes Guan Eng makin kontroversi lantaran kaitannya dengan Umno yang pernah disertainya.”
Beliau menambah, pejabat pendakwaraya perlu bebas daripada sebarang skandal dan dakwaan prejudis atau ketidakadilan.
“Terutamanya iklim politik negara ketika ini, di mana keyakinan orang awam terhadap sistem keadilan terhakis susulan tindakan demi tindakan undang-undang terhadap pembangkang,” katanya kepada FMT.
Beliau menambah, beberapa orang yang dikaitkan dengan Umno, seperti Datuk Ibrahim Ali, Datuk Jamal Yunos, Ali Tinju dan ramai lagi tidak diheret ke mahkamah.
Peguam Syahredzan Johan bersependapat, dan mempersoalkan mengapa Apandi begitu tertarik dengan kes Guan Eng hingga perlu turun padang dan ketuai pendakwaan.
Oleh kerana Apandi menentukan sama ada Lim diheret ke mahkamah atau tidak, beliau sewajarnya beri kes ini kepada orang lain.
“Bukan tidak ada pendakwaraya kanan yang boleh jalankan tugas itu,” katanya ketika dihubungi FMT.
“Perlu ada jarak antara orang yang menentukan patutkah seseorang itu didakwa, dengan seseorang yang melaksanakan pendakwaan itu.”

Tindakan SPRM menangkap Lim Guan Eng mengaibkan


Wan Anwar Wan IbrahimWan Anwar Wan IbrahimBiro Undang-undang Parti Amanah Negara (Kanun) menyelar cara tangkapan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Melaysia (SPRM) ke atas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang didakwa bertujuan mengaibkan pemimpin DAP itu.
i
Timbalan Pengerusi Kanun Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, SPRM boleh bertindak dengan lebih berhemah seperti menghubungi Lim dan memberitahu tarikh kehadiran ke mahkamah seperti yang lazim dilakukan ke atas tertuduh lain, tanpa perlu menghantar anggota yang ramai untuk menangkap Lim di pejabatnya.

“Kanun mendapati sepanjang tempoh siasatan itu dibuat Lim Guan Eng telah memberikan kerjasama yang baik kepada SPRM. Malah, beliau juga telah membuka pintu rumahnya untuk SPRM membuat lawatan.

“Oleh itu, Kanun tidak nampak Lim Guan Eng akan melarikan diri atau tidak hadir jika dipanggil untuk dituduh di mahkamah. Tangkapan sehari sebelum dituduh itu adalah di luar amalan biasa dan bertujuan untuk mengaibkan beliau.

“Kehadiran ramai pegawai SPRM untuk membuat tangkapan itu seolah-olah membayangkan ia ‘wayang’ yang dirancang bagi meraih publisiti murahan daripada media massa di bulan Ramadan yang mulia ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Lim ditahan SPRM di tingkat 28 bangunan Komtar pada jam 5.45 petang selepas beliau selesai mempengerusikan mesyuarat mingguan exco.

Wan Anwar turut berkata, tindakan ke atas Lim jauh berbeza berbanding tindakan dan layanan yang diterima oleh pihak yang disiasat berkaitan skandal RM2.6 billion dan 1MDB.

“Tiada ‘wayang’ dibuat malah semuanya dianggap rahsia kerajaan yang tidak berkaitan dengan rakyat. Walhal kebusukan skandal RM2.6 billon dan 1MDB itu seakan ‘bangkai gajah yang telah ditutup dengan daun pisang’,” katanya.

Perlukah Lim Guan Eng letak jawatan?


Lim Lip EngLim Lip EngAda dua pertuduhan jenayah terhadap Lim Guan Eng semalam hanyalah serangan dan penganiayaan politik terhadap pemimpin pembangkang daripada DAP, kata Ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng.
Beliau mempersoalkan desakan beberapa pihak yang mahu Ketua Menteri Pulau Pinang itu meletakan jawatan di atas pertuduhan yang dihadapinya di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang semalam.
"Adakah Guan Eng mampu mempengaruhi siasatan dan pendakwaan terhadapnya?
"Adakah Guan Eng mampu memecat Ketua Pengarah SPRM, atau mana-mana anggota polis dan pendakwaraya?
"Adakah Guan Eng mampu mengubah keterangan dan bahan bukti yang telah berada dalam tangan Peguam Negara?" soalnya dalam satu kenyataan.
Justeru sekiranya jawapan kepada semua soalan ini ialah "ya", ujarnya, maka Guan Eng wajar bercuti sementara kes jenayahnya dibicarakan.
Namun katanya lagi, orang ramai hanya akan menyebut satu nama sahaja yang mempunyai kuasa sedemikian; Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Bersih 2.0 selar SPRM lakukan dakwaan terpilih terhadap Lim Guan Eng


Lim Guan Eng mahkamah 2Lim Guan Eng mahkamah 2Bersih 2.0 menyifatkan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng semalam sebagai satu pendakwaan terpilih, justeru tidak menonjolkan integriti yang sepatutnya dipegang teguh oleh SPRM.
Dalam satu kenyataan, organisasi itu berkata bahawa cara siasatan terhadap Setiausaha Agung DAP dan penahanan beliau adalah jauh lebih drastik daripada kes-kes lain, termasuk skandal 1MDB dan pemindahan wang RM2.67 bilion ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
“Siasatan ke ke atas kes-kes berkenaan masih belum selesai walaupun sudah lebih dari dua tahun,” kata Bersih 2.0 dalam satu kenyataan semalam seperti dipetik.
Malah, kumpulan pemerhati pilihan raya itu mendakwa, penahanan Guan Eng dan kehadiran polis yang “menakut-nakutkan dan berat” di Komtar semalam adalah tidak wajar memandangkan beliau telah memberi kerjasama penuh sepanjang siasatan SPRM ke atasnya.
“Kami turut mempunyai kebimbangan serius terhadap penangkapan ahli perniagaan, Phang Li Koon.
“SPRM boleh sahaja mengeluarkan perintah untuk Ketua Menteri dan Phang untuk hadir di mahkamah tanpa perlu menahan mereka sedemikian rupa,” jelasnya.

Kit Siang ucap tahniah pada Peguam Negara

Ahli Parlimen DAP Lim Kit Siang secara sinis memuji Peguam Negara atas tuduhan rasuah luar biasa terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang.
lim-kit-siang_apandi-ali_600GEORGE TOWN: Ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang menyampaikan ucapan tahniah atas usaha Peguam Negara, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali yang dengan jayanya merangka dan mengecaj Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.
Orang kuat parti itu juga menyifatkan pertuduhan terhadap Guan Eng sebagai bersejarah dan pertama seumpamanya di dunia.
“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Peguam Negara, kerana beliau telah merangka tuduhan yang mungkin paling tidak masuk akal dalam sejarah pendakwaan bukan sahaja di Malaysia tetapi seluruh dunia.
“Guan Eng dituduh menukar, meluluskan penukaran tanah pertanian kepada tanah kediaman.
“Tetapi kini, (tanah tersebut) masih tanah pertanian. Dan ia boleh menjadi subjek pendakwaan dalam usaha untuk menghapuskan Ketua Menteri. Ia tidak munasabah,” katanya kepada pemberita di Town Hall, Jalan Padang Kota Lama di sini semalam.
Guan Eng mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan salah guna kuasa, menggunakan kedudukannya untuk membeli banglo di bawah nilai pasaran.
Beliau juga dituduh mengubah status tanah pertanian demi memberi manfaat kepada syarikat bekas tuan tanah itu.
Guan Eng berkata, ia transaksi yang tranparen tanpa apa-apa nikmat sebagai balasan.
Sementara itu, Kit Siang menggelar pertuduhan terhadap Guan Eng sebagai satu percubaan menganiaya orang yang tidak bersalah, manakala mereka yang merasuah pula disembunyikan terang-terang.
“Nampaknya mereka yang berkuasa tidak mahu menghapuskan rasuah, malah membenarkan rasuah ‘bermaharajalela’ (dalam kalangan pemerintah tertinggi) di negara ini.

Malaysia ditadbir mafia, kata Mat Sabu

"Kita manusia...akan mati, Tuhan akan perhitungkan kita," kata Mat Sabu.
mat-sabu-guan-eng
GEORGE TOWN: Tindakan pihak berkuasa menahan dan mendakwa Ketua Menteri Pulau Pinang atas dua pertuduhan penyalahgunaan kuasa menunjukkan Malaysia kini diperintah “mafia”, dakwa Presiden AMANAH.
Mohamad Sabu yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, penahanan Lim Guan Eng oleh SPRM kelmarin juga adalah siaran ulangan.
“Bagi saya apa yang berlaku kepada Lim Guan Eng ini adalah siaran ulangan,” kata Mat Sabu, merujuk hukuman penjara yang dikenakan ke atas Guan Eng atas tuduhan menyebar berita palsu, pada 1998.
“Sekarang, Perdana Menteri mengaku dia terima RM2.6 bilion tetapi SPRM tidak siasat, tak malukah kamu?
“Saya harap pegawai SPRM bertenang, dakwa Guan Eng elok-elok. Jangan buat macam (Teoh) Beng Hock. Inkues membuktikan Beng Hock dibunuh. Inilah Malaysia sekarang diperintah oleh mafia,” katanya di hadapan kira-kira 500 penyokong Guan Eng di luar pejabat SPRM, pada malam Rabu lalu.
Guan Eng pernah dipenjarakan pada 1998 atas kritikannya terhadap kerajaan kerana gagal membawa kes rogol Ketua Menteri Melaka ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik ke mahkamah.
Semalam, Ahli Parlimen Bagan itu mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan mengaku tidak bersalah dan dibebaskan dengan ikat jamin RM1 juta sementara menunggu pengurusan kes yang ditetapkan pada 22 September nanti.
Dia didakwa menggunakan kedudukannya sebagai penjawat awam untuk kepentingan dirinya dan isteri, Betty Chew dengan meluluskan permohonan Magnificent Emblem Sdn Bhd bagi menukar tanah pertanian kepada tujuan kediaman dalam mesyuarat Exco 18 Julai 2014 serta menggunakan kedudukannya untuk memperoleh kepentingan menerusi pembelian sebuah banglo daripada Phang Li Khoon pada harga RM2.8 juta, iaitu lebih rendah daripada harga pasaran RM4.7 juta pada 28 Julai 2015.
Guan Eng mendakwa ia adalah urus niaga setaraf secara rela hati antara pembeli dan penjual tanpa sebarang paksaan atau balasan daripada beliau mahupun kerajaan negeri.
Sementara itu, Mat Sabu berpandangan, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed yang memohon untuk menamatkan perkhidmatannya mulai 1 Ogos ini menandakan beliau melihat wujud kepincangan dalam suruhanjaya itu.

Johari janji selesaikan skandal 1MDB secara telus

Menteri Kewangan II yang baru dilantik, Datuk Johari Abdul Ghani menjadikan 1MDB sebagai salah satu keutamaannya, dan berjanji untuk menyelesaikan masalah firma dana pelaburan negara itu secara telus.
Katanya, beliau akan mencuba yang terbaik untuk menyelesaikannya secara profesional dan telus dan bergerak ke hadapan untuk membangunkan negara.
"Mulai sekarang dan pada masa akan datang, kita akan mengukuhkan tadbir urus yang baik dalam kerajaan dan memastikan semak dan imbang dalam semua pelaburan kerajaan," katanya kepada Malaysiakini.
Beliau juga berjanji bahawa kerajaan akan menangani isu-isu yang dibangkitkan dalam laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai 1MDB.
"Apa yang telah dibangkitkan dalam laporan PAC - apa sahaja atau sesiapa yang menyebabkan (masalah dalam) 1MDB - pasti tindakan akan diambil," katanya.
Bagaimanapun, beliau tidak dapat berjanji bahawa dana awam tidak akan digunakan untuk menyelesaikan masalah 1MDB.
"Pada dasarnya saya tidak boleh memberikan jaminan. Pada akhirnya, kita akan cuba yang terbaik untuk menyelesaikannya tanpa menyentuh apa-apa daripada kerajaan."
Johari berkata, inilah sebabnya mengapa kerajaan berharap projek-projek 1MDB, Tun Razak Exchange (TRX) dan Bandar Malaysia, akan pulih nilainya apabila ia dimajukan.
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sebelum ini berkata beliau percaya rakyat akan terpaksa membayar bagi salah urus 1MDB, selepas International Petroleum Investment Company dari Abu Dhabi memfailkan tuntutan timbang tara terhadapnya untuk AS$6.5 bilion.
Ahli Parlimen penggal pertama Titiwangsa itu mengejutkan banyak pihak apabila beliau dilantik sebagai menteri penuh, tidak sampai setahun selepas dilantik sebagai timbalan menteri kewangan pada 28 Julai 2015.
Johari juga mendedahkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang juga menteri kewangan, tidak secara peribadi memberikan taklimatnya kepadanya mengenai 1MDB menjelang perlantikannya.
"Malah, pelantikan saya datang sebagai satu kejutan kepada saya kerana saya hanya tahu (mengenainya) pada hari pengumuman itu," katanya.
Walaupun beliau mengakui masalah 1MDB adalah disebabkan oleh model perniagaan yang salah, pengurusan dan tadbir urus yang lemah, ahli perniagaan yang kini menjadi ahli politik itu, mempertahankan keperluan untuk dana strategik.
Beliau menyamakan 1MDB kepada kontroversi Perwaja Steel, usaha sama antara Heavy Industries Corporation milik kerajaan dan syarikat Jepun Nippon Steel Corporation pada tahun 1982.
"Saya rasa kita perlu menyelesaikan masalah di hadapan kita ini, sama seperti (kerugian) RM30 bilion forex (Bank Negara) dan Perwaja.

Ramesh: Tarik balik gelaran 'Tun' dari Dr M

Mahkamah bebaskan Bilqis 'gadis belon kuning'

'Why is Sanjeevan denied medical attention, he's not a terrorist'

DAP: Guan Eng need not go on leave

Najib ‘ludah ke langit’ tuduh Dr M gagal pengangkutan awam

Najib merupakan sebahagian kabinet sepanjang 22 pemerintahan Dr Mahathir, kata bekas pengarang kumpulan NST
Mustapha Kamil
PETALING JAYA: Dakwaan Datuk Seri Najib Razak semalam yang bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad gagal membangunkan pengangkutan awam umpama “meludah ke langit”, kata seorang bekas pengarang kanan New Straits Times.
Mustapha Kamil, yang baru-baru ini meletak jawatan sebagai pengarang kumpulan akhbar milik Umno itu, berkata beliau sendiri terlalu malas memikirkan kenyataan dibuat Najib itu.
“Tetapi bukankah ia semacam pepatah Melayu, ‘meludah ke langit’?
“Maksud saya, bukankah dia (Najib) juga dalam kabinet (Dr Mahathir) selama ini? tulis beliau dalam Facebook pagi tadi.
Semalam, ketika melancarkan Projek Penyambungan Jajaran Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Kelana Jaya dan Ampang/Sri Petaling di Putra Heights, Najib berkata Dr Mahathir gagal menyediakan pengangkutan awam yang mapan walaupun 22 tahun menjadi perdana menteri.
“Bila saya ambil alih tampuk kepimpinan negara pada 2009, kita lihat bahawa salah satu cabaran kita pada masa itu… salah satu kelompongan yang berlaku dalam negara kita ialah masalah pengangkutan awam.
“Ini adalah kerana pemerintah sebelum ini yang memerintah selama 22 tahun tidak mengambil banyak perhatian dalam pembangunan pengangkutan awam dan menyebab berlakunya kelompongan, berlakunya kurang pelaburan, berlakunya sistem yang tidak bersepadu dan dimiliki oleh terlalu ramai pihak,” katanya.
Dr Mahathir merupakan perdana menteri dari 1981 sehingga 2003.
Di bawah Dr Mahathir, Najib pernah memegang jawatan menteri belia dan sukan (1986-1990), menteri pertahanan (1991-1995) dan menteri pendidikan (1995-2000).

Pakar: Hati-hati cucuk sarang IS

Banyak negara lain dengan tahap keselamatan tinggi masih menjadi mangsa kumpulan pengganas itu
ISIS
PETALING JAYA: Malaysia bukan lagi sekadar laluan transit pengganas tetapi juga menjadi sasaran, dan oleh itu lebih banyak langkah keselamatan dan kewaspadaan diperlukan, kata seorang pengkaji keganasan.
Pensyarah kajian jenayah di Universiti Help, R Paneir Selvam, memberitahu FMT kenyataan cuai perlu dielakkan kerana ia boleh membangkitkan kemarahan atau mencabar kumpulan pengganas itu.
Ini termasuk kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar yang dilaporkan mencabar anggota IS warga Malaysia di luar negara supaya pulang sekiranya berani.
“Ancaman kumpulan pengganas, terutamanya IS, tidak boleh diambil ringan. Mereka sanggup berbuat apa sahaja demi mencapai matlamat mereka,” kata Paneir yang merupakan pengerusi Persatuan Penyelidik Dasar dan Undang-Undang.
“Lihat serangan terbaharu di Istanbul, Brussels dan Paris. Walaupun ada langkah keselamatan yang tinggi, mereka boleh melakukan serangan yang mengakibatkan kehilangan nyawa yang besar.
“Sebab itu pihak berkuasa tidak boleh rasa terlalu yakin. Mereka tidak patut membahayakan keselamatan orang awam dengan membuat kenyataan-kenyataan yang membangkitkan kemarahan pengganas hingga mahu menyerang kita.”
Khalid dilaporkan membuat kenyataan itu Jumaat lepas, menjawab video yang memaparkan pengganas IS warga Malaysia di Syria mengancam menyerang Bukit Aman.
Dalam video propaganda itu, tiga pengganas IS di Syria – rakyat Malaysia yang dikenalpasti polis sebagai Mohd Rafi Udin dari Negeri Sembilan, seorang rakyat Filipina dan seorang rakyat Indonesia – bergilir menggesa penyokong di tiga negara ini melakukan serangan.

Abim bidas minyak naik musim raya

"Ke manakah perginya subsidi melindungi kepentingan rakyat?"
Mohamad Raimi Ab Rahim
KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) mempersoalkan ke mana perginya subsidi melindungi kepentingan rakyat, selepas kerajaan semalam mengumumkan kenaikan 5 sen bagi semua kategori minyak.
“Mengapakah subsidi bagi kemaslahatan rakyat terbanyak ini tidak lagi mampu ditampung oleh kerajaan, walhal pada masa yang sama billion ringgit dari khazanah negara dibazirkan atas kelemahan urus tadbir kerajaan?” soal Presiden Abim, Mohamad Raimi Ab Rahim.
Katanya, kenaikan terbaru itu tidak kena pada masanya dan membebankan rakyat terutama mereka yang akan menyambut Aidilfitri tidak lama lagi.
“Selain tambahan perbelanjaan untuk pengangkutan jutaan rakyat yang pulang ke kampung halaman menemui keluarga tercinta, kenaikan harga barangan keperluan dan persiapan perayaan adalah sesuatu yang dijangkakan,” katanya.
Harga minyak dikaji setiap akhir bulan, berikutan keputusan Putrajaya memansuhkan subsidi petrol dan diesel, dan melaksanakan “apungan terurus” dalam menentukan harga bahan api runcit berasaskan harga minyak mentah dunia.

Cuti atau tidak? Kes Guan Eng lain sikit, kata pemerhati

'Berapakah pemimpin pembangkang terpaksa mengambil cuti apabila mereka sengaja didakwa di mahkamah?'
wan-saiful-ideas-1
PETALING JAYA: Walaupun secara prinsipnya, Lim Guan Eng perlu bercuti sepanjang perbicaraan rasuahnya, penganalisis dan pemerhati politik berpendapat ia bukan semudah itu kerana terdapat unsur pendakwaan terpilih.
Bagi Wan Saiful Wan Jan yang mengetuai Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), wujud halangan dari segi perlaksanaan berhubung perkara tersebut, walaupun beliau setuju ketua menteri Pulau Pinang itu perlu memberi ruang kepada seorang pemangku.
“Ada sedikit komplikasi perlaksanaan idea (bercuti) itu. Jadi saya rasa lebih bagus kalau keputusan di peringkat mahkamah dijalankan secepat mungkin.
“Tapi ini pun kita dah tahu pendengaran pertama akan dijalankan pada bulan September. Takkan tiga bulan itu tak ada buat apa-apa walaupun kes mahkamah belum berjalan. So ada komplikasi di situ yang perlu difikirkan lagi.
“Kalau itu tidak dapat dipastikan maka mungkin ada baiknya paling tidak DAP lantik orang lain memangku untuk jangka masa yang ditetapkan,” katanya ketika dihubungi FMT hari ini.
Wan Saiful berkata beliau tidak pasti siapa layak memangku tugas ketua menteri tetapi penggantinya perlu menjawat jawatan paling kanan dalam urusan parti dan mendapat sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri.
Semalam, Mahkamah Sesyen Pulau Pinang mendakwa setiausaha agung DAP itu di bawah Seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 2009 dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan, atas tuduhan salah guna kuasa untuk kepentingan diri dan isterinya dengan meluluskan permohonan Magnificent Emblem Sdn Bhd menukar status tanah pertanian kepada kediaman.

Umno Tambun jumpa Husni, tapi apa penjelasannya?

Pertemuan antara Umno Tambun bersama bekas pemimpinnya, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah telah diadakan pada
Rabu malam, ekoran peletakan jawatan mengejutnya dalam parti dan kabinet.
Timbalan Ketua Umno Tambun Datuk Aminuddin Md Hanafiah mengesahkan perkara tersebut tetapi enggan menyatakan
sama ada Husni menjelaskan perkara itu.
"Saya sudah bertemu dengan Datuk Seri Husni dan beliau mengesahkan peletakan jawatan parti beliau sepertimana yang
telah diuar-uarkan sebelum ini.
"Dalam konteks Tambun, sudah pasti Umno/BN Tambun terasa kehilangan beliau tetapi selaku anggota parlimen Tambun,
beliau akan terus memberi khidmat bakti dalam kapasiti tersebut," katanya kepada Malaysiakini semalam.
Aminuddin sebelum ini berharap Husni dapat tampil memberi penjelasan mengenai perkara itu supaya semua pihak tidak
membuat sebarang spekulasi.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika mengumumkan rombakan kabinet hanya berkata Husni tidak mahu lagi
menjadi menteri kewangan kedua atas sebab peribadi.
Masa perubahan
Husni juga dilapor meletakkan jawatan sebagai bendahari Umno dan BN, timbalan pengerusi Umno dan BN Perak serta
ketua Umno dan BN Tambun.
Selain itu, Aminuddin juga menganggap sudah tiba masanya bagi Umno bahagian melakukan pertukaran bagi menghadapi
persediaan pilihan raya umum akan datang.
"Bagi Tambun, beliau (Husni) merasakan sudah tiba masanya untuk lakukan proses pertukaran seperti yang beliau

SPRM digesa buktikan integriti, bukan dakwaan terpilih, desak rebel Umno


Datuk Seri Khairuddin Abu HassanDatuk Seri Khairuddin Abu HassanSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuktikan integriti, ketelusan dan keadilan badan itu dalam membuat pendakwaan terhadap pesalah rasuah, kata bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.
Beliau menegaskan imej SPRM kini tercemar dengan begitu teruk di dalam dan luar negara ekoran tindakan SPRM mendakwa Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada Rabu.
Katanya lagi, SPRM seharusnya meneruskan dakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak yang masih tidak diselesaikan oleh badan itu hingga kini.
"SPRM seharusnya meneruskan pendakwaan dalam kes membabitkan SRC International berjumlah RM42 juta serta dana derma RM2.6 bilion yang masuk ke dalam akaun peribadi perdana menteri itu.

"Dari kaca mata rakyat dan dunia luar menampakkan SPRM takut untuk bertindak ke atas Najib walaupun bukti sahih telah diperolehi khususnya mengenai wang anak syarikat SRC yang masuk secara terus ke dalam akaun peribadi perdana menteri.
"Apa nak jadi dengan SPRM?," soalnya dalam satu kenyataan.
Khairuddin yang juga Setiausaha Kerja Sekretariat Deklarasi Rakyat mendakwa, SPRM dilihat seolah-olah pilih kasih dan tidak telus di dalam melaksanakan tanggungjawab badan itu dalam usaha memerangi kes rasuah di negara ini.
"Bagi saya imej SPRM kini telah mengalir ke dalam longkang. Kita tak faham apa agenda SPRM?
"Adakah SPRM benar-benar berdikari dan bebas dari telunjuk sesiapa di dalam menggalas tanggungjawab secara professional?
"Kalau SPRM mahu pulihkan imej serta reputasi, mereka harus mendakwa Najib dalam kadar segera.
"Biarlah mahkamah yang menentukan sama ada Najib bersalah ataupun tidak. Najib harus bersihkan namanya di mahkamah," ujarnya.
Khairuddin dan peguamnya, Matthias Chang pernah menjadi perhatian setelah berdepan tuduhan cuba melakukan khianat terhadap ekonomi negara selepas membuat aduan kepada beberapa pihak berkuasa asing mengenai 1MDB dan perdana menteri.
Justeru gesanya lagi, SPRM seharusnya tidak mengambil sikap berat sebelah dan rakyat ujarnya lagi, mahu memastikan SPRM melaksanakan tanggungjawab secara professional, amanah, berintegriti serta bersikap adil dalam memelihara kedaulatan undang-undang rasuah di negara ini.
"SPRM jangan jadi bacul seandainya mereka mahu memulihkan keyakinan rakyat kepada badan ini yang sepatutnya berfungsi secara bebas," tegasnya.
Pada Rabu, Lim ditahan SPRM di tingkat 28 bangunan Komtar pada jam 5.45 petang, manakala pemilik banglo Phang Li Koon ditahan pada jam 4.15 petang di pejabatnya di Tingkat 6, Penang Garden.
Semalam Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah berhubung penukaran zon pertanian kepada zon perumahan serta pembelian lot tanah dan banglo di bawah nilai pasaran.

Hudud : Amanah Tuntut PAS Minta Maaf

Oleh: DR DZULKEFLY AHMAD 
[pengarah strategi, Parti Amanah Negara (AMANAH)].

Tahniah blok ketiga PAS-IKATAN. Tergantung kepada usaha dan pendekatan blok baru ini, jangka usianya akan ditentukan. Sebagai ingatan, parti berdasarkan ideologi dan kuat pula doktrinnya bukan mudah untuk bergabung dengan pihak lain, tambahan kalau mereka mengakui “ western-educated liberal ”. PAS wajar segera dewasa dengan realiti.

Pun begitu, ramai yang terkejut dengan laporan sidang akhbar mereka semalam ( FMT dan lain-lain). Kejutan tercetus kerana tajuk yang diberikan portal berita FMT “PAS-IKATAN sepakat hudud tidak sesuai di Malaysia”. Pada awalnya saya jangka FMT silap lapor atau ada ' spin ' tajuk oleh wartawan.
Setelah mendengar dengan teliti sendiri video sidang akhbar itu, saya yakin laporan itu adalah benar dan tepat dengan maksud penerangan yang dibuat oleh kedua-dua presiden parti itu.

Dengan ini maka jelas kepada semua bahawa pendirian dan sikap PAS terhadap kedudukan hudud telah berubah. PAS yang sebelum ini menganggap, bahkan menuduh pelbagai pihak yang menolak perlaksanaan hudud di Malaysia – dengan hujah memerlukan suasana kondusif, tidak bertepatan dengan keutamaan dan umat yang belum bersedia – sebagai golongan yang menolak hudud.
Bahkan ada sesetengah pimpinan dan ulama PAS langsung menuduh pihak-pihak tersebut sebagai liberal, sekular serta menentang syariah. Lebih berat lagi, ada di kalangan ustaz-ustaz PAS ini yang mengajar di masjid-surau, telah menjatuhkan hukuman murtad dan kafir ke atas mereka yang didakwa perlu bertaubat.

Ternyata mengikut video ini, PAS telah menggunakan hujah yang sama untuk memberi alasan mengapa hudud tidak boleh dilaksanakan ketika ini di Malaysia.
Sikap melampau

Justeru PAS wajar menjelaskan kedudukan sebenarnya serta segera menarik balik tuduhan dan memohon maaf kepada semua pihak yang telah mereka zalimi dengan sikap melampau ( al-ghuluw ). Antara yang tertuduh adalah Mufti Perlis Datuk Dr Asri Zainal Abidin yang telah pun mengeluarkan kenyataan beliau dalam Facebooknya semalam.

Mengandaikan mereka sebenarnya faham prasyarat perlaksanaan hudud (termasuk keperluan pindaan perlembagaan), maka tidak dapat dielakkan tanggapan dan persepsi umum bahawa PAS telah secara sengaja, menekankan agenda perlaksanaan hudud sebelum ini, demi untuk mencetuskan pertelingkahan di kalangan pemimpin dan parti-parti Pakatan Rakyat, bagi akhirnya memecahkan gabungan pembangkang ini. Perkara ini telah pun menjadi rakaman sejarah.

Saya lebih sokong Guan Eng yang beli rumah pakai duit sendiri, berbanding orang Islam yang sapu RM2.6B duit rakyat.!!!!!!


Majlis Fatwa Kebangsaan perlu perjelas ‘Kafir Harbi’ - ASWAJA

Supaya masyarakat dicerahkan dengan takrifan yang jelas.
zamihan
PETALING JAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan dan agensi agama sewajarnya perjelaskan ‘kafir harbi’ supaya masyarakat dicerahkan dengan takrifan yang jelas.
Ini kerana ketidakfahaman istilah ‘kafir harbi’ telah membawa kepada kenyataan-kenyataan yang menunjukkan sikap sembrono dan terlebih prasangka terhadap Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman.
“ASWAJA berpuas hati dengan penjelasan yang berikan oleh mufti dan kenyataan mengenai kafir harbi tidak ada cacat celanya,” kata Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA) Zamihan Mat Zin, yang bertemu Abdul Rahman bagi mendapatkan penjelasan berhubung kenyataannya.
Penjelasan yang diterimanya, menurut Zamihan, dibuat mengikut nas dan kitab ulama.
“Ahli politik, sarjana dan agamawan seharusnya ‘tabayyun’ (mencari penjelasan) terlebih dahulu sebelum membuat ulasan bebas menerusi berita akhbar dan media yang masing-masing mempunyai motif tersendiri,” kata Zamihan, yang mengatakan isu ini dimanipulasikan oleh segelintir agamawan dan sarjana “terlajak ulas” dan mengaitkan kenyataan mufti itu dengan keganasan.
Dalam kenyataannya malam tadi, Zamihan tidak menafikan istilah harbi bermaksud memerangi dan diperangi.
“Namun, jangan sempitkan tafsiran ini dengan minda yang cetek. Islam mengajar umatnya untuk tidak memerangi mana-mana pihak kecuali sekiranya Islam itu diperangi maka wajib umat Islam mempertahankannya,” tegas Zamihan.
Kontroversi kafir harbi mendorong Jemaah Menteri mengeluarkan kenyataan semalam bagi menjelaskan kenyataan Abdul Rahman. Pejabat Perdana Menteri menjelaskan mufti bermaksud golongan kafir harbi wajib ditentang dan bukannya diperangi.
“Isu ini telah menimbulkan kontroversi kerana ada pihak yang cuba menyeleweng kenyataan berkenaan dengan menggunakan istilah ‘diperangi’”, kata Pejabat Perdana Menteri.

Umno tidak lagi mampu bela generasi muda

KUALA LUMPUR: Tokoh wartawan veteran, A Kadir Jasin berkata, Umno yang ada hari ini tidak lagi mampu menjamin kehidupan generasi anak dan cucunya.

Bagi saya, era Umno sudah berlalu, begitu juga PAS, katanya yang pernah menjadi Ketua Pengarang Kumpulan Akhbar The New Straits Times.

"Cara Umno dan PAS mengepung dan mengandangkan orang Melayu-Islam dengan menggembar-gemburkan sentimen bangsa dan agama tidak boleh diterima lagi.

"Jika diteruskan ia akan mengepung orang Melayu-Islam dalam penjara minda yang semakin hari semakin sempit, mundur, jumud, tidak bertoleransi dan anti-kemajuan.

"Kita perlu tabur angin perubahan supaya kita boleh melayari ombak perubahan," tambah beliau.

Menurut A Kadir, dulu ramai orang Melayu menjadi ahli Umno kerana talian sejarah, parti keturunan dan merekalah ahli sebenar Umno.

Berbeza hari ini, ramai ahli Umno adalah ahli rekrut, ahli yang diheret masuk hinggakan ada yang tidak tahu pun yang mereka ahli Umno.

Amanah dakwa SPRM berbeza layan Guan Eng, 1MDB

KUALA LUMPUR: Parti Amanah Negara (Amanah) mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil pendekatan berbeza dalam kes rasuah Lim Guan Eng dan 1MDB serta derma RM2.6 bilion.

Timbalan Pengerusi Biro Undang-undang, Wan Anwar Wan Ibrahim juga berkata, penahanan Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang sebagai wayang.

Katanya, kehadiran ramai pegawai SPRM juga bagi meraih publisiti murahan media pada bulan Ramadan.

"SPRM boleh mengambil pendekatan dan tindakan yang lebih berhemah seperti menghubungi Ketua Menteri dan memberitahu tarikh kehadiran ke mahkamah sepertimana yang lazimnya dilakukan ke atas tertuduh lain,"katanya dalam kenyataan hari ini.

Wan Anwar berkata, Guan Eng dalam tempoh siasatan memberikan kerjasama yang baik kepada SPRM.

Malah, beliau membuka pintu rumahnya untuk SPRM membuat lawatan.

"Oleh itu, tidak nampak Ketua Menteri akan melarikan diri atau tidak hadir jika dipanggil untuk dituduh di mahkamah.

"Tangkapan sehari sebelum dituduh itu adalah di luar amalan biasa dan bertujuan untuk mengaibkan Ketua Menteri,"katanya lagi.

Manakala, SPRM mengambl tindakan dan layanan berbeza berkaitan skandal RM2.6 billion dan 1MDB.

Tiada 'wayang' dibuat malah semuanya dianggap rahsia kerajaan yang tidak berkaitan dengan rakyat, kata Wan Anwar.

"Walhal kebusukan skandal RM2.6 billon dan 1MDB itu seakan ‘bangkai gajah yang telah ditutup dengan daun pisang," tambah beliau.

Rafizi: Tangkap untuk tunjuk Guan Eng penjenayah besar

KUALA LUMPUR: Pemimpin PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau mengagak penangkapan Lim Guan Eng bertujuan menunjukkan kepada pengundi Melayu di kampung bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang penjenayah besar.

Akan ada yang berkata, itulah balasannya kerana Guan Eng ini terlalu kasar, kata Rafizi.

Menurutnya, beliau tidak mempersoalkan hak pihak berkuasa untuk menyiasat, mendakwa dan menghukum jika bersalah.
Katanya, beliau tidak minta pun pimpinan pembangkang dilayan istimewa.

"Saya telah buat pelbagai laporan polis terhadap 1MDB, Arulkanda (Kandasamy), Shahrol (Azral Ibrahim Halmi), Jho Low dan beberapa yang lain yang terlibat dengan 1MDB.

"(Manakala) ramai yang lain buat laporan terhadap Najib Razak.

"Selain dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Putrajaya yang memanggil kesemua untuk diambil kenyataan, sehingga kini saya tidak tahu sama ada Polis Diraja Malaysia ada memanggil mereka.

"Yang tentu tidak ada seorang pun yang didakwa kerana kertas siasatan dari SPRM terhadap Perdana Menteri ditolak balik oleh Peguam Negara," kata Rafizi.

Beliau menambah, sebab itu bila Guan Eng ditahan dan didakwa secepat kilat (dalam tempoh 3 bulan), sudah tentu rakyat merasakan ia tidak kena.

Tangkapan pula dibuat sehingga kereta-kereta polis digunakan untuk menghadang jalan keluar dan kehadiran anggota keselematan yang ramai seolah-olah Guan Eng pengganas berbahaya, kata Rafizi.