Rabu, 1 Jun 2016

Ustaz Azhar Abdul Shukur calon AMANAH (PH) PRK P093 Sungai Besar.


Ustaz Azhar Abdul Shukur dipilih sebagai calon Pakatan Harapan (PH) bagi bahagian parlimen P093 Sungai Besar.
Pengumuman rasmi itu dibuat Presiden AMANAH, Mohamad Sabu sambil disaksikan Presiden KEADILAN, Dr Wan Azizah Wan Ismail serta Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.
Dr Wan Azizah kemudian menyerahkan watikah rasmi perlantikan Azhar sebagai calon PH disambut dengan laungan takbir oleh kira-kira 300 pendokong PH.
Azhar akan ditentang oleh calon Umno/BN, Budiman Mohd Zohdi dan calon Pas, Abdul Rani Osman. Penamaan calon akan berlangsung pada Ahad 5 Jun 2016.

 *MAKLUMAT CALON PAKATAN HARAPAN P.93 SUNGAI BESAR*


*MAKLUMAT PERIBADI*

Nama : *USTAZ AZHAR BIN DATO' AB SHUKUR*

Umur : 51 Tahun

Tempat Lahir : Sungai Besar, Selangor

Agama : Islam

Bangsa : Melayu

Status : Berkahwin

Isteri : Nor’adzimah Binti Hassanuddin (3 orang anak)


*PENDIDIKAN*

Ijazah Sarjana Muda Kuliah Hadis dan Pengajian Islam di Jamiah Abi Bakr Islamiyah, Karachi Pakistan (1990-1993)


*KERJAYA*

• Pengarah Urusan EZ Qurban Sdn Bhd (2017-kini)

• Pengarah Urusan EZ Kembara Sdn Bhd (2012-kini)

• Pengarah Minda Project Management Sdn Bhd (2016-kini)

• Pengarah Urusan EZ Fada’ Sdn Bhd (2016-kini)

• Pengarah Urusan EX Career Sdn Bhd (2015-kini)

• Penyelia Maahad Tahfiz Al-Mahmudi, Temerloh (2005-2006)

• Pembantu Mufti Majlis Tertinggi Pimpinan Umat Islam Kemboja (2003-2004)

• Guru Penolong Kanan Sek Men Islam Puchong (1999-2003)

• Guru Maahad Tahfiz Quran Sungai Besar (1997-1998)


*PENGALAMAN*

Berpengalaman mengendalikan program bersama IKIMFM dan TV9 dalam beberapa siri rancangan.


*PENCAPAIAN*

• The Medal MUNISARAPHOIN, Level of MOHA SENA (Kemboja 2015)

• The Medal MUNISARAPHOIN, Level of THIPDIN (Kemboja 2014)


*JAWATAN DALAM PARTI*

Ketua AMANAH Sungai Besar


#Amanah4SungaiBesar
#HarapanBaru


‘OGHANG KUALE’ MIRIP ‘PENDEKAR BUJANG LAPUK’

Kuala Kangsar akan menjadi ‘buah mulut’ rakyat Malaysia menjelang Pilihan Raya Kecil yang akan diadakan tidak berapa lama lagi. Lantas nama Kuala Kangsar akan sentiasa disebut-sebut. Dan yang paling penting lagi ialah ramai ‘peminat’ politik akan berkunjung ke Kuala Kangsar untuk berkempen. Malangnya bulan Ramadhan agak ‘menghalang’ para pengunjung ke bandar kecil ini yang amat terkenal dengan berbagai juadah untuk dinikmati. Pastinya ‘durian runtuh’ pula bagi peniaga-peniaga kecil Pasar Ramadhan yang akan berniaga pada bulan yang mulia nanti.
            Sebenarnya yang boleh dianggap sebagai ‘downtown’ bandar Kuala Kangsar ialah di ‘Lembah’. Aku tak tahu samada ‘Oghang kuale’ masih ingat lagi dimana letaknya ‘Lembah’ itu. Aku pasti anak-anak muda tidak lagi tahu kedudukan ‘lembah’ itu. Mungkin mereka tahu tetapi tidak dapat membayangkan ‘kehebatan’ lembah pada tahun-tahun 1950an dan 1960an. Memang hebat!..
            Yang dikatakan kawasan ‘Lembah’ itu ialah kawasan yang berdekatan dengan Sungai Perak. Dari Jam Besar yang berdekatan dengan ‘white bridge’ (mengahala ke Bukit Chandan) sehinggalah ke ‘gigi’ Sungai Perak. Di situlah pusat kegiatan yang paling sibuk pada tahun-tahun 1950an dan 1960an, khususnya pada hari-hari Sabtu dan Ahad. Dan yang paling ‘happeing’ sekali ialah pada hari-hari menjelang bulan Ramadhan dan menjelang Hari Raya AidilFitri.
            Tidak dapat aku bayangkan kesibukan dan keseronokannya pada waktu itu!...
            Kawasan ‘Lembah’ pada waktu itu redup dan nyaman kerana dinaungi oleh rimbunan pokok Ara yang kebanyakannya lebih sepemeluk. Dan tentunya tidak sesibuk sekarang kerana pada waktu itu tidak banyak kereta yang lalu lalang di kawasan itu. Maknanya di situ merupakan kawasan bersantai (walaupun bukan hasratnya ke situ untuk bersantai). Mungkin keadaan yang sedemikianlah yang menjadi faktor untuk mendorong orang Melayu kelihatan ‘relax’ sebagaimana yang digambarkan oleh penulis Barat seperti R.O. Winstedt ataupun Maxwell.
            Yang tidak dapat aku lupakan tentang ‘Lembah’ ialah tentang kehadiran penjual ubat yang begitu ramai di situ untuk menjual berbagai ubat untuk berbagai jenis penyakit. Itu merupakan satu fenomena tahun 50an dan 60an yang kini sudah tidak kelihatan lagi. Di ‘Lembah’lah para penjual ubat ini ‘berkempen’ untuk menjual ubat-ubat mereka. Dan suasana yang ada di situ pada ketika itu merupakan satu pesta yang pasti diadakan pada setiap hari Sabtu dan Ahad. Aku juga jarang melepaskan peluang untuk ke situ bersama Atuk ku.

Skandal 1MDB: Polis dijangka siasat pegawai atasan Bank Negara

Polis dijangka mengambil keterangan daripada seorang pengarah Bank Negara Malaysia dan beberapa kakitangannya esok berkaitan surat yang dibocorkan kepada The Wall Street Journal.
Menurut sumber, satu pasukan khas dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman akan memanggil pengarah Jabatan Perisikan Kewangan Bank Negara dan akan melihat kepada kes pengubahan wang haram.
"Ini akan menjadi sebahagian daripada proses untuk menentukan sama ada surat yang dibocorkan kepada The Wall Street Journal itu adalah sahih," katanya kepada Malaysiakini.
Pasukan polis khas itu bertanggungjawab dalam kes-kes berprofil tinggi.
Berikutan itu, sumber itu berkata, kenyataan juga akan direkodkan daripada anggota-anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
"Jika surat itu didapati tulen, kita perlu mengetahui bagaimana ia telah bocor," katanya.
Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memberitahu Malaysiakini bahawa kakitangan Bank Negara akan disoal mengenai isu itu.
Beliau juga tidak menolak kemungkinan anggota PAC disoal, dengan mengatakan kenyataan akan direkodkan daripada semua individu yang polis percaya boleh memberi penerangan tentang kes itu.
Selepas surat itu, yang berada di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) didedahkan minggu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata Gabenor Bank Negara Tan Sri Muhammad Ibrahim telah membuat laporan polis terhadap WSJ.

Menjawab 10 salah faham mengenai RUU Akta Mahkamah Syariah - Asyraf Wajdi

Berikut adalah jawapan saya dalam sesi Dialog dan Soal Jawab dengan pemimpin-pemimpin Bukan Islam khususnya MCA dan GERAKAN Kelantan di Kota Bharu petang semalam:
Asyraf-Wajdi-Dusuki_law_600
Oleh Dr Asyraf Wajdi Dusuki
1. Apa keperluan dipinda Akta 355?
Jawapan:
Cadangan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) adalah untuk memperkasa Mahkamah Syariah yang ketika ini dibataskan kuasa hukuman kepada kadar maksimum penjara 3 tahun, denda RM5,000, 6 kali sebatan syar’ie. Kali terakhir dipinda pada tahun 1984 peningkatan dari penjara 6 bulan dan denda RM1000. Justeru hukuman yang ada sudah lapuk dan tidak langsung menggerunkan pesalah. Apa yang dicadangkan hanyalah meningkatkan hukuman maksimum kepada apa hukuman yang selaras dengan hukum syarak selain hukuman mati. Jumlah hukuman denda, penjara dan sebatan bakal ditentukan oleh Dewan Undangan Negeri.
2. Sebatan 100 kali adalah agak melampau?
Jawapan:
Kaedah sebatan Syariah jauh berbeza dengan sebatan Sivil. Syarat sebatan Syariah tidak boleh mencederakan iaitu kaedah hayunan sebatan seolah-olah meletakkan buku di bawah ketiak yang tidak boleh jatuh tatkala menghayun. Justeru 100 kali sebatan Syariah tidak sama dengan 1 kali sebatan Sivil yang boleh mencederakan.
3. Akta 355 memberi kesan secara tidak langsung kepada orang Bukan Islam
Jawapan:
Orang Bukan Islam tidak mungkin boleh dibicarakan di bawah Mahkamah Syariah kerana Perlembagaan Persekutuan menetapkan bidang kuasa Mahkamah Syariah hanya untuk umat Islam dan Akta 355, Seksyen 2 juga menjelaskan hanya orang Islam yang boleh dibicarakan dan dihukum di Mahkamah Syariah.
4. Akta 355 adalah pintu belakang ke arah melaksanakan Hudud.
Jawapan:
Akta 355 tiada perkaitan dengan pelaksanaan hukum Hudud. Pelaksanaan Hudud hanya berkait rapat dengan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan. Contohnya bagi melaksanakan Hudud di Malaysia, sekurang-kurangnya tiga pindaan kepada beberapa bahagian dalam Perlembagaan perlu dilakukan dan bukan dengan meminda Akta 355 yang terhad kepada bidang kuasa Mahkamah Syariah yang merujuk kepada kuasa-kuasa yang disenaraikan dalam Butiran 1 Senarai Negeri Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan
5. Apakah Perlembagaan boleh dipinda?
Jawapan:

DUPP mahu agensi agama, NGO Islam di barisan hadapan perkasa Mahkamah Syariah

Muktamar kali ini berharap Pas Pusat mengadakan siri-siri dialog dengan parti-parti politik bukan Islam dan organisasi masyarakat lain supaya memahami usul pindaan Akta 355.Muktamar kali ini berharap Pas Pusat mengadakan siri-siri dialog dengan parti-parti politik bukan Islam dan organisasi masyarakat lain supaya memahami usul pindaan Akta 355.
Dewan Ulamak Pas Pusat berharap Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam dan agensi agama  berada di barisan  hadapan bagi menyokong usaha-usaha dirintis Pas ke arah pelaksanaan syariah lebih menyeluruh di negara ini seperti terkandung dalam usul diluluskan sebulat suara pada muktamar  parti itu hari ini.
Agensi agama termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Mufti, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) disaran mengambil tanggungjawab menerangkan kepada masyarakat kewajiban pelaksanaan syariah.
Tuntutan itu terkandung dalam usul dilulus Dewan Ulamak Pas Pusat pada muktamar kali ke-55 di Sweet Beach Resort,  lapor Harakah online hari ini.
Usul tersebut dilulus sebulat suara tanpa sebarang perbahasan perwakilan.
Naib Ketuanya Datuk Dr Johari Mat berkata muktamar juga berharap Pas Pusat mengadakan siri-siri dialog dengan parti-parti politik bukan Islam dan organisasi masyarakat lain supaya memahami usul pindaan Akta 355.
Muktamar kali ke-55 juga berharap diwujudkan task force terdiri daripada Lajnah Parlimen, Lajnah Penerangan dan Lajnah Dakwah bagi menerangkan kepada ahli-ahli parlimen, Dewan Negara dan Dewan Undangan Negeri bagi memahami hasrat pindaan Akta 355.

DAP bidas dakwaan 'mabuk' pemuda PAS

Ketua Pemuda DAP Wong Kah Woh membidas rakan sejawatannya dari PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz kerana mendakwa DAP bertanggungjawab terhadap perpecahan parti Islam itu yang mengakibatkan pembentukan Parti Amanah Negara (AMANAH).
Wong mendakwa Nik Abduh mempelajari taktik Umno yang mengeluarkan kenyataan biadap dan dakwaan tidak berasas, berikutan 'penglibatan' parti Islam itu dengan Umno dalam tempoh kurang setahun sejak Pakatan Rakyat dibubarkan.
Wong berkata demikian sebagai mengulas ucapan Nik Abduh pada Muktamar Pemuda PAS awal hari ini seperti dilaporkan Malaysiakini.
Ketua Pemuda PAS itu dipetik sebagai berkata:
"Siapa yang memecahkan PAS sampai sesetengah ahli PAS mabuk pindah jadi AMANAH? DAP yang bagi arak sehingga mereka tubuhkan AMANAH. Itu tanda DAP angkuh," katanya.
Menjawab tuduhan itu Wong berkata Nik Abduh membuat dakwaan yang angkuh dan mendedahkan kurangnya adab beliau.
"Ucapan kosong dan fitnah itu tidak akan dilakukan oleh PAS yang dikenali DA semasa era Pakatan Rakyat.
"Adalah jelas bahawa selepas berkali-kali mengesahkan kerjasama (PAS) dengan Umno sekarang, dan juga menjadi 'penasihat' kepada Umno, penyakit Umno yang sentiasa menuduh DAP sebagai 'anti-Melayu' dan 'anti-Islam' kini telah merebak kepada kepimpinan Nik Abduh," kata ADUN Canning itu.

Dalam sebak, anak Nik Aziz minta AMANAH jangan jual nama ayah

Mereka akan dipertanggungjawabkan sekiranya mereka menokok tambah cerita yang tidak pernah Nik Aziz lakukan semasa memimpin PAS.
Nik-Mohamad_Nik-Aziz_amanah_600
KOTA BHARU: AMANAH diminta untuk tidak menjual nama allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menarik sokongan politik, minta waris kepada pemimpin besar PAS itu.
Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz merasa kesal melihat parti serpihan PAS itu acap kali menjaja nama ayahandanya menerusi ceramah-ceramah.
Dalam nada sebak, anak kelima Nik Aziz itu berkata pemimpin AMANAH akan dipertanggungjawabkan sekiranya mereka menokok tambah cerita yang tidak pernah Nik Aziz lakukan semasa memimpin PAS.
“Saya nak pesan kepada sahabat-sahabat (dalam) AMANAH, nak cakap (mengenai Nik Aziz) ia mengandungi pahala (sekiranya betul) dan dosa (sekiranya tipu).
“Tetapi jangan cakap apa yang ayah saya akan lakukan sekiranya masih hidup (untuk AMANAH raih sokongan politik),” katanya dalam ucapan penggulungan Ketua Pemuda PAS kepada perwakilan muktamar sayap pemuda di Pusat Dagangan Kelantan (KTC) petang tadi.
Ahli Parlimen Pasir Mas itu akui Nik Aziz telah menyentuh kehidupan ramai aktivis-aktivis PAS dan AMANAH seperti seorang bapa yang memiliki ahli keluarga yang besar.
Beliau bagaimanapun meminta pimpinan dan ahli AMANAH supaya tidak mengaitkan perjuangan mereka dengan perjuangan bapanya.

"Pinjam kerusi" Pas guna bahasa kiasan supaya DAP faham, kata Nik Abduh


Nik Abduh Nik AzizNik Abduh Nik AzizKetua Dewan Pemuda Pas Pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, beliau menggunakan bahasa kiasan berkaitan kenyataannya semalam, mahu mengambil semula kerusi yang kononnya diberikan kepada DAP.
Beliau tidak menyangka kata-katanya itu menyebabkan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew melenting.

Katanya, beliau hanya membuat sindiran dan meminta belajar mengenai bahasa kiasan agar tidak mudah gelabah.

"Mana ada kerusi Pas yang dipinjamkan kepada DAP. Saya gunakan bahasa kiasan supaya DAP faham yang Pas tidak akan berunding sebagaimana sebelum ini untuk pengagihan kerusi.

"Pas sedar untuk meletakkan calon bertanding di satu-satu kerusi, Pas akan tengok dahulu sejauh mana sokongan kekuatan yang berpihak kepada Pas," katanya pada sidang media di Kelantan Trade Centre (KTC) hari ini lapor portal media MG.

Beliau menjawab kenyataan balas Anthony Loke yang dilaporkan meminta Nik Mohamad Abduh menyatakan kerusi mana diberikan parti itu kepada DAP untuk bertanding pada Piliham Raya Umum ke-13 tahun 2013.

‘Mungkin Mahfodz berhubung secara terus dengan Allah’ – Wan Junaidi

Ahli Parlimen Santubong membidas kenyataan Ketua Dewan Ulama' PAS Datuk Dr Mahfodz Omar yang mendakwa masyarakat Islam Sarawak jahil dan tidak mengamalkan Islam secara sebenar.
Wan-Junaidi_mahfodz-moha_600
PETALING JAYA: Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar membidas Ketua Dewan Ulama’ PAS, Datuk Dr Mahfodz Omar yang mendakwa masyarakat Islam di Sarawak jahil dan tidak mengamalkan Islam secara sebenar.
Ahli Parlimen Santubong itu berkata, Mahfodz barangkali ‘berhubung sendiri dengan Tuhan’ sehingga boleh membuat tohmahan sedemikian.
“Nampaknya dia menghubungi Allah secara terus, barangkali sebab itu dia lebih tahu. Kami tidak berhubung dengan Allah, panduan kami hanya Al-Quran dan hadith Rasulullah,” katanya sinis ketika dihubungi FMT.
Mahfodz dalam ucapan perasmian Muktamar Dewan Ulama’ PAS di Tok Bali, Kelantan semalam berkata parti pemerintah di Sarawak, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) meneruskan ‘pemahaman penjajah’ terhadap Islam.
“Fahaman yang salah ini disambung oleh UMNO dan suku-sakatnya seperti PBB di Sarawak sehingga menjadikan orang Melayu sendiri tidak melaksanakan cara hidup Islam yang sebenar, kerana dikongkong oleh kejahilan agama yang menebal,” katanya menurut laporan FMT hari ini.
Pembantu Khas Pengerusi DAP Sarawak, Abdul Aziz Isa pula berkata Mahfodz tidak berhak menuduh orang Islam Sarawak tidak berpegang kepada ajaran agama yang sebenar.

'Ayah saya adalah ayah semua,' ujar Nik Abduh

KOTA BHARU - "Ayah saya adalah ayah semua", ucap Ketua Pemuda Pas, Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz semasa ucapan penangguhan Muktamar Pemuda Pas ke-57 di KTC disini.
Walaupun begitu, apa yang perlu diingat oleh semua perwakilan ialah jangan memuja pemimpin, tapi puja perjuangan bagi mendapatkan nikmat yang diperoleh kini.
"Apabila puja pemimpin, bila pemimpin sudah tiada, maka kita akan lari dari arah tujuan perjuangan sebenarnya. Ada yang tanya saya, kenapa ustaz tidak tegur mereka yang sudah keluar Pas tetapi masih menggunakan nama arwah.
Nik Aziz Nik Mat "Jawapan saya hanya satu, arwah ayah adalah milik semua. bukan milik saya seorang atau adik beradik sahaja.
"Cuma saya ingin berpesan, cakaplah apa sahaja yang mereka ingin katakan tetapi ingatlah, ia mengandungi dosa dan pahala. Jangan sesekali cakap apa yang ayah saya akan lakukan jika beliau masih hidup, kena ingat kita kena hormat ulama sama ada sudah meninggal mahupun yang masih hidup," katanya dalam nada sebak.
Menurutnya, beliau mengakui rakan-rakan, abang dan juga adik yang berhijrah ke parti lain sebenarnya masih merindui Pas, terutamanya apabila menjelangnya muktamar yang menghimpunkan keluarga besar parti itu dari seluruh negara.
Malah Nik Abduh juga memberitahu, mereka yang keluar parti itu juga tidak mendapat nikmat sebagaimana mereka peroleh ketika berada di dalam Pas.
"ALLAH TAALA tarik balik nikmat tersebut dan ianya berlaku semasa mereka berada di parti sebelah. Mereka tidak berpuas hati dalam Pas tapi mereka lupa yang 'baru' itu bukanlah sesuatu yang diredhai ALLAH. Mereka mahu cuba mencari kebebasan selepas mereka rasa lama ditindas tetapi Allah tarik nikmat itu," katanya.

Pendedahan Finma: PM kena bertanggungjawab - Muhyiddin

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan seluruh anggota kabinet perlu mengambil tanggungjawab sepenuhnya berhubung dakwaan skandal penyelewengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang didedahkan oleh Swiss Financial Market Supervisory Authority (Finma).
Muhyiddin Yassin Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Finma sebelum ini telah mengesahkan bahawa terdapat kegiatan penggubahan wang haram dalam urus niaga BSI Bank di Singapura yang melibatkan 1MDB.
“FINMA yang menjalankan prosiding penguatkuasaan ke atas pegawai-pegawai BSI Bank di Singapura mendapati kegiatan penggubahan wang haram ini melibatkan urus niaga berjumlah ratusan juta dollar Amerika Syarikat dalam 100 akaun di bank berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Dalam pada itu, Muhyiddin memaklumkan bahawa siasatan Finma mendapati dalam tempoh antara 2011 hingga April 2015, pihak bank telah gagal mengenal pasti urus niaga dalam skala besar yang berisiko tinggi mahupun menjelaskan sumber aset-aset yang diurusniagakan.
Beliau berkata, kesemua urus niaga tersebut adalah berkaitan dengan perniagaan melibatkan individu-individu terdedah secara politik (politically exposed persons) yang mempunyai hubungan dengan 1MDB.

Perbahasan Pemuda Pas 'sejuk', ini jawapan Nik Abduh

Perbahasan Pemuda Pas 'sejuk', ini jawapan Nik Abduh
KOTA BHARU - Suasana perbahasan Muktamar Pemuda Pas ke-57 di Kelantan Trade Centre berlangsung tenang sepanjang hari ini tanpa sebarang provokasi atau ketegangan.
Melihat suasana 'sejuk' itu, ketuanya, Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz menyifatkan ketenangan itu dicapai selepas parti Islam itu melalui suasana panas agak lama sebelum ini.
"Bukan setahun tetapi beberapa tahun Pas dalam keadaan panas (secara) dalaman, jadi, Pas sekarang dalam keadaan pengukuhan secara dalaman.
"Saya lihat ahli-ahli Pas baik Pemuda, Muslimat dan Pusat, kami nampak gembira dengan suasana ini," katanya pada sidang media di Muktamar Pemuda Pas, di sini, hari ini.
Biasanya perbahasan Pemuda Pas dinanti-nantikan kerana kelantangan perwakilan-perwakilan membangkitkan isu semasa termasuk mengkritik barisan pemimpinnya yang berada di atas pentas.
Namun hari ini, rata-rata perwakilan Pemuda hanya menyokong sepenuhnya Ucaptama yang disampaikan Nik Abduh semalam dan menyentuh beberapa isu semasa.
Perwakilan juga tidak lupa mengucapkan tahniah kepada Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang berjaya membawa Rang Undang-undang (RUU) Persendirian Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah) pindaan 2016 di Dewan Rakyat, minggu lalu.
Mengulas lanjut, Nik Abduh yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, keselarian pandangan beliau dengan perwakilan menyumbang kepada suasana tenang dalam sesi perbahasan kali ini.

Dewan Ulamak lulus usul perkasa Mahkamah Syariah

PASIR PUTEH: Dewan Ulamak PAS Pusat berharap NGO-NGO Islam mengambil posisi di barisan hadapan bagi menyokong usaha-usaha dirintis PAS ke arah pelaksanaan syariah lebih menyeluruh di negara ini.

Selain itu agensi agama termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Mufti, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) disaran mengambil tanggungjawab menerangkan kepada masyarakat kewajiban pelaksanaan syariah.

Tuntutan itu terkandung dalam usul dilulus Dewan Ulamak PAS Pusat pada muktamar kali ke-55  di  Sweet Beach Resort di sini hari ini. Usul tersebut dilulus sebulat suara tanpa sebarang perbahasan perwakilan.

Naib Ketuanya Datuk Dr Johari Mat berkata muktamar juga berharap PAS Pusat mengadakan siri-siri dialog dengan parti-parti politik bukan Islam dan organisasi masyarakat lain supaya memahami usul pindaan Akta 355.

Muktamar kali ke-55 juga berharap diwujudkan task force terdiri daripada Lajnah Parlimen, Lajnah Penerangan dan Lajnah Dakwah bagi  menerangkan kepada ahli-ahli parlimen, Dewan Negara dan Dewan Undangan Negeri bagi memahami hasrat pindaan Akta 355.

“Usul memperkasakan Mahkamah Syariah dibuat memandangkan kedudukan Mahkamah Syariah masih lagi berada di tahap rendah berbanding mahkamah sivil dari aspek bidang kuasa di negara ini.

“Malah perkara itu juga dizahirkan Yang di-Pertuan Agong ketika menyampaikan titah pembukaan sidang parlimen pada 7 Mac lalu,” katanya ketika membentang usul  tersebut pada hari akhir muktamar petang ini.

Pada 26 Mei lalu anggota parlimen Marang Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang membentang usul berkaitan rang undang-undang persendirian bagi memohon kelulusan parlimen untuk meminda Akta 355.

PAS harap ahli AMANAH pulang padanya

Bekas ahli PAS yang meninggalkan parti Islam itu dan menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) hilang nikmat yang dirasai PAS sekarang, kata Ketua Pemuda PAS Nik Mohamad Abduh Nik Aziz.
"Mereka langgar peraturan yang mereka sendiri ciptakan, yang mereka suruh kita dulu.
"Mereka tak rasa lagi nikmat istilah wala (setia pada pemimpin).

“Mereka tak rasa lagi nikmat istilah ukhuwah, istilah-istilah agama yang kemas dan kukuh dalam al-Quran dan hadis," katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan Muktamar Pemuda PAS ke-57 di Kota Bharu hari ini.
Anggota parlimen Pasir Mas itu berkata, beliau berdoa dan berharap mereka yang menyertai AMANAH akan kembali merasai nikmat yang PAS rasai hari ini.
"Selepas setahun kita berbalah, ada masa lagi untuk mereka kembali kepada PAS.
"Kerana sejarah PAS sendiri penuh dengan orang kembali selepas pergi. Kita harap insya-Allah‎ sahabat-sahabat kita kembali menikmati apa yang sedang kita nikmati," katanya.
Sementara itu, mengulas perjalanan muktamar yang lancar tanpa isu-isu panas, beliau berkata, muktamar kali ini dipenuhi rasa syukur kepada Allah.
"Ini kerana perbahasan-perbahasan oleh perwakilan sekalian diselubungi dengan rasa syukur. Dengan nikmat yang Allah kurniakan kepada kita selepas beberapa tahun kita panas.
"Tanda hati bersyukur adalah lidahnya tidak panas," katanya.
Pada masa sama beliau turut menjelaskan hubungan antara PAS dan BN dilihat semakin baik.
Katanya, itu adalah langkah BN yang mengubah ‎strategi politik mereka termasuk perjumpaan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan bekas menteri besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Abdul Aziz Nik Mat.
"BN ubah strategi mereka kepada strategi aman. Sej‎arah PAS tak pernah aman di Malaysia, sentiasa diugut. Ada ahli (sampai) diugut tembak mati.
"Tok Guru berjumpa Najib beberapa kali di istana dan luar istana untuk bincang baiki hubungan dengan Kelantan dan hubungan antara umat Islam.
"Alhamdulillah ‎kerajaan pimpinan menteri besar baru, Datuk Ahmad Yaakob keadaan itu berlaku," katanya.

Syed Rosli dakwa ahli UMNO ugut bunuh

Beliau turut menafikan ditaja oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengacau calon BN
Syed-Rosli-Jamalullail
AMPANG: Syed Rosli Jamalullail yang berhasrat untuk bertanding di PRK Kuala Kangsar mendakwa telah menerima ugutan bunuh daripada ahli UMNO.
Penolong Setiausaha Pemuda UMNO Cawangan Pusat Bandar Taman Chempaka itu mendakwa diugut sejurus mengumumkan hasrat melawan calon BN, Datin Mastura Mohd Yazid.
Ditemui FMT di kediamannya, anak jati Kuala Kangsar itu percaya partinya rasa tergugat kerana percaya kehadiran pencabar daripada UMNO boleh menggugat kemenangan BN.
“Sejurus mengumukan ingin bertanding, saya telah terima banyak ugutan melalui panggilan telefon, pesanan ringkas (SMS) dan komen di media sosial saya. Selain ugutan bunuh, saya juga diugut untuk dicederakan dan ada juga yang ingin membakar gerai makanan saya.
“Saya rasa niat saya untuk bertanding di PRK Kuala Kangsar memberi ancaman kepada BN dan disebabkan itu terdapat individu tidak berpuas hati dan cuba menakut-nakutkan saya,” katanya dalam satu wawancara dengan FMT.
Beliau berkata demikian apabila ditanya kesan daripada pengumumannya untuk bertanding sebagai calon Bebas.
Dalam pada itu, Syed Rosli berkata buat masa ini beliau masih belum membuat sebarang laporan polis mengenai ugutan yang diterimanya itu.
“Kemungkinan besar saya akan buat laporan polis bagi memudahkan siasatan jika saya atau ahli keluarga saya dicederakan.

‘Tiga penjuru beri kelebihan, rakyat ada ilmu ‘tactical move’

Meletakkan calon di pilihan raya kecil serentak 18 Jun ini adalah azam bagi Pakatan Harapan berhadapan dalam perlawanan PRU14 ini melalui satu muafakat politik atas satu platform pembangkang.
Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkefly Ahmad berkata ini bagi memenuhi kehendak pengundi yang mahukan pembangkang bersatu dalam muafakat pembangkang supaya mampu mencetuskan satu serangan oposisi yang kuat terhadap kerajaan yang telah terlalu lama memerintah.
Memahami mood rakyat terutama golongan muda yang sebahagiannya bosan dengan senario politik semasa, Dr Dzulkefly menyeru supaya blok pembangkang fokus untuk bersatu.
Beliau berkata, sudah sampai masanya kesemua parti politik menukar orientasi politik masing-masing dengan berusaha lebih memahami tuntutan rakyat.
“Perlu fahami harapan dan kebimbangan rakyat. Zaman ‘kami mengetahui semua perkara’ sudah berakhir. Pandang sisi ‘demand’ bukan ‘supply’. Parti politik harus berani bersedia untuk mendengar rintihan rakyat.
“Pembangkang perlu menyusun langkah dalan satu derap langkah. Itu permintaan rakyat kalau parti politik tidak mahu dihukum, perlu berani sedia berubah,” tegasnya dalam forum “Tiga Penjuru: Pembangkang Rugi?” di Petaling Jaya malam tadi.
Mengulas pertembungan tiga penjuru pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada bulan Ramadan depan, ujarnya, rakyat perlu mempunyai ‘ilmu pertandingan’.

Lembaga Pengarah 1MDB yang baru digesa selesaikan kemelut syarikat

DAP menggesa supaya Lembaga Pengarah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang baru dilantik semalam supaya menunjukkan komitmen dan kesungguhan untuk menyelesaikan kemelut skandal kewangan yang dihadapi syarikat sarat hutang terbabit.
Setiausaha Publisti DAP, Tony Pua berkata, pindaan terhadap Memorandum dan Artikel Persatuan serta perubahan Lembaga Pengarah 1MDB akan menjadi satu pembaziran jika pengarah-pengarah baru tidak menjalankan kuasa yang diamanahkan.
“Agenda utama bagi mesyuarat kali pertama Ahli-ahli Lembaga Pengarah, yang mungkin diadakan tidak lama lagi, adalah untuk meminta supaya juruaudit syarikat, Deloitte & Co untuk memulakan dan melengkapkan audit 1MDB yang tertangguh bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Mac 2015 dan Mac 2016.
“Tanpa gambaran yang jelas dan tepat mengenai kedudukan kewangan syarikat, lembaga pengarah akan bertindak dalam vakum, membuat keputusan tanpa mengetahui status asas syarikat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Kementerian Kewangan Diperbadankan (MoF Incorporated) semalam yang mengumumkan pelantikan lembaga pengarah baharu 1MDB bagi menggantikan lembaga pengarah sebelum ini yang meletak jawatan berkuatkuasa 31 Mei.
Ahli lembaga yang baru dianggotai dan dipengerusikan setiausaha perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah, setiausaha sulit kanan kepada ketua setiausaha kerajaan Datuk Norazman Ayob, dan ketua pegawai operasi Prokhas Sdn Bhd Datuk Kamal Mohd Ali. Manakala Arul Kanda Kandasamy kekal sebagai presiden 1MDB.
MoF Incorporated pada masa sama berkata ia telah melaksanakan cadangan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang (PAC) bagi meminda artikel penubuhan 1MDB berkuat kuasa 31 Mei, termasuk pembubaran lembaga penasihat 1MDB, penghapusan Artikel 117 dan penukaran semua rujukan daripada perdana menteri kepada menteri kewangan.

Pejuang PAS dulu-dulu macam makhluk asing

Oleh USTAZ ROSLI ABDD JABAR
BARA api jika terus digenggam pasti membakar tangan, ngeri dan sangat menyakitkan, jika tidak sanggup menahan kepanasannya, ia pasti akan dilepaskan. Begitulah gambarannya suasananya mereka yang berpegang dengan Islam diakhir zaman ini sebagaimana yang telah digambarkan oleh Rasulullah SAW.

Hanya mereka yang kuat, mampu terus menerus mengharungi cabaran perjuangan sehingga keakhir hayat. Saya menziarahi seorang otai, dia ahli PAS sejak tahun 1964, waktu saya masih belum lahir di muka bumi. Katanya "cabaran sentiasa bertambah mengikut zaman, semakin PAS kuat dan ramai ahli serta penyokongnya maka semakin pula kuat tribulasinya".

Pada zamannya, PAS begitu asing dalam kalangan masyarakat, "orang seperti saya dianggap seperti makluk asing, apatah lagi di Negeri Pahang. Susah nak cari orang PAS, ada, tapi tak ramai. Kesedaran terlalu sedikit, doktrin barat telah berjaya membelah dua minda masyarakat Melayu pada masa itu, sehingga tegar kefahaman mereka bahawa agama dan politik adalah terpisah dan tiada kaitan lansung antara keduanya.

Sangat sukar untuk menghubungkan kembali saraf minda mereka agar menerima dan meyakini bahawa tiada suatu pun urusan dunia yang tidak bekait dengan akhirat dan tiada suatu pun urusan kehidupan kita yang tidak berkait dengan dosa dan pahala.

Siapa yang kaitkan politik dengan agama akan dianggap sebagai seorang saudagar agama, hanya seperti berniaga tanpa lesen yang bila-bila sahaja diangkut oleh penguatkuasa.

Media hanya milik kerajaan, tidak seperti sekarang. Masa-masa yang dilalui oleh ahli PAS dipenuhi dengan cabaran, Pahang bukan Negeri yang ramai para Ulama pada masa tu, tidak seperti Kelantan, Kedah, Terengganu dan lain-lain.

Kami sangat sedikit, dakwah dan penerangan sangat perlahan dan ruangnya sangat sempit, kami yang mengajak orang berpolitik dengan cara agama pada masa tu hanya dianggap golongan yang mengotorkan agama kerana dicampurkan dengan politik".

Perkukuh Pakatan untuk hadapi Umno BN – Wan Azizah

KEADILAN berpendapat bahawa pilihan terbaik bagi persaingan politik ialah senario satu-lawan-satu. KEADILAN berpegang pada prinsip satu-lawan-satu ini dan menggesa parti-parti politik pembangkang untuk melaksana prinsip ini demi harapan terbaik menumbangkan rejim Umno-Barisan Nasional.
dr_wan_azizahNamun, bagi pilihanraya kecil (PRK) kerusi Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar, KEADILAN kesal bahawa perkara ini tidak dapat dicapai walaupun KEADILAN telah berusaha agar prinsip satu-lawan-satu ini dapat dizahirkan.
Memang ada usaha musuh-musuh kami yang mengambil peluang sempena dua PRK ini untuk terus mengadu domba dan cuba memecah-belahkan pimpinan dengan pelbagai cara, malah melempar fitnah terhadap pimpinan Kerajaan Negeri Selangor. Namun, saya dan pimpinan KEADILAN termasuk di Selangor tidak akan terperangkap dengan usaha terdesak yang menggunakan media untuk mengalih pandangan rakyat dari masalah pimpinan Umno-Barisan Nasional yang terpalit dengan skandal kewangan, tatakelola yang menyimpang dan dasar-dasar yang membebankan rakyat.
Saya dan pimpinan KEADILAN meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor di bawah Datuk Seri Azmin Ali, Menteri Besar Selangor. Kami yakin sekiranya terdapat bukit yang kukuh berkenaan apa jua salahlaku oleh sesiapa pun di dalam pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor, YAB Menteri Besar akan mengambil tindakan yang sewajarnya dan sebarang kebejatan tidak akan dilindungi.
Musuh politik kita hanyalah Umno-Barisan Nasional. Ayuh kita rapatkan saf, menggembleng tenaga dan bersatu usaha demi menumbangkan musuh politik utama negara dan menyelamatkan Malaysia!

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Ketua Pembangkang
Presiden KEADILAN

Ahli tidak perlu pertikai siapa calon Pas di PRK, kata Mahfodz


Dr Mahfodz MohamedDr Mahfodz MohamedAhli Pas tidak sepatutnya mempertikaikan calon yang dipilih pucuk pimpinan untuk mewakili parti itu pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar 18 Jun nanti, tegas Ketua Dewan Ulama Pas Pusat (DUPP), Datuk Dr Mahfodz Mohamed.
Beliau dipetik berkata, calon di kedua-dua PRK itu telah dipersetujui Majlis Syura Pas setelah membuat penelitian secara terperinci.
Malah, semua ahli parti termasuk ulama perlu menghormati keputusan tersebut dan bekerja keras membantu calon memenangi kedua-dua PRK tersebut.
“Mengenai pemilihan calon PRK sebenarnya proses pemilihan bermula dari kawasan dan dibawa negeri dan seterusnya dewan harian (Pas) kita berbincang.
“Masing-masing ada hak, kawasan bincang dewan ulama negeri pun sudah bincang. Tidak kira siapa, bila diputuskan jawatankuasa harian Pas maka kena wala (taat) supaya calon yang kita letak mencapai kemenangan lebih-lebih lagi di Selangor apabila pada PRU lepas kita kalah tipis.
“Kali ini bakal-bakal calon diputuskan Majlis Syura Ulama dan Majlis Syura Ulama putuskan mereka (Calon PAS di dua PRK) layak bertanding.

Tuduhan berniat jahat dan berbohong, Rafizi akan saman LTAT


Rafizi RamliRafizi RamliNaib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rafizi Ramli berkemungkinan akan menyaman Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) kerana menuduh beliau berniat jahat dan berbohong kerana tindakan membela pesara tentera yang lambat diberikan pampasan.
Beliau melahirkan rasa kesal kerana tindakannya itu dijadikan alasan LTAT menekannya dengan mengeluarkan saman dan dibicarakan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) yang boleh membawa hukuman mandatori sekurang-kurangnya satu bulan penjara.
"Pada masa yang sama saya terus mendapat aduan setiap minggu dari pesara tentera bahawa berlaku kelewatan dalam pembayaran pampasan persaraan.

"Pun begitu, saya teruja untuk bertemu LTAT dan barisan pimpinan LTAT di mahkamah.

"Saya kini sedang menyiapkan Penyata Pembelaan (“Statement of Defence”) bersama-sama pasukan peguam saya yang akan difailkan minggu depan.
"Saya juga sedang mempertimbangkan kewajaran menyaman LTAT yang dari awal menuduh saya berniat jahat dan perkara yang saya bawa adalah pembohongan; sedangkan maklumat terkini dari laporan Ketua Audit Negara dan lain-lain menunjukkan fakta-fakta yang saya kemukakan tidak pernah dibidas." ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Naib Presiden PKR itu berkata, perbicaraan kes ini akan memberi ruang kepada beliau untuk memanggil saksi-saksi yang selama ini berjaya melepasi perhatian awam.
"Sebagai Ketua Eksekutif LTAT, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin beliau tidak boleh lari dari hadir memberi keterangan dalam kes ini.

"Kes ini juga akan memberi ruang kepada saya membuat permohonan kepada mahkamah mendapatkan pelbagai maklumat dan dokumen berkaitan isu-isu kewangan yang membabitkan LTAT dan 1MDB.

"Saya yakin selagi kita memberi perhatian untuk terus membongkar 1MDB, selagi itu kita akan berjaya mengekalkan fokus rakyat kepada isu-isu penyelewengan berhubung 1MDB ini," ujarnya.
Pada 30 Mac 2016, Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Tan Sri Laksamana (B) Mohd Anwar Mohd Nor mengeluarkan kenyataan supaya Rafizi menyerahkan nama-nama pesara tentera yang belum menerima pampasan persaraan dari LTAT walaupun telah bersara berbulan-bulan.
Beliau memberi tempoh 24 jam untuk Rafizi kemukakan senarai itu dengan ugutan akan menyamannya sekiranya gagal dipatuhi; LTAT akan memfailkan saman terhadapnya.

Perang mulut PAS-DAP makin menjadi-jadi

Perang mulut antara PAS dan DAP semakin berlarutan dan menjadi-jadi.

Jika semalam mereka bergaduh berkaitan kerusi pilihan raya, hari ini perbahasan berpunca daripada dakwaan Pemuda PAS bahawa DAP “memberi arak” kepada anggota partinya.
Langkah itu, kata dewan itu, menyebabkan anggota PAS yang “mabuk” berpindah kepada serpihannya Parti Amanah Negara (AMANAH).

Menyambut kenyataan itu, Pemuda DAP menyifatkan pemimpin Pemuda PAS Nik Abduh Nik Aziz sebagai angkuh, kurang ajar dan biadap.
Wong Kah Woh (gambar) juga mengaitkan tindakan itu dengan “pertunangan” PAS dengan parti kerajaan Umno.

“Ini merupakan satu dakwaan yang angkuh, kurang ajar dan menunjukkan ketidakadaban Nik Abduh,” katanya.
Menurut Wong lagi, kenyataan PAS itu amat berbeza dengan keadaan apabila PAS bergabung dengan mereka dalam Pakatan Rakyat sebelum ini.
Katanya, ketika itu, PAS tidak akan melontarkan tohmahan kosong dan fitnah biarpun terhadap musuh politiknya pada ketika itu, Umno.

“Jangkitan politik Umno yang selalu menuduh DAP sebagai 'anti-Melayu' dan 'anti-Islam' telah mula merebak ke dalam kepimpinan Nik Abduh,” katanya.

TMJ: Suruh PM keluarkan Johor dari M’sia jika...

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim tidak pernah terbeban untuk meluahkan isi hatinya, dan terbaru, melontarkan pesanan kepada mereka yang tidak senang hati dengan negerinya menjadi sebahagian daripada Malaysia.
“....Anda boleh beramai-ramai berjumpa dengan YAB Perdana Menteri di Putrajaya untuk mengusulkan satu deklarasi kepada beliau untuk mengeluarkan negeri Johor dari Malaysia," menurut pesanan itu.
Dalam catatan laman Johor Southern Tigers di Facebook itu, Tunku Ismail turut memetik beberapa sebab yang menjurus kepada kelebihan negeri tersebut yang membangkitkan rasa iri hati kepada sesetengah pihak, antaranya, tiada unsur perkauman dan kebencian terhadap rasuah.
Setiap ayat dimukan dengan perkataan “Jangan salahkan Negeri Johor”.
“...Jangan salahkan Negeri Johor dan mengapa kami bangga menjadi bangsa Johor kerana negeri kami telah dibina bukan atas dasar perkauman ianya dibina kerana kami bersatu sebagai bangsa Johor sejak dahulu.
“....Mengapa kami bangga dengan pemimpin kami yang senantiasa bersama kami pada saat susah dan senang... suka dan duka.
“Jikalau kami tidak suka kepada orang yang korup... kerana kami tidak pernah dididik utk menjadi sekeji itu.”
Catatan tersebut turut menegaskan Johor telah wujud semenjak 1885, jauh sebelum tahun 1957, ketika Malaya mencapai kemerdekaannya.

Rafizi mahu 'korek' skandal 1MDB menerusi kes saman LTAT

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau merancang untuk memanggil bekas Pengerusi 1MDB, Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin untuk memberi keterangan dalam saman Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) ke atasnya.
LTAT telah menyaman ahli parlimen Pandan itu atas dakwaan menfitnahnya ekoran pendedahan pesara tentera tidak mendapat ganti rugi persaraan pada masa yang tepat.
"Perbicaraan ini memberi peluang kepada saya untuk memanggil para saksi yang terlepas penelitian awam walaupun terlibat dengan 1MDB, yakni Lodin.
"Sebagai ketua eksekutif LTAT, beliau tidak mampu lari dari memberi keterangan dalam perbicaraan ini.
"Kes ini akan memberi ruang kepada saya untuk mendapatkan pelbagai maklumat dan dokumen berhubung isu-isu kewangan membabitkan LTAT dan 1MDB," katanya dalam kenyataan, hari ini.
Beliau juga berdepan dakwaan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) kerana mendedahkan dokumen kerahsiaan.
Pada awal bulan April, Rafizi ditahan reman selama tiga hari, berhubung dengan pendedahan dokumen sulit yang didakwa mengaitkan 1MDB dengan LTAT.
Polis menahan Rafizi sebaik sahaja beliau keluar dari pintu pagar bangunan Parlimen dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan pemimpin PKR itu akan disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi.
Mengulas lanjut, Rafizi berkata, beliau sedang berkira-kira untuk menyaman LTAT kerana dakwaan mempunyai niat jahat dan melakukan pendedahan tidak benar.
"Namun maklumat daripada laporan ketua audit negara dan fakta-fakta lain, belum disangkal lagi," jelasnya.

Najib akui 'bunyi bising di luar' wujud persepsi

Muktamar Ulama: Tak Semua Salah Kerajaan

Muktamar Ulama: 'Ulama Boleh Dibeli'

Muktamar Ulama: Ibu Pejabat Pas Ada 'Spiderman'

Tak suka...boleh keluarkan Johor dari Malaysia - TMJ

Tidak berdosa tolak hudud, kata Ulama AS

'Orang Melayu P.Pinang nak duduk mana tanah tak ada' - Mohd Hafis

'DAP amal politik panas, main api isu agama' - Nik Abduh

DAP yang angkuh, tapi tak tahu ia sombong - Nik Abduh

DAP tak faham bahasa kiasan, kata Nik Abduh

Petualang terus nikmati hasil diperoleh cara haram

Perdana menteri dan seluruh anggota kabinet mesti mengambil tanggungjawab sepenuhnya di atas skandal penyelewengan 1MDB yang yang satu demi satu didedahkan oleh pasukan penyiasat antarabangsa.
Terbaharu, Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA) mengesahkan berlakunya kegiatan pengubahan wang haram dalam urus niaga BSI Bank di Singapura yang melibatkan 1MDB.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pada 24 Mei 2016, FINMA yang menjalankan prosiding penguatkuasaan ke atas pegawai-pegawai BSI Bank di Singapura mendapati kegiatan pengubahan wang haram ini melibatkan urus niaga berjumlah ratusan juta dolar Amerika Syarikat dalam 100 akaun di bank berkenaan.
Siasatan FINMA mendapati dalam tempoh antara 2011 hingga April 2015, pihak bank telah gagal mengenal pasti urus niaga dalam skala besar yang berisiko tinggi mahupun menjelaskan sumber aset-aset yang diurus niaga.

Kesemua urus niaga ini adalah berkaitan dengan perniagaan yang melibatkan individu-individu yang terdedah secara politik (politically exposed persons) yang mempunyai hubungan dengan 1MDB.
Beberapa fakta penting yang didedahkan oleh FINMA menunjukkan pihak bank bersubahat dalam kegiatan pengubahan wang haram yang berlaku dalam skala besar. Antaranya:
(1) Pihak bank berpuas hati dengan penjelasan pelanggan, iaitu individu yang mempunyai hubungan dengan 1MDB, bahawa deposit berjumlah AS$20 juta dolar (RM81.6 juta) adalah ‘hadiah’.
(2) Sejumlah AS$98 juta dolar (RM400 juta) dikreditkan dalam satu akaun tanpa dijelaskan latar belakang komersialnya.
(3) Dalam banyak kes, terdapat bukti urus niaga ‘pass-through’ yang membayangkan berlakunya kegiatan pengubahan wang haram.

Dalam satu kes, sejumlah AS$20 juta dolar (RM81.6 juta) dipindahkan ke dalam beberapa akaun di bank berkenaan pada hari yang sama sebelum dipindahkan ke dalam akaun di sebuah bank lain.
(4) Pihak bank menjalankan urus niaga lain yang melibatkan sejumlah wang yang serupa walaupun dalam sesetengah kes penjelasan dan dokumen kontrak yang diperoleh adalah bertentangan dengan tujuan akaun-akaun berkenaan dibuka.
Agak malang...

Saya jadi kambing hitam kesalahan orang lain – Husam

Husam turut mendakwa dirinya adalah mangsa kepada akhlak buruk yang telah berkembang dalam segelintir pimpinan PAS.
husam-musa_pas_6_600
PETALING JAYA: ADUN Salor, Datuk Husam Musa yang baru dipecat PAS mendakwa dirinya telah dijadikan kambing hitam untuk kesalahan orang lain.
Bekas Naib Presiden PAS itu turut mendakwa dirinya adalah mangsa kepada akhlak buruk yang telah berkembang dalam segelintir pimpinan parti Islam itu.
“Ia termasuk Yang Arif Pengerusi Jawatankuasa Disiplin sendiri yang telah menganiayai saya dengan tuduhan bersifat fitnah menjelang Muktamar PAS yang lalu,” katanya dalam satu surat sepanjang 29 halaman hari ini.
Husam turut menafikan dakwaan beliau memburukkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, memfitnah kerajaan negeri Kelantan berkaitan isu kayu balak serta dituduh memberi gambaran negatif terhadap PAS tidak benar sama sekali.
“Pertuduhan yang dikenakan adalah sangat dangkal dan tidak menepati prinsip penyiasatan yang kemas.
“Saya juga tidak diberikan keadilan penghakiman dan perbicaraan seperti mana yang dituntut oleh Islam,” katanya.
Tegasnya, Hadi sepatutnya menilai isu yang timbul secara lebih mendalam untuk mengetahui perkara sebenar kerana beliau tidak pernah melakukan kesalahan mengikut perlembagaan parti itu mahupun dari segi Islam.
“Kepimpinan YB TG (Abdul Hadi) sejak akhir-akhir ini telah teruk tercalar. Saya tidak ingin menghuraikan sebab-sebabnya secara panjang lebar.
“Tetapi apa yang telah YB TG Presiden ucap dan tuliskan selama ini tidak sama dengan apa yang berlaku sekarang ini,” jelas beliau lagi.

MCA,MIC,Gerakan hentikan politik persaingan dengan DAP - Ikatan


Tan Sri Abdul Kadir Sheikh FadzirTan Sri Abdul Kadir Sheikh FadzirPemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) seharusnya berhenti bermain 'politik persaingan' dengan DAP untuk membuktikan siapa lebih hebat di mata rakyat.
Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata ini kerana jika permainan itu masih diteruskan khasnya berkaitan Akta Persendirian dibentangkan Pas di Parlimen sebelum ini, ia akan memberi bahaya kepada negara, rakyat dan parti politik berkenaan.
"Saya tidak faham kenapa MCA, MIC dan Gerakan membuat kenyataan tentangan begitu kuat terhadap akta tersebut.
"Adalah sangat jelas bagi kita semua bahawa cadangan tersebut untuk memperkasa Mahkamah Syariah dan ia tiada kena mengena dengan hudud seperti difahami.
"Ia juga tidak bertentangan dengan Perlembagaan negara," katanya dalam kenyataan hari ini.
Abdul Kadir berkata seharusnya MCA, MIC dan Gerakan mencari semula formula kejayaan di mata rakyat yang pernah diraih suatu ketika dahulu dan tidak terikut-ikut dengan 'politik persaingan' ini.
Beliau juga berharap permainan itu dihentikan dan tidak diberi populariti agar tidak membahayakan hubungan antara orang Islam dan bukan Islam.

PAS sambung tali hayat UMNO dalam isu hudud – DAP

DAP hanya mempertikaikan prosedur Peraturan Mesyuarat dan tujuan kerajaan membenarkan usul RUU Persendirian yang dilihat bermotifkan politik.
anthony loke
PETALING JAYA: DAP mendakwa PAS kini adalah penyambung tali hayat UMNO dan BN apabila parti Islam itu dilihat kerap melemparkan tuduhan liar kononnya DAP memusuhi Islam.
Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke berkata, tuduhan liar itu yang sering dilontarkan UMNO sebelum ini bertujuan menjatuhkan imej DAP dalam kalangan masyarakat Islam.
“DAP berasa amat kesal dan menafikan sekeras-kerasnya tuduhan liar oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Hadi menyifatkan tindakan beberapa ahli Parlimen DAP mempertikaikan usul Rang Undang-undang (RUU) Persendirian yang dibawa oleh beliau di Dewan Rakyat Khamis lalu sebagai tindakan memusuhi Islam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya, ahli-ahli Parlimen DAP hanya mempertikaikan prosedur Peraturan Mesyuarat dan tujuan kerajaan membenarkan usul RUU Persendirian itu yang dilihat bermotifkan politik.
“Kami mempersoalkan mengapa tiba-tiba pihak kerajaan membenarkan usul tersebut dibentangkan tanpa sebarang notis dan seolah-olah untuk ‘memerangkap’ ahli-ahli Parlimen yang langsung tidak bersedia untuk membahaskan pindaan Rang Undang-undang tersebut,” jelasnya.
Tambah Anthony, DAP tetap tidak bersetuju dengan pelaksanaan hudud atas prinsip ia tidak sejajar Perlembagaan Persekutuan dan tidak praktikal dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia.

'Individu keluar Pas tak ubah pendatang asing' - Ulama Pas

PASIR PUTEH - Timbalan Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh menegaskan, parti Islam itu merupakan satu-satu parti yang masih bertahan dan tidak berpecah berbanding parti seusia dengannya dan parti-parti pembangkang lain.
Pas Beliau berkata, walaupun ada pemimpinnya sebelum ini keluar meninggalkan Pas, namun ia tidak menjejaskan parti, sambil menyifatkan mereka ini sebagai pendatang asing yang datang ke Malaysia untuk sementara waktu.
"Kita perlu sedar bahawa Pas menjadi parti paling tonggak dalam negara ini. Pas tidak berpecah. Umno berpecah, PKR berpecah, DAP berpecah, MCA berpecah, satu-satunya parti yang tidak berpecah hari ini ialah Pas.
"Rakan kita yang keluar itu, bagaikan pendatang asing, datang bekerja di negara ini, ditangkap oleh imigresen, kemudian balik ke negara dia, itu saja.
"Mereka ini tidak berwala' dengan Pas, mereka ini hanya sekadar duduk dalam Pas," katanya ketika menyampaikan ucapan penangguhan Muktamar Tahunan Dewan Ulamak Pas ke-55 di Sweet Beach Resort, di sini, hari ini.
Mengulas isu lain, beliau juga berharap muktamar sayap Pas itu kali ini membawa makna besar dengan memikul amanah lebih besar untuk menyebarkan kebangkitan Islam ke seluruh negara.
"Ia bukan sahaja untuk masyarakat Islam, bahkan tugas dan tanggungjawab kita menyampaikan risalah Islam ini kepada masyarakat bukan Islam dan masyarakat Islam yang tidak memahami perjuangan Islam.
"Apa yang berlaku ini menjadi hikmah besar kepada perjuangan Islam dalam negara ini untuk kita mencapai kemenangan dalam pemerintahan negara yang menyebabkan kita boleh melaksanakan syariat ALLAH," katanya lagi.

KEADILAN percaya Mohamed Azmin tidak lindungi pesalah laku

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail meletakkan kepercayaan penuh terhadap Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dalam mengendalikan dakwaan terhadap Kerajaan Negeri mutakhir ini.
Keyakinan terhadap Mohamed Azmin dizahirkan Wan Azizah yang yakin Timbalan Presidennya tidak akan melindungi pihak terlibat sekiranya terdapat bukti salah laku berkenaan.
Meeting Wan Azizah isu banjir di Kajang (7)“Saya dan pimpinan KEADILAN meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap pentadbiran Kerajaan Selangor di bawah Dato’ Seri Azmin Ali.
“Kami yakin jika terdapat bukit kukuh berkenaan apa jua salah laku oleh sesiapa pun di dalam pentadbiran Kerajaan Negeri, Menteri Besar akan mengambil tindakan sewajarnya dan sebarang kebejatan tidak akan dilindungi,” katanya dalam kenyataan media.
Mohamed Azmin sebelum ini menolak dakwaan terdapat permintaan ‘wang dan wanita’ dalam berurusan dengan Kerajaan Selangor dan menyifatkannya sebagai kempen memburuk-burukkan pentadbirannya.
Azizah berkata, terdapat usaha daripada musuh KEADILAN untuk memecah belahkan parti itu menjelang dua Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar dan Sungai Besar.
“Namun, saya dan pimpinan KEADILAN termasuk di Selangor tidak akan terperangkap dengan usaha terdesak menggunakan media untuk mengalih pandangan rakyat dari masalah pimpinan Umno Barisan Nasional yang terpalit dengan skandal kewangan, tatakelola menyimpang dan dasar membebankan rakyat,” katanya.

Muslimat PAS terima usul kaji tahaluf siyasi dengan PKR

Usul itu dikemukakan pada Muktamar Dewan Muslimat PAS dan diterima tanpa bahas.
PAS muslimeat
PETALING JAYA: Dewan Muslimat PAS menerima usul mendesak parti Islam itu mengkaji semula hubungan tahaluf siyasi dengan PKR terutama pada pilihan raya umum akan datang.
Usul yang dikemukakan Dewan Muslimat PAS Kedah pada Muktamar Dewan Muslimat PAS ke-56 itu diterima tanpa bahas dan akan diserahkan kepada Majlis Syura Ulama PAS.
Menurut laporan Berita Harian Online, usul berkenaan antara lain menyebut PKR dilihat seolah-olah tidak menghormati PAS dengan menjalin kerjasama dengan AMANAH yang kerap melemparkan pelbagai dakwaan terhadap PAS.
“Bermula dengan Langkah Kajang sehingga konspirasi menjatuhkan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, pandangan dan pendirian PAS tidak dihormati manakala kesucian pakatan pembangkang dicemari perancangan tertentu di luar pengetahuan PAS sendiri.
“Walaupun masih ada pemimpin PKR yang menghormati pendirian dan pandangan PAS, namun rentetan daripada isu sebelumnya, PKR dilihat lebih selesa mengambil keputusan tanpa berbincang dengan PAS,” tegasnya.

PKR kesal persaingan satu lawan satu tak dapat dicapai

Wan Azizah juga akui kewujudan usaha-usaha daripada musuh parti itu yang mengambil peluang sempena dua PRK itu untuk terus mengadu domba dan cuba memecah-belahkan kepimpinan PKR.
wan-azizah
PETALING JAYA :PKR kesal persaingan satu lawan satu dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar tidak dapat dicapai.
Presidennya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, ini kerana walaupun parti itu telah berusaha agar persaingan satu lawan satu dalam dua PRK, ia tetap tidak dapat dizahirkan.
Malah, beliau juga akui kewujudan usaha-usaha daripada musuh parti itu yang mengambil peluang sempena dua PRK itu untuk terus mengadu domba dan cuba memecah-belahkan kepimpinan PKR dalam pelbagai cara.
“Malah melempar fitnah terhadap pimpinan Kerajaan Negeri Selangor.
“Namun, saya dan pimpinan PKR termasuk di Selangor tidak akan terperangkap dengan usaha terdesak yang menggunakan media untuk mengalih pandangan rakyat dari masalah pimpinan UMNO-Barisan Nasional yang terpalit dengan skandal kewangan, tatakelola yang menyimpang dan dasar-dasar yang membebankan rakyat,” katanya menerusi kenyataan.
Tambahnya, beliau dan kepimpinan parti itu meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor di bawah Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang akan mengambil tindakan sewajarnya serta berharap sebarang keburukan tidak akan dilindungi.
“Musuh politik kita hanyalah UMNO-Barisan Nasional,” katanya.
Sebelum ini, media melaporkan PAS menamatkan rundingannya dengan PKR dan mengambil keputusan untuk meletakkan calon di dua kerusi PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, keputusan itu muktamad dan tidak mahu lagi sebarang perundingan lain kecuali hal berkaitan kerjasama dalam gerak kerja pilihan raya.

Tindakan calon BN melobi diri, jadi isu panas


Datin Mastura Mohd YazidDatin Mastura Mohd YazidTindakan calon Barisan Nasional (BN) Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid membuat lobi besar-besaran untuk membolehkan beliau menjadi calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) telah menjadi isu panas di kalangan pemimpin dan ahli Umno.
Selain bercakap di kedai-kedai kopi dan lobi hotel mewah, mereka juga menulis dalam laman sosial dan dibahaskan dengan hangat oleh rakan-rakan mereka.
Antara yang menulis dalam facebook adalah bloggger Datuk Zaharin Mohd Yassin dan yang menulis tentang tindakan melobi beliau.
Beliau menulis bahawa seorang pemimpin Umno Kuala Kangsar, Syed Rosli Jamalullail mengistiharkan akan menjadi calon bebas dalam PRK itu kerana marahkan pimpinan Umno yang tidak memilih anak tempatan untuk bertanding di situ.
"Kelmarin aku ada bertanya dengan Syed Rosli Jamalullail.. kenapa marah sangat Pak Tuan (sapaan aku kepadanya) pasal Datin Mastura Yazid dengan kata-kata kesat yang menunjukan marah.
"Saya sangat marah kerana dia ini jumpa PM minta jadi calon di Kuala Kangsar... aku terkedu dan tidak bercakap apa lagi," tulis Zaharin dalam facebooknya.
Syed Rosli dalam tulisan di facebooknya menulis, borang penamaan calon untuk PRK Kuala Kangsar sudah berada di tangan beliau.
"Tunggu 05/06/2016 nanti. Orang Kualer untuk orang Kualer!" tulis beliau.
Selain Zaharin, Syed Rosli, turut merungut soal lobi yang dibuat oleh Mastura adalah seorang menteri Umno.
Menurut seorang ahli parlimen Pas, menteri yang mempunyai kerusi di Perak itu tidak hadir ke majlis pengisytiharan Mastura sebagai calon kerana membantah pemilihan beliau oleh Umno.
"Dia beritahu saya, Mastura telah melobi Menteri Besar Perak agar memilih beliau sebagai calon padahal ada calon lain yang lebih baik," kata ahli parlimen Pas itu kepada Malaysia Dateline.

Skandal 1MDB: Tanya Arul mana pergi AS$7 bilion atau pecat sahaja

Lembaga pengarah 1MDB yang baru harus mengarahkan Deloitte untuk menjalankan audit kewangan dengan segera bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai kedudukan kewangan syarikat tersebut, kata Tony Pua.
Audit itu adalah untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2015 dan 31 Mac 2016.
“Tanpa gambaran lebih jelas dan tepat mengenai kedudukan kewangan 1MDB, lembaga pengarah pastinya mengendalikan perniagaan seperti dalam vakuum, membuat keputusan tanpa mengetahui status dasaran syarikat," kata ahli parlimen Petaling Jaya Utara itu.
Secara lebih terperinci, juruaudit itu harus merungkai apa yang terjadi kepada urusniaga dan aset bernilai AS$7 bilion yang mana gagal untuk disahkan oleh jabatan audit negara, kata Tony yang juga anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Jika Presiden 1MDB, Arul Kanda tidak mampu menjelaskan hal dana itu, beliau sepatutnya dipecat dari jawatannya itu.
Ini mampu dilakukan, selepas kementerian kewangan mengeluarkan Artikel 117 dalam Memorandum dan Artikel (M&A) yang memberikan kuasa kepada perdana menteri untuk campur tangan dalam firma itu.
Dana AS$7 bilion itu termasuklah AS$700 juta dan AS$330 juta yang dipindahkan kepada Good Star Limited, sebuah firma yang didakwa dimiliki oleh Jho Low dan tiada kaitan dengan usaha sama antara 1MDB-Petrosaudi venture pada 2009 dan 2011.
Selain itu, ia juga adalah AS$3.51 bilion yang di bayar kepada Aabar Investment PJS Limited, sebuah syarikat yang tidak dimiliki oleh International Petroleum Investment Corportation, AS$940 juta "unit” dalam Bank BSI di Singapura dan AS$1.56 bilion pelaburan oleh 1MDB Global Investments Limited.

Raja-raja Melayu tidak akan hampakan rakyat Malaysia, kata Dr M

Tun Dr Mahathir Mohamad percaya raja-raja Melayu akan campur tangan untuk menghentikan dakwaan "salah guna kuasa" oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak.
Ia boleh berlaku walaupun tiada peruntukan dalam undang-undang yang membenarkan campur tangan sedemikian, jelas bekas perdana menteri keempat itu.
"Ada jalan dan cara untuk raja-raja Melayu menyelamatkan negara ini dari salah guna kuasa oleh Najib.
"Rakyat mahu raja-raja selamatkan Malaysia. Saya pasti raja-raja tidak akan hampakan mereka," kata beliau dalam catatan di blognya, hari ini.
Kerana itu, Deklarasi Rakyat, yang dilaporkan mendapat lebih sejuta tanda tangan, dihantar kepada raja-raja, katanya.
Namun begitu, isu sokongan rakyat terhadap deklarasi itu baru-baru ini tercalar apabila seorang pengaturcara komputer bebas mendakwa beliau ditipu dalam penjualan 900,000 nama untuk menipu tandatangan.
Ratusan ribu nama itu datangnya dari pangkalan data yang dibekalkan kepada semua parti-parti politik pada pilihan raya umum ke-13.

Husam dipindah ke kerusi pembangkang di Dun Kelantan


Adun Salor Datuk Husam MusaAdun Salor Datuk Husam Musa
Kedudukan kerusi bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa hari ini secara rasminya telah diubah dan tidak berada di kerusi Adun Pas.
Speaker Dun Kelantan, Datuk Abdullah Ya'cob berkata, perpindahan tersebut berkuatkuasa hari ini sempena Persidangan Kali Kedua Bagi Tempoh Penggal Keempat Dun Kelantan hari ini.
"Kita letak Husam di kerusi bebas yang berada sebaris dengan barisan kerusi pembangkang. Pemakluman mengenai perkara itu dibuat sejak dua minggu sebelum persidangan bermula.
"Ini sudah menjadi perkara biasa apabila individu itu tidak lagi menjadi ahli Pas mahupun parti yang memerintah kerajaan," katanya kepada media di luar dewan sebentar tadi.
Bagaimanapun untuk hari pertama persidangan hari ini Husam tidak hadir.

DAP 'beri arak' kepada bekas ahli PAS - Nik Abduh

Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz mendakwa DAP 'memberi arak' kepada sesetengah bekas ahli PAS sehingga tertubuhnya Parti Amanah Negara (AMANAH).
‎Anggota Parlimen Pasir Mas itu berkata, DAP sebenarnya sombong sehingga mereka tidak sedar kesombongan sendiri.
Sebaliknya, katanya, parti itu pula menuduh beliau bersikap sedemikian.
"Saya nak beritahu DAP yang sombong sehingga dia tak tahu dia sombong, sehingga dia kata saya pula sombong.
"Siapa yang memecahkan PAS sampai sesetengah ahli PAS mabuk pindah jadi PAN (AMANAH), DAP yang bagi arak sehingga mereka tubuhkan PAN. Itu tanda DAP angkuh‎‎," katanya pada sidang media sempena Muktamar Pemuda PAS di Kota Bharu hari ini.
Semalam‎ beberapa cemuhan dilemparkan terhadap Nik Mohamad Abduh yang dilabelkan seorang yang angkuh susulan mencadangkan kepada kepimpinan PAS untuk mengkaji
semula kerusi yang 'dipinjamkan' kepada bekas rakan sekutu sebelum ini.

Azhar, Ahmad Termizi disebut-sebut calon Amanah PRK serentak


Majliis presiden Pakatan Harapan adalah pemilik kata putus siapa bertandingMajliis presiden Pakatan Harapan adalah pemilik kata putus siapa bertanding
Menjelang pengumuman calon Pakatan Harapan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar malam ini dan Kuala Kangsar esok, teka-teki bagi kedua-dua calon hampir terjawab.
Di Sungai Besar nama Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Parlimen Sungai Besar, Azhar Abdul Shukur disebut-sebut akan diumumkan malam ini.
Malaysiadateline difahamkan, nama Azhar, 50, yang juga anak tempatan dan bekas guru itu calon tunggal yang dikemukakan Amanah Selangor kepada Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional.
"Apapun, keputusan akhir hanya akan ditentukan oleh Amanah Nasional," kata sumber yang rapat dengan Amanah Selangor kepada Malaysiadateline.
Bagi PRK Kuala Kangsar, dua nama disebut-sebut iaitu bekas pensyarah Profesor Dr Ahmad Termizi Ramli dan seorang anak muda Hasnul Zulkarnain yang juga Ketua Parlimen Amanah Kuala Kangsar.
Sementara itu, Malaysiadateline juga difahamkan bahawa Jawatankuasa Pimpinan Amanah Nasional mengadakan mesyuarat khas pagi ini bagi memuktamadkan calon bagi kedua-dua PRK itu yang akan diumumkan pada majlis berasingan malam ini dan esok.

Kajian dapati Pas bakal hilang 6 hingga 8 ribu undi Cina Sg. Besar


CEO Ilham Centre Hisomuddin BakarCEO Ilham Centre Hisomuddin BakarRata-rata pengundi Cina di Parlimen Sungai Besar yang ditemui oleh Ilham Centre dalam tinjauan lapangan badan kajian politik itu baru-baru ini menyatakan penolakan mereka secara berterus-terang terhadap Pas.
Pengerusi Eksekutifnya, Hisomudin Bakar berkata, reaksi spontan pengundi Tionghoa di parlimen tersebut dipercayai ekoran perubahan dasar kepimpinan Pas termasuk bertindak keluar daripada blok pembangkang sekaligus memecahkan gabungan Pakatan Rakyat.
“Pengundi Cina sudah tentu tak akan undi Pas. Melalui pertemuan dengan penduduk Cina di Sungai Besar, bila ditanya kepada mereka, berapa peratus Cina boleh bagi (undi) pada Pas, mereka ada yang jawab, kalau dapat 1 peratus pun, Cina buta saja yang undi Pas,” ujarnya.
Berkongsi hasil pemerhatiannya pada forum “Tiga Penjuru: Pembangkang Rugi?” di Gerak Budaya, Petaling Jaya malam tadi, beliau memberitahu, pengundi Cina di Parlimen Sungai Besar jelas marah dengan pendirian politik Pas.
“Jadi, ke mana pengundi cina pergi? Kepada Amanah kebarangkalian tinggi, atau dapat nombor dua (jumlah undi). Jika kena dengan strategi, Amanah juga akan meraih undi daripada kelompok atas pagar yang sebelum ini mengundi Pas atas tiket pakatan pembangkang,” jelasnya.
Walau bagaimanapun, Hisomudin mengakui pihaknya tidak terlalu optimis dengan jumlah undi yang diterima Amanah sekiranya peratusan pengundi Cina keluar mengundi merosot atau pengundi muda di luar Sungai Besar enggan pulang untuk mengundi.
Mengulas perkembangan semasa Pas di Sungai Besar, beliau berpendapat parti diterajui Datuk Seri Hadi Awang itu sedang mengalami banyak masalah.
“Suramnya kempen Pas di Sungai Besar setakat ini. Pas tak buka lagi 40 cawangan. 15 cawangan saja yang buat (mengadakan) mesyuarat. Itupun tak buka UPU (Unit Peti Undi) mereka.
“Mereka sudah tahu keputusan (PRK). Pas dijangka hilang 6,000 hingga 8,000 undi daripada pengundi Cina,” ujarnya.
Melihat potensi yang ada pada Amanah ekoran kemelut Pas itu, menurutnya, situasi tersebut berbeza di antara Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
“Ada kelompok harummanis (masih ahli Pas tetapi kritis terhadap parti) yang masih belum keluar. Kelompok ini lebih ramai di Sungai Besar berbanding Kuala Kangsar. Pada peringkat awal lalu, mereka yang masuk Amanah ini ramainya adalah guru dan aktivis Pas,” katanya lagi.
Sementara itu, pemilihan Budiman Mohd Zohdi sebagai calon bertanding di Sungai Besar, ujarnya, keputusan BN itu lebih bersandarkan faktor populariti.

Tak perlu pertikai calon PAS Sg Besar, Kuala Kangsar - Dr Mahfodz

Semua ahli PAS perlu menghormati keputusan pucuk pimpinan parti dan membantu calon parti memenangi PRK itu.

PASIR PUTEH: Ahli PAS tidak sepatutnya mempertikaikan calon yang dipilih pucuk pimpinan untuk mewakili parti itu pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar 18 Jun nanti.
Penegasan itu dibuat Ketua Dewan Ulama PAS Pusat (DUPP), Datuk Dr Mahfodz Mohamed sebagai menjawab ketidakpuasan hati Perwakilan Dewan Ulama PAS Selangor, Nik Bakri Nikmat berhubung pencalonan Dr Abdul Rani Osman untuk PRK Sungai Besar.
Katanya, calon di kedua-dua PRK itu telah dipersetujui Majlis Syura PAS setelah membuat penelitian secara terperinci.
Malah, semua ahli parti termasuk ulama perlu menghormati keputusan tersebut dan bekerja keras membantu calon memenangi kedua-dua PRK tersebut.
“Mengenai pemilihan calon PRK sebenarnya proses pemilihan bermula dari kawasan dan dibawa negeri dan seterusnya dewan harian (PAS) kita berbincang.
“Masing-masing ada hak, kawasan bincang dewan ulama negeri pun sudah bincang. Tidak kira siapa, bila diputuskan jawatankuasa harian PAS maka kena wala (taat) supaya calon yang kita letak mencapai kemenangan lebih-lebih lagi di Selangor apabila pada PRU lepas kita kalah tipis.
“Kali ini bakal-bakal calon diputuskan Majlis Syura Ulama dan Majlis Syura Ulama putuskan mereka (Calon PAS di dua PRK) layak bertanding.
“Sebagai ulama kita kena usaha keras untuk pastikan calon PAS capai kemenangan,” katanya dalam ucapan penggulungan Dewan Ulama PAS Pusat sempena Muktamar Tahunan Dewan Ulama PAS ke-55 di Tok Bali hari ini.
Terdahulu, perwakilan Dewan Ulama PAS Selangor, Nik Bakri mendesak Dewan Ulama PAS Pusat campur tangan dalam pemilihan calon untuk memastikan orang yang dipilih itu mesra PAS dan tidak akan berpaling tadah atau mesra parti lawan.
Tanpa menyebut secara jelas, calon yang dimaksudkan Nik Bakri itu dirasakan ada kaitan dengan Dr Abdul Rani di PRK Sungai Besar yang dilihat lebih mesra AMANAH.

Sg Besar: Budiman ada X-Factor, kata penganalisis

SHAH ALAM - Calon BN, Budiman Mohd Zohdi mempunyai X-Factor yang mampu menarik semua golongan untuk mengundinya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar pada 18 Jun nanti.
Pensyarah Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, Budiman mempunyai pekerti yang boleh membuatkan pengundi atas pagar, golongan muda dan bukan Melayu memberikan undi mereka kepada beliau.
Budiman Mohd Zohdi “Budiman seorang yang bekerja, rajin dan mempunyai hubungan baik dengan anak muda. Dia juga menguasai dunia anak muda kerana aktif dalam Facebook.
“Anak muda Sungai Besar mengenali beliau sebagai wakil rakyat Sungai Panjang yang selalu menyertai kegiatan bola sepak, memancing dan bermotosikal,” katanya kepada Sinar Harian.
Katanya, Budiman juga seorang yang peka dengan sensitiviti masyarakat setempat kerana selalu menghadiri kenduri dan menziarahi orang sakit atau mati.
“Dari sisi itu saya rasa Budiman adalah seorang yang hebat dan beliau lebih dikenali berbanding calon Pas atau calon lain yang bertanding nanti.
“Semua kelebihan dan kehebatan tersebut boleh membuatkan anak muda atau pengundi atas pagar menilai beliau,” katanya.
Katanya, kelebihan yang ada pada Budiman itu juga dilihat mampu mengatasi isu nasional yang menggugat BN dewasa ini.
“Isu nasional banyak mempengaruhi pengundi bukan Melayu tetapi ia tak ada kena mengena dengan kredibiliti Budiman,” katanya.
Bagaimanapun, Agus berkata, Budiman masih perlu bekerja keras untuk mendapat undi daripada orang bukan Melayu.
“Dia perlu memiliki sokongan peribadi daripada bukan Melayu melalui kelebihan peribadinya.
“Kalau nak harap parti memang sedikit bermasalah kerana pengundi bukan Melayu sedikit menjauhkan diri daripada BN,” katanya.

PAS tak patut pilih calon guna kaedah pencuri lawan pencuri

Nik Bakri berpendapat, PAS tidak sepatutnya meletakkan calon yang dilihat cenderung kepada parti lawan seperti AMANAH.

PASIR PUTEH: Dewan Ulama PAS Pusat sepatutnya campur tangan dalam pemilihan calon untuk memastikan orang yang dipilih itu mesra PAS dan tidak akan berpaling tadah atau mesra parti lawan.
Tanpa menyebut secara jelas, calon yang dimaksudkan perwakilan Dewan Ulama PAS Selangor, Nik Bakri Nikmat itu dirasakan ada kaitan dengan pencalonan Dr Abdul Rani Osman untuk PRK Sungai Besar yang dilihat lebih mesra AMANAH.
“Selangor rasa kalau boleh Dewan Ulama ambil ketegasan berkaitan dengan calon, mungkin Selangor ada terasa mungkin ada unsur-unsur pemilihan calon yang guna kaedah pencuri lawan pencuri atau harum manis lawan harum manis.
“Sepatutnya kita jelas bahawa pimpinan kita sama ada ulama atau profesional, kita terbuka dan terima profesional jadi pimpinan di Selangor. Tapi kita nak profesional yang tulen bukan cetak rompak dalam PAS,” katanya dalam perbahasan ucapan dasar Ketua Dewan Ulama PAS Pusat sempena Muktamar Tahunan Dewan Ulama PAS ke-55 di Tok Bali hari ini.
Anak jati Selangor yang merupakan seorang doktor perubatan, Dr Abdul Rani diangkat sebagai calon PAS untuk PRK Sungai Besar pada 18 Jun nanti.
Sementara itu, AMANAH dijangka mengumumkan calon mereka bagi PRK Sungai Besar malam ini.
Jumaat lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan ADUN Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi sebagai calon BN bagi PRK Sungai Besar.

Tiada hasrat ‘bakar jambatan’ dengan PAS – PKR

Matlamat utama tetap mewujudkan blok pembangkang yang kuat bagi mengalahkan BN, katanya.
Datuk-Saifuddin-Abdullah
PETALING JAYA: Pakatan Harapan tetap dengan matlamatnya untuk mewujudkan blok pembangkang yang lebih kuat dan besar bagi melawan BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.
Menurut Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah, untuk mencapai matlamat itu, PKR sebagai salah satu komponen Pakatan akan meneruskan ‘tahaluf siyasi’ dengan PAS.
“Ia umpama jambatan, nak guna atau tidak jambatan itu soal lain. Tetapi pada masa ini, PKR dan juga Pakatan Harapan tidak berhasrat untuk membakar jambatan (dengan PAS).
“Saya berharap kita dapat hadapi PRU ke-14 dengan lapang dada dan jiwa besar. Yang penting adalah matlamat bersama iaitu mengalahkan BN,” katanya kepada FMT.
Beliau mengulas desakan Ketua Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Aziz semalam agar kepimpinan parti itu mengambil semula kerusi yang ‘dipinjamkan’ kepada PKR dan DAP dalam Pilihan Raya lalu.
Tambahnya lagi, kedudukan dan susunan kerusi Parlimen dan DUN pada PRU ke-14 tidak semestinya sama dengan PRU lalu atas pelbagai faktor, antaranya kewujudan Amanah dan keberadaan PAS dalam kerajaan Selangor.
Sejurus selepas desakan Pemuda PAS itu, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata parti itu akan mengkaji cadangan tersebut dan akan menelitinya bersama ‘rakannya, PKR’.
Dalam pada itu, Setiausaha Organisasi DAP Kebangsaan Anthony Loke dalam satu kenyataan membidas kenyataan Nik Abduh dan berkata DAP tidak pernah ‘meminjam’ mana-manak kerusi daripada PAS.

Muktamar Ulama: Tun M Sekat Perbelanjaan Sekolah Agama Rakyat - Idris Ahmad

"Sarban di kepala, tapi maki hamun lawan bila berkempen" - Nasaruddin Hassan

Pastikan PRK bersih dan adil, gesa Maria Chin

'Mastura dalam edah, kenapa BN paksa dia bertanding?' - Maria Chin

Isu hudud: 'Happy ending' untuk semua - Abdul Rahman

Isu hudud: Ini baru permulaan - Abdul Rahman

Ulama Pas persoal Dr Rani jadi calon bagai 'harum manis lawan harum manis'

‘Blackout’: Muktamar Pemuda, Muslimat tergendala

‘Blackout’: Muktamar Pemuda, Muslimat tergendala
Bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba di di Kelantan Trade Centre (KTC).
KOTA BHARU - Perjalanan Muktamar Tahunan Pemuda dan Muslimat Pas yang berlangsung di sini tergendala sejak 12.10 tengah hari tadi apabila bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba di kedua-dua lokasi majlis itu.
Wakil di Muktamar Pemuda Pas yang berlangsung di Kelantan Trade Centre (KTC) kemudiannya membuat pengumuman penangguhan seketika dan memberi laluan untuk perwakilan berehat lebih awal.
Setakat ini tujuh pembahas sudah menyampaikan hujah untuk membahas Ucaptama Ketua Pemuda dan masih berbaki tujuh lagi perwakilan.
Sementara Muktamar Muslimat yang berlangsung di Dewan Jubli Perak Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam turut terjejas ketika ucapan penangguhan perwakilan dari Pulau Pinang.

Muktamar Ulama : Dr Rani bagai 'harum manis lawan harum manis' - Ulama Selangor

Perwakilan Dewan Ulama PAS dari Selangor hari ini mempersoalkan pemilihan ADUN Meru, Dr Abdul Rani Osman sebagai calon mewakili parti itu pada pilihan raya kecil parlimen Sungai Besar.
Malah, wakil berkenaan, Nik Bakri Nik Mat turut berpendapat pertandingan antara PAS yang akan bertembung calon Parti Amanah Negara (AMANAH) di Sungai Besar itu sebagai perlawanan "harum manis melawan harum manis".
Bagaimanapun, Nik Bakri tidak menjelaskan lebih lanjut kaitan antara Dr Abdul Rani dan istilah "harum manis" itu.
"Mengenai pilihan raya kecil Sungai Besar, (wakil) Selangor berasakan ada sesuatu yang - kalau boleh - Dewan Ulama ambil ketegasan berkaitan calon.
"Mungkin Selangor ada berasa - dari sudut pemilihan calon - menggunakan kaedah pencuri lawan pencuri, contohnya. Atau kaedah harum manis lawan harum manis," katanya.
Beliau berkata demikian semasa membahaskan ucapan utama Ketua Dewan Ulama PAS di Muktamar Dewan Ulama kali ke-55 di Pasir Puteh, Kelantan.
Selain itu, Nik Bakri turut memberitahu di Selangor masih ramai pimpinan ulama dan profesional yang boleh dipilih sebagai calon berbanding calon yang profesional tetapi "cetak rompak".
"Sepatutnya di kalangan kita sudah jelas dan yakin bahawa ramai pimpinan kita sama ada profesional atau ulama berada di Selangor.
"Tak dinafikan kita terima dan terbuka tentang (pemilihan) profesional sebagai pimpinan di Selangor tetapi biarlah profesional yang tulen. Tak mahu yang cetak rompak yang ada dalam PAS," katanya tanpa menghurai lebih lanjut mengenai perkara berkenaan.