Ahad, 29 Mei 2016

GANU KITE...DARUL TEPUK..!!!

Malaysia terus mendapat perhatian dunia dibawah pentadbiran Najib Razak. Menteri-menteri seperti berlumba-lumba untuk masuk media antarabangsa dengan adegan atau kenyataan paling bodoh. Terbaru, Menteri Besar Terengganu negeri asal saya jadi bahan baru masyarakat antarabangsa gara-gara dirasakan tidak mendapat tepukan gemuruh semasa sambutan Hari Guru. Bangga jadi anak Terengganu, sampai ke Londong!

Ikuti berita BBC mengenai latihan bertepuk tangan oleh guru-guru gara-gara tepuk tidak gemuruh:

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36391050

MANA SATU polis Malaysia nak siasat ?

Nak siasat WSJ ka, Najib Razak ka ATAU kedua2nya sekali..

SAMA-SAMA kita nantikan kecekapan & kepantasan polis kita bekerja berkaitan dgn skandal #1MDB..

Sejarah Tidak Menipu...

FAKTA:
UMNO & Judi memang sukar dipisahkan..
Pemimpin2 UMNO yg luluskan lesen judi..
UMNO, MCA & MIC juga sukar dipisahkan..
MCA & MIC juga ugut & menentang hudud

PKR Wilayah tolak Deklarasi Rakyat 'anjuran' Mahathir

PKR Wilayah Persekutuan menolak Deklarasi Rakyat yang diterajui bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, sambil mengulangi komitmen mereka kepada gerakan reformasi dan presiden parti itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Ikrar itu dinyatakan dalam satu surat yang dialamatkan kepada Wan Azizah, bertarikh 19 Mei dan ditandatangani Ketua PKR Wilayah Persekutuan, Dr Idris Ahmad.
Idris mengesahkan kesahihan surat itu ketika dihubungi Malaysiakini.
Di dalamnya, ADUN Ijok itu memperincikan hasil mesyuarat Majlis Pimpinan PKR Wilayah Persekutuan pada 18 Mei, yang bersetuju untuk:
- Menyokong sepenuhnya Wan Azizah sebagai pemimpin utama parti itu.
- Menolak penglibatan Mahathir dan Umno dalam gagasan Deklarasi Rakyat.
- Mengetepikan Deklarasi Rakyat dan terus menyokong gerakan reformasi untuk menyelamatkan Malaysia, menukar institusi kerajaan, dan membebaskan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Yang mana hadir mesyuarat sebulat suara sokong. Siapa yang tak hadir saya tak tahulah sokong atau tidak," kata Idris.
Ditanya mengapa mereka menulis surat itu, beliau berkata ia adalah sebagai tindak balas kepada serangan Dr Mahathir terhadap Anwar.
"Dr Mahathir kutuk habis-habis ketua umum (PKR), kata tak layak (memimpin), tua sangat lah dan macam-macam.
"Takkanlah kita sebagai ahli parti, pemimpin nak biar je ketua kita dikutuk," tegasnya.
Idris juga mengecam Deklarasi Rakyat dengan mengatakan ia tidak berjuang untuk pembebasan Anwar mahupun membuat pembaharuan, tetapi semata-mata bertujuan untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

SEMUA INI HANYA WAYANG

Satu demi menteri kabinet daripada parti komponen BN mengugut mahu meletakkan jawatan daripada kerajaan sekiranya usul persendirian Hadi Awang yang bertujuan meningkatkan taraf Mahkamah Syariah diluluskan oleh Parlimen.
Mula-mula ia dilontarkan oleh Presiden MCA, Liow Tiong Lai dan Presiden Gerakan, Mah Siew Keong.

Kemudian Presiden MIC, S Subramanian menyertai Liow dan Mah untuk turut mengambil tindakan yang sama sebagai protes terhadap usul tersebut.

Terbaru, dua lagi anggota kabinet daripada MCA iaitu Wee Ka Siong dan Ong Ka Chuan serta seorang timbalan menteri, Chew Mei Fun juga menyatakan komitmen untuk sama-sama meletakkan jawatan mereka.
Walaupun telah diberitahu melalui kenyataan Najib Jumaat lalu bahawa usul Hadi Awang itu bukan usul hudud, para pemimpin komponen BN nampaknya lebih percaya bahawa kelulusan usul tersebut adalah langkah awal ke arah perlaksanaan undang-undang Islam itu di Kelantan.

Malangnya, di sebalik mengugut mahu meletakkan jawatan itu, tiada pula ternampak hasrat mereka untuk membawa keluar parti masing-masing meninggalkan BN.

Amanah tidak tertekan dengan calon Pas

SAYONG - Parti Amanah tidak tertekan dengan calon wanita yang ditampilkan Pas pada PRK Parlimen Kuala Kangsar.

Pengerusi Amanah Perak, Asmuni Awi berkata, calon wanita berkenaan bukanlah satu kejutan buat mereka kerana parti itu sudah menjangkakannya.

Katanya, Amanah akan tetap bertanding dan tumpuan mereka bersama-sama rakan dalam Pakatan Harapan adalah menumpaskan BN.

“Insya-ALLAH kita yakin menang... kita masuk (bertanding) kerana mahu menang bukan untuk menjadi penasihat dan suka-suka. Kita yakin mampu melakukan kejutan. Tidak mustahil untuk Amanah menang walaupun dengan majoriti tiga undi,” katanya di sini, semalam.

Sementara itu, mengenai calon Amanah, Asmuni berkata, beberapa calon telah disenaraikan dan mereka sudah pun memilih calon yang akan bertanding.

Beliau berkata, pihaknya tidak boleh mendedahkan nama calon lebih awal kerana Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan mengumumkan calon tersebut pada 1 Jun ini.

Amanah bukan parti 'nyamuk’

SELEPAS lapan bulan penubuhannya, Parti Amanah Negara (Amanah) dilihat begitu yakin untuk menakluk kerusi Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar melalui Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan diadakan pada 18 Jun depan.

Mempertahankan bahawa kerusi Pas dalam Pakatan Rakyat kini menjadi milik mereka dalam Pakatan Harapan, Amanah kini berusaha untuk mendapatkan sokongan melalui Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Ikuti temu bual wartawan, NURUL RIDUAN NOR ASHAHA bersama PRESIDEN AMANAH, MOHAMAD SABU bagi membincangkan peluang dan matlamat Amanah yang sebelum ini dilabelkan sebagai parti serpihan Pas.

Selepas lapan bulan pembentukan Amanah, masih ada yang menganggap parti ini adalah serpihan Pas. Jadi bagaimana Amanah menepis persepsi sedemikian?

Alhamdulillah, perkembangan Amanah begitu pesat. Kami dalam Amanah ini ada di antaranya saudara Anuar Tahir (Setiausaha Agung Amanah) yang mempunyai pengalaman luas dalam arena politik dan pernah berada dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) begitu lama. Beliau meletakkan parti Amanah ini sebagai parti yang pesat membangun dalam masa lapan bulan.

Perkembangannya baik sekali. Kita sudah ada lebih daripada 145 kawasan parlimen. Ada pemuda dan wanita yang sudah berdaftar. Sekarang adalah pembangunan di peringkat cawangan-cawangan.

Pejabat kita di peringkat kawasan parlimen begitu banyak terutamanya di Johor dan Selangor. Di Johor, hampir di semua kawasan parlimen sudah ada pejabat pentadbiran dan begitu juga di Selangor.

Jadi bagi saya, di peringkat awal, dilihat sebagai serpihan Pas tetapi sekarang ia telah membesar dan anggotanya terdiri daripada pelbagai golongan termasuk mereka yang tidak berparti sebelum ini dan bekas-bekas Umno mula menyertai Amanah. Kami sudah beransur menjadi sebuah parti baharu yang bersifat terbuka dan bukan dianggotai bekas ahli Pas sahaja.

Ahli Amanah berdaftar sekitar 50,000 hingga 60,000 tetapi dalam proses pendaftaran masih banyak. Sebab ahli dalam proses sudah melebihi 100,000 di peringkat negeri dan kawasan parlimen. Sebabnya, dalam sistem key-in, kita hadapi masalah di kawasan luar bandar. Sistem key-in itu lambat. Memerlukan masa panjang.

Apa pendapat apabila ada yang mengatakan Amanah tidak akan bertahan lama dalam arena politik?

Kita hormat pandangan mereka berdasarkan sejarah yang lalu di mana parti Hizbul Muslimin Malaysia (Hamim) tidak lama, Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) walaupun masih ada tetapi tidak berkembang, Parti Negara yang berhenti di tengah jalan dan Semangat 46. Oleh itu kalau ada pimpinan Pas mengatakan Amanah tidak lama saya tidak marah kepada mereka kerana itu tanggapan biasa.

Bagaimanapun kena lihat di sini, Amanah tidak buat hubungan rapat dengan pemerintah. Kita terus menjadi pembangkang dan terus melawan pemerintah. Maka ia tidak mati dan sedang berkembang. Bahkan kenyataan seorang naib presiden Pas baru-baru ini, di peringkat awal mereka mengatakan parti ini kecil, parti nyamuk, sekarang dia berkata dalam ceramah terakhirnya di Kelantan, naib presiden itu berkata, kalau Amanah bertanding, Pas mungkin boleh kalah di Kelantan tetapi kamu kena ingat apa jawapan kamu nak jawab di akhirat kelak bila parti Islam kalah di Kelantan. Ertinya dia telah akui bahawa Amanah sudah ada kekuatan. Hatta di Kelantan itu sendiri. Amaran itu adalah satu pengiktirafan kepada Amanah.

Selepas penubuhan Amanah, bagaimana hubungan saudara bersama pemimpin Pas?

Saya masih bertegur. Masih berjumpa. Saya tidak ada hal peribadi. Bagi saya kelemahan pada saya banyak tetapi bagi saya seluruh gerakan Islam di dunia ini perlu buat perubahan.

Akhlak dan akidah terpisah. Akhlak Islam ada pada orang Jepun, Korea, Finland, New Zealand.

Orang Islam tiada akhlak Islam. Dia tidak jijik dengan rasuah. Ini yang paling pelik dalam dunia Islam. Dia boleh tengok pemimpin salah gunakan harta rakyat tidak seperti zaman kehebatan Islam dahulu. Kalau Islam nak naik balik, akhlak dan akidah perlu digabungkan semula.

Ketika ini Amanah dilihat mahu bertanding dalam PRK walaupun belum diputuskan Pakatan Harapan. Jadi mengapa Amanah mahu bertanding dan adakah yakin akan menang?

Amanah, secara fahaman umum adalah menggantikan Pas dalam Pakatan Harapan. Oleh itu sebarang kekosongan kerusi di tempat Pas, maka Amanahlah dianggap layak untuk bertanding. Walau bagaimanapun sebarang keputusan adalah melalui Pakatan Harapan. Di situ peringkat terakhir melalui Majlis Presidennya. Tetapi secara persidangan umum, kami nak bertanding di kawasan itu. Walau bagaimanapun ia mesti melalui keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Didakwa terima harta curi, laporan polis dibuat terhadap Perdana Menteri


KUALA LUMPUR, 29 MEI: Sebuah laporan polis hari ini dibuat di Balai di Polis Dang Wangi ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atas dakwaan menerima harta curi dengan curang dan menolong menyembunyikan harta curi serta kesalahan-kesalahan lain di bawah Seksyen 411 dan Seksyen 414 Kanun Keseksaan.
Lim Lip Eng1Selain Najib, turut dilaporkan atas dakwaan yang sama ialah bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan pemilik Good Star Limited (secara manfaat) Low Thaek Jo (Jho Low).
Menurut Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng, berdasarkan laporan dan pendedahan media, ketiga-tiga mereka mempunya kaitan melibatkan skandal mega 1MDB.
“Saya merujuk kepada laporan berita Bernama bertajuk ‘Najib: Bank Negara has lodge police report against WSJ.’
“Najib dirujuk sebagai penandatangan tunggal dana 1MDB manakala Shahrol pula sebagai orang yang mengesahkan pemindahan wang manakala pemilik Good Star pula sebagai penerima akhir wang tersebut.
“Berita itu menyatakan bahawa akhbar WSJ melaporkan Good Star Limited adalah dimiliki secara manfaat oleh Jho Low,” jelas beliau.
Dalam sebuah laporan, WSJ mendakwa bahawa Bank Negara telah menulis surat yang mengesahkan bahawa Good Star Limited dimiliki oleh jutawan Low Taek Jho. Akhbar antarabangsa itu malah menyiarkan salinan surat terbabit yang selama ini enggan didedahkan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin.

Surat kekecewaan mahasiswa untuk pembangkang


Mahasiswa kini kecewa dengan pembangkang yang tidak bersatu.Mahasiswa kini kecewa dengan pembangkang yang tidak bersatu.
21 Mei 2016 Masihi bersamaan 14 Syaaban 1437 Hijrah.
Kehadapan Yang Berbahagia:
1) Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR)  Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat,  A-1-09, Merchant Square,  Jalan Tropicana Selatan 1,  47410 Petaling Jaya,  Selangor Darul Ehsan.
2) Pemangku Pengerusi Kebangsaan,  Parti Tindakan Demokratik (DAP)  Ibu Pejabat Kebangsaan,  Jalan Yew (off Jalan Pudu),  55100 Kuala Lumpur.
3) Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH)  Wisma Amanah Negara,  Unit No. 73-1, Tingkat 1,  Jalan Seri Utara 1, Sri Utara,  Off Jalan Ipoh,  68100 Kuala Lumpur.
4) Presiden Parti Islam Semalaysia (PAS)  Pejabat Agung PAS Pusat,  No. 318-A,  Jalan Raja Laut,  50350 Kuala Lumpur
Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,  Sesungguhnya saya menulis surat ini buat kesemua presiden-presiden komponen parti pembangkang yang terdiri daripada PKR, DAP, AMANAH dan PAS yang menjadi tunggak harapan rakyat bagi menggantikan kerajaan sedia ada Barisan Nasional (BN) yang kian bobrok dibawah YAB Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Abd Razak itu.
Saya dengan ini menginsafi bahawa saya hanyalah seorang daripada jutaan rakyat Malaysia yang terdiri daripada mahasiswa dan anak muda begitu lelah melihat cakaran diantara komponen pembangkang yang tiada langsung keuntungan buat rakyat Malaysia khususnya.
Yang Berbahagia Presiden-Presiden Parti Pembangkang,
Sudah agak lama kiranya komponen blok pembangkang ini mengalami krisis yang tidak ada kesudahan jelas untuk menumpukan kepada masalah rakyat yang kian tertindas ini. Blok pembangkang lebih dilihat mempunyai ego yang tinggi dan hanya mementingkan kepentingan parti sendiri berbanding isu rakyat. Saya boleh nyatakan beberapa kekecewaan anak muda terhadap blok pembangkang ini :
1- Pembangkang gagal untuk mengurus krisis yang melanda sesama mereka bahkan mereka lebih suka mengambil sikap pentingkan diri sendiri berbanding kepentingan rakyat terutamanya PKR dan DAP, PAS dan AMANAH di Sarawak.
Contoh mudah, mahasiswa dan anak muda melihat cara mengurus Pakatan Harapan didalam penentuan kerusi Pilihanraya Negeri Sarawak yang lepas, mengapa masih terdapat pertindihan kerusi sesama blok pembangkang sedangkan kesepakatan telah dijanjikan bersama untuk berhadapan dengan BN tetapi akhirnya cita-cita itu dibakulsampahkan sebegitu rupa demi kepentingan pengaruh dan politik kesemua parti pembangkang. Anda semua telah mengecewakan kami.
2- Pembangkang gagal untuk mengangkat suara anak muda di dalam setiap manifesto yang mereka janjikan. Jika mereka mengatakan anak muda sebagai harapan dan tunggak kepada perubahan, mengapa kepentingan kami diketepikan tanpa sebarang penelitian?

Hasan Arifin lindungi Jho Low?


PETALING JAYA, 29 MEI: Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin nampak bersungguh-sungguh cuba menyembunyikan hubungan antara Jho Low dengan Good Star Limited dan 1MDB.
Sedangkan, dalam pendedahan terbaru Wall Street Journal, jelas melalui surat yang disiarkan akhbar antarabangsa itu bahawa Bank Negara telah mengesahkan bahawa Good Star Limited dimiliki oleh jutawan Low Taek Jho.
Slide1Menyifatkan penafian Hasan itu sebagai keterlaluan, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan Tony Pua mempersoalkan adakah kerana maklumat itu bertaraf risikan, maka kesahihan maklumat tersebut tidak boleh diterima?
“Pada masa yang sama, beliau telah cuai untuk menyatakan bahawa Bank Negara boleh membenarkan PAC menggunakan maklumat tersebut untuk diterbitkan PAC dengan syarat, kebenaran daripada negara-negara penyiasat terlibat diperolehi melalui Bank Negara terlebih dahulu.
“Surat Bank Negara itu boleh memberi petunjuk terbaru kepada PAC dalam siasatannya terhadap penyelewengan berbilion ringgit ini,” jelas Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu, sambil menambah bahawa PAC boleh memanggil Jho Low untuk memberi keterangan.
“Persoalan utama yang perlu dijawab Hasan sekarang kenapa beliau cuba sedaya-upaya menafikan hubungan Jho Low dengan Good Star sehinggakan beliau kelihatan seperti badut.
“Adakah beliau menafikanya kerana Jho Low merupakan kunci kepada seluruh misteri bagaimana berbilion-bilion ringgit boleh pergi kepada Najib dan dan keluarganya?”

Ramai ahli Umno sertai Amanah selepas Deklarasi Rakyat, kata Mazlan Aliman


Jentera Amanah Melaka yang datang untuk membantu calon Sg Besar.Jentera Amanah Melaka yang datang untuk membantu calon Sg Besar.
Bekas AJK Pas Pusat, Mazlan Aliman mendakwa, penyertaan ke dalam Parti Amanah Negara (Amanah) kini berbondong-bondong terutama dari kalangan ahli Umno selepas Deklarasi Rakyat.
Mazlan berkata, kewujudan Amanah terutama di Semenanjung semakin dirasai sehingga tidak hairanlah dianggap menjadi ancaman kepada Pas selain Umno-BN.
“Saya bangga bendera Amanah sudah terpacak di tepi jalan. Malah, ketika saya singgah berhenti minum, ada yang menyapa dan bertanyakan saya kenapa tinggalkan Pas selain ada juga bertanyakan borang (keahlian) Amanah.
Mazlan Aliman berucap lancar jentera Melaka di Sungai Besar.Mazlan Aliman berucap lancar jentera Melaka di Sungai Besar.“Sebabnya, Amanah sebagai parti Islam yang progresif tampil dengan pendekatan peduli rakyat. Bahkan ramai aktivis masuk Amanah dan jadi pendukung utama.
"Saya juga difahamkan berbondong-bondong ahli Umno masuk Amanah selepas pelancaran Deklarasi Rakyat,” ujarnya yang juga Pengerusi Biro Tanah dan Luar Bandar Amanah.
Berucap ketika melancarkan jentera pilihan raya Amanah Melaka bagi membantu kempen di PRK Sungai Besar malam tadi, beliau berkata, Amanah sebagai parti baharu yang berusia lapan bulan itu bukan sahaja menentang BN.
“Saya bimbang kita bukan lawan dengan BN sahaja tapi sekarang yang kita juga hadapi adalah kawan-kawan kita dari parti sejarah,” jelasnya merujuk kepada Pas.
Menurutnya, pelbagai tohmahan daripada pihak Pas ke atas Amanah tidak harus melunturkan semangat ahli dan penyokong parti itu yang juga merupakan rakan penting dalam Pakatan Harapan.
“Dahulu, sama berusrah, tidur sebantal tapi sekarang apa yang tidak mereka maki kepada kita?

MP mahu polis siasat PM ekoran pendedahan pemilik Good Star

Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng hari ini membuat laporan polis terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Datuk Shahrol Azral Halmi ekoran pendedahan bahawa Jho Low merupakan pemilik syarikat berpengkalan di Seychelles- Good Star Limited.
Beliau menggesa satu siasatan polis dilakukan terhadap Najib selaku penandatangan tunggal kepada dana 1MDB dan bekas CEO 1MDB Shahrol Azral kerana meluluskan pemindahan dana kepada Good Star.
Katanya, polis perlu menyiasat kedua-duanya kerana melakukan penipuan, pecah amanah dan bersubahat untuk menyembunyikan keuntungan haram, di bawah Seksyen 411 dan 414 Kanun Keseksaan.
Beliau membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.
Laporan itu dibuat selepas The Wall Street Journal melaporkan Bank Negara Malaysia mengesahkan Good Star, yang menerima AS$1.03 bilion daripada 1MDB, adalah milik Low.
Kerajaan sebelum ini berkata Good Star milik syarikat minyak PetroSaudi International, yang merupakan usaha sama dengan 1MDB.
Bagaimanapun, akhbar harian Amerika Syarikat itu melaporkan bank pusat itu memberitahu Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bahawa Good Star dimiliki oleh Low.
Menurut anggota PAC, Tony Pua, Pengerusi PAC Datuk Seri Hasan Arifin tidak mendedahkan maklumat itu kepada jawatankuasa tersebut.
Good Star sejak itu telah dibubarkan, manakala usaha sama antara 1MDB dan PetroSaudi tidak lagi berfungsi.

Rakyat VS KERAjaan...


Inilah realitinya !!

WAYANG DAH BERMULA..

Nampaknya rakan sebantal tidur Umno, MCA sudah mula tonjolkan wajah sebenarnya..

Apa akan jadi pada BN jika MCA, MIC & GERAKAN keluar dari BN ??!!!.. Adakah ia satu rahmat atau bala pada Umno & Najib ???

UMNO..MCA..MIC...MEREKA SERUPA..!!!

Inilah wajah sebenar Umno & BN pergunakan agama (hudud) utk menyelamatkan legasi Umno utk kekal memerintah sampai kiamat.

Bila sebahagian pemimpin DAP tidak setuju dgn hudud, DAP dilabel sbg anti-Islam.

TETAPI jika pemimpin2 & menteri dalam BN terutaman MCA, MIC, GERAKAN menentang & ugut nak letak jawatan menteri dalam kabinet jika hudud dilaksanakan, MENGAPA MCA, MIC & GERAKAN TIDAK DICOP 'anti-Islam' ?? !!

MENGAPA pemimpin UMNO Najib Razak & kuncu2nya terus membisu bila pemimpin2 dlm BN sendiri ugut, tolak & menentang hudud !!!

Bila si jahil agama ingin berbicara tentang agama..

Rupa2nya tahap ilmu agama pemimpin2 Ameno sungguh tinggi darjatnya..

Ada kesalahan teknikal printing ka ??

KENAPA tiba² nak dekat PRK Sungai Besar & PRK Kuala Kangsar 'master head' muka depan Utusan berwarna HIJAU ??

Ketidakhadiran calon BN dalam kempen mula timbulkan isu


Mastura calon BN Kuala Kangsar hanya berada di atas kereta tanpa boleh bertemu pengundi kerana masih dalam edah.Mastura calon BN Kuala Kangsar hanya berada di atas kereta tanpa boleh bertemu pengundi kerana masih dalam edah.
Ketidakhadiran calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid semasa tempoh berkempen kini mula menimbulkan persoalan kepada orang ramai.
Ini menimbulkan tandatanya apakah Mastura akan terus dinamakan sebagai calon BN atau tidak menjelang penamaan calon 5 Jun ini.
Ini kerana, masih tidak terlewat untuk BN menukar calonnya kerana lawan mereka Pakatan Harapan juga belum mengumumkan calon mereka.
Orang ramai mula terasa apakah wajar beliau dinamakan sebagai calon sedangkan tidak boleh keluar rumah untuk bertemu pengundi.
Bagi blogger Shabuddin Hussin, pemilihan Mastura Mohd Yazid, balu Wan Khairil Wan Ahmad sebagai calon BN di Kuala Kangsar benar-benar suatu pemilihan yang gila dan tidak masuk akal serta hanya berlaku di era Najib Razak sahaja.
"Apakah Umno sudah benar-benar tiada calon lain yang lebih sesuai untuk diketengahkan sehingga balu yang dalam edah dan sepatutnya lebih sesuai duduk di rumah, dipilih sebagai calon?" tanya beliau dalam tulisannya.
Pemimpin Umno mula menepis isu itu dengan berkata, ia tidak harus dijadikan isu oleh mana-mana pihak termasuk pembangkang, lapor Bernama.
Ketua Pemuda Umno Malaysia Khairy Jamaluddin berkata ketidakhadiran calon dalam kempen PRK itu bukanlah kali pertama berlaku di negara ini.
 Khairy mengambil contoh Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, Selangor, M.Manoharan yang bertanding dalam pilihan raya umum ke-12 (PRU12) pada tahun 2008 tetapi tidak berkempen kerana sedang menjalani tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kamunting, Perak.
 "Manoharan yang dalam ISA bukan sahaja boleh bertanding, malah menang sebagai ADUN," katanya ketika berucap pada program Pemuda Prihatin Kuala Kangsar di sini hari ini.
 Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata ketidakhadiran Mastura dalam kempen PRK Kuala Kangsar kerana edah dan ia dibuat setelah mendapat nasihat daripada Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.
 "Mufti Perak beritahu hukum edah itu memang betul, beliau tidak boleh keluar rumah, tapi tidak dihalang untuk bertanding," kata Khairy.

TUMPOR YEOP, AHLI UMNO NEGERI SEMBILAN TANDING DI KUALE KANGSOR....

Maklumat yang diterima lewat malam tadi mengatakan calon BN pada pilihanraya kecil Kuala Kangsar iaitu Mastura Yazid, balu Wan Khairil Wan Ahmad, adalah ahli dan AJK UMNO cawangan Chembong dalam bahagian Rembau, Negeri Sembilan.

Ini bermakna, buat pertama kalinya, bukan saja ahli UMNO di luar Kuala Kangsar, bahkan daripada luar negeri Perak dipilih sebagai calon untuk bertanding di kawasan tersebut.

Tiadakah seorang pun daripada ribuan ahli UMNO Kuala Kangsar yang  sesuai untuk dijadikan calon?

Tiadakah juga seorang daripada ratusan ribu ahli UMNO daripada 24 Bahagian di seluruh Perak yang layak untuk dipertimbangkan menjadi Ahli Parlimen Kuala Kangsar?

Kalau pun pemilihan Mastura kerana beliau seorang profesional, apakah di Kuala Kangsar dan Perak tiada seorang pun yang berkelulusan tinggi begitu?

Berbeza dengan parti-parti lain, UMNO adalah parti yang bersifat tempatan dan menguasai kerajaan dan oleh yang demikian, ia mempunyai struktur yang lengkap di setiap bahagian bagi mengisi pelbagai ruang dan peluang yang sudah tersedia sebagai sebuah kerajaan.

Parti-parti lain, disebabkan mereka tidak bermula sebagai sebuah kerajaan, maka soal calon tempatan atau calon luar tidak pernah berbangkit sama sekali.

Mereka yang berjuang atau bersengkang mata dalam UMNO, selain untuk mengekalkan kuasa, matlamat lain juga ialah untuk mengejar kedudukan sebagai wakil rakyat, exco kerajaan negeri, timbalan menteri, menteri serta pelbagai nikmat lain yang ada dalam pentadbiran kerajaan negeri mahu pun pusat.

Lantaran itu, dalam soal pemilihan calon wakil rakyat, adalah kelaziman ahli daripada bahagian itu sendiri yang akan dipilih. Kalau pun calon tersebut daripada luar, ia biasanya masih daripada negeri yang sama.

Jentera DAPSY siap menangkan calon Pakatan Harapan


IPOH, 29 MEI: Sosialis Muda DAP (DAPSY) menyokong penuh calon Parti Amanah Negara (Amanah) mewakili Pakatan Harapan untuk bertanding dalam kedua-dua Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dan Kuala Kangsar 18 Jun ini.
DAPSY sokong PHMenurut Ketua DAPSY Wong Kah Woh, pendirian ini dibuat memandangkan PAS telah menolak segala kemungkinan untuk mengelakkan pertembungan tiga penjuru antara BN, PAS dan Pakatan Harapan, dan dilihat lebih cenderung untuk memenangkan UMNO.
“Oleh sebab itu, Pakatan Harapan perlulah meletakkan calon yang terbaik di kedua-dua kawasan dalam PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar untuk menewaskan calon BN,” ujarnya.
Beliau berkata, bagi memenangkan calon Pakatan Harapan, DAPSY juga akan bekerjasama erat dengan Pemuda Amanah dan Angkatan Muda Keadilan dalam kedua-dua PRK ini.
“Kita akan kerah jentera DAPSY seluruh negara untuk memenangkan calon Pakatan Harapan. Jentera DAPSY dari Pulau Pinang, Kedah, Perak, Pahang dan Sabah akan membantu kempen PRK di Kuala Kangsar manakala jentera DAPSY dari Selangor, Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Sarawak akan berkempen di Sungai Besar,” jelas Ahli Dewan Undangan Negeri Canning itu.

Mukhriz dan Saya

Oleh Tun Mahathir
1. Konco-konco Najib gemar menyatakan bahawa saya mahu menurunkan Najib sebagai Perdana Menteri kerana dia tidak mempromosikan anak saya, Mukhriz, untuk menjadi Perdana Menteri. Wartawan, dalam dan luar negara, juga bertanya soalan yang sama.

2. Saya tahu walau apa pun penjelasan yang saya buat tidak akan menghentikan orang-orang Najib daripada mengulangi dakwaan ini untuk mengalihkan perhatian daripada salah laku Najib.

3. Jika saya mahu, sudah pasti saya boleh semasa saya menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO mempromosikan Mukhriz sebagai pemimpin UMNO. Tetapi saya tidak pun sesekali membenarkan anak-anak saya untuk bertanding untuk jawatan dalam UMNO atau untuk menjadi calon dalam pilihan raya.

4. Mukhriz juga tidak dapat menjadi ahli UMNO kerana bahagian Kubang Pasu yang saya mengekepalai enggan menerima beliau. Adalah hanya selepas Ibu Pejabat UMNO mengarahkan bahagian baharulah beliau diterima sebagai ahli, iaitu sebelum saja saya bersara.

5. Beliau bertanding untuk kerusi Parlimen pada 2008 dan menang. Beliau telah dilantik sebagai Timbalan Menteri.

6. Pada masa itu Kedah dikuasai oleh Kerajaan PAS kerana UMNO di bawah Mahadzir Khalid kehilangan negeri pada tahun 2008.

Pertandingan 3 penjuru hampir pasti di Kuala Kangsar...

Oleh Lanh
KAMI tiba di Kuala Kangsar (KK) kira-kira jam 9 pagi hari Ahad, 22 Mei. Destinasi pertama adalah pasar pagi di lorong-lorong di sisi bangunan kedai berhampiran tebing Sungai Perak dan Sungai Kangsar. Suasana begitu sibuk. Kenderaan berantaian, bergerak perlahan-lahan. Selepas dua kali berpusing, menggelilingi Jam Besar, barulah kenderaan kami dapat dipakir berhampiran tebing Sungai Perak


Apa dicari di pasar pagi KK? Sang isteri berhajat makan durian. Suatu ketika dulu ketika berkunjung ke pasar pagi ini, kami dapat menikmati durian Bukit Gantang yang terkenal itu, tetapi pagi 22 Mei nampaknya ‘duri dan bau durian’ pun tak ada. Namun seperti biasa pasar mingguan itu ‘menawarkan’ pelbagai juadah, hasil pertanian, hasil laut serta sungai, pakaian dan peralatan yang dapat memuaskan kehendak dan hati pengunjung. Sang isteri nampaknya seronok dapat beli kuih ‘eksotik’ seperti dangai dan cucur topi jawa yang jarang ditemui di tempat lain.Jika isteri minatnya begitu, apa pula hajat saya? Ya, saya mahu lihat ‘suasana dan bahang politik’ Kuala Kangsar. Al-maklumlah Kuala Kangsar akan menyaksikan pilihan raya kecil (PRK) Jun ini; tarikh penamaan calon pada 5 Jun manakala pengundian 18 Jun. Jadi apa yang saya saksikan di Kuala Kangsar?Nampaknya petugas berbaju jingga (oren) Parti Amanah Negara (PAN atau Amanah) sudah ke depan mempengaruhi orang ramai dan peniaga di pasar pagi itu.  Di sana sini ada saja petugas berbaju oren. Ada yang berkumpul beramai-ramai di depan gerai; suatu ketika saya yang sedang mengepit akhbar Harakah keluaran terbaru (23-26 Mei) yang baru saya beli di pasar pagi itu, disapa oleh seorang ‘kakak’ berbaju-T lengan panjang berwarna oren.“Hai ‘bang’ beli Harakah nampak! Harakah, Harakah juga. Nah ‘paper’ Amanah,” katanya sambil menyerahkan senaskhah akhbar Amanah Bilangan 2 dan risalah ‘Deklarasi Rakyat’. Ahh, orang dah bagi, barang ‘free’ ambilllah saja. Selepas mengucap terima kasih, saya mahu cepat-cepat ‘blah’ sebab mahu ‘mengejar’ anak isteri yang sudah entah ke mana, tetapi ‘kakak’ itu ‘lecture’ saya pulak!‘Kakak’ itu banyak ‘songelnya’. Pada akhir ‘kempennya’ itu, dia menghalakan jarinya ke arah seseorang yang berada di gerai di seberang jalan. Ya, orang itu saya kenal; dia bekas MB Perak dan kini Timbalan Pengerusi  Amanah Perak, Dato’ Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Beliau juga adalah Adun Changkat Jering dan Ketua Pembangkang Dun Perak.Hai, ini peluang baik untuk saya lakukan ‘interbiu spontan’, bisik hati saya. Saya kenal Nizar tetapi Nizar tak kenal saya. Selepas mengucapkan salam, saya pun bertanya dia…”Dato’ ini ‘ramai-ramai’ bertanding ini macam mana ni? Umno bertanding, Amanah pun nak bertanding, PAS lagilah akan bertanding. Macam mana ni Dato;?


Apakah nasib Jho Low ada kaitan nyawa politik Najib?

Kontroversi menyelubungi pemilikan Good Star Ltd telah menimbulkan banyak tanda tanya, sebagaimana banyaknya persoalan yang tertimbul daripada keengganan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyaman Wall Street Journal (WSJ) yang dikatakan memfitnahnya.

Pengumuman PM bahawa Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Muhammad Ibrahim telah membuat laporan polis terhadap WSJ berkaitan dokumen bocor yang didakwa di bawah OSA dari BNM kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai pemilikan Good Star Ltd oleh Jho Taek Low (Jho Low) telah menimbulkan persepsi betapa seriusnya kerajaan dalam menjaga kesulitan maklumat mengenai Good Star Ltd.

Persoalannya mengapa?

Walaupun kerajaan menegaskan bahawa Good Star Ltd, yang kini sudah dibubar, adalah milik bekas rakan perniagaan 1MDB, iaitu PetroSaudi, namun bukankah pelik kalau kerajaan tidak mahu mengetahui lebih lanjut berkenaan siapa sebenarnya di sebalik Good Star Ltd berikutan adanya informasi baru?

Bukankah pendedahan mengenai siapa di belakang Good Star Ltd akan membantu menjernihkan sedikit sebanyak mengenai dana 1MDB yang hilang, terutamanya hubungan dan urus niaga 1MDB bersama PetroSaudi yang melibatkan dana sebanyak US1.83 bilion, di mana US1.03 bilion daripada jumlah itu telah disalurkan kepada Good Star Ltd?

Sehingga hari ini, rakyat masih tertanya-tanya apakah peranan Jho Low sebenarnya dalam skandal kewangan 1MDB?

Dengan penyiasatan yang dijalankan di merata dunia, apakah akan terdedah hubungan Jho Low dengan 1MDB dan juga PM juga akan terbongkar satu hari nanti? Apakah nasib Jho Low ada kaitan dengan dengan nasib politik PM?

Saya sudah serik kerjasama dengan PKR, kata presiden Pas


Hubungan Azmin dengan Abdul Hadi baik namun kini bermasalah menjelang PRK Sungai Besar Kuala Kangsar.Hubungan Azmin dengan Abdul Hadi baik namun kini bermasalah menjelang PRK Sungai Besar Kuala Kangsar.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui parti itu sudah serik untuk bekerjasama dengan parti pembangkang terutamanya PKR.
Ini kerana kata beliau, PAS berkerja sepanjang masa sedangkan parti pembangkang lain hanya hadir ketika musim pilihan raya sahaja.
“Terang-terang saya sebut, banyak pilihan raya kita beri kepada rakan kita ini (PKR). Masa pilihan raya, dia datang, lepas pilihan raya, dia tak datang, jadi orang PAS yang bekerja.
“Sudah berapa kali pilihan raya, orang PAS yang bekerja kuat kerana PAS bekerja sepanjang masa. (Tetapi) apabila tiba pilihan raya, dia datang, nak kawasan (bertanding).
“Ini bukan sahaja di Sungai Besar dan Kuala Selangor sahaja, kawasan lain pun begitu juga,”katanya kepada pemberita di pejabat Kesatuan Ulama Islam Sedunia pada Jumaat lalu sebagaimana dilaporkan sebuah laman yang pro Pas, Tranungkite.net.
Ia juga turut dilaporkan oleh Buletin Utama TV3.
Kenyataan Abdul Hadi dipercayai kerana kesal dengan sikap PKR yang cuba merebut kawasan pilihan raya Sungai Besar untuk bertanding juga.
Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmi Ali mengaku beliau sedia terus berunding dengan Pas walaupun sudah beberapa kali gagal mencapai kata sepakat.
Sehingga kini mesyuarat Majlis Pakatan Harapan sudah tiga kali ditangguhkan dan antara puncanya perundingan dengan Pas masih belum dimuktamadkan.
Menjelang pilihan raya umum ke 13 lalu, Abdul Hadi telah membuat keputusan untuk meletakkan calon Pas di sekurang-kurangnya lima kerusi PKR walaupun kerusi itu telah diputuskan akan ditandingi oleh PKR dalam perundingan Pakatan Rakyat.
Ia termasuk tiga Dun di Terengganu dan Dun Kota Damansara di Selangor serta Dun Sungai Acheh di Pulau Pinang.
Alasan calon PKR menjadi agen pil kuda di Terengganu telah menyebabkan Abdul Hadi di saman oleh bekas calon PKR Bukit Besi, Terengganu.

Kalau anda gembira tepuk tangan

Kita mungkin orang yang tepat untuk memahami apa perasaan Pasha Ungu apabila orang ramai ketawa ketika dia melangkah masuk ke dewan perhimpunan di Palu.
Kejadian pada Februari lalu itu adalah acara rasmi terawal penyanyi itu selepas memenangi jawatan timbalan datuk bandar melalui pemilihan umum.
Tentulah untuk memenangi hati pengundi dia akan muncul sebagai tokoh yang maha mesra, prihatin dan lunak kepada semua. Fitrah ahli politik yang mahukan undi, begitulah.
Kita biasa melihat Pasha sebagai penyanyi Kekasih Gelap dan Demi Waktu tetapi tidak pernah melihat susuk itu sebagai pegawai kerajaan yang dipilih rakyat.
Justeru dia marah-marah apabila kakitangan kerajaan tempatan Palu tidak memberi hormat yang dikiranya layak untuk dia sebagai timbalan datuk bandar Palu.
Samalah juga kita tidak tahu perasaan Menteri Besar Terengganu Ahmad Razif Abdul Rahman apabila guru-guru yang mendengar ucapannya tidak bertepuk tangan.

Tepuk sungguh-sungguh

Mungkin ketika itu Ahmad Razif - yang juga berada di tempatnya selepas memenangi hati dan undi rakyat - sedang bersemangat berucap.
Apa salahnya guru-guru yang ada di majlis itu bertepuk tangan dengan penuh perasaan? Sekurang-kurangnya ambillah hati beliau sebagai menteri besar Terengganu.
Kekecewaan Ahmad Razif - jika ada - adalah wajar. Bukan mudah untuk dia mentadbir negeri pengeluar minyak itu dengan baik dan "kemah keming" seperti sekarang.
Maka apa salahnya ucapan dia diraikan dengan tepuk tangan? Tepuk yang sesungguh-sungguhnya tepuk. Kalau perlu, selepas itu genggamlah tangan dan julang penumbuk itu ke udara. Sorakkan dengan penuh semangat apa-apa slogan yang sesuai.
Dalam keadaan begitu mungkin pengarah Jabatan Pendidikan Terengganu tidak perlu membuang masa memberikan arahan kepada guru-guru negeri itu berlatih bertepuk tangan.
Disebabkan insiden tidak sepatutnya berlaku itu barangkali elok juga mana-mana agensi - atau mungkin syarikat swasta - memikirkan program bina semangat atau kursus menepuk tangan dengan betul.
Jadikan ia program wajib kepada guru-guru sebelum dikembangkan kepada kakitangan awam di jabatan lain.

Kaji cara tepuk tangan

Lebih praktikal jika kaedah menepuk tangan itu dijadikan salah satu penanda aras dalam penilaian petunjuk prestasi utama (KPI) yang menentukan seseorang itu layak dinaikkan pangkat atau sebaliknya.
Institusi pengajian tinggi - seperti Universiti Teknologi Mara atau Universiti Utara Malaysia misalnya - boleh menjalankan kajian mendalam tentang asal-usul budaya bertepuk tangan dalam masyarakat Melayu serta kesannya terhadap pembangunan negara.
Wujudkan makmal khas untuk melaksanakan program penyelidikan dan pembangunan mengenai kepentingan bertepuk tangan di depan wakil rakyat, menteri besar, menteri dan perdana menteri.
Kemudian pada perhimpunan mingguan di sekolah, peruntukkan masa kira-kira 15 minit kepada guru-guru untuk megulang kaji beberapa cara tepukan tangan di depan tetamu kehormat.
Logiknya tentulah ada perbezaan antara tepukan tangan untuk sesebuah majlis, kan?
Misalnya, tepukan tangan bagi menyambut kata-kata aluan pengerusi majlis dan pengarah pendidikan dibezakan demi menjaga martabat seorang pegawai tinggi kerajaan.

Guru adalah teman

Halangan tegak syiar Islam disebabkan Umno - Mohd Amar

Halangan utama PAS untuk menegakkan syiar Islam bukan kerana kumpulan 'Anwarinas' atau 'Erdogan' tapi disebabkan oleh Umno sendiri, kata Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
“Sebenarnya halangan utama kita di Malaysia ini ialah Umno. Itu halangan yang besar manakala orang lain tidak menjadi halangan yang besar.
“Apa yang berlaku dalam PAS ini cuma perbezaan pendapat dan pandangan bukan pertembungan dari segi dasar. Ada orang berpandangan macam ini, ada yang berpandangan macam itu dan apabila orang tidak boleh bertoleransi dengan perbezaan pandangan maka dia tinggalkan PAS.
“Musuh kita yang sebenar tetap BN sebab dia yang pegang kuasa sekarang. Ini yang perlu kita lakukan selesaikan dahulu dalam usaha menegakkan Islam di Malaysia,” katanya seperti dilapor Mingguan Malaysia.
Amar berkata demikian ketika ditanya mengenai langkah yang dilakukan oleh PAS selepas kumpulan Erdogan dalam parti Islam itu dibersihkan.
Turut bersama dalam wawancara itu Ketua Pemuda PAS Mohamad Abduh Nik Aziz dan Dewan Ketua Ulama Datuk Dr Mahfodz Mohamed.
Sementara itu Amar menjangkakan parti serpihan PAS iaitu Parti Amanah Negara (AMANAH) tidak tahan lama dan jangka hayat mereka sehingga Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) sahaja.
Beliau berkata demikian ketika ditanya adakah AMANAH akan menjadi ancaman kerana majoriti ahli AMANAH datangnya dari PAS.
“Kita tak pernah merendah-rendahkan mana-mana lawan politik kita. Kita buat penilaian dan tinjauan setakat mana mana ancaman itu. Besar atau kecil, serius atau tidak.
“Berdasarkan pengalaman lalu serta apa yang ada sekarang saya tidak boleh melihat AMANAH ini pergi lebih jauh dalam politik negara. Pada jangkaan saya setakat PRU14 sahaja.
“Selepas pilihan raya mungkin akan hilang. Dia akan jadi macam berjasa (Barisann Jemaah Islamiah Se-Malaysia), Hamim (Parti Hizbul Muslimin Malaysia) atau Akim (Angkatan Keadilan Insan Malaysia,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

Ahli Amanah diarah terjemahkan Islam rahmat untuk semua di alam nyata


Mohamad SabuMohamad Sabu
Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu mengarahkan ahlinya agar terus memperjuangkan konsep 'good governance' dan menterjemahkan konsep 'Islam rahmat untuk semua' di alam realiti.
Dalam satu kenyataannya, Mohamad berkata,  Maqasid Syariah perlu terus diperluaskan dan diperbincangkan sehingga ke peringkat perlaksanaan.
Perkara yang baik, jika tujuannya disalahgunakan atau dikelirukan, maka ia akan membawa padah, katanya.
Beliau meyakini bahawa syariat Islam adalah satu perundangan yang dapat menyelesaikan masalah di antara manusia kerana tujuan syariat itu sendiri adalah untuk membawa kebahagiaan kepada semua masyarakat.
Katanya, hari ini jutaan umat Islam menjadi pelarian di negara sendiri.
Tumpuan kepada good governance tidak menjadi keutamaan masyarakat Islam seluruh dunia.
"Kejadian yang berlaku di Afghanistan, Iraq, Syria, Somalia, Libya, Sudan dan beberapa negara lain hendaklah menjadi pengajaran kepada kita semua," katanya.
Menurut beliau, negara barat yang hancur akibat perang dunia pertama hingga perang dunia kedua, bangun semula di atas sifat good governance dan akhirnya mereka muncul membina negara dan masyarakat mereka.
Walaupun tidak sempurna, tetapi keadaan mereka menjadi lebih baik sehingga umat Islam datang menumpang dan berteduh di negara mereka, katanya.
"Di Malaysia, soal good governance makin jauh ke belakang. Sekarang Malaysia makin dihina kerana rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemerintah. Kenapa rasuah tidak menjadi isu utama kepada umat Islam?" soal beliau.

Kelab Veteran Umno puji Pas, kecam MCA


Mustapha Yaakub Veteran UmnoMustapha Yaakub Veteran Umno
Kelab Veteran Umno Malaysia mengucapkan tahniah kepada Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana membentangkan Rang Undang-undang Persendirian Akta 355 dan mengecam MCA kerana bersikap batu api.
Setiausahanya Datuk Mustapha Yaakub berkata, veteran Umno memberi ingatan kepada parti-parti komponan BN supaya jangan "menggelabah" dengan pembentangan RUU Persendirian (Pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan 2015) Akta 355 oleh Presiden PAS diParlimen.
"MCA tidak sewajarnya mempolitikkan pembetangan RUU itu untuk meraih sokongan orang Cina yang bukan Islam. Sebagai rakan kongsi BN, MCA sepatutnya menjelaskan kekeliruan orang Cina yang bukan Islam terhadap RUU itu dan bukannya menjadi batu api," katanya.
Mereka sepatutnya memahami kandungan dan maksud RUU itu sebelum membuat sebarang komen, katanya.
Lagi pun, katanya, mereka tidak ada hak untuk komen RUU itu kerana RUU itu untuk orang Islam.
Pelaksanaan RUU itu sekiranya diluluskan hanya kepada orang Islam dan bukan kepada orang bukan Islam, katanya dalam kenyataan itu.
"Veteran UMNO kesal apabila MCA dengan secara sengaja dan sedar mengaitkan UMNO dalam pembentangan RUU itu," kata Mustapha dalam kenyataan itu.
Katanya, adalah menjadi kewajipan Ahli Dewan Rakyat Islam menyokong RUU itu demi untuk mengemaskan kuasa Mahkamah Syariah setaraf dengan Mahkamah Sivil.
Hampir kesemua parti komponen BN terkejut apabila Hadi berjaya membentangkan usul itu.
Mereka yakin ia adalah hasil kerjasama Umno kerana cadangan untuk dibacakan telah dibuat oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Azalina Othman Said dan disokong oleh timbalan menteri.

Bekas pemimpin jangan jadi kitab lama, kata Zahid Hamidi


Bekas pemimpin jangan jadi kitab lama,  tetapi saya tidak rujuk kepada sesiapa, kata Zahid HamidiBekas pemimpin jangan jadi kitab lama, tetapi saya tidak rujuk kepada sesiapa, kata Zahid Hamidi
Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan bekas pemimpin negara dan parti agar tidak menjadi seperti 'kitab lama' yang tidak dihormati generasi sekarang.
 Tanpa menyebut mana-mana individu, beliau berkata seorang pemimpin seharusnya menjadi 'kitab' yang terus mendapat penghormatan dan menjadi rujukan generasi walaupun tidak lagi memegang jawatan penting.
 "Cukup-cukuplah bila zaman kita telah berlalu. Kalau kita sudah jadi sebuah kitab yang tidak boleh dibaca, generasi kita tidak akan mengoyakkannya...kita akan letak di atas, jika berhabuk pun akan dicuci.
 "Tetapi kitab lama kena duduk diam-diam. Jangan jadi kitab di lantai yang mengotorkan...Tetapi saya tidak merujuk sesiapa, sekadar mengingatkan diri sendiri dan rakan-rakan," katanya semasa berucap merasmikan Malam Sumbangsih Umno Paya Besar 2016 di sini, malam ini.
 Majlis yang diadakan bagi menghargai sumbangan anggota UMNO bahagian itu turut dihadiri Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib, Ketua UMNO Paya Besar Datuk Abdul Manan Ismail dan 3,600 anggota parti.
 Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri juga menggesa pemimpin tersebut supaya menghargai semua pemimpin baharu yang telah diberikan kepercayaan, amanah dan mendapat sokongan padu daripada peringkat akar umbi.
 "Apabila zaman kita berlalu jangan ingat bahawa kependirian, kedudukan dan keberadaan kita selama ini disebabkan oleh kebijaksanaan dan kekuatan kita semata-mata atau sumbangan yang kita lakukan.
 "Ingatlah ketika pemimpin dan organisasi itu diuji. Bagaimana semasa organisasi terbahagi dua dan terpaksa didaftarkan semula. Itu semua sejarah.
 "Generasi kita perlu perkukuhkan semula parti kerana apabila kita kuat baharu institusi kepimpinan akan kuat," katanya.
 Dalam masa yang sama, Ahmad Zahid turut mengingatkan pemimpin masa kini supaya tidak takut berhadapan dengan ujian fitnah kerana sesuatu perkara yang tidak benar akan berbalik kepada individu yang menyebar fitnah itu.
 "Itu terbukti terjadi kepada pemimpin yang tidak lagi bersama dengan kita hari ini. Semasa zamannya, kita diminta supaya jangan lupa untuk sokong pimpinan yang ada kerana parti adalah hak bersama dan bukan hak peribadi.

MEMANG SAH-SAH GILA - ADA JALAN SENANG, PILIH JALAN SUSAH

UMNO akhirnya seperti mengakui kesilapannya dalam memilih Mastura Yazid, balu Allahyarham Wan Khairil Wan Ahmad sebagai calon dalam pilihanraya kecil Kuala Kangsar pada 18 Jun depan berikutan timbulnya isu edah yang hangat diperkatakan ramai sejak nama beliau diumumkan.

Blog ini sendiri mengatakan tindakan memilih Mastura itu sebagai "keputusan gila" yang seolah-olah tiada calon lain yang boleh diketengahkan, sambil ternampak keinginan yang terlalu besar untuk meraih rasa simpati daripada pengundi demi memastikan kemenangan dapat dikekalkan.

Berikutan itu, Ketua Penerangan UMNO, Annuar Musa menyatakan, sebagai menghormati hukum Islam itu, kaedah multimedia akan digunakan sepanjang berkempen antara Mastuta dengan jentera pilihanraya dan pusat-pusat daerah mengundi.

"Kita pun tak pernah ada pengalaman guna kaedah seperti itu, tetapi saya fikir dengan adanya media baru dan konsep multimedia, ia dapat digunakan untuk menyampaikan apa juga mesej yang diperlukan.

"Dalam majlis-majlis tertentu pula, kita boleh gunakan  konsep "persidangan video"  bagi tujuan kempen, asalkan ia tidak melanggar hukum agama," katanya lagi.

Mastura pula memohon maaf kepada seluruh jentera parti kerana tidak dapat terlibat dalam kempen sepanjang pilihanraya ini berikutan larangan edah selama empat bulan sepuluh hari yang ditetapkan oleh Islam itu.

Exco Pemuda UMNO, Dr Fathul Bari melalui laman sosial Facebooknya mencadangkan agar anak Mastura dijadikan ganti untuk berkempen dan bertemu pengundi bagi menggantikan ibunya yang masih dalam tempoh edah itu.

Selepas ini, pasti ramai lagi pemimpin UMNO yang tampil menyatakan bahawa Mastura tidak perlu turun berkempen pun untuk pilihanraya dan semua jentera parti sedia melakukannya tanpa kehadiran beliau.

Anak TGNA 'U-turn' takut kena marah

SHAH ALAM - Anak sulung bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar memberitahu Allahyarham ayahnya itu seorang yang garang namun masih tetap didekati orang lain.
Hinggakan ada ketika mereka adik beradik sanggup membatalkan niat untuk bertemu dengan Allahyarham gara-gara takut dimarah.
Akui sukar untuk bertemu dengan si ayah, Nik Omar berkata mereka adik beradik telah berpakat untuk pulang setiap minggu pada hari yang sama demi meluangkan masa bersama.
Nik Omar Nik Abdul Aziz "Kesibukan beliau, kita adik beradik memang rasa. Nak jumpa, bercakap memang susah. Kami pakat balik malam Khamis setiap minggu.
"Masa itulah kita boleh bercakap dan di depan kami yang bercakap itu bukan Musyidul Am Pas, Menteri Besar (Kelantan) tapi seorang ayah kepada anak yang perlukan kasih sayang.
"Tapi kadang-kadang memang rasa takut sebab Tok Guru ini bekeng (garang). Tapi bekeng bekeng dia, orang nak pergi (jumpa). Ada sekali itu kita nampak dia, kita pusing balik sebab takut dia marah," katanya ketika perkongsian pada 'Wacana : Dunia Pendidikan Tok Guru' di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf, di sini, hari ini.
Mengimbau kembali kenangan bersama Allahyarham, Nik Omar yang juga merupakan Pengetua Kompleks Pendidikan Darul Anuar berkata, walaupun ayahnya itu kurang sihat, jika topik politik dibuka, ayahnya itu kembali segar.
"Kami bercakap tentang banyak perkara termasuk sukan, isu antarabangsa, pertanian, isu semasa dan dia akan respons
"Tapi kami memang pakat tak cakap hal politik sebab politik ini kalau dia letih pun dia jadi segar. Tapi lepas itu dia demam balik," katanya.
Katanya lagi, ada Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang pelik dengan cara Allahyarham menutup lampu dan kipas sendiri sebelum meninggalkan pejabatnya.
"Tapi kita (keluarga) tidak pelik sebab di rumah juga dia buat begitu. Semua dia tutup sendiri sebelum meninggalkan bilik. Kehidupan dia begitu sederhana.
"Saya pun baru tahu bila Galeri Tok Guru dibuka, dalam bilik air dia ada baldi buruk usia puluh tahun pun masih digunakan.
"Guna air untuk mandi pun sangat minima. Apa Nabi amalkan, Allahyarham ikut. Nasi sebutir pun dia habiskan," katanya.

Nasihat Tok Guru: Buat kereta biar pandai, comel...jangan masuk politik

Syed Zainal letak jawatan MD Proton
Pengarah Urusan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir
SHAH ALAM - Bekas Pengarah Urusan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir mendedahkan bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah menasihatkan beliau agar tidak menceburi bidang politik.
Sebaliknya bekas Menteri Besar Kelantan itu menyarankannya fokus kepada bidang yang sedang diceburinya ketika itu.
Cerita Syed Zainal, Allahyarham mengingatkan bahawa setiap manusia di muka bumi ini ada peranan masing-masing dan ALLAH SWT memberi sesuatu itu mengikut kesesuaian hambaNya.
“Ada satu ketika sewaktu saya masih dalam Proton, adalah keinginan untuk berkecimpung dalam politik sedikit. Orang belah kanan pun ada minta, orang belah kiri pun ada minta...menjemput saya untuk berkecimpung dalam politik. Jadi, saya pun fikir bagaimana saya nak buat keputusan, akhirnya saya pergi berjumpa Tok Guru.
“Beliau Mursyidul Am Pas dan Menteri Besar Kelantan ketika itu. Saya fikir nasihat beliau nanti akan bias. Dalam pertemuan itu saya tanyalah, ‘Tok Guru, ambo nak tanya sedikit. Ambo minat nak masuk politik jadi, nak tanya pandangan Tok Guru’. Dalam hati saya, beliau mesti ajak masuk Pas.
“Beliau tengok muka saya. Beliau kata senang saja, ‘Datuk tak payah masuk politik. Datuk teruskan sahaja...berdakwah, buat kereta biar pandai, comel. Jangan masuk politik. Pas pun jangan masuk, Umno pun jangan masuk’,” ceritanya ketika menjadi panel pada Wacana: 'Dunia Pendidikan Tok Guru' di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam, di sini, hari ini.
Ketika meminta Allahyarham mengulas lanjut berkaitan larangan tersebut, Nik Aziz berkata, “kalau semua orang masuk politik, siapa nak tadbir ekonomi? Kalau semua orang jaga ekonomi, siapa nak berpolitik? Jadi, Datuk buat apa yang Datuk buat.”
Menurut Syed Zainal, Nik Aziz seorang yang praktikal dan kesederhanaannya boleh dilihat oleh banyak pihak.