Rabu, 11 Mei 2016

PRK: Pakatan Harapan belum putuskan calon bertanding

Pakatan Harapan (PH) masih belum memutuskan tindakan untuk meletakkan calon khususnya dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) di Parlimen Sungai Besar.
Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata ia hanya akan dibincangkan semula selepas parti komponen PH bermesyuarat di peringkat masing-masing.
Meeting Wan Azizah isu banjir di Kajang (7)“Kita belum putuskan dengan muktamad. Kita mesti tahu dalam persada politik Malaysia padang tidak sama rata untuk kerajaan dan pembangkang.
“Dalam konteks ini kita mengambil kira ini adalah PRK bukan Pilihan Raya Umum (PRU).
“Segala kekuatan kerajaan itu akan tertumpu di situ. Kita bukan sahaja menghadapi PRK tetapi dengan seluruh jentera kerajaan,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berkenaan pendirian mereka meletakkan calon di dua kerusi Parlimen.
Parlimen Sungai Besar kosong selepas penyandangnya Datuk Noriah Kasnon meninggal dunia dalam satu nahas helikopter di Sarawak pada 6 Mei lalu.

PH adakan mesyuarat khas PRN Sarawak, mantap organisasi menuju PRU 14

Majlis Presiden Pakatan Harapan menetapkan satu penilaian tulus ikhlas dilakukan dan akan mengadakan mesyuarat khas dalam masa terdekat untuk mengenalpasti kesalahan dan mengatasi kekurangan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak lalu.
Perkara tersebut dinyatakan Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam sidang media petang ini bersama Majlis Presiden Pakatan Harapan yang lain di Ibu Pejabat KEADILAN di Petaling Jaya.
Selain itu katanya, mereka juga akan mengambil langkah yang perlu untuk memperbetulkan dan memperbaiki organisasi serta strategi khusus berhadapan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Wawi baruMenurut Wan Azizah, ketiga-tiga parti dalam Pakatan Harapan (KEADILAN, DAP, Amanah) telah memulakan post-mortem pada peringkat parti masing-masing.
“Perjuangan menegakkan kebebasan, kebenaran dan keadilan serta melaksanakan perubahan bukanlah mudah. Di sebalik segala cabaran yang dihadapi, kami tidak akan berputus asa.
“Sebaliknya, kami bertekad untuk berkumpul (re-group) dan memfokus semula (re-focus) serta meningkatkan iltizam untuk meneruskan perjuangan ini demi rakyat Malaysia,” katanya.
Pakatan Harapan melalui Majlis Presidennya yang bermesyuarat sebelum itu turut merakamkan ucapan terima kasih kepada rakyat Sarawak yang mengundi calon-calon Pakatan Harapan dalam PRN 7 Mei lepas.
“Kami juga mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua ahli parti, penyokong dan sukarelawan yang bekerja keras dan bertungkus lumus membantu calon-calon kami,” kata Wan Azizah.

Kemenangan BN kerana Adenan bukan Najib - Dr Jeniri Amir

SHAH ALAM – Kemenangan BN dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, Sabtu lalu merupakan referendum untuk Ketua Menterinya, Tan Sri Adenan Satem dan bukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Penganalisis politik dari Universiti Malaysia Sarawak, Prof Madya Dr Jeniri Amir berkata, kemenangan itu juga  berdasarkan penilaian rakyat terhadap kepimpinan Adenan.
Jeniri berkata, PRN dan PRU merupakan dua perkara berbeza kerana watak, isu dan penilainya juga berbeza.
Adenan Satem Menurutnya, kemenangan BN di Sarawak disebabkan populariti Adenan yang mengatasi semua kaum selain sokongan kuat setiap masyarakat.
“Ia juga disebabkan 53 langkah transformasi yang diperkenalkan Adenan dan ia disenangi rakyat. Bahkan ‘Demam Adenan Satem’ juga telah ‘membunuh’ (secara politiknya) beberapa kerusi 'milik' DAP sebelum ini.
“Strategi politik dan aura Adenan merupakan aspek yang amat ampuh sehinggakan isu nasional seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB), GST dan derma RM2.6 bilion tidak berupaya mempengaruhi pengundi termasuk di kawasan bandar,” katanya.
Beliau mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kemenangan BN pada PRN Sarawak Sabtu lalu, hanya bersifat sementara dan kejayaan itu adalah kemenangan kerajaan negeri bukan Kerajaan Pusat.

Semangat ‘Jawa’ jadi senjata kempen PRK Sungai Besar

Budaya Jawa dilihat masih relevan untuk dijadikan senjata dalam PRK nanti.
Awang-Azman-Awang_600
KUALA LUMPUR: Budaya politik Jawa masih relevan dan boleh digunakan sebagai senjata kempen di PRK Sungai Besar untuk menarik perhatian pengundi, kata Pensyarah Universiti Malaya Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi.
Katanya, budaya Jawa sememangnya tidak dapat dielakkan di kalangan pengundi di Sungai Besar yang terkenal dengan sikap patuh kepada pemimpin, bersatu, tidak sabotaj dan kerja kuat.
“Budaya politik Jawa dilihat masih relevan untuk digunakan dalam PRK Sungai Besar. BN boleh menggunakan budaya politik Jawa iaitu bersatu padu bagi mencapai kemenangan.
“Tetapi kekuatan itu juga boleh digunakan pembangkang kerana PAS misalnya, juga ada semangat Jawa,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Seminar Sastera dan Forum Politik Sarawak 2016 di Dewan Semarak, Akademik Pengajian Melayu, UM, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas faktor yang membolehkan parti politik menang di dua PRK yang akan datang dan sama ada BN mampu atau tidak mengekalkan kemenangan mereka seperti di PRN Sarawak.
Dr Awang berkata kekuatan BN sebenarnya terletak pada kemenangan dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Majlis Raja-Raja dan Ku Li sebagai kunci penyelesaian skandal 1MDB

Melihat perkembangan politik dan ekonomi tanah air yang terus-menerus ditekan oleh skandal 1MDB, rakyat jelata semakin tertanya-tanya, apakah jalan keluar yang terbaik untuk memulihkan keyakinan dan integriti institusi-institusi awam?
Skandal 1MDB bukan saja melibatkan timbunan hutang yang kini terpaksa ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan selepas rakan penjamin 1MDB dari Abu Dhabi iaitu International Petroleum Investment Company (IPIC) menarik diri daripada membantu 1MDB selesaikan hutang-hutang tertunggak, malah rakyat juga semakin tertanya-tanya di mana tindakan susulan daripada pihak berwajib yang sepatutnya menjaga maslahah awam?
Apakah masih ada institusi yang masih tinggal dan tidak dinodai oleh mantra “Wang itu Raja”?
Tangan-tangan ghaib mungkin berupaya mendiamkan sebilangan besar ahli parlimen yang telah terbukti gagal menjalankan tugas mereka selaku wakil rakyat kerana tanpa segan silu mempertahankan 1MDB secara langsung dan tidak langsung, walaupun pendedahan demi pendedahan daripada siasatan media dalam dan luar negara terbukti benar setelah laporan khusus berkenaan siasatan 1MDB telah disahkan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).
Jikalau kita berasa kedua-dua institusi penting parlimen sudah tidak lagi mewakili rakyat dan memainkan peranan yang sepatutnya dalam menyelesaikan kemelut politik, ekonomi tanah air, apakah masih ada jalan lain yang dapat membawa aspirasi akar umbi dalam menegakkan keadilan?
Ada: Majlis Raja-Raja.
Majlis Raja-Raja sebagai Punca Kuasa kerajaan Persekutuan
Dalam zaman yang menjunjung tinggi demokrasi liberal acuan Barat – meminjam istilah Francis Fukuyama sebagai hakikat “penamat sejarah” (end of history) – institusi Demokrasi Berparlimen seperti yang diajar dalam buku-buku teks sejarah dan perundangan banyak menerangkan bahawa demokrsi berparlimen di Malaysia hanyalah bersifat dwidewan (bicameral).
Hal ini salah dan tidak tepat kerana fakta ini mengabaikan satu lagi institusi terpenting yang wujud dalam sistem demokrasi berparlimen iaitu Yang Dipertuan Agong. Yang Dipertuan Agong (YDPA) bukan sekadar sosok perseorangan yang berdiri tanpa apa-apa asas keabsahan (legitimacy). YDPA adalah wakil Majlis Raja-Raja (Darbar) dalam sistem demokrasi berparlimen negara Malaysia yang terdiri daripada gabungan Persekutuan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak.
Ini bermakna sistem demokrasi berparlimen Malaysia bersifat tridewan (tricameral) yang mana institusi YDPA (bukan sekadar seorang Sultan menjadi Yang di-Pertuan Agong) adalah dewan tertinggi, dan merupakan punca kuasa kepada keabsahan keanggotaan ahli dalam kedua-dua Dewan Negara dan Dewan Rakyat. Rakyat memilih wakil rakyat yang akan disahkan pelantikan mereka setelah mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertuan Agong selaku ketua tertinggi negara.
Asal-usul pembentukan institusi YDPA sendiri merupakan saduran daripada sistem Yamtuan Besar di Negeri Sembilan di mana Yamtuan Besar dilantik oleh empat Undang yang masing-masing punya wilayah kekuasaan di Negeri Sembilan. Malah dalam dokumen-dokumen rasmi British berhubung rundingan kemederdekaan, istilah Yang di-Pertuan Besar diguna pakai bagi merujuk kepada institusi YDPA yang ada kini.
Sama seperti YDPA yang merupakan lantikan daripada persetujuan bersama ahli Majlis Raja-Raja iaitu para Sultan dan Raja Melayu. YDPA tidak punya wilayah kekuasaan seperti seorang Sultan di negerinya tetapi memiliki kuasa yang diperturunkan oleh Sembilan Raja-Raja Melayu dalam hal-hal yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan seperti kuasa sebagai Ketua Agama, kuasa sebagai Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera, dan kuasa melantik (dan memecat) ahli kabinet khususnya ahli kabinet yang telah khianat kepada negara.
Antara kesemua institusi yang wujud dalam sistem politik negara, Majlis Raja- Raja adalah institusi yang paling lama bertapak dan asas kenegaraan Malaysia. Ianya wujud jauh lebih lama daripada Persekutuan Tanah Melayu iaitu seawal tahun 1897 ketika British mula perkenalkan gagasan politik Persekutuan di Tanah Melayu.

Selepas bertembung di S'wak, Pakatan mahu rapatkan semula saf


Pakatan Harapan akan satukan semula saf, kata ketua pembangkangPakatan Harapan akan satukan semula saf, kata ketua pembangkang
Selepas kalah teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak minggu lalu ekoran pertembungan sesama sendiri khususnya antara PKR dan DAP, Majlis Presiden Pakatan Harapan hari ini menzahirkan komitmen mahu memperkukuh semula muafakat ketiga-tiga parti.
Bercakap pada satu sidang media di Ibu Pejabat PKR hari ini, mereka berkata telah mendengar segala pandangan, keluhan dan kritikan daripada semua pihak berhubung prestasi mereka dalam PRN Sarawak yang lalu dan telah menetapkan bahawa satu penilaian yang tulus ikhlas dilakukan.
"Ketiga-tiga parti dalam Pakatan Harapan telah memulakan postmortem pada peringkat parti masing-masing.
"Kami bertekad untuk berkumpul semula (re-group) dan memfokus semula (re-focus) serta meningkatkan iltizam untuk meneruskan perjuangan ini demi rakyat Malaysia," kata Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail membacakan kenyataan bersama itu.
Turut hadir pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Presiden itu termasuk Presiden Amanah Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Mohd Anuar Tahir serta dari DAP Teresa Kok.
Majlis Presiden juga katanya akan mengadakan mesyuarat khas dalam tempoh masa terdekat untuk mengenal pasti kesalahan, mengatasi segala kekurangan tersebut.
"Kami juga akan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk membetulkan dan memperbaiki organisasi dan strategi khususnya untuk berhadapan dengan gelanggang yang lebih besar, iaitu Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14)," katanya.

Lim mahu Najib bentang kertas putih 1MDB


Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak membentangkan kertas putih mengenai 1MDB dalam sesi parlimen minggu depan.
Kertas putih itu perlu dibentangkan bagi menyatakan pendirian kerajaan mengenai skandal melibatkan 1MDB dengan mengambil kira laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang dikeluarkan bulan lepas, kata Lim.
Ahli Parlimen Gelang Patah berkata, Najib juga perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya tiga hari untuk perbahasan kertas putih kerajaan mengenai 1MDB.
Najib semalam berkata kegagalan 1MDB menerbitkan tawaran awam permulaan (IPO) akibat "diserang" adalah faktor utama syarikat itu berdepan masalah.
Lim ingin tahu sama ada ini adalah sebab sebenar mengapa 1MDB menjadi skandal kewangan global pertama di negara ini.
Beliau menambah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar mengakui bahawa model 1MDB dengan modal rendah dan pinjaman besar adalah tidak mapan dari awal lagi.
"Apa dosa sebenar daripada skandal global 1MDB- Kegagalan IPO, model tidak mapan akibat modal rendah dan pinjaman besar atau sesuatu yang lebih asas, penipuan global sejak awal yang mencetuskan siasatan beberapa negara terhadap penyelewengan antarabangsa dan pengubahan wang haram AS$11 bilion bermula dari Singapura ke Amerika Syarikat?," katanya.

'Pelawaan PKR sertai kuasa ketiga bukan cadangan perdamaian PAS' - Wan Azizah


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini berkata pelawaan PAS kepada PKR untuk menyertai 'kuasa ketiga' bukan cadangan perdamaian.
 Sebaliknya, Wan Azizah yang juga adalah presiden PKR berkata PAS bertindak balas berhubung saranan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali supaya parti Islam itu kembali bersama DAP dan PKR sebagai satu pasukan bagi menghadapi menghadapi pilihan raya umum ke-14..
"Saya fikir ia adalah reaksi kepada pelawaan bukan pelawaan kami (PKR) kami, (ia) jemputan MB Selangor (Azmin).
"Saya tidak fikir itu cadangan perdamaian," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR selepas mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan.
Antara pemimpin yang hadir pada sidang media itu adalah Naib Presiden PKR Tian Chua, Presiden AMANAH Mohamad Sabu dan Pengarah Pendidikan Politik DAP, Liew Chin Tong
Wan Azizah berkata demikian ketika diminta mengulas pelawaan Naib Presiden PAS, Datuk Nik Mohamad Amar Nik Abdullah supaya PKR bekerjasama dengan parti itu dan sekutu barunya, Parti Ikatan.

Bayaran mungkir kerana pertikaian dengan IPIC


1MDB hari ini berkata ia memiliki dana yang lebih daripada mencukupi untuk membuat bayaran faedah AS$52.4 juta kepada pemegang nota bon AS$1.75 bilion yang diterbitkan anak syarikatnya, 1MDB Energy (Langat) Ltd..
Bagaimanapun menurut, firma pelaburan negara itu, ia kemungkiran pembayaran hari ini berikutan pertikaiannya ketika ini dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi .
1MDB juga menyatakan bahawa ia difahamkan bahawa pihak IPIC sudah membuat bayaran berkenaan.
 "Walaupun 1MDB memiliki dana yang lebih daripada mencukupi untuk membuat bayaran faedah itu, ia setakat ini belum melakukannya untuk Nota Tenaga itu dan bagi bayaran faedah awal untuk nota AS$1.75 bilion berkadar tetap 5.75 peratus yang matang pada 2022 dan diterbitkan oleh 1MDB Energy (Langat) Ltd (Nota Langat)," katanya.
"Semua hak 1MDB adalah terpelihara berikutan pertikaian itu," kata firma pelaburan negara itu dalam satu kenyataan media.
Syarikat pelaburan strategik itu turut menegaskan bahawa ia komited untuk bekerjasama secara terbuka dengan IPIC bagi menamatkan pertikaian mereka.

IPIC bayar faedah selepas 1MDB ingkar lagi


Syarikat International Petroleum Investment Co (IPIC) milik Abu Dhabi hari ini berkata bahawa mereka telah membayar faedah sebanyak AS$52.4 juta bagi bon yang matang yang dijaminnya selepas firma pelaburan negara, 1MDB ingkar lagi hari ini.
IPIC berkata ini kali ketiga kemungkiran oleh 1MDB. Menurut syarikat Abu Dhabi itu, mereka ini akan memperhebatkan tuntutan bayaran itu kepada 1MDB dan kerajaan Malaysia sebagai bayaran pampasan.
Katanya, 1MDB kini berhutang AS$1.2 bilion dengan tambahan faedah terkumpul.
1MDB mempertikaikan tanggungjawabnya kepada IPIC mengikut perjanjian penyusunan semula hutang yang melibatkan syarikat itu Jun lalu.

Bila manusia dah jadi bodoh, daun kering gak disalahkannya.


Benarlah.. Akhir Zaman Kekuasaan Dipegang Oleh Orang-Orang Bodoh & Zalim

Bohong & mungkir janji wajib ada pada pemimpin UMNO..

Inilah sifat2 munafik yg ada pada pemimpin negara kita. Bohong & mungkir janji wajib ada pada pemimpin UMNO..

Kata boleh settle hutang #1MDB dlm tempoh 5 bulan. Ni dah 9 bulan hutang makin bertambah apa citer..

Kekhinziran Umno apakah ini hutang 1MDB pada akhir tahun 2015 RM40.4b. TIBA-TIBA masuk tahun baru 2016 terus jadi RM50b ??!!

Antara Arul Kanda & Najib 'Panda', siapa paling kuat menipu dgn putar belitnya ??

KENAPA asal aja berkaitan 1MDB pasti penuh dgn penipuan & putar belit ??

SIAPAKAH NAJIB SEBENARNYA ??

Allah S.W.T. Berfirman..

"Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allah sebenar-benar taqwa kepada-Nya, dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam".
(QS. Ali Imran : 102)

Jika anda berpegang kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah dengan berpandukan ajaran Islam sebenar, apakah yg anda terfikir dari kata2 seorang PEMIMPIN PERANG ORANG ISLAM Najib Razak ini..

"..kita lahir dalam UMNO,
..kita besar dalam UMNO,
..kita dewasa dalam UMNO,
DAN KITA MATI dalam UMNO !! 
- Najib Razak, 10/5/2016.

NAMPAK TAK bahana, bala & kecelakaan #1MDB itu kepada negara & rakyat !!!

NAMPAK TAK siri pembohongan Najib berterusan hingga ke saat ini sehinggakan Gabenor Bank Negara kata KERAjaan akan jelaskan semua hutang berhubungan dengan 1MDB..

'DUIT KERAJAAN' itu dtg dari mana ??
..DARI POKET Najib ka ?
..DARI POKET Menteri2 Umno ka?
..DARI POKET Kroni2 Umno ka?
..DARI POKET pencacai2 DEDAKERS Umno ka?

ATAU kantong2 rakyat ATAU cukai GST yg telah dikutip LEBIH RM30 BILION ITU ???

SPR Bekerja Untuk Siapa Sebenarnya ??


WOWW.. !!! RM500,000 utk nilai undi anda selama 5 tahun.. Tahniah rakyat Sarawak...

KENAPA jika BN buat semuanya TAK BERSALAH ??

Akta 5, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 HANYA UNTUK SIAPA ??

Apa peranan mereka sebenarnya ??

TU DIA !!!... Siapa paling licik cerdik sebenarnya ??.. AG baru, Gabenor BNM baru atau PANGLIMA PERANG ORANG ISLAM baru ???

FINALLY !!!.. 'Mission Accomplished'
Siapa paling gembira...

POST-MORTEM PILIHAN RAYA SARAWAK


Pakatan Harapan, melalui Majlis Presidennya yang bermesyuarat pada 11 Mei 2016, merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada rakyat Sarawak yang telah mengundi calon-calon daripada parti-parti dalam Pakatan Harapan, iaitu KEADILAN, DAP dan Amanah, di pilihan raya Sarawak pada 7 Mei 2016. Kami juga mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua ahli parti, penyokong dan suka
Pimpinan Pakatan Harapan mengakui kelemahan semasa Pilihanraya DUN Sarawak telah memberikan kesan kepada keyakinan rakyat kepada Pakatan Harapan.
Kami mendengar segala pandangan, keluhan dan kritikan daripada rakyat, pengundi, pekerja parti, penyokong, sukarelawan, calon dan pimpinan, serta pelbagai pihak lain, tentang persediaan, perjalanan dan prestasi kami dalam pilihan raya ini.
Kami telah menetapkan bahawa satu penilaian yang tulus ikhlas (honest evaluation) dilakukan.

Sultan Johor: Jangan cuba rosakkan hubungan baik ATSNJ dengan ATM


Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah agar tiada pihak cuba merosakkan hubungan baik yang telah terjalin antara Askar Timbalan Setia Negeri Johor (ATSNJ) dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
Baginda bertitah pasukan ATSNJ juga tidak berniat untuk menjadi barisan hadapan pertahanan negara dan nama 'Timbalan' juga jelas menggambarkan peranannnya sebagai benteng pertahanan kedua, lapor Bernama hari ini.
"Oleh yang demikian, janganlah ada pihak yang cuba merosakkan hubungan baik yang telah terjalin antara pasukan ATSNJ dengan ATM.
"Pasukan ATSNJ juga sering menjalani latihan bersama-sama pasukan ATM terutama dengan Grup Gerak Khas dan saya mahu lebih banyak lagi anggota ATSNJ dihantar untuk menjalani latihan ketenteraan sama ada di darat, laut atau udara," titah baginda.
Baginda bertitah demikian ketika menyempurnakan Istiadat Pertukaran Panji-Panji Askar Timbalan Setia Negeri Johor (ATSNJ) di Dataran Istana Besar, di Johor Bahru hari ini. Sultan Ibrahim ialah Komandan ATSNJ.
Sultan Ibrahim turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada pemimpin kerajaan persekutuan dan negeri yang mengukuhkan organisasi ATSNJ dengan meluluskan penambahan jawatan dan pelarasan skim gaji anggota ATSNJ yang setanding dengan ATM.
Mengenai panji-panji, Sultan Ibrahim bertitah, ia merupakan lambang atau simbol kemuliaan bagi sesebuah pasukan yang mesti dipertahankan.

Sultan Johor cadang hidupkan semula pasukan JVF


Sultan JohorSultan Johor
Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini mencadangkan kepada kerajaan Johor supaya menghidupkan semula Pasukan Kesukarelawanan Johor (JVF) untuk menambah kecekapan, memperkasa disiplin serta integriti pegawai dan kakitangan kerajaan.
Sultan Ibrahim bertitah cadangan terbabit juga dapat menghidupkan semangat sukarelawan bangsa Johor dalam mempertahankan kedaulatan institusi diraja, perpaduan dan kemakmuran negeri ini.
"Pasukan JVF ini juga akan dibuka keahliannya kepada semua bangsa Johor tanpa mengira kaum atau keturunan berdasarkan kelayakan dan kriteria yang akan ditetapkan kelak," titah baginda ketika menyempurnakan Istiadat Pertukaran Panji-Panji Askar Timbalan Setia Negeri Johor (ATSNJ) di Dataran Istana Besar, di sini hari Rabu. Sultan Ibrahim ialah Komandan ATSNJ.
Turut berangkat ke istiadat itu ialah Permaisuri Johor Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah, Tunku Mahkota Johor yang juga Pegawai Pemerintah ASTNJ Tunku Ismail dan isteri baginda Yang Mulia Che' Puan Khaleeda Bustamam, Tunku Temenggong Johor Tunku Idris, Tunku Puteri Johor Tunku Tun Aminah dan Tunku Panglima Johor Tunku Abdul Rahman.
Yang turut hadir, Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin. Sultan Ibrahim bertitah anggota JVF juga akan diberikan latihan asas dengan mengikuti aktiviti ketenteraan bersama ATSNJ dan mereka akan berkhidmat secara sukarela bagi membantu kerajaan dalam bidang pertahanan awam dan apa juga program yang bersesuaian terutama dalam memberikan bantuan semasa bencana dan khidmat masyarakat kepada rakyat negeri ini.
Baginda bertitah, Almarhum Sultan Ibrahim telah mencetuskan ilham penubuhan sebuah pasukan sukarela dikenali sebagai 'Johor Volunteer Infantri' pada 1905 dan kemudiannya ditukar kepada JVF malah Almarhum Sultan Ibrahim turut mengurniakan panji-panji kepada pasukan JVF pada 7 Sept 1935.
Menurut baginda, JVF ditubuhkan untuk melatih rakyat Melayu Johor menjadi pegawai tadbir kerajaan kerana Almarhum Sultan Ibrahim berpendapat bahawa pegawai yang mempunyai latihan ketenteraan akan lebih berdisiplin, berwibawa dan lebih cekap.

Kanun sifatkan BN Sarawak terima kemenangan tempang


Kanun anggap BN terima kemenangan tempang di SarawakKanun anggap BN terima kemenangan tempang di Sarawak
Biro Undang-undang (Kanun) Amanah mengakui kemenangan besar BN dalam pilihan raya negeri (PRN) Sarawak ke-11 Sabtu lalu namun menyifatkan ia sebagai kemenangan tempang.
Timbalan pengerusi Kanun Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, kerajaan negeri Sarawak tidak menepati kehendak serta lunas-lunas demokrasi dan undang-undang.
Ia termasuk kerajaan negeri yang bertindak keterlaluan di luar perlembagaan dan juga undang-undang dengan mengenakan sekatan terpilih terhadap pemimpin-pemimpin utama pembangkang termasuklah jentera parti daripada memasuki Sarawak.
“Tindakan ini menjejaskan sebahagian besar kempen pembangkang pada pilihan raya Sarawak.
“Kanun melihat kemenangan BN itu adalah satu kemenangan yang tempang kerana tidak menepati kehendak dan lunas-lunas demokrasi dan undang-undang,” katanya kepada Malaysia Dateline.
Selain itu Kanun turut menerima aduan bahawa di sebahagian pusat pembuangan undi di beberapa daerah mengundi tertentu pula, ketua tempat mengundi (KTM) enggan pada mulanya untuk mengeluarkan Borang 14 kepada ejen pengiraan.
“Kanun turut mendapat maklumat daripada ejen pengundian yang BN cuba untuk membuka pondok panas kurang daripada 50 meter daripada pusat pembuangan undi bagi tujuan meraih undi yang langsung tidak dipantau oleh mana-mana pegawai Suruhanjaya Pilihanraya (SPR),” katanya lagi.

Naib Presiden Pas sertai Deklarasi Rakyat di Shah Alam


Poster Deklarasi RakyatPoster Deklarasi Rakyat
Naib Presiden Pas, Datuk Iskandar Samad akan menyertai pentas himpunan Deklarasi Rakyat yang akan diadakan di Stadium Melawati, Shah Alam Sabtu ini.
Menurut poster program yang diedarkan itu, Iskandar, Exco Kerajaan Negeri Selangor itu akan menyertai Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali dan Tun Dr Mahathir Mohamad di majlis itu.
Ini adalah satu berita baik kerana sebelum ini hanya seorang sahaja pemimpin kanan Pas yang menyertai program ini iaitu Datuk Mustafa Ali, pengarah pilihan raya Pas.
Mustafa adalah antara 25 pemimpin pertama yang menandatangani deklarasi ini ketika ia mula dilancarkan.
Ekoran itu, bekas ketua penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar mengucapkan tahniah kepada Iskandar kerana menyertai usaha untuk menyelamatkan Malaysia itu.
"Alhamdulillah, YB Datuk Iskandar Naib Presiden Pas menjejaki saya yang lebih dahulu bersama dipentas selamatkan Malaysia bersama Tun M dan rakan-rakan dari pelbagai latar belakang politik untuk menuntut Najib berundur dari jawatan PM sekarang.
"Tahniah YB Datuk Iskandar," tulis Mahfuz melalui Facebooknya.
Himpunan di Shah Alam adalah siri himpunan jelajah seluruh negara yang dianjurkan oleh gerakan Selamatkan Malaysia pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Sebelum ini mereka telah berhimpun di Kota Bharu, Muar, Alor Setar, Pulau Pinang dan lain-lain tempat lagi.
Kemuncak adalah penghantaran Deklarasi Rakyat yang mengandungi 37 perkara ini kepada Majlis Raja-raja Melayu memohon perkenan baginda agar menasihatkan Datuk Seri Najib Razak agar berundur sebagai perdana menteri.

Debat rungkai apa faedah Deklarasi Rakyat 16 Mei


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bersama-sama dengan beberapa NGO dan kumpulan mahasiswa akan menganjurkan debat mengenai kebaikan dan keburukan daripada inisiatif gerakan 'Selamatkan Malaysia'.
Pengarah Program Debat Perdana SAMM, Edy Noor Reduan berkata, pihaknya akan menganjurkan satu debat maraton bertajuk “Deklarasi: Mana Pergi Rakyat” pada 16 Mei ini.
Katanya, debat itu bakal merungkai persoalan apakah faedah dan keuntungan rakyat daripada Deklarasi Rakyat yang diketuai bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
“SAMM melihat pembentangan hujah secara matang melalui kaedah dua hala mampu menghasilkan percambahan idea dalam mencari jalan terbaik menyelamatkan negara berbanding forum sehala yang bias dan tepu kepada satu sudut pandangan semata-mata,” katanya.
Debat itu akan menampilkan Bekas Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan, Bekas Timbalan Ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Khairuddin Abu Hassan dan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad bagi pihak ‘Pro-deklarasi’.
Di pihak ‘Pro-reformasi' pula ia menampilkan Chegubard, Bekas setiausaha PSM S Arutchelvan dan Aktivis Asalkan Bukan Umno (ABU), Haris Ibrahim.

Seperti Muhyiddin di hujung tanduk


Muhyiddin Yassin menghitung hari. Bila-bila masa sahaja dia bakal disingkir daripada Umno—parti yang lebih 45 tahun dia anggotai. Dia adalah pimpinan tertinggi yang disingkir dari jawatan sejak kemelut dan skandal 1MDB. Nampaknya Muhyiddin seperti lazimnya pemimpin tinggi Umno, jadi kelok apabila hendak ke bawah.
 Mungkin terlalu lama jadi pembesar. Sejak muda sudah terpilih sebagai wakil rakyat. Pada umur 35 tahun sudah jadi menteri besar. Sejak itu, tidak turun-turun lagi meniti tangga kekuasaan. Pernah pegang sampai lima kementerian sebelum jadi timbalan perdana menteri. Ketika disingkir dari jawatan TPM dan timbalan presiden Umno, umurnya juga sudah agak tua, 68 tahun.
Tapi, persoalannya bukan apa yang boleh dilakukan oleh lelaki 69 tahun, tahun ini? Persoalan lebih tepat ialah apa yang boleh dilakukan oleh seorang mantan TPM; bekas timbalan presiden Umno selain pernah pegang jawatan pengarah pilihan raya Umno dan BN?
Muhyiddin bukan pesara kakitangan awam biasa dengan gred JUSA A. Dia—macam juga Anwar Ibrahim—sama-sama pernah berada di antara puncak tertinggi kuasa dalam negara.
Apakah cukup dengan hanya sertai ceramah yang diatur segelintir kelompok Umno bawahan, maka dia sudah menyelamatkan Malaysia? Sementara, orang yang mahu mendekati Muhyiddin khabarnya makin hari makin susut juga. Bertambah-tambah apabila tiada langkah cukup aktif dari Muhyiddin sendiri. Lalu, akan pupus begitu sahajakah politik seorang Muhyiddin Yassin? Saya harap tidak.
Meski saya harap tidak, Muhyiddin tetap tampak janggal dengan parti-parti oposisi. Pentas ceramah Pakatan Rakyat tidak dia hadiri semuanya. Dia juga tidak turun ke Sarawak untuk menjelaskan kepada rakyat betapa buruknya 1MDB. Sudah tentu perihal 1MDB bukan hanya isu orang Semenanjung.
Dalam banyak suasana, Dr Mahathir Muhamad tampak lebih rajin dan konsisten. Dia ke mana-mana sahaja. Dengan sesiapa sahaja. Asal sahaja melawan PM Najib Razak, Dr Mahathir akan selalu ada.
Muhyiddin mana Muhyiddin?
Dia tampil dengan yakin. Dr Mahathir sanggup kena bu bahkan dicemuh oleh segelintir penyokong parti oposisi yang marah-marah atau masih bersarang dendam. Dr Mahathir tidak peduli itu semua. Otaknya jelas. Dia mahu menjatuhkan PM Najib—walaupun apa pun rintangan, dia harung, dia harung jua.
Ada juga yang tertanya-tanya, “Muhyiddin mana Muhyiddin?” Bukankah dia individu yang paling teruk menanggung musibah kerana menentang PM Najib? Atau budaya Umno memang sudah begitu? Begitu parahnya sehingga apabila seseorang itu tidak punya jawatan, dia jadi ibarat kain buruk. Macam ayam berak kapur. Tidak tahu bergerak. Tidak tahu turun ke tengah-tengah rakyat. Tidak tahu mengatur langkah untuk mengumpul sokongan. Jadi sumbang-mambang serba-serbi.
Saya harap tidak. Muhyiddin tidak boleh keluar rumah lewat. Dia harus segera memunculkan wajah dan peranannya yang padu. Tiada gunanya menunggu hari akan disingkir dari Umno. Tiada gunakan sayu memandang masa lalu.
Sebagai orang lama dalam PKR, apa yang saya bisa titipkan kepada Muhyiddin sebagai azimat hari muka ialah Umno bukan masa depan Malaysia. Politik perkauman dan memecah-mecahkan rakyat mengikut kaum tidak sesuai lagi untuk negeri ini—walaupun kemudiannya mereka bersatu di dalam BN.

Bon 1MDB jatuh ke paras terendah akibat pertikaian


Bon 1MDB jatuh ke paras terendah dalam tempoh dua minggu lalu berikutan keputusan firma pelaburan negara itu untuk mungkir pembayaran faedah kerana pertikaian dengan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi.
1MDB hari ini mesti membayar AS$52.4 juta faedah ke atas bon AS$1.75 bilion pada kadar 5.99 peratus yang matang pada 2022, tetapi dijangka mungkir lagi.
"Nota 5.99 peratus jatuh kepada 1.79 sen bulan ini kepada 100.54 sen, yang paling rendah sejak 22 April, mengikut harga yang disediakan oleh Bloomberg," lapor portal kewangan itu.
Bon itu dijamin bersama oleh IPIC.
 "Mengapa bayar kupon seterusnya jika yang terakhir mungkir" soal Zafar Nazim, seorang penganalisis kredit di JPMorgan Chase & Co yang berpangkalan di London memberitahu Bloomberg.
"Tiada apa yang berubah. Tetapi kita tidak tahu mengenai perbincangan tertutup antara IPIC dan 1MDB, jadi kita tidak boleh menolak kemungkinan resolusi sementara dengan mengambil kira pembayaran kupon," katanya.
1MDB bulan lalu gagal membayar AS$50 juta bagi kupon bon berasingan yang juga dijamin oleh IPIC.
IPIC enggan membuat bayaran, dengan mendakwa bahawa 1MDB tidak membayar fi yang dipersetujui bagi menjamin bon berkenaan.

Apa untung pembangkang masuk perangkap?

 Pilihan raya Sarawak sepatutnya membuka mata seluas-luasnya semua pihak terutamanya pembangkang tentang apa yang patut diberi keutamaan. Yang paling penting semua pihak mesti menundukkan ego masing-masing dan mempersadakan kepentingan rakyat yang makin keliru.
Kalau masing-masing terlalu asyik dengan kepentingan dan kehebatan diri serta parti sendiri rakyat akan terus keliru. Hanya Allah yang maha agung dan sempurna dan kita semua adalah hambaNya sahaja. Lagi cepat kita sedar dan insaf dengan sifat kehebatan diri lagi baik untuk rakyat yang kian menderita.
Tiada parti atau individu yang sempurna dan pihak pembangkang memerlukan satu antara lain. Semangat berpasukan diamalkan sejak zaman Rasulullah S.A.W. dalam menghadapi musuh.
Setiap individu mempunyai keistemewaan tersendiri kurniaan Allah SWT dan kerana itulah kita diciptakan untuk wujud dalam satu masyarakat bersaudara. Tiada puak atau individu patut merasa dirinya sempurna dan banyak kelebihan. Kerana itu pembangkang perlu bersatu dan mengenepikan perbezaan idelogi sempit dan kepentingkan diri.
Pertindihan kerusi
PRN Sarawak menunjukkan akibat buruk persengketaan sesama pembangkang. Pertindihan kerusi sesama pembangkang dikesali oleh rakyat. Kepentingan peribadi serta parti mesti diketepikan.
Pakatan Harapan telah ditubuh untuk menyatukan pembangkang termasuk PAS yang telah dijemput pada awal dahulu lagi dan masih berpeluang bersama.
PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar amat kritikal untuk pembangkang menjelang PRU 14.
Gesaan Menteri Umno Dato Seri Nazri Aziz pada 10 Mei supaya PAS bertanding di Kuala Kangsar dan bertembung dengan wakil Pakatan Harapan dalam pertandingan 3 penjuru menunjukkan pertembungan ini yang Barisan Nasional harap-harapkan yang akan terus merosakkan dan menghancurkan pembangkang.
Mengapa harus kita terus masuk perangkap yang jelas disediakan oleh musuh kalau kita serius membela rakyat yang dahagakan perubahan.
Di mana letaknya untung pihak pembangkang membenarkan diri terus diheret ke dalam perangkap demi perangkap?
Adakah semata-mata supaya untuk dilihat hebat dan gagah walaupun realiti di Sarawak menunjukan keputusan yang menyedihkan. Inilah dikatakan 'menang sorak, (konon nya hebat), kampung tergadai'!

SUNGAI BESAR, KUALA KANGSAR UJIAN "CINTA TIGA SEGI" PAS

Siapakah sebenarnya yang paling "susah hati"  untuk menghadapi pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang besar kemungkinan akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru kali ini?

UMNO dan BN? 

Mungkin tidak kerana kedua-dua kerusi itu memang milik mereka sebelum ini. Kalah atau menang tidak menjejaskan apa-apa kepada kedudukan kerajaan, meskipun kekalahan barangkali lebih mencalarkan sedikit imej Najib Razak serta boleh digambarkan sebagai penolakan rakyat yang makin ketara terhadap kepimpinannya.

Kemenangan BN dalam kedua-dua pilihanraya kecil tidaklah juga boleh dibanggakan sangat berikutan kuasa wang dan kelebihan jentera kerajaan memang memihak kepadanya.

Pakatan Harapan?

Juga tidak mungkin susah hati kerana kalah atau menang tidak memberi banyak kesan kepada kedudukan gabungan pembangkang itu, walaupun kerajaan negeri Selangor dikuasai oleh mereka. 

Cuma jika Amanah bertanding di kedua-dua kerusi itu dan menang, ia mampu menyuluhkan cahaya lebih terang kepada perjalanan masa depannya yang lebih meyakinkan.

Sebagai parti baru, jika kalah pula, tentu saja ia dianggap biasa dan dapat diterima oleh sesiapa jua, malah merupakan pengalaman berharga buat Amanah.

Pas?

Dalam kedudukan sekarang, Pas pada hakikatnya sedang terperangkap dalam "cinta tiga segi" antara UMNO dengan PKR yang kedua-dua parti itu ingin "dilayan dan dikasihinya" sebagai teman pembawa bahagia.

Setelah keluar daripada Pakatan Rakyat kerana beberapa pertembungan dengan DAP dan perpecahan dalamannya sehingga tertubuhnya Amanah, Pas sebaliknya masih bertahalul siyasi dengan PKR di Selangor.

Kerajaan negeri Selangor yang dipimpin oleh Azmin Ali masih dianggotai oleh Pas dan tiga wakil rakyatnya dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri. Banyak jawatan lain dalam kerajaan negeri juga diserahkan kepada ahli Pas.

Tetapi di peringkat pusat, Pas enggan menyertai Pakatan Harapan yang dianggotai oleh PKR, DAP dan Amanah dan parti itu mahu bergerak sendirian. Hanya beberapa bulan kebelakangan, ia bergabung dengan sebuah parti kecil, Ikatan yang dipimpin oleh Kadir Sheikh Fadzir.

NGO: Lapor beli undi atau kamu subahat dengan rasuah


Mereka yang mempunyai bukti pembelian undi semasa pilihan raya Sarawak pada 7 Mei lalu perlu membuat laporan kepada pihak berkuasa.
Jika tidak, Setiausaha Agung Centre For A Better Tomorrow (Cenbet) Khairil Azmie Hasbie berkata, mereka boleh dianggap sengaja membiarkan rasuah.
 "Kami menggesa mereka yang mempunyai bukti salah laku seperti itu membuat laporan supaya pihak berkuasa boleh mencari pelaku itu.
"Kegagalan untuk berbuat demikian boleh ditafsirkan sebagai membiarkan rasuah politik dan menggalakkan musuh nombor itu ke dalam masyarakat kita," katanya dalam satu kenyataan.
Katanya, polis dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu menyiasat dakwaan berkenaan kerana pembelian undi adalah melanggar Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.
"Membeli undi melemahkan demokrasi berparlimen yang mana negara ini diasaskan. Amalan ini harus dipatahkan di peringkat awal; ia tidak mempunyai tempat dalam demokrasi yang sihat," katanya.
Gesaan itu muncul selepas pelbagai parti termasuk BN, mendakwa wang diberikan untuk mendapatkan undi.
Sebagai contoh, calon BN untuk Simanggang Francis Harden Hollis dilaporkan berkata pengundi di kawasan itu telah ditawarkan RM100 sebelum mengundi dan RM200 lagi sekiranya beliau kalah.
Francis berjaya mengalahkan calon DAP Leon Jimat Donald, Norina Umoi Utot dari PKR dan calon Bebas Ngu Siew Peng. PKR dan DAP hilang wang pertaruhan manakala Ngu mendapat 33 peratus undi.

K'jaan akan jelaskan semua hutang kata gabenor Bank NegaraGabenor baru Bank Negara Datuk Muhammad Ibrahim yakin kerajaan akan menjelaskan semua hutangnya berhubungan dengan 1MDB.
"Saya yakin kerajaan akan membayar semua hutangnya," katanya kepada pemberita pada Forum Kewangan Islam Global di Kuala Lumpur hari ini.
Katanya sebaik isu 1MDB diselesaikan, sentimen pasaran akan bertambah baik.
1MDB menghadapi kemungkinan bayaran ingkar apabila kupon untuk bon terbitannya yang bernilai AS$1.75 juta matang esok.
Bulan lalu, ia juga gagal membayar faedah AS$50.3 juta ke atas bon lain yang juga berjumlah AS$1.75 bilion.
Kedua-dua bon itu dijamin oleh International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi tetapi terbabit dalam pertikaian dengan 1MDB berhubung hutang berbilion-bilion dolar kepada firma itu.
Jika 1MDB gagal atau enggan membayar, ini akan mencetuskan satu lagi pusingan kemungkiran silang pada hutang lain, termasuk sukuk AS$1.83 bilion (RM7.4 bilion) yang diterbitkannya itu, lapor Channel News Asia.

Panel 5 orang siapkan post mortem PRN Sarawak


Wan Azizah Wan IsmailWan Azizah Wan IsmailPakatan Harapan akan menyiapkan laporan post mortem yang menilai pengendalian proses pilihan raya negeri Sarawak yang diadakan pada 7 Mei lalu secara terperinci dan menyeluruh.
Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, kumpulan post mortem PRN Sarawak itu akan disertai dikalangan lima tokoh dalam dalam PKR.
Pasukan in akan dipengerusikan oleh Dr Syed Hussein Ali dan dianggotai oleh Ketua Penerangan PKR,Dr Muhammad Noor Manuty, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Sabah Datuk Seri Lajim Ukin, Ahli Parlimen Selayang Willion Leong dan Datuk Saifuddin Abdullah.
"Saya mengucapkan terima kasih kepada ribuan jentera PKR dan rakyat biasa yang memberi pelbagai maklumbalas dan nasihat kepada saya dan PKR mengenai Plihanraya Negeri Sarawak.
"Menyedari harapan tinggi yang diletakkan oleh rakyat agar PKR dan Pakatan Harapan menumbangkan Barisan Nasional (BN)dalam PRU14, saya mengambil inisiatif untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa post mortem yang dianggotai pimpinan kanan parti." ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.

Pemimpin PKR 'membisu' tentang PRK kerusi Parlimen


Pemimpin PKR 'membisu' mengenai rancangan parti itu untuk pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang akan datang.
Ketika ditemui pemberita selepas mesyuarat biro politik parti itu di ibu pejabatnya malam tadi, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata sesebuah parti politik sentiasa bersedia untuk menghadapi pilihan raya.
 "Kami sudah bersedia. Kami adalah parti politik, kami sentiasa sedia untuk pilihan raya," kata Wan Azizah sejurus selepas tengah malam tadi.
Ditanya lanjut mengenai perkara itu, beliau enggan mengulas lanjut, sebagai menghormati Allahyarham MP Sungai Besar, Datuk Noriah Kasnon dan MP Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohammad Khai-ril Anuar Wan Ahmad, yang terkorban dalam nahas helikopter di Sarawak baru-baru ini, yang membawa kepada pilihan raya kecil itu bakal diadakan.
Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali turut mengambil pendirian yang sama apabila diminta mengulas mengenai hasrat parti PAS untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu.
"Saya tak tahu (yang PAS mahu bertanding). Tarikhnya belum ditetapkan lagi.
"Kami akan tunggu dan lihat. Suruhanjaya Pilihan Raya hanya akan mengumumkan (tarikh pilihan raya) pada hari Jumaat bukan?" kata menteri besar Selangor yang juga MP Gombak itu.
SPR dalam satu kenyataan semalam mengesahkan menerima notis kekosongan dua kerusi berkenaan dan berkata ia akan bermesyuarat pada hari Jumaat untuk membincangkan perkara yang berkaitan dengan kedua-dua PRK tersebut.
Ditanya sama ada kesan pertembungan antara PKR dan DAP di Sarawak akan melimpah ke pilihan raya kecil itu, Azmin berkata, beliau yakin para pemimpin dalam Pakatan Harapan, dan juga PAS, akan mempunyai kerendahan hati untuk mendengar suara rakyat.
"Sebagai pemimpin, kita perlu ada keberanian untuk duduk dan berbincang dan bergerak ke hadapan."

Perlukah rakyat menanggung bayaran faedah bon 1MDB?

Timbalan Menteri Kewangan Johari Abdul Ghani perlu menjelaskan kepada rakyat Malaysia sama ada mereka perlu  menanggung bayaran faedah dengan kegagalan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) membayar bagi bond kedua bernilai USD1.75 bilion.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata demikian, selepas Johari dilaporkan berkata bahawa penglibatan 1MDB dengan pemegang bon dolar AS adalah satu langkah yang baik ke arah mengembalikan keyakinan di pasaran.
Walau bagaimanapun, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata Johari mesti 'hidup di planet yang berbeza', menunjukkan bagaimana 1MDB di ambang kegagalan untuk membayar bayaran faedah bagi bond kedua bernilai USD1.75 bilion.
Pua berkata, 1MDB telah dipaksa untuk melibatkan diri dengan pemegang bon untuk menghadkan kerosakan kewangan kepada kedua-dua syarikat dan pemegang saham - Kementerian kewangan (MoF).
"Dan lagi, di bawah keadaan yang mengerikan itu, Johari boleh (katakan) semuanya 'hunky-dory', 'penglibatan 1MDB dengan pemegang bon mendenominasi dolar AS adalah satu langkah yang baik.
"Ini mesti menjadi salah satu kenyataan paling tidak bertanggungjawab oleh Timbalan Menteri Kewangan yang baru dilantik, yang menggantikan Ahmad Maslan," selar Pua.
Beliau juga kesal sikap angkuh MOF dalam kemelut ini apabila mendakwa bahawa ia tidak mahu campur tangan kerana ia adalah di antara dua entiti korporat untuk menyelesaikan masalah mereka.
Walaupun perjanjian dijamin oleh International Petroleum Investment Corporation (IPIC), Pua menegaskan bahawa Kementerian Kewangan telah menyediakan tuntutan ganti rugi untuk IPIC bagi kerugian dan kerosakan yang dialami oleh IPIC.
"Jika ia adalah semata-mata 'pertikaian' antara 'dua entiti korporat', maka mengapa Kementerian Kewangan bersetuju untuk memberi ganti rugi untuk IPIC dalam lembaran ditandatangani antara IPIC dan 1MDB pada Mei tahun lepas?"soalnya.
Bagi 1MDB, yang dipaksa untuk melibatkan diri dengan pemegang bon untuk 'memulihkan keyakinan pasaran' dan 'mengelakkan panik', Pua mempersoalkan bagaimana pula, bagi pembayar cukai Malaysia yang kini bertanggungjawab ke atas bailout.
"Tidakkah  Johari melihat ia perlu untuk 'memulihkan kembali keyakinan' dan 'mengelakkan panik' oleh rakyat Malaysia?" Soal beliau.

'Pertikaian 1MDB-IPIC boleh bawa perubahan dalam kjaan'


Pertikaian antara 1MDB dan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) boleh membawa kepada perubahan dalam kerajaan, kata sebuah agensi penarafan.
Agensi penarafan American Standard and Poor's berpendapat implikasi pertikaian 1MDB untuk kestabilan politik di negara ini boleh menjadi relevan.
 "Perdana Menteri Najib Razak berkait rapat dengan syarikat itu dan tekanan yang kuat untuk beliau berundur.
"Walaupun Najib nampaknya memperkukuhkan kuasa buat masa ini, satu perubahan bercelaru dalam kerajaan tidak boleh diketepikan dan dasar yang konsisten juga boleh terjejas," kata soal jawab oleh agensi penarafan kredit itu yang disiarkan semalam.
Penganalisis penarafan kredit global S & P, Christian Ester berkata penarafan oleh agensi penarafan itu merujuk kepada keupayaan dan kesediaan untuk khidmat obligasi kewangan kepada pemiutang tidak rasmi.
"Oleh itu, kami tidak menganggap pertikaian kontrak dan penamatan perjanjian dua hala antara kerajaan atau entiti mereka sebagai mungkir," Ester dipetik sebagai berkata oleh Financial Times.
Sementara itu, agensi penarafan itu berkata bahawa ia "tidak menjangka 1MDB mewakili liabiliti luar jangka yang besar kepada kerajaan".'
"Kami fikir bahawa kerajaan keberatan untuk menghulurkan sokongannya untuk hutang melebihi tahap yang telah dijamin secara jelas atau dilanjutkan di dalam surat sokongan (RM17.6 bilion atau 1.4 peratus daripada KDNK).
"Kami tidak menganggap jumlah ini penting kepada kunci kira-kira kerajaan. Namun, implikasi kepada kestabilan politik negara boleh menjadi lebih mendesak,"katanya.

Kegagalan terbit IPO punca masalah 1MDB sembang Najib


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelaskan, kegagalan syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menerbitkan tawaran awam permulaan (IPO) akibat "diserang" adalah faktor utama syarikat itu berdepan masalah.
Beliau yang juga menteri kewangan berkata, ini berikutan pendekatan 1MDB menggunakan kaedah pembiayaan hutang bagi perniagaannya yang memerlukan penerbitan IPO dalam masa singkat.
"Pada masa itu, kita cuba pendekatan yang berbeza sebab kita tidak mahu menggunakan dana kerajaan. (Ini kerana) dana kerajaan boleh digunakan untuk projek atau program lain.
 "Bagi 1MDB, kita gunakan 'debt funding' (pembiayaan hutang) tetapi dengan syarat kita boleh buat IPO secara cepat. Namun tidak dijangka bahawa 1MDB akan diserang sebegitu sekali.
"Apabila diserang, IPO tidak dapat dilakukan, maka timbullah masalah aliran tunai," katanya dalam rancangan temubual khas Eksklusif Bersama Perdana Menteri bersempena ulangtahun ke-70 Umno yang disiarkan di saluran TV1 RTM malam tadi.
Mengulas lanjut, Najib berkata laporan mengenai 1MDB turut dibuat kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bagi membuktikan sebarang kepincangan atau salah laku beliau dalam syarikat pelaburan strategik berkenaan.
"PAC sudah bentangkan hasil laporannya. Malah, Timbalan Pengerusi PAC, Dr Tan Seng Giaw yang juga ahli pembangkang, telah membuat kenyataan secara terbuka bahawa mengikut pengamatannya, saya tidak melakukan sebarang kesalahan (dalam 1MDB).
"Saya anggap soal 1MDB ini sebagai satu masalah perniagaan yang modelnya mungkin tak berapa sesuai, terlalu tinggi 'gearing' (tahap kadar hutang)," katanya.
Menurut perdana menteri, perkara itu sebaliknya dijadikan modal politik oleh pihak tertentu yang cuba menjatuhkannya.

Fitch: Keingkaran 1MDB boleh akibatkan ketidakstabilan politik


Keingkaran bayaran kepada pemegang bon oleh 1MDB bulan lalu boleh membawa kepada fokus yang lemah berhubung dasar dan ketidakstabilan politik di Malaysia, kata Agensi Penarafan Fitch.
"Walau bagaimanapun, risiko itu menjadi kenyataan belum lagi kelihatan," kata agensi itu dalam satu kenyataan hari ini.
 Fitch berkata ini adalah satu-satunya ke atas ke Malaysia berikutan kemungkiran 1MDB kerana bon berkenaan tdak dijamin oleh kerajaan.
Risikonya adalah rendah walaupun pada hakikatnya kemungkiran bon berkenaan pada 2022 boleh mencetuskan keingkaran silang ke atas 1MDB yang sukuk AS$5 juta terbitannya yang dijamin oleh kerajaan akan matang pada 2039, kata Fitch.
"Menurut jaminan itu, bayaran hanya diperlukan sekiranya pemegang bon mengundi untuk mempercepatkannya mengikut klausa keingkaran silang.
"Kami percaya bahawa tidak terdapat kemungkinan majoriti di kalangan pemegang bon akan menuntut bayaran mereka dipercepatkan," katanya.
Fitch berkata 1MDB hanya akan mengheret penarafan negara menjadi lebih rendah sekiranya ia menghalang usaha Malaysia untuk mengurangkan defisit dan hutang negara serta menakutkan pelabur.
"Masalah 1MDB tidak mempunyai kesan langsung terhadap dasar, kerana kerajaan telah mengekalkan konsolidasi fiskal dan pembaharuan bajet.
"Bagaimanapun, jika keupayaan untuk melaksanakan dasar ekonomi terjejas, ini boleh memberi kesan kepada penarafan," katanya.

MALU-MALU: JANGANLAH BEGITU, JAMAL!!


Kalau mahu katakanlah mahu, Jamal!!

Tidak usahlah berlapik-lapik di sebalik mengatakan tidak berminat dan tidak menyenaraikan dirinya sendiri antara tujuh calon untuk bertanding di Parlimen Sungai Besar, tetapi menyerahkan pula kepada pucuk pimpinan sekiranya namanya dipilih juga

Ahhhh, itu dah macam mahu tapi malu....

Kalau sebagai Ketua UMNO Bahagian beliau tidak mencalonkan dirinya sendiri sebagai antara calon dalam pilihanraya, apa yang benar-benar dimahukannya sebagai seorang pemimpin?

Bukanlah semua Ketua UMNO Bahagian mengimpikan mahu bertanding dalam pilihanraya dan bergelar Yang Berhormat?

Alasan Jamal bahawa beliau hanya seorang ahli perniagaan yang ingin membantu parti dan menyokong sesiapa saja yang bertanding ternampak tidak masuk akal sama sekali kerana hampir semua wakil rakyat bukan saja terlibat dalam perniagaan, bahkan lebih laju perniagaan mereka setelah bergelar Ahli Parlimen.

Oleh itu, janganlah berlapik-lapik lagi antara mahu dan tidak mahu untuk dipilih sebagai calon.

Lagi pun sebagai seorang Ketua UMNO Bahagian dan ada pula berlaku kekosongan, jika tak dipilih juga untuk bertanding, bermakna Najib dan pucuk pimpinan UMNO memang tidak mengiktiraf langsung kehadirannya sebagai pemimpin.

KENAPA NAZRI BEGITU PANTAS MAHU MENAMAKAN CALON PILIHANNYA DI KUALA KANGSAR?

Agak sedikit pelik apabila Nazri Aziz secara tiba-tiba memberi cadangan agar UMNO dan BN memilih bekas Adun Manong selama empat penggal, Ramly Zahari sebagai calon bagi pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar yang bakal diadakan tidak lama lagi berikutan kematian wakilnya, Wan Khairil Wan Ahmad dalam nahas helikopter di Sarawak, minggu lalu.

Beliau yang juga Menteri Pelancongan dan Kebudayaan berkata, Ramly menjadi pilihannya kerana bekas Exco Perak itu seorang yang berjiwa rakyat, tidak pernah merajuk, masih muda iaitu berusia 57 tahun dan tetap mendampingi masyarakat melalui Yayasan Anak Kuala Kangsar yang diasaskannya meskipun setelah tidak lagi bergelar wakil rakyat.

Jika dia dipilih, mudahlah kerja kita, kata Nazri lagi.

Persoalannya, mengapa Nazri begitu pantas memberi cadangan terbuka seolah-olah mahu campurtangan dengan meletakkan rakan baiknya itu sebagai calon pilihanraya?

Pernahkah kita dengar sebelum ini ada mana-mana pemimpin cuba mencadangkan nama calon pilihanraya di bahagian yang bukan diterajuinya?

Tidak bolehkah beliau menyerahkan kepada UMNO Bahagian Kuala Kangsar menyenaraikan nama calon tersebut yang kemudian akan dibawa ke peringkat UMNO negeri dan pusat untuk diputuskan secara muktamad?

Jika mahu juga mencadangkan nama pilihannya, kenapa tidak melakukannya dalam Mesyuarat Badan Perhubungan UMNO Perak yang dipengerusikan oleh Zambry Abdul Kadir di mana Nazri selaku Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas adalah salah seorang ahli jawatankuasanya?

Sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO pula, mengapa beliau tidak menunggu mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO untuk melontarkan cadangannya kepada Najib jika pilihannya tidak diterima di peringkat negeri?

Mengapa sebagai pemimpin yang ada banyak ruang untuk bersuara dalam mesyuarat tertutup, tetapi masih memilih untuk bercakap secara terbuka dan melalui media?

SPR bincang PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar 13 Mei

SPRSuruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas pada 13 Mei ini bagi membincangkan pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Setiausaha SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh, berkata pihaknya menerima pemakluman rasmi berhubung kekosongan kedua-dua kerusi itu daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat pada jam 6 petang semalam.
“Sehubungan dengan itu, selaras dengan Artikel 54 (1) Perlembagaan Persekutuan wujud kekosongan luar jangka dan bagi mengisi kekosongan kerusi P.067 Kuala Kangsar dan P.093 Sungai Besar, SPR akan mengadakan mesyuarat khas untuk membincangkan semua perkara berkaitan Pilihan Raya Kecil tersebut,” katanya dalam satu kenyataan media.
Kekosongan itu berikutan kematian penyandang kerusi Parlimen Sungai Besar Datuk Noriah Kasnon yang juga Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan Anggota Parlimen Kuala Kangsar Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad yang terkorban dalam tragedi helikopter di Sebuyau Sarawak 5 Mei lepas.
Menurutnya mesyuarat khas itu akan dipengerusikan Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah selaku Pengerusi SPR.

Isu pertindihan kerusi: Tiga senario menuju PRU14


Pilihan Raya Negeri Sarawak (PRN Sarawak) 2016 telah menyaksikan sebanyak 26 pertandingan tiga penjuru, 12 pertandingan empat penjuru dan lima pertandingan lima penjuru bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.
Jumlah kerusi melibatkan pertandingan tiga penjuru dan ke atas adalah sebanyak 43, bersamaan dengan 52.44 peratus daripada jumlah kerusi DUN Sarawak sebanyak 82.
Pertandingan tiga penjuru dan ke atas semasa PRN Sarawak adalah sesuatu yang lumrah buat orang Sarawak.
Kerana itu, biarpun pertandingan tiga penjuru dan ke atas melibatkan calon BN Sarawak, calon Bebas, calon PKR dan calon DAP di enam kawasan DUN Sarawak, hangat dipertikaikan oleh orang Semenanjung, namun impak kontroversi tersebut tidak begitu besar buat orang Sarawak.
Bagaimanapun, pertindihan kerusi melibatkan PAS dan Parti Amanah Negara (AMANAH) yang mungkin berlaku pada dua pilihan raya kecil di Semenanjung atau pertindihan yang mungkin juga melibatkan PKR dan DAP dalam pilihan raya umum Ke-14 (PRU14), akan menjadi satu isu, khususnya di kalangan pengundi Semenanjung yang mahukan pertandingan satu lawan satu, menjadi realiti.
Bayangkan apa yang akan berlaku apabila tiba PRU14 nanti, wujud pertandingan tiga penjuru, sama ada melibatkan PAS dan AMANAH atau PKR dan DAP? Pasti peratusan mengundi akan jatuh merudum sehingga mempengaruhi keputusan semasa hari pengundian.
Apakah penyelesaian kepada masalah pertindihan kerusi antara parti-parti pembangkang? Terdapat tiga senario:
Senario pertama: Parti-parti pembangkang teruskan dengan cara rundingan sedia ada yang menyaksikan peristiwa seperti pengumuman unilateral mengejutkan parti oposisi yang lain.
Dalam konteks ini, prinsip satu lawan satu mungkin dihormati untuk sebahagian besar kerusi tetapi sebilangan kerusi tertentu akan berdepan dengan pertandingan tiga penjuru.
Meneliti perkembangan politik semasa pasca PRU13 sehinggalah PRN Sarawak 2016, maka kebarangkalian senario pertama berlaku semasa PRU14 adalah yang tertinggi.
Senario kedua: Sistem pilihan raya sedia ada, yakni sistem pengundian 'First-Past-The-Post (FPTP)' hanya memenangkan satu-satunya calon yang memperolehi undian tertinggi, biarpun dengan kelebihan satu undi berbanding dua calon yang lain dalam pertandingan tiga penjuru.
Kecacatan sistem FPTP ini mendorong parti-parti pembangkang untuk bersatu berdepan dengan BN secara satu lawan satu bagi meningkatkan peluang kemenangan.
Dalam konteks ini, peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu signifikan, malah menyerlah selepas pemenjaraan beliau dan seterusnya Pakatan Rakyat berkecai.
Apa yang berlaku kemudian dan sehingga hari ini membangkitkan dua persoalan penting, iaitu sama ada kita ubah sistem FPTP atau kita keluarkan Anwar Ibrahim daripada penjara?

Amanah perlu kekalkan 13 Dun, nasihat penganalisis


Hisomudin Bakar Hisomudin Bakar Amanah perlu mengatur strategi dengan meneruskan gerak kerja di 13 kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang ditandingi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak baru-baru ini, kata Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisomudin Bakar.
Menurutnya, meskipun Amanah hilang deposit di sembilan kerusi Dun, itu bukan rekod yang menghairankan kerana parti senior lain turut mengalami nasib sama iaitu PKR (10), DAP (7) dan Pas hilang wang pertaruhan di lima daripada 11 kerusi Dun ditandingi.
“Paling penting, Amanah sebagai parti baharu jangan tinggalkan jejak di 13 Dun itu. Jentera Amanah Sarawak perlu buat daya lonjakan sepanjang lima tahun ini menuju PRN akan datang. Perkukuh bilik gerakan, tambahkan keahlian.
“Itulah sebenarnya modus operandi yang membawa kepada kejayaan beberapa calon bebas di sana sehingga undi diterima mereka mengatasi calon parti.
“Apa lagi Amanah sebagai parti yang belum berusia setahun penubuhannya tetapi berani menyahut cabaran ke gelanggang pilihan raya,” kata beliau ketika dihubungi Malaysia Dateline hari ini.
Nurzaiti HamdanNurzaiti HamdanDitanya keupayaan calon Amanah di Dun Balingian yang mampu mengurangkan majoriti undi calon BN, beliau berkata, faktor anak muda turut mempengaruhi pilihan pengundi.
“Selain Balingian yang menampilkan calon tempatan berusia 37 tahun, kita dapat lihat calon Amanah di Gedong dan Semop juga anak muda masing-masing berumur 30 dan 35 tahun. Walaupun kedua-dua calon itu kalah tetapi tidak hilang wang deposit dan itu satu permulaan yang baik,” ujarnya.
Untuk rekod, calon Amanah, Nurzaiti Hamdan di N.58 Balingian meraih 1,244 undi manakala calon BN, Abdul Yaakub Arbi mendapat 4,208 undi dengan majoriti 2,964 undi.
Sementara itu, satu-satunya calon Orang Kelainan Upaya (OKU) dalam sejarah pilihan raya negara ini, Rapelson Richard Hamit di N.26 Gedong mendapat 699 undi dan Fadillah Sabali di N.42 Semop memperoleh 878 undi.
Mengulas lanjut penyertaan Amanah pada PRN kali ke-11 yang berakhir pada 7 Mei lalu, Hisomudin berkata, semakin ramai masyarakat tempatan mulai mengenali parti baharu Islam itu dan mereka menyambut baik kewujudan Amanah.

Sewa tapak bazar Ramadan di Kubang Pasu RM13,250?


Majlis Daerah Kubang Pasu telah melaksanakan sistem tender terbuka bagi agihan gerai seperti didedahkan pengguna Facebook, Nasoruddin Shah Mat.Majlis Daerah Kubang Pasu telah melaksanakan sistem tender terbuka bagi agihan gerai seperti didedahkan pengguna Facebook, Nasoruddin Shah Mat.Musim untuk golongan peniaga kecil di Kubang Pasu, Kedah menambah pendapatan sempena bulan Ramadan tahun ini mungkin hanya tinggal mimpi.
Hal ini kerana Majlis Daerah Kubang Pasu telah melaksanakan sistem tender terbuka bagi agihan gerai seperti didedahkan pengguna Facebook, Nasoruddin Shah Mat.
Beliau berpendapat kaedah menindas itu hanya memberi peluang kepada golongan kaya sekaligus menafikan hak peniaga kecil ekoran modal yang terhad.
“Biar orang yang beringgit sahaja yang berniaga. Bila kita komplen, mereka akan jawab, kita harus telus dan memberi peluang sama banyak, yakni sesiapa yang betul-betul nak berniaga akan berani lawan harga.
“Walhal sebenarnya mereka menutup peluang peniaga kecil sebaliknya hanya peniaga-peniaga bergelar jutawan senyap sahaja yang boleh dan berani lawan harga sebegitu tinggi,” ujarnya.
Dalam catatannya itu, beliau juga memuat naik gambar berupa slip yang memaparkan slip pembida yang berjaya dengan kadar RM13,250 sepanjang bulan Ramadan.
Selain itu, turut dikongsi di laman sosial itu senarai caj bidaan tapak 20’ x 20’ di hadapan Pasaraya Yawata dengan bayaran tapak paling minimum adalah RM4,240 manakala maksimum pada harga RM18,020 dengan kesemua tangga harga itu termasuk kadar enam peratus cukai GST.

Mesej khas buat Adenan Satem dari 'Orang Kecil'


Kroni Umno didahulukan, pelajar diketepikan, kata Syed Saddiq


Syed Saddiq Syed Abdul RahmanSyed Saddiq Syed Abdul RahmanPeminjam Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak mendapat pembelaan sewajarnya terutama membabitkan pelajar yang gagal melangsaikan hutang, kata Jurucakap Kumpulan Challenger Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.
Beliau berkata demikian, mengulas  dakwaan terkini oleh Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli bahawa  Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak telah mengenepikan notis bankrap seorang  Ketua Umno Bahagian Kepong  yang dikatakan  "Berani Mati" untuk mempertahankan perdana menteri adalah tidak wajar sama sekali.
"Dikalangan pelajar yang buat pinjaman dan gagal membayar balik pinjaman, mereka boleh disenaraihitamkan dan boleh dibankrapkan, serta diugut dan lain-lain lagi.
"Budaya kita sudah berubah apabila pelajar-pelajar tertekan dengan pelbagai masalah pembiayaan pendidikan, pemimpin di atas pula sibuk menyelamatkan diri sendiri daripada tenggelam dalam pinjaman yang mereka sendiri buat.
"Sementara pelajar-pelajar yang meminjam dari PTPTN terhimpit dengan bunga yang tinggi serta elaun sara hidup yang tidak mencukupi.
"Pelajar pula terkapai-kapai mencari sumber untuk meneruskan pengajian apabila penajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada lebih kurang 700 pelajar ditamatkan dan peruntukan biasiswa serta dermasiswa dikurangkan, pemimpin di atas giat meletakkan kepentingan kroni melebihi kesengsaraan rakyat," ujarnya kepada Malaysia Dateline.
Menurut Saddiq lagi walaupun kemestian hutang PTPN perlu dilangsaikan secepat yang mungkin, tetapi berita seperti ini membuktikan kewujudan "Double standards" dalam penilaian kerajaan di bawah kepimpinan perdana menteri yang juga Presiden Umno itu.
"Adalah  tidak wajar jika kroni Umno boleh didahulukan sebaliknya pelajar pula diketepikan," ujarnya.

MANA SATU PEMBOHONG....

Bank Dunia atau PANGLIMA PERANG ORANG ISLAM, Najib Razak ??

JANGAN RISAU.. Cukai GST dari rakyat KAN ADO !!!

Rizab Antarabangsa Bank Negara M'sia SEMAKIN SUSUT dah tinggal USD97 (RM381.4 bilion) sahaja... berbanding paling tinggi yg pernah dicatatkan adalah sbyk USD141.4b (RM436.8 bilion)..