Jumaat, 22 April 2016

Yakin menang, AMANAH umum 13 calon PRN Sarawak

PKR umum 35 nama calon untuk PRN Sarawak

PKR Sarawak masih belum memutuskan untuk bertanding di baki lima kerusi bagi mengelakkan pertembungan dengan AMANAH dan DAP
baru-bian-pkr
KUCHING: PKR Sarawak hari ini mengumumkan 35 nama daripada 40 calon yang akan bertanding dalam Pilihan Raya Sarawak 7 Mei depan.
Antara mereka yang dinamakan di sidang media Pengerusi Perhubungan PKR Sarawak hari ini, Baru Bian hari ini adalah Voon Shiak Ni untuk DUN Batu Kitang, Noel Changgai Bucking (Bukit Saban), Elia Bit (Marudi), Jamilah Baharuddin (Simunjan) dan Nur Hanim Mokhsen (Tupong.
Baru akan mempertahankan DUN Ba’ Kelalan.
Baki lima kerusi lagi belum ditentukan kerana PKR Sarawak masih belum memutuskan untuk bertanding di kerusi-kerusi berkenaan bagi mengelakkan pertembungan dengan AMANAH dan DAP.
Ketika ditanya pemberita, Baru enggan menamakan lima kerusi itu.
“Pimpinan PKR Sarawak akan menyelesaikan perkara ini sebelum hari penamaan (25 Apr). Ia sedang dirundingkan.
“Kami sedar kami hanya punyai dua hari lagi dan masa semakin terhad. Kita akan cuba lakukan yang terbaik,” katanya.
Ketika ditanya alasan penangguhan ini, Baru berkata PKR Sarawak cuba untuk mengelak daripada bertanding di kerusi-kerusi yang diingini DAP kerana mahu menumpukan usaha melawan Barisan Nasional.
“Ini normal dalam politik. Akan berlaku pertindihan kerusi. Kami di telah diberi mandat untuk merundingkan hal ini.”
DAP semalam mengumumkan senarai muktamad 29 calon.
Menurut Baru, individu-individu yang diketengahkan sebagai calon PKR kali ini merupakan campuran profesional, wanita dan pelbagai kumpulan umur.
“Kami berharap rakyat Sarawak akan menghargai parti kami yang berbilang kaum.”
Beliau berkata PKR yakin dapat menawan 35 kerusi, terutamanya selepas sokongan di kawasan pedalaman menunjukkan petanda positif.
“Kita menampilkan calon yang punyai kesungguhan dan telah berusaha sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Mereka diberi Petunjuk Prestasi Utama (KPI) untuk diisi.
“Kami berharap dapat melakukan yang lebih baik berbanding sebelum ini dengan persiapan-persiapan ini. Kami berharap kali ini mesej perubahan yang kami bawa boleh diterima pengundi luar bandar.”
Dalam pilihan raya lepas, PKR menang tiga daripada 49 kerusi yang ditandingi.

AMANAH ketengah 2 calon Iban untuk PRN Sarawak

AMANAH menamakan 13 calon untuk pilihan raya negeri pertamanya
sarawak-AMANAH
KUCHING: AMANAH hari ini mengumumkan 13 calon untuk Pilihan Raya Negeri Sarawak, termasuk dua calon bukan Islam untuk DUN Sebuyau dan Gedong.
Diumumkan di majlis pelancaran jentera pilihan rayanya di Hotel Grand Continental di sini, Timbalan Presiden AMANAH, Salahuddin Ayub berkata calon-calonnya akan bertanding di kawasan-kawasan majoriti Melayu.
Cabaran AMANAH akan dipikul oleh Mohammad Fidzuan Zaidi untuk DUN Demak Laut, Nani Sahari (Samariang), Abang Abdul Halil Naili (Muara Tuang), Othman Mustapha (Sadong Jaya), Andrew Jain (Sebuyau), Rapelson Richard Hamit (Gedong), Andri Zulkarnaen Hamden (Beting Maro), Jini Sahini (Kabong), Sufian Julaihi (Kuala Rejang), Fadillah Sabali (Semop), Ibrahim Bayau (Daro), Kiprawi Sabali (Jemoreng) dan Nurzaiti Hamdan (Balingian).
Ini merupakan kali pertama parti pecahan PAS itu akan bertanding dalam pilihan raya selepas ditubuhkan tahun lepas.
Andrew dan Rapelson merupakan calon etnik Iban dan bukan beragama Islam mewakili AMANAH. Andrew adalah seorang aktivis yang terbabit dalam aktiviti anti-pembalakan dan anti-perampasan tanah, manakala Rapelson adalah seorang aktivis untuk Persatuan Dayak Iban Sarawak (Sadia).
AMANAH diangka menghadapi pertandingan sengit di Muara Tuang, Semop dan Jemoreng dimana PBB mengetengahkan jaguh Idris Buang, Abdullah Saidol dan bekas mufti Perlis, Dr Juanda Jaya.

PKR Sarawak umum 35 dari 40 calon PRN

BN politikkan pendidikan, pelajar menjadi mangsa

BN Tamak

BN Kutip GST, Sedekah BR1M