Isnin, 11 April 2016

Mystery deepens over $3.5b 1MDB sent to BVI entity

The IMDB fund says its records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made. The statement did not say what that ownership was.
1mdbABU DHABI: The mystery over who controlled a British Virgin Islands-registered company that received $3.5 billion from Malaysia’s scandal-tainted state fund 1MDB deepened on Monday when a company in the Middle East with an almost identical name said the BVI firm did not belong to it.
Abu Dhabi’s sovereign wealth fund, International Petroleum Investment Co (IPIC), and its subsidiary Aabar Investments PJS said in a joint statement the BVI firm with an almost identical name, Aabar Investments PJS Ltd, “was not an entity within either corporate group.”
They had neither received any payments from the BVI company, which was wound up last June, nor assumed any liabilities on its behalf, the statement said.
A Malaysian parliamentary committee investigating 1MDB said in a report released on Thursday that the Malaysian sovereign fund sent a total of $3.5 billion to “Aabar BVI”.
What happened to the money after it went to the British Virgin Islands could not be determined, the report said.
The 1MDB fund is solely owned by the Ministry of Finance. Malaysian Prime Minister Najib Razak, who is also finance minister, was authorized to sign off on the fund’s major transactions, according to the parliamentary report. Najib has consistently denied any wrongdoing.
The 1MDB transfers to “Aabar BVI” included about $1.4 billion from a privately placed bond that Goldman Sachs raised in 2012. The 1MDB fund also made payments of $855 million, $993 million and $295 million as security deposits and other guarantees for the bond to the BVI firm, the report said.
In response to IPIC’s statement, 1MDB said it was surprised that neither IPIC nor Aabar had any knowledge of payments 1MDB made to Aabar BVI.
The IMDB fund says its records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made. The statement did not say what that ownership was.
It added that legal agreements were negotiated with Khadem Al Qubaisi in his capacity as managing director of IPIC and chairman of Aabar or with Mohamed Badawy Al Husseiny, who was CEO of Aabar.
The United Arab Emirates’ central bank has ordered a freeze on the assets of Khadem and Mohamed Badawy, banking sources told Reuters last week. The reason for the freeze was unclear.
Corruption probe

Skandal 1MDB: Bentangkan serta merta laporan Ketua Audit Negara

Pakatan Harapan (Pakatan) menyeru Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) membentangkan Laporan Ketua Audit Negara serta merta.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata tiada keperluan untuk Laporan Ketua Audit Negara dirahsiakan mahupun disembunyikan daripada Ahli Parlimen jika menteri Barisan Nasional (BN) percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak bersalah.
Najib-WSJ-1MDB“Pakatan mengutuk 1MDB kerana tidak memberikan kerjasama kepada Jabatan Audit Negara dan gagal menyerahkan dokumen penting seperti penyata bank, salinan perjanjian dan bukti pemilikan syarikat berkenaan.
“Kita memahami tanpa dokumen berkenaan Ketua Audit Negara tidak dapat mengesahkan transaksi, wang tunai dan aset 1MDB sejumlah USD7 bilion yang disimpan di luar negeri,” katanya
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dibacakan pada sidang media Majlis Presiden Pakatan Harapan di Ibu Pejabat KEADILAN.
Minggu lalu, PAC dalam laporannya berpandangan Lembaga Penasihat 1MDB yang dipengerusikan Najib perlu dimansuhkan bersama Artikel 117 seperti dalam memorandum dan artikel syarikat (M&A).
Laporan itu turut menemui kegagalan Lembaga Pengarah dalam melaksanakan tanggungjawab selain memgesyorkan 1MDB mengamalkan prinsip urus tadbir yang baik.

Najib bertanggungjawab terhadap masalah 1MDB - Azizah


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak harus bertanggungjawab untuk apa jua masalah dan penyelewengan yang timbul dalam 1MDB, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Beliau berkata ini selaras dengan Artikel 117 memorandum dan artikel 1MDB (M & A) yang menyatakan bahawa perdana menteri perlu memberi kelulusan bertulis untuk sebarang urusan 1MDB, katanya.
"Jabatan Audit Negara telah mengesahkan bahawa M & A telah memberikan kuasa mutlak kepada perdana menteri.
"Oleh itu, ia adalah jelas bahawa Najib perlu bertanggungjawab untuk apa jua masalah, penyelewengan dan salah guna kuasa yang timbul daripada 1MDB," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di Petaling Jaya hari ini.
Pakatan pembangkang telah membincangkan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) terhadap 1MDB dalam mesyuarat hari ini.

Perarakan ‘bebaskan Rafizi’, polis arah dua MP beri keterangan


Polis mengarahkan dua ahli parlimen DAP untuk disoal mengenai perarakan bantahan oleh ahli parlimen Pakatan Harapan minggu lalu.
Kedua-dua Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong dan juga Ahli Parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun memberitahu Malaysiakini bahawa mereka diminta untuk merakamkan kenyataan mereka di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada Khamis ini.
"Pegawai penyiasat beritahu saya mengenai perkara itu pagi ini.
"Beliau kata, polis sedang menyiasat kes itu di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012. Pada masa ini hanya Fong dan saya dipanggil untuk disoal siasat," kata Teo.
Menurutnya, beliau dimaklumkan bahawa lebih ahli-ahli parlimen akan dipanggil untuk siasatan berhubung perarakan dari bangunan Parlimen menuju ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, minggu lalu untuk menuntut pembebasan Rafizi.
"Saya terkejut polis panggil kami. Keadaan tenang pada hari itu. Pihak polis perlu lebih fokus memerangi jenayah.
"Kami meminta Ketua Polis Negara, tan sri Khalid Abu Bakar untuk menghormati kedaulatan Parlimen," katanya.
Teo juga berkata Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah mengeluarkan kenyataan bahawa, polis sepatutnya memaklumkan kepadanya sebelum menahan Ahli Parlimen PKR Rafizi Ramli di pintu pagar Parlimen.

Larangan syarahan intelektual Dr. Zakir Naik boleh hancurkan masa depan negara

"Negara boleh hancur dengan pemimpin bodoh yang turut mahu rakyat diperbodohkan," kata Gerakan Anak Muda Parti Amanah Negara (Amanah) mengulas larangan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar di twitter beliau berhubung syarahan umum tokoh intelektual antarabangsa, Dr Zakir Naik hari ini.
"Pemuda Amanah menyatakan kekecewaan yang amat mendalam terhadap larangan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar di twitter beliau berhubung syarahan umum tokoh intelektual antarabangsa, Dr Zakir Naik. Larangan ini mencerminkan tahap kongkongan pihak berkuasa yang amat parah terhadap ‘intellectual discourse’, yang seharusnya disuburkan, tidak dihalang apatah lagi dibatalkan sewenang-wenangnya," kata Ketua Pemuda Amanah Nasional Sany Hamzan dalam satu kenyataan yang disiarkan portal rasmi parti itu petang tadi.
Atas nama kebebasan bersuara dan kebebasan intelek katanya, Pemuda Amanah berpandangan syarahan-syarahan ilmiah seperti ini tidak harus dimusuhi oleh sesiapa pun. Jika wujud pun pertembungan pemikiran, perkara ini positif kerana sikap inkuiri yang sedia tertanam dalam jiwa generasi muda mampu disuburkan dengan penggalian ilmu yang lebih luas dan pandangan ilmiah yang lebih rencam, asalkan kesemuanya itu berteraskan ilmu dan hujah.

Penganjur kata ceramah Zakir di KL Sabtu ini, IGP arah batal


Pendakwah Islam kontroversi Dr Zakir Naik dijadualkan untuk berceramah di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil, Sabtu ini, sehari sebelum acara di Melaka yang telah dibatalkan oleh pihak polis.
Walau bagaimanapun, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar juga mengarahkan pembatalan acara bertajuk 'Adakah al-Quran adalah kata-kata Tuhan?’.
"Yang itu dibatalkan juga," katanya kepada Malaysiakini.
Penganjur bersama daripada siri syarahan umum Dr Zakir Naik 2016, Shahul Hameed Dawood sebelum ini memberitahu pemberita bahawa mereka telah memohon semua permit yang diperlukan untuk siri syarahan di Bukit Jalil itu.
"Malah hari ini kita juga berbincang dengan pihak polis. Pihak polis telah meminta kita untuk memberikan beberapa penjelasan," kata Shahool ketika ditemui selepas sidang akhbar yang diadakan oleh 10 NGO di sebuah hotel di Kuala Lumpur.
Mereka adalah juga penganjur bersama bagi kedua-dua acara berkenaan.
Penganjur juga merayu terhadap pembatalan program di Melaka, iaitu untuk membandingkan antara agama Hindu dan Islam.

Kenapa perlu dihalang Zakir Naik?


Hari ini (11 April) negara kita digemparkan dengan pengumuman oleh Ketua Polis Negara akan pembatalan satu seminar yang akan disampaikan oleh seorang pendakwah terkenal Dr Zakir Naik.
Majlis Ulama ISMA (MUIS) berpendirian menyokong penuh kehadiran Dr Zakir Naik ke Malaysia serta membantah sekeras-kerasnya tindakan DAP melalui kata-kata biadap Ramasamy Palanisamy yang mengelar “Satan Zakir Naik”, MIC yang menuduh beliau menghina agama lain, gerakan ekstrimis Hindraf serta pihak-pihak lain yang berusaha menghalang penganjuran serta kehadiran beliau ke sini.
 Pendirian ini dibuat berasaskan kesedaran bahawa Dr Zakir Naik adalah seorang pendakwah yang terkenal dalam hal ilmu berkaitan perbandingan agama.
Beliau telah mengangkat ketinggian Islam di mata masyarakat awam sama ada muslim dan bukan muslim dengan pembuktian kebenaran Islam secara berfakta dan perbandingan ajaran Islam dengan kelemahan-kelemahan dan penyelewengan yang terdapat di dalam agama-agama lain.
Segalanya dilakukan dengan penuh fakta tanpa menyeru kepada apa juga bentuk ekstremisme mahupun kekerasan.
Bagaimana mungkin segala penghujahan berfakta sebegini dianggap sebagai suatu perkara yang boleh membawa perpecahan di kalangan masyarakat.
Jika sekiranya terdapat kekeliruan dan ketidakpuasan hati terdapat hujah-hujah beliau, sesiapa sahaja boleh datang dan berhujah dengan beliau. Kenapa beliau perlu di halang daripada menyampaikan pandangan beliau dengan terbuka dan aman?
Tidak diiktiraf Malaysia
Hakikatnya, penentangan kelompok ini bukanlah terhadap individu Dr Zakir Naik itu sendiri. Penentangan yang sebenar adalah terhadap usaha murni beliau untuk menyatakan kebenaran Islam dan penyelewengan agama-agama lain.
Maka pada hakikatnya, pendirian sebenar kelompok ini adalah apa juga usaha ke arah mendaulatkan Islam dan syariat Islam di Malaysia mestilah ditentang sehabis-habisnya.
Lebih menarik lagi, usaha dakwah beliau ini pernah diiktiraf oleh Malaysia sendiri apabila Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah telah menganugerahkan kepada beliau tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan pada Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1435H/2013M di Dewan Plenari, PICC, Putrajaya, Malaysia pada 5 Nov 2013.

Pelancaran Deklarasi Rakyat Anak Muda Selamatkan Malaysia

Panama Papers: A media disinformation campaign?

'Golongan bukan Islam juga boleh soal Dr Zakir Naik'

Isu Zakir: 'Kami tunggu jawapan IGP'

Isu 1MDB: Najib perlu bertanggungjawab - Wan Azizah

Pakatan Harapan umum satu lawan satu

Rasuah & salah guna kuasa: Pemimpin UMNO sepatutnya dihalang masuk Sarawak

Adenan Satem sepatutnya menghalang pemimpin tertinggi UMNO kerana dikaitkan dengan skandal rasuah dan salah guna kuasa.
wan-azizah,najib
PETALING JAYA: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengutuk keras tindakan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem menghalang pemimpin Pakatan Harapan (PH) memasuki Sarawak.
Beliau berkata, sepatutnya Adenan menghalang pemimpin tertinggi UMNO daripada memasuki Sarawak kerana terpalit dengan skandal rasuah dan salah guna kuasa.
Sebaliknya, Adenan tidak berlaku adil apabila menghalang pimpinan Pakatan Harapan yang tidak mempunyai rekod jenayah atau terlibat dengan skandal wang.
“Dalam demokrasi yang sihat, pertandingan politik yang adil dan sama rata mewajibkan parti-parti politik dari pihak pemerintah dan pembangkang diberi peluang yang sama untuk bertemu pengundi dan menjalankan aktiviti politik yang sah mengikut undang-undang.
“Selagi tiada undang-undang yang dilanggar, kekangan dan halangan tidak patut dikenakan. Akan tetapi apa yang berlaku sekarang jelas menunjukkan parti-parti pembangkang diberi layanan yang cukup berbeza berbanding UMNO/Barisan Nasional (BN),” katanya dalam satu kenyataan dibuat hari ini.
Beliau membuat kenyataan itu susulan tindakan terbaru Adenan menghalang dua pemimpin PKR yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung, Datuk Abdul Malik Abul Kassim dan Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin daripada memasuki Sarawak.
Sehubungan itu, Wan Azizah menggesa Adenan supaya bersikap adil dan terbuka dengan tidak menghalang ahli-ahli politik khususnya dari pembangkang dari memasuki Sarawak.
“Saya harap Adenan mampu membenarkan kami masuk untuk melakukan kerja-kerja politik yang dibenarkan undang-undang dan Perlembagaan. Marilah kita sama-sama melakukan yang terbaik buat masa depan rakyat Sarawak,” katanya.

Skandal 1MDB: Pemakan dedak takkan akui keterlibatan Najib


Kita tahu dan kita akui yang pemakan dedak dan orang yang bergantung nasib kepada Umno/BN atau terhutang budi kepada Mohd Najib tidak akan percaya atau mengaku keterlibatan beliau dalam kes jenayah.
 Walaupun butir dan bukti Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, Bank Negara dan agensi penyiasat antarabangsa menjurus ke arah keterlibatan Perdana Menteri (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak dalam salah tadbir korporat dan pecah amanah berkaitan 1MDB, SRC International Sdn Bhd dan “derma Arab” RM2.6 bilion dalam akaun peribadi beliau.
Sebaliknya mereka akan terus menuding jari dan memuncungkan bibir ke arah Tun Dr Mahathir Mohamad dan rakyat jelata yang mahu Mohd Najib meletakkan jawatan.
Soalnya, siapakah yang dituduh melakukan perbuatan salah – Dr Mahathir atau Mohd Najib? Lagipun Dr Mahathir telah berulang kali mengalu-alukan siasatan ke atas beliau. Malah itulah yang sedang dilakukan oleh polis.
Siapakah yang menjadi Perdana Menteri dan merosakkan imej Malaysia dan kepercayaan dunia – Dr Mahathir atau Mohd Najib?
Kalau Mohd Najib cekap, bersih dan amanah, siapakah yang lebih dipercayai oleh majoriti rakyat jelata – beliau atau Dr Mahathir?
Tetapi mengapakah seorang tua berusia 91 tahun yang sudah lebih 12 tahun bersara, yang disekat dan dicaci oleh media arus perdana (MAP) masih mendapat sokongan kuat rakyat jelata?
Mengapa Mohd Najib dan konco-konconya dikutuk dan dibelasah teruk setiap kali mereka menyiarkan sesuatu dalam laman Facebook mereka atau apabila kenyataan mereka disiarkan oleh media atas talian?
Mengapa audiens MAP yang menjadi lidah dan risalah propaganda mereka semakin hari semakin menguncup?
Makan gaji

You can investigate me, says Tun M

Tony Pua @ 1MDB - Deloitte Pun Kena Tipu ! It's a SCAM

Tony Pua - 1MDB Memang Ada Skandal !

Tony Pua @ PAC - Kenapa Saya Tidak Boleh Kata Najib Tidak Bersalah

Terbaik buat DYTM Raja Muda Perlis & Negeri Perlis

ALHAMDULILLAH !!!!
Kini negeri Perlis pula mengikuti jejak langkah negeri T'ganu utk menjemput Dr Zakir Naik anjur ceramah/ forum..

KENAPA ularmak UMNgOK & PANGLIMA ORANG ISLAM, NAJIB sendiri masih membisu hingga kini !!!

SEJARAH TAK PERNAH MENIPU...

Dr Zakir Abdul Karim Naik telah dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Peringkat Antarabangsa bagi tahun 1435H/2013M yg disampaikan sendiri oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Tetapi penguatkuasa 'beragama Islam' sendiri arah batalkan ceramah/ forum Dr Zakir berikutan tindakan Pemuda MIC membuat laporan polis.

BERTUAHNYA negeri Melaka.. BERTUAH NYA rakyat Melaka yang undi UMNO@BN !!!

Lesen maksiat VVIP jangan dikacau kerana...
"Ratu cantik bantu promosi pelancongan Melaka. Langkah bijak mempromosi Melaka akan membawa limpahan rezeki..", kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron (10/1/2016)

Lembaga penasihat 1MDB ibarat tunggul kayu, kata Mahfuz


Anggota Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan Lembaga Penasihat yang dilantik Datuk Seri Najib Razak ibarat ‘tungul kayu’ dalam mengurus dan membuat keputusan berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
 Mahfuz berkata, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Irwan Siregar sebelum ini menyatakan lembaga penasihat 1MDB tidak pernah bermesyuarat dan tidak pernah dirujuk oleh Najib selaku pengerusi lembaga berkenaan.
Perkara itu kata Mahfuz, dinyatakan dalam laporan prosiding pada mesyuarat Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 19 Mei 2015.
“Dalam erti kata lain, Lembaga Penasihat jadi macam "Tongkoi dan tunggui kayu”, katanya dalam loghat Kedah.
Bekas naib presiden PAS itu berkata surat pelantikan ahli lembaga penasihat dari Kuwait, Qatar dan China itu ditandatangani perdana menteri sendiri.
"Ini memalukan Malaysia kerana PM Najib lantik orang luar jadi penasihat. Nama mereka terpampang dalam Laporan PAC tetapi mesyuarat Lembaga Penasihat tidak pernah diadakan.
"Kebimbangan saya ialah jika mereka membuat kenyataan kesal terhadap kerajaan Malaysia yang hanya memperalatkan mereka sebagai Lembaga Penasihat di atas kertas," kata bekas ketua penerangan PAS itu.

Pua: Kuasa besar bercakap melalui mulut bos PAC


Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua hari ini percaya bahawa ada kuasa lebih besar yang mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Arifin untuk menyerangnya.
Beliau memetik berita Bernama semalam yang melaporkan Hasan melabel Pua sebagai "oportunis politik" yang menjengkelkan kerana memburuk-burukan laporan jawatankuasa tersebut.
 Laporan berita itu kemudiannya diperbetulkan.
Pua berkata Hasan juga meminta agar pembetulan dilakukan ke atas laporan tersebut bagi menunjukkan beliau tidak pernah menggelarkan sesiapa pun sedemikian.
“Dalam contoh sedemikian, saya percaya beliau berusaha keras untuk memaklumkan kepada semua anggota PAC berkenaan kesalahan laporan oleh Bernama, New Straits Times (NST) dan Utusan Malaysia.
“Nampaknya juga, seseorang telah mengarahkan pengerusi PAC untuk melaksanakan pembunuhan karektor," kata Pua dalam kenyataan, hari ini.
Penggubal undang-undang DAP itu dilaporkan sebagai berkata 80 peratus anggota PAC berpuas hati dengan laporan PAC tersebut, setelah mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak secara sebulat suara.
Laporan tersebut, antara lainnya, mencadangkan agar bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Halmi dipertanggungjawabkan atas segala kelemahan firma tersebut.
Turut dicadangkan ialah Artikel 117, Memorandum Pertubuhan (M&A) yang menghendaki perdana menteri untuk meluluskan keputusan-keputusan besar dihapuskan.

1MDB : Berhenti dan kerajaan akan gantikan dengan orang baru kata Menteri

Bagaimana kalau SPRM dapati LGE tidak bersalah? - Nazri

Saya sokong Ketua Menteri Sarawak halang ahli DAP masuk Sarawak kata Nazri

‘Najib tak salah walaupun tandatangani dokumen 1MDB' ampu Nazri

Rayani Air digantung 3 bulan - DCA

UTeM batal tuan rumah forum Dr Zakir Naik, kata NC Dr Shahrin

Malaysians will decide internally what happens to this government - Nazri

"DAP a chauvinist, racist party that will create issues in Sarawak" - Nazri

Rahman Dahlan vs. Guan Eng debate a "waste of time" - Nazri

Nazri: Lembaga pengarah 1MDB lepas jawatan tindakan paling baik

'Najib tidak telibat dalam pengurusan, tidak boleh persalahkan' ampu Nazri

PRN Sarawak: Jika BN yakin menang besar kenapa wujud sekatan?

PRN SARAWAKSekatan terhadap pimpinan pembangkang ke Sarawak menunjukkan Barisan Nasional goyah untuk menang besar dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 (PRN 11) walaupun Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak, Tan Sri Adenan Satem yakin mampu mengungguli hampir 70 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).
Pemimpin Pembangkang khususnya Pakatan Harapan (Pakatan) senada terhadap situasi tidak yakin Adenan itu meskipun beliau sudah menjelajah negeri Bumi Kenyalang itu termasuk kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, pihaknya menghormati kuasa yang ada pada Kerajaan Negeri namun halangan ini tidak mencerminkan keyakinan mereka.
“Tindakan ini tidak menunjukkan keyakinan sama. Dengan menghalang kita, Ketua Menteri Sarawak ini (tidak) mempunyai keyakinan untuk bertanding secara adil,” katanya.
Pandangan sama diberikan Ahli Jawatankuasa Kerja Parti Amanah Negara (AMANAH), Khalid Abd Samad yang menyifatkan halangan itu demi menjaga persepsi dan peranan yang dimainkan Parti Progresif Rakyat (PPP).
Beliau mendakwa ‘faktor Najib dan BN’ di peringkat nasional perlu diketepikan khususnya isu yang bakal dibawa Ahli Parlimen Pembangkang dari Semenanjung.
“Dia tidak yakin dan faham rakyat Sarawak sudah bosan dengan BN khususnya di peringkat pusat. Apabila kita datang dan membawa isu peringkat pusat, itu mengakibatkan peranan parti PPP turut dipersoalkan walhal walaupun ia pilihan raya negeri tetapi isu nasional mampu menjejaskan sokongan mereka,” katanya.

Laporan Prosiding PAC: Najib lantik penasihat tapi tidak minta nasihat, kata Mahfuz


Datuk Mahfuz Omar Datuk Mahfuz Omar Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata, Lembaga Penasihat yang dilantik oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak hanya dianggap sebagai `tunggul kayu' dalam mengurus dan membuat keputusan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
 Beliau berkata, surat perlantikan Ahli Lembaga Penasihat termasuk juga dari Kuwait, Qatar dan China yang ditandatangani oleh Perdana Menteri selaku Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB itu.
"Persoalannya, Lembaga Penasihat dilantik tetapi mesyuarat tidak pernah dibuat, nasihat pun tidak pernah berlaku. Ini memalukan Malaysia kerana PM Najib melantik orang luar jadi penasihat.
"Nama mereka terpampang dalam Laporan PAC tetapi mesyuarat Lembaga Penasihat tidak pernah diadakan. Kebimbangan saya ialah jika mereka membuat kenyataan kesal terhadap kerajaan Malaysia yang hanya memperalatkan mereka sebagai Lembaga Penasihat di atas kertas," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.
Menurut Mahfuz lagi, Najib yang diperuntukan kuasa dalam artikel 117 M & A telah memberikan semua kebenaran bertulis kepada Lembaga Pengarah untuk semua perkara yang membabitkan komitmen kewangan dan pelaburan yang boleh memberi kesan kepada jaminan Kerajaan Persekutuan, tanpa merujuk dan meminta nasihat dan pandangan daripada Lembaga Penasihat.
"Pada hal kewujudan Lembaga Penasihat seperti yang diakui oleh Tan Seri Dr Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan dalam muka surat 26, Laporan Prosiding PAC bertarikh 19 Mei 2015 ialah bertanggung jawab untuk menasihati pengurusan syarikat dalam urusan perniagaan.
"Malangnya, seperti pengakuan Tan Seri Irwan tiada inisiatif dan pengurusan syarikat tidak pernah merujuk Lembaga Penasihat dalam apa jua tindakan.
"Ini menunjukkan semua komitmen kewangan dalam urusan perniagaan dan pelaburan yang boleh memberi kesan kepada jaminan kerajaan hanya dilakukan oleh PM Najib yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat tanpa mendapat nasihat dan pandangan Ahli Lembaga Penasihat. PM Najib buat pandai-pandai dia sendiri yang akhirnya Penasihat menjadi 'Punahsihat',"ujarnya.

Pahlawan Bugis - Panglima Perang....Ampu Tahap Dewa...!!

GEMPAR !!!... Terharu dibuatnya sampai membuatkan air mata dan air hingus jatuh membasahi bumi apabila Al Fadhil Sheikh Al Najib diibaratkan seperti panglima perang orang Islam...

Maka benarlah seperti yang dikatakan bahawa Al Fadhil ada darah pahlawan Bugis... Bersyukurlah rakyat semua bahawa negara kita ada seorang pemimpin yang zuhud dan warak seperti Al Fadhil Sheikh Al Najib...

Polis larang ceramah Dr Zakir Naik isu Hindu, Islam


memutuskan untuk TIDAK membenarkan Forum ini diteruskan demi Ketenteraman Awam dan sensitiviti Agama diMsia.

PRN ke-11: Hari mengundi di Sarawak diumum Khamis ini

SPR akan mengadakan mesyuarat khas pada 14 hari untuk menetapkan hari penamaan calon dan hari pengundian.
ghani,spr
KUCHING: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas pada Khamis ini bagi membincangkan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11.
Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh berkata, mesyuarat itu bagi menetapkan tarikh hari penamaan calon, hari pengundian awal dan hari pengundian.
“Ia juga bagi membincangkan daftar pemilih yang akan digunakan dan persiapan-persiapan lain yang diperlukan,” katanya dalam satu kenyataan.
Memetik laporan Berita Harian 1 April lalu, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Amar Mohammad Nasfia Awang Nassar berkata beliau menghantar surat kepada SPR untuk memaklumkan tarikh pembubaran DUN iaitu pada hari ini (11 April).
Pada PRN kali ini, sejumlah 82 kerusi dipertandingkan, termasuk 11 kerusi baru iaitu Batu Kitang, Stakan, Serembu, Bukit Semuja, Gedong, Kabong, Tellian, Bukit Goram, Murum, Samalaju dan Mulu.
Setakat ini, hanya PAS yang telah menengeluarkan senarai penuh calon di 11 kerusi DUN yang akan ditandinginya; iaitu Muara Tuang, Beting Maro, Lambir, Sadong Jaya, Pantai Damai, Pujut, Samariang, Sebuyau, Jepak dan Samalaju.

Najib sedia sokong hudud demi sokongan PAS - Dr Mahathir


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sanggup menyokong pelaksanaan hudud semata-mata mahu mendapatkan sokongan PAS, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
"Dia sedia untuk menyokong apa yang dipanggil hudud, di mana kita penggal kepala orang, potong tangan mereka, rejam mereka batu hingga mati.
 "Dia sedia menyokong itu semata-mata mahu sokongan mereka (parti Islam itu). Itulah Najib.
"Dia tidak peduli apa yang dia lakukan atau apa dasarnya, selagi dia dapat sokongan. Dan dia mahu sokongan dari PAS. Pemimpin PAS sedang berunding dengannya," kata Mahathir kepada The Australian.
Beliau juga memberi amaran bahawa Malaysia menjadi lebih konservatif di bawah Najib dan bukannya sederhana.
"(Najib) bukan seorang yang sederhana dalam erti kata itu. Dia mahu menjadi sederhana untuk dunia, tetapi dari segi dalam negara beliau bersetuju dengan yang melampau."
Najib dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kelihatan ‘mesra’ antara satu sama lain sejak setahun lalu, dengan kedua-dua mereka juga berkongsi pentas sama dan berpakaian baju Melayu merah jambu yang sedondon.
Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan pernah berkata bahawa PAS menyerahkan kepada Putrajaya untuk melaksanakan agenda hudud di Parlimen.

1MDB dapat surat sahkan Good Star milik PSI 6 tahun kemudian


1MDB hanya mendapat dokumen yang mengesahkan bahawa Good Star Ltd milik PetroSaudi International enam tahun selepas ia memindahkan AS$700 juta kepada syarikat yang didakwa ada kaitan dengan Jho Low.
 Apabila disoal oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tahun lalu, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Halmi berkata, mereka mengesahkan bahawa PSI memilik Good Star melalui sepucuk surat.
Bagaimanapun, timbalan pengarah audit khas dan penyelidikan di Jabatan Audit Negara, Nadhirah Abdul Wahab, berkata, surat itu bertarikh pada 2015.
"Surat itu bertarikh 2015, tidak bertarikh pada masa pelaburan itu (2009)," Nadhirah dirakam sebagai berkata dalam Laporan PAC dalam Hansard Parlimen pada 11 November 2015.
Bagaimanapun, Shahrol menegaskan bahawa 1MDB telah mengetahui Good Star milik PSI pada 2009, walaupun beliau kelihatan mempunyai masalah untuk mengingati bagaimana mereka mengesahkan seperti mana yang ditunjukkan dalam Hansard.
Pada 2009 1MDB mengalihkan A$700 juta daripada AS$1 bilion bagi bertujuan usaha sama dengan PSI, ke dalam akaun Good Star.
Shahrol berkata arahan untuk memecahkan pembayaran itu datang dari peguam PSI.
Beliau kemudian mempertahankan langkah itu, walaupun ia tidak diluluskan oleh lembaga 1MDB pengarah, dengan memberi analogi membeli rumah.
Katanya, jika dia membeli sebuah rumah dengan harga RM100,000 dan sebagai balasan bagi membayar RM100,000 itu, pemilik akan memberinya hakmilik rumah.
Tetapi, katanya pemilik tersebut boleh memintanya memberi RM70,000 kepadanya, dan RM30,000 lagi kepada pihak lain.

Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir


Mantan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini di penjara sudah terlalu tua untuk menjadi perdana menteri yang akan datang, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
 "Saya rasa dia sudah terlalu tua," kata Mahathir kepada The Australian dalam satu wawancara yang mendakwa bahawa Anwar kini berusia 74 tahun. Anwar sebenarnya berusia 68 tahun.
"Apabila saya berumur dalam 70-an, saya buat pengumuman bahawa saya tidak lagi boleh jadi PM pada usia 80, jadi saya nyatakan bahawa saya akan letak jawatan dan saya lakukannya sebelum saya berumur 80 tahun," kata pemimpin yang sekarang berusia 91 tahun itu.
Mahathir bagaimanapun berkata, "Jika orang menyokongnya, tiada apa yang boleh saya katakan."
Bekas perdana menteri itu berkata demikian ketika mengulas mengenai kemungkinan Anwar menjadi perdana menteri akan datang jika usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berjaya.
Anwar menyokong pergerakan Selamatkan Malaysia yang diterajui oleh Mahathir untuk mencapai matlamat itu.

BN Sarawak bimbang hilang kelebihan dua pertiga – Kit Siang

Kit Siang menyindir Malaysia sudah sampai ke tahap di mana pemimpin pembangkang lebih mudah memasuki Beijing atau Moscow, berbanding ke Kota Kinabalu atau Kuching
lim-kit-siang,adenanPETALING JAYA: Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyifatkan tindakan kerajaan negeri menyekat kemasukan pemimpin pembangkang ke Sarawak, kerana khuatir Barisan Nasional (BN) akan kehilangan majoriti dua pertiga kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN).
Beliau bagaimanapun berpendapat, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem masih mampu mempertahankan jawatannya pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 ini.
Sehubungan itu, beliau berharap Adenan akan mempertimbangkan untuk membatalkan sekatan ke atas pemimpin pembangkang, bagi membolehkan mereka membantu kempen PRN Sarawak.
“Jangan disebabkan kepentingan politik, beliau mencabuli proses demokrasi di negara ini.
“Buktikan pemimpin-pemimpin pembangkang adalah pengganas atau batalkan sekatan ke atas kami,” katanya yang dipetik Sin Chew Daily, ketika menghadiri sebuah dialog di Kepala Batas, semalam.
Disebabkan semakin ramai pemimpin DAP dan PKR yang dilarang memasuki Sarawak, Kit Siang khuatir dirinya bersama Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut berada dalam senarai itu.
Dalam pada itu, menerusi catatan terbaru di blognya hari ini, Kit Siang menyindir Malaysia sudah sampai ke tahap di mana pemimpin pembangkang negara lebih mudah memasuki Beijing atau Moscow, berbanding ke Kota Kinabalu atau Kuching.
“Kita berdua sudah berusia 70-an. Adenan berusia 72 tahun dan saya 75 tahun. Kita tidak ada banyak masa yang tinggal untuk aktif dalam politik lagi.
“Marilah fokus kepada isu besar tentang betul dan salah, seperti mempromosi demokrasi, perpaduan negara dan hak autonomi rakyat Sarawak, bukannya menyalahgunakan kuasa untuk menyokong parti politik yang sudah ‘tamat tempoh’,” katanya.
Sementara itu, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke yang dipetik China Press sebagai berkata, parti itu sudah menjangkakan kerajaan negeri akan menyekat kemasukan pemimpin pembangkang ke Sarawak, justeru pihaknya sudah merangka strategi bagi mengatasi masalah itu.

Polis, Pejabat Peguam Negara bincang kertas siasatan Mahathir

Ia bagi membolehkan pihak polis mengadakan perbincangan lanjut dengan Pejabat Peguam Negara sebelum tindakan selanjutnya diambil.
Khalid-MahathirKUALA LUMPUR: Kertas siasatan terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir telah dirujuk kepada Pejabat Peguam Negara untuk perbincangan, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Katanya, ia antara empat kertas siasatan telah dibuka terhadap Dr Mahathir melibatkan dakwaan menghasut dan tuduhan lain.
Khalid berkata, ada kertas siasatan masih belum dan siasatan lanjut masih sedang dijalankan.
“Kami telah membuka empat kertas siasatan terhadap Tun Mahathir.
“Ada yang belum selesai lagi, ada yang kita bawa bincang dengan Peguam Negara, jadi setakat ini kita tidak boleh menghukum apa-apa (terhadap Dr Mahathir),” katanya selepas menghadiri Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan Polis di Mes Pegawai Knan Bukit Aman di sini, hari ini.
Dr Mahathir disiasat antaranya kerana mendakwa Peguam Negara, Tan Sri Mohamad Apandi Ali tidak akan mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam kes SRC International dan dana RM2.6 bilion kerana kononnya terhutang budi dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Beliau membuat dakwaan itu menerusi blogya, chedet.cc yang disiarkan pada 5 Februari lalu.
Susulan itu, beberapa laporan polis telah dibuat terhadap Dr Mahathir.
Terbaharu pada Sabtu lalu, Dr Mahathir menerusi wawancara bersama akhbar Australia, The Weekend Australian meminta campur tangan pihak antarabangsa untuk memudahkan Najib dijatuhkan.

Skandal 1MDB: Akar umbi mahu Perdana Menteri saman WSJ


SEREMBAN - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu mengambil tindakan saman terhadap Wall Street Journal (WSJ) jika benar laporan portal luar negara itu adalah fitnah.
Harapan itu disuara pesara tentera yang memperkenalkan diri sebagai Abdul Kahar pada Sesi Dialog dan Penerangan Isu Semasa anjuran Umno Penerangan dan Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) di Taman Gadong Jaya, malam kelmarin.
Menurutnya, bagi mengembalikan maruah, rakyat berharap Perdana Menteri mengambil tindakan tersebut.
“Kami sebagai akar umbi mahu Perdana Menteri saman bagi membuktikan tuduhan itu fitnah dan bukannya setakat bercakap kepada umum ia fitnah sahaja, kita perlukan tindak balas,” katanya.
Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Ab Aziz Kaprawi yang merupakan panel penceramah pada program berkenaan berkata, disebabkan masih belum pasti dengan undang-undang media massa di Amerika Syarikat menyebabkan tindakan saman masih belum diambil.
Beliau bagaimanapun percaya peguam dilantik sedang kaji sama ada sesuai atau tidak tindakan terbabit diambil.
“Masalah sekarang syarikat itu berpengkalan di New York, apa undang-undang di sana? Kalau di sini tiada masalah, tapi saya yakin peguam kita sedang buat kajian,” katanya.

Najib panglima perang orang Islam ampu MT Umno


SEREMBAN -  Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Ab Aziz Kaprawi menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai panglima perang orang Islam menyebabkan beliau terpaksa berahsia dalam banyak perkara.
Menurutnya, keadaan itu mungkin menimbulkan rasa kurang senang sesetengah pihak yang terus melemparkan tuduhan.
“Kita patut sokong dan sanjung Perdana Menteri. Adakah patut kita nak jatuhkan beliau diamanahkan mengetuai jentera perang kita?
"Panglima perang penuh rahsia, mana boleh nak hebahkan kepada semua kerana kekuatan kita perlu dirahsiakan,” katanya di Taman Gadong Jaya di sini, kelmarin.
Mengenai isu RM2.6 bilion, katanya, ia sudah diperjelaskan dan sepatutnya tidak ditimbulkan.
“Sebenarnya ada sesetengah pihak ambil kesempatan nak jatuhkan Najib,” katanya

Politik Sarawak Makin Panas

Oleh Dr Awang Azman Awang Pawi
Terdapat beberapa situasi politik yang kini memanaskan suhu dan gelora politik di Sarawak, yang sekiranya tidak diberikan perhatian serius, dan ditangani dengan bijaksana akan menyebabkan prestasi Tan Sri Adenan Satem selaku Ketua Menteri pengganti kepada legasi Tun Taib Mahmud selama 33 tahun akan kurang menyerlah. Antaranya faktor tersebut ialah perbalahan parti komponen BN dengan parti yang mendakwa sebagai "mesra" BN.

SUPP dan UPP, Retak Menanti Belah

“Saya tidak boleh mengkhianati sokongan dan keyakinan yang diberikan oleh parti kepada saya,” itu kata-kata Menteri Kewangan II Sarawak dan Presiden Parti Rakyat Bersatu (UPP), iaitu Datuk Seri Wong Song Koh agak mengejutkan dan bakal menimbulkan pelbagai implikasi politik. Ketika ini beliau dikatakan tidak akan meletak jawatan sama ada dalam parti atau kerajaan. Beliau mendakwa UPP kini mempunyai 26 cawangan dan 30,000 ahli. Parti UPP merupakan parti serpihan apabila beliau keluar daripada Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), sebuah parti yang didominasi oleh etnik Cina di Sarawak. Beliau berikrar untuk mempertahankan kerusi DUN Bawang Assan.

Namun sudah diputuskan bahawa, mereka yang tepilih sebagai “calon langsung BN” perlu melepaskan jawatan daripada parti asal, sejajar dalam perlembagaan dan semangat BN. Ini bukanlah satu isu terpencil. Ia juga berlaku di kawasan lain seperti kawasan Mambong yang majoriti etniknya bidayuh, kini diwakili Datuk Dr. Jerip Susil, Menteri Muda Kesihatan Awam yang pada asalnya daripada SUPP, sebelum menyertai UPP.

Gelaran sebagai "ahli politik katak" muncul apabila sekali lagi Jerip Susil dipilih sebagai calon langsung dan ini merupakan kali ke-6 beliau melompat parti. Adakah SUPP akan berdiam diri apabila hanya 11 kerusi diberikan kepada parti tersebut. Pada PRN 2011, SUPP mendapat 19 kerusi, tetapi hanya menang enam kerusi. Selebihnya tewas 12 kerusi di tangan DAP dan satu kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR). Pengagihan kerusi yang sedikit pada PRN 2016 ini sesuai kerana SUPP berprestasi rendah pada PRN 2011.

Sebenarnya kerusi Mambong ialah sebahagian daripada DUN Bengoh yang secara tradisi dipegang oleh SUPP. Kerusi Mambong merupakan kerusi baharu susulan persempadanan semula yang dibuat pada tahun lalu. Pemilihan Jerip dijangka akan membawa kemungkinan undi protes dan sabotaj.

SPDP vs TERAS

Di kawasan utara pula kerusi Dewan Undangan Negeri Marudi, semakin panas, apabila nama calon belum lagi diputuskan. Kerusi Marudi disandang oleh Datuk Sylvester Entri Muran. Namun Slyvester telah keluar daripada Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) dan menyertai parti serpihan baru, iaitu Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras). Beliau kini memegang jawatan Setiausaha Agung Teras. Oleh sebab kerusi tersebut hak asal parti SPDP, maka nama Datu Dr. Pengguang Manggil disebut-sebut sebagai calon SPDP.

Nama Sylvester ditolak oleh SPDP kerana Teras bukanlah sebahagian daripada parti komponen BN. Tambahan pula kerusi tersebut adalah hak milik parti dan bukannya penyandang.

Persaingan semakin terasa apabila kedua-dua calon ini berjaya menghimpunkan ribuan penyokong mereka dalam beberapa majlis. Adenan juga sudah dua kali ke Marudi untuk melihat dan mendengar sendiri maklum balas akar umbi. Sekiranya masih tidak ada kata sepakat antara kedua-dua parti ini, maka akan berlaku protes dan sabotaj. Sekiranya ini berlaku, maka Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan dapat keuntungan daripada perbalahan tersebut.

GST, IMDB, Strategi Adenan

Isu GST membawa kepada kenaikan harga barang keperluan dan dirasai oleh semua lapisan rakyat khususnya penduduk berpendapatan rendah dan penduduk di luar bandar yang tidak mempunyai pendapatan tetap. Adenan telah berhujah keputusan tersebut diputuskan di Putrajaya dan tidak ada kaitan dengan dasar negeri Sarawak. Namun bukankah terdapat 25 ahli Parlimen dari Sarawak di Dewan Rakyat?

Bagi menangani isu ini beliau melakukan penurunan tarif elektrik yang lebih murah, memansuhkan cukai tanah, turunkan cukai pintu rumah, pemansuhan tol dan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) bagi perkhidmatan pihak berkuasa tempatan di Sarawak. Beliau juga memerangi pembalakan haram yang selama ini telah menyebabkan pendapataan kerajaan negeri berkurangan.

IMDB pula dianggap isu yang abstrak dan kompleks untuk difahami rakyat biasa. Namun isu ini akan popular dalam bahan kempen pembangkang khususnya DAP yang mensasarkan pengundi kelas menengah, bandaran dan Cina. Difahamkan Ketua Menteri Sarawak menunda Pilihan Raya Negeri Sarawak hingga ke saat-saat adalah untuk meredakan isu 1MDB dan GST yang banyak diperkatakan khususnya dalam media sosial.

Bagi Adenan sendiri beliau berpegang kepada keluhuran undang-undang bahawa, persepsi terhadap isu seumpama itu perlu dilihat dalam konteks perundangan yang luas, iaitu "tidak bersalah hinggalah mahkamah dapati bersalah". Justeru, beliau berpendapat tidak wajar pihak lain mempolitikkan isu tersebut.

Saya umpama penjenayah ditahan masuk Sarawak, kata Exco Pulau Pinang


Datuk Abdul Malik Kassim Datuk Abdul Malik Kassim Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Abdul Malik Kassim menyelar episod penahan beliau oleh pihak imigration Sarawak  tidak ubah seperti seorang penjenayah warga asing di dalam negara sendiri.
Beliau berkata,insiden yang berlaku semalam, amat mendukacitakan sebagai sebuah negara merdeka sejak sekian lama.
"Dalam masa penahanan saya di Pejabat immigration dan seluruh episod pagi semalam saya merasa seperti penjenayah dan sebagai warga asing haram di negara sendiri.
"Kejadian ini yang berlaku pada saya dan kawan-kawan lain sangat mendukacitakan melihat keadaan negara Malaysia yang sudah merdeka sekian lama tetapi masih ada pemimpin pemimpin Negara Dan Negeri yang mencengkam kebebasan dan proses demokrasi." ujarnya dalam satu kenyataan.
Justeru katanya, insiden berlaku membuktikan Kerajaan Negeri Sarawak takut akan kehilangan kuasa.
"Dengan kebebasan akan membolihkan rakyat Sarawak membuka mata dan minda untuk melihat penyelewengan dan salah guna kuasa Kerajaan Negeri selama ini dan akan menerima perubahan seperti rakyat di Pulau Pinang Dan Selangor khasnya dan rakyat semananjung amnnya.
"Saya mencabar Kerajaan Sarawak membenarkan rakyat Malaysia dengan tidak kira latar politik masuk tanpa halangan berkempen pilihan raya negeri yang akan datang ini bagi membuktikan yang pentadbiran BN Sarawak Bersih Cekap Dan Amanah dan tidak ada penyelewengan dan salah guna kuasa." katanya.
Beliau turut menceritakan rentetan insiden itu bagaimana pada 10hb April beliau telah mengambi penerbangan awal pagi AK 5432 dari Pulau Pinang ke Kuching Sarawak dengan pegawainya untuk menghadiri mesyuarat di Kuching dan sibu. Beliau akan kembali ke Pulau Pinang dari Sibu dengan penerbangan MH 2715 pada keesokan hari iaitu 11hb April.

Amalkan demokrasi sihat, benarkan pemimpin Pakatan Harapan masuk Sarawak

Datin Seri Dr Wan Azizah Wan IsmailDatin Seri Dr Wan Azizah Wan IsmailTindakan pentadbiran Tan Sri Adenan Satem menghalang kemasukan ahli-ahli politik khusus dari Pakatan Harapan amat mendukacitakan, kata Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Beliau berkata, tindakan menghalang Exco Pulau Pinang Datuk Abdul Malik Abul Kassim merangkap Adun Batu Maung serta Ahli Parlimen Bayan Baru merangkap Pengarah Strategi PKR,Sim Tze Tzin pada Ahad,  memasuki Sarawak tanpa diberi penjelasan mengapa mereka tidak dibenarkan masuk adalah tidak demoratik.
"Dalam demokrasi yang sihat, pertandingan politik yang adil dan sama rata mewajibkan parti-parti politik dari pihak pemerintah dan pembangkang diberi peluang yang sama untuk bertemu pengundi dan menjalankan aktiviti politik yang sah mengikut undang-undang.
"Selagi tiada undang-undang yang dilanggar, kekangan dan halangan tidak patut dikenakan," ujarnya dalam satu kenyataan.
Wan Azizah berkata, apa yang berlaku ini jelas menunjukkan parti-parti pembangkang diberi layanan yang cukup berbeza berbanding Umno-Barisan Nasional.
"Mengapa seorang Exco Kerajaan Negeri dan Ahli Parlimen dihalang dari masuk walhal mereka tiada rekod jenayah atau terlibat dalam sebarang skandal, manakala seorang Presiden parti Umno yang terpalit dengan pelbagai skandal dan kontroversi di dalam dan luar negeri diberi layanan yang cukup baik!

HOW NAJIB PERSONALLY RAN 1MDB

EXPOSED! HOW NAJIB PERSONALLY RAN 1MDBThe facts published by Malaysia’s Public Accounts Committee have proved that the constant denials issued by Jho Low, Najib Razak, Shahrol Halmi and their friends at PetroSaudi over the past few months about 1MDB were repeated lies.
For example, Low has officially claimed that he had no involvement in 1MDB beyond May 2009, when he allegedly stepped down from his post as Najib’s official ‘Advisor’ to the fund.
In the same vein, Najib Razak has claimed he performed a distant ‘advisory role’.
So, setting aside all the evidence of the emails from the PetroSaudi database, published by Sarawak Report, which PetroSaudi have libellously accused us of “tampering”, we now have the official report of the supreme Parliamentary authority on the matter.
The PAC report has confirmed that Najib was the sole shareholder and signatory for the fund – and now for the first time Sarawak Report is able to publish the actual documents to show the proof.  These company records show that from start to finish, Najib was signing off on resolutions, which the Prime Minister plainly knew were riddled with lies.
Government to Government with ‘KSA’
Take, for example, the on-going fiction that the PetroSaudi deal was a ‘government to government’ joint venture with the Kingdom of Saudi Arabia.  Najib was still signing documents alluding to this bogus claim as late as 2011, when he sent off yet another whopping sum of US$125 million, borrowed by 1MDB, supposedly again to PetroSaudi.
Still blagging about a government to government venture as late as 2011!
Still blagging about a government to government venture as 
late as 2011!
The records show that the money was actually banked by Good Star Limited, a company owned by Najib’s proxy, Jho Low, as part of a US$330 million dollar transaction recorded by Bank Negara as having been misappropriated to an unrelated third party!
The fact that PetroSaudi had nothing to do with the Kingdom of Saudi Arabia and was merely a small private company, in which the King’s seventh son had a 50% share, was plainly known to Najib, since the beneficial owners had to be declared to the banks (we have already shown the documents).
We also have emails from shareholder Tarek Obaid’s brother warning that PetroSaudi must tone down Najib’s proposed press release at the launch of the joint venture, to make sure 1MDB did not mislead the international press with claims of a ‘government to government’ venture.
Warnings from the start about misleading claims that PetroSaudi was a Saudi government company
Warnings from the start about misleading claims that PetroSaudi 
was a Saudi government company
The email trails show exactly how this matter of presenting the company as somehow linked to the Kingdom of Saudi Arabia was discussed between the PetroSaudi directors, Jho Low (back-copied on all correspondence) and  Shahrol Halmi on behalf of the PM.
Najib wanted to give a false impression that the company was an official organ of the state and was involved in minute detail in the drafting of the public announcements, according to this evidence:

Skandal 1MDB: Najib sedar dan tandatangan dokumen perjanjian RM3.92 bilion dengan Petro Saudi – Shahrol

Najib Razak dikatakan menandatangani dokumen perjanjian kerjasama 1MDB dan Petro Saudi.
shahrol.najib
PETALING JAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bukan sahaja sedar tetapi juga telah menandatangani kerjasama antara 1MDB dan Petro Saudi bernilai RM3.92 billion (USD1 bilion).
“Beliau menandatangani dokumen jadi bermakna beliau sedar,” kata bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi ketika memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Akhbar The Sun melaporkan, berdasarkan tranksrip rakaman hansard ketika prosiding PAC yang dikeluarkan baru-baru ini, Shahrol memberitahu, 1MDB telah memperoleh kebenaran pemegang saham dan Lembaga Pengarah untuk kelulusan perjanjian itu yang telah ditandatangani Perdana Menteri, seperti yang dikehendaki mengikut Memorandum & Artikel syarikat (M & A).
Mengikut Artikel 117 (c) M & A, sebarang komitmen kewangan (termasuk pelaburan), penstrukturan atau apa sahaja perkara yang melibatkan jaminan kerajaan untuk kebaikan syarikat, kepentingan negara dan sebarang polisi kerajaan perlu mendapat kebenaran bertulis daripada Perdana Menteri.
“Ada perbincangan mengenai bagaimana usaha sama itu dilakukan. Tetapi saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa sebenarnya perjanjian itu dibentangkan dan ia telah diluluskan oleh Lembaga Pengarah 1MDB dan pengurusan mengambil sebagai kuasa untuk memuktamadkan perjanjian itu, ” katanya menurut rakaman hansard itu.
Shahrol menjelaskan perkara ketika disoal ahli PAC William Leong Jee Keen dan Tony Pua Kiam Wee.
Berdasarkan rakaman Hansard itu juga, Pua bertanyakan penglibatan ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low dalam perjanjian itu, Shahrol memberitahu, Jho Low individu bertanggungjawab memperkenalkan Petro Saudi kepada 1MDB.
Katanya, Jho Low bekas Penasihat Terengganu Investment Authority (TIA) yang kemudian dikenali 1MDB.
Dalam laporan PAC mengenai 1MDB setebal 106 muka surat yang dibentangkan di Dewan Rakyat Khamis lalu membuat kesimpulan berjanjian kerjasama berjumlah USD1 bilion dibuat tanpa usaha yang sewajarnya.
Laporan itu menyatakan, tiada maklumat terperinci tentang projek dalam kertas cadangan yang disediakan pihak pengurusan dan tiada kajian sebarangan kemungkinan yang berlaku terhadap pelaburan yang dijalankan itu.

1MDB gegas pelaburan AS$1b dalam PSI untuk kerabat Saudi saksi pemeteraian


1MDB bergegas untuk membayar AS$1 bilion bagi mengadakan usaha sama dengan PetroSaudi International supaya seorang anggota kerabat diraja Saudi dapat menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu, kata bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Halmi.
 Anggota keluarga diraja Saudi itu akan tiba di Kuala Lumpur pada sekitar masa tersebut, kata Shahrol kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) tahun lepas.
Oleh itu, katanya, pihaknya mahu membuat pembayaran pelaburan berkenaan mengikut tarikh berkenaan.
Lembaga pengarah 1MDB telah dimaklumkan mengenai cadangan usaha sama 1MDB-PetroSaudi pada 18 September 2009.
Lapan hari kemudian selepas mengadakan pertemuan dengan jutawan kelahiran Pulau Pinang, Jho Low yang telah memberi gambaran kepada lembaga pengarah bahawa PSI dimiliki oleh Raja Saudi, maka lembaga pengarah meluluskan AS$1 bilion yang diminta itu untuk mengadakan usaha sama (JV) tersebut.
Usaha sama itu ditandatangani di Kuala Lumpur dua hari kemudian, pada 28 September, dengan disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Putera Turki dari Arab Saudi.
Kemudian, pada 30 September lalu, AS$1 bilion dipindahkan kepada syarikat 1MDB-Petrosaudi JV.
Tanpa pengetahuan lembaga pengarah, AS$700 juta disalurkan kepada di Good Star Ltd, firma yang tidak berkaitan kepada JV dan dikatakan dikawal oleh Low.
Sementara itu semasa pendengaran PAC pada 25 November tahun lepas, Pengerusi jawatankuasa tersebut, Datuk Hasan Arifin mengarahkan soalan tentang bagaimana 1MDB menentukan yang PSI milik Raja Abdullah Arab Saudi, tidak dirakam.
Hasan mengarahkan mikrofon ditutup kerana menurutnya, ia melibatkan keluarga diraja. Selepas itu, menurut Hansard, perbincangan disambung tanpa dirakam.
Ini diikuti dengan ulasan mengenai topik itu oleh Ahli Parlimen Putatan Marcus Mojigoh selepas mendengar penjelasan Shahrol.
Shahrol kemudiannya berkata tidak ada sebab untuk mempercayai bahawa PSI bukan dimiliki kerajaan Saudi.

IGP: Polis perlu masa teliti laporan 106 muka surat 1MDB

4 kertas siasatan dibuka terhadap Tun M, kata IGP

ANTARA SIRUL DAN SHAHROL

Dalam kes pembunuhan Altantuya, nama yang paling disebut ramai sehingga kini ialah Sirul Azhar Omar. Walaupun beliau disabitkan bersama Azilah Hadri atas kesalahan membunuh wanita Mongolia itu, tindakannya melarikan diri ke Australia telah menyebabkan namanya lebih popular berbanding rakannya itu.

Dengan tujuan asal melarikan diri ke Austalia semata-mata untuk mengelak hukuman mati keatasnya, Sirul dengan tidak semena-mena telah menjadi rebutan antara kumpulan Najib dan mereka yang mahu menjatuhkannya bdrikutan tindakannya itu.

Dilindungi oleh kekangan undang-undang Australia yang menolak sebarang hukuman mati, pengakuan Sirul mengenai pembunuhan Altantuya dan siapa yang mengarahkannya amat dinanti-nantikan serta tidak dinafikan boleh membuka ruang kepada penyiasatan semula kes itu dan seterusnya menjadi ancaman kepada masa depan politik Najib.

Bagaimanapun, oleh kerana Sirul masih berteka-teki, di sebalik difahamkan sudah ramai yang menemui dan bercakap melalui telefon dengannya, kedudukannya terus menarik perhatian ramai, sekurang-kurangnya selagi Najib masih menjadi Perdana Menteri.
Dalam kes 1MDB yang baru saja PAC membentangkan laporannya di Parlimen, satu nama yang hampir sama sebutannya dengan Sirul iaitu Shahrol tiba-tiba menjadi bualan ramai.

Beliau yang nama penuhnya ialah Shahrol Azrai Ibrahim Halmi adalah bekas CEO 1MDB yang dicadangkan oleh PAC untuk disiasat dan dipertanggungjawabkan atas beberapa kelemahan dalam syarikat itu, terutama dalam beberapa keputusan yang membelakangkan Lembaga Pengarahnya.

Najib yang menubuhkan 1MDB, menjadi Pengerusi Lembaga Penasihatnya, hadir menyaksikan pelbagai perjanjian perniagaan dan tandatangannya wajib diturunkan sebelum perniagaan dimuktamadkan, lalu ramai yang mempersoalkan wajarkah  hanya Shahrol dipersalahkan apabila syarikat itu bermasalah?

Di mata ramai juga seolah-olah Shahrul adalah satu-satunya "kambing hitam"  dalam kemelut 1MDB yang menjadikan nama Najib bukan saja bahan perbualan ramai dalam negara, tetapi juga di seluruh dunia.

Selain mengatakan tidak ada perkara salah yang dilakukannya ketika mengetuai 1MDB, keperluan tandatangan Najib sepertimana yang tertulis dalam Artikel 117 M & A syarikat pelaburan itu bukanlah juga suatu rahsia lagi.

RM100 Juta Yg Hilang Dalam KBS - TMJ Sindir Siapa Tu?

KEPADA MENTERI BELIA DAN SUKAN, FAM DAN PENYOKONG BOLASEPAK TANAH AIR, TIBA MASANYA UNTUK BERUBAH

Saya tidak bersetuju dengan kenyataan Menteri Belia dan Sukan yang mengatakan bahawa pemain bolasepak tempatan kita kurang berkualiti. Saya mohon difikirkan semula. Anda sebagai Menteri Sukan perlu bertanggungjawab untuk memperbaiki masalah ini. Antara perkara yang tidak berkualiti adalah beberapa menteri-menteri kita dan persatuan persatuan yang hanya tahu menuding jari dan menyalahkan orang lain tanpa pernah mengambil sikap bertanggungjawab atas kesalahan tersebut. Individu yang hanya memikirkan diri mereka sama seperti persatuan-persatuan yang tidak bertanggungjawab. Saya berikan anda contoh berdasarkan fakta dan rekod daripada pasukan teknikal kelab kami. Apabila kami memenangi Piala AFC dan Liga Super pada tahun lepas, 60% daripada gol dijaringkan oleh pemain tempatan. Idea yang digunakan oleh JDT adalah mengutamakan pemain tempatan dan meningkatkan kebolehan mereka. Ini adalah pemain sama yang gagal beraksi cemerlang untuk pasukan kebangsaan. Mengapa? Tanya diri sendiri dan lakukan penyelidikan sendiri. Ia bukannya pemain. Ia adalah organisasi. Orang-orang dalam organisasi yang sepatutnya bertanggungjawab untuk mendidik pemain dan melaksanakan budaya profesionalisme.

Saya sudah memberitahu anda semua banyak kali bahawa kita semua perlu duduk dan berbincang apakah cara terbaik untuk kita meningkatkan pasukan kebangsaan kita dan bolasepak di negara ini. Tetapi semua orang lebih mementingkan poket mereka sendiri dan sudah terlalu selesa. Tiada siapa yang benar-benar mengambil berat tentang bolasepak kita. Anda sebagai menteri perlu mengadakan mesyuarat dan memastikan FAM dan kelab-kelab yang mengambil bahagian agar memainkan peranan yang lebih besar dalam meningkatkan lagi sukan bolasepak. Pertama, FAM perlu memberikan lebih hak penyiaran kepada semua pasukan yang bertanding di Malaysia dan tidak menyimpan sebahagian daripada hasil tersebut untuk diri mereka sendiri. Kedua, FAM perlu konsisten dalam membuat segala keputusan mereka. Ketiga, mereka perlu menggunakan kepakaran asing dan tidak terlalu sombong demi kebaikan mereka. Akhir sekali, melaksanakan program pembangunan belia dan mewajibkannya kepada semua kelab-kelab di Malaysia.

Tanggungjawab, integriti dan perpaduan akan membawa kita ke arah kejayaan. Bukan sentiasa memberi alasan. Kita boleh menyalahkan pemain, kelab, FAM, penyokong tetapi itu tidak menyelesaikan apa-apa. Untuk menyelesaikan masalah, kita perlu mengenal pasti masalah tersebut dan kami telah pun melakukan cara sedemikian. Sekarang saya telah berikan langkah penyelesaian yang mungkin dapat membantu memperbaiki bolasepak negara kita. Kita tidak harus hanya bergantung semata-mata kepada Program Pembangunan Bolasepak Negara (PPBN). PPBN adalah baik, tetapi sewaktu kita membina asas untuk masa hadapan, kita juga perlu memberikan tumpuan dalam memperbaiki masalah yang kita ada hari ini.

ADAKAH ini satu taktik UMNO hilang ketelorannya ??!!

KENAPA TIBA-TIBA orang Umno saran nak batalkan saja debat tanah Taman Manggis antara menteri Rahman Dahlan dgn KM P.Pinang Lim Guan Eng ketika Rahman Dahlan tiada dalam negara ??

CONCLUSIVE PROOF OF GUILT - NAJIB'S SIGNATURE & ONLY HIS SIGNATURE ON EVERY DECISION OF 1MDB


All last year Najib and his circle were demanding that Malaysians ‘be patient’ and wait for the findings of the Auditor General’s report into 1MDB to be completed.
BOMBSHELL: CONCLUSIVE PROOF OF GUILT - NAJIB'S SIGNATURE & ONLY HIS SIGNATURE ON EVERY DECISION OF 1MDBWhen finally it was completed, twelve months later, they declared it an ‘Official Secret’!
To make their meaning as clear as possible, prominent PKR MP, Rafizi Ramli, was arrested on the steps of Parliament last week for threatening to reveal further information about Tabung Haji payments to 1MDB, which they had also handily classed as an ‘Official Secret’.
Therefore, the Parliamentary Accounts Committee report has presented a highly important remaining insight into the scandal, even though MPs were denied a great deal of crucial information with respect to what they identified as a missing US$7 billion (RM28 billion) from the fund.  This is the total figure which 1MDB has invested in mysterious foreign companies, for which they have provided zero financial information either to the PAC or the Auditor General (whose report the MPs HAVE been allowed to see, but not publicise).
The missing amounts are, according to PAC member Tony Pua:
  • The sums of US$700 million and US$330 million, which were misappropriated to Good Star Limited, a company unrelated to the purported 1MDB-Petrosaudi joint venture in 2009 and 2011.
  • US$3.51 billion, which was paid to a British Virgin Islands (BVI) incorporated Aabar Investment PJS Limited “Aabar (BVI)” in the form of collaterals, options termination compensation and further unexplained “top-up security” payments despite obvious doubts over who owns Aabar (BVI).
  • US$940 million worth of “units” which was parked at the Swiss Bank branch of BSI Bank in Singapore.
  • another US$1.56 billion of investments by 1MDB’s wholly-owned foreign subsidiary, 1MDB Global Investments Limited, which also could not be verified by the Auditor-General.
The PAC report detailed how CEO Shahrol Halmi had shockingly defied his Board to go ahead with expensive borrowing and investments such as the PetroSaudi joint venture, which had been specifically vetoed by board resolutions pending further research – all confirmation of course of the concerns which Sarawak Report has extensively reported over the past year.
The PAC committee has therefore recommended that Halmi be criminally investigated.  Furthermore, it has made another crucial set of recommendations, which require the dismantling of an unusual clause governing 1MDB, namely Section 117 – also the abolition of the company’s so-called Advisory Council.

Section 117

The significance of the PAC demand for the removal of the provisions of Section 117 has so far been downplayed, particularly by Najib’s supporters, who have suggested that the report totally exonerated Najib and “proved” he had no responsibility for the disastrous decisions of 1MDB. This could not be further from the truth.
The clause, according to the evidence of the committee, was introduced into the articles governing 1MDB in September 2009, at the time when it was officially converted from its original title and purpose as the Terengganu Investment Authority and re-named 1MDB.
Section 117 transferred total power over the newly fashioned 1MDB into the hands of the Minister of Finance, who is named as the sole shareholder and signatory of the company.  Furthermore, it goes so far as to specifically forbid the normal representation of officials from the Ministry of Finance to sit on the Board of the company, even though it was supposed to be a 100% subsidiary of this department of state.
There could be only one reason for this extraordinary ban against Finance and Treasury officials from participation in the running of 1MDB, and that is that the new Minister in charge (i.e. the sole shareholder and signatory/ the PM himself) wanted to be free of any oversight or interference from departmental experts regarding his decisions over the fund.
This extraordinary provision applies to only one other company controlled by the Ministry of Finance, Sarawak Report has been informed.  And that company is none other than SRC International, which is the other scandal hit enterprise, which Najib also set up under 1MDB and then financed with RM4 billion borrowed from the KWAP pension fund – money that has also been almost totally unaccounted for.
Finance Department officials have confirmed that as a result they had no oversight whatsoever over these companies, which were supposedly public concerns controlled by their department, and which had moreover raised billions in loans that were guaranteed by the Malaysian Government, thanks to letters of commitment signed by the Minister of Finance.
It is really terribly shocking.

Dazzling with ‘big names’


In a clear attempt to side-step concerns about these unusual provisions under Section 117, the Prime Minister/ Finance Minister set up a third tier of ‘governance’ for the company, which was supposed to act as a counter-balance to this deliberate lack of oversight.
This was the so-called Advisory Board of which he was the self-appointed Chairman.
The names on this Advisory Board, consisted of a dazzling array of international bigwigs, with the seeming purpose of over-awing potential critics into silence – they were all Najib’s best political and business contacts from around the world (France’s richest businessman, Berhard Arnhalt; The remarkably wealthy Prime Minister of Qatar; the Head of Mubadala in Abu Dhabi, amongst others).
Who would dare to call into question such a star line up of heavy-weights, all putting their guidance and expertise into the management of Malaysia’s great investment enterprise?  It appears nobody in Malaysia indeed did so.  Except, the PAC report confirmed, this committee of luminaries has never once met!
Only its Chairman, Najib, was therefore in place to give orders, determine investments, sign documents and make decisions.  He had clearly set the whole structure up this way, in order to deliberately to sidestep the normal checks and controls of company management, thereby enabling himself to assume total dictatorial control over the way the billions raised by this fund were spent.
One wonders why?
The consequences of this approach can be very clearly seen, according to the investigations reported by the PAC.  Shahrol Halmi, who had been recruited from the accountancy firm Accenture to head up the fund, when it was originally pulled together by Jho Low on behalf of his friend Najib, knew exactly who was the real boss.
Indeed, when the original Board representing Terengganu (who had put up its future oil revenues as the collateral for lending) protested at reckless and expensive borrowing proposals, Shahrol Halmi just ignored their orders and went ahead without board permission to borrow RM5 billion from AmBank.
That RM5 billion will have cost Malaysia a staggering RM15 billion in total costs by the time it is finally paid back, says the PAC report.  And most of that money was channelled into the company Good Star Limited, which the PAC have now confirmed had nothing whatsoever to do with 1MDB’s joint ventures.

Orders from Najib over-ruled 1MDB Board, thanks to Sec 117

The PAC reports the excuse that Halmi gave them when questioned about this jaw dropping defiance by a Chief Executive against his own Board.  He referred to Section 117, which he explained to PAC members over-ruled the authority of the Board.
There is only one way to interpret this explanation.

Ezam nafi sertai semula PKR


Mohamed Ezam Mohd NoorMohamed Ezam Mohd NoorBekas Senator, Mohamed Ezam Mohd Noor menafikan dakwaan yang beliau akan kembali kepangkuan PKR dalam masa terdekat ini seperti dilaporkan sebuah portal berita.
Mohamed Ezam yang kini berada di Indonesia menyifatkan perkara itu sebagai khabar angin dan fitnah jahat terhadapnya.
“Saya sekarang tumpu kepada pembinaan Hisbah Centre for Reform di Indonesia. Baharu terbitkan kitab arab klasik hisbah yang pertama semalam di Indonesia sempena satu Rejab.
“Sejak tinggalkan Kementerian Kewangan dan tamatkan kontrak lebih awal tumpuan saya hanya pada Hisbah Centre khususnya terjemahan kitab Arab klasik mengenai hisbah dan rasuah ke bahasa nusantara.
“Saya tidak terbabit dan tiada rencana untuk mana-mana parti politik di Malaysia,” katanya sebagaimana dilapor portal Watan online yang menghubungi beliau.
Kelmarin satu portal berita melaporkan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) itu akan menyertai kembali PKR dan perbincangan kini sedang berlangsung bagi membawanya menyertai kembali parti itu.