Selasa, 5 April 2016

INILAH NEGARAKU...

Jika libatkan pemimpin pembangkang pantas nak tahan, tangkap & siasat..

TETAPI kalau libatkan kuncu2 Umno/BN KERAjaan TERUS JADI BISU.. KENAPA ??


Sebelum ditangkap Rafizi sudah bersedia

Polis ada hak mengikut kuasa dan undang-undang yang ada kepadanya untuk menangkap dan menyiasat Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli. Rafizi sendiri juga bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan.

Sebelum ini berbagai tindakan dikenakan ke atasnya, termasuk laporan polis ekoran keberanian dan kelantangan membongkar penyelewengan demi penyelewengan membabitkan pemimpin kerajaan.

Sebelum ini pun beliau sudah beberapa kali "dijemput" polis.

Namun beliau tetap dengan tugas dan tanggungjawabnya. Rafizi tidak sedikit pun terkesan dengan apa yang yang diterimanya. Beliau seolah seronok bermain dengan ombak perjuangan. Rafizi adalah penjelmaan Hang Nadim moden yang perlu dibanggakan.

Bahkan pernah dalam satu percakapan dengannya, beliau membayangkan ada usaha untuk memenjarakannya dan melucutkan kedudukan sebagai ahli parlimen.

Petang ini, sebaik keluar dari Parlimen, Rafizi ditangkap dibawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) kerana dikatakan mendedahkan dokumen yang diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi. Apakah penahanan Rafizi hari ini sebagai pemulaan untuk menyekat dan menghentikan kelantangan ahli parlimen berkenaan? Atau pun memberi isyarat kepada pemuka-pemuka lain agar berwaspada?

Saya rasa tidak. Sebagai anak muda berjiwa Jebat yang telah mempersiapkan dirinya untuk menjadi pejuang rakyat, beliau sudah bersedia segala-gala baik dari segi mental dan fizikal. Sebelum mencecah kaki ke air dia sudah tentu menyukat dalam atau tohor lautan yang bakal diharunginya.

Rafizi bukan seperti sesetengah lelaki lain yang rapuh dan teruja dengan upah. Dia pun boleh mencari senang kalau dia mahu dengan menghentikan segala kritikan dan pendedahannya yang menyakitkan hati Najib Razak dan Rosmah.

Kalau dia bersedia berbuat begitu tentu dia akan diraikan. Tetapi tidak begitu dengan Rafizi. Semangat dan kecekalan yang ada kepada pemimpin ulungnya yang juga mentornya, Anwar Ibrahim mungkin menjadi azimat kepadanya.

'Lebih mudah perolehi dadah daripada pisang goreng' - Bung Mokhtar


Seorang Ahli Parlimen dari Sabah hari ini melahirkan kebimbangan berhubung penyalahgunaan dadah kerana dakwanya bahan terlarang itu lebih mudah diperoleh berbanding pisang goreng.
Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) berkata masalah penyalahgunaan dadah berlaku kerana ia mudah diperoleh dengan harga murah.
"Bekalan pasaran di Sabah, kalau ada RM10 sudah jadi penagih dadah...," katanya.
 Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang (RUU) Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) (Pindaan) 2015 di Dewan Rakyat, hari ini.
Katanya bagi mencegah aktiviti pengedaran dan penyalahgunaan dadah, Kementerian Dalam Negeri perlu mengambil langkah pencegahan daripada pelbagai aspek termasuk penguatkuasaan.
"Kita juga perlu wujudkan satu pasukan elit yang boleh mengesan siapa sebenarnya pengedar nombor satu dadah dalam negara ini," katanya.
Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim berkata pindaan akta itu yang antara lain bagi membolehkan pemberian elaun kepada saksi akan membantu mereka berani tampil ke mahkamah untuk memberi keterangan.
"Cadangan itu juga akan membantu saksi mengurangkan bebanan kos untuk hadir memberi keterangan selain menjadikan saksi rasa dihargai dan menaikkan semangat saksi untuk hadir memberi keterangan," katanya.
Ketika menggulungkan perbahasan RUU itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed menjelaskan bahawa pembayaran elaun kepada saksi bertujuan mengatasi keengganan saksi hadir ke mahkamah.
Dalam pada itu, katanya seramai 79 'kingpin' (raja dadah) ditahan bagi tempoh tiga tahun sejak 2013 di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 dan melibatkan nilai rampasan sebanyak RM173 juta.
Terdahulu, ketika membentangkan RUU itu, Nur Jazlan berkata pindaan RUU itu bagi memperkasakan lagi pelaksanaannya agar selari dengan senario semasa kegiatan pengedaran dadah di negara ini mahupun peringkat global.

Rafizi undang tangkapan, kata IGP


Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mengundang tangkapan dengan mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.
Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata ahli parlimen Pandan itu sepatutnya sedar tentang kesan dan akibat tindakannya.
 "Bagaimana anda boleh salahkan pihak polis? Kami hanya ksanakan apa yang dinyatakan dalam undang-undang.
"Laporan polis telah dibuat terhadapnya. Berikutan itu, kami telah memeriksa dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menentukan sama ada dokumen itu memang dikategorikan sebagai sulit.
"Apabila kami mengesahkan ia adalah dokumen OSA, maka kami perlu bertindak," katanya.
Lebih-lebih lagi, Khalid berkata Rafizi sendiri mengisytiharkan bahawa beliau memiliki dokumen OSA dan bercadang untuk mendedahkan kandungannya.
Beberapa pihak juga mengkritik cara penangkapan itu dengan Ahli Parlimen Subang R Sivarasa menyamakan ia sebagai penculikan ala Gestapo.
Mengulas bidasan itu, Khalid berkata: "Mereka boleh kata apa yang mereka suka, kita mematuhi SOP (prosedur operasi standard) kami dan undang-undang."
Rafizi ditahan di pintu pagar Parlimen petang ini di bawah Seksyen 8 Akta OSA.
Pemimpin PKR itu bulan lalu mendedahkan apa yang didakwanya sebagai dokumen sulit yang menunjukkan kaitan antara Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan 1MDB.
Dalam temu bual baru-baru ini dengan Malaysiakini, isteri Rafizi juga berkata beliau bersedia sekiranya suami beliau ditangkap berhubung isu berkenaan.
Jika didapati bersalah, ahli parlimen pembangkang itu berisiko menghadapi hukuman penjara maksimum tujuh tahun.

IGP sahkan Rafizi ditahan di bawah OSA

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan penahanan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di bawah Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.
“Sahkan bahawa YB Rafizi Ramli telah ditahan sebentar tadi, di luar bangunan Parlimen dan akan disiasat di bawah Sect 8 OSA,” tulis Khalid di twitter.
Akta Rahsia Rasmi 1972 adalah satu akta yang diwujudkan khusus bagi mengelakkan kebocoran rahsia rasmi yang "memudaratkan keselamatan atau kepentingan negara".
Rafizi ditahan dipercayai kerana mendedahkan dokumen Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang mendakwa ia membuktikan hubungan antara 1MDB dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).
Pendedahan maklumat sulit itu diklasifikasikan sebagai OSA 1972.
Dakwanya, kaitan itu mungkin menjejaskan keupayaan LTAT untuk membayar pampasan atau gratuiti kepada veteran tentera yang telah bersara.
Malaysiakini tidak memiliki dokumen itu dan tidak melaporkan penjelasan lanjut Rafizi pada sidang medianya kerana kekangan undang-undang.
Khalid yang memberi respon perkara itu berkata sekiranya terbukti bahawa dokumen tersebut diklasifikasikan sebagai rahsia, polis juga akan menyiasat pihak yang membocorkannya.
Rafizi turut menyatakan kesediaan direman kerana mendedahkan dokumen bawah OSA dengan syarat Pengarah Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy turut berdepan hukuman sama sama.
Anggota Parlimen Pandan itu turut mendesak Khalid memberi jaminan tersebut kepadanya.
Selain Rafizi, ahli PAC dan ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua juga adalah pengkritik lantang 1MDB, yang merupakan cetusan idea Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
1MDB, bagaimanapun, mendakwa tuduhan terhadap firma itu adalah bermotifkan politik.

Kami tak akan bawa Umno ke S'wak, kata pemimpin PBB


Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Seri Abang Johari Openg hari ini menafikan khabar angin bahawa parti komponen BN itu akan cuba menubuhkan Umno di Sarawak.
 "Saya ingin nyatakan dengan jelas, bahawa kita tidak akan membawa Umno ke Sarawak, sama ada oleh pemimpin semasa atau masa hadapan," kata Abang Johari kepada pemberita selepas taklimat pilihan raya parti hari ini.
Umno tidak wujud secara rasmi di Sarawak. Pemimpinnya tidak pernah dihalang daripada memasuki negeri ini.
Abang Johari juga menafikan pembabitan Ahli Parlimen Petra Jaya, Fadillah Yusof dalam melobi untuk membawa Umno.
"Fadillah dikatakan sebagai pemimpin yang cuba membawa masuk Umno.
“Dulu mereka gunakan nama saya tetapi sekarang bahawa saya telah tua, mereka kata Fadillah pula akan membawa masuk Umno," katanya.
PBB menguasai 35 daripada 71 kerusi negeri dan dijangka meletakkan calon untuk bertanding di 11 kerusi baru yang diwujudkan November lalu.
Ditanya mengenai jaminan bahawa Umno tidak akan menjejak ke Sarawak, Abang Johari berkata kedua-dua komponen itu mempunyai "persefahaman bersama" bahawa PBB adalah tulang belakang BN negeri.
"Terdapat perbezaan yang besar antara Umno dan Sarawak, kerana di Sarawak kita mempunyai bumiputera dengan latar belakang yang berbeza-beza.
“Dalam Umno, mereka tidak mempunyai demografi seumpama itu. Terdapat perbezaan. Senario ini berbeza,” katanya.

Rafizi ditangkap Polis di pintu parlimen


Setiausaha Agung PKR Pandan Rafizi Ramli dikatakan ditahan oleh polis di pintu pagar bangunan Parlimen hari ini.
Bagaimanapun masih belum diketahui punca penangkapan anggota parlimen Pandan itu.
Sebelum ini Rafizi mendedahkan dokumen Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang mendakwa bahawa ia membuktikan hubungan antara 1MDB dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Pendedahan maklumat sulit itu diklasifikasikan sebagai Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.
Rafizi turut berkata beliau bersedia untuk memberikan kenyataan mengenai perkara itu kepada jabatan siasatan jenayah komersial.
Beliau juga menyatakan kesediaan direman kerana mendedahkan dokumen bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA), dengan syarat Pengarah Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy turut dilayan sama.

MENGAPA DI MALAYSIA BEGITU PANTAS SEKALI NAJIB 'DIBERSIHKAN' ??!!


SIASAT LAGI... w'pon siasatan 1MDB & Najib di Malaysia telah 'dibersihkan' oleh AG baru Apandi Ali.. di luar negara skandal 1MDB kini disiasat oleh pihak berkuasa di Switzerland, United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, Luxembourg, Singapura dan Hong Kong.

MENGAPA DI MALAYSIA 'tiada' jawatankuasa siasatan parlimen BERANI nak siasat Najib berhubung skandal 1MDB ??

Patutler Arul Kanda beriya2 kata kerja kat 1MDB dah selesai dan NAK CABUT LARI..

RUPA-RUPANYA.. janji nak langsai hutang 1MDB dlm tempoh 6 bulan dah tak berjaya.. DAH NAK MASUK 9 BULAN hutang2 1MDB tak settle2 lagi..

LEBIH BANYAK RAHSIA JAKEL MUNGKIN TERDEDAH SELEPAS INI

Tidak ramai yang ambil peduli mengenai Jakel, sebuah gedung menjual kain dan pakaian ternama yang berpusat di Jalan Masjid India sehinggalah The Wall Street Journal mendedahkan bahawa Najib Razak telah melakukan pembayaran kepada syarikat itu sebanyak AS$14 juta atau kira-kira RM55 juta antara tahun 2011 hingga 2014.

Persepi umum lantas memuncak dengan persoalan paling mudah, apa yang sebenarnya dibeli Najib daripada Jakel dengan bayaran sedemikian banyak itu?

Kalau ia semata-mata untuk pakaian Najib, Rosmah dan ahli keluarganya, tidakkah jumlah itu terlalu besar hanya untuk tempoh empat?

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng kemudian membuat laporan polis terhadap Najib berhubung bayaran yang dibuatnya kepada Jakel Trading itu sebagaimana didedahkan oleh WSJ, juga mengepilkan dengan pertanyaan yang antaranya, apakah pakaian yang dibeli itu untuk Rosmah dan jika sehelai berharga RM10 ribu, apakah ia bermakna sebanyak 5,500 helai telah dibeli sepanjang tempoh  empat tahun atau empat helai dalam sehari?

Selain itu, Lim Lip Eng juga meminta polis menyiasat daripada mana Najib memperolehi wang sebanyak itu yang diangggap jauh berpadanan dengan gajinya sebagai Perdana Menteri yang dianggarkan kira-kira RM273,912 setahun serta kemungkinan  ia berkaitan dengan unsur-unsur rasuah, pengelakan cukai dan penggubahan wang haram.

Baik Najib mahu pun Jakel, kedua-duanya masih berdiam diri sehingga ke hari ini. Yang ada bersuara hanyalah sebuah portal pro Najib yang mengatakan bayaran puluhan juta itu adalah untuk sumbangan pakaian dan barangan yang disampaikan kepada pertubuhan bukan kerajaan, mangsa bencana alam, pakaian anak-anak yatim dan sayap-sayap politik.

"Belum ada orang gila beli baju di Jakel berpuluh juta ringgit untuk kegunaan sendiri.

"Jika benar ia kegunaan peribadi, berdasarkan harga pakaian di Jakel yang dalam kemampuan majoriti rakyat Malaysia, Najib mungkin terpaksa menyewa gedung untuk menyimpan kesemua pakaian tersebut," kata portal itu lagi.

'Najib... buktikan buat kebajikan bukan beli untuk Rosmah'

'Larang pembangkang masuk Sarawak, imej Adenan tercemar''

Jeniri: Prestasi DAP mungkin teruk pada PRN-11 Sarawak

Bersabar orang tua, tunggu PRU, kata Nazri kepada Dr M


Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Abdul Aziz menasihatkan Tun Dr Mahathir Mohamad supaya bersabar dan menunggu pilihan raya umum akan datang.
"Nasihat saya kepada orang tua ini ialah bersabar, tahun 2018 akan datang, awak akan ada masa awak untuk berlawan dengan kami. Awak mahu tumbangkan kami, tidak ada masalah.
"Tetapi untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi dengan cara tidak demokratik, ini sesuatu yang kita tidak boleh terima," katanya pada sidang media hari ini.
Beliau yang juga adalah ahli Majlis Tertinggi Umno berkata demikian ketika mengulas usaha bekas perdana menteri itu untuk menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Najib Razak.
Walaupun mengakui sumbangan Dr Mahathir kepada negara, Nazri berkata cubaan untuk menjatuhkan kerajaan melalui cara tidak demokratik adalah tidak baik tanpa mengira kedudukan seseorang itu.
"Ini adalah sebuah negara demokrasi, kerajaan ini telah dipilih secara demokratik," katanya.
Dalam laporan Sinar Harian hari ini, Nazri menyifatkan Mahathir sebagai seorang ahli politik ‘low class’ atau kelas rendah kerana mengambil langkah menghalalkan cara asalkan niatnya tercapai.
“Dia kini sudah sampai ke tahap ahli politik yang 'low class'. Sungguh sedih. Tetapi nak buat macam mana. Dia buat diri dia macam itu,” katanya.

Lim minta Rahman jangan jadi 'menteri khabar angin'


Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini menafikan dakwaan Pengarah Strategik Komunikasi BN Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan yang mengatakan tanah Taman Manggis di Pulau Pinang dijual kepada pihak ketiga.
Malah, Lim juga menafikan dakwaan bahawa saham syarikat yang memiliki tanah tersebut- Kuala Lumpur International Dental Centre Sdn Bhd (KLIDC) dijual kepada pihak ketiga.
Menurut anggota parlimen Bagan itu, tuduhan Abdul Rahman tidak berasas kerana hasil daripada semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menunjukkan syarikat KLIDC masih dimiliki oleh pemegang saham yang sama dan tidak seperti yang didakwa menteri berkenaan.
"Jangan buat tohmahan, tuduhan tanpa asas. Tak nak nanti digelar menteri khabar angin atau fitnah.
"Pagi ini dia ulang tuduhan KLIDC telah dijual kepada syarikat lain. Ini bukan cerita baru. Ini nasi goreng basi.
"Tuduhan ini saya dah jawab sebelum ini. Saya telah sebut, bahawa geran tanah jelas membuktikan ia masih milikan KLIDC. Ini menangkis tuduhan tanah ini telah ditukar kepada syarikat lain. Ini fakta, tanah masih dipegang KLIDC dan ia dibuat secara tender terbuka," katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Serangan peribadi
Lim turut mengedarkan beberapa dokumen kepada pihak media bagi membuktikan pemilik saham syarikat KLIDC tidak berubah.
Selain itu, setiausaha agung DAP itu juga berkata, pihak kerajaan negeri juga sebelum ini tidak tahu tentang sebarang urusan penyerahan tanah tersebut kepada syarikat lain.
"Dia (Abdul Rahman) cakap saham telah ditukar kepada orang lain. Kerajaan negeri tidak pernah menerima apa-apa surat syarikat untuk serah tanah ini kepada syarikat lain. Jika mahu (tukar syarikat lain), perlu dapat kebenaran kerajaan negeri.
"Saya tak faham asas tuduhan Abdul Rahman Dahlan. Dia cuba serang peribadi untuk tamatkan kerja politik Pakatan Harapan di Pulau Pinang. Tapi tolonglah ikut fakta juga.
"Saya tak tahu perjanjian (tukar milikan saham) itu. Dia tahu perjanjian yang saya tak tahu. Yang kita cakap adalah fakta, KLIDC masih pemegang saham. Tak ada perubahan," katanya lagi.
Minta penjelasan

Pua ingatkan henti jadikan 1MDB sendiri sebagai keldai


Pertikaman lidah antara 1MDB dengan salah seorang pengkritik paling lantangnya ke terheret dengan kedua-dua pihak melabelkan sesama mereka dengan panggilan binatang.
 Setelah digambarkan sebagai "one trick pony atau "kuda bermuslihat" oleh firma pelaburan negara itu kerana mengitar semula tuduhan lama terhadapnya, ahli parlimen DAP Tony Pua hari ini menggesa 1MDB untuk berhenti menjadikan diri sendiri sebagai “keldai”.
Beliau juga mengkritik 1MDB kerana "tidak dapat menjawab soalan yang mudah".
"Mengapa tidak boleh 1MDB memberikan jawapan yang lurus dan mudah kepada rakyat Malaysia jika ia tidak bersalah daripada sebarang salah laku?
"Kenapa 1MDB bersembunyi di sebalik tabir kerahsiaan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara dan Ketua Audit Negara jika ia tidak mempunyai apa yang mahu disembunyikan?" katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen.
"1MDB boleh panggil saya apa sahaja yang ia suka - kuda, keldai atau monyet. Bagaimanapun ia perlu henti menjadikan diri sendiri sebagai keldai dengan berfikir bahawa rakyat Malaysia adalah bodoh dan mudah terpedaya dengan cubaan untuk menutup penipuan berbilion ringgit," katanya.
Beliau merujuk kepada soalan mengapa 1MDB membayar AS$1.4 bilion kepada sebuah entiti yang berdaftar di British Virgin Island (BVI) iaitu "Aabar Investment PJS Limited" dan bukannya "Aabar Investment PJS", anak syarikat International Petroleum Investment Corporation (IPIC).
"1MDB dakwa tujuan bayaran AS$1.4 bilion itu dijelaskan dalam penyata kewangan yang diaudit oleh Deloitte pada tahun 2013 dan 2014.

PRU-14: Sabah dan Sarawak Penyelamat Putrajaya..!!

Sungguh malang dua negeri terbesar di Malaysia, hanya ada 56 kerusi parlimen, jika Pulau Labuan diambilkira, maka menjadi 57, berbanding 165 di Semenanjung.
Pada PRU-13 lalu, Sabah, Sarawak dan WP Labuan menyumbang 22+27+1= 50 kerusi parlimen kepada Barisan Nasional atau menang 87.72 peratus daripada jumlah kerusi yang dipertandingkan.
Juga pada PRU-13 itu, Barisan Nasional secara keseluruhan menang 133, ertinya daripada 165 kerusi parlimen di Semenanjung, Bn hanya menang 83 kerusi atau 50.30 peratus daripada jumlah kerusi yang dipertandingkan.
Melihat keputusan PRU-13, antara BN dan Pembangkang di Semenanjung, sebenarnya kedudukan seimbang. Bn=83, manakala pembangkang 82. 
Semasa PRU-13 lalu, belum timbulnya isu wang derma kepada DS Najib Razak, belum memumuncaknya isu 1MDB. Belum berlakunya perseteruan dalam Umno. 
PRU-14, Bn akan berdepan dengan pasukan Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhiyiddin Yassin, Datuk Shafie Apdal dan Dato Seri Mukhriz Mahathir. Keadaan ini, walaupun tidak sehebat tahun 1990, di mana Umno masa itu berdepan dengan S-46. Parti S-46 ditubuhkan oleh Team B Umno yang kalah dalam pemilihan parti Tahun 1987.
Melihat kepada trend PRU-13 digabungkan dengan keadaan semasa politik tanah air, khususnya di semenanjung, bakal berlaku perubahan yang amat ketara, kepada pencapaian Barisan Nasional. Jika pada PRU-13, hanya mampu menang 50.30 peratus daripada keseluruhan kerusi, besar kemungkinan pada PRU-14, akan menurun antara 42-45 peratus, ertinya daripada 165 kerusi parlimen, Bn di Semenanjung hanya akan menang 69-74 kerusi dewan rakyat. Ertinya untuk mempertahankan Putrajaya, maka memerlukan 43-38 kerusi daripada Sabah, Sarawak dan WP Labuan untuk menubuhkan kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah (112 kerusi daripada 222).
Melihat kepada keadaan politik di Sabah dan Sarawak serta WP Labuan pada masa sekarang ini, Sabah diyakni dapat menyumbangkan minima 20 kerusi Parlimen, manakala Sarawak 25, WP Labuan masih dalam gengaman Bn. Berasaskan kepada anggapan itu, maka Sabah, Sarawak dan WP Labuan akan menyumbang minima 47 kerusi parlimen. Katakan lah, Bn Semenanjung hanya menang 69 kerusi Parlimen, ertinya secara keseluruhan Bn mendapat 116 kerusi parlimen. Kata orang putih, the worst, Bn masih mendapat 116 kerusi Parlimen. Jumlah itu mencukupi menubuhkan kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah.
Melihat trend politik tanah air pada masa kini, khususnya di Semenanjung, terutama di kawasan-kawasan yang ditandingi MCA, Gerakan dan MIC, bakal hanyut pada PRU-14 akan datang. Isu yang menyelebungi Lim Guan Eng berkaitan pembelian rumah di bawah harga pasaran, selain isu tanah Taman Manggis, tidak banyak mempengaruhi pengundi kaum cina dan india. Malah isu itu terlalu ringan dibanding isu yang diputar belit pembangkang, terutama berkaitan GST dan isu yang melanda Perdana Menteri.
Dalam tempoh 2 tahun, sehingga PRU-14, kumpulan Tun Dr Mahathir akan memberi fokus kepada kepimpinan DS Najib Razak, dengan senantiasa menyegarkan isu-isu yang didepani Perdana Menteri itu, sehingga rakyat akan terlepas pandang berkaitan perkembangan ekonomi, pembangunan dan kemajuan dalam negara.
Nampaknya, pada PRU-14, kerajaan Bn akan tergantung kepada pengundi Sabah dan Sarawak. Sebenarnya pimpinan Barisan Nasional yang ada perlu berterima kasih kepada Tun Dr Mahathir, kerana tindakan mantan Perdana Menteri itu selama 22 tahun, mengabaikan rakyat Sabah dan Sarawak, adalah faktor utama, kumpulan Tun Dr Mahathir sekarang ini, tidak akan mendapat sokongan daripada rakyat dua negeri terbesar di Malaysia itu.

Deklarasi Rakyat: Hadi gesa jangan libatkan Majlis Raja-Raja

Ahli Parlimen Marang itu menyoal mengapa undi tidak percaya belum dilakukan penentang PM.
Hadi-AwangKUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggesa supaya Majlis Raja-Raja tidak dilibatkan dalam Deklarasi Rakyat.
“Kita tidak mahu melibatkan pihak yang tidak sepatutnya terlibat dalam apa-apa desakan.
“Kita mempunyai parti politik dan juga NGO serta pihak lain, jadi ia terpulang kepada mereka,” katanya ketika ditemui pemberita di Parlimen, hari ini.
Abdul Hadi berkata demikian mengulas tindakan Dr Mahathir yang mahu mengumpul tandatangan rakyat agar Majlis Raja-Raja dapat membuat keputusan untuk mengugurkan Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini mengakui Majlis Raja-Raja tiada kuasa dalam Perlembagaan untuk menyingkir Perdana Menteri namun dalam keadaan terdesak mungkin Perdana Menteri boleh dilucutkan jawatan.
Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Marang menegaskan PAS tidak akan terlibat malah menolak apa sahaja tindakan yang tidak demokratik.
“Kita mahukan perubahan dilakukan menggunakan kaedah yang demokratik bukannya seperti yang kita lakukan sekarang ini,” ujar beliau lagi.
Tambahnya, sehingga kini proses demokrasi yang dibenarkan melalui undang-undang juga masih belum dilaksanakan.
“Proses demokrasi yang dibenarkan seperti undi tidak percaya atau pilihan raya masih belum dilakukan,” katanya.
Sebelum ini PAS pernah menyatakan sokongan jika undi tidak percaya terhadap Najib dibentang di Parlimen oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Menteri lebih bela Najib berbanding rakyat

Apa yang menyedihkan ialah apabila mereka bertindak menghina individu yang mengkritik Najib, terutamanya Tun Dr Mahathir Mohamad.
Anina-Saadudin,-najib,-umno
PETALING JAYA: Agenda utama Menteri dalam kabinet pada masa kini adalah hanya membela Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bukannya memperjuangan nasib rakyat jelata.
Dakwaan itu dibuat bekas ahli UMNO Bahagian Langkawi yang dipecat, Anina Saadudin apabila kesemua menteri yang dilantik didapati menghabiskan masa mempertahankan Najib, tanpa sebarang fakta yang kukuh.
Malah apa yang lebih menyedihkan ialah apabila mereka turut bertindak menghina individu yang mengkritik Najib, terutamanya Tun Dr Mahathir Mohamad.
“Pemimpin yang merosakkan UMNO adalah penyangak bangsa. Mereka lebih hina daripada penjenayah biasa kerana merosakkan sebuah negara. Mereka adalah pemimpin yang terkutuk.
“Persoalannya, adakah mereka memberikan fakta pembelaan? Tidak, mereka hanya membela Najib dengan menghina pengkritik Najib. Apabila Tun (Mahathir) kata Najib mencuri (duit rakyat), tiada seorang menteri yang memberi bukti Najib tidak mencuri, sebaliknya mereka mencerca Tun,” katanya dalam kenyataan media kepada FMT.
Anina turut mengingatkan menteri bahawa tugas mereka adalah memajukan negara dan menjaga kebajikan rakyat yang memilih mereka.
Katanya, jika gagal berbuat demikian, elok melepaskan jawatan dan memberi tumpuan sepenuhnya kepada tugas sebagai jurucakap Perdana Menteri.
“Tiada seorang pun menteri yang berjaya memberi statement bijak atau mengumumkan strategi bagaimana Malaysia mampu menyediakan peluang pekerjaan kepada ratusan ribu mahasiswa yang bakal tamat pengajian di universiti dalam negara mahupun luar negara.
“Strategi yang ada adalah bagaimana untuk meningkatkan kutipan bayaran balik pinjaman pengajian samada PTPTN mahupun Mara,” katanya.

Rafizi buka laman aduan baru terhadap PTPTN


Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berkata perubahan dasar melibatkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) menyebabkan ribuan keluarga kini menanggung beban kewangan.
Katanya, ini kerana PTPTN mengehadkan jumlah pinjaman dan hanya pemohon dari keluarga yang menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dipertimbangkan untuk mendapat pembiayaan penuh.
"Peraturan bahawa hanya pemohon dari keluarga yang menerima BR1M boleh dipertimbangkan untuk pembiayaan penuh telah menyebabkan ribuan keluarga terperangkap dengan beban kewangan yang mereka tidak jangka.
"Begitu juga dengan perubahan dasar mendadak melibatkan skim-skim di bawah MARA, myBrain, penajaan PhD dan lain-lain.
"Malah saya terus mendapat aduan bahawa ramai pemohon pembiayaan MARA masih belum mendapat pembiayaan (dan ini) berbeza dengan kenyataan menteri dan Pengerusi MARA," katanya dalam satu kenyataan.
Berikutan itu beliau membuka laman baru bagi pemohon yang terkesan dengan pembiayaan tersebut mengisi borang aduan agar isu itu dapat 'diperjuangkan' secara berkesan bermula minggu ini.
Pada November 2014, PTPTN mengumumkan hanya pelajar yang ibu bapa mereka merupakan penerima BR1M akan menerima pinjaman penuh PTPTN ekoran syarat ketat dikenakan badan itu.
PTPTN berkata keputusan itu dibuat berikutan kekangan dananya bagi menampung penambahan peminjam baru untuk melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi (IPT).
Langkah tersebut menyaksikan pengurangan sebanyak 5 peratus bagi pinjaman di institusi pendidikan tinggi awam dan pengurangan sebanyak 15 peratus di institusi pendidikan swasta.
Mengikut kaedah itu jika data peminjam atau ibu bapa disenaraikan sebagai penerima BR1M, mereka akan menerima pembiayaan maksimum PTPTN. Bagi bukan penerima BR1M, sebanyak 75 peratus pembiayaan akan diberikan kepada keluarga yang pendapatan mereka tidak melebihi RM8,000.
Sebanyak 50 peratus pembiayaan lagi diberikan kepada keluarga pelajar yang mempunyai pendapatan bulanan melebihi RM8,000.

Ahmad Said seakan ada kuasa besar, mahu pecat Ahmad Razif


Wan Abdul Hakim Wan MokhtarWan Abdul Hakim Wan Mokhtar
Ketua Penerangan Umno Terengganu Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar mempersoalkan kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri(Adun) Kijal Datuk Ahmad Said yang seakan mempunyai kuasa besar dalam parti mengatasi kuasa Presiden Umno dan Perdana Menteri untuk mengarahkan agar memecat Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman baru-baru ini.
Dalam satu kenyataan media beliau dipetik berkata, tindakan Ahmad Said yang mengatakan Datuk Razif Abdul Rahman umpama telur di hujung tanduk adalah tidak berasas sama sekali.
"Perdana Menteri diminta supaya memecat Menteri Besar Terengganu sekarang dan sekiranya gagal, Yb Kijal pula akan menjalankan gerakan untk membubar dewan undangan negeri melalui Istana Terengganu.
"Umno Terengganu di dalam penyatuan yang mantap sebagaimana yang dizahirkan oleh akar umbi terdiri dari lebih 4000 ketua-ketua cawangan serta ketua-ketua sayap dari seluruh negeri yang berhimpun pada Sabtu lalu di stadium tertutup Gong Badak. Semua telah melafazkan ikrar taat setia pada parti dan pemimpin.
"Adakah Yb Kijal mempunyai kuasa dalam parti atau kerajaan yang mengatasi kuasa Presiden dan Perdana Menteri untk mengarahkan Menteri besar diturunkan?
"Di antara alasan-alasan yang diberi di sidang dewan baru-baru ini untuk mencadangkan undi tidak percaya pada MB, adakah ia melibatkan kesusahan rakyat yang amat ketara seperti kebuluran, kemiskinan yang melampau, masjid di tutup, ketiadaan air bersih, hospital serta sekolah yang ditutup?
" Atau alasan hanya melibatkan hal peribadi beliau seperti memadamkan 'legasi', nama atau gambar di dalam laporan tahunan jabatan?

Senarai media antarabangsa, Tun Mahathir dibidas

Panama Papers tulis sahaja, laporlah kepada kami - Nazri

Ku Li: Tiada siapa yang boleh mengatasi undang-undang

MP: Parliament needs quality, not lenghty debates

Guan Eng: Rahman Dahlan jangan buat tohmaan tanpa asas

PAC siapkan siasatan 1MDB, bentang di Parlimen Khamis

Nazri : MPs work is not easy, we must control our emotions

Pua to 1MDB: Questions still unanswered

PRN-11 Sarawak bukan untuk PAS, Amanah - kata Jeniri Amir

Rafizi: Nak saman saya jangan guna duit LTAT

Dedahkan hasil siasatan 1MDB baharu tentukan hukuman, kata Hadi

YAPEIM rugi RM580,897, pencarum batal sumbangan - Jamil Khir

Hadi: Singkir Najib secara demokrasi, tak perlu libatkan istana

PRN-11 Sarawak: PKR pastikan tiada kerusi bertindih

Nazri: Patut siasat individu dalam 'Panama Papers'


 Seorang menteri kabinet berkata, kerajaan perlu menyiasat sekiranya individu yang dinamakan dalam dokumen 'Panama Papers' bersalah.
Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz berkata, sebagai sebuah negara yang bebas, Malaysia perlu menjalankan siasatan terhadap pihak yang dinamakan dalam dokumen tersebut sekiranya mereka melanggar undang-undang.
"Jika mereka melanggar mana-mana undang-undang di Malaysia, saya rasa kerajaan Malaysia patut menyiasat memandangkan ini negara yang bebas," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada kerajaan Malaysia patut menyiasat terhadap pendedahan yang dibuat Panama Papers seperti yang dilakukan kerajaan India.

MP tertekan, sidang Dewan Rakyat terlalu lama


MP Sepang pengsan ketika persidangan

KUALA LUMPUR - Ahli-ahli Parlimen pembangkang hari ini mendakwa tertekan susulan persidangan di Dewan Rakyat  sering berlarutan hingga lewat malam pada setiap hari.
Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin berkata, suasana itu jelas menjejaskan kesihatan semua pihak bukan sahaja ahli-ahli parlimen.
"Kenapa jadi begitu? Kerana kita tak cukup hari untuk bersidang. Dulu (2010) 80 hari, 2015 Parlimen bersidang 61 hari dan sekarang (2016) hanya 53 hari.
"Jadi, mereka terpaksa tergesa-gesa. Dengan pelbagai rang undang-undang berlonggokan, ahli-ahli Parlimen terasa terkanan yang amat tinggi dan kekurangan masa untuk membuat persiapan.
"Ini tidak membantu perbahasan berkualiti dan membebankan kesihatan terutamanya Speaker dan ahli-ahli Parlimen," katanya pada sidang media di lobi Dewan Rakyat, hari ini.
Kenyataan itu merujuk kepada insiden semalam di mana Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin pengsan ketika persidangan berlangsung.
Menurut Tze Tzin, beliau telah memasukkan satu usul pagi tadi kepada Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia supaya isu itu dibahaskan.

MARA tidak akan terkubur tanpa UMNO

Pelbagai isu dan skandal yang berbangkit baru-baru ini berkenaan MARA berpalit dengan UMNO sendiri.
nik-nazmiPETALING JAYA: Majlis Amanah Rakyat (MARA) tidak akan berkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara,” kata Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad.
Beliau berkata, kenyaatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam berhubung MARA yang dikatakan akan terkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara, adalah tidak bertanggungjawab dan mencerminkan betapa terdesaknya parti itu mahu meraih sokongan setelah pemimpinnya terpalit dengan pelbagai skandal rasuah.
“Pelbagai isu dan skandal yang berbangkit baru-baru ini berkenaan MARA berpalit dengan UMNO sendiri.
“Kami jamin MARA akan terus wujud sekiranya Pakatan Harapan (PH) berkuasa. Malah, kami akan memperbaiki agensi kerajaan itu agar ia mencapai matlamat sebenarnya dalam membela kebajikan masyarakat Bumiputera,” katanya menerusi kenyataan hari ini.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam apabila menyatakan MARA akan terkubur sekiranya UMNO tidak lagi memegang pemerintahan negara.
Najib berkata, kekuasaan UMNO selaku parti pemerintah amat penting bagi memastikan agensi itu terus hidup membantu orang Melayu dan Bumiputera di negara ini.
Dalam pada itu, Nik Nazmi yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Seri Setia berkata, rakyat Malaysia juga dinasihatkan agar tidak terpedaya dengan kenyataan Najib itu.

Pelbagai negara siasat mula 'Panama Papers'


Pelbagai negara mula menyiasat kemungkinan berlaku salah laku kewangan golongan hartawan dan berkuasa sebelum ini selepas kebocoran dokumen empat dekad daripada syarikat undang-undang Panama yang mempunyai kemahiran membentuk syarikat pesisir pantai.
'Panama Papers' mendedahkan urusan kewangan ahli politik dan individu terkenal termasuk sahabat-sahabat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin, anggota keluarga perdana menteri Britain, Iceland dan Pakistan, serta presiden Ukraine.
Walaupun menyimpan wang di syarikat pesisir pantai tidak salah, wartawan yang menerima dokumen bocor itu berkata ia mungkin boleh menjadi bukti pelarian cukai terhadap kekayaan masing-masing, pengubahan wang haram, urus niaga dadah dan jenayah lain, lapor Reuters.
Syarikat itu, Mossack Fonseca, yang dikatakan menubuhkan lebih 240,000 syarikat pesisir pantai untuk pelanggan seluruh dunia, menafikan sebarang salah laku dan mendakwa menjadi mangsa kempen menentang privasi.
Mossack Fonseca dalam kenyataan di laman webnya semalam berkat laporan media “salah tafsir bentuk kerja kami”.
Jabatan Keadilan Amerika Syarikat sedang menentukan sama ada terdapat bukti amalan rasuah dan pelanggaran undang-undang lain negara itu, kata seorang jurucakap.
Salah seorang anak lelaki perdana menteri, Mohd Nazifuddin Mohd Najib antara yang dinamakan dalam kebocoran maklumat itu.
Menurut dokumen yang bocor, beliau menjadi pengarah dalam dua buah syarikat di British Virgin Islands (BVI), iaitu Jay Marriot International and PCJ International Venture Limited.
Bagaimanapun, ini tidak membayangkan salah laku pada pihaknya.

Anwar: Laksanakan perubahan selaras maqasid syariah

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu pejuang reformis melaksanakan perubahan secara keseluruhan menurut maqasid syariah.
Beliau turut menyampaikan salam kepada semua pejuang Reformasi sempena ulangtahun ke 17 Parti Keadilan Nasional yang ditubuhkan pada 4 April 1999.
Anwar reformisAnwar juga mahu perjuangan Reformasi dan gabungan Parti Keadilan Rakyat itu terus subur dan relevan sehingga Barisan Nasional ditumbangkan.
“Pesan Anwar, perubahan bukan semudah menurunkan pemimpin, Ketua Negara, Perdana Menteri atau diktator tetapi perubahan adalah keseluruhan reform.
“Ia membabitkan keadilan dan aturan menurut maqasid syariah iaitu keutamaan sistem keadilan,” katanya Anwar yang disampaikan melalui isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Anwar semalam ditemui di mahkamah bagi sambungan pendengaran semakan kehakiman beliau, Azizah, Nurul Izzah dan Nurul Nuha.
Kes terbabit ditunda 12 April depan.

Rafizi cabar CEO dan Pengerusi LTAT samannya atas kapasiti peribadi


Rafizi Ramli LTATRafizi Ramli LTATAhli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mencabar Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusinya, Tan Sri Anwar Mohd Nor menyamannya atas kapasiti peribadi.
Beliau juga bersedia menghadapi semua sama-saman oleh pihak berkuasa terhadap dakwaan yang pernah didedahkan sebelum ini termasuk LTAT.
"Saya telah dimaklumkan akan disaman oleh LTAT berikutan pendedahan yang saya buat mengenai bayaran caruman yang tertunggak.
"Padahal jawapan Pengerusi LTAT mengiyakan bahawa memang berlaku kelambatan pembayaran (saya akan mengeluarkan kenyataan akhbar esok mengenai perkara ini).

" Cuma saya cabar CEO LTAT, Lodin Wok Kamaruddin dan Pengerusi LTAT, Anwar Mohd Noor menyaman saya atas kapasiti peribadi dan tidak menggunakan satu sen pun duit caruman anggota tentera di dalam LTAT," ujarnya dalam satu kenyataan hari ini.
Rafizi yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, termasuk saman LTAT beliau kini mempunyai lapan saman.
Beliau berkata, telah menerima tiga siasatan polis serentak kerana pendedahannya mengenai Lembaga Tabung Haji, kelewatan bayaran pencen dan siasatan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
"Saya akan terus lalui saman-saman oleh sang penguasa sebegini.

Muslim zaman gelap


Diktator jatuh. Demokrasi tak semestinya membenih selepas itu. Huru-hara pula yang tercetus dan merebak.
Itu yang berlaku di banyak negara Islam di Timur Tengah dan Afrika. Bertahun-tahun, masyarakat Muslim-Sunni berperih derita dengan kehadiran tentera asing di tanahair mereka. Di negara tertentu, hidup mereka adalah di bawah penindasan rejim kuku besi.
Hari ini, penindasan atas nama sekularisme telah bertukar kepada suatu yang tak kurang ngerinya, iaitu atas nama agama dan Tuhan. Beberapa tahun kebelakangan ini, bom diledakkan tak putus-putus.
Perang antara tentera dengan tentera telah bertukar menjadi pembunuhan masyarakat awam. Kita lihat di Brussels, Belgium dengan serangan bom di lapangan terbang pada 23 Mac lalu. Empat hari selepas itu, meledak pula di sebuah taman bunga di Lahore, Pakistan pada hari Paskah, iaitu satu perayaan bagi penganut Kristian.
Siri bom bunuh diri ternyata bukan hanya disasarkan di Eropah atau Amerika. Turut berlaku sehingga di negara-negara majoriti Muslim sendiri, termasuklah di Jakarta pertengahan November tahun lalu. Kelompok radikal dan militan ISIS mengaku bertanggungjawab.
Kelompok ISIS telah secara rasmi mengistiharkan matlamat mendirikan sistem khalifah dan “negara Islam” pada Jun 2014. Apa yang dimaksudkan sebagai “negara Islam” ialah dengan penegakan syariat Islam termasuk hudud. Dari video-video yang dimuat-naik oleh kelompok ini, beberapa hukuman bunuh secara tembak mati atau memanggal kelapa di khalayak ramai dilakukan.
Hukuman terbuka begitu dianggap akan menjadikan pengajaran kepada khalayak dan sesiapa pun yang menyaksikannya.
Datang dengan tenang
Kelompok militan dan radikal kini mempunyai beberapa nama di beberapa negara. Selepas 911 di New York, dunia mula mendengar nama “Al-Qaeda” yang dipimpin Osama Ben Ladin. Perang terhadap al-Qaeda menimbulkan pula kelompok lain seperti Taliban yang berpusat di Afghanistan.

SPR pertimbang laksana sistem pengundian wajib seawal 2018

Hanya 113 juta atau 85 peratus rakyat mengundi pada PRU13
sprPETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempertimbangkan pelaksanaan sistem pengundian wajib, seawal-awalnya pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.
Pengerusi SPR, Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah berkata, ia adalah satu daripada pembaharuan yang dicadangkan suruhanjaya terbabit.
Menurut laporan The Sun Daily pada Isnin lalu, satu lagi cadangan pembaharuan ialah menubuhkan Sekretariat Khas yang dianggotai bekas pegawai SPR bersara untuk membantu mendidik pengundi.
Hashim yang dilantik ke jawatan itu pada Januari lalu berkata, daripada 13.3 juta rakyat yang berdaftar sebagai pengundi sebelum PRU13 lalu, hanya 11.3 juta atau 85 peratus rakyat menjalankan kewajipan mereka sebagai pengundi pada 2013.
Jika cadangan pembaharuan SPR itu diluluskan Parlimen, maka Malaysia akan menyertai sekurang-kurangnya 26 negara lain yang turut mempunyai sistem pengundian wajib.
Namun, daripada jumlah itu, hanya 11 negara dan sebuah negeri di Switzerland yang benar-benar melaksanakan sistem terbabit, termasuk Australia, Brazil, Argentina, Luxembourg dan Singapura.
Di Australia, pengundi yang dikesan gagal menjalankan tanggungjawab mereka perlu memberi penjelasan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Australia atau mereka akan didenda AUD$20 (kira-kira RM60).
Mereka yang gagal membayar denda itu akan dihadapkan ke mahkamah dan berdepan denda lebih tinggi, iaitu AUD$170.
Di Brazil pula, rakyat berusia 18 hingga 70 tahun yang tidak mengundi akan berdepan kemungkinan hilang taraf kewarganegaraan mereka, jika gagal membayar denda dalam tempoh 60 hari.

Skandal Wolf of Wall Street - Orang Hollywood Pun Ketawakan Alasan Derma Najib !


Tu dia ..... Glamer lagi keluarga Najib Rosmah. Terkini, tengah trending artikel terbaru dari majalah Hollywood Vanity Fair cerita mengenai siasatan FBI ke atas dana filem The Wolf of Wall Street. 
Kat situ keluarlah nama2 1MDB, Malaysian Prime Minister Najib Razak, anak tirinya Reza Aziz ... Jho Low..
 
Jadi bukan saja masyarakat dunia yang mengikuti cerita2 politik atau perkembangan semasa saja tahu tentang skandal Najib, malah mereka yang hanya layan berita hiburan dan gossip Hollywood pun tahu juga !

VanityFair

Tak lama lagi pasti keluar Filem Hollywood tentang 1MDB ini ... bab sebagai case study di Universiti dan akademi2 badan penyiasat dunia sudah tentunya. Maksud saya, dunia akan kaji bagaimana skandal sebegitu besar boleh lolos dan sudah pasti badan2 penyiasat dunia akan keluarkan satu garis panduan bagaimana perkara sama dapat dielakkan dari berulang. 
Pendek kata - Tidak ada negara di dunia mahu kes 1MDB berlaku di negara mereka !
1MDB, Najib dan nama Malaysia akan kekal termaktub dalam sejarah dunia !
Oya ni satu lagi keratan dari paper Turki yang rakan FB saya terjemahkan sebagai Pasangan Gorjes Malaysia ! Peeeeerrgh ........
Mungkin anda boleh terjemahkan ikut suka anda, apapun boleh. Yang pasti - Najib Rosmah GLAMER satu dunia !                                              *********************************

Ada satu perenggan dari artikel Vanity Fair di atas yang menarik perhatian saya -
When pressed for comment, Razak offered the explanation that the gargantuan sum had come in the form of a private donation from a Middle Eastern country he did not care to name, which is like the macroeconomics equivalent of claiming your dog ate it. Malaysia’s former attorney general (who, it’s worth mentioning, had been aligned with the UNMO since his appointment in 2002) cleared Razak with the explanation that the $681 million had been a gift from former Saudi Arabian King Abdullah bin Abdulaziz. But then, a week later, Razak himself attributed the sum to an unnamed Saudi businessman.

Eksekutif Bank ANZ disoal berhubung skandal 1MDB


 Seorang eksekutif di salah sebuah bank terkemuka di Australia telah disoal oleh sebuah jawatankuasa siasatan parlimen di negara itu semalam, berhubung kaitannya dengan skandal 1MDB.
Timbalan Ketua Eksekutif Bank ANZ, Graham Hodges disoal berhubung dakwaan pengetahuan bank itu mengenai dakwaan lebih AS$1 bilion telah disalurkan melalui akaun AmBank Perdana Menteri Najib Razak.
ANZ memiliki 24 peratus AmBank, dan mempunyai tiga wakilnya sendiri dalam lembaga pengarah bank Malaysia itu. Hodges sendiri bakal menjadi ahli lembaga AmBank.
Sydney Morning Herald melaporkan beliau sebagai berkata ANZ adalah terhad dalam apa yang ia boleh lakukan untuk menangani skandal tersebut kerana ia hanya pemegang saham minoriti.

Terengganu bakal rebah jika dua Ahmad terus bertelagah

Jika UMNO Terengganu benar-benar tidak bersatu di bawah kepimpinan Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman, harapan Barisan Nasional (BN) untuk kekal memerintah negeri selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14 agak payah.
Bukan sebab Ahmad Razif tidak bagus kepimpinannya tetapi kekuatan pengaruh bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said masih ada dan tidak semudah itu untuk dilenyapkan.
Disebabkan itulah, maka Ahmad dengan beraninya membuat usul tidak percaya ke atas Ahmad Razif supaya dia meletakkan jawatannya sebagai Menteri Besar.
Serangan demi serangan dibuat oleh Ahmad pada sidang dewan undangan negeri (DUN) Terengganu baru-baru ini walapun pada zahirnya, Ahmad Razif tidak melakukan apa-apa kesalahan kepada Ahmad.
Malah apabila usulnya di tolak oleh Speaker DUN, Ahmad terus melahirkan rasa kesalnya di luar dewan tanpa berselindung.
Dalam satu kenyataan 'berani mati' yang dikeluarkan sebelum ini, Ahmad memberitahu apa yang dimahukan adalah pertukaran Menteri Besar daripada Ahmad Razif kepada muka lain.
"Saya bukan hendak tukar parti yang memerintah tetapi hanya mahukan Ahmad Razif meletak jawatan sahaja kerana nampak jelas beliau tidak mampu mentadbir negeri.
"Kalau saya berniat tidak baik, dari mula lagi saya sudah mendesaknya letak jawatan," katanya.
Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kijal merupakan Menteri Besar Terengganu sejak Mac 2008 dan diberhentikan pada Mei 2014.
Sebagai orang yang pernah mengetuai negeri, pengaruh Ahmad dikatakan cukup kuat di Terengganu walaupun terdapat pihak yang menafikannya terutama pengikut-pengikut Ahmad Razif.
Namun sesuatu harus dipandang serius, walaupun tidak rasmi, UMNO Terengganu kini telah terbentuk dua kem iaitu daripada Ahmad Said dan juga Ahmad Razif.
Jika tidak ada usaha unatuk menyatukan kedua-dua kem Ahmad ini, Terengganu perlu bersedia untuk menerima padahnya.
Akibatnya, kedua-dua Ahmad ini akan berputih mata jika akhirnya gagal mendapatkan mandat untuk terus memerintah negeri selepas PRU akan datang.

Politik Adenan Satem bersifat perkauman, kata MP

Bebas Shazni, Shukri, mansuh Akta Hasutan warnai malam di Dang Wangi

PAC sudah muktamadkan siasatan 1MDB, kata Tony Pua

HANYA DI MALAYSIA....!!!
‘Ramai rakyat jatuh miskin jika GST naik 7%’

Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang masuk setahun dikuatkuasakan ke atas rakyat Malaysia mendapat tentangan daripada pelbagai kaum dan lapisan kehidupan di negara ini.
Rata-rata peserta demonstrasi ‘Undur Najib, Mansuh GST’ yang ditinjau Suara pakatan daily pada 2 April lalu menyatakan dengan tegas cukai berkenaan amat mendera rakyat ketika ekonomi negara mengalami kelembapan, ditambah pula kadar inflasi 4.2% dan penutupan beberapa buah kilang yang besar sejak tahun lalu.
'Ramai rakyat jatuh miskin jika GST naik 7%'Amirul, 24 tahun, seorang peniaga berkata, negara ini tidak memerlukan GST sama sekali kerana kaya dengan hasil bumi.
“GST perlu dihapuskan. Negara kita kaya dengan sumber asli dan sewajarnya rakyat tidak perlu dikenakan cukai,” katanya.
Seorang makcik lingkungan 60an berpendapat kalau kerajaan berdegil mahu melaksanakan GST, ia patut dikenakan ke atas barangan berjenama atau barang-barang kemas, bukannya keperluan harian rakyat.
Seorang penuntut Albert Wong, 21 tahun dari sebuah institut pengajian tinggi swasta pula menolak GST untuk menampung bajet negara menandangkan sumber asli negara begitu banyak.
“Amat menyedihkan apabila kerajaan membebankan rakyat walaupun sumber asli negara kita melimpah-ruah. Ini menunjukkan sistem pengurusan dan pentadbiran yang lemah,” katanya .
Seorang pemandu teksi dalam lingkungan usia 40an, Gana, berpendapat warga miskin akan hidup dalam keadaan yang amat sengsara dan menjadi papa kedana kalau kadar GST naik menjadi 7%
“Sekarang di satu dua tempat di KL sudah ramai gelandangan dari berbagai bangsa. Mereka tiada kerja, tiada wang bayar sewa bilik. Sewa rumah pun sudah amat mahal.
“Kalau GST naik 1% saja lagi kita habislah,” keluhnya.

‘Saya mencuri sebab tak sanggup lihat anak lapar’ ..."Pemimpin mencuri sanggup lihat rakyat lapar"

Penganggur dedah mencuri selepas hiba melihat anak lelakinya yang berumur empat tahun menangis kelaparan.
Tesco-Mohd-Pirdaus-Azizan
PETALING JAYA: Penganggur yang diberkas mencuri makanan di pasar raya Tesco di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, pada Mac lalu, mendedahkan dia berbuat demikian kerana tidak sanggup melihat anaknya menangis kelaparan.
Mohd Pirdaus Azizan, 31, dilaporkan mStar Online hari ini sebagai berkata, hatinya menjadi hiba selepas anak lelakinya berumur empat tahun itu menangis kelaparan.
Katanya, pada hari kejadian pada 9 Mac lalu, dia bersama tiga anaknya itu sedang berada di rumah dan seorang daripada anaknya mula menangis akibat lapar.
“Kami berjalan-jalan dan lalu di pasaraya Tesco Alma. Oleh kerana saya tak cukup duit dan tidak mahu mengemis atau membebankan orang lain, saya hanya berjalan masuk ke dalam dan memasukkan beberapa makanan ke dalam beg saya.
“Apabila saya ditangkap oleh pengawal dan disoal siasat oleh pengurus kedai, saya mengaku kesalahan saya dan menunjukkan laporan perubatan isteri saya yang saya bawa bersama di dalam beg setiap hari.
“Pengurus itu telah menghubungi polis tetapi selepas memeriksa latar belakang saya, dia membatalkan laporan polis itu, sebaliknya menawarkan saya pekerjaan di pasaraya besar itu.
“Dia juga memberikan saya wang tunai,” kata Mohd Pirdaus menerusi temu bual pertama dengan media selepas kejadian itu mendapat perhatian seluruh negara.
Dia mempunyai tiga anak, dua lelaki dan seorang perempuan. Anak perempuannya yang berusia tujuh tahun masih belum ke sekolah dan dua anak lelaki berusia empat dan dua tahun.
“Sebelum ini kehidupan kami berjalan dengan baik kerana saya bekerja di Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Selepas kerajaan mengumumkan penangguhan program tersebut, saya hilang pekerjaan.

Mana satu yg boleh dipercayai & harapan rakyat.. ??


NAJIB, PRODUK PELANCONGAN TERHEBAT DUNIA

Tidak dinafikan bahawa Najib Razak dan skandal 1MDB serta wang RM4,200 juta yang dikaitkan dengannya telah menjadikan Malaysia sebagai perhatian mega di seluruh dunia.

Bukan saja di Malaysia tidak ada Perdana Menteri yang berjaya mendapat perhatian sebegitu sebelum ini, malah di dunia moden juga, Najib telah berjaya meletakkan dirinya dalam kelasnya yang tersendiri yang tidak mampu disaingi oleh sesiapa jua pun.

Sehubungan itu, dalam tulisannya di blognya semalam, Tun Mahathir Mohamad menyenaraikan sekurang-kurangnya 53 organisasi media antarabangsa yang telah memberi liputan tentang Najib yang dikaitkan dengan 1MDB serta wang tunai yang masuk ke akaun peribadinya.

Senarainya adalah seperti berikut: