Jumaat, 12 Februari 2016

Kes Azmi Sharom: AG digesa gugur semua tuduhan hasutan

Jangan gunakan pengguguran dakwaan hasutan ke atas Prof Madya Dr Azmi Sharom untuk mencari publisiti.
Azmi-Sharom-apandi-ali-GHAH
PETALING JAYA: Jangan gunakan pengguguran dakwaan hasutan ke atas Prof Madya Dr Azmi Sharom untuk mencari publisiti, kata Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH) menegur Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali.
Penyelaras GHAH, Amir Abd Hadi berkata sekiranya benar pengguguran adalah “demi menegakkan keadilan” seperti yang diuar-uarkan, maka gugurkanlah semua tuduhan hasutan yang lain.
“Adalah tidak adil sekiranya pertuduhan lain, yang juga dibuat secara tidak adil, serta bertentangan dengan semangat kebebasan bersuara yang dijamin didalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan, diteruskan,” kata Amir dalam satu kenyataan yang diterima FMT.
Pada tahun 2014, Azmi didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) dan Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 ekoran kenyataannya dalam artikel bertajuk ‘Take Perak crisis route for speedy end to Selangor impasse, Pakatan told’ yang disiarkan di The Malay Mail Online pada 14 Ogos yang lalu.
Dalam satu kenyataan pagi tadi, Apandi Ali memutuskan untuk menggugurkan dakwaan di bawah Akta Hasutan ke atas Azmi selepas melihat keterangan semua saksi pendakwaan di mahkamah.
GHAH menjelaskan Akta Hasutan telah dipinda pada 10 April lalu dengan mengeluarkan perenggan 3(1)(c) yang menjadikan kritikan terhadap kerajaan bukan lagi satu kesalahan.
“Majoriti kepada kes hasutan terdahulu ialah berkenaan dengan kritikan ke atas kerajaan. Peguam Negara seharusnya turut mempertimbangkan untuk menggugurkan kes-kes tersebut,” tegas Amir.

PKR persoal tambahan 1.5 juta pekerja asing walaupun berdepan lambakan

PKR hari ini mempersoalkan tindakan Putrajaya membawa masuk 1.5 juta pekerja asing meskipun negara ini berdepan dengan lambakan pekerja asing sedia ada.
Naib presiden parti itu Nurul Izzah Anwar berkata, kemasukan pekerja asing ke negara ini tidak wajar disegerakan.
Sebaliknya, Putrajaya perlu menguatkuasakan kawalan undang-undang sedia ada, kata ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

"Apa yang diperlukan adalah penguatkuasaan kawalan undang-undang sedia ada seperti Akta Kerja 1955, Akta Pampasan Pekerja 1952, Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990, Akta Imigresen 1959/63, Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007. "Selesaikan dulu isu kehadiran 5.8 juta pekerja asing; di mana 2.135 juta secara sah dan 3.7 juta tanpa izin," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya, kerajaan juga perlu menyenaraikan syarikat dan industri yang mengemukakan permohonan kepada Kementerian Dalam Negeri secara telus.
Katanya, ini supaya rasional penempatan keperluan rakyat tempatan mampu dilaksanakan dalam memenuhi sektor tenaga buruh yang diperlukan.
Pada 25 Jun, 2015 Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid mengumumkan pengambilan 1.5 juta pekerja dari Bangladesh untuk memenuhi sektor pekerjaan di Malaysia.
Namun, semalam kementerian itu menegaskan tiada angka mutlak bagi kemasukan pekerja Bangladesh ke negara ini kerana ia bergantung kepada keperluan sebenar majikan semasa permohonan dibuat.
Pada masa sama, Nurul Izzah membidas perjanjian Malaysia-Bangladesh yang pada pandangannya bercanggah dengan agenda ekonomi dalam Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11).
"Perjanjian Malaysia-Bangladesh memeterai kemasukan 1.5 juta pekerja Bangladesh dibuat di kala pengumuman penyusunan semula serta penambahan sistem kadar levi untuk pekerja asing berkuat kuasa 1 Februari, 2016.
"Mengapakah wujud kontradiksi antara dasar serta pelaksanaan oleh kerajaan dalam menangani tenaga kerja di negara kita?" soalnya.
Beliau berkata, dasar penggunaan pekerja asing mengurangkan peluang pekerjaan kepada pekerja tempatan yang dakwanya, 70% berpendidikan Sijil Pendidikan Malaysia (SPM) ke bawah.

Jadikah Husam dipecat atau digantung keahlian esok?

Orang dalaman parti agama (Pas) yang rapat dengan Ibu Pejabat parti itu di Jalan Raja Laut semacam sudah dapat menduga apakah nasib bakal diterima bekas Naib Presiden Pas, Husam Musa esok.


Husam milik kekuatan sendiri.
Desas-desas kuat bertiup besok Pas akan membuat pengumum penting bersabit Husam Musa. Ada dua kemungkinan akan berlaku dan diterima Husam esok, sama ada dipecat daripada Pas atau tindakan digantung keahlian. Itulah yang diharap sesetengah orang Pas yang sudah skeptikal sangat dengan bekas "assoib" Allahyarham Tokguru Nik Abdul Aziz itu.

Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan sudah memberi "angin" dengan mengatakan Husam boleh dikenakan tindakan termasuk dengan bentuk tindakannya sekali. Suara Setiausaha Agung adalah suara dalaman parti?

Dikatakan ada tekanan dilakukan untuk mengenakan tindakan ke atas Husam. Ia dibuat oleh beberapa kalangan pimmpinan Pas Kelantan sendiri. Tindakan ke atas Husam menggunakan alasan ekoran beberapa kenyataan dikeluarkan bekas Exco kanan itu yang tidak menyeronokkan atau mencabar kreadibiliti kepimpinan dan pengurusan mereka.

Terbaru Husam telah mendesak bekas Timbalan Yang Dipertua Pas Kota Bharu yang kini menjabat jawatan Setiausaha Agung Takiyuddin Hassan dan Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah, meletak jawatan sebagai tanggungjawab urutan kegagalkan Pas membawa bil  persendirian di Parlimen untuk meminda Akta 355 bagi membolehkan Hudud dilaksanakan.

Husam membuat terjahan kedua mereka itu harus bertanggungjawab di atas kegagalan itu. Takiyuddin sebagai Setiasuaha Agung Pas dikatakan telah memberi nasihat tidak betul kepada Presiden Pas, Abdul Hadi Awang sehinggakan deraf bil persendirian itu juga tidak sempurna dan cacat.

Dalam hal ini juga Mohd Amar Nik Abdullah yang menyertai Jawatankuasa Teknikal bersama di antara kerajaan Kelantan dengan Pusat mengenai pelaksanaan Undang-Undang Jenayah Syariah, tidak memberi maklumat apa yang diputuskan oleh Jawatankuasa berkenaan. Kesalahan ini menyebablkan timbul salah faham yang akhirnya Undang-undang Persendirian itu gagal dibawa ke parlimen. Kelemahan ini sama ada kerana kurang profesional ataupun disengajakan.

Atas kecatatan dan kelemahan itulah Husam membuat deskaan supaya Takiyuddin dan Mohd Amar bertanggungjawab dengan melepas jawatan.

Kenyataan, desakan dan pendedahan Husam menerusi satu kenyataan media itu memalukan kedua mereka menyebabkan timbul kemarahan Takiyuddin dan Mohd Amar yang kemudian menempelak Husam membalas kenyataan Husam dengan menganggap ianya "sepele" dan enggan melayani Husam yang kononnya membuat kenyataan itu sebagai untuk mendapat perhatian.

Perkembangan itu menyebabkan Husam yang sudah dianggap sebagai duri dalam daging bagi Pas di Kelantan kian didendami. Satu maklumat menyebut, pihak Badan Perhubungan Pas Kelantan sendiri telah mengumpul kesalahan Husam dan diserahkan kepada Lembaga Disiplin dengan harapan diambil tindakan terhadap Adun Salor itu. Untuk maklumat salah seorang mereka pernah menemui saya dengan harapan mendedahkan keburukan Husam.

Ada beberapa saranan yang perlu dikenakan ke atas Husam mengikut perlembagaan parti. Antaranya ialah memecat Husam daripada Pas, kedua menggantung keahlian dan ketiga memanggil menghadap Jawatankuasa Disiplin. Adalah dipercayai tindakan yang akan diambil esok (kalau jadi) Husam akan digantung keahlian, itu paling berat dan mengejutkan. Namun apa yang afdal dan adil dilakukan kalau ada prime facie Husam hanya perlu dipanggil menghadapi Jawatankuasa Disiplin.

MAT OH MAT, CERDIKLAH SIKIT MAT...

Baru sebentar tadi, Ahmad Maslan menulis di Twitternya memaklumkan bahawa beliau hari ini pergi ke menunaikan solat Jumaat di Masjid Wilayah Persekutuan adalah dengan berjalan kaki daripada pejabatnya di Menara Miti.

Sambil memuatnaik empat keping gambarnya sedang berjalan kaki itu, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu juga berkata, ia adalah suatu riadah yang baik untuknya.

Mat oh Mat, apa dah jadi ni Mat? Kenapa sampai begitu sekali mahu menonjolkan diri?

Walaupun menyebut berjalan kakinya pergi dan balik menunaikan solat itu adalah riadah yang baik, tetapi bukankah hal-hal berkaitan ibadah dengan Tuhan ini tidak perlu ditunjuk-tunjuk dan diberitahu kepada orang lain?

Berjalan kaki atau merangkak sekali pun, biarlah ianya hanya urusan antara kita dengan Tuhan. 

Kenapa perlu diheboh-hebohkan, kalau bukan untuk menunjuk-nunjuk? 

Lagi pula, tidakkah menunjuk-nunjuk boleh mengurangkan pahala?

Jamil Khir: Debat antara Asri, Zamihan tidak perlu

Jamil Khir Baharom KUALA LUMPUR - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata program perdebatan antara Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) Zamihan Mat Zin Al-Ghari tidak perlu diadakan.
Sebaliknya, beliau meminta diskusi itu diadakan secara tertutup sekiranya wujud keperluan mendesak untuk berbuat demikian.
"Malah, diskusi itu perlu diadakan dengan harmoni, mengambil kira pandangan-pandangan ulama sunni yang muktabar (terhormat), elakkan tuduh-menuduh, mengekalkan semangat persaudaraan dalam Islam dan menyelesaikan pertikaian melalui kerangka ilmu menerusi diskusi tertutup itu sahaja," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.
Jamil berkata, Malaysia merupakan sebuah negara Islam yang bergerak seiring dengan pandangan ulama muktabar di seluruh dunia yang berpegang teguh kepada aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah menekankan nilai-nilai kesederhanaan (wasatiyyah) dan sentiasa berpandangan terbuka terhadap perkara-perkara furu'iyyah (perbezaan) di dalam Islam serta mengelakkan permusuhan dan persengketaan sesama Islam, katanya.
Media melaporkan perdebatan itu, yang bertajuk 'Ekstremisme Agama di Malaysia: Satu Diskusi', akan diadakan pada 9 malam, Rabu ini di Jabatan Perdana Menteri.

Nik Abduh terimbau kenangan bersama arwah bapanya

Nik Aziz1Nik Abduh Nik Abdul Aziz mengimbau kenangan menziarahi kubur bersama bapanya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika Almarhum masih hidup.
Beliau turut nerkongsi sekeping gambar di Facebook, tanah yang dipijak Nik Aziz sebagai tempat persemadiannya.
“Dulu, sekali sekala kami akan bersama ayahanda menziarahi kubur datuk dan nenek kami. Hari ini kami menziarahi ayahanda di tanah yang sama. Satu hari nanti, mungkin di tanah ini juga saya akan diziarahi anak-anak saya nanti.
“Kubur adalah tempat ziarah. Semoga rumah kita yang sebenar adalah syurga-NYA yang abadi,” katanya.
Pada 12 Februari 2015 menjadi detik yang diingati seluruh rakyat apabila Almarhum Nik Abdul Aziz menghembuskan nafas terakhir pada usia 84 tahun.
Beliau meninggal dunia ketika dalam perjalanan pulang selepas menerima rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.
Jenazah Almarhum disemadikan di Tanah Perkuburan Orang Islam Pulau Melaka, Kelantan.

Ajaibnya Nik Aziz di mata Aziz M Osman


 Tanpa berselindung pengarah tersohor Aziz M Osman mengakui beliau mengagumi bekas Mursyidul Am PAS allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menganggapnya sebagai insan yang perlu dicontohi.
Pernah berjumpa secara peribadi dengan Nik Aziz beberapa kali, Aziz berkata perwatakan yang dibawa oleh bekas menteri besar itu menyebabkan beliau menjadikannya sebagai ikon.
“Secara peribadi saya mengagumi pembawakan hidupnya almarhum…
“Saya sempat berkunjung, melawat dan ke rumah dia, solat berjemaah Maghrib bersama, berbuka dan bertarawih dan di situ seperti apa yang saya dengar berita mengenai Nik Aziz, dia seorang yang lembut.
“Almarhum (orangnya) lembut. Ajaibnya apabila almarhum membaca (ayat al-Quran) semua senyap, hingga pin jatuh pun boleh dengar.
"Heningnya apabila almarhum imamkan solat,” katanya ketika hadir di program wacana Mengenang Murobbi Ummah di Kuala Lumpur hari ini.
Kata Aziz, sebagai Muslim dia seperti orang lain mengagumi Rasulullah yang boleh dilihat sebagai "komander, ayah, suami dan pemimpin".
Contoh seperti itu, katanya, dapat dilihat pada perwatakan dan kewibawaan Nik Aziz sepanjang hayatnya.
“Kalau nak tunjuk contoh (akhlak dan kesederhanaan) Rasulullah susah (sebab baginda sudah wafat) tapi ia telah ditunjukkan oleh almarhum. Lihatlah rumah dia, dan cara dia,” katanya.
Nik Aziz meninggal dunia pada 12 Februari tahun lalu di kediamannya di Kampung Pulau Melaka, Kelantan.
Beliau merupakan menteri besar Kelantan antara tempoh 1990 hingga 2013.

GKCM sahut cabaran Ku Nan

Gerakan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) mengesahkan pihaknya kini dalam proses melobi supaya semua ketua Umno cawangan mengemukakan usul mendesak Datuk Seri Najib Razak berundur daripada jawatannya sekarang dan mengadakan pemilihan parti secepat mungkin.
Pengerusinya, Kamarulazman Habibur Rahman berkata langkah tersebut diambil bagi menyahut cabaran Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor supaya ahli akar umbi mengemukakan usul tersebut sekiranya hilang keyakinan terhadap Najib.
“Ya, itu (gerakan melobi cawangan seluruh negara membawa usul mendesak Najib berundur) dalam perancangan kami. Langkah tersebut juga dibuat untuk semua cawangan di seluruh negara menyatakan pendirian mereka.
“Ini kerana, Umno cawangan telah dicabar oleh setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan yang berkata, kalau tak yakin (pada presiden Umno) maka jalan yang paling baik adalah kemukakan usul,” katanya (gambar) kepada Malaysiakini.
Mengulas lanjut Kamarulazman berkata beliau tahu usaha tersebut akan disekat di peringkat bahagian.
Walaupun begitu Kamarulazman yakin keinginan mereka dikongsi bersama oleh sebahagian ahli Umno.
Malah, Kamarulazman yang juga Ketua Cawangan Umno Taman TKK berkata ahli parti itu akan menggunakan kewarasan mereka untuk bertindak.
“Kami tahu usaha kami akan disekat oleh ketua bahagian di mana setiap ketua cawangan ini akan panggil bagi memastikan tidak ada gerakan sedemikian dilakukan.
“Kami pasti ahli ada kewarasan mereka sendiri untuk berbuat demikian dan pandangan mereka akan dibawa ke peringkat bahagian kerana hanya saluran itu sahaja yang kami ada," katanya.

30,000 tandatangan petisyen gesa Agong buka semula siasatan terhadap Najib

Pengendali laman Facebook ‘1Juta Desak Buka Kembali Siasatan Terhadap Najib Razak’ hari ini mengumumkan jumlah penandatangan petisyen yang berjaya dikumpulkan dalam masa 5 hari ia dilancarkan. – Gambar Facebook, 12 Februari, 2016. 
Pengendali laman Facebook ‘1Juta Desak Buka Kembali Siasatan Terhadap Najib Razak’ hari ini mengumumkan jumlah penandatangan petisyen yang berjaya dikumpulkan dalam masa 5 hari ia dilancarkan.

Kempen meminta Yang di-Pertuan Agong membuka semula siasatan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendapat sokongan, selepas hampir 30,000 orang menandatangani petisyen atas talian yang dimulakan Ahad lalu.
Perkara itu diumumkan pengendali laman Facebook "1Juta Desak Buka Kembali Siasatan Terhadap Najib Razak" hari ini.
"Setelah 5 hari dilancarkan, 30,000 rakyat Malaysia berani tampil menandatangani petisyen untuk mendakwa Najib," kata pengendali laman itu.

Pengendali meletakkan sasaran pertama mengumpul 100,000 penandatangan dalam tempoh seminggu bagi membina momentum ke arah 1 juta tandatangan. Petisyen maya itu bertujuan menggesa siasatan terhadap dana dalam akaun bank peribadi perdana menteri dapat dibuka semula.
Setakat ini, laman Facebook itu menerima 28,398 "likes".
Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli melancarkan kempen itu Ahad lalu, menggesa raja-raja Melayu membuka siasatan dan melantik pendakwa raya bebas mengetuai siasatan.
Kempen tersebut susulan laporan The New York Times pada 6 Februari, memetik Menteri Luar Arab Saudi Adel al-Jubeir menyatakan wang AS$681 juta yang dimasukkan dalam akaun Najib bukan sumbangan politik tetapi pelaburan seorang warga Saudi.
Rafizi berkata, ia menyangkal kenyataan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali yang kononnya dana itu adalah derma dan menimbulkan beberapa persoalan baru.
Apandi sebelum ini mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menghentikan siasatan berhubung wang derma RM2.6 bilion dan menutup kes itu selepas mendapati tidak cukup bukti untuk melakukan pendakwaan.
Najib sebelum ini menafikan sebarang dakwaan salah laku dan salah guna dana awam untuk kepentingan peribadi.

Setahun pemergian Tok Guru: 5 mutiara kata dari Nik Aziz

Setahun pemergian Tok Guru: 5 mutiara kata dari Nik Aziz MALAM Jumaat 12 Februari 2015, jam 9.40 malam. Itu janji yang telah 'dipersetujui' oleh agamawan, Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Sang Pencipta, untuk pergi mengadapNya.

Genap setahun pemergian beliau hari ini, kesedihan masih dirasai. Namun ilmu dan kebijaksanaannya, terutamanya mutiara kata yang menyentuh perihal agama, dikenang dan akan terus diingati.

Memperingati pemergiannya, Astro AWANI mengumpulkan 5 mutiara kata yang ditinggalkan beliau. Semoga segala yang dikongsi beliau bersama masyarakat menjadi pedoman untuk menghadapi hari-hari mendatang.

"Bila kita beragama, dengan sendiri kita akan merasa bahawa di sisi kita ada malaikat yang memerhati, ada Allah SWT sedang memantau. Keyakinan ini merupakan satu brek untuk kita terus lakukan dosa. Tanpa keyakinan ini, manusia akan hilang 'brek'. Kalau kereta hilang brek, ia akan terjun gaung, tapi kalau manusia hilang brek, dia akan terjun Neraka."

- 'Bertemu Janji Allah Jilid 2'

“Jahil adalah penyakit kanser merbahaya yang menular dalam tubuh manusia. Bahayanya jahil ini boleh membawa syirik kepada Allah. Seperti mana penyakit kanser ada pencegahnya, begitu juga jahil ada pengubatnya. Pengubat bagi penyakit jahil adalah al-Quran dan as-Sunnah.”

- Hikam Tok Guru Siri 3 (2008)

“Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah. Kemudian tidurlah."

- sayangislam.com (2009)

“Jika kereta rosak, mekanik yang akan membaikinya. Jika tubuh badan bermasalah, doktor yang akan mengubatinya. Jika kehidupan manusia bermasalah, maka Pencipta manusia itulah yang perlu dirujuk. Pelik sungguh manusia yang mengaku Allah SWT sebagai tuhan tetapi enggan merujuk kepada syariat Allah bila berdepan dengan masalah."

- Komik Tazkirah Tok Guru (2015)

"Orang yang putus hubungan dengan Tuhan seperti wau yang putus tali. Walaupun wau yang putus tali mungkin nampak hebat, ke kiri, ke kanan dan terbang tinggi ditiup angin namun itu tidak lama, ia akan jatuh. Berbanding dengan wau yang bertali, ia terkawal dengan tali yang mengikatnya. Begitu juga bandingan manusia yang putus hubungan dengan Tuhan dengan manusia yang terikat dengan Tuhan."

- Ucapan di Medan Ilmu, 12 Febuari 2010

Kerajaan ‘kacau’ SPRM antara punca persepsi rasuah negara merosot

1MDB dan derma politik RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri turut pengaruhi skor Malaysia dalam CPI 2015.
akhbar-satar_1mdb_sprm_600
KUALA LUMPUR: ‘Gangguan’ kerajaan terhadap institusi dan agensi penguatkuasaan antara punca skor dan kedudukan negara merosot dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2015
Antaranya ialah penukaran Peguam Negara dan Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman dan pemindahan pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Selain itu, kontroversi berhubung hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan isu derma politik RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri turut banyak mempengaruhi skor Malaysia dalam CPI 2015
Presiden Transparency International- Malaysia (TI-M), Datuk Akhbar Sattar, berkata, semua isu itu dinilai oleh badan penyelidik tempatan dan luar negara untuk merumuskan skor Malaysia dalam CPI 2015.
“Hasil tinjauan mendapati kontroversi terbabit sudah menjejaskan kredibiliti kerajaan dan mempengaruhi sentimen pelabur dalam membuat keputusan untuk melabur di negara ini.
“Perkembangan ini menjadikan kredibiliti kerajaan terjejas dan nama baik negara tercalar,” katanya dalam wawancara eksklusif bersama FMT, di sini, hari ini.
Akhbar berkata, skor dan kedudukan Malaysia dalam CPI sangat mempengaruhi sentimen pelabur untuk membuat keputusan melabur di negara ini.
Ranking Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah 2015 menurun daripada tangga ke-50 pada tahun 2014 kepada tangga ke-54 pada 2015, manakala skor CPI juga menurun daripada 52 mata sebelumnya kepada 50.

Amanah akan teruskan legasi Tuan Guru Nik Aziz

Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sangat berpandangan jauh dalam meluaskan konsep dakwah kepada masyarakat pelbagai kaum dan agama di negara ini, kata Ahli Jawatankuasa Pimpinan Nasional Parti Amanah Negara (Amanah)  Mazlan Aliman.
Mazlan berkata Tuan Guru Nik Aziz selalu berpesan agar mendekati masyarakat bukan Islam dan menekankan konsep Rahmatan lil Alamin (rahmat untuk sekelian alam).
“Tok Guru Nik Aziz selalu berkata, kita dengan orang Melayu sudah terlalu biasa. Kita hidup dalam lingkungan orang Melayu. Pada umumnya orang Melayu ni Islam cuma yang kurang pada orang Melayu ialah penghayatan, tapi yang penting sejauh mana dakwah kepada orang bukan Islam yang sepatutnya diberi keutamaan.
“Beliau selalu sebut tentang konsep Rahmatan lil Alamin dan pandangan Tok Guru Nik Aziz tentang konsep dakwah sangat jauh,” katanya kepada Malaysia Dateline.
Mengimbau kenangan bersama kepimpinan bekas Mursyidul Am Pas itu, Mazlan berkata, sewaktu beliau menjadi ketua penerangan Pas Johor, Tuan Guru Nik Aziz akan meminta setiap program Pas di negeri itu disertai masyarakat bukan Islam.
"Saya pernah dua kali menjadi ketua penerangan Pas Johor. Kelebihan yang ada pada Tok Guru Nik Aziz, apabila kita hantar proposal program kepada beliau, antara perkara yang perlu ada dalam aturcara program adalah program bersama masyarakat nonmuslim.
“Pernah satu ketika tak ada aktiviti bersama masyarakat nonmuslim dalam program dan Tok Guru Nik Aziz menyatakan perasaan terkilan.
Walaupun tinggal seminggu lagi sebelum program, beliau minta dimasukkan program dengan orang Cina dan India sama ada dialog atau sebagainya,” cerita Mazlan yang pernah menganggotai jawatankuasa Pas Pusat.

Mengenang kekasih semua rakyat Malaysia

Dr Mujahid Yusof Rawa

Terdetik lirik lagu Alleycats: “Setahun sudah berlalu, Februari muncul kembali dengan kehangatan semalam.”
Kalau Alleycats mengenangkan kekasihnya, saya terkenangkan kekasih semua rakyat Malaysia, tak lain tak bukan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (TGNA).
Dan seperti Alleycats menyambung liriknya “tanpa kusedari kupetik mawar merah, kutulis sebuah puisi”, bagi saya, cukuplah pena untuk kutulis sebuah makalah pada hari ini 12 Februari, berkongsi saat bersama TGNA.
Pertemuan pertama saya ialah ketika TGNA berkunjung ke rumah sewa saya di Mesir pada awal pagi musim dingin 1991 semasa saya masih menuntut di Universiti al-Azhar, Kaherah.
Beliau hadir makan pagi di rumah saya ditemani anaknya Ustaz Nik Omar dan sekali gus mentahnik (belah mulut) anak sulung saya Nidhal Mujahid yang lahir di Mesir pada 3 November 1991.
Saya berasa amat teruja kerana anak sulung saya diberikan peluang didoakan oleh TGNA sempena sebulan anak ini berkenalan dengan dunia.
Bukan itu sahaja, saya terharu kerana walaupun saya ‘budak mentah’ pelajar tahun akhir di al-Azhar, seorang yang bertaraf menteri besar dan mursyidul Am PAS sudi menjejak kaki di rumah sewa kami pada awal pagi yang dingin.
Ini kemungkinan kesetiaan persahabatan TGNA dan ayahanda saya Haji Yusof Rawa, mursyidul am PAS yang pertama dan kedua mungkin persahabatan akrab saya dan anaknya Ustaz Nik Omar.
Apa pun ia saat indah disaksikan musim dingin Kaherah, tokoh besar mengunjungi pondok usang kami dan bersarapan ringkas seisi keluarga.
Saya berasa seperti anaknya dan TGNA melayan kami sekeluarga seperti anggota keluarganya.
Ayah saya seronok mendengar berita kunjungan TGNA di mana mereka berdua saling hormat menghormati antara satu sama lain dengan penuh ukhuwah.
Pemikiran kontroversi
Detik saya sudah dewasa dalam perjuangan, pemikiran kontroversi saya sering menimbulkan perasaan tidak senang hati kelompok ‘ulama’ dalam PAS.
Dua buku saya Menuju PAS Baru dan Rejuvenasi PAS menggegarkan fahaman konservatif di kalangan sesetengah pemimpin PAS. Teori keluk ketiga saya yang mengandaikan satu pengorganisasian semula PAS yang lebih inklusif dan progresif dengan projek “menasionalkan PAS” untuk kekal relevan disanggah sebagai projek mencairkan prinsip “kepimpinan ulama” dan dasar Islam PAS.
Perdebatan hangat berterusan selama lima tahun sebelum kami disingkirkan telah pun mencipta satu kebangkitan dalam PAS.
Orang pertama yang mengambil berat isu ini ketika saya dituduh antiulama, liberal dan bermacam lagi label ialah TGNA.
Beliau menjemput saya ke pejabat Menteri Besar di Kota Darulnaim setelah saya membuat temu janji dengannya dan mempersembahkan buku saya Menuju PAS Baru kepadanya.
Jelas wajahnya persis seorang ayah yang walaupun hari itu beliau bercuti tidak sihat tetapi bersedia bertemu saya di pejabat.
Beliau mulakan dengan menyatakan betapa beliau sangat keletihan dan harapkan generasi muda seperti kami menyambung legasi politik Islam di Malaysia.
Saya seterusnya mempersembahkan buku saya sambil diminta oleh beliau memberi ringkasan intipati utama buku ini.
Saya memberi penjelasan buku setebal 200 lebih muka surat ini pada asasnya ialah mahu melihat PAS maju ke hadapan dan saya memetik ayat dalam salah satu hujah saya iaitu dari surah al-Qasas ayat 26
Saya menjelaskan kepimpinan sebenar bukan atas keulamakan tetapi adalah al-qawwiy dan al-amin iaitu berkemampuan dan beramanah.
Beliau diam seketika sambil mengangguk-angguk mendengar ayat tersebut lalu merenung jauh. Terungkap di bibirnya kata-kata pelat Kelantan:
“Sungguh hok ustaz sebut tu, nak buat guano. Susoh puok kito nih. Dia nak hok ustaz jugak.”
(Betul yang ustaz sebut itu, hendak buat macam mana. Payah orang kini ini. Dia hendak kalangan ustaz juga).

'Jika tidak kerana Anwar, saya macai disisi Ahmad Maslan'

Pas jangan sibuk, jaga hal sendiri - Amanah

Ribuan sokong petisen buka semula siasatan terhadap PM

Sirul dedah lima individu cuba rasuahnya

Pendekatan Nik Aziz sama seperti Prof Hamka

Pengerusi PAC patut hormati kerjaya wartawan


KUALA LUMPUR 12 FEB: Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua kesal berikutan pengamal media dilarang memasuki kawasan Parlimen semasa prosiding terakhir Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) semalam.
Beliau berkata, mereka tidak wajar dibiar berdiri di luar kawasan Parlimen oleh Pengerusi PAC, Datuk Hasan Ariffin walaupun tiada sidang media pada hari itu kerana mereka hanya menjalankan tugas.
“Saya kasihan kepada wartawan yang terpaksa berdiri di bawah terik matahari kerana dilarang masuk ke kawasan Parlimen.
download“Walaupun tiada sidang media, tidak salah jika Pengerusi PAC membenarkan wartawan yang mengharapkan komen pihak terlibat menunggu di kawasan lebih selesa,” katanya pada Roketkini.
Setiausaha Publisiti DAP itu berkata demikian ketika mengulas insiden pengamal media dilarang memasuki kawasan Parlimen dan terpaksa menunggu bawah panas matahari atas arahan Pengerusi PAC semasa prosiding terakhir agensi itu berkenaan skandal 1MDB.
Sebelum ini, pengamal media di Malaysia kerap disekat dari membuat liputan, antaranya Perhimpunan Agung UMNO 2015 dan pelancaran Puteri DIAN hingga mendapat kritikan kumpulan wartawan dan media seperti Gerakan Media Marah (GERAMM).
Malah, wartawan dan editor media juga berdepan hukuman secara perundangan berikutan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali mahu Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA) diperketat dengan memaksa pengamal media mendedahkan sumber berita.

Jho Low sells artworks at a loss

Sources close to the sale say the pieces by Picasso, Basquiat and Monet were pledged as part of the collateral for a loan of about $100 million.
Jho-Low_artwork_600_1
Penang-born Low Taek Jho, 34, infamous for his flamboyant lifestyle and links to the family of Prime Minister Najib Razak and debt-riddled 1Malaysia Development Berhad, is reported to have made a loss in the sale of three artworks at Sotheby’s this month.
According to a report by Bloomberg, Jho Low, as he is also known, sold artworks by Pablo Picasso, Jean-Michel Basquiat and Claude Monet for US$54 million, with what the business news portal described as “unusually steep losses” on at least two.
Information on the sale was derived from three people familiar with the matter.
The 1935 painting by Picasso depicting a portrait of the artist’s lover, Marie-Therese Walter, sold for US$27.6 million although the selling price back in November 2013 was 45 per cent higher.
Basquiat’s 1982 oilstick drawing “Untitled (Head of Madman)” got Low 33 per cent less than its sale price in November 2013, while Monet’s painting of the Palazzo Ducale in Venice also sold for much less than its pre-sale estimate.
It was revealed by two of the sources that all three artworks were pledged as part of the collateral for a loan of about US$100 million from Sotheby’s Financial Services.
Low, who rubs shoulders with the likes of Paris Hilton, Alicia Keyes and Leonardo DiCaprio, began collecting art in 2013 and 2014 when on a “shopping spree for trophy pieces”, Bloomberg said.
At the time, it was unknown if he snapped up the artworks using his own money, family money or clients’ money for those looking to invest.
Bloomberg commented on how Low’s losses on his artwork were telling of the top-tier art market and quoted David Nash, co-owner of Mitchell-Innes & Nash gallery in New York as saying, “The auction market is quite unforgiving. The buyers don’t like to see things come back so quickly. They don’t find the works so attractive the second time around.
“A lot of the resistance has to do with the fact that the work is no longer fresh. A lot of it has to do with the perception that the seller has overpaid.”
Low did, however, make a killing throughout last year with the sales of his artworks, i.e. a 10-foot-tall Gerhard Richter abstract painting; an 8-foot-tall yellow and blue Mark Rothko painting; and a black, punctured, egg-shaped canvas by Lucio Fontana.
Still in his possession is Basquiat’s 6-foot-tall and 7-foot-wide painting, “Dustheads”, that is worth a tidy fortune.

Is Anwar Ibrahim still relevant for Msia’s future?

While Umno die-hards will answer a resounding "no", the spirit of Anwar continues to inspire hope in those who dream of a cleaner, fairer Malaysia.
Anwar-IbrahimBy J D Lovrenciear
Ask any Umno leader or their hopefuls whether former Opposition leader Anwar Ibrahim is still relevant for Malaysia’s future and the answer will be a resounding ‘mana boleh’. The recent statement by one Umno Cheras chieftain summarises the cloaked fears that his party warlords harbour deep in their hearts.
Let the poison pens be also reminded that age is not a factor for leadership. Experience, knowledge, character and determination to serve a nation passionately make a defining difference.
The country’s political landscape is unfortunately wrought with decades of patronage politics. Simply put, apple-polishing and a complementing reward system keeps charismatic leaders from rising above the scum. That too well explains why today, despite so much of unhappiness over the current leadership – both within and outside the ruling Barisan Nasional government, we cannot see a strong, commanding and promising leader rise to give hope to the rakyat.
Loyalty is the premium. If you challenge the top, out you go. If you attract too much support, you’re packed off to jail. Hence Malaysian politics remains permanently third-world rated.
Truly, if Umno believes that Anwar is a spent bullet, why the determination to keep him in prison?
The truth is, in or out of prison, Anwar commands admiration and interest and is a symbol of hope.
Yes, the holier-than-thou Muslims will use sodomy as the sin against Anwar. However, the very people who have condemned him – including former premier Dr Mahathir Mohamad, know too well their fate if Anwar walked out of prison today.
The only problem is that Malaysians are far too weak-willed and morally crippled compared to their Asean neighbours. (Now do not get angry with Mat Sabu for calling all Malaysians ‘cowards’).
And so the current regime keeps capitalising on this Malaysian malady and remains supreme despite on-going investigations around the world on Malaysia’s suspected financial scandals.
For as long as Malaysians choose to let their country remain buried in corruption, the spirit of Anwar will continue to inspire hope in those who dream of a cleaner and fairer Malaysia for all Malaysians.

Debat Dr Asri-Zamihan jadi pengukur kebijaksanaan ulama

Debat itu haruslah menjadi ruang untuk mencari kebenaran tentang apa yang tersirat dan bukannya dijadikan medan untuk mengaibkan di antara mereka
asri-zamJika dahulu golongan alim ini atau lebih tepat digelar agamawan diperhati ekoran cenderung menjadikan pentas ceramah sebagai medan untuk berpolitik tetapi kini mereka diperhati kerana isu-isu yang membabitkan akidah.
Misalnya, apa yang berlaku ke atas Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin apabila dikatakan mempunyai pandangan yang tidak sealiran dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Disebabkan itu, beliau telah `digam’ daripada berceramah di negeri Johor bersama 15 lagi penceramah bebas yang lain.
Dalam hal ini penulis ingin berbicara mengenai pegangan umat Islam itu sendiri yang telah diajarkan oleh ibu bapa mereka sejak kecil dan perlu diamalkan hinggalah mereka akil baligh.
Bagi sesiapa yang dilahirkan di negeri-negeri seperti Selangor, Johor dan beberapa negeri lain di pantai timur mereka sudah tentu mendapat didikan di sekolah-sekolah agama milik kerajaan negeri sebagai `asas’ dalam kehidupan mereka.
Di situ mereka diajarkan mengenai hukum-hakam dan mengenal Islam sebagai sebuah agama yang syumul (menyeluruh) dan mencakupi semua aspek kehidupan.
Penulis percaya menerusi ilmu yang diperolehi di sekolah agama ini, ia boleh dijadikan penyuluh kehidupan mereka agar tidak tersesat atau tersasar daripada ajaran Islam yang sebenarnya.
Kembali kepada topik perbincangan apabila menyebut nama Dr Asri dan beberapa penceramah lain yang kononnya menjadi ancaman kerana pandangannya mengenai sesuatu perkara.
Daripada 16 orang yang disenaraikan, nama Dr Asri juga yang disebut-sebut hingga mendapat cabaran oleh Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ), Zamihan Mat Zin untuk berdebat dalam isu-isu tertentu sealiran dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Debat itu pula telah diatur dan akan berlangsung pada 17 Februari ini meskipun rancangan awalnya hendak diadakan pada 10 Februari lepas.
Apa pun penulis berharap agar debat yang hendak diadakan itu bukanlah untuk mencari `hero’ tetapi ia perlu dijadikan sebagai satu saluran ilmiah yang boleh memberi manfaat dan kebaikan dari segenap sudut.
Yang penting, debat yang akan berlangsung itu janganlah dijadikan medan untuk mengaibkan sesiapa kerana tujuan ia diadakan adalah mahu mencari kebenaran demi kebaikan umat Islam sejagat.

Pinda OSA kerja bodoh, tak masuk akal – TI-M

Pindaan mengetatkan OSA jejaskan negara meliputi pelbagai aspek termasuk skor dan kedudukan dalam indeks persepsi rasuah antarabangsa.
Akhbar-Sattar_apandi-ali_law_600
KUALA LUMPUR: Transparency International-Malaysia (TI-M) membidas cadangan Peguam Negara, Tan Sri Mohamad Apandi Ali untuk meminda Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.
Presidennya, Datuk Akhbar Sattar, berkata cadangan itu boleh disifatkan sebagai kerja bodoh, tidak masuk akal dan hanya mengundang kerosakan kepada kerajaan dan negara.
“Ini kerja bodoh dan langkah ke belakang jika mahu meminda OSA dengan mengenakan hukuman lebih berat ke atas orang yang didakwa membocorkan ‘rahsia’ dan wartawan yang melaporkannya.
“Dunia menuju ke arah pembentukan masyarakat sivil yang lebih telus dan berintegriti, namun Peguam Negara mahu menjadi sebaliknya,” katanya dalam wawancara eksklusif bersama FMT, di sini, hari ini.
Baru-baru ini, Mohamad Apandi dilaporkan mahu meminda OSA dengan memperkenalkan hukuman lebih berat terhadap pembocor ‘rahsia’ kerajaan dan wartawan yang melaporkannya dengan memetik sumber.
Hukuman yang dicadangkan termasuk penjara seumur hidup dan sebatan rotan sebanyak 10 kali, sekali gus mengundang reaksi pelbagai pihak.
Katanya, pindaan OSA akan menjejaskan sentimen pelabur dan kepercayaan terhadap integriti kerajaan serta menyusahkan pelaksanaan dasar negara.
“Antara yang akan terjejas ialah skor Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) yang akan datang, di mana perkara sebegini akan dijadikan indikator penilaian,” katanya.
Akhbar berkata, kebocoran maklumat yang diklasifikasikan sebagai rahsia boleh diatasi menerusi prosedur OSA yang ketat dan bukannya pindaan undang-undang terbabit.
“Tak guna pinda undang-undang banyak mana, kalau prosedurnya tak betul. OSA sedia ada sudah baik dan keberkesanannya hanya membabitkan prosedur. Itu sahaja,” katanya.

Amanah khuatir 'pengundi hantu' Bangladesh banjiri Sabah


Amanah SabahAmanah SabahParti Amanah Negara (Amanah) Negeri Sabah membantah tindakan kerajaan mengambil 1.5 juta pekerja asing Bangladesh kerana dikhuatiri akan meminggirkan pekerja tempatan dan mengulangi kewujudan 'pengundi hantu' di negeri itu.
Pengarah Komunikasi Amanah Sabah, Khairuddin Daud berkata, kemasukan buruh asing ke negara ini khususnya ke Sabah dan Sarawak akan mewujudkan lambakan pekerja asing yang akhirnya boleh mengancam populasi pribumi asal di kedua-dua negeri.
"Merujuk kepada unjuran populasi penduduk di negeri Sabah pada tahun 2015, jumlah penduduk di negeri Sabah adalah seramai 3.54 juta orang dengan 870,400 orang adalah bukan warganegara Malaysia dan Sabah mencatat jumlah bukan warganegara tertinggi di Malaysia berbanding negeri-negeri lain diikuti Selangor dan Johor," tegasnya.
Sehubungan itu, katanya kemasukan buruh asing ke negeri Sabah khususnya boleh menjejaskan populasi penduduk pribumi dengan penambahan jumlah ‘bukan warganegara’ di Sabah.
Hal ini, ujar beliau dibimbangi akan menghakis adat resam serta sosio-budaya masyarakat Sabah yang diwarisi sejak dahulu lagi yang akhirnya membawa kepada hilangnya identiti sebenar masyarakat Sabah.
"Selain itu, kemasukan buruh asing seramai 1.5 Juta ini juga boleh meminggirkan peluang pekerjaan masyarakat di Sabah.
"Sehingga ke hari ini, peratusan penganggur yang berdaftar dengan Jabatan Tenaga Manusia yang tertinggi di Malaysia adalah di Sabah iaitu sebanyak 4.7%, berbanding Sarawak (3.8%) dan Semenanjung (2.1%).
"Perkara ini dinyatakan sendiri oleh Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah, Datuk Siringan Gubat," jelasnya.

Amanah: Lebih elok Pas tumpu selesaikan masalah sendiri

SHAH ALAM – Parti Amanah Negara (Amanah) berpendapat bahawa Pas sebaiknya lebih banyak menumpukan usaha dalam menyelesaikan isu yang berlaku dalam negeri Kelantan dan parti itu sendiri.
Ini kerana menurut Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkefli Ahmad, penyelesaian isu rakyat dan masalah parti itu lebih penting berbanding isu ahli Amanah berpaling tadah menyokong perjuangan parti itu.
Parti Amanah Negara “Sebenarnya saya malas melayan pimpinan yang mengeluarkan kenyataan seperti ini. Negara berdepan kebrantakan paling dahsyat dalam sejarah politik negara dan yang disibukkan hanya perkara keluar dan masuk ahli sahaja.
“Isu kelantan pun cukup banyak untuk diberi tumpuan, penerangan atau pencerahan,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.
Kelmarin, Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan mendakwa beliau mempunyai bukti ada ahli Amanah yang mengubah haluan menyokong perjuangan Pas.
Mengulas kenyataannya berhubung perkara itu baru-baru ini, Takiyuddin meminta kepimpinan Amanah untuk menyiasat sendiri perkara itu kerana beliau tidak akan mendedahkan nama-nama individu yang terlibat.
Dalam pada itu, menurut Dzulkefly lagi, Amanah tidak pernah menyekat mana-mana ahlinya untuk kembali kepada Pas.
“Maka sekarang ini, yang kembali kepada Pas (boleh dikatakan) sudah 'tidak sesat dan tidak terkeluar Islam' lah ya. Yang masih ramai ahli Pas menyeberang ke Amanah masih 'sesat' lagi ke?
“Berilah ahli peluang membuat keputusan..kemana pun mereka nak pergi kerana mereka 'mukallaf' yakni akan dipertanggungjawab sendiri oleh ALLAH. Kami tak sekat sesiapa pun yang mahu kembali kepada Pas kerana mereka masuk Amanah dulu pun kami tidak paksa atau berikan apa-apa habuan,” katanya lagi.

Zahid lantik Haron Din ketua kluster dakwah MPI


 Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din antara ketua kluster yang dilantik Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi dalam Majlis Perundingan Islam (MPI) yang bermesyuarat semalam.
Haron dilantik sebagai ketua kluster dakwah yang akan membawa cadangan kepada MPI untuk disepakati bersama dan menyelaraskan perbincangan di masa depan.
Selain Haron, enam lagi dilantik mengetuai kluster-kluster lain. Lantikan-lantikan lain seperti berikut:
  • Tan Sri Muhamad Ali Hashim (ekonomi)
  • Tan Sri Prof Dr Kamal Hasan (pendidikan)
  • Datuk Asyraf Wajdi Dusuki (sosial)
  • Prof Datuk Sri Zaleha Kamarudin (undang-undang)
  • Datuk Dr Siddiq Fadzil (pemikiran Islam)
  • Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir (politik)
Menurut Asyraf Wajdi, timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, anatra resolusi dicapai dalam pertemuan semalam ialah untuk menghimpunkan 87 anggota-anggota MPI pelbagai latar dan ideologi bawah tujuh kluster khusus.

Ini, katanya, bagi membolehkan perbincangan lebih tuntas dan telus dilakukan bagi mencari formula terbaik dan mencadangkan penyelesaian terhadap pelbagai isu umat Islam di Malaysia.
“Di samping itu TPM setuju bahawa MPI harus meraikan kepelbagaian pemikiran dan menghormati perbezaan,” katanya.
Mufti Perlis Datuk Asri Zainul Abidin, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan bekas pemimpin kanan PAS yang kini memimpin Pergerakan Kesederhanaan Global (GMM) Nasharuddin Md Isa dikatakan turut hadir dalam acara itu.
Asyraf Wajdi sebelum ini berkata pertemuan pemimpin-pemimpin politik, NGO Islam, ulama dan cendekiawan Islam itu bertujuan membincangkan perkara-perkara melibatkan kepentingan umat Islam.
Menurut Bernama, MPI dianggotai tokoh pelbagai latar belakang meliputi ahli agama, ahli akademik, tokoh korporat dan pemimpin NGO.
Ia berperanan sebagai kumpulan pemikir bagi membantu kerajaan dalam memberikan idea dan cadangan ke arah melaksanakan agenda pembangunan negara menurut landasan syarak.
PAS sebelum ini menyatakan kesediaannya bekerjasama dengan mana-mana pihak demi kepentingan Islam, termasuk Umno.

Setahun selepas Nik Aziz tiada, PAS pecah, Pakatan hancur

Selepas setahun perginya bekas mursyidul am PAS Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, parti yang beliau tinggalkan kini berpecah 2, Pakatan Rakyat diasaskannya bersama kini berkecai.
Hari ini, 12 Februari 2016 genap setahun Nik Aziz yang dianggap sebagai legenda PAS itu meninggal dunia.
Bagi bekas pemimpin PAS, Nik Aziz tidak akan dilupakan sebagai tokoh penyatu dan petunjuk sebenar dalam kehidupan beragama, berpolitik dan bermasyarakat.

“Kehilangan Tok Guru Nik Aziz adalah satu kehilangan besar kepada politik Malaysia di mana beliau mempamerkan kehebatan politik Islam dan berjaya menyatukan semua orang,” kata Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar. Bagi bekas ketua penerangan PAS itu, selepas Nik Aziz tiada, politik pembangkang seperti hilang arah dan hilang titik penyatuan dan pertemuan disebabkan perbezaan pendapat dan ideologi.
“Tok Guru pernah berjaya menyatukan PAS dengan Semangat 46, kemudian dengan PKR dan seterusnya dengan DAP.
"Pemergian beliau satu yang sangat dirasai tambahan pula dengan kehilangan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga dalam tempoh yang sama iaitu setahun lalu,” kata Mahfuz merujuk kepada program peringatan setahun pemenjaraan Anwar awal minggu ini.
Sementara menurut bekas naib presiden PAS, Salahudin Ayub, pemergian Nik Aziz bermakna hilangnya sebutir permata yang selama ini banyak memandu parti Islam itu.
“Tok Guru Nik Aziz adalah tokoh yang hadir dalam karier politik saya yang banyak ajar tentang politik Islam yang menjadi sebab saya bersama Amanah (Parti Amanah Negara) hari ini,” kata timbalan presiden Amanah itu.
Sementara itu, pihak yang paling terasa dengan kehilangan Nik Aziz sejak setahun lalu ialah Pengasas Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP), Hu Pang Chaw.
Bagi pengerusi pertama DHPP itu, perginya Nik Aziz samalah ertinya dengan tertutupnya sayap bukan Islam PAS itu.
“Selepas Tok Guru tiada, ia umpama menutup DHPP.

Selepas Azmi, NGO tuntut semua dakwaan Akta Hasutan digugurkan

Penyelaras GHAH Amir Abdul Hadi (tengah) berharap agar semua tuduhan hasutan lain turut dikaji semula serta digugurkan sama sekali kerana ia bertentangan dengan semangat kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan Persekutuan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Februari, 2016. 
Penyelaras GHAH Amir Abdul Hadi (tengah) berharap agar semua tuduhan hasutan lain turut dikaji semula serta digugurkan sama sekali kerana ia bertentangan dengan semangat kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan Persekutuan.

Selepas dakwaan mengikut Akta Hasutan 1948 ke atas pensyarah undang-undang Prof Madya Dr Azmi Sharom dibatalkan hari ini, Gerakan Hapus Akta Hasutan (GHAH) menggesa peguam negara menggugurkan semua pertuduhan berkaitan akta tersebut.
Selain itu, ia juga mengulangi tuntutan mereka selama ini supaya akta itu dimansuhkan, kata Penyelaras GHAH Amir Abdul Hadi.
"GHAH juga berharap agar semua tuduhan hasutan lain turut dikaji semula serta digugurkan sama sekali.

"Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata antara sebab pengguguran pertuduhan ini adalah 'demi menegakkan keadilan'. "Adalah tidak adil sekiranya pertuduhan lain, yang juga dibuat secara tidak adil, serta bertentangan dengan semangat kebebasan bersuara yang dijamin di dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan diteruskan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Terdahulu hari ini, Apandi membatalkan pendakwaan terhadap Azmi yang pernah memfailkan saman mencabar undang-undang yang disifatkan bertentangan dengan kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan Persekutuan.
Menurut Apandi, keputusan menarik kembali pendakwaan itu dilakukan atas budi bicara dan ia bukan pertama kali peguam negara bertindak demikian kerana melakukan perkara sama dalam kes ahli Parlimen Seputeh daripada DAP, Teresa Kok.

Hairan, kenapa Peguam Negara terus dikritik kata Annuar Musa

Ia sangat menghairankan walaupun Peguam Negara telah berkali-kali menyatakan tidak mempunyai niat melindungi pemimpin yang terlibat dengan salah laku
annuar-apandiPETALING JAYA: Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, beliau tidak faham dengan sikap pihak-pihak tertentu yang berterusan menentang cadangan Peguam Negara untuk meminda Akta Rahsia Rasmi 1972.
Beliau berkata, hampir semua pengkritik lantang bersuara dengan menyifatkan cadangan itu sebagai usaha mahu menutup salah laku pemimpin kerajaan daripada diketahui umum.
Katanya, meskipun Peguam Negara (Tan Sri Mohamed Apandi Ali) menjelaskan tidak sekali-kali mempunyai niat seperti itu, namun kritikan berterusan masih lagi berlaku.
“Satu hakikat yang tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun adalah pembocoran rahsia rasmi negara sebegini mempunyai potensi yang sangat besar untuk memudaratkan keselamatan atau kepentingan negara, lebih-lebih lagi di dalam masyarakat yang berbilang kaum dan agama seperti negara kita yang keharmoniannya cukup mudah dikocak.
“Apatah lagi sejak akhir-akhir ini apabila terlalu banyak berlaku pembocoran rahsia rasmi negara yang hampir semuanya boleh mendatangkan ketidakstabilan kepada situasi politik, ekonomi dan sosial semasa negara maka lebih-lebih lagilah hukuman lebih berat ini dikenakan ke atas pembocornya bagi mengelakkan negara dari berdepan dengan huru-hara,” katanya menerusi kenyataan.
Tambah Annuar lagi, beliau percaya cadangan Peguam Negara itu tidak akan menyebabkan berlakunya kerosakan kepada negara sebagaimana dakwaan oleh sesetengah individu sebelum ini.
Dalam pada itu, beliau turut menyatakan keyakinan terhadap kepakaran yang ada pada Peguam Negara berhubung perkara itu berdasarkan pengalamannya di dalam bidang perundangan.
“Berhentilah dari mempolitikkan cadangan ini. Ia masih bertaraf cadangan sahaja, dan jika ia dilaksanakan sekalipun, kita tahu bahawa Jabatan Peguam Negara adalah sebuah jabatan yang bebas dan berwibawa, sudah tentu para penerajunya tahu apa yang mereka lakukan, tidak lain tidak bukan untuk menjaga kepentingan negara dan rakyat semata-mata,” ujarnya yang memetik kata-kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

‘Common sense’ akhirnya menang – Prof Dr Azmi Sharom

Namun begitu, beliau tetap berwaspada dan mengambil sikap 'tunggu dan lihat' memandangkan keputusan itu belum dibuat secara rasmi di mahkamah.
azmii-sharom
PETALING JAYA: Pensyarah undang-undang, Profesor Madya Dr Azmi Sharom akui bersyukur dengan keputusan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali yang menggugurkan dakwaan di bawah Akta Hasutan 1948 terhadapnya.
“Saya bersyukur apabila akal budi akhirnya menang (common sense has prevailed).
“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada peguam saya, kawan-kawan dan keluarga yang memberi sokongan dan sabar sepanjang tempoh ini,” katanya ketika dihubungi.
Namun begitu, beliau tetap berwaspada dan mengambil sikap ‘tunggu dan lihat’ memandangkan keputusan itu belum dibuat secara rasmi di mahkamah.
“Pengguguran ini hanya dinyatakan dalam kenyataan dan masih tidak rasmi. Belum digugurkan di mahkamah, jadi kita kena tunggu (di mahkamah),” katanya lagi.
Dalam satu kenyataan pagi tadi, Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali memutuskan untuk menggugurkan dakwaan di bawah Akta Hasutan ke atas Azmi selepas melihat keterangan semua saksi pendakwaan di mahkamah.
Pada tahun 2014, Azmi didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) dan Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 ekoran kenyataannya dalam artikel bertajuk ‘Take Perak crisis route for speedy end to Selangor impasse, Pakatan told’ yang disiarkan di The Malay Mail Online pada 14 Ogos yang lalu.

APA AGAKNYA PERASAAN NAJIB DI AS KETIKA INI?

Perdana Menteri, Najib Razak ketika ini sedang mengadakan lawatan rasmi seminggu ke Amerika Syarikat, termasuk menghadiri Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN - AS di California.

Selain menghadiri beberapa program yang antaranya bertemu dengan pelajar Malaysia di sana, Najib juga dijadual mengadakan perjumpaan dengan pengurus dan peneraju beberapa syarikat di negara kuasa besar itu.

Dua syarikat gergasi yang bakal dilawatinya pula ialah Apple Inc. dan Tesla Motors.

Dalam Sidang Kemuncak Pemimpin ASEAN - AS, Najib bersama sembilan pemimpinnya  yang lain akan turut mengadakan perbincangan dengan Presiden AS, Barack Obama.

Berada di AS untuk mengadakan lawatan rasmi sambil bercampur gaul dengan pemimpin ASEAN yang lain serta Barack Obama dan tokoh-tokoh terkemuka negara itu, apa agaknya perasaan dan air muka Najib ketika berhadapan dengan mereka?

Bagaimana rasa-rasanya beliau melindunginya raut wajahnya di sebalik seluruh dunia ketika ini turut mengetahui dan membaca pelbagai berita mengenai dirinya yang dikaitkan dengan kemelut 1MDB dan derma berbilion ringgit yang masuk ke akaun peribadinya?

Pemandu teksi dalam kes bunuh Hussain Najadi dibebaskan


Mahkamah Rayuan hari ini membebaskan pemandu teksi yang didakwa membawa suspek pembunuh pengasas Ambank Hussain Najadi.
Mahkamah membenarkan rayuan Chew Siang Chee terhadap sabitan dan hukuman padanya, lapor The Star Online.
 Presiden Mahkamah Rayuan Md Raus Shariff berkata keputusan itu dibuat sebulat suara dan mahkamah juga bersetuju dengan pasukan pembelaan bahawa pertuduhan itu tidak dibuktikan.
Chew memfailkan rayuan terhadap sabitan kesnya dan hukuman 14 tahun penjara dan enam sebatan kerana memiliki pistol, lelopak peluru dan empat butir peluru.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di Kondominium Desa Cindaimas di Jalan Kuchai Lama, Kuala Lumpur kira-kira 5.45 petang pada 3 Ogos 2013.
Hussain, 76, meninggal dunia dan isterinya mengalami kecederaan parah selepas ditembak selepas keluar daripada Tokong Kuan Yin di Kuala Lumpur pada 29 Julai 2013.
Penembaknya Kong Swee Kuan dijatuhkan hukuman mati pada 2014 atas kesalahan membunuh.

30,000 tandatangan petisyen kepada Raja-raja Melayu buka semula kes Najib


Seramai 30,000 orang telah menandatangani petisyen atas talian bagi memohon Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja Melayu membuka semula siasatan terhadap perdana menteri dalam isu derma RM2.6 bilion dan 1MDB.
Perkara itu diumumkan dalam Facebook kempen “1 Juta Desak Buka Kembali Siasatan Terhadap Najib Razak” hari ini.
 Petisyen yang dilancarkan oleh anggota parlimen Pandan Rafizi Ramli pada Ahad itu menggesa raja-raja Melayu turut melantik pendawa bebas bagi mengetuai siasatan itu.
“Patik memohon kebijaksanaan DYMM Yang di-Pertuan Agong dan raja-raja Melayu agar seorang pendakwa bebas dilantik untuk membuka kembali kertas siasatan seterusnya mempertimbangkan pendakwaan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak memandangkan tuduhan-tuduhan terhadap beliau adalah berat dan mencemarkan imej negara,” menurut petisyen itu.
Usaha itu dimulakan dua minggu selepas Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali yang membersihkan Datuk Seri Najib Razak daripada sebarang salah laku jenayah dan mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup kes.
Najib pada 2013 menerima AS$681 juta daripada seorang anggota keluarga diraja Arab Saudi.
Siasatan terhadap SRC Internationa lpula meneliti kelulusan pinjaman RM4 bilion, bekas anak syarikat 1MDB itu, daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) yang diluluskan kabinet.
Rafizi mahu kes berkaitan dibuka semula susulan komen Menteri LuaR Arab Saudi Adel al-Jubeir bahawa derma RM2.6 bilion itu adalah 'pelaburan' private individual dan bukan sumbangan diraja.
Najib menafikan sebarang salah laku dan dakwaan salah guna dana awam.

Altantuya: Sirul sudah 'petik' lima nama


Bekas komando polis Sirul Azhar Umar didakwa mendedahkan nama individu yang kononnya cuba merasuah atau memujuk beliau mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.
Menurut sumber Malaysiakini, lima nama telah disebut. Bagaimanapun, sumber itu berkata, pihaknya enggan mendedahkan identiti pihak yang dinyatakan itu buat masa ini.
Sumber itu memberitahu individu tersebut datang dari parti pemerintah dan pembangkang.
"Saya tidak boleh memberitahu anda siapa mereka (buat masa ini) tetapi beberapa nama-nama besar telah disebut.
"Sesetengah daripada mereka (didakwa) mendekati Sirul secara langsung ketika orang lain cuba berhubung dengannya melalui pembantu atau wakil mereka.
"Video (mengenai pendedahan) itu akan dikeluarkan tidak lama lagi," kata sumber itu kepada Malaysiakini.
Sebelum ini dalam klip video pertama sepanjang 2.51 minit, Sirul mengulangi dakwaan peguamnya bahawa ada pihak tertentu cuba menggunakannya untuk menjatuhkan dan memfitnah seorang individu tidak dinamakan.
Walaupun tidak menyatakan siapakan orang dimaksudkan, ia adalah jelas merujuk kepada perdana menteri.
Dalam video kedua pula Sirul menafikan laporan media bahawa seorang "wanita" tidak dinamakan sedang hamil ketika dibunuh.
Sirul sebelum ini disabitkan Mahkamah Persekutuan atas kesalahan membunuh Altantuya - seorang wanita warga Mongolia - namun dia melarikan diri dari Malaysia ke Australia.
Sirul kini ditahan di Pusat Tahanan Imigresen Villawood di Sydney, atas kesalahan imigresen.
Sirul sedang cuba mendapatkan "visa perlindungan" yang membolehkan dia hidup bebas di Australia.

Tok Guru Nik Aziz Dalam Ingatan


Shahbudin: Najib tidak tahu keutamaan penjimatan

Shahbudin mempersoal bagaimana kerajaan dapat berjimat dengan mengelak menggunakan karpet merah semasa persiapan menyambut beliau dalam lawatan kerja serta majlis rasmi yang dihadirinya.
najib-shahbudin
PETALING JAYA : Seorang rakan Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah beralih arah beberapa bulan lalu, menyifatkan Perdana Menteri semakin hilang keutamaan menentukan apa yang perlu dilakukannya untuk menyelamatkan negara.
Bekas Naib Ketua Pemuda Setiawangsa, Shahbudin Husin berkata, menurut rakan Najib itu lagi, walaupun tanpa karpet merah sekiranya sikap dan perangai Najib masih tidak berubah, tiada sebarang perubahan yang dapat dirasakan rakyat.
Pada masa yang sama, Shahbudin turut mempersoal kenyataan Najib mengenai penjimatan yang akan dilakukan tanpa menggunakan karpet merah untuk menyambutnya dalam lawatan kerja dan majlis rasmi yang dihadirinya.
“Apa yang sebenarnya dapat dijimatkan dengan tidak menggunakan karpet merah? Apakah selama ini penggunaan karpet merah yang menyebabkan kewangan negara jadi tenat?
“Adakah dengan tidak menggunakannya lagi, ekonomi negara akan segera melonjak dan hutang yang bertimbun dapat dikurangkan?,” soalnya.
Shahbudin dalam masa yang sama turut mempersoalkan sebab Najib tidak mengumumkan penjimatan yang lebih besar oleh kerajaan.
Antara yang dimaksudkan ialah seperti mengurangkan saiz kabinet, pemotongan gaji dan elaun menteri serta membuang penasihat dan duta khas bertaraf menteri yang tidak memberi sebarang faedah.
“(Selain itu) menghadkan majlis jamuan sempena hari perayaan kepada menteri-menteri dan timbalan menteri dan memotong sebahagian peruntukan Jabatan Perdana Menteri yang berjumlah lebih RM20 bilion untuk tahun 2016?,” katanya.
Baru-baru ini, Najib menegur persiapan menyambut beliau dalam lawatan kerja serta majlis rasmi yang dihadirinya.
Menurut Najib, terdapat beberapa perkara boleh dilakukan bagi mengurangkan perbelanjaan, termasuk mengurangkan penggunaan karpet merah dan hidangan istimewa.

“Jika bukan Anwar berkorban saya mungkin jadi macai di sisi Ahmad Maslan” - Rafizi

BEBAS ANWARPengorbanan Datuk Seri Anwar Ibrahim melawan Umno-Barisan Nasional (BN) pada 1998 pemangkin perubahan landskap politik serta mempengaruhi kehidupan banyak golongan.
Naib Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli, berkata walaupun Anwar menyedari keputusan menentang Umno menyebabkan beliau dan keluarga berhadapan pelbagai risiko, sebaliknya beliau istiqamah menegakkan keadilan.
“Kita terhutang budi kepada Anwar dan keluarga kerana sanggup menentang Umno-BN kerana sekiranya beliau tidak melawan pada masa itu saya percaya beliau sekarang tidak dipenjarakan dan boleh hidup senang.
“Keputusan Anwar membuka mata dan mengubah hidup saya. Kalau Anwar tidak melawan mungkin saya jadi macai pada masa ini dan duduk di sebelah Datuk Ahmad Maslan,” kata Rafizi pada Himpunan 365 #BebaskanAnwar di hadapan Penjara Sungai Buloh di sini, pada 9 Februari lalu.
Kata Ahli Parlimen Pandan, keputusan Anwar itu faktor tsunami politik pada Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008 lalu yang menyaksikan pembangkang menguasai lima negeri di samping memperolehi sokongan majoriti rakyat 52 peratus.
Katanya lagi, tsunami politik pada 2008 itu turut mewujudkan ramai wakil rakyat baru di kalangan pembangkang sama ada di peringkat Negeri atau Parlimen.
Selepas dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri, Anwar dipenjarakan sebanyak dua kali atas fitnah salah guna kuasa mengarahkan polis melakukan siasatan terhadap Umi Hafilda Ali dan Azizan Abu Bakar dan fitnah liwat II.

TG Nik Abdul Aziz: Tinggalkan kita dengan seribu kebaktian


GENAP setahun pemergian maestro dakwah, siasah dan tarbiah negara ini, dialah kejora yang hadir dalam harakatul ummah di tanah watan ini.

Tanggal 12 haribulan Februari, umat Islam bukan sahaja memperingati kesyahidan Hasan al-Banna, namun mereka akan terus memperingati seorang lagi sosok besar perjuangan Islam. Tokoh tanah Jawi yang namanya begitu besar melangkaui benua dan lautan.

Penulis terkesima melihat laporan kematiannya di dada akhbar Algeria sewaktu berpeluang melawat tanah "sejuta syuhada" itu. Visual pemakaman almarhum dengan lautan manusia itu tersebar ke seluruh buana, diikuti kisah magis bagaimana lelaki renta ini menakluki hati manusia termasuk yang non muslim.

Sesepuh perjuangan ini meninggalkan kita dengan seribu kenangan indah, dirinya menjadi kenangan kolektif kita semua, anak segala bangsa. Aku mengenang kembali setahun yang lampau pada tanggal 12 Februari, seakan masa berdetak begitu pantas, memecut semahunya.

Seakan petir menyambar relung hati apabila mesej kepulangan abadi Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat aku terima saat sedang berforum memperingati as-syahid Hasan al-Banna di Masjid al-Azim Pandan Indah. 12 Februari 1949, umat Islam kehilangan Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin dan 12 Februari 2015, dunia Islam kehilangan pula Mursyidul Am Pas. Air mata mula bergenang dan aku menamatkan forum malam itu tanpa ada sesi soal jawab, terasa jasad longlai dan kehilangan patah-patah kata. Terpanar!

Aku mula merasakan kehadiran Ayah Ziz dalam hidupku pada tahun 1986, apabila Ketua Dewan Ulama PAS Pusat itu memberikan kuliah subuh di Masjid Rusila sempena Muktamar Pas Pusat. Sejujurnya aku tertidur culas semasa kuliah subuh berlangsung, suara perlahan yang penuh mutiara ilmu itu tak mampu dicicip oleh aku dan teman-teman remaja berseluar jeans lusuh dan berbaju T.

Kami mengambil Peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) pada tahun tersebut. Pada malam itu hujan turun ketika kami melabuhkan badan di perkarangan masjid Rusila, kami berlari masuk menyambung dengkuran dalam masjid dan menyambung tidur lagi semasa kuliah subuh berlangsung.

Aku merenung kembali nostalgia ini dengan dada sebak dan air jernih mengalir dipelupuk mata, merasa beruntung kerana jamaah ini dipandu oleh ulama dan tidak meminggirkan kami anak-anak remaja yang jahil.

Pada tahun 1990 pula bersama teman-teman yang mengambil peperiksaan STPM, kami bertakbir kegembiraan di perkarangan Pejabat Daerah Marang, bukan sahaja meraikan kemenangan Tuan Guru Haji Hadi Awang di Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang, juga kerana keberhasilan PAS menawan kembali Kelantan melalui pemuafakatn politik APU.

Setahun pemergian Almarhum Nik Aziz terus dirasai

Nik AzizPAS masih merasai kehilangan mantan Mursyidul Am PAS, Almarhum Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat namun bingkisan mutiara kata yang ditinggalkan terus dijadikan panduan kehidupan serta perjuangan parti.
Terkenal dengan ketegasan dalam mempertahankan prinsip dan dasar parti, perjuangan PAS ditinggalkan Almarhum mengajar ahli supaya terus beristiqamah memperjuangkan Islam.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata tidak banyak perubahan berlaku dari segi dasar dan perjuangan PAS buat masa ini.
“(Almarhum) Tuan Guru terus istiqamah dengan dasar serta perjuangan parti tidak kira apa pun yang berlaku dan itu menjadi panduan sehingga hari ini.
“Tidak banyak beza dari segi dasar dari dahulu hingga sekarang sebagai contoh dasar negara Islam. Sehingga DAP keluar daripada Barisan Alternatif pada 2001.
“Almarhum terus serta kekal dengan prinsip dan dasar PAS perjuangkan,” katanya kepada Selangor Kini.
Katanya, mutakhir ini kemasukan ahli baru dan sokongan terhadap PAS semakin menggalakkan meskipun mereka tidak berada dalam gabungan baru dan mengekalkan tahaluf siyasi bersama KEADILAN.
“Selepas pergolakan yang berlaku dalam parti, kita menerima kemasukan ahli luar biasa. Ketegasan terhadap PAS menjadi perkara penting kepada Almarhum.
“Dia cukup berpegang kepada prinsip dan tidak berkompromi dengan sebarang isu melibatkan dasar parti.

Saya bersyukur kes dibatalkan, kata Prof Dr Azmi Sharom

Prof Madya Dr Azmi Sharom melahirkan rasa syukur tetapi enggan mengulas panjang berhubung pengguguran kesnya kerana masih belum mendapat pengesahan rasmi daripada Pejabat Peguam Negara. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Februari, 2016. 
Prof Madya Dr Azmi Sharom melahirkan rasa syukur tetapi enggan mengulas panjang berhubung pengguguran kesnya kerana masih belum mendapat pengesahan rasmi daripada Pejabat Peguam Negara. 

Prof Madya Dr Azmi Sharom bersyukur dengan keputusan peguam negara membatalkan pendakwaan mengikut Akta Hasutan 1948 ke atasnya, menyifatkan ia tindakan yang munasabah. Bagaimanapun, pensyarah undang-undang di Universiti Malaya itu, yang mengakui baru sahaja mengetahui berita tersebut, enggan mengulas lebih panjang akan pengguguran kesnya.
"Saya bersyukur kepada keluarga saya, rakan-rakan, dan peguam saya dan (keputusan tarik balik dakwaan) dibuat peguam negara adalah tindakan yang 'common sense' (munasabah).

"Tetapi, saya tidak dapat memberi komen apa-apa lagi kerana bagi saya keputusan itu belum rasmi lagi, tidak ada hitam putih," katanya ketika dihubungi The Malaysia Insider. Terdahulu hari ini, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengeluarkan kenyataan ringkas mengumumkan keputusannya memberhentikan pendakwaan ke atas Azmi untuk pertuduhan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan.
Azmi berkata, beliau harus ke mahkamah bagi mengesahkan pertuduhan ke atasnya itu digugurkan.
"Apa pun, kena ke mahkamah, baru boleh pendakwaan itu dibatalkan. Sedangkan, sebarang surat peguam negara pun saya tidak terima lagi.
"Jadi rasanya agak tidak wajar untuk saya membuat sebarang komen," katanya.
Hari ini dalam kenyataannya, Apandi bagaimanapun tidak memberi sebab membatalkan pendakwaan ke atas pensyarah yang pernah memfailkan saman mencabar undang-undang yang disifatkan bertentangan dengan kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan Persekutuan itu.
Menurut Apandi, keputusan menarik kembali pendakwaan itu dilakukan atas budi bicara dan ini bukan pertama kali jabatan itu bertindak demikian kerana melakukan perkara sama dalam kes ahli Parlimen Seputeh daripada DAP, Teresa Kok.

Bukan sekadar kurang belanja sambutan, PM digesa kecilkan saiz kabinet


Sheikh Omar Ali2Sheikh Omar Ali2
DAP menyambut baik saranan Perdana Menteri yang mahukan perbelanjaan untuk majlis sambutan lawatan kerja dan rasmi beliau serta menteri Kabinet dikurangkan selaras dengan langkah berjimat cermat kerajaan.
Bagaimanapun Penolong Setiausaha Publisiti DAP Johor, Sheikh Omar Ali menyifatkan saranan itu sebagai gimik tidak serius dan sekadar mempermainkan rakyat.
"Keadaan ekonomi Malaysia berada pada tahap yang amat kritikal. Jika ingin dibandingkan nilai matawang RM berbanding negara jiran kita Singapura sahaja pun, hari ini telah mencecah lebih SGD0.3.
"Alangkah baiknya jika beliau membuat seruan ini sejak awal dahulu lagi. Najib tidak seharusnya bertindak sewaktu nasi sudah menjadi bubur," ujar Sheikh Omar.
Menurut beliau, gesaan Datuk Seri Najib Razak agar persiapan menyambut perdana menteri dan menteri kabinet seperti karpet merah, hidangan istimewa dan sebagainya dikaji semula membuktikan selama ini beliau gagal merasai nasib rakyat yang bergelut dengan kos sara hidup yang cukup menekan.
"Selain itu, Najib juga harus sedar. Skandal yang sarat berlaku hari ini seperti 1MDB, dana RM2.6b ke akaun peribadi, defisit Tabung Haji dan banyak lagi adalah berpunca dari tiris serta tidak amanah dalam urustadbir kerajaan di bawah pimpinan beliau sendiri.
"Rakyat juga masih tidak lupa akan isu pemborosan seperti penggunaan jet peribadi secara tidak masuk akal, bil utiliti di Seri Perdana yang melampau-lampau dan banyak lagi.
"Ia tidak sama sekali menunjukkan keikhlasan serta keazaman politik yang sebenar oleh PM terhadap nasib rakyat dan ekonomi negara," tegas Sheikh Omar.

Usah pinda OSA, gubal Akta Kebebasan Maklumat - Suaram


Amir Abd HadiAmir Abd HadiKerajaan Persekutuan tidak wajar memperketat Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA), sebaliknya perlu menggubal Akta Kebebasan Maklumat bagi memastikan segala skandal kewangan dan ketirisan melibatkan kerajaan dibongkar secara telus dan adil.
Penyelaras Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Amir Abd Hadi berkata setiap rakyat ada hak untuk memperoleh maklumat berkaitan wakil rakyat mereka kerana ia melibatkan kepercayaan mereka terhadap sistem demokrasi yang diamal di negara ini.
“Ahli masyarakat ada hak dapat maklumat salah laku wakil rakyat atau agensi kerajaan kerana ia melibatkan masa depan mereka dan negara. Justeru, rakyat wajar mengetahui skandal rasuah pemimpin.
“Setiap negara yang mengaku demokratik perlu melaksanakan Akta Kebebasan Maklumat. Malah, pada hari ini hampir 130 negara mempraktikkannya. Zimbabwe dan Indonesia pun ada,” katanya pada Roketkini.
Mengakui hal berkaitan keselamatan dan ketenteraan seperti strategi pertahanan negara perlu dirahsiakan dari umum tetapi beliau berpendapat skop ‘rahsia’ mengikut OSA terlalu luas dan boleh ditakrif sewenang-wenangnya.
“Kita tidak nafikan perkara melibatkan keselamatan dan pertahanan negara perlu dijaga. Namun, adakah mendedahkan rasuah dan ketirisan pemimpin mengancam keselamatan negara?

OSA: Cadangan Apandi langkaui doktrin pengasingan kuasa


KUALA LUMPUR 11 FEB: Cadangan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali untuk meminda Akta Rahsia Rasmi (OSA) sebenarnya cubaan badan kehakiman untuk melangkaui urusan pemerintahan eksekutif.
howard2Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pasir Pinji, Howard Lee Chuan How, berkata ia seolah-olah membelakangi kuasa yang diberi kepada wakil rakyat untuk meluluskan atau meminda undang-undang melalui parlimen.
“Apandi dalam bidang kuasa penghakiman, tugas beliau untuk membuat penghakiman. Mana boleh pinda sesuatu undang-undang sesuka hati, Apandi bukan wakil rakyat,” kata Ketua DAPSY Perak itu kepada Roketkini.
Pengasingan kuasa adalah asas amalan demokrasi yang membahagi urusan negara kepada tiga cabang utama iaitu Pemerintahan (eksekutif), Perundangan (legislatif) dan kehakiman bagi mewujudkan semak dan seimbang (check and balance).
Sabtu lalu, Apandi dilapor berkata beliau sedang menimbang untuk meminda OSA dengan meningkatkan hukuman terhadap sesiapa yang terlibat membocor rahsia negara, malah turut mengheret pengamal media yang melaporkannya.
Beliau juga dilapor berkata ada kemungkinan hukuman penjara seumur hidup dan sebatan sepuluh kali dikenakan, malah pengamal media yang enggan mendedahkan sumber maklumat juga berdepan risiko sama.
Howard turut mengkritik cadangan Apandi yang disifatkannya sebagai menyekat kebebasan orang awam untuk mendapatkan akses maklumat melibatkan kepentingan serta kesejahteraan negara.
Dalam ruang kebebasan bersuara yang sentiasa disekat dan hampir tiada, katanya, cadangan Apandi membuktikan tiada hak seumpama itu diberi kepada rakyat walaupun negara mengamal sistem demokrasi.
“Tindakan itu seolah-olah menyekat kebebasan yang sebenarnya langsung tidak ada. Sepatutnya kerajaan harus menjaga dan memberi ruang untuk rakyat bebas bersuara, kemudian barulah undang-undang digubal bagi mengawalnya,” kata beliau.

Menyemarakkan ketakutan dalam masyarakat Melayu

Sejarah Malaysia sarat dengan insiden-insiden keganasan dan ketidaktoleransi terhadap sebarang bangkangan. Peristiwa-peristiwa seumpama ini terserlah sejak zaman sebelum penjajahan sehinggalah ke era pencapaian kemerdekaan (dan selanjutnya ke penubuhan Malaysia yang termasuk Sabah, Sarawak dan Singapura pada tahun 1963).
Rakyat Malaysia sering diingatkan tentang bahana peristiwa 13 Mei sehingga membuatkan kita mangli dan dapat menduga tektik pihak berkuasa untuk tujuan menakut-nakutkan rakyat dengan menimbulkan rasa gelisah dan curiga terhadap satu sama lain. Perkara ini berlaku kerana mereka berjaya melaga-lagakan antara kelompok-kelompok masyarakat dengan memainkan isu-isu agama.
Rasa takut adalah emosi yang lumrah dimainkan sebagai kaedah di banyak negara di dunia untuk tujuan mengawal dan mempengaruhi rakyat.

Di Malaysia, pihak berkuasa nampaknya tidak ketinggalan dalam hal ini di mana strategi ini digemburkan pihak berkuasa melalui kumpulan-kumpulan ekstremis. Lantaran itu tidak hairanlah tindakan-tindakan liar dan kenyataan-kenyataan yang terang-terang berbaur hasutan yang terbit dari kumpulan ekstremis ini tidak dihiraukan sangat pihak berkuasa – paling tidak tindakannya hanya dengan memberi amaran dan ini menunjukkan betapa tidak bersungguhnya pihak berkuasa dalam menangani isu-isu ekstremisme. Dalam menangani gejala-gejala ekstremisme dan keganasan ini rakyat perlu didedahkan dengan maklumat dan penerangan tentang tindakan-tindakan liar dan ganas kumpulan-kumpulan ekstremis ini adalah sebenarnya sebahagian daripada strategi atau perancangan politik untuk mengawal dan mempengaruhi sebahagian rakyat.
Gejala-gejala yang menggugat keharmonian rakyat dapat dilihat dengan kemunculan kumpulan-kumpulan NGO yang bergiat dan bergerak atas landasan kefahaman doktrin yang sempit.
Slogan-slogan seperti "ancaman Kristian" dan rasis yang sering dilaungkan pihak-pihak ekstremis sudah menjadi lumrah. Laungan-laungan ancaman sedemikian tidak lain ibarat tin kosong yang bertujuan hanya untuk menakutkan rakyat yang lemah dan jahil tentang kewujudan perlindungan di bawah sistem monarki (DYMM Raja-Raja) dan perlindungan di bawah undang-undang dan perlembagaan Malaysia.
Masyarakat Malaysia kini berhadapan dengan banyak cabaran dan masalah dan ini merupakan suatu fenomena biasa apabila kita, sebagai rakyat, mempersoalkan kualiti kepimpinan yang diperlihatkan mereka yang dilantik menerajui kepimpinan negara.
Sewajarnya pemimpin yang waras dan berwibawa tidak akan membiarkan gejala-gejala yang memudaratkan keharmonian rakyat bebas berluasa. Malangnya apa yang kita, rakyat Malaysia, harapkan itu tidak menjelma, paling tidak itulah yang kita lihat kini.
Mungkin pihak berkuasa mempunyai agendanya yang tersendiri. Rakyat kini ibarat manusia tawanan sementara mereka yang berkuasa mencatur kedudukan demi mencapai impian politik untuk kepentingan masing-masing.

Kumpulan pemberontak kini lobi mesyuarat Umno cawangan desak Najib undur

Gerakan Ketua Cawangan Malaysia mengakui akan melobi mesyuarat cawangan yang bermula Mac ini untuk membawa usul peletakan jawatan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan pada masa sama mahu pemilihan semula parti diadakan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Februari, 2016. 
Gerakan Ketua Cawangan Malaysia mengakui akan melobi mesyuarat cawangan yang bermula Mac ini untuk membawa usul peletakan jawatan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak dan pada masa sama mahu pemilihan semula parti diadakan.

Kumpulan pemberontak dalam Umno akan memulakan langkah melobi cawangan seluruh negara yang bakal bermesyuarat Mac depan untuk membawa usul mendesak Presiden Datuk Seri Najib Razak berundur dan mengadakan pemilihan parti secepat mungkin.
Gerakan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) menjadi perintis dalam usaha melobi kali ini dengan harapan usul tersebut diterima dan dibawa ke peringkat bahagian untuk dibahaskan nanti.
"GKCM akan melobi mesyuarat cawangan yang akan bermula Mac ini untuk membawa usul peletakan jawatan Najib dan pada masa sama mahu pemilihan semula parti diadakan," kata naib presiden kumpulan tersebut, Rushdan Mohamed.

Rushdan mensasarkan 20 hingga 30 cawangan dalam setiap bahagian Umno akan membawa usul tersebut bagi membolehkan ia dibawa untuk dibahaskan ke peringkat bahagian. Tidak menolak kedudukan Najib ketika ini semakin kuat, Rushdan berkata mereka tidak akan mengaku kalah sebaliknya meneruskan menyusun bersama-sama ahli akar umbi berkempen dalam mendesak pengunduran perdana menteri.
GKCM banyak mengadakan jelajah ke seluruh pelosok negara untuk meraih sokongan, termasuk semasa kemelut menteri besar Kedah baru-baru ini, katanya.
"Banyak kesempatan yang kami ambil semasa krisis di Kedah dan bertemu dengan akar umbi. Apa yang boleh saya katakan, majoriti rakyat dan ahli Umno sendiri tidak lagi melihat Najib sebagai pemimpin," katanya.
Pengerusi GKCM Kamarulazman Habibur Rahman menganggap penyokong Datuk Seri Najib Razak dalam Umno yang ada sekarang ibarat askar upahan yang lari meninggalkan Melaka apabila kerajaan Melayu diserang Portugis pada 1511. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Februari, 2016.  
Pengerusi GKCM Kamarulazman Habibur Rahman menganggap penyokong Datuk Seri Najib Razak dalam Umno yang ada sekarang ibarat askar upahan yang lari meninggalkan Melaka apabila kerajaan Melayu diserang Portugis pada 1511.
 Sementara itu, pengerusi GKCM Kamarulazman Habibur Rahman pula berkata, walaupun kedudukan Najib semakin kuat, tidak mudah untuk beliau terus memelihara kekuatan kubunya kerana mereka sekelilingnya tidak setia.