Sabtu, 30 Januari 2016

Serangan terhadap Bahri boleh makan diri, kata Rafizi

Serangan terhadap Pengarah Bahagian Operasi Khas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohd Zin boleh memakan diri, kata Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli.
Beliau berkata terdapat pelbagai serangan terhadap Bahri baru-baru ini oleh mesin propaganda Umno, seperti portal MyKMU, dalam usaha untuk menjatuhkan pegawai kanan SPRM itu.
 "Jelas sekali terdapat percubaan untuk menakut-nakutkan Bahri dan pemimpin SPRM lain. Ini adalah modus operandi biasa oleh alat-alat propaganda ini," katanya sambil menambah bahawa ia biasanya melibatkan mereka cerita untuk menjatuhkan sesiapa sahaja yang mereka anggap sebagai ancaman.
Katanya, ahli-ahli politik adalah tokoh masyarakat, maka mereka tertakluk kepada penelitian awam, tetapi berkata ia adalah membimbangkan bahawa serangan tertumpu kepada Bahri.
Ancaman terhadap pegawai kanan awam seperti Bahri jelas satu usaha untuk campur tangan dalam pentadbiran keadilan, kata Rafizi kepada Malaysiakini.
Ia juga adalah satu percubaan awal untuk menimbulkan kesangsian terhadap sebarang penemuan atau tindakan yang diambil oleh Bahri dan SPRM terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, berhubung dengan isu 1MDB.
Rafizi dinasihatkan alat-alat propaganda ini bahawa sebanyak mana 'spin' pun, tidak boleh memulihkan kredibiliti Najib; orang ramai tidak boleh menerima justifikasi diberikan dalam menutup kes terhadap perdana menteri.
Lebih buruk lagi, katanya, jika mereka mahu menjatuhkan pegawai bermoral seperti Bahri bagi menyelamatkan kredibiliti Najib, ia adalah satu strategi yang tidak baik kerana ia akan memakan diri sendiri.
Pada hari Selasa, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengumumkan bahawa setelah meneliti kertas siasatan SPRM, beliau berpuas hati Najib tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah.

Tiada jaminan peluang kerja meningkat dengan TPPA


Siti Aishah Shaik IsmailSiti Aishah Shaik IsmailTiada jaminan peluang kerja rakyat tempatan akan meningkat dengan pelaksanaan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) malah peluang rakyat tempatan untuk meraih pekerjaan melalui syarikat multinasional yang beroperasi di negara ini bakal tergugat dengan kehadiran buruh mahir warga asing.
Ahli Dewan Negara, Siti Aishah Shaik Ismail berkata, draf perjanjian TPPA tidak menyatakan bahawa semua syarikat luar negara yang bakal beroperasi di Malaysia
wajib untuk memastikan 30 hingga 50 peratus tenaga kerja tediri dari kalangan rakyat tempatan.
Menurut beliau, syarikat asing yang beroperasi di negara ini lebih cenderung membawa tenaga kerja mahir dari negara asal mereka bagi memastikan kualiti produk terjamin.
"Ini sekaligus membuatkan kadar pengangguran dan hilang jawatan (di kalangan warga tempatan) akan terus berlarutan," katanya.
Sehubungan itu beliau meragui jaminan kerajaan bahawa peluang pekerjaan akan meningkat setelah TPPA dilaksanakan dan kadar pengangguran negara akan berkurangan.
Beliau juga bimbang dengan kenyataan Menteri Sumber Manusia bahawa pekerja asing akan mendapat hak yang sama sebagai mana pekerja tempatan termasuk menjadi pemimpin sesebuah kesatuan sekerja.
"Ini jelas menunjukkan gugurnya hak keistimewaan rakyat Malaysia dalam isu pengarahan," katanya.
Aishah yang juga Ketua Srikandi Keadilan mahu rakyat faham bahawa mereka bakal 'dijajah' oleh kuasa besar dunia.
"Kesan TPPA tidak akan berlaku serentak tetapi ia akan berlaku peringkat demi peringkat. Rakyat akan terus menjadi mangsa kepada kecelaruan pemerintah sedia
ada," ujarnya.

Melayu hidup bergantung kedudukan ‘istimewa’ memalukan

Kerajaan melaksanakan penstrukturan semula kerana Melayu kurang bernasib baik, bukan kerana berhak mendapat keistimewaan.
Rafidah_buku
SHAH ALAM: Kebergantungan orang Melayu terhadap hak keistimewaan sekaligus meletakkan diri mereka berbeza dengan kaum lain disifatkan sebagai satu sikap yang amat memalukan.
Bekas menteri, Tan Sri Rafidah Aziz berkata demikian sekaligus menganggap ia satu keadaan yang amat malang buat masyarakat Melayu zaman ini kerana masih mengharapkan serta bermegah dengan status hak istimewa itu.
“Sikap sedemikian akan melembabkan perjalanan Dasar Ekonomi Baharu (DEB) kerana asalnya, dasar tersebut dibuat untuk membantu golongan kita meningkatkan taraf ekonomi serta pendidikan.
‎”Kerajaan telah melaksanakan penstrukturan semula, kerana kaum Melayu kurang bernasib baik, bukan kerana kita Melayu dan kita berhak mendapat keistimewaan.
“Hari ini, kita masih bergantung dan mengharapkan kepada keistimewaan sebagai orang Melayu, perkara ini memalukan,” katanya semasa berucap merasmikan majlis pelancaran buku Dr Bakri Musa bertajuk ‘Memerdekakan Minda Melayu’ di Karangkraf hari ini.
Dalam pada itu, bekas Ketua Wanita UMNO itu turut menegur sikap segelintir pemimpin negara ini yang lebih mementingkan jawatan.
Malah tegurannya bukan hanya merujuk kepada golongan pemerintah dalam kerajaan sebaliknya merangkumi semua bidang.
“Sebagai pemimpin, tetapi konsep Melayu kita adalah jawatan. Jawatan tidak mencerminkan kepimpinan,” katanya.
Sementara itu, Rafidah enggan mengulas apa-apa mengenai perkembangan lain dalam negara termasuk isu semasa yang belaku di Kedah iaitu kemelut politik jawatan Menteri Besar.
“Saya tidak mahu komen apa-apa, soal Menteri Besar Kedah saya sudah ulas sebelum ini,” katanya ringkas.

Mahfuz: SD anti-Mukhriz hanya setaraf 'kertas tandas'

Selepas pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dengan Jemaah Pemangku Sultan Kedah semalam, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, sebarang akuan bersumpah (SD) yang dipersembahkan bagi menyokong desakan supaya menukar Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir hanya setaraf 'kertas tandas'.
 "Sebarang dokumen Akuan Bersumpah ADUN Umno Kedah yang dipersembahkan ke bawah Duli Tuanku Sultan dan Jemaah Pemangku Sultan Kedah untuk menunjukkan yang Mukhriz tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ADUN Kedah, adalah suatu penghinaan ke bawah Tuanku Sultan (Abdul Halim Muadzam Shah).
"Kertas akuan bersumpah tersebut hanya setaraf 'kertas tandas' kerana diperolehi secara tidak demokratik seperti yang didakwa oleh ADUN Kota Seputih (Datuk Abu Hassan Sarif)," kata Mahfuz dalam satu kenyataan.
Abu Hassan yang dipetik oleh Malaysian Insider minggu lalu sebagai berkata dia hampir jatuh ke dalam laut ketika melarikan diri kerana "diburu" bagi mendapatkan "sesuatu".
Walaupun Abu Hassan enggan mendedahkan sebab sebenar di sebalik kejadian itu, laporan yang sama memetik sumber-sumber yang berkata 19 ADUN telah menandatangani SD untuk menunjukkan mereka hilang sokongan kepada Mukhriz.
"Jika akuan bersumpah ADUN Umno diterima untuk menyingkir Mukhriz sebagai MB, ini bermakna kerajaan baru yang akan dibentuk nanti adalah kerajaan boneka yang tiada moral politik untuk mentadbir negeri Kedah.

Pas akui sukar menang, rakyat Sarawak suka Adenan


Mustafa AliMustafa AliPas hari ini mengakui kepimpinan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem menyukarkan pembangkang menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.
Pengarah Pilihan Raya Pas Datuk Mustafa Ali berkata hasil tinjauan rambang mendapati masih sukar bagi pembangkang mengatasi Barisan Nasional (BN) Sarawak pada pilihan raya negeri ke-11 itu.
"Jika ditanya senario politik ketika ini bagaimana serta kemungkinannya, sejujurnya selama saya berada di Sarawak, saya pun ada bertanya secara rambang bukan tinjauan khusus, dan berdasarkan tinjauan yang kita lakukan, nampaknya masih sukar bagi pembangkang menang pada PRN nanti," katanya.
Mustafa berkata sebagai anggota sebuah parti pembangkang, beliau sepatutnya tidak boleh menyebut sebegitu, namun beliau bersikap realistik tentang apa yang didengar daripada rakyat Sarawak.
"Mereka... (rakyat) Sarawak kata tentang ini...saya gunakan istilah yang mereka guna 'terdapat beberapa perkara baik tentang Ketua Menteri'...itu kata mereka (rakyat). Ini bermakna tidak mudah (bagi pembangkang), namun PAS optimis mencapai atau berjaya menang satu kerusi pada PRN nanti," katanya.
Ketika diminta mengulas sama ada beliau memuji kepimpinan Adenan, Mustafa berkata: "Saya tidak puji, tetapi saya kata apa yang saya dengar daripada rakyat Sarawak.
"Mereka (rakyat) kata, ada faktor-faktor yang baik tentang Adenan. Saya tanya pasal apa? Mereka kata ada program-program yang dahulunya tidak buat tetapi sekarang dibuat...itu kata mereka.
"Kalau begitu persepsi rakyat, ertinya tidak mudah bagi pembangkang mengalahkan BN untuk kuasai negeri," katanya.

Pas bertanding 11 kerusi Dun pada PRN Sarawak

PasKUCHING  - Pas akan meletakkan calon di 11 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dan bersedia menentang mana-mana calon termasuk daripada DAP, kata pengarah Pilihan Raya Pas Datuk Mustafa Ali.
Beliau berkata sembilan daripada kerusi itu merupakan kawasan lama Dun Sarawak, manakala baki dua lagi kerusi merupakan kawasan baharu Persempadanan Semula Bahagian Pilihan Raya Persekutuan dan Negeri bagi Sarawak yang menyaksikan pertambahan 11 kerusi Dun di negeri ini.
Katanya keputusan Pas untuk bertanding di 11 kerusi tersebut juga telah dibincangkan bersama PKR kerana Pas masih mempunyai hubungan dengan parti itu dan tiada perbincangan diadakan dengan DAP.
"Setakat perbincangan dengan PKR, kita tidak mahu ada pertandingan kerusi dengan mereka (PKR), tetapi yang lain boleh bertindih...tiada masalah sebab kita tidak ada hubungan dengan mereka.
"Kita akan bertanding di 11 Dun, Pas akan meletakkan calon daripada pelbagai latar belakang termasuk profesional, agamawan dan juga usahawan. Pada PRN Sarawak, Pas juga akan meletakkan seorang calon bukan Islam di kerusi Dun yang baharu diluluskan," katanya dalam sidang media di sini hari ini.
Terdahulu, Mustafa bersama beberapa pimpinan Pas pusat dan negeri menghadiri mesyuarat Pilihan Raya Pusat berkenaan PRN Sarawak di sini.

BN dicabar guna slogan ‘GST selamatkan Malaysia’

Barisan Nasional (BN) dicabar menukar slogan ‘Janji Ditepati’ kepada ‘GST Selamatkan Malaysia’ pada Pilihanraya Negeri Sarawak berikutan mereka berbangga dengan pelaksanaan cukai itu kerana kononnya ia menyelamatkan negara.
Ahli Parlimen Rasah, Teo Kok Seong, berkata  ia berikutan BN tidak tahu dan memahami kesusahan rakyat yang tertekan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat akibat pelaksanaan sistem cukai itu.
“Manifesto BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 bertema ‘Janji Ditepati’ menekankan bahawa jika Barisan Nasional terus diberi mandat, kerajaan akan menangani masalah kos sara hidup rakyat.
“Pada masa sama, tiada satu pun perkataan GST ataupun pelaksanaan sistem cukai itu berani disebut. Ia menunjukkan BN pada masa itu khuatir GST menyebabkan kehilangan sokongan rakyat,” katanya pada kenyataan media, semalam.
Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem malam tadi angkan Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 diadakan pada 30 April depan manakala tarikh penamaan calon pada 18 April tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) belum membuat ketetapan.
Ini kerana, kata Kok Seong, BN bimbang jika semua poster ataupun bahan kempen dicetak dengan tertera ungkapan mereka menyokong penuh pelaksanaan GST, rakyat akan menolak mereka pada mana-mana pilihan raya.
Pada majlis Hari Kastam Sedunia ke-34 dua hari lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipetik, berkata ekonomi negara  stabil ekoran pelaksanaan GST berikutan RM51 bilion hasil cukai itu dikutip tahun lalu berbanding RM37.2 bilion pada 2014.

Tony Pua: Switzerland dedah skandal baru 1MDB RM16.8 bilion

KUALA LUMPUR, 30 JAN: Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali digesa membantu pihak berkuasa Switzerland menyiasat dakwaan terbaru salah laku melibatkan sejumlah USD4 bilion yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Ia berikutan permintaan rasmi Ketua Pendakwa Switzerland kepada Malaysia dalam siasatannya terhadap kemungkinan wujud pelanggaran undang-undang oleh firma milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mengikut laporan The Wall Street Journal hari ini, hasil siasatan pihak berkuasa Switzerland mendapati USD4 bilion atau sekitar RM16.8 bilion daripada syarikat Malaysia disalah guna, dengan sebahagiannya dipindah ke beberapa bank Swiss dari Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu.
Mengikut perjanjian antarabangsa, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua pada kenyataan media hari ini,, berkata Peguam Negara perlu memberi kerjasama kepada pihak berkuasa Switzerland dalam siasatan mereka.
“Saya menyeru Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali memenuhi kewajipan Malaysia mengikut perjanjian antarabangsa memberi bantuan perundangan, bekerjasama dengan agensi penyiasat dengan membekal semua maklumat,” katanya.
Kata Pua, kerjasama yang bakal diberi Malaysia bukan sahaja dapat menyingkap dalang sebenar skandal terbesar itu tetapi juga mengubah tanggapan Peguam Negara bersikap berat sebelah sebelum ini.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu juga mencadangkan semua agensi penyiasatan di Malaysia turut memberi kerjasama mereka menjejak dalang sebenar skandal terbesar itu.
Beliau antara lain merujuk kepada Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), polis, Ketua Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dan meminta mereka menggandakan usaha untuk mendedahkan kebenaran skandal itu.

TABUNG HAJI ADALAH KERINGAT DAN AIR MATA PETANI MISKIN

Sayup-sayup kedengaran lagi tentang kisah Tabung Haji (TH) yang tidak sedap telinga mendengarnya. Tidak lama dulu kisah TH ‘membantu’ untuk menyelamatkan IMDB dengan membeli sebidang tanah yang harganya jauh lebih mahal daripada harga sepatutnya. Dan kononnya harta akan dijual dan kononnya sudah ‘ramai’ pembeli yang ‘teringin’ untuk membeli harta berkenaan. Agaknya sudah terjual pun harta berkenaan dan pastinya TH telah pun membuat ‘keuntungan’ yang lumayan. Agaknya begitu lah…
            Kini terdengar pula kisah TH tidak mengumumkan lagi dividen yang sepatutnya diumumkan. Penabung yang tahu menahu tentang hal perniagaan tentunya tertanya-tanya tentang mengapa keadaan terjadi demikian. Dilaporkan bahawa TH membuat keuntungan yang berlipat ganda dan tidak akan terjejas langsung simpanan penabung di TH. Nampaknya sehingga kini masih lagi belum membuat pengumuman untung- ruginya. Apa dah jadi? Mungkin agaknya ‘orang kuat’ TH terlalu sibuk dengan keadaan kemelut politik di Kedah kini sehinggakan tidak ada masa untuk menguruskan hal ehawal TH. Agaknya lah…
            Seingat aku, arwah bapak dan emak aku dulu tidak tahu menahu tentang selok – belok dividen-dividen TH. Mereka hanya tahu menyimpan dan apabila sudah cukup wang mereka di TH untuk mereka menunaikan Haji, maka mereka berangkat ke Makkah. Dan begitu jugalah sikap ramai petani miskin di seluruh negara yang menyimpan di TH. Mereka seolah-olah menyerahkan bulat-bulat dan memberikan sepenuh kepercayaan kepada pentadbiran dan penguruan TH untuk menguruskan simpanan mereka. Mereka percaya bulat-bulat sebagaimana yang dijelas dan dirangka oleh Ybhg Professor Diraja Ungku Aziz yang mengasaskan penubuhan Tabung Haji berpuluh tahun yang lalu.
            Kini TH telah diuruskan oleh golongan professional yang kononnya amat arif tentang selok perniagaan. TH kini diterajui oleh golongan ‘bijak pandai’ yang bukan sahaja ‘bijak’ berpolitik tetapi juga kononnya ‘bijak’ dalam hal ‘jual-beli’ (Tak kiralah jual beli apa pun). TH dipertanggung-jawabkan kepada Menteri yang amat ‘tahu’ tentang selok belok agama Islam yang kadang-kadang seolah-olah kelihatan seperti ‘pakar’ yang tidak ada siapa yang boleh menandingi ‘ilmu’ agamanya.

PETUALANG BANGSA

Tanyalah siapa pun di Malaysia kini, walaupun kanak-kanak sekolah rendah, mereka akan mengenal-pasti nama petualang-petualang bangsa di Malaysia. Aku pun hairan bagaimana anak-anak seusia sedemikian boleh mengenali ‘manusia’ yang dianggap sebagi petualang bangsa di negara ini. Apakah mereka telah ‘diasuh’ oleh ibu bapa mereka untuk mengenali siapa petualang bangsa itu. Atau apakah mereka ditunjuk ajar oleh guru-guru mereka disekolah tentang bagaimana mengenali ‘rupa’ dan sikap pemimpin negara yang dianggap sebagai petualang bangsa. Ataupun mungkinkah anak-anak ini dapat menganalisis berita-berita yang disiarkan oleh media arus perdana lantas dapat mereka mengenal-pasti manusia yang dianggap sebagai petualang bangsa itu.
            Pendek kata rakyat Malaysia (hampir keseluruhannya) dapat mengenali dan manamakan siapa yang menjadi petualang bangsa dan negara kita kini. Mungkin juga ada yang belum begitu jelas dan pasti tentang takrif dan ‘makna’ petualang bangsa. Dan mungkin juga ada yang mahu membezakan antara ‘pengkhianat’ ‘penderhaka’  bangsa dan negara dengan manusia yang dianggap sebagai ‘petualang’. Bagi aku ‘petualang’ lebih tinggi ‘darjatnya’ berbanding dengan ‘pengkhianat’. Aku merujuk juga dengan pakar-pakar bahasa tentang takrif ‘petualang’ sebelum artikel ini aku tulis. Rata-rata mengatakan hawa ‘petualang dan pengkhianat’ adalah dalam satu ‘keluarga’ yang sama dan perbezaannya ialah tentang ‘darjat’nya.
            Dalam sejarah kerajaan Melayu Melaka, Hang Jebat sentiasa dianggap sebagai ‘penderhaka’ ekoran penentangannya terhadap Sultan Melaka yang berlaku tidak adil, tanpa usul periksa yang teliti yang menyebabkan kematian  saudaranya Hang Tuah. Lantas Hang Jebat mengamuk dan masyarakat Melayu pada ketika itu menganggap Hang Jebat sebagai penderhaka. Hang Jebat dikutuk sekeras-kerasnya oleh masyarakat Melayu kerana menderhaka kepada Sultan Melaka. Kutukan itu berterusan sehinggalah pada pertengahan tahun 1960an apabila muncul seorang tokoh pemikir yang membela dan memberikan gambaran sebenarnya tentang tindakan Hang Jebat yang dikatakan menderhaka itu.Walaupun dipanggil sebagai penderhaka, namun Hang Jebat tidak pernah digelar sebagai ‘petualang bangsa’. Dan tidak pernah juga digelar sebagai ‘pengkhianat’.
            Mungkin  pada anggapan masyarakat Melayu bahawa Hang Jebat hanya sebagai penderhaka kepada Sultan Melaka tetapi Hang Jebat tidak ‘menderhaka’ ataupun mengkhianati bangsa Melayu. Mungkin begitu anggapan orang Melayu terhadap Hang Jebat. Berbanding dengan segelintir ‘tokoh-tokoh’ di negara kini yang terang-terang bertindak sebagai pengkhianat dan petualang merosakkan bangsa Malaysia.

Siasatan 1MDB, peguam negara akan kerjasama dengan Switzerland

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata pihaknya akan bekerjasama dengan Switzerland berhubung siasatan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB). – Gambar fail The Malaysian Insider, 30 Januari, 2016.Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata pihaknya akan bekerjasama dengan Switzerland berhubung siasatan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata pihaknya akan bekerjasama dengan Switzerland berhubung siasatan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Pengesahan itu diberikan susulan kenyataan ketua pendakwa raya Switzerland yang secara rasmi meminta bantuan Malaysia dalam siasatannya mengenai kemungkinan berlaku pelanggaran undang-undang Switzerland oleh 1MDB, menyatakan mengesyaki ada salah laku berjumlah AS$4 bilion.
Apandi berkata, Malaysia akan menyemak penemuan Switzerland, bersama dapatan pihak berkuasa berkaitan lain dan siasatan dalaman, bagi memastikan tindakan wajar selanjutnya.

Pada awal minggu ini, Apandi berkata tiada bukti mencukupi untuk mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang juga pengerusi lembaga penasihat 1MDB, daripada sebarang kesalahan jenayah atau rasuah berhubung wang dimasukkan ke dalam akaun bank peribadinya. Siasatan terhadap 1MDB berasingan daripada siasatan deposit bank berkenaan, kata Apandi, hari ini.

Siasatan 1MDB masih berjalan, jangan campur dengan kes RM2.6 bilion, kata peguam negara

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata kes derma kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berbeza dengan kes 1MDB. – Gambar fail The Malaysian Insider, 30 Januari, 2016. 
Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata kes derma kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berbeza dengan kes 1MDB.

Siasatan ke atas syarikat bermasalah 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) masih berterusan dan Jabatan Peguam Negara komited untuk berkerjasama dengan pihak berkuasa antarabangsa, kata Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.
Beliau berkata skandal Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membabitkan syarikat 1MDB dan kes derma RM2.6 bilion merupakan 2 kes yang berlainan yang tidak harus dicampurkan.
"Beberapa siasatan (ke atas 1MDB) termasuk Jawatankuasa Perhubungan Awam, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Audit Negara kini masih berjalan.

"Bercanggah dengan laporan media, siasatan ke atas kes derma kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berbeza dengan kes 1MDB," katanya. Apandi berkata demikian mengulas kenyataan peguam negara Switzerland yang mendakwa terdapat sejumlah wang AS$4 bilion mungkin disalah guna syarikat Malaysia.
Pendedahan itu susulan daripada siasatan ke atas 2 bekas pegawai 1MDB.

Wah.. Malaysia kian dikenali dunia !!!

Siasatan #1MDB, Switzerland dedah AS$4 bilion disalah guna syarikat kerajaan Malaysia..

1) Perancis dakwa rasuah beli Scorpene RM3.7b kaitan Najib

2) Switzerland dedah salahguna US$4b kaitan 1MDB

TAHUKAH ANDA.. Pihak berkuasa di Switzerland yang menyiasat 1MDB mendapati kira2 AS$4 bilion (RM16.8 bilion) daripada syarikat Malaysia disalahgunakan, dengan sebahagiannya dipindahkan ke beberapa bank Swiss oleh pegawai dari Malaysia dan UAE, lapor The Wall Street Journal (WSJ)..

BILA LAGI NAJIB NAK SAMAN WSJ HARI LAIN..
..coz Hari Selasa Najib Razak dah guna untuk TUTUP KES derma RM2.6 bilion pada Selasa lepas..

Rakyat tahu baca politik kotor Najib – Anina

Perkiraan itu dibuat berdasarkan momokan rakyat terhadap sesuatu isu melibatkan Perdana Menteri.
anina-najib
PETALING JAYA: Rakyat negara tahu membaca strategi politik Datuk Seri Najib Razak yang didakwa kotor dan menjijikkan.
Bekas ahli UMNO, Anina Saadudin membuat perkiraan itu berdasarkan momokan yang dibuat rakyat setiap kali sesuatu isu berlaku melibatkan Perdana Menteri.
“Tidak sukar untuk rakyat membaca permainan Perdana Menteri dalam mencatur politik peribadi beliau. Semuanya digerakkan dalam strategi tersusun, namun ianya kotor dan menjijikkan,” katanya kepada FMT, di sini, hari ini.
Katanya, strategi itu dapat dibaca apabila barisan kepemimpinan UMNO Kedah membuat pengumuman hilang kepercayaan terhadap Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, menyebabkan rakyat kecoh mengenainya.
Perkara berkenaan mengiakan tekaan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Mukhriz hanyalah mangsa percaturan politik oleh Perdana Menteri.
Jelasnya, tidak cukup dengan itu, kemarahan rakyat bertambah apabila Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengumumkan keputusannya membersihkan segala dakwaan terhadap Perdana Menteri berhubung isu SRC International dan derma RM2.6 bilion, sekali gus mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup kes berkenaan.
Anina berkata, kemarahan rakyat kemudiannya menjadi tangisan terhadap Perdana Menteri apabila Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) diluluskan dengan persetujuan seramai 127 ahli Parlimen.
“Rakyat menangis melihat ahli Parlimen tersenyum riang di lobi Parlimen (sebaik sahaja TPPA diluluskan),” katanya.

1MDB: Tunai permintaan Switzerland, jangan jadi negara ‘pariah’ – Zaid Ibrahim

Jika Malaysia mahu menjadi sebahagian komuniti dunia bertamaduan, menghormati undang-undang, mereka mestilah patuh dan memberi kesemua maklumat yang diminta pihak berkuasa Switzerland.
zaid
SHAH ALAM: Kerajaan Malaysia harus berkerjasama dengan pendakwa raya Switzerland yang melakukan siasatan terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB) apabila mendapati kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) daripada syarikat itu didakwa disalahguna, dengan sebahagiannya dipindahkan ke beberapa akaun bank Swiss oleh pegawai dari Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu.
Gesaan itu dibuat oleh bekas Menteri Kabinet Datuk Zaid Ibrahim, kerana kegagalan Malaysia memberi kerjasama berhubung permintaan tersebut, akan menyebabkan negara dilabel sebagai negara ‘pariah’ kerana membiarkan aktiviti jenayah.
“Jika mereka (Malaysia) mahu jadi sebahagian komuniti dunia bertamadun, menghormati undang-undang, mereka mestilah patuh kepada kepada arahan yang diberi dengan memberi kesemua maklumat yang diminta pihak berkuasa Switzerland,” katanya ketika ditemui pemberita di majlis pelancaran buku Dr Bakri Musa di Karangkraf hari ini.
Zahid yang juga bekas menteri undang-undang berkata, tugas tersebut bukannya tugas muktlak Peguam Negara semata-mata, sebaliknya ia juga menjadi tanggungjawab Kabinet untuk mengeluarkan arahan kerana mereka mempunyai kuasa.
Katanya, anggapan rakyat bahawa kuasa undang-undang ini terletak kepada Peguam Negara adalah tidak tepat kerana Kabinet berhak mengarahkan Peguam Negara untuk bertindak.
“Rakyat selalu fikir peguam negara ada banyak kuasa, beliau tidak, beliau mungkin nampak begitu, tetapi sebenarnya tidak berkuasa. Beliau (Peguam Negara) tidak ada kuasa menutup pasukan petugas khas, beliau tidak berkuasa menghentikan siasatan terhadap SPRM, beliau tidak ada semua itu,” katanya.
Zaid juga berkata, rakyat negara ini sepatutnya malu sekiranya pemerintah negara ini tidak bertindak di atas permintaan pihak berkuasa Switzerland.
Terdahulu pihak berkuasa Switzerland mengeluarkan kenyataan bahawa kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) daripada syarikat Malaysia disalahgunakan, dengan sebahagiannya dipindahkan ke beberapa bank Swiss oleh pegawai dari Malaysia.
Ia berikutan penemuan empat kes salah laku jenayah antara 2009 dan 2013 menggunakan struktur kewangan yang kompleks.

1MDB sedia disiasat, tapi tertakluk kepada nasihat pihak berkuasa negara

1MDB turut memaklumkan tidak dihubungi pihak berkuasa dari negara luar berhubung siasatan yang dikaitkan dengan syarikat itu.
1mdb
PETALING JAYA: 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memberitahu bahawa pihaknya tidak dihubungi mana-mana pihak berkuasa dari negara luar berhubung siasatan yang dikaitkan dengan syarikat itu.
1MDB dalam kenyataan medianya di sini, hari ini, berkata syarikat itu bersedia untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa dari negara luar.
“1MDB bersedia bekerjasama dan disiasat oleh sebarang agensi penguatkuasa, tertakluk kepada nasihat daripada pihak berkuasa negara ini dan mengikut protokol antarabangsa,” katanya.
Semalam, Peguam Negara Switzerland menerusi kenyataan media, mendedahkan sebanyak AS$4 bilion mungkin disalahgunakan daripada dana 1MDB dan dipindahkan ke akaun bank di Switzerland.
Beberapa bekas pegawai kerajaan Malaysia, kedua-dua bekas pegawai dan pegawai semasa dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dikatakan terlibat.
Peguam Negara Switzerland menyeru bantuan usahasama supaya pihaknya dapat mengambil tindakan terhadap dua bekas pegawai 1MDB dan pegawai lain yang terlibat.
Siasatan oleh Peguam Negara Switzerland itu melibatkan rasuah, salah laku di pejabat kerajaan dan pengubahan wang haram.

Krisis MB: UMNO yakin pertahan kubu di Kedah

Idris yakin Najib akan menyelesaikan krisis Menteri Besar Kedah dengan sebaiknya.
Idris-JusohALOR SETAR: Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh yakin krisis politik di Kedah yang telah menjangkau tempoh seminggu akan diselesaikan segera.
Idris yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO mendedahkan hasil pertemuan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) semalam menunjukkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sedang berusaha menyelesaikan krisis itu.
“Saya lihat Perdana Menteri (Najib) sendiri sedang melaksana dan menyelesaikan dengan sebaik-baiknya.
“Saya percaya Perdana Menteri (Najib) akan buat keputusan terbaik,” katanya di Jelajah Kementerian Pendidikan Tinggi, Soaring Upwards.
Dalam pada itu, UMNO juga yakin akan terus mengekalkan penguasaannya di Kedah.
Bagaimanapun beliau enggan mengulas persoalan jika PAS berpeluang merampas kembali Kedah daripada Barisan Nasional (BN)/ UMNO.
“Peluang apa?,” soalnya semula kepada pemberita.

Kerajaan baru Kedah tiada moral politik


Mahfuz mahu Mukhriz kekal sebagai Menteri BesarMahfuz mahu Mukhriz kekal sebagai Menteri Besar
Kerajaan baharu yang akan dibentuk di Kedah tiada moral politik untuk mentadbir, kata ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.
Beliau menegaskan, akuan bersumpah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN daripada Umno yang dikumpulkan untuk dipersembahkan kepada Sultan dan Jemaah Pemangku Sultan Kedah bagi menunjukkan Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti Adun Kedah adalah tidak sah.
Hal ini kerana ia dilakukan selepas berlaku ‘kong kalikong’ dalam usaha rampasan kuasa.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Mahfuz berkata dakwaan itu dikuatkan lagi dengan pendedahan Adun Kota Seputeh Datuk Abu Hassan Sarif bahawa beliau diburu dan dipaksa menyokong kumpulan yang menolak Mukhriz.
“Kejadian tersebut mengesahkan lagi kenyataan saya sebelum ini bahawa Akuan Bersumpah Adun-adun Kedah adalah tidak sah kerana ia diberi tanpa niat untuk hilang kepercayaan kepada Mukhriz sebagai menteri besar.
“Kertas akuan bersumpah tersebut hanya setaraf kertas tandas kerana diperoleh secara tidak demokratik seperti yang didakwa oleh Adun Kota Seputeh,” kata beliau.
Rabu lalu Abu Hassan pada perhimpunan penyokong Mukhriz di Kampung Sanglang, Ayer Hitam menceritakan bahawa beliau lari dan hampir-hampir jatuh di laut kerana diburu dan dipaksa menyokong kumpulan yang menolak Mukhriz.
Mahfuz yang juga Yang Dipertua Pas Pokok Sena turut berkata, sebarang Akuan Bersumpah yang dibuat secara paksa adalah satu penghinaan kepada Sultan.

Sirul: Najib was not involved in Altantuya murder

Isu AS$4b: Memalukan Malaysia

1MDB: AG Switzerland syaki RM16.6b diseleweng, minta bantuan M'sia

Najib not involved, swears Sirul in new video

Tekanan darah tinggi, Anwar kini di HKL

ANWAR HKLKetua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim kini berada di Hospital Kuala Lumpur (HKL)ekoran menghadapi masalah tekanan darah tinggi, kata Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.
“Anwar berada di HKL kerana tekanan darah yang tinggi dan sekarang kita menunggu laporan Doktor.
“Walau apa pun yang berlaku semangat beliau amat tinggi dan beliau dapat rasakan kewujudan solidariti kerana seluruh Malaysia dibelenggu pemasalah Najib Razak dan sekutunya,” katanya kepada media.
Beliau berkata demikian pada program Pelepasan Jelajah Konvoi #BebasAnwar Siri Selangor dan Kuala Lumpur di kediaman Anwar di Bukit Segambut, di sini, hari ini.
Konvoi terbabit melibatkan kira-kira 12 buah kenderaan dan akan menjelajah Selangor dan Kuala Lumpur dengan melibatkan 10 daerah.
Saiz konvoi ini dijangka bertambah ekoran kebanyakkan kenderaan lain yang mahu mengikuti jelajah ini menunggu di daerah masing-masing.

Pendakwa raya Swiss minta bantuan Malaysia dalam siasatan 1MDB

Pihak pendakwa raya Switzerland meminta bantuan pihak berkuasa Malaysia dalam siasatan pencurian besar-besaran daripada sebuah firma dimiliki kerajaan yang ketika ini berdepan skandal rasuah.
Pihak penyiasat Switzerland mempercayai kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) dicuri daripada syarikat milik kerajaan Malaysia, dana yang diperuntukkan untuk tujuan ekonomi dan projek pembangunan di Malaysia.
Sebahagian wang tunai dipindahkan ke dalam akaun berpangkalan di Switzerland milik seorang pegawai dari Malaysia dan juga bekas pegawai daripada Emiriyah Arab Bersatu, kata peguam negara Switzerland dalam satu kenyataan hari ini.

"Sehingga hari ini, bagaimanapun syarikat Malaysia terbabit tidak membuat sebarang komen mengenai kehilangan yang mereka percayai menanggungnya," kata pendakwa raya itu. "Langkah meminta bantuan bersama diambil bagi menasihati syarikat dan kerajaan Malaysia hasil daripada prosiding jenayah Switzerland, dengan tujuan menyiasat sama ada skala kehilangan tersebut sudah berlaku."
Pada September, pihak berkuasa mengumumkan sudah membekukan aset dianggar bernilai "AS$10 juta" dalam sebuah akaun di Switzerland sebagai sebahagian daripada siasatan.
Pejabat Peguam Negara berkata permintaan bantuan itu dibuat sebagai sebahagian prosiding kes jenayah yang dibuka Ogos lepas membabitkan 2 pegawai Malaysia dalam syarikat dana pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan "seorang individu tidak dikenali".
Mereka disyaki merasuah pegawai asing, salah laku dalam pejabat awam, pengubahan wang haram dan salah urus jenayah.
"Setakat ini 4 kes yang melibatkan tuduhan perlakuan jenayah meliputi tempoh 2009-2013 sudah diketahui," kata kenyataan itu, “melibatkan tindakan kursus sistematik yang dijalankan melalui struktur kewangan yang kompleks".

Adenan campur tangan urusan SPR cadang tarikh pilihan raya

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata Adenan sepatutnya membincangkan hal berkaitan pilihan raya negeri secara tertutup dengan SPR. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 30 Januari, 2016. 
Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata Adenan sepatutnya membincangkan hal berkaitan pilihan raya negeri secara tertutup dengan SPR. 

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Yatim tidak seharusnya mencadangkan tarikh pilihan raya negeri kerana menimbulkan kebimbangan akan adanya campur tangan kerana ia sepatutnya berada di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata PKR. Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar membidas tindakan Adenan itu dengan berkata, sekiranya benar akan tarikh cadangan seperti yang diumumkannya, maka Malaysia tidak lagi memerlukan SPR.
"Saya rasa kalau betul begitu kita tidak perlukan SPR, tetapi cukup dengan ketua menteri.

"Saya harap beliau tidak mengawal keputusan dibuat SPR," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Konvoi #BebasAnwar di Kuala Lumpur hari ini. Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, Adenan sepatutnya membincangkan hal berkaitan pilihan raya negeri secara tertutup dengan SPR.
"Saya fikir beliau sepatutnya membincangkan bersama SPR mengenai pilihan raya negeri secara tertutup kerana kita tidak mahu adanya tanggapan ketua menteri Sarawak mempengaruhi keputusan SPR tentang apa yang harus dilakukan dan tidak harus dilakukan," katanya.
Semalam Adenan dilihat begitu yakin ketika mengumumkan tarikh pilihannya untuk mengadakan Pilihan Raya Negeri ke-11 pada April ini.
Bercakap di depan kira-kira 700 ahli Parti Persaka Bumiputera Bersatu (PBB) pada majlis pelancaran seminar pilihan raya di Dewan Undangan Negeri (DUN) Satok, Adenan berkata beliau sudah berhubung dengan (SPR) negeri.
"Saya sudah memilih April ini sebagai bulan pilihan raya, dengan 18 April sebagai tarikh penamaan calon, 30 April sebagai hari pengundian manakala 1 Mei sebagai hari kita merayakannya," kata Adenan.
Bagaimapun beliau tidak mengumumkan tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).
Mengulas mengenai sekatan masuk sekali lagi kepada Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin, Nurul Izzah menyifatkan tindakan Adenan sebagai pengecut.

Konvoi #BebasAnwar akan jelajah Selangor dalam masa 24 jam

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata melepaskan konvoi #BebasAnwar yang dilancarkan hari ini untuk jelajah ke Selangor dalam tempoh 24 jam, menjelang sambutan setahun pemenjaraan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. – Gambar The Malaysian Insider oleh Seth Akmal, 30 Januari, 2016.Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata melepaskan konvoi #BebasAnwar yang dilancarkan hari ini untuk jelajah ke Selangor dalam tempoh 24 jam, menjelang sambutan setahun pemenjaraan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Konvoi #BebasAnwar yang dilancarkan PKR hari ini akan mengadakan jelajahnya di Selangor dalam tempoh 24 jam. Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata, jelajah yang bermula dari Bukit Segambut itu dilihat sebagai membina momentum sebelum sambutan setahun pemenjaraan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Ia untuk membina momentum sebelum 10 Februari ini yang menandakan setahun sejak pemenjaraan Anwar.

"Dan selepas itu kita melihat kepada banyak lagi pemenjaraan dan pendakwaan pemimpin PKR dan aktivis. "Pada saya penting untuk peringatan kepada semua dan apabila suara Anwar didiamkan, maka skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) atau keputusan terkini peguam negara yang bukan saja dipersoalkan rakyat Malaysia tapi seluruh dunia termasuk siasatan di Switzerland tentang akaun 1MDB yang bermasalah ," katanya kepada pemberita selepas melepaskan konvoi#BebasAnwar di Kuala Lumpur hari ini.

'Barring PKR reps from entering Sarawak an act of cowardice'

I hope Sarawak CM doesn't control EC, jokes Nurul

Nurul Izzah slams Najib's revised budget

Pua: Swiss request is Najib’s darkest nightmare

It's just the beginning of global investigations, says PJ Utara MP
Michael-Lauber-pua
PETALING JAYA: The DAP has urged Malaysian investigation agencies to double their efforts in the wake of a Swiss request for cooperation into possible embezzlement of up to US4 billion from 1Malaysia Development Bhd.
The MP for Petaling Jaya Utara, Tony Pua, said the Swiss Attorney-General’s announcement on Friday evening would have amounted to the “darkest nightmare” for prime minister Najib Razak, who is chairman of the 1MDB board of advisers.
The Swiss AG, Michael Lauber, said the request to Malaysia for mutual legal assistance was being made regarding possible violations of Swiss laws on bribery of foreign officials, misconduct in public office, money laundering and criminal mismanagement at 1MDB.
Pua, who is the DAP’s national publicity secretary, said in a statement today: “We now call upon (Attorney-General) Apandi Ali to fulfil Malaysia’s obligations under the international mutual legal assistance treaties to cooperate fully with foreign investigating agencies and providing all necessary information on the bribery and corruption scandal.
Such cooperation would help remove the perception that Apandi was biased in favour of Najib, he said. Last week Apandi said he found no criminal wrongdoing involving a RM2.6 billion deposit into Najib’s personal accounts in 2013, which has been described as a political donation from the Saudi royal family.
Pua said Najib was wrong to proclaim closure of the 1MDB and SRC International scandals “because it is only the beginning of investigations at a global scale”.
He said the Swiss request had turned the tables on Apandi for denying a request by the Malaysian Anti-Corruption Commission to approach foreign regulators to complete their investigations.
The Swiss Attorney-General’s office said criminal proceedings had been opened last August against two former 1MDB officials as well as “persons unknown”.

Swiss: US$4 bil dipercayai digelapkan dari 1MDB

eberapa bekas pegawai kerajaan Malaysia dan kedua-dua bekas pegawai dan pegawai semasa dari Emiriyah Arab Bersatu dikatakan terlibat.
1mbd-swiss
KUALA LUMPUR: Peguam Negara Switzerland mendedahkan sebanyak AS$ 4 bilion mungkin telah disalahgunakan daripada dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan dipindahkan ke akaun bank di Switzerland.
Beberapa bekas pegawai kerajaan Malaysia dan kedua-dua bekas pegawai dan pegawai semasa dari Emiriyah Arab Bersatu dikatakan terlibat.
surat-swissPeguam Negara Switzerland kini telah menyeru bantuan usahasama supaya pihaknya dapat mengambil tindakan terhadap dua bekas pegawai 1MDB dan lain-lain yang terlibat.
Siasatan itu melibatkan rasuah, salah laku di pejabat kerajaan dan pengubahan wang haram.
Dalam satu kenyataan media semalam, pejabat Peguam Negara Switzerland mendedahkan perjanjian kerjasama antara kedua-dua negara dicapai dalam satu mesyuarat yang diadakan di Zurich pada 15 Sept tahun lepas bersama rakan sejawat di Malaysia.
“Siasatan Swiss ini juga membongkar bahawa dana telah disalahgunakan daripada syarikat-syarikat kerajaan Malaysia,” petik kata kenyataan itu.
“Wang yang dipercayai telah disalahguna mungkin digunakan untuk pelaburan dalam projek-projek pembangunan ekonomi dan sosial di Malaysia. Setakat ini empat kes melibatkan tuduhan perlakuan jenayah meliputi tempoh 2009-2013 telah dibongkar menerusi pendedahan ini (berkaitan dengan PetroSaudi, SRC, Genting, Tanjong dan ADMIC), setiap satunya melibatkan tindakan sistematik melalui struktur kewangan yang kompleks.
Ia juga menyatakan kertas prosiding jenayah telah dibuka pada 14 Ogos terhadap dua bekas pegawai 1MDB dan individu lain yang tidak diketahui kerana disyaki terlibat dalam merasuah pegawai-pegawai kerajaan asing, salah laku di pejabat kerajaan, pengubahan wang haram dan salah urus jenayah.
“Jumlah wang yang disyaki telah disalahguna berjumlah sekitar USD4 bilion; dan tujuan kegunaan menjadi subjek siasatan lanjut.
“Bagaimanapun, setakat ini syarikat-syarikat Malaysia yang terlibat tidak membuat sebarang kenyataan mengenai kerugian yang dipercayai telah dilakukan. Tujuan meminta bantuan bersama adalah untuk menasihati syarikat-syarikat dan kerajaan Malaysia bagi keputusan prosiding jenayah Swiss, dengan harapan untuk membongkar jikalau skala kerugian dikekalkan. ”
Tambah kenyataan itu, permintaan rasmi untuk bantuan bersama akan dibuat dengan pihak berkuasa Malaysia dalam masa beberapa hari lagi.

Cerita gelandangan: 'Harga' sebungkus nasi campur

Cerita gelandangan: 'Harga' sebungkus nasi campur
KUALA LUMPUR: Kisah gelandangan di Kuala Lumpur bukan cerita baru kepada warganya. Bilangannya sebenarnya semakin bertambah setiap hari. Jika tidak percaya boleh cuba susuri sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman, sekitar Chow Kit dan Jalan Tun Perak terutama pada waktu malam.

Kaki lima di sepanjang hadapan premis di sana seolah-olah seperti tilam empuk untuk mereka. Menguis sisa-sisa makanan selain mengharap belas kasihan kedai makan di kawasan sekitar menjadi rutin wajib yang memberi mereka sedikit nafas untuk golongan ini tidur lena.

Pergilah sendiri melihat mereka ini meminta-minta nasi kosong dan kuah kari di beberapa kedai nasi kandar 24 jam di kawasan berkenaan. Jika bernasib baik, pasti ada picisan ikan atau leher ayam yang dikira bonus dalam santapan mereka hasil 'derma' daripada pemilik kedai.

Saya akui, bantuan warga kota sendiri dalam menyalur makanan banyak melegakan mereka daripada kelaparan. Semakin hari semakin banyak persatuan, NGO atau orang perseorangan yang menghulurkan nasi bungkus dan air mineral sekali gus menjadikannya aktiviti kebajikan yang harus dipuji semua.

Realitinya sampai bila gelandangan ini akan terus mengharap belas, merayu kasihan dan terus tidur bersama selimut angin malam dan bercadarkan kotak terpakai?

'Sudah makan?'

Menghabiskan detik makan malam bersama beberapa gelandangan mungkin satu usaha mengumpul pahala. Melihat mereka tersenyum setiap kali sampai bantuan makanan entah dari siapa-siapa apabila ada kenderaan pacuan empat roda memarkir di tepi jalan seumpama berkat tahajud satu pertiga malam yang dibayar tunai oleh Tuhan untuk golongan ini.

Saya memberanikan diri menegur seorang wanita, usianya awal 40 tahun, bersandar di tiang bersama seorang anak lelaki dalam lingkungan lima tahun.

Soalan 'sudah makan atau belum?' saya kira pembuka perbualan yang membosankan namun berkesan. Dua bungkus nasi berlauk ayam goreng menjadi pendorong untuknya meneruskan bicara.

Namanya Sha, saya tidak tahu nama penuhnya Sha apa, Shamin, Shakila, Misya atau apa sahaja yang terlintas di fikiran bukanlah isu penting untuk ditanya lanjut.

Katanya, dia sudah empat bulan menjadi gelandangan. Bukan kemahuannya untuk menjadi begitu tetapi kesempitan hidup menjadikannya mahu berhijrah ke ibu kota untuk mencari rezeki.

"Sha ibu tunggal, ada lagi tiga anak yang sudah bersekolah tetapi terpaksa dihantar ke Rumah Kebajikan Masyarakat. Siang-siang Sha jadi tukang cuci sambilan di restoran di sini dengan gaji 25 ringgit dan diberi makan percuma.

"Pening kalau difikirkan. Hendak sewa bilik pun Sha tidak mampu. Anak dibawa sekali semasa waktu kerja dan kadang-kadang majikan juga tidak suka," ujarnya.


Kisah gelandangan
Kisah gelandangan
Golongan gelandangan secara tidak langsung menunjukkan betapa kota besar belum tentu menjanjikan peluang kehidupan yang diimpikan.

Statistik DBKL

Statistik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terhadap bilangan gelandangan yang semakin hari semakin bertambah seharusnya merisaukan semua.

Sepanjang tahun lepas, bancian seramai 2,000 gelandangan sekitar kota bukan sesuatu yang perlu dibanggakan.

Lantik Peguam Negara ahli lembaga TH cetus 'percanggahan kepentingan'


Kaunter khidmat Tabung Haji dipenuhi pendepositKaunter khidmat Tabung Haji dipenuhi pendepositMelantik Peguam Negara sebagai ahli lembaga pengarah Tabung Haji (TH) tidak akan membantu institusi kewangan itu membetulkan keadaan yang wujud malah menimbulkan lebih banyak spekulasi tentang percanggahan kepentingan (conflict of interest) dalam badan itu.
Malah bagi Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusof, perlantikan Tan Sri Mohamad Apandi Ali itu seolah-olah bertujuan ‘menyelamatkan’ TH daripada tindakan undang-undang.
Setelah kes pembelian hartanah pada nilai berlipat kali ganda dalam projek Bandar Malaysia milik syarikat bermasalah 1MDB, TH kembali menarik perhatian umum apabila surat Gabenor Bank Negara kepada menteri yang bertanggung jawab terhadap institusi itu tersebar di media sosial.
Surat yang salinannya ditujukan kepada Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan menyatakan kebimbangan Bank Negara terhadap kedudukan kewangan TH yang dikhuatiri menjejaskan pulangan dividen kepada pendeposit.
Pelantikan Apandi sebagai anggota lembaga pengarah TH disahkan wakil lembaga itu Anis Zuhani Ahmad, 26 Januari lalu.
Berita pelantikan Apandi tersebar pada hari beliau mengumumkan tiada kesalahan jenayah dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung wang sumbangan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya serta siasatan berkaitan SRC International.
Apandi juga mengumumkan kes itu kini ditutup.
Dalam perkembangan berkaitan, Mujahid turut menuntut TH menjelaskan bagaimana Lembaga Pengarah dan pengurusannya membuat keputusan strategik tentang portfolio pelaburan dari sudut kepentingan 9 juta pendeposit.

TH langgar undang-undang jika bayar dividen di luar kemampuan


Dr Mujahid YusofDr Mujahid YusofKetika Pengerusi Tabung Haji (TH), Datuk Seri Abdul Azeez Rahim berjanji untuk mengumumkan kadar dividen pendeposit Tabung Haji sebelum sambutan Tahun Baru Cina, seorang penggubal undang-undang mempersoalkan bagaimana dividen mampu dibayar jika rezab Tabung Haji lebih rendah dari liabilitinya.
Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof musykil dengan pengumuman dibuat Abdul Raheem memandangkan pulangan dividen sepatutnya dibuat berasaskan keuntungan syarikat.
"Bagaimana LTH dapat berbuat demikian jika ia membayar dividen lebih daripada untungnya (107 peratus purata sejak 2012-2014)?" soal beliau.

Tambah beliau, akibat daripada itu nilai rezab TH menjadi lebih rendah dari liabiliti (obligasinya) lalu menjejaskan pemberian dividen berdasarkan kepada Akta
Lembaga Tabung Haji seksyen 22(2)(i).
"Adakah Lembaga Pengarahnya akan melanggar undang-undang dengan Pengerusinya terus menjaminkan sesuatu yang bercanggah dengan undang-undang? Betulkan nilai aset rezabnya 98 sen berbanding RM1 nilai liabilitinya?" soal Mujahid.

Isu Mukhriz: Cawangan lancar gerakan lawan ‘pemberontak’ bahagian

Gerakan melawan Ketua UMNO Bahagian yang 'memberontak' bermula di Merbok dan bergerak ke seluruh Kedah
Mejar-Anwar-Abd-Hamid
SUNGAI PETANI: Gerakan melawan kumpulan ketua bahagian yang mendesak peletakan jawatan Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir dilancarkan semalam.
Gerakan itu terdiri daripada pemimpin akar umbi peringkat cawangan UMNO di Kedah, dan merupakan tindak balas terhadap ‘pemberontakan’ 14 ketua bahagian mereka.
“Apa yang kita kecewa sangat ialah ahli akar umbi beberapa kali ditipu, malah mereka tidak pernah datang meminta pandangan ahli akar umbi atau meminta kebenaran daripada kami,” menurut jurucakap kumpulan itu, Ketua UMNO Cawangan Badlishah, Mejar Anwar Abd Hamid.
Ketua bahagiannya, Datuk Tajul Urus Mat Zain dari UMNO Bahagian Merbok antara pendesak Mukhriz berundur, menurut Anwar. Beliau menyifatkan Tajul telah mengkhianati mereka dan pengundi.
“Adakah ketua bahagian kita membentang apa kesalahan yang dilakukan oleh Menteri Besar Kedah? Adakah Menteri Besar Kedah ini ada skandal atau rasuah?” soal Anwar dalam satu sidang media di Sungai Petani.
Bermula dari Bahagian Merbok, empat cawangan iaitu Bandar Laguna, Taman Badlishah, Taman Pinang dan Taman Bunga Raya akan melata ke seluruh negeri Kedah menarik sokongan ketua cawangan lain supaya menghentikan ‘pemberontakan’ itu.
“Kami akan bermula disini dan bergerak ke seluruh negeri Kedah bagi mengajak ketua-ketua cawangan untuk menentang ketua bahagian yang tidak bertanggungjawab ini,” katanya.
Sementara itu, Ketua UMNO Cawangan Bandar Laguna, Zahran Abdullah berkata satu himpunan akan diadakan di kawasannya bagi menyatakan sokongan kepada Mukhriz pada 5 Februari depan.

UMNO ‘biadap’ pada Menteri Besar rakyat Kedah – Anina

Yang sepatutnya dihalau dari bangunan UMNO adalah Najib Razak, yang kerap menggunakan saluran tikus untuk menyelinap masuk dan keluar dari bangunan UMNO.
anina-mukhriz
PETALING JAYA: UMNO ‘biadap’ kerana menghalang Datuk Seri Mukhriz Mahathir menyertai mesyuarat Ahli Majlis Tertinggi (MT), semalam.
Bekas ahli UMNO, Anina Saadudin mempertikaikan halangan itu kerana Mukhriz bukan sahaja layak menyertai mesyuarat itu selaku anggota lantikan, bahkan juga mewakili rakyat Kedah – negeri majoriti Melayu – selaku Menteri Besar.
“Secara peribadi, saya menganggap layanan UMNO kepada Menteri Besar Kedah hari ini (semalam) bersifat biadab.
“UMNO telah mengenepikan Menteri Besar Kedah yang cukup disayangi oleh rakyat Kedah dan berjuta-juta rakyat Malaysia,” katanya ketika dihubungi FMT.
Mukhriz ketika ini menghadapi ‘pemberontakan’ dalaman parti, yang mendesak Najib supaya mengugurkan anak Tun Dr Mahathir Mohamad itu sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri.
Terdahulu, Najib mengadakan pertemuan tertutup dengan pimpinan UMNO Kedah dan ‘pemberontak’. Najib kemudiannya menyerahkan tiga nama sebagai calon Menteri Besar menggantikan Mukhriz kepada Jemaah Pemangku Sultan Kedah, semalam.

Biasiswa sepatutnya untuk pelajar miskin berpotensi, kata ibu bapa, kumpulan pendidik

Dalam keadaan peruntukan biasiswa dikurangkan, kerajaan perlu lebih telus dan memastikan hanya pelajar berpotensi daripada keluarga miskin dianugerahkan biasiswa pelajaran, bukan anak orang kaya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 30 Januari, 2016.Dalam keadaan peruntukan biasiswa dikurangkan, kerajaan perlu lebih telus dan memastikan hanya pelajar berpotensi daripada keluarga miskin dianugerahkan biasiswa pelajaran, bukan anak orang kaya. Kumpulan ibu bapa dan pendidik amat mengalu-alukan biasiswa kerajaan dikembalikan, namun mereka memberi amaran anugerah itu akan sia-sia sekiranya tidak diberikan kepada pelajar daripada latar belakang keluarga miskin yang cemerlang.
Memandangkan kini jumlah biasiswa dikurangkan kerana keadaan kewangan Putrajaya yang kurang memuaskan, maka keperluan agar kerajaan telus tentang latar belakang penerima biasiswa itu menjadi lebih mustahak.
"Jika mahu benar-benar adil, anda tidak boleh anugerahkan biasiswa kepada pelajar 9A daripada keluarga senang," kata Pengerusi Majlis Kebangsaan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Datuk Mohamad Ali Hassan.

Katanya, biasiswa itu lebih baik dianugerahkan kepada pelajar miskin yang hanya memperoleh 5 atau 6A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Seorang ahli Parlimen pembangkang berkata, pengurangan biasiswa tidak wajar memandangkan kerajaan boleh menyalurkan dana daripada jabatan lain yang kurang kritikal supaya ia boleh memberikan jumlah biasiswa sama.
Di bawah pengubahsuaian Bajet 2016, Putrajaya meneruskan pemberian 4 biasiswa iaitu Program Biasiswa Nasional, Program Khas Kejuruteraan ke Jepun, Korea, Jerman dan Perancis, Program Lepasan Bursary dan program ijazah pertama.
Pentadbiran Najib sebelum ini dikecam apabila ia membayangkan akan memotong biasiswa dalam pembentangan Bajet 2016 pada Oktober 2015.
Peruntukan baharu ini kata Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari, adalah pengesahan peruntukan untuk keempat-empat program dipotong antara 21% hingga 60%.
Zairil berkata pemotongan tertinggi dibuat terhadap program berprestij Biasiswa Nasional yang menyaksikan pengurangan daripada 50 orang kepada 20 orang pelajar dihantar ke universiti elit luar negara tahun ini.
Program ijazah pertama dipotong sebanyak 20% menyaksikan hanya 8,000 biasiswa diberikan kepada pelajar yang melanjutkan pelajaran di institusi tempatan berbanding 10,050 pada 2015.
Zairil berkata, Putrajaya sepatutnya boleh mengurangkan atau memansuhkan program lain seperti Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Biro Tata Negara (BTN), TalentCorp dan Program Latihan Khidmat Negara.
Satu keistimewaan, bukan hak
Aktivis pendidikan Mohd Nor Izzat Mohd Johari berkata, beliau menerima pengurangan itu apabila mengambil kira tekanan kewangan dalam dana kerajaan tahun ini, tetapi lega kerana program itu diteruskan.

Swiss: US$4bn believed embezzled from 1MDB

Mutual assistance provision invoked for probe into bribery, misconduct and money laundering
1mbd-swiss
surat-swissKUALA LUMPUR: The Swiss Attorney-General had revealed that as much as US$4 billion may have been misappropriated from 1Malaysia Development Bhd and transferred to Swiss bank accounts.
“Various former Malaysian public officials and both former and current officials of the United Arab Emirates” were said to be involved.
The Swiss Attorney-General has now invoked mutual assistance provisions for Malaysian action against two former officials of 1Malaysia Development Bhd and others.
The investigation involves bribery, misconduct in public office, and money laundering.
In a press statement yesterday, the Swiss AG’s office said agreement on cooperation between the two countries was reached at a meeting in Zurich on September 15 last year with Malaysian counterparts.
The Swiss investigation “has revealed serious indications that funds have been misappropriated from Malaysian state companies,” the statement said.
“The monies believed to have been misappropriated would have been earmarked for investment in economic and social development projects in Malaysia. So far four cases involving allegations of criminal conduct and covering the period from 2009 to 2013 have come to light in this connection (relating to Petrosaudi, SRC, Genting, Tanjong and ADMIC), each involving a systematic course of action carried out by means of complex financial structures.
It said criminal proceedings were opened on August 14 against two former officials of 1MDB and other unknown persons on suspicion of bribery of foreign public officials, misconduct in public office, money laundering and criminal mismanagement.

Pointer 3.85 tidak jamin jawatan dalam UMNO

Pertukaran jawatan dalam UMNO mungkin berlaku ekoran kegagalan Ahmad Maslan dalam memberi penjelasan berkaitan isu-isu semasa dalam negara.

PETALING JAYA: Pointer 3.85 yang dimiliki Datuk Ahmad Maslan tidak menjamin beliau untuk terus memegang jawatan penting dalam UMNO.
Mungkin perkara yang sama difikirkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sehingga terpaksa menukar jawatan terdahulu Ahmad Maslan.
Bekas Naib Ketua Pemuda Setiawangsa, Shahbudin Husin berkata demikian selepas Ahmad Maslan sekali lagi diturunkan jawatan, Ketua Penerangan UMNO kepada Ketua Biro Teknologi Maklumat.
Katanya, rombakan itu mungkin dilakukan ekoran kegagalan Ahmad Maslan memberi penerangan isu-isu semasa melibatkan parti Melayu itu.
“Jika penurunan pangkatnya sebagai timbalan menteri di kementerian paling senior (Kementerian Kewangan) kepada yang kurang senior sebelum ini dikaitkan dengan kegagalannya memberi penerangan berkaitan GST sehingga timbul pelbagai kekeliruan dan momokan, barangkali pertukaran jawatan dalam UMNO ini kerana Najib juga tidak puas hati dengan prestasinya dalam memberi penjelasan berkaitan isu-isu semasa dalam negara.
“Agaknya dalam perkiraan Najib, pointer 3.85 yang dimilikinya tidak cukup sesuai untuk Ahmad Maslan banyak bercakap dan memberi penerangan di sana sini,” katanya menerusi entri terbaharu blognya shahbudindotcom.blogspot.
Shahbudin turut menyampaikan rasa simpatinya terhadap dua kali penurunan jawatan Ahmad Maslan dalam waktu terdekat hasil keputusan Perdana Menteri.
“Jawatan Ketua Penerangan UMNO yang disandang oleh Ahmad Maslan sejak Najib menjadi Presiden UMNO bermula 2009 lalu kini diambil alih oleh Annuar Musa, seorang bekas menteri dan Ahli Parlimen Ketereh, Kelantan,” katanya.
Ahmad Maslan kini dilantik menjadi jeneral perang siber UMNO yang baharu daripada penyusunan semula struktur Majlis Tertinggi UMNO, yang diumumkan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak seusai Mesyuarat (MT) UMNO, di PWTC semalam.

DULU TAKUT DENGAN MAHATHIR, KINI TAKUT DENGAN ANAKNYA PULA

Mesyuarat MT UMNO semalam tidak membuat apa-apa keputusan berhubung kedudukan Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah.

Meskipun Najib Razak sudah mengadap Jemaah Pemangku Sultan Kedah untuk memohon perkenan melantik Menteri Besar yang baru, tetapi beliau mengatakan ia akan diumumkan kemudian.

Bermakna, sehingga angkat sumpah diadakan, Mukhriz masih kekal dengan kedudukannya yang ada sekarang.

Tetapi, semalam beliau sudah pun dihalang daripada menghadiri mesyuarat MT sedangkan masih lagi berkedudukan sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO dan Menteri Besar Kedah.

Walaupun kehadiran Mukhriz dalam mesyuarat MT hanyalah dalam kapasiti "turut hadir"  berikutan kedudukannya sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah, namun selagi jawatan itu masih disandangnya, beliau tidak seharusnya "dihalau"  begitu saja.

Harus ada sedikit hormat atas jawatan yang disandangnya itu, lainlah jika beliau sudah digugurkan daripada mengetuai UMNO negeri Kedah.

Kenapa jadi begini?  Apa yang Najib takut sangat dengan Mukhriz daripada menghadiri mesyuarat MT itu?

Apa yang cuba dirahsiakan dalam mesyuarat MT semalam?

Siasatan 1MDB, Switzerland dedah AS$4 bilion disalah guna syarikat kerajaan Malaysia


Pihak berkuasa di Switzerland yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendapati kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) daripada syarikat Malaysia disalahgunakan, dengan sebahagiannya dipindahkan ke beberapa bank Swiss oleh pegawai dari Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu, lapor The Wall Street Journal (WSJ), hari ini. Pejabat Peguam Negara Switzerland berkata ia menemui 4 kes salah laku jenayah antara 2009 dan 2013 “menggunakan struktur kewangan yang kompleks”.
“Jumlah yang disyaki disalahgunakan ialah kira-kira AS$4 bilion,” kata akhbar itu memetik Pejabat Peguam Negara Switzerland sebagai berkata.

“Tujuan sebenarnya kini menjadi subjek untuk siasatan lanjut.” Peguam Negara Switzerland Michael Lauber berkata beliau bimbang dengan keputusan Malaysia untuk menghentikan siasatan terhadap pindahan wang AS$681 juta ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kerana langkah itu akan menjejaskan siasatan Switzerland terhadap syarikat milik Kementerian Kewangan yang bermasalah itu.
“Kami sangat bimbang,” kata Lauber dipetik WSJ.
“Kami sudah menemui bukti menunjukkan pindahan wang yang mencurigakan, berkait dengan 1MDB menerusi institusi kewangan Switzerland, dan kami percaya amat penting ia dikongsi dengan pihak berkuasa Malaysia.”
Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada Selasa berkata “bukti tidak mencukupi” untuk mendakwa Najib kerana menerima AS$681 juta daripada keluarga diraja Saudi.
“Berdasarkan kepada fakta dan bukti, tiada kesalahan jenayah dilakukan perdana menteri berhubung 3 kertas siasatan,” kata Apandi, selepas berbulan-bulan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan.
“Maka dengan ini saya arah SPRM menutup kertas siasatan,” katanya.
WSJ juga memetik jurucakap kepada peguam negara Switzerland sebagai berkata siasatan tidak sepatutnya ditutup kerana wujud “penipuan yang besar sedang berlaku”.
“Tanpa bantuan dari Malaysia, siasatan kami di Switzerland berdepan risiko menemui jalan mati,” katanya kepada akhbar itu.

NAJIB'S POLITICAL COFFIN HAS ARRIVED: SWISS ATTORNEY GENERAL SAYS US$ 4 BILL MISAPPROPRIATED FROM 1MDB


Well after normal office hours on Friday the Swiss Attorney General’s Office detonated the diplomatic equivalent of a nuclear bomb under the attempts by Najib and his own Attorney General to bury the scandal around 1MDB.
Responding to the Malaysian AG Mohammed Apandi’s surprise announcement this week that Najib had been “cleared” of any wrongdoing by the Malaysian Anti-Corruption Commission investigation, the Swiss Attorney General Michael Laubersaid has issued a media statement of possibly unprecedented bluntness from the traditionally low-profile Swiss.
The devastating one page document, delivered in the form of a public request for Malaysia to assist in Switzerland’s own criminal enquiries into 1MDB, has blown the whistle on the entire case and laid out in astonishing terms the key aspects of the Swiss investigation’s findings so far.
In doing so, the Swiss Attorney General has substantiated each of the major allegations printed by Sarawak Report and other investigators into 1MDB over the past year since the original details from the dossier of Swiss national Xavier Justo was revealed by this news portal.

Detailed assault on Malaysia’s claims of innocence at 1MDB


Explaining his “request for mutual assistance” the Swiss AG has made several landmark statements confirming official concerns of corruption on an epic scale at 1MDB.
He has introduced a new figure of US$4 billion as the suspected amount which his officials believe has been stolen from the fund, which he points out was “earmarked for investment in economic and social projects in Malaysia”.
“The sum suspected to have been misappropriated amounts to around USD 4 billion… So far it has been ascertained that a small portion of the money was transferred to accounts held in Switzerland by various former Malaysian public officials and both former and current public officials from the United Arabic Emirates”
In publishing this bold assertion the Swiss AG has shot out of the water months of twisting and turning by 1MDB and its new CEO Arul Kanda and his boss the Minister of Finance as they have attempted to explain the billions missing from 1MDB.

All but named!


Michael Laubersaid
The Swiss AG does not mince his words in pointing the finger at those he believes to be responsible for the shocking misappropriation or the crimes for which he believes they should be prosecuted.
He also reveals that “criminal proceedings opened on 14th August 2015 against two former officials of the Malaysian state-owned fund 1MDB (1Malaysia Development Berhad) and persons unknown” under a series of Swiss laws, a matter that was till now unknown.
Also referred to as being on the AG’s list of people relating to these crimes are “foreign public officials” suspected of being bribed; “various former Malaysian public officials and both former and current public officials from the United Arabic Emirate”
Names likely to be represented by those descriptions are the Prime Minister of Malaysia, Jho Low, the former CEO of 1MDB Shahrol Halmi and the former Aabar fund chiefs Khadem al Qubaisi and his deputy Mohamed al Husseiny.
The above men have all been featured as key players in Sarawak Report’s exposes on 1MDB and the crimes outlined by the Attorney General of which they are together or separately suspected are  “bribery of foreign public officials; misconduct in public office; money laundering and criminal mismanagement”
The unrelenting and direct accusations leave the Prime Minister’s claim a the start of the week that the allegations against 1MDB were an “unnecessary distraction” in tatters.

Swiss are investigating all aspects of the 1MDB scandal


The AG’s statement also makes clear that far from limiting their investigations the Swiss have extended their criminal enquiries into all the main aspects of the 1MDB financial scandal, as covered in recent Sarawak Report exposes.  He mentions four main areas of shady operations, but indicates there may be more:
“So far four cases involving allegations of criminal conduct and covering the period from 2009 to 2013 have come to light in this connection (relating to Petrosaudi, SRC, Genting/ Tanjong and ADMIC”
The fact that Swiss banks were dragged into almost every aspect of 1MDB’s activities by the main perpetrators must indeed now stand as a point of considerable regret by them.

CURI WANG': THE WORLD IS LAUGHING & MALAYSIANS ARE GETTING ANGRY...BUT AG & IGP SEE ONLY WHAT NAJIB SEES

'CURI WANG': THE WORLD IS LAUGHING & MALAYSIANS ARE GETTING ANGRY...BUT AG & IGP SEE ONLY WHAT NAJIB SEES
The concept of a parliamentary democracy (or any democracy) should be further strengthened by the separation of powers between the executive, the legislature, the judiciary etc.
Hopefully the Police, other branches of government (like the independent investigating authorities) the office of the public prosecutor etc should also be independent and therefore be part and parcel of this idea called 'separation of powers'.
In Malaysia we are seeing now with our own eyes that if only two characters, ie the IGP and the AG both do not act or act upon something which any decent citizen would deem as necessary to be acted or not acted upon, respectively, then it can do serious damage to the entire concept of the separation of powers and also the whole idea of democracy.
Lets say a Police report is made against some racist and violent people. And substantial public opinion is also against the racist people and their violent acts. However no one is arrested. Or in other cases no Police report is made by the public but the Police go ahead and arrest people anyway (under SOSMA for example) and have them charged in court.
If the public does not agree with this type of action or inaction by the Police, what is the legal recourse for the people? If there is none, we have obviously overlooked a huge loophole in our democratic system.
Or a prima facie case is put forward to the AG (say by Bank Negara Malaysia, by the MACC etc) and yet the AG says 'I dont see any case here'. What is the legal recourse left to the people to correct this situation?
Due to the unusual circumstances in the country now, and out of legal curiosity, we have to ask this "hypothetical" question, "If there is a real situation where the AG and the IGP have failed to do their job or worse, then what legal recourse is there for the people to circumvent the ommissions or commissions by the AG and the IGP?"

In the Armed Forces there are rules when a junior officer can relieve a senior officer of his command. In the Navy especially if the Commander or Captain of a Naval vessel is acting in a manner which puts the crew and the vessel at unusual and unnecessary risk then a junior officer can relieve the Captain of his duties. He can also order the arrest of the ship's captain and lock up the captain.

We aren’t out of the woods yet

Najib has bought himself some time with the revised Budget 2016, but he must not ignore the need for sacrifices.
najib-economy-budget-2016
It looks like happy days are at last upon us again. If you earn RM8,000 or less a month, you’re now entitled to a RM2,000 special tax relief. The employee contribution to the EPF has been reduced by 3% while the employer contribution remains the same. The ringgit is rallying in the markets, and oil is regaining some lost ground. It would seem like we can now shrug off the tumultuous events of 2015 and say to ourselves, “Syukur Malaysia aman” and move on with our daily lives.
In truth, Prime Minister Najib Razak’s revised Budget 2016 isn’t too bad. It takes several steps aimed at reducing the burden felt by the people, who have paid out RM51 billion in GST in less than a year. And it does look like these steps will go some way towards alleviating the pressure felt by many families and individuals living in the city.
The decision to maintain PSD scholarships is also a wise one. No developing country can afford to ignore the development of its young people because its future success depends on their success.
However, Najib has not tightened the belt around the worst excesses of his administration, for which the Prime Minister’s Office is particularly notorious. The reasoning is that the revised budget will hold even if the price of crude oil should go a little lower than the estimate of US$30 per barrel. Apparently, drastic cuts are not yet necessary.

Swiss 1MDB probe reveals US$4 billion funds abuse by Malaysian government firms

The Switzerland attorney-general’s office says it discovered four cases of criminal conduct between 2009 and 2013 The Switzerland attorney-general’s office says it discovered four cases of criminal conduct between 2009 and 2013 Authorities in Switzerland investigating 1Malaysia Development Berhad (1MDB) have uncovered some US$4 billion (RM16.8 billion) from Malaysian state companies have been misappropriated, with some of the money transferred to Swiss banks by public officials from Malaysia and the United Arab Emirates, The Wall Street Journal reports today.
The Swiss attorney-general’s office said it discovered four cases of criminal conduct between 2009 and 2013 "using complex financial structures".
“The sum suspected to have been misappropriated amounts to around US$4 billion,” the daily quoted the Swiss attorney-general’s office as saying.

“Its intended purpose is the subject of further investigations.”Swiss attorney-general (A-G) Michael Lauber also expressed concern over his Malaysian counterpart's decision to stop investigations into the transfer of US$681 million into Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s private bank accounts, saying the move could hamper Switzerland’s own probe into the troubled state-owned investment firm.

'Derma' RM2.6 bilion mencabar kedaulatan negara

Umum mengetahui negara kita dicengkam dengan skandal "derma peribadi" sebanyak RM2.6 bilion daripada kerabat diraja Arab Saudi kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Bagaimanapun Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menjelaskan perdana menteri adalah bersih daripada kesalahan rasuah kerana tidak ada sebarang kesalahan berkaitan derma tersebut, malah sebahagian besar daripadanya iaitu sebanyak RM2.08 bilion dikembalikan.
Satu "sumber dalaman" kerajaan Arab Saudi mengesahkan perkara tersebut, dan menjelaskan "derma peribadi" adalah amalan biasa bagi mengekang pertubuhan Ikhwanul Muslimin daripada menguasai kerajaan negara majoriti Muslim tertentu termasuk Malaysia.

Penulis tidak berminat untuk menyentuh isu "benarkah derma tersebut berlaku" atau "adakah Ikhwanul Muslimin jahat", kerana itu adalah 2 kupasan yang sudah dimaklumi semua dan kadangkala berbentuk subjektif. Penulis lebih bimbang dengan perkembangan pimpinan tertinggi 2 buah negara mengakui berlakunya campur tangan dalam kedaulatan negara secara peribadi dan tidak melalui ruang lingkup diplomatik antarabangsa secara rasmi bagi mewakili suara rakyat.
Demokrasi adalah hak milik rakyat, dan kepimpinan negara ditentukan rakyat.
Apabila satu kuasa asing berkuasa menentukan kepimpinan negara, bermakna kuasa rakyat ini dicabuli.
Bukan itu saja, malah ia mencabar kedaulatan sebuah negara merdeka.
Apabila ada slogan "Jangan Jual Negara" yang dilaungkan bagi membantah TPPA, tidak ada yang sedar sebenarnya kedaulatan negara ini terjual kepada satu kerajaan luar dengan cara yang lain bagi memastikan individu dan kelompok tertentu terus memegang kuasa.
Ini membuatkan penulis tertanya-tanya, apakah kesan dana pilihan raya ini terhadap keabsahan keputusan PRU ke-13?
Secara tidak langsung bolehlah dikatakan kepimpinan negara ini tidak lagi ditentukan rakyatnya sendiri kerana dicemari dengan campur tangan asing.
Sudikah rakyat Malaysia dipimpin seorang perdana menteri yang mengikut telunjuk negara lain?
Sudikah rakyat Malaysia dipimpin seorang yang mengambil kesempatan atas tawaran kuasa asing bagi kepentingan diri sendiri mengatasi kepentingan rakyat?
Sudikah ahli Umno dipimpin presiden yang menggunakan dana "derma peribadi" bukannya derma kepada parti?