Ahad, 20 November 2016

Pesan Maria Chin: Teruskan menuntut reformasi institusi


Maria telah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dan Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana didakwa terbabit dalam aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen.Maria telah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dan Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana didakwa terbabit dalam aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen.
Bersih akan terus berjuang menuntut pilihan raya yang bersih dan adil walaupun dikenakan tindakan keras yang berterusan dengan menyaksikan empat daripada pimpinan utama pergerakan itu ditangkap.
"Kami ingin nyatakan bahawa perjuangan untuk pembaharuan pilihan raya dan institusi yang bebas dan adil akan diteruskan.
"Oleh itu, walaupun kita di sini dengan empat kerusi kosong, dalam solidariti bersama-sama Maria Chin, Mandeep Singh, Safwan Anang dan Hishammudin Rais," kata Timbalan Pengerusinya, Shahrol Aman Mohd Saari pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.
"Kami berharap mereka berada dalam keadaan baik dan terus kuat meneruskan perjuangan. Walaupun mereka tidak berada di sini, semangat mereka di sini dengan kami," kata Shahrol Aman yang dilantik sebagai pemangku pengerusi Bersih semasa ketiadaan Maria.
Maria telah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) dan Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana didakwa terbabit dalam aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen.

Menurut satu kenyataan di facebook rasmi Bersih 2.0, Maria ditahan secara berseorangan (solitari confinement) di dalam sebuah sel 15x8 tanpa tingkap, dengan dua bub lampu yang dibuka 24 jam.
Tiada katil atau bantal, hanya lantai simen dan sekeping kayu dan disifatkan tahanannya serupa dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
"Kami tunjukkan gambar Bersih 5 semalam, dan beliau sangat gembira. Maria mengucapkan tahniah kepada semua kerana bangun menentang penindasan dengan begitu berani.
"Semangat Maria masih tinggi, dan menyeru kepada semua untuk terus menuntut reformasi institusi," kata kenyataan itu.

1 ulasan:

 1. Assalamualaikum wr wb.

  Salam ukhuwah islamiah buat semua saudaraku baik yang menjadi TKI/ TKW maupun yang ada di dalam negri.
  BISMILLAHIRROHMANIRRAHIM
  Mohon di maaf jika kehadiran saya di blog ini
  mengganggu kenyamanan pengguna blog,,
  Kehadiran saya di sini hanya ingin menyampaikan kepada saudara teman" yang sedang dalam kesulitan/ terlilit hutang piutang -
  ekonomi menurun -atau asmara - majikan kejam- membutuhkan bantuan dana besar,
  Jangan sungkan menghubungi MBAH SALEH CALL/SMS : +6285-247-111-647
  Anda Akan Berhasil Sukses Jika Anda Mau Mengambil Keputusan Untuk Mengikuti Ritual Gaib MBAH SALEH...


  …=>MBAH SALEH<=…
  CALL/SMS : +6285-247-111-647

  Atau Kunjungi Link KLIK DISINI

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA