Sabtu, 26 November 2016

Perbalahan di pameran lukisan, Zunar temui polis hari ini

Peguam kartunis Zunar berkata lalai daripada apa yang bahagian dia akan disiasat di bawah.
zunar-polid
GEORGE TOWN: Kartunis Zunar akan menemui polis hari ini untuk memberi keterangan berhubung perbalahan yang berlaku semasa pameran lukisannya di Komtar semalam.
Peguamnya, R S N Rayer berkata Zunar akan ke Balai Polis Jalan Patani untuk memberi keterangan.
Bagaimanapun, Rayer memberitahu beliau tidak memperoleh sebarang maklumat berhubung di bawah peruntukan undang-undang apa Zunar akan disiasat kecuali seorang pegawai meminta Zunar berada di balai polis pada jam 6 petang ini.
Semalam, ahli-ahli Pemuda Umno Pulau Pinang menuntut Zunar menurunkan lukisan dianggap “menyinggung perasaan” yang dipamerkan di ruang legar Komtar, kerana ia menggambarkan perdana menteri dan pemimpin negara lain dalam keadaan negatif.
Ketua Pemuda Umno Nibong Tebal Mohd Norhiesam Ismail membuat laporan polis sejurus selepas itu dan berkata lukisan Zunar mengganggu keamanan rakyat Malaysia amnya.
Norhiesam berkata ia sesuatu yang tidak boleh diterima untuk Zunar menggambarkan pemimpin negara seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam cara yang negatif.
Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ulhaque, juga mendakwa kira-kira 30 orang yang mengerumuninya itu adalah ahli Umno.

Kekecohan tercetus berhubung lukisan satiranya menyebabkan beliau tidak mempunyai pilihan selain membatalkan pameran atas sebab-sebab keselamatan.
Pameran itu sepatutnya berlangsung sehingga Ahad ini.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Mior Faridalathrash Wahid memberitahu FMT kenyataan mengenai kes Zunar itu akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA