Selasa, 8 November 2016

M'sia 'susukan' Oxford berbanding IPTA?

Pengerusi sayap mahasiswa Parti Amanah Negara (AMANAH) hari ini mengkritik sumbangan kerajaan Malaysia - bernilai hampir RM55 juta - kepada Pusat Kajian Islam Universiti Oxford (OCIS).
Pengerusi Mahasiswa AMANAH Ahmad Fadhli Umar Aminolhuda berkata tindakan itu tidak wajar kerana pada masa sama kerajaan memotong peruntukan untuk universiti awam tempatan.
Tindakan itu katanya menunjukkan kerajaan seolah-olah "menyusukan kera di hutan, anak di rumah terbiar kebuluran".
Apa yang merisaukan mereka, katanya, ialah justifikasi kerajaan memberikan pembiayaan RM55 juta ini sedangkan dalam Bajet 2017 peruntukan pendidikan menyaksikan potongan sangat besar sehingga melihatkan beberapa pengajian tinggi awam seperti Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia dan hampir semua universiti awam mengalami pemotongan peruntukan antara 20 hingga 40 peratus.
Secara keseluruhan kata Ahmad Fadhli perbelanjaan operasi universiti awam itu dipotong sehingga 19.32 peratus atau or RM1.456 bilion.
Katanya berdasarkan laporan media Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke UK, Datuk Ahmad Rasidi Hazizi menyatakan bahawa lawatan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ke negara itu "bersejarah" kerana bakal menyampaikan sumbangan negara bernilai RM12 juta bagi menyiapkan sebuah dewan baru.
"Apa yang mengejutkan ialah RM12 juta ini digunakan untuk hiasan dalaman dewan tersebut sahaja!
"Selain itu juga, dilaporkan juga bahawa sebanyak £10 juta (RM52.18 juta) juga telah dibiayai oleh kerajaan Malaysia kepada OCIS," katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.
Ahmad Zahid dijadual mengadakan lawatan kerja lima hari ke UK mulai semalam dan akan menyampaikan ucap utama di OCIS esok.

Ia adalah lawatan rasmi kedua Ahmad Zahid ke negara itu sebagai timbalan perdana menteri.
Menurut media sumbangan bernilai £10 juta adalah untuk membantu menyiapkan pembinaan bangunan OCIS.
Kata Ahmad Fadhli timbalan perdana menteri perlu memberi penjelasan sama ada kerajaan "lebih suka membiayai hiasan dalaman sebuah universiti luar" berbanding memberikan peruntukan kepada institusi pengajian tinggi awam negara.
"Adakah dengan pembiayaan berjuta-juta ringgit ini bakal melihatkan peningkatan ketara jumlah pengambilan pelajar dari Malaysia oleh OCIS?" katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA