Selasa, 22 November 2016

Khairy diseru tuntut pembebasan Maria Chin

Tony Pua membidas ketua Pemuda Umno itu yang sebelum ini berkata perbezaan pendapat dan perhimpunan aman tidak tertakluk di bawah Sosma.
tony-pua-khairy
PETALING JAYA: Penangkapan Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) (Sosma) 2012 membuktikan ahli Parlimen pembangkang betul selama ini.
Dalam mengatakan ini, Tony Pua turut mencabar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menuntut polis membatalkan pertuduhan itu dan melepaskan Maria kerana ia bertentangan dengan hujah Khairy sendiri semasa perbahasan sebelum kelulusan undang-undang itu pada 17 April 2012.
“Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin mengkritik hujah-hujah pembangkang terhadap Sosma sebagai ‘mengelirukan’ dan mengulangi perbezaan pendapat politik yang sah termasuk perhimpunan aman malah Bersih ‘tidak menjejaskan demokrasi berparlimen,” kata ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, merujuk kepada rekod Hansard, 2 hari sebelum undang-undang diluluskan.
Pua juga mengingatkan kembali bagaimana Khairy memuji Sosma dengan mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memihak kepada “kebebasan awam” dan mempersendakan ketua pembangkang pada masa itu Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Khairy mempersendakan kebimbangan pembangkang, dengan mendakwa ia bukan sahaja tidak berasas, tetapi surat undang-undang yang dicadangkan itu amat jelas dan tidak mempunyai ruang bagi penyalahgunaan yang dikatakan.
“Beliau juga mengkritik maka Anwar kerana tidak memahami aktiviti memudaratkan cara demokrasi berparlimen, ‘aktiviti yang dijalankan seseorang atau kumpulan untuk menggulingkan atau melemahkan demokrasi berparlimen dengan keganasan atau cara tidak berperlembagaan’,” kata setiausaha publisiti kebangsaan DAP itu dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Maria ditahan pada petang Jumaat, pada malam perhimpunan Bersih 5, dan kemudiannya didakwa di bawah Sosma, polis sedang menyiasat beliau di atas tuduhan “aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen”.
Pua berkata, ini adalah tepat mengapa pembangkang yang dipimpin Anwar, mempertikaikan fasal undang-undang baru mengenai “aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen” yang terlalu luas dan tertakluk kepada penyalahgunaan oleh pihak berkuasa.
“Adakah Khairy akan melakukan perkara yang mulia sekarang untuk menuntut Maria Chin segera dibebaskan kerana ditahan secara salah?
“Atau adakah beliau akan menutup mulut dan berpura-pura tidak pernah berkata di Parlimen yang Sosma dan Kanun Keseksaan Pindaan Bil tidak akan digunakan pada perhimpunan aman atau Bersih?”

2 ulasan:

  1. Hanya najib boleh bebaskan maria. Khairi has no power.

    BalasPadam
  2. Mamat ni mana berani nak risk peluang dia naik umno political ladder. Play safe je lah

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA