Rabu, 30 November 2016

Jejambat runtuh: DOSH arah pemaju henti kerja

Pihak DOSH berada di tempat kejadian dan memberi arahan pemberhentian kerja sementara siasatan dilakukan.
Mohtar-MusriKUALA LUMPUR: Pemaju projek pembinaan jejambat pejalan kaki berhampiran Apartmen Abdullah Hukum di Jalan Bangsar, di sini diarah menghentikan serta-merta kerja mereka susulan insiden runtuhan struktur berkenaan, hari ini.
Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (DOSH), Datuk Mohtar Musri berkata arahan itu dikeluarkan bagi membolehkan siasatan dibuat berhubung kejadian yang menyebabkan seorang pekerja maut manakala 5 lagi cedera.
“Pihak DOSH berada di tempat kejadian dan memberi arahan henti kerja sementara siasatan dilakukan,” katanya ketika dihubungi, di sini.
Mohtar berkata siasatan awal mendapati jejambat itu sedang dibina bagi menghubungkan KL Eco City dengan pusat beli-belah Mid Valley.
“Siasatan lanjut perlu dilakukan bagi memastikan sama ada insiden berlaku akibat kecuaian atau penggunaan bahan binaan yang tidak berkualiti,” katanya.
Beliau berkata tindakan boleh dikenakan di bawah Seksyen 15 Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 yang membawa hukuman penjara 2 tahun dan denda sebanyak RM30,000 sekiranya didapati cuai.
Dalam kejadian pukul 3.30 petang itu, seorang pekerja kontrak warga Vietnam berusia 21 tahun terbunuh manakala 5 lagi pekerja kontrak warga asing cedera.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA