Rabu, 16 November 2016

Elak provokasi Baju Merah, patuh arahan penganjur Bersih

Peserta Bersih 5 dinasihatkan tidak terpengaruh atau terlibat dengan tindakan berunsur provokasi dicetuskan mana-mana pihak bertujuan menganggu kelancaran proses penganjuran himpunan aman itu.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah berkata, peserta disarankan mematuhi arahan penganjur bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku sepanjang penganjuran himpunan tersebut berlangsung.
“Peserta perhimpunan Bersih 5 diminta mematuhi arahan penganjur. Jangan sesekali terperangkap dengan provokasi kumpulan Baju Merah.
“Bersih 5 juga diminta mengawasi agar dapat dielakkan kumpulan menyamar (sebagai kumpulan bersih) menyelinap masuk,” katanya dalam kenyataan di Facebook.
Menjelang penganjuran Bersih 5 di Dataran Merdeka Sabtu ini, perhimpunan aman itu menuntut sistem pentadbiran negara lebih telus dan pilihan raya bersih tanpa wujudnya campurtangan pihak berkepentingan.
Sebelum kemuncak pengajurannya, Bersih 5 sebelum ini mengadakan kempen dan konvoi di seluruh negeri mengajak seluruh masyarakat untuk turut sama hadir membuat gesaan tersebut.
Bagaimanapun, beberapa insiden dilaporkan berlaku sebelum ini susulan tindakan provokasi dan ancaman jenayah oleh kumpulan Baju Merah yang diketuai pimpinan Umno, Datuk Jamal Yunos.
Bersih 5 dianjurkan ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berdepan isu derma dan penyelewengan dana syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA