Rabu, 30 November 2016

Demokrasi Tidak Untuk Rakyat.

Oleh Zaharin Mohd Yasin
Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam ucapan perasmian kepada tiga Pergerakan didalam UMNO telah berkata supaya rakyat mantafsir semula demokrasi yang hari ini demontrasi adalah sebahagian darinya.
Tetapi dalam gesaan itu, pihak Kerajaan saperti tidak menyedari bahawa rakyat yang menjadi pemegang kedaulatan dalam fahaman demokrasi secara beransur-ansur kian terpingggir. Dari pemotongan subsidi hingga taraf kehidupan yang mendadak naik tampa seiring dengan pendapatan ekonomi rakyat saperti tidak dipedulikan oleh Kerajaan. Demokrasi amalan kerajaan hari ini saperti mengasingkan rakyat dalam berbagai keputusan kerajaan. Bukankah salah satu cabang demokrasi ialah keadilan rakyat.
Kekecewaan sejak 30tahun yang lalu ialah soal kredibiliti sektor swasta yang juga tidak mesra alam dengan rakyat. Dengan persepsi kerajaan di sebut sebagai pihak yang suka melakukan rasuah, rakyat diperkenalkan dasar pengswastaan dimana urusan awam yang sepatut diuruskan oleh kerajaan diserahkan kepada sektor swasta. Dulu katanya dengan wang yang tidak lagi diberikan kepada jabatan dan agensi kepentingan awam itu akan digunakan untuk pembanngunan tetapi semua tidak saperti di rancang.. rakyat terus tertindas dengan pengswastaan, dari urusan letrik, air dan jalan raya semuanya diurus secara mencari keuntongan dan harga pasaran. Dan kini yang tinggal dan belum lagi untuk diswastakan ialah Hospital, tetapi banyak perniagaan di Hospital Kerajaan telah diswastakan. Itu adalah sebahagian harga demokrasi yang dibayar oleh rakyat.
Jika saya ditanya. Adakah Kerajaan atau UMNO berjaya mendemokrasikan rakyat? Saya akan menjawab. Sabenarnya kita gagal. Sabenarnya Malaysia adalah contoh terbaik di akhir2 ini.. bagaimana demokrasi berakhir di tangan para bandit politik.
Sabenarnya demokrasi kita adalah demokrasi kapitalis.. Yang ini sepatutnya difikirkan oleh generasi penerus UMNO. Sepatutnya kita kembali kepada Demokrasi Islam.. mesyuwarah dan bertakwa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA