Selasa, 15 November 2016

Dakwaan Umno zalimi PAS melebihi DAP keterlaluan, kata Bung Moktar

Segala pengalaman pahit PAS bersama BN patut dilihat dari sudut positif kerana ia turut mendewasakan parti Islam itu, kata Bung Moktar.
bunga-moktar_Iskandar-Abdul-Samad_pas_600
PETALING JAYA: Kenyataan Naib Presiden PAS, Datuk Iskandar Abdul Samad berhubung parti Islam itu lebih teruk dizalimi Umno berbanding DAP semasa menjalinkan kerjasama antara 2 parti itu disifatkan sebagai keterlaluan.
Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Bung Moktar Radin berkata mungkin ada sebab munasabah Umno dan PAS bertegang urat ketika itu sehingga memaksa ia keluar daripada kerjasama dengan Barisan Nasional (BN).
“Saya rasa adalah keterlaluan mengatakan PAS pernah dizalimi Umno dengan begitu teruk berbanding kezaliman dilakukan komponen pakatan pembankang (DAP) dan sudah pasti ada alasan munasabah bagi tindakan itu.”
Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Iskandar yang berkata PAS serik untuk bekerjasama lagi dengan Umno.
Iskandar menyenaraikan menyenaraikan beberapa pengalaman hitam pimpinan mereka, antaranya ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan peristiwa Memali 1985.
Iskandar juga merujuk kepada cubaan menangkap tokoh agama Ibrahim Mahmud (Ibrahim Libya) di Memali, Kedah yang meragut 14 nyawa termasuk Ibrahim dan menyebabkan puluhan orang cedera.
Sementara Burhanuddin al-Helmy yang merupakan bekas presiden PAS ditangkap di bawah ISA pada 1965.
Beliau dianggap nasionalis radikal dan pemikir Islam, dituduh berkomplot untuk menggulingkan kerajaan.
Bung menambah PAS tidak sepatutnya membuat dakwaan demikian kerana peristiwa itu sedikit sebanyak mempunyai kebaikan kerana mematangkan parti Islam itu.
“Mungkin ada juga kebaikan pada parti PAS kerana ia mendewasakan parti mereka,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA