Khamis, 10 November 2016

Berapa buruk Trump boleh jadi, tanya Razak Baginda

Penganalisis politik Abdul Razak Baginda percaya Presiden Amerika Syarikat yang baru dipilih, Donald Trump tidak melakukan lebih buruk daripada pendahulunya.
Ini kerana Amerika Syarikat, kata Razak, telah lama memainkan peranan "diktator" dalam arena antarabangsa.
"Amerika Syarikat telah 'skru' dunia banyak kali. Ia telah menyokong diktator, bahkan menyokong diktator yang menentang kebangkitan popular," kata Razak kepada Malaysiakini.
Beliau memberi contoh usaha yang dikatakan untuk membunuh bekas Perdana Menteri Cuba dan Presiden Fidel Castro yang turut mendapat sokongan AS, di bawah Presiden Barack Obama, serta desakan anti-Muammar Gaddafi di Libya.
"Trump tidak melakukan lebih buruk daripada apa yang presiden Amerika Syarikat telah lakukan setakat ini. Mereka telah skru dunia," kata Razak.
Merujuk kepada "pembunuhan beramai-ramai" di Timur Tengah, Razak berkata, ia semuanya berdasarkan dasar luar Amerika Syarikat.
"Saya bukan anti-Amerika, tetapi melihat apa yang telah berlaku di Iraq. Amerika Syarikat boleh campur tangan, tetapi mereka keliru dengan konsep selepas campur tangan, "jelasnya.
Mengulas lanjut mengenai pilihan raya presiden Amerika Syarikat, Razak berkata ia berpusat kepada undi anti arus perdana.
"Sama ada anda bersetuju atau tidak, undi terhadap Hillary Clinton adalah undi terhadap arus perdana," katanya merujuk kepada kelas pekerja berbanding kerajaan yang besar.

Ironinya, Trump walaupun seorang jutawan, mewakili kelompok anti arus perdana.
"Semua orang mengelilinginya sebagai calon anti arus perdana dan dia bijak menonjolkan dirinya menjadi orang itu dan dia memacu gelombang anti arus perdana.
"Clinton, di sisi lain, telah dilihat sebagai sebahagian daripada arus perdana. Beliau adalah setiausaha negara, dan suaminya adalah presiden.
"Saya rasa ia hanya undi untuk menentang itu, berbanding undi memihak kepada Trump," kata Razak.
Menurut Razak, media arus perdana Amerika Syarikat, juga tidak membantu.
"Media arus perdana, yang merupakan sebahagian daripada  arus perdana, begitu berat sebelah terhadap Trump. Saya rasa media berlebihan- terlalu banyak anti-Trump dan pro-Clinton," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA