Selasa, 8 November 2016

Benarkah China berjaya kuasai Malaysia, Filipina?

Pada saat China mencuba taktik diplomasi di Asia Tenggara, penganalisis memberitahu Financial Times yang pemimpin Asean turut belajar ‘memainkan’ China.
china-aseanKUALA LUMPUR: Negara Asean seperti Malaysia, Filipina dan Thailand sedar China lebih baik dalam permainan geopolitik tetapi mereka kini sedang mempermainkannya, menurut artikel Financial Times (FT).
Artikel itu berkata, seseorang itu tidak perlu membaca terlalu banyak tentang “kejayaan” dicapai Beijing dan ia adalah lebih kepada persepsi berbanding realiti.
Artikel FT yang panjang mengkaji rahsia kejayaan China dalam memikat Filipina
dan Malaysia, impak hubungan negara-negara ini dengan Amerika Syarikat (AS) dan pertikaian Laut China Selatan.
Ia mengakui lawatan berturut-turut pemimpin Filipina dan Malaysia menandakan detik kejayaan dasar luar Beijing yang jarang berlaku dan menunjukkan daya tarikan bersepadu, wang tunai, serangan di Asia boleh menyebabkan sekutu kuat AS goyah terhadap pengaruh pro-Washington.
“Ia akan menjadi permainan pengaruh lebih hebat di rantau ini,” ia memetik kata-kata Paul Haenle, bekas pengarah Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat yang kini merupakan pengarah Pusat Carnegie-Tsinghua di Beijing.
Artikel itu menyatakan pakar berkata tiada apa yang konkrit diambil daripada AS oleh negara lain tetapi berhubung diplomasi, di mana persepsi adalah lebih penting daripada realiti, banyak kerosakan yang berlaku.
Menurut artikel FT, sama seperti China yang semakin bagus bermain geopolitik, negara-negara jiran turut semakin baik dengan permainan China, dan penganalisis ragu-ragu Beijing sebenarnya memperoleh tawaran lebih baik.
Carl Thayer, pakar Asia Tenggara di Universiti Australia New South Wales, dipetik sebagai berkata: “Ia hampir universal di setiap negara: membuat keuntungan dan manfaat daripada hubungan dengan China, tetapi jadikan diri anda memilih antara AS dan China.”
Semua artikel FT berkata sementara negara Asean berminat memanfaatkan wang Beijing untuk membina infrastruktur, AS juga masih sumber lebih penting bagi pelaburan langsung asing.
China berusaha menumpulkan kuasa terhadap tuntutannya ke atas Scarborough Shoal oleh tribunal antarabangsa di The Hague dengan “membeli” Filipina, artikel mengatakan.

Presiden Filipina Rodrigo Duterte menerima AS$13.5 bilion dalam urus niaga pelaburan dan perdagangan apabila beliau melawat China.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kembali daripada lawatan 5 hari ke China pula membawa kira-kira AS$34 bilion nilai urus niaga.
Menurut artikel FT itu lagi, penganalisis mengakui Duterte dan Najib berasa tindakan itu didorong oleh rasa tidak puas hati peribadi terhadap AS.
Duterte menyelar kritikan AS berhubung perang domestik anti-dadah, di mana kerajaan membenarkan pelaksanaan skuad pembunuh polis, manakala Najib “disengat” AS selepas pendakwa raya persekutuan menyiasat 1MDB.
China, menurut artikel FT, menyelamatkan dana dengan membeli aset bermasalah itu.
Di Thailand, jeneral pemerintah berpaling ke arah China dan jauh daripada AS selepas kritikan Washington terhadap rampasan kuasa 2014 mereka.
“Buat masa ini mereka diberi umpan kerana China mahu menguji sejauh mana ia boleh menarik negara-negara ini ke dalam orbitnya,” FT memetik kata-kata Prashanth Parameswaran, seorang pakar berhubung diplomasi Laut China Selatan.
“Ini juga boleh menjadi hanya satu lagi tempoh daya tarikan Cina yang akan disusuli dengan satu lagi pusingan paksaan. Ia sudah menjadi corak tingkah laku Cina sebelum ini, dan sukar melihat mengapa Beijing akan berubah sekarang,” kata Parameswaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA