Jumaat, 28 Oktober 2016

SUMPAH RAHSIA AHLI KABINET MENGATASI PERUNTUKAN PERLEMBAGAAN?

Panas telinga Pandikar sehari dua sidang Parlimen ni kot bila bekas2 Menteri mula bercakap mengenai skandal 1MDB dalam Parlimen !

Punyalah dia mahu halang skandal 1MDB daripada disebut, ditanya dan dijawab dalam Parlimen hingga keluar pelbagai arahan sejak dulu lagi …. subjudis bagai konon takut punya kesan kepada kes DOJ di Amerika nun ….
Kali ini beliau gunakan alasan sumpah kerahsiaan ahli kabinet bila Muhyiddin, Husni dan Shafie dengan beraninya bercakap mengenai 1MDB.
“Pasal apa yang saya dengar kelmarin, keputusan kabinet konon tidak dilaksanakan. Itu adalah informasi dalam kabinet,” kata Pandikar pada sidang akhbar di bilik resepsi parlimen hari ini.

Pandikar berkata, dalam pengalamannya sebagai bekas menteri sendiri, anggota-anggota kabinet perlu mengangkat sumpah kerahsiaan.
Jom layan apa Perlembagaan kata mengenai isu ini. Perhatikan no 2 di bawah –
Ia bercakap mengenai imuniti yang diberikan kepada ahli2 Parlimen. Tidak ada siapa boleh didakwa dalam mana2 prosiding mahkamah ke atas apa2 yang diucap dalam Parlimen. ( kecuali jika ia merupakan kesalahan di bawah Akta Hasutan )
Ia tidak sebut mengenai sebarang sumpah kerahsiaan penjawat awam atau ahli kabinet. Pengecualian kepada imuniti itu HANYA berkaitan Akta Hasutan.
No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything said … when taking part in .. Parliament …
Mengikut pemahaman saya, jika ada pun rahsia kerajaan yang didedahkan oleh mana2 ahli kabinet atau bekas ahli kabinet , ia merupakan satu kesalahan jika didedahkan kepada umum TAPI ia tidak merupakan satu kesalahan jika didedahkan dalam prosiding Parlimen.
Tidak boleh di dakwa di mahkamah…. maknanya Pandikar boleh sebut apajua undang2 tapi tetap tidak boleh dakwa di mahkamah ! …. kecuali ada kesalahan pada Akta Hasutan.
Apakah sumpah rahsia ahli kabinet mengatasi peruntukan Perlembagaan ?
So …. apakata mana2 ahli kabinet atau bekas ahli kabinet cuba try test sekali lagi …. sebab kalau nak harap kerajaan jawab skandal 1MDB, rasanya kerajaan TIDAK AKAN BERANI JAWAB.
Najib berani jawab ? Hahahahahaha …….

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA