Khamis, 20 Oktober 2016

Lawak terbesar negara bila Menteri akui SPRM tak siasat Riza, Jho Lo

Jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low Seng Kuan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menjalankan siasatan terhadap Riza Shahriz Abd Aziz dan Low Taek Jho atau Jho Lo berhubung skandal 1MDB bukan sahaja mengejutkan.
Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin turut menganggap jawapan itu sebagai satu lawak jenaka paling besar di negara ini.
“Semalam saya tanya Kementerian Dalam Negeri (KDN) adakah mereka dah siasat Jho Lo, Riza Aziz dan hari ini saya tanya Menteri di JPM adakah SPRM dah panggil mereka.
“Jawapan Menteri hari ini mengejutkan saya lebih kerana SPRM tak jalankan siasatan kes 1MDB sebaliknya dijalankan Polis.
“Ini mengejutkan kerana ini adalah klepotrasi terbesar dalam dunia dan kalau sprm tidak jalankan siasatan kes 1MDB, apa maknanya ada SPRM. Ini adalah lawak terbesar negara ini,” kata Tze Hin.
Beliau berkata demikian pada sidang medianya di Lobi Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen di sini, hari ini.
Terdahulu, Tze Hin dalam soalan lisannya meminta Perdana Menteri menjelaskan sama ada SPRM sudah memanggil Riza dan Jho Lo serta tempat dan tarikh pertemuan diadakan.
“Untuk makluman Yang Berhormat, pihak SPRM tidak menjalankan siasatan terhadap kes 1MDB tetapi dijalankan oleh pihak Polis DiRaja Malaysia,” jelas Seng Huan dalam jawapannya hari ini.
Jelas Tze Tzin, jawapan ini membuktikan SPRM tidak membuka kertas siasatan terhadap skandak 1MDB.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA