KOTA BHARU, 6 Disember:

Meskipun keputusan haram atau tidak vape di Kelantan hanya diketahui selepas 16 Disember depan namun amaran daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mengatakan akan membuat serbuan dan merampas peralatan vape sudah meresahkan kebanyakan peniaga di sini.
Pengerusi Pertubuhan Peniaga-Peniaga Vape Melayu (PPVM) Kelantan, Mohd Azlee Che Mohd Zaid berkata, pihaknya menyeru supaya kerajaan negeri mempertimbangkan isu pengharaman penjualan vape kerana 99.9 peratus peniaganya adalah Melayu.
Beliau berkata, pihak kerajaan negeri dirayu supaya memberi peluang kepada golongan muda ini berniaga dan seterusnya membantu perokok supaya berhenti merokok.
Katanya, sekiranya lesen vape tidak boleh diberikan, peniaga merayu dan mendatangkan supaya status perniagaan ini ditukar kepada barangan elektronik.
“Dibawah PPVM ada lebih 5,000 peniaga di seluruh negara dan 350 daripadanya adalah di Kelantan.
“Sekiranya vape diharamkan kami anggarkan seramai 3,000 orang bakal kehilangan pekerjaan. Yang menyedihkan kebanyakan pekerja ini golongan berpendapatan rendah dan sekiranya mereka kehilangan kerja sudah pasti memberikan kesan kepada keluarga mereka,” katanya.
Menurutnya, sekiranya vape diharamkan di sini, peniaga di sini bakal kerugian mencecah RM50 juta.
Jelasnya, modal minima bagi kedai vape adalah RM100,000 manakala bagi kedai lebih besar kosnya boleh mencecah RM800,000.