Sabtu, 26 September 2015

Berapa banyak yang kita benar-benar tahu tentang Umno Baru?

Parti Umno di era Tunku, bukanlah Umno Baru yang ada pada hari ini. Umno Baru adalah ciptaan bekas PM Dr Mahathir Mohamad. Ia mengamalkan tradisi zaman lama pecah dan perintah.

Tun Dr Ismail Abdul Rahman Ahli silap mata menggunakan cermin dan kepantasan tangan untuk membuat helah yang baik.

 Demikian juga, Umno Baru mahir membuat ilusi. Ia memesongkan perhatian negara dengan tanggapan berbaur perkauman dan agama, namun ia hanya berbuat begitu apabila pemimpinnya dipalit dengan skandal korupsi.

 Untuk satu ketika, berhenti membayangkan orang Melayu diwakili oleh Umno Baru, dan tanya diri anda sendiri: Berapa banyak yang kita benar-benar tahu tentang Umno Baru?

Anda mungkin terkejut untuk mengetahui terdapat lebih banyak, daripada bertemu mata...untuk semua yang bernama; U-M-N-O-B-A-R-U.

 U adalah untuk Unprincipled (Tidak berprinsip).

Orang terakhir yang berintegriti dalam Umno ialah bekas Timbalan PM, Tun Dr Ismail Abdul Rahman, yang meninggal dunia pada 1973.

Hari ini, Umno Baru menggunakan wang pembayar cukai seperti milik mereka sendiri. Ia memiliki media arus perdana dan merompak kebebasan institusi, seperti polis,

Mahkamah dan Suruhanjaya Pilihan Raya. Penjawat awam, yang condong ke arah Pembangkang, sama ada dipecat, diturun pangkat, diketepikan atau dipindahkan.

Taktik-taktik ganas disalurkan kepada Mat Rempit untuk mengancam NGO dan ahli politik Pembangkang. Mungkin cogankata Umno Baru ialah “Tidak berprinsip pada nama, tidak berprinsip pada sifat”.

M adalah untuk Mahathir, dan juga untuk 1MDB. Tengku Razaleigh Hamzah Mahathir begitu marah apabila Mahkamah Tinggi mengisytiharkan Umno parti haram, apabila Tengku Razaleigh Hamzah, memfailkan cabaran undang-undang, selepas pemilihan parti yang meragukan pada 1987.

Berasa malu, Mahathir berusaha untuk menghancurkan badan kehakiman. Beliau menubuhkan Umno Baru pada 1988, dengan memindahkan kesemua aset-aset Umno ke Umno Baru.

Hari ini, dengan legasi beliau yang semakin terhakis, beliau sedang cuba yang terbaik untuk menyingkirkan Najib Abdul Razak menggunakan 1MDB sebagai senjatanya.

N adalah untuk nepotisme, dan juga untuk Najib. Najib Razak telah dipilih oleh Mahathir, untuk menggantikan PM Abdullah Badawi (yang enggan untuk mengizinkan projek-projek kesayangan Mahathir). Mahathir dan ahli-ahli politik Umno Baru/BN, melayan Kabinet seperti menjalankan firma kendalian keluarga.

Nepotisme berleluasa, dalam Umno Baru/BN, dan juga dalam Pembangkang.

O adalah untuk Oppression (Penindasan). Malaysia secara relatifnya bebas daripada bencana alam. Ianya membentuk kehancuran yang disebabkan oleh taufan, gempa bumi dan aktiviti gunung berapi, oleh kesan sampingan daripada dasar-dasar Ahli Parlimen Umno Baru.

Penyelewengan Umno Baru telah mewujudkan masyarakat yang berpecah, ekonomi yang rosak dan alam sekitar yang musnah di luar bandar. B adalah untuk Bribery & Corruption (Rasuah & Korupsi). Ramai bekas menteri-menteri BN yang bertanggungjawab dalam projek-projek gagal bernilai bilion ringgit dan gajah putih.

Rasuah adalah hampir gaya hidup dalam Umno Baru, tetapi dalam beberapa kejadian, dakwaan telah dibuat, tetapi tiada kesabitan yang dijatuhkan. A adalah untuk Anwar Ibrahim, dan juga Altantuya. Bekas Timbalan PM, Anwar Ibrahim telah melalui satu tempoh renungan selepas bertahun-tahun dikurung dalam Sodomi 1.

Beliau cuba untuk memperbetulkan kerajaan, apabila beliau dibebaskan dari penjara, tetapi dilihat sebagai ancaman, bukan sahaja oleh Mahathir tetapi juga oleh Najib. Najib bukan sahaja cuba melawan tuduhan 1MDB, tetapi juga beliau diganggu oleh hantu model Mongolia, Altantuya. R adalah untuk Revenge (Balas dendam).

Mahathir mungkin mempunyai keperluan menekan untuk mengekalkan legasi beliau, tetapi beliau juga mempunyai masalah sungutan timbalan-timbalan. Anwar yang keras kepala pernah dianggap sebagai ancaman, dan disingkirkan. Apabila beliau bebas dari penjara selepas perbicaraan Sodomi I, Anwar telah dilihat sebagai reformis dan wira.

Malangnya, kedua-dua Najib dan Mahathir menganggap beliau sebagai ancaman kepada agenda peribadi mereka. Balas dendam turut dilaksana oleh Najib, dalam bentuk Sodomi II. Mahathir menyokongnya bersungguh-sungguh.

U adalah untuk Undermocratic party (Parti tidak demokratik) Kerajaan Umno Baru yang tidak demokratik, yang telah menipu pada PRU13, gagal untuk membawa kerajaan bersih.

Dalam usaha untuk membawa negara ke arah kerajaan yang bersih dan dipilih secara demokratik, rakyat Malaysia memilih Bersih 4.

Putrajaya boleh tafsir ‘sabotaj’ ikut caranya, kata Dr Mahathir

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada definisi khusus mengenai sabotaj daripada Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau Sosma. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015.  
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tiada definisi khusus mengenai sabotaj daripada Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau Sosma.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau masih cuba memahami Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau Sosma, terutamanya berhubung kesalahan mensabotaj.
Diminta mengulas mengenai penahanan bekas pemimpin Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan di bawah Sosma, Dr Mahathir berkata tidak ada definisi khusus mengenai sabotaj dinyatakan dalam akta itu, membuatkannya terbuka kepada tafsiran kerajaan.
"Ia menyebut sesuatu tentang sabotaj, tetapi tidak menjelaskan apa yang dimaksudkan dengannya, jadi kalau anda pijak atas gambar pun, ia boleh dianggap sabotaj.

"Jadi, apa saja boleh disifatkan sebagai sabotaj, bergantung kepada kerajaan. "Dan kalau kerajaan kata apa yang anda buat ialah sabotaj, maka sabotajlah ia; kalau anda didapati bersalah, anda akan dihukum penjara seumur hidup," katanya kepada media selepas berucap pada forum keamanan di Melaka hari ini.
Khairuddin yang dimasukkan ke hospital malam tadi kerana disyaki demam denggi, ditahan semula pada Rabu di bawah Sosma, undang-undang pencegahan yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan sehingga 29 hari.
Bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan itu pertama kali ditangkap polis di rumahnya di Mont Kiara pada 18 September lalu selepas sebelum itu dihalang dari mengambil penerbangan ke luar negara bersama peguamnya.
Selepas melalui tahanan reman selama enam hari, beliau ditahan mengikut Sosma kerana tindakannya menggunakan agensi penguatkuasaan asing bagi memberi tekanan kepada Malaysia berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) boleh dianggap sebagai sabotaj terhadap negara.
Khairuddin pertama kali membuat laporan polis terhadap 1MDB, yang mempunyai hutang sebanyak RM42 bilion, pada Disember tahun lepas, dan akhirnya dipecat daripada Umno selepas diisytiharkan muflis.
Beliau baru-baru ini membuat laporan kepada pihak berkuasa di Hong Kong, Switzerland, Perancis dan United Kingdom terhadap firma yang bermasalah itu.

Najib, kerajaan sokong himpunan baju merah, kata Dr Mahathir

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata selepas menonton ucapan Datuk Seri Najib Razak tentang himpunan baju merah, ia kelihatan seperti beliau mengatakan orang Melayu 'boleh berbuat apa sahaja dilakukan orang lain'. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015.  
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata selepas menonton ucapan Datuk Seri Najib Razak tentang himpunan baju merah, ia kelihatan seperti beliau mengatakan orang Melayu 'boleh berbuat apa sahaja dilakukan orang lain'.

Nada perkauman perhimpunan baju merah disokong Datuk Seri Najib Razak, kata Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini, dalam satu lagi serangan ke atas perdana menteri yang dilanda masalah itu. Dr Mahathir berkata beliau merasakan, selepas menonton ucapan yang dibuat Najib mengenai perhimpunan tersebut, ia kelihatan seolah-olah presiden Umno itu menggesa peserta perhimpunan menunjukkan yang "orang Melayu boleh buat apa saja yang orang lain boleh buat".
"Saya tidak lihat orang lain menjerit seperti kumpulan baju merah itu menjerit, mereka bersifat perkauman.

"Saya berada di perhimpunan baju kuning, mereka tidak melaungkan tentang satu-satu kaum, mereka berkata perdana menteri mesti berundur, itu sahaja, tetapi perdana menteri berkata, 'kita boleh bersifat perkauman sepertimana mereka'," kata Dr Mahathir berkata, merujuk kepada perhimpunan Bersih 4 di Kuala Lumpur pada 29 dan 30 Ogos yang dihadirinya. Beliau juga berkata, jelas sekali perhimpunan baju merah di ibu negara pada 16 September itu mendapat sokongan kerajaan, kerana penunjuk perasaan pergi ke sana menaiki dalam bas Felda dan diberi wang dan makanan.
"Nampaknya kerajaan berada di sebalik perhimpunan itu, ramai daripada mereka orang Umno dan Felda.
"Jadi, hanya orang dalam kerajaan saja yang boleh berbuat begitu," katanya kepada media selepas berucap pada forum keamanan di Holiday Inn Melaka, anjuran Majlis Peguam negeri itu.
Terdahulu, ketika menjawab soalan daripada peserta forum mengenai kaum dan ketegangan agama di negara ini, bekas perdana menteri itu berkata, walaupun rakyat berbilang kaum di Malaysia hidup bersama dalam harmoni, kerajaan yang memerintah menggalakkan sentimen perkauman.
"Sedikit sebanyak, kita menerima perbezaan antara satu kaum dengan kaum yang lain tetapi apa yang saya lihat berlaku hari ini adalah, kerajaan sebenarnya menggalakkan sentimen perkauman, ini sangat sangat tidak baik," katanya.
Bagaimanapun, beliau menegaskan, negara ini boleh dikatakan aman sejak enam dekad yang lalu, kecuali ketika rusuhan kaum pada 1969

Crime Watch Raw: Khir Toyo Special

My arrest was uncalled for, says Jamal

Jamal dibebaskan, ancam saman media

Datuk Jamal Mohd Yunos, orang kuat di sebalik himpunan baju merah 16 September lalu, dibebaskan alam ini dan mengancam bertindak terhadap media yang didakwa menyebabkan dia ditangkap.
Jamal berkata terdapat media alternatif yang tidak melaporkan kenyataannya secara penuh pada 23 September, yang mendorong pihak berkuasa menahannya.
“Saya sangat bersyukur hari ini tetapi bagi saya penahanan saya hari ini sangat mendukacitakan dan tidak wajar kerana penahanan saya berasaskan laporan media kurang tepat diambil 23 hari bulan lepas.
“Hanya sebahagian diambil dan dihebah,” kata pemimpin akar umbi Umno itu.
Dia berkata, keadaan itu menyebabkan keadaan tidak selesa dan kelam kabut serta menyusahkan banyak pihak.
“Saya berkali-kali tegaskan saya dikerah jadi orang tengah di Jalan Petaling ketika 16 September.
“Tetapi laporan sesetengah media propembangkang telah mensensasikan apa yang saya kata. Saya ingin beri amaran rakan media yang laporkan ini bakal hadapi tindakan tegas daripada saya,” katanya.
Jamal sekali lagi menegaskan beliau bukan penganjur yang hendak mengadakan rusuhan di Jalan Petaling.
Jamal ditahan polis semalam, dipercayai ditahan bagi membantu siasatan polis mengikut Akta Hasutan.
Jamal mendakwa pihaknya hanya menyampaikan hasrat individu yang menyebabkan suasana tegang di Jalan Petaling ketika 'Himpunan Rakyat Bersatu' berlangsung pada 16 September lepas.
Tiada perhimpunan yang dikhuatiri menyebabkan rusuhan berlaku di Jalan Petaling hari ini.

SIAPAKAH PM Malaysia satu-satunya sebut HARAM JADAH, BANGSAT, SEKOR-SEKOR terhadap rakyat M'sia..???!!!

Tidak heranlah jika anak2 ternakan UMNO & pencacainya bersikap spt boss mereka... ibarat "Bapa Kencing Berdiri Anak Kencing Berlari.."

Tahniah UMNO & Najib Razak !!!

Melayu Tipu Melayu: Isu hartanah Kampung Baru dikhuatiri sukar diselesaikan

Isu hartanah Kampung Baru dikhuatiri sukar diselesaikanKUALA LUMPUR: Selain aspek penilaian harga, soal pemilikan hartanah berbilang nama dengan waris yang tidak dapat dijejaki turut antara lain membantutkan pelan pembangunan masa depan Kampung Baru di ibu negara.

Bagi mengatasinya, pihak Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PKB) menyatakan masalah itu boleh dibantu melalui program Jejak Waris.

“Pihak PKB ada pasukan khas yang kita panggil Jejak Waris. Apabila ada pihak datang ke PKB untuk memberitahu permasalahan mereka dan kita tahu sesebuah lot mempunyai masalah, kita akan guna segala rangakaian hubungan yang kita ada termasuk Pejabat Tanah untuk cari pewaris-pewaris,” ujar Pengerusi PKB, Datuk Affendi Zahari.

Beliau ditemui dalam sebuah sesi perbincangan antara PKB dan para pewaris tanah Kampung Baru di ibu negara pada Sabtu.

Menurut Affendi, sejak program itu ditubuhkan Mei lalu, pihak PKB telah berjaya menyelesaikan sebanyak 11 kes melibatkan lot dan pewaris. Bagi semua kes tersebut, status tanah tersebut sudah sedia untuk dijual sekiranya itu kehendak pemiliknya.

“Tentang pertikaian nilai hartanah pula, para pewaris sering tertanya-tanya apakah penilaian yang patut. Mereka selalu bandingkan dengan nilai tanah di luar kawasan Kampung Baru yang jauh lebih tinggi. Namun itulah nilai yang diberi oleh pihak jurunilai ternama di Kuala Lumpur,” katanya.

Untuk mengatasinya, pihak PKB telah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kewangan untuk melantik enam jurunilai seterusnya memberi kata putus mengenai ‘nilaian akan datang’ tanah Kampung Baru.

Pada masa ini, nilai sekaki persegi hartanah di Kampung Baru dinilai sekitar RM350 hingga RM500 sedangkan tanah komersial yang bersempadan pula berganda-ganda lebih tinggi.

Kehendak pewaris

Sementara itu, Ahli Parlimen Titiwangsa Datuk Johari Abdul Ghani berkata dalam perbincangan itu beliau bertindak sebagai perantara bagi memastikan suara para pewaris diberi perhatian oleh PKB.

"Sebagai wakil rakyat, saya ingin memastikan bahawa pemilik-pemilik tanah mendapat nilai daripada pembangunan. Kalau ada masalah dari segi pencantuman tanah-tanah ini untuk dibuat pembangunan, maka saya berperanan untuk memastikan PKB boleh bekerjasama dengan para pewaris,” ujar beliau.

Kata Johari, kehendak para pemilik tanah Kampung Baru terbahagi kepada tiga. Pertama adalah golongan yang sekadar mahu menjual, kedua adalah mereka yang mahu tanah mereka dibangunkan manakala yang ketiga adalah pemilik tanah yang hendak terus duduk di tanah mereka tanpa mahu dibangunkan.

“Jadi, bagaimana kita mahu menggabungkan usaha ini? Kita boleh meyakinkan kepada mereka yang sekadar mahu duduk itu bahawa mereka boleh terus menghuni Kampung Baru tapi di dalam kawasan yang dibangunkan,” kata Johari.

Peniaga Cina dominasi Jalan Petaling bukan isu

Setiap kaum mempunyai kawasan yang telah dikhaskan untuk berniaga di Kuala Lumpur.
peniaga_pj_600
KUALA LUMPUR : Dakwaan peniaga Cina mendominasi perniagaan di Jalan Petaling bukan satu isu kerana setiap kaum mempunyai kawasan masing-masing.
Ia juga bukan perkara baru kerana telah dipraktikkan sejak lama dulu.
Peniaga, Mohd Faisal Abdul Rahim, 30, berkata perkara itu tidak sepatutnya timbul dan dijadikan isu oleh pihak tertentu
“(Peniaga Cina mendominasi Petaling Street) bukan isu. Sebab benda (perniagaan) ini dah berpuluh-puluh tahun. Dah bahagi-bahagi Cina, Melayu, India.
“Ini (Petaling Street) kawasan Cina. Tapi kalau Masjid Jamek, Kampung Baru itu merupakan kawasan Melayu,” katanya ketika ditemui pemberita pada Sabtu.
Katanya, isu membabitkan siapa yang mempunyai hak untuk berniaga di sesuatu kawasan itu merupakan bidang kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)
Sementara itu, Ng Lee Yam pula berpendapat peniaga Melayu dan India juga sewajarnya dicampur untuk sama-sama mencari rezeki di Jalan Petaling.
Menurutnya, apa yang menjadi masalah kepada peniaga untuk meniaga di kawasan itu adalah disebabkan mempunyai ruang yang sempit dan padat untuk berniaga.
“Campur berniagapun boleh. Tiada masalah.
“Tapi tempat kena perbesarkan. Lagi banyak kaum lain berniaga lagi baik kerana lebih ramai orang datang,” katanya.

Lam Thye: Malay traders didn’t last in Petaling Street

Former KL Bandar MP tells of allocations to Malay and Indian traders in the 1970s
lee-lam-thye_Petaling-Street_600
KUALA LUMPUR: A former MP for Kuala Lumpur has revealed that Malay and Indian petty traders were allocated trading lots in Petaling Street in the 1970s but pulled out on their own.
Lee Lam Thye, then with the DAP, was an adviser to the Kuala Lumpur Hawkers and Petty Traders Association at the time.
He said he was there when the trading lots were handed out, and Malays and Indians were among those allocated lots when the Petaling Street night bazaar began in the area, which has been regarded as Chinatown.
As MP for Kuala Lumpur Bandar, he witnessed Kuala Lumpur City Hall officers calling out names of people who were allotted spots in Petaling Street. “The traders were chosen by ballot and Dewan Bandaraya allocated lots to the Malays and Indians,” he told Star Online on Friday.
Petaling Street was the subject of a threatened protest demonstration by the so-called Red Shirts movement of Malay rights groups, whose leader Jamal Mohd Yunos had said a riot might break out if the authorities did not meet their demands to provide trading space for Malay traders.
Sungei Besar Umno leader Jamal demanded that the authorities stop the monopoly of Chinese traders, and that half the stalls should be allocated to Malay traders.
Lee said many Malays later moved out on their own, after they did not find the place conducive or were not able to make enough money. “If the Malay traders moved away voluntarily, it is not fair to say it is monopolised by the Chinese,” he was quoted as saying.

Khutbah Aidiladha: JAIP tidak mohon maaf, tuduh DAP campurtangan hal Islam

Post Pic
Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tidak akan tunduk kepada tuntutan DAP yang mahu badan itu memohon maaf dan menarik balik teks khutbah Aidiladha yang didakwa sebagai memfitnah parti itu.  
 
Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman menegaskan, kandungan teks khutbah berkenaan tidak langsung berbaur fitnah, sebaliknya adalah nasihat kepada umat Islam agar bersatu.
  
"Kita tak akan minta maaf kerana kita bercakap hal agama. Hal agama ini (pihak luar) tak boleh campur tangan, apatah lagi dalam khutbah," tegas beliau. 
 
"Kita tak akan tarik balik khutbah (ini).  Kita ada hak untuk menyatakan tentang kebenaran Islam," katanya ketika dihubungi Antarapos.
 
Abdul Rahman membidas DAP kerana memberikan kata dua kepada JAIP tanpa menghayati kandungan khutbah Aidiladha itu.
 
Malah, tegas beliau, DAP sepatutnya memohon maaf terlebih dahulu kerana campurtangan dalam hal ehwal Islam seperti pelaksanaan hudud di Kelantan. 
 
"Khutbah ini merupakan nasihat, nasihat daripada orang Islam supaya semua orang Islam bersatu atas nama Islam, bukan bersatu dengan pihak yang mana mencabar tentang Islam, misalnya hudud. Hudud sebahagian daripada Islam.
 
"Sepatutnya mereka (DAP) minta maaf dulu kerana mereka menyentuh hal-hal agama Islam. Sepatutnya mereka sudah lama minta maaf," katanya.
 
Pengerusi DAP Pahang, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji berkata pihaknya akan menyaman JAIP jika ia enggan memohon maaf dalam tempoh lima hari di atas kandungan  khutbah Aidiladaha itu.  
 
Menurut teks khutbah Jabatan Mufti Pahang itu, umat Islam di negara ini berpecah kerana ideologi politik berbeza.
 
"Perpecahan ini ialah kerana orang Islam lebih mengutamakan parti politik seperti Umno, PAS, PKR dan juga Gerakan Harapan Baru, lebih daripada Islam.
 
"Malahan terdapat segelintir umat Islam yang menyertai DAP, yang jelas bertentangan dengan Islam," menurut teks khutbah itu.

Kadir: Pak Cik, Mak Cik will keep Najib in power

PM's 'money is king' approach will go down well outsides the cities, says ex-editor
jadir_najib_red-rally_600
KUALA LUMPUR: The success of the red-shirted Malay protest demonstration of September 16 has shown that Najib Razak will be able to rely on the Malay electorate outside the cities to stay in power, according to former newspaper editor A Kadir Jasin.
He said the organisers of the red-shirts rally, armed with money and political support, had been able to round up enough participants within a few days by playing on the Malay people’s greatest fear, of being overwhelmed by the non-Malay population.
“If the red shirts organisers could put up such a show by bussing the people from faraway places who knew neither rhyme nor reason for joining the protest, there is nothing to stop them from using the same modus operandi to win the next general election,” Kadir wrote in his blog today.
The rally organisers portrayed the Bersih protests (August 29-30, which demanded political reforms and Najib’s resignation) as a non-Malay conspiracy to take over the country. Umno had similarly used this fear in the past “albeit more subtly” and would be likely to do so at the next general election.
“They will use money and political power to garner votes while instilling fear among the Malays that they are in the danger of being swept away by a ‘Chinese Tsunami’, a term Najib coined,” Kadir said.
“Those who think that Najib will be done away with soon and the Barisan Nasional will be gone at the next elections better think twice,” Kadir said. “For as long as he can get half of the pak cik, mak cik, the Orang Asli, the rural folk and Felda settlers to side with him, Umno would be returned to power and his position would be unassailable. He would be vindicated.”

MCA sedia gempur Lim Kit Siang di Gelang Patah

UMNO bersetuju untuk memulangkan kerusi berkenaan kepada MCA yang dipinjamkan pada PRU13.
liow-tiong-lai_lim-kit-siang_600
PETALING JAYA: MCA sedia ‘menggempur’ pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang di kerusi Parlimen Gelang Patah pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata keputusan itu dibuat selepas Penasihat DAP itu gagal menjaga rakyat di kawasan berkenaan.
“Apa yang terjadi (di Gelang Patah) sekarang Lim (Kit Siang) langsung tak layan penduduk di Gelang Patah, terus hilangkan diri sehingga penduduk cari beliau ke merata tempat bagi mengadu masalah mereka.
“UMNO setuju kembalikan kerusi itu kepada MCA pada PRU nanti, tetapi kita tunggu nanti adakah Lim berani bertanding balik di Gelang Patah kerana beliau susah nak duduk di satu tempat secara tetap, suka melompat kerana lama sangat duduk takut rahsia dia terbongkar,” katanya yang dipetik daripada Bernama.
Beliau yang juga Menteri Pengangkutan berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Konvensyen MCA Negeri Johor di Segamat.
Liow berkata selain Gelang Patah, UMNO juga menyatakan persetujuan untuk memberikan semula kerusi Parlimen Wangsa Maju kepada MCA pada PRU akan datang.
“Pada PRU yang lepas MCA pinjamkan tiga kerusi Parlimen kepada UMNO iaitu Gelang Patah, Wangsa Maju dan Kuantan. Hari ini kita umum Gelang Patah dan Wangsa Maju (dipulangkan kepada MCA),” katanya.

Minta BN bertindak ke atas Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang

Ia susulan kenyataan Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang, Chia Chow Hui memutuskan hubungan dengan Presiden UMNO yang juga Pengerusi BN.
Hishammuddin-Hussein_mca_600
KLUANG: Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) diminta mengambil tindakan terhadap Pemuda MCA Pasir Gudang yang bertindak memutuskan hubungan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung isu Himpunan Rakyat Bersatu.
Mengulas perkara itu, Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kenyataan Ketua Pemuda MCA Pasir Gudang, Chia Chow Hui memutuskan hubungan dengan Presiden UMNO yang juga Pengerusi BN, adalah tidak wajar dan harus dinilai semula.
“Saya nak ingatkan kepada mereka krisis kepimpinan MCA banyak berlaku sebelum ini dan kita dalam BN, khususnya UMNO tidak pernah menidakkan kepimpinan MCA apabila mereka berdepan kemelut yang dihadapi,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Korban Perdana Parlimen Sembrong di Dataran Taman Desa Sejahtera, di Kluang.
Hishammuddin yang juga Ketua UMNO Bahagian Sembrong berkata Pemuda MCA Pasir Gudang
perlu kembali kepada ketetapan MCA itu sendiri dan menyokong BN dan kepimpinan Pengerusinya.
Beliau juga bersetuju dengan pandangan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang juga Pengerusi BN Johor, supaya Pemuda MCA Bahagian itu memperbetulkan haluan politiknya.
Bernama

Skandal 1MDB: Peguam Khairuddin bimbang ditahan selepas beri kenyataan esok

Peguam Matthias Chang menyuarakan kebimbangannya akan ditahan selepas memberi kenyataan kepada polis mengenai kes anak guamnya Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan esok.
Katanya, keterangan dan soal jawab polis akan diadakan sekitar jam 2 petang di ibu pejabat polis Bukit Aman.
"Saya tidak pasti apa tindakan polis, tetapi saya rasa mereka akan tahan saya," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Khairuddin, bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan, kini ditahan 28 hari mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012 kerana berkaitan dengan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Namun, beliau kini menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur kerana menghidap demam denggi.
Sebagai salah seorang pengkritik tegar syarikat milik Kementerian Kewangan yang dibebani hutang itu, Khairuddin pertama kali ditahan polis di rumahnya di Mont Kiara pada 18 September lalu.
Terdahulu hari yang sama, beliau dan Chang dihalang daripada meninggalkan negara oleh pegawai imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata Khairuddin ditahan kerana tindakannya menggunakan agensi penguatkuasaan asing bagi memberikan tekanan kepada Malaysia berhubung isu 1MDB boleh dianggap sebagai sabotaj terhadap negara ini.
Khairuddin pertama kali membuat laporan polis terhadap 1MDB, yang mempunyai hutang sebanyak RM42 bilion, pada Disember tahun lepas, dan akhirnya dipecat daripada Umno selepas diisytiharkan muflis.

Sejarah kita diputar belit oleh ahli politik untuk disesuaikan dengan keperluan mereka

Sin Keong Yap: Menulis kembali sejarah untuk menaikkan satu bangsa melebihi bangsa yang lain adalah berbahaya dan langsung tidak mengubah apa-apa pada akhirnya.
Lihat Afrika Selatan, warganya yang berketurunan Belanda cuba untuk menulis kembali sejarah dan menuntut ketuanan orang putih dengan memperkenalkan dasar aparteid, hari ini Presiden mereka berkulit hitam. Jadi kekalkan sejarah kita dan Malaysia untuk semua rakyat Malaysia.

Brandon Chin: Ahli sejarah tidak menulis fakta. Bagaimana?

George Guansing: Kerajaan memutar belit fakta sebenar sejarah demi agenda politik mereka tidak seperti kerajaan di Indonesia yang berterima kasih kepada penjajah mereka kerana membawa negara itu keluar daripada kejahilan kepada negara berfikir dan progresif.
Itu telah membuatkan Indonesia sebuah negara yang diiktiraf dan disegani oleh semua dalam dunia hari ini.

David Loo: Bagaimana mahu kembali atau pergi kepada sejarah apabila otak mereka tidak digunakan.

See Swee Keat: Malang sekali sejarah Malaysia kita sendiri telah banyak diputar belit oleh ahli politik untuk disesuaikan dengan keperluan mereka. Sejarah di sekolah adalah kejadian versi yang telah diluluskan dan ditapis, bukan fakta sebenar masa lalu.

Joseph Boey: Saya rasa kita tidak harus mengetepikan hakikat bahawa etnik India memainkan peranan sangat penting dalam membina kemakmuran dan infrastruktur Tanah Melayu juga.

Sememangnya, ia satu usaha bersama tiga bangsa utama yang membawa kepada penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Singapura (buat seketika), Sabah dan Sarawak menyertai kita seurus selepas itu untuk menubuhkan Malaysia pada 16 September 1963.

Secara teknikalnya, mereka yang lahir sebelum 16 September ialah warga Malaya. Mereka yang lahir selepas itu, ialah warga Malaysia. Saya rakyat Malaysia. Malaysia milik bukan sahaja kepada orang Melayu, Cina dan India tetapi juga kepada orang Orang Asli, Sabah dan Sarawak.

Kota Baru: 'Nikmat di dunia' yang mengejutkan sebilangan orang Cina

oleh Lee Yuk Peng
KOTA BARU: Setelah meninggalkan kampung halaman pada usia 12 tahun, saya kembali ke Kota Baru 30 tahun kemudian pada tahun 2011.

Saya pernah tinggal di Ipoh, Melaka, Setapak, Sungai Besi, Subang Jaya, Petaling Jaya dan Melawati, maka saya banyak mengisi masa tinggal di ibu negara.

Saya jemu dengan kesesakan lalulintas dan sikap tidak pedulikan orang lain di sana.

Saya memutuskan untuk kembali ke Kota Baru, kali ini bersama dua anak saya, bagi mereka mengenali Kelantan.

Sebagai orang bukan Islam dari kotaraya, anak-anak dan saya sendiri terkejut kerana terpaksa meninggalkan pusat membeli belah pada tengahari Jumaat. Rupa-rupanya semua kedai diarahkan tutup satu jam ketika waktu solat Jumaat.

Kami kemudian mahu ke McDonald's berdekatan, tetapi ia juga tutup.

Itu pengalaman pertama anak-anak tentang PAS, selain kaunter pembayaran di pusat membeli belah yang dibahagikan mengikut jantina lelaki dan wanita, serta mereka yang berkeluarga.

Tetapi saya tiada masalah membeli daging babi di pasar basah Cina di Kota Baru dan turut tertarik dengan amalan jual-beli di kalangan para peniaga.

Mereka bergilir gilir menjaga gerai menjual daging babi.

Tiada siapa yang akan kekal di gerai paling hampir dengan pintu masuk atau di gerai paling hujung.

Seorang peniaga Melayu yang menjual ikan di pasar Cina tidak pernah putus asa memujuk saya membeli darinya.

Saya sentiasa menolak pelawaannya tetapi dia tetap tidak berputus asa.

Bertutur dalam loghat tempatan, kami berbual seperti kawan lama.

Ketika mengunjungi Kota Baru, jangan lupa singgah di Pasar Siti Khatijah dan pasar basah Cina untuk menyaksikan bagaimana daging babi dijual tanpa terselindung. Dan anda juga akan menyaksikan kaum wanita menjual di pasar basah.

Mengapa? Senario di Siti Khadijah turut menghiasi poskad dengan majoriti peniaga wanita menjaja sayur-sayuran.

Pada masa masa tertentu, mereka tidak punyai 'duit pecah' dan akan ke gerai sebelah, yang turut menjaja barangan serupa.

Bukankah mereka pesaing? Namun mereka percaya pada 'rezeki' masing-masing.

Wanita Kelantan sesungguhnya rajin berniaga.

Mereka mencari pendapatan, adakalanya dengan bayi dan anak-anak di sisi tetapi mereka jarang agresif atau marah-marah.

Mereka seakan menerima apa yang ditakdirkan, baik atau buruk.

Saya sentiasa berasa bersalah membeli sayuran dalam jumlah yang kecil di pasar basah di situ.

Dengan RM2, saya boleh dapat lapan kacang buncis, atau tiga ke empat timun kecil, atau terung.

Saya mudah dikenali mereka kerana saya membawa beg sendiri, dan mereka tak perlu menyediakan plastik.

Untuk itu, saya diberi lebih banyak sayur dan saya terus merasa bersalah kerananya.

Apabila penguatkuasa majlis bandaran Kota Baru tiba, mereka diberi masa bersurai dan sedar bahawa pihak penguatkuasa hanya melakukan tugas mereka.

Pegawai penguatkuasa amat cekap di Kota Baru terutama dalam bab mengeluarkan saman meletak kenderaan.

Meter meletak kereta dipasang dengan hanya menerima 40 sen bagi tempuh setengah jam.

Wang tunai penting bagi kerajaan negeri dan keberkesanan diperlukan bagi mendapatkan pulangan hasil.

Pemilik hartanah di Kota Baru menerima notis melalui SMS tentang kutipan cukai taksiran, atau cukai pintu.

Apabila McDonald’s menawarkan kopi percuma atau promosi, cawangan restoran segera di sebelah pasar basah itu tidak menerima kunjungan ramai.

PKR masih harapkan kerjasama PAS dalam Pakatan Harapan

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata perbezaan pendapat antara DAP dan PAS bukan satu perkara baharu, malah berlaku sebelum penubuhan Pakatan Rakyat. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015.  
Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata perbezaan pendapat antara DAP dan PAS bukan satu perkara baharu, malah berlaku sebelum penubuhan Pakatan Rakyat.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) masih mengharapkan PAS akan dapat berkerjasama dalam Pakatan Harapan yang terdiri daripada PKR, DAP dan parti yang dalam proses didaftarkan Parti Amanah Negara.
Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata perbezaan pendapat antara DAP dan PAS bukan satu perkara baharu, malah berlaku sebelum penubuhan Pakatan Rakyat.
Katanya, PKR akan berfungsi sebagai jambatan kepada DAP dan PAS untuk menyelesaikan perbezaan pendapat mereka dan berharap mereka akan dapat berkerjasama dalam satu pasukan.
"Kita berharap PAS akan menyertai pakatan baharu (Pakatan Harapan) bersama-sama dengan DAP atas dasar bersama yang dipersetujui sebelum ini," katanya kepada pemberita selepas majlis kenduri korban Wanita PKR Cabang Permatang Pauh di Dataran Guar Perahu di sini hari ini.

Dr Wan Azizah yang juga ketua pembangkang turut menolak dakwaan penubuhan Parti Amanah Negara oleh bekas anggota PAS akan mengeruhkan hubungan antara DAP dan PAS. Isnin lepas Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah sekali lagi mengulangi pendirian parti itu tidak akan menjalin kerjasama dengan Parti Amanah Negara dan DAP dalam pakatan pembangkang baharu itu. – Bernama

'Saya nak kasi tahu Duta China ini...' - Pemuda Umno


Pemimpin pemuda Umno Armand Azha Abu Hanifah tampil menyelar Duta China ke Malaysia Dr Huang Huikang Putra susulan kenyataannya semasa lawatan ke Jalan Petaling, Kuala Lumpur.
“Beliau menyatakan tidak akan duduk berbincang dengan pihak kerajaan jika bangsa Cina diganggu gugat,” kata exco Pemuda Umno itu yang juga pengerusi Briged Kesatria Muda.
“Saya nak kasi tahu pada Duta China ini, yang mengganggu gugat keamanan sejak kebelakangan ini adalah bangsa Cina dengan membuat provokasi-provokasi dan hinaan, bukan hanya pada bangsa Melayu Bumiputera tetapi juga terhadap kepimpinan Melayu Islam.”
Arman yang juga bekas ketua Pemuda PERKASA berkata sikap biadab bangsa Cina telah menaikkan kemarahan majoriti orang-orang Melayu Bumiputera.
Dalam lawatannya semalam, Huang memberitahu media, negaranya menentang sebarang bentuk keganasan, perkauman dan sikap melampau yang disasarkan terhadap kumpulan etnik tertentu.
Dalam kenyataannya hari ini, Arman berkata orang-orang Melayu senantiasa menghormati hak semua bangsa, kaum dan agama sejak dahulu lagi.
Tetapi pihak yang diberikan hak itu juga harus tahu menghormati hak orang Melayu dan Bumiputera, tambahnya.
Selesai dulu kes Uighur
Arman juga mengingatkan bahawa Malaysia tidak pernah masuk campur urusan dalaman kerajaan China kerana menghormati hubungan antara negara.

PAKATAN HARAPAN SUATU HARAPAN BARU BAGI RAKYAT MALAYSIA

Sebenarnya kemunculan Pakatan Harapan (PH) telah seolah-olah memberikan suatu nafas baru kepada rakyat Malaysia yang kini dalam ‘kesesakan’ disebabkan oleh keadaan ‘bala’ yang menimpa negara kini. Rakyat Malaysia kelihatan amat kecewa dengan keadaan yang berlaku dalam negara kini dengan berbagai kerenah yang amat kusut untuk diselesaikan.
            Seingat aku tidak pernah negara kita mengalami keadaan sepertimana yang dialami kini. ‘Gambaran’ yang kelihatan mengenai negara kita Malaysia adalah amat ‘gelap dan kabur’ di mata dunia. Tidak diketahui samada apa yang dilaporkan oleh The wall Street Journal, The New York Times, The Guardian London dan akhbar-akbar lain itu sahih atau tidak, namun disebabkan kuatnya pengaruh akhbar demikian di mata dunia maka tidak dapat tidak masyarakat dunia meyakini dan mempercayainya.
            Apatah lagi tidak ada penafian dibuat oleh Perdana Menteri kita tentang ‘penglibatan’ yang mencemarkan nama baiknya. Selagi DS Mohd Najib tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar-akhbar demikian, maka selagi itulah masyarakat dunia akan meyakininya. Namun dikukuhkan lagi dengan peribahasa Melayu,’ jikalau tidak ada angin takkanlah pokok bergoyang’. Orang Putih juga ada mengatakan,’ there is no smoke without fire’.
            Rakyat Malaysia sememangnya sudah cukup malu di mata dunia. Nama negara Malaysia yang sentiasa dsanjung dan dipuja pada tahun-tahun 80an dan 90an kini sudah amat tercemar. Mungkin sudah ada yang mentertawakan. Aku dapat bayangkan tentang ‘penderitaan’ rakan-rakan yang berkhidmat di kedutaan luar negar tentang ‘azab sengsara’ yang mereka alami dalam menjalankan tugas ‘memikul’ nama Malaysia kini. Walaupun tidak ditertawakan, sekurang-kurangnya akan terasa ‘bahangnya’.
            Hampir setiap hari dan ketika nama Malaysia dan IMDB ‘naik’ dan muncul di dada-dada akhbar di dunia dengan berita-berita yang amat memalukan kita. Dan entah bilalah agaknya keadaan sebegini akan selesai. Tetapi yang menyedihkan kita ialah adang segelintir orang Melayu di negara ini yang semacam langsung tidak percaya tentang apa yang berlaku kini. Aku tidak pula menyarankan agar Perdana Menteri kita harus ditentang secara habis-habisan. Tidak begitu. Tetapi sekurang-kurangnya segelintir orang Melayu yang menyokong UMNO harus merenungkan sejenak dan tidak menyokong secara melulu apa yang telah berlaku. Sekurang-kurangnya berikan pertimbangan dan diadili betul-tidaknya isu-isu yang berbangikit.
            ‘Wabak’ yang melanda negara kini semacam tidak diketahui dimana titik noktahnya. Sepatutnya DS Najib memberikan ruang kepada rakyat untuk membuat pertimbangan dan keputusan tentang arah tuju negara ini. Dan jalan yang sebaik-baiknya bagi beliau ialah dengan meletakkan jawatan (sementara) dan memberi peluang penyiasatan terperinci untuk membersihkan namanya. Sepatutnya begitu. Namun melihatkan kepada keadaan yang tidak menentu ini, memberikan satu bayangan kepada rakyat bahawa keadaan sedemikian berkemungkinan besar tidak akan berlaku. Seolah-olah tidak akan bertemu dengan garis penamatnya.

Tempat duduk Saari dan Hasnol dalam DUN Selangor petunjuk halatuju Pakatan Harapan?

Post Pic
ADUN Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Morib, Hasnol Baharuddin akan duduk di kerusi barisan mana dalam sidang Dewan Undangan Negeri bermula  30 Oktober hingga 13 November depan?
 
Adakah mereka duduk di kerusi dalam barisan kerajaan atau pembangkang? Atau, adakah mereka akan menemani Adun dari Pelabuhan Kelang, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai ADUN bebas?
 
Jika mereka dikira sebagai pembangkang, maka sudah tentu mereka akan duduk sebaris dengan wakil-wakil rakyat Umno yang membentuk sektor pembangkang dalam Dewan Negeri.
 
Hasnol dan Saari secara automatik meninggalkan PAS apabila menyertai Parti Amanah Negara (Amanah) yang dilancarkan pada 16 September lalu.
 
Jika berdasarkan perkembangan politik mutakhir, parti baru mereka Amanah, adalah anggota Pakatan Harapan, gagasan yang dibentuk pada 22 September lalu bersama PKR dan DAP.
 
Justeru jika menurut semangat setiakawan Pakatan Harapan sewajarnyalah mereka di barisan kerusi wakil rakyat kerajaan. Namun Amanah masih bukan parti politik rasmi kerana belum mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS).
 
Bagaimanapun realiti politiknya, kerajaan negeri Selangor kini diterajui bersama PAS, DAP dan PKR. Adalah jelas PAS bukan ahli Pakatan Harapan yang baru dibentuk itu dan secara moralnya, tidak wajar berada di barisan kerusi kerajaan. 
 
Persoalannya, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR mahu mengikut protokol politik yang mana – mengutamakan wakil-wakil rakyat dari parti yang membentuk kerajaan sedia ada (iaitu PKR, DAP dan PAS) atau menghormati ahli baru Pakatan politik nasional, Amanah?
 
Agak pelik keadaannya jika ada wakil kerabat Pakatan Harapan diletakkan bersama wakil-wakil Umno sebagai pembangkang atau dianggap wakil yang tidak berparti seperti Tan Sri Khalid. Jika demikian, tidakkah itu bermakna Azmin tidak mengiktiraf Amanah?
 
Jika mereka diletakkan di barisan kerajaan, tentu itu akan menyinggung sensitiviti PAS. Kedua-dua bekas wakil rakyat PAS itu kini dianggap “pengkhianat” oleh PAS. 
 
Sudah pasti PAS akan tidak selesa dan perlu membuat protes terbuka berhubung isu tempat duduk Hasnol dan Saari jika diletakkan sebaris mereka sebagai wakil-wakil kerajaan.  
 
Kedudukan mereka dalam sidang Dewan akan datang menarik perhatian kerana ia membayangkan sama ada penubuhan barisan Pakatan Harapan oleh parti-parti pembangkang sudah mula berkuatkuasa atau tidak.
 
Keadaan ini agak berbeza dengan kedudukan bekas ahli-ahli PAS lain baik di Dewan Undangan negeri mahupun Dewan Rakyat yang melompat parti menyertai Amanah dan PKR. 
 

Pakatan Harapan langkah berani, kata Mat Sabu


Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu menyifatkan penubuhan Pakatan Harapan merupakan satu langkah awal dan berani yang dilakukan parti-parti pembangkang yang mahu bersatu semula untuk membentuk muafakat politik baharu.

Oleh itu, ujarnya langkah awal ini perlu diikuti dengan dialog dan perbincangan terus menerus dan serius dengan parti-parti politik yang ingin bersama Pakatan Harapan.

"Sesungguhnya rakyat mahu melihat arah tuju Pakatan Harapan  dan yang paling penting manifesto rakyat menjelang PRU14.

"Maka pandangan semua pihak termasuk NGO, orang perseorangan atau kesatuan, perlu dikutip agar manifesto yang akan dihasilkan benar-benar mantap dan dijulang secara bersama," katanya dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamat atau dikenali dengan panggilan Mat Sabu berkata, Amanah menyeru kepada "semua ahli dan penyokong dan mereka yang bersimpati", untuk terus berusaha memantapkan Pakatan Harapan dan melebarkan  pengaruh.

"... serta menyebarkan segala maklumat yang betul dalam memberi pengharapan kepada rakyat untuk membuat perubahan, terutama dengan keadaan Malaysia sekarang yang cukup parah khasnya dari sudut ekonomi dan perkauman.

Jangan guna isu sekolah vernakular bagi mengalih pandangan dari isu lain

oleh Lee Yuk Peng
Ambil tindakan, tindakan telus dan tahan pesalah.

Itu yang diutarakan timbalan presiden MCA Dr Wee Ka Siong serta Persatuan Guru Guru Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Jiao Zong) yang mahu pihak yang menggesa sekolah rendah Cina ditutup ketika perhimpunan 916 baru-baru ini.

Mereka bercakap ketika sesi bualbicara Sin Chew Daily  "Pocketimes" pada malam Rabu lalu.

Temanya "Melihat ke dalam dilema Cina dari kenyataan penutupan sekolah rendah Cina".

Bahkan, presiden MCA Liow Tiong Lai serta United Chinese School Committees Association (Dong Zong) turut menyelar kenyataan tersebut, sejurus selepas perhimpunan diadakan.

Sedang masyarakat Cina dijangka bersuara tentang isu itu, ibubapa Melayu yang menghantar anak-anak ke sekolah Cina turut mempertahankan sekolah vernakular dengan bertanya "Apa masalahnya?"

Adakah ia menjadi batu penghalang integrasi kebangsaan?

Wee, bekas timbalan menteri pendidikan, menyentuh tentang peningkatan pelajar bukan Cina di sekolah rendah Cina.

Buat masa ini, 15.3% atau 87,000 pelajar bukan Cina menyumbang kepada populasi besar 573,000 pelajar di sekolah rendah Cina di seluruh negara.

Ketika Wee menjadi timbalan menteri pada 2008, peratusannya di sekitar 10%.

Bagaimanapun, menjelang 2015, peratusan meningkat ke paras 15%.

Buat masa ini, lebih dari 90% ibubapa Cina menghantar anak-anak ke sekolah Cina di mana mereka belajar bahasa, budaya dan tradisi.

Tidak seperti di Singapura di mana bahasa Cina diajar sebagai subjek dengan satu buku teks, sekolah-sekolah Cina di Malaysia mengguna bahasa Cina sebagai bahasa pengantar dengan para pelajar belajar sejarah, moral, sains, matematik dan lain-lain subjek.

Mahfuz: Alangkah lucunya hujah ketua polis negara..!!

Kenyataan yang dibuat oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berhubung penahanan bekas naib ketua Umno Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dianggap lucu dan kabur.
Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata, alasan dan hujah yang diberikan Khalid mengenai penahanan Khairuddin tidak berlandaskan prinsip undang-undang di Malaysia.
Malah, dalam kenyataannya, Mahfuz mendakwa, Khalid gagal memberi kenyataan khusus berhubung peruntukan undang-undang yang telah dilanggar Khairuddin.
"Alasan dan hujah kabur dan umum yang diberikan oleh ketua polis negara ini jelas sama sekali tidak berlandaskan prinsip undang-undang yang dikuatkuasakan di Malaysia bahkan juga saling tak tumpah dengan hujah-hujah yang biasa kita dengar dari ahli-ahli politik Umno.
"Alasan kononnya tindakan Khairuddin membuat aduan tersebut boleh mengundang campur tangan asing juga satu alasan yang sangat melucukan.
"Malaysia sendiri melalui PDRM pernah meminta kerjasama Interpol (polis antarabangsa) untuk menahan orang yang melakukan kesalahan di Malaysia yang berada di luar negara," kata Mahfuz.
Beliau memberi beberapa contoh kes antaranya penangkapan peguam Kamal Hisham oleh pihak polis Singapura dan siasatan terhadap Yazid Shufaat oleh Biro Siasatan Persekutuan (FBI).
Sehubungan itu, beliau berkata, selain daripada melakukan penangkapan terhadap Khairuddin, pihak polis seharusnya melakukan siasatan terhadap dakwaan Timbalan Ketua Cawangan Khas Datuk Hamid Bador terlebih dahulu.
Petunjuk di Mekah
Perkara itu, tambah Mahfuz, berhubung isu berkaitan 1MDB serta pembatalan pemindahan dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) ke Jabatan Perdana Menteri (JPM).
"Saya menegaskan bahawa selaku ahli parlimen saya berkewajipan untuk menegur dan menyatakan pendirian demi kemaslahatan rakyat dan negara Malaysia keseluruhannya atas prinsip amar maaruf dan nahi munkar.
"Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mendoakan agar ketua polis negara diberikan ketenangan dan kesihatan yang baik untuk beribadat di Mekah dan agar diberikan petunjuk dan ilham oleh Allah untuk melaksanakan tugas dengan penuh keberanian, amanah, bertanggungjawab serta adil dan saksama," ujarnya lagi.

Bagaimana Khairuddin mudaratkan keselamatan awam?

Pada 24 September lalu bekas pemimpin Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan telah ditangkap dibawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma).
Khairuddin ditangkap dipercayai disebabkan oleh laporan-laporan yang dibuatnya dengan penyiasat-penyiasat di luar negara terhadap 1MDB.
Beliau ditangkap dan direman dahulu pada 18 September bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana didakwa terlibat dalam aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen.
Selepas dilepaskan beliau ditangkap semula bawah Sosma.
Khairuddin kini menghadapi tuduhan bawah Seksyen 124K dan 124L Kanun Keseksaan, dipercayai untuk kesalahan-kesalahan “sabotaj” atau “percubaan untuk sabotaj negara”.
HAKAM mengambil pendirian yang sama dengan Majlis Peguam dan banyak lagi NGO lain, juga semua warga Malaysia yang berfikiran munasabah dalam mengkritik dan mengecam tindakan-tindakan ini sebagai menindas dan bertentangan dengan kedaulatan undang-undang.
Sosma merupakan satu akta yang bersifat autoritarian dan menindas dan ia kini digunakan pula untuk melindungi perdana menteri (yang sepatutnya bertanggungjawab kepada rakyat) daripada penelitian.
Dalam perbandingan yang begitu ketara, individu yang mengugut untuk mengadakan rusuhan di Jalan Petaling pula dipandang ringan dan tidak berdepan dengan tindakan polis.
Ini menyerlahkan lagi penyalahgunaan kuasa dan tindakan-tindakan penguatkuasaan ini yang mempunyai agenda politik.
SOSMA bertujuan menangani kesalahan-kesalahan sekuriti yang “memudaratkan keselamatan awam di dalam, atau sekuriti persekutuan atau mana-mana bahagian persekutuan”.

Kenapa takut kalau dokumen 1MDB Khairuddin palsu..??

Datuk A. Kadir Jasin berkata perdana menteri perlu percaya dengan sistem perundangan Amerika Syarikat dan membuktikan dokumen salah laku 1MDB adalah palsu seperti didakwa. – Gambar The Malaysian Insider, 26 September, 2015. 
Datuk A. Kadir Jasin berkata perdana menteri perlu percaya dengan sistem perundangan Amerika Syarikat dan membuktikan dokumen salah laku 1MDB adalah palsu seperti didakwa. 

Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan harus dibenar mengemukakan dokumen beliau mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kononnya "palsu dan dipalsukan" itu kepada Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), kata Datuk A. Kadir Jasin.
Menulis dalam blognya, bekas ketua pengarang New Straits Times Group itu berkata, tidak ada sebab Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak takut akan bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan itu jika benar beliau berbohong.
Sebaliknya, Najib harus yakin dengan sistem keadilan Amerika Syarikat (AS) untuk bertindak terhadap Khairuddin jika dokumen 1MDB yang dibawa beliau adalah palsu.

"Jika Khairuddin menipu dokumen di tangannya palsu atau dipalsukan, mengapa perdana menteri perlu takut kepadanya? "Sebagai kawan baik AS, beliau harus menaruh kepercayaan kepada sistem keadilan AS dan membenarkan Khairuddin mengemukakan dokumen palsu dan dipalsukan itu kepada FBI.
"Biar AS tangkap dan dakwanya kerana berbohong. Berbohong kepada sebuah agensi kerajaan AS ialah satu pelanggaran undang-undang jenayah."

Tanpa PAS, Pakatan Harapan masih boleh pikat Melayu, kata DAP

Pemimpin Pakatan Harapan selepas mesyuarat mereka minggu lepas. Seorang pemimpin DAP menganggap ketiadaan PAS dalam gabungan itu bukan masalah dalam menarik undi Melayu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015. 
Pemimpin Pakatan Harapan selepas mesyuarat mereka minggu lepas. Seorang pemimpin DAP menganggap ketiadaan PAS dalam gabungan itu bukan masalah dalam menarik undi Melayu.

Pakatan Harapan masih mampu menarik sokongan pengundi Melayu walaupun tidak disertai PAS, kata seorang wakil rakyat DAP, mengulas kebimbangan yang gabungan parti pembangkang baharu itu mungkin lemah tanpa parti Islam itu.
Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong berkata pandangan itu satu anggapan yang salah kerana PAS tidak berupaya menarik minat orang Melayu bandar dan pengundi bukan Melayu jika tidak kerana puak progresifnya.
Puak itu kini meninggalkan PAS dan membentuk Parti Amanah Negara (Amanah), yang merupakan sebahagian daripada Pakatan Harapan.

Liew berkata dengan mengandaikan "angin" politik akan memihak kepada pembangkang, pilihan raya akan datang bakal ditentukan sama ada pembangkang boleh mengalahkan Umno dalam 35 hingga 40 kerusi marginal di Semenanjung. "Umno mempunyai 73 kerusi di Semenanjung," kata pengarah pendidikan politik DAP itu dalam satu kenyataan hari ini, merujuk kepada musuh ketat PAS dan parti tunjang Melayu dalam Barisan Nasional (BN).
"Kekalahan dalam 40 kerusi marginal itu akan membawa kepada berakhirnya Umno sebagai kerajaan. Kerusi tersebut kebanyakannya separa bandar di pantai barat Semenanjung dan bercampur-campur dari segi komposisi etniknya.
"Ini kerusi yang PAS, di bawah kepimpinan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika ini, tanpa puak progresif, akan mendapatinya sukar untuk dimenangi," kata Liew (gambar, kiri).
Masyarakat Melayu membentuk kira-kira 50% daripada 30 juta penduduk Malaysia dan merupakan pemegang undi penting untuk kedua-dua BN dan Pakatan Harapan.
Pakatan Harapan, terdiri daripada parti pembangkang PKR, DAP dan kumpulan serpihan PAS – Amanah – dilancarkan awal minggu ini menggantikan Pakatan Rakyat (PR) yang kini tidak lagi berfungsi.
PAS enggan menyertai gabungan pembangkang baharu itu, menyatakan ia tidak boleh bekerjasama dengan DAP dan "pengkhianat", merujuk kepada bekas anggota dan pemimpinnya yang membentuk Amanah.

PAS Perak taruh calon bukan Islam lawan DAP pada PRU14

PAS Perak berkemungkinan besar mempertaruhkan calon bukan Islam di kawasan yang ditandinginya pada pilihan raya umum akan datang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015. 
PAS Perak berkemungkinan besar mempertaruhkan calon bukan Islam di kawasan yang ditandinginya pada pilihan raya umum akan datang. 

PAS Perak berkemungkinan besar mempertaruhkan calon bukan Islam di kawasan yang ditandinginya pada pilihan raya umum akan datang (PRU14), lapor Sinar Harian hari ini. Memetik pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria, akhbar itu melaporkan, keputusan itu bagaimanapun hanya akan dibuat sekiranya PAS menemui calon berkredibiliti dan boleh diterima pengundi, khususnya bukan Melayu.
"Kita berkemungkinan akan meletakkan calon bukan Islam terdiri dari kalangan ahli Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) negeri.

"Namun kriteria bergantung kepada kredibiliti serta sejauh mana penerimaan orang Melayu terhadap calon tersebut," katanya. Beliau berkata, khabar angin yang bekas ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP Sum Cheok Leong mungkin diletakkan selaku calon PAS itu adalah tidak benar.
"Pada ketika ini, yang menjadi fokus kita adalah membantu mereka yang boleh berkhidmat dan membawa agenda rakyat," Razman dipetik berkata akhbar itu.
Selain itu, beliau berkata keputusan PAS untuk bertanding semua kerusi DUN dan Parlimen di Perak pada PRU14 bergantung kepada kerjasama politik dengan PKR.

Najib, BN takkan ke mana PRU akan datang, kata Kadir Jasin

Wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin tidak percaya Datuk Seri Najib Razak dan Barisan Nasional pimpinannya akan tumbang pada pilihan raya umum akan datang. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015. 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak akan berundur dalam waktu terdekat, dan begitu juga parti pemerintah Barisan Nasional (BN) tidak akan digantikan pada pilihan raya umum akan datang (PRU14), kata wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin.

Menulis dalam blognya hari ini, bekas ketua pengarang New Straits Times Group itu berkata, parti Melayu itu akan menggunakan wang dan kuasa bagi memancing undi, sambil menakutkan orang Melayu dengan mengatakan mereka berdepan risiko "dihapuskan" oleh golongan minoriti Cina.

"Cukup ramai orang di sekeliling perdana menteri yang percaya dengan wang dan kuasa politik, mereka boleh terus mengatur undi luar bandar yang cukup atas nama kelangsungan hidup bangsa (kaum) untuk terus berpaut kepada kuasa.

Wisma Putra Dijangka Panggil Duta Besar China Kerana Lawat Jalan Petaling


Dr Huang bersama isterinya (kiri) membuat lawatan ke Petaling Street pada Jumaat bagi mengedarkan kuih bulan peniaga di kawasan itu. Mengiringi mereka adalah Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Kuala Lumpur, Datuk Ang Say Tee.

KUALA LUMPUR: Duta China ke Malaysia, Dr Huang Huikang dijangka akan dipanggil oleh Wisma Putra berikutan kenyataannya yang dilihat sebagai campur tangan dalam urusan dalaman Malaysia.

Difahamkan perjumpaan yang ditetapkan pada Isnin ini ialah bagi mendapatkan penjelasan daripada Dr Huang berhubung kenyataan yang dibuat semasa lawatannya ke Petaling Street pada Jumaat, demikian menurut pegawai Wisma Putra pada Sabtu.

Difahamkan Pejabat Perdana Menteri telah dimaklumkan mengenai arahan tersebut.

Datuk Seri Najib Tun Razak kini dalam lawatan kerja ke New York.

Dr Huang telah dipetik sebagai berkata bahawa China menentang terhadap mereka yang menggunakan keganasan untuk mengganggu ketenteraman awam, yang jelas merujuk kepada ancaman oleh kumpulan tertentu untuk mengadakan demonstrasi di Petaling Street.

"Kerajaan China menentang keganasan dan sebarang bentuk diskriminasi terhadap kaum dan sebarang bentuk ekstremisme," katanya kepada pemberita semasa lawatan ke Petaling Street.

Dr Huang juga memberi amaran bahawa Beijing tidak takut untuk menyuarakan bantahan berhubung insiden yang mengancam kepentingan negara, melanggar hak-hak rakyat untuk menjalankan perniagaan, atau mengganggu hubungan antara Malaysia dan China.

DAP: Mesyuarat dengan kerajaan bincang isu perkauman

'Foreign ambassador voiced concern, ministers remained silent'

Lim Kit Siang thanks police, no sign of red-shirts

PAS tak mampu tumbangkan BN tanpa Pakatan Harapan, kata DAP Perak


DAP Perak yakin PAS tidak mampu memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14) sekiranya ia masih bertegas mahu bersendirian dan tidak menyertai Pakatan Harapan (PH), lapor Sinar Harian hari ini. Pengerusinya Nga Kor Ming berkata, adalah penting satu gabungan bersama barisan pembangkang dibentuk bagi merealisasikan hasrat menumbangkan Barisan Nasional (BN), sekaligus menawan Putrajaya.
Pengerusinya DAP Perak Nga Kor Ming berkata tiada jalan lain menumbangkan Barisan Nasional selain kerjasama antara parti pembangkang termasuk PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015. "Pakatan Harapan banyak kali mempelawa PAS untuk menyertainya, (tetapi) ditolak secara terbuka pimpinan PAS.

"Walaupun ditolak, DAP, Parti Amanah Negara (Amanah) dan PKR akan sedaya upaya berbincang dengan PAS bagi mengelak pertandingan tiga penjuru, terutamanya di Perak," katanya. Nga percaya, kekuatan PAS tidak akan ke mana, malah tidak mampu mengulangi kecemerlangan PRU13, jika terus berdegil menolak kerjasama pembangkang yang lain.

Menanti 'oksigen' untuk ringgitSaya menyokong gesaan oleh Tan Seri Zeti Akhtar Aziz, gabenor Bank Negara yang menggesa penyelesaian segera kes 1MDB bagi memulihkan kembali nilai mata wang ringgit Malaysia.
Keadaan nilai mata wang ringgit Malaysia berada dalam keadaan nazak sehingga hotel di negara China tidak menerima tukaran wang Ringgit Malaysia.
Saya sendiri alaminya di Hotel Shangrila, milik jutawan Malaysia di Changchon City Wilayah Jillin pada 30 Ogos hingga 2 September lalu.
Apabila saya bertanya mengapa ringgit tidak terima, pihak hotel memberi tahu bank di sana tidak lagi menerima tukaran wang Malaysia.
Gesaan Zeti menunjukkan nilai matawang Malaysia pada tahap yang nazak perlu diselamatkan dan diberi "oksigen".
Keberanian Zeti meletakkan 1MDB antara punca masalah, menunjukkan hasil siasatan Bank Negara bahawa 1MDB mempunyai kes yang perlu menyeret pihak tertentu ke mahkamah.
Laporan siasatan Bank Negara berkaitan kes 1MDB telah diserahkan kepada Peguam Negara sebulan yang lalu tetapi masih tiada apa- apa tindakan yang diambil.
Apa yang berlaku ialah tindakan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui pihak polis menahan Datuk Khairudin Abu Hassan di Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 atau SOSMA.
Langkah ini tidak membantu memulih nilai Ringgit sebaliknya menambahkan lagi ketidakpercayaan masyarakat antarabangsa kepada Malaysia.
Krisis keyakinan
Kejatuhan nilai ringgit berpunca daripada krisis keyakinan masyarakat dalam dan luar negara terhadap pengurusan dan kes penyalahgunaan kuasa bagi melindungi skandal kewangan negara 1MDB yang melibatkan Najib dan kini dilindungi SOSMA.
Gesaan Zeti perlu dipandang serius oleh semua pihak.
Pendakwaan segera mereka yang terlibat dalam Skandal 1MDB seperti yang dicadangkan dalam Kertas Laporan Siasatan oleh Bank Negara akan mengembalikan keyakinan masyarakat antarabangsa khususnya pelabur terhadap Malaysia.

Gerakan Merah: 'Peniaga Jln Petaling rugi hingga 40%'

Peniga di Jalan Petaling rugi antara 30 hingga 40 peratus sejak Himpunan Rakyat Bersatu Minggu lepas, dakwa ketua biro aduan dan perhimpunan awam Gerakan Wilson Lau.
Kenyataan dan tindakan dibuat telah menakutkan orang awam daripada berkunjung ke tempat itu, katanya kepada pemberita dalam sidang media di kawasan pelancongan itu hari ini.
Lau berkata mendapat angka itu daripada seorang anggota jawatankuasa persatuan peniaga dan penjaja Kuala Lumpur.
Beliau juga menyambut baik perkembangan menyaksikan ketua Umno Sungai Besar Datuk Md Yunos yang ditahan polis menjelang ura-ura perhimpunan di jalan itu hari ini.
Beliau bagaimana berkata perkara buruk telah pun berlaku.
Awal pagi ini, Lau dan beberapa anggota Gerakan turun padang di jalan itu bagi menyatakan sokongan pada peniaga-peniaga di situ.
Pakatan Harapan turut mengadakan program turun padang mereka dalam di tempat sama hari ini.

Gerakan sambut baik penangkapan Jamal

Naib Presiden Parti Gerakan berkata, tindak tanduknya satu ancaman kepada perpaduan kaum di negara ini
jamal
KUALA LUMPUR : Penangkapan yang dibuat polis ke atas Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Md Yunos dianggap tindakan wajar.
Naib Presiden Parti Gerakan, Datuk Dr Asharuddin Ahmad berkata tindak tanduknya satu ancaman kepada perpaduan kaum di negara ini.
“Dia merupakan satu ancaman kaum kepada keharmonian kaum kepada negara ini.
“Siapa yang mengancam keharmonian kaum di negara ini harus diambil tindakan undang-undang,” tegasnya.
Jelas Asharuddin lagi, Himpunan Gerakan Merah yang dirancang untuk diadakan di Jalan Petaling sebenarnya cuba mencetuskan isu perkauman di negara ini dan niat itu telah dihalang pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu sendiri.
“Itu pasal kita tengok hari ini, tidak ada orang yang hadir pun. Saya percaya kebanyakan orang Melayu, India dan Cina kita inginkan keharmonian,” katanya pada sidang media di Jalan Petaling pada Sabtu selepas meninjau kawasan berkenaan.

DAH DAPAT JAWATAN MENTERI, BODEK SIKIT-SIKIT CUKUPLAH SALLEH...

Semua orang sedar satu-satunya sebab Salleh Tun Said Keruak dilantik sebagai menteri ialah kerana kerajinannya membodek Najib Razak dan membelasah Tun Mahathir Mohamad.

Beliau yang sebelum ini merupakan Speaker DUN Sabah pada hakikatnya tiada merit untuk dilantik menganggotai kabinet memandangnya sudah ada wakil daripada Kota Belud dilantik sebagai menteri iaitu Abdul Rahman Dahlan, Ahli Parlimen kawasan itu.

Berdasarkan rekodnya sebagai pemimpin pula, pencapaiannya hanyalah sekadar "ala-ala" saja. Jika Salleh ada wibawa tulen, pasti Najib sudah melantiknya sejak 2009 atau selepas pilihanraya 2013 lagi dan bukan setelah berlakunya episod perbalahan Najib dengan Tun Mahathir.

Tetapi oleh kerana bodeknya membuatkan Najib terasak hingga ke dinding sambil bingit telinga mendengar bodekan tanpa henti, terutama apabila berkaitan 1MDB dan Tun Mahathir, maka jalan mudah ialah dilantiklah beliau sebagai menteri.

Maknanya, dengan melantiknya sebagai menteri, Najib mahu lebih selesa dan bebas bergerak daripada bodekannya yang melemaskan itu. Malangnya, bodek Salleh berterusan lagi.

Dengan adanya Salleh dan Abdul Rahman sebagai menteri, Kota Belud sekarang ada dua wakil dalam kabinet Najib. Seorang sebagai Ketua UMNO Bahagian Kota Belud yang dilantik Senator dan seorang lagi atas kapasiti Ahli Parlimen Kota Belud.

Apabila dilantik sebagai menteri, harapan ramai tentunya ialah agar beliau lebih terbuka dan melihat dunia ini dengan mata yang lebih luas lagi. Tambahan lagi portfolionya ialah Kementerian Komunikasi dan Multimedia yang dulunya adalah Kementerian Penerangan.

Sayangnya, beliau kelihatan masih terkongkong dan seolah-olah kekal berada dalam kepompong. Tindakannya menyalahkan pengkritik Najib yang bersalah memainkan sentimen perkauman dan bukannya berpunca daripada Perdana Menteri sendiri menunjukkan dirinya masih tidak dapat melihat hakikat yang sebenarnya.

Traders getting moral support from politicians

Nurul: Najib comfortable using race card

Dr Mahathir masih guna hujah basi, tiada bukti, jawapan politik 1MDB

1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini menuduh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terus-menerus "mengguna semula dan mengitar semula tuduhan basi dan tidak terbukti" terhadap syarikat bermasalah itu, yang menurutnya berulang kali dibuktikan salah.
"1MDB kesal Dr Mahathir asyik terlupa fakta, bukan sahaja dari 1MDB tetapi juga dari agensi bebas dan dihormati seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
"Bagaimanapun, 1MDB komited untuk terus memberi respons bagi membantu Dr Mahathir, bekas ahli politik veteran, mengingati jawapan kami yang berasaskan fakta," katanya dalam satu kenyataan mengulas entri terbaru di blog bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu.

Semalam, Dr Mahathir dalam tulisannya mengulangi dakwaan Putrajaya memberi modal RM1 juta kepada syarikat sarat hutang itu, tetapi 1MDB meminjam RM42 bilion daripada pasaran dan terpaksa membayar kadar faedah yang lebih tinggi pada 5.9%. Beliau turut mendakwa, 1MDB membeli tanah kerajaan pada RM60 setiap kaki persegi ketika harga pasarannya lebih RM3,000 sekaki persegi.
Menyangkal bekas perdana menteri yang kini merupakan pengkritik tegar syarikat itu, 1MDB berkata Dr Mahathir "dengan mudah melupakan" yang ia 100% dimiliki kerajaan Malaysia dan oleh itu, sebarang kenaikan dalam nilai tanah, secara langsung dan semata-mata, hanya akan menguntungkan kerajaan.

Pengundi, bukan Dr Mahathir, yang pilih Najib jadi PM, ampu menteri Umno

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak berhak menuntut Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sebagai perdana menteri. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 September, 2015. 
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak berhak menuntut Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sebagai perdana menteri. 

Tun Dr Mahathir Mohamad tidak berhak menuntut Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan sebagai perdana menteri (PM) kerana pemilihan beliau dibuat oleh rakyat yang mengundinya pada pilihan raya yang lalu, kata Datuk Seri Salleh Said Keruak. Menteri komunikasi dan multimedia itu berkata demikian mengulas posting terbaru di blog mantan perdana menteri itu yang mengaku beliau sebelum ini berusaha gigih menjadikan Najib sebagai PM Malaysia yang ke-6.
"Sebenarnya ia tidak benar dan satu anggapan yang salah. Dr Mahathir bukan bos atau majikan Najib yang boleh memecat beliau sesuka hatinya.

"Mungkin ada yang menggelarnya satu delusi apabila seseorang merasakan dia boleh memutuskan siapa yang patut atau tidak patut memimpin negara, seolah-olah sistem demokrasi memilih pemimpin dan kerajaan tidak lagi wujud," tulis Salleh dalam posting di blognya bertajuk "Anggapan salah mengenai siapa yang buat Najib jadi PM" hari ini. Katanya, pada 2013, Najib mengetuai Barisan Nasional pada pilihan raya umum dan parti pemerintah itu memenanginya.
"Jadi, pada 2013, rakyat atau pengundi, bukan Dr Mahathir, yang membuatkan Najib sebagai perdana menteri.
"Dr Mahathir hanya seorang daripada 11 juta pengundi," kata Salleh.

‘Orang Melayu tolak Himpunan Gerakan Merah’ kata Naib Presiden Gerakan

20150925202531
Naib Presiden Parti Gerakan, Datuk Dr Asharuddin Ahmad berkata penganjuran perhimpunan seperti yang diwar-warkan akan berlaku di Jalan Petaling hari ini adalah tidak bagus untuk perpaduan masyarakat di negara ini kerana kebanyakan orang Melayu, India dan Cina ingin hidup dalam suasana harmoni.

KUALA LUMPUR, 26 September:

Kebanyakan masyarakat menolak Himpunan Gerakan Merah yang dijadualkan akan diadakan di Jalan Petaling hari ini.
Naib Presiden Parti Gerakan, Datuk Dr Asharuddin Ahmad berkata pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu juga tidak bersetuju dengan penganjuran himpunan seumpama itu.
Menurutnya, perkara tersebut dibuktikan apabila tidak ada pun mereka yang dikatakan ingin berhimpun hadir ke Jalan Petaling.
“Perkara ini tidak bagus untuk perpaduan masyarakat di negara ini kerana kebanyakan orang Melayu, India dan Cina mahu hidup dalam suasana harmoni.
“Jadi tidak perlu ada ancaman perkauman seperti ini sebaliknya perlu membantu kerajaan dalam usaha menyatupadukan rakyat Malaysia,” katanya pada sidang media di sini hari ini.
Semalam, Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu, Mohd Ali Baharom menyatakan bahawa himpunan berkenaan dibatalkan selepas pihak berkuasa menyarankan berbuat demikian.
Malah, Pengerusi Gabungan NGO Melayu, Datuk Jamal Md Yunos turut ditahan polis semalam di bawah Akta Hasutan berikutan kenyataannya berkenaan kemungkinan akan berlaku perhimpunan hari ini.
Tambah Asharuddin lagi, beliau menyifatkan penahanan tersebut sebagai satu tindakan yang wajar.
Jelasnya, Jamal merupakan satu ancaman ke atas hubungan antara kaum di negara ini.
“Oleh itu, sesiapa sahaja yang memberi ancaman tersebut perlu diambil tindakan undang-undang yang sewajarnya,” ujarnya.

Pemimpin politik, NGO turun ke Jalan Petaling demi memelihara perpaduan kaum

20150925204201
Pemimpin DAP dan Gerakan 'bertembung' ketika membuat lawatan mengenai situasi di Jalan Petaling di sini hari ini. Kesemua pemimpin yang hadir tidak menyokong perhimpunan yang dikatakan akan berlaku dan menyatakan sokongan mereka terhadap perpaduan kaum di Malaysia.

KUALA LUMPUR, 26 September:

Berikutan kemungkinan akan berlakunya perhimpunan hari ini, beberapa orang pemimpin pembangkang, berserta parti Gerakan dan juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bertindak turun ke Jalan Petaling sebagai tanda menyokong keharmonian antara kaum di Malaysia.
Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berkata kehadirannya di Jalan Petaling hari ini adalah untuk menyokong perpaduan di antara semua kaum.
“Perpaduan bukan hanya untuk mereka yang berniaga di sini, tetapi juga untuk semua yang selalu datang ke sini. Tempat ini adalah kepunyaan semua rakyat Malaysia,” katanya pada satu sidang media di Jalan Petaling pagi tadi.
Nurul Izzah mendakwa tindakan rasis yang dipamerkan oleh kumpulan baju merah adalah dari ‘zaman batu’.
Sebagai seorang Muslim, Nurul Izzah berkata ianya menjadi tanggungjawab bersama untuk membanteras sebarang tindakan yang boleh memecah-belahkan rakyat Malaysia dengan menggunakan rhetorik mengecewakan.
“Saya rasa kesemua pemimpin yang hadir hari ini adalah penting untuk kita berkata dengan lantang bahawa kita menentang sebarang percubaan untuk memecah belahkan kaum-kaum di Malaysia, dan kita akan berjuang untuk perpaduan.

Guna teks khutbah politik, DAP tuntut JAIP tarik balik & mohon maaf


IMG_20150926_121600


KUALA LUMPUR: DAP Pahang hari ini menuntut Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) menarik balik teks yang memfitnah parti itu pada khutbah sempena sambutan AidilAdha dan memohon maaf secara terbuka dalam lima hari.
Pengerusinya, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji, berkata individu beragama Islam dalam parti itu akan mengambil tindakan undang-undang jika JAIP gagal berbuat demikian dalam tempoh ditetapkan.
Menyifatkan teks khutbah itu mengelirukan umat Islam dan membawa tanggapan negatif terhadap DAP, beliau berkata, surat tuntutan berkenaan akan dihantar dalam masa terdekat.
“Kita terkejut dan membantah sekeras-kerasnya perbuatan mengunakan teks khutbah berbaur politik dan berunsur fitnah. Khutbah terutama ketika sambutan perayaan patutnya mengutamakan persaudaraan,” katanya pada sidang media hari ini.

Sekolah vernakular bukan punca ketegangan kaum, Harussani!

oleh Robin Stanley Augustin

Adakah sekolah-sekolah vernakular menjadi punca ketegangan antara kaum di negara kita? Penyokong sistem sekolah kebangsaan sentiasa menyenaraikan hubungan kaum yang baik sebagai salah satu kebaikan sistem sekolah satu aliran.

Ketika perhimpunan baju merah, terdapat segelintir peserta yang memegang kain rentang menggesa sekolah aliran Cina dimansuhkan. Ini mencetus tentangan dari kalangan masyarakat dan ahli-ahli politik. Kini, mufti Perak Harussani Zakaria turut sama melibatkan diri dengan berkata pemansuhan sekolah vernakular akan mampu mengurangkan ketegangan antara kaun di Malaysia.

Menurut laporan Sinar Harian, Harussani berkata beliau telah mencadangkan kepada Perdana Menteri Najib Razak serta beberapa menteri agar sekolah-sekolah aliran Cina dan Tamil ditutup. Mengambil contoh di negara jiran Indonesia dan Thailand, Harussani berkata sistem sekolah satu aliran akan memastikan pelajar bukan Melayu mampu bertutur bahasa kebangsaan.

Katanya lagi, keputusan menutup sekolah Melayu dan Cina di Singapura turut memperkukuh perpaduan rakyatnya. "Di Singapura, hanya ada satu (sistem) sekolah, iaitu Bahasa Inggeris. "Tiada beza di antara mereka, mereka semua berfikiran sama dan itu sebabnya saling menghormati.
 
"Tetapi anda dapat saksikan orang Melayu di sana diketepikan apabila memohon pekerjaan. Selalunya, pemohon berkelayakan lebih tinggi digaji terutama dari bangsa Cina." Sukar bagi kita menerima hujah yang diutarakan Harussani bagi semua perkara. Pertama, ketegangan kaum dan agama yang berlaku hari ini tiada kena mengena dengan sekolah vernakular.

Ia berkaitan kepimpinan lemah. Kita menyumpah seranah pemimpin lemah yang gagal menekankan keperluan mengekang kumpulan ekstremis yang menghamburkan ancaman dan kata-kata kesat. Paling mengecewakan, ada di kalangan kumpulan ini dilantik sebagai menteri.

Singkir Najib kerana guna isu perkauman, kata Pakatan Harapan

Nurul Izzah Anwar bersama pemimpin DAP diketuai Lim Kit Siang (lima dari kanan) di Jalan Petaling pagi tadi. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 26 September, 2015. 
Nurul Izzah Anwar bersama pemimpin DAP diketuai Lim Kit Siang (lima dari kanan) di Jalan Petaling pagi tadi.


Pemimpin Pakatan Harapan (PH) hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak disingkirkan kerana memainkan isu perkauman untuk terus kekal berkuasa.
Insiden perhimpunan baju merah baru-baru ini dan ugutan oleh kumpulan pro-Umno mengadakan protes di Jalan Petaling hari ini, membuktikan Najib harus berundur, kata pemimpin parti pembangkang itu termasuk Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.
"Himpunan Maruah Melayu atau himpunan baju merah 16 September merupakan salah satu produk krisis dan kemelut politik yang menyelubungi negara selama berbulan lama akibat dengan sengaja memainkan unsur perkauman bagi menunjukkan sokongan kepada Najib sebagai perdana menteri," kata Lim kepada media di sebuah kedai kopi di Jalan Petaling, Kuala Lumpur hari ini.

Kedua-dua mereka bersama beberapa pemimpin pembangkang pagi ini melawat kawasan membeli-belah popular di ibu kota itu, yang juga dikenali sebagai Chinatown, sebagai tanda sokongan dan solidariti kepada peniaga yang kebanyakannya kaum Cina. Protes yang dirancang hari ini dibatalkan malam tadi dan sehingga pukul 10.45 pagi ini, ramai peniaga di kawasan itu sudah memulakan perniagaan mereka.

TV berita Singapura sangkal ampu menteri UmnoStesen televisyen Singapura Channel NewsAsia (CNA) menyangkal dakwaan menteri bahawa programnya “A Fractured Nation” hanya berasaskan sumber pembangkang dan sebelah pihak.
Program itu memaparkan secara kritis perhimpunan baju merah sebagai tanda kem Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memainkan isu perkauman untuk terus berkuasa.
“Berbeza dengan laporan Bernama yang memetik Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, CNA tidak mewawancara mana-mana parti pembangkang di Malaysia,” kata penerbit eksekutifnya Zainudin Afandi.
Zainuddin berkata CNA mewawancara penganjur BERSIH 4 Maria Chin Abdullah, yang bukan anggota pembangkang dan dipercayai boleh memaparkan berimbang dalam laporan itu.
“Program itu juga mewawancara penganjur perhimpunan baju merah, seorang ketua bahagian Umno Datuk Jamal Md Yunos.
“Kami juga siarkan pandangan bekas ketua menteri Melaka dan anggota majlis tertinggi Umno Tan Sri Mohd Ali Rustam,” kata Zainudin lagi.
Salleh semalam dilapor menyifatkan laporan dokumentari CNA kelmarin berat sebelah dan imej buruk Malaysia selain didakwa berdasarkan temubual hanya dengan sumber pembangkang.
Beliau berkata laporan itu tidak mencerminkan situasi sebenar dan CNA seharusnya menyiarkan laporan seimbang dengan turut menemubual anggota dalam parti pemerintah.
Bernama melaporkan, dalam laporan itu, CNA menyatakan Hari Malaysia sepatutnya menjadi sambutan untuk memperkukuhkan perpaduan semua rakyat Malaysia, bagaimanapun terdapat pihak tertentu mengambil kesempatan menyemai perpecahan menerusi demonstrasi berbaur perkauman.
Ketika menyangkal laporan itu, Salleh berkata media asing berazam untuk mencemarkan nama baik Malaysia dengan menyiarkan laporan bersandarkan kepada sumber meragukan.