Rabu, 2 September 2015

PAS kelihatan seperti tertekan dalam keadaan Presiden gembira?

Apa yang jelas kelihatan parti PAS semakin hilang ketenangan diambang kemunculan secara rasmi Parti Amanah Negara. Hilang ketenangan parti ini dapat dilihat daripada setiap reaksi terhadap HB yang bakal menjadi parti politik Islam baru yang bakal diberi nama Parti Amanah Negara itu.
Kerisauan PAS ini amat sukar dinafikan sedang beberapa bulan yang lalu selepas tamat Muktamar di Kuala Selangor, Presiden PAS sendiri menegaskan tidak risau dan bimbang sedikit pun dengan kewujudan HB ke arah penubuhan parti Islam AMANAH malah selaku Presiden beliau merasakan begitu gembira, hingga di ulangnya beberapa kali, “gembira....gembira...gembira!”
Kegembiraan Presiden PAS dengan kewujudan parti Islam baru ini, yang bakal ditubuhkan oleh mantan para pemimpin popular PAS, yang dikatakan telah digugurkan setandan dapat dijangka melalui kata-kata beliau bahawa apa yang berlaku adalah proses penapisan dan pembersihan PAS dari fikrah-fikrah yang bertentangan dengan golongan agamawan dalam parti PAS yang sedang menguasai PAS secara total kini.
Dengan hujah dan alasan yang menggembirakan Presiden parti sepatutnya ia mampu memberi ketenangan kepada PAS dalam menghadapi penghijrahan beramai-ramai ahli mereka yang dikira berlainan fikrah itu ke wadah baru. Sepatutnya atas dasar wala’ ahli-ahli PAS yang bersetuju dengan Presiden turut gembira dengan proses tersebut.
Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kini kebanyakan pemimpin PAS di perbagai peringkat menjadi tidak tenang dan begitu menggelabah sekali. Keadaan ini dapat dilihat dan didengari dalam program-program dalaman PAS dan juga di media maya di mana pelbagai rungutan, kecaman, ‘fatwa’ dan seumpamanya yang dihamburkan kepada HB.
Kecaman kepada HB dan pemimpin dipelbagai peringkat sebagai perosak jemaah, pemecah-belah jemaah, pengkhianat jemaah, dhirar, berhamburan hadith halal darah, hadith boleh diperangi, munafik haraki, golongan kecewa, gerakan haru biru, alat DAP, pencuri ahli, tertalaq tiga, makan gaji haram, sampah, puak yang ditapis, kurang Islam, ditimpa bala Allah dan macam-macam. Ini semua sebenarnya gambaran kegelisahan!
Apabila Presiden gembira dengan penapisan ini tidak kiralah banyak mana yang tertapis maka seluruh ahli perlu wala’ dan redha dalam menghadapi penghijrahan ahli ke wadah baru. Bukankah wadah baru ini telah diramal oleh Presiden hanya akan bertahan selama 2 tahun? Jadi apa yang perlu dibimbang dan diserabutkan sehinga bermacam maki hamun yang dihamburkan?
Sehingga hari ini dan saat ini PAS  masih belum focus kepada kerja-kerha sebenar mereka dalam menekuni masalah rakyat sebaliknya hanya sibuk mengecam dan memprovokasi HB dipelbagai peringkat.

Swiss freeze millions amid 1MDB fund probe

The OAG is already in contact with the Malaysian authorities.
swiss_1mdb_money_600
ZURICH: Swiss authorities said on Wednesday they had frozen funds in Swiss banks amid a probe into people linked to Malaysia’s troubled state investment fund, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), on suspicion of corruption and money laundering.
“The Office of the Attorney General of Switzerland (OAG) has frozen assets amounting to several tens of millions of US dollars on Swiss bank accounts,” an OAG spokeswoman said by email in response to an enquiry.
“At this early stage of the procedure, the OAG is analysing and consolidating evidence. The OAG is already in contact with the Malaysian authorities. International cooperation with foreign countries, in particular with Malaysia, will probably be necessary to establish the facts,” she added.
– Reuters

Bekas timbalan pengarah SB akhirnya terima surat tunjuk sebab

Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB) Datuk Abdul Hamid Bador menerima surat tunjuk sebab daripada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman yang meminta beliau untuk memberikan penjelasan bertulis tentang mengapa beliau melanggar tata etika sebagai anggota polis. Beliau mempunyai 2 minggu untuk memberikan penjelasan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB) Datuk Abdul Hamid Bador menerima surat tunjuk sebab daripada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman yang meminta beliau untuk memberikan penjelasan bertulis tentang mengapa beliau melanggar tata etika sebagai anggota polis. Beliau mempunyai 2 minggu untuk memberikan penjelasan.

Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB) Datuk Abdul Hamid Bador akhirnya menerima surat tunjuk sebab daripada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman berikutan memberi kenyataan kepada media berhubung perpindahan mengejut beliau dan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Hamid menerima surat yang ditandatangani Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini, yang meminta beliau untuk memberikan penjelasan bertulis tentang mengapa beliau melanggar tata etika sebagai anggota polis dengan mendedahkan perkara itu kepada media.
Beliau mempunyai 2 minggu untuk memberikan penjelasan.

Hamid, ketika dihubungi mengesahkan beliau menerima surat itu tetapi enggan mengulas lanjut.  Khalid minggu lalu memberitahu media Hamid akan diberikan surat tunjuk sebab berikutan kenyataannya kepada media mengenai perpindahan beliau dari unit perisikan polis dan 1MDB.
Ketua polis negara itu berkata, Hamid terikat dengan peraturan pasukan polis dan tidak boleh mengeluarkan kenyataan sendiri kepada media.
Hamid dipindahkan bulan lepas bagi menyandang jawatan baharu sebagai timbalan ketua pemakaian seragam baharu, bahagian jenayah transnasional di di Jabatan Perdana Menteri yang akan melaporkan terus kepada Perdana Menteri.
Hamid berkata beliau percaya pemindahan itu bertujuan untuk meletakkan beliau di tempat "simpanan sejuk beku" kerana jawatan dan unit ditubuhkan dengan sempurna.
Beliau juga berikrar untuk terus bercakap mengenai "isu-isu semasa", dan kemudiannya memberitahu media Cawangan Khas sudah memberitahu Putrajaya sejak 2 tahun lalu supaya memberi jawapan yang lebih baik berhubung dakwaan skandal melibatkan 1MDB.
Hamid berkata, Putrajaya bagaimanapun menjawab yang mereka tahu bagaimana untuk mengendalikan perkara itu.

Nak Cemburu Apa Dengan......

Kejayaan BN menjahanamkan ekonomi negara, mengamalkan budaya rasuah, menswastakan segala aset negara, menjadikan hutang negara lebih 700 bilion ringgit, dan banyak lagi malang2 berlaku merupakan kejayaan yang..

...DICEMBURUI rakyat terutama pembangkang...

Detik akhir Najib semakin pasti, kata akhbar Indonesia

Akhbar harian berpengaruh Indonesia menyamakan perhimpunan Bersih 4 hujung minggu lalu dengan pemberontakan anti Suharto pada akhir 90an, menunjukkan saat akhir Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semakin hampir.

Akhbar itu membuat perbandingan antara reaksi Najib dengan Suharto semasa demonstrasi "reformasi" di Jakarta yang memaksa diktator paling lama berkhidmat itu meletakkan jawatannya pada Mei 1998.

"Dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa terhadap perdana menteri semakin kuat dan beliau nampaknya gagal meyakinkan rakyat yang beliau tidak bersalah," kata akhbar itu.

"Seperti Suharto, Najib cuba meredakan kesan bantahan awam dengan mengatakan beliau tidak akan mendengar kepada penunjuk perasaan yang digambarkan sebagai 'berfikiran cetek dan semangat kebangsaan yang lemah."

Erti demokrasi berbeza mengikut negara, kata speaker Parlimen Malaysia

Speaker Parlimen Malaysia Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata pemahaman tentang demokrasi di sesetengah negara tidak sepatutnya dipaksa untuk diterima oleh negara lain yang mempunyai budaya, agama dan latar belakang sosial yang berbeza. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
Speaker Parlimen Malaysia Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata pemahaman tentang demokrasi di sesetengah negara tidak sepatutnya dipaksa untuk diterima oleh negara lain yang mempunyai budaya, agama dan latar belakang sosial yang berbeza.

 Speaker Parlimen Malaysia Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, kepelbagaian budaya dan kelainan corak politik yang wujud di setiap negara anggota Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) menjadikan demokrasi suatu istilah yang bersifat relatif serta sukar untuk diberi definisi secara jelas.
"Oleh itu, pemahaman tentang demokrasi di sesetengah negara tidak sepatutnya dipaksa untuk diterima oleh negara lain yang mempunyai budaya, agama dan latar belakang sosial yang berbeza," kata beliau yang sedang melawat New York bersama delegasi 21 anggota, termasuk pegawai Parlimen dan Dewan Negara.
Beliau berkata demikian dalam temu bual dengan Bernama pada Selasa di pejabat Perwakilan Tetap Malaysia di New York sebagai acara sampingan pada majlis makan tengah hari yang dihoskan Timbalan Wakil Tetap Malaysia Reza Raja Zaib Shah bagi meraikan ahli delegasi itu.

Pandikar, yang menyentuh tentang konsep demokarasi sebagai alat untuk mewujudkan keamanan dan pembangunan lestari ketika berucap pada Persidangan Speaker Parlimen Sedunia Keempat di PBB pada Isnin, berkata tema persidangan itu, "Memanfaatkan Demokrasi Untuk Keamanan dan Pembangunan Lestari: Membina Dunia Seperti Yang Diingini Manusia", juga bersifat relatif. Bagaimanapun, katanya, PBB menawarkan kepada Malaysia platform berkesan untuk menyuarakan pandangannya tentang perkara itu.

Bertindak tanpa rasa takut lawan rasuah, Abu Kassim beritahu pegawai SPRM

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, pihaknya tidak memberi sebarang kekebalan kepada mana-mana pihak daripada disiasat oleh SPRM, malah bersedia untuk berkorban dalam memperjuangkan kepentingan awam. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, pihaknya tidak memberi sebarang kekebalan kepada mana-mana pihak daripada disiasat oleh SPRM, malah bersedia untuk berkorban dalam memperjuangkan kepentingan awam.

Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diingatkan supaya bertindak tanpa rasa takut atau pilih kasih, kata Tan Sri Abu Kassim Mohamed.
Ketua Pesuruhjaya SPRM itu berkata, pihaknya tidak memberi sebarang kekebalan kepada mana-mana pihak daripada disiasat oleh badan anti rasuah itu, malah bersedia untuk berkorban dalam memperjuangkan kepentingan awam.
"Kami percaya untuk mengelak daripada terjerumus ke dalam isu kekebalan, semua institusi dalam sistem keadilan jenayah mesti bertindak mengikut merit setiap kes," katanya dalam ucapan semasa Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Pusat Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini.

Mesej Abu Kassim kepada perwakilan persidangan itu dibacakan timbalannya Datuk Mustafar Ali. Katanya, SPRM perlu mendukung kepentingan kebebasan siasatan dan memerlukan sokongan masyarakat awam serta orang ramai untuk menjadi pelindung dan hati naluri mempertahankan institusi itu daripada sebarang campur tangan yang akan menjejaskan kebebasannya.
Katanya, penggubal undang-undang, tanpa mengira perbezaan politik perlu bersatu dan membantu mereka untuk mewujudkan sebuah institusi anti-rasuah yang benar-benar bebas.
"Akhir sekali, pendakwa raya di Malaysia yang bertanggungjawb dalam melakukan pendakwaan,hendaklah bertindak tanpa pilih kasih dalam menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka," katanya.
Mustafar pula berkata, perang global untuk menghentikan gejala rasuah memerlukan sistem dan prosedur diperketatkan.

Pemimpin berkuasa akan jadikan Malaysia negara melarat, kata Rafidah

Malaysia akan berakhir jadi negara melarat jika kerajaan masih terus enggan mendengar rintihan dan suara rakyat, kata bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.Malaysia akan berakhir jadi negara melarat jika kerajaan masih terus enggan mendengar rintihan dan suara rakyat, kata bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.Malaysia akan berakhir menjadi negara tanpa pentadbiran yang baik dengan rasuah berleluasa jika pihak berkuasa tidak ambil peduli isu sebenar disuarakan rakyat, kata Tan Sri Rafidah Aziz.
Bekas menteri itu berkata, pihak berkuasa seolah-olah cuba memekakkan telinga terhadap keluhan rakyat berkaitan "integriti dan kepercayaan rakyat, pentadbiran kerajaan dan politik wang".
"Tiada seorang pun yang mendengar rungutan rakyat! Ada yang masih dalam penafian...sama ada mereka fikir sebegitu atau suara kita tidak perlu diambil peduli," kata bekas menteri antarabangsa dan perdagangan industri itu melalui status Facebook hari ini.

"Mengapa jawapan masih tidak diberikan? Kenapa perkara ini diambil ringan? Kenapa perkara dibiarkan melarat sehingga kita dibatasi antara 'mereka' dan 'kita'? Bekas ketua Wanita Umno itu berkata, dirinya juga diasak soalan daripada rakyat luar mengenai situasi semasa di Malaysia dan soalan sama dilontarkan kebanyakan rakyat tempatan.
Beliau merayu pihak berkuasa tidak bermain politik dan bertindak menangani isu yang dibangkitkan.
"Beritahu rakyat hasilnya, dan jangan biarkan isu membarah dan menyebabkan Malaysia merosot menjadi negara bawahan kerana kelemahan pentadbiran, dengan rasuah berleluasa, serta ekonomi dan sosial yang tidak stabil," katanya.
Rafidah berkata, kerajaan tidak sepatutnya mengetepikan isu serius dan memberi amaran tiada wang ringgit atau kata-kata yang boleh membetulkan perkara yang salah.

‘Saya tidak mahu makan gaji buta’ - Abdul Hamid Bador

Abdul Hamid Bador SHAH ALAM - Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB) Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador mengesahkan menerima surat tuntutan penjelasan daripada Ketua Polis Negara berikutan mengadakan sidang media 23 Ogos lalu.

Abdul Hamid berkata, surat berkenaan diterimanya petang tadi.

"Saya sudah terima surat meminta penjelasan daripada IGP (Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar) petang tadi.

"Pihak IGP menghendaki saya menjawab secara bertulis kepada bahagian tatatertib Bukit Aman dalam masa dua minggu," katanya kepada Sinar Online.

Sebelum ini, Abdul Hamid mencetuskan kontroversi dengan mengadakan sidang media bagi menjawab perpindahannya ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan 'menegur' Putrajaya berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad.

"Surat perjawatan Jabatan Perkhidmatan Awam belum dapat tapi surat minta penjelasan cepat pula sampai kat saya," katanya sinis.

(Bersih 4) Bersih: Why Charge Us RM65,000? It's DBKL's Job To Do The Clean Up

World anti-corruption head slams Najib on home ground

(Bersih 4) Bukit Aman Questioned 7 Organisers Of The Bersih 4 Rally

PAS perlu sambut baik kemunculan PAN

Mohd Sayuti Omar


Selepas 15 jam selesai himpunan Bersih 4 dengan jayanya, kumpulan PAS yang ditolak dalam muktamar lalu mengumumkan penubuhan parti baharu sebagai wadah penerus perjuangan mereka.
Ia diumumkan oleh Mohamad Sabu selaku pengerusi Gerakan Harapan Baru (GHB) dan beliau juga pengerusi jawatankuasa protem parti baharu itu dalam satu sidang akhbar khas di Kuala Lumpur petang kelmarin.
Kesemua anggota kumpulan berkenaan yang menggelar sebagai pembawa GHB hadir kecuali 4 bekas pemimpin PAS yang juga kalah tidak menzahirkan diri.

Mereka ialah bekas Naib Presiden Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar dan 2bekas Ketua Dewan Muslimat Siti Zailah Mohd Yusuf dan bekas Naib Ketua Dewan Muslimat Muntaz Mat Nawi. Belum dapat dipastikan apakah mereka berempat juga bergabung dalam GHB ini atau pun akan terus bertawaqqus dan istiqamah bersama PAS.
GHB mengambil alih Parti Pekerja Malaysia sebagai wadah baharu mereka selepas usaha mendaftarkan parti baharu bernama Parti Progresif Islam ditolak RoS.
Penolakan nama parti baharu itu diumumkan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Menurut Mohamad, Parti Pekerja Malaysia itu akan bertukar kepada nama Parti Amanah Negara (PAN). Perkara itu sedang diuruskan dengan pihak RoS dan pengumuman khas mengenai perkara itu dicadangkan pada 19 September sempena hari Malaysia.
Diharap RoS tidak ada masalah untuk membenarkan nama parti itu dan perlembagaannya ditukar.
Tegas Mohamad, parti baharu itu tetap mengambil Islam sebagai dasar dan prinsip perjuangannya.
Dengan pengesahan itu, tertubuhnya sebuah parti, kini GHB yang menggunakan tangline, “Amanah Progresif dan Peduli” sudah ada partinya sendiri.
Usaha untuk menahan atau memulihkan kumpulan GHB ini daripada tidak menubuhkan parti, gagal. Situasi ini mengecewakan mereka yang sayangkan PAS.
Pandangan dan nasihat yang dilontarkan tampaknya tidak cuba difikirkan kesan buruk baiknya. Kekecewaan mereka mengatasi segala-galanya.
Penubuhan itu juga rasmi PAS sudah berpecah dua, golongan progresif dan agama dan memberi penunjuk orang Melayu, (sebab PAS dan GHB Melayu), terus mengekal dan suka kepada bersikap nafsu nafsi.
Sifat dan sikap inilah yang melemahkan bangsa Melayu dalam serba aspek. Perpecahan dalam organisasi menimpa Melayu sejak tahun 50an lagi.
Menurut perlembagaan PAS fasal 15 (1) (c) seseorang ahli PAS akan secara automatik akan gugur apabila menyertai parti politik lain.

Taklik lafaz cerai talak 3 sah, kata timbalan mursyidul am PAS

Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Ahmad Yakob berkata pihaknya sudah merujuk perkara berkenaan kepada Ketua Hakim Syarie Kelantan Datuk Daud Mohammad dan beliau mengesahkan dari segi hukum Islam, jatuh hukum talak 3 kepada pelafaz taklik tersebut jika individu terbabit keluar parti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015. 
Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Ahmad Yakob berkata pihaknya sudah merujuk perkara berkenaan kepada Ketua Hakim Syarie Kelantan Datuk Daud Mohammad dan beliau mengesahkan dari segi hukum Islam, jatuh hukum talak 3 kepada pelafaz taklik tersebut jika individu terbabit keluar parti.

 PAS Kelantan hari ini mengesahkan taklik lafaz cerai talak 3 yang dikenakan oleh parti itu ke atas wakil rakyatnya di negeri ini bagi mengelak mereka melompat parti adalah sah di sisi perundangan Islam.
Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Ahmad Yakob berkata pihaknya sudah merujuk perkara berkenaan kepada Ketua Hakim Syarie Kelantan Datuk Daud Mohammad dan beliau mengesahkan dari segi hukum Islam, jatuh hukum kepada pelafaz taklik tersebut jika individu terbabit keluar parti.
"Taklik yang dia (wakil rakyat) sebut itu, dengan sendirinya berlaku dan hendaklah didaftar dengan Mahkamah Syariah secara rasmi.

"Dari segi hukumnya dah terjatuh (talak tiga). Itu pandangan yang diberi oleh Ketua Hakim Syarie Kelantan," kata Menteri Besar Kelantan itu kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di Kota Darul Naim di Kota Baru, hari ini. Ahmad yang juga Pesuruhjaya PAS Kelantan mengulas mengenai taklik lafaz cerai ahli Parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli daripada PAS, berikutan dakwaan bahawa Dr Hatta menyertai parti baharu yang sedang dalam proses didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) iaitu Parti Amanah Negara (Amanah).
PAS memperkenalkan bai'ah atau sumpah kepada wakil rakyatnya di seluruh negara yang bertanding atas tiket parti itu sejak 2004 yang mesti mengosongkan kerusi mereka jika meninggalkan parti atau melompat ke parti lain dengan sukarela.
Selain itu, bekas Mursyidul Am PAS Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dikatakan menambah syarat bahawa wakil rakyat PAS di Kelantan perlu bertaklik dengan melafazkan cerai talak 3 terhadap isteri masing-masing.
Semalam, PAS mengesahkan sebanyak 22 bekas pemimpinnya termasuk Dr Hatta bukan lagi ahli parti berkenaan sebaik sahaja mereka menyertai Parti Pekerja-pekerja Malaysia (PPM) yang diambil alih oleh Gerakan Harapan Baru (GHB) dan akan dijenamakan semula sebagai Amanah.
Perkara itu berdasarkan Fasal 15(1)(c) Perlembagaan PAS (Pindaan 2011) iaitu keberhentian disebabkan menyertai parti politik lain.

Tindakan keras hanya menambahkan sokongan terhadap Bersih

oleh Hazlan Zakaria

Seperti yang telah diingatkan ramai, apa-apa pujian terhadap ‘anggota beruniform biru’ atas tindak profesional mereka ketika perhimpunan (yang tidak boleh dinamakan) hujung minggu lalu tidak akan bertahan lama, selagi mereka kekal di bawah naugan kerajaan hari ini.

Ini boleh dibuktikan dengan campur tangan pihak eksekutif dalam perjalanan kakitangan Cawangan Khas (SB) dan sebuah lagi badan penguatkuasaan dalam siasatan mereka terhadap individu berprofil tinggi baru-baru ini.

Memang, apa-apa merit yang diberikan atas tindakan cemerlang polis dalam mengendalikan perhimpunan itu hilang tidak lama kemudian, melalui penggunaan Kanun Keseksaan untuk memanggil penganjur Bersih 2.0 untuk soalsiasat.

Tujuh pemimpin Bersih 2.0, termasuk pengerusi Maria Chin, telah dipanggil ke Bukit Aman untuk merakamkan kenyataan bagi siasatan di bawah Seksyen 124C dan Seksyen 141 yang dibaca bersama Seksyen 120 Kanun Keseksaan.

Seksyen 124C atas dakwaan menjalankan kegiatan yang mengancam demokrasi berparlimen atau membuat persediaan bagi kegiatan yang menyebabkannya.

Seksyen 141 pula atas dakwaan mengadakan perhimpunan haram dan Seksyen 120 kerana merancang menyembunyikan kegiatan yang salah.

Perkembangan hal ini akan bergantung kepada sama ada polis akan turut bersikap profesional dalam siasatan, sama seperti apa yang ditunjukkan ketika perhimpunan.

Jika mereka kembali kepada taktik kekerasan seperti dulu, kita boleh mengandaikan bahawa polis kekal sebagai alat penguasa.

Namun jika mereka melayan pimpinan Bersih 2.0 sama seperti layanan lembut mereka kepada penganjur himpunan pro-kerajaan sebelumnya, kita boleh mengatakan yang polis hanya menjalankan tugas seperti biasa.

Skandal RM2.6 bilion: Hanya Najib boleh jawab - José Ugaz.


José Ugaz.

PUTRAJAYA - Hanya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak boleh menjawab soalan berkaitan wang sejumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya.

Pengerusi Transparency International, Jose Ugaz berkata, segala usaha kerajaan untuk mengatasi masalah rasuah tidak akan berjaya sekiranya masih ada jawapan yang belum dijawab dalam isu wang RM2.6 bilion.

“Siapa yang bayar wang itu dan mengapa? Ke mana wang itu pergi?

“Seseorang boleh menjawab soalan-soalan itu. Jika ia tidak berlaku, maka hanya siasatan yang bebas dan tiada campur tangan politik boleh mendedahkan kebenaran,” katanya dalam ucapan pembukaan di Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) di sini, hari ini.

Ucapan Jose turut mendapat tepukan gemuruh daripada lebih 1,000 delegasi daripada 135 negara yang menyertai persidangan tersebut.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Mustafar Ali, Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Akhbar Satar dan Pengerusi Majlis IACC, Akere Muna.

Parti Pekerja tidak boleh dijenamakan sebagai Amanah, kata Nur Jazlan

Parti Pekerja Malaysia tidak boleh dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.Parti Pekerja Malaysia tidak boleh dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed. – Gambar fail The Malaysian Insider, 2 September, 2015.Parti Pekerja Malaysia tidak boleh dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara (Amanah) kerana ia bukan parti politik tetapi sebuah parti yang memperjuangkan hak pekerja.
Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata oleh itu, Gerakan Harapan Baru (GHB) tidak boleh menggunakan nama Amanah sebagai nama rasmi wadah politik mereka selagi perlembagaan parti pekerja itu tidak dipinda dan mendapat kelulusan Pendaftar Pertubuhan (RoS).
"Sekarang ini mereka tiada rumah (parti). Ingin pakai rumah orang lain. Parti pekerja bukan parti politik. Kalau mereka ingin teruskan (jenamakan semula Parti Pekerja dan) pakai nama Amanah, mereka kena ubah (pinda) perlembagaan Parti Pekerja.

"Mereka juga kena ubah sistem pentadbiran Parti Pekerja dan tunjukkan terlebih dulu kerja pentadbiran untuk membuktikan mereka mewakili sebuah parti politik dan bukannya parti pekerja," katanya. Beliau diminta mengulas kenyataan Pengerusi GHB Mohamad Sabu pada Isnin lepas yang mengumumkan akan menukarkan nama Parti Pekerja-Pekerja Malaysia kepada Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai nama rasmi wadah politik gerakan itu.

Takut datang IACC....mudahnya "sekor bangsat" nak perbodohkan rakyat..!!!

Alasan yg diberi Najib tak hadir ke persidangan antirasuah ini "KERANA FAKTOR KESELAMATAN..."

HAKIKATNYA.. jika Najib Razak dtg ke mana Najib nak sorok dgn DUA PERSOALAN dlm persidangan #16IACC #Malaysia hari ini..

1) SIAPA BAYAR DAN KENAPA BAYAR ?

2) KE MANA DUIT RM2.6 BILION ITU PERGI ?

HANYA seorang saja yg boleh jawab soalan tersebut...

Penganjur Bersih cabar DBKL bawa bukti

Penganjur Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah sanggup diseret ke mahkamah bagi menjawab tuduhan itu peserta bersih kencing dan merosakkan harta awam
bersih__6001
KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) diminta menyatakan bukti dan maklumat lanjut peserta Bersih 4.0 kencing di merata-rata dan merosakan harta benda awam minggu lalu.
Penganjur Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata, dia sanggup diseret ke mahkamah bagi menjawab tuduhan itu.
” Itu tanggungjawab DBKL untuk membersihkan kawasan, macam mana DBKL nak caj seseorang buang air kencing merata. Adakah mereka tahu siapa?.
“Kemukakan bukti, kita akan jawab di mahkamah,” katanya ketika ditemui pemberita di perkarangan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada Rabu.
Dia berkata demikian ketika diminta mengulas kos tuntutan RM65,000 sebagaimana yang diminta Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Rahman Dahlan.
Dalam perkembangan berkaitan, Maria memaklumkan tujuh Anggota Jawatankuasa Bersih 2.0 selesai memberikan keterangan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sekitar jam 12.30 tengahari Rabu.
Ia menyentuh mengenai kenyataan media, pelancaran Bersih dan perhimpunan yang berlangsung pada Sabtu dan Ahad lalu.
“Mereka tidak mendakwa kami. Mungkin akan dimaklumkan kemudian jika mereka (polis) ingin mendakwa kami,” tambahnya.
Turut diambil keterangan kutipan tabung akaun derma bernilai RM1.5 juta yang yang dipungut untuk menggerakan Bersih 4.0.
Selain Maria Chin, turut dipanggil, Sarajun Hoda Abdul Hassan, Masjaliza Hamzah, Farhana Halim, Fadiah Nadwa Fikri, Mandeep Singh dan Adam Adli Abdul Halim.
Mereka akan disasat mengikut Seksyen 120, 124C, 140 dan 141 Kanun Keseksaan sementara Mandeep disiasat dibawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Himpunan rakyat bersatu atau himpunan maruah Melayu?


Himpunan rakyat bersatu atau himpunan maruah Melayu?
Di ruang maya ini, sudah banyak analisa dilakukan terhadap himpunan Bersih 4.0 yang baru lalu. Macam-macam ulasan. Analisa yang dirasakan paling afdal dan kononnya sahih, adalah ia sudah menjadi rali kaum Cina untuk menidakkan pentadbiran kerajaan (Melayu).
Pada pandangan mata kasar, analisa itu mungkin benar. Tetapi masih lagi tidak mampu meletakkan angka/peratusan sebenar penglibatan orang Melayu.
Apakah komposisi Melayu hanya setakat 20%, 25% atau berapa? Jika itu peratusannya, nyata perhimpunan Bersih tidak mencapai takat pencapaian ekonomi Bumiputera pun – iaitu 30%.
Apakah petanda ini bagus kepada politik Cina? Atau ini petanda kembalinya Melayu bersolidariti dengan kerajaan yang lalai dan tidak kompeten?

Mengapa Melayu tak turun?
Apakah dengan angka kurang 20% itu, maka kerajaan bolehlah menggembar-gemburkan berita jadian yang sokongan 80 % Melayu sudah solid dan utuh bersama kerajaan sedia ada.
Jika berlaku pilihan raya, daripada 10 orang Melayu, hanya 2 yang tidak menyokong, sementara 8 lagi akan memberikan taat setia kepada kerajaan?
Melayu tidak turun itu tidak boleh disabitkan yang mereka menyokong kerajaan. Ada Melayu yang takat menyampahnya sudah ke tahap tidak boleh melihat muka.
Malah jika ada iklan dahi berkerut selepas sembang kosong dengan rakan-rakan, 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!' itu pun sudah mendatangkan mual yang tidak keruan.
Melayu pun tahu rasa benci. Melayu pun bosan dan kecewa dengan fiil pemerintah yang bermuka toya. Melayu pun sakit hati dengan budaya berbelanja boros, sedang rakyat masih bertatih mengurus ekonomi rumah tangga.
Melayu tidak turun, tidak bermaksud kerana Melayu sudah reda dan menganggap kepimpinan palsu, lemah, “membangsatkan” lagi toya, sebagai ujian Allah SWT.
Firman Allah SWT di dalam surah al Ankabut, ayat 2 yang bermaksud:
"Patutkah manusia menyangka mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata, 'Kami beriman', sedang mereka tidak diuji dengan (sesuatu cubaan)?"
Apakah ini ujian Allah kepada bangsa Melayu dan umat Islam. Setelah 58 tahun merdeka, nah, 6 tahun ini dapatlah kalian kepimpinan yang longgar iman dan cemerkap pengurusan. Mungkin juga!
Jadi, tak perlulah agaknya bangga diri dengan mengatakan Melayu masih bersamamu sedangkan hakikatnya tidak begitu.
aa

Himpunan maruah Melayu?
Maka itu, timbullah idea yang umat Melayu mesti mengembalikan maruahnya yang tercalar kerana Cina sudah membuktikan mereka bisa berteriak di jalanan. Himpunan kuning mesti dilawan. Mahu dilawan dengan apa?

Bersih 4.0: Dr Mahathir berani hadir kerana Anwar di penjara


Meskipun kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad ke perhimpunan Bersih 4 hujung minggu lalu bersama isterinya Tun Siti Hasmah Mohd Ali dialu-alukan Datuk Seri Anwar Ibrahim, namun ramai melihat keberanian Dr Mahathir hanya apabila Anwar di penjara.
Sebelum ini beliau juga berani menziarahi allahyarham Pak Brahim, ayahanda Anwar di kediamannya ketika Anwar masih belum sampai untuk menziarahi ayahnya.
rrDr Mahathir yang satu ketika dulu turut mengundang kemarahan rakyat atas tindakannya menyingkirkan Anwar sebagai timbalannya dengan tuduhan liwat, hari ini dilihat bijak menggunakan peluang mengaburi mata rakyat Malaysia dengan mengambil tindakan seolah-olah bersih daripada sebarang penyalahgunaan kuasa.
Laungan reformasi yang mendorong penyokong Anwar turun ke jalan raya memenuhi ibu kota, menyaksikan ramai aktivis di“ISA”kan Dr Mahathir. Dengan kekuasaan penuh yang ada pada Dr Mahathir dan jaringan media sosial yang masih belum berkembang pada waktu itu, beliau berjaya menangani kebangkitan rakyat menggunakan undang-undang, menghumban sesiapa saja yang dirasakan ancaman kepadanya ke penjara.
Dr Mahathir hanya berani kerana Anwar di penjara. Sekiranya Bersih 4 berlangsung dengan kehadiran Anwar, ramai percaya Dr Mahathir hanya akan mengintai dari jauh dan mungkin mengambil sikap sebaliknya terhadap perhimpunan ini.
Dr Mahathir bijak menguruskan musuh. Caturannya cukup luar biasa. Sehinggakan ramai pemimpin yang dulunya bermati-matian menghentam beliau, tiba-tiba bersikap lunak terhadapnya sehinggakan ada yang mahu menyarankan supaya idea Dr Mahathir dibincangkan semua ahli politik untuk dilaksanakan dan ada juga yang mahu menubuhkan Majlis Perundingan Negara dengan beliau sebagai mursyidul. Mungkin inilah kesan “rejim hybrid” yang diamalkan Dr Mahathir dalam sebuah artikel yang ditulis Faisal Tehrani.

Kebijaksanaan politik yang diamalkan Dr Mahathir sungguh membingungkan ramai pemerhati. Beliau berjaya mewujudkan aruhan dalam minda rakyat. Mereka yang membenci Najib dikatakan menyokong Dr Mahathir. Mereka yang membenci Dr Mahathir dikatakan menyokong Najib. Walhal hakikatnya ramai yang membenci kedua-duanya kerana mereka merosakkan negara dengan pelbagai skandal dan penyelewengan. Cuma besar kecilnya penyelewengan dan kerosakan yang dilakukan membezakan mereka.

IACC: Najib tak hadir atas faktor keselamatan...Putrajaya dah tak aman..??


Paul Low Seng Kuan

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dinasihatkan untuk tidak muncul pada Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) yang berlangsung selama tiga hari di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), hari ini.

Menteri  di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low Seng Kuan berkata, Najib diminta untuk tidak hadir atas faktor keselamatan beliau sendiri.

“Sekiranya beliau muncul di sini pada hari ini, dia akan datang sebagai pemimpin dan ketua negara.  Persoalannya sekarang, bagaimana pula dengan penerimaan semua pihak terhadap kehadiran beliau?

“Mungkin akan ada yang bersikap dingin (terhadap Najib)… Saya percaya, semua yang ada di sini mempunyai adab dan budi pekerti masing-masing. Mungkin sangkaan saya ini betul dan mungkin tidak. Bagaimanapun kami tetap nasihatkan beliau untuk tidak hadir hari ini,” katanya dalam sesi soal jawab selepas menceritakan pengalaman negara mendepani kerajaan dan menangani rasuah.

Najib disahkan tidak akan terlibat secara langsung dengan persidangan IACC yang akan berlangsung hari ini hingga Jumaat.

Mengesahkan perkara tersebut, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Datuk Mustafar Ali semalam.

'Saya tidak tahu siapa bakar PDRM' - Paul LowMenara 2 Bukit Aman terbakar
PUTRAJAYA - “I don't know. I don't light the fire. (Saya tidak tahu. Bukan saya yang bakar) bangunan PDRM (Polis DiRaja Malaysia),” demikian ujar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low ketika diminta mengulas mengenai kebakaran yang berlaku di Ibu Pejabat Polis (IPD) Bukit Aman 29 Julai lalu.

Menurutnya, pihak polis hanya melakukan soal siasat berhubung kebakaran tersebut dan tiada individu dilaporkan ditahan selepas kejadian dilaporkan.

“Ketua Polis Negara (Tan Sri Khalid Abu Bakar) tidak menahan mana-mana individu, hanya soal siasat mereka yang disyaki terlibat,” katanya lagi.

Kebakaran di tingkat sembilan dan 10 Bangunan Menara Dua, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dilaporkan berlaku pada kira-kira 5.20 petang.

Tingkat sembilan adalah bahagian Jabatan Narkotik, manakala tingkat 10 adalah Jabatan Siasatan Jenayah.

Paul bagaimanapun mengesahkan dokumen milik Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) tidak terjejas dalam kebakaran tersebut.

“Saya ada tanya SPRM, adakah dokumen-dokumen milik mereka berada dalam keadaan baik? Mereka jawab ‘ya’,” kata Paul lagi.

PAS teliti cadangan Anwar mengenai permuafakatan pembangkang


Post Pic

SHAH ALAM: PAS akan meneliti gesaan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya parti itu turut serta dalam permuafakatan politik baru yang turut membabitkan Parti Amanah Negara (Amanah), DAP dan PKR.
 
Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Dr Mahfodz Mohamad bagaimanapun berkata, sehingga ini PAS belum membuat sebarang keputusan tentang kebersamaan mereka dengan Amanah yang di terajui bekas pemimpin PAS.
 
"Cadangan Anwar itu PAS alu-alukan dan akan pertimbangkannya di dalam mesyuarat PAS akan datang. Semua pun tahu, jika pembangkang tanpa PAS, maka agak sukar Pakatan Rakyat menuju Putrajaya. Kita perlukan sokongan orang Melayu-Islam," katanya ketika dihubungi Antarapos, hari ini.
 
Menerusi satu kenyataan semalam, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyambut baik penubuhan Amanah namun melahirkan harapan PAS tidak tersisih daripada permuafakatan pembangkang.
 
“Amanah akan terus mengukuhkan pembangkang di peringkat nasional, bersama PKR, PAS, DAP; dan kami akan memperluas muafakat ini,” kata Anwar dalam satu kenyataan.
 
“Fokus kini adalah untuk memberikan rakyat satu alternatif yang berdaya maju, berasaskan kedaulatan undang-undang dan nilai-nilai demokratik,” kata beliau.
 
Bagaimanapun pemimpin Amanah, Hanipa Maidin menolak kemungkinan PAS menyertai Pakatan Rakyat 2.0 kerana mendakwa langkah itu tidak akan membawa keuntungan kepada mana-mana pihak.
 

Wakil rakyat PAS yang langgar baiah akan bayar kafarah, kata Khalid Samad

SHAH ALAM: Wakil rakyat PAS akan membayar kafarah yang sesuai sebagai 'denda' kerana melanggar baiah parti itu, kata Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.
 
Pada masa sama, beliau menggesa pemimpin PAS akan membiarkan Allah untuk menentukan halal-haram tindakan 12 wakil rakyat itu yang menyertai Parti Amanah Negara kerana tidak lagi bersetuju dengan arah haluan PAS.
Post Pic  
Khalid menegaskan Allah lebih mengetahui niat beliau dan rakan-rakannya meninggalkan PAS, seraya membiarkan segala pertimbangan halal dan haram elaun yang diterima diserahkan kepada Allah sebulat-bulatnya.
 
"Kita yakin bahawa Allah Maha Adil dan Maha Mengetahui dan Dia Mengetahui bahawa niat kita buat ini adalah untuk kepentingan politik Islam itu sendiri bukan atas sebab kepentingan peribadi,” kata beliau kepada Antarapos.
 
"Oleh kerana itu, kita yakin bahawa halal atau pun tidak, Allah yang tentukan dan Allah akan menentukan dengan cara yang adil berdasarkan kepada ilmu yang dipunyaiNya," tambah beliau.
 
Beliau mengulas kenyataan Timbalan Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang menyifatkan semua 12 Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PAS yang menyertai Amanah  menerima elaun haram sebagai wakil rakyat kerana melanggar baiah yang ditandatangani mereka sebelum ini.
 
Khalid dalam pada itu berkata kesemua mereka yang meninggalkan PAS sebagai wakil rakyat akan membayar kafarah kerana melanggar baiah parti itu.
 
"Dari segi melanggar baiah ini ada kaedahnya, di mana ada kafarah yang perlu dibayar dan perkara ini akan saya lakukan dan akan diadakan sidang media mengenainya esok," katanya.

Bai'ah: Tak betul jatuh talak tiga, kata Dr Hatta


Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli menafikan dakwaan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob bahawa beliau kini secara automatik bercerai talak tiga dengan isterinya.
New Straits Times hari ini melaporkan, Ahmad mendakwa Hatta dengan sendirinya bercerai talak tiga dengan isterinya kerana meninggalkan PAS dan menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH).
Ahmad dilaporkan berkata, ia berikutan bai'ah yang pernah dilakukan wakil rakyat PAS sebelum ini.
"Tak betul semua tu (cerai talak tiga)", kata Hatta ketika dihubungi Malaysiakini.
Sehubungan itu, dengan nada sinis, Hatta mengucapkan 'terima kasih' kepada pesuruhjaya PAS Kelantan itu kerana mengaturkan hidup beliau.
"Terima kasih dekat dia (Ahmad) kerana mengaturkan hidup saya. Tak ada apa pun.
"Biarlah. Dia tak ada urusan dengan keluarga saya," kata Hatta yang juga bekas pengarah pilihan raya PAS itu.
Bagaimanapun, ketika ditanya mengenai bai'ah yang pernah dilakukan sebelum ini, Hatta enggan mengulas lanjut dan hanya berkata:
"Dah banyak penulisan orang mengenai perkara itu (bai'ah). Biarlah, saya tak nak komen apa-apa," ujarnya.
Sumpah bai'ah dilakukan oleh setiap wakil rakyat PAS yang bertujuan untuk menghalang mereka dairpada melompat parti.
Dipercayai PAS setiap negeri mempunyai sumpah bai'ah masing-masing dan yang paling kontroversi adalah di Kelantan dan Terengganu yang memasukkan klausa perceraian.

Wartawan perlu berperanan dedah kes rasuah

Sekalipun wartawan tidak mempunyai kuasa eksekutif, namun penglibatan mereka mampu mencetuskan kesedaran mengenai kes rasuah dalam kalangan orang ramai, kata Pegawai Transparensi dan Anti-Rasuah Inisiatif bagi Hak Peribadi Mesir, Osama Diab pada Persidangan Anti-Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Putrajaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015. 
Sekalipun wartawan tidak mempunyai kuasa eksekutif, namun penglibatan mereka mampu mencetuskan kesedaran mengenai kes rasuah dalam kalangan orang ramai, kata Pegawai Transparensi dan Anti-Rasuah Inisiatif bagi Hak Peribadi Mesir, Osama Diab pada Persidangan Anti-Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Putrajaya hari ini.

Wartawan perlu memainkan peranan mendedah kes rasuah, kata Pegawai Transparensi dan Anti-Rasuah Inisiatif bagi Hak Peribadi Mesir, Osama Diab hari ini.
Diab berkata sekalipun wartawan tidak mempunyai kuasa eksekutif, namun penglibatan mereka mampu mencetuskan kesedaran dalam kalangan orang ramai.
"Kebanyakan pendedahan dilakukan secara tidak formal, diketuai rakan penyelidik malahan juga wartawan penyiasatan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Persidangan Anti-Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Putrajaya hari ini.

Terdahulu, beliau memperkongsikan pengalamannya pada sesi bengkel IACC ‘Breaking Cycle of Impunity: Why Truth Telling and Acoountability for Past Economic Crimes Matters’ (Memecah Kitaran Kekebalan: Mengapa Menyatakan Kebenaran dan Akauntibiliti bagi Jenayah Ekonomi Lepas Penting). Turut hadir pada sesi itu Pengerusi Transparency International (TI), Jose Ugaz dan Pengarah Eksekutif African Centre for Open Governance (Kenya), Gladwell Otieno.
Diab menarik perhatian, dalam kebanyakan kes pendakwaan, tugas wartawan sering digunakan sebagai rujukan, dan di Peru, penglibatan media dianggap genting dalam mendedahkan kebenaran. 
Persidangan dwi-tahunan selama 3 hari itu yang bermula hari ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya disertai oleh 1,000 peserta dari 130 negara. – Bernama

Phahrolrazi sahkan sertai parti Amanah

ADUN Pengkalan Kundor Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi daripada PAS mengesahkan telah menyertai parti baharu yang sedang dalam proses didaftarkan di Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) iaitu Parti Amanah Negara (Amanah).
 Bekas Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah dan Exco kerajaan negeri itu berkata dengan itu keanggotaannya dalam PAS gugur secara automatik.
Bagaimanapun, beliau akan terus kekal sebagai wakil rakyat DUN itu, katanya dalam sidang media di Alor Setar hari ini.
Isnin lepas Pengerusi Gerakan Harapan Baru (HB) Mohamad Sabu mengumumkan Amanah digunakan sebagai nama rasmi wadah politik HB.
Katanya HB telah mengambil alih Parti Pekerja-pekerja Malaysia dan dijenamakan semula sebagai Parti Amanah Negara, dan butirannya akan diserah kepada RoS bagi mendapatkan kelulusan.
Sementara itu Pengerusi Penaja Amanah Kedah Datuk Dr Ismail Salleh yang turut hadir pada sidang media itu berkata, Amanah Kedah akan dilancarkan secara rasmi oleh penasihat umumnya Ahmad Awang pada 9 September ini.
- Bernama

Mengapa PAS Tidak Sesuai Berada Di Pakatan Rakyat 2.0

OLEH YB MOHD HANIPA MAIDIN


1. Saya dan rakan rakan dari Parti Amanah Negara sesungguhnya amat gembira dan terharu dengan sikap yang ditunjukkan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim yang memberikan sokongan yang padu kepada wujudnya parti Islam baru atas nama Parti Amanah Negara sepertimana perutusan beliau dari penjara Sg Buluh bertarikh 1 hb September 2015.

2. Sudah tentu perutusan DSAI tersebut memberi suntikan baru kepada parti islam baru yang kami tubuhkan ini kerana semua tahu DSAI adalah satu figur dan nama besar dalam politik negara ini yang telah membawa satu reformasi politik yang menakjubkan kepada rakyat negara ini sekaligus berjaya mengubah lanskap politik negara ini.

3.Amat malang kerana politik balas dendam,kotor dan jijik Barisan Nasional rakyat dijauhkan secara fizikalnya dari DSAI bagi terus mengemudi kebangkitan rakyat menumbangkan BN. Namun jiwa, semangat dan ruh perjuangan beliau tidak mampu BN penjarakan dan ia terus menyalakan obor perjuangan bagi menentang kebobrokan dan salah guna kuasa BN.

4. Semasa kami berada dalam Pas dan semasa Pas masih berada dalam Pakatan Rakyat ,kami tidak pernah sangsi dan ragu dengan kepimpinan DSAI menerajui PR. Meskipun wujudnya elemen elemen tertentu dalam Pas dalam waktu waktu tertentu cuba menyemai keraguan terhadap kepimpinan beliau kami yakin keraguan itu tidak berasas sama sekali. Sejak Anwar diperlakukan secara kejam dan brutal oleh rejim BN saya sendiri telah menulis, berceramah, berforum ,berdemo dan melakukan banyak lagi perkara bagi mempertahankan DSAI. Saya pohon dari Allah dari sifat riya' namun sejarah boleh membuktikan di Parlimen banyak kali saya bersuara menentang kezaliman Umno/BN ke atas DSAI hingga saya dan kawan kawan digelar oleh parti sendiri sebagai Anwarinas dan pelbagai label lagi.

5. Saya dan kawan kawan juga sanggup dilabel ,difitnah dan dicerca oleh rakan rakan sejemaah atau parti sendiri kerana bersuara lantang mempertahankan Anwar, sahabat sahabat PKR dan Dap demi menjaga kelangsungan Pakatan Rakyat. Ianya berakhir dengan kami semua dinyahkan secara hina daripada saf kepimpinan Pas dalam Muktamar Pas yang lalu.

Bai'ah Talak Tiga Dan Lompat Parti

Oleh CHE IBRAHIM BIN MOHAMED


Sbg seorang peguam syar'ei dan bekas hakim mahkamah syariah, saya merasa terpanggil utk menyentuh isu yg amat sensitif ini.

Perkahwinan adalah dibina atas asas kekal selama2nya, perceraian hanya dibenarkan bila ada perbalahan rumahtangga yg tidak dapat diselesaikan atau wujudnya keaiban yg tidak dpt diterima oleh salah satu atau kedua2 pasangan yg berkahwin.

Tidak ada pihak yg boleh dgn sewenang2nya membuat keputusan sendiri berhubung perceraian tersebut tanpa suatu perintah yg sah drp mahkamah syariah.

Dlm isu cerai talak tiga melalui bai'ah dan sumpah yg didakwa telah dilakukan oleh wakil2 rakyat Pas di Kelantan, dari sudut kehendak politik Pas, maka mereka teringin sangat supaya perkahwinan tersebut dibubarkan kerana suaminya telah melanggar bai'ah, namun dari sudut kekeluargaan Islam dan pasangan tersebut sendiri,adakah mereka juga berkehendak sedemikian??

Jika kita menilai di sudut hukum syarak, masih ada ruang yg terlalu luas utk pertahankan rumahtangga tersebut drp runtuh semata2 atas kehendak politik pihak tertentu, sedangkan keluarga dan pasangan berkenaan, bahkan masyarakat umum berpandangan sbg suatu yg tidak wajar melalui alasan2 berikut:

1. Sumpah dan Bai'ah tersebut dianggap terbatal dan tidak sah kerana Pas tidak ada hak di segi hukum syarak mensyaratkan calon2 prayanya bersumpah sedemikian utk menjadi calon;

2. Sumpah dan Bai'ah tersebut sudah tidak terpakai kerana situasi dan tujuan sumpah tersebut ketika diambil dulu telah tiada;

3. Bai'ah taklik yg dibuat secara bersumpah dianggap sbg satu "Yamin" yg boleh ditarik balik dgn membayar kifarah bila ada sesuatu yg lebih baik drpnya;

4. Sumpah taklik yg tidak disertakan dgn niat utk menceraikan isteri dianggap tidak jatuh talak di segi hukum syarak;

Skandal RM2.6B: Ketua NGO antirasuah dunia tuntut jawapan PM


Pengerusi Transparency International (TI) Jose Ugaz menuntut jawapan terhadap dakwaan skandal melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Dalam ucapan pembukaan dalam Persidangan Antirasuah Antarabangsa ke-16 (IACC) di Putrajaya hari ini, Ugaz berkata kerajaan mengambil banyak inisiatif untuk menangani masalah rasuah.
“Kita mahu lihat lebih banyak kemajuan tetapi perkara itu tidak dapat berlaku selagi terdapat soalan tidak berjawab berhubung AS$700 juta yang masuk ke akaun peribadi perdana menteri,” katanya disambut tepukan.
Ugaz membangkitkan perkembangan minggu-minggu terakhir ini yang menyaksikan peguam negara diganti, pasukan petugas khas dimansuhkan dan pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ditahan polis atau dipindah keluar dari suruhanjaya itu.
Begitu juga dengan penggantungan akhbar, kata Ugaz.
“Ini bukan tindakannya untuk sebuah kerajaan yang melawan rasuah,” katanya, sekali lagi disambut tepukan hadirin.
“Terdapat dua persoalan yang perlu dijawab: siapa bayar wang itu dan kenapa, dan ke mana ia pergi?
“Seorang lelaki boleh jawab soalan-soalan ini,” katanya.

ANAK TPM ZAHID HAMIDI | Muda2 dapat DATO'.

Apa jasa minah ni pada negara mahupun rakyat..??!!

Mulut lancang kata rakyat 'BUAT KERJA BODOH' boleh jadi IKON BELIA..??!!!

SENANG BUKAN.. anak TPM dpt gelaran 'DATO' walaupon sekadar Ketua Komunikasi (SPNB), hanya graduan UPM dan aktif dalam Askar Wataniah.

PKR anjur pertandingan foto BERSIH 4


PKR menganjurkan satu pertandingan fotografi untuk menangkis “propaganda buruk” kerajaan ke atas perhimpunan BERSIH 4 yang berlangsung hujung minggu lalu.
Pengarah strategi PKR, Sim Tze Tzin berkata, pertandingan yang menawarkan hadiah wang tunai sehingga RM1,000 itu juga untuk memberi gambaran sebenar suasana dalam perhimpunan 34 jam itu.
“Ini seterusnya dapat menangkis propaganda buruk tentang BERSIH 4 oleh kerajaan BN.
"Perhimpunan ini menggambarkan suasana majmuk rakyat Malaysia yang hidup aman, berbilang kaum dan agama," kata Sim dalam kenyataan.
Tambahnya, pertandingan ini juga diadakan untuk memberi dorongan kepada para peserta yang mungkin akan disiasat kerana menghadiri perhimpunan.
“Kerajaan dilaporkan sekarang ingin menyiasat peserta BERSIH (4) melalui gambar-gambar yang dipamerkan di media sosial.
“Ini adalah satu tindakan penganiayaan terhadap peserta BERSIH 4 yang keterlaluan.
"Pertandingan ini juga adalah keingkaran secara terbuka kepada usaha kerajaan BN untuk menakut-nakutkan rakyat,” kata MP Bayan Baru itu lagi.
Pertandingan yang dijalankan melalui laman Facebook Demi Rakyat itu berakhir pada 16 September.

BERSIH 4: Guan Eng putus untuk saman Utusan


Akhbar harian milik Umno Utusan Malaysia sekali lagi mengundang masalah dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.
Lim memutuskan untuk mengambl tindakan undang-undang kepada akhbar itu kerana mengaitkan beliau dengan penganjuran perhimpunan selama 34 jam di Kuala Lumpur hujung minggu oleh Gabungan NGO yang menuntut reformasi sistem pilihan raya BERSIH.
Ratusan ribu rakyat memakai baju T kuning turun ke jalan raya bagi menyokong tuntutan BERSIH antaranya menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan ekoran dakwaan skandal 1MDB dan sumbangan RM2.6 bilion yang didepositkan ke akaun peribadinya.
Lim turur hadir ke perhimpunan itu dan menyampaikan ucapan bersama dengan pemimpin pembangkang yang lain.
Beliau memakai baju T kuning tanpa cetakan tema BERSIH yang dilarang oleh menteri dalam negeri sehari sebelum berlangsungnya himpuan itu.
"Laporan muka depan Utusan hari ini memburukkan nama saya," kata dalam sidang medianya di Komtar hari ini.
"Akhbar itu mahu mencari masalah dengan saya lagi. Kali ini dah keterlaluan kerana saya bukan penganjur himpunan,"katanya yang juga setiausaha agung DAP.
Lim melihat laporan serangan Utusan pada muka depan hari ini, yang menyiarkan gambar beliau dan bapanya Lim Kit Siang, dan pemimpin-pemimpin BERSIH yang lain, termasuk pengerusinya Maria Chin Abdullah, bekas pengerusi bersama Datuk S Ambiga dan Ketua Gerakan Harapan Baru Mohamad Sabu.
Tajuk utama 'Malulah Kamu!', akhbar itu menuduh perhimpunan itu sebagai satu gerakan untuk menggalakkan nilai-nilai anti-nasional.

Bersih Tunggu Bil DBKL, Jumpa Di Mahkamah

Corruption crisis in Malaysia - Jose Ugaz

MAHATHIR MEMANG MAHU DITANGKAP POLIS....

Kehadiran bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sebanyak dua kali dalam Bersih 4 bukan saja mengundang perhatian ramai serta kecaman daripada para pemimpin UMNO, tetapi turut memancing tindakan pihak polis untuk menyiasatnya. 

Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar mengesahkan bahawa bekas Perdana Menteri itu akan disiasat mengenai kehadirannya dalam perhimpunan tersebut serta dakwaan yang dibuatnya berkaitan rasuah terhadap pemimpin tertentu dalam UMNO.

Katanya, pihak polis akan mendapatkan maklumat lanjut berkaitan dakwaan yang dibuat oleh Tun Mahathir itu.

Selain itu, terdapat juga pemimpin UMNO yang mahukan beliau diambil tindakan berikutan kehadiran dalam Bersih 4 yang disifatkan sebagai tindakan bersekongkol dengan gerakan parti-parti pembangkang untuk menumbangkan kerajaan BN.

Malah ada yang menyarankan agar dalam mesyuarat MT UMNO pada 9 September ini, bukan saja Muhyiddin Yassin yang banyak membangkitkan mengenai 1MDB dan  derma RM2,600 juta yang diterima Najib, diambil tindakan pemecatan keahliannya sebagai ahli parti, tetapi patut melibatkan Tun Mahathir juga.

Bagi kebanyakan pemimpin UMNO yang pro Najib, serangan dan kritikan Tun Mahathir jauh lebih serius berbanding apa yang dilakukan oleh Muhyiddin.

Berhadapan kemungkinan akan dipecat bersama-sama Muhyiddin pada 9 September ini, Tun Mahathir juga sebenarnya akan berhadapan penyiasatan oleh pihak polis kerana kehadirannya dalam perhimpunan Bersih 4 baru-baru ini.

Apakah Tun Mahathir takut dengan semua tindakan itu dan beranikah Najib bertindak demikian?

Melihat kepada gerakan Tun Mahathir untuk menurunkan Najib daripada jawatannya sejak lebih setahun yang lalu, yang jelas beliau kini sudah sampai ke peringkat sanggup melakukan apa saja bagi mencapai matlamat dan tujuannya itu.

Sikap hipokrit Umno Selangor terserlah dalam isu DEIG

oleh Alyaa Alhadjri
Walaupun selepas membuat bising dan serangan terhadap kontroversi seputar operasi Darul Ehsan Investmen Group (DEIG) milik kerajaan Selangor, Umno Selangor masih tetap tidak melantik ketua pembangkang baru mahu pun menerima pelantikan sebagai pengerusi Jatawankuasa Kira-kira Wang Awam (PAC) negeri.
Walhal ia akan memberi peluang kepada mereka untuk mendesak agar siasatan dibuat atau melaksanakan semak dan imbang terhadap operasi badan pelaburan negeri itu.
Adun Sungai Burong Mohd Shamsudin Lias berkata, seruan terbaru speaker DUN Hannah Yeoh agar Umno Selangor menerima jawatan itu adalah “tidak relevan” dan “bukan isu”.
“Walaupun kami (terus) menolak peranan itu, BN masih pembangkang di Selangor,” katanya ketika dihubungi Semut Harian.
Mohd Shamsudin meletakkan jawatan sebagai ketua pembangkang Desember tahun lalu.
Keputusan itu dibuat selepas pindaan dibuat terhadap Perintah Tetap 68(1) yang mensyaratkan ketua pembangkang turut menjadi pengerusi PAC.
“Saya ingin beritahu YB Hannah, jika mereka (kerajaan negeri) benar-benar mahu pembangkang negeri mempengerusikan PAC, mereka juga perlu melantik lebih ramai ahli di kalangan kami.
“Jika tidak mereka masih mengawal jawatankuasa itu,” katanya lagi.
Pada 1 September lalu, Yeoh menulis di twitter: “Lantik dahulu ketua pembangkang dan mula mempengerusikan PAC. Tidak perlu sandiwara di luar.”
Ahmad Zahid HamidiAhmad Zahid Hamidi
Beliau merujuk pengumuman Adun Umno Sungai Panjang Budiman Mohd Zohdi bahawa beliau akan mengetuai satu siri jelajah ke 22 kawasan parlimen di Selangor untuk memberitahu orang ramai tentang isu DEIG.
Di peringkat persekutuan, BN bukan sahaja menjadi pengerusi PAC tetapi turut mendominasi jawatankuasa 13 ahli itu. Ini kerana komposisi jawatankuasa ditentukan berdasarkan kadar perwakilan parti politik dalam Dewan Rakyat.
Maka rungutan Shamsudin dalam hal ini sama ada menunjukkan kejahilannya tentang tindakan partinya sendiri di peringkat parlimen, atau serangan Umno Selangor terhadap DEIG hanyalah retorik semata dan beliau tidak mahu memikul tanggungjawab.

PM dinasihati tidak hadir IACC, kemungkinan persekitaran ‘ganas’, ampu menteri

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low berucap pada Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) di Putrajaya, hari ini. Beliau mengakui menasihatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar tidak menghadiri persidangan itu. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015. 
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low berucap pada Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) di Putrajaya, hari ini. Beliau mengakui menasihatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar tidak menghadiri persidangan itu. 

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dinasihatkan supaya menarik diri daripada merasmikan Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) di Putrajaya hari ini kerana kemungkinan beliau terpaksa berdepan dengan persekitaran yang “ganas”, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low.
Beliau berkata sebagai menteri, beliau perlu memberi nasihat kepada Najib selepas mengambil kira keadaan dan pandangan terhadap isu yang membabitkan dirinya secara peribadi.
“Beliau dinasihatkan jika datang, mungkin terpaksa berdepan dengan aktivis yang garang.

"Saya terpaksa menasihati beliau. Saya kata saya boleh pergi tetapi jika anda mahu..anda boleh. Tetapi apa yang saya lihat di sini khalayak agak sivil,” kata Low di Putrajaya hari ini. Bercakap kepada perwakilan persidangan itu, Low berkata beliau menasihatkan Najib sedemikian kerana suasana semasa dan atas alasan keselamatan untuk perdana menteri.
Menteri itu menjelaskan ketidakhadiran Najib di persidangan itu selepas ditanya perwakilan mengapa perdana menteri menarik diri daripada merasmikan cara berkenaan.
Low berkata, jika Najib hadir, beliau akan datang atas kapasiti ketua negara dan perlu akur pada protokol.
Bagaimanapun, dilaporkan Najib ada komitmen lain sebelum acara itu yang menyebabkan beliau tidak dapat menghadiri IACC. Keadaan itu menyebabkan Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata Malaysia menganjurkan persidangan antarabangsa akan “memalukan” jika perdana menteri sendiri tidak hadir.
Lim juga menggesa Najib menggunakan IAC sebagai platform menjelaskan semua tuduhan rasuah yang dilemparkan kepadanya.

Kumpulan anti rasuah antarabangsa desak Malaysia jelaskan derma AS$700 juta

Transperancy International mahu Malaysia tunjuk kesungguhan banteras rasuah dengan menjawab mengenai derma AS$700 juta yang masuk ke akaun peribadi perdana menteri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015.Transperancy International mahu Malaysia tunjuk kesungguhan banteras rasuah dengan menjawab mengenai derma AS$700 juta yang masuk ke akaun peribadi perdana menteri. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 2 September, 2015.Malaysia perlu memberikan jawapan terhadap dana berjumlah AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Transparency International dalam persidangan anti rasuah di Putrajaya, hari ini.
Presidennya, Jose Ugaz berkata komitmen Malaysia untuk membasmi rasuah tidak boleh dianggap serius selagi tiada penjelasan diberikan terhadap dana berkenaan.
"Kita mahu melihat lebih banyak perkembangan, tetapi ia tidak mungkin berlaku ketika soalan mengenai AS$700 juta yang dimasukkan ke dalam akaun perdana menteri belum dijawab," kata Ugaiz.

Beliau berkata demikian pada acara pembukaan rasmi Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 di Putrajaya, hari ini. Perwakilan dari 130 negara yang berada di dalam dewan memberikan tepukan gemuruh terhadap kenyataannya itu.

Baiah: YB Rujuk Status Perkahwinan Di Mahkamah Syariah - MB Kelantan

BERSIH: ‘Mahathir hadir sebagai peserta, tak perlu polis siasat’

BERSIH minta individu pijak gambar Najib, Hadi serah diri

Tian Chua puji polis kendali Bersih 4.0

Ahli Parlimen Batu itu mendakwa polis memanggil tujuh Ahli Jawatankuasa Bersih 2.0 kerana campur tangan pihak luar
tian-chua_bersih_polis_600
KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) memuji tindakan polis yang berjaya mengawal peserta perhimpunan Bersih 4.0 dengan baik tanpa sebarang kekecohan sepanjang 34 jam ia berlangsung.
Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata, cara yang digunakan pihak berkuasa turut menjadi penyumbang selain kerjasama peserta.
“Kami peserta dan pihak penganjur memuji pihak polis mempertingkatkan cara untuk menangani himpunan sebesar ini (Bersih 4.0).
“Ini kerana kedua-dua pihak iaitu polis dan penganjur serta peserta memberi kerjasama sepenuhnya untuk memastikan tidak ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku,” katanya.
Mengulas mengenai tujuh Ahli Jawatankuasa Bersih 2.0 yang dipanggil polis termasuk Pengerusinya, Maria Chin Abdullah, Chua berkata ia dibuat hasil tekanan pihak luar.
Tambahnya, ketujuh-tujuh mereka, iaitu Maria, Sarajun Hoda Abdul Hassan, Masjaliza Hamzah, Farhana Abdul Halim, Fadiah Nadwa Fikri, Mandeep Singh, dan aktivis pelajar, Adam Adli Abdul Halim dipanggil untuk memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman susulan menganjurkan perhimpunan Bersih 4.0 dijangka disiasat mengikut Seksyen 120, 124C dan 141 Kanun Keseksaan.
“Tekanan daripada pihak luar menyebabkan polis terpaksa bertindak memanggil dan menyiasat ahli jawatankuasa Bersih terbabit dibawah Akta 120 dan Seksyen 124,” katanya ketika ditemui pemberita di perkarangan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

PKR tidak terjejas dengan PAN-Tian Chua

Ia tidak menjadi isu walaupun PKR dan PAN menawarkan keahlian pelbagai kaum.
Tian-Chua1_pkr_600
PETALING JAYA: Penubuhan Parti Amanah Negara (PAN) tidak akan menjejaskan Parti Keadilan Rakyat (PKR), walaupun ia menawarkan keahlian tanpa mengira agama dan kaum.
Bahkan, Naib Presiden PKR, Tian Chua menyifatkan ia sebagai perkembangan positif kepada parti pembangkang lain.
“Saya tidak nampak ianya satu persaingan tapi perkembangan positif,” ujarnya.
Katanya, penubuhannya sama seperti PKR, 15 tahun lalu yang terbuka untuk menerima pelbagai kaum dalam sebuah parti.
“Politik kini lebih terbuka dan rakyat Malaysia lebih mesra dengan pergerakan politik yang lebih terbuka untuk penyertaan semua kaum,” katanya pada sidang medianya di Ibu Pejabat PKR pada Rabu.
Sementara itu, mengulas mengenai perbuatan perserta Bersih 4.0 yang memijak gambar Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada himpunan pada hujung minggu lalu, Chua meluahkan rasa kesalnya dan menyifatkannya perbuatan yang tidak bertanggungjawab.
“Kami menggesa sama ada peserta itu lelaki atau wanita untuk tampil ke hadapan untuk meminta maaf.
“Tidak sepatutnya menghina mana-mana kepimpinan,” ujarnya.

BERSIH minta pemijak gambar PM, Hadi tampil


BERSIH meminta peserta yang terlibat memijak gambar presiden PAS dan perdana menteri tampil memberi penjelasan kepada pihak polis berhubung tindakan kontroversi itu.
"Kita minta dua individu yang pijak gambar tersebut tampil ke balai polis dan biar polis yang siasat.
"Kalau dia berani buat mereka mesti berani bertanggungjawab," kata Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah.
Gambar Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Najib Razak tersebar luas di Internet.
Ia memaparkan gambar ubah suai kedua-dua pemimpin parti Melayu itu berpelukan.
Najib memang sudah sedia maklum menjadi sasaran kemarahan dalam perhimpunan itu susukan pelbagai kontroversi dalam negara.
Hadi pula dilihat menjadi turut dikaitkan sama selepas PAS tidak mengerahkan anggotanya menyertai perhimpunan itu, walaupun parti Islam itu menyokong tuntutan BERSIH.
Selain itu, Hadi juga dipersalahkan banyak selepas PAS dituduh menjadi punca perpecahan Pakatan Rakyat.
Terlalu ramai, semangat berkobar
Sementara itu, Maria juga berkata mereka kesal dengan apa yang berlaku dan menegaskan ia tidak mendapat sokongan gabungan itu.

PAS tak harus sertai Pakatan baru

Saya dan rakan-rakan dari Parti Amanah Negara sesungguhnya amat gembira dan terharu dengan sikap yang ditunjukkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memberikan sokongan yang padu kepada wujudnya parti Islam baru ini.
Perkara ini dinyatakan dalam perutusan beliau dari penjara Sungai Buloh bertarikh 1 September 2015.
Sudah tentu perutusan Anwar memberi suntikan baru kepada parti islam baru yang kami tubuhkan ini kerana semua tahu beliau adalah satu tokoh dan nama besar dalam politik negara ini.
Anwar telah membawa satu reformasi politik yang menakjubkan kepada rakyat negara ini dan sekali gus mengubah landskap politik negara ini.
Amat malang kerana politik balas dendam, kotor dan jijik BN, kebangkitan rakyat ini dihalang daripada terus dipimpin oleh Anwar.
Namun jiwa, semangat dan roh perjuangan beliau tidak mampu BN penjarakan dan ia terus menyalakan obor perjuangan bagi menentang kebobrokan dan salah guna kuasa BN.
Semasa kami berada dalam PAS dan semasa PAS masih berada dalam Pakatan Rakyat, kami tidak pernah sangsi dan ragu dengan kemampuan Anwar menerajui gabungan part ini.
Meskipun wujud elemen tertentu dalam PAS cuba menyemai keraguan terhadap kepimpinan beliau pada waktu tertentu, kami yakin keraguan itu tidak berasas sama sekali.
Dinyahkan dari PAS
Saya sendiri telah menulis, berceramah, berforum, berdemo dan melakukan banyak lagi perkara bagi mempertahankan Anwar apabila bekas timbalan perdana menteri itu diperlakukan secara kejam dan brutal oleh rejim BN.
Saya pohon pada Allah dari sifat riak namun sejarah boleh membuktikan di Parlimen banyak kali saya bersuara menentang kezaliman Umno/BN ke atas DSAI hingga saya dan kawan-kawan digelar oleh parti sendiri sebagai Anwarinas dan pelbagai label lagi.
Saya dan kawan-kawan juga sanggup dilabel, difitnah dan dicerca oleh rakan-rakan sejemaah atau parti sendiri kerana bersuara lantang mempertahankan Anwar, sahabat-sahabat PKR dan DAP demi menjaga kelangsungan Pakatan Rakyat.
Ianya berakhir apabila kami semua dinyahkan secara hina daripada saf kepimpinan PAS dalam muktamar yang lalu.
Pokoknya kami telah lakukan apa sahaja di dalam dan luar parti bagi mempertahankan Pakatan. Namun gelombang dalam PAS yang mahukan elemen dalam parti yang pertahankan PR dinyahkan amat kuat.

'Hanya usul MT UMNO boleh pecat Anina' - Megat Najmuddin

'Hanya usul MT UMNO boleh pecat Anina' - Megat Najmuddin
KUALA LUMPUR: Pengguguran Anina Saadudin sebagai ahli UMNO Cawangan Kampung Padang Matsirat, Langkawi hanya boleh disahkan melalui usul yang dibuat oleh Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO.

Pengerusi Tribunal Disiplin UMNO Malaysia, Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas berkata, kuasa menggugurkan ahli juga tertakluk kepada MT selepas mereka bermesyuarat dan ianya bukan hak pentadbiran parti.

"Hanya MT yang boleh menggugur atau memecat Anina, ia perlu melalui mesyuarat dan satu usul yang ditandatangani semua MT berkenaan.

"Pihak pengurusan UMNO tidak boleh mengeluarkan surat pengguguran Anina tanpa pengetahuan serta usul MT. Itu di luar kuasa pentadbiran," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Megat mengulas isu pengguguran keahlian Anina berkuatkuasa hari ini apabila tindakannya disifatkan melanggar Fasal 20.7 Perlembagaan UMNO.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam satu kenyataan pada Selasa berkata, Fasal 20.7 Perlembagaan UMNO menjelaskan mana-mana ahlinya yang membawa perkara parti atau keahliannya ke mahkamah tanpa mematuhi sepenuhnya peraturan parti akan digugurkan keahliannya.

Dalam Megat mengakui tidak tahu seandainya ada perbincangan awal daripada MT UMNO sebelum keputusan pemecatan diumumkan Tengku Adnan.

PM bertindak tepat tidak hadiri majlis anti rasuah setelah imej teruk tercemar

oleh Mike Tan
Tidaklah mengejutkan yang Perdana Menteri Najib Razak telah dinasihatkan supaya tidak menghadiri perasmian Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa ke 16, yang dijadualkan berlangsung pada 3 September.
Malah kanak-kanak kecil juga pastinya dapat meneka yang Najib hanya mengundang padah sekiranya menghadiri majlis yang bertujuan untuk memerangi amalan rasuah, apatah lagi persepsi umum yang tidak memihak kepadanya kini.

Imej Najib telah tercemar  teruk sejak beberapa bulan kebelakangan ini, dimulai dengan skandal 1MDB, diikuti dengan isu derma RM2.6 bilion, dan baru-baru ini perarakan Bersih 4.  Kehadirannya akan sengaja mengundang padah, apatah lagi dengan penafian berterusan kerajaan, pastinya memburukkan lagi imej yang sudah sedia tercemar, dan pastinya menambah tekanan kepada kedudukannya sebagai pemimpin Malaysia yang semakin goyah.
Malah Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang setia, Paul Low, yang sebelum ini mengetuai Transparency International Malaysia, juga tepat bertindak dengan menasihatkan Najib supaya tidak menghadiri majlis tersebut.
Dia dipetik sebagai berkata yang ia akan menjadi “pertemuan dengan aktivis yang tidak gentar dan keadaan pastinya bertukar buruk”.
Lebih mudah kalau dia hanya kata “Kalau tidak ada angin, takkan pokok bergoyang”.
Ini bukanlah kali pertama Najib memilih untuk mengelak daripada berdepan dengan para pengkritik dan pengecamnya. Majlis sebelum ini yang tidak dihadirinya, kekecohan Nothing2Hide, mencetuskan kemarahan dalam kalangan rakyat Malaysia dan menjadi pemula kepada keruntuhan sokongan rakyat kepadanya.

Pijak gambar: Bersih 4 'bikin panas' penyokong UMNO dan PAS kata Armand

Pijak gambar: Bersih 4 'bikin panas' penyokong UMNO dan PAS - ArmandKUALA LUMPUR: Tindakan peserta Bersih 4 yang memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika perhimpunan itu berlangsung hujung minggu lepas mendatangkan kemarahan rakyat terutama penyokong kedua-dua parti itu.

Pengerusi Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO, Armand Azha Abu Hanifah berkata, pihak polis perlu menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap penganjur Bersih 4 kerana gagal mengawal sikap peserta yang hadir pada perhimpunan yang tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa.

"Kami membuat laporan polis setelah melihat gambar yang disebarkan di media sosial. Kita juga mahu penganjur dikenakan hukuman kerana gagal mengawal peserta perhimpunan tempoh hari.

"Tindakan memijak gambar Najib dan Abdul Hadi boleh mendatangkan kemarahan rakyat serta penyokong kedua-dua parti politik baik UMNO dan PAS.

"Seterusnya boleh merosakkan perpaduan dalam negara yang akan mendatangkan kegusaran dan boleh menyebabkan ketegangan kaum pada rakyat seluruh negara," katanya selepas membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi di sini hari ini.


Armand dan Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO membuat laporan mengenai peserta Bersih 4 yang memijak gambar pemimin di Balai Polis Dang Wangi