Ahad, 5 Julai 2015

Samseng Umno: Kejadian ganas pertama dalam sejarah 50 tahun politik Kit Siang

Serangan sekumpulan samseng di sebuah kopitiam di Masai, Johor hari ini adalah kejadian ganas pertama dialami pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dalam kerjaya politiknya yang menjangkau hampir setengah abad.

"Ia sangat memalukan kerana berlaku pada bulan Ramadhan," kata Lim kepada The Malaysian Insider. Ia juga digambarkan sebagai layanan paling teruk parti itu terima di Johor sejak ia mula berusaha menawannya bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat (PR).

Lim berkata, beliau tidak terkejut serangan itu berlaku tetapi "jijik" dengan tingkah laku mereka yang menghentikan sesi dialog itu.
"Kami masuk dan sekumpulan individu sudah ada, memandangkan mesej WhatsApp sudah disebarkan ahli Umno Pasir Gudang," kata Lim. "Mereka mungkin fikir dengan mesej, saya akan berasa terancam dan tidak muncul.

"Kami pergi kira-kira setengah jam, sebelum mereka mula membuat bising menuntut saya meninggalkan tempat itu. Mereka kemudian mula mencampak segala barang kepada kami," katanya.

 "Budaya politik samseng seperti ini perlu dihentikan dan semakin menjadi-jadi. Menteri besar Johor (Datuk Seri Mohd Khaled Nordin) perlu bertanggungjawab," katanya.

Kejadian itu berlaku di kawasan Pasir Gudang, yang terletak di kawasan Khaled. Lim memberitahu The Malaysian Insider hari ini mangkuk, pinggan, dan tumbukan ditujukan kepada rombongan DAP yang menjalankan program perbincangan dengan beberapa pekerja Iban yang tinggal di Johor Baru.

Kerajaan alternatif, KEADILAN sambut baik pandangan Anak Muda.

KUALA LUMPUR 5 Julai : KEADILAN menyambut baik pandangan serta cadangan yang dilontarkan kumpulan Anak Muda yang diwakili oleh 146 aktivis untuk mewujudkan kerajaan alternatif yang lebih baik dan berkesan.
Nurul IzzahNaib Presidennya, Nurul Izzah Anwar berkata, pandangan sedemikian mengambarkan bahawa golongan muda kini menuntut sebuah pentadbiran baharu yang mampu membentuk Malaysia sebagai sebuah negara yang lebih adil, bersatu, makmur dan sejahtera.
Kata Izzah, ekoran kegagalan kerajaan pemerintah yang terpalit dengan pelbagai skandal serta penyelewengan kini menguatkan lagi iltizam bahawa golongan muda ini memerlukan sebuah perubahan secara menyeluruh yang mana perkara tersebut adalah tidak mustahil untuk dilaksanakan.
“Komentar Anak-anak muda Malaysia ini seolah-olah​ diiringi Semboyan yang Tegas mengungkap kata-kata Sutan Takdir Alisjahbana – berlatarbelakangkan kepelbagaian tetapi menaruh harapan yang satu; melihat Malaysia yang lebih adil, bersatu, makmur dan sejahtera.
“Tuntutan mereka meniupkan ​semboyan yang mengiringi keluhan rakyat terbanyak. Rakyat, yang kini semakin serba tidak keruan kesempitan ekonomi yang semakin keruh – akibat skandal demi skandal yang kini mendapat perhatian dalaman negara serta dunia,” katanya dalam kenyataan.

KWSP seharusnya membantu pekerja yang diberhentikan, bukan ‘menyelamatkan’ GLC

oleh Alyaa Alhadjri
Akhir-akhir ini, terdapat terlalu banyak kes syarikat yang mengecilkan operasi mereka - sama ada kerana keuntungan merosot akibat daripada kekukrangan permintaan atau bebanan kos menjalankan perniagaan.
Dalam kalangan media, Berita Publishing Sdn Bhd telah mengumumkan minggu lalu bahawa mereka akan menghentikan penerbitan empat majalahnya selepas merekodkan kerugian signifikan, terutamanya akibat daripada GST yang dilaksanakan pada April.
Juhaidi Yean AbdullahJuhaidi Yean Abdullah
Portal atas talian mStar Online memetik pengarah eksekutif Berita Publishing Juhaidi Yean Abdullah sebagai mengeluh, “Bayangkan daripada 30,000 naskhah yang diterbitkan, 28,000 dipulang semula tidak dapat dijual. Ianya langsung tidak menguntungkan kami.”
“Tiga faktor utama yang memaksa kami menghentikan penerbitan adalah kerana kekurangan pendapatan iklan, kesukaran mengekalkan pekerja dan pembunuh terbesar adalah GST,” kata beliau.
Beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat laporan hampir serupa mengenai bilik berita - terutamanya dalam sektor penyiaran - gulung tikar.
Dalam skala yang lebih signifikan, penstrukturan yang dijalankan baru-baru ini oleh penerbangan negara Malaysia Airlines akan menjadi ujian penanda aras hubungan majikan-pekerja di ketika kemelut kewangan - dengan 6,000 pekerjaan dihentikan dan 14,000 jawatan lain dirunding semula.
Jelas sekali, ini bukanlah situasi unik kepada Malaysia sahaja.
Seluruh dunia, pakar telah mengaitkan masalah ini dengan prospek kemajuan yang semakin merosot di kalangan negara membangun.
Bank Dunia, dalam laporan Prospek Ekonomi Global yang dikeluarkan pada 10 Jun, mencerminkan situasi melalui sebuah ulasan terhadap ramalan pertumbuhan untuk tahun ini - menurun 0.2% kepada 2.8%, daripada 3% pada awalnya.
Laporan berita terhadap ramalan Bank Dunia bahawa ekonomi membangun sedang bergelut dengan kadar tukaran wang asing yang semakin lemah, dicetuskan oleh kenaikan nilai meluas dollar AS, pada jangkaan peningkatan kadar faedah.
Sementara prestasi ringgit adalah paling rendah di Asia, pakar turut menyatakan bahawa susut nilai matawang adalah satu trend di kebanyakan negara membangun, terutamanya di kalangan pengeksport kommoditi seperti Malaysia dan Indonesia.

Tiada siapa-siapa dalam UMNO yang berani lawan Najib.

Oleh Lim Hong Siang
Tiada siapa-siapa dalam UMNO yang berani lawan Najib. Malah jikalau Najib pecat Muhyiddin malam ini juga, saya yakin Muhyiddin akan reda dan akur akhirnya. Jangan harap Saifuddin Abdullah atau siapa-siapa keluar UMNO dan tubuh parti baru untuk menentang UMNO.
Jawapannya, MUSTAHIL. Ini kerana semua orang sedar akan nasib mereka yang keluar dan menentang UMNO. Malah pemimpin yang paling berkarisma dan licik berpolitik seperti Anwar Ibrahim pun, dua kali dipenjarakan. Gagal walaupun 17 tahun mencuba.

Akhirnya beliau ditinggalkan meringkuk dalam penjara bersendirian. Malah dicemuh dan disindir, "Inilah risiko nak merebut kuasa." Sampai dirinya apabila ditanya khabar, masih nak minta rakyat usah risau tentang keadaannya.
Bandingkan dengan Saifuddin Abdullah dan Khairy Jamaluddin. Biarpun dalam UMNO, hidup mewah, tetapi masih disanjung dan dipuja sebagai "reformis" dalam sistem, hanya kerana sekali-kala membuat kenyataan yang dilihat agak terbuka. Orang tak kisah siapa taja NGO Saifuddin Abdullah, orang lupa berapa duit menantu tu angkat, orang hanya ingat dia angkat bagasi untuk seorang gadis dalam kapal terbang.
Dan saya rasa ini masalah kita juga. Senang ditipu kerana terlalu naif. Gagal melihat bagaimana pemegang kuasa boleh mengerah segala jentera negara untuk menjahanamkan musuh politiknya. Paling jelek ada pula tokoh agama yang senang termakan dengan tuduhan liwat terhadap "kawan"-nya, tetapi apabila "lawan"-nya dituduh memunggah dana awam, dia sukar nak percaya pula.
Ini sebabnya masyarakat kita kekal begitu sahaja. Tak ke mana. Jangan balik kampung jika nak jimatkan duit. Jangan makan ayam jika tak nak bayar GST. Padan muka kita, kan?

Layan rakyat seperti layanan istimewa terhadap Rosmah – Mufti Perlis

Kerajaan perlu menunjukkan simpati terhadap rakyat yang tertekan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.
Mohd-Asri_rosmah_600
PETALING JAYA: Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin berkata kerajaan sepatutnya melayan rakyat sama seperti layanan istimewa yang diberikan terhadap isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.
Beliau merujuk kepada layanan istimewa terhadap Rosmah yang dipakaikan kasut oleh seorang anggota polis di Shah Alam baru-baru ini kerana beliau mengalami sakit lutut san tidak boleh tunduk.
Mohd Asri yang memuat naik statusnya di Facebook berkata, beliau tidak hairan jika seorang yang berusia lagi gempal meminta orang lain tolong mengenakan kasutnya.
“Apatah lagi jika tempat berkenaan tiada kerusi membolehkan beliau duduk.
“Apa yang penting si pembantu sudi membantu. Hulurkan simpati.
Janganlah kita kata ‘terlebih manja’, ataupun ‘kalau tidak mampu pakai kasut, jangan pakai’ atau seumpamanya,” katanya.
Bagaimanapun, Mohd Asri berkata layanan istimewa yang diterima Rosmah itu tidak sama dengan layanan kerajaan terhadap rakyat yang menghadapi pelbagai tekanan hidup.

Keyakinan terhadap Ringgit dan Perdana Menteri


“Yakin ertinya nyata dan terang, iatu lawan dari syak dan ragu. Tidaklah akan hilang ragu-ragu itu kalau tidak ada dalil atau balasan yang cukup. Datangnya yakin itu setelah memperoleh bukti-bukti yang terang” – Pak Hamka.
Ringgit di paras 1998

Kejatuhan nilai Ringgit ke paras ‘psikologi’ RM3.80 pada bulan Jun yang lepas, rekod terendah dalam tempoh 9 tahun, mengingatkan kembali keadaan ketika krisis kewangan 1997/98, sehingga memaksa Ringgit ditambat pada kadar RM3.80/USD selama 7 tahun sebelum diapung-semula untuk ditentukan oleh pasaran.


Situasi kejatuhan Ringgit ini bukan sahaja menjejaskan kestabilan ekonomi negara, malah turut menjejaskan kuasa beli pengguna, kesan daripada inflasi yang disebabkan kenaikan kos bahan yang diimport dari luar negara, di samping turut membebankan ibu bapa yang mempunyai anak yang sedang belajar di luar negara.

Walaupun penarafan terbaru oleh agensi Fitch Ratings yang menyemak naik unjuran ekonomi Malaysia daripada ‘negatif’ kepada ‘stabil’ berjaya memulihkan keyakinan pelabur dan pengukuhan Ringgit, namun impaknya hanya sementara.

Ini kerana, kadar Ringgit bukan sahaja ditentukan oleh ‘faktor ekonomi’ dalam dan luar negara di tangan pelabur, pengeksport, dan pengimport, namun turut ditentukan oleh ‘faktor bukan–ekonomi’ seperti sentimen dan persepsi di kalangan spekulator dan arbitrator.

Mengurus keyakinan

Prestasi Ringgit yang lemah ini adalah disebabkan gabungan faktor kejatuhan harga minyak dan sawit yang menjejaskan eksport negara, serta faktor prospek pelaburan yang lebih baik di Amerika yang menyebabkan aliran keluar modal jangka-pendek (hot money), seterusnya meningkatkan penawaran Ringgit di pasaran matawang yang mengakibatkan kejatuhan nilai Ringgit sejak Januari tahun ini.

WSJ bukan serang Najib tapi negara juga kena


WSJ bukan serang Najib tapi negara juga kena

SHAH ALAM - Tindakan The Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa syarikat yang mempunyai kaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menyalurkan dana sebanyak AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan sebagai sesuatu yang serius.

Ketua Umno Jelebu, Datuk Jalaluddin Alias berkata, ia bukan sahaja melibatkan Perdana Menteri sebagai individu, tetapi turut memberikan kesan kepada negara.

“Amat serius tuduhan yang tidak berasas, WSJ langsung tidak kemukakan bukti dakwaan itu tetapi akan memberikan implikasi kepada negara dari segi ekonomi.

“Ia juga boleh membuatkan pelabur melihat negara kita tidak stabil dan sukar untuk meneruskan pelaburan. Tidak termasuk lagi dengan pelaburan terbaharu?” katanya kepada Sinar Online hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan WSJ beberapa hari lalu dan telah dinafikan Pejabat Perdana Menteri.

Sebelum ini, Pejabat Perdana Menteri berkata, tuduhan terbaharu itu bersumberkan daripada beberapa penyiasat tidak dinamakan dijadikan asas untuk menyerang Najib adalah sabotaj politik yang berterusan.

“Perdana Menteri perlu mengambil tindakan tegas kepada mereka termasuklah menggunakan tindakan undang-undang agar dakwaan palsu tidak berleluasa,” katanya.

Laporan WSJ : MP Pembangkang dan BN adakan pertemuan 7 Julai, bincang hala tuju negara

dr_wan_azizahKetua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan megadakan pertemuan tergempar bersama ahli-ahli parlimen dari semua parti-parti Pembangkang malah juga dari Umno-Barisan Nasional serta NGO terpilih pada 7 Julai ini di Parlimen.
Katanya ia adalah bertujuan untuk membincangkan keadaan politik terkini dan hala tuju negara berikutan isu terbaru berkaitan laporan Wall Street Journal yang mendakwa sejumlah wang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
“Perkembangan politik terkini tanah air meletakkan kita di beberapa senario yang baru, yang mungkin belum pernah kita alami dalam sejarah negara setakat ini.
“Kegusaran di kalangan rakyat Malaysia akibat perkembangan terkini ini tidak memungkinkan KEADILAN dan parti-parti Pembangkang malah di kalangan Umno-Barisan Nasional sendiri untuk terus berdiam diri,” katanya yang juga Presiden KEADILAN.

Mengapa Tak Serbu Pejabat Dan Rumah Najib Juga ?

Oleh Dato'Mahfuz Omar
Kenyataan yang dikeluarkan oleh Peguam Negara bahawa serbuan keatas 3 syarikat yang dikatakan menyalurkan wang ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak telah pun dilakukan oleh pasukan khas yang dianggotai oleh SPRM, PDRM dan BANK NEGARA.
Tindakan serbuan tersebut dialu alukan. Namun penjelasan perlu diberikan juga oleh Peguam Negara ialah apakah serbuan juga telah dibuat keatas pejabat dan rumah Datuk Seri Najib untuk mendapat maklumat dan penjelasan dari Datuk Seri Najib.

Penjelasan juga perlu diberikan apakah pasukan khas telah mendapat pegesahan dari pihak AmBank tentang status akaun Datuk Seri Najib seperti yang didedahkan oleh Wall Street Journal dan Serawak Report.
Pasukan khas khususnya bank negara perlu mendapatkan pengesahan dari AmBank tentang akaun yang dikatakan dimiliki kepunyaannya oleh Datuk Seri Najib dan benar kah akaun tersebut pernah menerima USD700 seperti yang didakwa. Jika akaun tersebut bukan akaun Datuk Seri Najib, bank negara perlu mendapat penjelasan dari AmBank adakah Datuk Seri Najib mempunyai apa apa akaun bank di AmBank dan berapakah jumlah wang simpanan dalam akaun tersebut. Perkara ini penting untuk membolehkan penyiasatan terhadap kekayaan wang simpanan yang dimiliki oleh Datuk Seri Najib.
Penjelasan dari Tan Seri Ghani Patail sangat penting untuk meredakan kegelisahan rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa.penjelasan yang telus dan tindakan yang tegas kepada WSJ Dan SR hatta kepada Datuk Seri Najib akan dapat menyelamatkan keadaan dari krisis yang lebih buruk.

Najib: Kalau saya nak menyamun pun...

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan rasa penghargaannya kepada Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din yang meragui kesahihan laporan Wall Street Journal (WSJ).

Bercakap kepada media di Semenyih hari ini, Najib berkata, ramai yang tidak mempercayai laporan mengenai pengaliran wang dana 1MDB yang didakwa dimasukkan ke akaun persendirian beliau di Malaysia.

"Saya berterima kasih ramai juga yang kata tak percaya berita tersebut, termasuk Datuk Haron Din (gambar).  Dia kata tak masuk akal nak saya lakukan perkara sebegitu," kata Najib.

Kata perdana menteri, dia menjadi mangsa serangan media sosial secara bertubi-tubi kebelakangan ini dengan mengaitkannya dengan menyalahgunakan wang negara.

"Kalau saya nak menyamun pun, takkkan saya menyamun bawa duit itu masuk akaun dalam Malaysia. Itupun saya kalau saya nak jadi seorang penyamun," katanya.

Najib berkata demikian dalam ucapannya di depan kira-kira 400 orang yang menghadiri majlis berbuka puasa di Masjid Bandar Rinching, Semenyih hari ini.

Dalam ucapannya, Najib juga memberitahu hadirin beliau baru saja mengadakan sidang media untuk memaklumkan beliau sedang mempertimbangkan kemungkinan memulana proses perundangan terhadap WSJ.

Buat pedoman rakyat M'sia yang bukan kuat jilat..Dengan Tun Mahathir, Najib TAK BERANI SAMAN..


Najib 'cabut lari' forum Nothing2Hide semata kerana Tun M hadirkan diri..

Tapi berani plok nak saman WSJ.. ??!!!

WSJ telah berusia 125 tahun.. lebih lama dari usia penubuhan M'sia sendiri, malah UMNO Baru.. dan telah memenangi 36 Anugerah Pulitzer, sebelum ni WSJ telah membongkar skandal ENRON , kini skandal 1MDB... dan Najib..??

Samseng Umno serang majlis Kit Siang, mangkuk, cawan melayang

Satu majlis perjumpaan bersama DAP di sebuah kedai kopi di Masai, Johor bertukar kecoh apabila diserang sekumpulan orang yang mahu menghalang Lim Kit Siang berucap.

Sejurus selepas acara bermula kira-kira jam 2 petang, kira-kira 50 orang menyerbu masuk ke premis berkenaan dan mula membaling beberapa objek, termasuk cawan, mangkuk plastik dan penyapu ke arah Lim.

Saksi berkata, Lim tidak mengalami sebarang kecederaan tetapi nasib tidak begitu baik untuk beberapa individu yang melindungi Ahli Parlimen Gelang Patah itu.

Katanya, kumpulan yang menyerbu kedai itu juga menjerit pelbagai kata-kata, seperti "Balik Kit Siang", "babi", "komunis" dan "mampus".

Ada beberapa anggota polis di tempat kejadian tetapi didakwa mereka gagal mengawal keadaan.

Kekecohan itu hanya berakhir kira-kira 30 minit kemudian selepas penganjur majlis mengiringi Lim meninggalkan lokasi berkenaan.

Pada asalnya, majlis itu adalah sesi dialog DAP dengan komuniti Sabah dan Sarawak di Johor.
Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong yang turut hadir di situ berkata, dia mengenali sebahagian daripada orang yang menimbulkan kekecohan itu adalah pemimpin Umno Pasir Gudang.


Perang Najib - Mahathir, siapa untung siapa rugi?

oleh Shahbudin Husin
Selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berasa agak selesa dengan sokongan yang diterimanya dan disusuli pula dengan penangguhan pemilihan UMNO 2016 selama 18 bulan, tiba-tiba kedudukannya bergegar kembali dengan tersiarnya laporan Wall Street Journal (WSJ) yang mengaitkannya dengan pengaliran masuk wang 1MDB berjumlah hampir AS$700 juta ke dalam akaun peribadinya.

Laporah akhbar perniagaan berpengaruh yang sudah berusia selama 125 tahun itu bagaikan isyarat bahawa kedudukan Perdana Menteri masih belum selamat di sebalik 1MDB sedang menjalani proses audit dan penyiasatan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara atau PAC.

Secara langsung,  ia juga memberi signal bahawa 1MDB akan terus menjadi bahan yang akan digunakan untuk menekan Datuk Seri Najib Razak. Selepas pendedahan WSJ ini, kita tidak tahu apa lagi laporan sensasi di media antarabangsa yang akan keluar di masa akan datang.

Walaupun 1MDB, Pejabat Perdana Menteri dan Datuk Seri Najib sendiri sudah menjawabnya dan mengatakan laporan itu tidak benar, WSJ tetap berpegang kepada kebenaran apa yang mereka tulis berdasarkan hasil siasatan yang didakwa dalam pengetahuan kerajaan dan dilihat sendiri oleh Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib juga menuduh Tun Mahathir Mohamad sebagai dalang di sebalik laporan itu dengan mengatakan ia sebagai sebahagian lagi siri serangan yang didakwa untuk menjatuhkannya daripada tampuk pemerintahan kerajaan.

Dengan menuduh secara terbuka Tun Mahathir sebagai dalang, pertembungan Datuk Seri Najib dengan bekas Perdana Menteri itu nyata sudah memasuki episod parah yang tidak boleh diperbaiki lagi.

Tun Mahathir pasti akan membalas tuduhan, bahkan mungkin meningkatkan lagi serangannya. Akhirnya ia jadi berlarutan dan bersiri-siri.

Ia kemungkinan hanya akan berakhir dengan salah seorang daripadanya mengalah dan kecundang di medan pertempuran atau membawa kepada penghakiman rakyat dalam pilihanraya.

Kecuali jika pertelingkahan ini akan berakhir dalam waktu yang singkat, tetapi kiranya ia berlarutan sehingga tarikh pilihanraya ke 14 nanti, siapakah yang untung dan siapakah yang rugi dalam pertembungan ini?

Melihat perbualan di tengah-tengah masyarakat dan reaksi yang semakin sarat di laman-laman sosial, tidak diragui bahawa Datuk Seri Najib lebih menanggung kerugian berbanding Tun Mahathir.

Pelbagai musibah & bala dapat sejak Najib jadi PM & Rosmah jadi First Lady..


Puteri UMNO, jangan jadi perkakas lindungi kesalahan pemimpin

Puteri UMNO sepatutnya mendesak Perdana Menteri merungkai semua persoalan bukan lari daripada kenyataan.
puteri-UMNO
PETALING JAYA: Srikandi Keadilan, sayap wanita muda bagi PKR mengutuk Puteri UMNO kerana hanya berperanan sebagai alat dan perkakas bagi melindungi kesilapan pemimpin.
Ketuanya, Senator Siti Aishah Shaik Ismail berkata, sebagai pemimpin muda, Ketua Puteri UMNO, Datuk Mas Ermieyati Samsudin sepatutnya mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjawab tuduhan bukannya lari daripada kenyataan.
Katanya, tindakan Puteri UMNO membuat laporan polis terhadap Sarawak Report hanyalah menutup kebenaran daripada mendapatkan kebenaran.
“Ini soal aset negara,wang rakyat dengan kata mudahnya apabila ada sesuatu yang didedahkan melibatkan pemimpin utama negera kita harus melihat ia sebagai sesuatu yang perlu diselesaikan.
“Kita bercakap soal penyelewengan, ketirisan serta rasuah yang menyumbang kepada kadar ekonomi negara yang tidak menentu dan ini harus dipandang penting oleh Puteri Umno agar kebajikan rakyat dan hak mereka tidak mudah diseleweng, bukannya dengan bersikap mempertahankan tanpa asas, ” katanya.
Katanya, tindakan Puteri UMNO itu lebih kepada politik ‘wala’ bukannya bersifat prihatin untuk rakyat teramai.
“Ini beza kita orang muda berani bersuara dalam setiap perkara yang melibatkan kepentingan rakyat bukan menjadi alat dan perkakas untuk terus melindungi kesilapan pemimpin.
“Kepada Puteri Umno, bertindaklah sebagai anak muda yang berani bersuara demi kebenaran dan janganlah kerana kepentingan politik membolehkan kita menolak kebenaran,” katanya.

MB Selangor: Badan profesional perlu siasat akaun Najib

KUALA LUMPUR, 5 JULAI : Siasatan menyeluruh oleh badan profesional perlu dilakukan segera bagi menyiasat dakwaan Wall Street Journal (WSJ) berhubung pemindahan hampir AS$700 juta ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak.
Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, berkata Najib perlu bertanggungjawab membersihkan namanya serta menyatakan kepada umum sama ada dakwaan itu benar atau sebaliknya.
“Sehingga hari ini beliau gagal meyakinkan rakyat dan negara bahawa transaksi itu berlaku kerana kenyataan dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri (PMO) terlalu lemah, sekadar menyatakan ia bukan kepentingan peribadi.
“Persoalannya adakah transaksi itu masih berlaku gagal dijawab dan kita mengharapkan semua agensi yang bertanggungjawab untuk menyiasat secara menyeluruh, adil dan saksama,” katanya kepada Selangor Kini.
Mohamed Azmin berkata badan bertanggungjawab seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) perlu bertindak profesional untuk memastikan amalan rasuah tidak terus berlaku dalam negara.
Katanya tindakan keras harus diambil terhadap mereka yang bersalah serta terlibat dengan rasuah seperti yang didakwa.
“Saya tidak mahu membuat satu tuduhan, namun kita mahu siasatan menyeluruh secara profesional dilakukan segera untuk membersihkan nama Perdana Menteri,” katanya yang juga Dato’ Menteri Besar Selangor.
Terdahulu, WSJ melaporkan berlaku perpindahan dana 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) bernilai hampir AS$700 ke akaun perseorangan yang menggunakan nama “Dato’ Seri Mohd Najib Bin Hj Abd Razak”.
Mereka mendakwa dana itu dipindahkan sejurus sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) berlangsung.

TMJ: Biar tewas terhormat dari menang menipu

"Rasuah adalah satu jenayah yang serius. Adakah anda tahu apa hukuman kerana melakukannya? Tiada apa-apa... Sekiranya anda salah seorang ahli beberapa organisasi," kata Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Beliau yang terkenal dengan sikap berterus terang menyatakan pandangannya dalam akaun Facebook JOHOR Southern Tigers hari ini.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Johor menegaskan, 'sistem pengadilan' sewajarnya mempunyai badan bebas bagi mengelakkan agensi itu dipengaruhi kepentingan peribadi mana-mana pihak.

Katanya seperti biasa beliau mahu membuat penegasan bahawa rasuah adalah "sifat yang sangat buruk".

"Diam dan tidak melakukan sesuatu mengenainya, adalah lebih keji," kata beliau.

Tidak dapat dipastikan kenyataan itu merujuk kepada isu apa tetapi negara kini sedang memberi perhatian kepada laporan media antarabangsa Wall Street Journal yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pengaliran dana 1MDB.

Malam tadi, pasukan bola sepak Johor Darul Ta'zim (JDT) turun ke gelanggang dalam saingan Liga Perdana menentang PDRM.

JDT memenangi perlawanan itu dengan jaringan 2-1.

Mengakhiri kenyataan itu, Tunku Ismail berkata beliau lebih suka tewas dengan penuh hormat daripada menang dengan penipuan.
 

Najib nak saman WSJ


Perdana Menteri dijangka mengemukakan saman terhadap Wall Street Journal berhubung laporan pengaliran dana 1MDB Selasa ini.

Memetik sumber yang dekat dengan Datuk Seri Najib Razak, The Star melaporkan pengumuman mengenainya dijangka dibuat secara rasmi di majlis berbuka puasa di Semenyih petang ini.

"Beliau akan memfailkan saman berkenaan melalui peguamnya di Kuala Lumpur," kata sumber itu.

Bila dah kuat JILAT, sanggup tak balik kampung jumpa ibubapa gara-gara GST !!!


Muhyiddin Mesti Maju Selangkah Lagi, Segera Usulkan Najib Ambil Cuti

Antara intipati kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin semalam mengenai dakwaan pengaliran masuk wang berjumlah hampir AS$700 juta ke dalam akaun peribadi Najib Razak oleh akhbar perniagaan berpengaruh, Wall Street Journal (WSJ) ialah mahukan siasatan dilakukan terhadap dakwaan itu.

Beliau berpendirian pihak berkuasa penyiasatan seperti SPRM, Bank Negara, polis dan dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara perlu bertindak menyiasat dakwaan yang menarik perhatian rakyat, media antarabangsa dan menyentuh kepentingan awam itu.

Serentak dengan itu, oleh kerana tuduhan WSJ itu bersifat peribadi, Muhyiddin juga berpendapat wajar bagi Najib untuk memberikan penjelasan yang meyakinkan atau membuat penafian dan sekiranya yakin semua tuduhan itu tidak benar dan fitnah, maka perlu tindakan undang-undang diambil demi membersihkan nama Perdana Menteri serta mengembalikan kredibiliti kerajaan.

Tidak seperti kenyataan kebanyakan pemimpin lain yang menolak mentah-mentah dakwaan WSJ itu sambil berkata tidak mungkin begitu bodoh Najib membenarkan wang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya, kenyataan Muhyiddin menimbulkan beberapa perkara menarik yang antaranya:-

- Mahu dakwaan terhadap Najib itu disiasat oleh pihak berkuasa bagi menentukan kebenarannya,

- Tuduhan keatas Najib adalah bersifat peribadi dan wajar bagi Perdana Menteri memberi penjelasan lebih meyakinkan atau membuat penafian,

- Mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ sekiranya tuduhan itu tidak benar dan fitnah.

Najib perlu bercuti serta merta

Perdana Menteri perlu mengambil tindakan bermaruah itu kerana Peguam Negara telah mengesahkan siasatan dijalankan terhadap dakwaan WSJ.
Tuan-Ibrahim_najib_wsj_600
PETALING JAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dinasihat supaya bercuti serta merta kerana pihak Peguam Negara sedang menyiasat dakwaan yang dibuat Wall Street Journal (WSJ) terhadapnya.
Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Najib boleh menggunakan tempoh bercuti itu untuk merancang tindakan undang-undang terhadap WSJ, Tun Dr Mahathir Mohamad dan juga Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.
Katanya, kenyataan Abdul Gani bahawa pihaknya menyiasat kes itu berdasarkan dokumen yang ditemui dalam serbuan di tiga premis yang dikatakan terlibat menyalurkan wang ke dalam akaun yang didakwa milik Najib telah menimbulkan persoalan.
“Adakah Peguam Negara menyiasat kes ini berdasarkan maklumat yang dibocorkan oleh bekas kakitangan PetroSaudi yang didakwa tidak betul?
“Beranikah Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan surat tunjuk sebab terhadap Peguam Negara kerana menyiasat berdasarkan maklumat tidak betul yang digunakan oleh WSJ,” katanya.
Tuan Ibrahim berkata, walauapapun berlaku, pengesahan Abdul Gani itu membuktikan kewibawaan dakwaan WSJ berbanding penafian Najib.
“Najib perlu mengambil tindakan bermaruah dengan bercuti serta merta untuk pastikan siasatan telus dan adil,” katanya.

Dakwaan terhadap Najib kelihatan berasas – Wan Azizah

ini berikutan pengakuan Peguam Negara yang telah melihat dokumen sama yang dipetik WSJ hasil serbuan di tiga premis pada Jumaat.
najib_azizah_Gani_600
PETALING JAYA: Dakwaan dibuat akhbar Wall Street Journal tentang sejumlah wang yang dimasukkan ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak kelihatan berasas, kata Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Ketua Pembangkang berkata, ini susulan kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail, yang mengesahkan beliau telah melihat dokumen sama yang dipetik akhbar tersebut dalam serbuan terhadap premis ketiga-tiga syarikat yang didakwa terlibat yang telah dilakukan pada Jumaat.
Katanya, sementara menunggu siasatan selesaikan dijalankan, persediaan perlu dilakukan untuk menghadapi sebarang kemungkinan.
Sehubungan itu, beliau akan memanggil pertemuan tergempar dengan semua Ahli Parlimen Pembangkang bagi membincangkan hala tuju politik negara selepas dakwaan berat terhadap Najib.
Katanya, beliau juga akan menjemput Ahli Parlimen Barisan Nasional dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk bersama-sama dalam pertemuan tergempar ini.
Katanya, pertemuan akan diadakan pada Selasa ini di Bangunan Parlimen.
“Saya berharap melalui pertemuan ini, Ahli-ahli Parlimen dari semua parti serta NGO dapat menzahirkan satu keputusan yang melambangkan keprihatinan rakyat seluruh negara kepada kebolehpercayaan rakyat terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia,” katanya dalam kenyataan media.

Pertemuan tergempar Ahli Parlimen Pembangkang dan BN dirancang Selasa ini

Parlimen Malaysia 01SHAH ALAM 5 JUL: Ahli-ahli Parlimen dari parti pembangkang dan Barisan Nasional dipanggil untuk mengadakan pertemuan khas membincangkan keadaan politik terkini dan hala tuju negara.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, pertemuan itu diadakan pada Selasa depan, jam 12 tengah hari di bangunan Parlimen.
Katanya ia dalam menzahirkan kebolehpercayaan rakyat terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak susulan pendedahan Wall Street Journal (WSJ) baru-baru ini.
“Diharap melalui pertemuan ini, ahli-ahli Parlimen dari semua parti serta NGO dapat menzahirkan satu keputusan yang melambangkan keprihatinan rakyat seluruh negara kepada kebolehpercayaan rakyat terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia,” katanya dalam kenyataan, hari ini.
Wan Azizah selaku Presiden PKR juga berkata parti-parti pembangkang dan Umno-BN tidak seharusnya berdiam diri mengenai dakwaan berat itu yang kini menjadi kebimbangan rakyat.
“Walaupun kita menanti laporan penuh mengenai kes ini dari semua agensi kerajaan yang bertanggungjawab, namun kita perlu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan demi memastikan kepentingan rakyat dan negara terjamin,” katanya lagi.

Wan Azizah ajak semua pihak bincang isu semasa negara

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengajak semua ahli parlimen dan pertubuhan bukan kerajaan mengadakan pertemuan bagi membincangkan kemelut yang dihadapi negara ketika ini.

Dalam kenyataan dikeluarkan Ahli Parlimen Permatang Pauh itu hari ini, beliau berkata, perjumpaan tergempar itu dibuat bagi mencari keputusan yang melambangkan keprihatinan rakyat terhadap kredibiliti perdana menteri.

"Perkembangan politik terkini tanah air meletakkan kita di beberapa senario baru yang mungkin belum pernah kita alami dalam sejarah negara setakat ini," katanya.

Menurut Dr Wan Azizah, dakwaan akhbar Wall Street Journal (WSJ) tentang sejumlah wang yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib kelihatan berasas apabila Peguam Negara Tan Sri Gani Patail mengesahkan beliau telah melihat dokumen sama dipetik WSJ.

'Saya menyesal puji Dr Mahathir' - Pak Samad


Selepas bercerita panjang tentang latar kepada kemasukannya ke parti DAP semalam, bahagian kedua temu bual dengan Datuk A Samad Said hari ini mendedahkan pandangan beliau mengenai beberapa isu lagi.

Beliau yang mesra disapa sebagai Pak Samad berharap, lebih ramai aktivis sosial menyertai parti DAP.

Antara nama yang disebut ialah Adam Adli dan bekas Presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan.

Apakah komen Ambiga apabila beliau tahu Bapak masuk DAP?
Dia menghantar satu ayat kepada saya: Pak Samad I salute you. Itu yang dikatakannya. Sebenarnya ambiga pun dipujuk untuk menyertai mana-mana parti politik sebab dia sudah memiliki mitos. Dia sudah melakukan banyak perkara. Justeru sebagai individu saya rasa dia boleh menyumbang lebih berkesan jika menyertai politik.

Adakan Bapak mahu mempelawa Ambiga menyertai DAP?
Mengapa tidak? Saya mengalu-alukan beliau. Ambiga sangat bagus dan berpengetauan. Saya harap beliau menyertai DAP.

Bapak menggalakkan aktivis menyertai DAP?
Memang saya encourage, perlu ada aktivis. Saya harap Adam Adli akan masuk DAP. Kebanyakan pemimpon pelajar akan menyertai (parti politik) sebab saya fikir mereka boleh memberi lebih banyak sumbangan kepada generasi muda.

Jika mereka meninggalkan NGO mereka untuk menyertai DAP, mesti akan ada orang lain menggantikan (dalam NGO berkenaan).


Samad yang pernah menjadi Pengarang Berita Harian juga ditanya mengenai Pakatan Rakyat.

Pada pandangan Sasterawan Negara keempat itu parti pembangkang perlu disatukan dan menganggap konflik yang berlaku ketika ini bersifat sementara.

Alasannya, semua yang memimpin parti dalam Pakatan adalah individu yang "ada otak".

Apa pandangan tentang isu DAP putuskan hubungan dengan PAS?
Bapak baru lagi dalam politik. Itu saya pulangkan kepada Lim Kit Sianglah. Dia lebih tahu. Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya bagaikan seorang 'pelajar' (dalam politik). Sekarang saya membaca tentang politik berbanding dulu banyak tentang kesusasteraan.

Dr MAZA tegur 'Cinderella', sindir kerajaan


Di sebalik insiden 'ala Cinderella' membabitkan Datin Seri Rosmah Mansor, ada pengajaran dilihat Mufti Perlis Datuk Seri Mohd Asri Zainul Abidin.

Meluahkan pandangannya di Facebook, beliau berkata, semua pihak diharap tidak mengeluarkan perkataan tidak wajar kepada isteri perdana menteri itu dan kenyataan yang dibuat mungkin akan dilihat biadab.

“Bagi saya, jika seseorang yang berusia lagi gempal meminta orang lain tolong mengenakan kasutnya, itu tidaklah ganjil. Apatah lagi jika tempat berkenaan tiada kerusi membolehkan beliau duduk.

“Apa yang penting si pembantu sudi membantu. Hulurkan simpati. Janganlah kita kata 'terlebih manja', ataupun 'kalau tidak mampu pakai kasut, jangan pakai' atau seumpamanya. Itu tidak wajar dan tiada simpati. Mungkin juga biadab,” tulisnya.

Jangan mengata

Menganggap orang ramai perlu bertimbang rasa kepada Rosmah, Mohd Asri berkata kerajaan juga perlu bertimbang rasa kepada rakyat.

Beliau mengaitkan insiden tersebut dengan keadaan rakyat yang tertekan dengan perbelanjaan harian yang meningkat, tanggungan bertambah akibat cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta "kehilangan itu dan ini".

Keadaan itu, kata Mohd Asri menjadikan rakyat perlu diselamatkan.

"Janganlah kata 'rakyat manja' ataupun 'jika mahal, jangan beli' ataupun 'jika nak jimat, jangan balik kampung' ataupun apa-apa 'ayat biadap untuk rakyat'.

"Jika kita simpati kepada orang lain, orang simpati pada kita," tulisnya.

PROF. MADYA DR. MAZA: Pemimpin & Pengikut

Rafizi Ramli: Apa Sebab Sekarang Ini Kita Tengok Banyak Rasuah Yang Terbaru?

Rafizi Ramli: Najib Adalah Masalah Sakit No. 1 Malaysia

Rafizi Ramli: Siapa Dibelakang Skandal Mara?

Saya bukan hendak sangat jawatan MB Selangor, cuma mahu bertanggungjawab - Khalid


Post Pic

PUTRAJAYA: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan beliau mahu mengambil alih jawatan Menteri Besar daripada Mohamed Azmin Ali apabila kerap mendesak pemimpin berkenaan berundur daripada jawatan tersebut.
 
Sebaliknya kata Mantan Menteri Besar itu, tujuannya tidak lebih daripada sekadar menawarkan kesediaan untuk bertanggungjawab kerana tidak mahu rakyat di Selangor dan Lembah Kelang terus terbeban ekoran penstrukturan semula air yang masih tertangguh.  
 
"Oh tidak.. saya hanya menawarkan dan tak bermakna orang akan terima. Tujuannya adalah untuk menunjukkan kesediaan saya untuk bertanggungjawab.. Saya tidak terfikir untuk menjadi Menteri Besar, tapi ketika orang tak dapat menjalankan tugas dengan baik, saya bersedia memikul tanggungjawab tersebut, itu saja.
 
"Saya bukan hendak sangat (jawatan), saya hendak tunjukkan setiap pemimpin mesti bertanggungjawab untuk menentukan jika dia berjanji untuk beri perkhidmatan yang terbaik terhadap rakyat, dia mesti menunaikan tanggungjawab tersebut," katanya dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Berbuka Puasa bersama Anak Yatim Darul Fuqaha di sebuah hotel di sini.
 

Apakah Najib akan menerima nasib seperti Tunku Abdul Rahman?

Bapa Kemerdekaan menerima tentangan secara diam sedangkan dengan Najib terpaksa menghadapinya secara terang-terangan
Zainuddin_najib_abdul-rahman_600
PETALING JAYA: Situasi yang dialami Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sama seperti yang pernah tempuh Perdana Menteri Pertama, Tunku Abdul Rahman Putra al Haj.
Bezanya, Bapa Kemerdekaan menerima tentangan secara diam daripada pihak keselamatan, pegawai tinggi kerajaan dan cerdik pandai yang meminta beliau berundur.
Keadaan itu berbeza dengan Najib di mana beliau terpaksa menghadapinya secara terang-terangan berikutan dasar dan perubahan yang dilakukannya sebaik menduduki tampuk sebagai Perdana Menteri Malaysia Keenam.
Dalam tulisannya, bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin berkongsi senario sekarang dengan kemelut yang dilalui Tunku Abdul Rahman sehingga beliau terpaksa meletak jawatan.
“Langkah pemulihan yang dijalankannnya menerusi reformasi lebih mempamerkan liberalisme, tolak ansur,kompromi, dan sikap tidak apa, iaitu kriteria yang menyebabkan akhirnya Perdana Menteri Malaysia Pertama Tunku Abdul Rahman terpaksa mengundurkan diri dan memberikan laluan kepada Tun Abdul Razak bapa kepada Najib.
“Tunku sebagai seorang yang demokratik sanggup menerima realiti sekalipun pemimpin parti dan kerajaan di sekelilingnya masih kuat menyokongnya. Beliau menyingkirkan orang yang tidak disenanginya. Namun menciumi api sekam yang membara, ledakan sentimen Melayu kehilangan maruah dan kehilangan keyakinan, beliau akhirnya menyerah kalah,” tulisnya.
Sebagai perbandingan, Zainuddin atau nama penanya Zam mengaitkan apa yang dilakukan Najib pada masa sekarang mempunyai kesamaan dengan Tunku Abdul Rahman.
Tulisnya, kehilangan keyakinan terhadap Najib adalah akibat tidak ada konsistensinya dalam usaha untuk pemulihan kuasa selepas Barisan Nasional (BN) kehilangan kuasa dua pertiga.
Ulasnya, Presiden UMNO itu pada mulanya nampak gagah, garang dan berani dalam menerima kekalahan dengan mengecamnya sebagai Tsunami Cina tetapi kemudiannya membuktikan beliau tidak mempunyai ketegasan walaupun mempunyai kesedaran.

PAS jangan pandang rendah orang lain......

MP Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mengingatkan kepimpinan utama PAS supaya tidak memandang rendah atau bersikap pesimis dengan kewujudan parti baru, apatah lagi ia adalah atas inisiatif anggota PAS sendiri.

Beliau juga berkata bacaan politik kepimpinan PAS tidak harus terikat dengan sejarah silam seperti penubuhan parti serpihan PAS - Hamim dan Berjasa - kerana perubahan zaman dan gaya berpolitik rakyat Malaysia berubah.

"Kepada parti politik yang (sedia) ada, khususnya daripada PAS,  tak boleh memandang kecil terhadap kewujudan parti baru, yang lahir daripada inisiatif ahli PAS sendiri.

"Sebab saya tak nampak bahawa kalau kewujudan parti baru ni, (ia) macam parti-parti politik yang sebelum ni. Ramai orang pesimis terhadap kewujudan parti politik baru sebab sejarah lama. Hamim dan Berjasa. Sejarah lama tu sejarah lama.

"Bagi saya, (ini) perubahan zaman, (situasi) dia berlainan. Bacaan politik tak boleh diwarnai dengan sejarah lama, tetapi harus diwarnai dengan perubahan zaman. Gaya berfikir masyrakat yang lahir pada masa hari ini," katanya.

Beliau menjawab soalan dalam wawancara dengan Malaysiakini mengenai hasrat sekumupulan pemimpin progresif PAS yang berhasrat menubuhkan parti baru susulan tewas dalam pemilihan baru-baru.

Sebelum ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan mana-mana ahli PAS yang mahu menubuhkan wadah atau parti baru, maka mereka akan "tenggelam", sebaliknya menggesa ahli beristiqamah dengan perjuangan PAS. Kenyataan itu dikeluarkan ekoran ketewasan pemimpin progresif dalam PAS.

Rakyat menaruh harapan

Sekalipun mengakui ia memberi implikasi kepada PAS dan kekuatan politik baru oleh Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum akan datang, Mahfuz bagaimanapun berkata keputusan menubuhkan parti baru adalah hak demokrasi mana-mana pihak dan ia tidak boleh dihalang.

"Tapi apa yang harus dilihat oleh semua orang ialah kepentingan masa depan Malaysia. Masyarakat menaruhkan harapan yang begitu besar kepada Pakatan untuk mengambil alih pentadbiran negara.

"Ini kerana hilang kepercayaan kepada Kepimpinan Umno dan BN yang ada pada hari ini," katanya sambil menambah beliau menghormati hasrat rakan-rakannya itu.

Sehubungan itu, Mahfuz menggesa ketiga-tiga parti termasuk parti baru - jika wujud - berada dalam meja rundingan demi memastikan kewujudkan politik baru terus menjadi harapan rakyat khususnya pada pilihan raya umum ke-14.

Ditanya sama ada beliau akan menyertai parti baru, pemimpin PAS Kedah itu berkata: "Saya masih YDP (Yang Dipertua) Pokok Sena dan MP Pokok Sena. Berhenti di situ."

Beliau yang bergelumang dengan politik PAS sejak 30 tahun lalu, turut menasihatkan kepimpinan utama PAS menunjukkan "kesediaan" untuk berbincang supaya tidak dilihat mengambil "garis keras" dengan rakan politik pembangkang.

Menurutnya lagi, langkah emosional dan berasaskan sentimen memberi keburukan kepada kedudukan PAS dalam kuasa politik di Malaysia apatah lagi parti itu kini berada dalam lingkungan kuasa politik di Selangor.

Besar jiwa, rendah ego

"Maka (ia) akan beri kesan yang tak sihat kepada PAS, dan sekaligus beri kesan kepada Pakatan Rakyat.

Nak kekal lama dlm kabinet dapur Najib MESTI KUAT JILAT..


Nasihat seorang rakyat biasa kepada Najib

Muhammad Effendi Ismail

Semoga Datuk Seri Najib Razak berada dalam keadaan sihat dan sejahtera.

Sejujurnya saya sebagai rakyat biasa, berasa amat dukacita dengan kepimpinan Datuk Seri.

Ramai juga rakyat yang marah dengan kepimpinan Datuk Seri. Semuanya ini dizahirkan melalui keputusan PRU13, yang mana ianya merupakan keputusan terburuk sepanjang 6 kepimpinan perdana menteri.

Ada pun menteri dan orang yang mengelilingi Datuk Seri, kebanyakan mereka hanyalah menceritakan perkara yang mereka fikir Datuk Seri suka atau patut dengar sahaja.

Sejujurnya saya amat berharap Datuk Seri dapat turun ke dalam kehidupan kami yang "sebenar", bukan turun padang hanya untuk bergambar semata-mata.

Izinkan saya menyatakan beberapa isu buat Datuk Seri yang mana semua isu-isu ini datang daripada suara hati rakyat sendiri.

1. Kenaikan harga minyak

Rakyat sebenarnya amat marah dengan kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Datuk Seri boleh lihat sendiri begitu banyak kemarahan rakyat, sama ada di blog, Facebook, Twitter dan pelbagai lagi media laman sosial, selepas harga minyak dinaikkan.

Harga minyak mentah dunia menurun ke paras AS$60 setong seperti yang berlaku di akhir Jun, harga RON95 sepatutnya diturunkan ke arah paras RM1.70 seliter.

Sebaliknya, pentadbiran Datuk Seri menaikkan harga RON95 yang bertentangan dengan paras harga minyak mentah dunia.

Mungkin bagi Datuk Seri 10 sen tiada apa. Tetapi bagaimana pula dengan kami rakyat biasa yang menggunakannya tiap-tiap hari?

Dan adakah Datuk Seri sedar, dengan kenaikan minyak ini, kebanyakan harga barang juga naik dengan mendadak, sehingga ia menekan kos sara hidup rakyat yang ada sekarang.

Pemimpin yang baik adalah bukan dengan cara menekan rakyat, tetapi memudahkan kehidupan rakyat.

2. Cukai GST

Adakah Datuk Seri ingat rakyat suka dengan GST?

Apabila kebanyakan rakyat pergi ke kedai membeli barangan lalu dilihat resit ada tertulis cukai GST dikenakan, adakah Datuk Seri merasakan mereka suka?

Pengumuman kerajaan dengan menyebut barang-barang tertentu dikenakan GST tanpa menyebut barang-barang lain, adalah perangkap untuk mengenakan cukai ke atas barang-barang yang tidak disebut.

Sistem percukaian ini dikenakan kepada semua tanpa mengira berapa pendapatan seseorang. Ia berbeza dengan cukai SST sebelum ini dimana ia dikenakan mengikut pendapatan seseorang.

Menerusi GST juga harga barang akan meningkat naik berkali-kali ganda kerana pengeluar, pengedar berhadapan dengan kenaikan kos, dan kos itu ditanggung oleh pengguna, iaitu rakyat.

Masjid mana pula nak diadakan majlis bersumpah pada kes skandal Najib 1MDB & pendedahan WSJ ???


PKR jelajah seluruh negara lepas Aidilfitri jelaskan Pakatan baharu

Pakatan Rakyat (PR) baharu hanya akan diputuskan selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri, dengan PKR akan mengadakan jelajah ke seluruh negara bagi menjelaskan kedudukan mereka, kata Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Naib presiden PKR itu pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar Selangor di Shah Alam petang tadi berkata, jelajah berkenaan akan bermula di Sarawak pada 22 Julai dan akan diikuti jelajah ke seluruh negeri-negeri.

"Jelajah ini akan menyediakan parti untuk kemungkinan dan senario baru dan memberikan penjelasan mengenai masa depan parti," kata Shamsul.

"Naratifnya adalah menjelaskan kedudukan kami sekarang." Ahli Parlimen Bukit Katil itu berkata, jelajah berkenaan akan turut disertai Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dan beberapa pemimpin lain bagi mempersiapkan jentera dan akar umbi parti.

Beliau berkata, antara jadual jelajah yang dirancang adalah di Tanjung Karang, Selangor pada 24 Julai, diikuti Pulau Pinang pada 25 Julai, Kangar (26 Julai), Ketereh, Terengganu (31 Julai). Manakala jelajah di Kuala Lumpur akan dianjurkan pada 1 Ogos, diikuti Bukit Katil, Melaka (2 Ogos), Batu Pahat, Johor (8 Ogos), Sabah (11 Ogos), Ipoh, Perak (12 Ogos), dan Bentong, Pahang (15 Ogos).

 Bekas pemimpin PAS Pusat yang bekerjasama di bawah panji-panji yang dinamakan G18 sebelum ini dilaporkan berkata, pakatan baharu akan dibentuk selepas Hari Raya Aidilfitri bulan ini.

Selamat jalan penyamun!

Tidak perlu penafian
sekadar separuh benar
atau gertakan dan amaran
mempergunakan undang-undang
kerana najis telah menyelimuti
membusuk ke pelosok bumi
bangkai tubuh dan kerangka
sistem dan struktur yang punah
oleh kebobrokan perjuangan
politik bangsat ketuanan
kebaculan parti kebangsaan
yang membunuh demokrasi
secara feudalisme dan dogma
sehingga tergadai kedaulatan
atas nama pembangunan material.
Selamat Jalan Penyamun
penjenayah geng songkok tinggi
pengkhianat yang wajib direjam
tangan dan anu dipotong-potong
di bawah peruntukan hudud
cukuplah merompak dan berbohong
menyalahgunakan kuasa
mempertahankan kebatilan
menghalalkan apa sahaja
demi survival para penjenayah elit
yang sekian lama bermaharajalela
disorak sebagai wira dan pahlawan
bersama propaganda sundal
meratah kebenaran realiti
untuk marhaen yang terkorban
dari generasi ke generasi.
Kami rakyat telah lama menanti
dalam pilihan raya berat sebelah
majoriti yang memberi undi
menyahkan politik lapuk hipokrit
kepimpinan haprak yang berkuasa
melalui perompakan dan pembohongan
mengabui dengan  pelbagai justifikasi
wasatiyyah dan transformasi
slogan kosmetik berwajah setan
untuk  terus berkuasa
dengan wang dan harta
dari Cayman Islands ke Switzerland
mengumpul bilion-bilion dana
sebagai lambang kejayaan
negara maju berpendapatan tinggi
yang muflis dan tergadai! 

 Fudzail

WSJ: Najib perlu beri penjelasan menyakinkan - Muhyiddin

Najib perlu beri penjelasan menyakinkan - Muhyiddin
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak digesa memberi penjelasan yang meyakinkan atau membuat penafian terhadap dakwaan yang dilontarkan terhadapnya, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Sekiranya Najib yakin semua tuduhan yang dilemparkan terhadapnya adalah tidak benar dan fitnah semata-mata, maka beliau perlu mengambil tindakan undang-undang bagi membersihkan nama beliau dan mengembalikan kredibiliti kerajaan,” kata Timbalan Perdana Menteri itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di laman Facebook miliknya hari ini.

Muhyiddin menggambarkan laporan Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa Najib pernah menerima dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagai serius memandangkan ia mampu mencalarkan kredibiliti pentadbiran kerajaan.

“Tuduhan ini amatlah berat kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti Najib sebagai Perdana Menteri dan Ketua Kerajaan.

"Isu ini juga menarik perhatian rakyat serta media antarabangsa dan pastinya menyentuh kepentingan awam,” katanya lagi.

Pada Jumaat, akhbar WSJ dan Sarawak Report mengeluarkan laporan mendakwa dana hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Laporan itu memetik dokumen yang kononnya diperoleh daripada siasatan ke atas 1MDB.

Siasat dahulu sebelum tuduh Najib ambil wang 1MDB - Mursyidul Am PAS