Sabtu, 20 Jun 2015

Curi dengar apa makna GST kepada orang biasa

oleh Edmund Lee
Tidak ada sehari yang berlalu tanpa ada komen dibuat ke atas Cukai Barangan dan Perkhidmatan ataupun GST dan kerajaan.
Ketika menikmati makan tengah hari di medan selera terkenal baru-baru ini, saya tidak dapat menghalang diri daripada terdengar perbualan menarik antara pemilik warung dan seorang pelanggan, yang juga kawan baik beliau.
Ianya lebih kurang seperti berikut (diterjemah secara kasar daripada Hokkien)
Pelanggan: “Wah, mengejutkan sekali awak tidak menaikkan harga makanan seperti orang lain?”
Pemilik warung: “Saya hanya hidangkan bahagian yang lebih kecil. Setakat ini pelanggan tidak komplen. Tetapi saya berasa teruk juga. Sebenarnya pun, tidak ada banyak pilihan.”
Pelanggan: “Maknanya awak juga kena GST kah? Saya ingat makanan tiada GST.”
Pemilik warung: “Sewa bulanan saya baru saja naik daripada RM600 kepada RM800 termasuk GST. Pemilik warung yang lain juga mengadu. Tetapi apa yang dapat mereka lakukan?
“Pelanggan tidak faham. Bahan-bahan kami juga lebih mahal sekarang (beliau tidak nyatakan bahan apa).”
“Penghantar barang juga telah menaikkan tambang mereka. Makanan haiwan turut meningkat. Perniagaan-perniagaan besar telah meningkatkan harga mereka. Saya fikir ramai orang tidak faham GST. Maka ambil langkah selamat loh, hanya tambah enam peratus atau lebih kepada apa saja yang mereka jual. Pelanggan terpaksa bayarlah.
“Kerajaan tidak faham bagaimana kami beroperasi. Kami berbeza dengan syarikat-syarikat besar yang mendapat perolehan setiap tahun.” (Apa saja yang dimaksudkan oleh beliau)
Pelanggan: “Matilah orang macam kami, makan gaji saja. RM50 kita semakin kecil. Apa maknanya? Kerajaan kata harga barang akan turun selepas GST. Baca surat khabar dan tekanan darah saya sudah mahu naik.”

Bersih 2.0 kata PRU13 dimanipulasi, terkejut kaitannya dengan 1MDB

Bersih 2.0 terkejut apabila dana daripada 1MDB digunakan untuk membiayai kempen pilihan raya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.Bersih 2.0 terkejut apabila dana daripada 1MDB digunakan untuk membiayai kempen pilihan raya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.
Pemantau pilihan raya Bersih 2.0 hari ini melahirkan rasa terkejut apabila mengetahui dana daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) digunakan untuk membiayai kempen Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), mengatakan ini menunjukkan bagaimana pilihan raya itu "dicuri" daripada rakyat Malaysia. Dalam satu kenyataan, Bersih 2.0 menggesa Najib menyangkal dakwaan yang dibuat terhadapnya itu dalam laporan Wall Street Journal (WSJ) atau meletak jawatan.
Menurut WSJ, 1MDB yang sarat hutang menyokong secara tidak langsung kempen Najib dengan membeli aset tenaga daripada Genting Group pada 2012 pada harga 5 kali lebih mahal berbanding nilainya yang sebenar.

Genting didakwa menderma sebahagian daripada pendapatannya itu untuk sebuah yayasan yang dikawal Najib. WSJ melaporkan, yayasan itu, Yayasan Rakyat 1Malaysia, kemudiannya mengumumkan beberapa projek amal yang dibangkitkan Najib kemudiannya ketika berkempen.
"Walaupun ditubuhkan untuk membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik melalui pendidikan dan sukan, projek amal itu tidak lama kemudian terlibat dalam perbelanjaan yang kelihatannya direka untuk membantu Najib mengekalkan kuasa pada pilihan raya Mei 2013," kata WSJ.
Mengulas perkara itu, Pejabat Perdana Menteri bagaimanapun berkata dakwaan WSJ itu tidak berasas.
Mengecam apa yang diistilahkannya sebagai satu manipulasi dana dalam PRU13, Bersih 2.0 berkata lebih mengejutkan apabila pembiayaan politik itu dikaitkan dengan 1MDB yang kontroversi dan pada ketika ini menjadi perhatian umum kerana hutangnya mencecah RM42 bilion.

Dedah pengambilalihan projek 3B TNB dari 1MDB


tnb1mdb


Semasa perbahasan Khamis lalu untuk meminda Akta Bekalan Elektrik (1990), saya bertanya kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Maximus Ongkili, berhubung statu terkini Projek 3B, arang batu 2000MW dipecat projek loji kuasa yang diberikan kepada 1MDB (70%) dan Mitsui (30%).
Suruhanjaya Tenaga sepatutnya mengumumkan keputusan pada Februari, namun tiada tidakkemas sehingga kenyataan Menteri pada Khamis.
Dalam jawapannya, Menteri mengesahkan bahawa kabinet telah memiberikan kelulusan bagi TNB untuk mengambil alih Projek 3B dari 1MDB. Beliau juga mengesahkan bahawa hanya “semakan kecil” kepada tarif kuasa yang diberikan projek itu lewat enam bulan dan kadar pertukaran berubah sejak projek itu mula-mula diberikan kepada 1MDB.
Menteri tidak mendedahkan terma pembelian Projek 3B oleh TNB dari 1MDB memetik bahawa ia adalah berdasarkan kesanggupan ‘penjual – pembeli’.
Jawapan Menteri sama sekali tidak boleh diterima kerana sebab-sebab berikut:
Pertama, kerana 1MDB adalah 100% syarikat milik Kementerian Kewangan dan menjadi tajuk berita nasional dan antarabangsa dan kerana TNB adalah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) yang merupakan salah satu entiti senaraian awam yang terbesar di Bursa Saham KL, ada kepentingan awam dipertaruhkan dari segi syarat-syarat yang ditawarkan sebagai pertukaran Projek 3B.
Cara yang tidak teratur di mana Menteri membuat pengumuman ini – kerajaan tidak diberitahu oleh TNB mengenai keputusannya – mencipta ketidaktentuan yang besar dalam pasaran saham dan menyebabkan harga saham TNB jatuh sebanyak 50 sen daripada RM13.10 toRM12.60 pada hari pengumuman kerana kebimbangan bahawa TNB telah diminta untuk “bail-out” 1MDB.
Hanya selepas Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Azman Mohd, mengeluarkan kenyataan untuk meyakinkan orang ramai bahawa TNB tidak akan membayar premium untuk 70% kepentingan 1MDB dalam Projek 3B, adakah harga saham TNB pulih kepada RM12.86 pada hari berikutnya.
Demi ketelusan dan untuk meyakinkan pasaran, Menteri perlu mendedahkan atau meminta TNB mendedahkan terma perjanjian antara TNB dan 1MDB atas penjualan Projek 3B.

Najib mesti jawab dakwaan WSJ


najib-WSJGELANG PATAH, 20 JUN: Datuk Seri Najib Razak perlu menjawab dakwaan akhbar AS, The Wall Street Journal (WSJ) mengenai laporan bahawa dana 1MDB telah digunakan untuk membiayai kempen Perdana Menteri dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, tindakan berdiam diri Perdana Menteri atau Pejabat Perdana Menteri mengenai perkara ini memberi kesan buruk, bukan sahaja kepada kewibawaan Najib malah reputasi antarabangsa kepada Malaysia.
WSJWSJ dalam laporannya 18 Jun lalu menyatakan bahawa 1MDB telah membuat pembelian aset pada harga yang tinggi dari Genting Group pada 2012.
Laporan WSJ itu kemudiannya dipetik semula oleh portal Kinibiz semalam bahawa Genting membuat sumbangan kepada sebuah yayasan yang didakwa ada kaitan dengan Najib sebelum PRU13 dan dana itu telah digunakan untuk berkempen.
“1MDB pada Oktober 2012 memperolehi satu unit Genting yang memiliki 75 peratus kepentingan dalam loji janakuasa arang batu 720 megawatt berhampiran Kuala Lumpur,” kata laporan itu.
WSJ mendakwa, pembelian 1MDB terhadap kepentingan Genting dalam aset kuasa itu adalah kira-kira lima kali ganda nilainya ketika itu.
Laporan itu mendakwa “harganya yang bersamaan dengan kira-kira AS$740 juta pada masa itu, menjadi RM2.3 bilion.
“Beberapa bulan selepas jual-beli itu, satu unit Genting yang dikenali sebagai Genting Plantation Berhad membuat sumbangan kira-kira AS$10 juta kepada sebuah badan amal yang mempunyai kaitan dengan Najib, menurut jurucakap untuk Genting Plantation,” dakwa laporan itu lagi.

Tiada istilah perang 'kalah mati' dalam politik

MSO

Tuan Ibrahim serah kepada qada dan qadar.
Saya menunggu-nunggu komentar atau ulasan daripada pimpinan tertinggi Pas berhubung "tragedi" yang menimpa Pakatan Rakyat khasnya membabitkan Pas dengan DAP kini. Saya mengharapkan komentar itu, kalau pun tidak dapat mengusaikan apa yang berlaku, memulihkan keretakan dan mencantum kembali serpihan yang relai dan pecah, tetapi memberi kepuasan kepada orang (rakyat) mendengarnya. Ertinya biarlah ia satu ulasan dan jawaban yang mengamankan. 

Komentar dinanti-nantikan itu tentulah tidak tambah menegangkan lagi keadaan. Komentar yang mengulik perasaan untuk damai. Dalam hidup ini bukan saja memerlukan kepada perdamaian keadaan, tetapi perdamaian fikiran juga penting. Sebab itu ada orang kaya tetapi hidupnya gelisah sepanjang masa kerana ketiadaan ketenangan fikiran.

Komentar demikian sesuai dengan sifat atau darjat manusia yang disyariatkan sebagai khalifah. Dan sebagai pimpinan yang mendakwa diri mereka adalah terjemahan dari akhlak Quran dan Hadith, akan dapat membuat komentar yang mereda dan menginsafkan keadaan dan kalau ia tidak mampu membuka jalan perdamaian.

Peperangan politik

Peperangan dalam politik, atau mana-mana peperangan tidak ada yang berpanjangan tanpa nokhtah. Ia pasti akan ada kesudahan dengan dua kemungkinan, kalah mati, atau pun berhenti dan berdamai kembali. Peperangan kalah mati dalam konteks manusia dan dunia adalah yang paling bodoh kerana ia merugikan. Manakala dalam politik istilah itu sama sekali tidak wujud.

Berhubung perang Pas dengan DAP, apa diharapkan ia bukan kalah mati tetapi bersifat genjatan senjata. Ertinya berlaku genjatan senjata, untuk berbincang dan mencari jalan penyelesaian. Manusia itu dianggap bijak dan mulia apabila mereka berbalah kemudian menemui jalan baik kembali. Dendam mendenami terbuang dalam kamus keagamaan.

Umum harus memberi peluang kepada kedua pihak berbincang mencari penyelesaian. Merekah tidak perlu dipersepsikan dengan api. Sekiranya selepas perbincangan gagal, barulah peperangan diteruskan. Itu pun untuk sementara waktu sahaja, atau paling lama bagi satu generasi sebelum generasi seterusnya mencari perdamaian.

Lihatlah macam mana peperangan fizikal berebut kuasa antara negara-negara di dunia ini. Antara blok kuasa besar yang memperalatkan negara kecil menjadi prokasinya. Mereka berperang bukan sebulan dua, bahkan bertahun-tahun sampai mencecah berabad pun ada. Tetapi akhirnya berhenti juga.

Jerman Barat beperang dengan Jerman Timur, kerana pertentangan ideologi. Akhirnya tembok Berlin memisahkan mereka dirobohkan. Mereka bersatu semula dengan lebih maju dan jaya lagi.

Amerika berperang dengan Vietnam untuk mengukuhkan kedudukan di IndoCina dan sebagai mahu dilihat kuasa utama dunia. Sehebat mana Amarika, akhirnya ia berakhir dengan kekalahan dari pihak negara Uncle Sam itu. Itu Israel tidak pernah tidur dari terus berperang dengan Palestin. Sejak lebih 50 tahun sudah ada beberapa kali usaha perdamaian, genjatan senjata dan sebagainya, tetapi ia tidak berhasil. 

Setiap kali diusaha perdamaian, peperangan dihentikan sejenak, dan bila ia gagal, diteruskan. Naik cemuh kita mendengar bunyi letupan dan berita kematian di Semenanjung Gara tetapi itulah putaran alam dan rencah kehidupan.

Nah, dalam politik Pas, DAP dan sesiapa juga tidak terlepas dari disiplin berkenaan.

Ulama kepala butut

Berani Menuduh & Memfitnah, Beranilah Bertanggungjawab Dan Tanggung Akibatnya...

Calon presiden PAS yang tewas, Ahmad Awang, sedang mengkaji tindakan undang-undang ke atas pihak yang memfitnah beliau sepanjang kempen pemilihan baru-baru ini, termasuk presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Katanya, beliau tidak kesal kecundang dalam pemilihan itu kerana ia adat pertandingan namun fitnah yang dilemparkan kepadanya dan pihak lain menyebabkan perpecahan besar berlaku dalam PAS.

"Saya sedang kaji tindakan itu (saman), termasuk presiden yang menuduh saya sebagai calon DAP," kata Ahmad kepada The Malaysian Insider.

"Ini (fitnah) saya tidak boleh terima dan saya akan bersihkan nama baik saya,"
katanya yang tewas dalam pemilihan itu awal bulan ini apabila hanya mendapat kira-kira 25% sahaja dari keseluruhan jumlah undi.

Menjelang pemilihan pada muktamar tahunan ke-61 parti itu di Kuala Selangor, Hadi dalam satu kenyataannya yang disebarkan melalui video mendakwa, pertandingan itu antara calon pilihan DAP dan calon pilihan PAS.

"Boleh pilihlah antara yang DAP hendak atau yang kita (PAS) hendak," katanya dalam rakaman video yang disebarkan secara meluas melalui media sosial khasnya di kalangan perwakilan muktamar itu.

Semasa pemilihan pula, 'cai' atau senarai calon kumpulan pro beliau disebarkan di kalangan perwakilan yang sedang berbaris untuk mengundi.

Dalam pemilihan itu, kumpulan pro-Hadi menyapu bersih jawatan dalam PAS Pusat, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat manakala calon Dewan Ulama dimenangi tanpa bertanding.

Hanya Mazlan Aliman, calon yang tidak tersenarai dalam cai pro-Hadi itu, memenangi jawatan ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat, namun meletakkan jawatan kira-kira seminggu selepas itu.

Punca Ringgit Jatuh: Bawa Ahmad Maslan ke JK Hak, Kebebasan Parlimen Kerana Berbohong

Kenyataan Rasmi Bank Negara berkenaan merudumnya kadar tukaran matawang Ringgit Malaysia telah membuktikan rakyat telah ditipu oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.
Beliau menyatakan punca kejatuhan Ringgit ini kononnya akibat serangan daripada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir terhadap kepimpinan PM Najib.
Bank Negara menyatakan punca kejatuhan Ringgit adalah perkembangan global dan dalam negeri.
Perkembangan global termasuklah jangkaan pelabur berhubung dengan dasar monetari bank-bank pusat utama serta trend harga minyak mentah dan gas.
Faktor-faktor dalam negeri termasuklah kebimbangan terhadap entiti berkaitan kerajaan (GLC) dan isu berkaitan penarafan. Tidak pula dinyatakan serangan Tun Mahathir sebagai punca.
Justeru, saya mendesak Datuk Ahmad Maslan bertanggungjawab untuk menarikbalik kenyataan palsu yang dibuat oleh beliau.
Jelas ia adalah taktik terdesak demi membela PM Najib daripada serangan berterusan oleh Tun Mahathir.
Beliau turut mengulangi kenyataan palsu ini di Parlimen.
Saya memohon agar Datuk Ahmad Maslan dibawa ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen pada sidang akan datang kerana beliau telah berbohong dan mengelirukan ahli dewan.


 
DATUK MAHFUZ OMAR
Ahli Parlimen Pokok Sena

Umno bantu ulama dalam PAS, kata Mat Sabu

Kemenangan kumpulan ulama koservatif dalam barisan kepimpinan PAS dipengaruhi Umno, kata bekas timbalan presiden parti itu, Mohamad Sabu.

"Semua agensi media pro-Umno seperti Utusan Malaysia, TV3 dan Bernama memberi keutamaan laporan kepada golongan ulama menjelang pemilihan parti," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini di Butterworth.

Kata Mohamad yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, media Umno bertungkus lumus berkempen untuk kepimpinan barisan baru (ulama), manakala kumpulan profesional atau yang pro-Pakatan Rakyat tidak diendahkan.

"Ini jelas menunjukkan pusat strategi Umno terlibat secara aktif dalam pemilihan PAS," ujarnya.

Mohamad adalah seorang daripada 'korban' kumpulan ulama konservatif yang menguasai semua peringkat kepimpinan parti itu selepas PAS mengadakan muktamarnya dua minggu lalu.

Turut senasib dengan Mohamad ialah Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin, Khalid Samad (Shah Alam) dan Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar).

Meraka adalah antara pemimpin yang menggerakkan perjuangan PAS sejak 2008 tetapi ditenggelamkan oleh kumpulan ulama konservatif di Kuala Selangor awal bulan ini.

"Ini adalah barisan pemimpin yang aktif, terkenal dan sering dijemput untuk menghadiri ceramah, forum, malah menghadiri majlis dialog  gereja, yang dianjurkan oleh orang bukan Islam atau Pakatan," katanya.

FGV menyusuli 1MDB - Bhg 1

Najib dan geng2 nya adalah kumpulan yang segera menjelma sebagai pembawa malapetaka dan bencana ekonomi yang paling dasyat kepada rakyat Malaysia. 1MDB adalah rencana beberapa oang mencuri duit rakyat. JHo Low tidak akan dapat buat apa yang dia lakukan tanpa bantuan Najib Tun Razak.
Perbuatan mencuri itu tidak terbatal dengan pembetulan yang dilakukan kemudian nya. Dan pembetulan iti dilakukan dengan rompakan bersiri keatas dana GLC2- tabung haji, epf, kwap dan bank2 milik kerajaan.
Walau berbuih mana pun Najib dan kerajaan mempertahankan dan menjustifikasi pembohongan mereka, rakyat sudah pun menghukum- apa yang dilakukan Najib ialah pembohongan belaka. Najib sudah sampai ketahap paling bawah dimana setiap kali dia keluarkan kenyataan, orang akan kata sudahlah- penipu.
Mereka yang percaya cakapan Najib ialah pasukan PR nya dan gerombolan yang dibayar oleh Najib.
Rakyat kena sedar bahawa kerajaan BN berada dalam fasa rompak sebelum terlambat. Jadi sebelum kerajaan bertukar tangan, rompak sampai bersih dan selagi boleh.
Tidak ada kuasa yang boleh sekat mereka yang berkuasa dari merompak dan melanun. Najib yang lemah dan dirinya sendiri kelam kabut dengan isiu 1MDB dan cubaan2 gali lubang tutup lubang mendedahkan Malaysia kepada bencana dan malapetaka ekonomi yang dasyat.
Keadaan buruk sudah sampai pada tahap, hendak  report SPRM pun tak berguna. Kalau kita merani-kulupkan diri kita dengan membuat lapuran polis, kita pun jadi pandir macam pak rani yang bercermin mata hitam dan berberet merah dan beruniform general tentera Najib.
Kita hendak suruh SPRM SIASAT Isa Samad dan FGV pun tidak berguna. Badan tersebut ada taring dengan orang kecil sahaja tapi tidak ada  kuasa untuk prosecute bila tiba kes besar yang libatkan kroni dan kepentingan kerajaan Najib. Saya sebut kerajaan Najib sebab penglibatan Najib mesti ada, sama ada secara lansung atau tidak lansung.
Saya akan tetap sebut bahawa Najib adalah PM kita yang paling teruk. Form ada, substance tidak ada. Rupa elok, isi teruk. Dia hanya tin kosong yang jerit sana sini mengenai slogan dan bayar duit sana sini sebagai jalan menyelesaikan masaalah.

Ada Hati Nak Jadi PM 22 Tahun Juga...!!!


Krisis MIC: Palanivel persalahkan Najib

Perdana Menteri dikatakan terlibat dalam memberikan tekanan kepada MIC untuk menolak keputusan pemilihan 2013.
MIC-najib
KUALA LUMPUR: Presiden MIC Datuk Seri G Palanivel menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak kerana menyebabkan parti kaum India itu berpecah dua kumpulan bagi merebut jawatan tertinggi.
Bercakap di hadapan kita-kira 10,000 penyokong di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Palanivel berkata Najib lebih memihak kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) dan memberi tekanan kepada parti itu untuk menolak pemilihan parti yang diadakan pada 2013.
“BN dan Perdana Menteri sendiri terlibat dalam memberikan tekanan kepada MIC untuk menolak keputusan pemilihan 2013 yang disahkan,” katanya.
Mengulas lanjut, Palanivel berkata, beliau telah mengadakan perjumpaan dengan Perdana Menteri untuk berbincang kemelut yang berlaku dalam MIC.
Katanya, Najib telah bersetuju untuk MIC mengadakan pemilihan semula bagi memastikan krisis yang berlaku tidak berpanjangan.
“Saya sudah berjumpa dengan Perdana Menteri pada Jumaat lepas, beliau telah bersetuju supaya megadakan pemilihan semula parti.

Pakatan tetap wujud selagi junjung mandat rakyat – AMK

PETALING JAYA 20 JUN: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) berpendirian bahawa Pakatan Rakyat masih lagi wujud selari dengan saranan Ketua Umum KEADILAN, Saudara Anwar Ibrahim supaya gabungan itu meneruskan Agenda Dasar Bersama.
pc AMKTimbalan Ketuanya, Dr Afif Bahardin berkata, Pakatan hanya mampu dimatikan oleh rakyat kerana gabungan itu diwujudkan dengan mandat rakyat apabila mendapat sokongan rakyat selepas Pilihan Raya Umum ke-12.
“AMK bersetuju dengan saranan Saudara Anwar, yang kini dipenjarakan oleh regim Umno BN bahawa Pakatan secara hakikat wujud melalui kerjasama di antara ketiga-tiga parti di peringkat kerjaaan negeri dan Parlimen.
“Pakatan hanya dapat dimatikan oleh rakyat dalam PRU akan datang sekiranya rakyat tidak memilih mereka lagi.
“AMK juga juga bersetuju agar seluruh pimpinan menumpukan seluruh perhatian untuk memperkukuhkan kerajaaan negeri Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan dengan meneruskan agenda kepedulian rakyat terhadap masalah rakyat berteraskan Dasar Bersama Pakatan Rakyat,” kata Afif pada sidang media di ibu pejabat parti, petang ini bersama beberapa wakil pimpinan AMK Negeri.

‘Semakan semula tarif mestilah dilakukan dengan telus’

oleh Robin Stanley Augustin

Berita mengenai Kabinet telah meluluskan pembelian Tenaga Nasional Berhad (TNB) terhadap pegangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam Projek Janakuasa 3B telah mengejutkan ramai pihak.

Mungkin tiada yang lebih terkejut berbanding TNB, yang mengatakan bahawa selepas laporan berita itu tersebar, mereka sendiri masih belum menerima sebarang pemberitahuan rasmi mengenai pembelian yang dijangkakan itu.

Maximus Ongkili Dalam sebuah laporan Malaysian Insider, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Maximus Ongkili berkata TNB mungkin akan membeli 70 peratus pegangan 1MDB dalam projek jana kuasa arang batu bernilai RM11 bilion itu untuk harga yang tidak didedahkan.

Menjelaskan urusniaga itu sebagai urusniaga “pembeli yang sanggup, penjual yang sanggup”, Ongkili berkata kerajaan memilih untuk tidak membuat tender terbuka kerana projek ini telah terlewat dan TNB mampu menyiapkannya dengan kadar yang pantas dan boleh diterima.

Projek jana kuasa itu telah terlewat selama enam bulan kerana 1MDB sedang berhadapan dengan masalah aliran wang tunai kerana jumlah hutang mereka sebanyak RM42 bilion.

 “Mereka telah memohon semakan semula kepada tarif kerana ianya telah kelewatan enam bulan dan kadar tukaran wang asing juga telah berubah sejak dari itu,” beliau berkata, menambah bahawa kadar itu akan diputuskan oleh TNB dan kerajaan.

 Dalam laporan berbeza, Malay Mail Online telah melaporkan bahawa para pelabur telah memberi respon negatif kepada kekurangan maklumat berkaitan urusniaga itu dan ini telah membawa kepada nilai saham TNB jatuh menjunam rendah selama lapan bulan.

Adakah Arul Kanda akan membuat akuan bersumpah tentang 1MDB?

oleh Alyaa Alhadjri

Posting blog Dr Mahathir Mohamad sering menarik ramai pembaca dan pengulas, dan posting beliau mengenai kemelut kewangan 1MDB juga tiada bezanya. Matthias Chang Seorang pengulas, Matthias Chang, telah mencabar presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy untuk membuat akuan bersumpah untuk menafikan semua tuduhan yang dibuat ke atas syarikat pembangunan strategik itu.

Arul telah menafikan semua tuduhan yang dibangkit setakat ini tetapi para pengkritik kekal tidak yakin. Dalam kes ini, saya terpaksa bersetuju dengan Chang. Chang, bekas setiausaha politik Mahathir, menegaskan bahawa Arul telah dituduh menipu berkaitan dengan kenyataan akhbar yang dikeluarkan beliau mengenai 1MDB dan itu membuatkan akuan bersumpah adalah jalan terbaik untuk membersihkan nama beliau.

Beliau membangkitkan sejumlah 19 perkara yang dikata beliau Arul mesti nafikan dalam akuan bersumpah yang disokong oleh siri dokumen untuk menyokong pendirian beliau.

“Tolong jangan membodohkan orang awam,” kata Chang, menambah bahawa keengganan Arul untuk berbuat demikian hanya “mengesahkan” tuduhan ke atas beliau kerana tidak jujur dalam kenyataan-kenyataan beliau.

Dalam salah satu serangan terbaru ke atas 1MDB, Mahathir telah menuduh Arul tidak jujur dan turut meminta beliau letak jawatan. Jika Arul benar-benar ‘tiada apa yang disembunyikan’, beliau seharusnya menerima cabaran Chang dan beritahu perkara sebenar, terutamanya berkaitan dua isu.

Isu itu adalah, pembayaran US$700 juta oleh 1MDB bukanlah pembayaran balik pinjaman yang diberikan oleh PetroSaudi Holdings (Cayman) Ltd; dan kenyataan akhbar beliau (Arul) yang terdapat US$1.103 bilion tunai dalam BSI Bank di Singapura adalah “salah faham”.

Siapa yang tidak sokong PAS boleh sertai DAP atau PKR - DHPP

PAS BALA
Pengerusinya, N. Balasubramaniam berkata DHPP tidak akan berganjak daripada keputusan itu meskipun ada segelintir individu yang menunjukkan kecenderungan untuk menubuhkan parti baru. -

Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) tetap berpendirian akan menyokong kepimpinan ulama yang menerajui parti itu.
Pengerusinya, N. Balasubramaniam berkata DHPP tidak akan berganjak daripada keputusan itu meskipun ada segelintir individu yang menunjukkan kecenderungan untuk menubuhkan parti baru.
Bercakap kepada The Rakyat Post, Balasubramaniam berkata pihaknya menghormati keputusan perwakilan yang memilih golongan ulama menerajui parti itu melalui Muktamar parti itu baru-baru ini.
“Pendirian kami tetap akan menyokong kepimpinan sekarang malah sokongan kami tidak akan terjejas.
“PAS adalah parti agama dan tidak memainkan isu perkauman jadi kami tetap berpendirian akan sentiasa bersama PAS.
“Keputusan Muktamar itu dipilih oleh perwakilan PAS dan kami memang bekerjasama dengan perwakilan,” ujarnya.
Jelasnya, DHPP juga menyokong keputusan PAS sekiranya parti itu memutuskan untuk tidak bersama DAP.
Malah katanya, individu yang ‘kecewa’ dalam pemilihan itu tidak harus menubuhkan parti baru.
Ini kerana katanya, mereka boleh menyertai DAP atau PKR sekiranya tidak ‘sebulu’ dengan kepimpinan sedia ada.
“Kalau PAS dah putus hubungan dengan DAP pun kami sokong.
“Mereka yang kalah dalam pemilihan dan mahu tubuh parti baru, itu saya tidak setuju. Siapa yang tidak sokong PAS boleh sertai DAP atau PKR.
“Kami sendiri tahu kami sokong ulama dan tidak akan lari dari kenyataan itu,” katanya.

Ahmad Awang pertimbang saman Hadi kerana dakwaan calon DAP

Ahmad Awang berkata walaupun tidak kesal kecundang dalam pemilihan, namun fitnah yang dilemparkan kepadanya dan pihak lain menyebabkan perpecahan besar berlaku dalam PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015. 
Ahmad Awang berkata walaupun tidak kesal kecundang dalam pemilihan, namun fitnah yang dilemparkan kepadanya dan pihak lain menyebabkan perpecahan besar berlaku dalam PAS. 

Calon presiden PAS yang tewas, Ahmad Awang, sedang mengkaji tindakan undang-undang ke atas pihak yang memfitnah beliau sepanjang kempen pemilihan baru-baru ini, termasuk presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Katanya, beliau tidak kesal kecundang dalam pemilihan itu kerana ia adat pertandingan namun fitnah yang dilemparkan kepadanya dan pihak lain menyebabkan perpecahan besar berlaku dalam PAS.
"Saya sedang kaji tindakan itu (saman), termasuk presiden yang menuduh saya sebagai calon DAP," kata Ahmad kepada The Malaysian Insider.

"Ini (fitnah) saya tidak boleh terima dan saya akan bersihkan nama baik saya," katanya yang tewas dalam pemilihan itu awal bulan ini apabila hanya mendapat kira-kira 25% sahaja dari keseluruhan jumlah undi. Menjelang pemilihan pada muktamar tahunan ke-61 parti itu di Kuala Selangor, Hadi dalam satu kenyataannya yang disebarkan melalui video mendakwa, pertandingan itu antara calon pilihan DAP dan calon pilihan PAS.
"Boleh pilihlah antara yang DAP hendak atau yang kita (PAS) hendak," katanya dalam rakaman video yang disebarkan secara meluas melalui media sosial khasnya di kalangan perwakilan muktamar itu.
Semasa pemilihan pula, 'cai' atau senarai calon kumpulan pro beliau disebarkan di kalangan perwakilan yang sedang berbaris untuk mengundi.

GST – Mana sudut pandang makroenomi?

oleh Liew Chin Tong
Pertimbangan makroekonomi dan politik semakin hilang daripada fikiran kerajaan Malaysia dalam merencana Cukai Barang dan Perkhidmatan. Kerajaan berhujah, sepertimana yang ditampilkan oleh Perdana Menteri Najib Razak di dalam blognya[1], seperti berikut:
klcc-batal-gst2“GST akan mengurangkan kebergantungan Malaysia ke atas hasil cukai minyak, melihatkan kepada penurunan harga minyak dunia, Malaysia tidak lagi mampu untuk terus bergantung kepada pendapatan itu semata-mata.
najib razak“Hanya satu daripada 10 orang rakyat Malaysia membayar cukai pendapatan peribadi, dan adalah penting untuk kita memperluaskan asas cukai demi kebaikan jangka panjang kepada ekonomi.
“Ia akan membantu mengurangkan defisit, membantu dalam pelaburan bagi masa depan, dan membantu untuk memacu negara ke arah pembangunan.”
Pendek kata, Kerajaan mau melebarkan asas percukaian dan menambahkan hasil kutipan cukai dengan tujuan mengurangkan kebergantungan kepada hasil minyak yang kian merosot serta mengurangkan defisit fiskal, secara sekaligus.
Sebaik sahaja seseorang berhenti mempercayai para ‘pakar’ yang mencadangkan pelaksanaan GST secara membuta tuli, tidak sukar untuk dilihat bahawa GST adalah tidak sesuai dengan lanskap ekonomi Malaysia. Ia hadir pada ketika yang salah, dan ia tidak akan menyelesaikan masalah defisit fiskal kerajaan yang berpanjangan.
Bantuan-Rakyat-1Malaysia-BR1MMereka yang menyokong GST turut berhujah bahawa terdapat banyak perniagaan yang telah cuba mengelak daripada membayar cukai, dan gejala ini dapat dibendung dengan melaksanakan GST kerana sistem percukaian tersebut adalah lebih ‘telus’.
Satu lagi penjelasan kerjaan ialah kononnya lebih 160 negara di dunia telah pun melaksanakan GST dalam bentuk tertentu atau cukai yang dipanggil Value Added Tax (VAT), dan Malaysia tidak seharusnya terkecuali daripada trend antarabangsa ini.
Dalam kekalutannya untuk mengumpul lebih banyak hasil cukai, kerjaan dan juga ramai ahli ekonomi telah melakukan kesilapan besar apabila mereka enggan memahami struktur ekonomi Malaysia masa kini.
Dua ciri utama wajar diambil-kira: Lebih daripada 60 peratus isirumah menerima bantuan dalam apa jua bentuk daripada kerajaan, terutamanya Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan lebih 30 peratus pencari nafkah isirumah bekerja di dalam sektor ekonomi tidak formal, dan ramai lagi yang menjalankan perniagaan kecil.
[1] Blog Perdana Menteri Najib Razak www.najibrazak.com pada 27 Mei 2015 Kumpulan 60 peratus terendah
GST adalah cukai regresif, yakni ia memerlukan pecahan pendapatan yang lebih besar daripada golongan miskin berbanding golongan kaya.[2] Ini adalah satu perkara yang sangat jelas tentang GST, namun wujud Menteri Persekutuan yang menafikan fakta ini.

Hadi Awang musnahkan Pakatan Rakyat


hadi pas


KUALA LUMPUR, 20 JUN: DAP hari ini mempersoalkan tindakan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Pakatan Rakyat belum berkubur sedangkan beliau secara terbuka sebelum ini melanggar Dasar Bersama yang telah dipersetujui.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, kelakuan Hadi yang membelakangi Dasar Bersama merupakan punca utama mengapa Majlis Pimpinan Pakatan tidak dapat berfungsi kebelakangan ini.
Katanya, Hadi juga enggan menghadiri mesyuarat dan tidak menghormati perjanjian yang sudah dibuatnya dalam Majlis Pimpinan Pakatan.
“Saya berasa pelik apabila Hadi mendakwa Pakatan belum berkubur apabila beberapa tahun kebelakangan ini beliau telah memusnahkan Pakatan dengan melanggar Dasar Bersama dan konsensus, dua tiang yang mengawal kejayaan Pakatan, di mana tanpanya tidak akan wujud Pakatan Rakyat,” katanya.
Semalam, Abdul Hadi berkata bahawa Pakatan Rakyat masih wujud dan menegaskan DAP tidak mempunyai hak untuk menyebut bahawa gabungan itu tidak lagi wujud.
Beliau memberitahu wartawan di kediamannya bahawa tiada sebarang kenyataan rasmi mengenai pembubaran Pakatan Rakyat oleh DAP.

Kafir Kalau Keluar PAS?

ULASAN GB

Jalan paling mudah untuk mendapatkan WALA ialah menuduh dan mengklasifikasi golongan yang tidak menyokong sebagai telah murdad, atau menjadi kafir.

Dahulu kafirkan UMNO dengan Amanat Hadi. Tiba-tiba entah macamana selepas muktmar yang lalu tiba-tiba Haji Hadi membersihkan nama UMNO, katanya UMNO tidak seburuk Firaun.
Dan semalam GB menerima satu prinstcreen dari media sosial seperti berikut:


Wah hebat betul. Masing-masing dah jadi tukang hukum. Punya takut orang tubuh parti baru terus tempelak orang yang keluar parti sebagai kafir. Apatah lagi mendapat tahu akar umbi yang mehukan parti baharu gantikan PAS. Dan tuan presiden sendiri yang pernah menghalau orang yang tak bersetuju dengannya terutama PASMA supaya tinggalkan parti.


Sekarang bila ahli-ahli PASMA nak keluar secara beramai-ramai dari PAS di Kedah dan Terengganu, mereka dikecam pula sebagai kafir.

Jangan pedulikan lagi kata-kata para pemimpin PAS. Mereka sudah kehilangan akhlak, budi dan akal. Kita tiada masa lagi untuk melayan mereka. Segala tuduhan mereka terhadap para profesional akan memakan diri mereka sendiri...

Jika ada kerjasama ketiga, Pas harap lebih lama

Tuan Ibrahim Tuan Man
SHAH ALAM - Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berharap jika ada gabungan Pas dengan parti lain selepas ini dapat bertahan lebih lama berbanding Barisan Alternatif dan PR.
“Kerjasama politik DAP dengan Pas akhirnya tidak dapat bertahan jua buat kali ke keduanya. Dari sudut positifnya, hubungan Pas-DAP kali ini berlangsung lebih lama berbanding di zaman di Barisan Alternatif selepas berehat selama 7 tahun (2001-2008).
“Jika ada kali ketiga, diharap kerjasama ini akan lebih panjang berbanding yang sebelumnya...Pas kekal dengan kerjasama bersama PKR yang tidak pernah putus sejak penubuhannya,” katanya dalam satu kenyataan.
Menurutnya, tiada siapa tahu apa yang berlaku akan datang namun mungkin kekalahan hari ini adalah rahmat di masa depan.
“Pas tetap kesal dengan serangan berterusan DAP terhadap presiden parti dan fitnah bahawa Pas mahu mengadakan kerjasama politik dengan Umno. Lebih baik bagi DAP untuk menumpukan serangan pada Umno yang berkuasa di kerajaan persekutuan.

Sikap Hadi musnahkan Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang mendakwa sikap Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sejak setahun yang lalu telah memusnahkan Pakatan Rakyat , biarpun ahli parlimen Marang itu menegaskan bahawa gabungan itu masih belum berkubur.

Katanya, Abdul Hadi tidak hadir mesyuarat Pakatan Rakyat, menggunakan kuasa vetonya menolak keputusan yang dibuat pada mesyuarat yang tidak dihadirinya dan enggan menghormati janji yang beliau buat sendiri semasa mesyuarat.

"Saya berasa pelik bila Hadi mendakwa Pakatan tidak mati apabila, pada tahun lepas, beliau telah secara bersendirian memusnahkan Pakatan dengan melanggar konsensus dan rangka kerja polisi bersama Pakatan, dua tiang yang mengawal kejayaan PR dalam pilihan raya umum ke-13, di mana tanpanya, memang tidak wujud Pakatan Rakyat," kata Kit Siang dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Abdul Hadi berkata bahawa Pakatan Rakyat masih wujud dan menegaskan DAP tidak mempunyai hak untuk menyebut bahawa gabungan itu tidak lagi wujud.

Terus-terang peranan 1MDB dalam kempen pilihan raya, kata Kit Siang

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mesti segera menjawab dakwaan laporan Wall Street Journal (WSJ) yang mengatakan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) secara tidak langsung membiayai kempen pilihan raya 2013 beliau, kata DAP.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata tindakan Najib membisu berhubung laporan itu akan meninggalkan kesan kepada dirinya dan negara ini.
"Kebisuan perdana menteri atau pejabatnya mengenai pendedahan yang dibuat WSJ akan meninggalkan kesan buruk yang sangat serius bukan sahaja terhadap kewibawaannya tetapi juga reputasi negara," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

"Sebagai orang yang bertanggungjawab atas urus niaga 1MDB, dari segi undang-undang dan hakikatnya... berdiam diri bukan lagi satu pilihan untuk Najib kerana ia seperti satu mengakui kebenaran laporan WSJ itu." Ahli Parlimen Gelang Patah itu bertanya sama ada Najib bersedia tampil menghadap Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dalam masa dua minggu ini untuk menjawab dakwaan WSJ itu.
"Adakah Najib bersedia meminta PAC menjadual semula pendengarannya berhubung skandal 1MDB itu supaya memberi keutamaan kepada beliau untuk muncul di hadapan PAC bercakap mengenai dakwaan WSJ itu, malah dalam masa seminggu dua ini?" soalnya.
WSJ melaporkan, 1MDB yang sarat dibebani hutang secara tidak langsung menyokong kempen Najib dengan membeli aset tenaga dari Genting Group pada 2012 pada harga lima kali ganda lebih mahal dari nilainya sebenar.

DAP cadang tubuh ‘Kerajaan Gabungan Negeri Selangor yang baru’

Pembubaran Dewan Negeri Selangor adalah pilihan terakhir yang tidak diingini.
azmin,tony phua
PETALING JAYA: DAP Selangor sebulat suara mengambil keputusan tidak mahu menjejaskan Kerajaan Selangor dan pembubaran Dewan Negeri Selangor (DNS) adalah ‘pilihan terakhir’ yang langsung tidak diingini.
Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua berkata, mesyuarat DAP Selangor mengemukakan beberapa cadangan penyelesaian untuk dibincang dengan Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali dalam masa terdekat.
“Kami juga mengambil pendirian untuk sedia mendengar cadangan daripada beliau,” kata Tony Pua seperti dilaporkan media rasmi kerajaan Selangor, Selangor Kini.
Tony Pua berkata, beliau mengalu-alukan sebuah “Kerajaan Gabungan Negeri Selangor” yang baru.
Katanya, gabungan ini perlu berasas secara menyeluruh kepada Kerangka Dasar Bersama dan manifesto Kerajaan Selangor yang diberikan mandat rakyat pada pilihan raya lalu.

Hayat parti baru mungkin tak panjang -Wan Saiful

Dengan nasib Pakatan Rakyat yang kekal tidak menentu, tumpuan ramai terarah ke kumpulan progresif dalam PAS yang mungkin meninggalkan parti itu untuk membentuk parti baru selepas Aidilfitri ini.

Jika itu menjadi kenyataan, parti baru tersebut kemungkinan besar akan bekerjasama dengan DAP dan PKR bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun, jika parti itu sekadar satu lagi pertubuhan politik berasaskan Melayu - Muslim atau pecahan daripada PAS, hayatnya mungkin tidak lama, kata Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Wan Saiful Wan Jan.

Pemuda PKR gesa pemimpin Pakatan hentikan kecaman, segera berunding

Semua pemimpin Pakatan Rakyat perlu henti perselisihan dan kembali ke meja rundingan, kata Timbalan Ketua Pemuda PKR Dr Afif Bahardin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.Semua pemimpin Pakatan Rakyat perlu henti perselisihan dan kembali ke meja rundingan, kata Timbalan Ketua Pemuda PKR Dr Afif Bahardin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.
Pemuda PKR hari ini mendesak semua pemimpin Pakatan Rakyat (PR) menghentikan perselisihan antara satu sama lain dan segera kembali semula ke meja rundingan. Timbalan Ketua Pemuda PKR Dr Afif Bahardin berkata ini bukan masa untuk menuduh dan menyalahkan mana-mana pihak terutamanya melalui media massa.
Beliau yang menganggap DAP tiada hak mengumumkan PR kini bubar berkata, sebarang langkah tergesa-gesa yang diambil akhirnya akan membunuh pakatan itu.

"Jika kita memilih untuk menghancurkan PR, bermakna kita memilih untuk membunuh aspirasi dan harapan seluruh rakyat Malaysia," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya, hari ini.

Minta maaf atau kami saman, BTN diberi amaran

Pengarah Urusan Merpati Jingga Faisal Mustaffa menganggap BTN di bawah Bahagian Penyelidikan dan Penerbitan membuat pertuduhan melulu dengan pembentangan 'gerakan indie' tanpa usul periksa, dan menuntut BTN meminta maaf secara terbuka. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015. 
Pengarah Urusan Merpati Jingga Faisal Mustaffa menganggap BTN di bawah Bahagian Penyelidikan dan Penerbitan membuat pertuduhan melulu dengan pembentangan 'gerakan indie' tanpa usul periksa, dan menuntut BTN meminta maaf secara terbuka. 

Biro Tata Negara (BTN) diberi tempoh 14 hari mengemukakan permohonan maaf dan menarik balik modul pengajaran yang mengatakan gerakan "indie" memberi kesan negatif kepada kerajaan sebelum tindakan undang-undang diambil, kata Faisal Mustaffa. Pengarah Urusan Merpati Jingga itu berkata, pihaknya menafikan tuduhan melalui slaid pembentangan BTN yang dimuatkan dalam laman web www.btn.gov.my pada 11 Mac lalu dan kemudiannya dipadamkan pada 15 Jun, 2015.
"Kami menganggap BTN di bawah Bahagian Penyelidikan dan Penerbitan membuat pertuduhan melulu tanpa usul periksa dan menuntut BTN meminta maaf secara terbuka.

"Sekiranya pihak BTN gagal menarik balik modul pengajaran tersebut dan mengakui kesilapan fakta yang dibuat dalam slaid mereka yang dimuatkan di laman sesawang mereka pada 11 Mac, 2015 yang lalu itu, maka kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan selanjutnya. "Kami memberi tempoh 14 hari untuk BTN bertindak atas kenyataan kami ini," katanya dalam satu kenyataan bersama, semalam yang turut disokong beberapa pihak lain iaitu syarikat penerbitan Du Book Press dan Thukul Chetak, penulis Benz Ali dan Melati Rahim, kumpulan Frinjan serta Grup Buku Jalanan.
Kumpulan itu dalam pembentangan itu, dilabel BTN memainkan peranan utama menyokong pembangkang dan menerbitkan buku lucah.
Mereka yang mengeluarkan kenyataan itu berkata, takrifan "indie" menurut BTN banyak menyimpang dari pemahaman sebenar dan memberi gambaran mereka membawa pengaruh yang buruk kepada negara.
Mereka berkata, indie sebenarnya merujuk kepada bebas yang tidak terikat dengan mana-mana institusi yang dari awal menyusun atur perjalanan sesebuah organisasi.
Memetik Rangkaian Penulis Independen, kenyataan itu berkata, “independent” bermaksud penerangan inklusif dan sentiasa bersifat relatif, manakala penulis independen bukan hanya menerbitkan buku mereka sendiri, tetapi juga bekerjasama rapat dengan penyunting dan pereka grafik yang bekerja sendiri.
"Kami agak musykil mengenai hasil kajian Bahagian Penyelidikan dan Penerbitan BTN yang merumuskan individu yang dikatakan 'pemain utama geng indie' merupakan penyokong pembangkang.

Kerajaan boleh ada dan musnah sekelip mata


Bersama Al-Quran pada 3 Ramadhan 1436 ( juz 3)
Kupasan juz ketiga hari ini berkait rapat dengan dua surah iaitu surah Al-Baqarah dan surah Al-Imran. Surah Al-Baqarah pada juz ketiga ini, bermula dengan ayat 253 dan berakhir pada ayat 286 seterusnya di ikuti surah Al-Imran daripada ayat 1 sehingga ayat ke 91 sahaja.
Juz ketiga dimulakan dengan beberapa aspek tarbiyah yang menyeru agar orang-orang yang mengaku beriman kepada Allah membelanjakan harta mereka kearah kebaikan.
Allah telah menjelaskan cara untuk menginfakkan harta serta Allah memberi anugerah yang besar kepada orang yang berbuat demikian.
Namun Allah mengingatkan bahawa segala pemberian termasuk sedekah akan terbatal dan hangus segala pahala sekiranya orang yang membelanjakan hartanya mengungkit-ungkit dan menyakiti perasaan si penerima.

'Tuan-tuan mahu parti baru?' - Faiz Fadzil

Anak bekas presiden Pas, Faiz Fadzil berjanji untuk 'membawa' gemuruh tepukan hadirin dalam majlis forum malam tadi kepada Mohamad Sabu sebagai salah satu input sebelum keputusan mengenai pembentukan parti baru dibuat.

"Tuan-tuan masih mahu PAS? Kalau tak mahu, buka parti baru," katanya.

Sebaik saja ungkapan itu diajukan, hadirin membalasnya dengan tepukan yang gemuruh.

"Kalau tuan-tuan nak parti baru, kita akan bincangkan. Tepukan malam ini saya kena lapor kepada Abang Mat (Mohamad Sabu)," katanya sambil ketawa.

Gabungan pembangkang: Mat Sabu tak tahu

Mohamad Sabu berkata, pembentukan pakatan baru pembangkang ekoran penubuhan 'parti baru' yang diperkatakan sesetengah pihak di luar pengetahuannya.

Bekas Timbalan Presiden PAS yang kalah kepada Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man itu berkata, terserah kepada parti yang sedia ada di dalam Pakatan Rakyat sama ada untuk menerima atau tidak parti baru tersebut.

Katanya, dia sendiri tidak pasti sama ada parti baru itu benar-benar akan tertubuh atau tidak dan bagaimana pula penerimaan parti sedia ada.

"Menerima atau tidak? Kalau ada parti baru, mereka tak terima, dia akan jadi parti biasa," katanya.

Menurut Mohamad, dalam tempoh sebulan ini, pelbagai kemungkinan boleh berlaku.

Mengenai kemungkinan beliau akan menyertai parti baru itu jika benar-benar tertubuh nanti, Mohamad berkata, hubungannya dengan PAS, PKR dan DAP masih kekal baik.

"Untuk masa ini saya tak pasti. Tapi tunggu hingga hari raya," katanya.

Rakyat lahirkan Pakatan, perlukah mandat baru?

Pada mulanya rakyat, kemudian pakatan. Dan kini gabungan itu kembali kepada asal, sebelum 8 Mac 2008, cuma tanpa rakyat membuat keputusannya.

Dengan keghairahan DAP mengulangi "kematian" Pakatan Rakyat dan penegasan semula PAS untuk bersama gabungan itu, senario ini tidak ubah Barisan Alternatif + DAP.

Bukan kerana PKR memilih PAS dengan meninggalkan DAP seperti pra-Mac 2008. Tetapi kerana, seperti kenyataan Anwar Ibrahim, PKR bersetuju pada intipati kerjasama untuk menunaikan hasrat rakyat walau menyedari gabungan "rasmi" sudah tiada.

Pada masa yang sama PKR sendiri enggan dipaksa mengikut telunjuk DAP yang mendesak parti itu menerimanya atau PAS.

Hakikatnya PKR, khususnya demi kelangsungan pentadbirannya di Selangor, tidak berupaya memilih satu rakan kongsi sahaja; PKR memerlukan kedua-duanya.

Gabungan dua parti saja (DAP + PKR saja atau hanya PAS + PKR) akan menggugat "keseimbangan kaum" dalam barisan wakil rakyat.

Hal ini cuba dielak oleh PKR kerana istana atau pengundi tidak selesa dengan komposisi yang tidak seimbang itu.

Pakatan pada asalnya "stabil" hasil perimbangan komposisi tersebut yang membolehkannya mencabar BN, model utama gabungan politik negara.

Namun, Pakatan tidak dibentuk akibat kerelaan semula jadi ketiga-tiga parti ini duduk bersama tetapi desakan pengundi pada 2008, khususnya Cina dan penduduk kota di pantai barat Semenanjung.

Akibat keputusan bersejarah itu, jatuhnya lima negeri + Wilayah Persekutuan ke tangan pembangkang, kerajaan tiga parti itu terpaksa bergabung dengan nama "Pakatan Rakyat", label yang lucunya datang dari mulut presiden PAS, Abdul Hadi Awang.

Malas ambil peduli

Jadi asas gabungan ini sebenarnya hasrat pengundi, bukan kehendak asal tiga parti ini. Hasrat ini melahirkan marriage of convenience atau "kahwin paksa" yang sekarang nampak jelas kekekokannya.

Rakyat kini hanya pemerhati bisu, yang kadang-kadang risau bercampur malas ambil peduli.

Jika rakyatlah pendesak utama gabungan ini, wajarkah rakyat menentukan semula bentuk kerjasama ini dalam satu pilihan raya negeri, misalnya Selangor?

Walaupun MCA dan Mahfuz Omar, bekas pemimpin kanan PAS, mendesak pilihan raya negeri, penulis tidak nampak banyak parti akan bersetuju dengan idea tersebut.

Kenapa kata Pakatan belum mati, anda sendiri hancurkannya, Kit Siang tanya Hadi

Mengapa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertegas mengatakan Pakatan Rakyat (PR) tidak mati apabila beliau sendiri yang memusnahkan gabungan itu dengan melanggar Rangka Kerja Dasar Bersamanya dan juga prinsip operasi kesepakatannya, soal DAP.
Ketua Parlimennya Lim Kit Siang berkata, akibat tindakan Hadi itu, Majlis Kepimpinan PR tidak dapat berfungsi sepanjang setahun yang lalu, menyebabkan PR hanya wujud pada nama.
Beliau juga mendedahkan, presiden PAS itu sama ada enggan menghadiri mesyuarat kepimpinan PR atau menggunakan kuasa vetonya menolak keputusan yang diambil pada mesyuarat yang tidak dihadirinya, walaupun kesepakatan dicapai kepimpinan ketiga-tiga parti.

Hadi juga, katanya, enggan menghormati janji yang beliau buat sendiri semasa mesyuarat. "Saya rasa pelik bagaimana Hadi mendakwa PR tidak mati apabila sepanjang setahun yang lepas beliau sendiri memusnahkan dua tiang yang membawa kejayaan kepada PR pada pilihan raya umum ke-13 dan tanpanya, PR tidak akan wujud," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Teka-teki 'hidup baru' Mat Sabu

Walaupun Presiden PAS menganggap Pakatan Rakyat masih ada, Mohamad Sabu pula berpendapat gabungan tiga parti pembangkang itu memang sudah tiada.

Bekas Timbalan Presiden PAS itu berkata, realiti politik menunjukkan Pakatan sudah berpecah, sama ada dalam bentuk 'mati' atau 'pengsan'.

"Jadi kalau nak kata Pakatan masih wujud, kita kena minta dia (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) bagi penjelasanlah. Bagi saya Pakatan sudah berpecah dan sedang berpecah," katanya kepada media malam tadi.

Bekas Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang itu mengulas kenyataan Abdul Hadi yang mendakwa Pakatan masih 'hidup' walaupun DAP mengumumkan gabungan berkenaan sudah berakhir.

Satu lagi parti yang sebelum ini membentuk Pakatan ialah PKR.

Dalam muktamar PAS lalu, Mohamad serta pemimpin lain yang berhaluan progresif tersingkir  langsung daripada barisan pimpinan parti berkenaan.

Gempa bumi Ranau: Sekiranya Najib tulen menyintai Sabah........

oleh Joe Leong
Nampaknya bencana alam sepertimana yang melanda Gunung Kinabalu pada 5 Jun lalu memberikan ujian sebenar kepada kualiti kepimpinan Malaysia baik di peringkat nasional mahupun negeri.

Sekiranya Perdana Menteri Najib benar-benar percayakan slogan 1Malaysia ciptaannya dan menganggap Sabah sebagai negeri “deposit tetap”, maka beliau tentu akan membuat tindakan berbeza apabila gempa bumi dengan 5.9 magnitud berlaku pada jam 7.15 pagi hari itu, dengan berpusat pada jarak 15km dari pekan Ranau.

Sebaik beliau diberitahu tentang insiden dan diberi taklimat bertapa seriusnya situasi di sana, sebagai ketua kerajaan pusat, beliau tentu akan bergegas serta merta dan memberi sepenuh tumpuan kepada krisis tersebut bagi memastikan kerajaan bertindak pantas dengan sewajarnya bagi keadaan krisis.

Dengan kedudukannya sebagai pengerusi Majlis Keselamatan Negara, beliau harus menyedari bertapa besarnya bencana yang melanda, dengan bertindak pantas mengumumkan daerah tersebut sebagai zon bencana nasional, agar pihak berkuasa di peringkat tertinggi dapat memainkan peranan mereka.

Setelah itu dilakukan, jawatankuasa keselamatan negeri yang diterajui ketua menteri Musa Aman, yang secara teknikalnya bertanggungjawab bagi pusat krisis di lokasi kejadian, akan memiliki kuasa pentadbiran bagi mengambil langkah memulakan operasi mencari dan menyelamat (SAR) tanpa bertangguh.

Sememangnya ia keadaan krisis yang serius serta kecemasan di peringkat kebangsaan, dengan mengambil kira bilangan penduduk Malaysia serta warga asing dari pelbagai negara yang berdepan risiko pada hari itu.

Ia gambaran yang menakutkan; seramai 137 pendaki, termasuk kanak-kanak, terkandas berhampiran puncak gunung dengan keadaan dingin dan angin bertiup kencang. Mereka tentu terkejut dan ketakutan, kerana baru sahaja mengalami kejadian gempa bumi. Terdapat 30 atau lebih malim gunung dari Malaysia bersama-sama pendaki.

Ketika kecemasan sebegitu, keutamaan tentunya diberi kepada usaha menyelamat nyawa.

Why say Pakatan not dead when you destroyed pact, Kit Siang asks Hadi

(From left) PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, PKR's Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP veteran Lim Kit Siang are seen here together at a Pakatan Rakyat leadership meeting on February 8, two days prior to Anwar's conviction. – The Malaysian Insider pic, June 20, 2015.(From left) PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, PKR's Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP veteran Lim Kit Siang are seen here together at a Pakatan Rakyat leadership meeting on February 8, two days prior to Anwar's conviction. – The Malaysian Insider pic, June 20, 2015.
Why was PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang insisting that Pakatan Rakyat (PR) is not dead when he "single-handedly" destroyed the pact by violating the PR Common Policy Framework as well as the PR consensus operational principle, DAP asked today. Party parliamentary leader Lim Kit Siang said that as a result of Hadi's actions, the PR Leadership Council was not able to function in the past year, resulting in PR existing only in name.
He also revealed that the PAS president had either refused to attend the PR leadership meetings or had vetoed the decisions taken at the meeting which he did not attend, but where consensus was reached by the leadership of the three parties.

In addition, Hadi had refused to honour undertakings he made at the meetings. "I find it strange that Hadi is claiming that Pakatan Rakyat is not dead when for the past year he had destroyed the two pillars governing the success of the PR in the 13th general election and without which there could be no PR," Lim said in a statement today.

Adun Pakatan Selangor mungkin lompat parti, kata akhbar

Penganalisis politik Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata budaya tawar menawar akan berlaku dalam pentadbiran PKR, lebih buruk lagi akan ada yang lompat parti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.Penganalisis politik Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata budaya tawar menawar akan berlaku dalam pentadbiran PKR, lebih buruk lagi akan ada yang lompat parti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015.
Krisis hubungan Pakatan Rakyat (PR) dijangka bertambah parah apabila timbul ramalan mengatakan berlakunya lompat parti di kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) supaya PKR dapat mengekalkan kuasa mentadbir negeri. Akhbar Sinar Harian memetik penganalisis politik Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat berkata, pentadbiran PKR dengan sokongan DAP meletakkan parti itu berada pada majoriti mudah.
Namun, katanya, kedudukan itu tidak selesa kerana majoritinya terlalu kecil.

"Budaya tawar menawar akan berlaku, lebih buruk lagi akan ada yang lompat parti," Samsul dipetik berkata akhbar itu. Beliau menolak andaian PKR akan membubarkan DUN bagi mengelakkan berlakunya "krisis MB 2.0", merujuk kepada krisis menteri besar kedua selepas Selangor tahun lepas, malah krisis dalaman PAS dan DAP juga tidak akan selesai.
Katanya, membubarkan DUN akan melibatkan kos besar, menyebabkan PKR tiada pilihan kecuali mentadbir dengan kerusi majoriti mudah.

Tidak perlu tubuh parti baharu - Pas Terengganu

Satiful Bahri Mamat 
KUALA TERENGGANU – Pas Terengganu menasihatkan parti baharu serpihan Pas tidak dibentuk kerana ia tidak kekal lama.

Pesuruhjayanya, Satiful Bahri Mamat berkata, ia berdasarkan sejarah sebelum ini apabila beberapa parti serpihan Pas yang ditubuhkan mempunyai jangka hayat tidak panjang dan berkubur begitu sahaja.

Menurutnya, sekiranya parti baharu yang dikatakan akan dibentuk oleh Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) ditubuhkan, beliau menjangka ia juga menerima nasib yang sama sebagaimana Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) dan Parti Hizbul Muslimin Malaysia (Hamim).

“Jangka hayat parti baharu tidak lama. Cukuplah dengan parti yang ada seperti PKR, DAP dan Pas,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Pasma mengumumkan akan menggerakkan satu usaha bagi membolehkan sebuah parti baharu ditubuhkan bagi menggantikan Pas dalam PR.

Presidennya, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata, pada dasarnya PR sudah terkubur, oleh itu satu parti baharu perlu ditubuhkan bagi menghidupkan semula PR.

Satiful yang juga Adun Paka turut menasihatkan pemimpin-pemimpin Pas terutama yang dikatakan kumpulan erdogan yang kalah bertanding dalam Muktamar Tahunan Pas ke-61 baru-baru ini kembali kepada perjuangan asal parti tanpa melakukan perkara tidak sepatutnya.

Jelasnya, jika dahulu pemimpin dan ahli mengangkat mereka tetapi kini selepas mereka kalah, mereka perlu menghormati keputusan.

'Ustaz muda' pegaruh Hadi jadi tertutup - Muhammad Faiz


Kemasukan kumpulan ustaz muda ke dalam PAS mengubah sikap Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi lebih tertutup kata anak lelaki bekas presiden PAS Muhammad Faiz Fadzil.

Kata Faiz, golongan tersebut menyertai dan aktif dalam PAS selepas wujud kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang.

Mereka, katanya, kemudian memencilkan perjuangan Islam PAS hanya kepada isu hudud sahaja.

"Kebiasaannya mereka memegang jawatan dalam PAS dan mula menyingkir golongan profesional dengan melancarkan pelbagai isu, seperti menolak DAP dan pada masa sama, mengabaikan slogan PAS for All (PAS untuk semua).

"Golongan ini melihat islam terhad kepada hudud saja semata-mata dan manu pecahkan pakatan rakyat," katanya di forum anjuran Dewan Perhimpunan Cina Negeri Sembilan semalam.

Forum itu turut dihadiri Ketua Pemuda DAP Teo Kok Seong, ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR Low Chee Chong dan penganalisis Lim Hong Siang.

Faiz berkata beliau melihat perubahan strategi politik Abdul Hadi yang dulu terbuka kini tertutup ekoran pengaruh gelombang ustaz muda dalam PAS.

Faiz Fadzil berkata demikian sebagai menjawab soalan diajukan Timbalan Pengerusi Dewan Perhimpunan Cina Negeri Sembilan Lau Chee Boon.

Panggil Abdul Hadi berdialog

Kata Lau, pihaknya pernah berdialog dengan Abdul Hadi sebelum pilihan raya umum 2013 dan Abdul Hadi kelihatan berfikiran terbuka ketika itu.

I want duit raya too, Najib

It's unfair that only civil servants and pensioners are getting special Ramadan and Shawal aid.
najib,kerajaan,duit raya
It seems that our beloved Prime Minister has announced a special financial aid to civil servants to help them through Ramadan and Syawal. RM500 and RM250 duit raya will be given out to civil servants and pensioners who are in Grade 54 and below. And according to our PM, who is also our wise and intelligent Finance Minister, this payment will cost us RM1 billion.
Now, I don’t know about you, but I wonder why only civil servants are entitled to some duit raya. How about the rest of us? I want some duit raya too.
Clearly, the rest of us incur expenses for Ramadan and Syawal too, but instead of depending on subsidies, we have learned to control our spending, ensuring we do it within our means. We save where it is possible and we put aside some funds for baju raya and kuih raya.
Why can’t the civil servants do the same? Shouldn’t they also learn to save for Ramadan and Syawal like the rest of us instead of being trained to wait for windfalls during festive seasons?
It breaks my heart to realise that Najib cares only for civil servants. Why the favouritism, Najib? Did I not contribute to the wealth of the nation?
I’m sure the RM1 billion allocation is coming from the funds that are meant for the betterment of the nation as a whole. If it is from the RM6 billion GST earnings or from the income tax collected, shouldn’t I be entitled for duit raya since I contributed to those earnings too? Why is it that my contribution to the country is being used to assist the civil servants? How does helping to ease their financial burden benefit me?
Is this what Najib meant when he said “GST will help ease the burden of the rakyat”? Oh Najib, your unfairness is making me sulk now.

Hudud: Pas beri Umno masa tunai janji kata Mohd Amar

Datuk Mohd Amar Abdullah 
KOTA BHARU – Pas Kelantan memberi peluang kepada Kerajaan Persekutuan sehingga akhir tahun ini untuk menunaikan janjinya bagi membenarkan Rang Undang-undang (RUU) Persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Kelantan dibentangkan di Parlimen.

Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, jika ia tidak berlaku, kekecewaan tersebut bukan sahaja dirasai penyokong Pas, namun ia memberi kesan kepada semua pihak yang menyokong pelaksanaan hukum Islam itu.

“Kita tunggulah Oktober nanti untuk sesi Parlimen seterusnya. Kita beri peluang kepada Umno untuk menunaikan janjinya sehingga hujung tahun ini. Jika tidak, kita akan perang habis-habisan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas RUU Persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Kelantan tidak akan dapat dibahaskan selagi agenda dan urusan kerajaan tidak selesai, sebagaimana yang dinyatakan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

DAP memulakan 'game', DAP juga mengakhirinya kata Pemuda PAS
KUALA LUMPUR: "Saya melihat ini satu ‘game’ yang telah lama dimulakan oleh DAP dengan mengambil kesempatan dalam beberapa isu intra koalisi Pakatan Rakyat serta berterusan menyerang peribadi Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang," ujar Khairil Nizam Khirudin.
Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia itu merujuk kepada laporan berita RoketKini bertarikh 16 Jun 2015, mesyuarat Jawatankuasa Pusat DAP telah membuat keputusan bahawa Pakatan Rakyat sudah tidak lagi wujud atau mati.
"PAS telah beberapa kali mengulangi ketetapan bahawa kami tidak akan bekerjasama dengan Umno apatah lagi membentuk Kerajaan Perpaduan dengan parti tersebut," tulisnya menerusi facebook.
Kataya, kenyataan Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man selepas Muktamar Tahunan PAS telah menegaskan perkara itu.
Begitu juga, katanya isu yang dipertikaikan oleh DAP mengenai pertukaran Menteri Besar Selangor yang turut dijawab dengan baik walaupun ia berpunca daripada tindakan kontroversi beberapa pihak yang bermula dengan Kajang Move.
Tambahnya, wakil pimpinan PAS juga telah memberikan penjelasan serta dialog bersama pimpinan DAP berhubung isu implementasi Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan.
Ini, kata beliau menunjukkan bahawa segala isu yang dibangkitkan telah dijawab oleh PAS.
Namun, ujarnya sehingga laporan berita RoketKini semalam, DAP masih terus memfitnah PAS dan Presiden secara khususnya.

Bubar DUN Selangor usaha terakhir yang mahu dielak, kata Tony Pua

Pengerusi DAP Selangor Tony Pua menafikan mendesak pemecatan tiga exco PAS dan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN), seperti yang dilaporkan akhbar Sin Chew Daily. – Gambar fail The Malaysian Insider, 20 Jun, 2015. 
Pengerusi DAP Selangor Tony Pua menafikan mendesak pemecatan tiga exco PAS dan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN), seperti yang dilaporkan akhbar Sin Chew Daily. 

DAP Selangor menafikan pihaknya mendesak Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali memecat tiga exco PAS dan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) seperti yang dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Cina. Pengerusi DAP Selangor Tony Pua berkata, laporan yang diterbitkan akhbar Sin Chew Daily mengenai mesyuarat parti peringkat negeri itu pada Selasa lalu tidak tepat dan langsung tidak mencerminkan semangat dan pandangan yang dihujahkan ahli jawatankuasa.
"DAP Selangor dengan sebulat suara mengambil keputusan supaya tidak berniat menjejaskan kerajaan negeri Selangor dan pembubaran DUN Selangor adalah usaha terakhir yang langsung tidak diingini," katanya dalam kenyataan hari ini.

Sin Chew Daily pada Khamis melaporkan hasil mesyuarat tergempar DAP Selangor memutuskan supaya mendesak Azmin memecat tiga exco PAS ekoran pengisytiharan Pakatan Rakyat (PR) sudah berkubur. Tiga exco PAS terbabit adalah Datuk Iskandar Samad (Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar), Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (Exco Hal Ehwal Agama, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi), serta Zaidy Abdul Talib (Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani).
Laporan itu juga berkata, DAP Selangor membincangkan beberapa penyelesaian, termasuk menarik diri daripada kerajaan negeri dan meminta Azmin membubarkan DUN supaya pilihan raya negeri diadakan.
Memetik sumber dalaman, laporan itu berkata jika Azmin masih ragu-ragu untuk mengambil tindakan tersebut, DAP akan menarik diri daripada kerajaan Selangor.