Ahad, 18 Januari 2015

Jokowi mempertahankan hukuman mati dalam memerangi dadah

Jokowi mempertahankan hukuman mati dalam memerangi dadah
Wakil dari kedutaan Brazil meninggalkan penjara Nusakambangan selepas hukuman mati itu dilaksanakan ke atas pesalah.

JAKARTA: Indonesia tidak akan berkompromi dengan pelaku, pengedar dan sindiket dadah.

Peguam Negara Indonesia, Muhammad Prasetyo memberitahu hukuman mati yang dilaksanakan ke atas enam pengedar bahan terlarang itu pada Sabtu, adalah bukti kesungguhan kerajaan memerangi dadah.

Kenyataan dibuat Muhammad bagi menjawab kritikan komuniti antarabangsa terhadap pelaksanaan hukuman mati itu.

Enam pengedar dadah terbabit terdiri daripada empat lelaki, masing-masing warga Belanda, Brazil, Malawi dan Nigeria.

Manakala dua wanita masing-masing dari Indonesia dan Vietnam.

Hukuman itu dilaksanakan skuad menembak pada tengah malam Sabtu di penjara dekat Pulau Nusakambangan, Jawa Tengah.

Hukuman tembak sampai mati bagi dua wanita itu dijalankan di Boyolali, juga di wilayah Jawa Tengah.

Akta baharu mungkin ganti Akta Kanak-Kanak 2001

Akta baharu mungkin ganti Akta Kanak-Kanak 2001PETALING JAYA:
Sebuah akta baharu yang memberi lebih penekanan terhadap kecuaian ibu bapa menjaga anak mereka mungkin digubal menggantikan Akta Kanak-Kanak 2001 yang sedang dalam proses pindaan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata lebih 70 peratus kandungan Akta Kanak-Kanak 2001 didapati perlu dipinda bagi menambah kandungan berhubung kecuaian ibu bapa terhadap anak.

"Memandangkan pindaan yang dibuat adalah lebih 70 peratus, sebab itulah ia tidak seharusnya dipanggil pindaan dan lebih baik dikenali sebagai Akta Kanak-Kanak 2015 yang baharu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Parti Tahunan ke-17 Kanak-kanak Kiwanis 2015, di sini hari ini.

Katanya akta baharu itu akan lebih memberi fokus terhadap pengabaian ibu bapa dalam penjagaan anak mereka memandangkan kandungan Akta Kanak-Kanak 2001 tidak begitu memberi penekanan tentang perkara itu.

Beliau berkata akta terbabit akan mengenakan hukuman lebih berat kepada ibu bapa yang bersalah mengabaikan anak mereka dan diharap dapat memberi pengajaran kepada ibu bapa sebelum melakukan sesuatu perkara yang memudaratkan anak.

Rohani berkata kementeriannya telah menghantar draf pindaan Akta Kanak-Kanak 2001 kepada Peguam Negara tahun lepas namun dikembalikan semula kepada kementerian itu untuk lebih diperhalusi dari sudut undang-undang.

Persempadanan semula ujian getir untuk BN di PRN..!!

KUCHING: Pemerhati politik berkata Barisan Nasional (BN) perlu bekerja lebih keras untuk mengekalkan kerusi Bengoh, yang telah dicadangkan untuk dinamakan semula sebagai Mambong.
SARAWAK BNIni adalah kerana persempadanan semula kawasan yang dicadangkan akan menyaksikan pengundi di bawah kawasan Parlimen Mambong ini, yang akan dinamakan semula Puncak Borneo, berpecah kepada tiga kerusi negeri: Mambong, Tarat dan Serembu, yang merupakan salah satu daripada 11 kerusi yang baru dicadangkan.
Mereka mendakwa bahawa BN akan menghadapi masalah untuk Mambong kerana 10,000 pengundi akan beralih daripada Bengoh untuk Serembu – lebih daripada 80 peratus daripada mereka adalah Orang Asal.
“Peralihan pengundi untuk pilihan raya negeri yang baru juga bermakna bahawa pecahan kaum bagi Mambong juga telah diubah dan ini adalah bahagian yang paling menarik.
“Pada masa lalu, beberapa orang kata BN tidak perlu undi Cina untuk memenangi Bengoh. Selagi BN boleh menjamin lebih daripada 60 peratus daripada undi Bidayuh, calonnya pasti akan menang tetapi tidak selepas persempadanan ini,” tegas seorang pemerhati.
Para pemerhati berkata jika kerusi baru mula bermain semasa pilihan raya negeri akan datang, Mambong akan mempunyai 16,803 pengundi – lebih 4,500 daripada mereka adalah Cina.
“Ini bermakna bahawa kira-kira 12,000 pengundi atau begitu juga Bidayuh atau Orang Asal lain. Dengan mengandaikan bahawa 60 peratus daripada undi mereka pergi kepada BN, mungkin ia masih boleh menang walaupun dengan margin yang sangat tipis tetapi apa-apa cara kurang masalah,” kata pemerhati lain.
Pemerhati, yang termasuk ahli-ahli politik veteran, berkata pengiraan adalah berdasarkan trend politik semasa di kalangan pengundi Cina bandar dan separa bandar, dan juga kewujudan penyokong pembangkang tegar di kawasan itu.
Menurut mereka, berdasarkan rekod pilihan raya sebelum ini, calon-calon pembangkang tidak pernah diberikan “masa yang sukar” kepada parti pemerintah.

Daim: Saya memang ada bukti – Anwar

Anwar memberi persetujuan membantu SPRM dalam siasatan ke atas Daim.

Daim ZainuddinPETALING JAYA: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa beliau sedia membantu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam siasatan terhadap bekas Menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin.
Dakwanya, SPRM harus menjalankan tugasnya secara profesional dan beliau turut menyatakan sudah menjadi tanggungjawabnya untuk memberikan kerjasama kepada pihak SPRM.
“Saya memang ada bukti tapi ia sudah difailkan,” katanya kepada pemberita di One World Hotel.
Sebelum ini, Daim turut menyatakan bahawa beliau sedia bekerjasama dengan SPRM dalam siasatan terhadap perniagaan perbankannya di luar negara.
“Saya bersedia untuk menyokong dan bekerjasama dengan SPRM dalam penyiasatan mereka,” kata bekas Menteri Kewangan itu.
Daim juga berkata beliau mempunyai keyakinan terhadap kemampuan SPRM untuk menjalankan siasatan tersebut.
Sebelum ini terdapat laporan mengatakan Daim mengesahkan memiliki sebuah bank di Tanzania, namun menafikan terlibat dalam penyalahgunaan kuasa.
Daim juga menjelaskan beliau pernah disiasat dua kali sejak 1999 berhubung perkara itu, dan tiada apa yang tidak kena dalam siasatan itu.

Ringgit matawang Asia paling lemah – Anwar

Malaysia kini sedang hadapi kemelut ekonomi dan rakyat perlu bersedia bagi menghadapi detik-detik sukar.
Anwar-Ibrahim_1PETALING JAYA: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan kebimbangan ekoran kedudukan ekonomi Malaysia yang semakin menyusut.
Dakwanya, ia berikutan kesan penurunan harga minyak secara mendadak dan ditambah pula dengan penurunan nilai ringgit.
“Malaysia kini sedang hadapi kemelut ekonomi dan rakyat perlu bersedia bagi menghadapi detik-detik sukar.
“Negara sedang berhadapan dengan penurunan harga minyak mentah antarabangsa di samping penyusutan nilai Ringgit Malaysia ke tahap terendah semenjak krisis kewangan Asia pada tahun 1997,” kata Anwar dalam program perjumpaan bersama Anwar di One World Hotel.
Jelas Anwar, penurunan harga minyak mentah yang telah jatuh hampir dua kali ganda iaitu 53 peratus, iaitu daripada purata USD 108 setong pada Januari 2014 kepada USD 51 bagi bulan Januari 2015.
Katanya, nilai Ringgit kini merupakan matawang Asia yang paling lemah kerana menyusut kepada RM3.55 untuk setiap USD 1 daripada RM3.32 sejak setahun yang lalu.
Tambah beliau, harga minyak sawit mentah juga dilihat lemah dengan anggaran 10 peratus kepada RM 2,300 satu tan.
“Pada 10 Oktober 2014, Belanjawan Persekutuan 2015 yang telah dibentangkan adalah pendapatan daripada julat harga minyak mentah antara USD 100 hingga USD 105 setong yang membentuk keseluruhan pendapatan kerajaan,” jelasnya.
Kata beliau, keseluruhan sumbangan kepada pendapatan kerajaan akan menyusut sebanyak 8 peratus dengan pengurangan sebanyak RM 19.4 bilion daripada anggaran pendapatan sebanyak RM 242 bilion ke atas unjuran belanjawan 2015.

Charlie Hebdo: Mainan tangan ghaib CIA?

Serangan bendera palsu ini bertujuan menjadikan Paris lembu dicucuk hidung kepada Washington.

hebdo+CIAOleh Iman Hakim
Versi rasmi yang diterima ramai dan dicanangkan ke merata dunia ialah serangan Charlie Hebdo dilakukan oleh pengganas Islam (?) kerana marah yang melampau dengan perbuatan majalah mingguan satira ini mempersenda Islam dan Nabi Muhammad SAW. Ia diterima sebagai benar dan betul, maka dapat dilihat bagaimana Islam dilihat sebagai raksasa hodoh yang menggerunkan lalu mencetuskan Islamaphobia.
Tetapi tunggu dulu. Sekadar sedikit pendapat daripada pemerhatian terhadap aspek, perkara dan sudut tertentu.
Lihat, insiden serangan ke atas pejabat Charlie Hebdo sebenarnya lebih memperlihatkan banyak karateristik ”operasi bendera palsu” (false flag operation). Percayalah serangan ke atas pejabat majalah satira di Paris ini dilakukan oleh penyerang profesional dan berdisiplin yang lazimnya berkaitan dengan pasukan khas yang sangat terlatih; sementelahan suspek yang kemudiannya, didakwa sebagai ditangkap dan dibunuh sepertinya tidak profesional dan goyah.
Jadi cerita manusia dalam serangan ini menampakkan dua set manusia berbeza. Begini, serangan dilakukan oleh manusia lain yang amat profesional dan terlatih tetapi lepas bebas, sedang yang ditangkap dan dibunuh sekadar kambing hitam yang tidak tahu pun apa yang berlaku.
Anda percaya orang Muslim yang melakukannya? Penolong Setiausaha Perbendaharaan bagi Dasar Ekonomi, Dr Paul Craig Robert menjelaskan, seorang penyerang Muslim bersedia untuk mati semasa melakukan sesuatu serangan; tetapi dua profesional yang menyerang Charlie Hebdo berusaha melarikan diri dan mereka berjaya. Lebih hebat lagi identiti ”penyerang atau pengganas Islam” diketahui melalui dakwaan bahawa penyerang tercicir pengenalan peribadi di dalam kereta yang digunakan untuk melarikan diri. Kesilapan tercicir pengenalan diri seperti ini tidak konsisten dengan tahap profesionlisme serangan yang dilancarkan. Ia mengingatkan kepada cerita passport yang ditemui tidak musnah secara ajaibnya dalam runtuhan dua menara WTC semasa serangan 11 September. Penemuan itu kononnya ”mendedahkan identiti penyerang 9/11.”
Kesimpulan yang mudah diterima ialah bahawa pengenalan diri yang tertinggal dalam kereta yang didakwa digunakan adik-beradik Kouchi melarikan diri; kemudiannya polis mendakwa, mereka berdua sudah dibunuh, dan selepas itu tidak ada sebarang maklumat mengenai mereka berdua. Siapa penyerang profesional sebenar kini terus dilupakan.
Ada persoalan di sini, bagaimana adik-beradik yang tidak ada latar belakang agama yang kuat boleh menjadi ekstremis dan melancarkan serangan. Amat menyedihkan dua manusia yang dibesarkan di rumah anak yatim kerajaan di bandar Rennes menjadi pengganas dan dibunuh. Tidak lebih sekadar kambing hitam!

Pasca banjir: Rumah tiga bilik sebagai ganti - MB Kelantan

Ahmad Yaakob 
KUALA LUMPUR - Sebanyak 600 unit rumah akan dibina di Manek Urai, Kelantan dalam masa terdekat bagi menggantikan kediaman yang musnah akibat bencana banjir, kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Ahmad Yaakob.

"Kerajaan Kelantan melalui tabung ini (Tabung Amanah Bencana Banjir Negeri Kelantan)  dapat putuskan (kerajaan negeri) dapat  bina 600 unit rumah yang mempunyai tiga bilik, iaitu mempunyai keluasan 800 kaki persegi.

"Buat masa ini, kita masih menyenarai data-data rumah-rumah yang rosak untuk dibaiki semula," katanya selepas melancarkan Tabung Amanah Bencana Banjir Negeri Kelantan di Hotel Royal Chulan Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Menurut Ahmad, sebanyak 2,374 rumah musnah akibat banjir yang melanda negeri itu, 600 daripadanya akan dibina dahulu.

"Manakala rumah yang selebihnya akan dibina dengan jalinan kerjasama antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Kelantan melalui Jawatankuasa Bersama Bantuan Banjir," ujarnya lagi.

Menurut Ahmad, batu asas untuk membina 600 unit rumah tersebut akan dilancarkan pada 22 Januari ini.

"Kita akan letak batu asas pada tarikh tersebut, di atas tanah seluas sembilan ekar," katanya.

Apa "rahsia besar" itu, Kit Siang soal kabinet Najib..?

Pemimpin popular DAP Lim Kit Siang menggesa kerajaan berterus terang bagi pihak Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi berhubung projek keselamatan negara antara pihaknya dan 'raja judi' Paul Phua.

Tuntutan itu dibuat selepas Zahid enggan mendedahkan perkara itu atas alasan “rahsia besar” bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972.

“Kabinet – pada Rabu ini – patut pegang teguh prinsip urus tadbir baik dan telus dan menukar status berhubung maklumat 'projek keselamatan negara' melibatkan individu didakwa raja judi Paul Phua, yang mana polis tidak tahu menahu berhubung perkara itu.

“Kabinet patut biarkan rakyat Malaysia tahu sama ada terdapat 'projek keselamatan negara' melibatkan Phua sebelum ini, berapa banyak semuanya dan kenapa polis tidak tahu menahu,” kata Lim.

Zahid mencetuskan konservatif selepas suratnya bertarikh 18 Disember tahun lalu kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Amerika Syarikat didedah.

Dalam surat itu, Phua dikatakan membantu kerajaan Malaysia dalam projek “keselamatan negara”.

MP: Salah guna bukan alasan sekat kebebasan

Penyalahgunaan kebebasan bersuara oleh sebahagian individu tidak harus dijadikan alasan untuk menyekat hak asasi manusia itu, kata anggota parlimen Parit Buntar Mujahid Yusof Rawa.

Mengakui kebebasan bersuara harus disertai rasa hormat pada orang lain, Mujahid bagaimanapun berkata, penyalahgunaan itu tidak dapat dihapuskan melalui “sebuah lagi undang-undang zalim”.

“Membatasi kebebasan atas alasan terdapat orang menyalahgunakan kebebasan bukanlah jawapannya,” kata wakil rakyat PAS itu.

Beliau mengulas kenyataan kerajaan mahu menjadikan insiden tembakan di Paris baru-baru ini sebagai alasan untuk mewajarkan pengekalan Akta Hasutan 1948.

Insiden itu menyaksikan 12 orang terbunuh dalam serangan pada majalah Charlie Hebdo kerana mempermainkan Nabi Muhammad melalui kartun satiranya.

Ganti Hadi: Pemuda Pas serah ahli buat keputusan

Suhaizan Kaiat 
SHAH ALAM – Pemuda Pas menyerahkan segala keputusan kepada pimpinan kawasan berhubung isu jawatan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dicadangkan agar tidak dicalonkan bagi jawatan sama pada pemilihan parti 2015-2017 ini.

Ketua Pemuda Pas, Suhaizan Kaiat berkata, pimpinan Pas peringkat kawasan yang bertanggungjawab mencadangkan mana-mana calon bagi jawatan Presiden dan bukannya dibuat secara individu.

“Pemilihan pimpinan Pas ini dicadangkan oleh pimpinan Pas peringkat kawasan. Di peringkat kawasan itu, mereka mempunyai penilaian mereka sendiri.

“Biasanya, saya lihat mereka tidak terpengaruh dengan pandangan-pandangan yang ada di luar. Mereka ada pandangan mereka sendiri, jadi, kita serahkanlah pada pimpinan Pas kawasan untuk menentukan perkara tersebut,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Ketika diminta mengulas soal tindakan bekas Exco Pemuda Pas Pusat, Zulhazmi Shariff yang membuat kenyataan di laman Facebook minggu lalu berhubung jawatan Abdul Hadi itu, Suhaizan berkata, sebagai ahli biasa, Zulhazmi berhak memberi pandangan.

“Saudara Zulhazmi itu ahli biasa dalam Pas, jadi, dia nak beri pandangan terpulang pada dia sebab itu saluran yang dia ada. Dia bukan pimpinan Pas (untuk bercakap dalam mesyuarat). Jadi terpulanglah.

“Dia bukan mewakili mana-mana pimpinan Pas kawasan. Itu hak dia. Kerana akhirnya keputusan itu nanti akan dibuat oleh pimpinan Pas kawasan juga,” katanya.

Syukur.. harga sayur 'murah'... Jom tanam sayur sendiri... Tak tahu ker belakang rumah menteri penuh dgn tanaman sayur

KANGKUNG camner.. Kalau dah TURUN, JANGAN LUPA PUJI KERAjaan

DAP desak kerajaan potong dana melampau Jabatan Perdana Menteri

KUALA LUMPUR, 18 JAN: Kerajaan perlu memotong ‘dana istimewa’ dalam bidang kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berjumlah RM7 bilion dan bukannya mengurangkan perbelanjaan sosial ke atas penstrukturan semula Belanjawan 2015.
Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong berkata, kerajaan juga harus melantik Menteri Kewangan sepenuh masa yang boleh memberikan dedikasi kepada pengurusan dana dan ekonomi negara.
Menurutnya, penurunan harga minyak global yang menyebabkan pemotongan mendadak pendapatan kerajaan juga menunjukkan betapa perbelanjaan harus dikurangkan.
“Persoalannya kini dana manakah yang akan dipotong. Sebagai permulaan, tidak boleh ada pemotongan untuk pendidikan, kesihatan, kebajikan dan perbelanjaan sosial lain.
“Apa yang harus dipotong adalah ‘dana istimewa’ yang bukan sahaja diberikan kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) tapi Kementerian Kewangan, ” kata Chin Tong dalam satu kenyataan, hari ini.
Pengarah Pendidikan Politik DAP itu menegaskan, terdapat tujuh projek di bawah dana pembangunan yang diperuntukkan secara keterlaluan untuk Jabatan Perdana Menteri.
Projek itu adalah Program Kemiskinan bagi Semenanjung/Sabah/Sarawak (RM160 juta), Program Pembangunan (RM1.1 bilion), Projek Mesra Rakyat (RM670 juta), Dana Fasilitasi (RM2.5 bilion), Projek Kecil (RM300 juta) dan Projek Khas (RM1.6 bilion).
“Senarai-senarai ini melibatkan wang pembayar cukai sebanyak RM7.08 bilion, jauh melebihi bayaran BR1M.

Pulau Pinang kaji tindakan undang-undang cabar pelaksanaan GST


GST_naik


KUALA LUMPUR, 18 JAN: Kerajaan Pulau Pinang mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar keputusan Pusat melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) April nanti, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng.
“Pada mesyuarat Exco negeri lalu, kami memutuskan untuk berunding dengan peguam untuk mengkaji sama ada pelaksanaan GST boleh dicabar di mahkamah.
“GST tidak boleh dilaksanakan sekarang ini. Ia perlu ditangguhkan untuk memberi lebih banyak masa kepada rakyat Malaysia memahami serta menyesuaikan diri terhadap kesan negatif yang bakal terjadi,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Guan Eng berkata, DAP akan lebih menggiatkan usaha membantu hala tuju negara dan kehidupan rakyat terutama akibat kegagalan Kerajaan BN yang dilihat semakin mengabaikan peranannya.
Jelasnya, perkara itu dipersetujui dalam pemukiman tahunan DAP di Subang Jaya yang berlangsung selama tiga hari bermula kelmarin..
“DAP mengambil keputusan memberi tumpuan kepada beban ekonomi ke atas rakyat, kegagalan tadbir urus seperti berlaku dalam krisis banjir di Pantai Timur dan ancaman puak-puak pelampau, perkauman termasuk undang-undang yang menindas,” ujarnya.

Ekstremis agama, rasisme, rasuah kesan pelanggaran ajaran Rasulullah - MB Selangor

Bencana banjir ragut sikap kemanusiaan

LANDSKAP KHAS PASCA BANJIR : RAGAM IKLIM DAN EKOLOGI MANUSIA

Sinar Harian Jadi Mata Dan Telinga SPRM

Jawatankuasa Krisis Nasional Perlu Ditubuhkan - Anwar

Tambang bas sekolah naik antara RM5 hingga RM20

bassekolah_M
Kenaikan tersebut terpaksa dilakukan memandangkan kerajaan telah mengurangkan subsidi diesel kepada pengusaha bas sekolah sejak dua tahun lalu.

KUALA LUMPUR, 18 Januari:
Kadar baru tambang bas sekolah telahpun dinaikkan antara RM5 hingga RM20 untuk tempoh sebulan bermula bulan ini.
Presiden Persekutuan Persatuan-persatuan Bas Sekolah Malaysia, Amali Munif Rahmat berkata, kenaikan tersebut terpaksa dilakukan memandangkan kerajaan telah mengurangkan subsidi diesel kepada pengusaha bas sekolah sejak dua tahun lalu.
Beliau bagaimanapun mendakwa ibu bapa memahami situasi pengusaha bas sekolah dan tidak membantah.
“Bagi tambang RM50 dan RM60 sebulan, jumlah yang dinaikkan hanya RM10, manakala tambang di bawah RM40 sebulan hanya mengalami peningkatan sebanyak RM5.
“Namun begitu, para ibubapa menerima dengan baik kenaikan tersebut yang dilihat tidak begitu tinggi kerana jumlah tambang di setiap kawasan adalah tidak sama,” katanya ketika dihubungi The Rakyat Post hari ini.
Beliau menjelaskan, dalam tempoh dua tahun iaitu 2013 dan 2014, kerajaan telah memansuhkan subsidi sebanyak 40 sen dan pengusaha bas sekolah terpaksa menanggung kenaikan kos operasi yang tinggi.
Menurutnya lagi, sekalipun harga petrol dan diesel turun ketika ini, namun ia belum memadai untuk membantu pengusaha menampung kos operasi yang tinggi selama dua tahun disebabkan pemansuhan subsidi tersebut.

KEBIADABAN kenyataan terang-terangan oleh pemimpin2 tertinggi UMNO HINA & PERLEKEH Hukum Allah, SEHINGGA SEKARANG tiada pula nak diambil tindakan.. MENGAPA ???


Penstrukturan semula bajet 2015 perlu sasar dana tersembunyi JPM, Kementerian Kewangan

liew_M-650x360
Sekiranya pemotongan bajet ingin dilakukan ia mestilah dibuat ke atas dana-dana berkenaan serta Perdana Menteri perlu mengubah cara hidup beliau dan juga keluarganya, kata Liew

KUALA LUMPUR, 18 Januari:

Penstrukturan semula Bajet 2015 perlu memfokuskan kepada dana tersembunyi Perdana Menteri bukan sahaja di Jabatan Perdana Menteri tetapi juga di Kementerian Kewangan.
Ahli Parlimen DAP Kluang, Liew Chin Tong berkata ia adalah kerana kerajaan tidak boleh membuat penstrukturan bajet yang telah diperuntukkan untuk pendidikan, kesihatan, kebajikan dan perbelanjaan sosial yang lain.
Menurutnya, walaupun Bajet 2015 telah memperuntukkan hanya 18 peratus atau RM50.5 bilion daripada jumlah keseluruhan RM273.6 bilion untuk pembangunan namun, Jabatan Perdana Menteri telah mendapat sebahagian besar iaity 25 peratus daripada jumlah peruntukan pembangunan sebanyak RM13 bilion.
“Antara dana yang diperuntukan tersebut ialah Projek Kemiskinan Semenanjung; Sabah dan Sarawak (RM160 juta); Penyusunan Semula Masyarakat (RM750 juta); Program Pembangunan (RM1.1 bilion); Projek Mesra Rakyat (RM670 juta), Dana Permudahan (RM2.5 bilion); Projek-projek Kecil (RM300 juta dan Projek Khas sebanyak RM1.6 bilion.
“Projek-projek berkenaan menelan belanja sebanyak RM7.08 bilion wang pembayar cukai dan jauh lebih banyak daripada dana yang diperuntukan untuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan ia termasuk dalam item bajet di Kementerian Kewangan,” katanya di sini.

Anwar: Time to cut back on mega projects

Ahead of the government's Budget review, opposition leader calls for austerity measures for 'tougher times ahead'.
anwar budget_300PETALING JAYA: Warning of “tougher times ahead”, Opposition leader Anwar Ibrahim has called for austerity measures and cutting back on mega projects in the government’s Budget review to be announced on Tuesday.
The government is to announce on Tuesday details of a revised 2015 Budget, caused by the weakening of the ringgit and sharp falls in the price of crude oil.
“We want the government to come clean on the economic outlook for the nation,” he said today at a Meet Anwar Programme here.
Anwar, a former finance minister, said other oil dependent countries such as Norway, with very good governance, were already on “alert mode” in anticipation of the long-term effects of low oil prices.
He said it was time for austerity measures in Malaysia. “This will mean cut-backs on mega projects while continuing to spend on critical areas such as healthcare, education and the humanitarian assistance for flood victims,” he said.
However, he noted that the government had continued to fail at controlling and cutting back frivolous spending, despite repeated opposition calls for remedial measures.
Earlier today, DAP elder Lim Kit Siang had proposed that the government slash by half the RM19 billion budget of the Prime Minister’s Department and the ministries under it.
Anwar, who is Selangor Economic Advisor, acknowledged that international commodity prices were beyond the government’s control but prudent financial management of the nation’s funds was still something that could be controlled.

Anwar sedia beri 'bukti' tentang Daim pada SPRM

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata akan mendedahkan “bukti” dimilikinya, berkaitan dakwaan salah guna kedudukan bagi mendapatkan kekayaan terhadap bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), jika dipanggil.

Kepentingan perniagaan yang dikaitkan dengan Daim sekali lagi menjadi perhatian, apabila media mesra kerajaan juga melaporkannya.

Ia berlaku selepas Daim tampil mengkritik dasar-dasar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Anwar (kanan), ketua umum PKR dan ketua pembangkang, berkata beliau sedia bekerjasama jika SPRM memutuskan untuk menyiasat Daim.

“Jika beliau panggil saya, sudah tentu saya akan kerjasama. Malah, saya ada bukti kukuh,” tegasnya.

Kerusi Taib Mahmud kosong di London

Walaupun diundang menjelaskan sumber kekayaannya, Yang Dipertua Sarawak Tan Sri Taib Mahmud tidak kelihatan ketika pelancaran buku Money Logging: On the Trail of the Asian Timber Mafia karya Lukas Straumann di London pada Jumaat.

Kerusi, yang disediakan untuk ahli politik paling lama di Malaysia dalam sesi perbincangan, kekal kosong.

Peguam Taib di Londong Mishcon de Reya juga tidak hadir, menurut kenyataan Bruno Manser Fund (BMF).

Straumann sebelum ini mencabar Taib mengambil bahagian dalam acara itu dan menjelaskan sumber kekayaannya selepas Taib dijelaskan oleh peguamnya sebagai “ultra high net worth individual”.

Dalam bukunya, Straumann mengaitkan bekas ketua menteri Sarawak yang lama berkhidmat itu dengan kesalahan jenayah rasuah dan salah laku.

Taib dilaporkan cuba menghentikan jualan buku itu sebelum ini.

BMF juga mendakwa terdapat usaha untuk mensenyapkan publisiti buku itu.

Pada Khamis, Mishcon de Reya didakwa mahu mengambil mengambil tindakan undang-undang terhadap BBC kerana menyiarkan wawancara dengan Straumann berkaitan rasuah dalam pembalakan di Sarawak.

“Dakwaan Mishcon berhubung kenapa wawancara dengan Straumann tidak patut disiarkan, tidak disokong oleh bukti, selain daripada Money Logging didakwa 'penuh dengan kesalahan',” kata BMF dalam kenyataan sebelum ini.

Taib Mahmud terlepas peluang jelaskan kekayaan luar biasanya

Kerusi yang dikhaskan untuk Gabenor Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud dalam diskusi sebuah buku berhubung peranan beliau dalam kegiatan pembalakan haram negeri itu. – Gambar ihsan Bruno Manser Fund.Gabenor Sarawak

Tun Abdul Taib Mahmud terlepas peluang menjelaskan sumber kekayaan luar biasanya apabila tidak hadir pada majlis pelancaran buku yang mendedahkan peranannya dalam kegiatan pembalakan haram negeri itu. ‎
Kumpulan advokasi Bruno Manser Fund (BMF) yang berpangkalan di Switzerland berkata, sebuah kerusi sudah dikhaskan untuk bekas ketua menteri Sarawak dalam diskusi panel buku tersebut di London, Jumaat lalu.

 "Baik Gabenor Sarawak atau peguamnya di London, Mishcon de Reya, tidak hadir dalam pelancaran ‎'Money Logging: On the Trail of the Asian Timber Mafia oleh Lukas Straumann' – sebuah buku bukan fiksyen yang sebelum ini cuba dihalang Taib," kata BMF dalam satu kenyataan hari ini. ‎
BMF berkata, Straumann mencabar Taib untuk menghadiri acara tersebut bagi menjelaskan kesemua sumber kekayaannya, ‎oleh kerana peguamnya menyifatkan beliau sebagai "individu bernilai tinggi".

 ‎Menurut BMF, peguam Taib menolak untuk menjelaskan ‎bagaimana anak guamnya memperolehi kekayaan dalam tempoh 51 tahun pentadbirannya. Dalam satu surat Straumann mengatakan:
"Terserah kepada anda untuk membuktikan dakwaan benar atau tidak akan tetapi tidak kepada anak guam kami untuk menyangkal."

 ‎"Money Logging: On the Trail of the Asian Timber Mafia" memaparkan perincian bagaimana Taib yang merupakan ketua menteri Sarawak selama 33 tahun sehingga ke akhir peletakan jawatannya didakwa mengumpulkan keuntungan sehingga AS$15 bilion (RM53.51 bilion) dengan penglibatan institusi kewangan global. ‎

Tubuh Jawatankuasa Krisis Nasional hadapi kelembapan ekonomi, kata Anwar

Menjelang penstrukturan semula Bajet 2015 pada Selasa kerana kejatuhan harga minyak dunia dan nilai ringgit, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan Putrajaya menubuhkan Jawatankuasa Krisis Nasional yang bersifat merentasi parti politik untuk menangani kelembapan ekonomi.
Ketua pembangkang itu mencadangkan, jawatankuasa tersebut dianggotai melibatkan ahli-ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang, para ekonomis, pakar-pakar pasaran serta pakar dalam bidang-bidang berkaitan.
Beliau berkata, jawatankuasa tersebut antara lain hendaklah ditugaskan dengan peranan dan tanggungjawab untuk memantau harga komoditi setiap hari dan diberikan kuasa untuk melaksanakan segala langkah bersesuaian untuk mengurangkan dampak negatif.
 "Kami menggesa kerajaan agar telus dalam meramal ekonomi negara.
 Rakyat menantikan pengumuman Selasa ini dan menjangkakan usaha kerajaan persekutuan yang serius lagi bersungguh-sungguh untuk menstrukturkan semula Belanjawan 2015," katanya sebelum bersidang dengan anak muda Selangor di sebuah hotel di Petaling Jaya hari ini.
Cadangan Anwar itu merupakan salah satu di antara empat yang dicadangkannya ke Putrajaya untuk menangani kejatuhan harga komoditi dan kelemahan nilai ringgit.

Pasca Banjir: Sekolah kami tiada sehelai kertas pun


TEMPAT pertama dituju setibanya di Kuala Krai ialah rumah Penyelia Dun Dabong yang dijadikan pusat pengumpulan bantuan banjir dan tempat menyediakan makanan untuk mangsa banjir, dinamakan Dapur Rakyat.
Setibanya di sana kira-kira jam 12 tengah hari, suasana Dapur Rakyat ramai dengan penduduk kampung dan sukarelawan yang sibuk dengan tugas masing-masing.
Ketika itu makanan tengah hari sudah siap dimasak dan kelihatan penduduk kampung beratur mengambil makanan yang disediakan di bawah khemah.
Lauknya ikan sardin, ikan kering, sayur kobis dan sambal belacan. Ada juga keropok lekor. Tengah hari itu giliran PAS Selangor membantu menyediakan makanan.
Di bawah khemah sama, sukarelawan sibuk membungkus makanan untuk diagihkan ke seluruh kampung.
Ini kerana, ada penduduk kampung yang tidak ada kenderaan untuk pergi ke Dapur Rakyat dan ada warga tua yang uzur. Jadi, jalan terbaik adalah dengan menghantar makanan ke rumah mereka.
Di khemah bersebelahan pula, tempat diletakkan pakaian terpakai, beras dan barang keperluan asas termasuk air mineral, juga tidak sepi daripada tumpuan penduduk kampung.
Mereka memilih pakaian yang sesuai untuk dibawa pulang dan ada yang beratur untuk mengambil beras, susu bayi dan lain-lain.
Kenderaan keluar masuk membawa barang bantuan dan sukarelawan yang datang silih berganti bagi menabur bakti.
Pasukan misi yang terdiri daripada Nisa' Malaysia, Ameerah Malaysia dan Briged Muslimat (Gen 3) bertemu dengan tuan rumah iaitu Penyelia Dun Dabong, Ku Mohd Zaki Ku Hussein untuk 'lapor diri' dan mendapat gambaran tentang keadaan kampung tersebut sebelum memulakan misi bantuan.
Teringat pesanan Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusuf; adat masuk kampung orang, kenalah jumpa tuan rumah, tidak boleh memandai-mandai sahaja.
Selepas mendengar taklimat dan mendapat sedikit sebanyak gambaran tentang keadaan mangsa banjir, Gen 3 menikmati makanan tengah hari ala kadar sebelum bergerak masuk ke kampung untuk mengagihkan bantuan.
Nisa' Malaysia memfokuskan bantuan 'back to school' iaitu beg sekolah, buku dan alat tulis manakala Ameerah Malaysia menyediakan kit wanita mengandungi telekung solat, tuala, kain batik dan peralatan penjagaan diri wanita, juga lampin pakai buang untuk bayi.
Petang itu, pasukan Gen 3 seramai 12 orang dengan bantuan 4 anggota Unit Amal bergerak masuk kampung bersama PAS Selangor.

Putrajaya digesa kaji harga diesel, harga barangan tidak berubah

Program mari menabung YB Elizabbeth Wong di Rawang (7)RAWANG, 18 JAN: Kerajaan Persekutuan diminta mengkaji harga diesel di pasaran yang menimbulkan persoalan di kalangan pengguna kerana kesan bahan bakar itu kepada harga barangan.
Ahli Parlimen Selayang, William Leong berkata pengguna mengeluh harga barangan naik dengan kos bahan bakar yang naik, tetapi tidak menurun bila kos bahan bakar menurun.
“Harga diesel sekarang lebih tinggi dari petrol RON95, pengangkutan seperti bas dan lori semua menggunakan diesel. 
“Kerajaan Persekutuan perlu melihat dan menyelesaikan perkara ini,” katanya kepada SelangorKini, hari ini.
Bermula Januari ini, harga diesel ialah RM1.93 berbanding petrol RON95 (RM1.91) dan RON97 (RM2.11).
“Kita telah beri peringatan kepada Kerajaan Persekutuan di mana tabiat harga barang naik bila minyak naik tetapi tidak turun bila minyak turun.
“Tindakan perlu diambil kerajaan berhubung perkara ini,” katanya.

Anwar kepada Putrajaya: “Gagal dan terus gagal” tangani krisis harga minyak

IMG-20150118-WA0005SHAH ALAM, 18 JAN: Satu jawatankuasa krisis nasional perlu ditubuhkan untuk mengemudi Malaysia mengharungi kemelut ekonomi ekoran hentakan berganda penurunan harga minyak mentah.
Membidas sikap lembab Putrajaya, Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan strategi untuk Putrajaya amalkan termasuk penjimatan melalui pembanterasan korupsi, pembaziran dan ketirisan, serta menyalur perbelanjaan ke bidang kritikal seperti kesihatan dan pendidikan.
Putrajaya juga digesa mengamalkan ketelusan tatakelola, serta melibatkan pakar ekonomi, pakar pasaran dan ahli-ahli politik dalam jawatankuasa rentas parti yang dicadangkan.
“Inilah sikap yang sama yang telah mengakibatkan kemusnahan dek bencana banjir baru-baru ini. Banjir merupakan satu fenomena saban tahun yang telah berlaku berabad lamanya, tetapi tiada langkah kawalan dan pencegahan yang serius dilaksanakan oleh pihak kerajaan,” tegas Anwar dalam ucapan dasar di program Meet Anwar di One World Hotel, Petaling Jaya, hari ini.
Pendapatan daripada minyak dan gas membentuk 30 peratus daripada keseluruhan pendapatan kerajaan. Menurut Anwar, Belanjawan 2015 yang dibentangkan 10 Oktober tahun lepas berasaskan kepada julat harga minyak mentah antara USD100 ke USD105 setong.

"Bila minyak rendah dan ringgit menjunam" - Anwar Ibrahim

Pada 12 Disember tahun lalu, saya telah memaklumkan kepada rakyat Malaysia untuk bersedia menghadapi waktu-waktu sukar.

Ini kerana kita sedang berhadapan dengan hentakan berganda melalui penurunan harga minyak mentah antarabangsa di samping penyusutan nilai Ringgit Malaysia ke tahap terendah semenjak krisis kewangan Asia pada tahun 1997.

Harga minyak mentah Brent terus menurun. Sehingga kini, ia menyusut sebanyak 53 peratus berbanding tahun lepas, yakni daripada purata AS$108 setong pada Januari 2014 kepada AS$51 secara purata bagi bulan Januari 2015.

Nilai Ringgit kini merupakan matawang Asia yang paling lemah, mengesampingkan nilai Yen. Ia menyusut kepada RM3.55 untuk setiap AS$1daripada RM3.32 setahun yang lalu. Sejak Oktober 2014, ringgit menyusut hampir 8.3 peratus.

Benar, matawang Asia lain turut menyusut dan terkesan ke atas dolar Amerika Syarikat, tetapi matawang kita jatuh hampir dua kali ganda jika dibandingkan dengan dolar Taiwan dan dolar Singapura pada 4.59 peratus dan 4.50 peratus masing-masing berbanding dolar Amerika Syarikat.

Harga minyak sawit mentah juga melemah pada anggaran 10 peratus kepada RM2,300 satu tan.

Dampak pada hasil negara

Pendapatan daripada minyak dan gas membentuk 30 peratus daripada keseluruhan pendapatan kerajaan. Belanjawan Persekutuan 2015 yang dibentangkan pada 10 Oktober tahun lepas berasaskan kepada julat harga minyak mentah antara AS$100 ke AS$105 setong.

Malah sebelum penyusutan ke tahap semasa, Petronas memberi amaran sekiranya harga minyak mentah pada anggaran purata AS$70 ke AS$75, keseluruhan sumbangan kepada pendapatan kerajaan akan menyusut sebanyak 8 peratus.

Ini bermakna pengurangan sebanyak RM19.4 bilion daripada anggaran pendapatan sebanyak RM242 bilion ke atas unjuran belanjawan 2015.

Kini, ketika harga minyak menurun hampir separuh, apakah dampak sebenar ke atas pendapatan negara?

Meskipun dimaklumi bahawa akan berlaku penjimatan subsidi minyak, namun sebagaimana yang dilapor oleh Maybank Research dalam penerbitan terbaharu mereka, penyusutan pendapatan sebanyak RM8.4 bilion akan melangkaui penjimatan subsidi dan mengakibatkan defisit fiskal sebanyak 4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan bukannya seperti sasaran 3 peratus untuk 2015.

Selepas kontroversi K-pop, mufti mahu filem ditapis bermula dari skrip

Selepas isu kontroversi K-pop membabitkan gadis Melayu di sebuah konsert baru-baru ini, Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri mahu penguatkuasaan penapisan filem dan drama dimulakan daripada skrip.
 Dalam wawancara bersama Mingguan Malaysia hari ini, beliau berkata ‎adegan "peluk dan cium" membabitkan artis Korea Selatan dan gadis Melayu dalam sebuah konsert baru-baru ini secara jelas membuktikan budaya Melayu dan Islam dicerobohi budaya Barat dan Timur.

 "Lembaga penapisan akan menapis cuma saya tidak boleh menjangkakan adanya proses tersebut," katanya kepada edisi Ahad akhbar Utusan Malaysia itu.
"Maknanya kalau ada proses tersebut, tiada masalah, bukan kita mahu filem itu ditapis selepas ia disiapkan, namun ia perlu ditapis daripada pihak penerbit dan pengarah melalui skrip lagi."

Beliau memberi contoh filem arahan pengarah dari Libya, Omar Mukhtar yang disifatkan mempunyai kandungan baik dan pengajaran yang tinggi.
"Cuba kita tengok filem Omar Mukhtar, berapa juta orang tengok tiada masalah pun. Jadi isi filem itu sendiri perlulah menekankan perkara-perkara yang baik dan penting dan perlu ada batasan-batasannya," katanya.

Konsert artis kumpulan B1A4 dari Korea Selatan baru-baru ini mencetuskan kontroversi ‎di laman sosial apabila terdapat adegan peluk dan cium di dahi ahli kumpulan itu bersama tiga orang gadis Melayu.
Tindakan itu menimbulkan kemarahan daripada masyarakat Islam terutama badan bukan kerajaan (NGO) yang melabelkan hiburan K-pop merosakkan akidah remaja Islam dan ada kaitan dengan agenda Kristianisasi.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dilaporkan akan memohon waran tangkap sekir‎anya gadis Melayu yang didakwa "dicabul" artis K-pop itu masih tidak menyerah diri bagi membantu siasatan.

Bila harga pasaran dunia naik.. MELATAH CEPAT KERAjaan BN ikut..


Bila harga pasaran dunia jatuh merudum..
LAMBAT & LEMBAP KERAjaan BN nak ikut..
Itu pun dah kena hentam, rakyat bising baru nak buat..

2015: Golongan sederhana ambil tempat penting

ABD SHUKUR HARUN
DUA perkara yang sangat mengesankan saya ketika kita meninggalkan tahun 2014 yang sangat mencabar itu dan memasuki 2015 yang juga dijangka penuh dengan cabaran.
Tanpa mengulas krisis politik dalam Pakatan Rakyat sendiri, saya hanya fokas dua perkara.
Pertama, banjir mega yang merempuh dengan amat dahsyat di enam negeri di negara ini, terutama di Pantai Timur, menimpakan kerosakan berbilion ringgit. Kedua kemunculan 25 rokoh ternama golongan sederhana yang disokong oleh puluhan NGO serta begitu ramai daripada kalangan rakyat, prihatin.
Adapun banjir besar ini telah memusnahkan ribuan rumah, harta benda, malah beberapa nyawa. Ia hampir menyamai tsunami yang melanggar Acheh Darussalam, Indonesia 10 tahun lalu.
Pelbagai sebab mengapa terjadi banjir mega ini. Angin monsun telah membawa ribut dan air pasang besar, hujan lebat yang tidak henti-hentinya sejak lebih seminggu.

Pelbagai pihak menyalahkan penebangan kayu balak yang tidak terkawal (pembalakan haram), khususnya, di hutan Gua Musang, saliran air yang tersumbat, sungai yang tercemar dengan pelbagai sampah sarap, tiadanya tebatan banjir yang berkesan dan pelbagai lagi. Diburukkan lagi dengan ketiadaan persediaan Kerajaan Pusat dan negeri untuk mengahadapi banjir, pada hal banjir itu berlaku setiap tahun.
Banjir besar yang berlaku itu mengakhiri tahun 2014, di mana kesannya memakan masa yang sangat lama. Maka bermula dari tahun 2015 ini, kita akan menyaksikan berapakah jangka masa untuk memulihkan kesan banjir ini. Sudah tentulah rakyat yang terlibat menderita dari saat banjir itu berlaku hingga pulih sepenuhnya.
Kedua, tahun 2014 ini meninggalkan kesan bagaimana isu perkauman dan fanatik agama telah bersemarak ditiupkan oleh pelbagai pihak yang tidak menyedari kesan buruknya.
Maka reaksi atau kesan balas dari semangat perkauman dan fanatik agama ini muncullah 25 tokoh ternama golongan sederhana yang disokong oleh begitu ramai rakyat, khususnya puluhan NGO. Mereka menghantar surat terbuka, termasuk kepada Perdana Menteri menyatakan mengenai masalah yang dihadapi negara yang perlu diselesaikan segera.
Golongan sederhana ini, yang kebanyakannya daripada golongan terpelajar dan mempunyai kedudukan penting dalam masyarakat melihat dengan amat bimbang berkembangnya gejala perkauman dan fanatik agama yang mereka bimbang boleh memusnahkan keharmonian hidup rakyat berbilang kaum di negara ini.
Saya tertarik dengan dengan reaksi Pengerusi Gerakan Anti Perkauman (GAP), Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa mengenai kenyataan golongan sederhana ini, antara lain Mujahid mengatakan:
“Konflik perundangan Islam dan sivil perlu digarap melalui rangka perundangan dan pentadbiran negara dalam konteks siyasah syari’yah yang luas disiplinnya.”

Tragedi Charlie Hebdo: Apa kata Eric Cantona

BEKAS bintang lagenda bola sepak Eropah, Eric Cantona turut memberikan pernyataan sikap yang membela agama Islam di tengah isu kebencian terhadap Islam pasca tragedi Charlie Hebdo.

Dalam wawancara dengan Euronews yang dilaporkan oleh Today's opinion, Khamis (15/1/2015) yang lalu, bintang Manchester United ini berkata, "langkah yang diambil majalah Charlie Hebdo menerbitkan semula gambar-gambar yang menghina Nabi Muhammad hanya akan menambah kemarahan 1.5 bilion penduduk bumi".

Memetik laman web Eramuslim, Cantona juga menyatakan keyakinannya bahawa 90% umat Islam merasa malu dan tidak selesa dengan yang peristiwa yang baru terjadi.

Hal yang sama, menurutnya pernah dilakukan penganut Katolik terhadap semua pawagam.

Cantona menambah, "yang ingin kutekankan adalah jangan sampai kita melemparkan semua kes itu kepada Islam. Kalau yang kita fikirkan hanya kejadian terakhir ini saja, maka kita akan lupa yang sudah-sudah. Kita harus sedar banyak sekali pengganas di mana-mana dan mereka tidak ada hubungannya dengan agama Islam sama sekali".

Bintang yang kerap bikin ulah di lapangan ini menamatkan wawancaranya dengan sebuah pernyataan, "seorang Muslim adalah warga negara, sama seperti aku dan kalian. Tidak benar kalau kita masukkan mereka semua dalam satu bakul".

Tubuh segera suruhanjaya tangani insiden kematian dalam lokap - Kulasegaran


M. Kulasegaran
"Berapa ramai lagi tahanan yang akan mati dalam kem tahanan. Apakah insiden seumpama akan berterusan tanpa kesudahan?" tanya Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran.
Ahli DAP itu turut menegaskan rakyat tidak boleh membenarkan insiden tahanan kes mati dalam lokap atau kem tahanan berulang lagi.
"Insiden kematian dalam tahanan atau lokap berpanjangan tanpa noktah. Ini satu masalah serius yang perlu ditangani segera.
"Saya mendesak kerajaan supaya menubuhkan segera Suruhanjaya Siasatan segera bagi menyelongkar misteri yang tersembunyi di sebalik kesemua insiden tersebut," katanya dalam satu kenyataan media kepada MalaysiaGazette.
Beliau menyatakan demikian ketika mengulas mengenai dakwaan kematian seorang suspek tahanan, P. Chandran disebabkan kegagalan polis menyediakan rawatan perubatan tepat pada masa.
Chandran meninggal dunia pukul 7.48 pagi pada 10 September 2012 ketika berada dalam tahanan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi.
Mahkamah telah menegur polis kerana bertindak lewat dalam hal itu apabila memaklumkan kematian Chandran hanya 12 jam selepas dia meninggal dunia.
Kulasegaran menjelaskan, mahkamah memaklumkan Chandran yang menderita penyakit jantung tidak diberikan bantuan perubatan tepat pada masa dan ia merupakan punca kematiannya.
"Adalah sangat mengejutkan melihat nasib tahanan dalam lokap ini," tegasnya.

Presiden Turki selar Charlie Hebdo

Recep Tayyip Erdogan 
ANKARA - TURKI.  Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan dalam satu kenyataan menyelar majalah satira Perancis, Charlie Hebdo ekoran penerbitan artikel provokasi tentang Islam yang disifatkan sebagai menghasut kebencian dan perkauman.

Jelas beliau, majalah tersebut  terkenal dengan ‘cetusan’ kontroversi dan provokasi tentang agama, yang melibatkan Islam dan sesiapa juga, lapor al- Jazeera.

“Ini bukan dipanggil kebebasan. Tindakan itu mengakibatkan keganasan dengan mencampuri ruang kebebasan orang lain. Kita harus sedar tentang perkara ini.

“Tidak ada kebebasan tanpa had,” katanya pada satu mesyuarat, hari ini.

Mengulas lanjut, Erdogan berkata, umat Islam mengharapkan rasa hormat terhadap nabi mereka, cara yang sama seperti mereka menghargai nabi dari agama Yahudi dan Kristian.

“Mereka (Charlie Hebdo) boleh jadi ateis. Sekiranya ya, mereka akan hormat apa yang dianggap suci oleh saya.

Belum terlambat Najib bawa pindaan Bajet 2015 ke Parlimen, kata DAP

Belum terlambat untuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membentangkan pindaan Bajet 2015 di Parlimen, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.

 Ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, Parlimen meluluskan Bajet 2015 dengan peruntukan sebanyak RM273.9 bilion, dan pindaan semula bajet perlu dibuat melalui Parlimen. "Persoalannya, mengapa beliau tidak membuat persidangan khas Parlimen bagi mempersembahkan pindaan Bajet 2015?

"Lebih molek atas prinsip demokrasi Parlimen, Najib mengadakan sidang khas untuk mempersembahkan Bajet 2015 yang melalui pindaan disebabkan kelemahan ringgit dan penurunan harga minyak," kata pemimpin veteran DAP itu dalam satu kenyataan hari ini.

Lim berkata, belum terlambat untuk Najib memanggil sidang khas Parlimen kerana ia boleh dilaksanakan dalam tempoh 48 jam.

"Jika tidak, Najib akan menghina prinsip demokrasi Parlimen," katanya. Lim berkata, persidangan khas Parlimen juga begitu mendesak bagi membincangkan beberapa isu lain selain pindaan Bajet 2015.

Antara yang dibangkitkannya termasuklah bencana banjir yang melanda negara baru-baru ini, laporan Inkuiri Suruhanjaya Diraja (RCI) berkenaan pendatang asing di Sabah, serta pengeluaran wang haram ke luar negara berjumlah RM1.3 trilion sejak 2003 hingga 2012.

"Selain itu, keperluan untuk kesemua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama, mahupun fahaman politik untuk bersatu dan menentang politik ekstremis dan kebencian," katanya.

Utusan Beri Amaran: Kesabaran Hadi ada hadnya..!!

Tindak tanduk Persatuan Ummah Sejahtera (PasMa) semakin mencurigakan apabila bertemu dengan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng bagi merangka kerjasama dan strategi untuk pilihan raya umum akan datang, kata Utusan Malaysia.

“Nampaknya perjuangan PasMa makin jauh menyimpang daripada perjuangan parti itu (PAS).

"DAP termasuk Lim Guan Eng banyak mengkritik, memperlekeh dan membantah hasrat kerajaan PAS untuk melaksanakan hudud.

“Di sebalik najis yang diberi oleh DAP kepada Pas, PasMa menghadiahkan bunga kepada DAP,” tulis Awang Selamat, suara rasmi akhbar itu.

Awang Salamat turut membangkitkan bagaimana Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang membidas Pasma kerana mempertikaikan keputusan Majlis Syura Ulama parti itu berhubung larangan menyertai NGO itu.

“Awang kasihan kepada PAS kerana makin ramai jadi 'duri dalam daging' dalam parti tersebut.

“Sejauh mana PAS berani untuk mengambil tindakan ke atas PasMa dan membersihkan parti itu, sukar ditelaah tetapi Awang tidak mahu ambil mudah Hadi.

“Kesabaran ada hadnya termasuklah dalam menghadapi penghinaan politik yang tidak henti-henti,” tulis Awang Selamat.

'Tiga Line' dari kaca mata pengkaji

Pertubuhan Kebajikan Dakwah Islamiah (Pekida) atau lebih dikenali sebagai Tiga Line antara NGO Melayu yang sangat terkenal dan mempunyai anggotanya di seluruh pelosok Malaysia.

Tetapi siapakah mereka, daripada mereka datang dan apa peranan mereka dalam masyarakat?

Persoalan itu dirakam oleh pengkaji Perancis Sophie Lemiere (kiri) yang cuba memahami daripada dalam jaringan Pekida di Malaysia dalam buku terbaru suntingannya Misplaced Democracy: Malaysian Politics and People.

Malaysiakini menyimpulkan dapatannya daripada bab berjudul “Gangsta & Politics in Malaysia” (Samseng dan Politik di Malaysia) kepada 13 soalan lazim.

1. Bagaimana Pekida bermula?

Menurut artikel dalam jurnal Asian Almanac pada 1978, ia bermula sebagai Tentera Sabilullah, yang disifatkan sebagai “organisasi jenayah” berasaskan agama yang dibubarkan pada tahun tulisan itu diterbitkan.

Ia kemudian digerakkan kembali oleh anggotanya sebagai Pekida dan Angkatan Sabilullah.

Angkatan Sabilullah dibubarkan oleh kerajaan selepas dituduh menjadi kumpulan pengganas yang dikaitkan dengan PAS.

Untuk pengkaderan, anggotanya diberitahu ia ditubuhkan selepas rusuhan kaum Melayu-Cina pada 13 Mei 1969.

Lemiere bagaimanapun percaya perkara itu cuma mitos.

2. Kenapa Pekida digelar juga Tiga Line?

Nama Tiga Line merujuk kepada tiga jalur bendera Pekida iaitu merah (bermaksud darah atau kesetiaan), kuning (raja) dan hijau (Islam).

3. Siapa ahli Pekida?

Ahmad Maslan tipu rakyat, peruntukan bencana banjir bukan RM800 juta

KUALA LUMPUR, 17 JAN: Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang menuntut Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana menipu mengenai jumlah peruntukan bantuan banjir yang kononnya berjumlah RM800 juta.
Kata Kit Siang, Ahmad berbohong apabila Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab dalam wawancaranya bersama The Malay Mail Online semalam mendedahkan bahawa hanya RM41 juta diluluskan.
“Dari mana datangnya angka RM800 juta ini? Bagaimana baki selebihnya RM459 juta akan dibelanjakan? Berapa banyak daripada RM500 juta dibelanjakan untuk setiap negeri yang dilanda banjir?
“Setakat ini, Thajudeen hanya menyebut RM41 juta bagi 82,000 keluarga mangsa banjir yang tinggal di pusat pemindahan dengan setiap keluarga menerima RM500. Bagaimana pula dengan keluarga mangsa banjir yang tidak tinggal di pusat pemindahan?
“Ahmad Maslan perlu memohon maaf kerana membuat kenyataan palsu kononnya kerajaan membelanjakan RM800 juta, sedangkan hanya RM41 juta dibelanjakan sehingga sekarang,” tegas Kit Siang dalam satu kenyataan, hari ini.

Menteri kewangan juga perlu semakan semula

Semakan semula Belanjawan 2015 selepas kejatuhan harga minyak dunia harus melibatkan perubahan dalam Kementerian Kewangan sendiri, kata anggota parlimen Kluang.

Liew Chin Tong berkata langkah menteri kewangan baru harus dilantik dan memulakan tugas dengan memotong “dana rahsia” (slush funds) perdana menteri.

“Walaupun mengalu-alukan pembentangan semakan Belanjawan 2015 yang sudah dikira lewat, saya tahu bahawa orang ramai, terutamanya korporat Malaysia, berharap untuk melihat lantikan menteri kewangan sepenuh masa dibuat,” katanya.

“Semakan Belanjawan 2015 patut menumpukan kepada pemotongan slush fund perdana menteri dan bukan mensasarkan (pemotongan) perbelanjaan sosial,” kata Liew.

Jawatan menteri kewangan disandang oleh Datuk Seri Najib Razak yang juga menteri kewangan.

Kempen singkirkan Zahid Hamidi sudah bermula

Amin Iskandar

Walaupun masih ada setahun sebelum pemilihan Umno pada 2016, pertandingan yang bakal memberikan laluan kepada ahli parti untuk menjadi pemimpin negara itu dikatakan sudah bermula, dan kempen untuk menyingkirkan pemimpin kanan paling popular, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sedang dilakukan.
Sumber dalaman Umno memberitahu, isu surat menteri dalam negeri itu kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) berhubung raja judi Paul Phua Wei Seng sedang digunakan untuk menamatkan karier politik ahli Parlimen Bagan Datoh itu.
Kerana popularitinya dan status sebagai pemimpin kanan Umno paling popular (presiden dan timbalan presiden tidak bertanding) dan sudah teruji dalam dua pemilihan lepas, Zahid dilihat menjadi penghalang kepada sesetengah pemimpin untuk mendaki hiraki kepimpinan parti Melayu itu.

Dalam pemilihan Umno akan datang, Zahid dilihat sebagai ancaman bagi jawatan timbalan presiden mahupun presiden Umno kerana popularitinya. Ini bermakna, jika Zahid menang jawatan timbalan presiden atau presiden Umno, beliau bakal menjadi timbalan perdana menteri atau perdana menteri Malaysia.
Salinan surat Zahid kepada FBI dan rencana mengenainya pada mulanya didedahkan akhbar South China Morning Post (SCMP). SCMP juga menyiarkan kandungan surat itu, di mana Zahid mengatakan Paul bukan ahli kongsi gelap 14K di Malaysia.

Surat yang ditujukan kepada Timbalan Pengarah FBI Mark F Giuliano itu mendakwa Paul membantu Putrajaya dalam projek yang berkaitan dengan keselamatan negara.
Ketika isu surat kepada FBI itu heboh di media atas talian dan laman sosial sehingga Zahid menjawabnya buat kali pertama Jumaat lepas, tidak kelihatan pemimpin-pemimpin kanan Umno mempertahankannya.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hanya memberitahu media pada 13 Januari, Kabinet tidak pernah berbincang mengenai surat Zahid kepada FBI itu.
Bagaimanapun, keesokan harinya Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata mesyuarat jemaah menteri sudah mendengar penjelasan Zahid berhubung surat yang dihantarnya kepada FBI.

Zahid juga tidak mendapatkan sokongan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang berada di bawah kementeriannya. Dikatakan polis yang sebelum ini tidak percaya dengan pendedahan akhbar SCMP kini marah kerana reputasi PDRM tercalar.

 Seorang pegawai kanan polis memberitahu The Malaysian Insider, sebagai Menteri Dalam Negeri, Zahid sepatutnya mendapatkan nasihat undang-undang sebelum menulis surat itu. "Apabila isu itu pertama kali dihebohkan, ada pihak yang pada mulanya tidak percaya Zahid bertindak mengetepikan laporan rasmi dari PDRM," kata pegawai itu.

Over 1,000 Syrian civilians evacuated from near Damascus

Violent protests over Charlie Hebdo cartoon

Pasca Banjir: 2010 rumah musnah di Kelantan

Kerajaan Umno@Bn jangan perbodoh rakyat dengan harga minyak

Oleh AZIZ MUDA
SETIAP kali menaikkan harga minyak, kerajaan Barisan Nasional sering memberikan alasan tindakan yang dilakukan itu kerana kenaikan harga minyak dunia. Selain itu, pihak kerajaan juga mengatakan walaupun harganya dinaikkan, tetapi harga minyak di negara kita masih lagi murah berbanding beberapa buah negara lain.
http://merdeka-online.com/home/wp-content/uploads/2013/02/petrol.jpg Bandingan harga yang dibuat terutamanya de ngan beberapa buah negara di Asia Tenggara, terutama negara yang tidak mempunyai minyak.
Selain itu, ada juga di antara pemimpin kerajaan memberikan alasan yang amat menyakitkan hati, dengan sanggup memperbodohkan rakyat kononnya harga minyak di negara kita juga masih jauh lebih murah berbanding sesetengah negara pengeluar minyak lain.
Dalam kes kenaikan harga mintak terbaru, petrol RON95 dan diesel naik sebanyak 20 sen bermula 1 Oktober lalu, pemimpin-pemimpin kerajaan BN masih lagi mengulangi kenyataan yang sama dalam usaha mereka untuk mempertahankan tindakan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak berbuat demikian atas alasan rasionalisasi subsidi.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad antara lain mengatakan pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuatkuasa 1 Oktober lalu adalah wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu.
Menurut beliau, jika subsidi tidak dikurangkan, bahan bakar itu akan berterusan dimanipulasi pihak tertentu untuk mengaut keuntungan menerusi kegiatan penyeludupan ke luar negara terutamanya di kawasan sempadan.
“Minyak cukup murah di sini (Malaysia). Di negara yang keluar minyak macam di Arab pun lebih tinggi harga dia, macam mana kita boleh jual murah? Itu yang orang curi minyak kita. Harihari orang curi,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk Peri Pentingnya Bahasa Inggeris di Abad ke-21, Zaman Digital di Kolej Wadi Sofea di Kota Bharu, Kelantan 2 Oktober lalu.
Minyak di Malaysia termurah di Asia Tenggara
Ketika rakyat Malaysia semakin terhimpit dengan kenaikan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen itu, Timbalan Menteri Kewangan, Dato’ Ahmad Maslan turut muncul sebagai menteri paling kerap mempertahankan tindakan kerajaan memotong subsidi bahan api itu
Dalam beberapa entri dalam Twitternya yang menggunakan akaun @ahmadmaslan sejak 1 hingga 3 Oktober lalu, beliau antara lain berkata, harga minyak di Malaysia masih kekal rendah di rantau Asia Tenggara.
Malah menurut beliau, Najib merupakan satu-satunya perdana menteri yang menurunkan harga minyak ketika harga di pasaran jatuh pada 2009.

Peperangan media di antara puak Mahathir/Daim dgn Najib itu, peperangan terhadap diri sendiri

Aspan Alias
 
Tidak ada siapa yang tidak bergaduh sekarang ini. Pergaduhan berlaku di antara parti-parti dalam Pakatan Rakyat. DAP membangkang pengenalan hukum hudud di Kelantan kerana tidak pernah dipersetujui dalam manifesto bersama pakatan pembangkang itu. Sekarang DAP pula mahu mengadakan pilihanraya kerajaan tempatan yang tidak pernah dibawa berbincang dalam Pakatan dan PAS tidak bersetuju tindakan DAP itu. Sekarang PAS menuduh DAP 'cakap tidak serupa bikin'.
Kini Pakatan pembangkang seolah-olah sudah tidak wujud lagi pada hakikatnya dan masing-masing membuat kerja masing-masing dengan hala tujuan masing-masing. Dalam pihak kerajaan pula berlaku pergaduhan besar dalam MIC dan berlaku pergeseran di antara parti-parti dalam BN itu. UMNO tidak lagi sekuat dahulu yang mampu menguasai hala tuju BN itu.
UMNO kini bergaduh sesama sendiri. Puak bekas Perdana Menteri bergaduh dengan puak Perdana Menteri sekarang, Najib Tun Razak. Setelah menerima kritikan yang kuat dari pihak Tun Mahathir, maka pihak Najib pula telah mendapat nasihat dari seorang yang hanya dikenali sebagai HR dalam usaha memberikan tentangan terhadap kritikan pihak Dr Mahathir. Seorang yang bernama HR sebagai mana yang disebut oleh A Kadir Jasin dikatakan begitu berpengaruh dan segala arahannya terhadap media-media massa perdana untuk mengkritik Dr Mahathir, Daim Zainduddin dan Kadir Jasin sendiri.
Sekarang di antara pemimpin dan mereka yang rapat dengan kuasa dalam UMNO dan BN itu sedang bergaduh sesama sendiri dan masing-masing mengeluarkan kelemahan pihak yang berlawanan itu. Pertembungan di antara puak Dr Mahathir/Daim dan Najib dikatakan oleh setengah pihak sebagai ‘bontot kuali mengatakan bontot belanga hitam’. Masing-masing mendiami rumah kaca dan elok jika masing-masing tidak melontar batu ke rumah kaca lawan.
Semuanya sudah terburai dan ingatlah, perlakuan buruk kita tidak akan dapat dipengapkan selama-lamanya. Tiba masanya ia akan terbongkar dan akan diketahui umum juga. Yang paling mengelirukan kita, kedua-dua belah pihak bercakap tentang kesejahteraan rakyat dan menentang semua bentuk kezaliman dalam kerajaan dan negara.
Sekarang kedua-dua belah pihak sedang bergaduh dikhalayak ramai seperti 'janda tua bergaduh sambil menyinsing kain dikhalayak ramai dikampung-kampung dahulu'. Masing-masing membontotkan pihak lawannya sebagai tanda benci dan dendam masing-masing terhadap pihak lawan. Sekarang ini kita mulai nampak apa yang ada disebalik kain mereka.

Apa Dr. M buat jika jadi PM semula?

Oleh Subky Latif
APA logiknya bagi Dr. Mahathir menempelak mereka yang taksub kepada pemimpin yang tidak memimpin mengikut ajaran al-Quran?
    
Makna selapisnya rakyat jangan taksub atau jangan peduli terhadap pemimpin yang tidak memimpin berpandukan al-Quran. Ingatan kepada pemimpin dan sesiapa yang hendak memimpin mestilah memimpin mengikut ajaran al-Quran.

Jika apa yang Dr. Mahathir maksudkan dengan pemimpin mengikuit al-Quran itu sepatutnya seperti pimpinan yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW memimpin negara Madinah dan wilayah-wilayah yang menerima Islam semasa hayat baginda, dan pimpinan empat khalifah ar-Rasydin serta pentadbiran Khalifah Umar Abdul Aziz.
   
Pimpinan mereka ini adalah model pimpinan Islam 100 peratus. Adapun pimpinan khalifah yang lain ada takwilnya atau ada pasang surutnya.
   
Apabila kita menyebut tentang pimpinan mengikut kehendak al-Quran maka model yang jadi ikutan seboleh-bolehnya adalah zaman khalifah 4+1 itu. Apakah boleh jadi seperti mereka adalah satu hal yang lain, tetapi itulah contoh dan model terbaik.
   
Dan apabila kita hendak menjadikan al-Quran sebagai panduan, maka ia adalah satu tanda iman yang murni. Ketika kita menyatakan hasrat itu seperti yang disebutkan oleh Dr. Mahathir, nescaya dia sudah dapat satu pahala. Jika dilaksanakan pula dapat lagi satu pahala. Jika tidak dapat dilaksanakan pahala niat untuk melaksana tadi kekal hinggalah terbukti yang dikatakan niat tadi adalah palsu.
   
Adakah Dr. Mahathir semasa memimpin beberapa kementerian sebelum menjadi Perdana Menteri dan semasa menjadi Perdana Menteri sudah menunjukkan pimpinan seperti yang disarankan oleh al-Quran seperti yang disebutkannya baru-baru ini?
   
Sekalipun Malaysia di bawah pimpinannya didakwa sebagai contoh negara Islam yang terbaik dan ada juga orang luar yang merasakan begitu, tetapi tiadalah yang memikirkan Dr. Mahathir sudah memimpin mengikut al-Quran seperti yang dilaksanakan oleh al-khalifah ar-Rasyidin 4+1 itu.
   
Mungkin dia sudah rasa dia telah pimpin demikian, tetapi siapa yang hendak percaya. Sekaliannya akan kata, dia pun dulu tidak buat apa-apa yang dia kata baru-baru ini. PM Najib tidak bercakap, tapi dia tentu gelak dalam hati mendengar cakap Mahathir itu.
   
Tetapi mungkin itu dulu. Sesudah sekian lama tidak menjadi Perdana Menteri, dia pun merasa silap tidak mengikut cara yang disebutkannya itu. Dan mungkin kalau dia jadi Perdana Menteri semula, ia akan menjadi pemimpin yang mengikut ajaran al-Quran sesuai dengan masa dan peredarannya.

Pendedahan saya dapat perhatian, sekarang saya diserang, kata Kadir Jasin

Datuk A Kadir Jasin kata pendedehan yang dilakukannya tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberikan kesan kepada media tempatan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 17 Januari, 2015. 
Datuk A Kadir Jasin kata pendedehan yang dilakukannya tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberikan kesan kepada media tempatan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 17 Januari, 2015.

 Datuk A. Kadir Jasin mengatakan pendedahan yang dilakukannya mengenai keadaan negara sebelum ini mengundang kritikan selain memberikan kesan kepada media tempatan .
Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP) itu berkata, kritikan-kritikan yang dilakukannya sebelum ini agak keras kerana beliau jenis orang yang suka berterus-terang.
"Maaf cakaplah kalau saya kata, saya adalah daripada jenis yang berterus-terang dan saya akan kata apa yang saya rasa perlu dikatakan walaupun tidak disukai oleh yang empunya diri," kata Kadir dalam tulisan terbarunya di blog The Scribe A Kadir Jasin yang bertajuk "Kita mahukan Malaysia yang sejahtera."

"Kalau pembaca faham, mereka akan tahu yang kritikan saya terhadap Mohd Najib bukanlah tindakan melulu tetapi berasaskan hujah yang disokong fakta, perangkaan dan analisis," katanya merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Kadir berkata, sesiapa sahaja berpendidikan dan berilmu boleh sama ada yang ditulisnya itu betul atau silap.
Menurut Kadir, kritikannya kepada perdana menteri sebelum ini turut mendapat perhatian di media sosial dan seorang pengarang akhbar media arus perdana berbahasa Melayu memberitahunya mengenai video seorang pemuda Melayu memberikan "lecture" kepadanya di laman Youtube.
"Terima kasih kepada pengarang itu dan kepada pemuda Youtube kerana peduli dengan apa yang kami di luar arus perdana bincang dan huraikan.

Ingatan Untuk Najib - Pemimpin UMNO Kian Bersungut Tentang Rosmah

Oleh Shahbudin Husin
Jika ditanya ahli UMNO dan pemimpinnya di pelbagai peringkat sekarang ini tentang apakah yang
membimbangkan mereka dalam menghadapi PRU 14 akan datang, jawapan yang paling banyak didengari tidak lain ialah karenah-karenah berkaitan isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor.
Bagi mereka inilah antara beban terbesar yang bakal menyukarkan lagi peluang UMNO menambah sokongan serta untuk menang dalam pilihanraya nanti.
Sejak 2009, sebaik Najib Razak mengambil alih teraju kelimpinan negara, topik perbualan mengenai Rosmah muncul satu demi satu tanpa hentinya, daripada kegemaran berbelanja barang mewah, membeli perhiasan, pembaziran, penggunaan jet hinggalah berpeluk, semuanya merupakan isu-isu yang kian merimaskan UMNO. Jika di era pentadbiran sebelum ini isu berkaitan isteri Perdana Menteri tidak pernah berbangkit dan menjadi topik perbualan sama-sekali, sebaliknya ketika ini ia sudah menjadi sebahagian tugas ahli dan pemimpin UMNO pula untuk menanganinya
Lantaran itu, apabila isu Rosmah ini timbul secara berterusan, ramai yang mulai bersungut dah merasakan ia membebankan mereka.
Bagi mereka, jika Perdana Menteri, Najib Razak yang dibebani dengan pelbagai masalah seperti 1MDB, hutang yang meningkat, ekonomi yang perlahan atau kepimpinannya yang lemah yang menjadi isu, ia tidaklah menjadi masalah bagi mereka untuk mempertahan dan membelanya kerana ia memang peranan yang sewajarnya mereka pikul.
Tetapi apabila turut membela dan mempertahankan Rosmah juga, ia seperti menambahkan lagi tugas dan bebanan sedia ada, tambahan pula apa yang dilakukan oleh isteri Perdana Menteri yang menjadi bualan seperti penggunaan jet kerajaan dan berpelukan, adalah sesuatu yang jelas salahnya dan sukar dipertahankan.
Lantaran itu, ramai yang memilih berdiam diri daripada tampil mempertahankan Rosmah sejak kebelakangan ini kerana mereka mula merasakan ia sebagai beban dan bukannya tugas hakiki sebagai ahli atau pemimpin parti.
Yang agak berani dan terbuka mula bertanya, "sejak bila membela isteri Perdana Menteri sudah menjadi sebahagian perjuangan ahli dan pemimpin UMNO?"
Yang lain pula bertanya, "tidak bolehkah Rosmah berperanan seperti isteri-isteri Perdana Menteri sebelum ini atau sekurang-kurangnya mencontohi perwatakan Siti Hasmah yang bukan saja tidak pernah menyusahkan parti dan kerajaan, bahkan amat menyenangkan semua orang?"

Kita Mahukan Malaysia Yang Sejahtera

Oleh A Kadir Jasin
SEORANG pengarang akhbar media arus perdana berbahasa Melayu, yang kini menjadi pelantar menyerang pihak-pihak yang memberi tunjuk ajar dan kata dua kepada Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak, menghantar SMS berikut kepada saya:
“HR ini powerful.. keluar saja nama dia, terus kena serang.”
 Beliau merujuk kepada paparan Youtube oleh seorang muda Melayu yang memberi “lecture” kepada saya kerana mengkritik Perdana Menteri dan, seperti biasa, bertanya apa lagi yang saya mahu?
Terima kasih kepada pengarang itu dan kepada pemuda Youtube kerana peduli dengan apa yang kami di luar arus perdana bincang dan huraikan.
Alhamdulillah, selain pembahas yang berhujah dalam blog ini, kita juga mendapat perhatian pihak-pihak lain yang mengambil berat perbincangan kita dan menghebahkannya di arena-arena lain.
Ada yang menggunakan media arus perdana, blog, Youtube dan saluran media sosial untuk memarahi dan menasihati kita kerana dituduh cuba menjatuhkan kepemimpinan Mohd Najib, Umno dan Barisan Nasional.
Saya ambil maklum dan saya gembira dengan penyertaan mereka, khususnya generasi muda. Buat orang Melayu Islam, eloklah kita berbahas secara berhemah, berilmu dan bijaksana serta menghormati kebebasan bersuara daripada menembak dan mengebom orang yang tidak kita setujui.
Ada sesetengah pembahas yang ketandusan idea untuk mematahkan hujah kita bertanya, apa yang saya minta daripada Mohd Najib tetapi tak dapat sehingga saya begitu marah kepada beliau?
Jawapannya mudah saja.
1. Saya tidak pernah meminta apa-apa untuk diri saya daripada Mohd Najib sejak saya mengenali beliau pada 1977, selain daripada menasihati beliau agar melakukan yang terbaik sebagai seorang pemimpin. Yang saya minta bagi pihak orang lain mungkin ada. Itu pun tidak lebih daripada memperkenalkan mereka kepada beliau. Mohd Najib tahu dan saya pun tahu siapa antara mereka!
2. Beliau pun tidak pernah memberikan apa-apa kepada saya selain persahabatan dan setia kawan.
3. Ada tidak pun, beliau dan isterinya - yang dahulu dan sekarang - menjamu saya makan di rumah mereka (di Kuantan dan di Taman Duta). Terima kasih. Sebagai balasan saya memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada beliau.

Anthony Loke: Hantam Najib Paling Kuat Orang Pertama Di Malaysia Adalah Tun Mahathir

Middle East protests Charlie Hebdo cartoons, burns French flags

Pakistani lawyers burn effigies wrapped in French flag

Fitnah jahat terhadap Unit AMAL PAS...


Harap Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ),Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysiadapat ambil tindakan segera di atas fitnah jahat beliau..